Društvo| Putovanja| Sport

Moje srpsko-britansko spoznajno putovanje

UKinSerbia RSS / 16.08.2012. u 14:20

Poslednje tri nedelje su mi proletele kao u magnovenju. Nije lako poverovati da su Olimpijske igre završene, da je sada Rio De Ženeiro preuzeo palicu i da je sva pažnja usmerena na njihovu organizaciju Igara 2016. godine.

Ovo su za mene zaista bile posebne Olimpijske igre. Posebne jer je prvi put u mom životu moja zemlja bila domaćin.

7794922982_7619f70c57.jpg 


Igre u Londonu su bile posebne i zato što je ovo prvi put da su Igre istovremeno deo mog posla, a ne samo uživanje u sportu. Naša Ambasada je blisko sarađivala sa Olimpijskim komitetom Srbije (OKS), kao i Paraolimpijskim komitetom Srbije (POKS) prilikom promocije Igara, u procesu izdavanja akreditacija i viza sportistima, zvaničnicima i ljubiteljima sporta, ali je i organizovala protokol poseta predsednika i premijera Srbije i nove ministarke sporta. Čak sam tokom boravka u Britaniji, ispred Olimpijskog parka dao i intervju za TV B92.

Igre su bile posebne i jer je ovo prvi put da sam bio u prilici da prisustvujem nekim takmičenjima. Za mene je to bilo pravo spoznajno putovanje. Prvo, otkrio sam da su sve one izjave koje je Ambasada davala o inkluzivnosti Igara i o potpunoj pripremljenosti Velike Britanije za iste, apsolutno tačne. Oduvek sam verovao da ćemo biti dobro pripremljeni, ali kada su u pitanju tako važni globalni događaji uvek postoji crv sumnje.

Po mom mišljenju organizacija u Londonu je bila sjajna. Za mene je počela na Aerodromu Luton, kako sam iskoračio iz aviona kojim sam doputovao iz Beograda kada su mi dobrodošlicu poželelo dvoje volontera - a bilo ih je 70,000 i oni su velikim delom činili te Igre - obučenih u ljubičasto i roze. Nastavila se neometanim putovanjem saobraćajnim sistemom u i oko Londona, kao i sjajnom organizacijom boravka posetilaca u novim, predivno dizajniranim sportskim objektima. Sve ovo su dopunili šampionski nastupi svetskih sportista.

 7794922432_e98d0df615.jpg


Bilo je to i putovanje sportskih otkrića. Ja sam pretežno čovek fudbala (već drugu sezonu za redom posedujem sezonsku kartu FK Partizana), ali sam se trudio da na Olimpijskim igrama probam neke nove sportove: odbojku na pesku (posmatrao sam meč muških timova Letonije i Nemačke, kao i Brazil - Češka u ženskoj konkurenciji), rukomet (gledao sam kako je ženska reprezentacija Španije pobedila Norvešku u grupnoj fazi), a gledao sam i nekoliko biciklističkih takmičenja.

7794922610_99c958dba1.jpg

Rukomet nije tradicionalno britanski sport, ali uz pomoć Dragana Đukića, trenera iz Srbije, postaje sve popularniji. Turnir je bio dosta težak za našu ekipu tako da smo brzo bili eliminisani, ali je ova brza, uzbudljiva igra laka za praćenje brzo prirasla za srce britanskim gledaocima. Možda ćemo do 2016. moći da uđemo u igru za osvajanje medalje.

7794922238_da2393ca70.jpg


Za mene je bila velika čast što sam na Velodromu prisustvovao trci u kojoj je Džejson Keni (Jason Kenny) brzinom od preko 70 km/h u muškom sprintu osvojio zlatnu medalju za Veliku Britaniju. Kombinacija brzine, strasti i patriotske atmosfere učinila je tu trku najboljim sportskim događajem u mom životu, u rangu Večitog derbija, naravno.

7794922806_25b6c4c5fa.jpg 


Čini mi se da je britanska javnost došla do sličnih saznanja. Kada sam se vratio u Srbiju bio sam potpuno oduševljen načinom na koji su moji zemljaci navijali tokom utakmice Srbija - Crna Gora u borbi za bronzanu medalju u vaterpolu (inače sport nastao u Velikoj Britaniji), uprkos činjenici da je naše učešće bilo skromno i da je i taj sport nama relativno nepoznat. Takođe, bilo je sjajno videti pažnju kojom je obasuta Milica Mandić kada je u Excel Areni osvojila zlato u tekvondou. Mislim da je tipično za ljubitelje sporta koji su prisustvovali ovim Igrama, da skoro podjednako bučno kao i što navijaju za svoje takmičare, pozdrave Miličin uspeh.

Možda Srbija nije postigla onaj uspeh kome smo se svi nadali. S obzirom da je Britanija donekle za to zaslužna iskreno se nadam da pretnja da će naš ambasador biti proteran kada Endi Marej pobedi Novaka Đokovića neće biti ostvarena ovog puta. A i Srbija će imati priliku da nam vrati istom merom pred očima preko dva miliona gledalaca kada za samo nekoliko nedelja počnu Paraolimpijske igre. Srbija ima sjajne takmičare u nekoliko disciplina (pre svega, u stonom tenisu, atletici i biciklizmu) i od srca im želim veliki uspeh.

Voleo bih da čujem vaše utiske. Šta je na vas ostavilo najveći utisak na upravo završenim Olimpijskim igrama u Londonu? Da li ste otkrili neki novi sport ili novog sportskog heroja? Možda vas je uspeh Milice Mandić inspirisao da počnete da se bavite tekvondoom? I kako ćete navijati za Srbiju tokom Paraolimpijskih igara?


James Moor
Prvi sekretar
Političko odeljenje



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Budimac Budimac 14:51 16.08.2012

:)

Najjači utisak?

Falsifikovanje istorije na ceremoniji otvaranja

A post-olimpijski utisak je najava Ajatolaha Kameruna da će napasti ambasadu suverene zemlje u Londonu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:23 16.08.2012

Re: :)

Jako loš tajming za ovaj blog, jer potencijalno kršenje Bečke konvencije zasenjuje sve priče o sportu, sportskom i fer ponašanju... i poštovanju pravila...

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=08&dd=16&nav_category=78&nav_id=635139
UKinSerbia UKinSerbia 15:27 16.08.2012

Re: :)

Zahvaljujemo se na prvom komentaru ali molimo i vas, i sve ostale blogere, da svoje komentare ograničite na temu bloga.

UKinSerbia
freehand freehand 16:05 16.08.2012

Re: :)

UKinSerbia
Zahvaljujemo se na prvom komentaru ali molimo i vas, i sve ostale blogere, da svoje komentare ograničite na temu bloga.

UKinSerbia

Mogu li ja da pohvalim manire i učtivost naših tradicionalnih britanskih prijatelja i da zahvalim što zdušno i srdačno uvek i u svemu navijaju za Srbiju?

FreehandalsoinSerbia
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:41 16.08.2012

Re: :)

Najjači utisak?

kilakone siphonexay!!

fijumau fijumau 12:17 17.08.2012

Re: :)

UKinSerbia
Zahvaljujemo se na prvom komentaru ali molimo i vas, i sve ostale blogere, da svoje komentare ograničite na temu bloga.

UKinSerbia

Pa napisite slobodno nov post na tu drugu temu, vredi i to malo prokomentarisati.
mlekac mlekac 16:56 16.08.2012

Meni su se dopale

Ceremonije otvaranja i zatvaranja.

O ostalom sam vec pisala na sportskim blogovima, ali svaka cast za ucesnike ove dve ceremonije.
buba_truba buba_truba 20:38 16.08.2012

Re: Meni su se dopale

mlekac
Ceremonije otvaranja i zatvaranja.

E, a meni se to ništa nije dopalo... odnosno, nisam ni gledala. Posle 10-tak minuta mi bilo dosta (i previše, stvaralo mi nervozu), a i to je valjda neki pokazatelj dopadanja. Ostalo sam pratila i to je bilo kako treba (plivanje, skokovi, atletika...). Ono što nisam očekivala je finansijska bula.
Po tom pitanju sam od Britanaca očekivala više pameti (reper - Grčka).
dukiboi dukiboi 06:27 17.08.2012

Re: Meni su se dopale

buba_truba

E, a meni se to ništa nije dopalo... odnosno, nisam ni gledala. Posle 10-tak minuta mi bilo dosta (i previše, stvaralo mi nervozu)


Lični utisci. Meni su obe ceremonije savršeno legle. Bez pokušaja da se kopiraju očekivani sletovi ili da se parira Kinezima u tehnološkim aplikacijama, Britanci su se fokusirali na ono najbolje što imaju... popularnu kulturu i muziku, i to sve sa merom i stilom

Moj utisak OI je definitivno...



I naravno Duško Korać.
jinks jinks 17:00 16.08.2012

...

već drugu sezonu za redom posedujem sezonsku kartu FK Partizana

That figures.

History repeating :)
jucaibin jucaibin 17:33 16.08.2012

Bila i videla

Najbolji utisak: VOLONTERI - apsolutno neopisiv nivo ljubaznosti, nepoznat u našim krajevima

Čudno: jako veliki broj roditelja s bebama starim mesec-dva na borilištima, neshvatljivo mi je da bebiron uživa u 22 h u 35. redu u hali uz buku 12.000 navijača, još neshvatljiviji mi je roditeljski egoizam

Navijanje: za lep potez, za dobar gol, za sport uopšte - ta klica se u ovim krajevim još nije pojavila

Vreme: odlični vremenski uslovi poslednjih 5 dana, život bez kišobrana

Olimpijski park: divan prostor, fenomenalne, nenametljive travnate i cvetne površine svojstvene Engleskoj like it!

Sve u svemu fenemenalno!
automatic automatic 22:18 16.08.2012

parabombardovanje

I kako ćete navijati za Srbiju tokom Paraolimpijskih igara?

navijacemo svim srcem!
miste mur, hteo sam da pohvalim organizaciju, ali ste vi to vec sami ucinili, sto se kod nas smatra hvalisanjem...

iskren da budem, cudi me da niste pokusali na silu da promovisete kosovski olimpijski tim. nekako ce da strce u brazilu. ovako bi red bio da ih vi promovisete. a nekako bi najdirljiviji susret srpskih i kosovskih sportista bio bas na paraolimpijskim igrama. bila bi to prava utakmica zivota, derbi nad derbijima, invalidi postradali od britanskih bombi tokom 1999. godine ponovo se srecu u londonu, na sportskom borilistu.
tasadebeli tasadebeli 23:15 16.08.2012

Србија ин Ју Кеј

Односно у Комонвелту... Почео да гледам Олимпијске игре из Лондона, пустио лепо мозак на отаву, а од кума из Канаде стижу мејлови са следећим линковима:

један

два

три

Не знам ни сам шта да мислим... Збуњује ме кум са канадским пасошем... Збуњује ме још један другар са британским пасошем... Па онда почео и буразер са америчким пасошем... Куд ћу, шта ћу, престанем да гледам Олимпијске игре (сем ватерпола, тога се не бих одрекао ни када би наша репрезентација уместо надимка Делфини носила надимак Das Boot), спакујем се и одем у једно село у Шумадији барем док не прођу Олимпијске игре...

skyspoter skyspoter 09:24 17.08.2012

Najjači utisak?

Pa ne znate vi da napravite slet kao sto mi znamo.

PS: Boris Johnson for PM!
UKinSerbia UKinSerbia 11:58 17.08.2012

London 2012

Hvala na svim sportskim komentarima.

stefan.hauzer
Najjači utisak?kilakone siphonexay!!


Drago mi je da su Igre poslužile kao inspiracija za prave aktivističke sportske akcije (iako u Beogradu navijam za crno-bele, u Britaniji sam crveno-beli, navijam za Arsenal, tako da mislim da je odličan izbor fotografije).
buba_truba

mlekacCeremonije otvaranja i zatvaranja.E, a meni se to ništa nije dopalo... odnosno, nisam ni gledala. Posle 10-tak minuta mi bilo dosta (i previše, stvaralo mi nervozu), a i to je valjda neki pokazatelj dopadanja. Ostalo sam pratila i to je bilo kako treba (plivanje, skokovi, atletika...). Ono što nisam očekivala je finansijska bula. Po tom pitanju sam od Britanaca očekivala više pameti (reper - Grčka).

dukiboi

buba_trubaE, a meni se to ništa nije dopalo... odnosno, nisam ni gledala. Posle 10-tak minuta mi bilo dosta (i previše, stvaralo mi nervozu) Lični utisci. Meni su obe ceremonije savršeno legle. Bez pokušaja da se kopiraju očekivani sletovi ili da se parira Kinezima u tehnološkim aplikacijama, Britanci su se fokusirali na ono najbolje što imaju... popularnu kulturu i muziku, i to sve sa merom i stilomMoj utisak OI je definitivno...
I naravno Duško Korać.


A što se tiče komentara na ceremonije otvaranja i zatvaranja – mislim da su te ceremonije uvek zbunjujuće. Takve su bile i ove, mada mislim da su u nekim momentima bile veoma zabavne. Verujem da ni jedan drugi lider neke države ne bi skočio padobranom zajedno sa Džejms Bondom samo da bi nasmejao ljude...

JM
jedna_jelena jedna_jelena 20:29 18.08.2012

Re: London 2012

UKinSerbia

A što se tiče komentara na ceremonije otvaranja i zatvaranja – mislim da su te ceremonije uvek zbunjujuće. Takve su bile i ove, mada mislim da su u nekim momentima bile veoma zabavne. Verujem da ni jedan drugi lider neke države ne bi skočio padobranom zajedno sa Džejms Bondom samo da bi nasmejao ljude...

JM


Ceremonije su mi se svidele, mnogo humora je bilo. Ne mislite valjda stvarno da je Kraljica skocila, :)? Ali i bez obzira na fejkiranje, to je jedan od najzabavnijih delova, svaka joj cast na ulozi. Pa cak i ako je imala dvojnicu i za glumu, opet je bilo odlicno.

Sportski utisak - ubedljivo Oskar Pistorijus, (smajli koji se klanja).
blogov_kolac blogov_kolac 13:06 17.08.2012

happy and glorious

Glavni utisci su mi naravno sportske prirode, a sto se same organizacije tice, ja sam verovatno najmanje iznenadjen na celom ovom blogu svime sto se dogadjalo. Nije tajna da Englezi znaju da budu nekada i previse ustogljeni, robovi procedure i previse ceremonijalni, pa i "snobovi", ali onog momenta kada je po scenariju 90-godisnja kraljica na svecano otvaranje stigla na stadion u pratnji tajnog agenta 007 iskocivsi iz helikoptera - vec tada, na otvaranju sam znao da ne moze biti greske.


Zbog izvesnog RTS komentatora koji mi ogadi svaki prenos u kojem se pojavljuje, takmicenja iz atletike iskljucivo sam pratio preko jednog evrovizijskog sajta sa odlicnim stream-om (bez ikakvog prateceg komentara), i jedne veceri se samo od sebe, spontano dogodilo nesto sto nije imalo nekog velikog odjeka i nije bilo Bog zna sta, ali je meni bas ulepsalo to vece i ostace mi trajna asocijacija na Londonce i ove igre. Na manje-vise svim takmicenjima izmedju recimo dva dogadjaja, ili za vreme pauza pustana je muzika, sto se naravno radi svugde u svetu - ali te veceri je tokom jedne od ovih "muzickih" pauza pri kraju atletskog dana (mislim da je bila ostala jos samo jedna trka) odjednom "nicim izazvano" pola stadiona pocelo da peva, i to ne bilo koju pesmu...


Kao velikom ljubitelju britanske pop i rok scene, ali i cuvenog engleskog humora, i otvaranje i zatvaranje su mi bili po meri, pa sam sa nekom vrstom simpatija cak propratio i neke made in UK muzicke pojave koje su mi svojevremeno (dok su bile svetski aktuelne) jako isle na zivce, kao sto je recimo bila iznenadna pojava na zatvaranju grupe Spice MILF's mojih all-time muzickih UK anti-favorita. Ali moram da priznam da sam bio zbunjen, pa i shockiran upadljivom ignorisanjem i bojkotom opusa najveceg svetskog prezivelog rok dinosaursa The Rolling Stones!? Oni su cak bili Bogom dani da budu nekakva spona izmedju svih perioda britanske popularne muzike, a kako se priblizavao kraj zatvaranja mislio sam da su oni samo ostavljeni za kraj, ali tamo se pojavio WHO? The Who!? A Dzegeru i Ricardsu ni traga ni glasa (mislim da se samo na otvaranju mogao cuti deo pesme "Satisfaction", i to je bilo sve).

Kada je rec o samoj organizaciji, najvise su me zabavljali ovdasnji komentari na komentare i kritike koje su iz same Britanije pristizali na racun organizacije igara prve nedelje. Kada Englez primeti problem on ga ne ignorise, nego ga cak i preuvelicava, a uvek zna ko je za sta nadlezan i na koju adresu se salju kritike, i po tome bi mi ovde mogli mnogo da naucimo od njih - a ovde su se slali zluradi komentari na racun nekakve engleske "bruke"!? A recimo zadnje nedelje kada je vec bilo jasno da ce ovo biti najbolje organizovane igre u istoriji, pojavila se vest kako su cistaci londonskog metroa stupili u strajk jer su procenili da su im nedovoljne "olimpijske" naknade u odnosu na velicinu dodatnog posla... mogu samo da zamislim sta bi se dogodilo pre cetri godine njihovim neuporedivo slabije placenim kineskim kolegama da su se odlucili na ovakav "izdajnicki" i "nepatriJotski" saboterski cin. A nacin na koji je munjevito bio resen realno najveci problem uocen prvih dana (skoro cetvrtina praznih mesta na stadionima i arenama) primer je kako moze, kada neko zna, hoce i ume, da bude i jare i pare, i vuk sit i ovce na broju, tako da je organizator sa jedne strane dva puta prodavao karte za ista mesta i dodatno zaradio, mnogi uporni gledaoci koji nisu uspeli da dodju do karata na vreme ipak su uspeli da odgledaju svoje omiljene dogadjaje, a sami sportisti su mogli da uzivaju u ambijentu prepunih tribina. E tako se to radi...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana