Društvo

I zato su otišli...

medicor.94 RSS / 19.09.2012. u 12:37
Kada se zadesite negde u zapadnoj Evropi na autoputu i prolazite pored nekog sela ili čak pojedinačnih kuća, sasvim normalna stvar je da u tom delu puta postoji zaštitna zvučna barijera, jer nadležni za ekologiju u toj zemlji vode računa i o tom kvalitetu života svojih građana.Slična slika je i u zemljama u okruženju- u Sloveniji pa čak i u Hrvatskoj. Da ne spominjem da tamo negde, autoput ne prolazi kroz naseljena mesta nego postoje zaobilaznice i sa besprekornom horizontalnom i vertekalnom signalizacijom vas usmeravaju ka cilju putovanja. Mi smo još uvek egzemplar u negativnom smislu po tom pitanju. Autoput od međunarodnog značaja ( E 70) koji ide čak do Milana u Italiji samo u Srbiji prolazi kroz centar grada i to kroz metropolu.Ako poživimo malo duže možda ćemo i doživeti tu famoznu zaobilaznicu oko Beograda.Do tada sve po starom...
 
Živim u onom delu Novog Beograda gde mi autoput, koji se u našem delu grada zove Bulevar Arsenija Čarnojevića, bukvalno prolazi skoro ispod prozora. U našoj zgradi ( novija gradnja), izvođači radova su mislili i na buku kada su je projektovali pa imamo debela stakla na svim prozorima i vratima koja gledaju na autoput.  Slaba vajda, buka je nepodnošljiva iako, ruku na srce, malo blaža nakon otvaranja Mosta na Adi i delimičnog rasterećenja saobraćaja. Permanentno, 24 sata u toku dana, našom „ ulicom" tutnje automobili, autobusi i teški kamioni. Buka se malo redukuje iza ponoći jer je i frekvenca protoka vozila tada manja ali na scenu onda stupaju pasionirani motorciklisti koji, na onom delu autoputa koji je skoro idealno asvaltiran, probijaju „ zvučni zid" na svojim jamahama i kavasakijima..

Znam da su u međuvremenu, s vremena na vreme, pokretane ozbiljne inicijative građana Novog Beograda da se nešto uradi po pitanju buke uz autoput.Naravno bez uspeha..

Početkom 2007 god., verovatno inicijativom tadašnjeg Predsednika Opštine Novi Beograd, izvesnog Željka Ožegovića, svi mi koji živimo u ovom delu grada dobili smo lepo i bogato opremljene prospekte u kojima se upoznajemo sa dostignućima tadašnje vlasti u Novom Beogradu i planovima za budućnost. Lepo, malo više propagandno za moj ukus ali u redu. Na poslednjoj strani pomenute brošure data je mogućnost građanima da lično postavljaju pitanja vezana za rad opštinskih organa, daju sugestije i sl. bilo putem telefona ili na E- mail adresu. Po ko zna koji put ispadnem naivan, sastavim uljudno pismo sa pitanjem da li ima mogućnosti da se nešto uradi na smanjenju buke u našem delu grada kroz koji prolazi autoput i pošaljam. Nakon oko dva meseca, kada sam i zaboravio na „prepisku sa Opštinom" dobijem odgovor (valjda od Predsednika Opštine) kako je moje pismo proučio i isto uputio Stručnoj službi da ga razmotri pa kada se oni izjasne dobiću i ogovor. Stručna služba verovatno još uvek vredno radi na mom dopisu ili se u kompletnom sastavu preselila na neko novo, odgovorno radno mesto kao i dotični Ožegović. Kako god bilo, za ovih pet godina, nikakvog odgovora ili nedaj bože izvinjenja na kašnjenju istog.

Dobro poznata izreka da „narod ima vlast kakvu zaslužuje " uvek je aktuelna a naročito ove godine tokom „Majskih izbora". Aljkavost u radu, korupcija neslućenih razmera, nadmenost, nekompetentnost i najniži mogući populizam nisu bili neki aduti vladajuće garniture na potonjim izborima.Teška srca, ovom prilikom, DS nije bila moj izbor. Da sam glasao drugačije izdao bih samog sebe... I postizborna zbivanja u DS, dala su za pravo svima onima koji nisu glasali za njih. Proklamovana kao stožer demokratskih procesa u Srbiji, napretka, kompetentnosti, odgovornosti za rečeno ili urađeno, DS kao okosnica prethodne vlasti bila je katastrofalno razočaranje za Srbiju, po ko zna koji put izmučenu i poniženu .........

Atačmenti



Komentari (74)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 12:49 19.09.2012

Example

"Mi smo još uvek egzemplar u negativnom smislu po tom pitanju". zar nije lakse da se kaze primer. Egzemplar je stvarno ruzna rec. Example je jedna stvar, ali egzemplar ne znaci nista.


Inace slazem se u potpunosti sa tobom i preporucujem tekst. Politicari ne zive pored bucnih saobracajnica, tako da im to nije prioritet. Njima je prioritet Evropa, i kako da nas udalje od nje.
dragan7557 dragan7557 17:29 19.09.2012

Re: Example

Vasa s Tajcic:
Example je jedna stvar, ali egzemplar ne znaci nista.



Exemplar definition:

1. One that is worth imitation, a model.
2. One that is tipical or representative, an example.

Free Online Dictionary

cerski
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 01:59 20.09.2012

Re: Example

Pa to je isto. Exemplar znaci nesto, ali egzemplar ne znaci nista.
medicor.94 medicor.94 19:05 20.09.2012

Re: Example


Exemplar definition:

1. One that is worth imitation, a model.
2. One that is tipical or representative, an example.

Free Online Dictionary

cerski

Ajmo iz početka.Ako ovaj tekst iz prethodnog komentata ne znači Vama ništa ima i ovakva varijanta:
HRVATSKO -SRPSKO ENGLESKI RIJEČNIK
Drvodelić/ izdanje 1978 Zagreb

strana 98 / egzemplar m v. primjerak
buba_truba buba_truba 15:42 21.09.2012

Re: Example

Vasa S Tajcic
Pa to je isto. Exemplar znaci nesto, ali egzemplar ne znaci nista.

Hm, to što tebi ne znači ništa, da prostiš, ne znači ama baš ništa.
Nekima znači - и на ћирилици - дакако!

savamala savamala 12:59 19.09.2012

адреса

Права адреса за овај проблем је град Београд, а не општина Нови Београд. Претпостављам да би секретаријати за животну средину и саобраћај били надлежни.
Иначе, проблем буке је прилично потцењен у нашој средини.
alarih alarih 14:10 19.09.2012

Re: адреса

savamala
Права адреса за овај проблем је град Београд, а не општина Нови Београд. Претпостављам да би секретаријати за животну средину и саобраћај били надлежни.
Иначе, проблем буке је прилично потцењен у нашој средини.

Mislim da je prava adresa zapravo JP Putevi Srbije, oni su zaduženi za autoput.
Pre, bogami, podosta godina, recimo 7, ne sećam se tačno, rađeni su elaborati i projekti o postavljanju zvučnih barijera, završene kalkulacije, definisan i pilot-projekat koji je trebalo da se izvede baš na toj deonici.... i tu je sve stalo. Povremeno se neko iz Puteva seti te dokumentacije, ali se samo seti.
medicor.94 medicor.94 20:08 19.09.2012

Re: адреса

Slažem se sa vama.Moj cilj je bio da pored evidentnog problema koji se zove buka, pa ma gde bio, skrenem pažnju i na ono drugo.Ja sam napisao pismo Predsedniku Opštine Novi Beograd jer je mene i žitelje ovog dela grada pitao da li imamo sugestije ili neka pitanja.Ja ne moram da znam u čijoj je nadležnosti problem koji sam izneo.Ako nije u njegovoj, onda se taj problem prosledi nekom od nadležnih u Skupštini grada.To je drugi deo suštine o kojoj pišem; neodgovornost, traljavast u radu, indolentnost, neznanje...
mariopan mariopan 13:14 19.09.2012

...

Kad se bude čula do Dedinja onda će nešto uraditi?
vladaxy vladaxy 13:52 19.09.2012

Samo da razjasnimo

Svesno ste kupili stan uz autoput a sad hoćete da vam građani (budžet) plaćaju zaštitu od buke? To je morao investitor da uradi. Ako neće on, trebalo bi vi stanari da se dogovorite, skupite pare i napravite ogradu (kao kod mosta preko ade).

Ili prodate stan i kupite nekretninu u nekom pasivnom krajoliku.
apach92 apach92 14:00 19.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

vladaxy
Svesno ste kupili stan uz autoput a sad hoćete da vam građani (budžet) plaćaju zaštitu od buke?


moram da se slozim sa ovom konstatacijom. Zagadjenje bukom je odvratna stvar ali sami ste znali da kupujete stan pored beogradskog pardon srpskog autoputa a ne pored slovenackog ili nemackog autobana.

To u praksi znaci da ste pristali na buku i da tesko da ce neko nesto uciniti da vas zastiti od iste. Bas zato jer ste u Srbiji a ne u Sloveniji ili Nemackoj.

Dakle, organizujte se sa stanarima i samostalno napravite zastitu od zagadjenja jer ista ocigledno uopste nije u agendi onih od kojih to isto ocekujete.

Srecno!
babmilos babmilos 14:01 19.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

vladaxy
Svesno ste kupili stan uz autoput a sad hoćete da vam građani (budžet) plaćaju zaštitu od buke? To je morao investitor da uradi. Ako neće on, trebalo bi vi stanari da se dogovorite, skupite pare i napravite ogradu (kao kod mosta preko ade).

Ili prodate stan i kupite nekretninu u nekom pasivnom krajoliku.


na novom beogradu štošta nije projektovano sa idejom ovolikog saobraćaja, parkinzi pre svega. sada kada je već tako, deo parica od putarine koja se za taj autoput plaća može lepo da se uloži u zvučnu izolaciju. 750 dinara do niša, malo li je.
medicor.94 medicor.94 14:11 19.09.2012

Re: Samo da razjasnimo


Jako mi je žao što niste razumeli problem !Vi kupite stan gde vam je volja ali uslovi stanovanja bi trebalo da budu slični (barem u onom elementarnom smislu).Dakle, da je Bulevar Arsenija Čarnojevića moja ulica ili nas nekoliko stanara možda bi i prihvatio vašu ideju mada mi je i u takvoj kombinaciji malo bez veze.Elem, autoput o kome je reč ili ulica ispod mog prozora je javno infrasstukturno dobro kojim se voze i oni što stanuju u njoj ali i oni iz celog Novog Beograda, Srbije i inostranstva a verovatno i vi - te svi nabrojani prave buku danonoćnu.Ne vidim ni jedan razlog zašto bi mi stanari pravili zaštitu ili mesna zajednica ili bilo ko osim nadležnih.Uostalom da ne izmišljamo nadležnosti- iskustva baremo oko ovakvih stvari postoje decenijama na zapadu.
antioksidant antioksidant 14:13 19.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

Vi kupite stan gde vam je volja ali uslovi stanovanja bi trebalo da budu slični (barem u onom elementarnom smislu).

od uslova stanovanja zavisi i cena
Ne vidim ni jedan razlog zašto bi mi stanari pravili zaštitu

jer vama smeta dok ste u vašim stanovima


(ovo gore je "liberalni" način razmišljanja - s druge strane stoji "obaveza" države da sredi sve probleme (i to plati iz poreza koji neće uzeti građanima već od bogatih tajkuna) - u sredini se negde krije neko realno rešenje)
alarih alarih 14:19 19.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

apach92
Dakle, organizujte se sa stanarima i samostalno napravite zastitu od zagadjenja jer ista ocigledno uopste nije u agendi onih od kojih to isto ocekujete.

Srecno!

Pa nije baš rešenje da građani samostalno postavljaju bilo kakve konstrukcije na javnim površinama ili, još crnje, na autoputu. To je sa razlogom zabranjeno.

Sad, stoji to "znali ste da vam je tu autoput" (ja mislim o tome i kad rentam, a kamoli kad bih kupovala), ali stoji i da zaštita od buke nije više neka svemirska oprema, nedostupna običnim smrtnicima. I stoji da je to nešto što se finansira iz budžeta, kao i sve što se tiče putne mreže. Gde je to na listi prioriteta, ako takva lista uopšte negde postoji, o tome možemo da diskutujemo, onako, da nam prođe dan.
apach92 apach92 14:25 19.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

alarih

Pa nije baš rešenje da građani samostalno postavljaju bilo kakve konstrukcije na javnim površinama ili, još crnje, na autoputu. To je sa razlogom zabranjeno.

Sad, stoji to "znali ste da vam je tu autoput" (ja mislim o tome i kad rentam, a kamoli kad bih kupovala), ali stoji i da zaštita od buke nije više neka svemirska oprema, nedostupna običnim smrtnicima. I stoji da je to nešto što se finansira iz budžeta, kao i sve što se tiče putne mreže. Gde je to na listi prioriteta, ako takva lista uopšte negde postoji, o tome možemo da diskutujemo, onako, da nam prođe dan.


nije ali posto novobeogradska opstina sigurno nista nece uciniti povodom te buke onda kao jedino resenje ostaju casovi joge, samopomoci i slicno - kako iskljuciti percepciju buke iz svakodnevnog zivota.

Da se ne zavaravamo - u budzetu je takvo stanje da im resavanje problema buke tera suze na oci. Zacene se od smejanja pa krenu suze, tako.


alarih alarih 14:29 19.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

Opština, sve i da hoće, ne može ništa tu da učini, to nije njeno igralište.

Al' svejedno, čije god da je, suze mu oči, to je tačno.
laziiprevare laziiprevare 17:17 19.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

autoput ne prolazi kroz naseljena mesta + svesno ste kupili stan uz autoput + Bulevar Arsenija Čarnojevića moja ulica + časovi joge, samopomoći i slično + od uslova stanovanja zavisi i cena



Kada ste kupovali stan, vaša ulica jeste bila autoput, a sada je samo ulica kao u mnogim svetskim metropolama. Zbog lošeg izbora vlasti,ne možemo očekivati kvalitetan završetak obilaznice i javne ublaživače buke u dužem periodu.
Samopomoć ugradnjom boljih prozora ili drugim tehničkim rešenjima sigurno možete ublažiti vaše probleme. Inženjeri-blogeri sigurno znaju bolja tehnička rešenja od ovih koje se mogu pronaći na internetu.


DS kao okosnica prethodne vlasti bila je katastrofalno razočaranje za Srbiju

Okosnicu današnje vlasti čine partije koje su odgovorne za ratove, politička ubistva, progone devedesetih, korupciju neslućenih razmera, nadmenost, nekompetentnost, najniži mogući populizam, ekonomski bankrot... ili svi bolujemo od Alchajmera.

Deo žrtava režima koje očekuju pravdu.
medicor.94 medicor.94 17:31 19.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

Ne bolujemo svi od Alchajmera.. na protiv!!!DS je bila okosnica prethodne vlasti koja je katastrofalno razočarenje za Srbiju. Uz ove koje pominjete, koji su sada na vlasti idu drugi epiteti koje iz pristojnosti nećemo pominjati.
dragan7557 dragan7557 17:34 19.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

medicor.94 15:11 19.09.2012
Re: Samo da razjasnimo

Jako mi je žao što niste razumeli problem !

Ne brigaj bre, to je ovde normalna pojava.

Kad ti još nafrnu i neoliberaci ima da bude veselo. Uzgred postavljanje zvučne izolacije je u EU zakonska obaveza.

cerski
savamala savamala 19:21 19.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

Svesno ste kupili stan uz autoput a sad hoćete da vam građani (budžet) plaćaju zaštitu od buke? To je morao investitor da uradi. Ako neće on, trebalo bi vi stanari da se dogovorite, skupite pare i napravite ogradu (kao kod mosta preko ade).


Не могу да верујем да је неко написао ово! Само су новољотићевци (види под Карагаћа) гори од српских неолиберала. Здрава животна средина је уставно право али истовремено део је ткз. корпуса људских права како се у савремено свету доживљава и третира. Да ли значи да сиротиња нема право на чист ваздух? На заштиту од зрачења (јонизујућег и нејонизујућег)? На чисту воду? Како људи лако склизну у неку врсту фашизма, а, да тога, вероватно, нису ни свесни.
dragan7557 dragan7557 20:55 19.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

apach:
To u praksi znaci da ste pristali na buku i da tesko da ce neko nesto uciniti da vas zastiti od iste.


U kojoj od banana rama je to praksa?

cerski
dragan7557 dragan7557 20:57 19.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

vladaxy 14:52 19.09.2012
Samo da razjasnimo
Svesno ste kupili stan

A kako se to nesvesno kupuje stan?


cerski
apach92 apach92 21:47 19.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

savamala

Не могу да верујем да је неко написао ово! Само су новољотићевци (види под Карагаћа) гори од српских неолиберала. Здрава животна средина је уставно право али истовремено део је ткз. корпуса људских права како се у савремено свету доживљава и третира. Да ли значи да сиротиња нема право на чист ваздух? На заштиту од зрачења (јонизујућег и нејонизујућег)? На чисту воду? Како људи лако склизну у неку врсту фашизма, а, да тога, вероватно, нису ни свесни.


ma imaju pravo ali se drzavi hebe za sva prava od onih ustavnih do onih iz podzakonskih akata.

Raspravljati o ljudskim pravima u domenu kvaliteta zivotne sredine u Srbiji je sasvim bespredmetno.

Teorije o uredjenim blokovima sa kontrolisanim zagadjenjem od buke su divne ali su u Srbiji na nivou naucne fantastike.

Ono sto preostaje jeste da svaki pojedinac sto obuhvata i ove sto su svesno kupili stanove u bucnim podrucjima prihvati to kao cinjenicu koju je pre nego sto je obavio transakciju mogao i morao sam da proceni.

Da se ne shvatimo pogresno, verujem ja u boljitak pa i na ovu temu samo sto ce medicor-ovi unuci pisati o tome. Mozda.

Pre nego sto se pozabavimo okolinom moramo da vidimo koliko nas je zaista kostalo `Ocistimo Srbiju` pocev od odrzavanja sajta pa do propagandnog materijala. Inace dzaba smo krecili i mozgali kako da ljude resimo viska decibela.
laziiprevare laziiprevare 22:56 19.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

Да ли значи да сиротиња нема право на чист ваздух? + A kako se to nesvesno kupuje stan




Ne bolujemo svi od Alchajmera.. na protiv!!!



Problem buke u “vašoj ulici” i završetak obilaznice su u rukama izvesnih neimara, ali kao i do sada, ne očekujte izvinjenja na kašnjenju:

"Korupcije nema na Koridoru 10. Tenderi su bili besprekorni, konkursi svetskih formata, nigde nije napravljena greška"
vladaxy vladaxy 06:33 20.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

A kako se to nesvesno kupuje stan?

postoji i ostatak rečenice..."uz autoput". Vidiš da je zgrada uz autoput, ali tu činjenicu ne uzimaš u obzir.
8c_competizione 8c_competizione 06:44 20.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

Svesno ste kupili stan uz autoput a sad hoćete da vam građani (budžet) plaćaju zaštitu od buke?


ima i ovde istine
8c_competizione 8c_competizione 06:47 20.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

zamenjujete teze

onaj ko se vozi po autoputu to radi povremeno, tako da mu buka u stvari i ne smeta

a viste izabrali stambenu lokaciju bash uz autoput

znam da vam ovo nece pomoci, ali ste izbor lokacije trebali bolje odabrati

da je autoput pravljen po evropskim standardima, mozhda bi i imao zvucnu zashtitu
vladaxy vladaxy 06:51 20.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

Да ли значи да сиротиња нема право на чист ваздух?

Sirotinja ne kupuje stan u tim zgradama uz autoput...

Не могу да верујем да је неко написао ово! Само су новољотићевци (види под Карагаћа) гори од српских неолиберала.


I ja želim da grad ispred moje zgrade, umesto parkinga, izgradi podzemnu garažu jer moje dete ima pravo da se igra na poljani sa drugom decom, ali sad im automobili zauzimaju prostor.

Takođe, pošto mi avioni prolaze iznad zgrade, želim da grad izmesti aerodrom, ili da bar uvede zonu zabranjenog leta iznad moje opštine, jer i ja imam pravo na zaštitu od buke i zagađenja. Takođe želim da se izgrade šine po ulicama, pa da umesto autobusa idu španski tramvaji. Itd....

Hoćete sav komfor grada kombinovan sa seoskom idilom?
dragan7557 dragan7557 09:39 20.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

Vladaxy:
Hoćete sav komfor grada kombinovan sa seoskom idilom?


Baš vala! Umesto lepo da asfaltiraju put ko onaj iz Kačulica i naprave Raj za život, a bome i Kliniku za ojađeno srce!

Čudan bre svet!

cerski
dragan7557 dragan7557 09:46 20.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

apach:
ma imaju pravo ali se drzavi hebe za sva prava


Ma pobrkali ljudi izgleda još misle:

L' etat c'est moi!

i nemoš da i' ubediš da: nije bre tako!

cerski
dragan7557 dragan7557 09:48 20.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

vladaxy
A kako se to nesvesno kupuje stan?

postoji i ostatak rečenice..."uz autoput". Vidiš da je zgrada uz autoput, ali tu činjenicu ne uzimaš u obzir.

Čini ti se!

cerski
dragan7557 dragan7557 09:53 20.09.2012

Re:kožnjaci

lažiiprevare:
Problem buke u “vašoj ulici” i završetak obilaznice su u rukama izvesnih neimara, ali kao i do sada, ne očekujte izvinjenja na kašnjenju:

Jedan od ovi' dunđeri bre, k'o da je iz pesme:

Moj dečko nosi
patike i kožne jakne!

Mene sad niko nesme da takne!

cerski
noboole noboole 10:05 20.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

Meni bi stvarno bilo drago da se deo novca koji dajem drzavi kao organizaciji koja postoji da bi svima nama, pa i onima koji zive kraj autoputa bilo jednostavnije da zivimo, iskoristi da se sredi taj problem.

medicor.94 medicor.94 19:24 20.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

Da li po vašem rezonu treba da svi u glas kažemo- ko vam je kriv što ste kupili stan u zoni poletno sletnog dela aerodroma.Ne, dragi prijatelju, meni je žao što imate isti ili sličan problem i moj tekst je samo imao za cilj da malo zatalasa javno mnenje na tu temu i da svi mi zahtevamo i institiramo na onim pravima koja nam pripadaju jer su proklamovana a mogu da se ostvare iz budžeta koji svi mi punimo na osnovu različitih doprinosqa, taksi i sl.Cinizam nas neće odvesti nigde ili bar znamo dokle nas je doveo.Podržavam i ono oko podzemnih garaža pa i tramvaja po sredini ulice ali to baš i nije iz ove priče..
antioksidant antioksidant 19:56 20.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

a mogu da se ostvare iz budžeta

sigurni u ovo?
a podzemne garaze i tramvaji po sredini ulice pozitivno uticu na veci broj ljudi pa imaju i prioritet
medicor.94 medicor.94 21:00 20.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

antioksidant
a mogu da se ostvare iz budžeta

sigurni u ovo?
a podzemne garaze i tramvaji po sredini ulice pozitivno uticu na veci broj ljudi pa imaju i prioritet


Šta je pisac hteo da nam kaže?
antioksidant antioksidant 08:27 21.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

medicor.94
antioksidant
a mogu da se ostvare iz budžeta

sigurni u ovo?
a podzemne garaze i tramvaji po sredini ulice pozitivno uticu na veci broj ljudi pa imaju i prioritet


Šta je pisac hteo da nam kaže?

pa da je budžet ograničen i da postoje prioriteti u trošenju
vi imate problem u koji ste svesno uleteli čekajući da vam ga budžet reši
sad imate 3 opcije:
- da problem rešavate sami
- da čekate da dođete na red (dok se naprave podzemne garaže)
- da kukate da bi ste brže došli na red

vi ste izabrali treći pristup (usput se dureći na svakog ko vas ne podržava u tome)
da li je sada dovoljno jasno napisano ili da crtam?
apach92 apach92 09:01 21.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

evo ja cu danas da prodjem masinom po Bul. Arsenija Carnojevica i obecavam da cu da usporim na 80 misleci na okolno zagadjenje bukom. I u povratku cu da uradim isto.

A vi sto vam smeta buka da proucite sva dostignuca ovih sto prave prozore sa 3 4 5 i 27 komora reklamirajuci smanjenje buke, ladjenje leti a grejanje zimi i da se raspitate koliko decibela manje omogucavaju. To vam je jedini nacin s obzirom da budzet nece nista uciniti za vas.
medicor.94 medicor.94 20:08 21.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

Ovo je jako mudro rečeno i govori dovoljno o našem poimanju građanskih prava i načinu da ih zaštitimo kada su ugrožena..........
apach92 apach92 01:36 22.09.2012

Re: Samo da razjasnimo

mudro je razdvojiti teoriju od zivotne prakse u Srbiji
babmilos babmilos 13:57 19.09.2012

da li možda naši ne znaju...

... kako se štiti od buke? neeeeee, znaju veoma dobro. prva stvar koja je urađena na pristupnom putu ka mostu na adi (zapravo i pre nego što je put upšte završen) je postavljanje zvučne izolacije za lijepe kuće uz kafanu careva ćuprija.
antioksidant antioksidant 14:05 19.09.2012

Re: da li možda naši ne znaju...

pa štite od buke povećanejm cena goriva
manje automobila znači manje buke
medicor.94 medicor.94 14:15 19.09.2012

Re: da li možda naši ne znaju...

Bravo za uočeni detalj.Hteo sam da ga pomenem u tekstu ali da ne razvodnjavam priču.Dakle, stvarno ispred donjeg niza senjačkih vila koje su naspram prilazne trake ka Mostu na Adi stoji prozirna, adekvatnih meara napravljena zvučna barijera ...Ko će kome ako ne svoj....
predatortz predatortz 15:37 19.09.2012

Re: da li možda naši ne znaju...

medicor.94
Bravo za uočeni detalj.Hteo sam da ga pomenem u tekstu ali da ne razvodnjavam priču.Dakle, stvarno ispred donjeg niza senjačkih vila koje su naspram prilazne trake ka Mostu na Adi stoji prozirna, adekvatnih meara napravljena zvučna barijera ...Ko će kome ako ne svoj....



Dakle doktore, kućica na Senjaku je rešenje...
Pošto je 'moj' deo Novog Beograda u zoni sletanja, rado bih da Vam budem komšija.
8c_competizione 8c_competizione 06:49 20.09.2012

Re: da li možda naši ne znaju...

ah evo josh jednog "zelenog" ludaka

jedna/jedan od onih sto misle da se usporavanjem saobracaja u gradu smanjuje zagadjenje vazduha i slicno
8c_competizione 8c_competizione 06:50 20.09.2012

Re: da li možda naši ne znaju...

ta lokacija ulice/autoputa je napravljena po najnovijim standardima i u skorije vreme

tako da ...
rade.radumilo rade.radumilo 15:48 19.09.2012

Hmmm...

Živim pored autoputa, samo s druge strane Save. Prilikom projektovanja autoputa kroz BG (u vreme mraka, diktature i nebrige za prava građana) primenjena su, za ono vreme, najnovija dostignuća za kontrolu buke u zgradama građenim pored autoputa:
- odstojanje zgrade od samog autoputa (najmanje rastojanje je 50m: zgrade na potezu O.Brigada - N. Heroja sa jugoistočne strane autoputa) na svim drugim mestima je veće rastojanje. E sad, ono što je izgrađeno oko arene posle 1991-e, nije toliko blizu autoputa, koliko je okruženo pristupnim saobraćajnicama.
- odgovarajuća stolarija: jednostavno bolji prozori.
- i metode prostornog planiranja: Ukoliko je s jedne strane autoputa dugačka zgrada, s druge strane je gradnja isprekidanih formi (soliteri, poprečno postavljene zgrade ili jednostavno neki drugi sadržaji) što stvara otvoreniji prostor čime se izbegava efekat amfiteatra. Takođe i pojas zelenila, koji dodatno prigušuje buku. Opet, na potezu oko arene, će biti potrebno bar 20-ak godina da mladice u zelenom pojasu postanu drveće koje dodatno smanjuje buku.
Nivo buke u zgradama pored autoputa (bio sam u zgradama s obe strane Save) je čak niži nego u zgradi na NBG u kojoj sam ranije stanovao, a čiji prozori gledaju na prometnu ulicu, kao i mnogih drugih zgrada u BG koje su pored prometnih saobraćajnica.
Buka u BG je veliki problem kojim se niko ne bavi, ali za nas koji smo rođeni i odrasli u BG, buka je nešto s čim živimo već decenijama i ne postoji naročita razlika da li živeli uz bul. Arsenija Čarnojevića, ul. Jurija Gagarina, Ustaničku (gde za dobru meru, već skoro deceniju imate dva puta dnevno cirkus sa sirenama...)
Nema potrebe da se prave nekakve zvučne barijere oko autoputa. Dovoljno je da se poboljša standard građana Srbije, pa da se voze u proseku noviji automobili, autobusi i kamioni što bi značajno smanjilo nivo buke u celom Beogradu.
Doduše ne bi škodilo da se zelene površine uz saobraćajnice i ostrva po sredini saobraćajnica pojačaju drvećem.
nsarski nsarski 16:06 19.09.2012

Re: Hmmm...

Dovoljno je da se poboljša standard građana Srbije, pa da se voze u proseku noviji automobili, autobusi i kamioni što bi značajno smanjilo nivo buke u celom Beogradu.


Sto je (povecanje standarda i poboljsanje voznog parka cele zemlje), naravno, neuporedivo jeftinije nego da se naprave zvucne barijere, prema uobicajenim standardima u naseljenim mestima, tamo gde je autoput i gde je saobracaj gust.
anamarkana anamarkana 16:41 19.09.2012

Re: Hmmm...

posledica nepoznavanja materije su nesuvisli komentari tipa preselite se,sta cete tu i sl. ...

sustina je da vec usvojeni svetski standard predvidja kod autoputne infrastrukture postojanje
zastitne ograde od buke, zastitne ograde zbog zivotinja (npr. "za ptice" i "od ptica" itd.)
sto se sadrzi u glavnom projektu i podrazumeva se u izvedenom projektu (nije slucaj u Srbiji)...

dakle, ovakva vrsta zastite je deo objekta, tj autoputa a ne cef niti investitora, ni izvodjaca niti lokalnih vlasti!

u slucaju autoputa koji prolazi kroz naselje postavljanje ograda je prioritet i imperativ ali ovde
u Beogradu nemamo postovanje ni standarda ni projekata a o finansiranju i da ne govorimo,
za to tek nikad nema dovoljno sredstava...

"na zapadu" postoje i mnogi drugi inovativni nacini zastite, npr. u Austriji na nekim deonicama
autoputa brzina se za nocnu voznju smanjuje sa 130 na 110 km/cas, zatim postoji
ugradjivanje tzv. tihog asfalta koji proizvodi manju buku ...

itd. itd. da ne ulazimo dublje u strucni deo ove oblasti... evo par lepih primera






highshalfbooze highshalfbooze 17:22 19.09.2012

Re: Hmmm...

sustina je da vec usvojeni svetski standard predvidja kod autoputne infrastrukture postojanje
zastitne ograde od buke,

Ja ne znam svetske standarde, ali ovako balkanskim razmišljanjem dolazim do zaključka da su ove ogradice neprikladne za problem iz ovog bloga. Ovo su uglavnom barijere koje reflektuju zvuk nešto višlje da prebacuje nekih 10 metara (zavisno od udaljenosti objekta). U gradu prepunom solitera a i brda nemoguće je reflektovati zvuk bilo gde jer će uvek nekoga pogoditi. Rešenje je u upijačima, raster panelima u kombinaciji sa travnjacima žbunjem i drvećem. Problem je što je građevinska mafija gradila svuda zgrade gde im padne na pamet, a naš narod kupuje bez nekog prethodnog razmišljanja gde će parkirati auto, da li prolazi tu reka ili auto put, aerodrom, voz...
I da... nemojte da upotrebljavate fotografije koje se prodaju, a niste ih kupili. To je po svetskim standardima zabranjeno.
dragan7557 dragan7557 22:03 19.09.2012

Re: Hmmm...

nsarski
Dovoljno je da se poboljša standard građana Srbije, pa da se voze u proseku noviji automobili, autobusi i kamioni što bi značajno smanjilo nivo buke u celom Beogradu.


Sto je (povecanje standarda i poboljsanje voznog parka cele zemlje), naravno, neuporedivo jeftinije
nego da se naprave zvucne barijere, prema uobicajenim standardima u naseljenim mestima, tamo gde je autoput i gde je saobracaj gust.

Vala Nenade zreo si za Nobela za Ekonomiju!

Još nisam čuo da se standard meri jedinicama jeftino i skupo?

Koliko uopšte košta standard po bakalnicama Serbije, mislim onaj jeftiniji?

Za onaj neuporedivo najjeftiniji nisam zainteresovan!

Ko velim bre, da ne bude svet ljubomoran, a možda se i dugo čeka?

cerski
predatortz predatortz 15:54 19.09.2012

Gradski arhitekta

Doduše bivši, je naš blogokolega.
Bilo bi lepo čuti njegovo mišljenje o ovoj temi.
Mi se možemo pretvarati da u Beogradu ne postoji problem zagađenja bukom, ali to pretvaranje neće sprečiti narušavanje našeg, i zdravlja naše dece.
highshalfbooze highshalfbooze 16:54 19.09.2012

Pa vi ste zaštita od buke

medicor.94
Živim u onom delu Novog Beograda gde mi autoput, koji se u našem delu grada zove Bulevar Arsenija Čarnojevića, bukvalno prolazi skoro ispod prozora.

Gde će da naprave upijač buke kada vi stojite na njegovom mestu?
Možda ste vi zapravo zaštita od buke za vaše komšije. Ali su prodavali to u vidu stanova kako bi ućarili nešto. Građevinska mafija
nsarski nsarski 16:57 19.09.2012

Re: Pa vi ste zaštita od buke

Gde će da naprave upijač buke kada vi stojite na njegovom mestu?

Eno ima par slika gore...
Neke od tih zgrada (ako se tako mogu zvati) su pravljene pre nego sto je tuda prosao autoput.
highshalfbooze highshalfbooze 17:25 19.09.2012

Re: Pa vi ste zaštita od buke

Izbrisan duplikat
highshalfbooze highshalfbooze 17:28 19.09.2012

Re: Pa vi ste zaštita od buke

highshalfbooze
Neke od tih zgrada (ako se tako mogu zvati) su pravljene pre nego sto je tuda prosao autoput.


medicor.94
U našoj zgradi ( novija gradnja)



Edit:
Eno ima par slika gore...

Čini mi se da ste vi prava osoba koja može da izračuna na koji sprat će se popeti ova buka kada se reflektuje o ove panele.

Edit 2:

Kliknuo sam na "izmeni", a ne na "odgovori"

Edit 3: Izgleda da sam ipak na "odgovori"
medicor.94 medicor.94 20:10 19.09.2012

Re: Pa vi ste zaštita od buke

Smart !!
nsarski nsarski 20:16 19.09.2012

Re: Pa vi ste zaštita od buke

Čini mi se da ste vi prava osoba koja može da izračuna na koji sprat će se popeti ova buka kada se reflektuje o ove panele.


Pa, to ipak nije moja struka, ali verujem da ove Svajcarske (ili Austrijske, ili Japanske, ili kojegod) budale nisu dizali tu ogradu zezanja radi. Ja sam ih po USA vidjao u raznoraznim geometrijskim/arhitektonskim aranzmanima, skoro svugde, i ne secam se da se neko ozbiljno zalio. A bas su bile slicne ovima.
Mozda ipak gresim, na znam.
laziiprevare laziiprevare 23:14 19.09.2012

Re: Pa vi ste zaštita od buke

Neke od tih zgrada (ako se tako mogu zvati) su pravljene pre nego sto je tuda prosao autoput.

myredneckself myredneckself 23:28 19.09.2012

Re: Pa vi ste zaštita od buke

highshalfbooze
highshalfbooze
Neke od tih zgrada (ako se tako mogu zvati) su pravljene pre nego sto je tuda prosao autoput.


medicor.94
U našoj zgradi ( novija gradnja)



Edit:
Eno ima par slika gore...

Čini mi se da ste vi prava osoba koja može da izračuna na koji sprat će se popeti ova buka kada se reflektuje o ove panele.

Edit 2:

Kliknuo sam na "izmeni", a ne na "odgovori"

Edit 3: Izgleda da sam ipak na "odgovori"

Ovde možeš pročitati nešto više o tome.
medicor.94
...ali na scenu onda stupaju pasionirani motorciklisti koji, na onom delu autoputa koji je skoro idealno asvaltiran, probijaju „ zvučni zid" na svojim jamahama i kavasakijima..

Doktore, nadam se da će ovi decibeli da se svedu na podnošljiv nivo, i da će ti stručne službe konačno odgovoriti.

Želim ti da izdržiš, a dotle biraj:
1.
2.
highshalfbooze highshalfbooze 05:58 20.09.2012

Re: Pa vi ste zaštita od buke

Ovde možeš pročitati nešto više o tome.


pročitao ja, a evo da pročitate i vi (sa istog tog linka):

Povećanje nivoa buke sa suprotne strane autoputa

Stanovnici koji stanuju uz autoput ponekad osećaju da se nivo buke značajno povećao zbog izgradnje zvučne barijere sa druge strane autoputa. Međutim, istraživanja na terenu pokazala su da to nije istina. Ako bi se sva buka koja se odbija o barijeru odrazila na drugoj strani autoputa, rast bi bio teorestski ograničen na 3dB. U praksi, sva akustična energija se ne odbija na drugu stranu. Deo energije odlazi preko barijere, deo se odbija ka drugim stranama, a ne ka kućama na suprotnoj strani, deo je rasut po biljnom pokrivaču (kao što su trava i žbunje), a deo je blokiran vozilima na autoputu. Pored toga, deo reflektovane energije se izgubi zahvaljujući dužoj putanji koju zvuk treba da pređe. Merenja koja su izvedena kako bi se izmerilo ovo reflektivno povećanje nikada nisu pokazala povećanje veće od 1 do 2dB, što je povećanje koje prosečan čovek ne može da primeti.

medicor.94 medicor.94 06:29 20.09.2012

Re: Pa vi ste zaštita od buke

o.k.!
Hansel Hansel 17:10 19.09.2012

Hrvatska

Slična slika je i u zemljama u okruženju- u Sloveniji pa čak i u Hrvatskoj.

Zašto "čak i u Hrvatskoj"? Da li znate kako izgleda prostor oko puteva već od granice sa Srbijom, a kako izgleda u Srbiji?

Ipak, iako ste pomenuli u kontekstu obilaznica
i sa besprekornom horizontalnom i vertekalnom signalizacijom vas usmeravaju ka cilju putovanja.

da kažem da od Zagreba ka Srbiji nigde ne piše da je to smer ka Beogradu/Srbiji. Tako je bar bilo (do) pre dve godine.
medicor.94 medicor.94 19:59 19.09.2012

Re: Hrvatska

Hrvatsku sam ovde uzeo kao pozitivan primer.Nisu članica EU ( još uvek) i ne mogu da se pohvale nekom velikom tradicijom u oblasti očuvanja životne sredine.Pa ipak, oni se trude.Mislim da je razumljivo što njih nekako često uzimamo za poređenje sa nama bez obzira o čemu je reč- a i zapadnije su od nas.Slažem se i da zaštitni pojas pored autoputa održavaju bolje i temeljnije od nas (valjda su im zato i putarine skuplje).Inače na oko 130 km pre granice sa Srbijom, postoji prva tabla koja vas upozorava BEOGRAD (SRB).
Hansel Hansel 21:05 19.09.2012

Re: Hrvatska

Mora da su to skoro postavili, tj. u poslednje dve godine. Meni se čini da tada nije bilo table do pred samu granicu maltene, baš sam to bio komentarisao sa saputnicima.

A ja sam ih u prvom slučaju pomenuo kao pozitivan primer, tj. samo sam pitao zašto se od njih ne bi očekivao taj napor.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 21:09 19.09.2012

Re: Hrvatska

Inače na oko 130 km pre granice sa Srbijom, postoji prva tabla koja vas upozorava BEOGRAD (SRB).


A kad ides autoputem E35 dolinom Rajne od Karlsruea na jug ima velike table za Baden Baden, Rastat, Frajburg ali samo jedna mala za Strasburg. Nema FR. A ni autoputa do istog :)
ivana23 ivana23 17:28 19.09.2012

***

Vest od pre godinu dana:

Prve barijere za zaštitu od buke u Srbiji <<< link
dragan7557 dragan7557 22:14 19.09.2012

Re: ***


ivana23
Vest od pre godinu dana:

Prve barijere za zaštitu od buke u Srbiji <<< link

Života ti reci, koji političar je svečano otvorio nove barijere.

Mada, može da piše i da je svečano pustio u rad!


cerski
potkovana.zaba potkovana.zaba 23:38 19.09.2012

hm

Nama prvo fali dobrih i kvalitetnih puteva, u selima asfaltiranje kamenih i omogućiti ljudima da dopru do nekih mesta, sređivanje železnica i ko zna joć čega, pa tek onda u nekoj dalekoj, dalekj budućnosti.. da razmšljamo da će neko početi da brine o životnoj sredini i o faktorima koje spominjes...treba početi od malih stvari za koje treba dosta rada, a nadam se da će se pojaviti neko u ovoj zemlji ko će malo pričati a dosta raditi.
dragan7557 dragan7557 09:33 20.09.2012

Re: hm

potkovana.zaba 00:38 20.09.2012 / *novo
hm
Nama prvo fali dobrih i kvalitetnih puteva, u selima asfaltiranje kamenih i omogućiti ljudima da dopru do nekih mesta, sređivanje železnica i ko zna joć čega,

Svega bre!

Al' avaj nema para, kud se denuo MMF? A i oni Rusi? A Jevropa? A Kinezi? A BRIC?...

Pa bre krajnje je vreme da ONI zasuču rukave i posvršavaju ove poslove po Srbiji, da možemo konačno da počenemo da živimo ko ljudi!?

Pa zar bre u 21 veku sve treba da radimo sami?


cerski
potkovana.zaba potkovana.zaba 11:15 20.09.2012

Re: hm

nema nista od cekanja da oni zavrsavaju, vec moramo izgleda vecinu stvari da radimo sami
jednatanja jednatanja 08:22 21.09.2012

Živim

u jednoj pokrajini u Nemačkoj sa najviše registrovanih automobila (10 miliona) i najgušćom mrežom puteva. Istina je da tik pored Autobahna nema zgrada, ali ih ima pored tzv. "Bundestrasse", 2 trake u jednom smeru, isto toliko u suprotnom, dozvoljena brzina 100km/h, manje opterećena od Autobahna, ali prilično gust saobraćaj pogotovo ujutro i predveče kad se ljudi vraćaju s posla. Tik pored jednog takvog puta je škola mog sina, takođe par stambenih zgrada. Put se ne vidi od zemljanog nasipa, ali se čuje buka.

Verujem da vam je bučno tamo, nije to jedini ni najveći problem u našem saobraćaju, ali samo da kažem da nije ni ovde sve sjajno, jednostavno je previše automobila, mogu da dovedu najbistrije umove inženjeringa, ali od saobraćaja se ne može pobeći. Da te malo utešim, tek toliko.
sevarlica sevarlica 19:30 21.09.2012

...

Kada se zadesite negde u zapadnoj Evropi na autoputu i prolazite pored nekog sela ili čak pojedinačnih kuća, sasvim normalna stvar je da u tom delu puta postoji zaštitna zvučna barijera


Takvi propisi i pravila gradnje su postojali i kod nas. Sećam se da sam o tome učio iz niskogradnje u ATŠ-u još u prvoj godini srednje. Osim za autoputeve, propisi su postojali i dalje postoje i za ostale kategorije puteva, uostalom zakon o planiranju i izgradnji jasno kaže i kolika su minimalna udaljenja objekata od puteva u zavisnosti od kategorije puta. Uz udaljenja propisani su tipovi zvučnih barijera i redosled njihovog postavljanja t.j. sađenja.

Glavni problem u našoj zemlji nisu zakoni, već njihovo sprovođenje. To čak ide dotle da mi više nemamo ni ulice a kamoli zvučne barijere na istima.

(stepenište na sred ulice, a zvučna barijera je 3m vazduha)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana