Putovanja

Njujork (2)

Ivana Knežević RSS / 27.05.2012. u 14:12

Najlepše u Njujorku su minijature. Da bi se videle, ili da te pronađu, treba izaći napolje. Možda najlepša poruka ovog grada je upravo ta - izađi napolje.
Njujork je uzbudljiv, ali to samo prijatno golica, kao kad se nađeš usred snimanja filma na ulici i protiv svoje volje istegneš vrat da vidiš o čemu se radi: magija nije u kulisama, ni u glumcima, ili tehnici - nigde je u stvari nema, ali se ona ipak odnekud stvori. Negde, usput, dok se stvari dešavaju, dok hodaš. To izgleda kao da se desilo bez većeg truda, ali nije tako, naravno. Iza svakog spontanog skretanja stoje godine spore pripreme. Na izgled antagonisti ovakvom gradu, pa i anahroni u dobu gde i deca osećaju da vreme leti, spore aktivnosti su mala pobeda u moru svakodnevnog... ne treba mu dati ime.
But slow is a good word.

Sa svega par dana u tolikom gradu, i odlučna da nigde ne žurim, i žurila sam, i trčala, i promašila liniju metroa, prešla most za Bruklin a krenula bila na Staten Island... ali sam svuda stigla. Gde je to bilo važno.

Uočila sam bila i ranije da barabe nikad ne promaše da mi se obrate. Hustlers, swindlers, panhandlers... ako smo na istoj strani ulice, popričaće sa mnom. Ponudiće to što prodaju, iako ne naročito ozbiljno. Red je da probaju, razumem, međutim uvek dobijem osmeh. Razumem i da je šarm neophodan deo njihovog biznisa, vrlo specifičan šarm smešanog bezobrazluka, detinjastog stida - jer dobro znaju da to što rade ne valja - i manjeg ili većeg muškog pokazivanja, i ja uvek uzvratim osmehom. Šta drugo. Tako se desilo da sam gledala u izlog neke radnje na 49. ulici, gde mi je pažnju privukla šarena letnja haljina, kad mi je prišao jedan tip i skoro gurnuo u ruku CD. Malo pognut, prišao je sasvim blizu i brzim govorom objasnio da je to njegov bend, i snimak je još vruć, i oni su sigurno sledeća velika stvar... Ja sam polako prenela pogled sa haljine na njega i gledam ga u čudu, zar on misli da sam toliko naivna, a delom zabavljena jer za to još nisam čula, i samo odgovorim - ne kupujem muziku na ulici.
Ne kupujem muziku na ulici? Pa nije mi nudio kokain. Ili jeste? Ono je stvarno izgledalo kao CD. Ako je išta očigledno, to je da nisam mušterija. Nasmešio se vrlo friendly i pitao odakle sam. Iz Toronta. On je iz Sijetla. Rekao je to kao da smo preko puta. Ali živeo je i u Vankuveru. Ah, to je konekcija. Ni 3/4 kontinenta između. On se smeška baš bezobrazno, ipak je baraba, i hoda u ritmu, i izgleda portorikanski, pravi West Side Story primerak, ali autentični, a show se prikazuje samo malo dalje odatle... Gledala sam ‘Fame' Alena Parkera nešto pre dolaska, i intenzitet ništa nije izgubio, iako su na ulicama sada neki novi klinci. U Bronks svejedno ne treba zalutati. On i dalje priča sa mnom iako je malo odmakao, za njim se pojavljuju njih još bar četvorica, raširili se kao da je ulica njihova. Verovatno jeste. Prilazi mi jedan crnac, nudi CD, pita odakle sam. Pitaj njega, pokazujem prema vođi a on se odande smeje - hey, Toronto! I svi se smejemo.

Ne puno dalje odatle, u jednoj galeriji blizu Plaza hotela spazila sam bila u izlogu Dalijevu sliku, ali privuklo me je nešto drugo. Catalano se zove. Skulptor, i zanimljivo je to njegovo, ali moje reakcija je bila jedna od onih kad se probudi nešto u tebi, i prepoznaš ga, prepoznaš i sebe, i bude ti drago. A kad sam se našla u galeriji unutra je bilo pretrpano - bilo je tu jako puno jako lepih predmeta, ali izgledali su samo kao predmeti - i imala sam vrlo jasan osećaj da sam zalutala. Pažljivo se vratila nazad istim koracima, i... kako lepo.

Na stanici čekala metro i kad je voz naišao, spazila da su svi vagoni puni, osim jednog. Koji je stao tačno ispred mene. U njemu je na samom kraju sedeo samo jedan stariji čovek, proređene plave kose. Oklevala pred takvim rebusom, i kad su se vrata otvorila, stupila unutra, okrenula se na peti, izašla, pretrčala distancu do sledećeg vagona, i ugurala se u gužvu pre zatvaranja vrata. Taj jedan neoprani beskućnik je morao da sedi u vagonu danima, iako jedna karta dozvoljava samo dva sata vožnje. Bilo je neobjašnjivo kako je on sam, sa dalekog kraja velikog vagona uspeo da prikači svakom molekulu vazduha svoje prisustvo. To znači svi mi činimo, ali se ne obrati pažnja. Ili niko ne zna. Zanimljivo. Smejala se nad takvim misteriozno naučnim otkrićem, i naravoučenijem: kad naiđe prazan vagon, trči! Na sledećoj stanici gledala kako novi putnici uče istu lekciju, smejala se još.

Oko Tajms Skvera naišla na pozorište, malo po strani, i komad ‘Venus in Fur'. Igraju Hju Densi i Nina Arianda. Ušla da kupim kartu. Čekala dugo, nigde nikoga, razmatrala sedišta, i pročistila grlo. Pojavila se jedna sredovečna žena u tesnom sobičku blagajne. Pomogla mi je polu-nevoljno da izaberem najbolje sedište, i kako nije bilo nikog drugog u redu, ni foajeu, ja sam se dugo premišljala. Pružila konačno kreditnu karticu, šalter je jako visok, jedva mi je pola glave dostizalo preko ivice. Kad se priznanica uplate odštampala, ona je rekla odjednom - Knezevich... moja učiteljica u zabavištu se zvala Miss Knezevich. Gledala me je, pomalo zbunjena, pomalo smekšana, godine na njoj odjednom vidljive više nego što je neophodno. Zbunila se, u svojoj sobici, ali kako je lepo izgovorila Kne-ze-vich, svaki slog razgovetan, sve kako je vredno naučila pola veka unazad kao mala devojčica. Za sve ove godine ovde, nastavila je, više za sebe, nikada nisam naišla na to ime. Nasmešila se. Bilo joj je drago da mi je preporučila dobro mesto, činilo se.

Nedostajala mi je klinka. Te nedelje je bio Mother's Day. Pune su bile ulice, restorani, kafei, ljudi svih uzrasta i njihovih majki. Na ulici su mi prolaznici ako bismo ukrstili poglede poželeli ‘Happy Mother's Day'. U East Village-u sam videla jednu damu baš zašlu u godine koja je nosila buket u ruci i pokušavala da pređe široku ulicu. Da li je ona posećivala svoju majku? Ta misao o dugovečnosti i trajanju mi se mnogo dopala. Ona bi krenula malo preko ulice, i onda se vratila. I ja sam se vratila. Spazila je moju brigu i objasnila ‘I won't make it in time.' Ja sam odmeravala dužinu prelaza i trajanje signala na semaforu, i bila je u pravu, prelaz je zahtevao hitrinu, ali ona se samo nasmešila. ‘You just go ahead, honey, don't worry.' Klinka mi je nedostajala i onako. Ona je sjajno društvo.

Malo dalje naišla na mali farmer's market na trotoaru, tik uz park. Većina štandova se zatvarala. Na jednom kupila kolač u obliku srca - to je za klinku. Na sledećem prodaju jabuke. Jedan Latinoamerikanac veštim potezima seče kriške za prolaznike da probaju. Nisu prskane. Ali nije im sezona u maju. Slaže se, ali nudi da probam. Nisu tako loše. Uzela dve. Gde mogu da ih operem, pitam. Evo ovde, i on uzme jabuke iz mojih ruku i opere ih po strani, na česmi, obriše i pruži nazad. Fale mu prsti na rukama.

Prelazila ulicu na Park aveniji i taksista preseče između pešaka. Bezobzirno, pokušava da se progura napred (kao i svako ovde) ali ne stiže daleko, saobraćaj je zakrčen kao i uvek. Pešak koji mi dolazi u susret ga opsuje. Taksista zaglavljen u saobraćaju ga čuje, nagne se kroz prozor i opsuje i on njega. Ovaj uzvrati. I ovaj njemu... sve baš kao na filmu. Ne jednom.

Vratila se u ‘Lyceum' pozorište pred 3. David Ives je autor - bravo. Duhovit tekst, gusto utkanih obrta i značenja, pomeranja na tabli gde se nisu očekivale figure, čist feminizam u najboljoj formi (ko je ovaj David?), sjajni performansi oba glumca, naročito Nina - njena je uloga, bez sumnje. Bravo, bravo! Rade sa publikom kako im je volja, i publika se smeje i željno učestvuje... i onda neočekivano, uprkos mrežastim čarapama, štiklama, golotinji, komedija se sklonila u stranu i usledila je scena tako nabijena erotikom, svima se presekao dah. Minut kompletne tišine kakvu nikad nisam čula. Niko se nije usuđivao da ispusti dah, oda se pred drugima, onima kraj sebe, mlađima, starijima... Njih dvoje dobro znaju kakav je efekat - svi znaju, iako sedimo u mraku - i bez ikakvog obzira razbiju tenziju sledećim gag-om, jednako lako kako su je i stvorili. Svi se smejemo od olakšanja. Ples jednakih slabosti. Da, neopozivo.

Bernard je upravo završio bio večeru kad sam ušla da naručim dezert oko 11. Jelo mi se nešto slatko, a u W hotelu mi je bilo dosta jedno iskustvo prethodne večeri. Concierge me je poslala malo niže niz ulicu, na to mesto. Kelner je vrlo diskretno ponudio stočić malo po strani, ali onaj koji sam izabrala je imao najbolji pogled na ulicu. To što su oba susedna stola bila popunjena muškarcima je moglo da znači samo da će mi neko pre ili kasnije ponuditi društvo, ali to nije bilo ništa sa čime ne bih mogla da se snađem. Kad je njegov dezert naišao, i Bernard i ja smo se nasmejali - bio je ogroman - i tako počeli sa pričom. Bernard voli slatkiše, i objasnio je da uvek naruči manju večeru da bi imao mesta za dezert. Nesumnjivo zadovoljan sopstvenim lukavstvom, ima pokvarene zube i prilično zaobljen stomak koji ga odaju. Objasnio mi je i jednu francusku izreku o ogledalu u kome se vidi ono što se želi. Imao je fine manire i osećaj za humor, Bernard - idealno društvo za kasnovečernji dezert u Njujorku. Radio je za Ujedinjene Nacije, francusku državu, video raspad Jugoslavije i učestvovao u pregovorima... balans, ističe Bernard. U politici, u kulturi, bilo gde, mora se pronaći ravnoteža. Ali niko je nije hteo, tamo, i tada. Pažljiv je kako govori, nikoga ne okrivljuje ili ispravlja. To može jedino da se balansira. We must find balance, ponavljao je sa dubokim ubeđenjem čovek koji je mnogo toga video. Politika, istorija, Amerika, napravili smo osmicu oko Napoleona koji je prodao dobar deo američke teritorije da bi finansirao svoje ratove, ropstva kao kapitala od koga se nije odustajalo, licemerja demokratije, o slobodi, i o ženama neizbežno, i Njujorku, Njujorku... Bernard je živeo i radio tu nekoliko godina. Oni uvek rade, rekao je, i danas fasciniran. U noćnom klubu po ponoći, uvek, svuda. Biznis je njihova religija. Sledećeg dana mu je predstojao miting za koji je dobio svega 10 minuta. Ako ih zainteresuje, možda dobije još 20. Kad je bio mlađi, nije mogao da odoli tom plamenu, ali sada dolazi samo povremeno. There is no place like New York. Za život Francuska je bolja. Neobično je kako je Njujork uvek prisutan u razgovorima. Svuda ulazi, carte blanche, VIP, bude i domaćin kad zatreba, ali on poziva samo probrano društvo. Valjda je i to deo folklora.

Staten Island Ferry je besplatan i preporučuje se kao dobar način da se lepo vidi Kip Slobode bez gužve (trajekt samo prolazi kraj njega). Na drugoj strani me je čekala Sanda. Ona zna jedno mesto koje nije lako naći ni kad znaš gde je. Skriven kineski botanički vrt je magičan. Besprekorno održavan, stvara iluziju da niko tu nije kročio godinama. Ne vidi se ni trag Njujorku. Sve je zeleno, prekrasno i tiho. I sopstvene misli se malo primire, rašire i probaju ekvilibrijum. Neobično je kako se stanje duha lako da promeniti. Iako je ‘lako' neobično teško uloviti.

Kod povratka na Menhetn imala još malo vremena za Muzej Savremene Umetnosti. Važno je uvek naći jedan objekat svoje pažnje u muzejima. Ponekad se desi i više ali jedan je sasvim dovoljan. Uđeš, prođeš sobama, pronađeš svoj objekat, i izađeš. Kao poseta nekom bliskom u domu za stare vrednosti.

Prošla opet avenijama i ulicama, lepo je ovde, uzela kesicu kikirikija prženog u medu, pokupila prtljag i krenula da uhvatim prigradski voz za Jersey.

025.jpg?w=150&h=112060.jpg?w=150&h=112067.jpg?w=150&h=112
073.jpg?w=150&h=112074.jpg?w=150&h=112083.jpg?w=112&h=150
091.jpg?w=112&h=150084.jpg?w=150&h=112104.jpg?w=150&h=112
136.jpg?w=112&h=150168.jpg?w=150&h=112



Komentari (38)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mikele9 mikele9 14:50 27.05.2012

!!!!

Neobično je kako se stanje duha lako da promeniti. Iako je ‘lako' neobično teško uloviti.

Hvala Ivana na divnom tekstu
Ivana Knežević Ivana Knežević 15:08 27.05.2012

Re: !!!!

mikele9
Hvala Ivana..


Hvala tebi, dragi Mikele

Ja sam procitala bila sa malim zakasnjenjem o tvojoj izlozbi.
Ne bih stigla na otvaranje, pa ni na sam kraj, ali nadam se da ce biti prilike.
Cestitam!

mikele9 mikele9 15:13 27.05.2012

Re: !!!!

Ja sam procitala bila sa malim zakasnjenjem o tvojoj izlozbi.
Ne bih stigla na otvaranje, pa ni na sam kraj, ali nadam se da ce biti prilike.
Cestitam!


Biće prilike draga moja Ivana i ne samo za izložbe nego i za kaficu i razgovor in vivo
Ivana Knežević Ivana Knežević 15:22 27.05.2012

Re: !!!!

mikele9
Biće prilike


Meni se ovo kao zivotni stav mnogo mnogo dopada
cult cult 15:29 27.05.2012

Re: !!!!

Ja sad već svima koje upoznam moram da kažem da ste Vi moj omiljeni pesnik. Kažem i svoje ime, ali ono ne znači mnogo. A to da ste moj omiljeni pesnik me već mnogo više odredjuje.
Ivana Knežević Ivana Knežević 15:40 27.05.2012

Re: !!!!

cult
Ja sad već svima koje upoznam moram da kažem da ste Vi moj omiljeni pesnik. Kažem i svoje ime, ali ono ne znači mnogo. A to da ste moj omiljeni pesnik me već mnogo više odredjuje.


Imala sam tokom godina par iskustava gde sam shvatila da me ime uopste ne odredjuje. Iskustva nisu bila laka, svako na svoj nacin, ali ja sam iz toga izasla slobodna. Ime drzim tek onako.
Ovo ili ono.
dragan7557 dragan7557 19:44 27.05.2012

Re: !!!!

Ivana knežević : Najlepše u Njujorku su minijature.

Draga damo,

žao mi je ali ne mogu da se složim.

Najlepše u New York-u su Dudovi u Central Parku.

Može lepo da se najede ovog i u bogatoj Srbiji zapostavljenog voća.

Osim spomenutih Dudova ja u hm...Velikoj Jabici nisam video ništa što i drugi nemaju. Beskonačno dosadan, seljački omanji megapolis.

Prvi put je pomalo interesantno, drugi boravak očajno dosadan, a od ostalih sam se već ježio. I da poslovno nisam morao da tamo idem svakako ne bih.

Prilikom zadnjeg boravka pre više godina rekao sam Nikad više!

Naravno ne sumnjam da ima ljudi koji su oduševljeni, ali kao što rekoh Dudovi Central Parka su Zakon, osim ako majstor Đilas nije stigao i tamo.


cerski
Ivana Knežević Ivana Knežević 21:09 27.05.2012

Re: !!!!

dragan7557
Najlepše u New York-u su Dudovi u Central Parku.


Ovog puta bila samo po obodima - i sa druge strane ulice - Central Parka, ali on je prekrasan.
Dudovi bi stali u minijature, rekla bih, ali ne moraju

blogovatelj blogovatelj 06:02 29.05.2012

Re: !!!!

Osim spomenutih Dudova ja u hm...Velikoj Jabici nisam video ništa što i drugi nemaju. Beskonačno dosadan, seljački omanji megapolis.




I dudovi velikim slovom. Cerski sampion.
docsumann docsumann 15:27 27.05.2012

ovo

Važno je uvek naći jedan objekat svoje pažnje u muzejima. Ponekad se desi i više ali jedan je sasvim dovoljan. Uđeš, prođeš sobama, pronađeš svoj objekat, i izađeš


je tako tačno.

Ivana Knežević Ivana Knežević 15:45 27.05.2012

Re: ovo

docsumann
Važno je uvek naći jedan objekat svoje pažnje u muzejima. Ponekad se desi i više ali jedan je sasvim dovoljan. Uđeš, prođeš sobama, pronađeš svoj objekat, i izađeš

je tako tačno.


Zanimljivo, doc, zar ne?
Javlja se i sire. Lice u gomili, osecaj koji se sacuva nakon iskustva...
Mislim da su iste stvari, sa istog mesta.
Lepo. Intimno.
Vazno.
docsumann docsumann 15:58 27.05.2012

Re: ovo

Zanimljivo, doc, zar ne?
Javlja se i sire. Lice u gomili, osecaj koji se sacuva nakon iskustva...


eto kad spomenu lice, upravo sam mislio na dijelo koje je na mene ostavilo nevjerovatno snažan utisak prilikom moje prve posjete Narodnom muzeju u Beogradu, a radi se o skulpturi u mermeru pod nazivom "žena pod velom" od nepoznatog umjetnika.

od tada sam prilikom svake svoje posjete NM dobar dio vremena provodio pred njom.

p.s. nemam pojma zašto sad ne mogu da je izguglam, a gledao sam je i na netu xy puta
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:27 27.05.2012

Re: ovo

docsumann
..upravo sam mislio na dijelo koje je na mene ostavilo nevjerovatno snažan utisak prilikom moje prve posjete Narodnom muzeju u Beogradu, a radi se o skulpturi u mermeru pod nazivom "žena pod velom" od nepoznatog umjetnika.


Zapamticu ovo.
Ja ga se secam kao lepog mesta.

Sad kad ti pominjes skulpture... reakcije umeju da budu tako snazne. Istupe ka tebi...
Eto lepote oko nas.
Ali nije jednostavno.
I mora se cuvati.
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:47 27.05.2012

Re: ovo

Propustila da pomenem ko me je ostavio bez daha ovog puta - Umberto Boccioni.
docsumann docsumann 17:01 27.05.2012

Re: ovo

Propustila da pomenem ko me je ostavio bez daha ovog puta - Umberto Boccioni.


imao sam sreću da mi u osnovnoj školi likovno predaje jedan sjajan pedagog, koji nas je još u tom uzrastu upoznavao sa neklasičnom vizuelnom umjetnošću.

upravo je Bočonijeva skulptura jedinstveni oblici kontinuiteta u prostoru bila jedno od dijela koje mi se tad pa za navjek urezala u moždanu masu.



evo, provjerih da se upravo ono nalazi u muzeju moderne umjetnosti u NY. tako da te potpuno razumjem
docsumann docsumann 19:53 27.05.2012

Re: ovo

najzad je nađoh! e, o ovome sam pričao. mada ugao nije baš najbolji.



kao da je je taj mermerni veo proziran
Ivana Knežević Ivana Knežević 21:28 27.05.2012

Re: ovo

docsumann
evo, provjerih da se upravo ono nalazi u muzeju moderne umjetnosti u NY. tako da te potpuno razumjem


Upravo to videla. I zastala. Silovitost, hiperbolizam kompletni, a tako ljudski, i poletan... i strip i romantika... snazno i dirljivo... mnogo me je dirnulo. Nika od Samotrake nekoliko hiljada godina kasnije.

Bilo je jos par njegovih slika i one nisu imale tog poleta, naprotiv, bile su mracne i teske, ali emotivni impakt... prosto se izdvojio za mene tog dana.
I kad sam videla kako je bio mlad. Sav taj zanos pocetka novog veka i novog doba, i Veliki Rat sve rasturi.

Kakvo su blago pravi, dobri, posveceni pedagozi je retko kada cenjeno kako zasluzuje. A oni cuda cine. Ili ih ucine mogucim.
Ivana Knežević Ivana Knežević 21:36 27.05.2012

Re: ovo

docsumann
najzad je nađoh!


Prekrasna je

Stvarno se nadam da ce biti prilike da je vidim. I ne brini, sve ove fotografije nikad ne pridju ni blizu stvarnom dozivljaju, tako da razumem da je iskustvo milion puta intenzivnije.

Nikad mi ne bi bilo dosta klasicne mermerne statue... prosto savrsenstvo.
mikele9 mikele9 12:10 28.05.2012

Re: ovo

kao da je je taj mermerni veo proziran

Nisam 100% siguran ali mislim da je to delo Petra Ubavkića.
docsumann docsumann 15:01 28.05.2012

Re: ovo

Nisam 100% siguran ali mislim da je to delo Petra Ubavkića.


otprilike na istom postotku sigurnosti se sjećam da je pisalo dijelo nepoznatog umjetnika.
e sad, vrlo moguće da se radilo o XIX vijeku ili pak vijek ranije.
Ivana Knežević Ivana Knežević 23:17 28.05.2012

Re: ovo

docsumann
kao da je je taj mermerni veo proziran


Gledam opet, i opet - upravo tako. Proziran, mekan cak.
Mnogo toga se steklo u ovoj lepoti.

Hvala sto si podelio, doc.
loader loader 16:09 27.05.2012

Spona :)

Ljudi,
da nije Ivane,
nikad ne bih bio
u New York-u
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:29 27.05.2012

Re: Spona :)

loader
Ljudi,
da nije Ivane,
nikad ne bih bio
u New York-u


Bas ste slatki, loader-u
Ponekad preteram i sve zabelezim :))
loader loader 16:36 27.05.2012

Re: Spona :)

Bas ste slatki, loader-u



Ponekad preteram i sve zabelezim :))

Proveravao sam kod drugih stanovnika i stanovnica NeW York-a,
ništa niste propustili da ubeležite
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:48 27.05.2012

Re: Spona :)

loader
Proveravao sam kod drugih stanovnika i stanovnica NeW York-a, ništa niste propustili da ubeležite


Dobro je onda
loader loader 17:06 27.05.2012

Re: Spona :)


Veoma.
Ništa bez Šumadije.

Za vas


myredneckself myredneckself 21:20 27.05.2012

Re: Spona :)

Ivana
ipak je baraba, i hoda u ritmu, i izgleda portorikanski, pravi West Side Story primerak, ali autentični,

Evo ga Džordž Čakiris u WSS (Bernardo, crvena košulja, za one mlađe koji ne znaju), iako Grk poreklom, može da prođe i kao Portorikanac. Ivana, dobro je da nisi naletela na neki gang fight



Bio je odličan igrač, na početku karijere igrao je u "Muškarci više vole plavuše" u grupi onih densera, kad Merilin peva Diamonds are the girls best friend, (posle uvoda, negde na 2:27, prvi s desna od one četvorice iza nje)



Ivana
Uočila sam bila i ranije da barabe nikad ne promaše da mi se obrate. Hustlers, swindlers, panhandlers... ako smo na istoj strani ulice, popričaće sa mnom.


Ta sam. Nema šanse da me mimoiđu.

Sada bi mi ono zvocalo, moj i naš blogodrugar freehand, rekao - Kako to da mene neko ne zaustavi, da mi nešto kaže i pita?

Ima još jedna trivija o Čakirisu. Više ne igra na filmu, posvetio se izradi nakita od srebra.(wiki)

Edit:
Ivana, lepo kao uvek.
Ivana Knežević Ivana Knežević 21:40 27.05.2012

Re: Spona :)

loader


Za vas


Hvala
Ivana Knežević Ivana Knežević 22:02 27.05.2012

Re: Spona :)

myredneckself
Evo ga Džordž Čakiris u WSS (Bernardo, crvena košulja, za one mlađe koji ne znaju), iako Grk poreklom, može da prođe i kao Portorikanac.


Mnogo je lepo kako ti sve ovo imas u tim vestim prstima, draga moja, bas lepo
Ovde je krenuo revival WSS-a.

Stil odevanja i frizure su se nesto promenili - niske pantalone, kacketi ukrivo, one gilipterske/siledzijske majice, ogrlice od zutog metala oko vrata... to su trenutni tipovi po ulicama ovde. I tetovirani, naravno. Stil plesa i dalje pun akrobatike, i videla bas takve momke u metrou kad sam isla na stanicu - usred guzve, ljudi se vracaju s posla, oni se rasirili po platformi i vezbaju B-boying, glasni, smeju se... to je najblize sto sam bila opasnim momcima. Sasvim dovoljno :)
I zabavno

Mislim da je dobro da nas ne zaobilaze.
Neka dobra energija je u pitanju, sigurno.
Ne znam kako bi freehand to objasnio :)

Hvala za sve ovo o Cakrisu.
myredneckself myredneckself 00:07 28.05.2012

Re: Spona :)

Ivana
Mislim da je dobro da nas ne zaobilaze.
Neka dobra energija je u pitanju, sigurno.

Moguće.
Ili, delujemo nekako naivno, pa spram njihove profesije hustlers, swindlers, panhandlers...
misle da smo lak plen?
Ivana Knežević Ivana Knežević 02:29 28.05.2012

Re: Spona :)

myredneckself
Ili, delujemo nekako naivno, pa spram njihove profesije hustlers, swindlers, panhandlers... misle da smo lak plen?


Moguce
Ja sam sitna, neofenzivna, svako na to nasedne, pa to razumem.
Ali mislim da ima necega i u pitomosti. Prosto osete da im ne zameramo.
Ili je sposobnost da se nasmejemo lako... ko zna
myredneckself myredneckself 07:56 28.05.2012

Re: Spona :)

Ivana
Ili je sposobnost da se nasmejemo lako... ko zna

Može
Черевићан Черевићан 21:15 27.05.2012

ми се чини

све бежећи од стварности
(путовање том' помаже)
друго нешто да се сретне
притом себи се одмаже

јер утисци немир створе
па ма шта да ми спознамо
измаглицом присета нам
- вазда кући се враћамо


него, да тај њујорк није тако забачен . . ко зна, ија . . упс
Ivana Knežević Ivana Knežević 22:08 27.05.2012

Re: ми се чини

Hocete da kazete, dragi pesniche, da se bezanje od stvarnosti ne isplati?
Slazem se.
I mi se ipak trudimo.
Uvek.

Черевићан
него, да тај њујорк није тако забачен . . ко зна, ија . . упс


8-9 sati leta iz Novog Sada. Zabacen, bas.

Ovo je - ко зна - moto koji mi bas lezi.

Budite dobro, dragi moj.
Colin_bgd Colin_bgd 08:26 28.05.2012

Podvuceno zutim...

Hustlers, swindlers, panhandlers...


'All the animals come out at night...'
Ivana Knežević Ivana Knežević 23:31 28.05.2012

Re: Podvuceno zutim...

Colin_bgd
'All the animals come out at night...'


Dok smo klinka i ja slale poruke jedna drugoj, i ona uzdisala sto nije sa mnom, pokusala sam da joj kazem da u takvom gradu - u svakom, ali narocito takvom - ima svega.
Ima i u nasem, pa je ona sklapala neku sliku.
Ali tesko je shvatiti koncept 'svega'.
A on je tu. Uvek.
Colin_bgd Colin_bgd 07:34 29.05.2012

Re: Podvuceno zutim...

Ivana Knežević
Colin_bgd
'All the animals come out at night...'


Dok smo klinka i ja slale poruke jedna drugoj, i ona uzdisala sto nije sa mnom, pokusala sam da joj kazem da u takvom gradu - u svakom, ali narocito takvom - ima svega.
Ima i u nasem, pa je ona sklapala neku sliku.
Ali tesko je shvatiti koncept 'svega'.
A on je tu. Uvek.

Moj utisak Njujorka je da se svako u njemu osecao kao 'domaci, kao da je maltene tamo rodjen...
Ivana Knežević Ivana Knežević 23:50 30.05.2012

Re: Podvuceno zutim...

Colin_bgd

Moj utisak Njujorka je da se svako u njemu osecao kao 'domaci, kao da je maltene tamo rodjen...


Razmisljam o ovome... i ne znam da li je tako za mene.
Prvi utisci (ovo mi nije bila prva poseta) su bili odusevljenje bojama, kontrastima, mnostvom, takvo sarenilo... i da, cini se da je sve tu i svako bi nasao svoje mesto.

Pre mislim da svakoga navuce da pomisli (ili se bar zapita) da bi se mogao oprobati u tome, da bude deo Njujorka. Uzbudljiv je, vitalan... razumljivo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana