Putovanja| Sport| Zabava

Uzivo: Mecevi, razgovori, fotke sa Novakom i Jankom

Nikola Olić RSS / 06.09.2012. u 18:45

1:44pm

 Japanska firma UNIQLO koja je glavni sponzor Novaka Djokovica pocela je sa agresivnom promocijom svoje firme po Njujorku jos u toku proslog US Opena. Otvorili su za pocetak glavnu radnju na 5. aveniji pored mnogih drugih poznatih radnji, i jos jednu manju na 7. aveniji. Ovde na US Openu mozete da nadjete opremu koju nose Nadal i Federer i Rodik i Serena, ali ne i Novakovu opremu jer UNIQLO nema radnju unutar ovog teniskog centra.

11_nole.jpg

 Do 5. avenije se lako stigne raznim linijama podzemne zeleznice, i cak ako izadjete na pogresnoj stanici interesantno je prosetati se uzduz te poznate Njujorkske ulice. Izlozi nekih radnji su vise nalik na izlozbu moderne umetnosti, lako je izgubiti se u razmisljanju sta su prodavci zapravo hteli da kazu. Radnja UNIQLO odmah na ulasku ima veliki poster Novaka Djokovica sa teniskim reketom u ruci, tako da je lako pretpostaviti sta u ovoj radnji mozete da nadjete.

Novakova oprema je gore na trecem spratu, i medju nekoliko posetilaca njegove sekcije bili su ovog jutra sasvim slucajno i njegovi roditelji. Do sada ih nismo videli na Novakovim mecevima. Kazu da su zadovoljni kako radnja izgleda. Novak je bio u radnji vec dva puta, jednom zvanicno i jednom nezvanicno, kad je zeleo da dodje anonimno i proseta se okolo bez kamera i novinara. Par prodavaca su sa zaljenjem tog dana saznali prekasno da je Novak vec otisao iz radnje. Kazu takodje da je Novak njihov prvi veliki klijent, ako to moze tako da se kaze, i interesantnu cinjenicu da samo na njegovoj UNIQLO opremi stavljaju njihov amblem.

 7:44pm -- Uzivo sa Jankovog meca

(Arthur Ashe svasta ima ali nema dobar internet na tribinama, niti prikljucke za struju. Stoga ponekad postoje razne prepreke da se tekstovi nakace na internet na vreme, kao sto je to bilo danas.)

Pred sam pocetak Jankovog meca, u podnozju Arthur Ashe stadiona Dzimi Konors je pricao sa novinarima o svojoj karijeri, o pravcu u kom tenis ide, i o davnom poznatom mecu protiv Krikstajna koji se ovde cesto pista preko TVa u toku kisnih dana. Sedeci komforno ispred puno kamera u stolici koja lici na one u kojima igraci sede na terenima, Konors je rekao da je igranje tenisa na Armstrong terenu bilo intimnije i uzbudljivije i glasnije od sadasnjeg velikog Arthur Ashe stadiona, na kom posle oko pola sata Janko gubi od Ferera sa 5:2.

11_janko.jpg

 

Arthur Ashe u ovom momentu ima vise gledalaca no sto je ikada moglo da stane na Armstrong, ali tribine i dalje nisu pune. To i nije za ocekivati ovde za cetvrtak popodne, od petka pa na dalje pocinje prava navijacka ludnica, i velika borba za kartama. Janko izmedju poena nekad vise brise naocare nego samog sebe, posle svih kisa koje smo ovde imali cini se da je vlaznost vazduha danas i dalje dosta visoka. Kad iz zatvorenog privatnog boksa iza novinarske sekcije naleti malo rashladjenog suvog vazduha, razlika postane jos jasnija. Nakon izgubljenog prvog seta koji je posle odlicnog pocetka za Janka ipak brzo krenuo nizbrdo, drugi set je za sada mirniji, svako je svoje odservirao za 3:2.

Lepo je videti Jankov bekhend iz skoka, nekoliko puta je sa njim u toku ovog meca poentirao. Najvise ga je zapravo koristio u mecu protiv Slovenca Grege Zemlje, mozda je u pitanju samopouzdanje koje mu i u ovom mecu sve vise raste. Ovaj stadion se nagledao slicnih poznatih teniskih akrobacija, kao recimo Samprasovog poznatog smeca koji je takodje radio iz skoka. Bar za sada, ovaj stadion navija za Tipsarevica. Nekoliko razlicitih grupa navijaca podrzava Janka sa raznim pesmama, i po naglasku se ne bi reklo da su nasi navijaci. Njihov i nas Janko je sad na 4:3, i pauk-kamera ga prati kako sa stolice polako seta ka svojoj strani terena.

Udarci koje danas Ferer najteze stize su Jankove forhend dijagonale ka levom cosku terena. Par puta smo videli Ferera da zamahne reketom i proba da udari slajs return, a da reket ni ne dohvati lopticu, vec samo proleti kroz vazduh kao sekira u prazno. Iz tog brzog pokreta, Ferer odmah bez razocaranja samo nastavi brzi hod ka cosku gde ga ceka peskir, i spreman je za sledeci gem. Veliki je pritisak igrati protiv takvog igraca, a jos veci kad je taj-brejk, kao ovaj na kraju drugog seta u kom Janko vec ima prednost od 4:1. Kraj taj-brejka je borba tenisa i borba krikova -- oba se slazu jedno na drugo, jedan Jankov uzvik obelezava duboku forhend paralelu uz liniju, nekoliko sekundi kasnije drugi obelezava kraj taj-brejka u njegovu korist.

11_janko2.jpg 

U trecem setu, prava teniska poslastica i retkost. Janko sa forhendom u skoku poentira cak tri razlicita puta, sto bi voleli da smo mogli da vidimo vise puta na usporenom snimku ovde na terenu. Na 2:2 gledamo neku malu duzu magiju, Janko vezuje 3 poena za redom koji se borbom, brzinom, uglovima i navijanjem nagradjuju jedan na drugog, bez obzira na 20 sekundi pauze izmedju poena, i daju Janku brejk i prekretnicu za ostatak seta koji uzima sa 6:2.

Unutar stadiona su osim Tipsarevica i Ferera takodje i Americki Glumac Son Koneri, i poznati Americki novinar, istoricar i legendarni poznavalac tenisa Bad Kolins. Mada se na ekranu nije videlo posto je sedeo, poznat je bio iz svojih televizijskih dana po sarenim pantalonama koje bi kupovao sirom sveta, na raznim teniskim turnirima. Davno je proputovao i staru Jugoslaviju, i uvek novinare iz nasih krajeva pozdravi sa Dobar Dan i Zdravo. Bad Kolins posle toliko decenija pracenja tenisa uvek mirno prati teniske meceve i mnogo se ne uzbudjuje oko situacija na terenu. A trenutno na terenu ima dosta uzbudjenja, publika sada malo vise podrzava Ferera, jer je upravo uzeo Janku cetvrti set i publici daje peti.

Uz peti set, posle nekoliko dana cekanja dobijamo konacno i sunce. Publika je puna entuzijazma, dok oba tenisera posle 3.5h umorno napreduju kroz set, svaki servis gem bar na pocetku izgleda kao da ce da ga izgube. Borba u petom setu se obicno svodi upravo samo na to -- borbu. A nema reci koju je Janko cesce ponavaljo u toku ovog US Opena.

11_pad.jpg 

Najveca borba nastala je naravno posle Jankovog pada sredinom petog seta. Verovatno je bilo lakse razumeti do koje mere se Janko povredio gledajuci preko televizora, na terenu nismo imali nikakve informacije niti usporene snimke. Poseta fizioterapeuta trajala je nekoliko minuta, i posle toga Janko nastavlja sa borbom ali sa potpuno drugim intenzitetom. Pokreti izmedju poena su sporiji, servisi su slabiji, jedino se Ferer po terenu krece sa vise energije. Na momente nije jasno da li je Janko fizicki u bolovima, ili je posle pada izgubio mentalno prednost koju je svakako imao. Na momenat je u stanju da ukljuci staru masinu i napada, na momente je jasno da ne zeli odnosno ne moze da stigne za lopticom koju je do malocas stizao.

Spanska publika koje je sigurno bilo dosta ali bez mnogo buke se konacno zacula, mada je to inspirisalo dosta navijaca da dodatno navijaju za Janka, cak smo culi i neke Spance kako navijaju za naseg igraca. Na kraju meca, glavni Spanac na terenu, Ferer, nije dugo pricao. Engleski i njemu ni Nadalu nije jaca strana, nije puno pominjao Janka, samo je pricao da je zadovoljan prolaskom u polufinale. Verovatno je Jankovim navijacima njegov pad izgledao mnogo uticajnije i gore nego drugim igracima odnosno navijacima, a razumecemo vise o tome posle razgovora sa Jankom koji ce biti za oko pola sata.

8:29pm -- Razgovor sa Jankom posle meca

Janko, cestitke na odlicnom turniru i odlicnom mecu veceras. Tvojim recima, kako ti je bilo danas u mecu i kako je bilo u petom setu?

"Mislim da je bio dobar mec. Fizicki sam mnogo patio na terenu, Ferer je imao ekstra dan odmora, mislim da mi je trebao taj dan odmora. Mene su bukvalno u petom setu pred kraj meca poceli da hvataju grcevi, da li zbog tenzije, sanse, prilike... ne verujem da je zbog toga sto nisam dobro fizicki pripremljen. Osecam se da jesam. Dobar mec, dva tri poena su odlucila pobednika, nije mi krivo za gem na 4:2. Krivo mi je za 4:1 gem kada sam imao sansu da povedem 5:1. Generalno, dobar turnir, dobar mec... idemo dalje."

Izgledas dosta mirno i spokojno dok sad pricamo, jel to pogled na ceo turnir, da si zadovoljan ucinkom?

"Da sam zadovoljan kako sam igrao, jesam. Da sam miran i spokojan, mozda delujem tako ali jako patim iznutra. Sutra ce mi biti jos gore. Lopta je okrugla, spasavao sam mec lopte u mnogim mecevima, to je sport, to je tenis. Ja kao osoba uvek se sutradan lose osecam. Danas me sve boli, obe noge me rasturaju od bolova, ne razmisljam sad toliko puno o mecu. Mislim da ce sutra kad budem ustao biti jako tesko."

Dokle mislis da Ferer moze da dogura?

"Mislim da je i njemu tesko bilo. Ovo moze da ucine na dva nacina, da dobije samopouzdanje i drugo je da moze da bude izbacen iz ovog meca i da nema snage."

 

11:31pm -- Uzivo na mecu Novak Djokovic vs Juan Del Potro

11_ashe.jpg

 

Novak Djokovic je veceras u mecu protiv Del Potra obucen isto kao na slici u UNIQLO radnji na 5. Aveniji. Vecernji mecevi na Arthur Ashe stadionu malo vise lice na 5. Aveniju nego dnevni mecevi. Ima vise muzike, svetla i buke nego na dnevnim mecevima, a mnogi koji uvece dolaze na meceve su vise povezani sa svetom mode ili glume, nego sa svetom tenisa. Interesantno je bilo posmatrati jednog navijaca koji je na pauzi pri vodjstvu od 6:2 za Djokovica pravio show na dnu gornjih tribina, mnogi nisu prepoznali da je u pitanju zapravo glumac kojeg mnogi turniri unajmljuju da zabavlja publiku.

Jos cudniji posao od njega mozda ima gospodja koja sedi odmah iza sudije, i prati zbivanja na terenu sa mikrofonom. Ona zapravo ustvari prati lopticu po terenu, i dugacak crni mikrofon prebacuje sa leva na desno u ritmu hiljada drugih glava koji istu lopticu prate sa tribina. Verovatno zbog njenog vrednog truda mozemo lepse da cujemo kako Del Potro i Djokovic udaraju forhende i bekhende, to na ovako velikom stadionu bas dobro odzvanja. Jednorucni bekhendi se cini se glasnije cuju od dvorucnih, ali kad je Tipsarevic pre neki dan izbacio Kolsrajebera, sa njim je sa ovog turnira izasao i poslednji jednorucni bekhend. U poslednjih nekoliko minuta Del Potro i Djokovic dosta igraju sa samo jednom rukom, uglavnom razmenjuju forhende stojeci daleko iza osnovne linije. To je jedno od glavnih oruzija Argentinca, koji vodi u drugom setu sa 2:0.

Sa drugog sprata Arthur Ashe stadiona, Djokovic izgledom podseca na Federera u njegovom poslednjem mecu na ovom turniru, sa tamnom majicom i sorcem, i belim carapama. To je vecini novinara iz Evrope bilo komicno, pogotovo Svajcarcima kad su na kraju tog meca njihovog najbolje tenisera i izgubili sa ovog turnira. Nadamo se da ce veceras Djokovic drugacije da prodje. Tipsarevicev mec smo gledali sa sedista koje je oko 50 metara blize terenu, zbog neke nove logike raspodele novinarskih karata. Da parafraziramo staru izreku odlicnog Duska Radovica: najbolje karte dobijaju oni koji sami uzimaju, pa onda oni koji traze, pa se sve preostale karte podele onima kojima zapravo pripadaju.

Veceras smo u publici odnosno na velikom ekranu videli i glumicu Kristin Tejlor. Interesantno je gledati reakciju osobe na tom velikom ekranu kada od publike zapravo nema nikakve reakcije. Neko vreme se nervozno smeskaju, i onda cekaju da kamera predje na nekog drugog. Dok kamera snima Del Potra kako servira u drugom setu, takodje je potpuna teniserska bonton tisina na tribinama. Publika za sada navija za slabijeg igraca te trenutno daje potpunu podrsku Argentincu.

To je medjutim mozda i posledica malog broja nasih navijaca za sada na ovom turniru. Vidni su kad se prosetate ovim centrom, tu i tamo ima majica koje pominju Novaka ili Srbiju ili pokazuju nasu zastavu. Medjutim u toku meceva su, odnosno smo, ocigledno vrlo tihi. Mozda su nam i ocekivanja porasla do te mere da ocekujemo ulazak nasih u finala, pa se ranije ne trosi mnogo energije. Djokovicu bi prijalo da cuje vise nasih navijaca.

Cuju se konacno i Americki navijaci. "Dobrodosao Nazad!" neko rece sa gornjih tribina kad je Novak izjednacio drugi set na 5:5. To je bio za sada vrhunac meca, sa razmenama koje su se odigravale uz konstanto navijanje publike, bez obzira na bonton. Posle poena kojim je uzeo gem, Djokovic je prvo pokazao ka svom boksu gde su njegovi roditelji vec naravno bili na nogama, a onda se okrenuo ka publici i od celog stadiona dobio prvu vecu rekaciju.

11_delpotro.jpg

 

Na 3:3 u taj-brejku drugog seta, pauk-kamera se opet spusta sa neba i snima igrace. Po toj kameri izgleda fino moze da se razaznaje koliko je napeto ili interesantno o toku meca. Djokovic je trenutni sampion, Nadala i Federera vise nema, ako Djokovic uzme ovaj taj-brejk i samim tim i drugi set set, velika je sansa da to dotuce Del Potra. Argentinac je upravo na velikom ekranu, moli se bogu da dobije Challenge, ali bogovi nisu na njegovo strani, a bogami ni Djokovic. Dobija nekoliko vaznih poena i vodi sa 6:3 u taj-brejku, dok se Del Potro ovog puta na ekranu vidi kako savijen odmara glavu na mrezi. Posle sledeceg poena kojim Djokovic uzima drugi set, ni publika vise nije na njegovoj strani, ili mozda na bilo cijoj. Del Potro je uzeo WC pauzu, moguce je da publika cini isto, tribine se pomalo prazne.

Posle onakvog kraja drugog seta, brejk Del Potrove serve smo skoro automatski ocekivali na pocetku treceg seta, odnosno Argentinski navijaci su se istoga bojali. Bez obzira na dugacku pauzu izmedju setova, trend se nastavio i Djokovic vodi sa 2:0 u trecem setu. Svakim osvojenim gemom malo po malo publike odlazi. Na kraju kad je Novak uzeo treci set sa 6:4, tribine su bile polu pune, odnosno polu prazne, u zavisnosti da li ste optimista ili pesimista. Posle ovako dominatnog igranja veceras, Djokovic je sigurno jos vise optimista sto se tice ovog US Opena.

11_proslava.jpg

 

12:39am -- Razgovor sa Novakom posle meca

Nole, cestitke na pobedi. Izgledalo je da si uzivao u toku meca, i da se pobeda bez obzira na njegovu kvalitetnu igru nije dovodila u pitanje, cak i onda kad je imao brejk?

"Bio je zaista interesantan mec, vrlo uzbudljiv. Publika je isto igrala vaznu ulogu. Osecali su pogotovo u drugom setu da je pitanje pobednika i dalje neizvesno. On je servirao za set, bio je jako blizu da izjednaci, ja sam odigrao odlicno kad je trebalo, i naravno bolje je ici dalje sa dva seta prednosti."

Delujes fantasticno fizicki pripremljen...

"Mislim da svi igraci imaju teznju da se pripreme sto bolje fizicki i mentalno za Grand Slam turnire, ovo je najvazniji turnir u ovo doba godine za sve nas. JEdna nedelja odmora pre US Opena mi je dobro dosla da napunim baterije, bez turnira bez zvanicnih meceva, da poradim u nekim stvarima u svojoj igri, i da udjem svez u naporne dve nedelje. Jos sam jednom u polufinalu, danas sam odigrao najbolji tenis kad je to bilo potrebno, nadam se da cu nastaviti u tom ritmu."

Da li si se sreo sa Jankom posle meca?

"Sreo sam ga odmah posle meca. Bio je razocaran, sto je normalno posle takvog meca. Rec utehe je dobrodosla, ali ne moze mnogo da se kaze. Pustio sam ga da bude sam. Jako mi je zao jer mislim da je bio bolji igrac na terenu, fizicki mozda nije izdrzao na kraju kad je mogao da privede mec kraju u svoju korist. To se desava kada igrate protiv tako upornog igraca kao Ferer, koji se nikad ne predaje."

Da li ti je igranje protiv Ferera u sledecoj rundi motiv vise?

"Pa jeste. Ja motiva imam na pretek kad se igra Grand Slam. Svaki mec pokusavam da odigram maksimalno skoncentrisano. Koga god imam preko puta mreze zelim da pobedim. To je deo mog karaktera. Igracu protiv Ferera kog vrlo dobro poznajem. Ne verujem da cu biti fizicki sveziji od njega. Mislim da cu morati da igram svoju igru i probati da pobedim."

 

 



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

StEtOc|nA StEtOc|nA 21:30 06.09.2012

Kako praši

Janko! Bije ko lud.
margos margos 23:49 06.09.2012

Re: Kako praši

Svaka čast - baš težak meč. Šteta.
blogov_kolac blogov_kolac 00:18 07.09.2012

tragedija za Janka

Prisustvujemo zlatnom dobu svetskog tenisa, i Janko je u takvoj jednoj eri uspeo da veze dve uzastopne sezone koje ce zavrsiti u TOP10 (proslu i ovu), osvojio je i Dejvis Kup, ali polufinale gren slema bi mu bila kruna dosadasnje karijere! Vec godinama unazad velika cetvorka gazi po svojim cetvrtinama zrebova, a na mrvice koje preostaju drugima ostrvljuju se fantasticni igraci poput Del Potra, Tsonge, Berdiha, Ferera, Rodika, Soderlinga...

Janko je imao sve sto je potrebno da ostvari svoj san - omiljena podloga, savrsen zreb, i sto je naravno najvaznije - nagli ulazak u zivotnu formu u pravom trenutku. Odigrao je danas jedan od najboljih meceva u karijeri, i jedan savrsen set (treci), vodio 2:1 u setovima, bio na dva poena od polufinala, ali ispustena prednost koja ce ga najduze boleti je svakako ona pri vodstvu 4:1 30:00 u petom setu.

Ogromna steta.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana