TRN U OKU TUĐEM

Marin Milosavljevic RSS / 31.01.2008. u 22:21

U današnjem izdanju dnevnog lista POLITIKA, na starnici 22, Katarina Đorđević potpisuje tekst senzacionalističkog naslova LASCIVNI OGLASI U DEČJEM ČASOPISU. Isti tekst se pompezno najavljuje i na prvoj strani ovih dnevnih novina, a zatim ponavlja i na njihovoj web stranici.
Tekst tobože zabrinuto podseća na prava deteta i ukazuje na skaredne poruke i melodije za mobilne telefone koje su se pojavile u ponudi jednog oglašivača časopisa LILI, namenjenog devojčicama školskog uzrasta.
Kao izvršni urednik ovog časopisa, osoba kojoj svaki tekst prođe kroz ruku, da ne kažem preko ekrana, i koja cenzuriše i najbanalnije stvari, pri samoj pomisli da nisu primerene deci, tj. devojčicama koje su ciljna grupa ovog časopisa, našao sam se prozvanim. Za razliku od koleginice Đorđević, koja svoje namere krije iza lažnog morala, kada se osetim prozvanim, ja odgovaram direktno.
Naime, firma LMG, koja nam dostavlja svoj MOBIMANIJA greškom je isporučila časopisu LILI oglas namenjen časopisu SKANDAL. Ova greška je gruba i neoprostiva, jer je sadržaj samog oglasa zaista krajnje degutantan, ali ipak treba uzeti u obzir da je posredi greška, a greške se, nažalost, događaju. Nakon dugoročne saradnje sa jednom firmom, stičete u nju poverenje i prestajete da se odnosite prema njenim oglasima kao prema nečemu novom – postaju formalnost i nešto što se iz broja u broj ponavlja, a ovo se pogotovo odnosi na SMS servise. Ipak, uredno pregledanje oglasa ostaje obaveza redakcije časopisa, stoga se ovom prilikom najiskrenije izvinjavam zbog toga što je načinjena jedna tako glupa greška, zbog koje je neki roditelj možda morao da crveni odgovarajući na neprijatna pitanja svog deteta.
Oglasi su danas neminovnost u svim medijima, pa i u pisanim, pogotovo zato što se ovde radi o časopisu edukativnog karaktera koji se, između ostalog, finansira i na taj način.
Ipak, ako uzmete čitav časopis LILI, shvatićete njegovu bezazlenost – u februarskom broju, on poziva devojčice da pročitaju čak osam knjiga, pogledaju četrnaest filmova prilagođenih njihovom uzrastu i tako pomognu bioskopima da ne odu pod katanac; čitateljke se upoznaju i sa kolevkom civilizacije, morem na kome može da se sedi, kamilama, dinosaurusima… Preporučuje im se da pogledaju predstavu Aladinova čarobna lampa, a poznate ličnosti im se serviraju na sasvim jedinstven način – nema priča o predoziranjima, šetnjama bez donjeg veša, hapšenjima i vožnjama u pijanom stanju… Kada je Toše Proeski, idol tih malih čitateljki, poginuo u saobraćajnoj nesreći, briga uredništva je išla dotle da se raspravljalo da li je pogodno u LILI-ju objaviti vest o tome i na koji način to učiniti, a da ne povredimo ni jedno već tužno srce.
Napomenuću još i da je ovo jedini dečiji časopis koji nije pozvao zaljubljene devojčice na proslavljanje svetog Valentina, sveca koji to u našem crkvenom kalendaru nije, već je na stranama 08 i 09 novog broja jasno povukao crtu između svetog Valentina i svetog Trifuna. Podržavamo sve dečije akcije, a veliki broj i organizujemo.
Šteta što gđa Đorđević sve ovo nije primetila, a uspela je da vidi "kćerke srpskog medijskog magnata", kako ih je ovde nazvala. Pitam se šta bi o ovom bespotrebnom pominjanju i ugrožavanju integriteta ovih devojčica – koje su tek pošle u osnovnu školu - imala da kaže Konvencija o pravima deteta, na koju se poziva novinarka dnevnika POLITIKA. Ništa pohvalno, sigiran sam. Časopis LILI oduvek podržava i promoviše mlade talente, pa je našao za shodno da to učini i u januarskom broju časopisa, dajući priliku grupi POP GIRLS da dobije svoj prvi poster i bude na zidu nečije dečije sobe. To je sasvim sigurno izmamilo osmeh na njihovim licima. Koliko osmeha je izmamio neprimeren komentar Katarine Đorđević?
Zaista je šteta što nije malo revnosnije prelistala Politikin Zabavnik, svašta se tamo nađe – recimo tekst o tome koliko je snošajeva potrebno da bi se utrošena energija iskoristila za jedno kupanje. A parola pomenutog časopisa je Za sve od 7 do 77. Interesantno, ovaj tekst je verovatno bio namenjen onima iznad 18.
Da pogana mašta čuda čini, na to smo već navikli, pa tako i ne čudi što se gđa Đorđević našla u poruci Vadi budalu, koju je okarakterisala kao skarednu, ali mi nije baš najjasnije da očekuje kako će i osmogodišnje devojčice shvatiti o čemu se tu radi. Njen sledeći primer Ajde da se drogiramo je ipak samo naziv pesme iz filma Mi nismo anđeli, koji su mame i tate ponosno gledale sa svojom dečicom u bioskopima. Eto pravog nonsensa. Ipak, treći i četvrti primer poruka koje su u časopisu LILI greškom objavljene zaista su ozbiljno uznemiravajući i ne ostavljaju mi drugi izbor sem da se izvinim u svoje, ali i u ime čitave redakcije, svim roditeljima i čitateljkama. Ovakvi propusti se do sada nisu događali, a neće ni od sada.
Za kraj ću još napomenuti da je ugovor sa kompanijom LMG raskinut te da daljeg ponavljanja ovog oglasa neće biti. Ponavljanje u februarskom broju se desilo iz čisto tehničkih razloga – LMG je samo ponovio objavljivanje identičnog oglasa pre ukazivanja na njegovu neispravnost. Sada, kada je na problem ukazano, gospođa Đorđević će morati da promeni časopis – LILI definitvno više neće moći da joj ponudi poruke koje je tražila u januarskom broju…






Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

buda milic buda milic 22:41 31.01.2008

ljubav

Bez ikakve ironije, lepo si joj odgovorio i šampion paradoksa je da Politika nekom drži pouke o moralu.

Ali kakve ovo veze ima sa ljubavlju i vaspitavanjem dece:

Napomenuću još i da je ovo jedini dečiji časopis koji nije pozvao zaljubljene devojčice na proslavljanje svetog Valentina, sveca koji to u našem crkvenom kalendaru nije, već je na stranama 08 i 09 novog broja jasno povukao crtu između svetog Valentina i svetog Trifuna.


Zaista misliš da bi ovim trebalo da se hvališ, kao nečim što bi trebalo napomenuti?
Dušan Maljković Dušan Maljković 22:46 31.01.2008

Re: ljubav

Pretpostavljam da ne bi potpale pod katolički uticaj, već da bi rasle u moralne pravoslavke? :)
Marin Milosavljevic Marin Milosavljevic 22:49 31.01.2008

Re: ljubav

Nemam nista protiv svetog Valentina i slavljenja ljubavi, vec samo zelim da istaknem koliko je cudno to sto se ovde provlace NOC VESTICA i DAN ZALJUBLJENIH kao dani koji se proslavljaju, mada ih nema u pravoslavnom kalendaru. Cak ni svi katolici ne slave ove svece na nacin koji mi ocekujemo, gledajuci filmove. To je sve, zaista sam za to da svako sme da slavi sta zeli bez cenzure. Ali da se ne udaljavamo od sustinske teme mog bloga, hvala vam za komentar :)
buda milic buda milic 22:53 31.01.2008

Re: ljubav

Devojčica da izađe iz osnovne a da ne zna razliku između Valentina i Trifuna?!

Sutra se već šminka, a prekosutra sluša Madonu.
I više nema povratka.
KafaJeGotova KafaJeGotova 23:47 31.01.2008

Re: ljubav

Nemam nista protiv svetog Valentina i slavljenja ljubavi, vec samo zelim da istaknem koliko je cudno to sto se ovde provlace NOC VESTICA i DAN ZALJUBLJENIH kao dani koji se proslavljaju, mada ih nema u pravoslavnom kalendaru.

e, pa ako nema u pravoslavnom kalendaru onda svakako ne treba slaviti. a sta ste uradili po pitanju deda mraza?
dragoljub dragoljub 00:19 01.02.2008

Re: ljubav

e, pa ako nema u pravoslavnom kalendaru onda svakako ne treba slaviti.


izvinite da slučajno ne čekate vremeplov za srednji vek,samo pitam
Unfuckable Unfuckable 14:41 01.02.2008

Re: ljubav

hehehehe, dragoljube - u sridu !
Nevenana Nevenana 12:01 01.02.2008

ne dopada mi se

sto pokusavate da krivicu svalite na gospodju koja je gresku pronasla. izvinjenje bi bilo sasvim dovoljno pa iako je njeno insistiranje na gresci mozda bilo preterano.

greska je greska, ne treba zbog nje da lete glave, ali ne treba ni ona da bude kriva sto je pronasla gresku.


glupo mi je objasnjenje za pravoslavne praznike. ima li medju vasim citateljkama i devojcica koje ne pripadaju pravoslavnoj, i uopste hriscanskoj veri? ateista?
Marin Milosavljevic Marin Milosavljevic 12:32 01.02.2008

Re: ne dopada mi se

Naravno da ima, bas zato je LILI posvetio dve strne i uostalom celo februarsko izdanje slavnjenju ljubavi, ali jasno naglasavajuci odakle prica o svetom Trifunu, a odakle o Valentinu. Ja sam uvek za promovisanje ljubavi, svih oblika i bez ogranicenja i daleko od toga da sam zeleo da smanjim znacaj sveca Valentina - tek da pojasnim da se on kod nas ne slavi na taj nacin, ali da postoji jednako lep povod za proslavu tog dana i kod nas. Nadam se da sam sada razjasnio.
Unfuckable Unfuckable 14:42 01.02.2008

Re: ne dopada mi se

Nadam se da sam sada razjasnio.


pa, baš i nisi, al' dobro...
Mala Ramona Mala Ramona 19:09 01.02.2008

Re: ne dopada mi se

Šta je wo ljudi?

Marin Milosavljevic

Za razliku od koleginice Đorđević, koja svoje namere krije iza lažnog morala, kada se osetim prozvanim, ja odgovaram direktno.


A što na blogu b92? I što tim stilom, nismo mi teenagerke, i otkud ti i još mnogo pitanja...




Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana