Društvo| Sport

Pucanj

lidiaz RSS / 30.05.2012. u 21:45

U senci skandala oko Ljajica ostaje jedan drugi sportski skandal.

Jasna Sekaric ide na svoju sedmu olimpijadu. Prica bi bila jako lepa da je ona sama izborila svoje mesto, a ne da je nekom drugom to oduzeto. Mladi strelac, Dimitrije Grgic, svoju vizu obezbedio je jos prosle godine. Ili je bar on mislio da je obezbedio svoju vizu. Ispostavilo se da je obezbedio vizu za streljacki savez, koji je onda odlucio da je dodeli Jasni Sekaric.

Svaka cast Jasni Sekaric i hvala joj na svim osvojenim medaljama. Ali kako moze da oduzme tudje mesto? Mozda osvoji medalju, mozda i ne, ali to nije bitno. Ona je nekom drugom uskratila olimijski san. Bilo je najmanje 6 takmicenja gde je mogla da izbori normu. Ironija je da ona ide na olimpijadu u svojoj slabijoj disciplini, u kojoj je osvojila jednu bronzanu medalju davne 1988. godine. U njenoj jacoj disciplini, po rezultatima, imamo dve jace takmicarke.

Dimitrije Grgic je 1988. imao 6 godina. I mozda je bas gledajuci Jasnu pozeleo da i on puca, i da za njega svira himna. A onda je ta ista Jasna ukrala njegov san. 

 

http://www.novosti.rs/vesti/sport.297.html:382075-Grgic-Oteli-su-mi-sve-snove



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jesen92 jesen92 22:25 30.05.2012

bas ruzno

..ovo je neverovatno..kako je to moguce? zar nisu potrebni neki rezultati da bi se islo na olimpijadu..bas sam se iznervirala
vesna.gm vesna.gm 07:55 31.05.2012

Re: bas ruzno

Pa, jeste...

Ali jedan od komentatora ispod teksta kaže ovo:

Dado 30. maj 2012. 23:27 #2008998

Javnost je neobavestena. Grgic nije uspeo da izbori mesto medju dvojicom takmicar koliko moze da nastupi na OI u njegovim disciplinama, jer su Zlatic i Mikec daleko bolji, svetske klase i kandidati za medalje. Savez je iskoristio legitimno pravo da do 31 maja zameni Grgicevu ili da je ISSF dodeli nekoj drugoj zemlji. Jasna je trenutno nasa najbolja bez kvote i to je pravi potez. Nekorektno je blatiti Jasnu, OKS i Savez, uradjeno je najbolje sto je bilo moguce, a Grgic mora biti mnogo bolji...


Pa sad... šta se tu tačno dogodilo... neko zna, a ja ne znam.
AlexDunja AlexDunja 22:26 30.05.2012

?

ne mogu da verujem.
JJ Beba JJ Beba 22:28 30.05.2012

jbt

koji rad
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:03 01.06.2012

Re: jbt

што, рад је потпуно уобичајено сербскиј, науадејз. има ли ма шта у србији, моментално, што би могло да зачуди?
mariopan mariopan 23:12 30.05.2012

..

Ne mogu da verujem.
Nije sportski od nje da to prihvati, čak i ako nije ona o tome odlučivala?
mara92 mara92 23:46 30.05.2012

ФУЈ

гадно, баш гадно...
...
(уз сво "скидање капе" за резултате које је постигла у својој фасцинантној каријери...пада овде, на људском испиту...БЉАААААК)
ivana23 ivana23 00:14 31.05.2012

***

Zar je moguce?!
Covek u belom Covek u belom 00:48 31.05.2012

Komentar

Ne drzim nikom stranu, ali mislim da treba preneti i malo drugacije vidjenje ako nista drugo ono da se razbije ustaljena (i jako losa praksa) iskljucivo jednostranog izvestavanja.

Komentar sa sajta novosti:
"Javnost je neobavestena. Grgic nije uspeo da izbori mesto medju dvojicom takmicar koliko moze da nastupi na OI u njegovim disciplinama, jer su Zlatic i Mikec daleko bolji, svetske klase i kandidati za medalje. Savez je iskoristio legitimno pravo da do 31 maja zameni Grgicevu ili da je ISSF dodeli nekoj drugoj zemlji. Jasna je trenutno nasa najbolja bez kvote i to je pravi potez. Nekorektno je blatiti Jasnu, OKS i Savez, uradjeno je najbolje sto je bilo moguce, a Grgic mora biti mnogo bolji..."
lidiaz lidiaz 01:11 31.05.2012

Re: Komentar

Dobar izgovor para vredi.
Obojica, Mikec i Zlatic ce se sada takmiciti u dve discipline. U jednoj od njih je Grgic imao olimpijsku normu. Na takmicenjima su mozda ova dvojica imala veci uspeh, ali desavalo se da je od njih dvojice Grgic drugi po plasmanu.

A i v.d. selektora je izjavio:
Olimpijske vize su vlasništvo Streljačkog saveza Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije i odlučili smo da jednu zamenimo i to onu koju je osvojio Dimitrije Grgić pištoljem

On nigde ne pominje da Grgic svejedno ne bi isao, vec da su oni odlucili da ga zamene.

Evo sta je Grgic izjavio:
- Ja sam normu ispunio prošle godine u junu, osmim mestom na Svetskom kupu u Južnoj Koreji. Moram da priznam da se od tog trenutka spremam za nastup na svojim prvim Olimpijskim igrama i svu energiju sam usmerio ka Londonu. Odluku selektora i Upravnog odbora zaista ne bih detaljnije komentarisao. Moje je da nastavim pripreme da bih što bolje dočekao sledeću sezonu - rekao je Grgić, uz neodoljiv osećaj da je, najblaže rečeno, šokiran ovom odlukom.

Zanimljivo je da je Dimitrije lošu vest čuo proteklog vikenda na takmičenju u Minhenu, gde se takmičio sa kolegama iz reprezentacije.

- Selektor Maksimović mi je odluku saopštio u petak uveče u 21.00, na uobičajenom sastanku sa reprezentativcima, na kojem se priča o čisto tehničkim detaljima pre izlaska na strelište i pripreme za pucanje. O tome kakve sam rezultate imao na strelištu u subotu ujutro u pola devet, možda je bolje i da ne pričam - otkriva Grgić kako jedna ovako krupna stvar može da poremeti strelca.
Covek u belom Covek u belom 01:41 31.05.2012

Re: Komentar

lidiaz
Dobar izgovor para vredi.
Obojica, Mikec i Zlatic ce se sada takmiciti u dve discipline. U jednoj od njih je Grgic imao olimpijsku normu. Na takmicenjima su mozda ova dvojica imala veci uspeh, ali desavalo se da je od njih dvojice Grgic drugi po plasmanu.

I tek koliko para 'vatanje na patetiku vredi...

Koliko ja shvatam, a voleo bih da to neko opovrgne (umesto ispraznih izgovora) u vecini drzavnih olimpijskih komiteta pored kriterijuma svetske norme postoji i kriterijum drzavne norme. Npr. u atletici u SAD mnooooogo je teze prebaciti drzavnu normu nego olimpijsku i cesto i bivsi rekorderi koji na drzavnom takmicenju nisu u stanju da se kvalifikuju izvise za Olimpijadu.
E sad drzavne norme nisu bez veze jer svaka drzava za datu disciplinu ima ograniceni broj mesta.
U disciplini vazdusni pistolj (u kojoj se Grgic jedino takmici) od njega po dosadasnjim plasmanima postoje 2 bolja takmicara - Mikec i Zlatic i po svim pravilima fer-pleja ova 2 takmicara su zasluzila vise od Grgica da se na Olimpijadi takmice u ovoj disciplini. Ovo apsolutno nema veze sa time sto se doticna dvojica takmice u jos nekoj disciplini i izgovori tog tipa su nista drugo nego "straw man" argumentacija.
Da se Grgic takmicio umesto nekog od ove dvojice u disciplini vazdusni pistolj prvo sto bi Srbiji bila umanjena mogucnost za medalje u datoj disciplini (jer ne bi isla 2 najjaca takmicara), a drugo svaki od ove dvojice bi imao puno moralno pravo da se buni da je ostecen (opet potpuno nevezano sa time sto se oni takmice u jos jednoj disciplini u kojoj su takodje uredno zaradili olimpijsku vizu).
Ovo sve ne bi trebalo da ima nikakve veze sa Jasnom Sekaric, a samo njeno potezanje u argumentaciji ne sluzi nicemu drugom vec da pojaca patetiku jer posto je poznato ime u pitanju onda sigurno mora da je Grgic u pravu kad kaze da je ostecen.
Dakle Maksimovic je s punim pravom doneo odluku koja maksimizuje sanse Srbije za najbolji plasman. "Okrutni" motivi rusenja olimpijskih snova "mladjahnom" (od svega 28 godina) Grgicu kao i patetika koja dati novinski clanak (i ovaj blog) prati zaista ne bi trebalo da budu merilo.
lidiaz lidiaz 02:31 31.05.2012

Re: Komentar

Neke zemlje su neke zemlje...
Cinjenica je da je na takmicenjima gde se jurila viza za London Jasna Sekaric podbacila.
Cinjenica je da je za nju nadjeno mesto svejedno. Da Grgic nije izborio vizu, taj ceh bi platio neko drugi.

Moje misljnje je da Jasna Sekaric nema pravo na tako nesto. Bilo je 6 ili 7 prilika da se izbori 9 viza, ona ih je sve propustila. Ucestvovala je na svim tim takmicenjima, i nijednom nije usla u prvih 8.

Sada, posto ti nije dugo trebalo da pocnes da vredjas, na ovom blogu vise nisi dobrodosao.
Covek u belom Covek u belom 02:50 31.05.2012

Re: Komentar

lidiaz
Sada, posto ti nije dugo trebalo da pocnes da vredjas, na ovom blogu vise nisi dobrodosao.

Naravno kad ponestane argumenata zna se sta sledi, sto li me to ne cudi...

Sto se Jasne Sekaric tice ona je u celoj prici "straw man" i to je sasvim ocigledno. Toliki fokus na nju otkriva nista drugo nego licnu netrpeljivost. Zasto nije mi bas najjasnije, a i ne zelim da ulazim u to, a i "polemika" sa tobom jasno da nema smisla.

zadnjapetoletka zadnjapetoletka 03:01 31.05.2012

Re: Komentar

Ovo sve ne bi trebalo da ima nikakve veze sa Jasnom Sekaric, a samo njeno potezanje u argumentaciji ne slu

Ali IMA veze i samo o tome se i govori ovde.
jer posto je poznato ime u pitanju onda sigurno mora da je Grgic u pravu kad kaze da je ostecen

Bilo koje ime da je u pitanju jer
Jasna Sekaric nema pravo na tako nesto.Bilo je 6 ili 7 prilika da se izbori 9 viza, ona ih je sve propustila.


Odgovori sebi, da li bi pristao na sve ovo da si na njenom mestu? Usput, ne vidim da si nekoga uvredio cak i da si video neku patetiku.

vesna.gm vesna.gm 08:06 31.05.2012

Re: Komentar

lidiaz
Neke zemlje su neke zemlje...


Sada, posto ti nije dugo trebalo da pocnes da vredjas, na ovom blogu vise nisi dobrodosao.

Sada, posto ti nije dugo trebalo da pocnes da vredjas, na ovom blogu vise nisi dobrodosao.


Ja nisam baš pratila na času očigledno, jer ne videh šta je ovde uvreda. I ko je koga uvredio.

Ja sam isti ovaj komentar postavila pre nego što ga ugledah ovde, i po meni je "Čovek u belom" u pravu.


godec godec 09:20 31.05.2012

Re: Komentar

Covek u belom
lidiaz
Dobar izgovor para vredi.
Obojica, Mikec i Zlatic ce se sada takmiciti u dve discipline. U jednoj od njih je Grgic imao olimpijsku normu. Na takmicenjima su mozda ova dvojica imala veci uspeh, ali desavalo se da je od njih dvojice Grgic drugi po plasmanu.

I tek koliko para 'vatanje na patetiku vredi...

Koliko ja shvatam, a voleo bih da to neko opovrgne (umesto ispraznih izgovora) u vecini drzavnih olimpijskih komiteta pored kriterijuma svetske norme postoji i kriterijum drzavne norme. Npr. u atletici u SAD mnooooogo je teze prebaciti drzavnu normu nego olimpijsku i cesto i bivsi rekorderi koji na drzavnom takmicenju nisu u stanju da se kvalifikuju izvise za Olimpijadu.
E sad drzavne norme nisu bez veze jer svaka drzava za datu disciplinu ima ograniceni broj mesta.
U disciplini vazdusni pistolj (u kojoj se Grgic jedino takmici) od njega po dosadasnjim plasmanima postoje 2 bolja takmicara - Mikec i Zlatic i po svim pravilima fer-pleja ova 2 takmicara su zasluzila vise od Grgica da se na Olimpijadi takmice u ovoj disciplini. Ovo apsolutno nema veze sa time sto se doticna dvojica takmice u jos nekoj disciplini i izgovori tog tipa su nista drugo nego "straw man" argumentacija.
Da se Grgic takmicio umesto nekog od ove dvojice u disciplini vazdusni pistolj prvo sto bi Srbiji bila umanjena mogucnost za medalje u datoj disciplini (jer ne bi isla 2 najjaca takmicara), a drugo svaki od ove dvojice bi imao puno moralno pravo da se buni da je ostecen (opet potpuno nevezano sa time sto se oni takmice u jos jednoj disciplini u kojoj su takodje uredno zaradili olimpijsku vizu).
Ovo sve ne bi trebalo da ima nikakve veze sa Jasnom Sekaric, a samo njeno potezanje u argumentaciji ne sluzi nicemu drugom vec da pojaca patetiku jer posto je poznato ime u pitanju onda sigurno mora da je Grgic u pravu kad kaze da je ostecen.
Dakle Maksimovic je s punim pravom doneo odluku koja maksimizuje sanse Srbije za najbolji plasman. "Okrutni" motivi rusenja olimpijskih snova "mladjahnom" (od svega 28 godina) Grgicu kao i patetika koja dati novinski clanak (i ovaj blog) prati zaista ne bi trebalo da budu merilo.


Podržavam sve što je rekao čovek u belom. Molim domaćina bloga da me banuje.
gorstak92 gorstak92 09:43 31.05.2012

Da li je ČuB banovan?

Vidi šta kaže današnji Blic o slučaju Grgić:

Ukoliko bi trojica naših takmičara otputovala u London da bi gađala pištoljem, samo jedan bi mogao da učestvuje i u nadmetanju vazdušnim i MK pištoljem, a ostala dvojica ne. Ovako, putovaće Damir Mikec i Andrija Zlatić, koji će moći da se takmiče u obe discipline, a putovaće i Jasna Šekarić. Ne i Dimitrije Grgić.


I izjava Jasne Šekarić:

“Dimitrije ima tu nesreću da ima jaku konkurenciju u reprezentaciji, a da Savez ne bi izgubio tu osmu kvotu, dodeljena je meni”, rekla je Šekarićeva za “Sportski žurnal”.


I komentar Blica na sve to:
Savez baš i ne bi izgubio osmu kvotu, već bi samo jedan a ne dva takmičara učesvovao u obe discipline pištoljem, ali to je druga priča. Ona glavna je - da li je doneta pravedna odluka?

Koga interesuje ceo članak evo link
Pretpostavljam da Gazda Milutin ima informacije iz prve ruke.
Blic je novina kojoj se odavno ne može sve verovati pa treba uzeti sa rezervom ono što pišu. Njima je bitan tiraž, a to se postiže senzacionalističkim naslovima. Dakle, Jasna ukrala vizu za OI.

Pretpostavke:
- Jasna Šekarić ne bi prihvatila da zameni Dimitrija Grgića da nije uverena da je to ispravna odluka. Ili je pala s kruške?
- Dimitrije Grgić je sigurno razočaran što ne ide na Olimpijadu pa nije teško poverovati da su on i prijatelji malo pogurali priču o krađi njegove vize.
- ČuB je ispravno postavio pitanje da li bi, u slučaju da Grgić ode na OI, neko od dvojice boljih takmičara bio oštećen i da li je to pravedno.
NNN NNN 10:56 31.05.2012

Re: Da li je ČuB banovan?

+ što je Jasna trenutno u dobroj formi,
pre dve nedelje je osovjila 5. mesto u svetskom kupu
(zar to nije dovoljno za olimpijsku vizu?)

Ustvari pravo je pitanje zašto naša reprezentacija u streljaštvu ima kvotu od 8 strelaca za Olimpijadu?
Da li je moguće da više strelaca uhvati olimpijsku normu?
Kakve su kvote drugim državama (nisam se nešto informisao)?
barese barese 11:11 31.05.2012

Re: Da li je ČuB banovan?

Jedan od komentara na taj clanak:
Plant
Četvrtak, 31. 05. 2012. 10:25h
neregistrovan korisnik
Cinjenica je da je Grgic osvojio kvotu za zemlju. Cinjenica je i da su mnogo pre njega kvote osvojili Zlatic i Mikec. " Problem" je u tome sto je maksimalan broj nastupa na OI za muski pistolj 4 tj. 2 u vazdusnom i 2 u MK pistolju. U obe discipline Grgic je po rezultatima daleko iza Zlatica i Mikeca tako da bi bila mnogo veca nepravda oduzeti pravo nastupa jednom od dva bolja takmicara. Njemu niko nista nije uzeo nego jednostavno nije uspeo da se izbori za jedno od ta 4 nastupa na OI. Ta kvota je visak. Na zenskom pistolju je situacija takva da su kvote za zemlju izborile Zorana Arunovic i Bobana Velickovic. Trenutna forma takmicarki je takva da ce Zorana da nastupi u obe discipline, Bobana na vazdusnom pistolju odlicna, dok je na MK malo slabija. Savez koristi osvojenu kvotu (Grgicevu) da eventualno omoguci Jasni nastup na MK pistolju gde je ona trenutno na visokom 6-tom mestu na svetskoj rang listi. U svakom slucaju los potez selektora da saopsti Grgicu da ne ide u London vece pre nastupa u MInhenu, jako lose objasnjenje Streljackog saveza o cemu se radi i nesportsko ponasanje ocigledno ljutog Grgica koji ovakvim izjavama samo nanosi stetu Streljackom savezu i Jasni Sekaric.
gorstak92 gorstak92 11:59 31.05.2012

Re: Da li je ČuB banovan?

barese
Jedan od komentara na taj clanak:
Plant
Četvrtak, 31. 05. 2012. 10:25h
neregistrovan korisnik
Cinjenica je da je Grgic osvojio kvotu za zemlju. Cinjenica je i da su mnogo pre njega kvote osvojili Zlatic i Mikec. " Problem" je u tome sto je maksimalan broj nastupa na OI za muski pistolj 4 tj. 2 u vazdusnom i 2 u MK pistolju. U obe discipline Grgic je po rezultatima daleko iza Zlatica i Mikeca tako da bi bila mnogo veca nepravda oduzeti pravo nastupa jednom od dva bolja takmicara. Njemu niko nista nije uzeo nego jednostavno nije uspeo da se izbori za jedno od ta 4 nastupa na OI. Ta kvota je visak. Na zenskom pistolju je situacija takva da su kvote za zemlju izborile Zorana Arunovic i Bobana Velickovic. Trenutna forma takmicarki je takva da ce Zorana da nastupi u obe discipline, Bobana na vazdusnom pistolju odlicna, dok je na MK malo slabija. Savez koristi osvojenu kvotu (Grgicevu) da eventualno omoguci Jasni nastup na MK pistolju gde je ona trenutno na visokom 6-tom mestu na svetskoj rang listi. U svakom slucaju los potez selektora da saopsti Grgicu da ne ide u London vece pre nastupa u MInhenu, jako lose objasnjenje Streljackog saveza o cemu se radi i nesportsko ponasanje ocigledno ljutog Grgica koji ovakvim izjavama samo nanosi stetu Streljackom savezu i Jasni Sekaric.

Voila!

Pitanje se svodi na to da li Grgić treba da ide na OI i oduzme pravo boljem takmičaru da napravi bolji rezultat na OI.

Goran Maksimović se odlučio za varijantu da igra na rezultate, a ne uigravanje neiskusnog Grgića. Jasna je tu samo da popuni mesto kad je već upražnjeno, a trenutno je 5. u svetu. Tu su male razlike do medalje.

Na blogu sam naučio mnogo bitnu lekciju da pazim sa oštrim stavom bez obzira koliko mislio da sam u pravu.

Primer oštrog blogerskog stava:
jasnaz
I mozda je bas gledajuci Jasnu pozeleo da i on puca, i da za njega svira himna. A onda je ta ista Jasna ukrala njegov san.


Mnogo je teška kvalifikacija bilo kome reći da je nešto ukrao.
Sportska legenda kao što je Jasna Šekarić je zaslužila da se barem malo razmisli pre nego što se baci kamen na nju.

I još jedna lekcija sa bloga: nikad se ne zaletati u grupno vređanje. Nije lepo.


Jasni Šekarić želim od sveg srca da osvoji medalju na Olimpijadi, uđe u istoriju i konačno dobije trg ili barem neku ulicu u Beogradu.
NNN NNN 12:11 31.05.2012

Re: Da li je ČuB banovan?

dobije trg ili barem neku ulicu u Beogradu.
Ovo u Srbiji nije lepa želja!
gorstak92 gorstak92 12:29 31.05.2012

Re: Da li je ČuB banovan?

NNN
dobije trg ili barem neku ulicu u Beogradu.
Ovo u Srbiji nije lepa želja!

Vreme je i to da se menja.
Čemu služe posmrtna priznanja?

Pisao je kazezoze za holandskog plivača Pieter van den Hoogenband-a da su u Eindhoven-u olimpijski bazen nazvali po njemu.
Evo link
Dečko je sa 24 god. već imao olimpijski bazen sa svojim imenom.
Ajd što se ima dobra prolaznost kod devojaka sa žvakom ,,znaš, onaj bazen je moj" nego što će sa ponosom moći da dovede decu, a možda i unuke.
Zamisli tek sreću klinaca koji treniraju plivanje kad im Pieter svrati u goste.

Ali ne!
Kod nas se čeka da zaslužan građanin prvo umre i bude dobro zaboravljen da bi iz naftalina izvukli njegovo ime za naziv nekog sokaka u npr. Altini.
Što se tiče Jasne dobila je ona već brojna priznanja (mesečna primanja, stan, oskare za ovo i ono), ali mislim da su priznanja mala u odnosu na njene zasluge.
lidiaz lidiaz 15:55 31.05.2012

Re: Da li je ČuB banovan?

Ustvari pravo je pitanje zašto naša reprezentacija u streljaštvu ima kvotu od 8 strelaca za Olimpijadu?
Da li je moguće da više strelaca uhvati olimpijsku normu?
Kakve su kvote drugim državama (nisam se nešto informisao)?

Srbija ima osam kvota posto je toliko strelaca na takmicenjima na kojima su se kvote ostvarivale istu osvojilo.
Tih takmicenja ima 6 i potrebno je da se na jednom od tih 6 udje u finale. Jasna Sekaric je ucestvovala na svih 6, i na tih 6 najbolji plasman koji je ostvarila je 11 mesto.

Sad, ono sto je niccolo dole napisao je tacno. Pored vize, strelac treba da ostvari i kvotu. Mi sa kvotama i ne stojimo lose, prebacilo ih je dosta takmicara.

Izjava Maksimovica, ako je tacno preneta, nije glasila: "Posto se za disciplinu pistolj kvalifikovalo tri takmicara, a mogu da ucestvuju samo dva, treci po rezultatu ne moze da ucestvuje. Prema tome, olimpijska kvota bice dodeljena sledecem najboljem strelcu koji nije sam izborio, a to je Jasna Sekaric", vec je glasila: "„Olimpijske vize su vlasništvo Straljačkog saveza Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije i odlučili smo da jednu zamenimo i to onu koju je osvojio Dimitrije Grgić pištoljem."
Ime Dimitrija Grgica ovde moze biti zamenjeno boli kojim drugim, i to je ono sto nije u redu. Oni su odluku da Jasna ide na olimpijadu doneli davno, samo je trebalo videti koga je najlakse zameniti.

I izjava Jasne Sekaric:
„Svako ima neki pad u karijeri, kada mu ne ide, a meni se prvi put u karijeri desilo da u tu fazu uđem u periodu za ispunjavanje olimpijskih kvoti. Sigurno je to posledica i opterećenja normom... Na takmičenjima mi je viza za London bila glavni cilj i očito me je sputavala. Kada je počela letnja sezona, kada sam bila rasterećenija počela sam mnogo bolje da pucam. Rezultati na Svetskim kupovima to govore, pa smatram da sam mesto u olimpijskom timu Srbije zaslužila, nije mi poklonjeno”, rekla je Šekarić, dodavši da joj to što je dobila mesto u timu Srbije „daje vetar u krila da se sa još više motiva sprema za London”

Atomski mrav Atomski mrav 16:09 31.05.2012

Re: Da li je ČuB banovan?

Na takmičenjima mi je viza za London bila glavni cilj i očito me je sputavala. Kada je počela letnja sezona, kada sam bila rasterećenija počela sam mnogo bolje da pucam. Rezultati na Svetskim kupovima to govore, pa smatram da sam mesto u olimpijskom timu Srbije zaslužila, nije mi poklonjeno”, rekla je Šekarić, dodavši da joj to što je dobila mesto u timu Srbije „daje vetar u krila da se sa još više motiva sprema za London”


Malo mi je čudno da je Jasnu sa toliko iskustva i uspeha ovo sputavalo na takmičenjima a dojučerašnjeg anonimusa Grgića nije. Rekao bih da ipak nije zaslužila da ide na OI.
blogov_kolac blogov_kolac 12:29 31.05.2012

ispravna odluka!

Nema ovde nikakvog "slucaja", i samo u Srbiji gde je neko odjednom proglasio ovog proleca da je zdravorazumsko i pragmaticno "biranje manjeg zla" ustvari nesto najgore sto moze da se uradi prilikom izbora nekoga za nesto (!?) moze da se vodi polemika oko ovako logicnih resenja!

Devizu "vazno je ucestvovati" u ovom slucaju je vaznije ispostovati u slucaju legendarne Jasne Sekaric, od strane svetske streljacke federacije svojevremeno izabrane za "najboljeg strelca XX veka", jer ima jedinstvenu priliku u planetarnim razmerama da bude tek šesta zena u istoriji sporta koja ce ucestvovati na 7 olimpijada, a u Brazilu 2016 mozda i prva sa 8 - dok bi insistiranjem na ucescu Dimitrija Grgica bile uz sve i minirane sanse Mikeca ili Zlatica da osvoje neku od medalja, sto bi tek bio skandal. Dimitrije Grgic je kao sportista koji je ispunio olimpijsku normu zasluzio da ide na olimpijadu, iako bi po rezultatima bilo pravo cudo da se plasira u finale, a kamoli da se bori za medalju. Ali sticajem okolnosti, bas u njegovoj disciplini vlada najveca konkurencija u nasem timu, i postoje dva za klasu kvalitetnija strelca koji su istovremeno i pretendenti na medalju i u jos jednoj disciplini. Insistiranjem na ucescu Grgica jedan od te dvojice ne bi mogao da juri medalju ili u "Grgicevoj" ili u onoj drugoj disciplini, i to bi bio skandalozan i diletantski potez bilo kojeg saveza da nekom svojom odlukom umanjuje sanse za osvajanje medalje na olimpijadi, pogotovo sto ima pravo zamene - a u svojoj rezervi ima nikog drugog nego zivu legendu tog sporta!?!

Da ne bude da ja izigravam drvenog advokata naseg olimpijskog komiteta i Jasne Sekaric - mogu samo da kazem da sam pred proslu olimpijadu u Pekingu slao nekoliko ogorcenih protesnih internet komentara u raznim medijima na vest povodom "komunisticke" odluke naseg olimpijskog komiteta da se upravo Jasna Sekaric izabere za nosioca zastave Srbije na otvaranju. Ona je po svom dotadasnjem olimpijskom stazu i uspesima bila svakako bez premca, ali u medijskom smislu streljastvo je skolski primer "malog sporta" dok je svecano otvaranje je cist marketing, a mi smo u svojoj delegaciji tamo imali svetske zvezde jednog Novaka Djokovica i tada svetsku teniserku broj jedan Anu Ivanovic za koje bi se kamere prosto zalepile. Ovako, desilo se bas ono sto sam i ocekivao - nasa delegacija nije bila ni 10 sekundi u kadru, a zastava jos manje!
Atomski mrav Atomski mrav 13:24 31.05.2012

Re: ispravna odluka!

Pitam se samo da li je Maksimović mogao (i morao) da ovu odluku donese ranije?
gorstak92 gorstak92 13:26 31.05.2012

Re: ispravna odluka!

Atomski mrav
Pitam se samo da li je Maksimović mogao (i morao) da ovu odluku donese ranije?

Pretpostavljam da nemaš dileme za Dudu Ivkovića koji dan pred polazak na takmičenje reprezentacije saopštava koji igrač ostaje kući.
Atomski mrav Atomski mrav 13:39 31.05.2012

Re: ispravna odluka!

Pretpostavljam da nemaš dileme za Dudu Ivkovića koji dan pred polazak na takmičenje reprezentacije saopštava koji igrač ostaje kući.

Mešaš babe i žabe, košarku i streljaštvo, kolektivno i pojedinačno nadmetanje. Košarkaši nemaju obavezu da pojedinačno ostvaruju olimpijsku normu već da se kolektivno plasiraju na OI. A pre OI postoje pripreme na osnovu kojih selektor može da proceni koje igrače će da povede na OI. Grgić je ostvario olimpijsku normu a ne ide na OI, Jasna Šekarić nije ostvarila olimpijsku normu a ipak ide na OI. Nije mi jasno čemu onda služi ta famozna olimpijska norma ako neko ko je uopšte ne ispunjava može da učestvuje na OI? Takođe, ako postoje pravila oko nastupa strelaca na OI i ako postoje kvote za nastup, to nije od juče i valjda je i ranije bilo jasno da iz tih taktičkih razloga Grgić ne bi trebalo da ide na OI.
gorstak92 gorstak92 13:57 31.05.2012

Re: ispravna odluka!

Mešaš babe i žabe, košarku i streljaštvo, kolektivno i pojedinačno nadmetanje.

Moguće. Slažem se sa tobom da nije za porediti.
Razmišljao sam o autoritetu selektora. Za Dudu je neosporno da može da donese bilo kakvu odluku dok su Goranove odluke podložne kritici.

blogov_kolac blogov_kolac 14:02 31.05.2012

Re: ispravna odluka!

Atomski mrav
Pitam se samo da li je Maksimović mogao (i morao) da ovu odluku donese ranije?
Da podsetim samo da Goran Maksinovic nije tamo nekakav funkcioner ili jos gore pijun saveza, sto nam se cesto bas tako dogadja kada postavljamo ljude koji donose najvaznije odluke kada je o nasim brojnim sportskim savezima i reprezentacijama rec - vec veliko ime ovog sporta i bivsi olimpijski sampion, pa mu je valjda verovati na proceni i odluci. Ja mogu samo da pretpostavim da je do zadnjeg momenta Grgicu dao priliku da u medjuvremenu prestigne Mikeca ili Zlatica u svojoj disciplini, i posto se to ni priblizno nije desilo, ovakva odluga deluje najlogicnije.
Atomski mrav Atomski mrav 14:09 31.05.2012

Re: ispravna odluka!

Što se Dude Ivkovića tiče, njega su (ovde na blogu a i inače) i kovali u zvezde kad napravi neki uspeh ali i bezočno pljuvali nakon neuspeha, tako da ne bih rekao da je imun na kritike. Ja ga svakako smatram autoriterom, bez obzira na ostvareni rezultat.

Nego, da se vratimo na streljaštvo. Sigurno ne bi bilo pravedno prema Mikecu i Zlatiću da Grgić ide na OI i učestvuje umesto nekog od njih, takva odluka bi bila za kritiku. Glupo bi bilo da Grgić samo ode na OI, prošeta se na svečanom otvaranju i zatvaranju Igara i ne učestvuje u nadmetanjima, ali takođe nije OK ni da on koji je prebacio olimpijsku normu ne ide na OI a Jasna Šekarić koja nije ostvarila tu normu ide. Očekujem da će u Londonu ponoviti rezultate iz Pekinga, tako da se ne nadam da će osvojiti novu medalju...
Atomski mrav Atomski mrav 14:10 31.05.2012

Re: ispravna odluka!

Ja mogu samo da pretpostavim da je do zadnjeg momenta Grgicu dao priliku da u medjuvremenu prestigne Mikeca ili Zlatica u svojoj disciplini, i posto se to ni priblizno nije desilo, ovakva odluga deluje najlogicnije.


Slažem se, ali povesti Jasnu Šekarić koja nije ni "prebacila" olimpijsku normu mi nikako nije logično. Mislim, čemu onda te olimpijske norme?
gorstak92 gorstak92 14:30 31.05.2012

Re: ispravna odluka!

Očekujem da će u Londonu ponoviti rezultate iz Pekinga, tako da se ne nadam da će osvojiti novu medalju...

Poslednji rezultat (od pre par dana) je 5. mesto na svetskom kupu u disciplini vazdušni pištolj.
Pogodila je 486 krugova dok je zlato uzela Ukrajinka sa 493,1 krugom.
U disciplini MK je 6.

Ne znam koliko je bilo potrebno za treće mesto. Mislim da Jasna može da poboljša formu do OI.

U krajnjem slučaju i 5. mesto je sasvim OK.
blogov_kolac blogov_kolac 14:54 31.05.2012

Re: ispravna odluka!

gorstak92
Očekujem da će u Londonu ponoviti rezultate iz Pekinga, tako da se ne nadam da će osvojiti novu medalju...

Poslednji rezultat (od pre par dana) je 5. mesto na svetskom kupu u disciplini vazdušni pištolj.
Pogodila je 486 krugova dok je zlato uzela Ukrajinka sa 493,1 krugom.
U disciplini MK je 6.

Ne znam koliko je bilo potrebno za treće mesto. Mislim da Jasna može da poboljša formu do OI.

U krajnjem slučaju i 5. mesto je sasvim OK.
A sa druge strane Grgic je u svojoj disciplini 23. na zvanicnoj rejting listi (ljudi grese ako misle da tako nesto postoji samo u tenisu i šahu), sto naravno nije nikakva bruka, nije mala stvar u bilo cemu biti #23 na planeti - ali je problem u tome sto bas u toj disciplini su svetski broj 3 i svetski broj 7 iz Srbije (Mikec i Zlatic).
niccolo niccolo 14:29 31.05.2012

How to qualify for the Olympic Games

Ja sam boldovao par rečenica koje mi se čine važnim za razumevanje situacije....


Since 1988 the Participation in the Olympic Shooting events is not guaranteed. Each national shooting federation must earn "Quota Places”.

The quota place distribution for the 2012 Olympic Games of London will start in the year 2010.

Participation
Before an athlete may participate in the Olympic Shooting events the NOC must have earned a "Quota Place".

Quota Places
Quota Places are generally awarded when an athlete wins a gold medal at the ISSF World Cups, or achieves a high place at the World Championships or at a Continental Championship in Africa, America, Asia, Europe, and Oceania, in the three years preceding the Olympic year.

A Quota Place guarantees that someone from a given country, not necessarily the athlete who earned it, may compete in that Olympic event. Each athlete who wins or obtains one (1) of the following named places in the Olympic events obtains one (1) qualification place (quota place) for his/her NOC in the Olympic Games.

The maximum number of qualified athletes is 28 per NOC, the maximum qualification per event is two (2) athletes per NOC, except in the Trap and Skeet events for women in which the qualification is limited per NOC to one (1) athlete only.

One (1) athlete can obtain only one (1) quota place for his/her NOC in any event. If a quota place is won in an event by an athlete who has already won a quota place in any event, the quota place will be granted to the NOC of the next ranking athlete.

Each athlete, however, who has been entered in one event in a quota place by his/her NOC can be entered as a double starter in other events if he/she has also obtained the Minimum Qualification Scores (MQS) in the other events. NOCs are not allowed to enter more than two (2) shooters in any event.

On request of an NOC/ISSF Member Federation, one quota place in one event can be changed for one quota place in any other event if available.

Unused quota places will be reallocated by the ISSF and the Tripartite Commission. Where possible, they will be reallocated to the next highest ranked athletes at qualification events from NOCs not already qualified.

Tripartite Commission Invitation Places
Athletes granted Invitation places must have achieved the MQS.

Universality Places


Minimum Qualification Score (MQS)
Only athletes who have attained the Minimum Qualification Score (MQS) can be entered in one (1) or more events on the Olympic shooting program.

The MQS results can be achieved in specific qualification competitions such as ISSF World Championships, ISSF World Cup Finals, ISSF World Cups, Continental Championships and regional competitions which have the MQS status during the years 2005, 2006, 2007 and in the first half of 2008 before the Olympic Games. The minimum qualification scores (MQS) have been established as follows:

Evo linka, pri dnu je tabela...
Atomski mrav Atomski mrav 14:44 31.05.2012

Re: How to qualify for the Olympic Games

A Quota Place guarantees that someone from a given country, not necessarily the athlete who earned it, may compete in that Olympic event.



stefan.hauzer stefan.hauzer 15:11 31.05.2012

Re: How to qualify for the Olympic Games

stvarno ? je l' moguća ta rečenica - pravilo? ne mora da ide ko je zaslužio normu, ako savez odluči da je bolje da ide neko drugi.

upalo se u opako komplikovanu priču,umesto samo jednog odgovora na pitanje - da li je bitnija eventualna medalja od nečeg za šta se jedan čovek izborio svojim radom/rezultatima ?
gorstak92 gorstak92 15:33 31.05.2012

Re: How to qualify for the Olympic Games

upalo se u opako komplikovanu priču,umesto samo jednog odgovora na pitanje - da li je bitnija eventualna medalja od nečeg za šta se jedan čovek izborio svojim radom/rezultatima ?

Ovde nije reč o medalji već da li Mikecu i Zlatiću priznati stečeno pravo da se bore u po dve discipline ili naterati jednog od njih da ustupi mesto daleko gorem Grgiću kako bi se i on pojavio na olimpijadi.

Pretpostavljam da je Felps u Pekingu zauzeo 8 mesta iz neke njihove kvote, a da u USA reprezentaciji nisu imali dileme da li da šalju još 7 omladinaca da stiču iskustvo ili ,,samo" jednog Felpsa.
niccolo niccolo 15:44 31.05.2012

Re: How to qualify for the Olympic Games

Nije u svim sportovima skroz isto. Koliko mi je poznato u atletici mogu da idu samo oni koji su ispunili normu. E sad, među njima u jednoj disciplini može da se pojavi najviše troje njih sa A normom iz iste zemlje, pri čemu su komiteti načelno slobodni da izaberu koja god tri atletičara sa A normom (tako recimo amerikanci imaju ono svoje takmičenje sa koga idu po troje najboljih sa A normom sa tog takmičenja, bez obzira kakvi su im ostali rezultati tokom godine)...
Atomski mrav Atomski mrav 16:04 31.05.2012

Re: How to qualify for the Olympic Games

Ovde nije reč o medalji već da li Mikecu i Zlatiću priznati stečeno pravo da se bore u po dve discipline ili naterati jednog od njih da ustupi mesto daleko gorem Grgiću kako bi se i on pojavio na olimpijadi.


Grgić je ipak stekao pravo da se nađe na OI, za razliku od Jasne Šekarić. Tužno je što su ovakvim pravilima dozvolili da se OI pretvore u takmičenje gde može da se učestvije sa vajld-kardom... Trudiš se da povećaš broj kvota za svoju zemlju i onda na kraju izvisiš. Nije pošteno ni sportski.
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:08 31.05.2012

Re: How to qualify for the Olympic Games

Pretpostavljam da je Felps u Pekingu zauzeo 8 mesta iz neke njihove kvote, a da u USA reprezentaciji nisu imali dileme da li da šalju još 7 omladinaca da stiču iskustvo ili ,,samo" jednog Felpsa.


da , oni dobiju kvote , koje su njih više ispunili,a zatim organizuju nacionalno takmičenje u kojima najbolji idu, ako neko nije u prvih tri ili koliko već - on otpada sa spiska i nema izuzetaka . tako je pirsol ,otpao u pekingu iako je u atini osvojio zlato na sto i dvesta ledjno . to je poprilično fer - ali nikako ne bi trebali da uporedjujemo njih i nas s obzirom na brojnost , opet s druge strane , savez ako već ima normu i odlučuje ko ide - morao bi da organizuje nacionalno takmičenje,pa neka pobedi bolji .

ovako samo mi možemo da naglabamo da li je zasluženo ili ne i bespotrebno se raspravljamo oko nečeg što je već odlučeno ...
lidiaz lidiaz 16:13 31.05.2012

Re: How to qualify for the Olympic Games

Pa ili da organizuje nacionalno takmicenje, ili da im kaze da je rezultat na takmicenju X taj koji ce odluciti koja ce dvojica od trojice ici.

Ovako je ironicno i moze biti zloupotrebljeno na razlicite nacine.
gorstak92 gorstak92 16:42 31.05.2012

Re: How to qualify for the Olympic Games

Atomski mrav
Grgić je ipak stekao pravo da se nađe na OI, za razliku od Jasne Šekarić.

Ne.
Bilo bi potpuno nepravedno da Grgić oduzme mesto mnogo boljem takmičaru.
Zašto Mikec ili Zlatić da izvise, a bolji su od Grgića + jednako su kao Grgić ispunili norme za učešće na OI?

Grgić ne treba da ide na OI jer, nadam se da se slažemo, nije fer.

Šta raditi sa kvotom viška?
Da je odbacimo jer nećemo da Jasna Šekarić učestvuje na još jednim OI?
Atomski mrav Atomski mrav 17:29 31.05.2012

Re: How to qualify for the Olympic Games

Zašto Mikec ili Zlatić da izvise, a bolji su od Grgića + jednako su kao Grgić ispunili norme za učešće na OI?


Mikec i Zlatić će da učestvuju na OI u dve discipline i ko zna, možda baš zbog toga jedan od njih dvojice ili obojica neće moći da pruže svoj maksimum. Mislim, sve se ovde vrti oko tih ŠBBKBB varijanti - Šekarićka je popravila formu, pa će možda uzeti medalju, itd.

Šta raditi sa kvotom viška?
Da je odbacimo jer nećemo da Jasna Šekarić učestvuje na još jednim OI?


Stvarno ne znam zašto se Grgić uopšte trudio i takmičio. Da nije, ne bi bilo ni te kvote viška...
gorstak92 gorstak92 19:32 31.05.2012

Re: How to qualify for the Olympic Games

Atomski mrav
Zašto Mikec ili Zlatić da izvise, a bolji su od Grgića + jednako su kao Grgić ispunili norme za učešće na OI?


Mikec i Zlatić će da učestvuju na OI u dve discipline i ko zna, možda baš zbog toga jedan od njih dvojice ili obojica neće moći da pruže svoj maksimum. Mislim, sve se ovde vrti oko tih ŠBBKBB varijanti - Šekarićka je popravila formu, pa će možda uzeti medalju, itd.

Šta raditi sa kvotom viška?
Da je odbacimo jer nećemo da Jasna Šekarić učestvuje na još jednim OI?


Stvarno ne znam zašto se Grgić uopšte trudio i takmičio. Da nije, ne bi bilo ni te kvote viška...

Mislim da bi Zlatić i Mikec trebali da se izjasne da li im smeta takmičenje u dve discipline ili ne. Pretpostavljam da su norme ostvarili na takmičenjima sličnim kao na OI tako da ne bi trebalo da bude problema.
Što se tiče Grgićeve norme treba mu odštampati sertifikat i nek ga nosi kući zajedno sa kvotom.

Što se tiče Šekarićke nek ostane kući i ne nervira blogere. Kakve veze ima što postoji kvota koju može da iskoristi? Nije izborila normu i ćao.

Još jedan predlog za Grgića: ako ne može da bude bolji od Zlatića i Mikeca nek promeni pol. Em bi išao/išla na OI em Jasna ne bi. Šteta trud da mu propadne.
b92fmember b92fmember 02:09 01.06.2012

Re: How to qualify for the Olympic Games

Što se tiče Šekarićke nek ostane kući i ne nervira blogere.


Jasna baš treba da ide da bi nervirala blogere i luzere.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana