Planeta| Politika

Vuče, Vuče...

Milutin Milošević RSS / 18.06.2012. u 01:11

2702_vest_vukjeremic_280308_afp_v.jpg
Prošle nedelje, dopao mi je ruku ženevski "Les Temps". Negde na dnu stranice naiđoh na kratku vest o izboru Vuka Jeremića za predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija. Mali značaj posvećen ovoj vesti bio je u potputnoj suprotnosti načinu na koji je ona propraćena u našim medijama. To me je dodatno zbunilo jer "Les Temps" je poznat po tome što pažljivo prati događaje u Ujedinjenim Nacijama, a Švajcarska je snažno podržala Vuka Jeremića. Sve u svemu, bilo je za očekivati veći naslov, ako ne i vest na naslovnoj strani.

Naravno, Jeremić je naš čovek, a naši mediji su skloni jakom spinu. Jeremić je čak izjavio da je njegov uspeh u diplomatiji jednak osvajanju svetskog prvenstva u fudbalu (čudo nije pomenuo Vimbldon). Sve u svemu, cela situacija me je zbunila te sam morao da rešim ovaj "cognitive dissonance" tako što sam se obratio za pomoć prijatelju koji se bavi diplomatijom. Evo nekoliko njegovih pojašnjenja....

1. Kakav je značaj funkcije predsedavajućeg Generalne skupštine UN?

To je protokolarna funkcija. Po nekom nepisanom pravilu, ona uvek pripada malim zemljama kao kompenzacija za njihov ograničeni uticaj na kreiranje politike Ujedinjenih Nacija. Medju nedavnim predsedavajućim bili su Makedonija, Nikaragva, Libija, Katar, Švajcarska, Bahrein, Gabon i Santa Lucija. Funkciju predsedavajućeg uglavnom obavljaju ambasadori u Njujorku, a ponekad i ugledne ličnosti iz zemlje. Najčešće ovu poziciju uzimaju male i bogate zemlje, budući da platu, stan i troškove predsedavajućeg pokriva njegova zemlja! Zemlje se ne otimaju previše za ovu funkciju. Mnogo je veća borba za članstvo u Savetu bezbednosti gde zemlje imaju znatno opipljiviji politički uticaj.

2. Kakav je uticaj predsedavajućeg na donošenje odluka u Generalnoj skupštini UN-a?

Uticaj je veoma mali. Stvarna diplomatska rasprava se vodi u šest komiteta Generalne skupštine. Generalna skupština uglavnom potvrdjuje predloge koji su pregovarani u jednom od komiteta. Otvaranje rasprave na Generalnoj skupšini o nekom od tih pitanja smatra se kršenjem nepisanog UN-protokola i retko kada se dešava.

3. Da li ova pozicija moze koristiti Srbiji?

Pozicija predsedavajućeg UN GS svakako donosi veću vidljivost i ugled u delu članstva UN-a. Ostaje pitanje kako se taj ugled može transformisati u nešto korisno za Srbiju. Na primer, bivša Jugoslavija je imala ne samo veliki ugled u nestvrstanim zemljama, vec i privrednu infrastrukturu koja je politički kapital pretvarala u ekonomski. Za jugoslovenskom diplomatijom isli su Energoprojet, Energoinvest i druge velike kompanije. Srbija nema potencijale za velike investicione projekte niti proizvode koje bi mogla da proda zemljama u razvoju.

Možda bi Jeremić mogao da postavi mnogo skromniji zadatak. Bilo bi dobro da nakon njegovog predsedavanja većina nesvrstanih zemalja ukine vize Srbiji, što su već postigle mnoge ex-Yu zemlje. Dosta toga je mogao da uradi tokom "putovanja za Kosovo", ali ni sada nije kasno.

4. Kakvi su rizici za Srbiju?

Najveća potencijalna šteta je u tome sto je Srbija prekršila jedno od nepisanih pravila UN-protokola da zemlje članice regiona izaberu svog kandidata za predsedavajućeg kojeg Generalna skupština samo potvrdjuje. To je namerno izbegnuto jer bi u istočno-evropskoj grupi, u kojoj se mi nalazimo, izbor Jeremića u konkurenciji sa Litvanskim predstavnikom bio neizvestan. Diplomatska profesija je izuzetno tradicionalna i diplomate ne vole promenu pravila igre, čak i kada se nalaze na suprostavljenim pozicijama. U tom smislu, za očekivati je da diplomate budu znatno obazriviji prema Srbiji, kao i da otežavaju buduće srpske diplomatske inicijative.

Ovo se već videlo tokom glasanja za izbor Jeremića. Budući da je Jeremić imao podršku Rusije, većina nesvrtstanih zemalja kao i arapskog sveta (Litvanija je nedavno glasala za Izrael u UNESCO-u) očekivalo se da će Jeremić pobediti sa razlikom od 40 - 50 glasova. Na kraju je imao samo 13 glasova više. Litvanski ambasador je dobio profesionalnu podršku (tzv. ambasadorska solidarnost). Glasanje bilo tajno, te neki ambasadori nisu glasali u skladu sa instrukcijama država koje predstavljaju, već su se solidarisali sa litvanskim kolegom. Podržali su diplomatsku struku na uštrb država koje predstavljaju.

Sam Jeremićev protivkandidat dao je izjavu iz svog ugla:
Litvanski ambasador Dalijus Čekulis je, kako javlja Rojters, oputužio Rusiju da podstiče srpskog ministra da spreči Litvaniju da dobije ovo mesto kako bi kaznila Vilnjus za stav o Drugom svetskom ratu - da je oslobođenje Litvanije od Hitlera i pripajanje Sovjetskom Savezu toj baltičkoj zemlji donelo više od četiti decenije tiranije.

***

Ostaje otvoreno pitanje kako će se na Srbiju odraziti činjenica da se izbor Jeremića smatra "ruskom pobedom" protiv Litvanije i Evropske unije (većine članica EU). No, to je pitanje za neki drugi blog.

vuk-jeremic.jpg

Atačmenti

Tagovi



Komentari (166)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

st.jepan st.jepan 01:43 18.06.2012

Hvala

ti za ovaj blog.
O medjunar. politici ne znam skoro ništa, pa ipak, naslućivao sam da stvari stoje upravo tako.
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:22 18.06.2012

Re: Hvala

Eto, i ja polako učim
Bonner Bonner 20:00 18.06.2012

Re: Hvala

Milutin Milošević
Eto, i ja polako učim


Da je Nusic ziv imao bi materijala za sto godina pisanja, smejurija sveopsta.

Stav 1.: Funkcija Predsedavajuceg Generalne Skupstine UN nebitna, naprotiv, cak i stetna po Srbiju i njene interese!!! A pred izbor zestoka borba i lobiranje na sve strane obojice kandidata i njihovih drzava. No anonimne, inostrane diplomate blogovlasnika znaju znanje, a nije im stran ni spin.

Stav 2.: Dobijanjem funkcije Predsedavajuceg Generalne Skupstine UN reseni skoro svi problemi Srbije, a usput smo i "dusmanima" nanu naninu i jos tek cemo, ovo je samo pocetak. Mnogo smo "bitni", da ne kazem "jaki"!!!

Spinmajstori na sve strane, mesto Ministra spoljnog ceka na popunu. A zivot ode...

gorstak92 gorstak92 20:04 18.06.2012

Re: Hvala

A zivot ode...

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 07:03 18.06.2012

cognitive dissonance

I u tekstu i u pojašnjenju (švajcarskog?) diplomate ima disonanci:

1. "Švajcarska je snažno podržala Vuka Jeremića"
2. "Litvanski ambasador je dobio profesionalnu podršku (tzv. ambasadorska solidarnost). Glasanje bilo tajno, te neki ambasadori nisu glasali u skladu sa instrukcijama država koje predstavljaju, već su se solidarisali sa litvanskim kolegom. Podržali su diplomatsku struku na uštrb država koje predstavljaju."
3. "Na kraju je imao samo 13 glasova više".

Za Jeremića je glasalo 99 delegata, među kojima 8 članica EU, a za ambasadora Litvanije pri UN Daliusa Čekuolisa 85 delegata.
Ne treba zaboraviri da je Litvanija članica EU i NATO.

Izbor Jeremića može se posmatrati i kroz optiku otpora zamornom i nadasve agresivnom tutorisanju SAD drugim zemljama.

Inače, Jeremić je izjavio: "Ovo je bila velika diplomatska utakmica - kao neka vrsta finala svetskog prvenstva".

Kako i koliko će Srbija iskoristi buduću poziciju predsedavajućeg Generalne skupštine UN ostaje da se vidi.
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:29 18.06.2012

Re: cognitive dissonance

Izbor Jeremića može se posmatrati i kroz optiku otpora zamornom i nadasve agresivnom tutorisanju SAD drugim zemljama.

Ne znam da li da se više radujem tome što smo doprineli da se zajebu Ameri ili da pobede Rusi
loader loader 22:00 18.06.2012

Re: cognitive dissonance

da se zajebu Ameri ili da pobede Rusi


Ma, bitna je makar mala korist po nas, jer početna pozicija nam je na žalost takva da je svaki pozitivan dašak veliki kao kuća.
A od amerske štete i ruske koristi nemamo ništa.
Osim te male satisfakcije



angie01 angie01 22:20 18.06.2012

Re: cognitive dissonance



početna pozicija


pocetni polozaj, loader-ne pozicija!
expolicajac expolicajac 07:10 18.06.2012

Iskrcavanje na Menhetnu

Ovo je mali korak za Srbiju a veliki za Vuka Jeremića
antioksidant antioksidant 07:19 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

expolicajac
Ovo je mali korak za Srbiju a veliki za Vuka Jeremića

samo da ne budu koraci u suprotnom smeru? neko unazad neko jos vise unazad...
super tekst milutine, samo si zaboravio da naglasis koliko su se ovde neki zaradovali... skrivena korist "jebali smo im kevu" sindroma
expolicajac expolicajac 07:27 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

samo da ne budu koraci u suprotnom smeru?

Ispravka
Mali korak unazad za Srbiju, a veliki korak unapred za Vuka Jeremića
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:26 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

veliki korak unapred za Vuka Jeremića

Pa, Vooku su već bili odbrojani dani u našoj podeli karata. Nije prošao za potpredsednika stranke, a očigledeno je da neće ponovo biti ministar - zna se već ko(ja) će da bude ako ostane dosadašnja politička kombinacija.

"jebali smo im kevu" sindrom

Kažu da je ovo u pripremi da jednog dana zameni Ban Ki Muna. Tako mali Perica zamišlja karijeru diplomate.
mikimedic mikimedic 09:20 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

samo da ne budu koraci u suprotnom smeru? neko unazad neko jos vise unazad...
super tekst milutine, samo si zaboravio da naglasis koliko su se ovde neki zaradovali... skrivena korist "jebali smo im kevu" sindroma


i sta je sporno u tome?

covek je pobedio na demokratskom izboru - tajnim glasanjem. niko tu nikom nije 'jebao kevu' vec je trenutno vazniji interes prevagnuo.
mikimedic mikimedic 10:55 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Pa, Vooku su već bili odbrojani dani u našoj podeli karata. Nije prošao za potpredsednika stranke, a očigledeno je da neće ponovo biti ministar - zna se već ko(ja) će da bude ako ostane dosadašnja politička kombinacija.


eh dok sam odgovarao gazdi, i posle pritiskanja objavi, puce blog.

elem,

gazda, ovo citirano je tacno, samo ds previdja jednu cinjenicu, da je vuk bez dileme ds politicar sa najvecim rejtingom u narodu, i da kakav takav rezultat ds moze da zahvali iskljucivo jeremicu.

i da je bio protivkandidat nikolicu sigurno je da bi bolje prosao od tadica.
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:02 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Miki, da bi igrao Ligu Šampiona (izbori), moraš najpre da pobediš kod kuće (stranka). A šta da radiš kad je domaće prvenstvo plač majke božije.

Slažem se sa tobom da je Vuk dobar političar - izgleda bolji političar nego ministar inostranih dela. Za njega je valjda predvidjano da bude premijer, ali i tu se desila promena.
mikimedic mikimedic 11:06 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Kažu da je ovo u pripremi da jednog dana zameni Ban Ki Muna. Tako mali Perica zamišlja karijeru diplomate.


ovo je bas bas kao mali perica, ali ne verujem da bi to dolazilo od samog jeremica.

ban ki munov mandat istice 2016, i po neformalnoj regionalnoj raspodeli sledeceg kandidata bi trebalo da nominuje WEOG regional group (Western European and Others group), i tek u sledecoj raspodeli bi mesto pripalo istocno-evropskoj grupi, najranije 2021, a daleko izvesnije 2026. godine.
mikimedic mikimedic 11:07 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Miki, da bi igrao Ligu Šampiona (izbori), moraš najpre da pobediš kod kuće (stranka). A šta da radiš kad je domaće prvenstvo plač majke božije.


naravno - ali gubitak u stranci, nadam se da se slazemo, mu nije smanjio popular rating.

sto mnogo toga govori o dsu kao stranci.
mikimedic mikimedic 11:08 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

izgleda bolji političar nego ministar inostranih dela.


a zasto mislis da je bio los ministar inostranih poslova?

ja mu zameram samo nedovoljnu istrajnost pod pritiscima, prvenstveno od strane tadica, i skandaloznu izmenu rezolucije koju je srbija predlozila posle misljenja icj.
freehand freehand 11:11 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

ja mu zameram samo nedovoljnu istrajnost pod pritiscima, prvenstveno od strane tadica, i skandaloznu izmenu rezolucije koju je srbija predlozila posle misljenja ICJ.

To nije bila njegova odluka, niti je ministar inostranih poslova vlastan da takve odluke donosi.

Milutin Milošević Milutin Milošević 11:12 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Kažu da je napravio haos po Ministarstvu. Najpre svojom prepotentnošću. Opet, kažu da se poslednjih pola godine izuzetno popravio
antioksidant antioksidant 11:45 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

vec je trenutno vazniji interes prevagnuo.

ruski ili srpski?
sahmatbg sahmatbg 11:57 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

super tekst milutine, samo si zaboravio da naglasis koliko su se ovde neki zaradovali... skrivena korist "jebali smo im kevu" sindroma

Baš tako.Sve u čuvenom fazonu "ne može nam niko ništa,jači smo od sudbine."
sevarlica sevarlica 12:51 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

expolicajac
Ovo je mali korak za Srbiju a veliki za Vuka Jeremića


Njegov ne može da bude veliki(korak) ni na filmu
mikimedic mikimedic 16:17 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

ruski ili srpski?


ja mislim srpski, a ti?
antioksidant antioksidant 16:20 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

ja mislim srpski

kako?
a ti?

ja pitam miki, ti nastupas sa pozicija sveznajuceg tumaca
mikimedic mikimedic 16:24 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Kažu da je napravio haos po Ministarstvu. Najpre svojom prepotentnošću. Opet, kažu da se poslednjih pola godine izuzetno popravio



dobro, u to zaista nisam ulazio jer nemam pojma kakva je situacija u ministarstvu, niti po ambasadama. ali sam sklon misljenju da su problemi verovatni, i nastavljace se dok vecine diplomatskog osoblja ne budu cinile karijerne diplomate. jeremicu tu mogu da zamerim zasto na to pristaje.

moj komentar je usmeren samo prema njegovom delovanju na polju spoljne politike.
mikimedic mikimedic 16:25 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

To nije bila njegova odluka, niti je ministar inostranih poslova vlastan da takve odluke donosi.


ja mu zameram pristanak na tu skandaloznu izmenu.
JJ Beba JJ Beba 16:33 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Kažu da je napravio haos po Ministarstvu.

moji prijatelji koji rade u MIPu i koji su profesionalci kažu da nikada nije bila gora situcija u mipu nego u periodu kad je on bio šef. doveo je masu svojih ljudi, uveo neku kretensku unutrašnju komunikaciju tako da je sva komunikacija išla direktno preko njega...kontrol frik
niko ga nije voleo i svi jedva čekaju da ode
ecce-florian ecce-florian 18:08 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

@mikimedic
i da je bio protivkandidat nikolicu sigurno je da bi bolje prosao od tadica.


Za ovo baš nisam siguran, ali da je najverovatnije njegovo iskustvo dovelo do procene koja je bila veoma interesantna i pre glasanja,to je sigurno
Vuk Jeremić: Biće izbornih iznenađenja

Jedino mi nije jasno što procene nije izložio u stranci pre odluke da se ide na izbore na svim nivoima, odnosno, ako jesete, ko se usprkos ovakvih procena zalagao da se ipak ide i iz kojih razloga
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:49 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

.kontrol frik
niko ga nije voleo i svi jedva čekaju da ode

Jel? A šta kažu, koga bi oni voleli?
ecce-florian ecce-florian 19:03 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

@jjb
moji prijatelji koji rade u MIPu


olovna jutra
JJ Beba JJ Beba 19:13 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Nebojsa Krstic
.kontrol frik
niko ga nije voleo i svi jedva čekaju da ode

Jel? A šta kažu, koga bi oni voleli?


kažu da je drugi vuk, onaj drašković, bio doktor nauka za diplomatiju u poređenju sa jeremićem.
i kažu da bi voleli za ministra diplomatu profesionalca, nikako te amatere koji pojma nemaju sa diplomatskim poslovima
JJ Beba JJ Beba 19:13 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

ecce-florian
@jjb
moji prijatelji koji rade u MIPu


olovna jutra

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:02 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

kažu da je drugi vuk, onaj drašković, bio doktor nauka za diplomatiju

Jel? Baš tako kažu?
JJ Beba JJ Beba 20:27 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Nebojsa Krstic
kažu da je drugi vuk, onaj drašković, bio doktor nauka za diplomatiju

Jel? Baš tako kažu?

od re-či do re-či


i
i još kažu da nosi crne čarape i haletere....*




* fora iz filma Kupi mi Eliota
freehand freehand 20:31 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

moji prijatelji koji rade u MIPu i koji su profesionalci

Ja sam nekako mislio da su svi koji negde rade za novac - profesionalci?
Šta, u stvari, rade tvoji prijatelji, Bebo?
Čitajući šta pišeš, verovatno je reč o reliktima-profesionalcima zaostalim iz perioda Ace Prlje ili čuvenog ministra inostranih poslova sa nadimkom Žika Seljak?
Mislim, kome bi drugom Vuk Drašković bio idol i sinonim za meštra u diplomatiji?
Da nisu one koze što su ih pustili da čuvaju kebidž?
Bonner Bonner 20:35 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

JJ Beba



* fora iz filma Kupi mi Eliota


ih bre bebo, kakav film, takva i fora

takoreci nikakva


al' gleda svet, gleda, nije da ne gleda, sve sam doktor do doktora, nauka...

expolicajac expolicajac 20:42 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

ministra inostranih poslova sa nadimkom Žika Seljak

Tužno je što moram da konstatujem da je "Žika Seljak" alias Živorad Jovanović, za Vuka,iskrcanog na menhetnu,Jeremića, pravi gospodin.
JJ Beba JJ Beba 20:45 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Šta, u stvari, rade tvoji prijatelji, Bebo?

e jebiga ljudi u diplomatskoj službi, završili viske škole, doktorirali, službovali po francuskoj, kanadi... i zamisli, mladi ljudim nemaju ni 40es godina

a ti, pošto si zao lik, kao što je poznato, ne bi mogao drugačije nego da ućitavaš.
reci mi gde sam ja to tačno rekla da im je Vik Drašković idol? samo sam rekla da je u porteđenju dva amatera u diplomatiji vuk drašković kao ministar bio milosna mamica u odnosu na vuka jeremića kao ministra. dakle poredili su dva amtera, zalutala u diplomatiju. gde ti tu vidiš idolitariju?

edit
Ja sam nekako mislio da su svi koji negde rade za novac - profesionalci?

grešiš u diplomatiji ima profesionalaca i amatera
ima onih koji su završili škole za to, usavršavali se, radili na raznim mestim u diplomatskoj službi i tu su bez obzira na partije koje se menjaju, ne pripadaju nijdnoj partiji....u diplomatiji ima zanata, protokloa, .. jbga free mislila sm da ti je ta činjica poznata
JJ Beba JJ Beba 20:51 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

ih bre bebo, kakav film, takva i fora

fora je super.. meni, zezanje na foru ko je šta rekao i onda izmišljaju..sad što ste svi ozbiljni tu vam ja niš ne mogu.

ako vas vređa fora, mogu i da izbrišem. ili će se već neko naći da ubriše ili banuje
freehand freehand 21:00 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

a ti, pošto si zao lik,

Dabre, i da ne bude zabune
kao što je poznato

Ovo je baš jako, sa dobrim obrazloženjem, da nemam način da ti odgovorim. Jer ako se spustim na taj nivo - ode džentlmen...
Nego, da se manemo, samo ti kvalifikuj, nema problema.
Možeš da kvalifikuješ, ali je lupetanje već druga stvar:
ljudi u diplomatskoj službi, završili visko škole, doktorirali, službovali po francuskoj, kanadi... i zamisli, mladi ljudim nemaju ni 40es godina

Jel ovo ima neki smisao?
Sem ovoono, službovalidoktorirali?
gde sam ja to tačno rekla da im je Vik Drašković idol

Nisi rekla da je Vik Drašković idol, priznajem. Samo
kažu da je drugi vuk, onaj drašković, bio doktor nauka za diplomatiju u poređenju sa jeremićem.

Pa dozvoli, Bebo, da ti malo ne verujem. Ni tebi ni ovoono službenicimadoktorima iz francuskekanade.
Ipak je ovaj Vuk predsedavajući GS UN.
Što je tebi i njima, verovatno, samo dokaz do čega se srozala diplomatija.

Edit: na tvoj edit nemam šta da odgovorim, sem da da sam zadivljen mladim ljudima koji završavaju visoke škole i doktoriraju, službuju po Francuskoj i Kanadi i time su ko zna koliko iznad onih sa Harvarda.
BTW - ko je njih, kad i kako, primio u MIP? I kad su stigli da uz sve pobrojano nauče sve to o profesionalizmu? Do četrdesete?
Bonner Bonner 21:08 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

JJ Beba

ako vas vređa fora, mogu i da izbrišem. ili će se već neko naći da ubriše ili banuje


ne vredja, nego bije, u zdrav razum kao i sve ovo rekla-kazala i anonimne diplomate, poznanici i moji-tvoji, to je mnogo smesnije od fore ali i primitivnije i ispod nivoa, sta da ti kazem


JJ Beba JJ Beba 21:40 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

kažu da je drugi vuk, onaj drašković, bio doktor nauka za diplomatiju u poređenju sa jeremićem.

a ti ni ne zanš za zraz kad se kaže da je neko doktor za nešto?


Pa dozvoli, Bebo, da ti malo ne verujem. Ni tebi ni ovoono službenicimadoktorima iz francuskekanade.

pa kao navijača meni nije čudno da ne veruješ

diplomatija nam se odavno srozlala
u vreme gorana svilanovića zamenica je bila profesorka klavira
freehand freehand 21:45 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

diplomatija nam se odavno srozlala

To zato što ti ja ne verujem? Kao navijač?
Ako svečano izjavim da ti verujem, i ovako na ovoono, reklakazala, visokeškolemagistrature, francuskekanade - hoće li se vozdići?

u vreme gorana svilanovića zamnica je bila profesorka klavira

A za šta je ovo argument, majke ti?
JJ Beba JJ Beba 22:19 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

ne vredja, nego bije, u zdrav razum kao i sve ovo rekla-kazala i anonimne diplomate, poznanici i moji-tvoji, to je mnogo smesnije od fore ali i primitivnije i ispod nivoa, sta da ti kazem

bonnere to u vezi sa haletima je fora!!

a ostalo je tako, jbga.i znaš šta? dosta ih tako u mipu misli.
JJ Beba JJ Beba 22:21 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu



A za šta je ovo argument, majke ti?


nema šta, velika je to stučnjakinja za diplomatiju bila.
freehand freehand 22:32 18.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

JJ Beba

u vreme gorana svilanovića zamnica je bila profesorka klavira


A za šta je ovo argument, majke ti?


nema šta, velika je to stučnjakinja za diplomatiju bila.

Aha.
U vreme Nikole Pašića Josip Broz je bio bravar.

Kako ti se čini?
Hoćeš nešto o Andreju Gromiku, grofu Ćanu, lordu Gledstonu ili Ču En Laju?
Mislim, na tu foru?
ecce-florian ecce-florian 00:44 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

@jjb
M'sem stvarno ste se stisli.
Milutin Neda ime svog inostranog komentatora, ti Nedaš ime svog domaćeg ,čemu sve ovo
Samo nervirate ljude

Meni po opisu
i zamisli, mladi ljudim nemaju ni 40es godina


deluje da je on


A otvorio se zbog peugeota
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 01:11 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Milutin neda ime svog inostranog komentatora, ti nedaš ime svog domaćeg

Ti brate sestro, s ovakvim pravopisom, mnogo bi loše prošao na današnjem testu iz srpskog za 8. razred.
blogov_kolac blogov_kolac 01:58 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Vuk Draskovic, a pre njega i Goran Svilanovic, su bili za tri koplja bolje opcije za ministra spoljnih poslova od jos uvek aktuelnog Vuka Jeremica. Druga je sad stvar sto narod kod nas i deceniju posle 5.oktobra evroatlanske integracije u ogromnoj vecini dozivljava ili kao (u najboljem slucaju) "nuzno zlo" ili kao "najvece zlo", a ne kao pravi i najispravniji put, kojim smo da je bilo zrnca pameti u nasoj politici trebali da se zaputimo jos krajem 80'ih poput velike vecine istocnoevropskih naroda.

Svaki ministar spoljnih poslova obavezan je pre svega da se drzi i zastupa zvanicnu politiku svoje zemlje, ali u onom drugom, kreativnijem delu ove veoma visoke drzavne funkcije gde su oni u prilici da sami odredjuju nekakve prioritete ili da uticu na unutrasnje prilike u zemlji - i Vuk Draskovic i Goran Svilanovic su davali sve od sebe da Srbiju sto vise i brze vezuju za Brisel i Vasington, a da se uz to i napravi i potpun otklon u odnosu na politiku koja je vodjena u Srbiji za vreme vladavine Slobodana Milosevica, pa tako i u oblasti spoljne politike. Za razliku od njih, Vuk Jeremic je sve cinio da Srbija ostane sto je moguce vise neutralnija prema Zapadu (da se tako eufemisticki izrazim koristeci cuveni Kostunicin spoljnopoliticki patent), dok je takodje na velika vrata vracao i promovisao neka spoljnopoliticka razmisljanja i logiku koja je ovde carovala u doba Milosevica, i koja nam nikada nikakvu srecu doneti nece.

Osecam potrebu i da se oglasim i povodom debilaste teorije (a toliko popularne u Srbiji) kako je krajnje vreme da se na pojedinim visokim funkcijama, a konkretno to se odnosi i na mesto ministra spoljnih poslova - treba umesto POLITICARA da se konacno pojavi neki PROFESIONALAC!? E pa dragi moji, treba da znate da je ministar spoljnih poslova treca ili cetvrta "najpolitickija" funkcija u zemlji (uz premijera, predsednika, i eventualno predsednika parlamenta) i da svugde u demokratskom i razvijenom svetu spoljnu politiku vode politicari, a "profesionalci" (diplomate) je sprovode. Mi smo ubedili sebe kako je savrsena osoba za premijera nekakva vanstranacka licnost i "strucnjak", za ministra prosvete se podrazumeva da treba da bude neki profesor, ministra zdravlja lekar, ministra vojnog bivsi ili aktivni general, a naravno, sef diplomatije treba da bude nekakav diplomata od karijere!? E pa nije tako, a pogotovo bi to bilo tupavo u zemlji u cijoj spoljnoj politici je toliko toga jos nedefinisano. Vuk Jeremic je odlican primer superiornosti jednog pravog politicara u odnosu na suvog profesionalca kada je u pitanju efikasno vodjenje spoljne politike. Ali problem sa Jeremicem je sto on izvanredno zastupa pogresnu politiku.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 02:29 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Ali problem sa Jeremicem je sto on izvanredno zastupa pogresnu politiku.

Sve je to super, nego...da ne bi smo lutali...koje stranke zastupaju pravu, a koje pogrešnu politiku?
palilula92 palilula92 03:53 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu


Krle, ovaj blog ide u istoriju. Ne vidoh da si do sada ovoliko komentarisao na tudjim a ni na svojim blogovima. Sta se to desava?

PS. Nista ne znam o Vuku Jeremicu
Nebojsa Krstic
Ali problem sa Jeremicem je sto on izvanredno zastupa pogresnu politiku.

Sve je to super, nego...da ne bi smo lutali...koje stranke zastupaju pravu, a koje pogrešnu politiku?

Milutin Milošević Milutin Milošević 07:05 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Sta se to desava?

Neobavešten čovek bi poverovao u glasine o neslaganju ljudi iz Kabineta i onih iz rukovodstva stranke.
ecce-florian ecce-florian 08:25 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Nebojsa Krstic
Milutin neda ime svog inostranog komentatora, ti nedaš ime svog domaćeg

Ti brate sestro, s ovakvim pravopisom, mnogo bi loše prošao na današnjem testu iz srpskog za 8. razred.

Dobro de, eno ispravio sam.
Dešava se, grešiti je ljudski.
Razlika je jedino u tome da kad ja pogrešim za veliko slovo na blogu, građani Srbije ne dobiju Tomu na 5 godina.
Mnogo bre,ostariću

angie01 angie01 08:34 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

ostaricu,....od roooDZeeenjaaa-sa sve razdeljkom!:)))))
gorstak92 gorstak92 08:51 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

ecce-florian
Nebojsa Krstic
Milutin neda ime svog inostranog komentatora, ti nedaš ime svog domaćeg

Ti brate sestro, s ovakvim pravopisom, mnogo bi loše prošao na današnjem testu iz srpskog za 8. razred.

Dobro de, eno ispravio sam.
Dešava se, grešiti je ljudski.
Razlika je jedino u tome da kad ja pogrešim za veliko slovo na blogu, građani Srbije ne dobiju Tomu na 5 godina.
Mnogo bre,ostariću


Eto ga eklaktan(?) primer nepismenog intelektualca koji je izašao na izbore i glasao za nikoga. Ajde lepo priznaj da si ubaciv'o bele listiće i nećemo te tužiti Teofilu Pančiću.
ecce-florian ecce-florian 12:14 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Eto ga eklaktan(?) primer nepismenog intelektualca koji je izašao na izbore i glasao za nikoga. Ajde lepo priznaj da si ubaciv'o bele listiće i nećemo te tužiti Teofilu Pančiću.

Prvo , ne kaže se eklaktan nego eklektičan ( to si barem mogao do sada da naučiš)
A ovo za koga sam glasao ostaje tajna.Nisam ti ja BS.Da ne bude zabune, poštujem ovaj njen duboko moralni čin .Eshatološki iz carstva nužnosti u carstvo slobode.

Mada, ako Čeda ipak uđe u vladu i krene da se revanšira radnicima,seljacima i poštenoj inteligenciji, imam i ja snimak mog listića u telefonu. Pa ako se sete, sete.
Naročito obožavam zemlje u kojim gradsko zelenilo orezuje palme.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 12:29 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Neobavešten čovek bi poverovao u glasine o neslaganju ljudi iz Kabineta i onih iz rukovodstva stranke

Izvinjavam se. Prelazim kod Krugoline Borup. Kod nje je diskusija daleko inteligentnija.
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:34 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Prelazim kod Krugoline Borup. Kod nje je diskusija daleko inteligentnija

Pošto si ovde svojim izuzetnim intelektualnim doprinosom pokušao da podigneš nivo diskusije. Šteta što to nisam razumeo
blogov_kolac blogov_kolac 13:43 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Nebojsa Krstic
Ali problem sa Jeremicem je sto on izvanredno zastupa pogresnu politiku.

Sve je to super, nego...da ne bi smo lutali...koje stranke zastupaju pravu, a koje pogrešnu politiku?
Da ti odgovorim "diplomatski" - PRAVU POLITIKU u tom smislu zastupa preko 80% svih parlamentarnih stranaka u Ceskoj, Poljskoj, Madjarskoj, Slovackoj, Rumuniji, Bugarskoj, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Sloveniji i Hrvatskoj. Dakle, ja ne pricam o nekakvim tackama stranackih programima, nego o temeljima drzavne politike jedne tako vazne stvari kakva je njena spoljna politika.

Sramota je kada se Srbija uporedi makar samo sa svojim okruzenjem koliko najvise gresi u svom geopolitickom nastupanju (tacnije lutanju). Pa jedan hrvatski HDZ sa svim repovima koje vuce iz proslosti i potpuno korumpiranom stranackom strukturom, koji je na vlast i dolazio igrajuci mahom na kartu nacionalnih osecanja - bio je spreman da u potpunosti zrtvuje samoga sebe kako bi ubrzao Hrvatski put u Evropu, iako je bilo vec u startu jasno da je odnos HDZ - EU najbolje uporediti sa odnosom moljca i svece. Crnogorsko rukovodstvo, koje je po mnogo cemu dno dna u regionu (sto i ne cudi kada se zna da tamo prave promene vlasti nije bilo skoro 70 godina, i kada se zna kakvi su se sve likovi pozicionirali u toj vlasti 90'ih u doba nase zajednicke krimi-drzave), po pitanju spoljne politike svoje drzave vodi neuporedivo svrsishodniju, zdravorazumskiju, pragmaticniju i pravilniju politiku od ove Jeremiceve. Jeste da Crna Gora, Albanija, Makedonija i Gruzija imaju (zasluzeni) status
"maloletnih delikvenata" u tom boljem svetu od koga se mi i dalje uspesno izolujemo, ali tako je do skoro bilo i sa Slovackom, Rumunijom, Bugarskom, Hrvatskom, pa su sve napredovale bas zahvaljujuci pravilnim spoljnopolitickim prioritetima koji su na kraju imali i blagotvoran uticaj na unutrasnje prilike u zemlji. 5.oktobra, ali i tokom citave svoje istorije kada je o ekonomiji rec, Crna Gora je bila na nivou Jablanickog/Pcinjskog/Borskog okruga (Vranje/Leskovac/Bor), a evo danas jedva nesto preko 5 godina od sticanja nezavisnosti pravilnije ju je porediti sa Novim Sadom ili cak Beogradom, a uz to kada oni gledaju u blizu buducnost imaju desetostruko vise razloga za optimizam od nas! I sve to manje-vise gotovo iskljucivo zahvaljujuci racionalnije i bolje odabranim spoljnopolitickim prioritetima, a tamo gde su i oni pokusali da sede na dve stolice, sada proklinju dan kada su ruskim drzavnim tajkunima poceli da prepustaju deo po deo svoje obale, i narocito metalski kompleks, pa im je rupetina u privredi od 300 miliona evra (to je kao kada bi se u skoro 15 puta vecoj Srbiji na svu ovu krizu pojavio neki dodatni goruci problem tezak 4 milijarde) stvorena katastrofalnim ruskim gazdovanjem podgorickog metalskog kombinata (proslavili se Rusi i u niksickoj zelezari).

Da ne idemo dalje od demokratske stranke - sramota je da 100-godisnji Dragoljub Micunovic ima neuporedivo modernija shvatanja o tome gde treba Srbija da bude u buducnosti i kakvi treba da joj budu spoljnopoliticki prioriteti, od "novih snaga" predvodjenih Jeremicem, koji se ubise da revitalizuje brojne slobisticke stranputice... vidim da se Dragan Sutanovac odavno vise ne istrcava u izjavama u pravom smeru (zapadnom, naravno), a politicar koji je meni bio pojam za nekoga iz DS koji bi disciplinovano i odlucno odradio sve sto su odradili i svi u istocnoj Evropi (ne racunajuci brojne ex-SSSR KGB-ovske "oaze" ) biz nepotrebnog gubljenja vremena i energije na propale i proklete milosevicevske doktrine - Bozidar Djelic - do krajnosti je marginalizovan. Neka mi recimo neko ovde kaze da li se u celokupnoj istoriji Evrope osim Envera Hodze i Mirjane Markovic iko ikada dosetio pre Vuka Jeremica da odredi jednu Kinu za "ravnopravni noseci stub" spoljne politike svoje zemlje??? A Ruse i da ne pominjem - zar bas mi kao narod koji ima izreku "medvedja usluga" bas jedino mi (uz Beloruse) jednom medvedu da se svesno bacamo u zagrljaj!? Kako se niko kod nas npr u tom Rusko-Litvanskom sporu koji je prethodio ovom UN izboru nije upitao da li su Litvanci stvarno u pravu kada tvrde da je sovjetski anshlus koji ih je zadesio posle WW2 jedna od najcrnjih epizoda u njihovoj istoriji. Uporedimo tri bivse sovjetske pribalticke republike sa danasnjom Finskom koja je jedina uspela da se izmigolji iz tih Staljinovih planova o "oslobodjenju" i ujedinjenju, pa cemo lako videti i utvrditi sta je tu istina.
dragan7557 dragan7557 13:52 19.06.2012

Re: TV

Gazda dobar blog!

Nemam komentara za ljude tipa Jeremić, koji se umesto pred ogledalom, briju pred TV ekranom gledajući svoju obožavanu sliku.

cerski
JJ Beba JJ Beba 14:16 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

M'sem stvarno ste se stisli.

e moj flori, jatake ne izadejem nokte da mi čupate


i zamisli, mladi ljudim nemaju ni 40es godina

moram da se pravdam freehandu koji zlonamerno smatrajući me za klecavu staricu moje priajtelje po difoltu dovodi u vezu sa vremenom nekog Ace Prlje i nekog čuvenog ministra inostranih poslova sa nadimkom Žika Seljak. pa reko da se zna da su mlađani a iskusni

ono fakat, za freehanda i ostale mačo frajere jesam klecava starica- imam više od 20
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:59 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Nebojsa Krstic
Jeremic je toliko nesimpatican lik u svakom smilu Angie, daj ime nekog ko ti je simpatičan, ili i ti ko Milutin, sada "radije ne bi".

borko je simpatican, samo ga bije losh glas po rodnom limanom da je zaboravio ekipu i postao snobina otkad se zdao u politiku. jeremic je truleks, pritom i komunjara. nije mi je jasno ko josh iz nashe generacije moze da bude komunjara, stvarno?

pitao si gore koja stranka ima dobru spoljnu politiku, evo ako smem ja da odgovorim: chedica, chanak, borko mi je cool kao shto sam rekao, madjari su cool, ljajic deluje okej, za djelica kazu da je fin chovek. ali, nadam se da je u borku ostala trunchica razuma i da nece prihvatati tako odgovornu funkiciju kao shto je direktor mip-a, u shity scenariju gde mora da deli moc sa r-zlocincima.

sto se rusije tiche:



Gazda Milutine,
dzaba krechish, nisu Srbi na tom nivou svesti koju ti zahtevash. mislim da ce morati da krepa cela generacija komunjara pa onda mozda ima nade da stvari pocnu brze da se menjaju.
freehand freehand 15:12 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Ruse i da ne pominjem - zar bas mi kao narod koji ima izreku "medvedja usluga" bas jedino mi (uz Beloruse) jednom medvedu da se svesno bacamo u zagrljaj!?

A kako misliš da Afganistanci doživljavaju zagrljaj ujka Sema? Pakistanci? Iračani? Libijci?
freehand freehand 15:19 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

moram da se pravdam freehandu koji zlonamerno smatrajući me za klecavu staricu moje priajtelje po difoltu dovodi u vezu sa vremenom nekog Ace Prlje i nekog čuvenog ministra inostranih poslova sa nadimkom Žika Seljak. pa reko da se zna da su mlađani a iskusni

Bebo, pobogu... pa svi znaju da si ti stravaribadevojčica!
Nego sam ja mislio da to baš i nema veze sa smislenim blogovanjem.
Ali ako ti kažeš da su mlađani a iskusni - ko sam ja da se suprotstavljam?!
Mada sam, opet, računao da neko ko toliko zna o diplomatiji zna i ko su bivši ministri inostranih poslova ove zemlje. baš sam naivan.
Ali, tvoji mladi prijatelji iskustvo su sticali, verujem, u onoj čuvenoj Frogs and granmas diplomatskoj akademiji. Kod Doktora Vulfa.
ono fakat, za freehanda i ostale mačo frajere jesam klecava starica- imam više od 20

Al ti je humor ko da si 12. Super!

Mada vamp.
mikimedic mikimedic 15:23 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

sto se rusije tiche:


za razliku od amerike, cijeg oruzja (a pogotovo trupa) nema nigde van okvira amerike.

cak ni u izraelu.


buba_truba buba_truba 16:46 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu

Nebojsa Krstic
Milutin neda ime svog inostranog komentatora, ti nedaš ime svog domaćeg

Ti brate sestro, s ovakvim pravopisom, mnogo bi loše prošao na današnjem testu iz srpskog za 8. razred.

Nebojsa Krstic
Sve je to super, nego...da ne bi smo lutali...koje stranke zastupaju pravu, a koje pogrešnu politiku?

Ako je suditi po ovom što sam boldovala, ne bi ni ti mnogo bolje prošao, o Krle!

Edit: Milutine, odličan blog.
mikimedic mikimedic 17:16 19.06.2012

Re: Iskrcavanje na Menhetnu


blogov_kolac


mogao si brate da skratis, od 10 paragrafa da jednostavno kazes da smatras da je jeremic odlicna ministar spoljnih poslova, ali, po tebi, vodi pogresnu politiku. sto si na kraju i rekao...

pa sad, ja smatram da vodi ispravnu politiku. ciji je veci?

Osecam potrebu i da se oglasim i povodom debilaste teorije (a toliko popularne u Srbiji) kako je krajnje vreme da se na pojedinim visokim funkcijama, a konkretno to se odnosi i na mesto ministra spoljnih poslova - treba umesto POLITICARA da se konacno pojavi neki PROFESIONALAC!?


cija je to debilasta teorija?


Mi smo ubedili sebe kako je savrsena osoba za premijera nekakva vanstranacka licnost i "strucnjak"


koji ste to 'vi'?

mislis na ds i cvetkovica?
gorstak92 gorstak92 20:59 19.06.2012

Re: TV

cerski777
Gazda dobar blog!

Šta bre dobar blog?!?
Odo ja kod Krkara.
Tamo se vodi eshatološka rasprava.
Kompletno poimanje suštinske prirode postojanja u terminima njegovog cilja ili krajnje svrhe.
Dok ovde... šta reći

freehand freehand 07:57 18.06.2012

Za šta je ovo

relevantno:
Sam Jeremićev protivkandidat dao je izjavu iz svog ugla:
Litvanski ambasador Dalijus Čekulis je, kako javlja Rojters, oputužio Rusiju da podstiče srpskog ministra da spreči Litvaniju da dobije ovo mesto kako bi kaznila Vilnjus za stav o Drugom svetskom ratu - da je oslobođenje Litvanije od Hitlera i pripajanje Sovjetskom Savezu toj baltičkoj zemlji donelo više od četiti decenije tiranije.

sem što je potpuno nediplomatski, mada u skladu sa onom da "ko gubi ima pravo da se ljuti?"

A inače
Ostaje otvoreno pitanje kako će se na Srbiju odraziti činjenica da se izbor Jeremića smatra "ruskom pobedom" protiv Litvanije i Evropske unije (većine članica EU). No, to je pitanje za neki drugi blog.

recimo da je u pitanju trend?
Predsednik po ruskom ukusu meni je malo problematičniji izbor.
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:31 18.06.2012

Re: Za šta je ovo

Predsednik po ruskom ukusu meni je malo problematičniji izbor

Kako ja razumem, pobednik izbora u UN koji je po ruskom ukusu je čovek od najvećeg poverenja predsedničkog kandidata koji je kod nas izgubio od toga kome se prišiva da je predsednik po ruskom ukusu.

Okreni, obrni, Rusi ti uvek od pozadi.
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:34 18.06.2012

Re: Za šta je ovo

u skladu sa onom da "ko gubi ima pravo da se ljuti"

Prošlog meseca sam dva puta bio u Litvaniji (po vikend). Svakako, peckao sam ih tokom prezentacija našim pobedama u korašci. Sada imaju još jedan razlog da se ljute
mikimedic mikimedic 11:15 18.06.2012

Re: Za šta je ovo

Predsednik po ruskom ukusu meni je malo problematičniji izbor.


moze se reci da je u ovom trenutku ruska politika odnela prevagu u ga, sto moze biti posebno interesantno apropo sirije. rusi u savetu bezbednosti, naravno, imaju pravo veta, ali postojala je opasnost da bi na osnovu rezolucije 'ujedinjeni za mir' zapadne sile pokusale da okrenu generalnu skupstinu na svoju stranu. iako neobavezujuca, takva rezolucija bi imala znacajnu tezinu, ali eto ovaj izbor pokazuje da za sada zapad za tako nesto nema podrsku.
ivanivica ivanivica 11:03 18.06.2012

Sve zbog jednog vuka...

Isplati li se Srbiji gurati prst u oko državama o kojima ovisi njeno gospodarstvo i politička stabilnost samo radi glađenja po glavi od strane ruske ruke i ega jednog političara? Sve, naravno, uzimajući u obzir dosadašnje srpsko povjesno iskustvo u katastrofalnom izboru kad je riječ o velikim silama.
freehand freehand 11:08 18.06.2012

Re: Sve zbog jednog vuka...

ivanivica
Isplati li se Srbiji gurati prst u oko državama o kojima ovisi njeno gospodarstvo i politička stabilnost samo radi glađenja po glavi od strane ruske ruke i ega jednog političara? Sve, naravno, uzimajući u obzir dosadašnje srpsko povjesno iskustvo u katastrofalnom izboru kad je riječ o velikim silama.

Svakako suprotno od Vašeg savjeta, dragi susjed.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 14:08 18.06.2012

Re: Sve zbog jednog vuka...

Sve, naravno, uzimajući u obzir dosadašnje srpsko povjesno iskustvo u katastrofalnom izboru kad je riječ o velikim silama.

Sa odabirom priklona velikim silama Srbija ima relativno loše iskustvo. Bilo je i dobrih izbora. Tu nešto ne odskačemo od komšiluka. To je generalno gledano. Novija istorije jeste katastrofa do katastrofe.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:23 18.06.2012

Re: Sve zbog jednog vuka...

ivanivica
Isplati li se Srbiji gurati prst u oko državama o kojima ovisi njeno gospodarstvo i politička stabilnost samo radi glađenja po glavi od strane ruske ruke i ega jednog političara? Sve, naravno, uzimajući u obzir dosadašnje srpsko povjesno iskustvo u katastrofalnom izboru kad je riječ o velikim silama.


I sve, naravno, uzimajući u obzir dosadašnje hrvatsko povjesno iskustvo u sjajnom izboru kad je riječ o velikim silama.
gorstak92 gorstak92 11:09 18.06.2012

3.Da li ova pozicija moze koristiti Srbiji

Pretpostavljam da je Wookowa fja protokolarna tj. da neće moći da vrda kako se njemu hoće i postavlja njemu/nama interesantne teme za rasprave na GS UN.

Ono što nije loše to je da neće morati više da putuje za Kosovo.
Jes' da nastavlja sa arčenjem državnih para, ali će troškovi, pretpostavljam, biti manji.
Činjenica je da će imati puno privatnih kontakata sa diplomatama.
Koliko sam skapirao on je jedini obrazovan za funkciju kojom se bavi tako da ne sumnjam da će se koristiti novostečenim kontaktima.
Kako će iskoristiti te kontakte ostaje nam da nagađamo. Ja verujem mnogo bolje nego da je neko drugi poslat da obavlja predsednikovanje GS UN.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:12 18.06.2012

prijatelj...

Sve u svemu, cela situacija me je zbunila te sam morao da rešim ovaj "cognitive dissonance" tako što sam se obratio za pomoć prijatelju koji se bavi diplomatijom. Evo nekoliko njegovih pojašnjenja....

A jel bi mogli da saznamo ko je prijatelj, čisto da bi se uverili u verodostojnost pojašnjenje. Ili motive...
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:16 18.06.2012

Re: prijatelj...

Ukratko: prijatelj je diplomata, ali nije u našoj diplomatiji. Motiva uopšte nema da hvali ili kudi Jeremića - upravo zato sam ga i pitao za pojašnjenje.

Komentari su moji, da ne bude zabune.
angie01 angie01 11:18 18.06.2012

Re: prijatelj...

Nebojsa Krstic
A jel bi mogli da saznamo ko je prijatelj, čisto da bi se uverili u verodostojnost pojašnjenje. Ili motive...


Milutin Milošević Milutin Milošević 11:24 18.06.2012

Re: prijatelj...

C,c,c,c Endži. Možda je u pitanju headhunting
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:26 18.06.2012

Re: prijatelj...

Ukratko: prijatelj je diplomata,

To sam odmah shvatio, nego pitam ko je on, poimence. Ako nije tajna.

Milutin Milošević Milutin Milošević 11:28 18.06.2012

Re: prijatelj...

Izvini, ali radije ne bih
angie01 angie01 11:56 18.06.2012

Re: prijatelj...

Milutin Milošević
C,c,c,c Endži. Možda je u pitanju headhunting



aaahaaaa!
expolicajac expolicajac 12:02 18.06.2012

Re: prijatelj...

Izvini, ali radije ne bih

Priznaj Milutine, priznali su i tvoji drugovi
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:15 18.06.2012

Re: prijatelj...

Oprostiće mi Đura što me tukao
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:40 18.06.2012

Re: prijatelj...

nego pitam ko je on, poimence. Ako nije tajna.

Izvini, ali radije ne bih


Ne vidim tačno šta je problem da se zna ko je osoba koja analizira važnost neke od funkcija u UN.

Mislim, pogotovo ako analiza ima veze s realnošću.

Ovako, kad to radi "anonimni diplomata", ostaje tračak sumnje da ima motiv za svoju "objektivnu" analizu.
expolicajac expolicajac 13:55 18.06.2012

Re: prijatelj...

Ne vidim tačno šta je problem da se zna ko je osoba koja analizira važnost neke od funkcija u UN.

Mislim, pogotovo ako analiza ima veze s realnošću.

Ovako, kad to radi "anonimni diplomata", ostaje tračak sumnje da ima motiv za svoju "objektivnu" analizu.

A bre Krle dosadan si ko tesne gaće
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:02 18.06.2012

Re: prijatelj...

A bre Krle dosadan si ko tesne gaće

Izvinjavam se ako sam dosadan, ali i meni su dosadne "analize" anonimnih stručnjaka i njihova "objektivna" mišljenja.

Mislim, svako ima pravo da mu nešto bude dosadno, jel da?
antioksidant antioksidant 14:14 18.06.2012

Re: prijatelj...

meni su dosadne "analize" anonimnih stručnjaka i njihova "objektivna" mišljenja.

neverovatno koliko bi se znacaj analize promenio kada bi se znalo ko ju je napisao, ko potpisao a ko narucio i platio :)
libkonz libkonz 14:34 18.06.2012

Re: prijatelj...

neverovatno koliko bi se znacaj analize promenio kada bi se znalo ko ju je napisao, ko potpisao a ko narucio i platio :)

Ma meni je ovaj Milutin od početka bio sumLJiv.
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:42 18.06.2012

Re: prijatelj...

Ma, hajde ja, ja sam bio sumLJiv i ovima i onima. I obično su i meni nalazili razlog za svoje neuspehe.

Nego sada se mislim kako li je mojim prijateljima? Sad kad budu provereni svi redom da se vidi ko je anonimni stručnjak...
antioksidant antioksidant 14:59 18.06.2012

Re: prijatelj...

da se vidi ko je anonimni stručnjak...

nista ti nisi skapirao - cim je anoniman nije strucnjak

krle, vazna ili nevazna funkcija, srbija je ispala sitnis u ruskom potkusurivanju (ovog puta sa litvancima). dzaba neanonimnost ako se gubernise na ovakav nacin
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 15:07 18.06.2012

Re: prijatelj...

Nego sada se mislim kako li je mojim prijateljima? Sad kad budu provereni svi redom da se vidi ko je anonimni stručnjak..

Ček, pa malopre je bio inostrani stručnjak...!

antioksidant antioksidant 15:09 18.06.2012

Re: prijatelj...

pa malopre je bio inostrani stručnjak...!

pa ima on i inostrane prijatelje
(mada mi ovo za strucnjake sumnjivo)
a imao je i inostrane poslodavce
inostrani neki covek taj milutin
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:16 18.06.2012

Lazar Mojsov

Da ponovim sopstveni komentar koji je postavljen kod freehanda I ovo je Srbija II:

KRALJMAJMUNA
17:23 09.06.2012 Re: Ko se još slaže
nego - šta misliš o izboru Vuka Jeremića na mesto prededavajućeg Generalnom skupštinom UN?

Evo da i ja odgovorim na to pitanje.
mislim da je to dobro za sve nas, za srbiju.
Uvek je bilo pozitivno kad nam predstavnika izaberu na neko važno mesto.
Imala je i SFRJ jednog takvog i ponosili smo se time.

Lazar Mojsov

-јавни тужилац НР Македоније од 1948. до 1951. године;
-директор Новинско-издавачког предузећа „Нова Македонија“;
-амбасадор СФР Југославије у Совјетском Савезу и НР Монголији од 1958. до 1961. и у Аустрији од 1967. до 1969. године;
-помоћник државног секретара за иностране послове;
-директор Института за раднички покрет;
-директор и главни и одговорни уредник Новинско-издавачког предузећа
„Борба“;
-амбасадор СФР Југославије у Уједињеним нацијама, Гвајани и Јамајки од
1969. до 1974. године;
-председник Генералне скупштине Уједињених нација од 1977. до 1978. године;
-председник Председништва Савеза комуниста Југославије од 20. октобра
1980. до 20. октобра 1981. године;
-од 1974. заменик министра, а од 17. маја 1982. до 15. маја 1984. године
министар иностраних послова СФР Југославије;
-члан Председништва СФР Југославије од 1984. до 1989. године;
-председник Председништва СФР Југославије од 15. маја 1987. до 15. маја
1988. године;

Milutin Milošević Milutin Milošević 11:26 18.06.2012

Re: Lazar Mojsov

Kad smo kod uglednih naših ljudi: videh ponovo pre koji dan u avionu Boru Stankovića. kako je to jedan fin i značajan gospodin
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:23 18.06.2012

Re: Lazar Mojsov

kako je to jedan fin i značajan gospodin

Pomislio sam da ovde nije toliko problem u značaju funkcije predsedavajućeg GS UN, nego u gospodinu koji je vrši.
Jer ovde na blogu, anonimni košarkašku stručnjaci, nikada nisu analizirali nevažnost mesta generalnog sekretara FIBE.

zilikaka zilikaka 19:24 18.06.2012

Re: Lazar Mojsov

I bre Gazda, baš nemaš dušu!

Posle jednog košmarnog perioda oni nešto poentiraju, a ti tako!
Te prijatelj, te (bez)značaj funkcije...

Nemoj tako! Mogu potpuno da izgube samopouzdanje, pa šta ćemo onda?!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana