Ljudska prava

Višestranačke (s)ličnosti

Strongman RSS / 29.05.2012. u 16:19

I eto desilo se čudo neviđeno. I neočekivano. Vođa opozicionog bloka okupljenog oko SNS postao je voljom naroda predsednik Srbije. Čestitam. Ako je i neko verovao sve vreme u njega to sigurno nisam bio ja. U mirnijoj atmosferi, nego ranijih godina, bez nacionalno uzavrele krvi, birači su mahom praznim novčanikom odlučivali ko im više odgovara na mestu predsednika. Svojim glasom su nekog nagradili a nekoga, boga mi i kaznili.

Sada kada su prošli i parlamentarni i predsednički izbori, predizborna i međuizborna matematika dobijaju nove jednačine i nepoznate Od tvrdog zaricanja na bratstvo i jedinstvo između SPS i DS došli smo u situaciju "možda" i "videćemo". Čak i železano "NE" demokrata koaliciji sa SNS-om jedno vreme imalo zvaničnu definiciju "malo verovatno", pa je opet "NE". Sve je ponovo u igri na parlametnarnom nivou, samo je predsednik neosporan.

03.05.12.jpg
Meni je to "glasam za DS a oni su u koaliciji sa SPS" ili "glasam za SPS jer su dobri sa DS a oni posle pregovaraju sa SNS" potpuno nadrealan koncept. Odličan eksperiment koji je obesmislio partijašenje su izveli mladi novinari onog internet portala kada su se u istom danu učlanili u sve stranke koje su toga dana imale otključanu kancelariju. Kao smatra se da članstvo u stranci A automatski prestaje kada se učlaniš u stranku B, a dovitljivi novinari su se učlanili u čitavu abecedu stranaka. I nikom ništa. Niko ih nije sprečio. Niko ih nije osudio. Čak ni plihovi im se nisu pojavili na stopalima od tolikog hodanja. Kad mogu partije da prave koaliciju, valjda i mi građani možemo da budemo članovi više partija to jest višestranačke ličnosti.

Ispada da je glasanje kao da popuniš tiket kladionice, pa ako izađeš dobro je, a akao ne sačekaš sledeće kolo pa odigraš zrelije. Mada ovi što se klade nemaju to zadovoljstvo da ljute protivnike vide za pregovaračkim stolom kako dogovaraju rezultat. U fudbalu ako se vara, radi se suptilnije... Da se navijači ne uvrede. Nije to politika. Mada ima fudbalera koji ne umeju da pevaju himnu dok je većina političara to već savladala.Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tarantulla tarantulla 16:38 29.05.2012

na kraju će da bidne vako

iznenadilo bi me ako espes ne formira vladu sa esenes
farenhajt farenhajt 17:15 29.05.2012

Pročitah

ali ne nađoh poentu.
dragan1122 dragan1122 00:21 30.05.2012

Re: Pročitah

Već sam se uplašio da sam jedini
ephemeris ephemeris 18:29 29.05.2012

Leteti, leteti, lepo je (pre)leteti...

Ne zaboravite da vise nema kovertiranih ostavki. Ergo, od kakvog je dugorocnog znacaja trenutni odnos broja poslanika iz maticnih im partija? Da se podelimo - pola u partije, pola u parije...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana