Društvo| Politika| Reč i slika| Život

Premijerska fotelja - vruć, truo krompir

loader RSS / 21.06.2012. u 09:57

Srbija, uspavana, sumorna, osiromašena ... – stoji i čeka. Čeka formiranje vlade. Ništa neobično da se među različitim akterima političke scene, koji su tokom predizborne kampanje imali različite, čak i potpuno suprotstavljene programe sada dugo i teško pregovara oko sastavljanja vlade, u kojoj bi, ako se napravi, svi trebalo da budu pobornici jedne politike. Ima i ona teza da tako ozbiljan sklop, kakav je vlada, ne može da se pravi za par dana, a da bude efikasan i stabilan. I to donekle stoji. Međutim, Srbija je toliko vremena potrošila, i toliko nade, jednom rečju, svih mogućih resursa, da je sada svaki dan odlaganja preskup - i sve skuplji. Nakon 20 godina teškog posrtanja, jedvitog pridizanja... - novo stajanje. Koliko to opasno tavorenje košta?! Sklon sam da pomislim da u zatečenom stanju jedan ili dva meseca zastoja troši još čitavu jednu narednu generaciju u Srbiji. Možda to zvuči panično, pesimistički, ali baš tako mi se čini.

images?q=tbn:ANd9GcRQgwZ0kIVboJI34Uv3wuaP6G4FfpSpqUkifosKCTz2MpR0vEReKw

Ovaj razgovarao sa onim, onaj razgovara s ovim... Ne, nije razgovarao, kaže... Zapravo jeste, ali nezvanično. I, eno, pred kamerama, svi veseli, kočoperni, zaigrani, samo formalno održavajući izraz brige, da se ne stekne utisak samodovoljnosti i neodgovornosti.

Na šta se sve to svodi? Dakle – ili će Dačić sa ds-om, gde bi imao ulogu sličnu kao u pređašnjoj vladi, ili će sa sns-om, koji mu otprilike nudi premijersko mesto (ukoliko se da verovati u izjave ovih iz sns-a da ne žele baš sve vodeće funkcije). Nije lako izabrati. Biti ovamo, ili onamo? Ili će sa onima kojima se «zavetovao», i sa kojima je za prethodne četiri godine znatno popravio rejting, ali da pri tom u vladi (ni sada) ne bude glavni, ili će sa onima koji mu nude premijersku fotelju, glavnu ulogu, još više minuta na televiziji... Tema zvana Dinkić drugorazredna je. Ubacivanje Dinkića u savez (sps-urs) samo je način da se učvrsti pozicija pri trgovini, jer eventualne neusaglašenosti sa D. M. Palmom i Krkobabićem, koji bi u nezgodnom momentu mogli da kažu da su ipak za «onu varijantu» vlade, bivaju amortizovane. Takođe, ta dilema oko urs-a služi da pomalo zakloni ovu pravu dilemu, oko premijerske lože. Ako je istina da se Dačiću sa jedne strane nudi mesto premijera, zar ne deluje logično da to oberučke prihvati? Hm, deluje, ali...

Šta čeka neku buduću vladu? U ovim uslovima, sa ovakvim zastojem privrede, teško je zamisliti izvodljiv scenario po kome će se za godinu-dve, ili tri, osetnije popraviti stanje. Povrh svega treba naglasiti faktor koji se zove - investicije. Ka njima ide i od njih polazi svaka priča o razvoju. One moraju da budu veoma visoke kako bi se ovako uspavana i organizaciono i tehnološki zastarela privreda podigla. Slaba je verovatnoća da će Srbiju odmah nakon formiranja vlade, ko god je činio, preplaviti investitori, koji su među nebrojenim konkurentskim destinacijama po celom svetu izabrali baš Srbiju da plasiraju svoj kapital. Naročito kad se tu dodaju izveštaji o stepenu korupcije, tinjajuće Kosovo, neizvesnost odnosa sa EU... Ako i bude kakvog boljitka, on će biti jedva osetan i zavisiće gotovo isključivo od globalne situacije, odnosno popuštanja krize. A možda ni to ne pomogne. Društvo je suviše složen konglomerat odnosa koji ima i svoju inerciju, tako da prethodno stanje može da se nastavi i u slučaju bitnijeg popuštanja globalne krize, tj. investicione klime. Konačno, vidimo da su politički ideolozi u Srbiji, kao i kandidati za popunjavanje nove vlade skoro isključivo ista, odranija lica. Malo je verovatno da će skup istih ljudi doneti nekakav spektakularan obrt, odnosno da će oni nešto bitno izmeniti u svojoj prirodi, načinu rada, ... Kad se sve sabere, slabi su izgledi da će se stanje popravljati, tj. da će se u budućoj vladi nešto politički profitirati.  

images?q=tbn:ANd9GcTMKksCUenQ_ZOKT4UB8lrn_18DaL0Dags9HzZfLLsBKxCeJn5cRQ Šta će dakle da čini Ivica Dačić, koji sve gore navedeno (i još mnogo toga) mora da zna i sam (čak i ako ne zna, neko od savetnika će da mu šane na uvo)? Ako prihvati premijersku fotelju od sns-a, imaće veliku odgovornost za ono što će se dešavati u narednom mandatu vlade, a to će biti samo muka i gomila teških, nepopularnih poteza, ukoliko se iole želi ono što se govorilo tokom kampanje (a nešto slično je najdirektnije mogao da uvidi za prethodne četiri godine). Zašto su sns-ovci tako širokogrudi? Recimo, njima je ipak snošljiv «gubitak» da se odreknu premijerskog mesta, iako bi bili najjača partija u toj vladi. Oni već imaju predsednika. No, mnogo važnije je to što sns u takvoj varijanti ne bi imao direktnu, operativnu odgovornost. Svi će gledati u predsednika sps-a kao premijera i njegovu partiju. Tvrdokornost ds-a po nekim pitanjima možda treba gledati baš u tom smislu, da i ako ne budu u vladi neće biti velika šteta, jer ionako slede samo problemi i nove optužbe od strane dela javnosti. Stoga, čak i ako Ivicu svojim ponekad tvrdim stavovima oteraju u naručje sns-u, ne mora da znači da je to nesmotrenost, već da se možda sve vreme računalo da je i to jedna od sasvim prihvatljivih opcija u postizbornim vaganjima, jer odlazak u opoziciju, posebno u ovakvim okolnostima donosi rasterećenost i možda konsolidaciju stranke, ali svakako omogućuje da se mnogo lakše i sigurnije na raznoraznim pitanjima podiže rejting. Inače, velikodušnost sns-a prema Dačiću ima još jedan važan element. Dok se problemi budu gomilali, T. Nikolić će sa mesta predsednika s vremena na vreme, na odavno uvežban način, iskazivati brigu zbog stanja države i, naročito, naroda. I tako će, kao partija, sns skupljati poene (ili ih zbog teškog stanja države makar neće previše gubiti), dok će sps na koga će zbog premijerske funkcije najviše biti fokusirana odgovornost za probleme verovatno samo  kalirati. Ako stvarno ima dilemu oko ponuđene mu fotelje, Dačić svakako razmatra, kako da je uzme, a da mu ona ne umanji rejting. Onda ostaje da se ovih dana reši rebus – Kako uzeti i jare i pare?

 



Komentari (62)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dr M Dr M 10:28 21.06.2012

Reš rešenje


Mislim da bi bilo najbolje da gospoda iz DSe, koja su ovo i zakuvala, zamole Bele listiće da formiraju vladu.

Pa da, primera radi, Pravdu vodi Vesna Rakić Vodinelić, Prosvetu Srbijanka itd...

Taj svet bi uradio nekakav posao koji mora da se uradi a baš ih briga za sledeće izbore, i tako im do vlasti nije stalo.

Ako uspe, zaslužna DS, ako ne, Beli listići opet krivi za sve, kao i do sada.
loader loader 10:31 21.06.2012

Re: Reš rešenje

Genijalno. Samo, bojim se da to ne bi prihvatili. Konačno, morali bi u koaliciju sa sps, jer oni planiraju da i sledećih 423 godine budu nezaobilazan matematički (i kakav god već) sastavak svake vlade


Tako da... - svi ćemo mi biti pomalo više s......isti

Dr M Dr M 10:36 21.06.2012

Re: Reš rešenje

Genijalno.


Ko zna?

Genijalni su samo planovi koji uspeju.


loader loader 10:40 21.06.2012

Re: Reš rešenje

E, to sad više nije rečnik slobodnopišućeg blogera, već politički rezon
dragan7557 dragan7557 17:46 21.06.2012

Re: Neoromantizam

Srbija, uspavana, sumorna, osiromašena ... – stoji i čeka.



Može li makar jednom bez Teatralnosti?

Samo jedan mali malecki majušan put?

cerski
loader loader 18:34 21.06.2012

Re: Neoromantizam

Može li makar jednom bez Teatralnosti?

Putniče namerniče, Srbine u tuđini,
dajte makar jednom sopstveni primer neteatralnosti :)))

Inače, kako ste?
stalno stalno 19:51 21.06.2012

Re: Neoromantizam

cerski
Može li makar jednom bez Teatralnosti?

Novi Robin Hud bloga? Moralista sa zapada? Stvarno je angažovan
dragan7557 dragan7557 21:45 21.06.2012

Re: Neoromantizam

loader
Može li makar jednom bez Teatralnosti?

Putniče namerniče, Srbine u tuđini,
dajte makar jednom sopstveni primer neteatralnosti :)))

Inače, kako ste?

Hvala loaderu na pitanju, uobičajeno.

A vi?
Teatralnost ne volim.

cerski
loader loader 22:23 21.06.2012

Re: Neoromantizam

Teatralnost ne volim.

cerski

Zašto onda primenjujete je ?
I potpis stavljate, kao veštački zaslađivač komentara


sevarlica sevarlica 10:48 21.06.2012

...

Šta čeka neku buduću vladu? U ovim uslovima, sa ovakvim zastojem privrede, teško je zamisliti izvodljiv scenario po kome će se za godinu-dve, ili tri, osetnije popraviti stanje. Povrh svega treba naglasiti faktor koji se zove - investicije. Ka njima ide i od njih polazi svaka priča o razvoju.


One delove gde se ne slažemo politički ne bih ni komentarisao, ali pitanje investicija je nešto drugo. Ovde se navodi da su investicije faktor i to esencijalan, a one, po mom mišljenju, to nisu. Investicije nisu faktor, već posledica. Investicije nemaju direktnu vezu sa političkom orijentacijom zemlje. Investitore ne interesuje da li je premijer, Jorgovanka, Ivica ili Boris. Njih interesuje: visina profita, sigurnost investicije, brzina povraćaja novca.
DS je dokazao da ne ume da stvori državu pogodnu za investitore i to je realnost po svim statistikama.
Građevinske dozvole se čekaju i po 2 godine, dok sa druge strane neki "kamaradi" zidaju odmah i bez iste.
Povraćaj PDV-a se čeka minimum 3 meseca, a ako je veči od 150.000 dinara najmanje 6 meseci i to uz odlazak u poresku 2x nedeljno.
Period naplate je duži od 6 meseci.
Nepovoljni krediti i bankarske garancije.

itd...
loader loader 11:00 21.06.2012

Re: ...

Investicije nisu faktor, već posledica.

Rekoh u postu, za investicije, "Ka njima ide i od njih polazi svaka priča o razvoju." Ovo, "ka njima ide", znači sve preduslove da bi se one i ostvarile. A nešto na tu temu je pomenuto i u tekstu koji sledi iza toga. Pogledajte post.

Inače, može se tvrditi da sve to što vi tvrdite da su preduslovi za investicije (a oni kako kažete "nisu faktor već posledica" takođe u jednom širem gledanju stvari predstavlja samo posledicu, koja proističe iz brojnih loših društvenih navika koje su maltene opšteprihvaćene i koje se verovatno neće ispraviti ni za 20 godina, a kreiraju kvalitet ponašanja, kvalitet političke strukture, onda i političkog rezonovanja, ...
westvleteren westvleteren 11:46 21.06.2012

Re: ...

) takođe u jednom širem gledanju stvari predstavlja samo posledicu, u to u brojnim lošim društvenim navikama koje su maltene opšteprihvaćene i koje se neće ispraviti ni za 20 godina, a kreiraju kvalitet ponašanja, kvalitet političke strukture, onda i političkog rezonovanja


Ah taj prokleti narod i njegove lose navike.
loader loader 11:59 21.06.2012

Re: ...

westvleteren, ružno je da tako blatite narod
sevarlica sevarlica 12:51 21.06.2012

Re: ...

u to u brojnim lošim društvenim navikama koje su maltene opšteprihvaćene i koje se neće ispraviti ni za 20 godina, a kreiraju kvalitet ponašanja, kvalitet političke strukture, onda i političkog rezonovanja


Dokle god je tih navika ne očekujte dobre investicje. Dok se to ne reši svejedno je da li je na vlasti DS, SNS, LDP, SRS, Dveri,...

Kažem dobre investicije, jer ove sadašnje nisu dobre. Ako istupate pred investitorima sa jeftinom radnom snagom i državnim subvencijama kao dobrim uslovima, takve ćete firme i da dobijete kao investitore. To su one koje slabo plaćaju, mnogo zarađuju, brzo ulaze i još brže izlaze sa tržišta.

P.S. Mislim da se te loše navike mogu rešiti jako brzo. Naravno ostaće to onako u osećaju kao fantomska noga, ali jednom mora da se počne.


loader loader 18:55 21.06.2012

Re: ...

Na žalost, sve je tako.
Nakon trulog socijalizma ide divlja privatizacija. Nekadašnji marksistički direktori kupuju preduzeća, sopstvena, ili "sestrinska" u koja su prelili sredstva za proizvodnju, zatim izbacuju radnike na ulicu i na kraju upropaste sve. Ostane ponekom od njih jedan džip, kuća..., ali uglavnom propadnu u tržišnoj utakmici koja je godinama sve prisutnija. Retko ko sa starim otimačkim navikama napravi realni biznis. Znam puno njih koji su sad na prosjačkom štapu. Oteto - prokleto.

Nego, ajmo mi na ove naše sistemske teme. Loše navike. Vi kažete mogu da se reše veoma brzo. Voleo bih da ste u pravu, jer bi tada sve krenulo nabolje. Međutim...
stalno stalno 19:20 21.06.2012

Re: ...

Nego, ajmo mi na ove naše sistemske teme.

Koje sistemske teme?!
Naše teme su siromaštvo, nezaposlenost...
Tvoj post malo dokačinje to, ali izgleda da se sve vrti oko Dačića. Ja odbijam da budem u toj vrtešci. Ok post, to je tu negde, gađa stvari, ali emotivno ne mogu da svarim da se sve mulja u tom krugu.

stiroten stiroten 19:42 21.06.2012

Re: ...

Naše teme su siromaštvo, nezaposlenost...

Jesu.
Ipak, ekipa koja se pominje u postu ipak ima veze s tim, zar ne? Šta misliš?

I ne samo da ima neke veze, nego ima i te kakve veze
Emocije su emocije, ali ...
stalno stalno 19:48 21.06.2012

Re: ...

Emocije su emocije, ali ...

Dobro, preterivanje sa emocijama, priznajem
A ekipa? Ekipa koja se u postu pominje stvarno je za da se pozove na slavu
sevarlica sevarlica 22:37 21.06.2012

Re: ...

A ekipa? Ekipa koja se u postu pominje stvarno je za da se pozove na slavu


Baš slavu, da pojedu ca Ivica i Mrka svu onu telad koju je Tadić mazio u kampanji :)
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 23:20 21.06.2012

Re: ...

Ah taj prokleti narod i njegove lose navike.


Iz teksta nisam ni shvatio da je problem u narodu već u sistemu i eliti koja ga je postavila.
loader loader 11:38 22.06.2012

Re: ...

Naravno da tekst nigde ne pominje narod. Nije jasno kako je dotični zabrazdio u ono populističko moralisanje.
U stvari, i ja pitam svašta :
nikad nije na odmet malo se istaći kao nekakav narodni advokat.
To demagoško akrobatisanje se obično dobro primi i nakalemi se bar nekoliko sličnih koji kao podržavaju.
loader loader 12:47 22.06.2012

Re: ...

stalno

Ekipa koja se u postu pominje stvarno je za da se pozove na slavu




savamala savamala 11:18 21.06.2012

Kako god

Bilo koja vlada da bude, ukoliko DS ucestvuje u njoj, to znaci da ce se nastaviti pljacka i unistavanje drzave i gradjana Srbije. Nije bitno da li ce premijer biti politicka olupina od Borisa Tadica ili neko drugi iz te stranke, rezultat ce biti isti. Jednostavo, kada god je DS imala vecinu u vladi, Srbija je bila u haosu.
loader loader 11:24 21.06.2012

Re: Kako god

Mislite, ako ne bude ds bila u njoj, neće biti pljačke?
namena namena 11:29 21.06.2012

Re: Kako god

savamala
Jednostavo, kada god je DS imala vecinu u vladi, Srbija je bila u haosu.

Ti, prijatelju, baš izgleda široko posmatraš stvari. Vidim i po drugim blogovima, o čemu god se priča, ti se držiš tadića i dsa. i "objektivno kritikuješ". Mislim, drži se čega god hoćeš, nego da znaš da se to vidi
savamala savamala 11:57 21.06.2012

Re: Kako god

Ti, prijatelju, baš izgleda široko posmatraš stvari. Vidim i po drugim blogovima, o čemu god se priča, ti se držiš tadića i dsa. i "objektivno kritikuješ". Mislim, drži se čega god hoćeš, nego da znaš da se to vidi


Izvini, nije mi bas najjasnije sta si hteo da kazes. Jel ovde cilje da se raspravlja ali da se to ne vidi? Ili, mozda, hoces da kazes da i neko drugi vidi sta se ovde govori i ko sta zastupa.
savamala savamala 12:00 21.06.2012

Re: Kako god

loader
Mislite, ako ne bude ds bila u njoj, neće biti pljačke?

Ne, naravno, bice pljacke i bez DS. Medjutim, ni jedna "drustveno politicka snaga" u Srbiji nije u stanju da toliko opljacka i upropasti kao sto je to DS u stanju. Ako im se, za nesto, mora odati priznanje, to je spremnost i sposobnost da kradu i unistavaju. Tu su bez premca. Sampioni.
namena namena 12:04 21.06.2012

Re: Kako god

Izvini, nije mi bas najjasnije sta si hteo da kazes. Jel ovde cilje da se raspravlja ali da se to ne vidi?

Ne vidim o kakvoj raspravi je reč ako u svakoj situaciji ponavljaš to što zoveš kritikom, a inače se zove obična pljuvačina.
loader loader 12:08 21.06.2012

Re: Kako god

Ne, naravno, bice pljacke i bez DS. Medjutim, ni jedna "drustveno politicka snaga" u Srbiji nije u stanju da toliko opljacka

Ipak ste vi, sa ovim svojim "podacima", šampion
savamala savamala 12:11 21.06.2012

Re: Kako god

Ne vidim o kakvoj raspravi je reč ako u svakoj situaciji ponavljaš to što zoveš kritikom, a inače se zove obična pljuvačina.


U redu. Krivo mi je ako ti ovo vidis kao pljuvacinu, nije mi namera da to tako izgleda. Medjutim, ono sto ja pisem ovde, cinjenicno nije u koliziji stvarnoscu naseg drustva. Ako to izgleda kao pljuvacina to samo onda pokazuje u kakvom smo stanju. Kako bilo, odgovornost je na Tadicu i DS jer kada su oni preuzeli drzavu pre cetiri godine, stanje je bilo znatno bolje. Iskreno me zanima sta je to sto neke od nas navodi da podrzavaju Tadica da postane premijer (motivi njegovih podpredsednika su mi jasni i poznati).
savamala savamala 12:13 21.06.2012

Re: Kako god

Ipak ste vi, sa ovim svojim "podacima", šampion


Sta si zeleo da kazes? Na zalost, ne izrazavas se bas najjasnije. Imam utisak da povremeno ni sam sebe ne razumes.
namena namena 12:21 21.06.2012

Re: Kako god

savamala
Ne vidim o kakvoj raspravi je reč ako u svakoj situaciji ponavljaš to što zoveš kritikom, a inače se zove obična pljuvačina.


U redu. Krivo mi je ako ti ovo vidis kao pljuvacinu, nije mi namera da to tako izgleda. Medjutim, ono sto ja pisem ovde, cinjenicno nije u koliziji stvarnoscu naseg drustva. Ako to izgleda kao pljuvacina to samo onda pokazuje u kakvom smo stanju.

Ne mešaj mene u to stanje. Dakle, bez množine. Pričaj u svoje ime.
Isključivost nije korisna za razgovor. Ako si toliko bezrezervan i markiraš samo jedne te iste aktere, onda to baš i ne ukazuje da se baviš kritikom. Više liči na navijačku strast. Baš me briga i za ove, i za one, ali kako pričati objektivno, ako potenciraš samo jednu stranu. To izgleda ne kapiraš. Razumem, strast je strast.

savamala savamala 12:31 21.06.2012

Re: Kako god

Ne mešaj mene u to stanje. Dakle, bez množine. Pričaj u svoje ime.


Ma, jok, nego u cije ime cu da pricam nego u svoje. Zao mi ja ako nisi sposoban da razumes najjednostavniju recenicu.
freehand freehand 13:11 21.06.2012

Re: Kako god

Kako bilo, odgovornost je na Tadicu i DS jer kada su oni preuzeli drzavu pre cetiri godine, stanje je bilo znatno bolje

Ma stanje u svetu je bilo znatno bolje!
Zašto se ograničavati na državu i amnestirati ih za mnogo veći i strašniji zločin?!
sevarlica sevarlica 14:06 21.06.2012

Re: Kako god

freehand
Kako bilo, odgovornost je na Tadicu i DS jer kada su oni preuzeli drzavu pre cetiri godine, stanje je bilo znatno bolje

Ma stanje u svetu je bilo znatno bolje!
Zašto se ograničavati na državu i amnestirati ih za mnogo veći i strašniji zločin?!


Free, istina je to što kažeš, ali postoji i druga strana te medalje.
Samo što mi (sva sreća) nismo bili u tom balonu koji je pukao 2008-e u svetu. Nije da nas kriza nije pogodila, ali nije direktno jer kod nas još nije bilo dozvoljeno takvo brokersko i bankarsko poslovanje.

Da su državu makar malo sačuvali od spoljnih elemenata krize, nego nisu ni to. Da su hteli ili znali mogli su mnogo bolje. Para je bilo, imalo se sa čim.
dali76 dali76 17:57 21.06.2012

Re: Kako god

Jesam li ja jedini kome se cini da su drugovi Slobisti,sa dobrim starim argumentima izasli iz podruma?
Sta izasli,jebote dobili su krila.

loader loader 18:11 21.06.2012

Re: Kako god

Sta izasli,jebote dobili su krila.

Dali, džentlmečnino stara, kaki su to rečnici ?
Šalim se, naravno, prijateljski. Nisam navikao da vidim kako se i vi ističete tim trotoarskim vujaklijama

Nego, šta mislite o mukama vašeg starog favorita Ivice ? Be - z šale sad :


stiroten stiroten 19:54 21.06.2012

Re: Kako god

savamala

Zao mi ja ako nisi sposoban da razumes najjednostavniju recenicu.

Što ne volim ove koji se postavljaju kao inteligencioni tutori. Baš loš manir. Kao, ja razumem, a ti to nisi sposoban da razumeš. Pih...
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 23:24 21.06.2012

Re: Kako god

kao sto je to DS u stanju. Ako im se, za nesto, mora odati priznanje, to je spremnost i sposobnost da kradu i unistavaju. Tu su bez premca. Sampioni.

Nisam siguran, ozbiljna je konkurencija. Moraće još jako da se trude da stignu pljačkaše iz devedesetih... Mada, teško da je to moguće jer je tada bilo daleko više za pljačku.
loader loader 11:32 22.06.2012

Re: Kako god

Nisam siguran, ozbiljna je konkurencija.


... Odlučivaće foto-finiš

Moraće još jako da se trude da stignu pljačkaše iz devedesetih...

Nego, rodoljubivi pljačkaši iz 90-tih se izmešali, pomešali, ispreletali, pa se više ne zna šta je šta.
jinks jinks 11:45 21.06.2012

...

Možda je i pitanje da li ili da li ne ulaziti u koaliciju sa strankama koje se bore za sličan ili isti deo biračkog tela.

Na primer, po nekim pričama, ako u koaliciju uđu dve stranke koje se obraćaju sličnom ili istom delu biračkog tela, po svoj prilici bi na narednim izborima trebalo gore da prođe ona manja, jer je veća verovatnoća da usled deljenja odgovoronosti i manje mogućnosti kritike koalicionog partnera deo zajedničkog biračkog tela manje stranke u koaliciji ode većoj ... pre nego obrnuto.

SPS i DS nisu u takvoj relaciji. Dok SPS i SNS jesu (kao što jesu i SNS i DSS na primer). Ili DS i URS, gde je gore pomenuto verovatno više izraženo nego u većini drugih mogućih kombinacija.

Interesantno, ako LDP uđe u Vladu, po toj logici bi trebalo da dobiju manje na sledećim izborima. Jedino ukoliko u međuvremenu ne planiraju da kroz neku demonstraciju doslednosti uz izazivanje nestabilnosti vladajuće koalicije, pored trenutnih ne pridobiju i neke nove birače (nešto slično je po svoj prilici već i vidjeno u prethodne 4 godine ... ustvari i u ranijim mandatima, s manje više istim akterima).
loader loader 11:56 21.06.2012

Re: ...

Veoma zanimljivo stanovište. Donekle je nezgoda što danas velika većina stranaka ima sličan program. Takođe, ono gde su se tematski najviše razlikovali oni koji se zvaničmo razlikuju, a to su Kosovo, nacionalizam itd. otišlo je poprilično u drugi plan zbog forsiranja ekonomskih tema (tj. sama kriza nameće temu ekonomije i ugroženog standarda), tako da su razlike još manje, a karte još konfuznije izmešane nego inače.

Ldp nije toliko limitiran samom ideologijom (za određen spektar biračkog tela), već pre svega mentalitetom populacije koja i dalje više ceni efektne demagoške nastupe iz tabora dekadentnih, nego što će prihvatiti nešto što slovi kao kritika postojećeg načina razmišljanja i poziv na uspostavljanje vrednosti prema kojima ovde još postoji solidan zazor. Jedino da i sami pojačaju demagogiju, pa da očekuju više glasova.
jinks jinks 12:14 21.06.2012

Re: ...

poziv na uspostavljanje vrednosti

Kada se sagleda dosadansnji zivotni put ljudi koji pozivaju na uspostavljanje novih vrednosti, odnosno, kada se sagleda kakve su vrednosti u zivotu realno gajili i sprovodili ... ovakvi pozivi dobijaju potpuno drugacija znacenja.

Pomislite, na primer, kakve se vrednosti onda, ustvari, realno i promovisu.

Mada, možda su to dve suštinski potpuno odvojene stvari :)
loader loader 12:27 21.06.2012

Re: ...

Sasvim se slažem sa vama.

Između ostalog i zato, u postu sam spomenuo da je jedan od faktora koji verovatnoću za boljitak čine slabom upravo to što sve vrvi, uglavnom, od davno istrošenih ljudi, a tu i tamo i od kompromitovanih ljudi.

Pitanje svih pitanja je kako stvoriti nove uslove, druge, nove ljude...


darvel darvel 14:57 21.06.2012

Loader...

...eno na B92 naslov i zdravstvo pred bankrotom i gle čuda RFZO vodi takođe kadar demokratske stranke.
Inače, taj isti RFZO, koji sada priča kako nema para je zimus delio 13-te plate, a polovina radnika ima stimulacije od 15-20%.
To, verovatno, nema nikakve veze sa time što vlada nestašica određenih lekova, kao što sa njima nema veze ni to što su na pozitivnoj listi lekova uglavnom lekovi Hemofarma.
Naravno, to što će privatni uterivači dugova da plene ljudima stvari zbog neplaćene TV pretplate takođe nema veze sa demokratskom strankom, mada jeste malo čudna koincidencija da pravosuđe vodi kadar demokratske stranke.
I tako, koincidencija po koincidencija, slučaj po slučaj ...
loader loader 18:21 21.06.2012

Re: Loader...

Mene pitate za kadar?
Ili šta?
Tu sam da odgovaram za kadrove koje smo ni vi ni ja postavili
Nikakve lopovčine, od koje god boje da su, nisu prihvatljive. Zar treba naglašavati? Vama izgleda treba. Jer samo jednu sortu nečasnika uočavate, moj darwel.
E, sad, ako vi potencirate samo jednu boju... - tu je nešto manjkavo, zar ne? Mislim, u vašem tužilačkom poslu.
Ajmo ove Veljine?
Ako samo malo manje kraduckaju, na globalnom nivou ušteda će biti... - wauh - ogroooooooomnaaaa :)))
sevarlica sevarlica 22:44 21.06.2012

Re: Loader...

Ajmo ove Veljine?


Pa ako ćemo bez gledanja na Veljino ponašanje, koje je bezmalo katastrofa, njegovi rezultati kao ministra su mnogo bolji od Mrkinih. Krali su svi, tako da tu nema potrebe za raspravom ali:
Velja je ostavio milijardu evra u NIP-u
Uradio više km puteva od Mrke
Puteve radio kvalitetnije a zaposlio je domaće firme
Vratio 280 miliona evra duga putarima(Mrka se zadužio 350m)
itd...
loader loader 11:52 22.06.2012

Re: Loader...

Velja je ostavio milijardu evra u NIP-u

Ostavio? Nije ih pretvorio u asfalt? Šta će kešerica u kasi nip-a? :) To zvaničan izveštaj, ili nagađanja žute štampe? Mislim da je Mrka negde izjavio kako ga niko neće posvađati s njegovim drugom Veljom, tako da vam je trud da ih poremetite u dobrom odnosu uzaludan, izgleda

Moram priznati da ja Velju više pamtim po Šarančiću i Jociću, koji nisu kraduckali, nego su, u okrilju vlade poštenih dss-ovaca, kako kažu optužbe suda, marisali malo žešće.

Ali, biće to sve ok. Znate ono - zastareli procesi, nedostatak dokaza, dobro vladanje u bioskopu itd.
freehand freehand 12:21 22.06.2012

Re: Loader...

sevarlica
Ajmo ove Veljine?


Pa ako ćemo bez gledanja na Veljino ponašanje, koje je bezmalo katastrofa, njegovi rezultati kao ministra su mnogo bolji od Mrkinih. Krali su svi, tako da tu nema potrebe za raspravom ali:
Velja je ostavio milijardu evra u NIP-u
Uradio više km puteva od Mrke
Puteve radio kvalitetnije a zaposlio je domaće firme
Vratio 280 miliona evra duga putarima(Mrka se zadužio 350m)
itd...

Ma nemoj? Jel to iz vremena kad je prodavana srebrnina? Kad su ušle pare od Telenora a iz kog datiraju ove 23/24 privatizacije što ih Agencija za borbu protiv korupcije i EU sad toliko pominju? Iz vremena iz koga datiraju razneKolubare, a zbog kojih su u apsu direktori puteva i železnice? Švedski vozovi, uvođenje Inveja u posao, Bubalo i društvo?
O čemu ti pričaš, majke ti?
loader loader 12:40 22.06.2012

Re: Loader...

freehand
sevarlica
Velja je ostavio milijardu evra u NIP-u
Uradio više km puteva od Mrke
Puteve radio kvalitetnije a zaposlio je domaće firme
Vratio 280 miliona evra duga putarima(Mrka se zadužio 350m)
itd...

Ma nemoj? Jel to iz vremena kad je prodavana srebrnina? Kad su ušle pare od Telenora a iz kog datiraju ove 23/24 privatizacije što ih Agencija za borbu protiv korupcije i EU sad toliko pominju? Iz vremena iz koga datiraju razneKolubare, a zbog kojih su u apsu direktori puteva i železnice? Švedski vozovi, uvođenje Inveja u posao, Bubalo i društvo?

Eto, a ja u prethodnom komentaru naivno smanjio celu priču samo na Šarka i Jocka. Takva, "redukovana", zaista deluje bezazleno u odnosu na vaše bespoštedno čačkanje po memoriji (u kojoj, verujem, ima još poučnih detalja)

aleksandarkarisik aleksandarkarisik 23:25 21.06.2012

should i stay or should i go

Ko god da formira vladu, doživeće sudbinu DSS-a. Minimum. Inače, preporuka.
sevarlica sevarlica 08:35 22.06.2012

Re: should i stay or should i go

aleksandarkarisik
Ko god da formira vladu, doživeće sudbinu DSS-a. Minimum. Inače, preporuka.


Osim DS-a, kome se smeši sudbina SPS-a iz 2000-te.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 09:38 22.06.2012

Re: should i stay or should i go

Mož' da bude, al' ne mora.
loader loader 11:54 22.06.2012

Re: should i stay or should i go

U čemu je razlika između sudbine sps-a iz 2000. i sudbine dss-a (valjda današnje)?


Inače, pogađanje sudbine može da bude unosan posao
Čujem da su političari sujeverni
stiroten stiroten 13:47 22.06.2012

Re: should i stay or should i go

Ko god da formira vladu, doživeće sudbinu DSS-a. Minimum. Inače, preporuka.

Ne mora da znači. Razmišljam - ovi koji su prošlu vladu vodili dobili su (zbirno) isti ili čak veći broj glasova nego na prošlim izborima 2008, iako je kriza sve vreme udarala. Pa, možda i nakon ovoga mandata bude slična situacija. Nikolić ima veliku šansu da ni za šta ne odgovara, a da se slika i kritikuje vladu, i da tako radi na svom rejtingu. Očekivao sam da će igrati pametnije, al se on odmah spopleo po nekim vrućim pitanjima.
freehand freehand 14:31 22.06.2012

Aleluja!

Dakle:
Dačić zahteva mesto premijera od DS
Pristane li Tadić na ovo priznaću javno da sam magarac i da su bili u pravu svi koji su govorili da sam zastranio.
Jer apsolutno ne vidim razlog da bivši predsednik Srbije i njegova stranka sa stigmom koju već nose učestvuju u takvoj vampirskoj igranci.
Sem lukrativnih, što ponovo implicira moje potapanje u katran i perje.

A ako ne pristane - zamoliću Filipa, Dalija, Drageca, i ostale slobodoumne kolege i qrocrtače, da me prime u slavljeničko oro kad konačno zbacimo tirjanina i četres hajduka, i dočekamo mlade, lijepe i pametne da nam otvore prozore ka istini, pravdi i blagostanju!
Da se iskoorene korupcija i kriminal, amaterizam i diletantizam.
Da opet malo, al zaozbiljno, počnemo sa hebanjem orla. jedno deset godinica, otprilike.

A uz lepog Acka, Jorgovanku. Bogoljuba i Bogoljubove, Velju, Radoša, i raznorazne druge lumene julovsko-karićevsko-g17-naprednjačke orijentacije biće ihaj prilike da se podsećamo agitacija iz ove kampanje i da se sa setom i nostalgijom sećamo nekih likova koji su poslednjih meseci proglašavani za arhilopuže i iberpokvarenjake.
loader loader 14:32 22.06.2012

Re: Aleluja!







jedno deset godinica, otprilike


loader loader 14:37 22.06.2012

Re: Aleluja!


loader loader 14:48 22.06.2012

Re: Aleluja!

Free,
ova vest ne sme da iznenadi, niti da šokira,
koliko god bila bljakovita,
jer Srbija sve vreme većinski glasa za "onu" varijantu (miloševićevci, njihovi sateliti, radikalci, antievropljani, pobornici "kontinuiteta", sateliti).
Možemo reći da je to loše po Srbiju, barem iz ugla nekadašnjih demonstranata,
ali nikako nije iznenađenje baš zbog te činjenice da imaju konstantnu većinu i da se ta većina s vremena na vreme pretače u formiranje vlasti u Srbiji.
Moja sućut (ako vam to išta znači).
freehand freehand 14:57 22.06.2012

Re: Aleluja!

Možemo reći da je to loše po Srbiju, barem iz ugla nekadašnjih demonstranata,

Ovo je loše za celo društvo i celu državu, bez obzira kako to ko doživljavao. Moj pokojni otac nikad nije priznao da je Milošević bio uže oko vrata Srbije i svih nas, ne računajući razbojnike, zlikovce i marodere.
Ali je strašno u ovom momentu što nove žute mrave na vlast ne dovode oni o kojima ti govoriš, već neki koji za sebe tvrde da su slobodoumni i liberalni, politički svesni ljudi.
loader loader 15:03 22.06.2012

Re: Aleluja!

Ali je strašno u ovom momentu što nove žute mrave na vlast ne dovode oni o kojima ti govoriš, već neki koji za sebe tvrde da su slobodoumni i liberalni, politički svesni ljudi.

Na žalost, i užas.
Kad "krem krema" ne ume da sabere nekoliko jednostavnih brojeva, i ne može da sagleda dalje od samodopadljive "kritike sveg lošeg", onda sledi to što sledi. Sve što se čini, i ne čini, na kraju gradi nekakav proizvod.
... Da nisam već preživljavao slične (ne istovrsne) stresove, sad bi mi bilo baš gadno. Ovako, imam onaj bljutav osećaj ponavljanja lošeg...
loader loader 15:10 22.06.2012

Re: Aleluja!

" U međuvremenu se preko Tanjuga oglasio Ivica Dačić koji je rekao da ne postavlja bilo kakav ultimatum i da su takvi navodi u funkciji daljeg pritiska na koaliciju SPS-PUPS-JS. Ipak, u toj informaciji se ne navodi da neće tražiti premijersko mesto. " (B92, isti txt)

Od ultimatuma, do tvrđenja pazara. I obratno.

Zatim je, predveče, usledila nova vest. Nakon obavljenih razgovora između ds i sps Dačić je izjavio:
"Naša koalicija je odavno izrazila saglasnost da, ako vlada bude formirana sa DS -kao najvećom strankom u koaliciji - da ta stranka treba da ima mesto premijera, predsednika DS Borisa Tadića i svoj stav nije menjala niti će ga menjati".

Biće da celu stvar sluđuje ovaj javascript:;

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana