Dnevnik iz dijaspore

Tatjana Momčilović RSS / 28.01.2008. u 12:11

Prošlu nedelju je obeležilo nekoliko važnih dogadjaja za mene lično:

1.stigao je poziv da upišemo ćerku u školu

2.saznala sam da roditelji mogu da dobiju 5-godišnju vizu ukoliko su im deca "trajno nastanjena"u Nemačkoj

3.zalutali kamen na auto putu smrskao mi je šoferšajbnu

4. u našu kuću stigao je TV total - pa sada mogu da pratim domaće kanale non stop

5.toliko smo se drali, svo troje, kad je pobedio Novak Djoković da su se komšije uskomešali po hodicima pitajući se kakva je neman ušla u našu kuću...poslednji put smo se moja ćerka i ja drale i kukale kad je miš sa terase ušetao u našu dnevnu sobu....... čudo je kako je to sve povezano....

 

Ovde u dijaspori svi se nekako poznajemo. Po programu zelene karete od 2000- te godine došlo je puno ljudi -uglavnom inženjera. Minhen nije mali grad ali opet - svi se znamo ili znamo nekoga ko nešto ili nekoga već zna. Malu grupu prate odredjene specifičnosti -pa ćete logično znati ko šta radi, kako živi, koja kola vozi. U početku naša druženja su bila intenzivna i dosta neiskrena - ali to je bilo vreme prilagodjavanja i upoznavanja. Vremenom stvari dodju na svoje mesto, otkrijete ko vam prija, ko vas ne interesuje uopšte a teme se sve više udaljavaju od ličnih prezentacija ka problemima i radostima koje su dnevne. Sve vreme ovde smo uključeni na jedan forum koji se zove nasi-u-de! Tu mozete da pročitate političke komentare, kako ulagati novac, o nekretninama....mislim, forum se razvija kao i svi na njemu- prošle su teme o ostvarivanju prava za boravak i rad sada smo u temama oko izbora, ulaganja novca, kupovine nekretnina.

Na tom forumu pročitam kako moja mama ( ok ne baš ona lično!) može da dobije vizu na 5 godina. Ova vest me je toliko obradovala da sam već u petak pojurila da izvadim pozivno pismo.

Baš u petak - moje dete je došlo tužno iz obdaništa. Pitam. Ništa ne odgovara. Nudim čokolade,gumene bombone. Opet ništa. Uveče dok smo čitali knjigu - moja Nina mi kaže: "Mama, mnogo sam tužna" Ja ćutim i bojim se da bilo šta zucnem da se ne zatvori kao školjka ponovo. Ćutimo tako neko vreme a Nina mi kaže kako su joj se danas smejali u obdaništu. Opet ćutim.

"Mama, danas smo ponavljali glasno ime i prezime, broj telefona i adresu. Kad je vaspitačica pročitala moje prezime svi su se smejali. Šta misliš da li ja mogu da se prezivam drugačije?" Mislim brzo šta da kažem - pa kažem: Logično-oni nemaju č i ć zato im je teško da izgovore a ono što ne znaš uvek ti je ili glupo ili smešno.

Ne znam da li sam bila baš najuverljivija.

U nedelju gledamo Novaka na nemačkom kanalu. Deremo se kao ludi. I onda kažem mom detetu: Vidiš kako njegovo prezime lepo izgovaraju. Kad dobro radiš svoj posao ljude lako nateraš da kažu i č i ć. Vidim da je zadovoljna. Kaže mi: i ja ću nešto dobro da radim!

U nedelju jurim da odnesem pozivno pismo koje šaljem za Beogad. Sve vreme se pitam- kad će kraj viza, kad ćemo postati deo sveta i kada će biti normalno da roditelji dolaze vikendom ako žele...kada će biti normalno da se putuje bez viza, bez stajanja u redovima, kad će se nešto stvarno promeniti...valjda uskoro jer ne mogu da verujem da sam se pretplatila da gledam domaće kanale a stalno se vrti jedan ista priča kao i pre 7 godina kad sam otišla iz Srbije.

Tu negde kod računice broja godina i meseci mi tresne kamen u šoferku. Staklo puče i pretvori se u paukovu mrežu. Nadam se da moje želje neće tako završiti.

 

 

 



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

MilutinM MilutinM 12:30 28.01.2008

Kad dobro radiš svoj posao...

ljude lako nateraš da kažu šta god treba. Moje i prezime mog kolege Mihajla (nije lako - Atanacković) već su naučili.

Lep prikaz dana u belom svetu. Prepoznajem
Atomski mrav Atomski mrav 12:54 28.01.2008

Happy family

Još jedan porodični post :) Preporuka :)
Što se tiče pobede Noleta, dranja & vrištanja, kao i iščuđavanja komšiluka, setih se jedne anegoditice. Devojka koju sam sreo na frankfurtskom aerodoromu pre par godina mi je pričala da je provela nekoliko meseci u Nemačkoj na razmeni studenata i bila je u gradu u kom je rođen Dirk Novicki... i nije mogla da veruje koliko stanovnika tog grada nije svesno te činjenice ili prosto "ne mari"... To je valjda ta razlika u mentalitetu...
networker networker 13:35 28.01.2008

Stranac ovde, stranac tamo ...

Na tom forumu pročitam kako moja mama ( ok ne baš ona lično!) može da dobije vizu na 5 godina. Ova vest me je toliko obradovala da sam već u petak pojurila da izvadim pozivno pismo.
Blago vama. U Holandiji to nije moguce. Ustvari jeste - mozes da dovedes samo jednog roditelja i to samo ako doticni (ili doticna) zivi sam i nema druge dece u Srbiji ili negde drugde gde moze da ode. Taj roditelj dobija onda boravisnu dozvolu koja se produzava svake godine, istina u Holandiji, a ne u ambasadi u Beogradu, ali svako produzenje zahteva popujavanje oko 20+ formulara i pribavljanje isto toliko dokumenata. Pa tako svake godine.

"Mama, danas smo ponavljali glasno ime i prezime, broj telefona i adresu. Kad je vaspitačica pročitala moje prezime svi su se smejali.
Da, slatke su te decje muke. A i slatko je to kada nekome drugom posao zavisi od vas, pa mora da se muci da nauci da pravilno pise i izgovara vase ime i prezime. Problemi, medjutim, nastaju kada vama sa takvim imenom treba tudja usluga. A ako je ta usluga pitanje zivota i smrti, e tada to vise nije tako sladak problemcic, vec nocna mora. Recimo kada zovete hitnu pomoc, pa morate da im sricete slovo po slovo svog balkanskog prezimena. A neko s vase strane zice ima infarkt, krvarenje, trovanje ili sta god. I dok vi pokusavate da kazete kako sve to nema veze, ljubazna dispecerica (ili dispecerka, dispecerusa ... vise ne znam) s druge strane zice ne moze da posalje pomoc, jer joj kompjuter kojim evidentira pozive ne dopusta da otposalje kola sa doktorima dok ne ispuni ceo formular na ekranu u potpunosti. A posto doticna ima negde oko 20-tak godina i pripadnica je MSN / YouTube generacije, ako kompjuter nesto ne dozvoljava za nju je to maltene 11. Bozja zapovest.

Delimicno vezano za sve tu pricu je i vas akcenat: u koju god zemlju dodjete jezik cete nauciti mozda da pricate tecno poput njihovih tv novinara, ali akcenat koji vuce na nas slavenoserbski ce vas pratiti kao senka celog zivota. Eh sad ... ako imate nesrecu da naletite na nekoga ko nije navikao da svaki dan komunicira sa ruskim sahistima i poljskim dirigentima - holandske, norveske i svedske reci koje izbacuju vasa usta njemu ce delovati kao svahili.

Jednostavno nas jezik nema neke specificne foneme koje imaju germanski jezici, a mnogi suglasnici se ne izgovaraju na mestima gde mi to cinimo, vec totalno razlicito i necije uvo koje nije suvise liberalno za razlicite akcente nece bas ukapirati sta ste hteli da kazete. Nase S i holandsko S (koje vise vuce na nase Š), njihovo R koje menja mesto zavisno od reci i nase R uvek na prednjem nepcu itd. I to sto ste stariji dosli i naucili jezik bice vam sve teze da svoj akcenat popravite. Mladjima je nekako lakse. Zapravo, ja i ne znam kako akcenat uopste moze da se popravi. I da li to uopste moze. I kako to postici.
Nenad Šeguljev Nenad Šeguljev 14:12 28.01.2008

Miševi u stanu

Otiš'o Muja da živi u Ameriku.
Iznajmio stan. Kad ono posle par dana shvati da u stanu ima miševa.
Hoće da nazove gazdu ali slab mu je engleski.
Okrene broj na kraju i reče:
HALO!
- Hello?!
Hmmm... Tom i Džeri du ju nou?
- Yeeeees?! I know.
Eeee, pa Džeri!
Nina Nina 14:30 28.01.2008

Total TV

Tanja, jedno pitanje:
znas li nekog ovlascenog distributera u Nemackoj kod koga moze da se nabavi total tv ?
Kada smo mi pitali pre par meseci, receno je da jos rade samo na teritoriji Srbije.

Pozdrav
Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 15:09 28.01.2008

Re: Total TV

ne znam nikoga ovde. ja sam uzela opremu i napravila ugovor u Bg-u
metanoia metanoia 14:49 28.01.2008

Budimo optimisti

Koliko se i vi nadate vizama da bi vaši najbliži mogli bez teškoća da vam dođu u posetu, toliko i mi, i iskreno se nadam da i većina našeg naroda ovako misli i da će to i pokazati na sledećim izborima. U svakom slučaju, trebamo biti optimisti.
Nina5 Nina5 16:17 29.01.2008

Re: Budimo optimisti

metanoia
Koliko se i vi nadate vizama da bi vaši najbliži mogli bez teškoća da vam dođu u posetu, toliko i mi, i iskreno se nadam da i većina našeg naroda ovako misli i da će to i pokazati na sledećim izborima. U svakom slučaju, trebamo biti optimisti.


Uvek optimista, ali kako stvari stoje, danas, samo 5 dana pre drugog kruga izbora, vishe nisam. Najiskrenije se nadam da gresim u procenama. A ako ne ... sta onda?

Tatjana, da li ta vest o petogodisnjim multi-vizama za roditelje vazi i za decu?

Moja majka je nemacki drzavljanin (drzavljanstvo je dobila 2000. godine po poreklu - vojvodjanski Nemci), zivi u Nemackoj od kraja 1999. godine, prima njihovu penziju (na osnovu radnog staza stecenog u Jugoslaviji) i veruje da je meni i bratu time dala mogucnost da ako pozelimo, iselimo se u Nemacku (sa ili bez njihovog drzavljanstva).

Medjutim brat i ja (ne i clanovi nase porodice) do sada smo mogli na osnovu njenog pozivnog pisma da dobijemo samo obicnu jednokratnu vizu.

Znacila bi mi informacija mnogo. Unapred hvala.
Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 18:21 29.01.2008

Re: Budimo optimisti

http://www.belgrad.diplo.de/Vertretung/belgrad/sr/download__merkblatt__abk__visaerl__srb,property=Daten.pdfblatt__abk__visaerl__srb,property=Daten.pdf


evvo linka -sve pise!
pozdrav
Tanja
Nina5 Nina5 16:09 30.01.2008

Re: Budimo optimisti

PUNO HVALA
Pozdrav iz Bg
Nina
indigo2299 indigo2299 15:40 28.01.2008

Pozdrav iz Passau

Prepoznao sam se u svakoj rečenici. Posebno mi je zanimljiv deo kad treba da izgovore moje prezime. Nekad sam se inatio i nisam hteo da mrdnem dok ne izgovore tačno. Sad mi je svejedno...

E, da, stižu mi poruke sa foruma nasi-u-de, ali nemam pojma kako da pošaljem post. "Hilfe bitte, gur, gur..."

Pozdrav iz Passau
dunjica dunjica 15:46 28.01.2008

nasi-u-de

Naši? A koji to? Zvuči gotovo nevjerojatno da je u pitanju jedan multinacionalni forum, što bi bilo moje shvaćanje eufemizma "naši".
Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 15:52 28.01.2008

Re: nasi-u-de

draga dunjice

koliko sam ja shvatila na forumu ima najvise inzenjera. prvobitno je trebalo da bude drusto sa ETF-a ali uskoro je preraslo u mnogo vise ljudi. nasi-su svi koji govore ovaj nas jezik jer je dopisivanje na nasem jeziku.
Tanja
dunjica dunjica 16:00 28.01.2008

Re: nasi-u-de

Hvala, Tanja! Naši su, nego šta - moji kolege i kolegice ing ;-)

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:08 28.01.2008

Re: nasi-u-de

[koliko sam ja shvatila na forumu ima najvise inzenjera. prvobitno je trebalo da bude drusto sa ETF-a ali uskoro je preraslo u mnogo vise ljudi. nasi-su svi koji govore ovaj nas jezik jer je dopisivanje na nasem jeziku.


Hvala, Tanja! Naši su, nego šta - moji kolege i kolegice ing ;-)

Molim vas nemojte jos i ovde da se pingpongujemo na srb-cro liniji, :))) dovoljna mi je ona diksusija s onog mog poslednjeg bloga da mi se okrene stomak... a vi nama, ne a vi nama, ma nemoj, a...

inace, Tanja, lep tekst za razmisljanje.... o tim sitnim dnevnim problemicicima od kojih nas uglavnom boli glava
dunjica dunjica 22:24 28.01.2008

Re: nasi-u-de

Aleksandar Stosic
[koliko sam ja shvatila na forumu ima najvise inzenjera. prvobitno je trebalo da bude drusto sa ETF-a ali uskoro je preraslo u mnogo vise ljudi. nasi-su svi koji govore ovaj nas jezik jer je dopisivanje na nasem jeziku.


Hvala, Tanja! Naši su, nego šta - moji kolege i kolegice ing ;-)

Molim vas nemojte jos i ovde da se pingpongujemo na srb-cro liniji, :))) dovoljna mi je ona diksusija s onog mog poslednjeg bloga da mi se okrene stomak... a vi nama, ne a vi nama, ma nemoj, a...

inace, Tanja, lep tekst za razmisljanje.... o tim sitnim dnevnim problemicicima od kojih nas uglavnom boli glava

Nemaš brige, Aleksandre! Poslije onog prepucavanja na tvom blogu razumijem da pušeš i na hladno.

PS Osobno imam loša iskustva s tim "naši", jer često prikriva neke hard core nacionalističke ideje. Nije mi se jednom dogodilo da me različiti "naši" proglašavaju hrv. nacionalistom, srboljubcem, balijskom prijateljicom, jugonostalgičarkom i jugomrscem, ... ponekad istovremeno. Ako razmislim razborito, treba li mi veći kompliment ;-) ?
JeanneHebuterne JeanneHebuterne 16:57 28.01.2008

Kontakt

Tanja,
izvinite na smetnji, samo da priupitam ima li nacina da se sa vama stupi privatno u kontakt, preko mejla? Pisala sam vam na jedini mail koji sam pronasla (posaosada.com), ali avaj, nikakvog odgovora?
Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 18:17 28.01.2008

Re: Kontakt

molim vas pisite mi ponovo.Izvinite - mozda sam slucajno zaturila. Taj mail je aktuelan - cekam vase pismo
Tanja
bela bela 17:08 28.01.2008

prezime

U nekom od davnih blogova ili komentara ( ne secam se tacno) pisala si o tome zasto uopste pises i citas blog i secam se da mi se jako dopalo... nesto u smislu zbog jezika i kontakta sa jezikom. I sama zivim u inostranstvu poslednjih 7-8 godina i ne nedostaju mi ni sarma ni prasetina ni cvarci (dobro, cokoladne bananice malo vise, priznajem ;-)) koliko mi nedostaje jezik. Kada me pitaju ovde (u USA) nasi ili amerkanci zasto toliko sa svojim detetom insistiram i radim na mom jeziku ja uvek kazem da je jezik sustina, a ne samo komunikacija i da ne mogu da zamislim da u buducnosti moj kontakt sa mojim detetom trpi zbog nedostatka sustine..U isto vreme da bi moje dete uopste zelelo da prica sa mnom na mom jeziku a da to nije samo u kuci primecujem da je neophodno da ima dozu ponosa i osecaja pozitivne razlicitosti u odnosu na drugu decu. U protivnom, razmisljam svakodnevno, mogla bi da se oseca nelagodno, mozda. E sad, kako ja koja imam nulu patriotizma u sebi, jos manje simpatija prema tradicionalizmu, da svom detetu razvijem taj osecaj ponosa ? Malo sam se opustila kad sam primetila da ih ona sama u obdansitu ispravlja kada joj pogrese prezime i izgovore sa ik umesto ic. E tu, doalzimo da pozitivne razlike izmedju USA i EU. U americi se niko ne smeje jer su sva deca toliko razlicita medju sobom da je van svake opcije mogucnosti da se smeju jedni drugima.. To je jedna od malobrojnih prednosti, kad bolje razmislim, i kad pomislim na taj TV na koji sam ljubumorna, ili na cenu avio karata, ili sl ;-)))
germanika germanika 20:02 28.01.2008

nasi u de

pokusala sam da nadjem nasi-u-de, ali nekako ne ide. link sa google vodi na neki muzicki sajt www.nasi-u-d.de. da li bi mogla da mi das tacnu adresu? pozdrav iz schwabinga!
Wounded Knee Wounded Knee 20:52 28.01.2008

Re: nasi u de

germanika
pokusala sam da nadjem nasi-u-de, ali nekako ne ide. link sa google vodi na neki muzicki sajt www.nasi-u-d.de. da li bi mogla da mi das tacnu adresu? pozdrav iz schwabinga!


ха жалост, тај сајт нам већ неко време не ради, истекла уплата за домен изгледа...
germanika germanika 20:57 28.01.2008

Re: nasi u de

hvala! ja iz posta pogresno shvatila da je aktuelan.
Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 20:58 28.01.2008

evo ovde se prijavite

nasi-u-d@domeus.de
Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 21:00 28.01.2008

forum je aktuelan -ovde se prijavite

http://www.domeus.de/forum/nasi-u-d

ako imate problema sa prijavom javite mi da kontaktiram glavne na forumu
germanika germanika 21:20 28.01.2008

Re: forum je aktuelan -ovde se prijavite

nasla, hvala!!!
tamo daleko tamo daleko 22:04 28.01.2008

Kad dobro radiš svoj posao...

Mi smo isto "dijaspora", samo preko okeana i, da, sve je to nekako slicno i podudara se. I mi smo sedam godina ovde i moj sin ide u predskolsko. A sva su nam deca dobra i zlatna, jedino to, imaju malo drugacija imena, iako i druga neka deca imaju "drugacija" imena... I sad, posle svih ovih pobeda tenisera i svog tog ponosa od koga nam se nadimaju grudi, i ovakve recenice kao "Vidim da je zadovoljna. Kaže mi: i ja ću nešto dobro da radim!" pune mi oci vlagom. I od srece i jos od neceg za sta reci nisu dovoljne, ili ih treba jako puno...
tamo daleko tamo daleko 22:05 28.01.2008

Kad dobro radiš svoj posao...

Mi smo isto "dijaspora", samo preko okeana i, da, sve je to nekako slicno i podudara se. I mi smo sedam godina ovde i moj sin ide u predskolsko. A sva su nam deca dobra i zlatna, jedino to, imaju malo drugacija imena, iako i druga neka deca imaju "drugacija" imena... I sad, posle svih ovih pobeda tenisera i svog tog ponosa od koga nam se nadimaju grudi, i ovakve recenice kao "Vidim da je zadovoljna. Kaže mi: i ja ću nešto dobro da radim!" pune mi oci vlagom. I od srece i jos od neceg za sta reci nisu dovoljne, ili ih treba jako puno...
Olivera Vujnović Olivera Vujnović 23:08 28.01.2008

Kad si neko, nije vazno kako se zoves

Odlicno si odgovorila cerki. Kad postanes neko, ime vise nije problem. Svi ga tecno izgovaraju. Malecka sad ima motivaciju.
Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 10:19 29.01.2008

Re: Kad si neko, nije vazno kako se zoves

Cao Olivera,

pa tacno, motiv nije za jednokratnu upotrebu to je valjda stvar duha
Strongman Strongman 01:57 29.01.2008

Odlican tekst

U početku naša druženja su bila intenzivna i dosta neiskrena - ali to je bilo vreme prilagodjavanja i upoznavanja. Vremenom stvari dodju na svoje mesto, otkrijete ko vam prija, ko vas ne interesuje uopšte a teme se sve više udaljavaju od ličnih prezentacija ka problemima i radostima koje su dnevne.


Mnogo lepo receno. Sasvim sam se prepoznao. Sad sam u fazi da su mi svi previse isfolirani i plitki i mahom se druzim na blogu ili sa parama koje zaradjujem. Nekako mi se ovaj blog sve vise cini mojom adresom stanovanja a blogeri kao komsije.

Hvala na lepom tekstu.
Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 10:21 29.01.2008

prvo hvala,

vezano za blog, bas pre nekoliko veceri sam se dohvatila tvojih tekstova. Odlicno. Pozdrav
tanja
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 11:26 29.01.2008

Re: Odlican tekst

Bravo Tatjana nemože biti prostije jesnije i bolje! To je to ?
Ko to ne razume, ko ne zna, može mu Kurir pisati džaba je...
Žao mi je što ima ovoliko politike pored tako lepih tema. Jedva čekam da prođu izbori pa se čitamo.

Nije isto učiti prvo srpski pa onda strani jezik i učiti prvo strani jezik pa srpski, to je ogromna razlika. Zato ko žerli da zadrži duh Srpskog jezika nek obrati pažnju?

pozdrav i preporuka

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana