Hobi| Literatura| Sport

RUSKA KUĆICA*

docsumann RSS / 24.06.2012. u 16:11

(hladna priča)

Svuda naokolo isijava sunčani junski dan, a do moje kuće i dalje vijuga uska snježna staza. Ta neobičnost vjerovatno ima veze sa činjenicom da moja kuća nije baš, nije baš sasvim ... kako da kažem ...nije baš sasvim konvencionalna.
Fizički, to je samo drvena ploča prednjeg fasadnog zida, tako česta u Potemkinovim selima. Samo što ova moja ima dva lica. E, upravo tako izgleda moj mali čudni dom, gledano sprijeda i gledano odstraga - kao prava prigradska kućica, s plavim prizemljem i tamno zelenim krovom, a gledano sa strane - kao drveni stub.
Ali nemojte misliti da sam ja neki čudak koji spava pod vedrim nebom, ili u najboljem slučaju, u zavjetrini trapezastog panoa. Možda moja kućica nema prave zidove i krov, ok, nema ni prozore, ali vrata su i više nego prava.
Ona stoje tačno na predvorju dimenzija. Kad se otvore, vode pravo u gust, neproziran mrak. Međutim kad se u njega uđe i vrata se zatvore, iznutra zasvjetli moj mali udobni dom - malo pravougaono predsoblje, koje s lijeve strane vodi u kupatilo, s desne u malu kuhinju s trpezarijskim stolom, a ako krenete pravo, ulazite u dnevnu sobu koja je s desne strane povezana s mojom spavaćom-radnom sobom (svakao, ne u smislu da se ja to bavim spavanjem :)). Takođe, iz dnevne sobe se izlazi ravno na verandu sa koje se pruža pogled na atrijumsko dvorište pod debelim snježnim pokrivačem (!). U samom predsoblju, na plafonu, se nalazi četvrtasti otvor sa poklopcem. Kroz njega se može popeti na tavan. Sve u svemu, reklo bi se - prostor kao stvoren za tih i miran život.
Daa ... i ja sam nekad tako mislio ...
Inače, ljudima koji po prvi put uđu u moju kućicu, naravno, ništa ne bude jasno, pa uvijek ponovo otvore ulazna vrata da provjere ono što im se upravo desilo. Ali čim se vrata otvore, unutra opet zavlada mrak i oni tad ne vide unutrašnje prostorije. Samo neprozirano crno okružje u kojem, kroz otvorena vrata, svijetli pravougaoni isječak spoljnjeg svijeta.
Oni sumnjičaviji, obično, više puta otvore-zatvore vrata, i tek kad se uvjere da je efekat uvijek isti, to jest, da u isto vrijeme ne mogu vidjeti kuću i spolja i iznutra, prihvate činjenično stanje i pomire se sa nepostojanjem razumnog im objašnjenja.
A najinteresantnije u vezi sa vratima je to, da pošto je, gledano spolja, moja kuća samo obična ploča, vratima se može prići i sa ( uslovno rečeno ) zadnje strane. Reklo bi se pa to su ona ista vrata, evo i kvaka je sada na suprotnoj (desnoj) strani. Međutim, kada sa te strane uđete u uvodni mrak, i nakon što vrata zatvorite, naćićete se u malom dvorištu zaraslom u dubok snijeg. U pravi ruski snijeg. To je upravo ono dvorište koje se vidi sa verande. Pokušao sam par puta da izlopatam snijeg iz dvorišta, al' džaba. Dok se okreneš, evo njega opet, kao da je iz zemlje izrastao.
Na svakom od tri zida, koji pored verande, opasuju dvorište nalaze se vrata identična ovim na kojim ste upravo ušli. A, iza svakih od vrata, nakon otvaranja, pojave mraka, prolaska, te zatvaranja, nailazi se na TO isto dvorište. Ne slično, već bukvalno ISTO. Tako da ta vrata praktično ne vode nikud, a suštinski - vode nikud. Možete cijeli dan, prolaziti kroz njih, prelaziti iz dvorišta u dvorište, svo vrijeme se krećući u istom smjeru, a opet ostajući na mjestu odakle ste i krenuli - u dvorištu. Nešto slično kao beskonačna traka za sobno trčanje kroz vrijeme.
Jedini dio dvorišta koji nije pokriven snijegom, predstavlja četvrtasti metalni poklopac u njegovom središtu. Kroz njega se direktno silazi na tavan kuće, a sa tavana u predsoblje. Naravno, na isti način: otvoriš-zamračiš-uđeš-zatvoriš-osvjetliš i tu smo, opet u kućici .
Za razliku od ostalih dijelova kuće, na tavanu vlada stalan, dubok mrak, konstantan kao snijeg u dvorištu. On se ne može prokrčiti čak ni sa baterijskom lampom. Probao sam to i sam više puta. Efekat je bio isti kao da sam koristio fen za kosu. Tako da tavan predstavlja više neko komunikaciono čvorište, šuplju prostornu petlju, nego prostoriju u arhitektonskom smislu. Jedino što se izunutra da vidjeti je tanki svijetlosni procjep oko gornjeg (dvorišnog) i donjeg (predsobnog) poklopca. Drugačije ih i ne bi bilo moguće pronaći na tom apsolutno crnom mjestu.
Ljeti je mnogo bolje ići u dvorište preko tavana, pa kroz otvor s metalnim poklopcem, nego izlaziti napolje na glavna vrata, pa oko drvenog panoa na "zadnja" vrata, i pravo u sniježni ambijent sa spoljašnjih plus trideset . To može prestavljati pravi šok za organizam.
Najlakše bi, naravno, bilo sići u dvorište direktno sa verande, ali to na neki neobjašnjiv način nije izvodljivo. Ja to zovem metabag. Ono mene zove usvireni.
A skupa predstavljamo tlo-u-podu. To je neki naš interni fazon. Gostima se on, obično, nimalo ne dopada. Kažu kako im je sve to skroz uvrnuto i bolesno ... i da ja nisam sasvim normalan ... Tlo-u-podu ne voli kad gosti nisu ljubazni. Tlo-u-podu se tad razmakne i gosti... tu-tu, pa-pa...nema više.
Samo se, nakon 4-5 sekundi, začuje bolan zvuk, kao da je nešto lupnulo u kući pored (?). I poslije lupa po čitavu noć. Lupa po zidovima, danima. Očajnički i preteći ... I mene je tad strah. Ne mogu da spavam od te jezive buke. Izađem napolje i šetam oko kuće noćima, unezvjeren, kao kakav sumanuti Raskoljnikov... Danju pijem u obližnjoj seoskoj krčmi.

* Ruska kućica - U vaterpolu, naziv za taktičku varijantu odbrane sa igračem manje, koju je prva primjenila reprezentacija SSSR-a. U osnovi ona predstavlja standardnu odbrambenu formaciju 3-2, s tim što svi igrači stoje nešto povučenije ka svom golu i brane ga visoko podignutim rukama.

Tagovi



Komentari (42)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kaolavanda kaolavanda 16:24 24.06.2012

Glavno pitanje

Ok sve to. Mislim, ko voli :) Nego, ne reče glavno: kako stojiš sa vodom u ovim letnjim mesecima?

Edit:
docsumann docsumann 16:33 24.06.2012

Re: Glavno pitanje

topim ovaj snijeg što stalno niče po dvorištu

a sad, zeru ozbiljnije :

upravo nam završio prvi talas restrikcija (od 1. do 20. juna) sa 2+2 sata vode dnevno.
mislim to je ovdje tradicionlni običaj. pred svaki početak ljeta, "oni" otpočnu redovne remontne radove na regionalnom vodovodu. obično kad te radove završe, braća rvati nam zatvore česmu ( taj vododvod inače vodi iz Trebinja pa kroz Konavla do HN) zbog dugova za prenos vode.

tako da sad smo u isčekivanju drugog sušnog talasa.

no, puštimo se teških tema. i ovo je blog za osvježavanje i rashlađivanje

kaolavanda kaolavanda 17:07 24.06.2012

Re: Glavno pitanje

topim ovaj snijeg što stalno niče po dvorištu

Da ti kažem nešto.. pročitala sam vrlo pažljivo tvoju priču, i, mislim da ti sad treba da mi pošalješ na pp adresu i broj, jer to je kuća u kojoj hoću da provedem leto

Mislim da neće biti problema ni sa tlom-u-podu. Ljubazan sam gost, i krajnje nemametljiv.. sedeću u dvorištu, crtaću sneg po ceo dan.. samo, vidi da dođe neko po mene predveče, u slučaju da sam se smrzla skroz.

P.S. što se cene tiče, molim te, vidi da napravimo kompenzaciju.. rado ću ti platiti crtežima, koji će samo sa prednje strane prikazivati sneg.. kad ih okreneš na poleđinu... eee, to neću da ti otkrijem
docsumann docsumann 17:56 24.06.2012

Re: Glavno pitanje

Mislim da neće biti problema ni sa tlom-u-podu. Ljubazan sam gost, i krajnje nemametljiv.. sedeću u dvorištu, crtaću sneg po ceo dan.. samo, vidi da dođe neko po mene predveče, u slučaju da sam se smrzla skroz.


kad završiš sa crtanjem, podigni taj metalni poklopac nasred dvorišta i spusti se na tavan, a onda sa tavana samo siđeš u predsoblje


I think it's in my basement... let me go upstairs and check. - M.C. Esher



angie01 angie01 16:40 24.06.2012

Domovoi,Russian house spirit!

docsumann docsumann 16:46 24.06.2012

Re: Domovoi,Russian house spirit!

to je taj enterijer
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:52 24.06.2012

ја то зовем супер текст, а оно мене трол

wow ... dopada mi se.

Али, наравно, уврнути су путеви у мозгу, подсећа ме на један задатак. Постоји неколико соба, скроз идентичних, поређаних у круг, сва имају по двоја врата, кроз њих можеш прећи у наредну или претходну собу у кругу. Једина промена коју можеш направити је да упалиш или угасиш сијалицу у соби у којој се налазиш или да пређеш у суседну собу кроз једна од двоја врата. На почетку су сијалице по собама укључене или искључене по неком случајном редоследу (који ти није познат). Задатак је да утврдиш колико соба има у кругу.
docsumann docsumann 17:04 24.06.2012

Re: ја то зовем супер текст, а оно мене трол

da probam:

pretpostavljam da soba ima razumno mnogo, tj., da nisu hiljade u pitanju.
obiđeš jedan krug i u svakoj sobi ostaviš ugašenu sijalicu po izlasku. kad si se uvjerio da su sve sobe zamračene (zato ona primjedaba o broju soba) upališ svijetlo u sobi koju odrediš za početak brojanja i kreneš u obilazak. i tako sve dok ne dođeš do sobe u kojoj je sijalica već upaljena.

malo je prebanalno, te vjerujem da slijedi dopuna
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:10 24.06.2012

Re: ја то зовем супер текст, а оно мене трол

Соба има незнано, а могуће и неразумно, много, немаш никакву добру горњу границу. У ствари, твоје решење је добро ако имаш такву границу. Баш зато такве границе ... нема.

Али уопште није важно, батали трол. Хајдемо о нечем другом. Несташица воде звучи примамљиво.
docsumann docsumann 17:19 24.06.2012

Re: ја то зовем супер текст, а оно мене трол

Али уопште није важно, батали трол


nemoj to da mi radiš, ja obožavam glavolomke

a što se tiče tih "uvrnutih" prostorija, meni se dopada ideja(zamisao) o postojanju hodnika, uskog, pravog i duuugačkog, u kojem se sa obe strane nalaze pravilno raspoređena vrata.
ako uđeš na bilo koja od tih vrata naći ćeš se u hodniku istom kao onam iz kog si izašao.
uđeš sad na bilo koja vrata iz tog hodnika, opet ista scena.

tako bi imao mrežu upravnih linija (hodnika) koji se ustvari ne sjeku.

može li se to uptrebiti za nešto drugo sem za poeziju?
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:26 24.06.2012

Re: ја то зовем супер текст, а оно мене трол

па, добро, ово ти је слично, само су ходници постављени на неком огромном цилиндру и имају сијалице.
docsumann docsumann 17:49 24.06.2012

Re: ја то зовем супер текст, а оно мене трол

ali pazi na to da ako, npr., u početnom hodniku, skreneš na prva vrata s desne strane, pa u tom narednom hodniku, takođe, na prva desno, pa u sledećem isto, ti si u stvari izbrisao onaj početni hodnik, pošto ovaj u kome se sad nalaziš stoji upravno na njega, a nema nikakav prekid (čvorište - raskrsnicu). svi hodnici su jednaki i strogo uniformisani.



slično nekim kvantnim stanjima, hodnici nastaju samo ako otvoriš neka od vrata, a automatski poništavaju sve one hodnike koji ovom novonastalom "stoje na putu".
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:01 24.06.2012

Re: ја то зовем супер текст, а оно мене трол

а, сад те боље разумем, тај део је различит, моји ходници су паралелни и протежу се на обе стране, твоји су ортогонални и протежу се на једну страну.
docsumann docsumann 18:17 24.06.2012

Re: ја то зовем супер текст, а оно мене трол

pokušaj br.2

u sobi iz koje krećeš ostaviš sijalicu upaljenu. uđeš u sobu desno i ugasiš svijetlo ( u slučaju da već nije ugašeno). sad se vratiš dvije sobe u lijevo, tj. u suprotnom pravcu - znači, prvo, prođeš kroz sobu odakle si počeo i u njoj ostavljaš sijalicu da gori, a u sledećoj je gasiš (ili ostavljaš ugašenom).
sledeći korak - ideš tri sobe u desno. u početnoj sobi uvijek ostavljaš sijalicu upaljenu, a u svim ostalim gasiš.

ako pri ovim oscilatornim kretanjima lijevo-desno prođeš kroz početnu sobu, a da je u njoj svijetlo ugašeno, to znači da je posljednja soba u kojoj si ugasio sijalicu, prije nego što si krenuo u kontra smjer, ustvari bila ona početna.

naravno, ne smješ nikako da se zabrojiš

EDIT:

znači uprošćeno, šema kretanja:

1 soba u lijevo, dvije u desno, 3 u L, 4 u D ... pa sve tako oscilatorno, uvećavajući amplitudu kretanja za po jednu sobu.
svijetlo ostavljaš samo u sobi iz koje krećeš, sva ostala gasiš. može i obrnuto, ali će račun za struju biti veći.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:31 24.06.2012

Re: ја то зовем супер текст, а оно мене трол

одлично (и различито од онога што је мени прво пало на памет).

docsumann docsumann 18:39 24.06.2012

mushroom jazz ;)

]
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:45 24.06.2012

Re: mushroom jazz ;)

шта друго очекивати од машрумског инжењера?

(много је добро : ))
docsumann docsumann 20:57 24.06.2012

Re: mushroom jazz ;)

шта друго очекивати од машрумског инжењера?


čini mi se da bi se ona šema sa mrežom hodnika koji se aktiviraju i gase mogla upotrebiti za osnovu kojekakve interesantne igrice ... imam neke grube ideje. traže još proračuna

sugestije su dobrodošle.
dylam_dop dylam_dop 14:53 25.06.2012

Re: ја то зовем супер текст, а оно мене трол

Karmacoma, Lazio i Roma?
myredneckself myredneckself 15:03 26.06.2012

Re: ја то зовем супер текст, а оно мене трол

dylam_dop
Karmacoma,

..Really hurt me, realy hurt me.., dylam_dop

Više volim ovo, u'vatila me neka letnja NS melanholija, pa ne pušta.

jasnaz jasnaz 17:27 24.06.2012

kak'se'zeme

mirelarado mirelarado 18:18 24.06.2012

Re: kak'se'zeme

Јеси ли затекао овакав призор? ;-)

docsumann docsumann 18:19 24.06.2012

Re: kak'se'zeme

a to, kad otvorim ormare
freehand freehand 18:48 24.06.2012

Ej, Docs

Imaš pozdrav od Mike i Freehand-a.





docsumann docsumann 19:07 24.06.2012

Re: Ej, Docs

otpozdravljam oboma

nego izgleda da ni teksas nije što je nekad bio


rashlađivanje:



freehand freehand 19:27 24.06.2012

Re: Ej, Docs

rashlađivanje:

Zna se gde se ide na rashlađivanje!

Edit: nego, jel ti to živiš u pokvarenom frižideru, u kome je neko prčko oko struje pa okrenuo polove?
Pa se pitaš - gde ode mrak kad zatvoriš vrata?
docsumann docsumann 20:16 24.06.2012

Re: Ej, Docs

Edit: nego, jel ti to živiš u pokvarenom frižideru, u kome je neko prčko oko struje pa okrenuo polove?
Pa se pitaš - gde ode mrak kad zatvoriš vrata?


ah, pa čitav svemir je samo djelić freona u rashladnom sistemu džinovskog zamrzivača.
trenutno smo u isparivaču, te nam se zato čini da se kosmos širi

EDIT:

Zna se gde se ide na rashlađivanje!


eeej bre, istraumiraćeš decu , zar ne znaš da traje akcija približimo jazz klincima?

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:30 24.06.2012

Re: Ej, Docs

zar ne znaš da traje akcija približimo jazz klincima

Ја знам!
Где је та музика?!

freehand freehand 23:36 24.06.2012

Re: Ej, Docs

Predrag Brajovic
zar ne znaš da traje akcija približimo jazz klincima

Ја знам!
Где је та музика?!


Znam i ja!
A evo i muzike:
myredneckself myredneckself 01:25 25.06.2012

Re: Ej, Docs

Predrag Brajovic
zar ne znaš da traje akcija približimo jazz klincima

Ја знам!
Где је та музика?!


freehand
Znam i ja!
A evo i muzike:

Polako momci, prvo standardi, ovaaaj.. tablica množenja


docsumann docsumann 05:01 25.06.2012

Re: Ej, Docs

Polako momci, prvo standardi, ovaaaj.. tablica množenja


ja sam za drugačiji pristup, sličan onom koji sugerišem profesorima književnosti glede školske lektire.
dakle, prvo stvoriti kod djece naviku čitanja, a ne odmah ruske klasike + krleža + ..., pa da ih istraumirate za vjekvjekovi.

znači, za početak nešto što je klincima prijemčljivo, nepretenciozno, za na prvu ... ne predugačko, pitko, ali ne i plitko, pisano njima bliskim jezikom i o njima bliskim temama ... poslije ubaciš i malo efektnog SF-a, Harmsa, i indoktrinacija teče svojim tokom



P.S. ruski klasici dođu na kraju kao šlag na jedanaest
myredneckself myredneckself 13:46 25.06.2012

Re: Ej, Docs

docsumann
Danju pijem u obližnjoj seoskoj krčmi.




Ej doc, znaš ono kad ti se desi da vidiš duplo, heehh?! Pazi, ja zažmurim na jedno oko, pa oštrim, oštrim, dok ne izoštrim..
docsumann docsumann 15:40 25.06.2012

Re: Ej, Docs

Ej doc, znaš ono kad ti se desi da vidiš duplo, heehh?! Pazi, ja zažmurim na jedno oko, pa oštrim, oštrim, dok ne izoštrim.


ma, ok i duplo, samo da nije asimetrično

a vidi što sam nabavio za klince, pravi vodič ...

Gospodja Klara Gospodja Klara 21:18 25.06.2012

Re: Ej, Docs

Nema šaaanse da čitam sad, samo da odbrusim Brajoviću:

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:58 25.06.2012

Re: Ej, Docs

Увређена Госпођица!
Nema šaaanse da čitam sad, samo da odbrusim Brajoviću:

Ха, ова увреда се може спрати само тако да ти нешто одсвирам! Чувај се, Кларо, стављам црвене наочаре и седу косу, и узимам гитару:



P.S.
Кад сам мање љутит, уме ово и овако да звучи :=)
dylam_dop dylam_dop 14:46 25.06.2012

Najbolji do sad od svih koji su bili ikad

nemam ništa glupo da kažem. ni pametno. baš mi se svidža.

docsumann docsumann 16:03 25.06.2012

Re: Najbolji do sad od svih koji su bili ikad

bocvena bocvena 05:10 26.06.2012

Kućica.

Naše unutrašnje kućice su naše slobodice.

Baš si dobro i temeljno izgradio ovu priču. (ni tupavijeg ni boljeg smajlija:)
docsumann docsumann 15:13 26.06.2012

Re: Kućica.

(ni tupavijeg ni boljeg smajlija:)


nesumnjivo, trebaju nam novi smajliji. oni koji će biti u stanju da izraze osjećaje budućnosti
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:19 26.06.2012

.

a nemaš frke , pesma da zaboraviš strah :)

*leningrad
docsumann docsumann 17:48 26.06.2012

Re: .

a nemaš frke , pesma da zaboraviš strah :)


disfear
Ivana Knežević Ivana Knežević 18:44 30.06.2012

U kakvoj kuci zivis?

Ja bih otvorila ulazna vrata da proverim da postoji izlaz.
Eksploracija je okay.
Samo bez izlaza...

Zivim u stanu.
I mnogo sam time izgubila, postaje jasno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana