Hronika| Ljubav| Porodica| Sex| Život

Na okupu

Dr M RSS / 03.07.2012. u 20:22

Okupljanje porodice, posle četvorogodišnje razdvojenosti i svakodnevne zebnje, obično izazove neobuzdane izlive radosti . Svi pričaju povišenim tonom, upadaju jedno drugom u reč, menjaju teme i završavaju rečenice koje nisu oni započeli, deca vuku žene za haljine a muškarcima se veru po nogama da sednu u krilo. Medjutim, okupljanje ove porodice, posle četvorogodišnje razdvojenosti, izazvalo je neobičnu uzdržanost. Nada, koju je Toma ostavio kao krupnu šestomesečnu bebu, sada je bila mala crnomanjasta devojčica koja se krila iza jedne stolice, nepoverljivo gledajući brkatog čoveka koga nije poznavala. Dragan ga je prepoznao, više zato što je njegov dolazak očekivao( jer onaj telegram je, ipak, stigao) nego što mu se sećao lika; u držanju mu se osećala neka uvredjenost zbog duge napuštenosti;  onaj zlatni sat koji mu je otac dao na rastanku gledao je, u početku, svakodnevno;  u poslednjih nekoliko meseci samo jednom. Deda-Milojko nije mogao da sakrije suze koje su lile već tri dana;  počele su kad je stigao telegram a deda je pomislio da je u njemu potvrda njegovih najcrnjih slutnji; posle su tekle od olakšanja, i zato što starci lako plaču, a za protekle četiri godine postao je pravi starac, suv, poguren i sed.

I razgovor je išao nekako traljavo.  Za koga god od poznatih da pitaš, il` poginuo il` umro od neke pošasti. Uskoro, Tomi presahla pitanja, a i Kata, kad odgovara, okreće glavu da joj se ne vidi lice. I ona sve manje pita jer dobija neke kratke, neodredjene odgovore; iz rata još i dobije poneku reč, iz zarobljeništva skoro ništa, i sve misli da je uzrok toj škrtosti na rečima njen izgled pa je obuzima osećaj krivice. Toma sopstveni osećaj krivice krije gledanjem u pod što pojačava Katino uverenje da muž ne može ni da je gleda koliko je ružna.  Oskudna večera, koju je glavom platila jedna mršava kokoška, nije mogla da popravi opšte raspoloženje.

Pred odlazak na spavanje dugo se prao, trudeći se da odloži trenutak u kome će da se pokaže odsustvo bilo kakve želje. Zar da tako ponizi ženu? Ušao je u sobu i brzo dunuo u lampu. Kata je ležala u krevetu, osvetljena, sada, samo svetlošću kandila, onog koje se nikad nije gasilo, upaljenog pre mnogo godina, da im čuva, tada još nerodjenog, sina. Legao je pored nje, tiho, ne dišući; izgledalo je da je i Kata bez daha, i ležali su tako, dugo, u tišini koju je razbijalo samo povremeno cvrčanje kandila. Onda je prebacio ruku preko njenog struka, bojažljivo, kao kad je to uradio prvi put, mnogo godina ranije; kao i onda, pod rukom je osetio tihe, brze otkucaje, kao one koji se osete kad se u ruku uzme tek izleglo pile. Pomerao je ruku naviše a otkucaji su postajali sporiji i jači, sve dok nisu, kad je dotakao očvrslu bradavicu, postali retki, mukli i odsečni, kao crkveno zvono koje javlja da se neko uzneo na nebo. Kada joj je, nežno ali odlučno, prodro jezikom duboko iza usana, Kata je počela da se pita...Kada je, klizeći jezikom i usnama preko grudi ,i niže, i još niže, podsticao vatru koja je počela da joj plamti u utrobi, pitala se i dalje...Kad je bio već duboko u njoj, i kad se požar pretvorio u eksploziju, više se nije pitala, znala je.  Druga žena. Nije je mrzela, tu drugu. Dok je eksplozija strasti, u grčevima i podrhtavanju, jenjavala, Kata je prošaputala: “Hvala, hvala, koja si, da si…” , i Toma je shvatio da je njegova tajna i otkrivena i oproštena u poslednjem drhtaju Katine utrobe. Dok je, malo kasnije, gledao njeno telo koje se presijavalo pod slabom svetlošću kandila, shvatio je još nešto; ono što je izazvalo njegovu strast kad je nije očekivao, nije to belo i vitko telo nego njena želja, želja koju je on izazvao. I onda je počeo da je izaziva, ponovo.

Kata se uvek budila prva, kako i pripada pristojnoj srpskoj ženi, domaćici i stubu kuće, ali ne i sledećeg jutra. Toma je bio taj koji je započeo dan pesmom kojom joj se udvarao, nekad davno. “Hajde Kato, hajde zlato..” ali je nije zvao da beru celer nego je nastavio sa “ da zidamo kuću”.  To bi razbudilo i Uspavanu lepoticu pa je lako razbudilo i Katu. Pevušeći je otišla u kujnu da razvuče kore za gibanicu, omiljeni doručak kojim je još njena majka dočekivala gazda-Marka kad se vraćao, pred jutro, iz kafane; sada je kujna bila topla jer je šporet već bio založen a deda-Milojko je sedeo pored njega, ponovo ispravljenih ledja i bez suza u očima, uprkos ljutom, crnom duvanskom dimu kroz koji mu se jedva nazirala bela kosa. Uskoro je cela porodica sedela za stolom i dok se čekalo da Kata iznese vrelu gibanicu Nada je iz Tominog krila gledala kako Dragan drži u ruci zlatan sat i ponosno priča ocu kako je to blago koje mu je povereno spasao iz ruševina stare kuće. Posle, dok se pričalo o vrućoj gibanici i novoj kući, utvrdili su bolnu istinu; lakše je napraviti gibanicu bez sira nego kuću bez para.

Mala Rada se rodila početkom septembra 1919. Nadimak joj je nadenula Nada kojoj je bilo milo što  u kući ima neko manji od nje. Iako je mladja sestra kasnije prerasla stariju, nadimak je ostao.  Kata i Toma su imena svoje dece smatrali nekim sažetkom molitve za budućnost pa je krštena kao Radmila i nikad molitva nije uslišena tako temeljno.  Celog života bila je radu mila...

Kuću je gradjena dugo i sa zastojima, kao što je to kod siromašnih ljudi koji  se boje dugova. Dragana su poslali u vojnu školu, bar će da ima siguran posao kad završi. Nek`  ima neki hleb u rukama, ne zna se šta nosi dan a šta noć. Velika ekonomska kriza nije bila ni na vidiku ali, za ljude koji žive od rada, poštujući i državu i običaje a još i grade kuću bez zaduživanja, skoro svaki dan je krizan. Toma je radio i na veresiju i nije uzimao priznanice, radio je na reč; nije ih ni davao jer se nije zaduživao,  ne zna se šta nosi dan a šta noć. Kata je znala za svaki dinar koji se okrenuo  i primetila je da se dinari okreću sve sporije i sve redje. Zato je jednog dana  zatražila da joj Toma odobri da u delu kuće koji je gotov otvori prodavnicu duvana. Ženama u to vreme nije bila priznavana poslovna sposobnost i Toma je, posle nedelju dana nedoumice i nedelju noći nesanice, potpisao da odobrava postupak svoje žene. Ne zna se da li je to bilo baš onog dana kad je primetio da su mu bolovi u grudima sve češći, bilo da se vreme menja ili ne. Doktori su, posle, dok je groznica uzimala maha, pričali kako su mu šrapneli, zaostali iz rata, stigli do srca;  umeju oni da pričaju svašta, onda kad više ne znaju šta će.

Posle nedelju dana, ispratili su ga tiho. Dok su se vraćali strmom grobljanskom nizbrdicom, deda-Milojko, suv, pogrbljen, razuveren, jer pogrešan čovek silazi niz brdo,  pitao je Dragana koji je jednom rukom pridržavao sablju a drugom dedu: “ Šta je ono Toma govorio dok se rastajao sa dušom, ništa ga nisam razumeo”? 

“ Nisam ni ja, nešto nerazumljivo, svaka druga reč katalin, katalin” odgovorio je Dragan. Kata, koja je išla iza njih sa ćerkama dobacila je blagim glasom:

“Katalin, to je ime, Katarina, razumeš? Samo što je na madjarskom”.

 

 

 



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 20:47 03.07.2012

:)

Mala Rada se rodila početkom septembra 1919. Nadimak joj je nadenula Nada kojoj je bilo milo što u kući ima neko manji od nje.

uvek je potreban neko manji :)
hvala vam moj dottore
AlexDunja AlexDunja 20:51 03.07.2012

Re: :)

dobro je kata podnela istinu.
blagorodna:))

a mogo je toma malo i da ostane
Dr M Dr M 20:52 03.07.2012

Re: :)

uvek je potreban neko manji :)


Da. Stvari su se posle promenile, Nada otišla u širinu a Rada u visinu..

Za #1,

{piće ne služimo, vrućina)
Dr M Dr M 20:54 03.07.2012

Re: :)

a mogo je toma malo i da ostane


Možda bi se malo i skanjerao sa povratkom ali sila boga ne moli..
loader loader 21:05 03.07.2012

Brdo, čovek, vera ...

Dok su se vraćali strmom grobljanskom nizbrdicom, deda-Milojko, suv, pogrbljen, razuveren, jer pogrešan čovek silazi niz brdo ... ...


Dr M Dr M 21:12 03.07.2012

Re: Brdo, čovek, vera ...

loader
Dok su se vraćali strmom grobljanskom nizbrdicom, deda-Milojko, suv, pogrbljen, razuveren, jer pogrešan čovek silazi niz brdo ... ...




Većina razuveravanja počinje nekom nepravdom, i u životu i u veri.
loader loader 11:07 04.07.2012

Re: Brdo, čovek, vera ...

I iz pravde, i iz nepravde odlično se može naučiti. Ako se zaista istražuje duša vere.
Dr M Dr M 11:12 04.07.2012

Re: Brdo, čovek, vera ...

I iz pravde, i iz nepravde odlično se može naučiti.


Što čovek više zna, više može da nauči...
predatortz predatortz 21:16 03.07.2012

Porodične piče

Redovno sam čitao tvoga Tomu. Veruj mi, zvučalo mi poznato. Sve porodične priče na Balkanu opasno liče jedna na drugu. Baksuzno parče zemlje.
U mojoj porodici nikad otac sinu kuću ostavio nije. Sve su gorele. Svaka generacija je počinjala iznova. Ja je prigotovih ovim mojim banditima.
Nadam se da će se taj usud samnom završiti.
Kao i jebena sudbina da svako muško učestvuje u bar jednom ratu.
Dr M Dr M 21:32 03.07.2012

Re: Porodične piče

U mojoj porodici nikad otac sinu kuću ostavio nije


I ovde isto..

Kao što reče pesnik:

" Il` ne da djavo, il` ne da Bog.."

Milo mi je što si Ti prekinuo tu nemilu pojavu; sad još da izbegnemo ono svaka generacija rat pa će i Tvoja deca imati šta da ostave svojoj, osim nekog Sećarnika
predatortz predatortz 21:40 03.07.2012

Re: Porodične piče

sad još da izbegnemo ono svaka generacija rat


Na to uticati ne možemo. Što je do mene učiniću. A to je, otprilike, da ih vaspitavam nešto drugačije nego što sam vaspitavan ja i oni pre mene. Meni je rat uzeo najlepše godine, od dvadeset druge do dvadeset šeste. Priznajem da sam mu, što zbog karaktera, što zbog porodičnih priča i vaspitanja, išao u susret.
Njih ću učiti da idu dijametralno suprotno. Nadam se da će umeti da me slušaju i da će biti pametniji od mene.
Dr M Dr M 21:50 03.07.2012

Re: Porodične piče

Meni je rat uzeo najlepše godine, od dvadeset druge do dvadeset šeste. Priznajem da sam mu, što zbog karaktera, što zbog porodičnih priča i vaspitanja, išao u susret.


Ja sam ovo počeo da uobličavam kad mi se rodio unuk, da zna sve aspekte priče, da pazi čemu ide u susret.

Mada, zemlja je okrugla, ako podješ na istok završiš zapadu iza ledja i vice versa. Jedino sigurno mesto su polovi, odande je sve na istu stranu, ali je ledeno. Pa, sad budi pametan..
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:08 03.07.2012

Re: Porodične piče

Ja sam ovo počeo da uobličavam kad mi se rodio unuk

Imao je sreću, unuk mislim.

Pozdrav, Majstore
Dr M Dr M 22:23 03.07.2012

Re: Porodične piče

Imao je sreću, unuk mislim


Ja sam srećnik, a njemu bog nek`da

Majstore


Ovo mi ne pripada, zato vraćam kome treba




jedna_jelena jedna_jelena 23:13 03.07.2012

Re: Porodične piče

predatortz
Redovno sam čitao tvoga Tomu. Veruj mi, zvučalo mi poznato. Sve porodične priče na Balkanu opasno liče jedna na drugu. Baksuzno parče zemlje.
U mojoj porodici nikad otac sinu kuću ostavio nije. Sve su gorele. Svaka generacija je počinjala iznova. Ja je prigotovih ovim mojim banditima.
Nadam se da će se taj usud samnom završiti.
Kao i jebena sudbina da svako muško učestvuje u bar jednom ratu.


Iako su se okupili i sluti na jos okupljanja, tuzan mi je post, ali tek me je ovaj komentar dokusurio. Za sada nemam decu, pa ne mogu da osetim svu tezinu, a ipak zasuzih...
Da prilozim, pokojni deda umeo je da kaze da bi mogao neko iz Nemacke "da nam zakuca na vrata", tamo je on bio u zarobljenistvu.
Dr M Dr M 23:23 03.07.2012

Re: Porodične piče

pokojni deda umeo je da kaze da bi mogao neko iz Nemacke "da nam zakuca na vrata", tamo je on bio u zarobljenistvu.


Gledaj da uvek ima pića u kući

Da ne raspredam porodične tajne, nije vezano za ovu priču, bio nam je u gostima jedan takav, došao da vidi na koga liči i da upozna familiju.
sevarlica sevarlica 23:55 03.07.2012

Re: Porodične piče

predatortz
Redovno sam čitao tvoga Tomu. Veruj mi, zvučalo mi poznato. Sve porodične priče na Balkanu opasno liče jedna na drugu. Baksuzno parče zemlje.
U mojoj porodici nikad otac sinu kuću ostavio nije. Sve su gorele. Svaka generacija je počinjala iznova. Ja je prigotovih ovim mojim banditima.
Nadam se da će se taj usud samnom završiti.
Kao i jebena sudbina da svako muško učestvuje u bar jednom ratu.


Iz tvojih usta u božije(i bilo čije druge) uši. Valjda je bilo dosta.
Dr M Dr M 00:06 04.07.2012

Re: Porodične piče

sevarlica
predatortz
Redovno sam čitao tvoga Tomu. Veruj mi, zvučalo mi poznato. Sve porodične priče na Balkanu opasno liče jedna na drugu. Baksuzno parče zemlje.
U mojoj porodici nikad otac sinu kuću ostavio nije. Sve su gorele. Svaka generacija je počinjala iznova. Ja je prigotovih ovim mojim banditima.
Nadam se da će se taj usud samnom završiti.
Kao i jebena sudbina da svako muško učestvuje u bar jednom ratu.


Iz tvojih usta u božije(i bilo čije druge) uši. Valjda je bilo dosta.


Ja se sa tim složio još odavno, zato da okadimo
jedna_jelena jedna_jelena 00:52 04.07.2012

Re: Porodične piče

Dr M


Gledaj da uvek ima pića u kući

Da ne raspredam porodične tajne, nije vezano za ovu priču, bio nam je u gostima jedan takav, došao da vidi na koga liči i da upozna familiju.


Poslusacu, hvala na savetu, . Iako je proslo dovoljno da mozemo da pripisemo i dedinoj masti.
Mora da je bilo uzbudljivo... Zamisljam to kao da se pojavljuje neko isti kao neko od nas, samo plav/a i potencijalno prica samo nemacki, :).
Dr M Dr M 05:40 04.07.2012

Re: Porodične piče

Zamisljam to kao da se pojavljuje neko isti kao neko od nas, samo plav/a i potencijalno prica samo nemacki, :).


Ovaj naš baš bio plav ali tvrd na uši

Polomismo ruke od razgovora. Dopalo mu se ovde, dolazio više puta.
mlekac mlekac 21:30 03.07.2012

Doture...



I cekamo nastavak, naravno.
Dr M Dr M 21:34 03.07.2012

Re: Doture...

mlekac


I cekamo nastavak, naravno.


Selimo se na treći krak porodičnog korenja..
ecce-florian ecce-florian 22:52 03.07.2012

dr

:)
Dr M Dr M 23:01 03.07.2012

Re: dr

ecce-florian
:)



angie01 angie01 22:54 03.07.2012

Balkanska pravila,

...Dobar dan, ja sam tvoj tata!
Dr M Dr M 23:03 03.07.2012

Re: Balkanska pravila,

angie01
...Dobar dan, ja sam tvoj tata!


Postoje i druga mišljenja, reče mama..
angie01 angie01 23:07 03.07.2012

Re: Balkanska pravila,

Dr M

angie01...Dobar dan, ja sam tvoj tata!Postoje i druga mišljenja, reče mama..



mis'is, samo ona zna!
Dr M Dr M 23:14 03.07.2012

Re: Balkanska pravila,

mis'is, samo ona zna!


Do pojave DNK očinstvo je bilo zasnovano ili na poverenju ili na pogrešnom uverenju.

Sa te tačke gledišta, šteta je što se ništa ne zna o tome šta je Eržin muž mislio kad se vratio iz rata, ako se vratio.
milisav68 milisav68 23:56 03.07.2012

Re: Balkanska pravila,

Dr M
angie01
...Dobar dan, ja sam tvoj tata!


Postoje i druga mišljenja, reče mama..

Otac je pretpostavka, a majka je činjenica.
Dr M Dr M 00:03 04.07.2012

Re: Balkanska pravila,

milisav68
Dr M
angie01
...Dobar dan, ja sam tvoj tata!


Postoje i druga mišljenja, reče mama..

Otac je pretpostavka, a majka je činjenica.


Kako je govorio jedan prijatelj

Nije otac ko ga pravio, no ko ga `rani

( crnogorska varijanta BCSM)
expolicajac expolicajac 01:56 04.07.2012

Samo da se javim

Dobro sam i pri zdravoj pameti. I onako uzgre, mnogo volim angie, kao i ti
Dr M Dr M 05:37 04.07.2012

Re: Samo da se javim

Dobro sam i pri zdravoj pameti.


Ex, Ti si jedan od retkih u ovoj zemlji

Al` mi je drago..
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 08:36 04.07.2012

kad smo kod imena

Katalin, to je ime, Katarina, razumeš? Samo što je na madjarskom”.



Dr M
Dr M Dr M 08:54 04.07.2012

Re: kad smo kod imena

dusanovaiivanovamama
Katalin, to je ime, Katarina, razumeš? Samo što je na madjarskom”.



Dr M


Mudro i plemenito, zar ne?

Retkost...

diim,
janeznam janeznam 08:52 04.07.2012

.

Neke stvari je bolje precutati. Mada, kad onaj gore odluci da promesa karte, na zelenu kockarsku coju postavi jedinu izvesnu kartu - istinu.
Dr M Dr M 08:58 04.07.2012

Re: .

Neke stvari je bolje precutati.




libkonz libkonz 10:49 04.07.2012

Re: .

doktor kad piše...
Dr M Dr M 10:54 04.07.2012

Re: .

libkonz
doktor kad piše...


...tresu mu se ruke..


libkonz libkonz 11:01 04.07.2012

Re: .


pronađe me sa onim suzama olakšanja.
Dr M Dr M 11:06 04.07.2012

Re: .

Dr M
libkonz
doktor kad piše...


...tresu mu se ruke..




Važno je da može da pročita i neko ko nije apotekar
janeznam janeznam 12:45 04.07.2012

Re: .

"brenda lee pretend"

Thank you!

Dr M Dr M 16:15 04.07.2012

Re: .

Thank you!


Hvala Tebi, što si mi dala šlagvort..

Ja bih Brendu puštao i dok mi
janeznam janeznam 08:38 05.07.2012

Re: .

Ja bih Brendu puštao i dok mi


pomeri se s mesta a ja cu da pljucnem tri puta i kazem Boze sacuvaj
Dr M Dr M 10:14 05.07.2012

Re: .

janeznam
Ja bih Brendu puštao i dok mi


pomeri se s mesta a ja cu da pljucnem tri puta i kazem Boze sacuvaj


Hvala, odlična podela posla, evo već se pomeram..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana