Ekologija| Gost autor| Moj grad| Planeta| Životni stil

Кигали, јасна визија будућности

Milutin Milošević RSS / 18.08.2012. u 16:53

Има ли уређење града икакву вредност у земљи која је пре непуне две деценије преживела сурови грађански рат а данас је изнурена економским проблемима и где је заједништво у кризи?

У оквиру своје едиције видео записа " Business 360 Future cities", америчка ТВ мрежа CNN објавила је репортажу Ричарда Квеста из Кигалија, главног града Руанде. Прилог говори о напорима власти и становништва да свој град одрже чистим, чиме се такође постиже значајан резултат у грађењу заједништва у заједници.

kigali-streets.jpg


Есеј будуће архитетке Милице, јун 2012

Опис

Кигали је главни град Руанде, смештен у њеном географском средишту. То је најзначајнији пословни центар земље, прави генератор напретка, ослонац растуће економије и понос целе државе.

У Кигалију данас живи око милион становника, од чега неких 70% још увек у сеоским условима. Становништво је углавном младо (око 60%), са нешто више жена од мушкараца.

За очекивати је, поготово познајући уобичајену ситуацију у другим великим градовима у Африци, да је град хаотичан, без урбанистичког плана, са конфузним саобраћајем и гомилама ђубрета на све стране.

Међутим, многи страни посетиоци пријатено се изненаде чистоћом, редом и делотворношћу Кигалија. Шеснаест година после геноцида који је оставио земљу у рушевинама, Руанда је данас најсигурнија и најчистија држава у Африци, без сиротињских четврти а са скоро потпуно искорењеним уличним насељем и корупцијом, са највећом стопом привредног раста на Афричком континенту и, као једина земља на свету, већином жена посланика у парламенту. Успостављен је ефикасан здравствени систем, 19 од 20-торо деце иде у школу, а још увек слабо развијене сеоске области имају бољу Интернет мрежу од таквих области у Великој Британији.

Коришћење пластичних кеса забрањено је законом, а улице су чисте сваког јутра. Саобраћај је течан, уз поштовање прописао као што је обавезно ношење кацига током вожње мотором (и за сувозаче). На аеродрому, ако сте претходно заштитили пртљаг умотавши га у пластичну фолију, љубазно особље ће вас упозорити да је то забрањено у њиховој земљи и помоћи вам да фолију скинете о баците у за то предвиђене контејнере.

Више од свега, народ који је не толико давно преживео геноцид данас ради нешто што је до скора било скоро незамисливо: гради суживот са онима који су учествовали у истребљењима, тортури и силовањима. У многим случајевима, преживели и убице живе поново у истим улицама и квартовима, у којима данас нема насиља већ се могу наћи изузетни примери опраштања и помирења.

Геноцид почињен у грађанском рату 1994. године однео је 800.000 Тутсија и један мањи број Хутуа у само 100 дана. Након тога, више од 2 милиона цивила Хутуа морало је да потражи склониште у суседним Бурундију, Танзанији и Заиру (данас Демократска Република Конго).

Приступ очувању животне средине и решавању проблема отпадака је оно на чему Кигали гради стратегију за будућност. Само четири године након завршетка грађанског рата, град је донео одлуку да уведе ред и избори се са ђубретом.

Све је у комбинацији обавезног и чврстог са заједничким и подстицајним. Тако је неконтролисано бацање отпадака забрањено а казне за прекршиоце огромне, па људи носе своје отпадке све док не дођу до могућности да га правилно одложе. Док су са једне стране сви запослени у државним службама обавезно на послу у 7 ујутро и лако добијају отказ уколико не покажу резултате у раду, са друге стране сво грађанство је укључено у широке друштвене акције које служе не само да се постигне материјални резултат већ да се гради осећај заједништва и слоге, осећај власништва над проблемима и решењима. У томе је кључ успеха.

Сваке последње суботе у месецу сви су у обавези да учествују у "угамунди" - колективној акцији чишћења околине. Од 7 ујутро до поднева не раде радње нити државне службе а саобраћај је минимизиран. Сви су на задатку, од обичног грађанина до председника државе. Временом, ово је од обавезе постала мотивациона друштвена активност која се завршава весељем и прославом резултата. То додатно гради осећај припадности и јача заједницу.

Поруке које се упућују сасвим су јасне и лако прихватљиве: "Чист Кигали", "Зелени Кигали" и "Безбедни Кигали". Поред тога, присуство веома агилног и предузимљувог председника Пола Кигамеа, градоначелника и других високих и локалних руководилаца, јасно примером указује на потребу за учешћем свих.

Председник има једноставно решење: "За чишћење и одржавање нашег града и свачије непосредне околине не захтева додатне ресурсе које ћемо тражити из иностранства. То је нешто што носимо у себи, па зашто не почети од тога? То треба да постане обичај, начин живота."

Кампања одавно носи и још једну занимљиву димензију: у оквиру акције чишћења организују се и форуми, разговори, дискусије, које имају за циљ да се пренесе порука али и ослушне глас и потребе народа.

Посебан подстицај обезбеђен је подршком развоју приватног предузетништва. Мале компаније стимулисане су да учествују у прикупљању, разврставању и рециклирању отпада. Они који су имали слуха, као што је оснивал и власник малог предузећа Полан Барегеа, схватили су да је отпад сировина и роба, и упустили су се у ризик који им је донео профит.

Становници Руанде се не мире са мишљењем да сиромашни немају потребу да уреде ствари. Ако постоји визија, која полази од идеје да се не може у будућност ако се ствари не среде, онда се може надати бољитку.

Кроз заједништво у акцији, становници Руанде решили су да удруже снаге, јер су "схватили да нема разлога за поделе. Заједно постижемо резултат".

Посебна пажња се поклања младима. Уместо да хушкања на поделе и сукобе, образују се да граде дух заједништва, што је залог боље будућности.

Коментар

Цео овај део афричког континента изузетно је богат природним ресурсима, али је уништен корупцијом, неефикасношћу, политичком нестабилношћу, сиромаштвом и болестима. Влада предсеника Кигамеа, који је на власт дошао априла 2000. године, упустила се у борбу са овим проблемима непоколебљиво и оштро, на начин незабележен у региону, али и са визијом која је обухватала учешће свих.

Власти Руанде су у ствари сасвим добро разумели поруку о потреби одрживог развоја и делотворно је примењују у пракси.

Град је усвојио Визију развоја која предвиђа да ће:

Кигали бити безбеднији, чистији и конкурентнији модеран град са све бољим могућностима за одрживи развој својих становника и целе земље. Наш идентитет је "Боља услуга". Кигали ће остварити своју визију тако што ће бити:
•    Модеран град доказаног квалитета
•    Топао и гостољубив, како за становнике тако и за посетиоце
•    Покретач националног економског раста
•    Подршка доброј представи о земљи и јачању регионалне и међународне сарадње


Ових дана се одржава конференција светских вођа у Рио де Жанеиру, у Бразилу, са жељом да се резимирају резултати Самита о земљи одржаног пре 20 година и утврде правци даљег развоја. Тај историјски скуп јасно је нагласио да је одржив развој могућ само уколико се складно развијају три равномерне компоненте:
•    економска
•    еколошка
•    друштвена

Најлакше се ово приказује као столица која има 3 ноге (наш традиционални троножац). Ако се не улаже равнометно у све три области, онда је нека нога дужа или краће. Може ли се седети на таквој столици? Тешко.

Ако нека заједница превише улаже само у развој економије, запоставиће своју животну средину, што може довести до катастрофалне и тешко поправљиве штете, као и друштвене односе, што доводи до слабљења друштвених веза, промене културе и начина понашања, итд.

Закључак

Само добром комбинацијом практичних мера (добри закони који се поштују) и освешћивања, образовања и укључивања целокупне заједнице у планирање и спровођење развоја може се остварити напредак. То се сасвим јасно види на примеру Кигалија и Руанде.

Као становник земље која је негде у исто време пролазила кроз сличне проблеме, не могу да се не запитам зашто то није и код нас могуће. Нажалост, у нашој земљи се све политичке структуре баве само економијом (и то неуспешно) и суровом робром за власт, уместо заједничких напора за налажење усаглашеног пута у будућност.

Животна средина је предмет поткусуравања у формирању влада и обично се додељује као плен малим коалиционим партнерима. Грађанска иницијатива је обезвређена и један велики талас апатије и индоленције нас је запљуснуо.

Као извиђач, учествовала сам у многим акцијама очувања животне средине и знам колико је то лепо и корисно. Чистили смо и уређивали своју месну заједницу, а на летњим таборима и рецимо корито реке Млаве. Мислим да смо успели да деци и младима усадимо обичај да не загађују већ да, сасвим супротно, брину о својој околини. И сама сам то усвојила.

Више од тога, пример Кигалија нам указује колико других позивитних резултата може донети друштвени ангажман. У земљи која је изнурена економским проблемима и где је заједништво у кризи, ово је један добар пут који треба да одаберемо.

Atačmenti



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zox.zox zox.zox 17:08 18.08.2012

pohvale

Hvala za tekst Milutine. Čestitke budućem arhitekti. Ovo bi moglo da služi i kao obavezno štivo svima koji se u Srbiji "profesionalno" bave ekologijom i zaštitom sredine.
bolid1 bolid1 17:17 18.08.2012

Re: pohvale

WOW!

Cestitke Milici
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:23 18.08.2012

Re: pohvale

Hvala, hvala, u njeno ime
dragan7557 dragan7557 17:27 18.08.2012

Re: pohvale

Pridružujem se.

cerski.

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 17:28 18.08.2012

Re: pohvale

Zaista dobro napisan tekst !
sahmatbg sahmatbg 09:57 22.08.2012

Re: pohvale

zox.zox
Hvala za tekst Milutine. Čestitke budućem arhitekti. Ovo bi moglo da služi i kao obavezno štivo svima koji se u Srbiji "profesionalno" bave ekologijom i zaštitom sredine.

Upravo tako. Stvarno lep tekst.Preporuka i za Milutina i za Milicu.
vishnja92 vishnja92 17:35 18.08.2012

svaka cast

arhitekti Milici :)
(ne buducoj nego ovoj ovde)

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 17:38 18.08.2012

Geni

pametna na majku
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:26 18.08.2012

Re: Geni

Lepa na oca
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:17 18.08.2012

Re: Geni

KRALJMAJMUNA
pametna na majku


Jes vala!

Bravo Milice!

AlexDunja AlexDunja 00:00 19.08.2012

Re: Geni

Lepa na oca

skroz

nego i tekst joj odličan.

to joj je na nju.
mirelarado mirelarado 11:36 19.08.2012

Re: Geni

nego i tekst joj odličan.

to joj je na nju.


Свака част Милици, и за цео текст, и за поуку!
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:54 19.08.2012

Odličan esej.

Bravo, Milice! Dal' može nešto od ovih Ruandjana da se prepiše, ili mora prvo sve da se raspadne, da ne pominjem nešto gore?
petronijevic001 petronijevic001 08:21 19.08.2012

Re:

Nije mi jasno kako je Ruanda tako divna zemlja, a očekivao sam afričku državu sa kratkim životnim vekom, siromaštvom i političkim sistemom kojim dominira etnička manjina od oko 10% stanovništva .
гради суживот са онима који су учествовали у истребљењима, тортури и силовањима. У многим случајевима, преживели и убице живе поново у истим улицама и квартовима, у којима данас нема насиља већ се могу наћи изузетни примери опраштања и помирења.

NIje to uopšte nezamislivo, ubice(Hutu) čine oko 85-90% stanovništva Ruande pa preživeli (Tutsi) nisu mogli da proteraju celokupno većinsko stanovništvo , jer neko mora i da radi, čisti ulice i obrađuje zemlju.
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:25 19.08.2012

Re: Odličan esej.

Dal' može nešto od ovih Ruandjana da se prepiše

Mi smo imali do sada dovoljno vremena za prepisivanje, ali smo izgleda loši prepisivači
gorstak92 gorstak92 10:32 19.08.2012

Milice majstore!

Dobar tekst.

Tužno je što je kod nas sve gore opisano skoro pa nemoguće.
Veliko brdo (političara) mora da se mrdne da bi se išta desilo.
Pitanje je kako?
JJ Beba JJ Beba 15:38 19.08.2012

ne čudi me dobar tekst


Сваке последње суботе у месецу сви су у обавези да учествују у "угамунди" - колективној акцији чишћења околине.


jel može kod nas jedan ugamundi? čišćenje u glavi?

za Milicu
niccolo niccolo 20:24 19.08.2012

Sviđa mi se

esej
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:34 19.08.2012

Re: Sviđa mi se

Hvala svima. Postideste dete
niccolo niccolo 12:07 20.08.2012

Re: Sviđa mi se

Postideste dete

Čekaj malo, kakvo dete, ti reče da je pisala buduća arhitekta...
vishnja92 vishnja92 00:34 22.08.2012

Re: Sviđa mi se

ti reče da je pisala buduća arhitekta...

budući

arhitekta je rec muskog roda, i kao i vecinu slicnih u srpskom jeziku nju ne odredjuje pol vec zvanje, i tako treba i da ostane.

(mene odredjuje ono sto sam odabrala a ne ono s cim se radjam, i to je to. jednakost)

:)
niccolo niccolo 06:34 22.08.2012

Re: Sviđa mi se

u pravu si
jasnaz jasnaz 14:27 22.08.2012

: Sviđa mi se

Milutin Milošević
Hvala svima. Postideste dete


! navikavanje
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:01 24.08.2012

Re: Sviđa mi se

arhitekta je rec muskog roda

Zato se ja i šalim i Milicu zovem arhiTETKA.
Out of Beirut Out of Beirut 10:26 20.08.2012

Re:

Нешто је потребно да кажем, али не знам тачно шта. Кигали је без ђубрета на недозвољеним местима. И хемијско загађење је по свему судећи занемарљиво. Али можда се ђубре и поред високих казни баца непрописно, о чему сведоче редовне акције чишћења? Не знам, јер је немогуће закључити без више података. Податак који нам је доступан јесте да је предвиђени животни век новорођенчади Кигалија 56 година. Такође знамо да је прошло 15-ак година од страшног рата. Шта би страни посетиоци рекли о Београду године 1960? Можда нешто слично: "са јасном визијом," задивљујући мир, и сл. С друге стране, вероватно је да је Београд 1960. био прљавији од Рима 1930, Берлина 1935, и њима сличних места.

У есеју, ништа мање снажније од изречених порука нису неизречене. Једна таква порука јесте је да је свет пун топлине и поверљивости, па је тако могуће почети академски есеј спокојним самоувереним навођењем репортаже CNN-a. Друга порука јесте да је кључна ствар да политичке структуре схвате блиску међуповезаност економске, еколошке и друштвене компоненте одрживог развоја. Нико кога познајем не мисли тако. Али, ако је циљ есеја био остварити комбинацију уверљивости, пријатности и булшита на нивоу најбољих учесника самита у Рију, нпр. Џефрија Сакса, тај циљ је остварен.

Ја делим фасцинације и архитектуром, урбанизмом, и екологијом, и афричким срединама. Али не делим веровање да сам као читалац стекао било какав појам шта се дешава у друштву Руанде. Оно је страховито различит свет од нас, са другачијом историјом, и с њим малтене немамо директне контакте. То није добра основа ни за осећања, нпр. усхићење и завист; а камоли за темељне мисли. Рекао сам "страховито," јер мислим да је баш рационално плашити се могућности неспоразума у сусрету с новим.

На крају, шта рећи? Очекује се нешто позитивно. Треба развијати артикулацију својег доживљаја ствари, своју нарацију, одредити своје приоритете, и занемарити остало. Неопходни су скромност и прихватање авантуризма - јер искрен и продуктиван однос води неслућеним проблемима. Супротно од онога што универзитетска атмосфера сугерише, скоро ништа у људском друштву није на свом месту.
gorstak92 gorstak92 11:11 20.08.2012

Re: Re:

O čemu ti to?
Odredio si svoje prioritete i držiš predavanje o razvijanju artikulacije svojeg doživljaja stvari svojom naracijom zanemarivanjem ostalog?
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:45 20.08.2012

Re: Re:

па је тако могуће почети академски есеј спокојним самоувереним навођењем репортаже CNN-a

Reportaža CNN-a je bila zadatak koji je zadao profesor. Na osnovu nje, trebalo je istražiti slučaj i dati svoj komentar i zaključak.
tetkino tetkino 12:42 20.08.2012

Samoupravljanje

Pa što jest jest i mene je članak najviše podsetio na one filmske žurnale iz 60-tih gde samopregorni akcijaši donose na svojim golim plećima bolju socijalističku budućnost.

Ali ako zanemarimo to, mislim da bi trebalo mene i sve stanovnike Srbije naterati da bar 4 sata nedeljno posvetimo uređenju naše okoline. Mislim da je red da se družimo i kad nije bombardovanje.

Što se ekologije tiče:
- Švedi se greju na otpad, pa grejanje ne plaćaju
u međuvremenu
- Zbog nelegalne izgradnje vila sa septičkim jamama iznad vrela Bosne isto je zagađeno, izmenjeno i predpostavlja se zauvek oštećeno.
- opština Zemun legalizuje kuće pored table na kojoj piše da KBC Bežanijska kosa tu odlaže opasan medicinski otpad
- a Srbija i dalje uvozi slomljeno staklo, stari papir i stari metal

vranac147 vranac147 11:47 21.08.2012

da ne poverujesh...

koncept koji ja godinama zagovaram da treba da se sprovedo ovde. kad ono postoji, i to u Ruandi. ne mogu da verujem!
ako neko od trenutno vladajuci ovo chita, i moze neshto da uchini - nek prepisuje od Ruande i nek krene s tim. shto pre!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana