Politika

Na ivici: odrzavanje parade ili Ivica?

dali76 RSS / 16.09.2012. u 00:42

Izem ti uniju za koju je gay parada ulaznica,  rece premijer Dacic nastavljajuci svoju  cirkus predstavu jeftine demagogije.

Aktivista Dveri, Glisic ,  oponomuceni vlasnik & tumac  drustvenog morala, obecao je da parade biti nece. Iako je  g. Glisic, kao svaki  porodicni covjek i hriscanin, protiv bilo kakvog nasilja,  upozorio je da ce za krvoprolice, ukoliko parade ipak bude,  odgovorna biti vlast.

Premijer vlade i minister policije  javno se  ne slaze sa aktivistom Dveri,ali respektuje snagu  koja stoji iza  vidovitog Glisicevog obecanja.

Izem ti drzavu u kojoj pitanje ustavom garantovanog prava na okupljanje postaje pitanje bezbednosti, odnosno drzavu u kojoj su bejzbol palice,stangle,sipke ili lanci konkurenti policijskom pendreku na trzistu sile.

Niko ne sme da vas bije osim nase milicije,dveri,obrazovaca, navijaca...

Medjutim, mnogo zanimljivije stvari se desavaju iza sad vec redovnih umetnicko populistickih scena na kojima  premijer glumi klovna ili klovn glumi  premijera , nebitno.

Premijer Dacic je tako u pauzama svojih predstava obznanio kako neki politicki centri zele da sruse vladu ,ali je saradnja sa Vucicem odlicna tako da Dacic  porucuje :no pasaran. Premijer je ne samo otkrio koji su to centri, optuzivsi za kovanje planova vrh DS, nego je nagovjestio, iako inderektno, zasto bi vlada, tacnije on, mogli pasti.

I  medju  SPS funkcionerima bilo je zloupotrebe, priznaje premijer ,ali  su oni pravi amateri u odnosu na Demokrate. 

Da bi premijer osigurao "pravednu" podelu lopova  na svoje (amatere( I njihove (profesionalce),obavestio je javnost da ce on licno preuzeti istragu.   Ono sto je vaznije, premijer je tako porucio  svom prvom zamjeniku da ce i on da se pozabavi korupcijom u pauzama  svojih nastupa.

Da  je sukob unutar DS na relaciji Djilas-Tadic neizostavni dio   mnogo vaznijeg sukoba Vucic-Dacic ,  naslucivalo se iz neprincipijalne politike SNS/a prema gradonacelniku Beograda.

Sad su se stvari dodatno iskristalisale  upozorenjem Dacica da  je nacuo za plan po kom bi Vucic skupa sa DS, kad je preuzme Djilas,   mogao da posalje premijera I partijske mu drugove na mnogo  nezgodnije mjesto nego sto je opozicija. 

Da se u srpskoj vladi jos nije definitivno odlucilo ko kosi,a ko vodu nosi, tacnije ko  bi to  mogao  biti zrtvovan na oltaru borbe protiv korupcije, govori I izjava ministra Mrkonjica. Doticni minister sem sto hvali timski rad, podrzava borbu protiv korupcije, a sta bi drugo, porucuje svojim kolegama da se urazume bre jer  hapsenja ne bi donijela nista dobro gradjanima Srbije. Naravno i clanovi vlade su gradjani Srbije.

Eh,da je ta gay parada ulaznica do EU fondova,a ne Kacinov poziv za samohapsenje, bio bi joj Ivica na celu skupa sa  Mrkom i Bekutom. Nasao bi premijer nacina da privoli i cika Glisu iz Dveri da im se pridruzi.

Ovako, nista. Samo je jos ostalo da se vidi da li je na ivici odrzavanje parade ,il' je pak na ivici i Ivica.

*Pitanje parade nije samo pitanje ljudskih prava,vec sposobnosti drzave da postuje vlastite zakone. Ustav nije podignut na najveci zakonski piedastal da bi se zastitila prava vecine, vec naprotiv manjine. Demokratija nije puka diktatura vecine i svrha ustava kao najviseg akta jedne drzave, jaceg od obicne vecine u parlamentu,  je da tu diktaturu onemoguci. Na kraju krajeva, nije zgoreg podsjetiti da je ustav  dobio  prioritet u odnosu na nekadasnji neprikosnoveni  suverenitet parlamenta ponajvise zahvaljujuci iskustvu sa  demokratski izabranim  vecinom u Njemackoj i Italiji  u prvoj polovini 20 vijeka.



Komentari (267)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

milosavljevic.nis milosavljevic.nis 01:40 16.09.2012

Umetničko populističke scene

"...na kojima premijer glumi klovna ili klovn glumi premijera , nebitno."
dali76 dali76 18:04 17.09.2012

Re: Umetničko populističke scene

Ma ja sam se nadao da ce tema komentara, kao I tema bloga biti ono sto se ne vidi bas najbolje od bljestavila Dacicevih performansi,a to je ,metaforicki receno, svilen gajtan , za premijera.
Al, avaj, parada koja ne bi trebala biti nista drugo sem pitanje odlucnosti drzave da bude ddrzava, ispostavilo se jeste odlican lepak …
ed_novipazar ed_novipazar 02:45 16.09.2012

Sta kaze ustav

Član 54

Mirno okupljanje gradjana je slobodno.
Okupljanje u zatvorenom prostoru ne podleže odobrenju, ni prijavljivanju.
Zborovi, demonstracije i druga okupljanja gradjana na otvorenom prostoru prijavljuju se državnom organu, u skladu sa zakonom.
Sloboda okupljanja može se zakonom ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije.


I u cemu je sada "nesposobnost drzave da postuje vlastite zakone", @dali? Ja koliko mogu da vidim drzava upravo postuje svoje zakone. Na osnovu ustava sprjecava okupljanje koje je i nemoralno i rizicno. Ko sada ovdje promovise bezzakonje? Drzava ili oni koji bi suprotno ustavu dozvolili visoko rizican a pored toga i nemoralan skup.

Eno im cetiri zida. Ne treba ni prijava ni odobrenje.
satinelle satinelle 02:49 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

e bas si nasao koga ces da pitas...
dali76 dali76 05:11 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Pa ti blogokolega ,pa I ovaj klon vislje , imate pravo izrazavati svoja moralna nacela,kako u cetiri zida vase kuce, crkve,dzamije,pa cak I ulice.
Tu pocinju ,ali I prestaju prava svakog gradjanina. Nista vise, nista manje.
A to da je parada nemoralna po zakonu I ustavu, besmisleno je trositi vreme , takve argumente ni sport bili Ivica ne vadi iz svoje sarolike torbe.

dare12 dare12 06:24 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Da ne bi mi tumačili pravo ustavni sud je proglasio zabranu 2009 neustavnu a pored toga.
Sloboda okupljanja (zasticena clanom 20 UDHR, clanom 21 ICCPR i clanom 11 ECNR) kao i Sloboda izrazaja ( zasticena clanom 19 UDHR, clanom 19 ICCPR i clanom 10 ECHR) predstavljau samu sutinu sistema zasite ljudski prava; jurisprudenca HRC kao i Evropskog suda za ljudska prava, potvrdjena u niz navrata, zakljucuje da delovanje ekstremistickih grupa koje prete ili primenuju nasilje ne moze biti legitiman osnov za ogranicinje pomenutih prava te da drzave imaju pozitivnu obavesu da osiguraju slobodno uzivanje prava svima u njihovoj nadleznosti!
ed_novipazar ed_novipazar 11:13 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

dali76

A to da je parada nemoralna po zakonu I ustavu, besmisleno je trositi vreme , takve argumente ni sport bili Ivica ne vadi iz svoje sarolike torbe.

Kao domacin ovdje posebnu obavezu imas da pazljivo citas komentare. Nisam ni ja rekao da je parada nemoralna po zakona. Ona je nemoralna, abnormalna i odvratna per se. Zakon je tu samo da definise odnos prema nemoralu a ne i da definise sam nemoral. Nemoral definise zajednica a znamo kako ga je narod Srbije definisao. I nije isto poimanje morala u Saudi Arabiji, u Srbiji i u Njemackoj. Prepiranje oko toga cija definicija je najispravija je kao kada bi raspravljali o ukusima.
Dr M Dr M 12:14 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Ona je nemoralna, abnormalna i odvratna per se


Ede, mislim da grešiš što svoje mišljenje prikazuješ kao da je aksiom.

Za mene je parada jedan od načina diskriminisane manjine da skrene pažnju šire zajednice na probleme sa kojima se svakodnevno suočava.


Nemoral definise zajednica a znamo kako ga je narod Srbije definisao.


A znamo i kako su neki, u ime Srba, definisali svoj stav prema nekim drugim manjinama za koje su smatrali da su nemoralne, abnormalne i odvratne per se.

Opasno je to.
docsumann docsumann 12:17 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

ed_novipazar

Nisam ni ja rekao da je parada nemoralna po zakona. Ona je nemoralna, abnormalna i odvratna per se


ne, ona je nemoralna, abnormalna i odvratna per te.
dali76 dali76 16:45 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Pa Ed ja sam pazljivo procitao tvoj komentar I ti si rec moral citirao iz Ustava.
Znamo kako nekad moral definise vecina,I sta se desava kads je toj vecini dato takvo pravo, stoga, kao sto rekoh, ustav je stavljen iznad volje vecine, kao sto jedino drzava ima monopol na silu ,a ne vecina koju zastupaju momci sa kapuljacama I stanglama.
maksa83 maksa83 16:47 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Ona je nemoralna, abnormalna i odvratna per se.

Meni je recimo nemoralno, abnormalno i odvratno da muškarac od 50 godina oženi 10-godišnjakinju, pa ipak ne tamanim one kojima je to skroz prihvatljivo.
ed_novipazar ed_novipazar 18:15 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Dr M
Ona je nemoralna, abnormalna i odvratna per se


Ede, mislim da grešiš što svoje mišljenje prikazuješ kao da je aksiom

Zapravo ne prikazujem ga tako. Moje misljenje i misljenje ogromne vecine u Srbiji je takvo. Misljenje vecine u Njemackoj je drugacije. I sta sad. Njima njihovo, nama nase. A ni njihovo ni nase nisu aksiomi.
ed_novipazar ed_novipazar 18:18 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

maksa83
Ona je nemoralna, abnormalna i odvratna per se.

Meni je recimo nemoralno, abnormalno i odvratno da muškarac od 50 godina oženi 10-godišnjakinju, pa ipak ne tamanim one kojima je to skroz prihvatljivo.

Pa to je i meni neprihvatljivo. Znam na sta ciljas ali je skroz izvan konteksta. I niko nikoga ne tamani. U pitanju je samo parada.
ed_novipazar ed_novipazar 18:24 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

dali76
Pa Ed ja sam pazljivo procitao tvoj komentar I ti si rec moral citirao iz Ustava.
Znamo kako nekad moral definise vecina,I sta se desava kads je toj vecini dato takvo pravo, stoga, kao sto rekoh, ustav je stavljen iznad volje vecine, kao sto jedino drzava ima monopol na silu ,a ne vecina koju zastupaju momci sa kapuljacama I stanglama.

Jesam moral citirao iz ustava ali ustav ne definise moral vec definise odnos prema moralu. To je poenta. Jasno mi je da vecina ne mora biti uvijek u pravu. Ipak moral ma sta to bilo i ma kakvog sadrzaja bilo odredjuje vecina. E takav moral koji je tako kako jeste u Srbiji definisan, stiti ustav.
dali76 dali76 19:30 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Gresis,gadno gresis,ako mislis da je definicija morala podudarna sa misljenjem vecine.
U SAD vecina LGBT smatraa nemoralnim. LGBT sun a visokom drugom mestu onih o kojima americko drustvo ima negativno misljenje.
Dakle to tvoje verovanje da morall definise vecina ,tj. da je to vodilja I za ustav, je pogresno.
Svaki covjek, svaka partija, ima pravo na svoj stav,ali I obavezu da postuje zakon, ustav , koji nije refleksija vecine,jer to smo valjda videli dokle to moze otici, zar ne?

ed_novipazar ed_novipazar 21:26 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

dali76

Dakle to tvoje verovanje da morall definise vecina ,tj. da je to vodilja I za ustav, je pogresno.


http://sh.wikipedia.org/wiki/Moral

Pa sad vidi ko griješi.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:00 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Pa sad vidi ko griješi.


Bice da gresis ti.

To sto u onom clanu pise da se okupljanje moze zabraniti i radi zastite morala ne znaci da paradu treba zabraniti da bi se zastitio moral, niti drzava (Ivica) kaze da je to razlog.
Mozda je tvoje misljnje da je i iz tog razloga treba zabraniti, ali to je samo tvoje misljenje. Da li je vecinsko ili manjinsko je za sad irelevantno. Relevantno bi postalo onda ako bi se nedvosmisleno utvrdilo da li je vecinsko ili manjinsko. Ako mislis da je to pitanje od presudnog znacaja, osnujes partiju sa tom idejom, dobijes izbore i zabranis paradu kao nemoralnu.
Drugacije ne moze.

Pitanje bezbednosti je legitimnije pitanje.
Ako se proceni da je nebezbedno onda ima smisla zabrana.
To naravno pokazuje da je drzava slaba, ali zar se to ne vidi i bez parade?

Pitanje koje sebi postavljam je, da li zagovornici odrzavanja parade po svaku cenu misle da je dobro prisliti drzavu da dozvoli paradu pa i po cenu da neko pogine (znamo da je drzava slaba i da je to moguce), kako bi sebi pribavili jos jedan dokaz o slabosti drzave pred huliganima, tj da li su njima zaista vazna prava gejeva na setanje, ili im je stalo da dokazu da su u pravu kad govore o povezanosti huligana i drzave?
Da li su za taj dokaz spremni da zrtvuju i neciji zivot?

Ja o paradi mislim da je obican kic, vasar neukusa, i da nije nikakav lakmus demokraticnosti ili uredjenosti drzave, ali ako bih ja odlucivao obezbedio bih da se odrzi po cenu blokade celog Beograda ( a i sire), uZ asistenciju vojske ako treba.
Tako bi valjda i organizatori shvatili da je malo neskromno i bezobrazno insistirati na nekom svom pravu ako za obezbedjivanje tog prava mnogima drugima moraju da budu uskracena njihova.
milisav68 milisav68 22:14 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

hoochie coochie man

Pitanje koje sebi postavljam je, da li zagovornici odrzavanja parade po svaku cenu misle da je dobro prisliti drzavu da dozvoli paradu pa i po cenu da neko pogine (znamo da je drzava slaba i da je to moguce), kako bi sebi pribavili jos jedan dokaz o slabosti drzave pred huliganima, tj da li su njima zaista vazna prava gejeva na setanje, ili im je stalo da dokazu da su u pravu kad govore o povezanosti huligana i drzave?
Da li su za taj dokaz spremni da zrtvuju i neciji zivot?

Evo, bila tuča u Kragujevcu i niko ne reaguje....

Šta čeka država: Tuča navijača Zvezde i Radničkog pre meča u Kragujevcu

dali76 dali76 22:15 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

HM, sta ti meni dokazujes sa ovim?
Ajde,probacu biti precizniji:
Ono sto u zakonu stoji kao moralno nije uvijek percepcija vecine u nekom drustvu.
Dao sam ti explicitni primjer I objasnio zasto je ustav iznad volje vecine.
Tako da tvoje vjerovanje da u nekim je zemljama parada sasvim moralna, zakonski dopustiva ili ako hoces laicki, O.K. zato sto to tako misli vecina, je laz.
Da se ta vecina pitala sredinom pedesetih godina da li je moralno da crnci idu skupa s belcima u skolu,pa nikad ne bi ni doslo do disegregacije skola na jugu Amerike.
Ali se nije pitala vecina,I vlada je poslala vojsku,da vojsku,suprotno volji vecine,da obezbedi crncima da krenu u istu skolu skupa sa njihovim bjelim vrsnjacima.
Tacka.
I to nije bilo pitanje bezbednosti,jer zna se ko kosi,a ko vodu nosi,ko je jaci,penderk ili stangla.
Kad to svhatis, razumeces.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:26 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Ma da, malo im dokaza.
za ono "e jesam li vam ja govorio kakva je ova drzava" su spremni mnogo toga (tudjeg) da zrtvuju.

Najglasniji su oni koji najvise kritikuju drzavu.
I ti koji su uvereni da postoji veza izmedju huligana i drzave kazu drzavi - dozvoli paradu.
Umesto da gejevima kazu, dajte ljudi ne igrajte se glavom, dajte prvo da nekako ove zajedno prisilimo da nam bar malo srede drzavu, da vam ta parada ne bude bojno polje, da dodjemo do faze kada cete se zasita zabavljati na tom vasem vasaru, pa ga onda pravite do mile volje.
Oni paradu forsiraju kao da ce zaista samo organizovanje parade popraviti ista u ovoj zemlji.
freehand freehand 22:30 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

I ti koji su uvereni da postoji veza izmedju huligana i drzave kazu drzavi - dozvoli paradu.
Umesto da gejevima kazu, dajte ljudi ne igrajte se glavom, dajte prvo da nekako ove zajedno prisilimo da nam bar malo srede drzavu, da vam ta parada ne bude bojno polje, da dodjemo do faze kada cete se zasita zabavljati na tom vasem vasaru, pa ga onda pravite do mile volje.
Oni paradu forsiraju kao da ce zaista samo organizovanje parade popraviti ista u ovoj zemlji.

A kad bi se to, po tebi, onako realno moglo dogoditi?
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:38 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav


Brze Fri nego sto mislis.
Naravno ako se ne pocne od parade i ako parada ne bude jedini cilj i jedini marker da li je drzava uredjena ili ne.
Sta ti mislis da li stvarno vecina gradjana ima izricit stav da li paradu treba ili ne treba organizovati?
Ja mislim da ne, da je ogromnoj vecini to nevazno pitanje, da mozda ima neko misljenje o homosexualizmu ali da to ne implicira i izricit stav za ili protiv parade.
Nije put kojim ce se doci do jacanja drzave insistiranje na paradi, sigurno.
dali76 dali76 22:43 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

E moj HCM, vasar kazes?
Da se saceka, da se momci sa kapuljacama edukuju, zaposle, postanu tolerantni?
Na Slaviji, pre dve godine,Masa, kum I ja smo sjeli da popijemo pivo.
posto nisam ponio sa sobom svoj beli stap,zamolio sam kuma da mii pomogne da odem do WC, da ne zapnem negde.
Cekao me je ispred vrata WC,a onda sam cuo glas coveka,posle se ispostavilo vlasnika kafica.
Sta vas dvojica ,dosli ste se tu jebati a?
Iskreno ne znam jel mi bilo vise muka od tog njegovog nadmenno podrugljivog glasa ili od pravdanja mog kuma koji ga je bezuspesno pokusao uveriti kako sam ja slep,nisam peder.
Jadno je to moj HCM, jako bjedno I jadno,kad dodjes u takvu situaciju d ate neko sikanira,a tek kad nneko oce da t sudi stanglom ,sipkom,il slicnim argumentum,ali bicu iskrenprema tebi ,po meni je jadnije je to sto si ti napisao u komentaru vislje.
freehand freehand 22:48 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Brze Fri nego sto mislis.

Nije pitanje šta ja mislim, nego šta ti misliš. Pošto već tvrdiš da nije vreme i da ima prečih stvari.
Ja sam prošle godine mislio da je dobro što parada nije održana upravo zbog opsanosti po učesnike i policajce (za siledžije me zabole racku, taman da su mi familija).
E sad mislim - Parada zdaj!
Ne zato što se promenila vlast nego zato što je Dačić imao još godinu dana fore a sad još ima i dodatne poluge u rukama.

Nego, hoćeš da tražimo zajedno paralelu koja bi tebe bolela, pa da onda diskutujemo da li je važnije da država ojača iznutra, pa ćemo onda demokratiju, prava i te džidže?
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:31 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Da se saceka, da se momci sa kapuljacama edukuju, zaposle, postanu tolerantni?


E jbg, ovo je vec teska frazetina.

Naravno da ne, vec da postane izvesno da je drzava dovoljno jaka ili dovoljno voljna da spreci te u kapuljacama da urade ono sto im je naum.

Jesili ti siguran da je sada takva situacija, a ako nisi kako onda podsticati ljude da srljaju u rizik?

Tvoj dozivljaj u tom kaficu je stvarno neprijatan i verujem da si se jadno osecao, ali to samo govori da vlasnik tog kafica ne voli homosexulalce a uz to je i kreten.
Ali zar je cilj parade da ljudi zavole gejeve i da od kretena napravi fine?
Koliko ja razumem geja ktivistima i nije cilj da postanu omiljeni ili prihvatljivi bilo kome. Oni su cesto drcni, provokativni, teraju inat.
To je njihovo sasvim legitimno pravo ali i pokazatelj da im do misljenja drugih o njima i nije posebno stalo. Parada, ako je po njima suditi, je insistiranje na pravu da oni takvi kakvi jesu, drcni i provokativni po nekad, slobodno setaju gradom.
To jeste legitimno ali da li je bezbedno u konkretnoj situaciji?
Niko nema prava ni razloga da od njih trazi da postanu drugaciji nego sto jesu, da budu smerni i krotki, niti iko ima prava niti razloga da od drugog zahteva da ih voli, ali itekako ima i prava i razloga da razmislja o tome da li je pametno insistirati na necemu ako to nije bezbedno.

Da li je jadno, kako ti kazes, ili je logicno razmisljanje o bezbednosti ili je (ja necu to nazvati jadnim) razmisljanje. ma idite pa nek vam razbiju glave, posle cu ja moci da govorim kako sam bio u pravu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:34 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Ne zato što se promenila vlast nego zato što je Dačić imao još godinu dana fore a sad još ima i dodatne poluge u rukama.


I smatras da je sad u stanju da organizuje za razliku od prosle godine kad nije bio, ili da pokazes kako on i pored svega ne moze da je organizuje, tj da pokazes negovu nesposobnost ili nespremnost da organizuje paradu?

Hego, hoćeš da tražimo zajedno paralelu koja bi tebe bolela, pa da onda diskutujemo da li je važnije da država ojača iznutra, pa ćemo onda demokratiju, prava i te džidže?


Hajd, bas me zanima sta ti je na umu.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 23:35 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

http://sh.wikipedia.org/wiki/Moral

Pa sad vidi ko griješi.


Pa sad, izvini, ali ti grešiš. Mislim, ne bih se pozivao baš često na wikipediu, al' kad si već potegao, da ti skrenem pažnju na ono što tamo piše:
"Moral je veoma sličan zakonu, no za razliku od zakona on nema političkih ni ekonomskih sankcija te se oslanja na svijest pojedinca i društva, a kao sankcije za nemoralno ponašanje javljaju se griža savjesti, prijekor ili bojkot okoline"
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:42 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Ja o paradi mislim da je obican kic, vasar neukusa,

Pretprošle godine se održala jedna, ne sećam se ni kiča, ni neukusa.
Mislim, i da jeste, pa šta? Zar u Srbiji ima malo događaja koji su parada kiča i neukusa?
freehand freehand 23:44 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

I smatras da je sad u stanju da organizuje za razliku od prosle godine kad nije bio, ili da pokazes kako on i pored svega ne moze da je organizuje, tj da pokazes negovu nesposobnost ili nespremnost da organizuje paradu?

Nije njegov posao da išta organizuje, nego da omogući građanima da sami organizuju svoj protest, i da ih obezbedi od kriminalaca, siledžija i potencijalnih ubica.
Prošle godine je procena bila da je sve to preopasno. Ok.
Godinu dana su imali da rade vaspitno, na opremanju, pripremama, identifikaciji, pronalaženju, i svim drugim radnjama koje policije u celom svetu rade da bi neki posao obavile u skladu sa Ustavom i zakonom.
Kad već ne mogu da pohvataju lopuže što su onako grozno pokrale izbore nek bar zaštite Ustav i pedere. I to je nešto.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:55 16.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Mislim, i da jeste, pa šta? Zar u Srbiji ima malo događaja koji su parada kiča i neukusa?


Narvno naravno
To sto mislim da je kic uopste ne znaci da smatram i da je zbog toga treba zabraniti.
Bas to, kad bi se sav kic zabranio mnogo toga pre parade bi bilo na redu.
Ali eto ti baloncici, zasatve sarenilo....kicasto jbg, makar u perspektivi ako pretprosle godine nije bilo.
Nije njegov posao da išta organizuje, nego da omogući građanima da sami organizuju svoj protest, i da ih obezbedi od kriminalaca, siledžija i potencijalnih ubica.


Ma nemoj bre da me hvatas za rec :)
Naravno da si u pravu ali siguran sam i da si razumeo.

Prošle godine je procena bila da je sve to preopasno. Ok.
Godinu dana su imali da rade vaspitno, na opremanju, pripremama, identifikaciji, pronačaženju, i svim drugim radnjama koje policije u celom svetu rade da bi neki posao obavile u skladu sa Ustavom i zakonom.


I kakva je tvoja procena,da li su pametno iskoristili tih godinu dana, ili da mi posaljmo malu grupu pedera da to proverimo ?
ed_novipazar ed_novipazar 00:04 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

hoochie coochie man
Pa sad vidi ko griješi.


Bice da gresis ti.

To sto u onom clanu pise da se okupljanje moze zabraniti i radi zastite morala ne znaci da paradu treba zabraniti da bi se zastitio moral, niti drzava (Ivica) kaze da je to razlog.
Mozda je tvoje misljnje da je i iz tog razloga treba zabraniti, ali to je samo tvoje misljenje. Da li je vecinsko ili manjinsko je za sad irelevantno. Relevantno bi postalo onda ako bi se nedvosmisleno utvrdilo da li je vecinsko ili manjinsko. Ako mislis da je to pitanje od presudnog znacaja, osnujes partiju sa tom idejom, dobijes izbore i zabranis paradu kao nemoralnu.
Drugacije ne moze.

Pitanje bezbednosti je legitimnije pitanje.
Ako se proceni da je nebezbedno onda ima smisla zabrana.
To naravno pokazuje da je drzava slaba, ali zar se to ne vidi i bez parade?.

U suštini, mnogo veći razlog što država nije spremna da obezbijedi paradu je baš u tome što većina državnih funkcionera smatra da je nemoralna. Dačić, Vučić, Nikolić, Đilas i mnogi drugi smatraju da ne treba dozvoliti taj skup jer je ponižavajući za čovjeka a bezbedonosna situacija im dođe kao poručena da je gurnu u prvi plan. I ja bih da sam političar to isto uradio.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:11 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

U suštini, mnogo veći razlog što država nije spremna da obezbijedi paradu je baš u tome što većina državnih funkcionera smatra da je nemoralna. Dačić, Vučić, Nikolić, Đilas i mnogi drugi smatraju da ne treba dozvoliti taj skup jer je ponižavajući za čovjeka a bezbedonosna situacija im dođe kao poručena da je gurnu u prvi plan. I ja bih da sam političar to isto uradio.


Verujem da bi ti to uradio ali ne verujem da je njima to motiv.

Mnogo toga rade suprotno svojim licnim ubedjenjima (mislis da je Dacic bas voleo da seta Sarajevom npr, ili da je Vucic bas iskreno odusevljen sto je isao da mu Merkelica diktira misljenje) kako bi se umilili onima kojima treba.
ed_novipazar ed_novipazar 00:12 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

dali76
HM, sta ti meni dokazujes sa ovim?
Ajde,probacu biti precizniji:
Ono sto u zakonu stoji kao moralno nije uvijek percepcija vecine u nekom drustvu. .

E baš jeste. Uzmi koju hoćeš definiciju morala uvijek se oslanja na stav većine.
ed_novipazar ed_novipazar 00:14 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

hoochie coochie man

Verujem da bi ti to uradio ali ne verujem da je njima to motiv.

A sta im je motiv?
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:27 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

ed_novipazar
hoochie coochie man

Verujem da bi ti to uradio ali ne verujem da je njima to motiv.

A sta im je motiv?


Da ne dozvole situaciju da se parada pretvori u batinanje ili nesto jos teze.
Poraz je i priznanje nemoci i ovo, kad kazu da ne mogu da osiguraju bezbednost, ali je veci poraz ako pokusaju pa im se stvari izmaknu i nastane haos.
To sebi ne smeju da dopuste.
dali76 dali76 00:44 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Drzava dragi moj HCM ne sme sebi da dopusti da uopste dodje u pitaje jeli stangla konkurentna pendreku. tacka.
Slusaj HCM, ja mislim da bi bilo kudikamo postenije od usiljene politicke korektnosti reci, pa ja mislim da ovaj zakon koji u politicke manjine stavlja lljude sa drugacijom seksualnom orijentacijom nije dobar,pa zasto ne I neustavan.
A taj isiljeni izgovor nije vreme, to je onako malo…neiskreno.
Zapamti uvek je vreme da drzava pokaze sta je jace, zakon ili bezakonje ?pendrek ili stangla?
Jedino sto moze biti losije I stetnije od najlosijeg zakona je nepostovanje zakona.

ed_novipazar ed_novipazar 07:28 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

hoochie coochie man

Da ne dozvole situaciju da se parada pretvori u batinanje ili nesto jos teze.
Poraz je i priznanje nemoci i ovo, kad kazu da ne mogu da osiguraju bezbednost, ali je veci poraz ako pokusaju pa im se stvari izmaknu i nastane haos.
To sebi ne smeju da dopuste.

Ma jok. Ne radi se o nikakvom strahu od neuspjeha. Država je dovoljno jaka da razbije te proteste. Cijena bi bila vjerovatno nesrazmjerno velika ali bi ih ipak razbili. Međutim, pošto političari dijele ista ubjeđenja kao i demonstranti postavlja se pitanje, zašto bi se uopšte sukobili sa njima.
maksa83 maksa83 07:35 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Međutim, pošto političari dijele ista ubjeđenja kao i demonstranti postavlja se pitanje, zašto bi se uopšte sukobili sa njima.

Pa ako su (pozajmljen idiom) vredni svoje soli - iz istog razloga iz kog su trebali da spreče paljenje Bajrakli Džamije. Da pokažu da gomilica psihopata ne može da isteruje nasiljem svoje tripove nad nekom stigmatizovanom manjinom.

Od svih ljudi tebi to bar treba da bude jasno.
ed_novipazar ed_novipazar 08:10 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Kod paljenja Bajrakli džamije se teško moglo djelovati preventivno. Tu je država morala da reaguje na napade kako bi zaštitila živote i materijalna dobra. To su obavezni po Ustavu. Isto tako, država bi morala da reaguje i ako bi demonstranti napali učesnike parade. Razlika je u tome što ovaj prvi incident nije mogao biti predviđen i teško se je moglo djelovati preventivno. Kod ovog drugog može - zabraniti paradu.

maksa83

Od svih ljudi tebi to bar treba da bude jasno.

Jasno je meni da se ovdje stalno pokušavaju izjednačiti prava jedne vjerske/nacionalne manjine (muslimana/Bošnjaka) i jedne grupe sa "drugačijom seksualnom orijentacijom". To je kao kada bi sabirali babe i žabe. Svaka etnička, vjerska, rasna i bilo koja grupa koju karakterišu poseban sistem vrijednosti, tradicija, kultura, jezik, historija ... ima pravo da živi u miru i uživa sva osnovna prava koja im po prirodi stvari pripadaju. Ne smije da postoji diskriminacija Srba, Bošnjaka, Hrvata, Roma, Jevreja, muslimana, kršćana ... Međutim, pravo je nasilje i teror nad homo sapiensom u tu kategoriju trpati i one "manjine" koje se ne identifikuju ni po vjeri, ni po kulturi, ni po jeziku, ni po tradiciji, ni po historiji ni po bilo kojoj vrijednosti ili kulturološkoj osobenosti već se identifikuju samo po - perverziji.
antioksidant antioksidant 08:14 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

To je kao kada bi sabirali babe i žabe.

zašto?
ti, koliko mi se čini, uvodiš neku gradaciju manjina. manjine su manjine a znaj i da je za neke svaka vrsta različitosti perverzija. uspori malo sa osudama.
maksa83 maksa83 08:19 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Kod ovog drugog može - zabraniti paradu.

Zar joj nije lakše da prosto - analogno tome - zabrani Džamije?
Međutim, pravo je nasilje i teror nad homo sapiensom u tu kategoriju trpati i one "manjine" koje se ne identifikuju ni po vjeri, ni po kulturi, ni po jeziku, ni po tradiciji, ni po historiji ni po bilo kojoj vrijednosti ili kulturološkoj osobenosti već se identifikuju samo po - perverziji.

Nečija vera je nečija perverzija. Npr. konkretno isti oni koji bi da "biju pedere" ne posmatraju muslimane mnogo drugačije - kao devijaciju od onog što je u njihovoj vizuri "normalno".

Imam utisak da to nećeš shvatiti, ali moje je da ti predočim.
ed_novipazar ed_novipazar 08:22 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

antioksidant
uspori malo sa osudama.

Ako išta osudjujem onda su to teror i nasilje. Kako nad ljudima i životinjama tako i nad zdravim razumom.
maksa83 maksa83 08:24 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Kako nad ljudima i životinjama tako i nad zdravim razumom.

Malo stvari je veće nasilje nad zdravim razumom od vladajućih religija, pa ja ipak mislim da one kojima je to način života treba zaštiti od onih koji misle da je to iz nekog razloga pogrešno.
antioksidant antioksidant 08:25 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

ed_novipazar
antioksidant
uspori malo sa osudama.

Ako išta osudjujem onda su to teror i nasilje. Kako nad ljudima i životinjama tako i nad zdravim razumom.

na čudan način to radiš
proglašavajući sebe za tumača zdravog razuma
kažem ti, razmisli o tome. zaludan ti je to posao. i nehuman
ed_novipazar ed_novipazar 08:28 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

maksa83

Zar joj nije lakše da prosto - analogno tome - zabrani Džamije?

Nije. Postojanje džamije spada u osnovna prava o kojima sam govorio. Besmisleno je uporedjivati postojanje džamije i održavanje parade.
Nečija vera je nečija perverzija.

Tudja vjera se može zamrziti ali teško da se može smatrati perverzijom. Sve i da ima takvih, stvar se ne mijenja.
Imam utisak da to nećeš shvatiti, ali moje je da ti predočim.

Zahvaljujem na pokušaju. Iz istih razloga i ja razgovaram sa vama.
ed_novipazar ed_novipazar 08:30 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

antioksidant

proglašavajući sebe za tumača zdravog razuma

Stavove koje ti zastupas ne smatras u skladu sa zdravim razumom? Smatras. Zasto onda meni uskracujes to pravo?
maksa83 maksa83 08:31 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Nije. Postojanje džamije spada u osnovna prava o kojima sam govorio. Besmisleno je uporedjivati postojanje džamije i održavanje parade.

Meni je - u ravni zaštite nečijih prava - to apsolutno isto - stigmatizovana manjina koju ugrožava nekolicina psihopata. U tvojoj vizuri druga stigmatizovana manjina je devijantna i kao takva nije vredna zaštite. To je, po meni, duboko pogrešno.
ed_novipazar ed_novipazar 08:32 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

maksa83

Malo stvari je veće nasilje nad zdravim razumom od vladajućih religija, pa ja ipak mislim da one kojima je to način života treba zaštiti od onih koji misle da je to iz nekog razloga pogrešno.

Sa prvim se ne slažem. Sa drugim se slažem.
antioksidant antioksidant 08:35 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

ed_novipazar
antioksidant

proglašavajući sebe za tumača zdravog razuma

Stavove koje ti zastupas ne smatras u skladu sa zdravim razumom? Smatras. Zasto onda meni uskracujes to pravo?

ti osuđuješ i prosuđuješ, proglašavaš sebe tumačem zdravog razuma. i ne uskraćujem ti ja to (u suštini ti ne uskraćujem ništa. pričamo samo)
antioksidant antioksidant 08:36 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Sa prvim se ne slažem. Sa drugim se slažem.

ok, jasno je da se slažeš sa potrebom da se sve religije podjednako tretiraju. hajde sad da pričamo o svim ljudima
ed_novipazar ed_novipazar 08:39 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

maksa83
U tvojoj vizuri druga stigmatizovana manjina je devijantna i kao takva nije vredna zaštite. To je, po meni, duboko pogrešno.

Pogrešan zaključak. I homoseksualce treba zaštiti. Njihove živote, imetke, pravo na školovanje, posao ... Ali ne treba promovisati njihov stil života. To je nemoral a po Ustavu dužni smo moral zaštititi.
ed_novipazar ed_novipazar 08:41 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

antioksidant
Sa prvim se ne slažem. Sa drugim se slažem.

hajde sad da pričamo o svim ljudima

Nemoj da kvarimo temu
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:43 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Ja o paradi mislim da je obican kic, vasar neukusa,


Stvar ukusa.

Meni je gej parada, ne ova naša nego kako ih prave u svetu, festival radosti i pozitivne energije. A ova naša jedna jedina mi je izgledala kao ekranizacija mita o borbi dobra i zla.

A ako ćemo o kiču i neukusu, meni nema većeg kiča i neukusa od one heteroseksualne parade svakog proleća, kada o trošku poreskih obveznika grad Beograd venčava na stotine parova đuture.
antioksidant antioksidant 08:44 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

To je nemoral

opet sebe proglašavaš za tumača
i parada nije promovisanje (čak i da jeste mnogo je manje promovisanje od verske nastave)
ed_novipazar ed_novipazar 08:47 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

antioksidant
To je nemoral

opet sebe proglašavaš za tumača

A ako ti kažeš da jeste moralno, onda nisi tumač?

Vjerska nastava se može shvatiti i kao promocija ali vjerska nastava nije nemoralna.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:50 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Ali ne treba promovisati njihov stil života.


Ako na najavu gej parade huligani momentalno krenu da prete, kako je moguće da bilo ko ne vidi da je srž i suština te parade protest protiv nasilja koji trpe svakodnevno, a ne promocija njihovog stila života?

A što se promocije tiče... pitala bih te nešto krajnje lično, a ti ne moraš da odgovoriš ako nećeš. Ali u odgovoru je ključ za razumevanje bilo kakve "promocije". Dakle, pitanje glasi (i za tebe i za sve ostale heteroseksualce koji se plaše "promocije" gej parade):

Možeš li sebe da zamisliš u seksualnom činu s osobom istog pola?
antioksidant antioksidant 08:52 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

A ako ti kažeš da jeste moralno, onda nisi tumač?

ne, jer ja ne namećem svoje tumačenje svima i ne tražim da se svet prilagodi mojim tumačenjima morala.
a po mom tumačenju verska nastava je ne samo nemoralna već i direktno radi na zatupljivanju i zaglupljivanju i kopanju rovova medju ljudima
antioksidant antioksidant 08:52 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Možeš li sebe da zamisliš u seksualnom činu s osobom istog pola?

na paradi?
maksa83 maksa83 08:56 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Pogrešan zaključak. I homoseksualce treba zaštiti. Njihove živote, imetke, pravo na školovanje, posao ... Ali ne treba promovisati njihov stil života.

Stil života je nositi japanke na -10 ili oblačiti samo crno ili izbušiti sebe sa 1kg pirsinga. Biti homoseksualac - verovao iii ne - nije nečiji svestan izbor, niti može javnom promocijom nekome biti uvaljeno ili nametnuto kao izbor. U ravni isticanja "specifičnog stila života" ja ne vidim veliku razliku između jednog šetanja gradom i držanja Džamije i puštanja molitve na zvučnicima u centru grada 0-24, 365 dana u godini. Podjednako mi je glupo protivljenje toj jednodnevnoj paradi koliko i kad bi neko tražio da se Džamije isele "tamo negde da me ne nerviraju".

Ponavljam - APSOLUTNO ISTA ekipa koja bi da "juri i bije pedere" bi sutra isterala iz grada ili zapalila Džamiju - kao što to već jeste pre neku godinu uradila.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:01 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Biti homoseksualac - verovao iii ne - nije nečiji svestan izbor, niti može javnom promocijom nekome biti uvaljeno ili nametnuto kao izbor.


Sad mi pokvari zaključak po odgovoru na pitanje...
ed_novipazar ed_novipazar 09:09 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Krugolina Borup
Ali ne treba promovisati njihov stil života.


Ako na najavu gej parade huligani momentalno krenu da prete, kako je moguće da bilo ko ne vidi da je srž i suština te parade protest protiv nasilja koji trpe svakodnevno, a ne promocija njihovog stila života?

A što se promocije tiče... pitala bih te nešto krajnje lično, a ti ne moraš da odgovoriš ako nećeš. Ali u odgovoru je ključ za razumevanje bilo kakve "promocije". Dakle, pitanje glasi (i za tebe i za sve ostale heteroseksualce koji se plaše "promocije" gej parade):

Ja to tako ne vidim. Parada nije nikakvo skretanje paznje na ugrozen status. Primjer je Njemacka. Nisu ugrozeni ali im je merak da paradiraju. E i ovima u BG je merak.

Možeš li sebe da zamisliš u seksualnom činu s osobom istog pola?

Zar ti nakon svega sto sam rekao licim na nekoga ko moze sebe da zamisli i tom odnosu?


freehand freehand 09:16 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Ponavljam - APSOLUTNO ISTA ekipa koja bi da "juri i bije pedere" bi sutra isterala iz grada ili zapalila Džamiju - kao što to već jeste pre neku godinu uradila.

Ekipa za koju je karakteristično da joj je potpuno ravnomerno neznanje ičega o pitanjima vere, nacije, seksualnosti, a veličina tog neznanja i socijalne tuposti može se porediti samo sa količinom nasilja koju je to krdo spremno da primeni ne bi li to svoje neznanje i bes nametnulo kao vladajući društveni model.
Ja to tako ne vidim. Parada nije nikakvo skretanje paznje na ugrozen status. Primjer je Njemacka. Nisu ugrozeni ali im je merak da paradiraju. E i ovima u BG je merak.

Pa? Misliš da ima bitne razlike u odnosu na Guču ili Exit?
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:20 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Zar ti nakon svega sto sam rekao licim na nekoga ko moze sebe da zamisli i tom odnosu?


Znači, ne.
Samim tim, nije mi jasno kakve se promocije plašiš?
Kako neko može da ti ispromoviše da se upustiš u nešto što nemaš u sebi kao kod s kojim si se rodio? Tebi, ili bilo kom drugom heteroseksualcu/heteroseksualki.

Ili jesi, ili nisi - lav.
Nema, ono, razmišljam da se možda odlučim za neki drugi proizvod, daj da gledam malo reklame da vidim šta to oni drugi nude.

ed_novipazar ed_novipazar 09:30 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Vrtimo se u krug. Nije u pitanju strah već promocija nemorala, da ne upotrijebim grublju riječ, već me upozoravaju da pretjerujem

Freehand, kod Guče i kod Exita možemo da govorimo o neukusu, kiču ali ne i o promociji nemorala.
ed_novipazar ed_novipazar 09:31 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

maksa83
Biti homoseksualac - verovao iii ne - nije nečiji svestan izbor, niti može javnom promocijom nekome biti uvaljeno ili nametnuto kao izbor.

Vjerovao ili ne - jeste svjestan izbor.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:33 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

E i ovima u BG je merak.


Mnogo čudno shvataš pojam "merak".

Ne mogu da se složim da se gej parada u Nemačkoj i u Beogradu ne razlikuju. Ovo što mi prolazimo sada, u Nemačkoj, Americi i drugde dešavalo se šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Potpuno ista stvar se dešavala. Gej parade su i nastale originalno kao protest protiv nasilja. Nakon što je ta borba urodila plodom (nakon mnogo razbijenih noseva i kostiju, odbijanja policije da ih zaštiti, i sve ostalo što vidimo u našem malom ćošku sveta danas), gej parade su promenile karakter. Više nisu borba protiv nasilja, pošto su se izborili za to da ih zvaničnici zaštite. Sada su proslava i festival, kao i festival u Riju što je. Dakle, ajde, mogu se nazvati "merakom".

Kod nas smo daleeeeeeeeko od tog meraka. Kod nas je gej parada ono što je u svetu bila u svom originalnom obliku pre više od pola veka: borba protiv nasilja.

Ono što je, pak, zajedničko i za svetske i za naše gej parade, jeste ono što one definitivno i nikako nisu. Nisu promocija. Nema se šta tu promovisati. Ili jesi ili nisi - lav. Ne možeš se promocijom pretvoriti u jelena, nikako.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:37 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Vjerovao ili ne - jeste svjestan izbor.


Čekaj, onda to znači da bi ti mogao dobrovoljno i svesno da se upustiš u seksualni čin s osobom istog pola? Zar mi upravo nisi rekao da ne bi mogao?
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:39 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Nije u pitanju strah već promocija nemorala,


Definiši "nemoral".
maksa83 maksa83 09:40 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

ed_novipazar
maksa83
Biti homoseksualac - verovao iii ne - nije nečiji svestan izbor, niti može javnom promocijom nekome biti uvaljeno ili nametnuto kao izbor.

Vjerovao ili ne - jeste svjestan izbor.

Jeste, koliko i astigmatizam.
antioksidant antioksidant 09:42 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

ed_novipazar
maksa83
Biti homoseksualac - verovao iii ne - nije nečiji svestan izbor, niti može javnom promocijom nekome biti uvaljeno ili nametnuto kao izbor.

Vjerovao ili ne - jeste svjestan izbor.

to je dogma. nema veze sa realnošću.
odličan primer loših posledica veronauke
ed_novipazar ed_novipazar 09:43 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Krugolina Borup
Vjerovao ili ne - jeste svjestan izbor.


Čekaj, onda to znači da bi ti mogao dobrovoljno i svesno da se upustiš u seksualni čin s osobom istog pola? Zar mi upravo nisi rekao da ne bi mogao?

Ne nisam to rekao. To si ti tako shvatila. Ono sto sam ja rekao (vidi gore) znaci da ja takav odnos ne zelim.
antioksidant antioksidant 09:43 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

maksa83
ed_novipazar
maksa83
Biti homoseksualac - verovao iii ne - nije nečiji svestan izbor, niti može javnom promocijom nekome biti uvaljeno ili nametnuto kao izbor.

Vjerovao ili ne - jeste svjestan izbor.

Jeste, koliko i astigmatizam.

ne znamo to dok ne bude organizovana parada osoba sa astigmatizmom
ed_novipazar ed_novipazar 09:44 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Krugolina Borup
Nije u pitanju strah već promocija nemorala,


Definiši "nemoral".

Suprotno moralu
ed_novipazar ed_novipazar 09:45 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

antioksidant
ed_novipazar
maksa83
Biti homoseksualac - verovao iii ne - nije nečiji svestan izbor, niti može javnom promocijom nekome biti uvaljeno ili nametnuto kao izbor.

Vjerovao ili ne - jeste svjestan izbor.

to je dogma. nema veze sa realnošću.
odličan primer loših posledica veronauke

Nije vjeronauke. Moze biti samo posljedica citanja Alfreda Adlera.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:51 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Ne nisam to rekao.


Rekao si (citiram):
"Zar ti nakon svega sto sam rekao licim na nekoga ko moze sebe da zamisli i tom odnosu?"

Znači, ne možeš sebe da zamisliš u tom odnosu, ali mogao bi svesno i dobrovoljno na njega da pristaneš? Da li iz te dve izjave mogu da zaključim da, ako bi svesno i dobrovoljno na njega pristao, to ne znači i da bi u tome uživao?
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:52 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Suprotno moralu


Onda definiši "moral".
(Suprotno nemoralu? )
maksa83 maksa83 09:56 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Nije vjeronauke. Moze biti samo posljedica citanja Alfreda Adlera.

Alfed Adler je homoseksualce psihoterapijom "lečio" od njihovog "poremećaja" koji je video kao "kompleks inferiornosti sopstvenog pola".

Da li ta praksa - psihoterapija kao lek protiv homoseksualnosti - više ne postoji zato što su u poslednjih 100 godina (koliko je prošlo od tada) svi postali jako glupi, ili se nešto i naučilo?
ed_novipazar ed_novipazar 09:57 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Krugolina Borup
Ne nisam to rekao.


Rekao si (citiram):
"Zar ti nakon svega sto sam rekao licim na nekoga ko moze sebe da zamisli i tom odnosu?"

Znači, ne možeš sebe da zamisliš u tom odnosu, ali mogao bi svesno i dobrovoljno na njega da pristaneš?

To je teoretski moguce. Ali kako rekoh, ja to ne zelim. Kao sto je teoretski moguce da postanem pusac ali prakticno nije jer ne zelim.

Da li iz te dve izjave mogu da zaključim da, ako bi svesno i dobrovoljno na njega pristao, to ne znači i da bi u tome uživao?

Ako govorimo o necemu nepoznatom onda je moguc i pozitivan i negativan odgovor.


ed_novipazar ed_novipazar 10:01 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

maksa83

Da li ta praksa - psihoterapija kao lek protiv homoseksualnosti - više ne postoji zato što su u poslednjih 100 godina (koliko je prošlo od tada) svi postali jako glupi, ili se nešto i naučilo?

Ni jedno ni drugo. U pitanju je dobro odradjen posao lobija homoseksualaca.
antioksidant antioksidant 10:03 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

ed_novipazar
maksa83

Da li ta praksa - psihoterapija kao lek protiv homoseksualnosti - više ne postoji zato što su u poslednjih 100 godina (koliko je prošlo od tada) svi postali jako glupi, ili se nešto i naučilo?

Ni jedno ni drugo. U pitanju je dobro odradjen posao lobija homoseksualaca.

da ti zahvalim na dobijenih 10 eura u opkladi. kum ne može da veruje da sam od reči do reči pretpostavio šta ćeš napisati
(isplati se i meni ta veronauka - znam sve dogme)
ed_novipazar ed_novipazar 10:03 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Krugolina Borup
Suprotno moralu


Onda definiši "moral".
(Suprotno nemoralu? )



Najkrace i najjednostavnije: Moral

Ako imas sta zanimljivije rado bih procitao. Posebno nesto sto protivrjeci mom stavu.
ed_novipazar ed_novipazar 10:05 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

antioksidant
ed_novipazar
maksa83

Da li ta praksa - psihoterapija kao lek protiv homoseksualnosti - više ne postoji zato što su u poslednjih 100 godina (koliko je prošlo od tada) svi postali jako glupi, ili se nešto i naučilo?

Ni jedno ni drugo. U pitanju je dobro odradjen posao lobija homoseksualaca.

da ti zahvalim na dobijenih 10 eura u opkladi. kum ne može da veruje da sam od reči do reči pretpostavio šta ćeš napisati
(isplati se i meni ta veronauka - znam sve dogme)

Imas srecu pa ti kum blizu. Moj je podaleko od mene. Da nije ja bih zaradio mnogo vise od 10€.
antioksidant antioksidant 10:09 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Imas srecu pa ti kum blizu. Moj je podaleko od mene. Da nije ja bih zaradio mnogo vise od 10€.

nama moja pokojna baba prenosi poruke i vrši transfer novca. niej ni skupa. za ovih 10 eura dugujem joj samo 2 orasnice
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:10 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

To je teoretski moguce. Ali kako rekoh, ja to ne zelim.


A ako se gej parada bude održavala jednom godišnje u Beogradu, može da se desi da poželiš?
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:21 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Najkrace i najjednostavnije: Moral


Kao što se iz linka koji si dao može lepo videti, "moral" i "nemoral" su veoma promenljive kategorije, i zavise od promena u društvu.

Nekada je bilo nemoralno da se muškarac i žena ljube na ulici, ili da film sadrži scenu u kojoj se oni ljube. Danas se to više ne etiketira kao nešto nemoralno. Nekada je nemoralno bilo da ženska suknja bude toliko kratka da joj se vide članci na nogama. Danas nije nemoralno ni kada je suknja do kolena.

Etiketirati bilo šta kao "moralno" ili "nemoralno" je, stoga, zaludan posao, pošto su sve etikete prolaznog karaktera. Kako se društvo menja, menjaju se i spiskovi stvari koje potpadaju pod naslove "moralan" i "nemoralan".
ed_novipazar ed_novipazar 10:26 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Krugolina Borup
To je teoretski moguce. Ali kako rekoh, ja to ne zelim.


A ako se gej parada bude održavala jednom godišnje u Beogradu, može da se desi da poželiš?

Jooj ženske, uporna da me navuče na tanak led

Vidi, ima jedna preporuka koju je nama vjernicima dao Poslanik a.s. Kaže: "Ne pribilžavajte se bludu." Ovim nas Poslanik Muhammed uči da je moguće da i vjernik napravi taj pogrešan korak, da se oda bludu i nemoralu. Nisam o tome nikada razmišljao ali vjerujem da je isto tako moguće i da vjernik padne u klopku homoseksualnosti. Lično ne znam ni jedan primjer što ne znači da ne postoji. Zanimljivo pitanje. Ali, šta mu je svrha
antioksidant antioksidant 10:32 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

ima jedna preporuka koju je nama vjernicima dao Poslanik a.s. Kaže: "Ne pribilžavajte se bludu.

lepo - tebi je preporuceno da se paradi ne priblizavas (cak i ako prihvatimo da je blud - uostalom ti je mozes tako dozivljavati) ali nema preporuke koja zabranjuje paradu nezavisno od tvog učešća u njoj. dakle - ti se drži u 4 zida i sve ok
(šala, šala...)
ed_novipazar ed_novipazar 10:35 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Krugolina Borup
Najkrace i najjednostavnije: Moral


Kao što se iz linka koji si dao može lepo videti, "moral" i "nemoral" su veoma promenljive kategorije, i zavise od promena u društvu.

Etiketirati bilo šta kao "moralno" ili "nemoralno" je, stoga, zaludan posao, pošto su sve etikete prolaznog karaktera. Kako se društvo menja, menjaju se i spiskovi stvari koje potpadaju pod naslove "moralan" i "nemoralan".

Upravo tako, to je pojam cija sadrzina zavisi od prostora i vremena. To je tačno ali griješiš kada govoriš o "etiketiranju" jer se u definiciji kaze: Moral je u nekoj sredini objektivan i nalazi se u obliku društvene svijesti, sistema običaja, navika, normi.

edit:
Dakle, nije zaludan posao nesto oznaciti kao moralno ili nemoralno. Uzaludno je shvatanja moralnog i nemoralnog iz Njemacke pokusati primjeniti na Saudi Arabiju ili Srbiju.
ed_novipazar ed_novipazar 11:02 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Mala ispravka iako nebitna za tok diskusije. Naime, ne priblizavajte se bludu nisu bile rijeci Muhameda a.s. vec je citat iz Kur'ana.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:49 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Jooj ženske, uporna da me navuče na tanak led


Nije mi to namera, časna reč. Namera mi je da tebe (i druge) navedem da razmisliš o temi o kojoj pričamo iz nekog drugog ugla, iz koje je možda do sad nisi posmatrao.

Lako je bludom i nemoralom nazivati nešto što ti je jako, jako daleko i nepoznato. Koliko homoseksualaca lično poznaješ? S koliko si homoseksualaca u životu pričao o razlozima njihovog homoseksualizma? Kad su i kako su otkrili da su homoseksualci? Šta bi bilo da ti neki član najuže porodice, brat na primer, dođe jedan dan i kaže: ja sam homoseksualac? Da li bi ti se način na koji posmatraš homoseksualce promenio, ili ne?

Svrha zamišljanja ovih situacija, kao što je bio i moj poziv da sebe zamisliš u seksualnom činu s osobom istog pola, jeste... tek pokušaj da se izmesti perspektiva iz koje posmatraš stvari.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:55 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Uzaludno je shvatanja moralnog i nemoralnog iz Njemacke pokusati primjeniti na Saudi Arabiju ili Srbiju.


Ja bih ovu tvoju rečenicu, da bih se s njom 100% mogla složiti, morala preraditi na sledeći način:

Uzaludno je TRENUTNO shvatanje moralnog i nemoralnog iz SADAŠNJE Nemačke pokušati primeniti na SADAŠNJU Saudijsku Arabiju.

A Srbiju tu ne bih baš uz Saudijsku Arabiju pominjala. Srbija se, u ovom smislu, ne može posmatrati kao celina, kao jedno i jedinstveno društvo s unikatnim shvatanjima morala i nemorala. Unutar tog društva imaš razne grupacije čije se shvatanje moralnosti i nemoralnosti razlikuje - ne samo po pitanju gej parade, već i u vezi s kojekakvim drugim pitanjima.

Nemaš ti jedan set moralnih i nemoralnih normi u srpskom društvu.
ed_novipazar ed_novipazar 13:33 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Krugolina Borup
Jooj ženske, uporna da me navuče na tanak led

Lako je bludom i nemoralom nazivati nešto što ti je jako, jako daleko i nepoznato. Koliko homoseksualaca lično poznaješ? S koliko si homoseksualaca u životu pričao o razlozima njihovog homoseksualizma? Kad su i kako su otkrili da su homoseksualci? Šta bi bilo da ti neki član najuže porodice, brat na primer, dođe jedan dan i kaže: ja sam homoseksualac? Da li bi ti se način na koji posmatraš homoseksualce promenio, ili ne?

Jeste mi daleko kao dozivljaj ali ne znaci da ne mogu zauzeti stav. Ne poznajem niti jednog homoseksualca licno. Moram li? Nikada nisam probao drogu, nikada nisam pusio, nikada se nisam kurvao. Poznajem neke drogirase, poznajem mnogo pusaca, poznajem i neke sto se kurvaju ... to poznanstvo sa svima njima nije ni trunku promijenilo moj stav o tim stvarima. Zasto bih promijenio stav o homoseksualnom odnosu? Zato sto ce mi reci da oni moraju biti to sto jesu? Sve i da moraju, njihovo moranje je slicno tvom moranju da pusis. Prepustili su se uzivanju u necemu u cemu se uzivanje ne treba traziti. Oni su ga trazili i dobili su ga. Niti si ti pusac po rodjenju, niti su oni homoseksualci po rodjenju. Niti si ti morala da probas cigare, niti su oni morali da probaju istospolnog partnera. Iako ste znali da nije u redu to sto radite vi ste ipak uradili. Vase uzivanje u onome sto volite je potisnulo cinjenicu da se zapravo radi o stetnim i odvratnim stvarima. Izvini, ne bih da te naljutim, jako si korektan sagovornik ali, ja to tako dozivljavam. Strast a ne genetika je po srijedi.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:46 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Izvini, ne bih da te naljutim, jako si korektan sagovornik ali, ja to tako dozivljavam.


Ne ljutiš me, i ti si korektan sagovornik. Da imamo isto mišljenje o nečemu, ne bismo ni imali potrebu da razgovaramo, tj. razmenjujemo različita mišljenja. S tim što cilj mog razgovora nije da te "preobratim" u mišljenju. Razgovaram pošto pokušavam da shvatim zašto imaš takav stav i mišljenje kakve imaš. A istovremeno pokušavam da objasnim i zašto su moje mišljenje i stav kakvi jesu. Pa u svemu tome, ako samo čujemo i ispoštujemo jedno drugo i različitost mišljenja - nešto smo korisno za sebe, i za kulturu dijaloga u društvu uradili.

niti su oni homoseksualci po rodjenju.


Zvučiš izuzetno samouvereno dok iznosiš ovu tvrdnju. Zanima me, otkud jačina tog uverenja? Na čemu ga zasnivaš, tj. šta je tebi "dokaz" da homoseksualci nisu homoseksualci po rođenju? Pošto kažeš da ne znaš homoseksualce, te sa njima nisi nikad o tome pričao, pretpostavljam da to uverenje ne potiče iz izjave nekog homoseksualca. Odakle, onda, potiče?
Bili Piton Bili Piton 14:20 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

ed_novipazar
maksa83
Biti homoseksualac - verovao iii ne - nije nečiji svestan izbor, niti može javnom promocijom nekome biti uvaljeno ili nametnuto kao izbor.

Vjerovao ili ne - jeste svjestan izbor.


Ne, nije. Svestan bi izbor bio ako bi neki homoseksualac odlučio da (više) ne opšti s istim polom. On i dalje medjutim ostaje homoseksualac jer će ga i dalje erotski uzbudjivati osobe istog pola, na to ne može da utiče, taj izbor nije svestan.

Ova distinkcija je naročito nejasna onima koji homoseksualnost proganjaju iz religijskih pobuda.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:35 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Moral je u nekoj sredini objektivan i nalazi se u obliku društvene svijesti, sistema običaja, navika, normi.
edit:
Dakle, nije zaludan posao nesto oznaciti kao moralno ili nemoralno. Uzaludno je shvatanja moralnog i nemoralnog iz Njemacke pokusati primjeniti na Saudi Arabiju ili Srbiju.

Zato se u jednoj zemlji, da ne bi bilo konfuzije, ne primenjuje Moral kao vrhovni pravni akt (zbog relativnosti koja je lepo oslikana gornjim citatom), već Ustav. A Ustav definiše jednakost svih građana pred zakonom.

U skladu s tim država mora da obezbedi jednaka prava svih svojih građana, bez obzira na pol, veru, naciju, političku pripadnost, boju kože ili seksualnu opredeljenost.

U tom pogledu, naročito je važno da država obrati pažnju na one grupe (među pomenutim) koje su manjinske i/ili ugrožene, i njima mora da obezbedi dodatnu zaštitu.

Kad se ovo prihvati kao premisa, potpuno je irelevantno da li je homoseksualnost bolest, nemoral, da li je o tome Prorok rekao nešto, da li se izjasnio Buda, Manitu ili Sveti Pantelejmon...sve to postaje irelevantno pred činjenicom da građanin zbog svojih seksualnih preferenci ne sme da bude ponižavan, šikaniran, maltretiran ili da se na bilo koji način oseća građaninom drugog reda.

by the way, za one koji su uvereni i dalje da je homoseksualnost bolest: moderna medicina to negira...ali i da jeste, da li bi to značilo da sutra invalidi ne bi smeli da prave svoju javnu manifestaciju?
ed_novipazar ed_novipazar 14:42 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Krugolina Borup

Zvučiš izuzetno samouvereno dok iznosiš ovu tvrdnju. Zanima me, otkud jačina tog uverenja? Na čemu ga zasnivaš, tj. šta je tebi "dokaz" da homoseksualci nisu homoseksualci po rođenju? Pošto kažeš da ne znaš homoseksualce, te sa njima nisi nikad o tome pričao, pretpostavljam da to uverenje ne potiče iz izjave nekog homoseksualca. Odakle, onda, potiče?

Ovo je zapravo kljucno pitanje. Po mom dubokom ubjedjenju a vjerujem da ga dijelis sa mnom, niti jedan covjek ne moze biti niti omalovazavan a pogotovu ne diskriminisan za nesto sto je stekao po rodjenju. Zato jer je sve ono sto se stice rodjenjem potpuno prirodna stvar. Makar se radilo i o psihofizickim anomalijama. I one su prirodne. E sad, sto se tice homoseksualnog odnosa, medicina cak i nakon 150 godina istrazivanja nije dala jasan odgovor. Jos uvijek ne postoji koncenzus. U takvoj situaciji ni jedni ni drugi nemaju pravo (ili imaju isto pravo) pozivati se na istrazivacke rezultate. U takvoj situaciji moras se osloniti i na neke druge, alternativne izvore. Znam da nije prihvatljivo da u ovu pricu uvlacim moje vjersko ubjedjenje. Naime, ja po defaultu odbijam homoseksualnost kao nesto urodjeno jer ga tako moja vjera ne tretira. Ali necu da se koristim time jer ako je dovoljno za mene, nije dovoljno za tebe i ako zelim dijalog sa tobom treba da ostavim po strani svoje vjersko ubjedjenje. Isto tako, diskutabilno je mozemo li se osloniti na izjave samih homoseksualaca jer se nalaze u nekoj vrsti sukoba interesa. Zato bi bilo bolje tragati za nekim za oboje prihvatljivim izvorima. Na primjer - licno iskustvo. Analizirajmo sebe. Koliko toga sto radimo (sto radimo, ne kako izgledamo) je urodjeno a koliko steceno? Sta je u pitanju i moze li da posluzi kao argument u ovoj prici. Ja sam u zivotu uradio jako puno lijepih stvari. Uradio sam i po neku koje se narado sjecam. I u jednom i u drugom slucaju bila je stvar izbora i samo(ne)kontrole. Nikada nisam osjetio da nesto moram da uradim. Mislim, priznajem da je pitanje kompleksno i ne insistiram na tome da 100% razmisljam ispravno. Volio bih cuti i tebe i druge zainteresovane.
kukusigameni kukusigameni 14:50 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

ed_novipazar
Zato jer je sve ono sto se stice rodjenjem potpuno prirodna stvar. Makar se radilo i o psihofizickim anomalijama. I one su prirodne.

Onda čemu obrezivanje?
ed_novipazar ed_novipazar 14:50 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Nebojsa Krstic

Kad se ovo prihvati kao premisa, potpuno je irelevantno da li je homoseksualnost bolest, nemoral, da li je o tome Prorok rekao nešto, da li se izjasnio Buda, Manitu ili Sveti Pantelejmon...sve to postaje irelevantno pred činjenicom da građanin zbog svojih seksualnih preferenci ne sme da bude ponižavan, šikaniran, maltretiran ili da se na bilo koji način oseća građaninom drugog reda.

Nebojsa, mi smo se vec slozili oko toga da ne smije da bude ponizavanja, sikaniranja, maltretiranja ... Tvoj komentar je izvan konteksta. Razgovaramo o paradi, da li da se odrzi ili ne. Ustav definise jednakost svih gradjana pred zakonom ali ustav ne primorava vlast da omogicu odrzavanje parade po svaku cijenu. Ustav garantuje pravo na javno okupljanje ali ga istovremeno uslovljava. Nije lijepo niti je doprinos diskusiji tumaciti Ustav selektivno.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:50 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

Ovo je zapravo kljucno pitanje. Po mom dubokom ubjedjenju a vjerujem da ga dijelis sa mnom, niti jedan covjek ne moze biti niti omalovazavan a pogotovu ne diskriminisan za nesto sto je stekao po rodjenju. Zato jer je sve ono sto se stice rodjenjem potpuno prirodna stvar. Makar se radilo i o psihofizickim anomalijama. I one su prirodne.

Ja ne delim, jer bi značio da je pojedincu oduzeta slobodna volja. I da su invalidi koji invaliditet stekli tokom života nemaju prava, ili imaju manja negi oni sa urođenim..Ili da musliman koji je rođen kao takav ima veća prava od onog ko je primio tu veru tokom života...To bi, naravno bio nonsens.

ed_novipazar ed_novipazar 14:51 17.09.2012

Re: Sta kaze ustav

kukusigameni
ed_novipazar
Zato jer je sve ono sto se stice rodjenjem potpuno prirodna stvar. Makar se radilo i o psihofizickim anomalijama. I one su prirodne.

Onda čemu obrezivanje?

Estetika

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana