Društvo| Filozofija| Religija| Sex| Životni stil

Orthodox Chat

alexlambros RSS / 17.08.2012. u 10:55

gosti autori: pravoslavni hrišćani

alexl.jpg
 

 

неда:

Драга браћо и сестре, да ли православни Хришћани могу да летују и да се скидају и леже на плажи фактички голи? Ово је озбињно питање јер је била поставка теме да је лоше летовати само у Хрватској. А ја вас питам да ли је у реду остављати паре и подржавати било коју другу земљу која је била против Србије а таквих земаља је пуно ако не и цео свет. Шта може да тражи православни Хришћанин у Египту, Хрватској, Шпанији, Италији. Може да посети православне светиње и да да прилог. Влада велика заслепљеност и бес.

Galac68:

Драги брате,хришћанин нема потребе за летовањем јер њему је Господ одмор и утеха.
Шта се ради на одмору-снисходи се телу своме,угађа се.
Сваки хришћанин има свој одмор кога треба да се држи.
Недеља и празници-црвена слова-су дани одмора и сећања на Господа нашег распетог Исуса Христа.
То је довољно а ко то не држи њему је и потребно да иде на одморишта.
Ко се упорно држи световног посла на штету Христа у себи тај и није хришћанин.

Ксена:
неда
„Влада велика заслепљеност и бес."

Влада, влада по сваком питању. Хришћани су се, великом већином, изопачили. И, ни то не би било страшно, када бисмо, макар сада, схватили шта смо учинили па се исправили и вратили истинским вредностима хришћанства. Наравно да хришћани не треба да летују, наравно да не треба да угађају свом телу јер у том случај разбуктавају страсти и падају у нова и нова искушења.

Витез:

По канону Православне Цркве, забрањено је да се на истом купалишту купају мушки и женске.

Прва купалишта у Србији су се појавила после првог светског рата, а увезена су, наравно, из болесне Европе. У почетку су била посебно мушка, посебно женска купалишта, а купаћи костими су покривали цело тело. И на купалишта није ишао верујући народ, него српска господа која су се удаљила од вере. А онда је ђаво уз помоћ комунизма све више удаљавао народ од Православља што је резултовало да народ све слабије може да расуђује шта је врлина, а шта грех, шта је нормално, а шта ненормално, шта је морално, а шта неморално. И постепено је преко телевизије, штампе, моде народу све више рекламиран неморал из Европе и Америке, и обезбожени народ је све више то прихватао. И тако је постепено дошло до данашње крајње болесне ситуације да полуголи или скоро сасвим голи и неморално обучени људи шетају улицама и купалиштима и то се сматра за нешто нормално. Људи су изгубили осећај за стид и за срам и за грех.

Православни Хришћани не треба да се разголићују пред другим људима. Грех је и неморал да се девојке и жене облаче тако да се им се виде голе ноге, груди, стомак, или да им се преко одеће истичу телесне облине. Грех је и да носе мајце без рукава. Овакво неморално и срамно облачење саблажњава мушкарце на блуд. А грех је и да мушкарци буду у шорцевима, мајцама без рукава, као и да буду у уској одећи. Овакво облачење саблажњава женске на блуд. А још је горе кад се људи скидају скоро голи па иду по купалиштима и саблажњавају једни друге на блуд. Данашња купалишта нису ништа друго, него БЛУДИЛИШТА.

Замислите шта би се десило кад би људи који су живели пре рецимо стотинак година видели данашње људе како су обучени док шетају по улицама и купалиштима... Они би данашње несрећне људе сматрали за лудаке и морално и душевно поремећене особе. Данашњи људи су изгубили осећај за стид и за срам и за грех.

НАЈЛЕПШИ УКРАС ЈЕДНЕ ЖЕНЕ ЈЕСТЕ СТИДЉИВОСТ
(прича о Светој Макрини)

Најлепши украс једне жене јесте стидљивост, као што је бестидство жене најнеприроднији и најодвратнији призор у свету. Диван пример женске стидљивости показала је у свом животу св. Макрина. У младости отвори јој се нека љута рана на грудима. Иако је мајка саветоваше, да покаже рану лекару и потражи лека, Макрина никако на то не пристајаше. Она себе беше потпуно посветила Богу, и не могаше допустити ни помисао, да тело своје обнажава пред људима, па чак не ни пред мајком својом. Једне ноћи Макрина се умилно Богу мољаше. Из њених очију лијаху се сузе у прашину пред њом. С непоколебљивим поуздањем у Господа свога она замеси прстима прашину са сузама и тиме намаза рану своју. Сутрадан освану здрава. А када мајка с великом тугом уђе да види своју кћер, ова јој не хте рећи, да ју је Господ исцелио (из смерности скривајући чудо које она сама учини кроз молитву) него замоли мајку говорећи: „бићу исцељена, мајко моја, ако ти завучеш десницу твоју у недра моја, и крсно знамење направиш на болном месту". Завуче мајка руку своју и прекрсти оно место, али не напипа више рану него само ожиљак од зарасле ране. Тако св. Макрина скриваше тело своје из стидљивости, и чудотворство своје из смерности.

„Охридски пролог"
расуђивање за 19. Јул

Рас:

С дубоким поштовањем за горе изречена упозорења о одевању (и голишавости) у јавности, ипак морам да додам да се не слажем са једном ствари - да купање није потребно.

Да ли став да нам "купање није потребно" значи да не треба ни да се туширамо код куће?
Наиме, ако је неко заиста у Божијој милости, и ако се заиста "купа" у благости вере, њему вероватно није много тога овоземаљског потребно, па ни купање. Нама осталима, грешнима, купање је неопходно, због здравља првенствено али и због других разлога.

Човек је водено биће. Ми се састојимо од воде углавном. Наша вера Православна воду користи са великим поштовањем и вода је значајни фактор вере. Вода је основа живота.
Ми склањамо своју наготу од очију других јер нам је свима духовни, душевни спас важнији од овог, материјалног света, па избегавамо непотребно скретање пажње на телесно. Међутим, купање се може обавити на усамљенијим местима, у друштву само истог пола или сам. Тако се одвајкада радило, тако треба и данас.

Пливање у мору је најздравија људска активност - без премца. Упијамо кроз поре јод и друге материје неопходне за организам, излажемо се благотворном Сунцу. На свето не постоји боља терапија од пливања у мору. Ово нажалост знају они који владају овим материјалним светом, па су нас све удаљили од природних плажа и навели да се сви мешамо на неприродан начин и уз то нас научили разарајућем неморалу.

Не треба сад осудити природни човеков нагон ка води, већ га треба, као и све остале наше нагоне, контролисати на наш, Православни начин.

Нека ми буде просто што сам рекао коју реч о овоме, али уверен сам да није грех купати се у мору.

Galac68:

Мало бих се успротивио теорији да је пливање у мору најздравија активност.
Мој деда није видео море-доживео 92
Стриц није видео море-сад има 83
Отац-70
Други деда-доживео 86
Да станем овде.

 Ја се у селу купам у бурету у коме је загрејана бунарска вода.
Море сам видео пре 37 година и верујте то је нешто одвратно.
Није ме Бог ставио да се родим у Дубровнику и имао је разлог за то.
Држимо се Воље господње

Рас:

Можда би твој деда доживео 120...(не шалим се).
Човек може да живи у разним условима. То не значи да су сви услови идеални за човека. Људи и у затвору доживе дубоку старост.
Море (и храна из мора) су лековити за људе. Није случајно што ама баш ниједна биљка из мора није отровна за човека и све су јестиве.

И у Новом Завету се спомиње море и исхрана рибом често.

Ако погледате мапу света, Хришћани су углавном протерани на Север а исламске државе су окупирале већи део топлих мора. Нарочито је очигледно да су новокомпоноване исламске државе одсекле Русију од топлих мора. Све то НИЈЕ СЛУЧАЈНО. Море је наше природно окружење, нарочито ТОПЛА МОРА.

ОСТАТАК ПРАВОСЛАВНОГ ЋАСКАЊА МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ ОВДЕ:

 

 

Atačmenti

  • A.jpg / 21.48 / KB image/jpeg


Komentari (119)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 11:07 17.08.2012

Dobar izbor poruka

Dobar izbor, nema šta. Tema je mnogo ozbiljnija nego što jedan blog može na to da ukaže, ali svaka čast za ukazivanje na problem
blogov_kolac blogov_kolac 11:12 17.08.2012

teološka dilema

milovanovicns milovanovicns 11:13 17.08.2012

Jel` to oni ozbiljno?

Sve mislim da je neka dobra zajebancija u pitanju.. Jel` to oni ozbiljno tako?
alexlambros alexlambros 11:17 17.08.2012

Re: Jel` to oni ozbiljno?

Jel` to oni ozbiljno tako?


pa otidi na forum :)
pokreni temu, posovjetuj se s bracom i sestrama pravoslavcima oko neceg ... lakiranja noktiju npr
westvleteren westvleteren 11:18 17.08.2012

Re: Jel` to oni ozbiljno?

Naravno da je zajbancija. Mislim, "ja se u selu kupam u buretu"
Znate li i jednu ovakvu osobu?
milovanovicns milovanovicns 11:25 17.08.2012

Re: Jel` to oni ozbiljno?

Bejah dragi brate.. Otidoh na forum. Ko je posadio dzunglu u njihove glave?
alexlambros alexlambros 11:30 17.08.2012

Re: Jel` to oni ozbiljno?

Ko je posadio dzunglu u njihove glave


bog
inteligentni dizajn je to
Oljacat Oljacat 11:14 17.08.2012

Ima nas razni

Pazi, nisu ovo pravoslavni, ovo su HYPER -OBER- ORTODOX. Umreh od smeha, znam da nije možda bila namera humor, al ja ne mogu da se uzdržim. Lepo im je čovek reko - mi grešni moramo da se kupamo, a vi kako oćete. A primećujem ja smrad koji se širi oko npr onog "čuvara" svetog crkvenog dvorišta (koji nit je pop nit bože sačuvaj al vlast ima ko vladika) kako se smrad cigareta, luka i ostalih bogougodnih tvari širi i oko njega i oko nekih sveštenika i žena im kad odem u prodavnicu. Dakle, sad znamšta je uzrok.
Nikola Knežević Nikola Knežević 11:17 17.08.2012

Nisi fer

Ihtus nikako ne može da predstavlja reprezentativni uzorak kako razmišljaju pravoslavni hrišćani. Na Ihtusu se skupljaju artemijevci, dakle verski fundamentalisti, antiekumenisti i sl... Idi na pouke pa će uzorak biti objektivnji
alexlambros alexlambros 11:23 17.08.2012

Re: Nisi fer

Ihtus nikako ne može da predstavlja reprezentativni uzorak kako razmišljaju pravoslavni hrišćani. Na Ihtusu se skupljaju artemijevci, dakle verski fundamentalisti, antiekumenisti i sl... Idi na pouke pa će uzorak biti objektivnji


cilj mi nije bio da dam idealni presek prosecnog pravoslavca vec da pokazem kako religija ljudima sprzi mozak ...

a pouke, inace, nisu debilne?
bolid1 bolid1 11:37 17.08.2012

Re: Nisi fer

Debilne? Nikako, sta ti pada na pamet.

Evo i pesmica jedna, za soundtrack
religija ljudima sprzi mozak ...


Sprzi ga svasta, extreme religija isto ko i druge stvari. Meni je bolji detalj o Srbima kao bezgresnom narodu i doneli ta kupalista iz evrope i sve nas namerno sjebali, pa je kriva moda, pa TV, pa masoni...ma oni su protiv nas, svetska zavera vs bezgresnog naroda Serbskog...
apach92 apach92 11:44 17.08.2012

Re: Nisi fer

Nikola Knežević
Ihtus nikako ne može da predstavlja reprezentativni uzorak kako razmišljaju pravoslavni hrišćani. Na Ihtusu se skupljaju artemijevci, dakle verski fundamentalisti, antiekumenisti i sl... Idi na pouke pa će uzorak biti objektivnjiSto nije fer, pa ja ovakve ljude srecem svaki dan. Pakibitije citam samo kad treba da dobijem navalu ljubavi prema samom sebi a narocito ono `ropćem kad mi nije sve potaman` To mi uvek razvuce siroki osmeh preko lica.

I za kraj moja omiljena fotka ovih dana. Postavlja stvari na svoje mesto:Nikola Knežević Nikola Knežević 12:05 17.08.2012

Re: Nisi fer

alexlambros
Ihtus nikako ne može da predstavlja reprezentativni uzorak kako razmišljaju pravoslavni hrišćani. Na Ihtusu se skupljaju artemijevci, dakle verski fundamentalisti, antiekumenisti i sl... Idi na pouke pa će uzorak biti objektivnji


cilj mi nije bio da dam idealni presek prosecnog pravoslavca vec da pokazem kako religija ljudima sprzi mozak ...

a pouke, inace, nisu debilne?


Nije tu u pitanju religija vec krajnosti. Osoba moze biti reliogiozna ili ne, ali ako je psihicki nauravnotezena, nesigurna, anksiozna, privlacice je krajnosti bey obzira na to da li je religiozna ili ne. I ne, forum Pouke ne smatram "debilnim"... Ima svega tamo, kao i na svakom forumu, ali ima i najvise normalnih ljudi sa kojima mozes da razgovaras o raznim pitanjima.
alexlambros alexlambros 12:13 17.08.2012

Re: Nisi fer

Nije tu u pitanju religija vec krajnosti


a to, inace, nije indukovano religijom?
ja mislim da imate ozbiljnih logickih poteskoca ....

kamenovanje zena nije religija, vec extremizam. to je taj argument.
a taj extremizam je indukovan cime?
Nikola Knežević Nikola Knežević 12:21 17.08.2012

Re: Nisi fer

alexlambros
Nije tu u pitanju religija vec krajnosti


a to, inace, nije indukovano religijom?
ja mislim da imate ozbiljnih logickih poteskoca ....

kamenovanje zena nije religija, vec extremizam. to je taj argument.
a taj extremizam je indukovan cime?


Nemam problem sa logickim rasudjivanjem, vec samo pratim naucne rasprave... To mi je profesija... Pogledaj sta kazu najnovija istrazivanja socijalne psihologije sa univerziteta u Yorku... Ne bih rekao da je ektremizam indukovan religijom per se, vec psihickom neuravnotezenoscu, religija je katalizator, kao sto to moze biti i ateizam, nacionalizam ili neki drugi socijalni konstrukt.
alexlambros alexlambros 12:35 17.08.2012

Re: Nisi fer

vec samo pratim naucne rasprave.


a teolog ste?

strasno me zanima gde vas odvede naucna rasprava u teologiji

i kako tu uspete da uglavite logiku?

a ovih istrazivanja ima vazda, ima i muzej kreacionizma u Americi ...

inace, volim kad se ekstremizam dovodi u vezu s ateizmom, implicira da postoji neka dovoljna kolicina zdrave pameti preko koje ne valja ici ...

sjajno

Nikola Knežević Nikola Knežević 12:49 17.08.2012

Re: Nisi fer

alexlambros
vec samo pratim naucne rasprave.


a teolog ste?

strasno me zanima gde vas odvede naucna rasprava u teologiji

i kako tu uspete da uglavite logiku?

a ovih istrazivanja ima vazda, ima i muzej kreacionizma u Americi ...

inace, volim kad se ekstremizam dovodi u vezu s ateizmom, implicira da postoji neka dovoljna kolicina zdrave pameti preko koje ne valja ici ...

sjajnoDa jesam, ali politicki teolog, a razlika je velika... Sve zavisi sta je predmet naucnog istrazivanja. Ja se bavim politikologijom religije, sociologijom religije, politickom teologijom (odnosom religije i socio-politickih fenomena) a to nije klasicna teologija - dogmatika na cega pretpostavljam da ciljate...

Ja sam naveo naucno istrazivanje, a vi ga poredite sa kreacionizmom u Americi, dakle sa pseudonaukom i muzejom kojeg je napravio jedan verski fanatik...
alexlambros alexlambros 13:06 17.08.2012

Re: Nisi fer

politickom teologijom (odnosom religije i socio-politickih fenomena)


time se i ja bavim. a degree iz teologije, po mom skromnom misljenju tu moze samo da smeta ...

a ovo o istrazivanju i kreacionizmu, samo je ilustracija ... jasno vam je kolko narucenih istrazivanja ima, da potkrepe ovu ili onu ideju ... ne kazem da je to ovde slucaj ...

pisihicka neurovnetezenost dakle? a ne religija?
a odkad su istrazivanja pokazala da je religioznost po sebi znak psihicke neuravnotezenosti ....

imate knjigu onog Crnogorca kome ne mogu da se setim imena sada, "Depresivni optimizam hriscanstva" ... bas o tome pise ...
mada je jos Frojd to dekonstruisao ...
registry_machine registry_machine 13:13 17.08.2012

Re: Nisi fer

cilj mi nije bio da dam idealni presek prosecnog pravoslavca vec da pokazem kako religija ljudima sprzi mozak ...

Mozak se moze "pripremati" na vise nacina. Religija je samo jedan od njih.
alexlambros alexlambros 13:15 17.08.2012

Re: Nisi fer

Nije tu u pitanju religija vec krajnosti.


Da, ekstremizam je posledica psihičkog poremećaja. Što nikako ne znači da ideologije koje se zovu "religija" nisu ekstremne, same po sebi (sulude, isključive) i da se ne obraćaju upravo takvim poremećenim ljudima.
Činjenica da nisu svi vernici ludi ne govori ništa dobro o religiji. Jer ideologije umerenjake samo trpe, kad nema ništa bolje.
Religije, u ambiciji za poslušnicima, će trpeti i umerene koji su uz njih zbog uslovljavanja odgojem. Čim osete moć, religije kao ekstremne ideologije i organizacije će pokazati prave ambicije i naprasno postati vidno nezadovoljne tim umerenim vernicima.
alexlambros alexlambros 13:17 17.08.2012

Re: Nisi fer

Mozak se moze "pripremati" na vise nacina. Religija je samo jedan od njih.


pa moze da se bilduje naukom recimo ... da ...

al religija je jedini delotvorni nacin kastracije intelekta, logike i razuma

jigv jigv 14:17 17.08.2012

Re: Nisi fer

Mentoli iz originalnog posta nisu vredni komentarisanja; medjutim, ova rasprava je interesantna...

Po mom misljenju, glavni faktor ekstremizma je, najcesce, osecaj neuspeha ili nedostatka perspektive u nekom bitnom aspektu zivota (najcesce finansijskom, ponekad i ljubavnom). Ljudi se, zbog tog nedostatka licne perspektive, odricu svoje individualnosti i potpuno predaju pripadnosti nekoj grupi, te i uspehe te grupe dozivljavaju kao svoje. Ovo je razlog zbog kojeg postoje navijacke grupe, nacionalisticki pokreti i sl.

Povezanost price iz gornjeg pasusa sa religijom je dvojaka: 1) Covek celog sebe posvecuje religiji zbog pripadnosti grupi, ali i osecaja bilo kakve licne perspektive (zagrobni zivot), 2) Religija je sastavni deo pripadnosti nekoj drugoj grupi; konkretno, 99% nacionalista su i vernici. U Srbiji danas, vecina ekstremnih vernika potpada u ovu drugu grupu. Npr., ako vidite brojanicu zakacenu za srednji retrovizor, da li cete pomisliti da je vlasnik kola religiozan ili nacionalista?

Poenta je, da nije religije, ljudi bez perspektive bi nasli neki drugi nacin da iskazu svoj ekstremizam koji je povezan iskljucivo sa licnim osecajem neuspeha i nedostatka perspektive. Religija je, dakle, tim ljudima sredstvo, a ne uzrok...
sima2000 sima2000 14:26 17.08.2012

Re: Nisi fer

Ne bih rekao da je ektremizam indukovan religijom per se, vec psihickom neuravnotezenoscu, religija je katalizator, kao sto to moze biti i ateizam, nacionalizam ili neki drugi socijalni konstrukt.


Ne možeš religiju izjednačavati sa bilo kojim socijalnim konstruktom. Osnovna razlika između religije i ateizma (nacionalizma, filatelizma, šopinga, hedonizma, splavarenja,..) je u tome što religija ima Knjigu. Ima detaljno razrađen moralni sistem u kome je definisano kojim danima se radi, a kad se odmara, kad se žene kamenuju, a kad nije dobro to da se radi, kad smeš da jedeš masno, a kad ne smeš.

Kada spojiš psihopatu sa religijom, dobiješ bombaša samoubicu (ili popa Peranovića).
Kada spojiš psihopatu sa konzumerizmom, dobiješ stalno prazan novčanik.

Ovako olako, sve češkajući naučničku bradicu, skidanje odgovornosti sa religije je blago rečeno nemoralno (da ne psujem u javnosti)..
Nikola Knežević Nikola Knežević 14:53 17.08.2012

Re: Nisi fer


sima2000
Ne bih rekao da je ektremizam indukovan religijom per se, vec psihickom neuravnotezenoscu, religija je katalizator, kao sto to moze biti i ateizam, nacionalizam ili neki drugi socijalni konstrukt.


Ne možeš religiju izjednačavati sa bilo kojim socijalnim konstruktom. Osnovna razlika između religije i ateizma (nacionalizma, filatelizma, šopinga, hedonizma, splavarenja,..) je u tome što religija ima Knjigu. Ima detaljno razrađen moralni sistem u kome je definisano kojim danima se radi, a kad se odmara, kad se žene kamenuju, a kad nije dobro to da se radi, kad smeš da jedeš masno, a kad ne smeš.

Kada spojiš psihopatu sa religijom, dobiješ bombaša samoubicu (ili popa Peranovića).
Kada spojiš psihopatu sa konzumerizmom, dobiješ stalno prazan novčanik.

Ovako olako, sve češkajući naučničku bradicu, skidanje odgovornosti sa religije je blago rečeno nemoralno (da ne psujem u javnosti)..


Ja ne branim religije i nemam potrebe za tim. Govorim o religiji kao katalizatoru a ne kao uzroku ektremizma. Hrišćanin sam a ostale religije je me interesuju čisto sa naučno - empirijskog aspekta i nemam potrebu da ih branim. U NZ ja ne nalazim kamenovanje i ostale stvari koje si pomenuo a on je jedini relevantan što postulata vere tiče, bar kada sam ja u pitanju, naravno uz Svetootačku predaju...
alexlambros alexlambros 14:56 17.08.2012

Re: Nisi fer

U NZ ja ne nalazim kamenovanje i ostale stvari koje si pomenuo


pun ih stari zavet a Isus u novom izricito kaze da se receno u starom ne menja ... vec potvrdjuje ....
Nikola Knežević Nikola Knežević 15:14 17.08.2012

Re: Nisi fer

alexlambros
U NZ ja ne nalazim kamenovanje i ostale stvari koje si pomenuo


pun ih stari zavet a Isus u novom izricito kaze da se receno u starom ne menja ... vec potvrdjuje ....


Hehe, bolje da ne ulazimo u tumačenja...
gedza.73 gedza.73 18:04 17.08.2012

Re: Nisi fer

Film


KnjigaMuzika
Kupanje u buretu nosi čari seoskog života.'e se vide sličke?
alexlambros alexlambros 18:54 17.08.2012

Re: Nisi fer

bolje da ne ulazimo u tumačenja...


sto rece Sekspir - "za svoje potrebe i djavo moze da citira Bibliju" ...

u tome i jeste problem, sto ona nikako nije nikakav spis koji sadrzi ne znam kakva uputstva za moral, nego pise i ovo i ono i mozes da tumacis kako hoces ... jednim citatom mozes da opravdas inkviziciju i spaljivanje vestica a drugim dobrocinstvo i milosrdje ...

dakle, potpuno je prevazidjeno natezati se s tim literarnim radom, cistom fikcijom jednog pustinjskog plemena iz osvita civilizacije ...

jednog dana bice savrseno neverovatno da su u isto vreme ljudi leteli u svemir i drzali bibliju za nekakav spis koji sadrzi univerzalne moralne pouke ...
alexlambros alexlambros 18:55 17.08.2012

Re: Nisi fer

Hehe, bolje da ne ulazimo u tumačenja...


sem toga, vecina stvari je savrseno eksplicitna i tumacenje nije ni potrebno ... sto bi rekao Mark Tven - "nemam problem sa delovima koje nisam razumeo, vec s onima koje jesam" ...
zvonko_m zvonko_m 22:08 17.08.2012

Re: Nisi fer

Hvala Nikola za komentar.

Alex - zaista nisi fer, da li je iz neznanja ili namerno ne znam. To je grupa neuračunljivh osoba koja je praktično sekta i ne predstavlja pravoslavnu Crkvu, niti pravoslavne vernike.

Kao da Staljina i njegove ubice predstaviš kao kao ateiste, pa onda ateistima nabijaš na nos njihove gluposti.
alexlambros alexlambros 22:50 17.08.2012

Re: Nisi fer

Alex - zaista nisi fer, da li je iz neznanja ili namerno ne znam. To je grupa neuračunljivh osoba koja je praktično sekta i ne predstavlja pravoslavnu Crkvu, niti pravoslavne vernike.

Kao da Staljina i njegove ubice predstaviš kao kao ateiste, pa onda ateistima nabijaš na nos njihove gluposti.


docim je paralela sa religijom zapravo ona prava!

Staljin:

Obey and worship ME, or freeze in the Gulags.

People have free will. They could choose to obey Stalin's commands, or not. Stalin didn't send people to the Gulags. People sent themselves there by choosing to disobey Stalin.

Bog:

Obey and worship ME, or burn in Hell.

People have free will. They could choose to obey God's commands, or not. God didn't send people to the Hell. People sent themselves there by choosing to disobey God.
apach92 apach92 23:15 17.08.2012

Re: Nisi fer

zvonko_m
Hvala Nikola za komentar.

Alex - zaista nisi fer, da li je iz neznanja ili namerno ne znam. To je grupa neuračunljivh osoba koja je praktično sekta i ne predstavlja pravoslavnu Crkvu, niti pravoslavne vernike.

Kao da Staljina i njegove ubice predstaviš kao kao ateiste, pa onda ateistima nabijaš na nos njihove gluposti.


ma, niko ovde ni ne misli da su svi takvi. Ali njihova ideja je oplodjena mogucnostima interneta i ostalim marketingom i na pravom je tlu. To stvara ipak vecu kolicinu mogucnosti za slicno ponasanje - ovde imamo samo prezentovanu pisanu rec. Nije potrebno da neko napise ili da na bilo koji nacin propagira ovakvo razmisljanje - dovoljno je samo u sebi da bude uslovljen time.

To stvara vec izvesnu kolicinu ljudi sa slicnim dejstvom.
zvonko_m zvonko_m 23:17 17.08.2012

Re: Nisi fer

Ma ok, ti sada skrećeš temu i pokušavaš da budeš duhovit.

Poenta priče jeste da si u originalnom postu napravio grešku, možda iz neznanja, ali ti je očigledno bio cilj da ismejavaš vernike. To je opet vrlo sličan mentalni sklop poput sektaša - jednostran i isključiv.

Da, na primer, negde na internetu nađem sajt koji se predstavlja kao "ateistički" i na kome neki fanatici pišu gluposti, ne bi mi na kraj pameti bilo da to generalizujem i objavim kao dokaz da su eto svi ateisti takvi. To je veoma nezrelo.
zvonko_m zvonko_m 23:43 17.08.2012

Re: Nisi fer

apach92

ma, niko ovde ni ne misli da su svi takvi. Ali njihova ideja je oplodjena mogucnostima interneta i ostalim marketingom i na pravom je tlu. To stvara ipak vecu kolicinu mogucnosti za slicno ponasanje - ovde imamo samo prezentovanu pisanu rec. Nije potrebno da neko napise ili da na bilo koji nacin propagira ovakvo razmisljanje - dovoljno je samo u sebi da bude uslovljen time.

To stvara vec izvesnu kolicinu ljudi sa slicnim dejstvom.


Korektno bi bilo da je Alex napravio istu ovakvu temu, sa kompletnim citatom i na kraju postavio pitanje:

"Ko su ovi fanatici? Može li neki pravoslavni vernik da nam objasni o čemu se ovde radi?"

Onda bi se javio neko sa objašnjenjem i zajedno bi se smejali glupostima koje su ovi gore napisali. Ovako, čemu služi ovaj post? Da se kreveljimo jedni drugima kao deca u vrtiću? Pa valjda smo prevazišli takve stvari...
apach92 apach92 23:50 17.08.2012

Re: Nisi fer

pa, ovo je blog pa pokreni takvu diskusiju ovde tj. vec si to ucinio.

Jedno objasnjenje smo vec dobili od Nikole Knezevica da se radi o specificnoj grupi pravoslavaca, s obzirom na izvor.


I mada je kvalitet diskusije pao na blogu ja zelim da verujem da se ovde ipak diskutuje civilizovano a postoje ljudi koji su zabrinuti zbog ovakvih pojava.

Neki od nas susrecu tragove ovakvog razmisljanja kod ljudi koje susrecemo svaki dan. Dakle, bilo bi lepo ali ipak nismo prevazisli
alexlambros alexlambros 23:50 17.08.2012

Re: Nisi fer

Korektno bi bilo da je Alex napravio istu ovakvu temu, sa kompletnim citatom i na kraju postavio pitanje:

"Ko su ovi fanatici? Može li neki pravoslavni vernik da nam objasni o čemu se ovde radi?"


na kraju stoji link za celu stranicu ... a meni se ne da da diskutujem o nijansama necije gluposti, tako da nisam osetio potrebu da se bavim pitanjem kojoj grupi pripada ova grupa budala ...
meni su SVE religije i SVI vernici materijal za sprdnju ...

zvonko_m zvonko_m 23:54 17.08.2012

Re: Nisi fer

alexlambros
meni su SVE religije i SVI vernici materijal za sprdnju ...


Onda se u suštini ni po čemu ne razlikuješ od ovih gore koje si citirao. I njima su svi koji se sa njima ne slažu "materijal za sprdnju".
jkt2010 jkt2010 03:58 18.08.2012

Re: Nisi fer

99% nacionalista su i vernici.

A 100% ih je pilo mleko u ranoj mladosti
jkt2010 jkt2010 04:03 18.08.2012

Re: Nisi fer

People have free will.

False
Nikola Knežević Nikola Knežević 09:06 18.08.2012

Re: Nisi fer

na kraju stoji link za celu stranicu ... a meni se ne da da diskutujem o nijansama necije gluposti, tako da nisam osetio potrebu da se bavim pitanjem kojoj grupi pripada ova grupa budala ...
meni su SVE religije i SVI vernici materijal za sprdnju ...


Reče Alex, koji se bavi istorijom a koja je takođe vrsta mita, kao što je to Berđajev znao da kaže... Problem kod tebe Alex je što averzija prema religijama isijava iz tebe, nisi objektivan . Pa onda je i Anštajn materijal za sprdju, Tesla, kao i mnogi drugi koji su verovali u postojanje Apsoluta...
Nikola Knežević Nikola Knežević 09:07 18.08.2012

Re: Nisi fer

Onda se u suštini ni po čemu ne razlikuješ od ovih gore koje si citirao. I njima su svi koji se sa njima ne slažu "materijal za sprdnju".

sevarlica sevarlica 09:19 18.08.2012

Re: Nisi fer

alexlambros
Alex - zaista nisi fer, da li je iz neznanja ili namerno ne znam. To je grupa neuračunljivh osoba koja je praktično sekta i ne predstavlja pravoslavnu Crkvu, niti pravoslavne vernike.

Kao da Staljina i njegove ubice predstaviš kao kao ateiste, pa onda ateistima nabijaš na nos njihove gluposti.


docim je paralela sa religijom zapravo ona prava!

Staljin:

Obey and worship ME, or freeze in the Gulags.

People have free will. They could choose to obey Stalin's commands, or not. Stalin didn't send people to the Gulags. People sent themselves there by choosing to disobey Stalin.

Bog:

Obey and worship ME, or burn in Hell.

People have free will. They could choose to obey God's commands, or not. God didn't send people to the Hell. People sent themselves there by choosing to disobey God.


Dakle dokazao si da je ateizam religija, samo što se ljudi ne plaše Boga nego čoveka. To mu nekako dođe "sa konja na magarca"
alexlambros alexlambros 09:51 18.08.2012

Re: Nisi fer

I njima su svi koji se sa njima ne slažu "materijal za sprdnju".


a ne, razlika je ogromna, njima su oni koji se s njima ne slazu materijal za odstrel (islam) ili za potuljenu mrznju (tamo gde odstrel nije zakonom omogucen) ...

nema potrebe pokazivati bilo kakvu vrstu obzira prema verskoj gluposti jer suvise kosta covecanstvo
automatic automatic 11:12 18.08.2012

Re: Nisi fer

jednog dana bice savrseno neverovatno da su u isto vreme ljudi leteli u svemir i drzali bibliju za nekakav spis koji sadrzi univerzalne moralne pouke ...

iz ovoga sto si napisao proistice da je nemoralno leteti u svemir?
zvonko_m zvonko_m 14:42 18.08.2012

Re: Nisi fer

alexlambros

a ne, razlika je ogromna, njima su oni koji se s njima ne slazu materijal za odstrel (islam) ili za potuljenu mrznju (tamo gde odstrel nije zakonom omogucen) ...

nema potrebe pokazivati bilo kakvu vrstu obzira prema verskoj gluposti jer suvise kosta covecanstvo


Čak i da je tako, mi ovde ne razgovaramo o islamu. Svaka glupost suviše košta čovečanstvo, ne samo "verska". Problem je Alex kada ljudi počnu da generalizuju stavove na osnovu pripadnosti nekakvim "grupama". Pa su im onda crnci, Jevreji, homoseksualci, ateisti, vernici itd. prvo "materijal za sprdnju", a posle postanu i "materijal za odstrel". Problem je kolektivizam gde se ljudi podele na "mi i oni" pa su onda "oni" svi do jednog "glupi", a "mi" naravno svi "pametni" i savršeni.

Ti si proglasio suprotno mišljenje za glupost i sve koji drugačije misle za glupake, pa se po tome ne razlikuješ od ihtusovaca. Glupost, nažalost, ne zna za granice.

Da ne smaram više - ako želimo da jednog dana konačno izgradimo normalno društvo u kome ćemo živeti kao ljudi, prvo moramo da se otarasimo kolektivizma. Jer to je najveće zlo na ovom svetu.
zvonko_m zvonko_m 14:43 18.08.2012

Re: Nisi fer

alexlambros

jednog dana bice savrseno neverovatno da su u isto vreme ljudi leteli u svemir i drzali bibliju za nekakav spis koji sadrzi univerzalne moralne pouke ...


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:08 18.08.2012

Re: Nisi fer

Nikola Knežević
Pa onda je i Anštajn materijal za sprdju, Tesla, kao i mnogi drugi koji su verovali u postojanje Apsoluta...


Uz izvinjenje što se mešam: Ni Ajnštajn, ni Tesla nisu bili religiozni, pogotovo ne Tesla.
Nikola Knežević Nikola Knežević 20:58 18.08.2012

Re: Nisi fer

Vojislav Stojković
Nikola Knežević
Pa onda je i Anštajn materijal za sprdju, Tesla, kao i mnogi drugi koji su verovali u postojanje Apsoluta...


Uz izvinjenje što se mešam: Ni Ajnštajn, ni Tesla nisu bili religiozni, pogotovo ne Tesla.


Ne znam otkuda vam to. Na ovom linku imate pregrš toga http://www.einsteinandreligion.com/

A Tesla, pa on nikada nije ni napuštao svet duhovni svet u kome je odrastao.
blue_song blue_song 08:02 19.08.2012

Re: Nisi fer

alexlambros
cilj mi nije bio da dam idealni presek prosecnog pravoslavca vec da pokazem kako religija ljudima sprzi mozak ...
To fanatizam u religiji ljudima przi mozak, ne mesajmo stvari. Fanatizam u bilo cemu, ne samo u religiji. A posto religija i vera nisu jedno isto, moze se reci da je religija vec prvi stepen fanatizma u veri, jer tu se radi o vezivanju za nekakve obrede, formalizme, misticizme i tako dalje.

Prepiska ovih fanatika je show, mada, posto se sa tako necim susrecem mnogo cesto, smatram sve to tuznim jer ukazuje na nedostatak obrazovanja u veri i uopsteno. Kad bih krenula da prepricavam trebalo bi mi dva dana, svega ima. Recimo, poslednja stvar koju sam cula je rasprava o bojama garderobe, odnosno koja je boja 'tipicno djavolska a koja moze da prodje'. Show.

U korenu takvih fanatizama su psihicke senzacije a ne vera per se - jer bi u suprotnom svi vernici brinuli ove brige o morima i slanoj vodi. Vera svakako moze da doprinese u stvaranju tih psihickih senzacija, pa i patoloskih crta, ukoliko se naprave greske u periodu tzv. neofitstva. Moze da bude jako opasno bez prethodno izgradjenog rasudjivanja – sto je najbitnija kategorija. Mnogi koji su vernici to ne izgrade iz ovih ili onih razloga, pa se desava bukvalno svasta. Ima ljudi koji apsolutno odlutaju i sva im je sustina da traze neprijatelja u svemu kako bi sebe uzvisili. U ovom slucaju gore vidimo da je slana voda pikirana kao neprijatelj vere pa psihicke senzacije idu dotle da se trazi nacin kako da on/ona uzvise sebe iznad ostalih koji se kupaju u slanoj vodi. Ocigledan problem sa identitetom. Ko je citao Sveto pismo mogao je i tamo da nadje ovako neke stvari, gde se objasnjava koliko je upravo to pogresno. Primera radi, u delu kada dolazi covek u hram i krene da se moli tako sto uzvisuje sebe i kaze kako eto on nije kao ostali koji su dno dna i svasta rade. (Luka, 18-10,14) Isto tako i ovi kojih mi je zao jer se jadni upinju da nekako, makar i preko vode i drvenih korita, pokazu, dokazu, koliki su "veliki vernici".

U "bozije ime" radilo se i radi svasta – od predivnih do odvratnih stvari. Ovo lupetanje o slanoj vodi je cak i bezazleno ako recimo uzmemo u obzir ponasanje pojedinih svestenika ili recimo one teroriste samoubice.

Rasudjivanje je bitna kategorija i kod ovakvih prica o veri, bez obzira na to da li neko vernik ili nije. Zato sto samo onaj ko ima ozbiljan problem sa rasudjivanjem moze da na osnovu ovih idotskih cetovanja donosi krupne zakljucke o vernicima ili o bilo nekoj veri. Ne kazem da to neko ovde radi, samo razmisljam kako bi to bio potpuni promasaj i sistematska greska jer bismo za rezultat dobili pandan bas onom razgovoru iz uvoda.

A pokretanje ovakvih tema smatram jako korisnim i to bas u ovakvom stilu kako je autor uradio. Cini mi se da se samo na ovakav nacin moze lupiti korisna samarcina tom idiotizmu koga itekako ima.
escherichije_colic escherichije_colic 10:18 19.08.2012

Re: Nisi fer

Mislim da je problem u zajednici vernika jednak problemu koji se pojavljuje u manje više svim sferama srpskog društva- pametni, umereni, normalni, ljudi koji "imaju pojma", ustuknuli su pred ludacima, bukačima, ekstremistima, "nemačima pojma". Jedna je stvar postiti sredu-petak-crveno slovo, ići u crkvu nedeljom, ponašati se u skladu sa hrišćanskim principima ... a sasvim druga vrsta ludila je agitovati protiv lične higijene, letovanja na moru, godišnjeg odmora uopšte, nošenja odeće sa logom ... i osuđivati ljude koji sve to praktikuju.

Ljudi uglavnom zaziru od odlaska u crkvu i uključivanja u život zajednice vernika upravo zbog sveprisutne osude kojoj su izloženi. Tako se crkva, od mesta praštanja i prihvatanja, pretvara u okupljalište "društva izabranih" koji sebi daju za pravo da određuju meru svega- od uređenja ličnog i porodičnog života, do načina na koji će se neko oblačiti ili provoditi svoje slobodno vreme.

Neki od tih "izabranih" su, po nesreći, i sveštena lica, pa tako dolazi i do širenja vrlo opasne pojave tzv "papizma" (i o tome piše na onom "ihtus" forumu) Ja lično sam se zgranuo nekoliko puta kad sam video sa koliko strahopoštovanja i poniznosti obrazovani ljudi prihvataju savete "duhovnika" zdravo za gotovo, čak i kad im očigledno nisu na korist i kad se radi o materiji o kojoj "duhovnik" ne može imati blage veze.

Dalje, primetio sam da sve te usko povezane ortodoksne grupe vernika, uglavnom imaju nekog "gurua", svetovno lice, koji se postavlja kao autoritet i neko kome "mlađi u veri" dolaze za savete. Često se radi o osobi mračne prošlosti. Npr ja sam upoznao "gurua" koji je u mladosti praktikovao satanizam i konzumiranje halucinogenih droga. On je to doveo u vezu sa muzikom, koju je u tom periodu slušao po KSTu, Demiji isl, pa je zaključio da muzika indukuje takva mračna osećanja i potrebe. Ni slučajno mu ne bi palo na pamet da je možda njemu neki šraf u glavi odvrnut, pa ga slušanje određene vrste muzike navodi da prinosi žrtve i obožava đavola (Jebiga, najlakše je svoja sranja u glavi pravdati "satanom koji vreba u svim materijalnim stvarima" ... ako je stvarno tako, hajde onda lepo da svi aktiviraju sve nuklearne glave koje imaju, raznesemo materijalni svet- koji je nebitan i delo đavola- u 3pm i svi lepo odletimo u carstvo nebesko da tražimo pravi smisao) Elem, takva jedna osoba postaje visoko cenjeni član zajednice vernika i mal-te-ne vođa kulta, i odjednom celo društvo oko njega prestaje da sluša bilo šta osim duhovne muzike ... Ako ne možeš da iskuliraš određene porive, možda bi trebalo da potražiš savet dobrog psihijatra, pre nego što se dohvatiš Biblije. Ako su "grešne misli" u tvojoj glavi nešto s čim ne možeš da se izboriš, ako ne možeš da shvatiš da su to samo misli koje ljudi imaju bezbroj puta u toku dana (što je sasvim prirodno) i ako ne možeš da razgraničiš "grešnu misao" od silovanja, onda bi svakako trebalo da posetiš psihijatra i kreneš sa nekom jakom terapijom. Normalnom čoveku ne treba Bog da kaže kako je pogrešno ubijati životinje (ili gore) u satanskim ritualima i napastvovati žene (ili muškarce) zato što se izazovno oblače. Ako nisi u stanju sam da povučeš te granice, neće ih povući ni Xhiljada pročitanih molitvi i ispošćenih postova.

Crkva, da bi opstala, treba da postane mesto okupljanja i radosti, a ne osude, inkvizicije i sumanute inhibicije. Vera svakog čoveka je njegova lična stvar i nju ne možete sabiti u kalup niti rastegnuti do željenih granica. Čovek može da veruje u Boga a opet da bude sklon preljubi, kocki i uživanju opijata. Možda nema snage da se izbori s tim a možda ni ne želi- da li ga zato treba osuditi, nije li to u suprotnosti sa suštinom hrišćanskog učenja? Nemaju svi snage da se suprostave iskušenjima, kao što ne mogu svi da trče jednako brzo ili podignu isti teret. Evo još jedne pametne sa "Ihtusa"- ako postiš a osuđuješ one koji to ne čine, onda bolje jedi meso. Drugim rečima- džaba ti što si sebe zatvorio u čulni zatvor i lišio telo svoje svih materijalnih i fizičkih iskušenja, ako ti je jedina poenta toga da se gordiš nad onima koji uživaju u porocima i lečiš komplekse ... bolje ti je da sedneš u brza kola, kreneš na more, usput pokupiš par kurvi na Ibarskoj i luduješ kao da je 1988a ...

Grešnici će svakako dobiti oprost, kazan nam SVIMA ne gine, a ovi što sole pamet će na dno, za zapršku ...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:56 19.08.2012

Re: Nisi fer

Nikola Knežević
Vojislav Stojković
Nikola Knežević
Pa onda je i Anštajn materijal za sprdju, Tesla, kao i mnogi drugi koji su verovali u postojanje Apsoluta...


Uz izvinjenje što se mešam: Ni Ajnštajn, ni Tesla nisu bili religiozni, pogotovo ne Tesla.


Ne znam otkuda vam to. Na ovom linku imate pregrš toga http://www.einsteinandreligion.com/

A Tesla, pa on nikada nije ni napuštao svet duhovni svet u kome je odrastao.

Pa, otud što poznajem njihovo delo i ne oslanjam se na parcijalna tumačenja njihovih izjava, najčešće istrgnutih iz konteksta. O tome možemo podrobnije nekom drugom prilikom.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:02 21.08.2012

Re: Nisi fer

alexlambros

meni su SVE religije i SVI vernici materijal za sprdnju ...


hm? otkud onda interesovanje za kabalu? inace, ekipica iz turizma hvali Maki da se zadrzala celih 7 dana duze nego sto je planirano ovog proleca, i da je najveci deo vremena provela sa ovom shkvadrom u Tzfatu, prestonici kabalistike?

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:23 21.08.2012

Re: Nisi fer

Nikola Knežević

U NZ ja ne nalazim kamenovanje i ostale stvari koje si pomenuo a on je jedini relevantan što postulata vere tiče, bar kada sam ja u pitanju, naravno uz Svetootačku predaju...


'начи, Јеше каменују, а Евангелици чисти као душице? знао сам, мајку им чивутску!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:31 21.08.2012

Re: Nisi fer

sima2000


Ne možeš religiju izjednačavati sa bilo kojim socijalnim konstruktom. Osnovna razlika između religije i ateizma (nacionalizma, filatelizma, šopinga, hedonizma, splavarenja,..) je u tome što religija ima Knjigu. Ima detaljno razrađen moralni sistem u kome je definisano kojim danima se radi, a kad se odmara, kad se žene kamenuju, a kad nije dobro to da se radi, kad smeš da jedeš masno, a kad ne smeš.

гос'н Симо, ово су неубичајено површно и предрасудно за господина Вашег калибра испаљене предоџбе. ево мало соулфуда, да Вам душевност при запажањима не исхлапи у овом суровом добу конзумеризма (и идејног).
stojadinovicp stojadinovicp 13:13 22.08.2012

Re: Nisi fer

Nikola Knežević
I ne, forum Pouke ne smatram "debilnim"... Ima svega tamo, kao i na svakom forumu, ali ima i najvise normalnih ljudi sa kojima mozes da razgovaras o raznim pitanjima.

Ima "normalnih" koliko hoćeš... ti "normalni" najviše vole da banuju ljude koji koriste nečije puno ime i prezime iz lične karte umesto njihovih izmišljenih titula i titulica za koje očekuju da ih svi em znaju em poštuju, na silu...

stoka i to licemerna...
stojadinovicp stojadinovicp 13:15 22.08.2012

Re: Nisi fer

blue_song
...nedostatak obrazovanja u veri...
bre Alex, kod tebe svačega ima...
cult cult 11:28 17.08.2012

brate

ovaj što se kupa u buretu je do jaja!
alexlambros alexlambros 11:33 17.08.2012

Re: brate

ovaj što se kupa u buretu je do jaja!


meni se dopada prica o svetoj Makrini
bolid1 bolid1 11:39 17.08.2012

Re: brate

cult
ovaj što se kupa u buretu je do jaja!


Ima i onaj kolega sto je bio na moru pre 37god i bilo mu odvratno...da je Bog teo, rodio bi ga u Dubrovniku...

uros_vozdovac uros_vozdovac 11:43 17.08.2012

Re: brate

bolid1
cult
ovaj što se kupa u buretu je do jaja!


Ima i onaj kolega sto je bio na moru pre 37god i bilo mu odvratno...da je Bog teo, rodio bi ga u Dubrovniku...Ma zamisli samo koliko je Dubrovnik izgubio božjom voljom. Nenadoknadiv gubitak, hvala bogu na internetu, makar mogu dubrovčani da čitaju.
Gospodja Klara Gospodja Klara 11:48 17.08.2012

Re: brate

ovaj što se kupa u buretu je do jaja!


Pa da, to je zgodna okolnost, da je viši voda bi mu bila ispod pojasa (božemesačuvajisaklonigrešnihmisliiplamenapaklenog).
natasavb natasavb 11:56 17.08.2012

Re: brate

Nenadoknadiv gubitak, hvala bogu na internetu, makar mogu dubrovčani da čitaju.


Cek bre, kakvom internetu?!
Internet dolazi sa zapada i kud ces vece djavolje rabote od njega?!

Pa ova pravoslavna braca i sestre nisu svesni da ih je sotona uzeo pod svoje.
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:59 17.08.2012

Re: brate

Gospodja Klara
ovaj što se kupa u buretu je do jaja!


Pa da, to je zgodna okolnost, da je viši voda bi mu bila ispod pojasa (božemesačuvajisaklonigrešnihmisliiplamenapaklenog).


alexlambros alexlambros 11:59 17.08.2012

Re: brate


Ima i onaj kolega sto je bio na moru pre 37god i bilo mu odvratno


bolid1 bolid1 15:30 17.08.2012

Re: brate

uros_vozdovac
bolid1
cult
ovaj što se kupa u buretu je do jaja!


Ima i onaj kolega sto je bio na moru pre 37god i bilo mu odvratno...da je Bog teo, rodio bi ga u Dubrovniku...Ma zamisli samo koliko je Dubrovnik izgubio božjom voljom. Nenadoknadiv gubitak, hvala bogu na internetu, makar mogu dubrovčani da čitaju.


Dubrovcani, pred svaku sezonu, organizuju kolektivno plakanje zbog njega...
alarih alarih 22:41 17.08.2012

Re: brate

natasavb
Cek bre, kakvom internetu?!
Internet dolazi sa zapada i kud ces vece djavolje rabote od njega?!

Pa ova pravoslavna braca i sestre nisu svesni da ih je sotona uzeo pod svoje.

Posle onog dela rasprave u kojem se bistri za koga je od svetaca decidno napisano da se kupao i gde, pa u skladu sa tim treba postupati.... ja sam 100% sigurna da se internet i forumašenje pominju negde u Novom zavetu.

Inače, da se uozbiljim, igrom slučaja je neko pustio ovaj link po fejsu pre dva dana i sa prijateljicom sam komentarisala koliko li ovakvih ludaka ima u ovako maloj zemlji. Vrlo neprijatna misao.
sesili sesili 11:33 17.08.2012

Ala je to divota...

Neki dan pročitah da se jedan Indijac nije kupao 38 godina! Rekao mu sveštenik da samo tako može da dobije sina. Ima SEDAM ćerki! A na ove forumaše, pravoslavni čovek može samo da ili
alexlambros alexlambros 11:40 17.08.2012

Re: Ala je to divota...

Neki dan pročitah da se jedan Indijac nije kupao 38 godina!


covek oseti smrad i klip dok gleda

hannah.greener hannah.greener 14:59 17.08.2012

Re: Ala je to divota...

Šta radiš? Ništa, smrdim...

Joj, da mi je da sam malo više dokon, pa da napravim svoju religiju! Iz čiste zajebancije. Ne bih se ni para nakrao, ni napupjelih pionirki, pardon, vernica naspoznavao (te liježe ona, i spozna ga - taj rad...), samo da vidim imal'gluposti koju moji sledbenici ne bi uradili...
alexlambros alexlambros 11:39 17.08.2012

poslanica

Nove Srbije kupa se nekanonski !

blogov_kolac blogov_kolac 11:53 17.08.2012

Re: poslanica

Ne važi se!

To je bilo pre nego što je doživela prosvetljenje.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 12:07 17.08.2012

Ček, ček...

... a ne može ni Španija? Mislim, nisu priznali Kosovo. Prašta li se Soči?
nowhereman nowhereman 13:16 17.08.2012

Pitanja


Драга браћо и сестре, да ли православни Хришћани могу да летују и да се скидају и леже на плажи фактички голи?


Nemam pojma.

Proširio bih, ipak, pitanje... tj. pitanje važi kako za pravoslavne, tako i za katolike i protestante. Važi, čini mi se, i za muslimane. Tj. za sav verujući svet.


Naravno, svet je prepun licemerja. Vernici nisu nikakav izuzetak, u tom pogledu.

Ni ateisti nisu ništa bolji. (Osim ukoliko sama okolnosti da je neko "ateista" njega automatski "razrešava" od svakog licemerja!)


U vezi sa gore postavljenim, postavio bih još neka pitanja (koja mi slučajno padaju na pamet):

- Da li neko ko sebe smatra Srbinom - može pljuvati po pravoslavnoj veri (koja se smatra srpskom) i po pravoslavnim vernicima? Može li se smatrati Srbinom neko ko ne slavi slavu?

- Da li Srbin sme pisati i latinicom, ili samo ćirilicom (srpskim nacionalnim pismom)?

- Mora li onaj ko je dostojan da se zove Srbinom - znati reči srpske himne? (Novopečeni ministri, videli smo, ne znaju.)


Samo pitam.


zemljanin zemljanin 13:30 17.08.2012

Re: Pitanja

Mora li onaj ko je dostojan da se zove Srbinom ...Religiju treba konstantno ismevati i osuđivati svaki njihov pokušaj uticaja ili upliva u društvo.
dragan7557 dragan7557 13:35 17.08.2012

Re: Pitanja

zemljanin
Mora li onaj ko je dostojan da se zove Srbinom ...Religiju treba konstantno ismevati i osuđivati svaki njihov pokušaj uticaja ili upliva u društvo.

Vala isto koliko, ako ne i više, i agresivni ateizam!

cerski
apach92 apach92 13:47 17.08.2012

Re: Pitanja

nowhereman

- Da li neko ko sebe smatra Srbinom - može pljuvati po pravoslavnoj veri (koja se smatra srpskom) i po pravoslavnim vernicima?


Pod pretpostavkom da si kad si napisao `pljuvanje` mislio na zustriju kritiku religije i religioznog fundamentalizma onda je odgovod da, sto da ne.

Uostalom - odakle ideja da su svi Srbi pravoslavci i obrnuto?

nowhereman

Može li se smatrati Srbinom neko ko ne slavi slavu?-


Pa ne slave svi Srbi slavu. Na primer, Srbi muslimanske veroispovesti kao i katolicke sigurno ne. Ja ne slavim slavu ali nisam siguran da sam Srbin. Moj deda ne slavi slavu, Srbin je ali je komunista.


zemljanin zemljanin 13:48 17.08.2012

Re: Pitanja

dragan7557
zemljanin
Mora li onaj ko je dostojan da se zove Srbinom ...Religiju treba konstantno ismevati i osuđivati svaki njihov pokušaj uticaja ili upliva u društvo.

Vala isto koliko, ako ne i više, i agresivni ateizam!

cerski

Ma svaki agresivni a ničim izazvani ... nego šta bi to tačno bio "agresivni ateizam" ?

Postoje činjenice i na njima se zasniva nauka i postoji pojam "istina" koji je filozofsko tumačenje nekih činjenica i postoji religija koja je onanisanje nad istinom ...

* da ne bude zabune striktno se ograničavam na institucionalizvanu religiju a u šta pojedinac veruje - to je njegova lična stvar.
mlekac mlekac 14:26 17.08.2012

Re: Pitanja

nowhereman

Драга браћо и сестре, да ли православни Хришћани могу да летују и да се скидају и леже на плажи фактички голи?


Nemam pojma.

Proširio bih, ipak, pitanje... tj. pitanje važi kako za pravoslavne, tako i za katolike i protestante. Važi, čini mi se, i za muslimane. Tj. za sav verujući svet.


Naravno, svet je prepun licemerja. Vernici nisu nikakav izuzetak, u tom pogledu.

Ni ateisti nisu ništa bolji. (Osim ukoliko sama okolnosti da je neko "ateista" njega automatski "razrešava" od svakog licemerja!)


U vezi sa gore postavljenim, postavio bih još neka pitanja (koja mi slučajno padaju na pamet):

- Da li neko ko sebe smatra Srbinom - može pljuvati po pravoslavnoj veri (koja se smatra srpskom) i po pravoslavnim vernicima? Može li se smatrati Srbinom neko ko ne slavi slavu?
Da ne citiram ostala pitanja - odgovor je kratak. To je "specijalitet" ovijeh krajeva da se vera izjednacava sa nacijom.

Francuzi sebe smatraju Francuzima i kad su katolici i kad su protestanti. Isto vazi za Engleze, Nemce i da ne nabrajam sad dalje.

Ista stvar je i u Aziji - Indusi su Indusi, bez obzira da li su Hindu, Siki ili Hriscani ili Muslimani.

Amerikanac je svako ko ima drzavljanstvo Amerike, bez obzira na veru i boju koze.
Isto vazi i za Australiju.

U Africi je cak, potpuno normalno da clanovi iste porodice ne pripadaju istoj crkvi. Ili veri.

Samo na Balkanu i dalje vera odredjuje naciju, sto je, najblaze receno, potpuno idiotski, narocito ako uzmes u obzir koliko je mesanja ovde bilo.
zemljanin zemljanin 14:39 17.08.2012

Re: Pitanja

- Da li neko ko sebe smatra Srbinom - može pljuvati po pravoslavnoj veri (koja se smatra srpskom) i po pravoslavnim vernicima? Može li se smatrati Srbinom neko ko ne slavi slavu?

- Da li Srbin sme pisati i latinicom, ili samo ćirilicom (srpskim nacionalnim pismom)?

- Mora li onaj ko je dostojan da se zove Srbinom - znati reči srpske himne? (Novopečeni ministri, videli smo, ne znaju.)

A šta je to pravoslavna vera ? ... ideološki pokret u okviru dogmatske organizacije ? ... vala stvarno svako ko se smatra *** treba da pljuje po svim tim dogmatizacijama relanosti ... slavljenje slave je upražnjavanje mističnih rituala i obreda sa naglašnim usmerenjem na prasiće ... ako se odnosi na pečene prasiće ja to često "slavim"

Ta tradicija "srpskog nacionalnog pisma" je toliki arhaizam da je nepotrebno trošiti prostor na razjašnjavanje.

Srpska "himna" je religijska pošalica napravljena za potrebe komedije ... sve te tekstove gde se spominje božanstvo/a treba izbegavati i ignorisati ... činjenica je da to jeste zvanična himna ali ne znači da je i moja himna, prema tome, totalno promašeno pitanje ...

Ali da dodam pitanje ... šta će pravovernici da rade kada ponovo "ožive" ? ... mislim slavljenje i obožavanje ali van toga jel ima i neko vreme za slobodne aktivnosti i sl. ?
alexlambros alexlambros 14:44 17.08.2012

Re: Pitanja

dragan7557 dragan7557 15:47 17.08.2012

Re: Pitanja

alexlambros

agresivni ateizam


naravno, zdrav razum moze jako da naskodi

Nemam baš nešto volje da raspravljam o razumu, ali ako ti je baš stalo evo nešto o tzv. zdavom rzumu.

- zdrav razum nalaže da sva deca ove planete moraju da imaju dovoljno da jedu.
- zdrav razum zna da ako deca nemaju da jedu onda će da pocrkaju.
- zdrav razu ne ferma ama baš ni malo ono što zdrav razum nalaže po ovom pitanju.
- uzimmajući ne samo gornje istinite tvrdnje:

Koliko je zdrav razum, zdrav?

Hranu, slobodno zameni vodom, i bilo kojom egzistencijalnom potrebom i videćeš da je ono što ti zoveš "zdrav razum" ustvari teško bolesno nerazumno ludilo.

Naravno zdrav razum vernika, je isto toliko bolestan, koliko i zdrav razum ne-agresivnih ateista koji prvo bolesno laju jedni na druge, a onda jedni druge ubijaju pozivajući se na "zdrav razum." Što ukazuje da sa nekim filosofskim pojmom zdravog razuma, današnji pojam, zdrav razum, nema nikakve veze, mada je skup i redosled upotrebljenih slova potpuno isti.

cerski
tasadebeli tasadebeli 16:38 17.08.2012

Re: Pitanja

mlekac
Samo na Balkanu i dalje vera odredjuje naciju, sto je, najblaze receno, potpuno idiotski, narocito ako uzmes u obzir koliko je mesanja ovde bilo.


Можда је то последица историјских (не)прилика? Не знам ни сам... Уосталом, запитај се сама како ћеш разликовати Балканца Анту од Балканца Алије, а њих двојицу опет заједно од Балканца Милорада, па од Балканца Трајчета, па од Балканца Мила,... ? Ни језик, и поред свих настојања, ту много не помаже... Једино нам вера преостаје да направимо разлику...

Вероватно зато политичке елите у Македонији и Црној Гори толико и инсистирају на добијању аутокефалности за македонску православну цркву и за црногорску православну цркву. Тако они виде да се на Балкану стварају нације, па зашто не би понављали тај стари коминтерновски рецепт кад је већ делотворан... у Војводини нема потребе за таквим инсистирањем, тамо су ионако секте заузеле повелики простор...

Све је то само добар доказ да је време заиста релативан појам. Код нас XIX век траје ево већ преко 200 година...

dragan7557 dragan7557 17:03 17.08.2012

Re: Pitanja

zemljanin:
* da ne bude zabune striktno se ograničavam na institucionalizvanu religiju a u šta pojedinac veruje - to je njegova lična stvar.


Pa i ja se ograničavam na institucionalizovani ateizam.

Dok agresivni, važi i za jedne i za druge


cerski
alexlambros alexlambros 18:58 17.08.2012

Re: Pitanja

institucionalizovani ateizam


wtf?

alexlambros alexlambros 18:59 17.08.2012

Re: Pitanja

cerski


procitajte svaj komentar ponovo.

ja sam odusevljen ovom mentalnom aritmetikom i nazirem joj "filozofske" korene ...
besmisleni ste do nivoa IHTISa
mlekac mlekac 19:20 17.08.2012

Re: Pitanja

tasadebeli

Све је то само добар доказ да је време заиста релативан појам. Код нас XIX век траје ево већ преко 200 година...Druze, bar tebi ne moram da potezem Mesu Selimovica?

Ili cinjenicu da su se do II sv rata Jevreji u Beogradu izjasnjavali kao "Srbi Mojsijeve vere"?

A sta cemo sa Jugoslovenima, t.j. onima koji su bili "mesani"? Sta sad - manje su ovo ili ono, zato sto nisu odredjene vere?

Od svega sto si napisao ostavila sam poslednju recenicu jer je, nazalost, potpuno tacna.
dragan7557 dragan7557 19:22 17.08.2012

Re: Pitanja

alexlambros
cerski


procitajte svaj komentar ponovo.

ja sam odusevljen ovom mentalnom aritmetikom i nazirem joj "filozofske" korene ...
besmisleni ste do nivoa IHTISa

Ne bih rekao, a svoje komentare nemam potrebe da čitam, jer ako bih čitao ono što sam sam napisao, to bi značilo da nemam pojma šta sam napisao, a pošto imam skoro fotografsko pamćenje, nemam potrebe da čitam napisano.

Ako baš hoćeš i intitucionalizovani ateisti imaju svoju Knjigu, "The Origin of Species" koja nije ništa manje "opravdano" krvoločna od Biblije. Naprotiv superkrvoločna.

Što se mentalne aritmetike tiče baš me zanima koja druga postoji?

Uzgred ateizam je najinstitucionalizovanija vera današnjice, koja po svojoj sumanutosti prevazilazi sve dosadašnje. Ateizam je agresivnija vera od Hrišćanstva i Islama zajedno.

cerski
alexlambros alexlambros 19:32 17.08.2012

Re: Pitanja

dragan7557
alexlambros
cerski


procitajte svaj komentar ponovo.

ja sam odusevljen ovom mentalnom aritmetikom i nazirem joj "filozofske" korene ...
besmisleni ste do nivoa IHTISa

Ne bih rekao, a svoje komentare nemam potrebe da čitam, jer ako bih čitao ono što sam sam napisao, to bi značilo da nemam pojma šta sam napisao, a pošto imam skoro fotografsko pamćenje, nemam potrebe da čitam napisano.

Ako baš hoćeš i intitucionalizovani ateisti imaju svoju Knjigu, "The Origin of Species" koja nije ništa manje "opravdano" krvoločna od Biblije. Naprotiv superkrvoločna.

Što se mentalne aritmetike tiče baš me zanima koja druga postoji?

Uzgred ateizam je najinstitucionalizovanija vera današnjice, koja po svojoj sumanutosti prevazilazi sve dosadašnje. Ateizam je agresivnija vera od Hrišćanstva i Islama zajedno.

cerski


rekao sam Vasom mentalnom aritmetikom.
a sad me izvinite, glupi ste, sem sto razgovor s ljudima koji svoju epsku glupost pakuju u visokoparni akademizam deprimira savrseno je i besmislen ...
dragan7557 dragan7557 19:37 17.08.2012

Re: Pitanja

alexlambros
dragan7557
alexlambros
cerski


procitajte svaj komentar ponovo.

ja sam odusevljen ovom mentalnom aritmetikom i nazirem joj "filozofske" korene ...
besmisleni ste do nivoa IHTISa

Ne bih rekao, a svoje komentare nemam potrebe da čitam, jer ako bih čitao ono što sam sam napisao, to bi značilo da nemam pojma šta sam napisao, a pošto imam skoro fotografsko pamćenje, nemam potrebe da čitam napisano.

Ako baš hoćeš i intitucionalizovani ateisti imaju svoju Knjigu, "The Origin of Species" koja nije ništa manje "opravdano" krvoločna od Biblije. Naprotiv superkrvoločna.

Što se mentalne aritmetike tiče baš me zanima koja druga postoji?

Uzgred ateizam je najinstitucionalizovanija vera današnjice, koja po svojoj sumanutosti prevazilazi sve dosadašnje. Ateizam je agresivnija vera od Hrišćanstva i Islama zajedno.

cerski


rekao sam Vasom mentalnom aritmetikom.
a sad me izvinite, glupi ste, sem sto razgovor s ljudima koji svoju epsku glupost pakuju u visokoparni akademizam deprimira savrseno je i besmislen ...

Baš hvala na komplimentu i uljudnom i tolerantnom obraćanju.


cerski
blogovatelj blogovatelj 21:46 17.08.2012

Re: Pitanja

Ne bih rekao, a svoje komentare nemam potrebe da čitam, jer ako bih čitao ono što sam sam napisao, to bi značilo da nemam pojma šta sam napisao, a pošto imam skoro fotografsko pamćenje, nemam potrebe da čitam napisano.


alexlambros alexlambros 22:10 17.08.2012

Re: Pitanja

Baš hvala na komplimentu i uljudnom i tolerantnom obraćanju.


zao mi je, ne postoji blazi nacin da se to kaze za coveka koji zbirku tkz svetih spisa od kojih su neki iz bronzanog doba a koji se imaju smatrati neupitnim i za odrzavanje njihove neupitnost postoje institucionalizovane propagandne masinerije (cije su zrtve bili nebrojeni ljudi tokom istorije), svodi na istu ravan s jednim naucnim delom otvorenim celokupnoj naucnoj zajednici na obaranje ...
reci za ateizam da je vera je isto ko reci da je ugaseni televizor program.

alexlambros alexlambros 22:16 17.08.2012

Re: Pitanja

Uzgred ateizam je najinstitucionalizovanija vera današnjice


ma naravno, i neverovanje u jednoroge te zapravo cini vernikom "nejednorog" religije ...
sevarlica sevarlica 22:27 17.08.2012

Re: Pitanja

blogovatelj
Ne bih rekao, a svoje komentare nemam potrebe da čitam, jer ako bih čitao ono što sam sam napisao, to bi značilo da nemam pojma šta sam napisao, a pošto imam skoro fotografsko pamćenje, nemam potrebe da čitam napisano.
Zvaćemo ga iz milošte, Cerski NIkon :)
alexlambros alexlambros 22:28 17.08.2012

Re: Pitanja

"The Origin of Species" koja nije ništa manje "opravdano" krvoločna od Biblije. Naprotiv superkrvoločna.


jedina zrtva te knjige je bog
sevarlica sevarlica 22:42 17.08.2012

Re: Pitanja

alexlambros
"The Origin of Species" koja nije ništa manje "opravdano" krvoločna od Biblije. Naprotiv superkrvoločna.


jedina zrtva te knjige je bog


Nije baš tako, čak sam Darvin nikada nije osporavao Boga i njegovo potencijalno postojanje, ali je jednostavno dokazao neke stvari protiv kojih je crkva imala protiv.
Sa druge strane, kasnije nastali termin, Darvinizam ne baca baš lepo svetlo na poruku koju šalje "Poreklo vrsta", a ta poruka je "najjači opstaju". Donekle čak opravdava makijavelistički egzistencionalizam i time obezvređuje mogućnost čoveka za empatijom, žrtvovanjem i nesebičnošću.

Ne kažem da nije u pravu, današnji svet je dokaz njegovog učenja, ali njegovo učenje je zamenilo hrišćansko "ne ubij" sa "preživi".
tasadebeli tasadebeli 23:03 17.08.2012

Re: Pitanja

mlekac

Druze, bar tebi ne moram da potezem Mesu Selimovica? Ili cinjenicu da su se do II sv rata Jevreji u Beogradu izjasnjavali kao "Srbi Mojsijeve vere"?A sta cemo sa Jugoslovenima, t.j. onima koji su bili "mesani"? Sta sad - manje su ovo ili ono, zato sto nisu odredjene vere?Od svega sto si napisao ostavila sam poslednju recenicu jer je, nazalost, potpuno tacna.


Не мораш, Млекац, разумемо се потпуно и говоримо о истим стварима... И на жалост, тачна је та реченица... Само тражимо узроке тог стања које си поменула...

П.С. - А било је (као и по целом свету уосталом) две струје међу Јеврејима, они који су се изјашњавали као Срби Мојсијеве вере (нпр. Геца Кон) и они ортодоксни... Има много тога о Јеврејима у Београду и Србији у једном зборнику штампаном пре двадесетак година. Колико знам, најстарија београдска породица за коју имамо сигурну потврду да живи у Београду толико (300 година) јесте јеврејска породица Калеф. Као што и знамо да је по Карађођевом уласку у Београд 1806. у граду било само седам српских кућа, а да су све остале биле турске, јеврејске, дубровачке, цинцарске, грчке... Зато и нисам помињао Југословене, одох ја на шири појам - Балканци.
Jukie Jukie 23:55 17.08.2012

Re: Pitanja

sevarlica

alexlambros
"The Origin of Species" koja nije ništa manje "opravdano" krvoločna od Biblije. Naprotiv superkrvoločna.jedina zrtva te knjige je bogNije baš tako, čak sam Darvin nikada nije osporavao Boga i njegovo potencijalno postojanje, ali je jednostavno dokazao neke stvari protiv kojih je crkva imala protiv. Sa druge strane, kasnije nastali termin, Darvinizam ne baca baš lepo svetlo na poruku koju šalje "Poreklo vrsta", a ta poruka je "najjači opstaju". Donekle čak opravdava makijavelistički egzistencionalizam i time obezvređuje mogućnost čoveka za empatijom, žrtvovanjem i nesebičnošću. Ne kažem da nije u pravu, današnji svet je dokaz njegovog učenja, ali njegovo učenje je zamenilo hrišćansko "ne ubij" sa "preživi".

Gledajući sa stanovišta onoga što danas znamo, Darwinova knjiga je prilično kljakavo i nedorečeno napisana, ali to je zato što je napisana dok je nauci bilo poznato samo gradivo biologije koje se danas radi u osnovnoj školi a ne i ono što se radi u gimnaziji (molekularna biologija, genetika).

Poruka je "opstaju oni koji su najprilagođeniji postojećoj situaciji" (survival of the fittest, a ne strongest). Nije to Darwin izmislio i stvorio, on je to video, shvatio i opisao rečima.

Jeste, ponekad je za lični opstanak najbolje biti opasan, surov i nemilosrdan. U drugoj situaciji je bolje gajiti empatiju, žrtvovanje i nesebičnost.

U prirodi se to ne bira. Takav si kakav si, pa ako ti slučajno zapadne da imaš sreće i da način na koji si ustrojen donosi najbolje rezultate, jipi-i! ako nisi, eee....

E pa ljudsko društvo pokušava to nekako da ukalupi (jer "čovek menja prirodu" tj. ekološke faktore koji utiču na njegov opstanak), i zbog toga je nekada postojalo vaspitavanje dece, na čemu je radilo celo društvo/selo, pa su prenošene određene moralne vrednosti te zajednice u kojoj je dete rođeno.

Neka deca (tinejdžeri) nisu uspevala da prate moralne norme svoje zajednice pa su oterana u pustaru. Neka su stradala jer su radila glupe ili pogrešne stvari u pogrešno vreme (rvanje sa divljim lavom itd.). Ako bi preživela, znači da su ipak bila dovoljno "fit to survive" i ona su osnivala svoje zajednice sa drugačijim kulturnim vrednostima.

Nemojmo misliti da nisu postojali razni oblici kulturnih normi. Ne zaboravimo da grupice prvih ljudi retko prelaze 50-100 osoba. Mnoge zajednice su propale i danas nemaju potomke.
alexlambros alexlambros 10:01 18.08.2012

Re: Pitanja

Nije baš tako, čak sam Darvin nikada nije osporavao Boga i njegovo potencijalno postojanje, ali je jednostavno dokazao neke stvari protiv kojih je crkva imala protiv.
Sa druge strane, kasnije nastali termin, Darvinizam ne baca baš lepo svetlo na poruku koju šalje "Poreklo vrsta", a ta poruka je "najjači opstaju". Donekle čak opravdava makijavelistički egzistencionalizam i time obezvređuje mogućnost čoveka za empatijom, žrtvovanjem i nesebičnošću.

Ne kažem da nije u pravu, današnji svet je dokaz njegovog učenja, ali njegovo učenje je zamenilo hrišćansko "ne ubij" sa "preživi".osporila ga je evolucija ...
sta znaci "dokazati (dobro da se slazemo makar oko toga da je dokazao) stvari protiv kojih je crkva imala protiv?" ... Galilej je do smrti morao da cuti da se Zemlja okrece oko Sunca a ne obrnuto, da ne izgubi glavu jer je crkva imala protiv ... nauku uopste ne zanima ima li crkva protiv ili ne, svidja joj li se ili ne, nauku zanima naucna istina ...

"Poreklo vrsta" ne salje nikakvu filozofsku poruku, nju su joj nakacili, tacnije ucitali, hriscanski apologeti u jadnom pokusaju da za sebe sacuva pravo da se drustvu namece kao nekakav moralni sudija jer nema nista drugo sta bi mogla da radi ... dakle, "Poreklo vrsta" nije nikakva moralna ili nemoralna knjiga, to je naucna knjiga koja objasnjava upravo ono sto joj stoji u naslovu ...

a ako cete da citate moralne gadosti, pa Biblija mu dodje idealna za to ... "ne ubij"? a Biblija puna genocida i najkrvolocnijih zlocina ... kako to da to ne baca lose svetlo na nju? ili Kuran u kome se ubistvo nevernika (sto je i 13 vekova kasnije podloga za jednu totalitarnu fasisticku ubilacku ideologiju) izricito zahteva?
sevarlica sevarlica 10:32 18.08.2012

Re: Pitanja

osporila ga je evolucija ...


Naprotiv, teorija evolucije je osporila Crkvu ne veru. Često mešaš ta dva termina.

sta znaci "dokazati (dobro da se slazemo makar oko toga da je dokazao) stvari protiv kojih je crkva imala protiv?" ... Galilej je do smrti morao da cuti da se Zemlja okrece oko Sunca a ne obrnuto, da ne izgubi glavu jer je crkva imala protiv ... nauku uopste ne zanima ima li crkva protiv ili ne, svidja joj li se ili ne, nauku zanima naucna istina ...


Opet Crkva. Ta Crkva je postala prevelika kompanija koja je branila svoju poziciju na tržištu. Ljudi crkve su osporavali druge, posebno nauku, iz suvih ekonomskih i egzistencijalnih interesa. Ko je do 18-og veka, osim sveštenstva mogao da živi a da ne radi, a da pritom nije plemić? NIKO.
Takođe, nauka je smetala crkvi jer analitički ruši postulate crkve, one gluposti kojima su plašili ljude vekovima da od šume ne bi videli drva.


to je naucna knjiga koja objasnjava upravo ono sto joj stoji u naslovu ...


Pa nije baš, porekla su i dalje sporna i nepotvrđena. Srž Darvinovog istraživanja je adaptacija na nova staništa. Što je dokazao sa Galapagoskim zebama.
Jukie Jukie 10:53 18.08.2012

Re: Pitanja

sevarlica

to je naucna knjiga koja objasnjava upravo ono sto joj stoji u naslovu ... Pa nije baš, porekla su i dalje sporna i nepotvrđena. Srž Darvinovog istraživanja je adaptacija na nova staništa. Što je dokazao sa Galapagoskim zebama.

Poreklo vrsta JESTE adaptacija na nove ekološke niše

ne staništa! Sve te galapagoske zebe žive u istom staništu: kaktusova pustara na vulkanskom ostrvu na ekvatoru

Kao što sam već rekao, Poreklo vrsta (1859) je MATORA knjiga starostavna, kao npr. Bremov život životinja (1876-1879), a rekli smo da naučne knjige starije od pedesetak (Radovanovićev Prirodopisni atlas sisari 1953), a kamoli stotinak, godina ne treba da tretiramo kao svemoguću istinu i da diskutujemo o svemoćnom sveznanju na tim stranicama i šta je pisac rekao a šta je hteo da kaže, nego o istorijskoj vrednosti za "evoluciju naučne literature" jer se najnovija saznanja nalaze u najnovijoj naučnoj literaturi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana