Budućnost| Društvo| Gradjanske inicijative| Politika| Život

Autonomaška jesen

Branislava Kostić - Narator RSS / 14.08.2012. u 09:04

Politička modernost se (kod nas, kao i kod drugih), često manifestuje besmislenim prekrajanjima jezika i kovanjem novih fraza, te smo od skora bogatiji za "procesuiranje", "kontroverzne biznismene" (čitaj - mafijaše i njihove saradnike) , a odnedavno imamo i "autonomiste". Pošto sam ja žena u ozbiljnim godinama, volim da stvari zovem pravim imenom. Dakle, reč je o autonomašima (pojam "autonomaš" oduvek, a posebno tokom poslednje 24 godine, u Vojvodini označava ljude koji se zalažu za veći stepen autonomije Vojvodine i meni je sasvim dovoljan).

U vezi sa (sa raznih strana podgrejanom) "autonomaškom jeseni", nekoliko stvari se ne sme prevideti:
1. Autonomaša je u Vojvodini oduvek bilo. Onih glasnijih i onih manje glasnih. Organizovanih i manje organizovanih. Vidlivih i nevidljivih. Raznih. I s razlogom.
2. Autonomaški pokret u Vojvodini posledica je suštinski i ozbiljno pogoršanog položaja Vojvodine, koji je -  sve neodrživiji, što smo bliže svesti Vojvođana o razlici između stvarnih demokratskih vrednosti (ljudskih prava, uređenog društva, normalnosti...) i onoga što je naša svakodnevica.
3. Tokom ovog leta, taj autonomaški pokret, do sada gotovo nevidljiv - ušao je u novu fazu. Od podrazumevajućeg nezadovoljstva, postepeno prelazi u pravi pokret.
4. Ni jedan ozbiljan pokret koji će dovesti do istorijskih promena, NIKADA u istoriji nije prevashodno zavisio od pojedinaca. S druge strane - svaki takav pokret privukao je sebi predvodnika, po kome je ostao zapamćen u vremenu i prostoru. To bi trebalo da znači da ni autonomaški pokret ne zavisi, suštinski, ni od Čanka, ni od Pajtića, niti od neke druge političke ličnosti. Od njihovog ponašanja, imidža i sposobnosti zavisi samo da li će, i koji od njih će, biti na čelu tog pokreta.
5. Neke činjenice jasno ukazuju na karakteristike nove faze autonomaškog pokreta u Vojvodini, i određuju je. Svaki punoletan Vojvođanin zna da "oni imaju jednu, a mi drugu vlast - oni Vučića, a mi DS i Ligu". Taj iskaz sadrži, u osnovi, jedan ozbiljan problem - definisani su "mi" i "oni". Nauka to naziva "definisanje strana u konfliktu", što znači da ulazimo u drugu fazu latentnog konflikta.  Većina Vojvođana je ovog leta saznala  da država Srbija "ne priznaje Novi Sad kao glavni grad Vojvodine", "neda da imamo predstavništvo u Briselu", "neda da Vojvodina daje više trudnicama i porodiljama", "neda da imamo Akademiju nauka i umetnosti", a "Beograđani su nam zatvorili i Novosadsku mlekaru". To su jednostavne stvari. Nikakva "velika politika", nikakva filozofija.  To je samo primena "modela pojednostavljivanja uzroka konflikta" u praksi. A upravo taj model pojednostavljivanja je jedan od preduslova da konflikt prodre do svih slojeva društva.  U momentu kada krene osnovna strigmatizacija, koja će "neistomišljenika" pretvoriri u "neprijatelja" - ući ćemo u narednu, treću fazu.  To je proces iza koga niko ne stoji. On se, prosto, zahvaljujući povlačenju raznih (najčešće ostrašćenih, kratkovidih, samozadovoljnih i nepromišljenih) poteza, od strane onih koji su na vlasti - dešava. Nova vlast u Beogradu krenula je upravo od takvih poteza i njihove posledice se šire, kao kad bacite kamenčić u vodu. Njihova "društvena akcija", neminovno rezultira "društvenom reakcijom".  To je kao 1+1=2. A ko ne zna političku matematiku, ne valja da se u nju petlja.
5. Već dugo, Srbija ne čuje, ne razume i suštinski NE VIDI Vojvodinu. Srbija vidi sebe.
6. Vojvodina nije (više?!) dobro i uplašeno dete, koje mora da ćuti da ne bi dobilo batina od autoritarnog roditelja. Vojvodina je nezadovoljan, uskraćen partner koji hoće - promene. Kao i u svakom braku - onaj koji je nezadovoljan, želi promene. Ako se te promene ne dese, brak se obično završava - razvodom.
7. Na kraju, imam samo jedno pitanje: ima li u Srbiji dovoljno (političke, ljudske, ekonomske) pameti da obrati pažnju na Vojvodinu i Vojvođane? Da shvati nezadovoljstvo, da shvati probleme i zahteve. Kako bi se razvoj događaja u Vojvodini usmerio ka poboljšanju i napretku, umesto ka - razvodu.Komentari (221)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 09:11 14.08.2012

Može

da shvati probleme i zahteve

detaljnije o zahtevima, iz osnovnog teksta ne shvatam koji su konkretni zahtevi?
antioksidant antioksidant 09:13 14.08.2012

Re: Može

iz osnovnog teksta ne shvatam koji su konkretni zahtevi?

da se poništi gol rapidu

http://www.novosti.rs/vesti/sport.294.html:392486-Vojvodina-poslala-zalbu-u-UEFA-Sudija-nas-izbacio
niccolo niccolo 09:13 14.08.2012

Re: Može

da se poništi gol rapidu

Aha. Nisam gledao, ali sam siguran da je zahtev opravdan.
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 09:18 14.08.2012

Re: Može

Bojim se da su Vaši komentari sjajna ilustracija slepila Srbije za Vojvodinu.
alselone alselone 09:21 14.08.2012

Re: Može

Branislava Kostić - Narator
Bojim se da je Vaš komentar sjajna ilustracija slepila Srbije za Vojvodinu.


Tako je, reci mu! Ne cuju nas, ne vide nas, nije hteo ni na pivo da dodje u NS.
niccolo niccolo 09:24 14.08.2012

Re: Može

Branislava Kostić - Narator
Bojim se da su Vaši komentari sjajna ilustracija slepila Srbije za Vojvodinu.

Čekaj, ja iskažem interesovanje za probleme i zahteve Vojvođana i na to dobijem kao odgovor da je moje interesovanje sjajna ilustracija slepila Srbije za Vojvodinu?

nije hteo ni na pivo da dodje u NS

Priznajem krivicu Ali sam raspoložen da to ispravim u bližoj budućnosti
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 09:25 14.08.2012

Re: Može

Pametnom je i komarac muzika.
antioksidant antioksidant 09:31 14.08.2012

Re: Može

Čekaj, ja iskažem interesovanje za probleme i zahteve Vojvođana i na to dobijem kao odgovor da je moje interesovanje sjajna ilustracija slepila Srbije za Vojvodinu?

meni je upućen komentar (pošto sam ja i krenuo priču o rapidu i nepostojećem penalu)

branislava - jedna od tri greške ti je što izjednačavaš srbiju sa srpskom političkom #$%&*%#" (dopiši sama). druga je što praviš razliku između srbije i vojvodine (jer vojvodina je deo srbije i čak uz puno ostvarenje najširih autonomaških zahteva to će ostati) a treće je što ozbiljnošću podgrevaš vatru bez potrebe uz bure puno jako zapaljive materije (moj prvi komentar je najviše bio reakcija na ovo treće - pokušaj relaksacije teme)


niccolo niccolo 09:35 14.08.2012

Re: Može

meni je upućen komentar (pošto sam ja i krenuo priču o rapidu i nepostojećem penalu)

Aha, onda ja još čekam na pojašnjenje zahteva. U međuvremenu pratim pokušaj relaksacije teme:

Posavetuj se sa gorstakom gde je kupio buric, pa taman...

Evo, ovo je tipičan primer ponašanja ovih Vojvođana. Kao, mi imamo probleme, mi imamo zahteve, kupite bure piva i donesite nam na noge ili ćemo da se razvedemo od vas...
alselone alselone 09:41 14.08.2012

Re: Može

Evo, ovo je tipičan primer ponašanja ovih Vojvođana. Kao, mi imamo probleme, mi imamo zahteve, kupite bure piva i donesite nam na noge ili ćemo da se razvedemo od vas...


Srbijance, ognju zivi, to ti je ultimatum. Za sve ove godine sto se Vojvodinu smatrali kravom muzarom i patentirali mutaciju krave i zirafe moras se iskupiti jednim buricem. Preferiram Njemacko (Svapsko, da se tako izrazim) ili Cesko.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:52 14.08.2012

Re: Može

@ niccolo, alselone

Gospođa je vrlo ozbiljna i zabrinuta, a vas dvojica ovako da se šegačite, da ne kažem podhebavate.
mariopan mariopan 10:16 14.08.2012

Re: Može

antioksidant
Čekaj, ja iskažem interesovanje za probleme i zahteve Vojvođana i na to dobijem kao odgovor da je moje interesovanje sjajna ilustracija slepila Srbije za Vojvodinu?

meni je upućen komentar (pošto sam ja i krenuo priču o rapidu i nepostojećem penalu)

branislava - jedna od tri greške ti je što izjednačavaš srbiju sa srpskom političkom #$%&*%#" (dopiši sama). druga je što praviš razliku između srbije i vojvodine (jer vojvodina je deo srbije i čak uz puno ostvarenje najširih autonomaških zahteva to će ostati) a treće je što ozbiljnošću podgrevaš vatru bez potrebe uz bure puno jako zapaljive materije (moj prvi komentar je najviše bio reakcija na ovo treće - pokušaj relaksacije teme)Odličan komentar.

Branislava, dobar je tekst tamo gde opisuješ naše probleme, nije dobar tamo gde tražiš uzroke tog stanja i rešenje.
Uzroci su samo delimično u novoj vlasti, rekla bih da su za sadašnje stanje uveliko krivi svi koji su ikada prošli pored politike, a tu su i Pajtić i Čanak koji sebe rado izuzimaju iz spiska krivaca?
Problemi nisu od juče, od kada je nova vlast preuzela štafetu. Šta je radio DS sve ove godine pa ih izuzimaš iz spiska krivaca, a loše je ovo što rade ovi što su se od juče zapljunuli?

Nas još uvek nosi inercija odluka koje su donošene u prošlosti a od kojih peru ruke svi huškači, merkajući sopstvene pozicije i dobrobit.

Meni se čini da se polako ostvaruje plan zamajavanja naroda kontrolisanim konfliktom da se ne doseti kako je jadan, gladan i opljačkan po celoj Srbiji?
I brine me što će to biti na mom kućnom pragu, što je lako ljude zavesti kada su gladni i nemoćni i podmetanjem sukoba skrenuti pažnju sa pravih problema i krivaca?

Gde smo tu mi?
dragan7557 dragan7557 10:19 14.08.2012

Re: Može

jer vojvodina je deo srbije i čak uz puno ostvarenje najširih autonomaških zahteva to će ostati

Ma jakako, i Kosovo i Metohija je bio deo Srbije pa i onda kada im ponudiše više od autonomije, manje od državnosti.

Naravno KiM je na 'artiji i dan danas "neotuđivi" deo Srbije, mada čini mi se da to malo koga interesuje?

Uzgred stalno se zaboravlja da Vojvodina nije od praveka(ameba i žutih bičara) bila deo Srbije a da ni u aktuelnom srpskom istorijskom dobu Nemanjića, isto nije bila deo Nemanjićk Srbije pa samim tim ni istorijska kolevka Srba.

Kod "kolevke" (KiM) je bilo kuma dala kuma i uzela(ameri) a kod pelena(Vojvodina) će biti kako pobedničke sile odluče, koje su eto ničim izazvane zaboravile da su izgubile rat sa Srbijom, da je Srbija bacila NATO na kolena, da su Rusi već okrenuli rakete sa nuklearnim oružjem prema.....

Bojim se da će nerazumnim iritiranjem onih koji zbilja odlučuju o sudbini Srbije, Srpska vlast ponovo ući u odbranu Svetih teritorija Sandžaka i Vojvodine a što se može završiti pogubno po Srbe i Srbiju.
treće je što ozbiljnošću podgrevaš vatru bez potrebe uz bure puno jako zapaljive materije

Ne potpaljuje gospođa vatru a ti pogledaj izjavu Čanka stoji na B92 o istoj tematici, koja je sve drugo osim nova.

Da se vatra ne podgreva je valjda jasno?

cerski
antioksidant antioksidant 10:24 14.08.2012

Re: Može

Da se vatra ne podgreva je valjda jasno?

hvala
raspiruje, ne podgreva
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 10:49 14.08.2012

Re: Može

Prve dve "greške" su posledica načina na koji vidim činjenice: ne izjednačavam Srbiju i srpsku političku scenu - pod "Srbijom" podrazumevam javno prezentovane stavove države Srbije i politički relevantnih faktora u državi Srbiji; razlikovanje "Srbije" i "Vojvodine" je klasično pravljenje razlike između šireg i užeg skupa (kao "brojevi" i "prirodni brojevi".
Odgovor na primedbu o ozbiljnom pristupu koji podgreva vatru uz bure jako zapaljive materije je: vatra se može gasiti samo uz ozbiljan pristup.
dragan7557 dragan7557 11:17 14.08.2012

Re: Čuje ali kasno beše! Paralela?

Branislava Kostić - narator:
5. Već dugo, Srbija ne čuje, ne razume i suštinski NE VIDI Vojvodinu. Srbija vidi sebe.

Ovo sam čuo u januaru 2010 boraveći u Tunisu decembra 2009 i početkom januara 2010, prilikom Jasmin revolucije a izgovorio ih je diktator Zine el Abidine Ben Ali:

1. Čujem vas Tunižani! Viče razjarenoj masi Ben Ali!
2. Razumem vas Tunižani uzvikuje usplahireni Ben Ali

Da suštinski nije razumeo šta se zbilja dešava pokazala je Istorija.

1. Osim sebe i svojih birokrata Ben Ali nije video ništa drugo, pa je imenovao drugog premijera iz svoje klike. Narod nije prihvatio.

Kraj je poznat, i desio se već mnogo puta u takozvanom Arapskom proleću a desiće se opet u nekom drugom proleću i nekoj drugoj X "revoluciji."


cerski
registry_machine registry_machine 11:18 14.08.2012

Re: Može

Branislava Kostić - Narator
Pametnom je i komarac muzika.

... a tek bumbar!


da se poništi gol rapidu

Aha. Nisam gledao, ali sam siguran da je zahtev opravdan.

sevarlica sevarlica 11:29 14.08.2012

Re: Može

Za sve ove godine sto se Vojvodinu smatrali kravom muzarom


Misliš ovako :)

"Za desetogodišnji period istraživanja ukupna prosečna proizvodnja mleka u Centralnoj Srbiji iznosi 1277 miliona litara što čini 77.81%, a u Vojvodini 328 miliona litara, što čini 19.99% od ukupne proizvodnje mleka u Republici Srbiji."

izvor [url=http://agroekonomija.wordpress.com/2011/01/21/proizvodnja-mleka-i-mlecnih-proizvoda-u-republici-srbiji/][/url]
antioksidant antioksidant 13:58 14.08.2012

Re: Može

Branislava Kostić - Narator
Prve dve "greške" su posledica načina na koji vidim činjenice: ne izjednačavam Srbiju i srpsku političku scenu - pod "Srbijom" podrazumevam javno prezentovane stavove države Srbije i politički relevantnih faktora u državi Srbiji; razlikovanje "Srbije" i "Vojvodine" je klasično pravljenje razlike između šireg i užeg skupa (kao "brojevi" i "prirodni brojevi".
Odgovor na primedbu o ozbiljnom pristupu koji podgreva vatru uz bure jako zapaljive materije je: vatra se može gasiti samo uz ozbiljan pristup.

hvala na odgovoru,
nastavicemo drugi put na drugom mestu
pozdrav
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 15:06 14.08.2012

Re: Može

Čitam predhodne komentare i pomislih da isto ovo napišem, ali preteče me autorka. Čudesno je to suženje vidnog polja koja vlada Srbijom. I nedostatak elementarne introspekcije. To na žalost moram na ovakvim mestima često da ponavljam, ako baš niko više neće sa Srbijom, pa čak ni sve više Srba iz Vojvodine, onda mora malo biti problem u Srbiji a ne svima ostalima. Ali jok, svi smo nešto zavidni, pakosni, pokvareni i nezahvalni...
sevarlica sevarlica 16:43 14.08.2012

Re: Može

onda mora malo biti problem u Srbiji a ne svima ostalima


Pa naravno da je problem u Srbiji, ali te probleme treba da se reše a ne da se beži od istih.

Da li zaista misliš da će ova kamarila kretena i lezilebovića koji sebe nazivaju državnicima bolje da vode Vojvodinu kad bude bila samostalna???
Verujem da će u prvo vreme biti bolje, ali za 10 godina, opet isto.

Evo pogledaj nas i Hrvate. Komsije su imale 10x bolju startnu poziciju od nas pa nam nisu pobegli 2 veka, već žive malo bolje i to na račun zaduživanja.
alselone alselone 09:36 14.08.2012

Dva puta 'razvod' u dve recenice

Je l' da da bi ti to najvise volela?
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 10:50 14.08.2012

Re: Dva puta 'razvod' u dve recenice

Ne.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 11:08 14.08.2012

Re: Dva puta 'razvod' u dve recenice

razvod

Iju, ostaćete bez ijedne medalje
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 11:26 14.08.2012

Re: Dva puta 'razvod' u dve recenice

dobrosavljevic_m
razvod

Iju, ostaćete bez ijedne medalje

Eto.
expolicajac expolicajac 09:47 14.08.2012

Četiri Srbije

Postoje četiri Srbije.
1. Vojvodina
2. Beograd
3. RESTO
4. Kosovo
Trenutno nema politički artikulisane snage koja poseduje sposobnosti da objedini ovo "jedinstvo suprotnosti". Zato nam i ide kako nam ide.
alselone alselone 09:49 14.08.2012

Re: Četiri Srbije

Postoje četiri Srbije.


A Nis?
Ja sam uvek tvrdio da ste vi posebni.

Evo ex, predlazem revijalni judo mec. Vojvodina - Nisavski okrug pod nazivom "u korak pomirenju".
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:50 14.08.2012

Re: Četiri Srbije

Plus Prva i Druga Srbija = 6 .
expolicajac expolicajac 09:53 14.08.2012

Re: Četiri Srbije

Evo ex, predlazem revijalni judo mec. Vojvodina - Nisavski okrug pod nazivom "u korak pomirenju".

Nisam siguran za koga bih ja nastupao
alselone alselone 10:00 14.08.2012

Re: Četiri Srbije

Nisam siguran za koga bih ja nastupao


Odande si odakle ti je zena.
Jao da, pa ti si nas.
dragan7557 dragan7557 10:25 14.08.2012

Re: Četiri Srbije

expolicajac 10:47 14.08.2012
Četiri Srbije
Postoje četiri Srbije.
1. Vojvodina
2. Beograd
3. RESTO
4. Kosovo

Kad su Turci priključili Sandžak "njihovoj" Bosni, viđoh samo da svojataju Sarajevo?

Ili si Sandžak svrstao pod RESTO?

cerski
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 10:50 14.08.2012

Re: Četiri Srbije

Bojim se da ste u pravu.
alselone alselone 10:53 14.08.2012

Re: Četiri Srbije

Najbolje da koristis "Citiraj" umesto "Odgovori".
Ovako ne znamo kome se obracas. Da nisi, nedajboze, cerskom rekla da je u pravu. Ima da naraste ko krofna, oma.
expolicajac expolicajac 10:56 14.08.2012

Re: Četiri Srbije

Bojim se da ste u pravu.

Ma Branislava, nemoj da se bojiš. Upravo je to početak kraja agonije.Ili će se naći ljudi koji će artikulisati to ili ne. Više nema nazad. Mene boli kako za Vojvodinu tako i za RESTO, a bogami i za Kosovo. A za Beograd me zabole. Naravno da od Beograda sve zavisi, tamo je "intelektualna" elita Srbalja, ali dok se oni ne "uguše u inteletualnom smradu" nama ostalima nema pomoći.
milisav68 milisav68 11:02 14.08.2012

Re: Četiri Srbije

expolicajac
Postoje četiri Srbije.
1. Vojvodina
2. Beograd
3. RESTO
4. Kosovo

Ne postoji ni jedna.
Postoje samo ljudi koji imaju para, i oni koji nemaju.
Ili recimo, nisam primetio da kriminalci iz Vojvodine, ne saradjuju sa kriminalcima sa Kosova.

Jedino me ovaj alselone razočarao, zove ljude u goste, a traži da mu se donese posluženje.
expolicajac expolicajac 11:21 14.08.2012

Re: Četiri Srbije

Postoje samo ljudi koji imaju para, i oni koji nemaju.

Milisave sine, pa zar, više puta kroz istoriju dokazana činjenica, " imaš pa nemaš" ti ne kazuje da je to trenutno stanje. Ovi što misle da puno imaju, začas će da nemaju, ako nisu u vlasti.
Ja u Nišu i okolni znam samo dva čoveka koja su imali, sada imaju i imaće "novce" što bi rekli Vojvođani. Nikada nisu bili u politici, obojica se bave isključivo proizvodnjom i obojica su pošteni.
Znajući situaciju u Srbiji siguran sam da je isti procenata i u ostalim delovima.
Ima mesta na kojima dobar znalac čitanja može svašta da nađe
I zato, sine Milisave, moja je podela tačna
sevarlica sevarlica 11:34 14.08.2012

Re: Četiri Srbije

expolicajac
Postoje četiri Srbije.
1. Vojvodina
2. Beograd
3. RESTO
4. Kosovo
Trenutno nema politički artikulisane snage koja poseduje sposobnosti da objedini ovo "jedinstvo suprotnosti". Zato nam i ide kako nam ide.
Samo bih Beograd stavio pod 2 kategorije:

2a. Grad
2b. Beograd RESTO

E to resto ne sme ni da bekne ni u Beogradu ni u ostatku Srbije.

P.S. Mada i Vojvodina može da se podeli na 2 kategorije:
1a. Novi Sad
2a Vojvodina RESTO
niccolo niccolo 11:49 14.08.2012

Re: Četiri Srbije

Jedino me ovaj alselone razočarao, zove ljude u goste, a traži da mu se donese posluženje.

'si vid'o!
milisav68 milisav68 12:08 14.08.2012

Re: Četiri Srbije

expolicajac

Ja u Nišu i okolni znam samo dva čoveka koja su imali, sada imaju i imaće "novce" što bi rekli Vojvođani. Nikada nisu bili u politici, obojica se bave isključivo proizvodnjom i obojica su pošteni.

To je onda izuzetak, a ne pravilo.

A pravilo je da moć i pare idu ruku pod ruku sa politikom i kriminalom, da ne nabrajam sad ko je kod koga išao na slavu, i ko je kome kum, i ko sa kim pije kafu i piće.....

To što se brzo i tragično menjaju igrači, je dokaz da je takav sistem poguban za sve, i da ne zna za granice....
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:13 14.08.2012

Re: Četiri Srbije

expolicajac
Postoje četiri Srbije.
1. Vojvodina
2. Beograd
3. RESTO
4. Kosovo
Trenutno nema politički artikulisane snage koja poseduje sposobnosti da objedini ovo "jedinstvo suprotnosti". Zato nam i ide kako nam ide.


hju , kakva nepravda prema šumadiji(gde je omega kad je gusto?)

a zna se da je šumadija jetra srbije !!
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 15:13 14.08.2012

Re: Četiri Srbije

sevarlica
P.S. Mada i Vojvodina može da se podeli na 2 kategorije:
1a. Novi Sad
2a Vojvodina RESTO

Opet ta nevešta spinovanja i "južnjačke utehe". Bojim se da će vas stvarnost, što se te podeljenosti tiče demantovati. Već vas je demantovala, kako god.
omega68 omega68 15:48 14.08.2012

Re: Četiri Srbije

kakva nepravda prema šumadiji(gde je omega kad je gusto?)


Sve što bih rekao bilo bi za doživotni BAN

Nego, ovo mi je interesantno:
U KPZ Valjevo postoje dve frakcije osuđenika: “seljačka” i “beogradska”. Prvoj frakciji pripadaju osuđenici iz Novog Sada, Niša, Jagodine, dok su u drugoj robijaši iz Beograda i okoline.

LINAK
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:34 16.08.2012

Re: Četiri Srbije

a zna se da je šumadija jetra srbije !!

MOLIM?!
Obren Markov Obren Markov 09:53 14.08.2012

Ključno pitanje

ide iza kraja

Na kraju, imam samo jedno pitanje: ima li u Srbiji dovoljno (političke, ljudske, ekonomske) pameti da obrati pažnju na Vojvodinu i Vojvođane? Da shvati nezadovoljstvo, da shvati probleme i zahteve. Kako bi se razvoj događaja u Vojvodini usmerio ka poboljšanju i napretku, umesto ka - razvodu


Moja procena je da ništa takvo, a istovremeno dovoljnog kapaciteta da utiče na odluke, sada ne postoji u centralnoj Srbiji. Sa druge strane, poučen iskustvom, čini mi se da će se nešto od toga ipak javiti i ojačati kada počne da se diskutuje o sledećoj fazi, o načinu razrešenja u tom momentu već eskaliranog problema - da li mirno ili drugačije.

Jedino, sada, danas, postoje relevantni sagovornici sa prečanske strane. A da li će ih biti i u tom trenutku... ne vidim toliko daleko.
cult cult 10:06 14.08.2012

Re: Ključno pitanje

ili drugačije.


Osećam značajnost ovog italika.
I napetu misterioznost.


alselone alselone 10:07 14.08.2012

Re: Ključno pitanje

da li mirno ili drugačije.


Kakav bulj shit.
cult cult 10:13 14.08.2012

Re: Ključno pitanje


Kakav bulj shit.


inače, zbog ovog spota sam crk'o od smeha kad ugledah prvi put.
Prva nagrada za kemp.

Al ovaj lakopreteći italic me sad podsetio na lyrics.Kad krenete na nas, obećavam da ću biti pripadnik mirovnog pokreta, klasičan izdajnik iz kruga dvojke, i da ću pevati give peace a chance.
alselone alselone 10:23 14.08.2012

Re: Ključno pitanje

cult

inače, zbog ovog spota sam crk'o od smeha kad ugledah prvi put.
Prva nagrada za kemp.

Al ovaj lakopreteći italic me sad podsetio na lyrics.

Kad krenete na nas, obećavam da ću biti pripadnik mirovnog pokreta, klasičan izdajnik iz kruga dvojke, i da ću pevati give peace a chance.


E, spot je nevidjeno smesan. Pogledaj ga samo kako je ljut, uf! Kakva gluma, presisao je sve ostale.

Ja do kruga dvoje ne planiram da dolazim. Uzmemo samo ono sto nam pripada - srebrobogati Zemun.
mariopan mariopan 10:27 14.08.2012

Re: Ključno pitanje

cult
Kad krenete na nas, obećavam da ću biti pripadnik mirovnog pokreta, klasičan izdajnik iz kruga dvojke, i da ću pevati give peace a chance.

Ih, lako je biti on lajn izdajnik, preseli se ti iz kruga dvojke ovamo preeko, kao ja, pa da te vidim ondak.
Obren Markov Obren Markov 10:41 14.08.2012

Re: Ključno pitanje

cult
ili drugačije.


Osećam značajnost ovog italika.
I napetu misterioznost.
alselone
da li mirno ili drugačije.


Kakav bulj shit.


Karavani prolaze
dok kerovi... zna se šta rade.
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 10:52 14.08.2012

Re: Ključno pitanje

"A da li će ih biti i u tom trenutku... ne vidim toliko daleko".
Nadam se da hoće.
Bilo bi dobro da ih bude.
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 10:59 14.08.2012

Re: Ključno pitanje

"Kad krenete na nas, obećavam da ću biti pripadnik mirovnog pokreta, klasičan izdajnik iz kruga dvojke, i da ću pevati give peace a chance"
I većina nas "sa ove strane" se zalaže za mir, mirno razrešenje konflikata i razuman dijalog. To je razlog što sam napisala ovaj tekst.
S druge strane, to ne znači da problem ne postoji. Niti da ga ne treba (što pre) rešavati.
alselone alselone 07:04 16.08.2012

Re: Ključno pitanje

da li mirno ili drugačije.


Zanimljivo da osim Kulta niko nije reagovao na ovo djubre od konstatacija. Mirno ili drugacije.
Gospodjo Narator, Vama ovo ne smeta? Ne bode oči? Ne izlgeda kao retorika devedesetih? Ne igleda kao bivši režim?


Da je neko nesto slicno napisao o Kosovu bilo bi optužbi za zveckanje oružjem, radikalstva, SPC mafija, tra, la, la.

Ali ovako, kada je Vojvodina u pitanju nesretni Obren može da piše ovakve nebuloze bez reakcije.

Obrene, to se neće desiti, koliko god ti priželjkivao.
registry_machine registry_machine 10:13 16.08.2012

Re: Ključno pitanje

I većina nas "sa ove strane" se zalaže za mir, mirno razrešenje konflikata i razuman dijalog. To je razlog što sam napisala ovaj tekst.

Oprostite, ali o kakvoj vecini vi ovde govorite? Vas je DS stavio na svoja ramena i preneo preko linije cenzusa, i sada placa ceh gledajuci nemo vase protivustavno i protivzakonsko organizovanje i destrukciju.
Vi ste se organizovali u protivustavnim radnjama i vase delovanje je protivustavno.

Svaka organizacija slicna vasoj morala bi odmah biti zabranjena, a svaka protivustavna aktivnost odmah najstroze sankcionisana, po svim vazecim zakonima ove drzave. Svaki pojedinac koji iznosti stavove kakve vi ovde iznosite je neprijatelj drzave Srbije i svih njenih gradjana.

Nadam se da se Srbija jednog dana poceti doslovno da primenjuje odredbe zakona kojima se sankcionisu ovakva nedela.
mariopan mariopan 14:00 16.08.2012

Re: Ključno pitanje

Zanimljivo da osim Kulta niko nije reagovao na ovo djubre od konstatacija.

Kako nije, pa mene je stra' od same pomisli.
Samo nisam htela đonom, jer ne verujem ni da je moguće bilo šta od toga, verujem da su ljudi pametniji. Ali ko zna..?
alselone alselone 14:10 16.08.2012

Re: Ključno pitanje

jer ne verujem ni da je moguće bilo šta od toga, verujem da su ljudi pametniji.


Ne verujem ni ja da je tako nesto moguce ali me zanima, kao osvedocenog borca protiv govora mrznje i bivseg rezima, sta na to ima da kaze gospodja Narator. Mozda joj je promakla ta Obrenova recenica pa zelim samo da joj skrenem paznju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:35 16.08.2012

Re: Ključno pitanje

Kad krenete na nas, obećavam da ću biti pripadnik mirovnog pokreta, klasičan izdajnik iz kruga dvojke, i da ću pevati give peace a chance.

Ja ću da ti pletem venčiće...
blogovatelj blogovatelj 19:13 16.08.2012

Re: Ključno pitanje

Zanimljivo da osim Kulta niko nije reagovao na ovo djubre od konstatacija.


Nisam pazljivo citao ovaj blog nego na preskok, tako da nisam video ranije.
A i bejah banovat.
Lepo si rekao.
Djubre.
Moze i fekalija.
Msje Obren resio da postane revolucionar...
Kuda ide ovaj svet...
alselone alselone 07:10 17.08.2012

Re: Ključno pitanje

Ma strasno. Pokusace tu razni mutni tipovi, secikese i sitne duse da unesu razdor.
Gospodjo Narator?
mariopan mariopan 09:21 17.08.2012

Re: Ključno pitanje

alselone
Ma strasno. Pokusace tu razni mutni tipovi, secikese i sitne duse da unesu razdor.
Gospodjo Narator?

Pokušavaju odavno, nije to od juče, sada samo misle da je vreme sazrelo?

Juče sam odgledala dokumentarac "Težina lanaca" od Malagurskog, onaj što ga Tijanić zabranio da se ne prikaže na našoj TV, pa mi je jasno i zašto ga nije pustio da narod vidi.

A meni samo kaži "ne može" pa ću baš da ga iskopam da vidim.

I preporučujem gospođi Narator da ga pogleda, ( i svima drugima) možda se neke oči otvore i nekome dođe iz dupeta u glavu?

Možda izbegnemo nesreću koju nam spremaju?
alselone alselone 09:44 17.08.2012

Re: Ključno pitanje

mariopan


Možda izbegnemo nesreću koju nam spremaju?


Sto je najbolje, ja mislim da nam dalju nesrecu ne spremaju i da su fokusirali nesto drugo. Ostali su samo prdavci koji po inerciji pokusvaju da naprave probleme.


Moracu i ja da pogledam film. Vise ljudi mi je reklo da je dobar.

Mariopan
mariopan mariopan 13:16 17.08.2012

Re: Ključno pitanje

Mariopan

Alselone
Dr M Dr M 10:13 14.08.2012

Politička fizika


"Nova vlast u Beogradu krenula je upravo od takvih poteza i njihove posledice se šire, kao kad bacite kamenčić u vodu. Njihova "društvena akcija", neminovno rezultira "društvenom reakcijom". To je kao 1+1=2. A ko ne zna političku matematiku, ne valja da se u nju petlja."


Nažalost, matematika, ili fizika, je u ovakvim slučajevima još nepovoljnija.

Tu radi ona narodna izreka:

"Pritisnuto jače, još više odskače".

Ukratko, akcija Vlade neće izazvati akcija ravna reakciji efekat nego akcija=reakcija+X.

Nije bilo potrebno 100 dana a već Vaterlo!
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 15:21 14.08.2012

Re: Politička fizika

Dr M


Upravo tako. Primer Vojvodine je ono što mi budi najveću sunju u to da nove vlesti nisu one kada su bile vlasti devedesetih. Logika je sledeća, znamo da ćemo morati da batalimo Kosovo, znamo da ćemo morati da sprovodimo nepopularne mere, znači, moramo ili da hapsimo ili da pritisnemo Vojvodinu. Prvo im se učinilo da je jeftinije ovo drugo, pa su posle reakcija kakve si opisao, krenuli da rade ovo prvo.
registry_machine registry_machine 10:40 15.08.2012

Re: Politička fizika

Ukratko, akcija Vlade neće izazvati akcija ravna reakciji efekat nego akcija=reakcija+X.


Insekt mi govori da vas doktorat nije iz oblasti prirodnih nauka...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:56 14.08.2012

Autonomaske besmislice

BKN

2. Autonomaški pokret u Vojvodini posledica je suštinski i ozbiljno pogoršanog položaja Vojvodine


Obicna autonomaska besmislica. Po cemu je to polozaj Vojvodine gori od polozaja Macve ili Sumadije? Naprotiv bolji je. Evo i dokaza: iz budzeta Srbije se 7% izdvaja za autonomasku administraciju - sto znaci da pomenute Macva i Sumadija koje uplacuju u taj budzet izdrzavaju pomenute parazite. To je cista autonomaska pljacka Srbije.

BKN

Svaki punoletan Vojvođanin zna da "oni imaju jednu, a mi drugu vlast - oni Vučića, a mi DS i Ligu". Taj iskaz sadrži, u osnovi, jedan ozbiljan problem - definisani su "mi" i "oni". Nauka to naziva "definisanje strana u konfliktu", što znači da ulazimo u drugu fazu latentnog konflikta.


Jos jedna autonomaska besmislica. NIGDE u demokratskom svetu nije jedna ista partija/koalicija ravnomerno rasporedjena na celoj teritoriji zemlje ... pa niko razuman ne prica o "latentnom konfliktu". U prilicnom broju vojvodjanskih gradova na vlasti nisu DS i Liga pa bi onda po ovoj nakardnoj autonomaskoj logici morao da postoji latentni konflikt izmedju pojedinih gradova ( U Novom Sadu naprednjaci su započeli razgovore sa SPS o formiranju nove vlasti, a stranački pregovori čekaju Sombor, Kikindu, Užice, Kulu, Kraljevo, Šid, Beočin, Inđiju, Čačak, Loznicu, Trstenik, Svilajnac, Vrnjačku Banju... Socijalisti i naprednjaci do sada su formirali vlast u Baču, Zrenjaninu, Pančevu, Pećincima, Rumi, Bačkoj Palanci, Sremskoj Mitovici i Nišu.)

BKN

5. Već dugo, Srbija ne čuje, ne razume i suštinski NE VIDI Vojvodinu. Srbija vidi sebe.
................................................
7. Na kraju, imam samo jedno pitanje: ima li u Srbiji dovoljno (političke, ljudske, ekonomske) pameti da obrati pažnju na Vojvodinu i Vojvođane?


Opet autonomaske besmislice. Po cemu to Srbija vise "cuje" i "obraca paznju" na Macvu, Sumadiju, juznu Srbiju nego na Srem, Banat, Backu, Vojvodinu??? I po kojoj to logici bi trebalo da bude slucaj?

Jedina stvar koja u Srbiji MORA da se ispravi je da se uvede SIMETRICNA decentralizacija. Pa da se zajednicka drzava podjednako brine o svim svojim delovima i da ih u istoj meri "cuje". I da sto pre prestane gorepomenuta autonomaska pljacka Srbije.
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 11:01 14.08.2012

Re: Autonomaske besmislice

Vaša argumentacija me neodoljivo podseća na argumenatciju zajedničke nam države u vreme devedesetih. Da li da to smatram slučajnošću?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:15 14.08.2012

Re: Autonomaske besmislice

Branislava Kostić - Narator
Vaša argumentacija me neodoljivo podseća na argumenatciju zajedničke nam države u vreme devedesetih. Da li da to smatram slučajnošću?


pa sta? kakve veze ima na sta vas podeseca/asocira? Argumenti se mogu ili pobiti kontrargumetima (pokazati se njihova netacnost) ... ili prihvatiti. To da li vam se svidjaju ili ne je vas licni problem...
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 11:30 14.08.2012

Re: Autonomaske besmislice

pa sta? kakve veze ima na sta vas podeseca/asocira? Argumenti se mogu ili pobiti kontrargumetima (pokazati se njihova netacnost) ... ili prihvatiti. To da li vam se svidjaju ili ne je vas licni problem...

Vasilije, možda bi bilo dobro malo stišati emocije, a pojačati racio. To obično doprinosi kvalitetu diskusije i boljem razumevanju.
alselone alselone 11:34 14.08.2012

Re: Autonomaske besmislice

Branislava Kostić - Narator
pa sta? kakve veze ima na sta vas podeseca/asocira? Argumenti se mogu ili pobiti kontrargumetima (pokazati se njihova netacnost) ... ili prihvatiti. To da li vam se svidjaju ili ne je vas licni problem...

Vasilije, možda bi bilo dobro malo stišati emocije, a pojačati racio. To obično doprinosi kvalitetu diskusije i boljem razumevanju.

Gospodjo Narator, dodje li Vama nesto Filip Mladenovic?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:38 14.08.2012

Re: Autonomaske besmislice

Branislava Kostić - Narator

Vasilije, možda bi bilo dobro malo stišati emocije, a pojačati racio. To obično doprinosi kvalitetu diskusije i boljem razumevanju.


Hahaha gde ti vidis moje "nestisane" emocije? Izneo sam ti nekoliko argumenata i nekoliko pitanja, demantovao neke autonomaske besmislice iz tvog teksta i ti nemas na to nikakav racionalan odgovor. Nego pricas o nekim tvojim asocijacijama i dajes savete tipa "pojacati racio" ... koji bi tebi samoj najvise koristio - ako si u stanju da ga primenis.
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 11:48 14.08.2012

Re: <span>Re: A<span id="dtx-highlighting-item" dtx-highlight-backgroundcolor="lime">u</span>tonomaske besmislice</span>

Gospodjo Narator, dodje li Vama nesto Filip Mladenovic?

Kod nas, u Vojvodini, izraz "dođe ti", ili "dođem ti", znači "duguje ti", odnosno "duguje mi". Shodno tome -gospodin Filip Mladenović mi - "ne dođe ništa".
bolid1 bolid1 12:00 14.08.2012

Re: Autonomaske besmislice

Jel' zna Srbija i gradjanstvo iste, kakvo teritorijalno uredjenje zeli i sta to teritorijalno uredjenje sa sobom nosi. Kad god se pomene "a" od autonomije Vojvodine, odmah krene kontra iz DSSovskih horova kako je to rasparcavanje zemlje i ostale gluposti, narod, ko narod slusa velike reci i bira uhu prijemcivije.

Mislim da ni jedan politicar nije seo i ozbiljno se pozabavio konceptom regija, autonomnih oblasti, cegavec i taj koncept izneo pred glasace. Sto se mene tice, cela Srbija bi trebala da bude izdeljena na "Vojvodine", a da centralna vlast ostane i bavise onim sto je zajednicko svima.

Evo, glup primer, nece Beograd srediti prugu Zrenjanin-Novi Sad ili Nis-Merdare, uz pozitivnu pretpostavku, ne zato sto nece, nego zato sto ne vidi, jednostavno, Beograd treba da se bavi Koridorom (Subotica-Dimitrovgrad i od Nisa prema Makedoniji) sve ovo lokalno, dizite privredu, pravite pruge, nadjite interes. A, ta privreda, te pruge je ono sto "mali" ljudi vide u lokalu i to je ono sto im zivot znaci...

Mozda sam malo uprostio, ali to je sustina, bar, kako je ja vidim.
sevarlica sevarlica 12:02 14.08.2012

Re: Autonomaske besmislice

Branislava Kostić - Narator
Vaša argumentacija me neodoljivo podseća na argumenatciju zajedničke nam države u vreme devedesetih. Da li da to smatram slučajnošću?


Gospođo Kostić, argumentacija koju je izneo Vasilije je zaista argumentacija, dok bih ono što ste vi napisali pre nazvao spiskom želja razmaženog deteta koje kuka roditeljima čim mu nešto ne kupe.

Činjenica je da Vojvođansku autonomiju plaćaju i Šabac, Požarevac, Smederevo, Jagodina, Niš, Leskovac, itd. jer Vojvodina dobija specijalnih 7% iz budžeta plus sve ono što ima ostatak države(policiju, zdravstvo, sudstvo, školstvo, lokalnu administraciju , itd.)

Najveći razlog zbog kojeg bih Vojvodini kao celini ukinuo autonomiju je činjenica da sve ove godine odkad je u specijalnom statusu, nije uspela da izvrši decentralizaciju i ravnopravnu raspodelu sredstava ni na svojoj teritoriji, te je kao i beogradska vlast nesposobna da izjednači u pravima sve svoje građane. Vlast u Novom Sadu uspela je da uradi dve stvari: da uništi veći deo Vojvodine i da krivicu svali na Beograd.
Samo nekoliko "nepravdi" koje je dozvolio "Beograd" Vojvodini na račun ostatka Srbije koji te pogodnosti nemaju:
1. Dodatne troškove iz budžeta
2. Dostupna sredstva iz NIP-a (75% Vojvodina,20% Beograd,5% RESTO)
3. Razvojna Banka za čije BESPOVRATNE kredite garantije Narodna Banka Srbije
4. Plan investicija.
itd.

Srbija mora da se podeli na Srezove(okruge) i da se u okviru njih usitne opštine. Ti srezovi moraju imatu de facto autonomiju u svakom obliku, ali i obaveze koje je prate.

Npr. Južno-banatski okrug sa sedištem u Pančevu(ne znam što nije u Vršcu) ima deo svog školstva, zdravstva, policije, itd. Donosi uredbe koje su u okviru zakona i Ustava, a koje su pisane zbog specifičnosti neke oblasti. Saobraćajci, komunalni i reonski policajci mogu biti pod direktnom upravom opštine i okruga. Pa bi tako šef stanice išao na raport kod predsednika opštine i dobijao zadatke, itd. Da ne širim previše, mislim da shvatate poentu.

westvleteren westvleteren 12:02 14.08.2012

Re: Autonomaske besmislice

Sto se mene tice, cela Srbija bi trebala da bude izdeljena na "Vojvodine", a da centralna vlast ostane i bavise onim sto je zajednicko svima.

Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 12:18 14.08.2012

Re: <span><span id="dtx-highlighting-item" dtx-highlight-backgroundcolor="lime">Re: </span>Autonomaske besmislice</span>

sevarlica
Branislava Kostić - NaratorVaša argumentacija me neodoljivo podseća na argumenatciju zajedničke nam države u vreme devedesetih. Da li da to smatram slučajnošću?


Gospođo Kostić, argumentacija koju je izneo Vasilije je zaista argumentacija, dok bih ono što ste vi napisali pre nazvao spiskom želja razmaženog deteta koje kuka roditeljima čim mu nešto ne kupe.

Činjenica je da Vojvođansku autonomiju plaćaju i Šabac, Požarevac, Smederevo, Jagodina, Niš, Leskovac, itd. jer Vojvodina dobija specijalnih 7% iz budžeta plus sve ono što ima ostatak države(policiju, zdravstvo, sudstvo, školstvo, lokalnu administraciju , itd.)

Najveći razlog zbog kojeg bih Vojvodini kao celini ukinuo autonomiju je činjenica da sve ove godine odkad je u specijalnom statusu, nije uspela da izvrši decentralizaciju i ravnopravnu raspodelu sredstava ni na svojoj teritoriji, te je kao i beogradska vlast nesposobna da izjednači u pravima sve svoje građane. Vlast u Novom Sadu uspela je da uradi dve stvari: da uništi veći deo Vojvodine i da krivicu svali na Beograd.
Samo nekoliko "nepravdi" koje je dozvolio "Beograd" Vojvodini na račun ostatka Srbije koji te pogodnosti nemaju:
1. Dodatne troškove iz budžeta
2. Dostupna sredstva iz NIP-a (75% Vojvodina,20% Beograd,5% RESTO)
3. Razvojna Banka za čije BESPOVRATNE kredite garantije Narodna Banka Srbije
4. Plan investicija.
itd.

Srbija mora da se podeli na Srezove(okruge) i da se u okviru njih usitne opštine. Ti srezovi moraju imatu de facto autonomiju u svakom obliku, ali i obaveze koje je prate.

Npr. Južno-banatski okrug sa sedištem u Pančevu(ne znam što nije u Vršcu) ima deo svog školstva, zdravstva, policije, itd. Donosi uredbe koje su u okviru zakona i Ustava, a koje su pisane zbog specifičnosti neke oblasti. Saobraćajci, komunalni i reonski policajci mogu biti pod direktnom upravom opštine i okruga. Pa bi tako šef stanice išao na raport kod predsednika opštine i dobijao zadatke, itd. Da ne širim previše, mislim da shvatate poentu.


Dakle:
1. Hvala za ono "dete", makar bilo i u negativnom kontekstu. Što se tiče odnosa razmažene dece i roditelja u kontekstu odnosa Vojvodine i Srbije - tu svaka šala prestaje. Naime: mislim da nije dobro zahteve Vojvodine za većom autonomijom, smatrati "zahtevima razmaženog deteta". Moj tekst je, između ostalog, imao za cilj da ukaže na štetnost takvog stava. Rekoh - "između ostalog".
2. Znate, jedan od problema sa autonomijom Vojvodine je taj stav da neko treba tu autonomiju da Vojvodini da/dodeli. To tako baš i ne ide. Ljudi (pojedinci i grupe) se o međusobnom odnosu dogovaraju. To sa "dozvoljavanjem", "davanjem" ili "dopuštanjem" baš i ne ide, osim kod autokrata (pojedinaca, ili grupa).
3.Uvek kada ima mnogo "mora", ispadne da koješta baš i ne mora.
sevarlica sevarlica 12:31 14.08.2012

Re: <span><span id="dtx-highlighting-item" dtx-highlight-backgroundcolor="lime">Re: </span>Autonomaske besmislice</span>

1. Hvala za ono "dete", makar bilo i u negativnom kontekstu.


Nema na čemu, samo sam opisivao situaciju plastično, ništa više.

Što se tiče odnosa razmažene dece i roditelja u kontekstu odnosa Vojvodine i Srbije - tu svaka šala prestaje.

Autonomija u ovakvom obliku je najveća šala od svih, dodao bih jako opasna šala.


Naime: mislim da nije dobro zahteve Vojvodine za većom autonomijom, smatrati "zahtevima razmaženog deteta".

Upravo je to definicija kada jedno dete traži skupe patike a druga deca idu bosa, kada bi jedno da jede u restoranu a druga u kantama za smeće. To je ono što vi ne shvatate.
Treba doneti zakon da su svi delovi Srbije jednaki i šlus. Nema povlastica ni za Vojvodinu, ni za Beograd ni za Niš.
Vidim da na pogodnosti koje Vojvodina ima za razliku od drugih delovaSrbije niste odgovarali tako da rezonijem da se slažete ali da i dalje mislite da Vojvodina treba da dobije još i to na račun ostatka zemlje.

Ukoliko je to slučaj ne bih više polemisao sa vama, jer onaj ko misli da zaslužuje bolje samo zbog geografskog porekla ili krvnih zrnaca nije moj sagovornik.
milisav68 milisav68 12:46 14.08.2012

Re: Autonomaske besmislice

bolid1
Sto se mene tice, cela Srbija bi trebala da bude izdeljena na "Vojvodine", a da centralna vlast ostane i bavise onim sto je zajednicko svima.

Ma i tu se pravi nepotrebna administracija.
Bolje na gradove/opštine od 50 do 100 hiljada stanovnika, pa da svaka opština ima mesto u parlamentu, a da izbori budu po većinskom sistemu.

Onda bi političari više vodili računa šta rade, a partije ko im je član.

gedza.73 gedza.73 21:40 15.08.2012

Re: Autonomaske besmislice

alselone
Gospodjo Narator, dodje li Vama nesto Filip Mladenovic?

On je naš ( Šumadija) a ona je vaša (Vojvodina).
Što će reći da smo u istom čabru.

Ali ova cult-ova rečenica
Kad krenete na nas, obećavam da ću biti pripadnik mirovnog pokreta, klasičan izdajnik iz kruga dvojke, i da ću pevati give peace a chance.

me štrecnula.

Koliko neko mora da bude debil, kreten, som da zarad sitne koristi iskoristi jeftine emocije ljudi (mi, oni, kradu, ne rade, mrze, ne daju, otimaju, nekulturni) i iazove takav pičvajz u kome ljudi ostaju bez života, porodica, imovine...

I kao da od juče nemamo to iskustvo neko ponovo navodi vodenicu na krv.

Ne želi neko pravo i pravedno rešenje već gužvu.

Da nismo u nekom čistilištu pa se vrtimo u krug?


Političari iskoriste par usijanih glava. I kurcšlus odmah iza ćoška.
Kad bi oni trebali međusobno da se tabaju i kolju da vidiš kako bi svi živeli mirno i u slozi.

K'o što većina reče
problemme su nam napravili političari i umesto rešenja oni nam nude još veće blato.

A masa je krenula da se pali i žari.

Edit
Vidim da je Vučko ovo mnogo smislenije napisao.
mirelarado mirelarado 23:34 15.08.2012

Re: <span>Re: A<span id="dtx-highlighting-item" dtx-highlight-backgroundcolor="lime">u</span>tonomaske besmislice</span>

Branislava Kostić - Narator
Gospodjo Narator, dodje li Vama nesto Filip Mladenovic?

Kod nas, u Vojvodini, izraz "dođe ti", ili "dođem ti", znači "duguje ti", odnosno "duguje mi". Shodno tome -gospodin Filip Mladenović mi - "ne dođe ništa".


Овај израз се у том значењу - доћи нешто некоме --> дуговати - употребљава и изван Војводине, додуше у веома ниском, жаргонском говорном регистру српскога језика, не и у озбиљном разговору, а нарочито не у писаној комуникацији. Једнако као и употреба истог израза за "бити род с неким".

П.С. Да није ово осећање посебности војвођанског жаргона (у наведеном случају неоправдано)) наговештај рађања још једног новог овдашњег језика?
sevarlica sevarlica 11:11 14.08.2012

re...

Već dugo, Srbija ne čuje, ne razume i suštinski NE VIDI Vojvodinu. Srbija vidi sebe.


Da sebe, sa sve Vojvodinom u sebi. Srbija i Vojvodina nisu ni partneri ni neistomišljenici ni neprijatelji jer nisu u istom rangu. Kao organ i organizam. Vojvodina je organ a Srbija organizam.
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 11:33 14.08.2012

Re: re...

Da sebe, sa sve Vojvodinom u sebi. Srbija i Vojvodina nisu ni partneri ni neistomišljenici ni neprijatelji jer nisu u istom rangu. Kao organ i organizam. Vojvodina je organ a Srbija organizam.

Vojvodina je, recimo, ekonomski, politički, kulturni... entitet. U nekim pravcima sociologije rekli bi - "organizam".
A - organ? E, to, čini se - neće moći.
dragan7557 dragan7557 11:52 14.08.2012

Re: re...

Branislava Kostić - narator:
A - organ? E, to, čini se - neće moći.


Ako mislimo na isti organ, onda je to moglo, a očigledno je da mnogi smatraju da još uvek može.

Naravno hoće li moći u budućnosti je pitanje sporazuma između hm... organa i organizma.

cerski
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 11:59 14.08.2012

Re: re...

dragan7557
Branislava Kostić - narator:
A - organ? E, to, čini se - neće moći.


Ako mislimo na isti organ, onda je to moglo, a očigledno je da mnogi smatraju da još uvek može.

Naravno hoće li moći u budućnosti je pitanje sporazuma između hm... organa i organizma.

cerski


Šarma Vam nikad nije manjkalo, gospodine Cerski. Pozdrav.
westvleteren westvleteren 12:03 14.08.2012

Re: re...

A - organ? E, to, čini se - neće moći.


Organ u svakom slucaju. Sad dal' srpski, hrvatski, madjarski ostaje da se vidi.
sevarlica sevarlica 12:04 14.08.2012

Re: re...

Branislava Kostić - Narator
Da sebe, sa sve Vojvodinom u sebi. Srbija i Vojvodina nisu ni partneri ni neistomišljenici ni neprijatelji jer nisu u istom rangu. Kao organ i organizam. Vojvodina je organ a Srbija organizam.

Vojvodina je, recimo, ekonomski, politički, kulturni... entitet. U nekim pravcima sociologije rekli bi - "organizam".
A - organ? E, to, čini se - neće moći.


Organizam u drugom organizmu je najčešće parazit, ali ja se ne bih baš složio sa time da Vojvodina parazitira ostatak Srbije, niti da ostatak Srbije parazitira Vojvodinu. Pre će biti da dva parazita (BG-NS) parazitiraju sve i svađaju se ko će više.
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 12:10 14.08.2012

Re: re...

Re: re...

Branislava Kostić - Narator

Da sebe, sa sve Vojvodinom u sebi. Srbija i Vojvodina nisu ni partneri ni neistomišljenici ni neprijatelji jer nisu u istom rangu. Kao organ i organizam. Vojvodina je organ a Srbija organizam.


Vojvodina je, recimo, ekonomski, politički, kulturni... entitet. U nekim pravcima sociologije rekli bi - "organizam".
A - organ? E, to, čini se - neće moći.Organizam u drugom organizmu je najčešće parazit, ali ja se ne bih baš složio sa time da Vojvodina parazitira ostatak Srbije, niti da ostatak Srbije parazitira Vojvodinu. Pre će biti da dva parazita (BG-NS) parazitiraju sve i svađaju se ko će više.

Na ovaj Vaš komentar ne bih da odgovaram, jer bi me to izvelo izvan granica pristojnosti. Molim Vas da to poštujete.
sevarlica sevarlica 12:24 14.08.2012

Re: re...

Na ovaj Vaš komentar ne bih da odgovaram, jer bi me to izvelo izvan granica pristojnosti. Molim Vas da to poštujete.


Gospđo Kostić, ceo vaš tekst je takav da izaziva odgovore van granica pristojnosti, ali uvek postoji način da se čovek civilizovano iskaže. Mi ovde sučeljavamo mišljenja, ne bijemo se.

Samo nam niste dali ni jedan argument koji govori u korist vaše definicije uzroka problema između Vojvodine i ostatka Srbije. Uopšte ne sporim da je stvorena klima u kojoj se Vojvodina oseća iskorišćeno, i donekle se i divim Vojvođanima što za razliku od ostalih delova Srbije imaju hrabrosti da se pobune, ali se bune na pogrešnu adresu.
dragan7557 dragan7557 19:25 14.08.2012

Re: re...

Branislava Kostić - Narator
dragan7557
Branislava Kostić - narator:
A - organ? E, to, čini se - neće moći.


Ako mislimo na isti organ, onda je to moglo, a očigledno je da mnogi smatraju da još uvek može.

Naravno hoće li moći u budućnosti je pitanje sporazuma između hm... organa i organizma.

cerski


Šarma Vam nikad nije manjkalo, gospodine Cerski. Pozdrav.

Hvala, pozdrav i vama,

cerski
Goran Vučković Goran Vučković 12:22 14.08.2012

Pitanje

Branislava, ako ti nije teško, da li bi mogla da nam kažeš svoje mišljenje o nacionalizmu?
antioksidant antioksidant 12:27 14.08.2012

Re: Pitanje

Goran Vučković
Branislava, ako ti nije teško, da li bi mogla da nam kažeš svoje mišljenje o nacionalizmu?

pomozi joj malo - daj definiciju nacije i nacionalizma
Goran Vučković Goran Vučković 13:59 14.08.2012

Re: Pitanje

pomozi joj malo - daj definiciju nacije i nacionalizma

Voleo bih da prvo pročitam šta Branislava smatra nacionalizmom, ako nije problem.
antioksidant antioksidant 14:06 14.08.2012

Re: Pitanje

ako nije problem.

kad sam ti ja stvarao probleme?
Goran Vučković Goran Vučković 14:07 14.08.2012

Re: Pitanje

kad sam ti ja stvarao probleme?

Ne razumem tvoju ulogu u Branislavinom opisivanju nacionalizma
antioksidant antioksidant 14:12 14.08.2012

Re: Pitanje

Goran Vučković
kad sam ti ja stvarao probleme?

Ne razumem tvoju ulogu u Branislavinom opisivanju nacionalizma

nepostojeća je (reagovao sam nepristojnim dobacivanjem sa strane samo jer uvlačiš raspravu u polje u kome nema niti pobednika niti smislene rasprave (a znam da znaš to - nacija i nacionalizam su suviše fluidni i nedefinisani (nedefinjivi?) pojmovi da bi se o tome moglo raspravljati (čak i u mnogo smirenijoj atmosferi)))
Goran Vučković Goran Vučković 14:40 14.08.2012

Re: Pitanje

nepostojeće je (reagovao sam nepristojnim dobacivanjem sa strane samo jer uvlačiš raspravu u polje u kome nema niti pobednika niti smislene rasprave (a znam da znaš to - nacija i nacionalizam su suviše fluidni i nedefinisani (nedefinjivi?) pojmovi da bi se o tome moglo raspravljati (čak i u mnogo smirenijoj atmosferi)))

Recimo da se ne slažem sa tom ocenom smislenosti rasprave.

Mislim da Branislava nije profesionalni nacionalistički agitator, nego je samo "ponelo" - i da zato ne razume da ovakvi nacionalistički pamfleti, kao ovaj koji je napisala, puni pasivne agresije, koji se pozivaju na autoritete (šatro nebitne), zajedništvo pred mitskim "njima", osećaj iskorišćenosti, zanemarenosti - a sa druge strane "budi se istok i zapad", zanos pokrenutog zajedništva, odanost glavnom gradu, zastavi i sličnim simbolima, prozivanje onog 10% "pčele" u nama (da se izrazim Hajtovim metaforama) i ostale plitke ideološke zamke u cilju homogenizacije šatro-naciona koji se rađa, a bez i jedne materijalne činjenice - nisu nešto čime bi se hvalio neko ko istovremeno verovatno tvrdi da prezire nacionalizam. Nekako računam da bi kognitivna disonanca trebalo da bude prejaka.

To je motiv pitanja - i zato se ne slažem da je rasprava besmislena.
antioksidant antioksidant 14:49 14.08.2012

Re: Pitanje

u cilju homogenizacije šatro-naciona koji se rađa, a bez i jedne materijalne činjenice

koji nacion nije šatro?
i koji se (šatro ili nešatro) rodio na nekoj materijalnoj činjenici?

a ovo oko (be)smislenosti... videćemo (možda). retko sam imao priliku da prisustvujem smislenim raspravama na tu temu ali...
Goran Vučković Goran Vučković 14:55 14.08.2012

Re: Pitanje

koji nacion nije šatro?

To "šatro" se odnosilo na stvarni domet ovog nacionalističkog podgrevanja "pretis" lonca. Gubitnici republičkih izbora pokušavaju da fortifikuju svoju bazu najnižim osećanjima Vojvođana.

Ili bar ja još nisam spreman da verujem da bi posle svega onoga što nas je snašlo 90-tih neko opet palio kuću da ogreje svoja lopovska krsta, posrnula pod teretom pokradenih "naših novaca".
antioksidant antioksidant 15:04 14.08.2012

Re: Pitanje

Gubitnici republičkih izbora pokušavaju da fortifikuju svoju bazu najnižim osećanjima Vojvođana.

a pobednici se busaju u prsa srbijanska
znam vučko, čak i mislim kao i ti ali ja se (možda) od tebe razlikujem u 2 pozicije: više verujem (imam osećaj?) da "problem" postoji (tj da ima tamo negde neko bure sa zapaljivimmaterijalom unutra) a s druge strane meni je to pitanje nacija toliko šatro da mi je totalno sve jedno da li je neko srbin, vojvođanin, zemunac, sremac... po naciji (problemi nastaju kad se ta nacionalna osećanja nameću ili uskraćuju - a kad se neko sposoban i željan para dohvati tih nacionalnih tema... ode sve u novu prvobitnu akumulaciju kapitala)

edit: hoću reći - priču treba relaksirati, ne raspirivati
angie01 angie01 15:06 14.08.2012

Re: Pitanje

Mislim da Branislava nije profesionalni nacionalistički agitator, nego je samo "ponelo" - i da zato ne razume da ovakvi nacionalistički pamfleti, kao ovaj koji je napisala, puni pasivne agresije


gde si to uocio?

btw- ti o Vojvodini izgleda ne znas bas mnogo!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana