Budućnost| Društvo| Sport

Kriket u Bujanovcu

UKinSerbia RSS / 09.07.2012. u 15:39

Pre neki dan sam prvi put išao na jug Srbije. Bio sam svedok nesvakidašnjeg događaja: kriket meča odigranog u Bujanovcu.

Dozvolite mi da za one koji malo znaju o drugom najpopularnijem sportu na svetu dam kratak opis. Poput bejzbola, lopta se baca ka udaraču. Udarač stoji u centru ovalnog polja i brani svoj "stumps" - 3 vertikalno postavljena štapa, i ako ih pogodi lopta udarač ispada iz igre. Kada udari loptu, udarač i njegov partner trče napred-nazad između krajeva 20-metarskog viketa (wicket). Svako pretrčavanje između stumps donosi po jedan poen. Tim se sastoji od jedanaest igrača koji pokušavaju da postignu što više poena dok ih sve ne izbaci tim koji je u polju (fielding team). Meč nekada može trajati i po pet dana.

Kriket je u potpunosti engleski sport, iako u njemu uživaju stotine miliona ljudi na svih šest kontinenata. Što je još važnije, to je sport koji je neodvojivo povezan sa idejama ferpleja, časti, džentlmenskih manira i poštovanja. I zaista, mi u Velikoj Britaniji, kada smo suočeni sa nekom nepravdom kažemo: "To jednostavno nije u duhu kriketa!" Zbog toga verujemo da je ovo savršen sport pomoću koga decu i porodice možemo naučiti zajedništvu, kao i građane Srbije koji često osećaju otuđenost, a ponekad čak i neprijateljstvo, prema svojim komšijama. To često dovodi do nerazumevanja i nedostatka komunikacije.

Ja nisam neki kriketaš. Pomalo smo igrali u školi, ali sam ja u srcu I duši fudbaler, tako da je moje iskustvo ispred stumps-a veoma ograničeno. Veoma neiskusno sam pošao u odelu - nikako nije dobra ideja po vrućini. To znači da sam bio veoma loše opremljen za meč. Ipak, veoma brzo po dolasku dali su mi palicu i ušao sam u igru. U većini pokušaja sam uspeo da udarim loptu, mada moram da priznam da su neki desetogodišnjaci bili mnogo bolji od mene. Ali svakako sam uživao u danu provedenom van kancelarije. Organizatori ovog meča - britanska humanitarna organizacija "Cricket for Change" i Kriket Federacija Srbije - su bili odlični. Na površini sve je bilo odlično.

7535765340_df742ed3e6.jpg

Međutim, pitanje je da li će mlade generacije u Bujanovcu, nakon igranja kriketa na gradskom trgu, biti tolerantnije i imati više razumevanja i poštovanja jedni za druge? Već ćemo videti. Ipak podrazumeva se da ne sme sve ostati samo na ovom meču.

Te večeri sam se vraćao u Beograd ponevši dva glavna utiska. Prvi je bio način na koji se deca odnose jedna prema drugoj. Bilo je puno iskazanog prijateljstva, podrške i ohrabrivanja. Ali bilo je i onih koji su se sporečkali, kritikovali, onih koji su bili sebični i naređivali svima. Ali ja mislim da su deca takva širom sveta, pa i u mojoj osnovnoj školi u Engleskoj. To je sasvim normalno ponašanje.

Ono što nisam video bila je segregacija, ni o etničkoj a ni bilo kojoj drugoj osnovi. Nije bilo ni nasilja bilo koje vrste. Bila su to samo deca koja su pokušavala nešto da nauče, što ne ide uvek lako, ali su svi pokušavali zajedno. I možda ta deca neće neminovno ostati najbolji prijatelji nakon ovog iskustva, bio sam zadovoljan jer su, bar za sada, pokazali da ne veruju da drugačije etničko poreklo, porodična istorija ili društveni I materijalni položaj predstavljaju prepreku za druženje. Nadam se da će to ostati tako još dugo vremena.

To me je navelo da razmišljam o uticaju društva na decu. Jednog od organizatora je vlasnik lokalne prodavnice kritikovao zato što su uključili i romsku decu. Po mišljenju tog čoveka romskoj deci ne bi trebalo dozvoliti da se igraju na gradskom trgu. Bez sumnje mnogi - uključujući i vas koji čitate ovaj blog - će se složiti sa tim ili sličnim stavovima o ovoj ili već nekoj drugoj zajednici. Razumem da postoje razlozi za neprijateljske stavove među kulturama. Srbi, Albanci, Romi, Bošnjaci i ostali građani se još uvek živo sećaju mračnih vremena kada nije bilo moguće sarađivati. Ali zapitajte se šta stav tog čoveka znači za budućnost Bujanovca? Današnja deca se ne sećaju tih konfliktnih vremena I samo žele da uživaju u napretku i mirnom zajedničkom životu.

Možda će učestvujući u događajima poput ovog kriket meča naučiti da sarađuju jedni sa drugima, da poštuju jedni druge, a možda će I postati prijatelji. Mogli bi, u budućnosti, da zajedno otpočnu neki posao ili neku humanitarnu organizaciju ili da zajedno vode državu. Mogli bi da razviju svoju sredinu, svoje zajednice, svoj region zajedno i učine budućnost svetlijom.

A kakvo bi mesto Bujanovac (ili Srbija, ili Britanija, ili svet) bio u budućnosti ako bi odrasli govorili deci da se ne smeju mešati sa svojim drugarima koji potiču iz druge culture? Da li bi takve zajednice napredovale? Ili bi se raspadale? Šta bi to značilo za njihovu ekonomiju? Za politiku? Za mir? Možda sport stvarno pruža dobru polaznu osnovu za izgradnju međukulturne saradnje i možda pomaže deci da zajednički grade bolju budućnost? Ili sam ja previše naivan?

I da pokušam da završim priču na pozitivan način. Kada su deca završila svoju igru odrasli su odlučili da i oni zaigraju. Nezvanična reprezentacija Srbije je pobedila reprezentaciju Engleske za jedan poen. Živeo kriket u Srbiji!

Aleks Bruks
drugi sekretar



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 16:00 09.07.2012

Sta je sledece?

Kriket u Bujanovcu


Polo u Preševu?
Filip2412 Filip2412 16:52 09.07.2012

...

Dzaba pises. Juzna Srbija - Bujanovac i Presevo nikoga ne interesuju. Kladim se da 70% naroda i ne zna da se ova mesta nalaze u Srbiji.
registry_machine registry_machine 17:10 09.07.2012

Prebacivanje loptice

Po mišljenju tog čoveka romskoj deci ne bi trebalo dozvoliti da se igraju na gradskom trgu. Bez sumnje mnogi - uključujući i vas koji čitate ovaj blog - će se složiti sa tim ili sličnim stavovima o ovoj ili već nekoj drugoj zajednici.

Kod nas nije obicaj da se domacin vredja na ovakav nacin. U Srbiji se smatra nepristojim da gost iznosi bilo kakve kritike na racun svog domacina.

Ono sto je vaznije od tog coveka koji navodno romskoj deci nije dozvolio da igraju taj kriket, a svi Romi koje znam prosto su ludi za kriketom, je da su roditelji tih malih Roma pokucali prvo na vasa vrata, koja su za njih ostala cvrsto zatvorena. Onda ste prognane Rome sa Kosova vratili u Srbiju, iako je bilo sasvim jasno da bi oni morali biti povratnici na Kosovo.
Kada je grad Beograd, kkao i drugi gradovi u Srbiji, trazio odgovarajuce kredite za infrastrukturne projekte vi ste te kredite uslovljavali izgradnjom kuca i stanova za Rome koji nikad nisu ziveli na teritoriji uze Srbije. Vi zelite da Romi sa Kosova dobiju prebivaliste u Srbiji kako bi svaki put kada oni zatraze od vas azil, vi mogli da ih vratite u drzavu iz koje, navodno, dolaze.

Moj je stav prema drugim zajednicama sasvim ljudski i normalan. Meni nikad ne bi palo na pamet da radim ono sto vi radite sa ovim izbeglim i napacenim ljudima.
Pokazite sopstvenim primerom kako se odnosi prema manjinskim zajednicama, ne prebacujte probleme koje ste sami stvorili na druge.
buba_truba buba_truba 17:31 09.07.2012

Jeste li prijavili nadležnima?

Jednog od organizatora je vlasnik lokalne prodavnice kritikovao zato što su uključili i romsku decu. Po mišljenju tog čoveka romskoj deci ne bi trebalo dozvoliti da se igraju na gradskom trgu.

Ogoljeni fašizam (ili koji već -izam). Ima li taj čovek ime i prezime?
Bez sumnje mnogi - uključujući i vas koji čitate ovaj blog - će se složiti sa tim ili sličnim stavovima o ovoj ili već nekoj drugoj zajednici.

Da li stvarno verujete u ovo? Bez sumnje?!
Ali zapitajte se šta stav tog čoveka znači za budućnost Bujanovca?

I za budućnost i za sadašnjost - znači idiotizam. Taj čovek bi zbog tog stava mogao (i morao) krivično da odgovara.

Edit (posle nekoliko sati): Apropo - da li ste išta (i šta?) preduzeli povodom saznanja da u Bujanovcu postoji takav lik? Ili se Vaša impresija i misija svode na konkluziju (pristojnost mi nalaže da oćutim deskripciju): "Bez sumnje mnogi - uključujući i vas koji čitate ovaj blog - će se složiti sa tim ili sličnim stavovima o ovoj ili već nekoj drugoj zajednici." ?

P.S. Volela bih da ste se samo zaleteli, i zbog pomanjkanja znanja i baratanja srpskim jezikom, izrekli ono...
Uverite me, pls.
eizo eizo 20:02 09.07.2012

...

Ever since you people started helping us, things are really going great...

Bez sumnje mnogi - uključujući i vas koji čitate ovaj blog - će se složiti sa tim ili sličnim stavovima o ovoj ili već nekoj drugoj zajednici. Razumem da postoje razlozi za neprijateljske stavove među kulturama.


There's something i always wanted to ask, are you a racist because you are an idiot or are you an idiot because you are a racist...
freehand freehand 21:29 09.07.2012

Bravo!

Možda će učestvujući u događajima poput ovog kriket meča naučiti da sarađuju jedni sa drugima, da poštuju jedni druge, a možda će I postati prijatelji. Mogli bi, u budućnosti, da zajedno otpočnu neki posao ili neku humanitarnu organizaciju ili da zajedno vode državu. Mogli bi da razviju svoju sredinu, svoje zajednice, svoj region zajedno i učine budućnost svetlijom.

Ako nešto volim i poštujem u Velikoj Britaniji - to je Monti Pajton.
A ovakvu misao, kao ovu kvotovanu - ne bi smislio ni Vuk Drašković!
Bravo još jednom!

P.S. - da probate sa nekim kriketom u Damasku, na Zapadnoj obali, u Kabulu?
I da se spremate na drugo poluvreme sa Argentinom?
predatortz predatortz 11:02 10.07.2012

Hm

Razumem da postoje razlozi za neprijateljske stavove među kulturama. Srbi, Albanci, Romi, Bošnjaci i ostali građani se još uvek živo sećaju mračnih vremena kada nije bilo moguće sarađivati.


Hajde, ovo još mogu i da razumem.

Ali mi nikad neće biti jasno što Vaši bezbednjaci upucaše onog Brazilca pre par godina ? Kažu ličio na Arapina i nosio nešto pod miškom!

Neko lepo reče, a ja ću ponoviti :

U Srbiji je običaj da se sredi svoje dvorište, potom se kritikuje tuđe.

Gospodine sekretaru, verujem da dobro poznajete diplomatski bonton. Pripisaćemo ovo vrućinama...
buba_truba buba_truba 11:21 10.07.2012

Re: Hm

predatortz
U Srbiji je običaj da se sredi svoje dvorište, potom se kritikuje tuđe.

Khm, khm... nategnuto ti je ovo, ali ajde - dobar si čovek.

Pripisaćemo ovo vrućinama...

Ovo podržavam.
UKinSerbia UKinSerbia 14:10 12.07.2012

Kriket u Bujanovcu

Hvala vam svima na komentarima.

Želeo bih da razjasnim jednu važnu stvar na početku: možda ono što sam napisao nije bilo najasnije ali mi namera nije bila da kažem da je bilo ko na ovom Blogu rasista ili bilo šta slično. Jednostavno sam naveo komentar koji smo čuli tokom događaja, i iako sam svestan da to nije stav većine, činjenica je da uvek postoje ljudi (u svakoj zajednici i u svakoj zemlji) koji misle na taj način – možda iz opravdanih razloga, a možda i ne. U svakom slučaju iskreno se izvinjavam svima koje je moj tekst pogodio – nije mi bila namera da nekoga uvredim.

Međuetnički odnosi su kontroverzna tema i veoma je važno na koji način diskutujemo o njoj. Mi verujemo da su integracija i međusobno razumevanje među kulturama pozitivna stvar i da vode ka miru i napretku, tako da nas u raznim zemljama širom sveta često pitaju da podelimo britansko iskustvo sa njima ne bi li i oni poboljšali situaciju u toj oblasti. A ovaj kriket meč predstavlja samo delić takvih pokušaja. I svakako neće mnogo postići ako ostane samo na tome. Ali možda takvi sportski događaji koji uključuju mlade mogu predstavljati koristan deo širih aktivnosti u okviru jedne zajednice?

AB
savamala savamala 14:53 12.07.2012

Re: Kriket u Bujanovcu

Mi verujemo da su integracija i međusobno razumevanje među kulturama pozitivna stvar i da vode ka miru i napretku, tako da nas u raznim zemljama širom sveta često pitaju da podelimo britansko iskustvo sa njima ne bi li i oni poboljšali situaciju u toj oblasti.


Koliko znam nesto o istoriji, kada god ste se vi Britanci negde umesali u "integracije i međusobno razumevanje među kulturama" to se tragicno zavrsilo po lokalno stanovnistvo. Od Kanade, Amerike, Australije, Indije i Pakistana, Kipra, Palestine do Balkana. O Africi i da ne govorimo. Nisam ubedjen da iko na ovoj planeti zeli da sa vama deli nekakvo iskustvo u medjusobnom razumevanju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana