Conspire

Jasmina Tesanovic RSS / 02.02.2008. u 17:55

selena
selena
http://www.transmediale.de/site/en/transmediale/home/

 

Selena u Berlinu
Upoznala sam je kad se rodila jer dok je jos bila u stomaku nismo imali pojma ko je.
Znam da je njena mama mislila da ce imati plave oci a otac da ce se zvati Kim.
I dok su se tako roditelji raspravljali i promasili rok za prijavljivanje, da ne bi dobila opstinsko ime, uletela je teta Jasmina s imenom Selena. Sta ces lepse, zvuci kao pesma znaci mesec...
Secam se kad je tek prohodala i igrala uz ves masinu sto smo protumacili da je muzikalna ...i onda kako je zavrsavala raznorane skole sve na vreme na budzetu u nemogucim nama svima poznatim uslovima: , sankcije, izolacija...to su Miloseviceva deca...
I konacno pre nekoliko godina Selena i ja, mrtve ladne pred gomilom uglavnom iracke disidentske publike izvodimo perfomans u Barseloni ; svetla sumovi, muzika reci fotke... Otud ona i ja same? Njen otac muzicar nije mogao da nastupa pa ga je on zamenila a ja sam pored same sebe igrala i moju koautorku Nuhu al Radi koja je jedan dan  pre nastupa preminula ( Belgrade/Baghdad diary)
Sinoc me zove po imenu na srpskom u baru. ne prepoznjem je isprva, izgleda sasvim hip berlinski:kaze da zivi vec neko vreme na postidplomskim u Hagu..i ne zna sta ce biti s njom ...sta ako se vrati, sta ako se ne vrati...
To je bila i moja prica pre niz godina, ali je i dandanas, . Mi smo uvek bili emigrantska zemlja ali i povratnicka
Pricamo malo o politici. kao i kad pricam sa mojom cerkom nesto mladjom njihove polticike opcije se svode na pomanjkanje licnih opcija u Srbiji i na strah od emotivnog bedaka u inostranstvu
Kako god meni Selena deluje super otkad se otkacila : kaze nema papire ni da pere sudove. Moja cerka moze slobodno da pere sudove u zemlji Srbiji ili da radi kao skolovana snimateljka ali joj zivot nece biti nesto drugaciji za deset godina. Jos jedna generacija nam ode!

Atačmenti



Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ludvig ludvig 18:15 02.02.2008

Jos jedna generacija nam ode!

a dobro se sećam prvog intervjua Ramba amadeusa nakon 5. oktobra...ne mogu da ga nađem sad na netu ali suština je bila: "sve novce koje dobijemo kao donaciju ili od privatizacije treba uložiti u klince koji sad imaju 8, 9,10.. godina...u njih, u njihovo obrazovanje,edukaciju...jer mi smo i onako otišli u k."
eto...ta deca danas imaju oko 18 godina...
p.s. a neki od njih imaju i pravo glasa.
dragan7557 dragan7557 12:20 03.02.2008

Re: Jos jedna generacija nam ode!

sve novce koje dobijemo kao donaciju ili od privatizacije treba uložiti u klince koji sad imaju 8, 9,10.. godina...u njih, u njihovo obrazovanje,edukaciju...jer mi smo i onako otišli u k."
eto...ta deca danas imaju oko 18 godina.


A parepojela politika i tajkuni.
Milica Tomić Milica Tomić 18:26 02.02.2008

da li je to

Selena Savic? Pozdrav!

"pomanjkanje licnih opcija u Srbiji i na strah od emotivnog bedaka u inostranstvu"

Jasmina uzasno mi je tesko dok ovo citam -i nikako ne mogu da progutam, jer je upravo ova dilema - nasa realnost.
I zato, daj da vidimo - "sta da se radi"?

angie angie 18:39 02.02.2008

Re: da li je to

meni reche prijatej- a bash me voli iako smo skroz drugachiji u svakom smislu i on se trudi da me razume- prilikom poslednje posete bgd-u, kako takvi kao ja, misleci pri tome na moje stavove, i treba da odu iz zemlje, shto pri tome smatra najvecom mogucom gluposhcu. Al kao- vi shto ga tupite- idite tamo, pa ga tupite gde vas razumeju, a mi shto ovo sve kapiramo i plivamo u istom- treba i da ostanemo.
doktorka doktorka 18:47 02.02.2008

sta da se radi?

pa da se demonstrira, svakodnevno! da se traze odgovori na pitanja zbog cega josh mladic i karadzic nisu u hagu , zbog cega je potpisan sporazum sa nis-om , zbog cega je pruzena podrska kastrovoj kubi , kako cemo to odbraniti kosovo , zbog cega nije dozvoljeno da se istrazi politicka pozadina ubistva zorana djindjica , zbog cega je :
Mirčićev slučaj zastareo
2. februar 2008. | 08:27 | Izvor: B92
Beograd -- Iako je uvredio novinare Građanskog lista, funkcioner SRS-a Milorad Mirčić neće biti osuđen, jer danas slučaj zastareva.

zbog cega je :
BEOGRAD - Država Srbija isplatila je od 2004. godine do danas 190.457.606 dinara (oko 2.300.000 evra) na ime odštete ljudima koji su neosnovano i nezakonito uhapšeni i držani u pritvoru u akciji „Sablja“! Ovo je poslednji zvaničan podatak koje je Kurir dobio u Ministarstvu pravde" ,

itd , itd .

najopasnije je spavati ili cekati da nam nase probleme neko drugi resava!


Milica Tomić Milica Tomić 19:13 02.02.2008

Re: sta da se radi?

что делат? Lenjin, 1902 - na to se odnosilo.
inace se slazem sa vama Doktorka, mada moze to i jace i bolje.
doktorka doktorka 19:25 02.02.2008

Re: sta da se radi?

Milica Tomić
что делат? Lenjin, 1902 - na to se odnosilo.inace se slazem sa vama Doktorka, mada moze to i jace i bolje.

ulica je zakon . novine ne morate kupiti , tv ne morate gledati , radio ne morate slusati , ali trgove ne mozete zaobici. osim toga , trgovi se vide i iz satelita. neprestano na trgovima. setite se 5. oktobra. i onoga sto mu je prethodilo. naravno i druge akcije dolaze u obzir . dakle paralelno da teku
dunjica dunjica 18:50 02.02.2008

Pitanje

emotivnog bedaka u inostranstvu

Jasmina,
da li stvarno vjeruješ da je to neminovnost? Da može i bez bedaka? Posebno kada si u inozemstvu odmalena?
JJ Beba JJ Beba 19:04 02.02.2008

Re: Pitanje

Jos jedna generacija nam ode!

ode
dunjica dunjica 19:15 02.02.2008

Re: Pitanje

JJ Beba

Jos jedna generacija nam ode!

ode


Tužno! Ipak, na to gledam pragmatično: čovjek treba da ide gdje mu je bolje, ako ikako može. Posebno mladi.

Odljev mozgova je globalni problem. Jedna studija u Njemačkoj je pokazala da od 100 najboljih njem. ekonomista ispod 45 godina starosti, više od polovice živi i radi izvan Njemačke. Pretprošle godine je Njemačku napustilo za stalno, po službenim podacima, preko 145 000 radno sposobnog stanovništa, od kojih je većina akademski obrazovanih, a ostali većinom stručnjaci zanatlije.

Ako nekoj zemlji nije stalo da zadrži te ljude, onda nije bolje ni zaslužila.
JJ Beba JJ Beba 19:26 02.02.2008

Re: Pitanje

Tužno! Ipak, na to gledam pragmatično: čovjek treba da ide gdje mu je bolje, ako ikako može. Posebno mladi

naravno dunjice. nama koji ostajemo mnogo znači što znamo da su tamo gde im je bolje, gde ih razumeju i gde im je mesto. žive ko svi njihovi vršnjaci u evropi. to je velika uteha. i skajp :)
Milica Tomić Milica Tomić 19:31 02.02.2008

Re: Pitanje

Odljev mozgova je globalni problem. Jedna studija u Njemačkoj je pokazala da od 100 najboljih njem. ekonomista ispod 45 godina starosti, više od polovice živi i radi izvan Njemačke. Pretprošle godine je Njemačku napustilo za stalno, po službenim podacima, preko 145 000 radno sposobnog stanovništa, od kojih je većina akademski obrazovanih, a ostali većinom stručnjaci zanatlije.

Dunjice, sto se tice Nemacke i ostalih Evropskih zemalja, stvar stoji drugacije. Vecina ovog stanovnistva koje pominjete najverovatnije ostaje u Evropi, oni nisu emigranti u ovom smislu u kome smo mi, ako se odlucimo na taj korak... oni verovatno zive istovremeno i u Italiji i u Nemackoj, s tim sto su prijavljeni u Italiji, pa su u administrativnom smislu "izgubljeni" za nemacku. Vecina Evropskih zemalja upravo podstice ovaj nacin zivota i ovaj tip migracije. Mnogi i rade i zive istovremeno u vise zemalja EU. Sto u jednom drugom smislu generaciji 35-45 god danas vec predstavlja problem i teret.
doktorka doktorka 19:34 02.02.2008

Re: Pitanje

dunjica

JJ Beba
Jos jedna generacija nam ode!ode Tužno! Ipak, na to gledam pragmatično: čovjek treba da ide gdje mu je bolje, ako ikako može. Posebno mladi.Odljev mozgova je globalni problem. Jedna studija u Njemačkoj je pokazala da od 100 najboljih njem. ekonomista ispod 45 godina starosti, više od polovice živi i radi izvan Njemačke. Pretprošle godine je Njemačku napustilo za stalno, po službenim podacima, preko 145 000 radno sposobnog stanovništa, od kojih je većina akademski obrazovanih, a ostali većinom stručnjaci zanatlije.Ako nekoj zemlji nije stalo da zadrži te ljude, onda nije bolje ni zaslužila.




samo, razlika je u tome sto iz srbije ne mozete izaci i da zelite , jer put bi vas kostao koliko dve prosecne plate . a gde su pare za smestaj? osim da se silno zaduzite.



schneetzla schneetzla 19:39 02.02.2008

Re: Pitanje

Ako nekoj zemlji nije stalo da zadrži te ljude, onda nije bolje ni zaslužila.

Pametno receno.
dunjica dunjica 19:44 02.02.2008

Re: Pitanje

Milice, Doktorka,
rekla sam "za stalno". To znači - iselilo iz Njemačke i naselilo se negdje drugdje. Ogromna većina u Sjevernoj Americi i nešto u Australiji. Srazmjerno mali broj je otišao u Latinsku Ameriku, uglavnom poljoprivrednog profila ili s ugostiteljskim iskustvom.

Brain Drain je u Njemačkoj ozbiljni problem. Kako je prošle godine nakon čitavog desetljeća opala nezaposlenost, očekuje se manji odljev mozgova od ove godine.

Još jedna ilustracija: pogledajte dobitnike Nobelove nagrade u područjima egzaktnih znanosti nekoliko desetljeća unazad. Svake godine među njima bude barem jedan Nijemac. Jako rijetko Nijemac koji živi u Njemačkoj!

Ovo s radom i životom u nekoliko sredina istovremeno ili čestim mijenjanjem mjesta i zemlje boravka je 15 godina bila i moja svakodnevica. Nikada ni na jednom mjestu više od 2 godine, uslovljeno poslom. Tako isto i mnogo mojih kolegica i kolega. No, mi ne ulazimo u tu statistiku trajno iseljenih, koje sam spominjala. Na nas još računaju ;-)
doktorka doktorka 19:55 02.02.2008

Re: Pitanje

dunjica
Milice, Doktorka,rekla sam "za stalno". To znači - iselilo iz Njemačke i naselilo se negdje drugdje. Ogromna većina u Sjevernoj Americi i nešto u Australiji. Srazmjerno mali broj je otišao u Latinsku Ameriku, uglavnom poljoprivrednog profila ili s ugostiteljskim iskustvom.Brain Drain je u Njemačkoj ozbiljni problem. Kako je prošle godine nakon čitavog desetljeća opala nezaposlenost, očekuje se manji odljev mozgova od ove godine.Još jedna ilustracija: pogledajte dobitnike Nobelove nagrade u područjima egzaktnih znanosti nekoliko desetljeća unazad. Svake godine među njima bude barem jedan Nijemac. Jako rijetko Nijemac koji živi u Njemačkoj!Ovo s radom i životom u nekoliko sredina istovremeno ili čestim mijenjanjem mjesta i zemlje boravka je 15 godina bila i moja svakodnevica. Nikada ni na jednom mjestu više od 2 godine, uslovljeno poslom. Tako isto i mnogo mojih kolegica i kolega. No, mi ne ulazimo u tu statistiku trajno iseljenih, koje sam spominjala. Na nas još računaju ;-)


zanimljivo je da svi idu u Ameriku , a niko u Rusiju ili u Kinu .
dunjica dunjica 20:01 02.02.2008

Re: Pitanje

zanimljivo je da svi idu u Ameriku , a niko u Rusiju ili u Kinu .


Moja mama je imala običaj reći: gdje bolje, tamo duže.

A što ne idu u Kinu, Rusiju ili Indiju, je prilično očigledno: mnogoljudnost (konkurencija, jer ima mnogo dobro obrazovanih), a i uslovi rada i plaće. Tko zna kako će sve izgledati već za 20 godina? Možda budemo bježali iz Evrope (EU) kao što danas bježimo s Balkana?

Mislim da će se nastaviti tendencija odlazaka u zemlje poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta ili Saud. Arabije, koji plaćaju astronomski. Samo, ni to neće vječno...
Milica Tomić Milica Tomić 20:44 02.02.2008

Re: Pitanje

Brain Drain je u Njemačkoj ozbiljni problem. Kako je prošle godine nakon čitavog desetljeća opala nezaposlenost, očekuje se manji odljev mozgova od ove godine.


pa dobro sad, da li je Brain Drain globalni problem, kako kazes na pocetku ili je posledica recesije u Nemackoj nakon pada berlinskog zida?
rekla bih da je oba:)!!!
medjutim, ono na cemu ja insistiram je da je situacija nasih emigranata daleko nepovoljnija, od ovih primera nemackih em. i da dilema o kojoj govori Jasmina iskustvo emigranata koji dolaze iz siromasnih i izolovanih zemalja.
Milica Tomić Milica Tomić 20:46 02.02.2008

Re: Pitanje

Možda budemo bježali iz Evrope (EU) kao što danas bježimo s Balkana?


ja verujem da ce tako biti!
dunjica dunjica 20:54 02.02.2008

Re: Pitanje

Milica Tomić

pa dobro sad, da li je Brain Drain globalni problem, kako kazes na pocetku ili je posledica recesije u Nemackoj nakon pada berlinskog zida?
rekla bih da je oba:)!!!
medjutim, ono na cemu ja insistiram je da je situacija nasih emigranata daleko nepovoljnija, od ovih primera nemackih em. i da je dilema o kojoj govori Jasmina relevantna.


Mislim da nije teško shvatiti. Rekla sam da je brain drain globalni problem, i kao primjer navela Njemačku, jer ne očekujemo u bogatim zemljama Zapada taj problem, nego uglavnom mislimo da je to samo problem društava u tranziciji.

Ni jednom rječju nisam uspoređivala kojoj emigraciji je situacija nepovoljnija. Iako, kad je već načeta ta tema, ne bih olako davala sud o tome kako je njemačkom emigrantu u odnosu na balkanskog. Upustiti se (često puta) u neizvjesnost, početi iz početka, snalaziti se u novoj kulturi - ne vidim da te ima veze s kolektivnim kategorijama, nego je individualno. Nekome pada lakše, ima više sreće, lakše se snađe i sve bolje podnosi, netko ne.
Milica Tomić Milica Tomić 21:15 02.02.2008

Re: Pitanje

Upustiti se (često puta) u neizvjesnost, početi iz početka, snalaziti se u novoj kulturi - ne vidim da te ima veze s kolektivnim kategorijama, nego je individualno. Nekome pada lakše, ima više sreće, lakše se snađe i sve bolje podnosi, netko ne.

to je druga stvar i to ne bih dovodila u pitanje.
Mislim da nije teško shvatiti. Rekla sam da je brain drain globalni problem, i kao primjer navela Njemačku, jer ne očekujemo u bogatim zemljama Zapada taj problem,

pa jeste oba, i pitanje globalnog "trenda", kao i posledica recesije u Nemackoj nakon pada berlinskog zida.

ne bih olako davala sud o tome kako je njemačkom emigrantu u odnosu na balkanskog

kad kazem "nas emigrant", ne mislim na balkanskog, vec upravo na ex-YU, a narocito na bosanske, srpske, hrvatske i kosovske emigrante. koji su emigrirali tokom rata... kao i danas, narocito akonapustaju, dolaze iz zemalja gde je politicka situacija problematicna. Mislim da je to ono sto je nepodnosljivo.
milosib milosib 21:31 02.02.2008

Re: Pitanje

Milica Tomić
Brain Drain je u Njemačkoj ozbiljni problem. Kako je prošle godine nakon čitavog desetljeća opala nezaposlenost, očekuje se manji odljev mozgova od ove godine.pa dobro sad, da li je Brain Drain globalni problem, kako kazes na pocetku ili je posledica recesije u Nemackoj nakon pada berlinskog zida? rekla bih da je oba:)!!!medjutim, ono na cemu ja insistiram je da je situacija nasih emigranata daleko nepovoljnija, od ovih primera nemackih em. i da dilema o kojoj govori Jasmina iskustvo emigranata koji dolaze iz siromasnih i izolovanih zemalja.

Može li neki argument u prilog tvrdnji. Molim samo da poredite emigrante sličnih profila.
Milica Tomić Milica Tomić 21:44 02.02.2008

Re: Pitanje

Može li neki argument u prilog tvrdnji. Molim samo da poredite emigrante sličnih profila.


kojoj tvrdnji, ima ih vise, a u tvom komentru su sve spojene?
dunjica dunjica 22:14 02.02.2008

Re: Pitanje

koji su emigrirali tokom rata... kao i danas, narocito akonapustaju, dolaze iz zemalja gde je politicka situacija problematicna. Mislim da je to ono sto je nepodnosljivo.


Velika većina njih je došla u sredine koje nude veću sigurnost, stabilnost, perspektive. Drugim riječima, većina je došla na bolje.

Nepodnošljivo je što su morali otići iz tih razloga koje navodiš. Mislim da je daleko manje nepodnošljivo živjeti u jednom uređen(ij)om društvu. Ili: za mnoge bi bilo još nepodnošljivije da su ostali.
milosib milosib 22:36 02.02.2008

Re: Pitanje

Milica Tomić
Može li neki argument u prilog tvrdnji. Molim samo da poredite emigrante sličnih profila.kojoj tvrdnji, ima ih vise, a u tvom komentru su sve spojene?

O tome da je emigrantima iz Nemačke lakše nego našim emigrantima.
Milica Tomić Milica Tomić 00:25 03.02.2008

Re: Pitanje

skroluj nanize, do 22:35, tamo je odgovor na tvoje pitanje.
milosib milosib 00:46 03.02.2008

Re: Pitanje

Milica Tomić
skroluj nanize, do 22:35, tamo je odgovor na tvoje pitanje.

Ne bih se složio sa tim. Kada čovek već jednom ode, za njegov život tamo nebitan je razlog odlaska i šta je ovde ostavio. Mislim da mu je čak i lakše da se bori i živi tamo negde, kad je već ovde ostavio tako loše stanje.
Milica Tomić Milica Tomić 01:06 03.02.2008

Re: Pitanje

milosib

Ne bih se složio sa tim. Kada čovek već jednom ode, za njegov život tamo nebitan je razlog odlaska i šta je ovde ostavio. Mislim da mu je čak i lakše da se bori i živi tamo negde, kad je već ovde ostavio tako loše stanje.


mogu da se slozim da se covek lakse je bori ako je ubedjen da nema gde da se vrati, medjutim ne mislim da je za njegov buduci zivot nebitan razlog njegovog odlaska. Naprotiv!
AlexDunja AlexDunja 01:44 03.02.2008

Re: Pitanje

i skajp :)

tako. skajp.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:49 02.02.2008

izbor i nuzda

znam cetiri holandjana i dva nemca koji su otisli iz svojih domovina u beli svet i to je bio njihov izbor, mix radoznalosti, izazova, potrebe da se dokazu u novoj sredini. dvoje od njih bili su motivisani radom za opste dobro, u sasvim drugacijoj kulturi, troje je gurao osecaj za posticajnijim okruzenjem u bransi... svi su se suocili sa integracijom, cak i kada su sredine bile "slicne", nekima je bilo tesko, ali niko nije bio u situaciji lomljenja, udaranja u zidove, niti je imao problem sa eventualnim povratkom, beznadjem, svim onim sto lupa "naseg" coveka. valjda jer odlazak nisu osecali kao nuzdu, kao bezanje, kao potapanje svih brodova za nazad, vec kao izazov i sirenje i licni test.

dunjica dunjica 22:02 02.02.2008

Re: izbor i nuzda

Ima i takvih. To je moj slučaj i slučaj koleg(ic)a Nijemaca, Holanđana, Belgijanaca, USA-Amera, Britanaca, ... koje sam spominjala. Ima (nas) takvih i iz bivše Yu, vjerovali ili ne.

Ja ne razumijem, zar stvarno još netko misli da u Njemačkoj (navela sam kao primjer, pa ću se i zadržati, jer mi je poznata situacija) nema nezaposlenih, siromašnih? Drugim riječima: onih koje sila tjera da emigriraju? Pogotovo je situacija na istoku zemlje u smislu "beznađa" (ekonomskog) veoma slična situaciji u zemljama ex-Yu.

Govoreći o obrazovnoj strukturi građana Berlina, često se koristi "anegdota" da je Berlin grad u kojem su čuvari u muzejima i galerijama diplomirani povjesničari umjetnosti, poneki i nosioci titule doktora nauka. Ili da dipl. arhitekti rade kao poštari i konobari, uključujući i one s radnim iskustvom, čak i podužim? Time se ne želi reći, da ne bude zabune, da Berlin ima natprosječno obrazovane građane, nego da visoke kvalifikacije nisu garancija da ljudi imaju dobar posao i dobro zarađuju. E, pa, takvi često napuštaju svoju bogatu zemlju i odlaze trbuhom za kruhom.

(A u Berlinu nije najteže, treba otići u MekPom, pa vidjeti. MekPom - Mecklenburg-Pommern, pokrajina na sjevero-istoku zemlje, poznata po velikoj stopi nezaposlenosti i emigracije iz ekon. razloga.)

I za razliku od mnogih "naših" koje znam, ne kukaju "tamo negdje" kako im je teško, kako im fali sarma i kako domaćini u čijoj su zemlji pridošlice nisu tako pametni ili gostoprimljivi kao oni sami.

doktorka doktorka 22:29 02.02.2008

U Americi je

tretman nemackih emigranata sasvim drugaciji od srpskih ,prosto zato sto ih u startu uvazavaju kao sebi ravne. a evo i zasto http://www.scimagojr.com/
pokusajte da nas pronadjete.
Milica Tomić Milica Tomić 22:35 02.02.2008

Re: izbor i nuzda

dunjica

Ima i takvih. kao što takvih ima i iz bivše Yu, vjerovali ili ne.

Ja ne razumijem, zar stvarno još netko misli da u Njemačkoj (navela sam kao primjer, pa ću se i zadržati, jer mi je poznata situacija) nema nezaposlenih, siromašnih? Drugim riječima: onih koje sila tjera da emigriraju? Pogotovo je situacija na istoku zemlje u smislu "beznađa" (ekonomskog) veoma slična situaciji u zemljama ex-Yu.

Govoreći o obrazovnoj strukturi građana Berlina, često se koristi "anegdota" da je Berlin grad u kojem su čuvari u muzejima i galerijama diplomirani povjesničari umjetnosti, poneki i nosioci titule doktora nauka. Ili da dipl. arhitekti rade kao poštari i konobari, uključujući i one s radnim iskustvom, čak i podužim? Time se ne želi reći, da ne bude zabune, da Berlin ima natprosječno obrazovane građane, nego da visoke kvalifikacije nisu garancija da ljudi imaju dobar posao i dobro zarađuju. E, pa, takvi često napuštaju svoju bogatu zemlju i odlaze trbuhom za kruhom.

(A u Berlinu nije najteže, treba otići u MekPom, pa vidjeti. MekPom - Mecklenburg-Pommern, pokrajina na sjevero-istoku zemlje, poznata po velikoj stopi nezaposlenosti i emigracije iz ekon. razloga.)

I za razliku od mnogih "naših" koje znam, ne kukaju "tamo negdje" kako im je teško, kako im fali sarma i kako domaćini u čijoj su zemlji pridošlice nisu tako pametni ili gostoprimljivi kao oni sami.

Dunjice, ovo je tacno, to je i moje iskustvo, i razumem da su ovi primeri tvoj otpor "kuknjavi i inerciji" i jednoj vrsti "kultur-rasizma" koji uvek imamo naspram nekog drugog, za koga mislimo da mu je lakse, bolje itd. nego nama. Ali nesto je ocigledno, a to su primeri emigranata koji odlaze iz nuzde, iz zemalja koje imaju nerazresenu politicku situaciju... kada govorimo o Srbiji, to je zemlja koja je vodila agresorsku politiku, etno-rasisticke ratove itd. Zemlja koja se jos uvek ponasa kada da se nista nje dogodilo i koja sebe vidi kao zrtvu tih ratova. Ljudi koji odlaze iz zemlje koja aktuelno zivi ovaj rascep, mislim da nose ovaj problem sa sobom, u razlicitim formama, ma gde otisli. mislim da je to taj "emotivni bedak" koga ne mozemo da se oslobodimo, dok god ne razresimo probleme koji nas drze u ovom rascepu. Da li se i ti prepoznajes u tome?
JJ Beba JJ Beba 22:38 02.02.2008

Re: U Americi je

vucko vucko 23:10 02.02.2008

Plans are nothing; planning is everything


Dunjice, ovo je tacno, to je i moje iskustvo, i razumem da su ovi primeri tvoj otpor "kuknjavi i inerciji" i jednoj vrsti "kultur-rasizma" koji uvek imamo naspram nekog drugog, za koga mislimo da mu je lakse, bolje itd. Ali nesto je ocigledno, a to su primeri emigranata koji odlaze iz nuzde, iz zemalja koje imaju nerazresenu politicku situaciju... kada govorimo o Srbiji, to je zemlja koja je vodila agresorsku politiku, etno-rasisticke ratove itd. Zemlja koja se jos uvek ponasa kada da se nista nje dogodilo i koja sebe vidi kao zrtvu tih ratova. Ljudi koji odlaze iz zemlje koja aktuelno zivi ovaj rascep, mislim da nose ovaj problem, u razlicitim formama, ma gde otisli. mislim da je to taj "emotivni bedak" koga ne mozemo da se oslobodimo, dok god ne razresimo probleme koji nas drze u ovom rascepu. Da li se i ti prepoznajes u tome?


Meni se čini da je u pitanju provincijalizam, pre nego "kultur-rasizam".

Što se tiče ovog povezivanja agresorske politike i etno-rasističkih ratova sa emotivnim bedakom pečalbara, zemljama koje se ponašaju i vide - da i to nije malkice (izvinjavam se na oštrini, to mi nije baš običaj) provincijalizam?

I uzgred - ovde na blogu sam retko koga tako malo prepoznao u "tome", kao Dunjicu.

A što se tiče zemalja koje imaju razrešenu političku situaciju, pada mi na pamet Dvajt Ajzenhauer: "Plans are nothing; planning is everything".
Milica Tomić Milica Tomić 23:48 02.02.2008

Re: Plans are nothing; planning is everything

Meni se čini da je u pitanju provincijalizam, pre nego "kultur-rasizam".

kultur-rasizam, jeste jaka rec, ali se u ovom slucaju odnosi na predrasudu da je nekom drugom, lakse, bolje nego nama, da uziva vise nego mi itd. kultur-rasizam podrazumeva takodje i predrasude tipa da je neko "drugi" prljav, lenj, ali isto i ovo sto i vi npr. mislite, da postoji provincijalno ponasanje, odnosno da uopste postoje provincijalci.
I uzgred - ovde na blogu sam retko koga tako malo prepoznao u "tome", kao Dunjicu

a, ovo se tek bojim da se nismo razumeli. "Da li se prepoznajes u tome?" je retoricki, jer mislim da se svi mozemo prepoznati....
dunjica dunjica 23:58 02.02.2008

Re: izbor i nuzda

Milice, ubiti ću se!!!
Napisala sam dugački odgovor i... avaj... pritisnih pogrešnu tipku i...odeee. sve nesta... S*anje!

Barem da ponovim citat Darka Rundeka s njegovog i Cargo CDa "MHM A-HA OH, YEAH DA-DA! - Priče o selidbama i ljubavne pjesme" Tu je rekao sve, neka ide trud što mi se obrisao:
Teme pjesama izlaze iz našeg svakodnevnog iskustva života u jednoj od svjetskih metropola, seljenja, putovanja, interneta, rasprodaja, mobitela i velike mješavine kultura koje kolaju s migrantima raznih boja. Naličje tog uzburkanog šarenila je globalizacija materijalizma, pojednostavljeni i siromašni modeli života, koji izazivaju duboku zabrinutost.


Da, U TOME se sasvim prepoznajem. Kao i mnogi drugi, sa sve četiri strane vjetra.

Evo i jedne stvari s tog albuma: Put u sumrak za laku noć!
Milica Tomić Milica Tomić 00:12 03.02.2008

Re: izbor i nuzda

Nemoj, ovo je sasma dovoljno:))
hvala na uspavanci.
vucko vucko 00:14 03.02.2008

Re: Plans are nothing; planning is everyth

ali isto i ovo sto i vi npr. mislite, da postoji provincijalno ponasanje, odnosno da uopste postoje provincijalci.

Pod provincijalizmom podrazumevam stanje (slobode) duha, a ne geografsko poreklo. Underdog perspektivu. Verovanje da su drugi krivi za ono što percipiramo kao sopstvene probleme.
dunjica dunjica 00:18 03.02.2008

Re: Plans are nothing; planning is everyth

Verovanje da su drugi krivi za ono što percipiramo kao sopstvene probleme.

To ima veze i s udobnom ulogom žrtve, koju je lakše odabrati, jer oslobađa odgovornosti (za vlastitu sudbinu).
doktorka doktorka 00:24 03.02.2008

Re: Plans are nothing; planning is everyth

dunjica
Verovanje da su drugi krivi za ono što percipiramo kao sopstvene probleme.To ima veze i s udobnom ulogom žrtve, koju je lakše odabrati, jer oslobađa odgovornosti (za vlastitu sudbinu).


upravo tako. krivica je u nama , i u nasoj zemlji
vucko vucko 00:31 03.02.2008

Re: Plans are nothing; planning is everyth

upravo tako. krivica je u nama , i u nasoj zemlji

Trik je u gramatičkoj jednini :)
jumping_genes jumping_genes 00:39 03.02.2008

Re: izbor i nuzda

Milica Tomić
Ljudi koji odlaze iz zemlje koja aktuelno zivi ovaj rascep, mislim da nose ovaj problem sa sobom, u razlicitim formama, ma gde otisli. mislim da je to taj "emotivni bedak" koga ne mozemo da se oslobodimo, dok god ne razresimo probleme koji nas drze u ovom rascepu. Da li se i ti prepoznajes u tome?


Evo glas nekoga ko je odavno otisao. Ili stigao. Kako vec ko hoce da gleda na to. Ja samo zelim da kazem da mene brojite u koloni za one koji apsolutno nemaju 'emotivni bedak' jer smo otisli/stigli. Jedini emotivni bedak koji mene strefi jeste onaj kad onako, ponekad, stignem u Otadzbinu pa vidim kako mi zive prijatelji i na cega nam svima ode mladost i energija. Na jedno veliko, crno, vakuumsko Nista. A od niceg i za nista se ne zivi!

Na neki nacin, Milice, ta generalizacija koja kulminira zakljuckom o emotivnom bedaku je, po meni, takodje kultur-rasizam.
Milica Tomić Milica Tomić 00:42 03.02.2008

Re: Plans are nothing; planning is everyth

Pod provincijalizmom podrazumevam stanje (slobode) duha, a ne geografsko poreklo. Underdog perspektivu. Verovanje da su drugi krivi za ono što percipiramo kao sopstvene probleme.


"stanje duha" ili "geografsko poreklo" nije dilema, jasno je. ali recite vi meni gde ja kazem da verujem da je neko drugi kriv za nase probleme? Naprotiv.

drugo, ovo je sasvim osobena "definicija provincijalizma":))
doktorka doktorka 00:49 03.02.2008

Re: Plans are nothing; planning is everyth

vucko
upravo tako. krivica je u nama , i u nasoj zemlji Trik je u gramatičkoj jednini :)


osim ako ne mislite da smo repa bez korena
Milica Tomić Milica Tomić 01:18 03.02.2008

Re: izbor i nuzda




Evo glas nekoga ko je odavno otisao. Ili stigao. Kako vec ko hoce da gleda na to. Ja samo zelim da kazem da mene brojite u koloni za one koji apsolutno nemaju 'emotivni bedak' jer smo otisli/stigli. Jedini emotivni bedak koji mene strefi jeste onaj kad onako, ponekad, stignem u Otadzbinu pa vidim kako mi zive prijatelji i na cega nam svima ode mladost i energija. Na jedno veliko, crno, vakuumsko Nista. A od niceg i za nista se ne zivi!

pa potrudite se onda, ako mozete da ne navracate u Otadzbinu!

Na neki nacin, Milice, ta generalizacija koja kulminira zakljuckom o emotivnom bedaku je, po meni, takodje kultur-rasizam.

ovo ne mogu da razumem bez vaseg objasnjenja. mozda sutra, sad moram na spavanje.
vucko vucko 01:30 03.02.2008

Another word for nothing left to lose

"stanje duha" ili "geografsko poreklo" nije dilema, jasno je. ali recite vi meni gde ja kazem da verujem da je neko drugi kriv za nase probleme? Naprotiv.

drugo, ovo je sasvim osobena "definicija provincijalizma":))

Kao što rekoh Doktorki - trik je u prvom licu jednine. Pokajanje i prosvetljenje je lični čin, nije kolektivni. Projektovanje odgovornosti na neosvešćeni kolektiv je jeftini raj.

Problem iseljenika nije nedostatak pokajanja, nego socijalno/psihološko iskorenjenje. Teret one vrste slobode koja se dobije kad se više nema šta izgubiti - kao što su pevali Kris Kristoferson i Dženis Džoplin: "but I'd trade all o' my tomorrows for one single yesterday".

I uzgred - verovatno najteže što u svoje kofere mogu da stave ti klinci, koji sada odlaze, je upravo - frustracija i mržnja. Sve jedno da li prema sebi, svom mikro, ili makro okruženju. Treba ostaviti dosta praznog mesta u koferima, kada se kreće na put. Svet je veliki.

angie angie 01:47 03.02.2008

Re: Another word for nothing left to lose

neshto ne volim ta teoretisanja sa etiketiranjem- definicija provincijalizma, svet je veliki, shta god da je recheno kao postulat i uopshteno- jer jednostavno se ne odnosi na sve i nije tachno tako generalizovano.
statistike oko itrazaivanja iseljenika vec su davno pokazale da se najbolje snalaze i prolaze oni koji su otishli sa 10 prstiju ni iz chega, a intelektualci najgore, retke su situacije da se udje u istsi levl i profesionalno i socijalno i to je normalno teshko ishendlovati. Ona razlozi za olakshano i otezano mutiranje- koje je prosto neophodno za asimilaciju su isto toliko razlichiti- narochito oni emotivni.

(Nekako ispada da su najmanji provincijalci s shirinom da je svet veliki Meksikanci koji srecni, iako pod smrtnom opasnosti, pretrchavaju svaki dan granicu sa Amerikom).
vucko vucko 02:00 03.02.2008

Re: Another word for nothing left to lose

statistike oko itrazaivanja iseljenika vec su davno pokazale da se najbolje snalaze i prolaze oni koji su otishli sa 10 prstiju ni iz chega, a intelektualci najgore, retke su situacije da se udje u istsi levl i profesionalno i socijalno i to je normalno teshko ishendlovati.

Budi drug, podeli sa nama poneki link na te statistike :)

(Nekako ispada da su najmanji provincijalci s shirinom da je svet veliki Meksikanci koji srecni, iako pod smrtnom opasnosti, pretrchavaju svaki dan granicu sa Amerikom).

Nisam siguran da je dobar uzorak - pričamo li o sreći u trenutku pretrčavanja, ili onoj posle, kad se "ukorene"? Ako je ovo drugo, možda ne bi bilo loše malo detaljnije proučiti celu stvar - da ne bude da nam neke proste, a važne stvari - promiču :)
angie angie 02:11 03.02.2008

Re: Another word for nothing left to lose

Vuchko, ja najiskrenije rekla i ta tvoja , u zadnje vreme korishtena neadekvatna ironija, koja bi trebalo da zabavi publiku, mi ide na zivce, jer ne pravish razliku gde joj je mesto a gde ne, nego je shiroko koristish posle prvih aplauza koje si pobrao za istu.

elem, mrzi me da trazim linkove, skoro sam gledala ovde neku emisuju o tome, a svi se sigurno secaju sjajnih emisija Gorana Milica na tu temu- gde je isto to rekao- sigurno je pun internet takvih podataka, kada se vec nalaze kao postulati u raznim istrazivanjima.

A za meksikance- i posle, evo ja znam neke koji su prebgli tamo, pa bili na crno na Floridi, pa doshli ovde po papire- sve razradjen sistem, pa ce da se vrate tamo i super su zadovoljni, a ja ne kapiram chime, jer sve na shta oni pokazuju odushevljenje, meni je nekako tuzno.

ja probala da skratima, al sobzirom da sam zivela na raznim stranama u neka razlichita vremena iz razlichitih razloga, mogu da ti napishem knjigu primera- i svi su razlichiti.
doktorka doktorka 02:22 03.02.2008

Re: Another word for nothing left to lose

Pokajanje i prosvetljenje je lični čin, nije kolektivni. Projektovanje odgovornosti na neosvešćeni kolektiv je jeftini raj.


ja ipak smataram da odgovornost je i drzave iz koje je covek prosto primoran da ode. komentarisem nashu zemlju. osim ako ne mislite da mlada osoba koja je zavrsila fakultet ima vremana da ceka da se zaposli ili treba da se zadovolji bilo kakvim radom. mnogima nije motivacija novac za napustanje zemlje, nego potreba da se dokazu u onoj oblasti za koju su se skolovali .
vucko vucko 02:46 03.02.2008

Prvi kamen

Vuchko, ja najiskrenije rekla i ta tvoja , u zadnje vreme korishtena neadekvatna ironija, koja bi trebalo da zabavi publiku, mi ide na zivce, jer ne pravish razliku gde joj je mesto a gde ne, nego je shiroko koristish posle prvih aplauza koje si pobrao za istu.

Da se razumemo, cenim iskrenost. Već si mi u prvom postu lepo rekla da ti idem na živce, to sam shvatio i bez fusnote.

Inače, svako ima stvari na koje reaguje na jedan ili drugi način - moja uobičajena reakcija na "kao što je opšte poznato iz statistika..." (pa onda nešto što se ne slaže baš sasvim sa mojom percepcijom) je: "daj malo tih statistika". Reakcija na "ovi ljudi su srećni iako ne vidim zašto" je "šta ja grešim, kad ne vidim zašto?"

Moja knjiga primera takođe nije baš jednobojna, iako ti verujem da je tvoja veća. Ali u mojoj knjizi ima daleko više problema nadoknade dugotrajnih prijateljstava nastalih u osnovnoj i srednjoj školi i na fakultetu, u "kraju" i slično, novim uspostavljanjem odnosa sa ljudima različitih kultura, posebno kada se ulazi u sredinu koja već ima izgrađene odnose - nego problema pomirenja i života sa gresima sopstvenog naciona. Zato mi se i učinilo da je Miličina percepcija suštinskog izvora pečalbarskog bedaka na neki način opterećena nekakvim lokalizmom pogleda.

Na kraju krajeva, ako smo već u vodama iskrenosti, nekako bih rekao da je tebi veći problem to što sam "dirnuo" u validnost ideje kolektivnog pokajanja srpskog naciona (kad već pričamo o idenju na živce, meni recimo ide na živce kad neko očekuje od klinaca, koji su bili bebe devedesetih, da se za nešto kaju - pa iz toga verovatno crpem tu negativnu energiju koju osećaš), nego nesavršenost objektivnosti mog "glavnog razloga" pečalbarskog "jada". Sorry, ako je to u pitanju, plašim se da ti baš ne mogu ugoditi. A, kao što vidiš, nek prvi baci kamen onaj ko se ne oseća objektivnim
angie angie 02:55 03.02.2008

Re: Prvi kamen

e Vuchko- idi vidi i pokazi mi gde ja pominjem krivicu, gde sam rekla blo shta od ovoga shto si mi prebacio,
ja sam onaj prvi komentar i napisala jer smatram da je cela stvar mnogo kompleksnija i slojevitija da bi se mogla generalizovati narochito u tom emotivnom delu- koji opet ima toliko opcija.

ono shto mi zamerash da nisam dokumentovala- a stvarno me mrzi da trazim, je vec toliko puta ponovoljno da mi nije bila namera da sada jeftinom demagogijom navodim na svoju vodenicu, te tvoja intonacija po meni nije bila na mestu- i to je to.
vucko vucko 02:57 03.02.2008

Odlazeći i dolazeći

ja ipak smataram da odgovornost je i drzave iz koje je covek prosto primoran da ode. komentarisem nashu zemlju. osim ako ne mislite da mlada osoba koja je zavrsila fakultet ima vremana da ceka da se zaposli ili treba da se zadovolji bilo kakvim radom. mnogima nije motivacija novac za napustanje zemlje, nego potreba da se dokazu u onoj oblasti za koju su se skolovali .

Što jedan reče: teško je otići u Australiju, od tolikih Engleza koji tamo beže iz Engleske :)

Ako je ovo sa odlaskom ljudi posle fakulteta greh - Evropa je trenutno jedan ogroman kupleraj - i to državno sponzorisan. I od interno raseljenih a i od eksterno raseljenih.

Mislim da je, u svetu u kome živimo, iluzorno očekivati da će ljudi prestati da odlaze. Zvuči prilično nacional-idealistički - so 19th century :)))

Čini mi se da je "name of the game" balansiranje tokova - učini svoju zemlju tržištem, pa makar i samo nekom tržišnom nišom, za dolazak. I postići dobar odnos kvaliteta dolazećih i odlazećih.

doktorka doktorka 03:37 03.02.2008

Re: Odlazeći i dolazeći

vucko
ja ipak smataram da odgovornost je i drzave iz koje je covek prosto primoran da ode. komentarisem nashu zemlju. osim ako ne mislite da mlada osoba koja je zavrsila fakultet ima vremana da ceka da se zaposli ili treba da se zadovolji bilo kakvim radom. mnogima nije motivacija novac za napustanje zemlje, nego potreba da se dokazu u onoj oblasti za koju su se skolovali . Što jedan reče: teško je otići u Australiju, od tolikih Engleza koji tamo beže iz Engleske :)Ako je ovo sa odlaskom ljudi posle fakulteta greh - Evropa je trenutno jedan ogroman kupleraj - i to državno sponzorisan. I od interno raseljenih a i od eksterno raseljenih. Mislim da je, u svetu u kome živimo, iluzorno očekivati da će ljudi prestati da odlaze. Zvuči prilično nacional-idealistički - so 19th century :)))Čini mi se da je "name of the game" balansiranje tokova - učini svoju zemlju tržištem, pa makar i samo nekom tržišnom nišom, za dolazak. I postići dobar odnos kvaliteta dolazećih i odlazećih.


ja ovde nisam upoznala nijednog engleza koji je pobegao iz engleske, ali zato sam upoznala dosta rusa, i kineza, iako su, navodno, rusija i kina sada ekonomski veoma jake. tacno , upoznala sam i nemce i japance, radilo se o razmeni studenata. no to je druga prica. nego , vucko , problem je sto mi ne mozemo ni lako otici iz zemlje , zbog viza, naravno. zatim, bilo gde da odemo , primaju nas sa debelom rezervom , jer dolazimo iz zemlje koja je jako lose kotirana po svim pitanjima (jedan primer , gore sam dala link , eno i beba , da vam olaksa posao) . kako da vam kazem , svi su culi za milosevica, za genocid u srebrenici ,ratne zlocince koje krijemo , za ubistvo naseg premijera , za problem kosova. i to ih jako interesuje ovde, gde ja zivim . o tome zele da pricaju . mislim na fakultetske profesore , posto sa njima sam najvise u kontaktu . da li zbog provociranja ili ne , ne interesuje me. samo kazem ,obelezeni smo.
vucko vucko 03:46 03.02.2008

Re: Prvi kamen

e Vuchko- idi vidi i pokazi mi gde ja pominjem krivicu, gde sam rekla blo shta od ovoga shto si mi prebacio,
ja sam onaj prvi komentar i napisala jer smatram da je cela stvar mnogo kompleksnija i slojevitija da bi se mogla generalizovati narochito u tom emotivnom delu- koji opet ima toliko opcija.

ono shto mi zamerash da nisam dokumentovala- a stvarno me mrzi da trazim, je vec toliko puta ponovoljno da mi nije bila namera da sada jeftinom demagogijom navodim na svoju vodenicu, te tvoja intonacija po meni nije bila na mestu- i to je to.

Sorry, to "ne volim teoretisanje", "nije tačno", "statistike su davno pokazale..." takođe nije baš preterano prijateljski start. Da nisi očekivala da kažem "ijao, kako sam glup i neinformisan, izvini što sam ti stao na senku"? :)

I tako smo se mi zakačili, po sistemu baba za dedu - deda za repu - ko će biti objektivniji, svako sa svojim "knjigama primera", predrasudama i slabim tačkama, u potrazi za iskrenošću. Koja obično počinje od iskrenosti prema sebi, kada je uspešna, rekao bih... ali radićemo na tome. Važi i jednina, naravno.
vucko vucko 03:53 03.02.2008

Informisani, a prisni

kako da vam kazem , svi su culi za milosevica, za genocid u srebrenici ,ratne zlocince koje krijemo , za ubistvo naseg premijera , za problem kosova. i to ih jako interesuje ovde, gde ja zivim . o tome zele da pricaju . mislim na fakultetske profesore , posto sa njima sam najvise u kontaktu . da li zbog provociranja ili ne , ne interesuje me. samo kazem ,obelezeni smo.

Neobičan neki svet. A koji su njihovi problemi?
doktorka doktorka 04:10 03.02.2008

Re: Informisani, a prisni

vucko
kako da vam kazem , svi su culi za milosevica, za genocid u srebrenici ,ratne zlocince koje krijemo , za ubistvo naseg premijera , za problem kosova. i to ih jako interesuje ovde, gde ja zivim . o tome zele da pricaju . mislim na fakultetske profesore , posto sa njima sam najvise u kontaktu . da li zbog provociranja ili ne , ne interesuje me. samo kazem ,obelezeni smo. Neobičan neki svet. A koji su njihovi problemi?


Ja sam u njihovoj zemlji , a ne oni u mojoj . Ovde pricamo o nasim problemima. Nisu neobican sveta , vec su u toku sa zbivanjima u svetu . Vrlo upuceni .
angie angie 04:52 03.02.2008

Re: Prvi kamen

I tako smo se mi zakačili, po sistemu baba za dedu - deda za repu - ko će biti objektivniji, svako sa svojim "knjigama primera", predrasudama i slabim tačkama, u potrazi za iskrenošću. Koja obično počinje od iskrenosti prema sebi, kada je uspešna, rekao bih... ali radićemo na tome. Važi i jednina, naravno.



znash shta- ti kao da sa mnom vodish neki razgovor, koji je nastavak razgovora sa nekim drugim, a ja se ni na shta drugo nisam nadovezala i odrzavash intonaciju u kojoj mislish da si duhovit, a ja ti najnormalnije odgovaram- stvarno te ne kapiram, niti zakljuchke koje si izvukao, a primarno se nisma tebi uopshte ni obratila, pa ne vidim gde si se osetio prozvanim, a pri tome je moja intonacija sve vreme prijateljska, te mi, kao shto ti odmah rekoh, smetaju te tvoje doskochice potpuno pogreshno upotrebljene za moj ukus

ijao, kako sam glup i neinformisan, izvini što sam ti stao na senku"? :)


a ovo ti je na nivou onih shto se zbog gurkanja svadjaju u autobusu- nemam pojma u kom si fazonu.
vucko vucko 10:31 03.02.2008

It takes two

znash shta- ti kao da sa mnom vodish neki razgovor, koji je nastavak razgovora sa nekim drugim, a ja se ni na shta drugo nisam nadovezala i odrzavash intonaciju u kojoj mislish da si duhovit, a ja ti najnormalnije odgovaram-

Sorry, ako pročitaš još jednom - ti si se nadovezala na moj komentar u liniji razgovora koju je počela Vesna, nastavila Dunjica, komentarilala Milica a ja se na nju nadovezao, jer mi se činilo da njena procena razloga bedaka iseljenika "visi u vazduhu". Od tada na dalje pokušavaš da mi prijateljski, ali malo sa visine, saopštiš da je svet mnogo kompleksniji nego što ja mogu da shvatim, da sam neduhovit, da se nisi meni obratila, da široko koristim ironiju od nekakvih prvih aplauza i da tebi idem na živce. Ovo je otprilike suština tvog razgovora sa mnom, kad se sve sabere.

Hvala ti što se trudiš sa mnom, ali, da budem krajnje otvoren, i ja imam konačan kapacitet za tvoj patronizing i sujetu. Trudim se koliko mogu da to okrenem na šalu, ali plašim se da ne ide. Ok sam da nastavimo ovaj ne baš sasvim prijatan razgovor o našim percepcijama mana onog drugog, može i privatnim porukama, ako misliš da se ovde neko bavi egzibicionizmom (a da to nisi ti), ali za sada ne vidim da si spremna da prihvatiš i najmanji hint o svom problemu. Čak ni kada je upakovan u (manje ili više uspešnu) šalu. To me malo demotiviše da nastavim, moram da priznam.





dragan7557 dragan7557 13:03 03.02.2008

Re: Another word for nothing left to lose

Svet je veliki.


Slažem se. Najveće selo na planeti.
dragan7557 dragan7557 13:29 03.02.2008

Re: Informisani, a prisni

A koji su njihovi problemi?


Pa, vidiš valjda : neobaveštenost.
vucko vucko 13:33 03.02.2008

Rasizam i mogućnost izbora

Ja sam u njihovoj zemlji , a ne oni u mojoj . Ovde pricamo o nasim problemima. Nisu neobican sveta , vec su u toku sa zbivanjima u svetu . Vrlo upuceni .

To što ti poznanici rade se, u krajevima u kojima sam ja živeo, zove rasizam - i prilično je nepopularno kao karakterna osobina, da ne pominjem da se takav način komunikacije smatra izuzetno neuljudnim.

Tvoj izbor je da li ćeš takav odnos prihvatati, ili ćeš se distancirati pre svega od sagovornika, a naravno i od tog "trulog korenja" (pošto si pomenula tikvu sa/bez korena). Svi smo mi tikve sa raznoraznim korenjem - što je nacija veća, to je korenje šarenije. Meni je potpuno fascinantno da je jedna tako fenomenalna nacija, kao što su Nemci, mogla da izrodi ono stanje nacije, koje je polovinom prošlog veka tako u crno zavilo svet - ali to je istorijska činjenica. Što ne znači da Nemci nemaju ogroman izbor zdravog korenja, na kojima mogu graditi svoje samopoštovanje i emocionalnu slobodu.

Sama biraš kor(ij)enje iz koga ćeš crpiti inspiraciju i energiju. Pod uslovom da veruješ u mogućnost izbora. A to je stvar aksiomatske baze, koju svaka teorija, kao što znaš, mora da ima :)
doktorka doktorka 15:14 03.02.2008

Re: Informisani, a prisni

dragan7557
A koji su njihovi problemi?Pa, vidiš valjda : neobaveštenost.


o cemu ? da je djelic spremio penkalo?


dunjica dunjica 15:32 03.02.2008

Re: Odlazeći i dolazeći

kako da vam kazem , svi su culi za milosevica, za genocid u srebrenici ,ratne zlocince koje krijemo , za ubistvo naseg premijera , za problem kosova. i to ih jako interesuje ovde, gde ja zivim . o tome zele da pricaju . mislim na fakultetske profesore , posto sa njima sam najvise u kontaktu . da li zbog provociranja ili ne , ne interesuje me. samo kazem ,obelezeni smo.

Poznato mi je to, Doktorka. Nego, ljudi vole pričati o tragičnim temama, o katastrofama, o senzacijama, o ratovima. Neko da pokažu svoju "dobru" informiranost, a neki predajući se medijskom principu "bed news is good news". S time se treba pomiriti.

Kad smo barem toga svjesni, možemo svojim primjerom pokazati drugačije. Eto, npr. kada sretnem ljude iz Čečenije, ne pitam odmah za ratove i korupciju. Kada sretnem ženu umotanu u maramu, ne pitam odmah da li su je na silu udali za zemljaka. Itd.

I nisam jedina, ima još senzibilnih ljudi, samo što su manjina. Za sada
dunjica dunjica 15:39 03.02.2008

Re: Rasizam i mogućnost izbora

Meni je potpuno fascinantno da je jedna tako fenomenalna nacija, kao što su Nemci, mogla da izrodi ono stanje nacije, koje je polovinom prošlog veka tako u crno zavilo svet - ali to je istorijska činjenica. Što ne znači da Nemci nemaju ogroman izbor zdravog korenja, na kojima mogu graditi svoje samopoštovanje i emocionalnu slobodu.

Živio, Vučko, za ovo!

Sjećam se jednog pok. prijatelja moga oca, bio je jugoslovenski konzul u Njemačkoj godinama. Sjećam se da me često znao zapitati kada bismo se sreli: "Vidiš li ti, Duška, kako su Nijemci velika nacija?" Da, imaju kapacitet i za neizmjerno zlo, ali i za pokajanje i suočavanje s tim vlastitim mrakom, kao ni jedan drugi narod imperijalističke/kolonijalne prošlosti, a ni većina onih s daleko manje dramatičnom poviješću.
angie angie 16:27 03.02.2008

Re: It takes two

ti si se nadovezala na moj komentar u liniji razgovora koju je počela Vesna, nastavila Dunjica, komentarilala Milica a ja se na nju nadovezao, jer mi se činilo da njena procena razloga bedaka iseljenika "visi u vazduhu".


ja sam se nadovezala na sve to zajedno, ne na tebe lichno, a to kako si ti ukachio patronizing i sujetu ja ne znam, jer si ti prvi krenu sa nekim nepotrebni ironisanjem kao odbranom,( iako ja nishta od toga shto si mi prebacio nisam ni rakla)- shto radish vec neko duze vreme i drugima na drugima mestima- pa sam ti ja samo skrenula paznju da to nije ovaj sluchaj i tako- no i dalje stojim da za normalan razgovor intonacija svakako treba da je drugachija od te koju si upotrebio, al vidim da insistirash na nekim mojim sumnjivo pronadjenim motivima i osobinama- pa nek onda ostane da je tu neki konflikt u pitanju, mada s moje strane, niti je bio, niti je postojala namera, al tebi izgleda tako iz nekog razloga zanimljivije.
doktorka doktorka 16:43 03.02.2008

Re: Odlazeći i dolazeći

dunjica
kako da vam kazem , svi su culi za milosevica, za genocid u srebrenici ,ratne zlocince koje krijemo , za ubistvo naseg premijera , za problem kosova. i to ih jako interesuje ovde, gde ja zivim . o tome zele da pricaju . mislim na fakultetske profesore , posto sa njima sam najvise u kontaktu . da li zbog provociranja ili ne , ne interesuje me. samo kazem ,obelezeni smo.Poznato mi je to, Doktorka. Nego, ljudi vole pričati o tragičnim temama, o katastrofama, o senzacijama, o ratovima. Neko da pokažu svoju "dobru" informiranost, a neki predajući se medijskom principu "bed news is good news". S time se treba pomiriti. Kad smo barem toga svjesni, možemo svojim primjerom pokazati drugačije. Eto, npr. kada sretnem ljude iz Čečenije, ne pitam odmah za ratove i korupciju. Kada sretnem ženu umotanu u maramu, ne pitam odmah da li su je na silu udali za zemljaka. Itd.I nisam jedina, ima još senzibilnih ljudi, samo što su manjina. Za sada


Zanimljivi su primeri koje si navela, Ceceni i zena umotana u maramu.
vucko vucko 17:06 03.02.2008

Over and out

ja sam se nadovezala na sve to zajedno, ne na tebe lichno, a to kako si ti ukachio patronizing i sujetu ja ne znam, jer si ti prvi krenu sa nekim nepotrebni ironisanjem kao odbranom,( iako ja nishta od toga shto si mi prebacio nisam ni rakla)- shto radish vec neko duze vreme i drugima na drugima mestima- pa sam ti ja samo skrenula paznju da to nije ovaj sluchaj i tako- no i dalje stojim da za normalan razgovor intonacija svakako treba da je drugachija od te koju si upotrebio, al vidim da insistirash na nekim mojim sumnjivo pronadjenim motivima i osobinama- pa nek onda ostane da je tu neki konflikt u pitanju, mada s moje strane, niti je bio, niti je postojala namera, al tebi izgleda tako iz nekog razloga zanimljivije.

Sorry, mislim da nam ovo ne ide i da je bolje da prekinemo. Hvala na dobrim namerama.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 00:31 03.02.2008

Kidanje kruga..!!

Tek ponekad u istinskom smislu postanem svestan do koje mere mi je osakacena svakodnevica time sto je gomila mojih poznanika na ovaj ili onaj nacin u poslednjih 15-tak godina nestala iz vidokruga - neki po Evropi, mnogi u SAD, Kanadi.., neki u Australiji, neki stradali u ratovima koje je Srbija izgubila pomenutih godina... Sve u svemu, kad tako sednem i krenem da se prisecam, osecam se kao da su mi nepovratno otkinuti komadi mesa s tela..!
dunjica dunjica 15:46 03.02.2008

Re: Kidanje kruga..!!

Tek ponekad u istinskom smislu postanem svestan do koje mere mi je osakacena svakodnevica time sto je gomila mojih poznanika na ovaj ili onaj nacin u poslednjih 15-tak godina nestala iz vidokruga


Meni je žao onih što su nepovratmo - uzalud! - otišli. S nekim starim prijateljima komunikacija gotovo da je nemoguća ili uz veliki napor. Odvojeni, razvili smo se u različitim pravcima. A to nije loše. Istovremeno se daleko bolje razumijem s nekima s kojima sam se zbližila kao odrasla osoba. I to je normalno.

Tako ja gledam na to.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 01:17 03.02.2008

bed tajming

ej ljudi, nemojte sad kad odlazimo da mi bedacite...:((((
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 12:06 03.02.2008

dragi blogeri nisam nikako on line

izmedju posla i putovanja sam
hvala vam na komentarimai, bas sam se potresla
Milice ,jeste Selena Savic
pozdravljam vas sve...
new pony new pony 13:53 03.02.2008

selena b good

draga jasmina, toliko generacija smo izgubili da je to sasvim sigurno gubitak cele vrste, celog sebe. jedino sto se kod naroda to desava dovoljno dugo da je nestanak tesko primetiti... kao sto ne vidis kako raste hrast star 100 godina...
moja definicija "sta nam se desilo" je - srbi su resili da im ne treba misa savic (selenin tata, muzicar), a da im treba vucic (aleksandar zvaljavi). to je moja slika, nastala su vremana u kojima mnogo nije bilo dobro misi, a arkanu, vucicu i jos mnoooogima je bas bilo dobro. to je to. e takve stvari skupo kostaju i narod i vreme... neke stvari i odluke naprosto kostaju i to je to. nsu srbi izgubili selenu, izgubili su sve. srbi su cao! srbi su u takvom stanju da im je boris tadic sansa za buducnost, pa ti vidi...
go selena go!
asterix asterix 01:05 04.02.2008

Re: selena b good

Zivi tu shto morash. Emotivni bedak u inostranstvu? Nema veceg emotivnog bedaka nego biti izolovan pa josh zbog tudjih zlochina. Nije lako nigde ali ko nije probao njemu je mnogo teze.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana