Društvo| IT| Nauka| Region| Tehnologija

Srpski Paradoks najveći na Balkanu. A možda i šire...

vladimir_likic RSS / 17.06.2012. u 05:30

Sigurno ste pomislili da je ovo tekst o raspletu duela Tadić-Nikolić, ili barem o formiranju vlade Srbije. Po cenu da vas razočaram, moram odmah da kažem, malo ste pogrešili. Ovo nije priča o Borisu i Tomi. Da objasnim. Nedavno je "Blic" objavio tekst o super-računaru Instituta za fiziku, koji će uskoro (nakon planirane nadogradnje) biti najmoćniji računar na Balkanu. Ime tog računara je, naravno, "Paradoks".

Prema recima Aleksandra Bogojevića, zamenika direktora u Institutu za fiziku (i kako prenosi "Blic"), Paradoks trenutno ima 1.100 procesora, i radi na 7 tera-flopsa. Nakon planirane nadogradnje imaće 5.000 procesora i radiće na 40 tera-flopsa. Tekst je izazvao priličnu pozornost čitalaca, između ostalog i zbog toga sto će se sa planiranom nadogradnjom ukupna cena ovog računara popeti na milion evra. Ubrzo nakon objavljivanja, članak je privukao razne komentare, od onih "Bravo! nisam znao da ovako nešto ima u Srbiji!" do onih "A šta ce to nama?? nemamo bre leba da jedemo". Jedan kaze: "Da li se na tom računaru može igrati tetris?" (pokupio 123 minusa). Onda neko ispod: "Ne razumem, zašto ste čoveku podelili ovoliko minusa? Malo se našalio, a vi ste iz nekog razloga uvređeni...". Onda još ispod: "Zato što mi se čitaju komentari ljudi koji eventualno nesto pametno umeju da napišu o tome!". Ma meni se baš svideo taj komentar o tetrisu, a ovaj drugi mi još draži. Krenuo tu i ja da dodam nešto "pametno", al' brale vidim to ne može da stane u komentar! I tako je nastao ovaj blog.

Dakle, šta su super-računari? Za šta se koriste? Da li će Srbija imati koristi od "Paradoksa"? Da li je vredno uložiti milion evra u Paradoks? Ima tu još dosta pitanja koje bi čovek mogao da postavi.

Super-računari se koriste u nauci kao zamena za eksperimente koji su preskupi ili uopšte nemogući za izvodjenje, a kada je te eksperimente moguće "izvesti" virtuelno, tj. putem kompjuterskih simulacija. Na primer, za predviđanje osobina materjala pod ekstremnim pritiscima i temperaturama, za simulacije 3D strukture proteina, vizualizaciju detonacije supernove tj. eksplozije zvezde, i slično. U tehnologiji super-računari se koriste za više praktične stvari, na primer za matematičku "optimizaciju" (kojim putem isporučiti robu u 100 gradova tako da ukupan broj pređenih kilometara bude minimalan?). Samo neke od praktičnih primena super-računara su dizajniranje novih materjala, predviđanja vremena, navigacija i praćenje pokretnih objekata u realnom vremenu (aviona, podmornica i sl.).

Jednom prilikom sam čuo poređenje koje iako nije najbolje, možda je korisno. Ako je kućni PC ekvivalent nekom prosečnom porodičnom automobilu, super-računar bi bio ekvivalent trkačkom automobilu, vozilu namenjenom za postizanje ekstremnih brzina, koji mozete da izvedete u vožnju samo na specijalno uređenim stazama. Tamo neki luksuzan Porsche ovde ne bi bio dobar primer (iako može da ide 200 na sat, jel'), jer super-računari su sušta suprotnost luksuzu. Da li ste nekad videli unutrašnjost trkačkog automobila? Izgleda potpuno asketski, kao očerupani automobil sa otpada. U osnovi i dalje je u pitanju automobil, vozi na sva četiri točka, samo sve u njemu je podredjeno maksimizovanju performansi. Da li je moguće igrati tetris na super-računaru? Naravno. Ali to bi bilo kao da vozite krompir na pijacu u McLaren Formuli 1.

Dakle, Paradoks je (će biti, sta god..) najjaci računar na Balkanu. Šta zapravo Paradoks predstavlja u nekim svetskim merilima? Koliko je ustvari jak, ako to uporedimo sa zaista najjacim na svetu? Top500 sajt održava listu 500 najjacih računara, koja se ažurira dva puta godišnje (www.Top500.org). Momentalno super-računar br. 1 je Japanski "K" racunar, instaliran u RIKEN institutu za informatiku (Kobe, Japan), koji postiže maksimalnu brzinu u računanju od fantastičnih 10 peta-flopsa.

"Flopse" sam pomenuo vec dva puta, pa da objasnim. "Flops" je otprilike broj operacija između dva broja (sabiranje, mnozenje) koje kompjuter može da izvrši u jednoj sekundi. Da demonstriram, 2+2 = 4, i upravo sam uradio jedan "flop" i to napamet. Pošto mi je za to trebao ceo jedan sekund, postigao sam 1 flop po sekundi, ili 1 "flops". Posto je "peta-" prefiks za 10 na 15-ti stepen, taj Japanski "K" računar može da uradi 10.000.000.000.000.000 sabiranja (ili mnozenja) u sekundi. Paradoks može da uradi 7 tera-flopsa, sto je "samo" 7.000.000.000.000 flopsa. Evo stižem do poente: "K" računar je brži za oko 1.500 puta od Paradoksa. Drugim recima, za račun koji "K" kompjuter može da završi za jedan dan Paradoksu bi trebalo otprilike 1500 dana, ili nešto preko četiri godine.

Mislim, da li je to uopšte bitna razlika? Jel' to opravdano s obzirom na cenu? Odgovor na to pitanje je naravno, zavisi od toga šta radite. Ako jednom zaista postigne 40 tera-flopsa, Paradoks će bice sporiji od Japanskog "K" računara nekih 250 puta. Da stavim to u perspektivu. Cena Japanskog "K" računara je 1,12 milijarde evra. Ukupno odrzavanje se procenjuje na 80 miliona evra godišnje; samo struja potrebna za napajanje 700.000 procesora "K" računara, koji se nikad ne gase, košta blizu 10 miliona evra godišnje.

Poenta super-računara je pomeranje granica, izračunavanje onoga sto niko pre nije. Sasvim je uobičajeno da takvi računi traju po nekoliko dana, nedelja, ili meseci. Na primer, astrofizicari sa univerziteta u Kaliforniji su potrošili devet meseci neprekidnog kompjuterskog računanja, dan i noć, na simulaciju formiranja galaksije od čestica "mračne materije" i gasa (taj račun je obavljen na računaru po imenu "Pleiades", što je jedan od super-računara koji poseduje NASA, momentalno rangiran br. 7 na Top500 listi). Godine 2005, prvi računar na Top500 listi je postizao 130 tera-flopsa, i koštao je preko sto miliona dolara. Dakle, u izgledu je da Paradoks, nakon nadogradnje, ima snagu vrhunskih super-računuara od pre desetak godina. I sve to za 1 milion, što se kaže.

 



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

skyspoter skyspoter 08:39 17.06.2012

Ovoliki tekst

i opet nisi objasnio da li se na tom računaru može igrati tetris?
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:22 17.06.2012

Paradoks?

Potpuno sjajno ime!

Pojma nisam imao da se skuvalo nešto tako promaklo mi, nešto mi se zagužvalo na poslu potpuno i bezrezervno ne mogu glavu da dignem. Ali, kad si već digao na volej...

Zanima me šta će da trči na Paradoksu. Svet superkompjutera je potpuno drugačiji od sveta uobičajenih računara, zlobnici bi rekli zbog PEBKAC efekta, ali su oni zlobnici. Brojevi pokazuju nešto sasvim drugačije. Naime, nekad je OS na superkompjuteru bio visoko kastomizovan OS spremljen i napravljen upravo u tu svrhu, za tu jednu jedinu svrhu, ali u poslednje vreme to se promenilo. Linux je postao popularan izbor za te čudesne sprave.

Letimičan pogled na listu prvih dvadeset najbržih, najvećih daje ovakvu sliku:
19 od 20 koristi Linux!

Kod prvih deset stvar je još zabavanija, svih deset od top ten liste koristi Linux

Juhu to je 95% market share!
Stvar se ne menja kad pogledamo celu listu od 500. 88,6% koristi Linux. Lista izgleda ovako

Paradoks bi po prirodi stvari morao da tera nekog pingvina, ali ja sam skeptičan. Raspitaću se malo pa ću da javim.
vladimir_likic vladimir_likic 12:14 17.06.2012

Re: Paradoks?

Skoro sigurno, pogledaj [url=http://aegis.ipb.ac.rs/infrastructure/aegis01-ipb-scl][/url]
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:25 17.06.2012

Re: Paradoks?

Ah jasno, zauzvrat ću da popravim link
Paradoks
mariopan mariopan 21:08 17.06.2012

Re: Paradoks?

uros_vozdovac

Pazi, moj MacOSX, pa to znači da imam dobar komp?

dragoljub92 dragoljub92 21:11 17.06.2012

Re: Paradoks?

mariopan
uros_vozdovac

Pazi, moj MacOSX, pa to znači da imam dobar komp?


ajsg sefali da imaš skup kompjuktor
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:28 17.06.2012

Re: Paradoks?

mariopan
uros_vozdovac

Pazi, moj MacOSX, pa to znači da imam dobar komp?



E Apple je moj prvi kompjuter onako za ozbiljno. Stavio sam šape na njega kad sam se menjao, za neki Olliveti 286 sa žutim herkulesom, koji nije dugo bio u mom posedu, naleteo sam na njega od korisnika koji je hteo win 3.1 pod svaku cenu pa mi se posrećilo.
dragoljub92 dragoljub92 21:36 17.06.2012

Re: Paradoks?

Stavio sam šape na njega ka

tolije onaj što si skoro poklonio
mariopan mariopan 17:12 18.06.2012

Re: Paradoks?

dragoljub92
mariopan
uros_vozdovac

Pazi, moj MacOSX, pa to znači da imam dobar komp?


ajsg sefali da imaš skup kompjuktor

Bijo 30 evra, šta skup?

Samo imo falinku, neko iz Engleske mislijo da je pokvaren pa za toliko prodao (preko interneta) , moj sin kupijo, stavijo deo koji je koštao 2 evra i mali radi već 5 godina

Eeeee, a da vidiš njegov aple, ljubav mog života, samo tanak monitor i sve u njemu, beo, slaadak, i ne da ga majci, cicija. Sa njim se igram kada odem u goste.
TO je skup kompjuktor a ne ovo, ali da znaš, ne dam malog ni za živu glavu sve dok radi, mada sinak najavljuje nov komp već za ovo leto, opet neka taka kombinacija, pretpostavljam, jer šta će meni neka skupa sprava kada sam nepismena? .
mariopan mariopan 17:16 18.06.2012

Re: Paradoks?

uros_vozdovac
mariopan
uros_vozdovac

Pazi, moj MacOSX, pa to znači da imam dobar komp?



E Apple je moj prvi kompjuter onako za ozbiljno. Stavio sam šape na njega kad sam se menjao, za neki Olliveti 286 sa žutim herkulesom, koji nije dugo bio u mom posedu, naleteo sam na njega od korisnika koji je hteo win 3.1 pod svaku cenu pa mi se posrećilo.

Što se nama posrećilo za cenu ovoga bolje da ti ne pričam, ne bi verovao

Bio skoro džabe, kupljen u Londonu, "za delove", neko mislio da je pokvaren i davao na licitaciji preko interneta, moj sin kupio za 30 evra pre 5 godina, nešto malo mu falilo, on stavio deo i evo ga radi ko lutkica, sve vreme, em ja pojma nemam pa ga gnjavim neviđeno a on sve otrpi
petargli petargli 14:38 17.06.2012

neko moje iskustvo

Za potrebe numeričkog modelovanja Zemljinog omotača na geološkim vremenskim skalama (npr. 4 milijarde godine, neki put i preko toga) već četiri godine koristim resurse super-računara Univerziteta u Torontu (http://wiki.scinethpc.ca/wiki/index.php/GPC_Quickstart).

Za problem koji izučavam (a mislim i za većinu ostalih paralelnih problema) vrlo bitne su i sledeće stavke:
1. RAM memorija po procesoru (RAM/core), i
2. brzina konekcije između procesora (npr. Infiniband).
Sve ovo dodatno utiče na cenu jednog super-računara.
Dodao bih da je vrlo bitan i algoritam paralelizacije (tj. optimizacija računarskog koda).

Za nasu zemlju je vrlo bitno da različite naučne jedinice sarađuju među sobom, npr. fizika (geofizika, astrofizika), matematika (teorijska, primena i optimizacija algoritama, informatika), i elektro-tehnika, kako bi se problem efikasno rešavao i postojeći resursi maksimalno iskoristili. Takođe, nedostatak novca, a sa postojećim naučnim potencijalom, bi morao nekoga (?) da primora da razmisli o upotrebi novih tehnologija u paralelizaciji, npr. korišćenje grafičkih procesorskih jedinica (GPU) umesto konvencionalnih (CPU).

GPU super-računar (npr. http://www.nvidia.com/object/tesla_supercomputer_tech_specs.html) ekvivalentan konvencionalnom je jeftiniji nekoliko desetina puta i troši deset puta manje struje, a sem toga može da stane u jednu omanju prostoriju (čak i na običan sto) rešavajući problem dodatne infrastrukture i troškove održavanja.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:43 17.06.2012

Bravo za institut

koliko ja s'vatam imaju oni taj paradoks vec dugo, u ne znam kolko varijanti i stalno ga budze.

jer, nije to pravljenje super racunara kao sto je nekada bilo sa Alfa serverima i slicnim, kad se to stvarno pravilo. danasnji superkompjuteri su u stvari clusteri, ormancine, ili sobetina, puna klasicnih, brzih serverskih masina.

valjda je napustena ideja o dizajniranju mega procesora i sada kada treba puno brzine, prosto kupis pun k nekih quad core xeona, ili tako nekih intelovih procesora i sto ih vise stavis to brze ides.

tako da to sto oni prave nije bas dizajn kompjutera, to je vise upgrade brzim procesorima, kupovina jos kompjuterskih jezgara i povezivanje svega toga u jos brzu mrezu.

interesantno je svakako, ali se u sustini svodi na to koliko para imas...

i svakom slucaju, bravo za institut i ljude koji rade tamo i saradjuju.
mariopan mariopan 17:48 17.06.2012

...

Jel naš najveći?
Pa onda da častimo?

Edit

Skloro sam pročitala roman "Digitalna tvrđava" od Den Brauna, i tu je glavni junak super računar

U svakom slučaju bravo za nauku, pa ako baš ne treba sve vreme nama, možemo da ga "iznajmimo" po nekoj ceni svakome u Jevropi ako mu treba? A znanje košta?
Već zamišljam neka srećna vremena da u Srbiju dođu strani naučnici da nešto urade na tom računaru, ili da im to uslužno urade naši mladi stručnjaci, i da se proslavimo makar po pameti ako ne možemo po nečemu drugom?

Ne treba svet da prestane da se okreće ako smo sada u krizi i siromašni, nešto mora da se radi i za budućnost.
Bravo za nas.
zemljanin zemljanin 22:48 17.06.2012

odavno

to je dosta "stara" vest jer se sa izgradnjom (nadogradnjom) započelo pre, činim mi se, skoro 10g. U svakom slučaju to jeste sjajna vest.
Danas (barem 10g) se dosta praktikuje i korišćenje interneta i kućnih računara za modularne kalkulacije na kućnim računarima - BOINC sistem ... ako nekog zanima evo ga link BOINC

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana