Why do only fools and horses work?

Marko Jevtic RSS / 02.02.2008. u 09:51

Da li vam Nelson Mandela house zvuči poznato? Ako ne, onda ste propustili dosta... Mada verujem da većina vas i zna o čemu je reč. Stara engleska poslovica kaže: "Only fools and horses work", zbog poslovice je Džon Saliven i nazvao tako sada već legendarnu seriju, koja je kod nas prevedena 'Mućke'... Serija je počela da se prikazuje 8 septembra 1981. i redovno se snimala do 1991. godine. Kasnije su snimani neki Božićni specijali, a 2003. godine je snimljen poslednji. rsnf22spdkk-384_422788a.jpg

Koliko je popularna ta britanska serija (za mene najbolja), pokazuje podatak da su je Britanci stavili na čelo liste serija čiji bi nastavak voleli da gledaju. Druga je Friends, peti Sex and City, a sedmi Monty Python.

Only fools and horses je serija koja uvek može da vas oraspoloži, koja nosi neki pozitivizam, optimizam i pokazuje da "He Who Dares Wins" :). Pored braće koji su sigurno najznačajniji karakteri (Del Boy i Rodni), nezaboravne si u Triger, deda, ujka Alberrt, Bojsi i Marlin, Denzil, Miki, naravno Kasandra i Rakel i drugi... Vozilo na tri točka, Pekam, Nelson Mandela house, Ragina glava, još više upotpunju atmosferu koju nosi serija.

Del Boy, motor familije Troters i predsednik kompanije TIT (Trotters Independent Traders), predstavlja gubitniak koga svako mora da obožava. Bar zbog toga što je stalno pun optimizma, zato što pokušava da priča francuski, zbog “lovely jubbly” ili “cushty”, Pina Colade, zbog brige o mlađem bratu, ... Verovatno ni njegov karakter ne bi bio tako izražen da tu nije Rodni (Dejv) - naivan i neko na koga se lako utiče, što Del Boy naravno koristi "mama mi je na samrti rekla da ... ".  Idealan par za milionere!

Bilo je priče da će se snimati serija-film o njima kad su bili mali, naravno sa drugim glumcima, ali posle ove ankete, ako je verovatni novinama kao što je Sun, postoji šansa da se nastavi serija.. Pa makar još neki specijal, vredelo bi. Evo i jedan moj glas za to!

Jer pored svih američkih i španskih serija, propustiti ovu seriju je možda i mazohizam!



Komentari (51)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Broj 1 Broj 1 10:25 02.02.2008

O jeziku...

Živim u gradu kojeg sada proglađavaju "Kapijom Evrope" zbog blizine mađarske granice, pa puno gledam programe mađarskih televizija. Only Fools And Horses emitovana je na više tamošnjih televizija sa jednom ogromnom manom: kao i svi strani programi na mađarskim, i ona je sinhronizovana na mađarski.

Kompletan ugođaj je na taj način izgubljen, zaista. Simpatični kokni kojim govore protagonisti, igre reči i banalni i upravo zbog toga neodoljivo smešni jezički izleti Del Boya... sve je to izgubljeno u prevodu. Nisu bolje prošle ni druge britanske i američke serije - o Monty Pythonu da i ne pričam.

Hvalim našu televiziju koja je, osim nekoliko smešnih pokušaja, čvrsto ostala na stanovištu da je titlovanje mnogo bolje (jeftinije...?) od sinhronizacije. Moje klinke su naučile engleski uz Cartoon Network. Iako sam nemački učio kao fakultativni jezik samo godinu dana u gimnaziji, gledajući nemački RTL i Sat1 obogatio sam svoj rečnik, pa se danas prilično spretno služim i tim jezikom.

Poznanica iz Kruševca pričala mi je onomad kako se oduševila Budimpeštom, njenim mostovima, Parlamentom, tvrđavama, restoranima... Jedna stvar joj je, međutim, užasno smetala: bukvalno niko od prolaznika koje je pitala nešto, nije znao engleski. Objasnio sam joj da je za to kriva mađarska televizija, priznala mi je da joj to nikada ne bi palo na pamet, ali se složila samnom.

Prema tome, hvala Del Boyu, hvala Rodneyu i ostalima, thank you all and God bless you, for thanks to you, I speak English, as well as my kids. Lovely Lubbly.
Vodzo Modzo Vodzo Modzo 11:21 02.02.2008

You know it make sense

Slazem se i nadam se da nece kod nas uvesti nesto slicno. Ali to je opsta pojava, znam da je tako u Italiji, Poljskoj... Gledao sam jednom neki film pustan na Poljskoj TV, gde je jedan !!!! lik sinhronizovao sve karaktere u filmu. Bila i neka ljubavna scena... A glas neki mrtvacki ozbiljan... Valjao sam se od smeha.

Najomiljeniji "skec" iz mucki mi je kada Rodney skuplja priloge za green-peace, tj. za kitove. I onda kaze Del-u "save the whales", a ovaj mu odgovara da nema sanse da velsanima (wales) da kintu, jer su ih odrali u kriketu prosle godine. I tu krece Albert sa pricom da su kitovi uzas, kako je "...during the war..." bio u podmornici u vreme kada se kitovi pare. Pa je jedan kit zamenio podmirnicu za zenku kita...
Rodney: "A sta ste vi radili? Zaplili cigaru posle?"
Kaze Albert, kapetan je pogledao kroz periskop, ne znamo sta je video, ali posle toga vise nikada nije okusio incune!
)))
Marko Jevtic Marko Jevtic 11:33 02.02.2008

Re: You know it make sense

skratio sam post je nisam hteo da stavljam scene, posto ih ima milion legendarnih :)

kad upadaju na sahranu obuceni kao Betmen i Robin, ...
Vodzo Modzo Vodzo Modzo 11:42 02.02.2008

Re: You know it make sense

Marko Jevtic
kad upadaju na sahranu obuceni kao Betmen i Robin, ...

tu je i Trigger briljirao! ))
milosib milosib 21:37 02.02.2008

Re: You know it make sense

Vodzo Modzo
Slazem se i nadam se da nece kod nas uvesti nesto slicno. Ali to je opsta pojava, znam da je tako u Italiji, Poljskoj...

Nemačkoj, Francuskoj... Strašno mi smeta kada prikazuju neki poznat film, a čujem neki bezveze glas.
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 11:17 02.02.2008

SJAJNO,BAJNO

Nesumnjivo da su "MUĆKAROŠI" legende. Ovaj serijal je jedan od retkih koji može da se gleda milion puta i da milion i prvi put ne bude dosadan. A koliko se ljudi menjaju navešću primer da sam pre izvesnog vremena čuo od pojedinaca,koji su obožavali "MUĆKE", da je to najgori serijal koji je ikad postojao. Kada je TV AVALA prošle godine to prikazivala, ja sam uživao isto kao kad sam kao mali gledao te iste "MUĆKE". Za mene su bili i ostali najbolji, bez obzira šta drugi pričali.
ludvig ludvig 23:40 02.02.2008

Re: SJAJNO,BAJNO

Za mene su bili i ostali najbolji, bez obzira šta drugi pričali.


Potpisujem.
Milan Novković Milan Novković 11:33 02.02.2008

I BBC's....

...Britain's Best Sitcom je stavio "Only Fools & Horses" na prvo mesto.

Sećam se da smo svi glasali :) Među odraslima smo se relativno lako usaglasili oko prva tri mesta. Meni je Blackadder bio prvi, a Only Fools and Horses drugi. Verovatno zbog rane fascinacije Ben Eltonovim radom, nebitno.

"...If nothing else works, a total pig-headed unwillingness to look facts in the face will see us through..." :)
Dawngreeter Dawngreeter 13:34 02.02.2008

Re: I BBC's....

"Greetings team, my name is Edmund Black Adder and I'll be the new minister in charge of religious genocide."


Eh kako bi TV program bio oskudan da nema britanaca i njihovih komedija. Od pomenutih dobro produciranih velikana pa sve do low-budget pastiche serija kao sto je Absolutely Fabulous (iliti AbFab), maltene svaka koju sam gledao je na svoj nacin sjajna. Mada mi je cudno sto Monty Python nije na prvom mestu. Mislim, dodjavola ljudi, Monty Python!
Kazezoze Kazezoze 14:51 02.02.2008

Re: I BBC's....

medju prvih 10 nema Absolutely Fabulous )))
Milan Novković Milan Novković 15:04 02.02.2008

Re: I BBC's....

medju prvih 10 nema Absolutely Fabulous

Mene je najviše iznenadilo tek dvadeset i neko mesto za "My Family". U našoj kući su toliko popularni da je moja žena počela da se smeje ko Susan :) (sa leve strane BBC stranice ima link na "Top 11-100"
dragoljub dragoljub 15:12 02.02.2008

Re: I BBC's....

Milan Novković

medju prvih 10 nema Absolutely Fabulous
Mene je najviše iznenadilo tek dvadeset i neko mesto za "My Family". U našoj kući su toliko popularni da je moja žena počela da se smeje ko Susan :) (sa leve strane BBC stranice ima link na "Top 11-100"


stvarno imaju odličan serijski program,a dobro je što bbc ima na kablovskoj
Kazezoze Kazezoze 15:14 02.02.2008

Re: I BBC's....

Milan Novković
medju prvih 10 nema Absolutely Fabulous
Mene je najviše iznenadilo tek dvadeset i neko mesto za "My Family". U našoj kući su toliko popularni da je moja žena počela da se smeje ko Susan :) (sa leve strane BBC stranice ima link na "Top 11-100"

sad sam video Absolutely Fabulous na 17-om mestu, a My Family na 24-om... chudno je i da je dad's army ispred fawlty towers, ali ukusi su ponekad iznenadjujuci.
dragoljub dragoljub 15:27 02.02.2008

Re: I BBC's....

sad sam video Absolutely Fabulous na 17-om mestu, a My Family na 24-om... chudno je i da je dad's army ispred fawlty towers, ali ukusi su ponekad iznenadjujuci.


zavisi id toga ko glasa ,A-y F-s su prilično otrovne tako da ...aMy Famiy gde ih skupiše onakve?
Mića Marković Mića Marković 15:51 02.02.2008

Re: I BBC's....

Mada mi je cudno sto Monty Python nije na prvom mestu. Mislim, dodjavola ljudi, Monty Python!

Mislim da ce ovih nekoliko informacija biti zanimljive.
Počev od 1971. bio sam više godina član žirija TV festivala "Zlatna ruza" u Montreu - Svajcarska,
kao predstavnik tadašnjeg JRT-a, -Jugoslovenska radio-televizija. /Objašnjenje kratice je za mladje blogere/.
Te godine M.Python ubedljivo je osvojio prvu nagradu. Kao većina članova žirija, i ja sam emisiji dao najvišu moguću ocenu.
Još tokom festivala sa predstavnikom BBC-a sam dogovorio načelnu porudžbinu. Odmah po povratku to je i realizovano. Nakon obrade i prevoda,emisija je emitovana na Prvom programu. /Za mladje blogere napomena, da je tada postojao samo Prvi i Drugi program RTB-a./
Pre emitovanja u prigodnom prilogu upoznao sam gledaoce sa festivalom u Montreu i najavio da će u narednom periodu biti emitovane još neke emisije sa ovog festivala.
Onda je počelo. Dobio sam niz pisama u kojima sam bio žestoko kritikovan što sam dozvolio da se na našoj TV emituje nakaradni engleski humor, koji nije humor našeg radnog čoveka, kome u izgradnji samoupravnog socijalističkog društva treba druga vrsta humora, onog našeg zdravog, a ne dakadentnog....
Reakcije TV kiritike takodje su bile uglavnom negativne, iako se nisu pozivale na ove argumente, nego su pronalažene druge vrste mana i slabosti.
Podseća li vas to na nešto?
man ray loves me man ray loves me 16:16 02.02.2008

Re: I BBC's....

Podseća li vas to na nešto?

Mene na ovo:


Dawngreeter Dawngreeter 17:03 02.02.2008

Re: I BBC's....

Mića Marković
nakaradni engleski humor, koji nije humor našeg radnog čoveka, kome u izgradnji samoupravnog socijalističkog društva treba druga vrsta humora, onog našeg zdravog, a ne dakadentnog...


Au. Ovo je bilo heavy...

Sve vise mi je ocigledno da su kod nas stvari uvek iste, samo s vremena na vreme nadjemo novo ime iz kog se krijemo.
Jr Jr 19:42 03.02.2008

Re: I BBC's....

Pa mozda glasaju i oni malo stariji, zar ne?

Dad's army je, ako se zna situacija u UK za vrijeme WWII, ali apsolutno fenomenalna serija.
ugly ugly 09:01 04.02.2008

Re: I BBC's....

Još tokom festivala sa predstavnikom BBC-a sam dogovorio načelnu porudžbinu. Odmah po povratku to je i realizovano. Nakon obrade i prevoda,emisija je emitovana na Prvom programu.

Hvala Mitcho, sa zakasnjenjem od 30+ godina. Pajtoni su imali snazan uticaj na mene i moje drustvo tada, nacin kako smo razvijali senzibilitet za ovakve medije i sta smo kasnije u zivotu voleli i radili. Pajtonz ar forevr...

P.S. mozda vredi pomenuti da je mnogo godina proslo dok se ubosni nisu pojavili nadrealisti koji su ocigledno bili pod snaznim uticajem Pajtona, a i dan danas se dobro drze (dobro su "ostarili", kao i njihovi uzori.
Gothsa Gothsa 12:01 02.02.2008

cushty

Ma mogu uvek da ih gledam! Srećom imam nekoliko epizoda.
zt zt 12:29 02.02.2008

p2p people!

Znate, ko koristi p2p programe (recimo torrent) moze da nadje sve sezone na internetu za dz. ja sam skoro poskidao sve Only Fools and Horses i Black Adder i sad ih gledam sistematski, pocev od prve epizode. Toplo preporucujem.
zt zt 12:29 02.02.2008

p2p people!

Znate, ko koristi p2p programe (recimo torrent) moze da nadje sve sezone na internetu za dz. ja sam skoro poskidao sve Only Fools and Horses i Black Adder i sad ih gledam sistematski, pocev od prve epizode. Toplo preporucujem.
man ray loves me man ray loves me 12:35 02.02.2008

...

Deka: Rodney, open the door, will ya?
Rodney: Why don't you open it?
Deka: Come on, Rodney, your legs are younger.
Rodney: Yes, but yours've had more experience.
Milan Novković Milan Novković 12:38 02.02.2008

Re: ...

Rodney: Yes, but yours've had more experience.

Kad ja ponekad zamolim ženu da mi nešto uradi zato što je "na nogama" ona mi skrene pažnju da mogu da ustanem pa ću i ja biti na nogama :)
rayzippo rayzippo 14:47 02.02.2008

Re: ...

posedujem 7 sezona mucki...sto bi se reklo'jedino su maratonci i mucke besmrtni..
dragoljub dragoljub 15:03 02.02.2008

muka

prva epizoda koju sam video je ova

cv


okrenuo sam se i izašo skoro godinu dana nisam hteo da ih gledam dok slučajno nisam odgledao neu drugu epizodu ,a sad nepropuštam nijednu repriz i imam snimljene neke epizode
Nenad Šeguljev Nenad Šeguljev 15:32 02.02.2008

...only fools and horses

Nenad Šeguljev Nenad Šeguljev 15:38 02.02.2008

The best of...





ariel ariel 17:14 02.02.2008

Neprevazidjeni

Boycie: Where d'you get those aces from?
Del Boy: Same place you got those kings. I always knew you were cheating, Boycie.
Boycie: Yeah, how?
Del Boy: 'Cause that wasn't the hand that I dealt you.

Retko koja serija da me iznova nasmeje i zabavi, kao oni sto umeju.
Milan Novković Milan Novković 17:21 02.02.2008

Re: Neprevazidjeni

Retko koja serija da me iznova nasmeje i zabavi

BBC lista je, po mom mišljenju, donekle obojena režimom repriziranja u UK u trenutku kad se glasa.
Ipak, komešanje pri vrhu nije toliko ni bitno, naravno, a i UK Gold su razboriti u repriziranju.
Nenad Šeguljev Nenad Šeguljev 18:18 02.02.2008

Re: Neprevazidjeni

Where d'you get those aces from?


LOOODILO!!!
Atomski mrav Atomski mrav 19:53 02.02.2008

Re: Neprevazidjeni

Rodney: "Del, let's face it - you can't speak any French, you're still struggling with English!"
:):):)
Milan Novković Milan Novković 20:25 02.02.2008

Re: Neprevazidjeni

you can't speak any French, you're still struggling with English

"si danke schon, bonjour - proves how multi-lingual Del is (Spanish, German and French)" - Skinuto sa BBCjeve Onlyfools Lingo stranice :)

bauer bauer 20:28 02.02.2008

Re: Neprevazidjeni

"Del, let's face it - you can't speak any French, you're still struggling with English!"

crem del'a ment :))
Milan Novković Milan Novković 20:29 02.02.2008

Groceries & Vino Plonko

Del's Spiel: 'The church'll be rejoicing, the flock'll be redeemed. Rein a dire, rein a faire as they say in Lourdes.'

The Real Deal: This Romanian wine, blessed by the lorry load for communion, happens to be white wine.
andjelija andjelija 21:11 02.02.2008

po meni

only fools and horses je vrhuhunski napisana. tako dobre i duboke dijaloge cak ni groening za simpsone ne pise.
sullivan je genije pera.
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 22:34 02.02.2008

Re: po meni

Ja sam napokon kompeltirao moju kolekciju DVD-a mucki. Pokusao sam priajtelje kanadjane da zarazim serijom, medjutim oni je smatraju za totalnu glupost. Vise im odgovara prizemni americki humor. Ima nas raznih.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:42 02.02.2008

hm...

Koliko je popularna ta britanska serija (za mene najbolja), pokazuje podatak da su je Britanci stavili na čelo liste serija čiji bi nastavak voleli da gledaju. Druga je Friends, peti Sex and City, a sedmi Monty Python.


ali Friends su potpno druga kateogrija, kao i S&C! a monty Python tek 7.? hm...
Pape Pape 02:01 03.02.2008

blesava kao kamion pun majmuna

Nama na Konjarniku je ekipa iz solitera koja pokušava da zaradi koji neoporezovani dinar posebno legla...
Kada se prvi put prikazivala, serija je isla utorkom, nije bilo previše toga u to vreme na tv-u (a bogami ni inače), čekali smo taj utorak kao ozebao sunce. Mućke su jedinstvene jer su nam junaci dragi, kako čovek da ih ne voli. Mislim da je to ono zbog čega nema poređenja sa bilo kojom drugom serijom.




Pape Pape 02:05 03.02.2008

blesava kao kamion pun majmuna

Nama na Konjarniku je ekipa iz solitera koja pokušava da zaradi koji neoporezovani dinar posebno legla...
Kada se prvi put prikazivala, serija je isla utorkom, nije bilo previše toga u to vreme na tv-u (a bogami ni inače), čekali smo taj utorak kao ozebao sunce. Mućke su jedinstvene jer su nam junaci dragi, kako čovek da ih ne voli. Mislim da je to ono zbog čega nema poređenja sa bilo kojom drugom serijom.




dragoljub dragoljub 08:30 03.02.2008

coupling

meni su i oni dobri

Xenija Xenija 13:00 03.02.2008

trigger i rodney

meni je najdraža epizoda kada prodaju onaj stari nelsonov sat na aukciji i kada postaju milioneri. a najdraža scena kada poslije svega toga razgovaraju u pabu i kada Rodney citira Warhola kako svaki čovjek na zemlji ima svoj trenutak koji treba iskoristiti da bi postigao slavu i kako su oni to iskoristili a onda upada legendarni Trigger i kaže : " Da, eto primjer je i onaj Gandhi "...i oni svi kažu ..da,da,da....PA KAKO GANDHI ????****... a TRIGGER veli : " PA IGRAO JE U ONOM JEDINOM FILMU I VIŠE GA NIĐE NEMA!!!...plačem dan danas kad to vidim...i naravno milion drugih kadrova su briljantni...

jedino,moram reći da mi je draža FAWLTY TOWERS epizoda kada sakrivaju mrtvaca kroz hotel... kao i ona kada BASIL dočekuje njemačke turiste i kada im imitira hitlera...

evo i linka,nasao sam...plač...[url=http://www.youtube.com/watch?v=_-AVDeLNC0M&feature=related][/url]
bolid1 bolid1 13:18 03.02.2008

tezak izbor

Stvarno ne mogu da izaberem omiljenu epizodu mucki...mozda onaj specijal kad treba da svercuju alkohol iz Francuske i usput onesveste onog arapina i zovu ga Gary. Na kraju se ispostavi da je Gary sin nekog arapina sa kojim Bojsi treba da se nadje u Parizu...

Jel se seca neko te epizode, mislim da je bio Bozicni Specijal...
bolid1 bolid1 13:25 03.02.2008

Re: tezak izbor

Da odgovorim samom sebi :)

To je poslednja epizoda snimljana 2003. Ista ona kad idu u Fr na neku proslavu povodom Drugog Sv. Rata i provale da svi tipovi u selu izgledaju isto ko Albert :) :)
man ray loves me man ray loves me 13:40 03.02.2008

omiljeno

Dva klasika:

Prvi kad Del ofarba mamin spomenik u fluorescentnu farbu. Razgovor:
Del: (pateticno) Znas li ti Rodni, kad svi ostali grobovi na ovom groblju propadnu i istrunu, mamin ce jedini ostati da stoji...
Rodni: Pa jeste, kad je jedini napravljen od pleksiglasa.

i drugi, kad Del postavi na terasu novu kradenu satelitsku antenu, a ona nesto ne radi, pa se ispostavi da je kradena sa Heathrow aerodroma. Poslednja scena, Del na terasi, gleda u avion koji ide pravo ka njemu.
man ray loves me man ray loves me 13:42 03.02.2008

fenomenalan prevod

I jos nesto - moram da pohvalim prevode Nebojse Cvetkovica. Taj covek je fenomenalno preveo i Mucke i Alo alo i Simpsone i uopste sve sto vredi od komedija.
ugly ugly 09:13 04.02.2008

Re: fenomenalan prevod

Alo alo i

Allo, Allo je po meni bila jedna od najboljih serija te decenije, ali je u jakoj konkurenciji zauzela neopravdano nisko 13. mesto. Ne znam zasto, ali u toj seriji sam video nesto od sheretskog srpskog humora, kafedzija svaler, "heroj", bizarni likovi britanskih padobranaca, urnebesno karikirani nacisti, karikirani francuski i nemacki akcenti, do bola... maestralno i nezaboravno.


nirvana nirvana 21:47 03.02.2008

:D

moja omiljena, i najjaca serija ikada!!
MuadDib MuadDib 23:38 03.02.2008

Bonžur kao doviđenja

Мућке и Ало, ало су закон... као када уђете у стару, удобну ципелу - све унапред знате, али веселије вам тешко може бити, смеха до неба. Монтипајтоновци су били захтевнији.
meelennah meelennah 10:55 04.02.2008

ajmo redom

only fools and horses
black adder
fawlty towers
monty python's...
men behaving badly
coupling
the office
extras
black books (Knjizara kod nas...)

sve su to divne serije... poslednje 3 iskreno preporucujem, ko nije gledao...

Sto se Mucki tice, meni je ubedljivo najbolji Trigger sa svojim "Hello Dave!" kad se obraca Rodniju...
tom tom 15:50 04.02.2008

ima i drugih boljih

1.The Office,
2.Extras

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana