Na današnji dan

Bog postoji, njegovo ime je Nikola Tesla

Jelica Greganović RSS / 10.07.2012. u 09:37

Nikola_Tesla.png

Još jednom, na današnji dan koji bi trebalo slaviti kao božić, jer na današnji dan je rođen bog, gospodar svetla - Nikola Tesla.

 Taman sam završila izveštaj.  Samo da ga pošaljem. Dok otvaram prozor za pisanje nove priče. Al' samo da pre toga odgovorim na par mejlova. I protrčim kroz blog i fejsbuk. Usput da pogledam i mejlove u susednom internet sandučetu. A, i da štuknem kroz podnevne vesti...Kad ono mrak. Mrk. Mraknuo ekran. Samo pocrneo. Pored njega je uvela i stona lampa. U trenutku. Nestao i tektonski poremećaj iz susedne sobe koji, upravo raspušteni Mali Sin, bez blama naziva muzikom. Zagrcnula se i ućutala i mašina za veš.Struja? Nema struje?!

  Da se razumemo, shvatam ja da struja nije od boga dana, da oće to i da nestane. Da i dan danas ima krajeva koji struja nije pogledala. Ima i onih gde bi trebalo da je bude, ima bandera i žica i prekidača, al struje nema...To gledamo u dnevnicima, uz prateće »C, c, c, jadni ljudi...«. Ima toga i u geografskim emisijama u kojima nastupaju pronađeni, strujom neosvetljeni, obično oskudno obučeni pripadnici ljudskog roda. Njima već onako, u stilu stremljenja ka zdravom životu i još zdravijoj prehrani, lako i zavidimo. Jeste da kuvaju na požaru i peru u potencijalnoj poplavi, ali vidi kako im je fino, nema zračenja, nema pesticida, nema pritiska modernog života. Divota. Jedino što nam na pamet ne pada je da nema i struje. Koja je ipak u nas ugrađena do te mere da bih se ja kladila da je potez prvog čoveka bio klik na prekidač.

  Gde sam ono stala?..Da...mrak na ekranu, mrak u podne u celom stanu. Između ostalog zato što ja ne volim da mi mnogo grakće svetlo i sunce, obasjava prašinu i uznemirava me guranjem prstiju u oči. Zato mi živimo kao nešto veselije krtice u skoro srednjevekovnom mraku. Nema struje? Pa, dobro...nisam ja baš tako fina...sećam se kraja sedamdesetih godina prošlog veka, kada je počelo da nestaje sve što se do tada podrazumevalo, od vate do struje. Zbog toga smo imali svako malo restrikcije. Uprkos tome da smo imali najbujnije reke, najviše uglja po glavi stanovnika i uopšte toliko svega da je prosto preticalo. Sa sve ribama koje su plivale samo uz našu obalu geografske karte. Z'inat Italijanima. E, tad su se restrikcije satno delile na stepene. Koliko sati, toliko stepeni. Od jedan do tri. Na trojci već počinje porodična igranka oko frižidera i zamrzivača, koji obećavaju neplanirano organizovanje kućnog bazena u tonu trule, otopljene višnje.

Al kad je to bilo...davno...i što bi sad, usred bela dana, u ovim modernim vremenima struja nestajala. I kako da ja radim? Odsečena od sveta. Kastrirana od civilizacije. Skandal!

  Koliko odmah je Mali Sin poslan da proveri stanje katastrofe u zajedničkom hodniku. Nema. Ni lift ne mrda. Nestalo.

Ajd dobro. Mogu da kuvam, ako ne mogu da pišem. A, dotle će valjda mitologija zvana elektrana da nas pogleda. I obasja strujom. I tako kuvamo na plin, ono jedno ringlence na struju mogu da zaboravim. Da. Kad ne bi bila kujna u potpunom, srednjevekovnom mraku...koji mentol od arhitekte je smislio kujnu bez prozora. Šta će mi dvoja vrata, neću da trčim kuhinjski kros u krugovima. Zašto nema prozora?! Kao da mu je majka Marija Terezija stravu uterala oporezivanjem danjeg svetla. Na svu sreću imamo sveće. Doduše one brljive, pečatne...mada, kad razmislim...živeo je u Zgornjoj Polskavi, pod Pohorjem, čika Miki. Iz Paraćina. Tu ga je nanelo i zaustavilo u traženju posla. Tu se oženio. Žena vesela, k'o na struju...Imao je čika Miki zlatne ruke. Znao svašta da popravi. I napravi. Poklonio mi je najružniji svećnjak koji sam ikad videla u životu. Drven. Na neke krugove. A, u njemu i belu, običnu sveću. Bilo mi žao da to bacim kad je čika Miki umro. Ostavila sam je negde u kuhinji. Negde visoko. Iza. Jedino što je u kujni pećinski mrak. Zbog kog sam stolicu spustila na mačku i probala da prignjavim psa koji se tu motao, pokušavajući da se kroz tamu strujinog nestanka probiljem u polične visine. Šta će mi uopšte police pod plafonom?! Bar sam uspela da nađem čika Mikijev svećnjak i sveću marke vulgaris.

  Raspuštena deca su me našla kako okružena svećama kao vudu instruktor, pokušavam da pripalim plin. Umesto plavkaste vatrice čulo se samo prazno štektanje i šištanje iz kog bi se dalo zaključiti da nam na šporetu spava bračni par nervoznih anakondi pred razvodom. Koji genijalac je napravio paljenje plina na strujni upaljač?! Nema veze, uspela sam da pripalim vatru jedva pronađenom svećom, parafin je naravno iskoristio priliku da po šporetu iskaplje dekoraciju koje se ne bi postidela ni dobro posećena crkva.

  Ručak smo nekako skuvali u svetoinkvizicijskom mraku, ali mašina za veš je, punih usta vode i podavljenih detinjih čarapa i ostalih krpa, ćutala kao poslednji namćor. I ona za sudove je uživala u neočekivano priuštenom odmoru. Mali Sin je cvileo pored kompjutera kao ostavljeni štenac. Puškin bi njegovoj tuzi posvetio bar poemu. Princeza je pored vežbala siktanje. Ja sam tercirala saplićući se po hodniku koji se mrakom otegao manirom gladne godine.

  A, onda je sevnulo, u po bela dana! Popalile su se sijalice, zagroktala je mašina za veš, televizor je uz štucaj počeo da dreči smehom neuravnoteženog veselja američke mladeži, deca su se bacila na tastature progledalih kompjutera...Trenutak u kom sam shvatila da je ateizam prazna priča. Bog postoji. Njegova ljubav i svetlo sežu dalje od naših očiju. Bez njega bi život bio mračan. Bog je veliki i svemoguć. Bog je jedan i jedini. Njegovo ime je – Nikola Tesla.

 Komentari (109)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:45 10.07.2012

Zlatna knjiga

expolicajac expolicajac 09:50 10.07.2012

Re: Zlatna knjiga

Zlatna knjiga

Hvala ti Jelice. Jedina si se od VIP-ovac setila da obeležiš ovaj dan, koji je važniji od svih ostalih. Od 5 sati jutros se premišljam, da li da postavim blog. Ali ne ide da se takvo ime ne vidi odmah.
Još jednom, iskreno, hvala ti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:57 10.07.2012

Re: Zlatna knjiga

Sa zadovoljstvom ex, da njega nije bilo ko zna da li bi se sad ovde dopisivali...
myredneckself myredneckself 10:28 10.07.2012

Re: Zlatna knjiga

Jelica Greganović
Sa zadovoljstvom ex, da njega nije bilo ko zna da li bi se sad ovde dopisivali...

Da, vizionar NT pored svega, u svom projektu Svetski sistem, 1900 g., opisao je ono što se danas zove bežični internet, mobilna telefonija i GPS.

Uzgred, 10. juli obeležava se i u Pensilvaniji, posebno Filadelfiji, u kojoj se današnji dan, u čast rođenja NT slavi kao gradski praznik.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:31 10.07.2012

Re: Zlatna knjiga

alselone alselone 09:50 10.07.2012

Tesla

Popalile su se sijalice, zagroktala je mašina za veš, televizor je uz štucaj počeo da dreči smehom neuravnoteženog veselja američke mladeži, deca su se bacila na tastature progledalih kompjutera.


Dobronameran savet, posto nestane struje pogasi sve uredjaje "hardverski", znaci na prekidac. Po povratku struje napon zna da bude nestabilan, ili veci ili manji, struje mogu da budu visoke... u svakom slucaju - bolje je i za tebe, da se nesto ne bi pokvarilo, i za samu mrezu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:57 10.07.2012

Re: Tesla

Hvala, alselone
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:03 10.07.2012

Re: prilog

blau.punkt blau.punkt 10:06 10.07.2012

oko svevideće

‎"Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već što nisu imali svoje."
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:10 10.07.2012

Re: oko svevideće

Mora da je strašno strašno bilo živeti sa tim da su te pokrali...
hajkula1 hajkula1 11:42 10.07.2012

Re: oko svevideće

Jelica Greganović
Mora da je strašno strašno bilo živeti sa tim da su te pokrali...Dosta sam citala i slusala o njemu. Ako se secas leksikona moja istorijska licnost bio je Nikola Tesla. Odatle i omiljeno musko ime, pa i ime mog Naslednika.


Njegov osecaj za vrednosti bio je drugaciji.
Novac mu je bio potreban zbog istrazivanja, njegovi izumi da sluze dobru, osecao se Srbinom, pravoslavcem, kosmopolitom, stanovnikom svemira.

...


docsumann docsumann 11:55 10.07.2012

Re: oko svevideće

Njegov osecaj za vrednosti bio je drugaciji.
Novac mu je bio potreban zbog istrazivanja, njegovi izumi da sluze dobru, osecao se Srbinom, pravoslavcem, kosmopolitom, stanovnikom svemira.


zato mu je P.J. Morgan i uskratio (novčanu) podrškuo kada je Tesla saopštio da namjerava da šalje energiju direktno u jonosferu, odakle bi svi mogli da je besplatno uzimaju preko prijemničkih antena.

"Pa na čemu ću ja zarađivati? Od prodaje antena!?"

jbg, velike koncepcijske razlike
alselone alselone 12:01 10.07.2012

Re: oko svevideće

"Pa na čemu ću ja zarađivati? Od prodaje antena!?"


Pa i dalje od proizvodnje energije. Samo je distribucija "nevidljiva", ostalo je jednako.
docsumann docsumann 12:09 10.07.2012

Re: oko svevideće

"Pa na čemu ću ja zarađivati? Od prodaje antena!?"


Pa i dalje od proizvodnje energije. Samo je distribucija "nevidljiva", ostalo je jednako.


tako je stvarno, kažu, glasila P.J. Morganova reakcija na Teslinu zamisao o slanju energije u atmosferu.

taj detalj je fino prikazan u ovom filmu, a P.J. Morgana glumi genijalni Orson Vels

alselone alselone 12:12 10.07.2012

Re: oko svevideće

Kapiram, ali mi nije jasno zasto zovu free energy. Energija treba da se proizede, ti generatori kostaju, upravljanje generatorima kosta, gorivo kosta (pa makar bilo i voda), transformatori kostaju, antene kostaju...

alselone alselone 12:14 10.07.2012

Re: oko svevideće

Free je mozda sa te strane da svako sa antenom moze da se nakaci i da koristi, ali moze da se stavi sat i na antenu.
docsumann docsumann 12:17 10.07.2012

Re: oko svevideće

Kapiram, ali mi nije jasno zasto zovu free energy. Energija treba da se proizede, ti generatori kostaju, upravljanje generatorima kosta, gorivo kosta (pa makar bilo i voda), transformatori kostaju, antene kostaju...


ti znaš da sam ja utopista

a energija, baš kao i same antene, koštaju samo u društvu u kom postoji novac
alselone alselone 12:19 10.07.2012

Re: oko svevideće

ti znaš da sam ja utopista

a energija, baš kao i same antene, koštaju samo u društvu u kom postoji novacOK, ali kosta onda u hrani. Moras se dobro naraditi da bi mogao nahraniti toliko ljudi koliko je potrebno da se proizvede energija. Sve je cena.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:32 10.07.2012

Re: oko svevideće

stanovnikom svemira

I dokazao je da je stanovnik svemira
docsumann docsumann 12:37 10.07.2012

Re: oko svevideće

Moras se dobro naraditi da bi mogao nahraniti toliko ljudi koliko je potrebno da se proizvede energija. Sve je cena


ako zatvoriš krug u kom jedni proizvode hranu, drugi energiju, treći sirovine, četvrti mašine, itd., a svi trebaju svima ostalima, cjene se međusobno ispotiru i sve postane free.

alselone alselone 12:48 10.07.2012

Re: oko svevideće

ako zatvoriš krug u kom jedni proivode hranu, drugi energiju, treći sirovine, četvrti mašine, itd., a svi tebaju svima ostalima, cjene se međusobno ispotiru i sve postane free.


Komplikovano ali teorijski moguce. Kako kaze ono - u teoriji su teorija i praksa jednake u praksi nisu.

Ali gde je draz?
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:49 10.07.2012

Re: oko svevideće

Draž je negde između
sevarlica sevarlica 14:36 10.07.2012

Re: oko svevideće

docsumann
"Pa na čemu ću ja zarađivati? Od prodaje antena!?"


Pa i dalje od proizvodnje energije. Samo je distribucija "nevidljiva", ostalo je jednako.


tako je stvarno, kažu, glasila P.J. Morganova reakcija na Teslinu zamisao o slanju energije u atmosferu.

taj detalj je fino prikazan u ovom filmu, a P.J. Morgana glumi genijalni Orson VelsOrson Vels u filmu sa Božovićem koji ima manje od 100kg, ne može da omane :)
nsarski nsarski 18:40 10.07.2012

Re: oko svevideće

zato mu je P.J. Morgan i uskratio (novčanu) podrškuo

Ime je J.P. Morgan. Isti onaj ciji su naslednici bankrotirali pola Evrope ovih dana.
docsumann docsumann 18:50 10.07.2012

Re: oko svevideće

Ime je J.P. Morgan. Isti onaj ciji su naslednici bankrotirali pola Evrope ovih dana.


eh, da

P.J. je Harvey

ivana23 ivana23 19:04 10.07.2012

Re: oko svevideće

nsarski
Ime je J.P. Morgan. Isti onaj ciji su naslednici bankrotirali pola Evrope ovih dana.


>>A bave se i drugim gnusnim rabotama<<
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:26 10.07.2012

Re: oko svevideće

docsumann
Njegov osecaj za vrednosti bio je drugaciji.
Novac mu je bio potreban zbog istrazivanja, njegovi izumi da sluze dobru, osecao se Srbinom, pravoslavcem, kosmopolitom, stanovnikom svemira.


zato mu je P.J. Morgan i uskratio (novčanu) podrškuo kada je Tesla saopštio da namjerava da šalje energiju direktno u jonosferu, odakle bi svi mogli da je besplatno uzimaju preko prijemničkih antena.


Ne može to. Mislim, humana je ideja, ok. Može i da se napravi antena, mogu i da se zrače gigavati u prostor, ali bez talasovoda, ili barem usmerenog zračenja, ode skoro sve na pogrešnu stranu, to jest neefikasno je. A kod usmerenog, uvek će biti da se tu neko "ugradi", neki tajkun. Usput još moraš da se objašnjavaš sa albicilom oko sprženih ptica. Nah, bolje vetar i sunce (distribuirano*). I nuklearna energija, naravno, mali reaktori pod zgradama.

*Danas baš slušam na NPR-u, počeli su (ili samo što nisu) komercijalno da prave crepove za krovove, koji su ujedno i solarne ćelije.
docsumann docsumann 20:01 10.07.2012

Re: oko svevideće

srđan pajić

Ne može to. Mislim, humana je ideja, ok. Može i da se napravi antena, mogu i da se zrače gigavati u prostor, ali bez talasovoda, ili barem usmerenog zračenja, ode skoro sve na pogrešnu stranu, to jest neefikasno je. A kod usmerenog, uvek će biti da se tu neko "ugradi", neki tajkun. Usput još moraš da se objašnjavaš sa albicilom oko sprženih ptica. Nah, bolje vetar i sunce (distribuirano*). I nuklearna energija, naravno, mali reaktori pod zgradama.


hehe, diskutuješ li ti to sa Teslom ili samnom ?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:03 10.07.2012

Re: oko svevideće

Ime je J.P. Morgan. Isti onaj ciji su naslednici bankrotirali pola Evrope ovih dana.

Baš fin svet...
G r o f G r o f 22:53 10.07.2012

Re: oko svevideće

alselone
Kapiram, ali mi nije jasno zasto zovu free energy. Energija treba da se proizede, ti generatori kostaju, upravljanje generatorima kosta, gorivo kosta (pa makar bilo i voda), transformatori kostaju, antene kostaju...Pa taj uredjaj bi omogućio da se iskoristi razlika potencijala jonosfere u odnosu na zemlju...to bi bilo jako blizu free
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:42 11.07.2012

Re: oko svevideće

docsumann


hehe, diskutuješ li ti to sa Teslom ili samnom ?


Ma jok, bre, svadjam se sa samim sobom .

Mada, dobra je ta Teslina fora da se pune telefoni, napajaju senzori, i tako ti neki mali potrošači koji nemaju pristup suncu, vetru ili štekeru 24/7. Ustvari, te rectifying antene su popriličan hit poslednjih godina, par dobrih PhDjeva je izašlo i iz moje bivše grupe na tu temu. Evo, vidi na primer ovo, strana 54. Autor je moj kumašin, bajdvej.blau.punkt blau.punkt 08:24 11.07.2012

Re: oko svevideće

ti znaš da sam ja utopista

a energija, baš kao i same antene, koštaju samo u društvu u kom postoji novac

ako zatvoriš krug u kom jedni proizvode hranu, drugi energiju, treći sirovine, četvrti mašine, itd., a svi trebaju svima ostalima, cjene se međusobno ispotiru i sve postane free.


ja, iskreno, looking forward taj Dan.

da li to znaci da sam skroz utopljena u utopiju ?

docs, V I D I
docsumann docsumann 09:23 11.07.2012

Re: oko svevideće

ja, iskreno, looking forward taj Dan.

da li to znaci da sam skroz utopljena u utopiju ?daa, mi dođemo kao apatridi, stanovnici budućnosti

moja omiljena maksima od Ernesta Bloha - Humanizam je odrastao u utopijiEDIT: iz ne znam kog razloga ne mogu da otvorim link. možeš li napisati adresu, pa ću da probam "pješke".
blau.punkt blau.punkt 17:59 11.07.2012

Re: oko svevideće

http://www.keshefoundation.org/en/
docsumann docsumann 18:29 11.07.2012

Re: oko svevideće

http://www.keshefoundation.org/en/


hvala, pogledao. sad moram da proučim
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:42 12.07.2012

Re: oko svevideće

apacherosepeacock apacherosepeacock 12:54 12.07.2012

Re: oko svevideće

Jelica Greganović


Da, ovo bi narocito ponovio posle '41 godine i to ovom istom naslovljenom liku.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:27 12.07.2012

Re: oko svevideće

Da...naročito njemu...
blau.punkt blau.punkt 10:11 10.07.2012

m o r a l

"U vаsioni i u prirodi postoji viši morаl; nаučnik trebа njegа dа sledi.
Što se tiče ljudskog morаlа, svа istorijа bi se moglа svesti nа dve reči: Krv i Zlаto.
“I sаmo krv teče i zlаto sjа! “ To su stihovi Endre Adijа.
Tаko će biti dokle god među ljudimа ne zаvlаdа morаl zvezdа."
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:33 10.07.2012

Noć u dan

sesili sesili 10:47 10.07.2012

Na ovoj temperaturi

n aježila sam se od muzike prilikom sahrane! Violina cvili, plače. Nisam toliko umna da nešto više od vas (blogera) kažem o Tesli. Setim ga se, kao i mnogi, kada nestane struja i ne mogu da zamislim život bez nje. Malo je reći - genije.
alselone alselone 11:01 10.07.2012

A klima

Je l' toplo "gore" kod vas?
Ja se nosim mislju da emigriram u Norvesku. Sta mi fali? Nema puma, ima polarnih medjeda i to je to. Ladno i standard, sve sto mi treba.
expolicajac expolicajac 11:31 10.07.2012

Re: A klima

Je l' toplo "gore" kod vas?
Ja se nosim mislju da emigriram u Norvesku. Sta mi fali? Nema puma, ima polarnih medjeda i to je to. Ladno i standard, sve sto mi treba.

A i policajci fini, nisu ko ovi naši.
Jedu krofne i nezanovetaju
docsumann docsumann 11:40 10.07.2012

Re: A klima

A i policajci fini, nisu ko ovi naši.
Jedu krofne i nezanovetaju

alselone alselone 11:44 10.07.2012

Re: A klima

Jedu krofne i nezanovetaju

alselone alselone 11:45 10.07.2012

Re: A klima

docsumann


Jelica Greganović Jelica Greganović 12:33 10.07.2012

Re: A klima

Je l' toplo "gore" kod vas?

El kod mene?
alselone alselone 12:34 10.07.2012

Re: A klima

Jelica Greganović
Je l' toplo "gore" kod vas?

El kod mene?


Aha.
expolicajac expolicajac 12:34 10.07.2012

Re: A klima

docsumann

alselone

Ja sam imao drugačije uzore
docsumann docsumann 12:40 10.07.2012

Re: A klima

Ja sam imao drugačije uzore


ok je i to, samo ...

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:44 10.07.2012

Re: A klima

Kod mene je klima ponovo razumna, s tim što sam sad još malo severnije, s druge strane Alpa...38 je bilo najviše, ali noći su spas, jer ipak zahladi. Noćas je sevnula oluja i ljuljnula kiša...sada je opet sunce, ali ne više od 30. Za mene - taman.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:50 10.07.2012

Re: A klima

Ako već trolujemo, mogu i ja blog sopstveni...

vesna7592 vesna7592 11:06 10.07.2012

:)

divna rođendanska četitka

i jedan mali off topic, zadovoljstvo je čitati tvoje priče, podsećaš me ta kišona
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:18 10.07.2012

Re: :)

Hvala Vesna, a zahvaljujući Jugaji...Teslina krštenica.

vesna7592 vesna7592 11:24 10.07.2012

Re: :)

na kom je ovo jeziku?
predatortz predatortz 11:28 10.07.2012

Re: :)

na kom je ovo jeziku?Srpskom, pre Vuka.
vesna7592 vesna7592 11:30 10.07.2012

Re: :)

predatortz
Srpskom, pre Vuka.

1856...vuk je već davno pre toga obavio reformu....verovatno je još samo popovi nisu bili usvojili
predatortz predatortz 11:35 10.07.2012

Re: :)

vesna7592
predatortz
Srpskom, pre Vuka.

1856...vuk je već davno pre toga obavio reformu....verovatno je još samo popovi nisu bili usvojili


Eeee, trajalo je to dugo nakon 1847., koja se uzima kao neka okvirna godina za završetak reformi... Decenijama.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:33 10.07.2012

Re: :)

na kom je ovo jeziku?

Crkvenoslovenskom.
sevarlica sevarlica 08:48 11.07.2012

Re: :)

predatortz
vesna7592
predatortz
Srpskom, pre Vuka.

1856...vuk je već davno pre toga obavio reformu....verovatno je još samo popovi nisu bili usvojili


Eeee, trajalo je to dugo nakon 1847., koja se uzima kao neka okvirna godina za završetak reformi... Decenijama.


Zato južna pruga i dan danas nema svih 7 padeža

p.s. Ovo gore je slaveno-serpski. Služba u crkvi se do skoro davala na tom narečju i dugo su se svi zapisi u crkvama pisali tim dijalektom i slovima.
49 41 49 41 01:47 12.07.2012

Re: :)

Jelica Greganović
na kom je ovo jeziku?

Crkvenoslovenskom.


Staroslovenskom.

Znam po tome, jer je u kuci bilo dosta starih Svetovnih knjiga na:
-Staroslovenskom
-Starogrckom i Latinskom

Deda, nije znao Engleski i Nemacki; al' ova tri je znao.

P.S.
Neke knjige u koznom povezu, vrlo retke i pretpostavljam vredne s pocetka 18. veka.
Otislo u nepovrat u balkanskim ratovima i pljackama s kraja 20. veka.
yugaya yugaya 09:17 12.07.2012

Re: :)

49 41
Jelica Greganović
na kom je ovo jeziku?

Crkvenoslovenskom.


Staroslovenskom.

Znam po tome, jer je u kuci bilo dosta starih Svetovnih knjiga na:
-Staroslovenskom
-Starogrckom i Latinskom

Deda, nije znao Engleski i Nemacki; al' ova tri je znao.

P.S.
Neke knjige u koznom povezu, vrlo retke i pretpostavljam vredne s pocetka 18. veka.
Otislo u nepovrat u balkanskim ratovima i pljackama s kraja 20. veka.


Crkvenoslovenski jezik je zvanični liturgijski jezik SPC i njime je pisan i ovaj crkveni dokument. :


http://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/0352-5007/2006/0352-50070670125K.pdfbojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 11:38 10.07.2012

1 T

Super blogogodišnjica! Malo me ova tvoja bezstrujna situacija u tekstu podjetila na ratne godine - ne vratile se nikad - (struje nije bilo mjesecima - pa dođe jedan dan na par sati, eventualno dan i tako opet - srednji vijek in vivo, kupanje sa lavorom pod svijećom, kuvanje i grijanje na drva, mala svijećica prikopčana na akumulator tek kao orijentir u noćnim časovima - jedina dobra stvar u tom zlu - ljudi bili bliži, upućeniji jedni na druge, o televizoru i bilo kakvom kontaktu sa svijetom nije bilo govora - samo se dnevnici gledali kolektivno ispred zgrada na malim televizorima prikopčanim na akumulatore ali da se manemo prošlosti i okrenemo lijepome mali kratkofilski prilog

Tesla Coil

bila je neka priča prije par godina da je u pripremi opera o životu Nikole Tesle koju je Džarmušioni pisao zajedno sa kompozitorom Filom Klajnom ali ne znam da li uspjeli da nabave novac za realizaciju.Bilo kako bilo, hvala Tesla!

reanimator reanimator 11:40 10.07.2012

...

Kad smo kod Tesle, red je :
yugaya yugaya 11:51 10.07.2012

krštenica

jezik je crkvenoslovenski protokol krštenih je originalni iz 1856. a rukopis je njegovog oca paroha smiljanskog Milutina Tesle. Za parohiju Smiljan dostupna je i sačuvana samo ova godina za taj period, a mislim da smo mi na Rodoslovlju prvi objavili.

Za Teslu je do sada bio u javnosti samo izvod iz protokola krštenih iz 1883. izdat u Gospiću.

Imate ovde na engleskom jeziku informacije o crkvenim matičnim knjigama Srpske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj koje su odnedavno dostupne putem interneta :

http://www.rodoslovlje.com/en/forum/croatia/croatia-serbian-orthodox-church-xix-century-records-available-online

a ovde o rodoslovu Nikole Tesle:

http://www.rodoslovlje.com/en/documentation/nikola-tesla-origin-and-family

kukusigameni kukusigameni 11:57 10.07.2012

bravo za blog


nurudin nurudin 12:18 10.07.2012

За векове АМИН!

Хвала, драга Јелице, за диван блог!
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:35 10.07.2012

Re: За векове АМИН!

Molim, dobri Nurudine :) (Priča stiže danas, ne brini :))
gospodin_ne gospodin_ne 12:21 10.07.2012

Bog

Helena Bulaja se lepo bavi stivom

.

pozdrav
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:35 10.07.2012

Re: Bog

Fakat.
sevarlica sevarlica 14:39 10.07.2012

20vek.

Još jednom, na današnji dan koji bi trebalo slaviti kao božić, jer na današnji dan je rođen bog, gospodar svetla - Nikola Tesla.


Ili kako ga veliki broj svetskih naučnika definiše:

"Čovek koji je izumeo XX vek"
politicar politicar 16:19 10.07.2012

Slike i glas Nikole Tesle

Meni je zanimljiva neka mislita vezana za lik i delo Nikole Tesle,

Naime,

1. Nikad nigde nije snimljen glas Nikole Tesle, a svako bi voleo, zar ne da čuje kako on priča,
2. Ne postoji ni jedna fotografija tokom Teslinog boravka u Srbiji,

Razmisšljajte zašto i ko i gde je ovo sklonio!
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:04 10.07.2012

Re: Slike i glas Nikole Tesle

neka mislita

Šta je mislita?
alexlambros alexlambros 16:35 10.07.2012

i

Edison je bio jerk

alexlambros alexlambros 16:40 10.07.2012

a sta ako je bio

gay?

Margaret Čejni u knjizi "Tesla, čovek izvan vremena" (prev. Jović Bojan, Beograd : Kodeks, 1991.), iznosi mogućnost da je Tesla bio gej, čak i pominje izvesnog Ričmonda Pirsona kao njegovu moguću ljubav.

ja mislim da to nije u skladu sa biblijom i svetosavljem i da treba zvanicno da ga se odreknemo ... jer svi znamo da u Srba nema pedera, a ko jeste taj nije pravi Srbin
sevarlica sevarlica 17:16 10.07.2012

Re: a sta ako je bio

alexlambros
gay?

Margaret Čejni u knjizi "Tesla, čovek izvan vremena" (prev. Jović Bojan, Beograd : Kodeks, 1991.), iznosi mogućnost da je Tesla bio gej, čak i pominje izvesnog Ričmonda Pirsona kao njegovu moguću ljubav.

ja mislim da to nije u skladu sa biblijom i svetosavljem i da treba zvanicno da ga se odreknemo ... jer svi znamo da u Srba nema pedera, a ko jeste taj nije pravi Srbin


Sasvim moguće i da je bio homoseksualac, mada mislim da je njegovo ponašanje mnogo kompleksnije od teorije "voleo je pišu".
alselone alselone 17:28 10.07.2012

Re: a sta ako je bio

alexlambros

ja mislim da to nije u skladu sa biblijom i svetosavljem i da treba zvanicno da ga se odreknemo ... jer svi znamo da u Srba nema pedera, a ko jeste taj nije pravi Srbin


Koja si ti dalabu.
Cak i na blogu o porodici, nestanku struje i Tesli uspevas da prosipas svoja sranja.
kukusigameni kukusigameni 17:28 10.07.2012

Re: a sta ako je bio

alexlambros
a sta ako je bio
gay?

A šta ako je imao krila?
Onda je bio ptica i kao takav nije bio čovek, a kamoli Srbin.

docsumann docsumann 17:34 10.07.2012

Re: a sta ako je bio

gay?


ako je povod za takav sud, Teslin celibat i odsustvo intimnih veza sa ženama, treba imati na umu da je u mlađim danima on bio i ženskar i kockar.
ni nalik na suzdržanog džentlemena i asketu iz kasnijih godina.

kako je sam definisao svoj odnos spram spolnosti, za njega je postojalo samo mnogo seksa ili nimalo seksa.

svjesno je odabrao ovu drugu opciju koja mu je omogućavala da se u potpunosti preda svojim naučnim idejama.

p.s. a satanista?

Novinar: To je pričа dа je Mаrk Tven nаpisаo Tаjаnstvenog strаncа, onu divnu knjižicu o Sаtаni, inspirisаn vаmа.

Tesla: Reč "Lucifer" mi je drаžа. Gospodin Tven voli dа se nаšаli. U detinjstvu sаm jednom ozdrаvio čitаjući njegove knjige. Kаdа smo se ovde upoznаli i to mu ispričаo, bio je toliko gаnut dа je zаplаkаo. Postаli smo prijаtelji i često je dolаzio u moju lаborаtoriju. Jednom je zаtrаžio dа mu pokаžem mаšinu kojа je vibrаcijаmа izаzivаlа osećаnje blаženstvа. Bio je to jedan od onih izumа zа zаbаvu, kojimа sаm se ponekаd bаvio. Opomenuo sаm gospodinа Tvena koliko sme dа ostаne pod tim vibrаcijаmа. Nije me poslušаo i ostаo je duže. Zаvršilo se time što je, poput rаkete, držeći se zа pantalone, odjurio u izvesnu prostoriju. Bilo je to đavolski smešno, аli jа sаm sаčuvаo ozbiljnost. Vrаtimo se nа prilаgođavаnje telesnog sklopа. Pored hrаne, vrlo vаžаn je i sаn. Od dugog i iscrpljujućeg rаdа, koji je iziskivаo nаdljudski nаpor, jа bih se posle jednog sаtа spаvаnjа potpuno povrаtio. Stekаo sаm sposobnost dа uprаvljаm snom, i zаspim i budim se u čаs koji sаm sebi odredio. Ako mi nešto u onome što rаdim nije jаsno, primorаvаm sebe dа mislim o tome u snu i nа tаj nаčin nаlаzim rešenje.
expolicajac expolicajac 18:01 10.07.2012

Re: a sta ako je bio

Koja si ti dalabu.
Cak i na blogu o porodici, nestanku struje i Tesli uspevas da prosipas svoja sranja.

Sad ti preteruješ. Ovde, na blogu, je bilo toliko iznetih gluposti koje su ispod svih civilizacijskih kriterijuma, a ti si Lambrosu našo da pričaš da je "dalabu" samo zato što ima svoj stav i svoje opredeljenje. Izneo je jednu od predpostavki koja kruži o Tesli. Ta predpostavka verovatno nije tačna, jer taj vanvremenski genije, verovatno nije ni razmišljao o seksualnosti, sem u sklopu funkcionisanja sveukupnog univerzuma.
I zato, lepo se izvini Lambrosu, jer to ne liči na tebe i siguran sam da je ovo trenutak u kome nije bilo dovoljno krofni pa si imao apstinencijalnu krizu
alexlambros alexlambros 18:44 10.07.2012

Re: a sta ako je bio

Sasvim moguće i da je bio homoseksualac, mada mislim da je njegovo ponašanje mnogo kompleksnije od teorije "voleo je pišu".


moja poenta je da pitanje njegovih sexualnih sklonosti ili odsutstvo istih je potpuno nebitno ... cisto hipoteticki, sta ako je ova biografkinja u pravu? jel to urusava citavo njegovo delo? jer, iz perspektive danasnje utucane i uSPCenovane Srbije cini se da da ..
alexlambros alexlambros 18:45 10.07.2012

Re: a sta ako je bio

prosipas svoja sranja


naveo sam izvor i cije je sranje.

alselone alselone 18:45 10.07.2012

Re: a sta ako je bio

expolicajac
Koja si ti dalabu.
Cak i na blogu o porodici, nestanku struje i Tesli uspevas da prosipas svoja sranja.

Sad ti preteruješ. Ovde, na blogu, je bilo toliko iznetih gluposti koje su ispod svih civilizacijskih kriterijuma, a ti si Lambrosu našo da pričaš da je "dalabu" samo zato što ima svoj stav i svoje opredeljenje. Izneo je jednu od predpostavki koja kruži o Tesli. Ta predpostavka verovatno nije tačna, jer taj vanvremenski genije, verovatno nije ni razmišljao o seksualnosti, sem u sklopu funkcionisanja sveukupnog univerzuma.
I zato, lepo se izvini Lambrosu, jer to ne liči na tebe i siguran sam da je ovo trenutak u kome nije bilo dovoljno krofni pa si imao apstinencijalna krizaNe citas dobro Ex, nisam mu rekao da je dalabu zato sto je izneo pretpostavku da je Tesla bio gej nego zbog onoj pokusaja saljivosti u drugom paragrafu.

Ali, posto ja izrazito postujem nasu miliciju i slusam sta kazu posteni policajci onda cu se ovde izviniti lambrosu. lambros izvini sto si dalabu.


alexlambros alexlambros 18:50 10.07.2012

Re: a sta ako je bio

lambros izvini sto si dalabu


podmeces. izvini sto sam ti rekao da si dalabu (ma sta to bilo) bice prihvatljivo
expolicajac expolicajac 18:51 10.07.2012

Re: a sta ako je bio

Ne citas dobro Ex, nisam mu rekao da je dalabu zato sto je izneo pretpostavku da je Tesla bio gej nego zbog onoj pokusaja saljivosti u drugom paragrafu.

Dobro sam ja pročitao i dobro razumeo, ali vidim da je lakše biti netolerantan nego objektivan. Sad se stvarno osećam kao "cica 2"
nsarski nsarski 19:16 10.07.2012

Re: a sta ako je bio

moja poenta je da pitanje njegovih sexualnih sklonosti ili odsutstvo istih je potpuno nebitno ...

A zasto bi onda drugarica Cejni napisala knjigu u kojoj se ta tema uopste poteze?
Verujem da si joj napisao ljutito pismo tim povodom...
alselone alselone 19:18 10.07.2012

Re: a sta ako je bio

podmeces. izvini sto sam ti rekao da si dalabu (ma sta to bilo) bice prihvatljivo


izvini sto sam ti rekao da si dalabu.
sevarlica sevarlica 19:53 10.07.2012

Re: a sta ako je bio

alexlambros
Sasvim moguće i da je bio homoseksualac, mada mislim da je njegovo ponašanje mnogo kompleksnije od teorije "voleo je pišu".


moja poenta je da pitanje njegovih sexualnih sklonosti ili odsutstvo istih je potpuno nebitno ... cisto hipoteticki, sta ako je ova biografkinja u pravu? jel to urusava citavo njegovo delo? jer, iz perspektive danasnje utucane i uSPCenovane Srbije cini se da da ..


Ne, NIŠTA ne može da umanji njegova dela. Pa sve da je u roze halterima umazan čokoladom naskakao na ovcu, to ne smanjuje vrednost njegove zaostavštine, ni njegove niti bilo čije druge.
E sad što ima onih koji, osim gore navedenog "naskakanja", ništa nisu doprineli ni zajednici ni svetu, to je njihov problem.

Sve ovo ti kaže jedan srpski nacionalista i konzervativac.
sevarlica sevarlica 19:55 10.07.2012

Re: a sta ako je bio

alexlambros
prosipas svoja sranja


naveo sam izvor i cije je sranje.Odbačena devojka puna jedi.
thefreak thefreak 20:29 10.07.2012

Re: a sta ako je bio

alselone
alexlambros

ja mislim da to nije u skladu sa biblijom i svetosavljem i da treba zvanicno da ga se odreknemo ... jer svi znamo da u Srba nema pedera, a ko jeste taj nije pravi Srbin


Koja si ti dalabu.
Cak i na blogu o porodici, nestanku struje i Tesli uspevas da prosipas svoja sranja.


Derpe je derpe
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:36 10.07.2012

Re: a sta ako je bio

Derpe je derpe

E, a sad dosta!
blogovatelj blogovatelj 04:23 11.07.2012

Re: a sta ako je bio

izvini sto sam ti rekao da si dalabu.


Oprost - jedna od najvecih vrlina hriscanina...
alexlambros alexlambros 13:40 11.07.2012

Re: a sta ako je bio

A zasto bi onda drugarica Cejni napisala knjigu u kojoj se ta tema uopste poteze?
Verujem da si joj napisao ljutito pismo tim povodom...


opet Vasa PhD mudrost sa elementima infantilne sexualnosti ...

tema knjige je Tesla, a ne njegova sexualnost ... dozvoljavate da su ljudi i sexualna bica te da jedan biografski pogled moze da uvrsti osvrt i na to pitanje?

nsarski nsarski 07:16 12.07.2012

Re: <span>Re:<span id="dtx-highlighting-item" dtx-highlight-backgroundcolor="lime"> a </span>st<span id="dtx-highlighting-item"

opet Vasa PhD mudrost sa elementima infantilne sexualnosti ...

tema knjige je Tesla, a ne njegova sexualnost ... dozvoljavate da su ljudi i sexualna bica te da jedan biografski pogled moze da uvrsti osvrt i na to pitanje?blau.punkt blau.punkt 17:56 10.07.2012

Niagara "na kolenima" pred:

jinks jinks 18:02 10.07.2012

Jos jedna od

Teslinih ideja bi u skorijoj buducnosti mogla da dozivi epilog. Naime, NASA je vec dobro zagazila u izradu idejnog projekta bezicnog prenosa elektricne energije, na cemu je i Tesla dosta ozbiljno radio. Prica je da je NASA razvila i dobar deo opreme potreban za tako nesto (u njihovom slucaju radi se o prenosu energije izmedju Zemlje i Meseca).
mikele9 mikele9 19:19 10.07.2012

Bog

Mrkla tmuša,
sisaš vesla,
sinu svetlo,
Bog je Tesla!
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:10 10.07.2012

Re: Bog

Druže, pa ti prelaziš u pesnike na slobodi
ivana23 ivana23 19:30 10.07.2012

***

Happy Birthday, Nikola Tesla!Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana