Putovanja| Sport| Zabava

Uzivo sa Aninog meca; Razgovor sa Anom

Nikola Olić RSS / 05.09.2012. u 17:02

11:58am -- Specijalci u belom

 

10_susaci.jpg

 U ovoj slici vidi se puno optimizma i dinamike. Dugackim koracima, brzim pokretima i glasnim razgovorom, grupa u belom imala je vazan zadatak -- koracali su jutros hodnicima ispod Arthur Ashe stadiona na putu ka mokrim terenima teniskog centra cije ime ponosno nose na ledjima. Duznost ovih momaka je da voze male plave masine koje suse terene US Opena. Imaju neke svoje posebne akreditacije, i kazu da postoji neki poseban kurs koji su morali da prodju gde su naucili kako najbrze i najbolje susiti terene.

Juce i danas imaju prilike da magistriraju tu nauku. Juce su palili i gasili male plave kamione puno puta, i prognoza je da ce i danas tako biti. I momci u belom, i teniseri, i novinari ostaju ovde bez obzira na kisu, na istoj meti i istom rastojanju kao juce, i cekaju dalji razvoj situacije. Sporim kretanjem i linijama koje iza sebe ostavljaju ove male plave masine podsecaju na Zamboni masinu kojom se cisti i ravna led na klizalistima, i koja u Americkoj pop kulturi zauzima vrlo vazno mesto, kao mocna igracka koju bi svi voleli da imaju.

 

10_susenje.jpg

 

1:16pm -- Razgovor sa Greg Šarkom iz ATP-a

Greg Šarko radi za ATP kao direktor za komunikaciju i odnose sa medijima, i mada verovatno uz tu dugacku titulu ide puno raznih odgovornosti, najvise je poznat po tri cinjenice: zvanicno je odgovoran za ATP rangiranje igraca, smislja vazne i interesantne statistike iz sveta tenisa, i glavni je i odgovorni urednik zvanicnog ATP Vodica za Medije. Dok smo cekali da kisa prodje, Greg Šarko je na kratko popricao sa B92.

Odakle vam dolaze ideje za statistike koje sa nama delite u press centru, da li ih neko specificno trazi od vas?

"Uglavnom ih sam smisljam. Voleo sam i druge sportove, pogotovo NBA kosarku i fudbal. Oduvek sam voleo statisticke cinjenice i sitne detalje koji nam vise govore o ovom sportu koji volimo. Pogotovo sad sa Tviterom, ima puno nacina da te male interesantne cinjenice brzo podelim sa ljubiteljima tenisa sirom sveta, i naravno sa vama u press centru."

Kako je rangiranje drugacije u tenisu u odnosu na druge sportove?

"Ceo format tenisa je interesantan, koliko ima turnira, gde se igra, koliko poena, i gde igraci biraju da idu i osvajaju ili brane poene. To je razlicito od mnogih drugih sportova. Mozda ima nacina da i ovaj ranking sistem unapredimo, uvek o tome razmisljamo. Neki igraci su predlagali da se poeni gledaju u periodu od dve godine, umesto samo jedne. To nekima odgovara, nekima ne. Pravila za rangiranje su vrlo jasna, moj posao je samo da nadgledam sistem i proveravam da sve radi kako treba, i da potpisem parce papira kad se rezultati svake nedelje objave."

Vasa enciklopedija tenisa, odnosno zvanicni 'Vodic Za Medije', koji pravite svake godine zahteva puno truda reklo bi se...

"Imamo odlicnu bazu podataka koju koristimo i koja ima sve informacije koje su mi potrebne. Imamo veliki tim koji moze da iskopa sve sto mi treba. Na primer, kad smo imali dva Argentinca u polufinalu Grand Slama, kad su prvi put dva igraca iz bivse Jugoslavije igrali jedan protiv drugog na sljaci, kad je prvi levoruki igrac osvojio Monte Karlo, i tako dalje."

Na naslovnoj stranici vaseg najnovijeg Vodica za Medije je Novak Djokovic... sta mislite u njegovom uspehu i uspehu Srpskog tenisa u poslednje vreme?

"Neverovatno je sta je Srbija uradila, imali ste 3 igraca u top 20, i 2 igraca u top 10. To je odlicno naravno za Srbiju ali i odlicno za tenis. Meni se cini da ima puno interesovanja za tenis u Beogradu i sirom Srbije. Video sam slike Novaka kad je slavio u svom gradu posle osvajanja Vimbldona, vidi se koliko taj uspeh svima znaci."

 

2:00pm -- Uzivo sa Jankovog meca... i Novakovog meca

Jankov mec je poceo u tacno 2pm. Zapravo je poceo mnogo sati ranije, ali tek sad nastavljamo posle nekoliko napornih susreta sa kisom. Malocas je preko TV-a izgledalo da je vreme mnogo bolje, ali odavde uzivo iz petog reda Grandstand stadiona, situacija izgleda dosta tmurnije. 

Dok se Janko odmara na pauzi izmedju gemova odnosno setova posto je uzeo prvi set sa 6:3, oblaci njemu a i vecini gledalaca dolaze sa ledja. Vetar je dosla slab, ali se osnovni pravac oblaka ipak lako primeti. Iza ledja nam je svima veci Armstrong stadion, na kom bi Novak uskoro takodje trebao da zaigra, i od tog stadiona ne mozemo da vidimo i procenimo ostale oblake koji nam dolaze. 

Procena da je ovde samo 200 navijaca se menja svakih nekoliko gemova. Cas ih dodje vise, cas odu na susedni Armstrong teren da vide sta se tamo zbiva. Malocas su najavili Novaka Djokovica i Stanislasa Vavrinku, ali osim najave preko razglasa nije bilo reakcije publike, verovatno zato sto je zbog vremenskih uslova ni tamo puno nema. 

10_janko.jpg

 Mada bi navijaci sada zbog kise da pozure sa tenisom sto vise mogu, zavrsnica ovog drugog seta im se malo oduzila jer je Nemac povratio brejk i dosao da taj-brejka. Kao na Jankovom poslednjem mecu protiv Slovenca Grege Zemlje, da se ovaj mec igra i na obicnim amaterskim terenima obliznjeg Corona Park-a, oba igraca bi verovatno trazili da se pred ovaj vazan taj-brejk upale svetla. 

Sad smo negde na oko sat vremena vezanog tenisa, i mozda zbog sveopsteg optimizma oblaci izgledaju svetlije, vetar sporiji, vazduh suvlji,  i evo i Janko je sa dvorucnim bekhendom zavrsio taj-brejk u svoju korist, jer istu lopticu Kolsrajber sa svojim jednorucnim bekhendom vraca u aut. Sa dva seta Jankove prednosti, mozda je vreme pogledati kakva je situacija iza ledja, na Armstrong terenu kod Novaka.   

Mozda bi Greg Sharko znao odgovor na pitanje kad su poslednji put, osim naravno juce kad je kisa oba meca prekinula, dva igraca iz nase zemlje igrala na dva stadionia koja su blizu kao Armstrong i Grandstand. Na slici ispod vidite i treci stadion, ogromni Arthur Ashe, koji nad oba ova vizuelno dominira, i sa kojeg nekoliko gledalaca prate ovaj isti mec. Takodje mozete da vidite i vodjstvo Djokovica od 6:4 protiv Stanislasa Vavrinke, a mozete i da vidite lepo vreme, daleko iza teniskog centra ka Menhetnu.

 

10_armstrong.jpg

 

 Sa Arthur Ashe stadiona negde oko 3:30pm culi smo Welcome To The Jungle, uz najavu da Endi Rodik i Huan Delpotro izlaze na teren. I prosli put kad je jedan velikan Americkog tenisa Andre Agasi odlazio u penziju, B92 je bio na ovom istom stadionu i gledao Novaka Djokovica. Ako Argentinac danas pobedi popularnog Amerikanca, time bi on danas takodje otisao u penziju. Muzika sa Arthur Ashe se cuje dosta dobro ovde na vrhu Armstrong tribina, dole malo nize je i muzicki i teniserski dosta mirno i tiho, Djokovic pred oko 500 posmatraca komforno vodi protiv Vavrinke i u drugom setu sa 3:0.

Mada mi je veliki teniski ekspert a takodje i rodjeni brat Vladimir Olic javio da je Vavrinka upravo dobro razbio svoj reket malocas na Armstrongu, ovo je bio odlican momenat za povratak nazad na Grandstand. Janko je upravo privodio treci set kraju, i to sa najdominatnijim rezultatom ovog meca, 6:2. Nema boljeg mesta da se posmatra kraj meca na Grandstand terenu nego sa visoke terase koja ga spaja sa susednim Armstrongom. Odatle je Jankov poslednji bekhend slajs izgledao vrlo elegantno, i postavio ga na nekoliko metara od njegovog boksa, ispred kog je pobedu proslavio nekoliko sekundi posle ove fotografije. 

 

10_cosak.jpg

 

 4:14pm -- Varvinka predao mec

Sredinom treceg seta, Vavrinka je prisao mrezi i predao mec. Publika je imala nekoliko obaveznih posalica na racun loseg vremena i zelje za gledanjem tenisa i prerano zavrsenog meca. Novak je na terenu odmah dao kratak intervju sa novinarom ciji glas je neverovatno podsecao na glas Americkog predsednika  Obame. Publika je na kraju naravno ipak toplo pozdravila oba tenisera, Novak je bez reketa bacio par loptica u tribine, a ovde na vrhu tribina su opet kukali kako ce tako bez reketa skroz do nas da dobaci. Moja pretpostavka je da bi desnom rukom Novak to mogao bez ikakvih problema. 

5:12pm -- Razgovor sa Jankom posle meca

Janko, kakvi su utisci?

"Ne razmisljam o tome kao preveliki uspeh. Ocekivao sam od sebe da opravdam mesto nosioca. Imao sam relativno dobar zreb. I drago mi je da nisam izgubio ni jedan set posle onog na pocetku. Jako teska dva dana sa kisom i prekidima."

Sta je bio kljuc, bio si vrlo konstantan?

"Upravo ta konstantnost, da se borim za svaki poen. On je jako nepredvidiv, ima gemove gde igra jako dobro, i ima jake padove u igri, sto se vidi u nacinu na koji sam ga brejknuo. Nisam morao puno da radim, poklanjao mi je brejkove."

Naredni protivnik je Ferer...

"Pre cetri godine smo igrali u Pekingu. Takticki cu morati da se pripremim jako dobro, on je jedan od igraca koji je vise spremniji na terenu i moze vise da trci. Ideja je biti agresivan ali ne srljati previse na mrezu. On je jedan od najboljih odbrambenih igraca. Moracu takticki da budem pametan."

Sutra ces imati prvi teren na velikom terenu...

"Ima razliku u odnosu na Grandstand. Ja volim da igram na Arthur Ashe stadionu. Pobedio sam Rodiku tamo, igrao sam dobro protiv Novaka. Ne plasim se tog stadiona, mada izgleda neverovatno, pred 23,000 ljudi. Ako nista, Arthur Ashe stadion ce me naterati da igram bolje. "

Sta si ti radio u toku kise?

"Imao sam srece i juce i danas da smo imali mec pre mene. Nisam bio u situaciji da odmah igram kad stane kisa. Mogao sam na miru da lezim i citam knjigu i odmaram dok mec pre mene ne izadje recimo na teren."

 

5:37pm -- Razgovor sa Novakom posle meca

Kako se osecas posle ove pobede?

"Svaka pobeda puno znaci. Vavrinka je jako nezgodan igrac, ima jak servis. Kljucni momenat je bio brejk kad sam uzeo prvi set, tad sam osetio da sam usao u drugi set opustenije i bolje."

Kako je kisa uticala na tebe?

"Uticalo je na njega i na mene, i zbog njegove predaje mislim da je na njega uticalo malo vise. Utice psihicki i fizicki. Moramo da se zagrevamo i hladimo i puno toga mora da se uzima u obzir, i to sve ne odgovara telu kada cekate 10h u stanju kom ne znate da li mozete skroz da se opustite. Ali nije prvi put da to dozivljavamo, znao sam kako da postupim."

Naredni protivnik su Rodik ili Del Potro...

"Gledajuci na rezultate u poslednjih nekoliko godina, Del Potro je kvalitetniji igrac. Del Potro moze da pobedi bilo koga, osvojio je titulu ovde, voli da igra bitne meceve, dosta je pshiloski stabilan. Sa druge strane, Rodik se opusta od tenisa na ovom turniru, i svi to vide i energija je neverovatna kad on igra, svi zele da on najdalje dogura."

Kako se fizicki osecas, ako budes igrao cetri meca u pet dana...

"Osecam se odlicno, dobro sam se pripremio pred ovaj turnir, pogotovo za drugu nedelju kad mecevi postanu tezi. Bilo bi bolje da sam zavrsio sa mecom juce, ali mislim da cu biti ok za sutra."

 

5:57pm -- Endi Rodik otisao je u penziju

Kao u nekom dobrom filmu, oblaci su se uglavnom razisli, vetar je prestao, temperaura se normalizovala, i po vedrom vremenu Endi Rodik je pred oko 15,000 gledalaca otisao u penziju. U toku poslednjeg gema karijere nije mogao da radi ono po cemu je bio najpoznatiji, a to su naravno ubitacne serve. Poslednji servis imao je Argentinac Del Potro, sto je simbolicno nateralo Rodika da jednostavno staticno stoji i usamljeno ceka da kraj polako dodje.

 

10_kraj.jpg

 

 

Neko iz publike je pred sam kraj dodao Njujorkski elemenat celoj ceremoniji, sa glasnim povikom da "Njujork voli Endi Rodika!" i posle nekoliko sekundi su imali prillike to i da pokazu sa dugackim aplauzom, koji zacudjujuce nije bio ni blizu intenziteta kojim je publika na istom stadionu 2006 godine ispratila Agasija. Del Potro se dzentlmenski samo kratko zahvalio na pocetku pobednickih intervjua, i ustupio mikrofon Rodiku, koji je kroz suze dao kratak govor, mnogo kraci nego mnoge njegove konferecnije za stampu tokom godina. 

 

10_kraj2.jpg

 

 9:08pm - Uzivo sa Aninog meca

Posle velikog momenta kojim je ovaj stadion ispratio Endija Rodika u penziju bilo je oko sat vremena praznog hoda da se stadion isprazni i da udju posetioci sa kartama za nocne meceve. Verovatno su uracunali i malo dodatnog vremena u svemu tome jer je posle dan i po kise i otkazivanja i pomeranja meceva sigurno i dalje bilo zbunjenih vlasnika karata koji nisu znali sta i gde mogu sa kartama. Jedan od gledalaca je poznata pevacica Areta Franklina, ciju pesmu slusamo u toku cele prve pauze, pri Sereninom vodjstvu od 3:0.

I novinari dosta kasne na ovaj mec, Rodikova konferencija za stampu trajala je dosta dugo, sto se moglo ocekivati. Sad ulaze na svoja sedista sa odstampanim Rodikovim intervjuima i malo gledaju mec, malo citaju sta je popularni Americki igrac rekao. Na terenu ispred njih, najpopularnija Americka igracica za sada radi sta je Ana i ocekivala -- jake prve serve, duboke lopte sa osnovne linije, i pomalo srece privele su prvi set kraju posle dvadesetak minuta u Sereninu korist rezultatom 6:1.

 

10_ashe.jpg

 

 

U toku pauze, na ekranu gledamo reklamu za WTA organizaciju i za zenski tenis. U reklami se pojavljuju i Serena Vilijams i Areta Franklin, i naravno mnoge druge poznate licnosti iz sveta tenisa i kulture. U publici je i jedan od Americkih plivaca koji je u Londonu osvojio zlatnu medalju, preko razglasa pustaju poznatu melodiju sa Olimpijskih igara i publika burno reaguje. Izmedju pauza tenis je daleko mirniji, Serena elegantno koristi svoje adute i pocetkom drugog seta ima malo vodjstvo od 2:1. Jedini manje elegantan i svakako komican momenat u inace brzom gemu je Serenina rekacija na Aninu mocnu forhend dijagonalu, za kojom Serena zacudjeno vristi jer nije mogla da je stigne. To je verovatno opustenost koju sebi moze da dozvoli sa vodjstvom koje je sada 3:1.

Serenina kosa je bila dobar pokazatelj vetra koji je sredinom drugog seta poceo da pokazuje svoju snagu. Kao sto bi nam na konferencijama za stampu igraci cesto opisivali, vetar dole na terenu zna da duva mnogo drugacije nego gore na vrhu stadiona. Americka zastava na vrhu stadiona pokazuje potpuno kontra pravac vetra. Dole na terenu sada vetar izgleda ide u pravcu Aninih udaraca, svaka pomoc je dobro dosla pri rezultatu 3:5.

Na laptop kompjuteru u susednom redu novinari vec gledaju rezultate nekih bejzbol utakmica, ovaj teniski susret ispred njih je dosta brzo prosao, za manje od sat vremena. Dok se Serena sprema da pozdravi publiku putem mikrofona, Ana im se obraca sa okretom, osmehom i laganim mahanjem. Izlazi sa terena u istoj zutoj haljini u kojoj smo je u toku celog US Opena gledali, i ulazi u novi period u kome ce od sebe opet, kao sto je sama rekla, ocekivati vrhunske rezultate.

 

9:22pm -- Razgovor sa Anom posle meca

 Kako je bilo veceras?

"Igrala sam mnogo bolje nego u proslim mecevima protiv nje. Nisam mogla da joj vratim servis veceras, i nisam mogla da ga procitam. Kad god je lopta bila u igri, imala sam osecaj da imam sanse. Bila sam agresivna, i na momente sam dominirala. I na moj servis je uspela dobro da returnira."

Jel si zadovoljna US Openom sve zajedno?

"Dala sam sve od sebe, ali malo jesam razocarana, dala mi je nekoliko sansa, i to je bilo to. Ali dala sam sve od tebe. Ovaj turnir je veliki korak za mene, zadovoljna sam plasmanom. Zao mi je sto sam bas protiv Serene igrala, protiv drugih igracica bi imala vise sanse. Mislim da sam dokazala sebi da imam igru da se nosim sa igracicama sa samog vrha."

Da osecas da je ovaj turnir neka prekretnica za tebe?

"Dosta sam naucila o sebi, dosta sam agresivnije pocinjala meceve, ima dosta pozitivnih stvari koje mogu da izvucim ove nedelje, bekhend mi je bio puno bolji, jedino na servisu jos moram dosta da radim."

 

 

 



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Kazezoze Kazezoze 17:43 05.09.2012

specijalci u belom...

kao čovek u belom...

upravo ih gledam u akciji.

nadam se da ih neće opet prekinuti kiša.
abraham_linkoln abraham_linkoln 18:39 05.09.2012

Re: specijalci

Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 21:25 05.09.2012

bobo bobo

Novakov mec a na HD TeVeju buckasti Boba Zivojinovic kopa nos Full Screen :)
NNN NNN 11:23 06.09.2012

Pitanja

1. (možda bi Gregu Šarkou bilo zanimljivo) Da li postoji "večita" ATP lista?
Tj. lista "svih vremena", mrzi me da nešto kopam po netu (ivana?).
Lista u kojoj nema oduzimanja poena posle godinu dana, lista u kojoj bi se sabrali svi osvojeni poeni*
* Ovo bi moralo da se ponderiše pošto su do pre neku godinu GS-ovi donosili 1000 poena..., inače da nije toga, bilo bi dovooljno samo sabrati sve liste na kraju svih ovih 40 godina.
Ako ne postoji bilo bi vrlo interesantno da se napravi
GS 2000,
Mastersi (i nekada Gran Pri-jevi) 1000
...itd
finala 60%, polufinala 36%, četvrfinala 18% itd.
pa da vidimo hu iz hu
- eto moj mali doprinos istoriji tenisa
Inače obožavam statistiku u sportu i Greg možda ima najbolji posao na svetu (uz fotografe Playboy-a i sl. )
2. Je l' Vlada Olić tvoj brat onaj koji je prenosio NBA na BK pre 15-ak godina?
(ako jeste pozdravi ga, mnogo)
babmilos babmilos 13:23 06.09.2012

2012 godina, a novinar nema Unicode font

Evo ih mala slova:

čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž čđćž

A evo i velikih:

ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ ČĐĆŽ

Rasporediti po potrebi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana