Društvo| Ekologija| Gost autor| Gradjanske inicijative| Politika

Koliko ima vrabaca u Beogradu?

albicilla RSS / 30.08.2012. u 11:34

(odgovor na novinarsko pitanje)

Vi pitate koliko u Beogradu ima vrabaca i da li su i koliko ugrozeni? Moj uobicajeni odgovor je da to ne znamo, ali hajde da krenem iz pocetka i pokusam da rasclanim kako to da mi to ne znamo?house_sparrow.jpg
 

Prvo, vrapci? U Beogradu se srecu dve vrste, vrabac pokucar Passer domesticus i poljski vrabac, Passer montanus – dakle, koja vrsta je tema istrazivanja? Kako je prvi blizi ljudima i vise vezan za njih, pretpostavicu da na njega mislite (uz potsecanje da “pretpostavka” nije naucno prihvacena metoda istrazivanja, mada se, izuzetno i uz dosta ograda, ponekad koristi).

Drugo, odakle dokle se prostire Beograd na koji mislite, ili, sta je podrucje istrazivanja? I Mladenovac i Obrenovac su delovi Beograda. Dakle, o kom tacno podrucju govorimo? Ponovo pretpostavka, centralnim gradskim opstinama, ali, koje su to? Pricamo li samo o visokourbanizovanom centru grada, ili recimo i o Paliluli koja se prostire od urbanizovane luke Beograd preko Karaburme, pa na citav ruralni Pancevacki rit? Ili Vozdovcu koji se prostire od Dusanovca do Avale? Drugim recima, treba nekako definisati podrucje istrazivanja.

Trece, trazite kvantitativnu evaluaciju populacije vrapca (verujem) pokucara u (verujem) visokourbanim zonama Beograda? To je vrlo specificno pitanje. Ornitolozi takvo znanje ne poseduju, vec ga sticu putem istrazivanja naucno prihvacenim i standardizovanim metodama. A da bismo svoje vreme i trud posvetili toj ili nekoj drugoj vrsti, potrebne su – dnevnice, ili, manje profano, sredstva. U protivnom bih ja, ili ma ko drugi, trebao nekakvim uverljivim razlozima da svojoj supruzi koja je ostala bez posla obrazlozim zasto tracim vreme na tamo neke vrapce, umesto da doprinosim nasoj egzistenciji. Iskreno, ja vise i ne pamtim kada sam seo u kola i odvezao se da posmatram ptice pukog zadovoljstva radi. S ovakvim cenama goriva, takav udar na kucni budzet je jako tesko opravdati. Tako se, sticajem prilika, moje uzivanje u pticama, koje je pre dve decenije otpocelo kao strastveni hobi, pretezno svelo na povremene profesionalne angazmane na razlicitim istrazivanjima.

I sada me sa raznih strana zapljuskuju pitanjima, koliko ima vrabaca u Beogradu. Govoreci u ime Lige za ornitolosku akciju Srbije, koju zastupam, mogu da kazem da su nam vise godina glavni izvor sredstava bili grantovi za projekte nevladinog sektora koje smo osvajali na konkursima Sekretarijata za zivotnu sredinu grada Beograda. Dakle, da trazimo sredstva od njih, pa da idemo da brojimo vrapce? Sekretarijat svoje konkurse po pravilu raspisuje negde oko Prvog maja, a odluku o dodeli sredstava donosi u junu, nekad i pocetkom jula. Pri tom, zahteva da svi projekti budu zavrseni i finalni izvestaji podneti pre kraja kalendarske godine.

E sad, da je vrabac pokucar selica koja se recimo gnezdi u Skandinaviji, a zimuje u Sahelu, pa prolecnu seobu obavlja zapadnom rutom, preko Francuske, a jesenju istocnom, posred Srbije (nisam sve izmislio, ima takvih slucajeva), onda bi nam bilo lako da se po dobijanju sredstava organizujemo i u jesen obavimo istrazivanje. Ali, kao sto znate, vrapci su stanarice, tj ostaju kod nas citave godine. Pa sta, pitace se neki ljubitelj ptica cije znanje prestaje kod saznanja da su neke ptice bas sarene, a druge lepo pevaju? Izbrojte ih na jesen, zasto da ne?

Raznim vrstama se pristupa razlicitim istrazivackim metodama, u odnosu na vrstu informacija koje zelimo da saznamo. Sa gledista prioriteta, vrste koje su nam najznacajnije su one koje cine nasu zavicajnu faunu ptica – ornitofaunu, to jest vrste koje se kod nas razmnozavaju. A i vrapci spadaju u njih. Da bi se utvrdila brojnost takvih vrsta, pribegava se brojanju gnezdecih parova – dakle, ne pojedinacnih ptica, kakve bi se brojale na seobi ili zimovanju, vec broja zauzetih gnezda, u kojima je otpocelo gnezdjenje.

Gnezdjenje vrabaca, kao i vecine drugih evropskih vrsta, odvija se u prolece (ima i ekscentrika koji to cine u ranu jesen, ili cak usred zime). Setite se sada u koje doba Gradski sekretarijat za zivotnu sredinu raspisuje konkurse i kada donosi odluke o uspesnosti aplikacija. Upravo taj tajming nas je uvek onemogucavao da se posvetimo istrazivanju zavicajne ornitofaune. A kako ne postoje ranija istrazivanja brojnosti vrabaca u Beogradu, odgovor je – ne, ne zna se koliko ih ima.

Poslednje pitanje se odnosi na kvalitativnu evaluaciju populacije beogradskih vrabaca, u ovom slucaju, njihove ugrozenosti u gradu. Nacin da se to utvrdi jeste da se rezultati poslednjeg cenzusa uporede sa rezultatima onih od pre 3, 5 i 10 godina, pa da se vidi da li je taj broj manje-vise jednak, mozda i raste, ili mozda opada? Tek tada se mogu praviti hipoteze zasto taj broj pokazuje takav trend i sta na njega utice. A mi ne raspolazemo ranijim istrazivanjima, odnosno nultim stanjem sa kojim bismo nekakve nove rezultate poredili. Duplo golo.

Drugim recima, da bi se na poslednje pitanje odgovorilo, potreban je visegodisnji monitoring, izveden istom naucnom metodom, istim trasama u isto doba, kako bi se dobili uzajamno uporedivi podaci. A sve to zahteva vreme. Ne postoje instant odgovori, izvuceni iz kesice cipsa.

Da bih ja izgovorio da se u Beogradu gnezdi npr. 10.000 parova vrabaca pokucara (sto nikako ne tvrdim, nemojte ovaj podatak citirati), potrebno je da bar 15 istrazivaca na tom poslu provede jedno prolece, te da potom bar dvoje-troje provedu dva meseca analizirajuci prikupljene podatke, zabelezena stanista i vrseci ekstrapolaciju dobijenih rezultata na sire podrucje, kalkulisuci pri tom i nivo statisticke greske, pa se tako dobijena procena uvek izrazava u rasponu od – do (recimo, broj vrabaca pokucara u Srbiji procenjen je na jedan do dva miliona parova, a tako veliki nivo statisticke greske odrazava nizak nivo poznavanja ove vrste i preveliki udeo “metode pretpostavke”).

Kao sto rekoh, sve to zahteva vreme. Koje je novac. Kojim ne raspolazemo. I onda me svakih par nedelja novinari iznova pitaju koliko ima vrabaca u Beogradu i koliko su ugrozeni. Ne znam. Izvinite, ali ja nisam politicar da dajem pausalne ocene. Ja znam sta ne znam. A sada to znate i vi.

Dragan Simic

Predsednik Lige za ornitolosku akciju Srbije

TagoviKomentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kukusigameni kukusigameni 11:45 30.08.2012

dživ džav

Sjajno! Sjajno!

Atomski mrav Atomski mrav 11:49 30.08.2012

Kapa dole

Izvinite, ali ja nisam politicar da dajem pausalne ocene.
mlekac mlekac 11:50 30.08.2012

Joj ti vrapci

Glave ce ti doci!

Dobar tekst.
kukusigameni kukusigameni 11:56 30.08.2012

Re: Joj ti vrapci

mlekac
Glave ce ti doci!

Misliš, bolje vrabac u ruci, nego golub na grani, i te munje?!
albicilla albicilla 13:44 30.08.2012

Re: Joj ti vrapci

kukusigameni
mlekac
Glave ce ti doci!

Misliš, bolje vrabac u ruci, nego golub na grani, i te munje?!


jok. bolje na grani. uvek je vrednija ptica na grani.
Bojana Maljević Bojana Maljević 17:30 30.08.2012

Re: Joj ti vrapci


jok. bolje na grani. uvek je vrednija ptica na grani.

NNN NNN 12:17 30.08.2012

Šta ti misliš

koliko ima vrabaca u Bg?

Mislim onako odokativno otprilike wild guess bar daj neki red veličine
(kada bi se sprovelo brojanje, šta bi okvirno očekivao)
(oćemo neku brojčicu)


Koliko ih ima na slici?
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:29 30.08.2012

Re: Šta ti misliš


Koliko ih ima na slici?


Dva manje
NNN NNN 12:20 30.08.2012

Šta to radiš, kume?


Vežbamo za film, kume. Ti ćeš ovo isto da radiš, samo sutra...
savamala savamala 12:40 30.08.2012

новинарско питање

Чуо сам да је Воки Васић, одговарајући на питање новинара, дао процену од 5 до 6 000 примерака у граду. Он јесте некакав ауторитет у овоме.
NNN NNN 13:07 30.08.2012

Re: новинарско питање

процену од 5 до 6 000 примерака у граду.
sigurno ima više!

počinje licitacija
kukusigameni kukusigameni 13:15 30.08.2012

Re: новинарско питање

3N
počinje licitacija


Ko-li-kooo je, joj kolikoooo je, na Kozari granaaa,
Još je viiiše, joj još je višee, malenih dživdžana!

Jukie Jukie 13:24 30.08.2012

Re: новинарско питање

savamala
Чуо сам да је Воки Васић, одговарајући на питање новинара, дао процену од 5 до 6 000 примерака у граду. Он јесте некакав ауторитет у овоме.

A ja sam čuo da se ogradio od toga jer kaže da to nikada nije rekao.
albicilla albicilla 13:50 30.08.2012

Re: новинарско питање

savamala
Чуо сам да је Воки Васић, одговарајући на питање новинара, дао процену од 5 до 6 000 примерака у граду. Он јесте некакав ауторитет у овоме.


pa, sad, i ja sam negde procitao jednu njegovu lose citiranu izjavu, koja me je dobro nasmejala. navodno je rekao da u beogradu zivi oko 1000 (jedinki) vrabaca.

sam vasic mi je kasnije pojasnio kako je to bilo netacno skracivanje sire price, gde je obrazlagao promene u gradu, pa pretpostavljao (podvukao albicilla) da je posle drugog svetskog rata, dok su tramvaje jos vukli konji i svuda bilo rasute zobi, bilo na stotine hiljada parova, a da im se brojnost danas izrazava u hiljadama parova.

no, to nije bazirano na istrazivanju, vec licnom, ponesto anegdotskom, utisku.
Jukie Jukie 14:23 30.08.2012

Re: новинарско питање

Verovatno ih ima koliko i golubova, a golubova sigurno nema samo 5-6 hiljada.

NNN NNN 14:42 30.08.2012

Re: новинарско питање

Verovatno ih ima koliko i golubova, a golubova sigurno nema samo 5-6 hiljada.

Ipak im ne prija takva konkurencija


zilikaka zilikaka 13:01 30.08.2012

8

I meni se dopada tekst.
Jako.
princi princi 13:12 30.08.2012

Ovo je, onako, jedan

Đilasovski odgovor pesnicima i filozofima, :).
politicar politicar 13:14 30.08.2012

Paradigma beogradskih vrabaca

Potrebno je uzeti i podatak o klimi, ruži vetrova i globalnom zagrevanju nad Beogradom. Bitna su i godišnja doba, kao i trenutak kada se ležu jaja. Sve u svemu, mislim da je paradigma vrabaca dobila mesto koje i zaslužuje .
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:21 30.08.2012

Sve je to

u redu, nego...i koliko ima vrabaca u Beogradu?
mlekac mlekac 20:17 30.08.2012

Re: Sve je to

Jelica Greganović
u redu, nego...i koliko ima vrabaca u Beogradu?

Verovala ti meni ili ne, od kako je Krle pisao ono pismo, poceli da se pojavljuju. Il' sam ja pocela da ih primecujem malo vise nego obicno.

U svakom slucaju, prebrojala 5 i slovima PET komata danas kod Meka kod Fontane.
albicilla albicilla 18:52 31.08.2012

Re: Sve je to

U svakom slucaju, prebrojala 5 i slovima PET komata danas kod Meka kod Fontane.


eto, sad vec negde idemo. definitivno znamo da u beogradu ima minimum pet (5) vrabaca. i to je pocetak.
mlekac mlekac 02:28 01.09.2012

Re: Sve je to

albicilla
U svakom slucaju, prebrojala 5 i slovima PET komata danas kod Meka kod Fontane.


eto, sad vec negde idemo. definitivno znamo da u beogradu ima minimum pet (5) vrabaca. i to je pocetak.


Pa odnekud mora da se pocne
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 13:34 30.08.2012

majstorski ...

Bravo za sjajan tekst ... !
buba_truba buba_truba 15:47 30.08.2012

Re: majstorski ...

Đorđe Bobić
Bravo za sjajan tekst ... !

Baš, baš...
gorstak92 gorstak92 14:02 30.08.2012

U Beogradu ima 10.000,00 vrabaca!

Tako lepo kaži.

Nemoj nas zbunjivati dodatnim objašnjenjima.

A sad, kad smo utvrdili brojku hajde da nešto preduzmemo (® alselone koji je licencu dobio od Nebojše)
AlexDunja AlexDunja 14:03 30.08.2012

ti si

jedan strpljiv i veoma fini čovek.

podržavam inicijativu da gradske vlasti odobre
sredstva za opsežno istraživanje,

naime, i sama sam zainteresovana za pitanje koliko
ima vrabaca u beogradu.
kao i gačaka, uostalom. el bi moglo i to istraživanje o istom trošku?
gorstak92 gorstak92 14:06 30.08.2012

Re: ti si

uostalom. el bi moglo i to istraživanje o istom trošku

Misliš za one pare kojih nema?
A i da ih ima odakle im?
albicilla albicilla 14:11 30.08.2012

Re: ti si


naime, i sama sam zainteresovana za pitanje koliko
ima vrabaca u beogradu.
kao i gačaka, uostalom. el bi moglo i to istraživanje o istom trošku?


ako bi se pojavila sredstva, svakako bismo pokusali da za iste novce pratimo vise vrsta istovremeno. a kojih, ostaje jos da se vidi sta sve moze uporedo da se prati, a da jedno istrazivanje ne ometa drugo...
savamala savamala 14:48 30.08.2012

Re: ti si

vise vrsta istovremeno.


Сова има пуно и оне су изгледа најкорисније за човека у Београд. Тамане пацове на тоне.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 17:32 30.08.2012

Re: ti si

Vi pitate koliko u Beogradu ima vrabaca i da li su i koliko ugrozeni? Moj uobicajeni odgovor je da to ne znamo,

Zvao me gradonačelnik i poslao mi izveštaj Zavoda za zaštitu prirode Srbije u kome se kaže da prema procenama iz 2003, na području Srbije živi 1-2 miliona parova vrabaca pokućara i 300 - 500 hiljada parova poljskih vrabaca.

Dodaje se da trenutno stanje populacije vrabaca pokućara na teritoriji Beograda navodi na sumnju da je došlo do značajnog pada brojnosti, ali da se bez dodatnog istraživanja ne može reći o kom se broju radi.

Kaže se i da je pad broja vrabaca zabeležen u većem delu Evrope. U pojedinim zemljama brojnost je opala za više od 60% u poslednjih 20 godina, Velika Britanija npr, a u nekim gradovima vrapci su potpuno nestali iz gradskih središta.

alselone alselone 17:40 30.08.2012

Re: ti si

Dodaje se da trenutno stanje populacije vrabaca pokućara na teritoriji Beograda navodi na sumnju da je došlo do značajnog pada brojnosti, ali da se bez dodatnog istraživanja ne može reći o kom se broju radi.

Kaže se i da je pad broja vrabaca zabeležen u većem delu Evrope. U pojedinim zemljama brojnost je opala za više od 60% u poslednjih 20 godina, Velika Britanija npr, a u nekim gradovima vrapci su potpuno nestali iz gradskih središta.Шокиран сам. Морамо нешто учинити, људи!
gorstak92 gorstak92 18:35 30.08.2012

Re: ti si

Шокиран сам. Морамо нешто учинити, људи!


Ladna voda leči sve!
nikvet pn nikvet pn 19:26 30.08.2012

Re: ti si

Шокиран сам. Морамо нешто учинити, људи!

Agencija za vrapce ?
gorstak92 gorstak92 19:59 30.08.2012

Re: ti si

NK
Zvao me gradonačelnik i poslao mi izveštaj Zavoda za zaštitu prirode Srbije...

Opa!

Nakon Otvorenog pisma Draganu Đilasu red je da njegov odgovor na taj blog bude u formi posebnog bloga, a ne ovako zabačenog komentara.

Treba još neko da osvoji 'iljaditi komentar
AlexDunja AlexDunja 20:06 30.08.2012

Re: ti si

Treba još neko da osvoji 'iljaditi komentar

podržavam. treba nam podroban
novi blog, sa idejom ko će finansirati istraživanja o stvarnom broju
vrabaca i ostalih ptica na području beograda.

one su nam bitne. ptice.
alselone alselone 08:04 31.08.2012

Re: ti si

Ladna voda leči sve!


albicilla albicilla 19:10 31.08.2012

Re: ti si

Nebojsa Krstic
Vi pitate koliko u Beogradu ima vrabaca i da li su i koliko ugrozeni? Moj uobicajeni odgovor je da to ne znamo,

Zvao me gradonačelnik i poslao mi izveštaj Zavoda za zaštitu prirode Srbije u kome se kaže da prema procenama iz 2003, na području Srbije živi 1-2 miliona parova vrabaca pokućara i 300 - 500 hiljada parova poljskih vrabaca.

Dodaje se da trenutno stanje populacije vrabaca pokućara na teritoriji Beograda navodi na sumnju da je došlo do značajnog pada brojnosti, ali da se bez dodatnog istraživanja ne može reći o kom se broju radi.

Kaže se i da je pad broja vrabaca zabeležen u većem delu Evrope. U pojedinim zemljama brojnost je opala za više od 60% u poslednjih 20 godina, Velika Britanija npr, a u nekim gradovima vrapci su potpuno nestali iz gradskih središta.to s britanijom, i mozda beneluksom, delimicno, je vrlo specifican slucaj. u velikim gradovima britanije je tokom 90ih nestalo 90 ili bese 95% populacije, uzasno veliki broj i za uzasno kratko vreme. uprkos znatnim sredstvima i velikom broju strucnjaka, nije otkriveno koja je to promena u zivotnoj sredini urbanih zona, koja se odigrala 90ih, od strane ljudi - sasvim neprimeceno, prakticno istrebila vrapce. jedina utvrdjena korelacija jeste buka: veci broj decibela - manje mladunaca prezivi i napusti gnezdo. no, to mi deluje kao nedovoljan razlog, ne vidim zasto bi 90ih britanski gradovi naprasno postali mnogo bucniji?

mimo zagonetke nestanka urbanih populacija (ruralne su ostale nepromenjene), postoji i teoretska mogucnost da se slicna promena, mozda u manjoj meri i sporije, a podjednako neprimeceno, odvija i kod nas.

najzad, postavlja se i pitanje da li su vrapci nasi rudarski kanarinci, koji bi svojim nestankom mogli da nam prenesu poruku o stanju nase - zajednicke zivotne sredine. pitanje je - umemo li mi da citamo...

...sto me vraca na jednu pripovetku besmrtnog j.l.b. o svesteniku zatocenom u hramu i svetom jaguaru s druge strane resetke. u sarama na telu jaguara ispisana je bozja poruka, koju jos niko nije odgonetnuo. osim mozda j.l.b, u vecitoj ceznji busole...
Budimac Budimac 12:41 01.09.2012

nečujna buka?

nije otkriveno koja je to promena u zivotnoj sredini urbanih zona, koja se odigrala 90ih, od strane ljudi - sasvim neprimeceno, prakticno istrebila vrapce.


Nagađanje dunstera (mene). A možda im zaista smeta buka koju mi ne čujemo -- buka ultra visoke frekvencije. Nekako mi se te devedesete (ubrzani razvoj mobilne telefonije) i nestanak vrabaca iz gradova čine kao korelacija koju možda treba ispitati (ako već nije).

Dok ovo pišem gledam "čopor" dživdžana (čini mi se da je u pitanju Passer montanus) kako tamani ostose psećeg obroka na terasi mi, dok se jedan detlić zanima stablom divlje kruške malo dalje. Sjajan tekst :)
albicilla albicilla 17:54 02.09.2012

Re: nečujna buka?

devedesete (ubrzani razvoj mobilne telefonije) i nestanak vrabaca iz gradova čine kao korelacija koju možda treba ispitati (ako već nije).


jeste. zracenje tornjeva mobilne telefonije je osumnjiceno da nekako ubija ili rasteruje insekte kojima hrane mlade, ali nije bilo potvrde te hipoteze.

drugi osumnjiceni za isti efekat bili su aditivi u bezolovnom benzinu. ponovo, nije bilo potvrde ni te hipoteze.
buckoalisac buckoalisac 12:50 03.09.2012

Re: ti si

albicillajedina utvrdjena korelacija jeste buka: veci broj decibela - manje mladunaca prezivi i napusti gnezdo. no, to mi deluje kao nedovoljan razlog, ne vidim zasto bi 90ih britanski gradovi naprasno postali mnogo bucniji?


Svetlost ? Ispitivano ?
albicilla albicilla 08:47 04.09.2012

Re: ti si

buckoalisac
albicillajedina utvrdjena korelacija jeste buka: veci broj decibela - manje mladunaca prezivi i napusti gnezdo. no, to mi deluje kao nedovoljan razlog, ne vidim zasto bi 90ih britanski gradovi naprasno postali mnogo bucniji?


Svetlost ? Ispitivano ?


naravno, ali svetlosno zagadjenje nije novost uvedena tokom 90h, kada su vrapci nestali
Rejlem Rejlem 09:33 31.08.2012

Bravo!!!!!!

Domacine,
dragoljub92 dragoljub92 12:46 31.08.2012

jedna bitna stvar

naseljavanje gugutki u naše krajeve je pogubno po domaće vrabce,pošto su veće lakše dolaze do hrane i gnezda. bukvalno su upale na vrabčevu teritoriju i polako ga istiskuju.
benevolent benevolent 13:57 31.08.2012

jedna nebitna stvar

albicilla се бави овим проблемима на научним основама које заступа орнитологија.

Зато не мислим да насељавање гугутки има више или мање, ако има уопште погубно дејство на врабачку популацију, јер их је, и једних и других било и биће.

О способностима врабаца да се изборе са већим гугуткама (и гугутанима), као и са већим голубицама и голубовима, па чак и са гачцима и гачицама, само оволико: врабац је бржи од свих побројаних и то вам кажем из свакодневног искуства, јер их храним.
То је уједно и најстарија научна метода: опсервација покушаја и грешака...
Jukie Jukie 14:38 31.08.2012

Re: jedna bitna stvar

dragoljub92
naseljavanje gugutki u naše krajeve je pogubno po domaće vrabce,pošto su veće lakše dolaze do hrane i gnezda. bukvalno su upale na vrabčevu teritoriju i polako ga istiskuju.

Gugutke su se naravno u Srbiju naselile pre sto godina a ne juče, i prave gnezda od grančica u krošnjama drveća dok se vrapci gnezde u šupljinama u zgradi u koje gugutke ne mogu ni da uđu (jer su velike skoro kao golubovi) i gugutke se hrane zrnevljem a vrapci hlebom
apacherosepeacock apacherosepeacock 16:34 31.08.2012

Re: jedna nebitna stvar

О способностима врабаца да се изборе са већим гугуткама (и гугутанима), као и са већим голубицама и голубовима, па чак и са гачцима и гачицама, само оволико: врабац је бржи од свих побројаних и то вам кажем из свакодневног искуства, јер их храним.
То је уједно и најстарија научна метода: опсервација покушаја и грешака...


E bravo, taman sam to htela da napisem (iz sopstvenog iskustva). Vrabac pokupi parce u letu (golubu ispred kljuna:) pre nego sto i padne na tlo.
Tako da ne ostane zbog drugih, vecih, ptica bez hrane.

Ja ih hranim, sve vrste koje nalete, a ovde gde sam ljudi ispred kuce ili po bastama na drvecu imaju okacene hranilice za sve vrste ptica koje svracaju.

Za blog preporuka, ko i uvek.
dragoljub92 dragoljub92 17:25 31.08.2012

Re: jedna bitna stvar

i gugutke se hrane zrnevljem a vrapci hlebom

jeste! eto niš je poznat po oranicama,zrnevlja kolko oćeš a čuo sam da vrapcima po selima peku lebac,imaju posebnu pekaru samo za vrapce!

gugutke su u niš bile retke ptice šezdesetih i sedamdesetih, sećam se da smo 'ranili vrapci na terasu, nije bilo gugutki,sad ima gugutke kolko oćeš al vrapci nema.

i ja sam gledao kako jedan vrabac pokušava da pojede lebac pa ga gugutke oteraše, čim on negde sleti odma one dolete i teraju.
albicilla albicilla 19:17 31.08.2012

Re: jedna bitna stvar


Gugutke su se naravno u Srbiju naselile pre sto godina a ne juče,


nisu pre 100, vec pre 500 godina, uporedo s turcima. posto su ih oni drzali po kavezima, jedna teorija predlaze da balkanska populacija potice od odbeglih ptica, ali to nekako ne drzi vodu.

citavu evropu su naselile tek u poslednjih 100 godina. negde 60ih, tako nesto, su pocele osvajanje britanije.

a u poslednjih 20-30 godina su pocele osvanjanje severne amerike, i do sada vec dosta uspesno premrezile sjedinjene drzave.
ivana23 ivana23 18:31 31.08.2012

***NNN NNN 20:12 31.08.2012

Re: ***

Senica;
sad će albicilla ili Jukie da objasne bolje.
ivana23 ivana23 20:36 31.08.2012

Re: ***

NNN
Senica;
sad će albicilla ili Jukie da objasne bolje.


Ma nije bitno koja je ptica, fotka je sjajna.
ivana23 ivana23 19:49 02.09.2012

Re: ***

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana