Društvo| Hronika| Kultura| Moj grad| Umetnost

Traganje za gradom

Đorđe Bobić RSS / 25.07.2012. u 07:08
Nova knjiga o Arhitekturi u produkciji izdavačke kuće OROIN ART 
 
7641982178_076c936f72_m.jpg 
  Rezime

 Knjiga „Traganje za gradom“ je pogled na rad Arhitekte Đorđa Bobića u proteklih pedeset godina. Izabranih sto pet projekata i tekstova nastalih u proteklih pola veka traganja (za gradom) prikazani su redosledom po godinama kako su stvarani, u izvornom obliku prvog pojavljivanja. Na stranicama knjige su zabeleženi odgovori na pitanja i teme koje su iz godine u godinu, presretale Arhitektu i cilj je da čitalac kad zaklopi poslednju stranicu dokona, bez pretenzije da taj model bude i pravilo, da Arhitektura nastaje uvek neumitno zavisna od kulturnog modela, ekonomske moći i političkog opredeljenja zajednice, pravila društvenog sistema, ideoloških uzansi, estetskih normi, zatečenog nasleđa, vrednosti prirodnog okruženja i pre svega, potreba i da se van toga Arhitektura ne može ni dogoditi.  

Arhitekta je tragao (za gradom) u okolnostima koje su se neprekidno i radikalno menjale, izmenjeno okruženje je uvek i iznova bilo novi izazov, zato su odgovori do kojih je dosezao na isto pitanje o gradu iz dekade u dekadu često sasvim drugačiji. Tačka oslonca, uporište odakle je polazio i gde se uvek mogao vratiti da bi predahnuo pre novog koračanja i koje nije podlegalo promenama je težnja da nađe put, uverenje da ta staza postoji, ka Arhitekturi koja je autentični deo okruženja, održiva i korisnicima prihvatljiva ali i sledbenicima koji će tek doći i koji će zatečeno i nasleđeno moći da prilagode svojim potrebama. Ako čitalac na stranicama ove knjige pročitavši je nađe tu poruku tada je pedeset godina traganja (za gradom) bilo vredno uloženog truda, ne samo Arhitekte, već i svih sagovornika, podržavaoca i oponenata bez čijeg učešća traganje ne bi imalo svrhu i ne bi bilo moguće.

 

 

 



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

max.cohen92 max.cohen92 08:10 25.07.2012

Razmisljam...

Respekt za obimnost opusa cenjeni kolega Bobicu...

Da budem u trendu i blag, jedan veliki dislike za Vasu generaciju arhitekata, opus, kvalitet i odnos prema mladjim snagama u poslednje tri decenije. Govorim generalizovano,jer de facto ste predstavnik te generacije, profesionalnog ponasanja i etike, neinertnosti i mediokriteta koje ste doneli u arhitekturu.
Ne shvatam potrebu za izdavanjem portfolia sto ovo u neku ruku i jeste, sa velikim akcentom na filozofski aspekt, teoriju i razmisljanja. Da ne gresim dusu, mozda me ovaj intro koji ste prezentovali malo poneo, ali imajuci u vidu pattern razmisljanja i dometa Vase generacije, mislim da imam dobre sanse da sam u pravu...
Arhitektura je veoma egzaktna, kompleksna i brza, produzena ruka i vizuelni pecat tehnokratije. Nema mesta konceptualizmu, idealima i nekom laznom bohemizmu. Niste prvi koji pribegava tom principu, ali mislim da je mnogo postenije prema sebi i vremenu, paznji ciljne grupe kojoj je stivo namenjeno dati asketski, funkcionalno, bez pretencioznih naslova jednostavnu informaciju, sublimaciju svega, taksativno i vizuelno pre svega, u skladu sa " vreme je novac", ne mislite li tako?

Ne kudim Vas, kao Vas, kao Djordja Bobica arhitektu, nego kao nekog ko je bio sraf u masineriji koji je mogao nesto da promeni, minimalno, ali ipak da promeni, kao i mnogi koje ste pominjali u prethodnim blogovima, kolege, moje profesore koje btw. ni ja niti bilo ko drugi ne cenimo ni najmanje, njihovom krivicom i stavom, odnosom prema onima koje treba da edukuju i kojima bi trebalo da budu role model, ali to je neka sira i oporog ukusa prica...nekom drugom prilikom, ova je po Vas isuvise znacajna i svecana da bih ja trolovao temu.

U svakom slucaju, pozdrav jos jednoj knjizi, dokumentu iz oblasti arhitekture. I dobro i lose oblikuju nasu svest, tako da bi suludo bilo reci bilo sta sem odobravanja jedne knjige.


uros_vozdovac uros_vozdovac 11:37 25.07.2012

Re: Razmisljam...

Ja prošli put kad sam ga kritikovao, elegantno me je ignorisao gos`n Đorđe, ali zato Max tebi preporuka.

max.cohen92 max.cohen92 11:52 25.07.2012

Re: Razmisljam...

uros_vozdovac
Ja prošli put kad sam ga kritikovao, elegantno me je ignorisao gos`n Đorđe, ali zato Max tebi preporuka.



E moj Urke, to je to o cemu ja pricam u vezi sa generacijskim osobinama. Old school...ususkanost, snishodljivo kliziti kroz karijeru, konkursi koji su paravani i na kraju monografija, sponzorisana najcesce. A po gradu nicu zgrade inventivne i upecatljive ko tetrapak od mleka. Zasto se spustati na nivo onih koji ne misle kao ti, ali bukvalno je to rezon. Nista open minded, nista lepo vaspitanje koje je one way street, odnosno ocekuje se od tebe u idolopoklonstvu k` liku i delu postovanih starijih kolega, ali strogo uz prezir svega sto nije inner circle.
Mi mladji ne znamo...dok ne sazrimo, dok se ne iskalimo...do tada tri , cetiri copy paste samoproklamovana vizionara rotiraju konkurse kao taktove u motoru 1-3-4-2...i u nedogled. A nasih ljudi u svim studijima po svetu, poprilican broj na ultra visokim polozajima, iz perspektive pomenute ekipe apsolutno nedostiznim, o internacionalnim nagradama i kolaboracijama da ne pricamo.
U Srbiji jos vlada uvrezeno misljenje iz dana politickih komesara da su necije najbolje godine i zrelost negde od 65-te pa dalje...dakle nikad, ali nikad, a mozda ni tada niko mlad, jos ne daj Boze kvalitetan nikakvu sansu sem samoinicijativnog iseljenja iz zemlje dobiti nece.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 13:06 25.07.2012

Re: Razmisljam...

Eh, dragi moji, kakvi bi tek kreativni i sadržajni komentari bili da je knjiga pročitana ... ovako na neviđeno liči pomalo na opšta mesta ... Srdačno vaš Djordje uvek spreman na razgovor u maniru OLD School, šta da radim nisam sasvim savladao savremene tehnike ... ali trudim se, zaista, dajte mi šansu !
milivoje_bg milivoje_bg 13:49 25.07.2012

Re: Razmisljam...

Đorđe Bobić
Eh, dragi moji, kakvi bi tek kreativni i sadržajni komentari bili da je knjiga pročitana ... ovako na neviđeno liči pomalo na opšta mesta ... Srdačno vaš Djordje uvek spreman na razgovor u maniru OLD School, šta da radim nisam sasvim savladao savremene tehnike ... ali trudim se, zaista, dajte mi šansu !

Олд сцхоол ансwер !
uros_vozdovac uros_vozdovac 14:12 25.07.2012

Re: Razmisljam...

Đorđe Bobić
Eh, dragi moji, kakvi bi tek kreativni i sadržajni komentari bili da je knjiga pročitana ... ovako na neviđeno liči pomalo na opšta mesta ...


Verovatno, pretpostavljam. Mada ukoliko je tekst kao na blogu - onda se nećemo nakomentarisati. Zašto? Pa evo:
. da Arhitektura nastaje uvek neumitno zavisna od kulturnog modela, ekonomske moći i političkog opredeljenja zajednice, pravila društvenog sistema, ideoloških uzansi, estetskih normi, zatečenog nasleđa, vrednosti prirodnog okruženja i pre svega, potreba i da se van toga Arhitektura ne može ni dogoditi.


Ako se ne dogodi Arhitektura, pa šta se onda tačno dogodi? Ima li odgovora na stranicama? Skeptičan sam, pre ću da pogledam kroz prozor.

Uf ovo se dogodi? Pa dobro.

Ima li u knjizi makar kako je ta struka pružala otpor? Makar kulturnom modelu, pravilima društvenog sistema, ima li ikakvog otpora?

Ili je Max u pravu, a ako jeste onda nema smisla da čitamo , struka se prodala za kavurmu.

Blog je komunikacija u kojoj je pravilo pristojnosti da kad te neko nešto pita - ti odgovoriš, ko na to nije spreman bolje da se bloga ne hvata. A svaki komentar je upravo to - šansa, dobro nam došao Đorđe.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 14:17 25.07.2012

Re: Razmisljam... opet da probam

Hvala na dobrodošlici a to što pitate ima u knjizi i to ne teorijski već prepisano iz života, baš kako se dogodilo ili kako se događalo prošlih pola veka. Ajde, probajte ...

To što vidite kroz prozor je Arhitektura, upravo nastala na osnovu reči iz citata koji ste naveli ... ni manje ni više ... možda treba reći nažalost, ali tek reda radi, naravno. Nastajaće i dalje sve dok se značenje reči ne promeni, na gore ili na bolje, uvek će biti neka Arhitektura i sa njom treba izaći na kraj. Zato postoje arhitekti.
max.cohen92 max.cohen92 15:05 25.07.2012

Re: Razmisljam... opet da probam

Đorđe Bobić
Hvala na dobrodošlici a to što pitate ima u knjizi i to ne teorijski već prepisano iz života, baš kako se dogodilo ili kako se događalo prošlih pola veka. Ajde, probajte ...

To što vidite kroz prozor je Arhitektura, upravo nastala na osnovu reči iz citata koji ste naveli ... ni manje ni više ... možda treba reći nažalost, ali tek reda radi, naravno. Nastajaće i dalje sve dok se značenje reči ne promeni, na gore ili na bolje, uvek će biti neka Arhitektura.


Postovanje i dobro nam dosli gos`n. Georgije...

Da banalizujem malo, ipak sam ja prvo dete asfalta, pa onda arhitekta, tako da sam uvek bio po malo bitanga, al` sam ponosan na to...u gornjim redovima i lezi problem. Nije sve sto je sagradjeno Arhitektura(velikim sloFima) u tome i jeste problem. Da je mnogo manje bilo ovih opstih floskula i bilo kakvog uopstavanja neceg sto se ne sme uopstavati, Arhitektura bi bila ono sto treba da bude. Jednostavna stvar. Radis nesto zato sto znas, a ne zato sto si taster ili podoban, vec zato sto znas, vredis ne iz ugla svog malog kruzooka profesionalnih poltrona i ne zbog toga sto si jos kao mali djavolak imao san da crtas i gradis, vec zato sto si krvavo radio, nisi imao vetar u ledja, vec par Bofora u facu, pa si zasluzio da nesto uradis. Nije ti dato jer si lepo klimao glavom na sednicama SIZ-ova, partijskim sastancima i sl. E, samo tada nastaje Arhitektura, ostalo je archenje tudjih para.
Jedan cenjeni kolega iz Holandije, mnogo puta printovan, objavljivan i recimo jedan od najuticajnijih arhitekata danasnjice mi je rekao najpametniju stvar o tome sta je arhitekta...Broker koji plasira neciji ( privatni, drzavni, ukraden...) novac u nesto sto nisu akcije na berzi, vec nesto od cega se ocekuje da vrati ako nista ono bar kvalitetom to sto je ulozeno. U protivnom te nema ni na mapi sveta, ni na profesionalnoj mapi. Taj algoritam za zemana Vase generacije i dan danas, opet za produzenog zemana Vase generacije, ne postoji. Ne ide nikome na ruku. Zasto?...pa zato sto je 90% profesora na toj istoj Arhitekturi ostalo tu i postalo to sto jeste iz razloga prvo jurenja mladog i naivnog mesa spremnog na horizontalnu razmenu dobara, onda da bi se uz svoje tadasnje profesore ogrebalo za kakvu tezgu i na kraju kad su dosli u srednje godine shavtili su da u spoljnom i realnom svetu nemaju sta da traze, jer su de facto nesposobni i svesni toga, znanje nemaju, filozofija se ne prodaje zapisana rapidografom i eto ni krivi ni duzni uz malo shlihta i promil ambicije nemase kud, nego ajde u profesore. Bezobrazna, banalna, ali istinita storija o nasem sistemu. E, sad takvi maheri svoje struke su napravili Vidikovce, Karaburme, Bogami i neke egzibicione shtandove metala i stakla po Bulevarima...i onda grad lici na to na sta lici. Dakle gos`n Djordje traganje za gradom je u pragmatizmu i sposobnostio da sebe usavrsavas, ne filosofiras i da te priznaju i van kruga lokalnog tramvaja i tatinog zavicaja.
Dok se to ne promeni Arhitektura u Srbiji nije Arhitektura vec ono sto vidite kroz prozor...
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:57 25.07.2012

Re: Razmisljam... opet da probam

Đorđe Bobić
Hvala na dobrodošlici a to što pitate ima u knjizi i to ne teorijski već prepisano iz života, baš kako se dogodilo ili kako se događalo prošlih pola veka. Ajde, probajte ...

To što vidite kroz prozor je Arhitektura, upravo nastala na osnovu reči iz citata koji ste naveli ... ni manje ni više ... možda treba reći nažalost, ali tek reda radi, naravno. Nastajaće i dalje sve dok se značenje reči ne promeni, na gore ili na bolje, uvek će biti neka Arhitektura i sa njom treba izaći na kraj. Zato postoje arhitekti.


Đorđe duguješ mi pitanje za otpor struke ali kupiću knjigu baš me zanima
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 17:01 25.07.2012

Re: Razmisljam... opet da probam i opet

Uroše, kupi, pročitaj, saznaj, ako sada kažem nećeš da kupiš i onda će izdavač da mi kaže ... a pošto pišem sledeću knjigu moram da ga pazim i mazim ... razumeš me valjda!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana