Ekologija| Gost autor| Hobi| Nauka| Sport

Лепичарење

albicilla RSS / 04.06.2012. u 20:53

Гост-аутор Милош Поповић

1-1.jpg

Птичарење је једна, не тако спортска дисциплина, која годинама окупља масу људи широм света, док је последњих године све већи и број ловаца на лептирске трофеје који око врата вешто носе мале, такозване close-focus двогледе. А комбинација оба „не тако спортска“ спорта? Хм... Што да не... Набавите добар двоглед за птице који уједно може да фокусира доста близу и на прагу сте да уђете у два паралелна универзума летећих сподоба!

И правила игре су доста слична! Са собом је довољно да понесете бележницу са оловком, а када мало овладате препознавањем врста може вам послужити и неки јефтинији диктафон. Препознавање лептира у лету уме да буде доста захтеван посао, али и ту вам у помоћ прискаче дигитална технологија - фото-апарат. А ако већ сликате птице, исти тај апарат са пуно милиметара или зума ће бити идеалан и за лептире! Препоручујем компактне апарате, који нису превише скупи, а омогућавају да направите добре макро фотографије са веће даљине, без плашења лептира. Оне врсте које сте засигурно препознали на терену упишите у бележницу или избрбљајте на диктафон, а непознате врсте покушајте да фотографишете што боље са обе стране крила. То ће вам касније помоћи при идентификацији кад се вратите са терена.

2.jpg

Згодно је да код себе увек имате и неки кључ за препознавање лептира. На сву срећу, код нас постоји кључ који обрађује свих 197 врста које можете наћи у Србији. Њега можете преузети у ПДФ формату или поручити преко нашег веб сајта. Поред домаћег кључа за идентификацију лептира, ту је и легендарни Колинсов теренски приручник „The Most Complete Field Guide to the Butterflies of Britain and Europe“ који покрива простор целе Европе. Оно што је посебно добро код Колинсовог издања су феноменални цртежи крила лептира, иако неке врсте могу изгледати малкице другачије код нас у Србији.

Чим дођете са терена, топло вам препоручујем да се баците на сређивање прикупљених података, јер ће у супротном вечно чекати у некој бележници или на диктафону!!! У мом случају то подразумева слушање свих оних избрбљаних врста са диктафона и унос података у просту табелу направљену програмом Либреофис. Сваком податку обавезно придружите датум када је врста забележена, ужи и шири локалитет где сте је пронашли и оквирне ГПС координате станишта. Затим на ред долазе оне компликованије врсте које сте, надам се, сликали. Пребаците фотографије са апарата, узмите кључ у шаке и крените полако са листањем књиге. Кључеви за лептире су лаки за употребу и своде се на препознавање облика, боја, шара или других карактера упоређивањем цртежа и фотографија. При томе ће вам доста значити уколико имате фотографију обе стране крила лептира, јер једна фотографија често не може да у потпуности елиминише сродне врсте. Када сте сигурни у идентификацију врсте са слике додајте и њу у табелу.

4.jpg

Не постоји неко генерално правило који карактери су значајни приликом идентификације врсте. У почетку је довољно да препознате наше најчешће лептире упоређујући боју и шаре на крилима. Кад мало овладате кључем за лептире, увидећете да за разликовање неких врста може послужити и облик крила, изглед антена или неки израштај на телу. Поједине врсте је могуће јасно разликовати и по станишту на коме живе или по начину на који лете. Већ на самом почетку ће вам у око упасти клизећи лет једрењака (Neptis sp.) или испрекидани лет карираног ливадара (Heteropterus morpheus), а када једном сретнете мрког шаренца (Melitaea diamina) на влажним планинским ливадама више га никада нећете побркати са сродницима.

Уколико нисте сигурни за идентификацију одређене врсте лептира, ту је пропратна мејлинг листа и форум где можете да се консултујете са осталим лептирашима. Уколико желите да са нама поделите фотографије, податке и запажања опет сте на правом месту јер постоји и огромна база података свих наших лептира. База је доступна свим члановима који доприносе њеном употпуњавању, а што више људи доставља своје податке, база постаје прецизнија и боља.

Наравно, у целој овој игри постоји још неколико цака. Оно што вам може пуно помоћи у каснијој идентификацији врста је лакша организација ваших слика. Ја на Линуксу користим Фото-бунар (енг. Shotwell), а моје колеге на Windows платформи хвале PicaJet. Оба програма омогућавају да хијерархијски организујете ознаке и упишете их унутар фотографија. На тај начин лептир плавац може добити хијерархијске ознаке Animalia, Arthropoda, Lepidoptera, Lycaenidae. Поред тога, као наслов фотографије упишите име врсте, нпр. Lycaena dispar. Уколико касније кликнете на ознаку Lycaenidae добићете списак свих фотографија из ове фамилије, па ће вам то наредни пут олакшати идентификацију исте врсте.

Људи који се баве лептирима често са собом носе мреже за хватање лептира. Лептира из мреже можете пренету у неку провидну теглицу и лепо загледати у хладу, а по идентификацији пустити на слободу. При свему томе, многе врсте лептира је по закону забрањено узнемиравати, али за остале је ова техника врло делотворна, а руку на срце, лептирима при томе не чините ништа нажао. Битно је само да мрежа буде од финог материјала како не би оштетили нежне љуспице са крила лептира.

За крај, баците поглед на страницу организације ХабиПрот, као и на разне писаније са наших прошлогодишњих активности. Надам се да ће вам свет ових шестоногих летача бити занимљив!Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Budimac Budimac 21:06 04.06.2012

Lastin repak?

Pozirao mi je prošle godineLep blog
albicilla albicilla 21:11 04.06.2012

Re: Lastin repak?

Budimac
Pozirao mi je prošle godineLep bloghmmm.... ja pojma nemam, ali bih, listajuci kljuc, rekao da je prugasti jedrilac iphiclides podalirius, a pusticu vec autora da me demantuje ili potvrdi
Budimac Budimac 21:20 04.06.2012

Re: Lastin repak?


albicilla
hmmm.... ja pojma nemam, ali bih, listajuci kljuc, rekao da je prugasti jedrilac iphiclides podalirius, a pusticu vec autora da me demantuje ili potvrdi

da, mogao sam i ja otvoriti ključ definitivno nije lastin repak (ta vrsta mi je ostala u glavi iz nekog ranog detinjstva, jer ni ja nemam pojma o tim divnim stvorenjima) i meni se čini da je prugasti jedrilac.
apacherosepeacock apacherosepeacock 21:25 04.06.2012

Re: Dobar blog

Meni je ovaj pozirao u basti:niccolo niccolo 21:37 04.06.2012

Re: Dobar blog

Aj kad već kačimo leptirove...Schmetterlinghaus

Jukie Jukie 10:45 05.06.2012

Re: Lastin repak?

Pa ja mislim da su jedrilci podgrupa lastinih repaka.
mirelarado mirelarado 20:08 05.06.2012

Re: Dobar blog

На дрвљанику, прошлог новембра, негде крај мора...

albicilla albicilla 21:38 05.06.2012

Re: Dobar blog

samo da se jos autor vrati s planine....
albicilla albicilla 21:05 07.06.2012

Re: Lastin repak?

Budimac

albicilla
hmmm.... ja pojma nemam, ali bih, listajuci kljuc, rekao da je prugasti jedrilac iphiclides podalirius, a pusticu vec autora da me demantuje ili potvrdi

da, mogao sam i ja otvoriti ključ definitivno nije lastin repak (ta vrsta mi je ostala u glavi iz nekog ranog detinjstva, jer ni ja nemam pojma o tim divnim stvorenjima) i meni se čini da je prugasti jedrilac.


a sad malo milos: "Dobar primer za ugroženost leptira je i činjenica da pomenuti Iphiclides podalirius polako nestaje. Naime u zapadnoj evropi se voće prska raznim insekticidima, tako da je leptir već dosta redak. Uz sve to i kod nas poslednjih godina se ponavlja slična situacija, pa mi mnogi ljudi javljaju da je leptir sve ređi i ređi.
albicilla albicilla 20:51 08.06.2012

Re: Lastin repak?

Budimac

albicilla
hmmm.... ja pojma nemam, ali bih, listajuci kljuc, rekao da je prugasti jedrilac iphiclides podalirius, a pusticu vec autora da me demantuje ili potvrdi

da, mogao sam i ja otvoriti ključ definitivno nije lastin repak (ta vrsta mi je ostala u glavi iz nekog ranog detinjstva, jer ni ja nemam pojma o tim divnim stvorenjima) i meni se čini da je prugasti jedrilac.


zakasneli milos kaze: "Ovaj je prugati jedrilac (Iphiclides podalirius), jedan od onih koji su u zapadnoj Evropi prilično proređeni baš zbog upotrebe insekticida.
albicilla albicilla 20:52 08.06.2012

Re: Dobar blog

mirelarado
На дрвљанику, прошлог новембра, негде крај мора...ovaj tvoj je, milos kaze: "A apacherosepeacock i mirelarado su uhvatili admirala (Vanessa atalanta). Za njega je zanimljivo da neki dospeju kod nas čak iz Afrike :)
albicilla albicilla 20:53 08.06.2012

Re: Dobar blog

apacherosepeacock
Meni je ovaj pozirao u basti:

i jos jednom, milos kaze: "A apacherosepeacock i mirelarado su uhvatili admirala (Vanessa atalanta). Za njega je zanimljivo da neki dospeju kod nas čak iz Afrike :)
albicilla albicilla 06:37 05.06.2012

a sad malo pticarenje ;)

Preključe sam za sat vremena na ribnjaku Baranda posmatrao nekih 30 vrsta (takvo šta je manje-više standard, nije nikakvo dostignuće), a pre par dana prošpartao srednji i južni Banat, od kašičara i vlastelica preko pupavaca do stepske trepteljke i običnih beloguza; da retke ružičaste čvorke i ne pominjem (ranije posmatrao stotine, pa i hiljade u Indiji, ali tek ovih dana prve u Evropi).

Ružičasti čvorak (photo © albicilla)
alselone alselone 09:27 05.06.2012

Lepi ili LepTi?

Bas me cudi da se ne kaze LepTicarenje.

Mozda bi trebalo onda da se kaze Pičarenje.
albicilla albicilla 09:33 05.06.2012

Re: Lepi ili LepTi?

izvedeno od lepidopterologija (gr. krilo, pero,) zool. nauka o leptirima i moljcima
deset_slukom deset_slukom 10:30 05.06.2012

Insektocid

Ne znam kako je u drugim delovima zemlje, ali se vojvođanski leptiroposmatrači sigurno ne nagledajuju leptira. Kad god se nađem u divljini, a tamo, osim ponekog jadnog kupusara ne uočim gotovo nikakve znake života, setim se detinjstva.

U Zrenjaninu je bilo dovoljno izaći u cvetnu baštu u dvorištu, ili na ulicu, da biste bili okruženi desetinama vrsta leptira, vilinih konjica, bumbara i drugih letećih stvorenja. Upaljena svetiljka u dvorištu je bila stecište hiljada zbunjenih noćnih leptira, od najsitnijih do onih velikih kao dlan.

Odlaskom u šumu saznavalo se puno značenje izraza "šuma bruji" iz jedne dečije pesmice. Danas tamo vlada zlokobna tišina.
NNN NNN 12:30 05.06.2012

Re: Insektocid

Tačno.
Kad sam bio mali, mogao sam da vidim bar 10 puta više leptira (i drugih insekata i zglavkara) u detelini, voćnjaku...
albicilla albicilla 17:56 05.06.2012

Re: Insektocid

NNN
Tačno.
Kad sam bio mali, mogao sam da vidim bar 10 puta više leptira (i drugih insekata i zglavkara) u detelini, voćnjaku...


jeste. a sad treba da nabavim naocari, krajnje je vec vreme. mozda i slusni aparat...
deset_slukom deset_slukom 21:38 05.06.2012

Re: Insektocid

albicilla

jeste. a sad treba da nabavim naocari, krajnje je vec vreme. mozda i slusni aparat...


Da li je ovo znak nerazumevanja činjenice da je priroda, počev od sredine šezdesetih, gotovo devastirana? Pogotovo se to odnosi na insekte. Svet se, valjda, rukovodio rezonom - manje insekata, više hrane (za ljude). Ja bih dodao - i više insekticida u toj istoj hrani.

Evo, prošle nedelje sam bio u Banatu, blizu rumunske granice. Prošetao sam nasipom na obali Begeja, jedno dva kilometra pešačenja. Nisam zapazio nijednog leptira. Ono - nisam išao radi njih, ali sam senzitivan na takve stvari, zapazio bih već da se pojavio neki. Moguće da bi neki lepičar, sa svojim durbinom () bio bolje sreće, ko zna. Hteo bih, sa žaljenjem, da im saopštim da je na tom istom nasipu, pre pedeset godina, bilo dovoljno da čovek stoji u mestu i da u svom najbližem okruženju ima nekoliko desetina leptira raznih vrsta.

Nije ovo nikakav žal za mlados', to je bilo tako. Ne sećam se kada sam poslednji put video gusenicu?

Uzgred, dotični Begej je tada bio plovna reka. Redovno je bio bagerisan, bio je prepun ribe. Voda je bila čista, zelena i prozirna, gotovo kao u nekoj planinskoj reci. Tetka je koristila tu vodu i za kuvanje, supa je bila najbolja od nje.

Sada je to smrdljiva vodurina, jer su se decenijama taložile otpadne vode iz Rumunije. Dno je debelo zamuljeno (to ima veze sa protočnim kapacitetom, pa se, kod neke buduće poplave, pristigle sa Karpata, treba toga prisetiti), a vrbe su popadale i prekrivaju dobar deo površine. Kažu ljudi da se može loviti riba, ali je neupotrebljiva, jer smrdi.

PS. Kažu da je Begej u Rumuniji očišćen. Kod nas nema novaca, volje, želje, nema ko da misli o tome, nema razloga, ničeg nema.
albicilla albicilla 21:42 05.06.2012

Re: Insektocid

Da li je ovo znak nerazumevanja činjenice da je priroda, počev od sredine šezdesetih, gotovo devastirana?


nekako je vise zal za mlados' - i sam sam iz sredine tih sezdesetih...
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:26 05.06.2012

Re: Insektocid

e sećam se kada sam poslednji put video gusenicu?


Meni se smrkne pred ocima kad vidim gusenicu (gubar)

a ni neke leptire (sljivin smotavac, uzrocnik crvljivosti sljive)nikako ne volim da vidim.

Nije sve u ljubavi ima nesto i u poslu

deset_slukom deset_slukom 22:35 05.06.2012

Re: Insektocid

albicilla

nekako je vise zal za mlados' - i sam sam iz sredine tih sezdesetih...

Pa šta ti to znači? Ni ja se ne sećam šta je bilo pedeset druge.

Ne razumeš da je serijom trovanja, za samo dve - tri godine, Begej postao mrtva reka. Da su insekti bukvalno nestali u istom periodu. Pretpostavljam da se priroda, na neki svoj način, stara o kakvoj - takvoj ravnoteži, pa su se umesto "plemenitih" insekata neverovatno namnožili komarci. Tih godina se Begeju nije moglo prići od oblaka komaraca. Samo nekoliko godina ranije, cele dane smo, lako odeveni, provodili na njegovim obalama. Bilo je to nešto nalik na nuklearni incident. Jedino što niko nije mario za njega. Verujem da je, osim industrijalizacije, u Vojvodini počelo intenzivno (po našem običaju i nekontrolisano) korišćenje insekticida i herbicida.

Ukratko, ti mene uteruješ u laž? Da sam lepičar, pa da te razumem. Zašto bih, inače, nešto patio za insektima?

deset_slukom deset_slukom 23:14 05.06.2012

Re: Insektocid

hoochie coochie man
e sećam se kada sam poslednji put video gusenicu?


Meni se smrkne pred ocima kad vidim gusenicu (gubar)

a ni neke leptire (sljivin smotavac, uzrocnik crvljivosti sljive)nikako ne volim da vidim.

Nije sve u ljubavi ima nesto i u posluNije mi struka, ali imam osećaj da nešto ne štima oko organizacije tog posla. Doduše, nešto se poslednjih godina zaćutalo o "zdravoj hrani" kao našem strateškom opredeljenju, ali me zanima kako bi se do nje došlo, a da niko ne uzme motiku u ruke?

Naime - insekticidi (i herbicidi) su, možda, nužno zlo, ali sam siguran da se mogu koristiti mnogo kontrolisanije. Ja se sećem kako izgleda zasad krompra prepun krompirove zlatice, bez ijednog lista, pa je krompir, ipak, dobro rodio. Između onoga, kada insekticida nije bilo, i ovoga sada, kada ga ima previše, verujem da se može naći neki kompromis.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:34 05.06.2012

Re: Insektocid

Doduše, nešto se poslednjih godina zaćutalo o "zdravoj hrani" kao našem strateškom opredeljenju, ali me zanima kako bi se do nje došlo, a da niko ne uzme motiku u ruke?


Zacutalo se, verujem, zato sto se shvatilo da nije mudro tako nesto uzeti za stratesko opredeljenje. Onaj koga to zanima i ko zeli takav proizvod sigurno ga moze naci, ali da to bude startesko opredeljenje drzave je malo neozbiljno.
I sam naziv "zdrava hrana" je, po meni, dosta problematican.
Ako je hrana spravljena od biljaka koje su zarazene bolestima ili napadnute insektima ona tesko da moze da nosi naziv zdrava.
Od crvljivog voca tesko da moze da ispadne ista kvalitetno (zamisli da pijes sok u kome je zgnjecen crv)

Secanje na dobar rod krompira koga je prethodno obrstila zlatica je verovatno posledica ne bas prevelike zainteresovanosti koliko je taj rod bio stvarno dobar, a romanticnog secanja na neki lep period koje, seacnje, sve u tom preiodu boji u ruzicato pa i rod krompira :)
Nemoguce je da se to dogodi, jak napad zlatice i istovremeno dobar rod.

No, da blog o leptirima ne pretvorimo u blog o poljoprivredi,samo napomenuh da nista pa ni leptiri nisu bez mana.
deset_slukom deset_slukom 00:53 06.06.2012

Re: Insektocid

hoochie coochie man

No, da blog o leptirima ne pretvorimo u blog o poljoprivredi,samo napomenuh da nista pa ni leptiri nisu bez mana.

Pa leptiri i poljoprivreda su, fakat, u direktnoj vezi.

Onaj krompir...Nisam poljoprivrednik, ali znam da biljka bolje rodi ako joj ne obrste lišće. Insistiram na razumnom korišćenju tih sredstava. Na primer - da li je bolji količinski nešto veći rod, ili da on ne bude zatrovan? Naime, nemoguće da nešto od otrova preko lista ne dospe u krtolu. Ili, padne kiša pa se spere, i ide direktno u zemlju? Elem, koliko sam primetio, zlatica se jako namnoži u kasnijoj vegetaciji, kada je krtola već poodrasla, pa bi razum nalagao da se pravi neka računica u baratanju s otrovima.

Što se voća tiče, ne marim baš da ga jedem crvljivog. Ali, šta fali koji smotavac u šljivi, ako ide u rakiju? Uostalom, ne verujem da su voćnjaci presudili vajvođanskim leptirima, bile su to njive. Šta se tamo od otrova koristi, pojma nemam.
albicilla albicilla 21:06 07.06.2012

Re: Insektocid

Uzgred, dotični Begej je tada bio plovna reka. Redovno je bio bagerisan, bio je prepun ribe. Voda je bila čista, zelena i prozirna, gotovo kao u nekoj planinskoj reci. Tetka je koristila tu vodu i za kuvanje, supa je bila najbolja od nje.

Sada je to smrdljiva vodurina, jer su se decenijama taložile otpadne vode iz Rumunije. Dno je debelo zamuljeno (to ima veze sa protočnim kapacitetom, pa se, kod neke buduće poplave, pristigle sa Karpata, treba toga prisetiti), a vrbe su popadale i prekrivaju dobar deo površine. Kažu ljudi da se može loviti riba, ali je neupotrebljiva, jer smrdi.

PS. Kažu da je Begej u Rumuniji očišćen. Kod nas nema novaca, volje, želje, nema ko da misli o tome, nema razloga, ničeg nema.


a sad malo milos: "A što se zagađenja voda tiče, dovoljna je činjenica da je moj otac u Timoku hvatao mrene i skobalje od kojih se neko mogao najesti, a danas tu nema skoro pa ničlega. Ljudi su pred svojim očima gledali kako reka umire, a iz toga nisu ništa naučili,...

albicilla albicilla 21:07 07.06.2012

Re: Insektocid

hoochie coochie man
Doduše, nešto se poslednjih godina zaćutalo o "zdravoj hrani" kao našem strateškom opredeljenju, ali me zanima kako bi se do nje došlo, a da niko ne uzme motiku u ruke?


Zacutalo se, verujem, zato sto se shvatilo da nije mudro tako nesto uzeti za stratesko opredeljenje. Onaj koga to zanima i ko zeli takav proizvod sigurno ga moze naci, ali da to bude startesko opredeljenje drzave je malo neozbiljno.
I sam naziv "zdrava hrana" je, po meni, dosta problematican.
Ako je hrana spravljena od biljaka koje su zarazene bolestima ili napadnute insektima ona tesko da moze da nosi naziv zdrava.
Od crvljivog voca tesko da moze da ispadne ista kvalitetno (zamisli da pijes sok u kome je zgnjecen crv)

Secanje na dobar rod krompira koga je prethodno obrstila zlatica je verovatno posledica ne bas prevelike zainteresovanosti koliko je taj rod bio stvarno dobar, a romanticnog secanja na neki lep period koje, seacnje, sve u tom preiodu boji u ruzicato pa i rod krompira :)
Nemoguce je da se to dogodi, jak napad zlatice i istovremeno dobar rod.

No, da blog o leptirima ne pretvorimo u blog o poljoprivredi,samo napomenuh da nista pa ni leptiri nisu bez mana.a sad malo milos: "Kad smo kod poljoprivrede, pojeo sam verovatno par kilograma crva iz trešanja do sada i ništa mi ne fali. Uz sve to ako posadite neku jabuku koja ne mora da se prska (npr. šumatovka) dobijate nešto što je zasigurno zdravije od prskanih plastičnih voćki na buvljaku. A verujem da većina ljudi i ne zna kakav ukus treba da ima paradajz. Pre neku godunu sam dao nekoliko mojih domaćih paradajza drugarici koja se oduševila. Prosto nije imala predstavu kakav ukus pravi paradajz treba da ima ukus.,
NNN NNN 08:42 08.06.2012

Re: Insektocid


Autorsku opciju za Miloša
svracak svracak 12:27 06.06.2012

Пингвинче :)

Линукс и лептире немојте да раздвајате :).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana