Društvo| Ljudska prava| Sport

Umemo li da brojimo (bar) do sto?

Biljana 77 RSS / 02.08.2012. u 12:40

 


         A do deset?

A kako stojimo sa pridevima?

 

Umemo. Al' nas mrzi. Mene da nije mrzelo da lepo sednem i brojim dok se ne ohladim (a i da  gusari nisu naprasno zaspali) ne bi bilo ni ovog teksta.

Ovih dana broje se medalje. Svakom svoje. Nama zasad jedna. Njen redni broj mnogo je veći problem. Zbog nje se prebrojavaju krvna zrnca, proveravaju prebivališta i matične knjige.  Interesantno, ali ne i paradoksalno, jer paradoks je ovde umro krajem osamdesetih, u tom prebrojavanju ko je čiji i odakle je, najglasniji su oni kojima nacija navodno ništa ne znači.  Zbog jedne sasvim benigne i formalno-pravno  potpuno tačne izjave našeg velikog sportiste i humanitarca digla se kuka&motika da potpraši njega, velikosrpsko novinarstvo i blogerske nacoše. Neki će da mru od sramote zbog te otimačine,  drugi 'oće da biju, svako prema svom temperamentu. Pojedinima je prepisana denacifikacija (inače mi zvuči kao pretnja klistiranjem) samo zato što ovu formalno-pravnu činjenicu smatraju tačnom, dok se kod drugih prepoznaju simptomi velikosrpskog besnila sa sve udaranjem pene. 

Tu dolazimo do prvog koraka – brojanje do deset. Neko te iznervirao izjavom. Sedi. Pročitaj još jednom. Sa razumevanjem. Pokušaj da pročitano staviš u kontekst mišljenja koje je dotični bloger već ranije iznosio. Ne etiketiraj. Ne vređaj. Osam, devet, deset. Ovo je onako iz oblasti kulture komunikacije...

Iz oblasti istorije&prava...(i malo gramatike&emocija)... Srbija je pravni naslednik SRJ i pre toga SFRJ (tj. još ranije FNRJ), kao što je FNRJ nasledila Kraljevinu Jugoslaviju (koja je pre toga bila Kraljevina SHS), a koja je pravno nasledila Kraljevinu Srbiju. Nikome nije padalo na pamet da se odriče ni prava (a bogami ni obaveza) koje je država prethodnica imala, čak i onda kada se odricala svega drugog (kao što je bio slučaj između Kraljevine i SFRJ). NOK Srbije priznat je 1912. od strane MOK-a i zadržao je kontinuitet kroz sve promene granica i imena države, samim tim NOK Srbije broji sve medalje kao svoje. (ili da citiram dragoljuba - "svi koji su se odrekli jugoslavije, odrekli su se i dobrog i lošeg, mi se nismo odrekli i nasledili smo i loše i dobro i mogu oni sad da sviraju qrcu kolko oće".) Dakle Divac ih broji kao svoje, naše. Ima svako pravo, jer neke od njih de facto su njegove. Pod različitim zastavama. Ali su njegove, osvojio ih je za sebe i svoj nacionalni tim, svoju državu.  I ja ih tako brojim. Naše su. Svih nas koji smo za te ljude pod tim zastavama navijali. I nismo ih se odrekli. I nismo gledali njihovu naciju, ime ili poreklo, već sport kojim se bave. Kada kažem moja zemlja ja jednako mislim na Jugoslaviju i na Srbiju. Jer ja sve vreme živim ovde. Navijam ovde i odavde. Za naše. I gadno mi je što neko pod to pokušava da mi poturi neko velikosrpstvo i fašizam. Divac kao predsednik NOK-a (koji ima formalno-pravni kontinuitet!!!), broji ih i kaže –"U godini u kojoj proslavljamo 100 godina od prvog učešća Srbije na Olimpijskim igrama, priželjkujemo i verujemo da ćemo osvojiti 100. medalju, ali da tu nećemo stati". Niko nije rekao – stotu srpsku medalju. Niko nije ništa otimao i prisvajao.  Gadno mi je i to što čim se pomene fraza srpski sportisti odmah iskoče oni koji bi da podvuku kako je ovaj eto Mađar, a onaj Slovak, a ovaj Bošnjak i kako je sramota terati ih da budu Srbi. Alo bre, lovci na veštice, braćo u Hristu ... dokle? Pridev srpski ne označava samo pripadnika nacije, već i građanina ove države.  I donekle se slažem opet sa dragoljubom (danas je takav dan, omorina neka, vuče niz južnu prugu) da je postalo teško izjasniti se kao Srbin bez da te ne optereti shvatanje nacije koje su kreirali likovi kao što su šešelj, toma, vučić, obraz, dveri i ostale razbojničko-fašističke budaletine. A opet, bez da nabrajam, toj naciji pripadaju (i tako su se izjašnjavali) ne samo mnogi drugi, uspešni, pošteni, veliki ljudi već i moje komšije, prijatelji, rođaci koji apsolutno ne zaslužuju da ih se vređa zato što se izjašnjavaju kao Srbi.

Isto tako  nedavno se na jednom blogu pojavila kvalifikacija – nesrbi, kojom se valjda hteo spočitati nedovoljan nivo nacionalne svesti neverujućima u našu pravednost i pradavnost. Ponekad se pitam kad neko napiše takvo nešto i pritom podrazumeva da je to jedna uvredljiva kvalfikacija, ima li na umu ljude iz svojeg okruženja koji zaista nisu Srbi, kao i one koji jesu Srbi, ali prosto misle da je ružno da im se meri nivo srpstva u krvi? Da li oni koji ovakve neologizme stvaraju da bi kvalifikovali (čitaj - vređali) imaju na umu do čega su nas ta i takva merenja dovela?

Pa pre nego što počnem da brojim (bar do sto), ja samo da pitam... Je l' smemo da budemo Srbi a da nam ovi pravoverni antifašisti ne utrape odmah kamu u ruke, i ako smemo, je l' smemo onda da budemo Srbi onol'ko kolko nama lično prija, a ne koliko branitelji srpstva misle da je potrebno&dovoljno? I je l' smemo kao takvi da brojimo ove medalje? Onako, bez predznaka i prideva. Samo kao naše.

Devedeset osam, devedeset devet ...

 

 

ps. Kako su u mom konkretnom slučaju gusari brojno nadmoćni, izvinjavam se što je tekst napisan zbrda-zdola i više u formi nabacanih komentara na druge blogove i postove koje ne stižem da napišem tamo gde treba.

         



Komentari (113)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 12:44 02.08.2012

Šta drugo reći

osim: svaka čast.
Ovi što im smeta jedna tako benigna stvar su stvarno patetični!
antioksidant antioksidant 12:58 02.08.2012

Re: Šta drugo reći

libkonz
osim: svaka čast.
Ovi što im smeta jedna tako benigna stvar su stvarno patetični!

daj, spuštajte loptu svi
palite se kao mali đokica

Biljana 77 Biljana 77 13:01 02.08.2012

Re: Šta drugo reći

palite se kao mali đokica

Kako da ti kažem, ljude pale razne stvari. Ja lično volim haljine sa velikim dekolteom, išlere, sportove sa loptom ...
antioksidant antioksidant 13:03 02.08.2012

Re: Šta drugo reći

sportove sa loptom ...

s golmanom :)
znaš, niko nije manje čovek ako na neku stvar gleda drugačije
na to sam samo reagovao
brojanje medalja me generalno ne interesuje jer meni je sportski heroj svako ko nadmaši sebe, a da li će se neko u nekoj fotelji na to napaliti pa podići zastavu i zapucati je već manje interesantno

edit: i pojma nemam šta su "išleri" ali priznajem da me zvuk dok izgovaram tu reč baš pali
niccolo niccolo 13:04 02.08.2012

Re: Šta drugo reći

Ja lično volim haljine sa velikim dekolteom

I ja isto

i formalno-pravno potpuno tačne izjave našeg velikog sportiste i humanitarca

Njao, hvala ti

Biljana 77 Biljana 77 13:08 02.08.2012

Re: Šta drugo reći

s golmanom :)

Ne diskriminišem. Odbojkaši su generalno najzgodniji.

+



znaš, niko nije manje čovek ako na neku stvar gleda drugačije

Ali jeste ako zbog toga vređa druge. Omašio si poentu. Ili ja ne umem da napišem ono što mislim.
antioksidant antioksidant 13:12 02.08.2012

Re: Šta drugo reći

Ali jeste ako zbog toga vređa druge. Omašio si poentu. Ili ja ne umem da napišem ono što mislim.

umeš* ali obrati pažnju da sam reagovao na libov komentar

* mada posle "...našeg velikog sportiste i humanitarca digla se kuka&motika..."
libkonz libkonz 13:13 02.08.2012

Re: Šta drugo reći

daj, spuštajte loptu svi

baš me briga kome će da pripišu medalje osvojene pod imenom Jugoslavija. Što se mene tiče, mogu i Hondurasu da ih pripišu. Ali nekome u OKS se učinilo zanimljivim da se juri stota medalja, kao što će im za 4 (ili možda 8) biti zanimljivo da jure stotu medalju na letnjim olimpijadama, a nakon toga će se radovati desetoj osvojenoj pod imenom Srbija.
I onda se nađu neki pametni blogeri da to osuđuju i u svemu vide "srpski homogenizam". Mo'š mislit'.
antioksidant antioksidant 13:28 02.08.2012

Re: Šta drugo reći

I onda se nađu neki pametni blogeri da to osuđuju i u svemu vide "srpski homogenizam". Mo'š mislit'.

ovo je spuštena lopta
od mene jedan išler

dragoljub92 dragoljub92 12:59 02.08.2012

dao preporuku

as'g ću presvi'em tabak i date utužim za avtoričeska prava, još sam onomad reknuo da ćuve sve tužim...



.
.
. dobrobe niko dame po'vali što sam najzad pronašo di se na kaskaturi nalazi '
Biljana 77 Biljana 77 13:02 02.08.2012

Re: dao preporuku

niko dame po'vali

džavole
niccolo niccolo 13:05 02.08.2012

Re: dao preporuku

dobrobe niko dame po'vali što sam najzad pronašo di se na kaskaturi nalazi '

krkar krkar 13:11 02.08.2012

Re: dao preporuku

as'g ću presvi'em tabak i date utužim za avtoričeska prava, još sam onomad reknuo da ćuve sve tužim...


Opet voda na mikimedićevu vodenicu
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:27 02.08.2012

.

kod brojeva uvek zapne,
i sad nekom smeta što divac priča o godini "stotke"?jer nije on osvajao medalje za divca! a za koga je? iskreno ne znam šta tačno da mislim o svemu tome ...

više bih voleo da jugoslavija ostane već jednom prošlost,
a mi da krenemo od nule , ako je moguće?
tada bi trebalo da bude bez ovih besmislenih podela.

ta prokleta "nula". jedan početak .
nismo ga nikad imali
antioksidant antioksidant 13:28 02.08.2012

Re: .

više bih voleo da jugoslavija ostane već jednom prošlost,

nikad robom!!!
mitu je potrebna istorija
veličina
slavna, veličanstvena prošlost
Biljana 77 Biljana 77 13:45 02.08.2012

Re: .

jugoslavija ostane već jednom prošlost

Jugoslavija jeste prošlost. Problem je što velika većina to nikako da prihvati pa partizani i četnici i pod titom je bilo bolje izniknu na svakom drugom blogu. E sad.. krenuti od nule nije moguće jer prošlost "postoji", ne možeš je izbrisati. (Šta bi ostalo od bilo koje zemlje da je to uradila? Da se Francuska Republika odrekne monarhije i Napolena?) Posebno ako si obavezan da plaćaš dugove i baštiniš vlasništvo te prošlosti.
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:24 02.08.2012

Re: .

Šta bi ostalo od bilo koje zemlje da je to uradila? Da se Francuska Republika odrekne monarhije i Napolena?


s obzirom da je napoleon,francusku revoluciju učinio "globalnom" -
ne bi ostalo ništa.

nisam pričao o odricanju,
već o tome da kad krećeš da brojiš moraš znati gde je početak , gde je nula - zar ne?

vidiš tih 99 medalja su naše i tu nema rasprave. jednostavno nema.
ali kad god kreneš s nekom pričom iz jugoslavije,usput tekst ti je lep i taman,završi se sa besmislenom podelom i lažnim moralisanjem* - ovde ga ima na izvoz i ne kapiram ga i potreban mi je reset , kao kad komp zatrokira i ti znaš koje je najbolje rešenje :)
pa je meni to brojanje od 2008(uz 1912 - dok se makedonci ne pobune) ok .
samo zato što ne mogu više ovako u nedogled . nije fer .
želim tu "nulu",znam da je sebično ... ali potrebna mi je.


*sve loše stvari su moje , a one dobre - pa to,znaš, naši smo .

antioksidant antioksidant 14:25 02.08.2012

Re: .

želim tu "nulu",znam da je sebično ... ali potrebna mi je.

29. maj 1991.
jednostavno
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:29 02.08.2012

Re: .

Jugoslavija jeste prošlost. Problem je što velika većina to nikako da prihvati pa partizani i četnici i pod titom je bilo bolje izniknu na svakom drugom blogu. E sad.. krenuti od nule nije moguće jer prošlost "postoji", ne možeš je izbrisati. (Šta bi ostalo od bilo koje zemlje da je to uradila? Da se Francuska Republika odrekne monarhije i Napolena?) Posebno ako si obavezan da plaćaš dugove i baštiniš vlasništvo te prošlosti.

Problem je u tome što Jugoslavija nije nastala posle ww2 i što je taj deo idealizovan, a onaj pre ww2 prilagođen...što se guralo pod tepih, pa kad je izašlo, ono od grinja nastale troglave aždaje...i sad se nastavlja...jer je prošlost nekako uvek lepša od sadašnjosti, što je dalja, to bolje...manje je živih svedoka.
Biljana 77 Biljana 77 20:27 02.08.2012

Re: .

ono od grinja nastale troglave aždaje

Meni grinje bogami izgledaju strašnije.
ovderadiocacka ovderadiocacka 04:19 03.08.2012

Re: .

Jelica Greganović
...jer je prošlost nekako uvek lepša od sadašnjosti, što je dalja, to bolje...manje je živih svedoka.

"Nista nije kao sto je nekad bilo, a najlepse je ono sto u stvari nikada nije bilo." Vise se ne secam gde sam ovo procitao, ali tako dobro opisuje odnos prema proslosti i sadasnjosti.
vishnja92 vishnja92 13:55 02.08.2012

kao neSrb i pravoverni antifasista,

(bozegospode )
svim svojim nogama i stavom stojim iza ovoga:

svi koji su se odrekli jugoslavije ,odrekli su se i dobrog i lošeg, mi se nismo odrekli i nasledili smo i loše i dobro i mogu oni sad da sviraju qrcu kolko oće.


tj ovoga
Iz oblasti istorije&prava...(i malo gramatike&emocija)... Srbija je pravni naslednik SRJ i pre toga SFRJ (tj. još ranije FNRJ), kao što je FNRJ nasledila Kraljevinu Jugoslaviju (koja je pre toga bila Kraljevina SHS), a koja je pravno nasledila Kraljevinu Srbiju. Nikome nije padalo na pamet da se odriče ni prava (a bogami ni obaveza) koje je država prethodnica imala, čak i onda kada se odricala svega drugog (kao što je bio slučaj između Kraljevine i SFRJ). NOK Srbije priznat je 1912. od strane MOK-a i zadržao je kontinuitet kroz sve promene granica i imena države, samim tim NOK Srbije broji sve medalje kao svoje. (ili da citiram dragoljuba - "svi koji su se odrekli jugoslavije, odrekli su se i dobrog i lošeg, mi se nismo odrekli i nasledili smo i loše i dobro i mogu oni sad da sviraju qrcu kolko oće".) Dakle Divac ih broji kao svoje, naše. Ima svako pravo, jer neke od njih de facto su njegove. Pod različitim zastavama. Ali su njegove, osvojio ih je za sebe i svoj nacionalni tim, svoju državu. I ja ih tako brojim. Naše su. Svih nas koji smo za te ljude pod tim zastavama navijali. I nismo ih se odrekli. I nismo gledali njihovu naciju, ime ili poreklo, već sport kojim se bave. Kada kažem moja zemlja ja jednako mislim na Jugoslaviju i na Srbiju. Jer ja sve vreme živim ovde. Navijam ovde i odavde. Za naše.


(moram ovde, tamo necu da me ne bi brisalo zbog jos jedne arianne, tj one Narator-gospodze koja se strunila od truda da napise tekst u obliku plitkohuskackog pitanja, pa se primili)

Biljana,
Biljana 77 Biljana 77 14:14 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

E vala, kad si se ti javila, računam da je uspeo blog. Tebe nije lako izvući iz ilegale. Evo ti jedna, onako kol'ko da se opsetimo dragih nam blogera&kvalifikacija...



mikimedic mikimedic 14:20 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

(bozegospode )
svim svojim nogama i stavom stojim iza ovoga:


Srbija je pravni naslednik SRJ i pre toga SFRJ (tj. još ranije FNRJ), kao što je FNRJ nasledila Kraljevinu Jugoslaviju (koja je pre toga bila Kraljevina SHS), a koja je pravno nasledila Kraljevinu Srbiju. Nikome nije padalo na pamet da se odriče ni prava (a bogami ni obaveza) koje je država prethodnica imala, čak i onda kada se odricala svega drugog (kao što je bio slučaj između Kraljevine i SFRJ).


pa vidi - tacno iza toga je svim srcem stajao i voljeni nam predsednik milosevic, pa nam zamrznuse clanstvo u un i uvedose nam nicim izazvane sankcije. ali on (a i mi sa njim) nepokoloebljivo ostade iza toga do petog oktobra.

ova nasa danasnja, postpetooktobarska srbija, kakva takva da je i neka je, ali vise ne stoji iza toga.

jer se njena prethodnica, srj, posle petog oktobra potrudila da pristane na sukcesiju kao i sve ostale drzave bivse sfrj, tj. onaj sto ste ga doveli na vlast petog oktobra je u ime srj zatrazio prijem u ujedinjene nacije cime je prestao pravni kontinuitet izmedju sfrj i srj.

Biljana 77 Biljana 77 14:27 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

zatrazio prijem u ujedinjene nacije cime je prestao pravni kontinuitet izmedju sfrj i srj

Ograničićemo raspravu na činjenicu da nam članstvo u MOK-u nikada nije prestajalo,, niti se od 1912. nego trudio da ga nanovo traži.
mikimedic mikimedic 14:30 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

Ograničićemo raspravu na činjenicu da nam članstvo u MOK-u nikada nije prestajalo,, niti se od 1912. nego trudio da ga nanovo traži.


mozemo, ali ti si pricala o kontinuitetu sfrj-srbija, ne ja.
antioksidant antioksidant 14:31 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

Biljana 77
zatrazio prijem u ujedinjene nacije cime je prestao pravni kontinuitet izmedju sfrj i srj

Ograničićemo raspravu na činjenicu da nam članstvo u MOK-u nikada nije prestajalo,, niti se od 1912. nego trudio da ga nanovo traži.

a barselona 92?
blogovatelj blogovatelj 14:33 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

Biljana,


Ja bih samo da ponovim...

Biljana,
Biljana 77 Biljana 77 14:37 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

a barselona 92

Ni tada nam nije prestajalo članstvo, kao što nije ni Rusima&Amerima kad su se međusobno bojkotovali.
antioksidant antioksidant 14:47 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

Biljana 77
a barselona 92

Ni tada nam nije prestajalo članstvo, kao što nije ni Rusima&Amerima kad su se međusobno bojkotovali.

ok, tnx
kažem da me medalje nesto ne interesuju ali ovoj dvojici sam se radovao




a i ova mala me raduje kao da je naša (koji god da smo to mi)
blogovatelj blogovatelj 14:58 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

a i ova mala me raduje kao da je naša (koji god da smo to mi)


Ta mala ima jedno dva metra
cult cult 16:32 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

Ta mala ima jedno dva metra


ta mala je zgodna do jj, ali iritantna do neba i nazad.

A što se medalja tiče, jbg. Ovi su odneli celo more, a nama ostavili, eto, olimpijske medalje i Reginu. Ne znam sad ko je tu bolje prošao.
niccolo niccolo 16:39 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

a barselona 92?

I to je medalja koju OKS računa kao svoju jer je on poslao sportiste. Jedino se ne računa kao medalja za ovu ili onu zemlju (kako god da se tada zvala) jer sportisti, iako poslati od strane konkretnog OK, nisu nastupali ni pod jednom zastavom...
antioksidant antioksidant 17:42 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

ali iritantna do neba i nazad.

to sto ti ne umes da omeksas ne znaci da nije moguce :)
tasadebeli tasadebeli 17:47 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

vishnja92
tj one Narator-gospodze koja se strunila od truda da napise tekst u obliku plitkohuskackog pitanja, pa se primili)


Тја. ја се примио! Па шта ћу када

Biljana 77


Je l' smemo da budemo Srbi a da nam ovi pravoverni antifašisti ne utrape odmah kamu u ruke, i ako smemo, je l' smemo onda da budemo Srbi onol'ko kolko nama lično prija, a ne koliko branitelji srpstva misle da je potrebno&dovoljno? I je l' smemo kao takvi da brojimo ove medalje? Onako, bez predznaka i prideva. Samo kao naše.


tasadebeli tasadebeli 17:58 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

antioksidant

ali ovoj dvojici sam se radovaoa


Шта радовао! Због оног првог, Љубека, и Милана Јанића тренирао кајак! Пет година, сваки радни дан, тренинзи 2-3 сата, трчање-теретана-кајак,... И то су ми били најспокојнији тренуци у животу! Извеслати на средину језера код Аде Циганлије ујутро у седам, са воде се диже слаба измаглица, око мене све зелено, површина воде мирна као стакло, у даљини се чује хука Београда који се буди и покреће,... Никада више у животу нисам осетио такав мир у себи! Хвала ти, Матија, хвала ти, Милане!
antioksidant antioksidant 18:01 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

Хвала ти, Матија, хвала ти, Милане!

kaolavanda kaolavanda 18:53 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

tasaudobni
Шта радовао! Због оног првог, Љубека, и Милана Јанића тренирао кајак! Пет година, сваки радни дан, тренинзи 2-3 сата, трчање-теретана-кајак,... И то су ми били најспокојнији тренуци у животу! Извеслати на средину језера код Аде Циганлије ујутро у седам, са воде се диже слаба измаглица, око мене све зелено, површина воде мирна као стакло, у даљини се чује хука Београда који се буди и покреће,... Никада више у животу нисам осетио такав мир у себи! Хвала ти, Матија, хвала ти, Милане!

Divno.

P.S. lep ti je avatar
NNN NNN 20:13 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

tasadebeli

Jednom sportista - uvek sportista!
Biljana 77 Biljana 77 20:59 02.08.2012

kad može ovaj arhitekta :)

tasadebeli

... i pesnička duša i sportista.
milisav68 milisav68 21:52 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

kaolavanda
tasaudobni


I još:
lep ti je avatar

C, c, c....





tasadebeli tasadebeli 23:15 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

kaolavanda


kaolavanda kaolavanda 23:16 02.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

C, c, c...

Jašta, Milisave, jašta...

u potpisu
Lavanda devojačko prezime Žuan



Taso,
iris.davidovich iris.davidovich 01:44 03.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

vishnja92

svim svojim nogama i stavom stojim iza ovoga:


i ja isto
(jedino sto cu da stanem iza tebe, visnjo ti si moja amazonka na blogu. )

biljo, visnja,
vishnja92 vishnja92 17:38 03.08.2012

Re: kao neSrb i pravoverni antifasista,

dejs iris

(slobodno :)))
blogov_kolac blogov_kolac 14:18 02.08.2012

ma osvojili smo mi preko 500 medalja!!!

A kome bi pa trebalo danas da se racunaju sve medalje koje su u bivsoj jedinstvenoj drzavi osvojili Srbi, Srbijanci, Alpski Srbi, pokatoliceni Srbi, Stari Srbi (sa govornata manata), drugooki Srbi, Srbi muslimani, i oni nasi podstanari kojima smo velikodusno dozvolili da nasele nasu kolevku jos pre nas??? Nama naravno, a ako uopste tu ima neke nepravde to je zato sto i medalje koje su do sada osvajali Lužički Srbi i Srbkinje nisu nama uracunate!

I dok neki tvrde kako bi nama maltene samo 10 medalja do sada trebalo da se racuna, treba da znate sto se broja NAŠIH medalja tice da je on odavno ne samo probio granicu od 100, vec i preko pola hiljade!
Naime, u timskim sportovima koji su oduvek nasa specijalnost, ne dobija se 1 medalja, nego svaki igrac reprezentacije dobije po jednu, pa smo mi tako u fudbalu osvojili 110 medalja, a ne 5, a u sportovima gde ekipu cine 12 igraca mi smo osvojili u vaterpolu 120 medalja, u kosarci 108, u rukometu 60 i u odbojci 24! Dakle u ekipnim sportovima smo osvojili do sada 422 medelje, a ne 31 kako se cesto pogresno racuna, sto ce reci da je bronza Andrije Zlatica bila okruglo 490ta za Srbiju - medjutim kada tome dodamo medalje Lužičkih Srba, kao i sve clanove veslackih posada i dupliramo stonoteniske medalje osvojene u parovima - stvarni broj nasih olimpijskih medalja je ustvari veci od 500!

Ko drukcije kaze, klevece i laze... ili da upotrebim jos jednu cuvenu parolu iz tog doba, ali u njenom punom obliku kada je lansirana:

TUDJE NEĆEMO, SVOJE NE DAMO - TRST JE NAŠ!
NNN NNN 14:29 02.08.2012

Re: ma osvojili smo okruglo 500 medalja!!!

U timskim sportovima koji su oduvek nasa specijalnost, ne dobija se 1 medalja, nego svaki igrac reprezentacije dobije po jednu, pa smo mi tako u fudbalu osvojili 110 medalja, a ne 5, a u sportovima gde ekipu cine 12 igraca mi smo osvojili u vaterpolu 120 medalja, u kosarci 108, u rukometu 60 i u odbojci 24! Dakle u ekipnim sportovima smo osvojili do sada 422 medelje, a ne 31 kako se cesto pogresno racuna, sto ce reci da je bronza Andrije Zlatica bila okruglo 500ta za Srbiju

To, lutko!
blogovatelj blogovatelj 14:36 02.08.2012

Re: ma osvojili smo okruglo 500 medalja!!!

To, lutko!


Ja reko on ovo napiso supruzi, kad on... Vidi ti njega...
dragoljub92 dragoljub92 18:05 02.08.2012

Re: ma osvojili smo mi preko 500 medalja!!!

Naime, u timskim sportovima koji su oduvek nasa specijalnost, ne dobija se 1 medalja, nego svaki igrac reprezentacije dobije po jednu, pa smo mi tako u fudbalu osvojili 110 medalja, a ne 5, a u sportovima gde ekipu cine 12 igraca mi smo osvojili u vaterpolu 120 medalja,

kolko ja znam u ekipnim sportovima medalje dobija ceo tim ne samo oni koji tog trenutka igraju.
'nači fuzbalski tim aproksimativno ima 22 igrača +(možda) trener( neznam za olimpijadu ali na evro i svetskim takmičenjimai trener i još neko,nisam nikad otkrio ko)
daklem imamo mi više od 500 medaljona a manje od tisuću al će utepamo iljadarku brgo

tyson tyson 09:46 03.08.2012

Re: ma osvojili smo mi preko 500 medalja!!!

490ta za Srbiju

Verovatno si hteo da kažeš "490. za Srbiju".



westvleteren westvleteren 14:39 02.08.2012

Austro-Ugarski sportisti

Bravo za blog.
Nije me mrzelo pa sam potrazio sta se desilo sa Austro-Ugarskim medaljama, pa sam nasao ovog madjarskog sportistu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mom%C4%8Dilo_Tapavica

Momcilo Tapavica iz Srbobrana, bronzana medalja 1896, tenis. Pravno-formalno priznaje se Madjarskoj.

A avo ga i ovaj pravno-formalno Austrijski macevalac iz Slunja u Hrvatskoj. Bronza 1900.

http://en.wikipedia.org/wiki/Milan_Nerali%C4%87
Biljana 77 Biljana 77 14:44 02.08.2012

Re: Austro-Ugarski sportisti

ije me mrzelo pa sam potrazio sta se desilo sa Austro-Ugarskim medaljama


Atomski mrav Atomski mrav 15:05 02.08.2012

Re: Austro-Ugarski sportisti

Nego, kome su pripale čehoslovačke medalje? Češkoj ili Slovačkoj? Ko se tu otcepio od koga?

Na zvaničnom sajtu MOK-a, Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, itd. se broje samo medalje od devedesetih naovamo...
NNN NNN 17:37 02.08.2012

Srbenda

Stvarno vredi pročitati: Momčilo Tapavica

Za one koji ne otvaraju linkove:
Спортом се почео бавити у Новом Саду, а наставио на студијама у Будимпешти и био један од најистакнутијих атлетичара. Због великог талента и добрих резултала уврштен је као један од 13 чланова олимпијског тима Угарске за олимпијске игре у Атини. Био је пријављен за више дисциплина у атлетици (скок удаљ, ском мотком, бацаљу кугле), рвању, дизању тегова (једном и две руке) и тенису.

Због повреде није се такмичио у атлетици, у осталим сортовима пласирао се овако:

Тенис: у полуфиналу је изгубио, а пошто се меч за треће место се није играо, треће место су поделили Тапавица и Грк Константинос Паспатис;
Рвање: грчко-римски стил је делио 4-5 места;
Дизање терета: у дизању терета са две руке (повређен) подигао је 80 kg и заузао шесто место, у дизању терета са једном руком је одустао због повреде.

Зрењанинац Ференц Кемењи, потпердседник МОК и генерални секретар Олимпијског комитета Мађарске, био истовремено и председник Комисије кандидата за Игре у Атини, велики пријатељ Тапавице у својим мемоарима га је овако описао: "Овај кршни момак, на чијим су прсима пуцала дугмад и шавови гардијске униформе под притиском набујалих мишића, био је велики друг, али и велики страх за другове у касарни. Знао је да носи под мишком по два питомца и са њима да оптрчи два-три круга око полигона за гађање. Нико му није био раван у рвању, а још мање у дизању терета и бацању камена с рамена. Бавио се разним гранама спорта и био је умно и физички изнад својих вршњака, а као дипломирани архитект надвисио је интелектуално нешколоване у гарди. Затим, као најистакнутији члан Савеза за телесно васпитање, постао је појам у очима војника. Имао је само једну ману: преценио је своју снагу и то му се осветило на Олимпијским играма у Атини. Момчило је био уписан у три дисциплине: дизању тегова једном и са обе руке, а затим у рвању грчко-римским стилом. Све је желео да реши на брзину, па је једном руком желео да дигне тег оптерећен за дизање са две руке. У тренутку избачаја, пукао му је мишић у рамену. Поподне је требало да диже тег са две руке. Сви су га наговарали да не изађе на мегдан са тешком повредом. Стао је у строј дизача и освојио пето место користећи практично само десну руку и подигавши 80 килограма. Два дана касније, стао је на струњачу с чврсто замотаним десним раменом и у рвању се пласирао на четврто место. Да се није играо својом снагом, Тапавица би сигурно донео бар две златне медаље Мађарској."

По завршетку олимпијских игара Тапавица се више није ативно бавио спортом, већ само рекративно атлетику, гимнастику и веслање. Био је члан веслачког клуба "Данубијус" из Новог Сада.

Чланови породице Момчила Тапавице оставили су траг у спорту Херцег Новог. Син Мирко је био голман ватерполо клуба „Јадран“, а кћерка Јасна је једна од првих тенисерки у овом граду.

Иако је олимпијску медаљу освојио за репрезентацију Мађарске како води МОК, ИТФ Међународна тениска федерација га води као југословенског тенисера освајача бронзане олимпијске медаље.

Tenis - srpski sport
Ima i deo teksta o tamo nekoj arhitekturi (ali to Višnja neka čita)
vishnja92 vishnja92 20:03 02.08.2012

Re: Srbenda

ima i deo teksta o tamo nekoj arhitekturi



pajz ovo
Овај кршни момак, на чијим су прсима пуцала дугмад и шавови гардијске униформе под притиском набујалих мишића, био је велики друг, али и велики страх за другове у касарни. Знао је да носи под мишком по два питомца и са њима да оптрчи два-три круга око полигона за гађање.

arhitekta
stefan.hauzer stefan.hauzer 20:09 02.08.2012

Re: Srbenda

Momčilo Tapavica


imam ga u albumu. pa ti vidi :)
dragoljub92 dragoljub92 21:04 02.08.2012

Re: Srbenda

stefan.hauzer
Momčilo Tapavica


imam ga u albumu. pa ti vidi :)

pusti sličku ođe da vidimo prvog srbina olimpijca
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:27 02.08.2012

Re: Srbenda

evo ga, k'o upisan

dragoljub92 dragoljub92 22:45 02.08.2012

Re: Srbenda

blogovatelj blogovatelj 00:20 03.08.2012

Re: Srbenda

pajz ovo


Ja u vojsci sa jednim likom trenirao onako iz razonode. Dižemo tegove, pa onda trčimo oko pola sata, pa kratki sprintovi još pola sata.
I kad meni duša več bude u nosu, on mi kaže da mu skočim na ledja, ja ga pojašem, a on sa mnom na ledjima trči uzbrdo još jedno petnaestak minuta.
AlexDunja AlexDunja 14:58 02.08.2012

novak

ubi congu 6:1
Biljana 77 Biljana 77 15:04 02.08.2012

Re: novak

ubi congu 6:1

Realno, Novak je dobar, ali mislim da je Conga premoren. Naravno da nije realan odnos snaga, ali svejedno ...
NNN NNN 15:13 02.08.2012

Re: novak

ne bih još otpisivao Congu
(sećam se kako se povampirio na RG)
+ što je Novak greškom dozvolio brejk na početku 2. seta.
AlexDunja AlexDunja 15:17 02.08.2012

Re: novak

+ što je Novak greškom dozvolio brejk na početku 2. seta.

vratio brejk.

bolji je danas. mnogo.
NNN NNN 15:23 02.08.2012

Re: novak

Čuva se Conga za dubl (tamo je sa Ljodrom) 2. nosilac
AlexDunja AlexDunja 15:46 02.08.2012

Re: novak

Čuva se Conga za dubl (tamo je sa Ljodrom) 2. nosilac

ma nije imao šansi:)

mari i novak očekivano polufinale
NNN NNN 15:21 02.08.2012

Naši

vaterpolisti igrali nerešeno
Srbija - CG 11:11
angie01 angie01 15:33 02.08.2012

a o temi,

nisam citala onaj blog, smara me vise da pratim nerazumna, uvredljiva prepucavanja, sa idejom da se neko diskredituje, jer ne govori zeljene stvari-sto je postao manir!

verovatno postoji neka pravna opservacija kako se racunaju pobede zemlje koja je nestala, al meni je normalno da su te pobede njene, medalje su dobijene pod njenom zastavom, svirala je njena himna, a i ugravirano je njeno ime, sportisti koji su ih osvajali su bili Jugosloveni-nesto mi bespotrebno to seciranje,..tako je bilo i to je to, sada smo svako na svojoj strani i izborice se sportisti koji brane boje Srbije nove medalje,...to je uostalom sport, treba biti u fer plej raspolozenju i postovati uspehe i dostignuca, politicki deo nekako sve isprlja!
Hansel Hansel 14:39 05.08.2012

Re: a o temi,

Da, ali ti (ili neki od tih) ljudi još uvek postoje, bez obzira kako danas sebe doživljavaju... A ostali su svuda, ne samo u Srbiji. Ako uopšte ima potrebe brojati medalje, njihova sukcesija, po meni, treba da bude po formuli, približno: prebivalište osvajača medalje +/- eventualno njegovo izjašnjavanje posle raspada SFRJ. Ovo naročito u individualnim sportovima, a u kolektivnim... možda bi mogao da funkcioniše ključ većine u reprezentaciji... ili neka broji kome je god milo da broji.

(Znam da sam komplikovan, ali - ni život nije jednostavan! )
NNN NNN 15:47 02.08.2012

Pobeda


(bar jedna danas...)
AlexDunja AlexDunja 17:34 02.08.2012

Re: Pobeda


pobedio i fed i delpo,
drugo očekivano polufinale

pa šta, i oni su naši:))
Biljana 77 Biljana 77 21:00 02.08.2012

Re: Pobeda

pa šta, i oni su naši:


dragoljub92 dragoljub92 21:07 02.08.2012

Re: Pobeda

Biljana 77
pa šta, i oni su naši:



a jok samo je
masha nasha snasha nasha
j.bre j.bre 23:36 02.08.2012

.


bravo biljana!


nikola_kovac nikola_kovac 23:38 02.08.2012

(inače mi zvuči kao pretnja klistiranjem)

А што је клистирање претња? Ваљда је претња оно што иде после?
NNN NNN 09:29 03.08.2012

Ajmo palčeve za Nemanju Mirosavljeva


NNN NNN 09:31 03.08.2012

Re: Ajmo palčeve za Nemanju Mirosavljeva

kako otkucam komentar "ureknem" strelca

prva 33 pucnja - 1 promašaj
sledećih 7 - 4 promašaja!!!
NNN NNN 09:47 03.08.2012

Re: Ajmo palčeve za Nemanju Mirosavljeva

Nemanja ispucao 595 (poslednjih 19 pogodio)

nadamo se da će mu to biti dovoljno za finale
(ovo je malo optimistično),
mada ima izgleda da ode u raspucavanje za finale.

U najgorem slučaju neće ispod 20. mesta.
NNN NNN 10:05 03.08.2012

Re: Ajmo palčeve za Nemanju Mirosavljeva

...tako je blizu...
niccolo niccolo 10:09 03.08.2012

Re: Ajmo palčeve za Nemanju Mirosavljeva

Potpuno napeto
niccolo niccolo 10:14 03.08.2012

Re: Ajmo palčeve za Nemanju Mirosavljeva

čoveče, od 4. to 12. mesta svi 595
NNN NNN 10:26 03.08.2012

Re: Ajmo palčeve za Nemanju Mirosavljeva

sad njih 9 raspucavaju za još 5 mesta u finalu.

Belorus bez promašaja i Belgijanac osvojiće zlato i srebro,
naš stari poznanik Rajmond Devebc je u najizglednijoj situaciji za bronzu (Jelica navia za njega ).
Ti navijaš za Niccolo-a
A Nemanja odlučuje o svojoj sudbini.
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:43 03.08.2012

Re: Ajmo palčeve za Nemanju Mirosavljeva

i šta je sad? finale?

(kad je teško)
niccolo niccolo 10:44 03.08.2012

Re: Ajmo palčeve za Nemanju Mirosavljeva

Ništa od Nemanje, 10. Ali je zato Niccolo ušao u finale
NNN NNN 10:45 03.08.2012

Re: Ajmo palčeve za Nemanju Mirosavljeva

Izduvao Nemanja - 10.
U poslednjem hicu samo 9.8 (pre toga je bio 6-7.)
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:10 03.08.2012

.

kolašinac u finalu!!


sad ide bekrić (držimo palčeve)
alselone alselone 11:13 03.08.2012

Re: .

kolašinac u finalu!!
sad ide bekrić (držimo palčeve)




strava. Svaka cast momku.
Nego, sto sam skuvao veceru juce, ju, ju, ju. da vam ispricam...
NNN NNN 11:23 03.08.2012

POČELA ATLETIKA!!!

Biljana 77 Biljana 77 11:32 03.08.2012

Re: POČELA ATLETIKA!!!

Nešto ne računam da ćemo tu da se ovajdimo... Mada ...
Kazezoze Kazezoze 11:34 03.08.2012

Re: POČELA ATLETIKA!!!

100


edit: bravo bekrić!
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:35 03.08.2012

Re: POČELA ATLETIKA!!!

Nešto ne računam da ćemo tu da se ovajdimo... Mada ...


ko zna.
verovatno da neće biti medalja - ali bekrić je već sad oborio nacionalni rekord i još je malo usporio na kraju i gubio ritam ... što znači da može da istrči ispod 49s - sjajan je !! to je duh
NNN NNN 11:38 03.08.2012

Re: POČELA ATLETIKA!!!

Bekrić (400 prepone) popravio državni rekord
i plasirao se u polufinale.
NNN NNN 11:39 03.08.2012

Re: POČELA ATLETIKA!!!

ćemo tu da se ovajdimo
Možda Dudaš bljesne
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:42 03.08.2012

Re: POČELA ATLETIKA!!!

Možda Dudaš bljesne


i ja sam na njega prvo pomislio.baš zato što nije bio najbolji na EP,a može mnogo . nadam se da sve deluje kao što izgleda ;
tempiranje forme za london i bljesak!!

za sad su odlični
j.bre j.bre 13:08 03.08.2012

Re: POČELA ATLETIKA!!!

topicka se nije kvalifikovala za finale. dva prestupa i 13,66 ako se dobro secam.
dragoljub92 dragoljub92 14:27 04.08.2012

Re: POČELA ATLETIKA!!!

štose valjda il
NNN NNN 08:56 04.08.2012

Streljaštvo

U 10h počinju kvalifikacije u trostavu za žene,
pucaju Maksimović i Arsović

(valjda ovaj komentar neće biti obrisan )
stefan.hauzer stefan.hauzer 09:54 04.08.2012

Re: Streljaštvo

obe po 196 ,

nije loše (ali mora bolje!!)
niccolo niccolo 10:32 04.08.2012

Re: Streljaštvo

Ivana 393 posle ležanja i stajanja, za sada 4. Valjda će u klečanju da bude još bolja. Andrea 23. sa 386.
niccolo niccolo 11:11 04.08.2012

Re: Streljaštvo

Maksimović druga u kvalifikacijama sa 590. Arsović 28. sa 577 (ona možda promeni mesto gore-dole do kraja pucanja)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana