Budućnost| Društvo| Ekologija| Politika

Testerisanje u Nacionalnom parku na Kopaoniku

Đorđe Bobić RSS / 22.08.2012. u 20:09


Ovih dana hodam Kopaonikom po stazama Nacioanlnog parka i vidim neverovatnu količinu posečenog drveća svugde okolo, stotine primeraka uglavnom zimzelenog soja mada ima i drugih vrsta, onih listopadnih. Oboreno drveće je značajnog obima, impresivne visine a po ogoljenim godovima gde je testera prošla može se zaključiti da je zdravstveno stanje stabala bilo u veoma dobrom stanju. Kažu očevidci ove necivilizovane i drske akcije koja degradira ili čak poništava sve državne priče o navodnom očuvanju životne sredine da to traje nekoliko proteklih meseci a nastavlja se nesmanjenim obimom.

Stabla leže po tlu oborena nemilosrdnom testerom a po odobrenju uprave Nacionalnog parka ili ne daj Bože uz saglasnost nadležnih ministarstava, ima ih dva koja bi mogla da budu obaveštena o seči šume u Nacionalnom parku ali ne reaguju jer je cela akcija verovatno pokrivena nekim elaboratom o neophodnoj higijenskoj seči koji uradiše stručnjaci za šume sa zvučnim titulama ali manjkavih sa profi  etikom i moralom. To su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠiV) i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine (MERiZŽS). Ono prvo (MPŠiV) ima Upravu za šume (UzŠ) koja se prema njihovom zvaničnom sajtu uglavnom bavi davanjem dozvola za lovljenje divljači, šume i drveće se mnogo ne spominju a ono drugo (MERiZŽS) nema svoj sajt zato što još nisu razlučili ono s razvojem tj, šta to razvijaju, to ih vraški okupira  te nemaju vremena da se bave drvosečom makar to bilo i u Nacionalnom parku.

Dakle, ko je ovde nadležan da se bavi šumom u Nacionalnom parku jer kada su tri moguća delatnika onda svakako važi ono – gde su mnoge babice, deca kilava. Ovde je sa decom hvala Bogu sve u redu ali drveće je nastradalo od nasilnika sa državnom dozvolom u obimu koji skoro nije viđen. Seča drveća tako obimna u sred Nacionalnog parka se ne planira od danas do sutra pa je verovatno započeta još od predhodnog Ministarstva onom akcijom nazvanom „Očistimo Srbiju“ pa su ovi u upravi Nacionalnog parka iskoristili priliku i uz đubre i otpad pridodaju i čišćenje šume, ali od drveća.

Onda je akcija na seči stabala nastavljena u izbornoj gunguli dok je vladala nervoza i svi se bavili ubeđivanjem naroda da je čistoća pola zdravlja a posle izabiranja novi nisu imali ništa protiv jer je lukrativni momenat u akciji drvosečenja prema onome što sam video na licu mesta zaista imperesivan, toliko metara kubnih posečenih stabala može značajno da uzdigne posrnuli budžet bilo koga. Ako je to država Srbija onda biram totalno budžetsko posrnuće jer država koja dozvoli da se u ovoj meri sakati nacionalno bogatstvo, ne bilo gde već u Nacionalnom parku takvu sudbinu teško može da izbegne.      

A građanska akcija, da joj se pomogne (državi), takvoj kakva je? Zbog drveća ! 



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 20:12 22.08.2012

...

Iju naopako, da nije Đilas tamo otišao na odmor?

Edit

Posle čitanja ovog tužnog teksta, preporuka.
To je čist kriminal.
Većina nas ne zna šta se tamo dešava i to neko koristi.
Mislim da neko od prozvanih državnih službi mora hitno da interveniše i zaustavi seču, pa tek onda o odgovornosti?
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 20:13 22.08.2012

Re: ...

nisam ga video ...
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:20 22.08.2012

Re: ...

mariopan
Iju naopako, da nije Đilas tamo otišao na odmor?



Moguće sasvim, elegantan način da izbegne kupaće gaće
stopalo stopalo 07:55 24.08.2012

Re: ...

mariopan
Iju naopako, da nije Đilas tamo otišao na odmor?



autor
...a po ogoljenim godovima gde je testera prošla može se zaključiti da je zdravstveno stanje stabala bilo u veoma dobrom stanju...


i ja sam cim sam procitao pomislio da je i ovo neki ds vrbac

ali ovih dana na blogu to i jeste glavna tema
AlexDunja AlexDunja 20:21 22.08.2012

....

tako je i sa pticama, pogledaj kod albicile<<<ovo je linak,

a i sa ljudima je, ali se manje vidi
gaffel gaffel 20:37 22.08.2012

Moj grad nekad i sad

Jos jedan primer kad poseces pluca grada - Smederevska Palanka nekad i sad



http://www.google.rs/imgres?q=smederevska+palanka+glavna+ulica&hl=sr&sa=X&biw=1248&bih=600&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=PV1G8EtdNDIFwM:&imgrefurl=http://www.skyscrapercity.com/showthread.php%3Ft%3D879408%


http://www.google.rs/imgres?q=smederevska+palanka+glavna+ulica&hl=sr&sa=X&biw=1248&bih=600&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=6xuTj8Dx2jVjUM:&imgrefurl=http://www.skyscrapercity.com/showthread.php%3
gaffel gaffel 21:00 22.08.2012

Smederevska Palanka nekad i sad

Mala ispravka evo fotografija



highshalfbooze highshalfbooze 21:22 22.08.2012

Re: Smederevska Palanka nekad i sad

Mala ispravka evo fotografija


Gde?

Tamo, u krugu bolnice je evidentirano jedno od najvećih zimovališta utina u regionu... tako da, ako se neko usudi da seče to drveće, krši zakon zbog uznemiravanja i proterivanja zaštićenih vrsta.
Jukie Jukie 22:04 22.08.2012

Re: Smederevska Palanka nekad i sad

highshalfbooze
Mala ispravka evo fotografija Gde? Tamo, u krugu bolnice je evidentirano jedno od najvećih zimovališta utina u regionu... tako da, ako se neko usudi da seče to drveće, krši zakon zbog uznemiravanja i proterivanja zaštićenih vrsta.

I boli ga uvo jer ima svoje dečje pravo da se umetnički izražava kako želi, pa i instalacijom "utino sad nemaš dom".
buba_truba buba_truba 23:05 22.08.2012

Odavno je počela seča na Kopu...

Gos'n Đorđe, tako si me ovom pričom o Kopu i seči... ali moje pamćenje doseže mnogo pre seče ovih drveta o kojima ti sad pričaš. Verujem da ih i ti pamtiš (sećam se, čak) možda si i reagovao... ne znam, pa da ne hulim. Mene čudi da se ti, dok ovih dana hodaš Kopaonikom, baviš drvećem a ne građevinama - računam, arhitekta si, a ne šumar. Kako god, Kopaonik je iskasapljen odavno... a odavno je proglašen i za Nacionalni park. I? Jesi li se pobunio? Kome si... i šta su ti rekli (do juče je partija čiji si istaknuti član bio (?) bila na vlasti)?

I tu je bilo nekakvog drveća, pa je posečeno da bi se ovo čudo izgradilo, iako nije dozvoljeno - Nacionalni je park, jelte! I ovoga se dobro sećam, tu je bio čuveni kafić Bee Bup, a okolo šuma gusta... A tek "Rtanj" - planinarski dom, jedva je prelazio gabarit ove kamene osnove. Vidi u kakvo ruglo se danas sve pretvorilo! Sećam se i mesta gde sam svojevremeno ljubavisala , bilo drveća onoooliko... možda baš ovog ugrađenog u izbe nekog nadobudnog i bahatog "meštra".

I tako... hodala sam i ja ovih dana Kopaonikom... ali sam samo zaljubljenik, skijaš, dovoljno dugog pamćenja i lepog sećanja. Ja imam pravo i na malo patetike - ti, gos'n Đorđe, nemaš. Ti si vrhunski arhitekta, bio u vlasti... i nisi šumar.
cikabosko cikabosko 23:31 22.08.2012

TIMBEEEEER !!!!!!!

Boravio sam na Kopaoniku tokom avgusta 2011. i 2012. godine.
Seča šume koja se sprovodi je ogromnih razmera.
Interesantno je da se ne seče trulo i bolesno drveće koje se nalazi neposredno pored skijaških i pešačkih staza i koje ugrožava živote ljudi, dok se sa druge strane seče potpuno zdravo drveće u dubini šume.
Posećena debla su neobezbeđena, tako da predstavljaju potencijalnu opasnost za ljude koji se kreću šumskim stazama, kao i za one koji se kreću asfaltnim putem koji vodi ka Brzeću.
Koliko sam mogao da saznam, najveći deo ovog kvalitetnog drveta završava u pogonu kompanije Kronospan u Lapovu.
buckoalisac buckoalisac 11:18 23.08.2012

Re: TIMBEEEEER !!!!!!!

cikabosko
Koliko sam mogao da saznam, najveći deo ovog kvalitetnog drveta završava u pogonu kompanije Kronospan u Lapovu.


Moguće je da sam najzad dobio odgovor na pitanje otkud odjednom tolikog sečenja drveća po Šumadiji i centralnoj Srbiji. Uništavanje šuma nije neprocenjivi gubitak samo u nacionalnim parkovima. Već neko vreme se veoma dobro opremljene drvoseče, sa neverovatnim kamionima koji su takvi da mogu da se uzveru gde ni koza ne može, sreću po vrletnim šumama gde besomučno uništavaju ono što generacije ne mogu da nadoknade. Ne radi se samo o drvetu, tj. drvnoj građi, koja, jelte, ima neku cenu. Već o tome da ne biraju gde seku. Ostaju ogoljene velike površine na strminama uzvisina. Kada bujice jednom odnesu tu zemlju više je niko neće vratiti. To siledžijsko uništavanje, bez ikakvog plana i ikakve smotrenosti, je strašan zločin.
Out of Beirut Out of Beirut 15:16 23.08.2012

Re:

To siledžijsko uništavanje, bez ikakvog plana i ikakve smotrenosti, je strašan zločin.


Не и према реакцијама јавности.
aurelije aurelije 18:53 23.08.2012

Re: TIMBEEEEER !!!!!!!

Bio sam sedam dana na Kopaniku ovog leta kao orijentirac na međunarodnom takmičenju (sport u kojem se kreće po terenu uz kompas i kartu). Primetio sam da je dosta drveća popadalo i bez seče, da li od oštre zime ili od neke bolesti.

Što se šumara tiče ne samo ove već i ranijih godina seku besomučno. Seku čak i u momentu dok stotine orijentiraca trči. Miris mešavine iz testera, trčanje šumskim putem a kamion pun drva te kadi ispred, užas...

Pitao sam jednog tehničara koliko tona ima u kamionu, rekao je oko 30. Na pitanje šta se sa drvetom radi dobio sam odgovor da se drvo usitni mlevenjem pa se vagonima transportuje u Austriju. Hej, najkvalitetnije zdravo drvo se tako glupo koristi i izvozi kao prosta sirovina...

Ne znam čemu služi status Nacionalnog parka, jedino da nama orijentircima zabrane da podignemo šatore kao što na drugim mestima radimo. A to što u NP nema rešenog vodosnabdevanja i kanalizacije, što grebenima uništavaju borovnice (lično sam video da se grebena na kilometar od hotela), što kvadovima narušavaju mir, što su planinarske karte opasne po život ako im veruješ, što me je sramota smeća oko puteva pred drugarima strancima, što se u naselju Treska prave hoteli a ne vikendice prilagođene prirodi (znam kad je otac uzimao plan za vikendicu, morala je da zadovolji uslov nenarušavanja prirode pa je morala da bude mala i delimično od drveta)...

Sva ova seča je u domenu Nacionalnog parka, a ne Srbijašuma. Na onim pločicama kojima se balvani obeležavaju i piše NP Kopaonik. Užasno je da rukovodsvto NP radi na njegovom zatvaranju.
trala.la trala.la 23:03 23.08.2012

Re: TIMBEEEEER !!!!!!!

buckoalisac
Ostaju ogoljene velike površine na strminama uzvisina. Kada bujice jednom odnesu tu zemlju više je niko neće vratiti. To siledžijsko uništavanje, bez ikakvog plana i ikakve smotrenosti, je strašan zločin.


Čuh teoriju da su na Ravnoj gori svojevremeno posečene čitave listopadne šume, da l' hrastove, ne sećam se. A ti hrastovi, navodno, vezuju veliku količinu vode za sebe (valjda koreni sistem), dok ovo novoposađeno zimzeleno drveće nema ta svojstva. Pa je sada Ravna gora suva. Tako čuh.
buckoalisac buckoalisac 14:43 24.08.2012

Re:

Out of Beirut
To siledžijsko uništavanje, bez ikakvog plana i ikakve smotrenosti, je strašan zločin.


Не и према реакцијама јавности.


A samo bi ozbiljna reakcija javnosti i mogla eventualno nešto da uradi. Seljaci ne mogu ništa, pa ni zaduženi ne mogu sami. Čuo sam za slučaj gde su šumar i lice zaduženo za te stvari prijavili zločince, valjda je par njih bilo i u zatvoru na kraju, ali kratko, eno ih opet sa kamionima i testerama. Interesantno je da ti kamioni i sve ostalo ozbiljno košta, nisu tu samo sitne jajare u pitanju.
mamarjan mamarjan 16:19 23.08.2012

I na fruškoj slična situacija

...bar koliko sam načuo od prijatelja. Kaže mnogo više u zadnjih nekoliko meseci nego pre toga. Nešto se dešava. Njegova teorija jeste da sve to treba da se vrati crkvi, tj. dobar deo fruške gore, pa zato se sad žure.
reanimator reanimator 09:19 24.08.2012

trol

Znam da nije tema, ali ću da zloupotrebim prisustvo arhitekata na ovom blogu i da zamolim da mi neko ko je skapirao objasni koncept Savskog Trga?
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 11:59 24.08.2012

Re: trol

Kad se manjka sa idejom onda se pribegava minimalističkom ili prebudženom dizajnu (pravilo br. 8a) i skreće se pažnja sa sasvim normalnog pitanja koje vi postavljate ... ovde je tako nešto u pitanju pa o konceptu možda drugi put ili će se javiti neko ko je razumeo ... a i ovde ima neko sečenja drveća stoletnog i sadnja šibljika s prsta u prečniku što je uvedeno kao beogradski znak raspoznavanja te nas ne mogu pomešati sa nekim bezveznim prestonicama koje čuvaju drveće. Kod nas sa ovim šibljikama će daleke generacije što imaju nameru da pristignu uživati u senci gde će možda taj koncept razumeti ... A na Kopaoniku i dalje seku ...
snupisha snupisha 12:33 27.08.2012

seca drveca

Postovani gospodine Bobicu, po struci sam diplomirani biolog zastite zivotne sredine. U okviru terenske nastave tokom studija obisli smo nekoliko nacionalnih parkova u Srbiji. Svuda su nam rekli da drzava malo izdvaja za njihovo finansiranje i da skoro svi parkovi najveci deo novca dobijaju iz prodaje drvne gradje, sto je zalosno. To je verovatno razlog gomile oborenih zdravih i starih stabala koje ste videli.
Drugo, broj zaposlenih biologa u nasim nacionalnim parkovima je na nivou statisticke greske, uglavnom su tu sumari. A za vecinu njih je suma gomila novcanica, a ne ekosistem sa drugim drvenastim i zeljastim biljkama, zivotinjama, gljivama i mikroorganizmima.
Nase sume trebalo bi da se koriste, a ne iskoriscavaju.

Stefan S.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana