Kultura| Literatura| Umetnost

Ispunjavam obećanje

mikele9 RSS / 29.05.2012. u 22:05

niz-boke-fluc.jpgVečeras oko sedam i petnaest u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja u zgradi Fakulteta likovnih umetnosti, ulaz iz Pariske ulice, otvorih izložbu bibliofilskog izdanja pesama Vuka Krnjevića i grafika/litografija mog drugara i prijatelja Dragana Cohe. Stavi ovaj tekst na blog molim te, reče mi Dragan Coha a Vuk Krnjević dodade: Mikele nas ishvali kao braću. I evo, upravo se vrativši iz Znaka pitanja, činim to.

Ovo je tekst kojim sam otvorio izložbu, nije panegirik nego sušta istina i samo istina, tako mi Bog pomogao.

Kad god se pomene ilustrovanje knjiga, odmah mi padnu na pamet dva velikana, Gistav Dore i naš Aleksandar Hecl. Obojica nepatvoreni kreatori, do današnjih dana neprevaziđenih senzibilnih crteža. Ipak! Ipak ima jedno ipak. Obojica su svoje ilustracije skoro strogo prilagođavali tekstu ili ga pratili. To ni u kom slučaju ne umanjuje njihovo majstorstvo ni uticaj koji se može pratiti do naših dana.

Ilustrovati knjigu je težak i zahtevan posao, ilustrovati pesme, poeziju, još je teže. Ali ako pesnik, u ovom slučaju Vuk Krnjević, s punim i potpunim poverenjem, kako se to već kaže, da odrešene ruke umetniku, u ovom slučaju Draganu Cohi, onda kao rezultat ili bolje kao rezultantu, dobijamo dva remek dela u jednom, u ovom Bibliofilskom izdanju pesama Vuka Krnjevića pod nazivom Niz BOKE, koje je na svojevrstan i samo njemu svojstven način oplemenio svojim litografijama Dragan Coha.

Pesme Vuka Krnjevića i Litografije Dragana Cohe imaju svake ponaosob, svoje samostalne, čvrste, autonomne živote a zajedno, ovako delikatno udvojene i jedan zajednički, prožimajući i višeslojni život. Veliko je i iskreno moje divljenje nad ovim produktom dva umetnička mentalna sklopa.

Vuk Krnjević svoju zbirku počinje pesmom TIVATSKA PIJACA koja je neka vrsta pisma, prijatelju Voji Staniću, krcato ličnim impresijama i osećanjima koje je isprovocirala Stanićeva izložba. Nastavlja pesmom POHVALA BRANKU MILJKOVIĆU gde na jednom mestu piše: očevi nas troše iznutra, njihova je sudbina, naša je sudbina u našim rukama a to znači da od nas zavisi u kolikoj ćemo meri umirati. Slede LOG U ŽUPI TIVATSKOJ, STRATIŠTE U PRČNJU u kojoj su stihovi: Ali kuda kad nema ni staze, jer je stratište samo svratište, zatim VERIGE, SVRATIŠTE U STOLIVU, PRAMALJEĆE U DOBROTI, onda sledi niz pesama posvećenih Krnjevićevoj ljubimici Lindi, da bi zbirku završio pesmom HIPNOS IZ RISNA U NJEGOŠU iz koje izdvajam: A Hipnos spije da ne bi gledo Svijet ogubani zlom svakijem. Nikad ga ne sanja i ne sluti U snu koji je zrelo ćutanje. Naoko jednostavnim a duboko smislenim rečima, Krnjević znalački plete mrežu stihova koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Maestro grafike, istraživač, inovator, zaljubljenik u divnu staru tehniku štampanja na kamenu, Litografiju, Dragan Coha dan za danom već godinama pomno i strpljivo istražuje i proširuje mogućnosti, eksperimentiše, uvodi i unosi inovacije u Litografsku štampu i postiže, dobija, ponekad neslućene a ipak makar maglovito naslućene rezultate vrhunskog umetničkog kvaliteta. Dobivši od Vuka, ponavljam, odrešene ruke, Coha, neumorni grafički pregalac, umetnik par excelance, posle višeputnog čitanja Krnjevićevih stihova, ostvario je niz izuzetnih Litografija. Namerno ne želeći da bukvalno ilustruje pesmu po pesmu, koristeći date mu odrešene ruke,Dragan Coha ipak nije ostao potpuno imun spram Krnjevićevih stihova. Stvorivši, odštampavši izuzetno dobre grafike od kojih je nastala i ova, po meni,  prestižna izložba, Coha je, hteo, ne hteo, makar podsvesno, ponesen stihovima, upleo u njih i Lindu, svoju ćerku, prepoznatljive motive i građevine gradova Boke nevjeste Jadrana a intervencijama bojom, lucidnom odmerenošću, samo njemu znanim razlivanjem i preklapanjem motiva, koristeći kamenu ploču kao poligon za likovno grafičku razigranost, dostigao novi, viši nivo u zahtevnoj i nimalo lakoj Litografskoj štampi.

Zadovoljstvo mi je što baš ja ovim kratkim i sažetim tekstom, mogu da odam svoje lično priznanje Umetnicima Vuku Krnjeviću i Draganu Cohi.

Proglašavam izložbu otvorenom.

P.S. Obavezno idite i pogledajte izložbu, nesvakidašnja je.Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zadnjapetoletka zadnjapetoletka 23:48 29.05.2012

A dodatak?

Ne budi lenj pa upotpuni ovo sa malo fotografija.
mikele9 mikele9 10:14 30.05.2012

Re: A dodatak?

Moj drugar Majstor grafike Dragan Coha

mikele9 mikele9 10:24 30.05.2012

Re: A dodatak?

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 06:22 30.05.2012

Davaj!

Daj malo fotki, slažem se sa petoletkom.
Čini se da je interesantno.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 06:27 30.05.2012

http://dragancoha.com/

http://dragancoha.com/
http://www.ogledalovu.com/umetnici/dragan_coha.html
www.youtube.com/watch?v=5rceYnpBv5A
http://www.arte.rs/sr/ustanove/manifestacije/ostale_manifestacije-208/izlozbe/prolecna_izlozba_u_umetnickom_paviljonu_cvijeta_zuzoric-391/dragan_coha_bez_naziva-4857/
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:06 30.05.2012

Mikele,

pazi na pravopis,
Ovo je tekst kojim sam otvorio izložbu, nije panegirik nego sušta istina i samo istina, tako mi Bog pomogao.

Pravilno se kaže "tako mi Blog pomogao".
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:07 30.05.2012

Re: Mikele,

Ne budi lenj pa upotpuni ovo sa malo fotografija.

Daj, što si stipsa, bar za nas geografski ometene...
mikele9 mikele9 18:51 30.05.2012

Re: Mikele,

Pravilno se kaže "tako mi Blog pomogao".

Ispravka se oberučke prihvata
mikele9 mikele9 18:54 30.05.2012

Re: Mikele,

Daj, što si stipsa, bar za nas geografski ometene...

Ja prićo bona, drugi uslikavali al' niđe ne moreš nać' ni slićicu, sve ti je to kurvino gnijezdo kako je govorio moj pokojni jaran Veso
Nune Popović Nune Popović 19:36 30.05.2012

Čestitke

Mikele, svaka čast i tebi i kolegama na udruženom umetničkom poduhvatu koji si opisao. Hvale vredno.

Evo jednog print sreena narečenog dela, koji sam napravio sa Cohinog sajta.Odusevio me je Cohin sajt i u produkcijskom i u sadrzinskom smislu. Pogledajte na: www.dragancoha.com
mikele9 mikele9 23:12 30.05.2012

Re: Čestitke

Mikele, svaka čast i tebi i kolegama na udruženom umetničkom poduhvatu koji si opisao. Hvale vredno.

Evo jednog print sreena narečenog dela, koji sam napravio sa Cohinog sajta.

Odusevio me je Cohin sajt i u produkcijskom i u sadrzinskom smislu. Pogledajte na: www.dragancoha.com

Hvala tebi dragi Nune. Već sam Draganu Cohi (i ne samo njemu) pisao predgovore za kataloge. Odlični smo drugari i saradnici. On mi je štampao litografije aktova za zajedničku izložbu (u istoj galeriji) sa dve koleginice Ljubicom Nikolić i Suzanom Vučković. Izložba je nosila naziv ČETIRI ELEMENTA. Tekst za katalog sam na njihov zahtev, naravno pisao ja
Cole je ceo život posvetio grafici, pored svojih, štampao je grafike i najvećim umetnicima ovog naroda. Pametni među njima rado su usvajali Cohine primedbe.
Malopre mi se zahvalio što sam ovo postavio na blog
angie01 angie01 14:26 01.06.2012

Re: Čestitke

Nune Popović
Mikele, svaka čast i tebi i kolegama na udruženom umetničkom poduhvatu koji si opisao. Hvale vredno. Evo jednog print sreena narečenog dela, koji sam napravio sa Cohinog sajta. Odusevio me je Cohin sajt i u produkcijskom i u sadrzinskom smislu. Pogledajte na: www.dragancoha.comsve pregledala- bas uzivancija!

mikele, eto nesto lepo na blogu-hvala!
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:50 02.06.2012

Re: Čestitke

angie01
Nune Popović
Mikele, svaka čast i tebi i kolegama na udruženom umetničkom poduhvatu koji si opisao. Hvale vredno. Evo jednog print sreena narečenog dela, koji sam napravio sa Cohinog sajta. Odusevio me je Cohin sajt i u produkcijskom i u sadrzinskom smislu. Pogledajte na: www.dragancoha.comsve pregledala- bas uzivancija!

mikele, eto nesto lepo na blogu-hvala!Bas, bas lepo!
Hvala Nune, hvala Mikele

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana