Eksperimenti u blogovanju| Život

BUNAR ŽELJA I TOME SLIČNO

razmisljam RSS / 28.09.2012. u 18:33

               Dakle, na posletku, ispostavilo se da je problem mnogo kompleksniji nego što sam očekivala i da, ma sa koje strane pokušala da ga sagledam, nikako nisam dobijala jasnu i preciznu sliku, a umesto odgovora koje sam tražila, javljala su se sve nova i nova pitanja, da ne pominjem i sasvim neumesno pojavljivanje nedoumica i inih raznoraznih začkoljica koje mi, treba li to posebno naglasiti, ni malo nisu pomagale u mom naumu da stvari raščivijam i postavim ih na pravo mesto.
               Elem, počelo je sasvim bezazleno, kako to već obično i biva. Bila sam više nego ubeđena da je u pitanju sasvim jednostavna stvar o kojoj sve već znam i koja je lako rešiva prostim podizanjem leve obrve da bi se čitavom zamešateljstvu ipak koliko-toliko dalo na značaju.
               Međutim, grdno sam se prevarila!

 

               Da, da, da...
               Umalo da zaboravim da kažem o čemu se zapravo radi.
               Naime, jednog sasvim uobičajenog dana, dok jedan prijatan ručak u malom kineskom rstoranu još nije bio ni u najavi ( a naknadno se ispostavilo da mi je veoma prijao, zbog društva naročito, i da je kombinacija hrskave piletine, ananasa i neke kiselkaste marmelade pun pogodak ako se ja pitam ), počela sam da razmišljam o načinima na koje ljudi pokušavaju da se domognu ispunjenja svojih želja, ma kakve one bile. A iskustvo mi je govorilo da ih ima raznih, od onih malih, reklo bi se čak neuglednih, skromnih, tihih i nenametljivih, do onih neukusno megalomanskih, bezobzirnih čak, sebičnih i sasvim izvesno teško ostvarljivih pod ma kojim uslovima. I tu negde, između te dve krajnosti, još sijaset različitih: pakosnih, ljutitih, besnih, zlonamernih, duševnih, toplih, širokogrudih, iskrenih, očajničkih, besmislenih, beznadnih, nežnih, vedrih, pritajenih, nesigurnih...

               I sad - bezbroj želja i približno toliko načina da se one ispune.

               Što se tiče onih materijalnih, najjednostavnije je presaviti tabak i uputiti jedno pitomo i smerno pismo Deda Mrazu. Do duše, ni on nije kao što je nekad bio. Zabušava, a i ne drži se svog sopstvenog pravila da poklone ( čitaj: ispunjenje želja ) zaslužuju samo oni i svi oni koji su bili dobri tokom čitave prethodne godine. To navodi na zaključak da se na njega čovek ne može baš osloniti ukoliko želi da bude siguran da će naručeno biti i isporučeno.

               Tu kreću dovijanja. Ni čarobna lampa ne deluje kao loše rešenje, ali, kako je se dokopati? Sve je manje dostupnih tajanstvenih tavana sasvim prikladno dekorisanih po malo sablasnim zastorima paučine i naslagama sitne prašine koja miriše na začarano i neočekivano. Baška što već odavno stvarčice nalik takvim lampama više nisu u upotrebi i vrlo je verovatno da su svoj radni vek završile na nekom đubrištu, otpadu starog metala ili, ako su imale sreće, u nekom zavičajnom muzeju. Preostaje, eventualno, cunjanje po buvljim pijacama, i to po onim njihovim rubnim delovima, na kojima se starudije kojima se najčešće više ni ne zna namena prodaju na kartonskim kutijama i izbledelim dušečnim čaršavima koji služe i kao bošče kada se trgovački dan završi.
               Mada, i to je, onako... nekako neizvesno.
               Recimo, čovek ugleda lampu koja liči na ono što traži: stara je, moguće čak i zarđala, u svakom slučaju patinirana, sasvim sigurno neugledna, verovatno prašnjava i okrnjena, izvesno zakopana pod gomilom sličnog krša... Šta mu je činiti? Da je uzme i krene da je trlja rukavom ne bi li proverio da li je to ona prava? ( A šta ako time počne da privlači nepotrebnu pažnju? Ako je obučen u odeću bez rukava? Ako prodavac shvati koje su mu namere i odbije da mu je proda? Ako duh iz lampe ne želi da se pojavljuje pred svedocima? ) Da je kupi ne proverivši je, makar se ispostavilo da je to još jedna u nizu promašenih investicija? Da se cenjka? ( Šta ako takav nedostatak sluha za njenu pravu vrednost umanji ili sasvim eliminiše njena čarobna svojstva? ) I koliko buvljka mora da obigra pre ngo što pronađe bilo kakvu lampu?
               Sve problem do problema.

               Dobro, hajdemo dalje.
               Naizgled jednostavan način je popiti jednu pravu tursku kafu po svim propisima: najbolje skuvanu u fildžanu, mada je u redu koristiti i džezvu ako se nema izbora, lagano, uz razgovor srkutanu iz ne previše velike šoljice, po mogućstvu što dundastije i oblije, koja obavezno mora imati i tacnicu, makar ona bila raspar zaostao iz davno polomljenog servisa. Zatim slediti ustaljeni ritual u kome ne sme biti pogrešnih poteza. Pažljivo, iz zgloba malo promuljati talog na dnu, znalačkim pokretom preko šoljice staviti tacnu okrenutu naopačke, vešto, u jednom potezu sve skupa okrenuti za sto osamdeset stepeni i malo nehajno spustiti na sto, nastavljajući prijatno ćaskanje dok se soc ne ocedi. Nikako ne žuriti. Izdržati i obavezno gledanje u šolju, a onda liznuti ovlaš srednji prst, pomno izabrati želju, prst umočiti u crni mulj koji se zadržao na dnu, pomisliti razgovetno i usredsređeno na ono što se želi, prst lagano zavrteti...
               Ponoviti proceduru još dva puta i nadati se da onaj ko gleda da li će se želje ispuniti zna šta radi i ne izmišlja previše.

               Oni pak, koji su skloni avanturizmu, mogu da pokušaju da negde kraj nekog zelenog vira, pod žalosnom vrbom, u krošnjama stoletnih hrastova, na nekoj medonosnoj livadi procvetaloj svim bojama sveta i okupanoj tek ovlaš posrebrenom mesečinom namame neku naivnu dobru vilu koja još nije upoznala ljudski rod i stoga je verovatno sklona korišćenju svjih neospornih vilinskih moći u dobrotvorne svrhe. Sad, kako je nagovoriti da se uopšte pojavi? Na koji način je odobrovoljiti da zamahne svojim čarobnim štapićem i obaspe nas blagodetima vilinske prašine? Kako se prema njoj ophoditi? Biti snishodljiv? Zahtevati? Moliti? ( Zbog čega ne postoji priručnik za uspešnu komunikaciju sa vilama? )

               Kulinarski nastrojenima i u veštine kuvanja upućenima je relativno lako: neka skuvaju/ispeku/isprže pile i potrude se da se domognu jadca. Do duše, to im ne garantuje ispunjenje želje, jer još neko mora da učestvuje u lomljenju pomenute koske, a, na nesreću, šanse su tu tek pola-pola i u opticaju je samo ta jedna jedina želja, tako da je upitan nesrazmerno veliki uloženi trud radi nesigurnog ishoda. Onome ko baš i nije toliko navro da mu se želja ispuni, sasvim lepu satisfakciju može doneti i ukusan ručak, ali šta sa onima kojima to nije dovoljno?

               U dobroj poziciji su i vernici svih religija. Svom ispunjavaču želja su slobodni da se obrate sa bilo kog mesta, u ma koje vreme i sa neograničenom količinom najrazličitijih želja. Dovoljno je da iskreno veruju i da neprestano žive u nadi, što i ne mora da bude tako loša kombinacija za preguravanje svakodnevice. A i razočaranja su manja, jer uvek postoji ideja o onome što ih čeka negde iza i gde će svakako njihove želje biti ispunjene.

                Ni ribolovci nisu u lošoj situaciji. U prilici su da spoje sopstveno uživanje u druženju sa vodom i pecaroškim priborom i nedvosmislenu korist ukoliko im se na udicu zakači zlatna ribica. No, i za to treba biti spreman. Kao prvo, razmotriti sve svoje želje i odabrati one tri koje se čine najbitnijima ili barem najsveobuhvatnijima. Zatim, pripremiti se za situaciju u kojoj može da se dogodi da se zlatnoškrga iz nekog razloga uskopisti i reši da se potrudi samo oko jedne jedine želje. Svakako da postoji mogućnost i da se naleti na već potrošenu sjajnoperku koja je svoju kvotu ispunila ranije, te izgubila čarobna svojstva i samim tim je postala sasvim beskorisna, jer, em je suviše mala za u tiganj, em nema sposobnosti da ispuni pecaroševa očekivanja. ( Takvu nežno skinuti sa udice, lagano je vratiti u vodu i obavezno joj poželeti svu sreću ovog sveta. Sasvim je moguće da takvo jedno pristojno ponašanje bude okidač za nekakvu čaroliju. )

               Za one sasvim skromne, čija je jedina želja da se nekad vrate na mesto koje su zavoleli, za koje ih vežu lepe uspomene, prijatni trenuci, na kome su se zaljubili, otkrili nešto vredno o svetu, o sebi i o drugima, ili jednostavno na kome su barem na trenutak bili srećni , ispunjeni, svoji i posebni, rešenje je i najlakše. Neka zavuku ruku u džep ili tašnu i neka tamo pronađu bilo kakav metalni novčić ( Ako ga ne nađu, ne treba da očajavaju: dovoljno je da se sete da ljubazno zamole prodavca u najbližem kiosku da im razmeni papirnu novčanicu, makar to bilo uslovljno i kupovinom neke sitnice. ), dobro ga ugreju oko njega skupljenom šakom i tako opremljeni pođu u potregu za najbližom fontanom. Ne mora ona biti ni velika, ni poznata, ni starinska, ni umetnički i arhitektonski naročito dobro izvedena. Bitno je da iz nje šiklja voda i da je bazenčić koji je okružuje dovoljno velik da u njega može da se ubaci parica. Procedura je jednostavna: kada je pronađu treba sasvim da joj priđu, okrenu joj leđa, požele da se jednom, nekad, bilo kad opet vrate u taj grad i na to mesto koje im je priraslo za srce, zamahnu rukom preko ramena, rastvore šaku u najpogodnijem trenutku i puste novčić da poleti...

               Postoji tu i ona varijanta sa trepavicom koja nam je otpala dok smo sanjivo ili umorno pesnicom trljali oči. I tu je situacija slična kao i kod jadca: još jedan neophodan učesnik u proceduri smanjuje šansu na pola i ponovo je u pitanju tek jedna želja. Da li ipak pratiti proceduru, staviti trepavicu između palca i kažiprsta, huknuti po tri puta, izabtati jedan od prstiju, poželeti nešto i onda osmotriti ko je imao sreće ili je prosto nezainteresovano otresti na pod, uopšte ni ne pokušavajući da se malo poigra sa sudbinom? Stvar afiniteta, pretpopstavljam. Skepse sa jedne ili potrebe da se zaigramo sa druge strane, svakako sa onim posebnim osmehom na licu koji govori kako smo svesni da sve to skupa jeste jedna igrarija, ali, ipak, ko će ga znati...

               Recimo, i ti bunari želja. Tek oni umeju da iskomplikuju stvari. Kako treba da izgledaju? Moraju li bezuslovno da deluju zapušteno, neuredno, razvaljeno, natrulo, da budu zarasli u korov i trnje, da im površina vode bude onako neprijatno i bolesno zelena od žabokrečine? Ili treba da zadovolje neku našu romantičnu predstavu o sebi, te da budu sa ogradom od sveže prebojenog drveta, sa obaveznim krovom od šindre i uredno vezanom kofom na ivici, a uz njih da se štedro pripijaju žbunovi gotovo bezobrazno bujno rascvetalih ruža iz čije hladovine zoru pozdravlja umilni poj slavuja? Možda je neophodno da ih opasuje kameni zidič, tu i tamo malo okrnjen neumitnim protokom vremena i obavezno meko obložen mahovinom i lišajima? A možda su pravi samo oni sasvim ozidani od cigala? I treba li da budu duboki, bezdani, sa tamom koja sklupčana nad nevidljivom vodom dočekuje bačen pogled ili to i nije tako bitan detalj? Da li su verodostojni oni četvrtastih ograda ili pak oni kružnih? Računaju li se i oni u kojima se ogledaju dugi vratovi đermova? Je li bitno da li je na vrhu đerma roda savila gnezdo?
               A i bunara je sve manje...
               Ići od jednog do drugog i svakom prišapnuti po želju? Pa onda pažljivo beležiti šta se gde poželelo i na osnovu proste logike ispunjenja i neispunjenja eliminisati lažnjake? Da li je taj metod siguran? Šta ako se želja ispunila sasvim nezavisno od posete bunaru, samo zato što je konstelacija zvezda bila upravo najpogodnija da se ona ostvari u baš tom određenom trenutku?

               ( Eh...
               Pitanja, nedoumice, nepoznanice, a želja mnogo i čekaju svoj red... )

               Na kraju, što se bunara tiče, a i uopšte uzev, toplo preporučujem samo jedno: ako vam se dogodi da kraj nekog od njih zateknete žapca ili žabicu sa sićušnom krunom na glavi, obavezno je poljubite - red je i začaranom princu ili princezi ispuniti želju, makar vam ni jedno od njih nije poptrebno. Oni će otići svojim putem u potragu za ispunjenjem sopstvenih želja srećni i zahvalni što su oslobođeni čini, a možda čarolija koju ste tim gestom dobre volje skinuli sa njih bućne pravo u bunar. Pomislite samo koliko mogućnosti to otvara...

 



Komentari (218)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kukusigameni kukusigameni 18:33 28.09.2012

1.

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 18:39 28.09.2012

Re: 1.

kukusigameni

Priznaj da si procitao do malog kineskog restorana!
kukusigameni kukusigameni 18:42 28.09.2012

Re: 1.

dusanovaiivanovamama
Priznaj da si procitao do malog kineskog restorana!


Ništa ne priznajem. A ni drugove neću da odam, makar mi prste na ruci lomili.
cassiopeia cassiopeia 18:46 28.09.2012

Re: 1.


Priznaj da si procitao do malog kineskog restorana!




Ja nisam ni toliko, požurila da vidim ko je to već stigao da ostavi komentar.
razmisljam razmisljam 18:50 28.09.2012

Re: 1.

kukili
Diim
Kas


Чекам да прочитате.
Не морате да журите.
( И без гурања, молим. )
niccolo niccolo 18:51 28.09.2012

Re: 1.

Чекам да прочитате.

Ja pročitao. Ali nemam šta da dodam.
cassiopeia cassiopeia 18:54 28.09.2012

Re: 1.

niccolo
Ja pročitao.


Koj' si ti štreber


Hajde prepričaj ukratko pls. Mnogo joj ovo dugačko za jedan petak veče.
razmisljam razmisljam 18:56 28.09.2012

Re: 1.

niccolo
Чекам да прочитате.

Ja pročitao. Ali nemam šta da dodam.


Није да ти не верујем...
...али, хајде препричај, са разумевањем.
niccolo niccolo 18:56 28.09.2012

Re: 1.

Hajde prepričaj ukratko pls

Gomila nekih ne-budista želi raznorazne stvari i onda su nesrećni što im se želje ne ispunjavaju i jure raznorazne da im želje ispune...
cassiopeia cassiopeia 19:00 28.09.2012

Re: 1.

niccolo
Hajde prepričaj ukratko pls

Gomila nekih ne-budista želi raznorazne stvari i onda su nesrećni što im se želje ne ispunjavaju i jure raznorazne da im želje ispune...


Znala sam da si drug. Hvala ti! Sad mogu da se uključim ko čovek u diskusiju
kukusigameni kukusigameni 19:01 28.09.2012

Re: 1.

Khm, khm. Tema je sujeverje.
A ja zbog uroka ne mogu da je opserviram.
Osim toga vidi ti šta je tu ovih, kakoseonokažeimedanespominjem?!


Mislim, kao, lampa, bunar, trepavica i te munje...
A u stvari, doDŽi doDŽi naivko i onda...

razmisljam razmisljam 19:03 28.09.2012

Re: 1.

niccolo
Hajde prepričaj ukratko pls

Gomila nekih ne-budista želi raznorazne stvari i onda su nesrećni što im se želje ne ispunjavaju i jure raznorazne da im želje ispune...


Види ти њега - стварно прочитао!
Ко би рек'о?

Похвала, у сваком случају.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:11 28.09.2012

Re: 1.

cassiopeia
niccolo
Ja pročitao.


Koj' si ti štreber


Hajde prepričaj ukratko pls. Mnogo joj ovo dugačko za jedan petak veče.


Toliko o komunikaciji

niccolo
Hajde prepričaj ukratko pls

Gomila nekih ne-budista želi raznorazne stvari i onda su nesrećni što im se želje ne ispunjavaju i jure raznorazne da im želje ispune...



Meni ovo sumnjivo. razmisljam je prvo gledala u pasulj,onda u trepavice, sad jos u bunare...
Agencija znaci, karte, tarot, aaaa
razmisljam razmisljam 19:18 28.09.2012

Re: 1.

cassiopeia


Најслађи трол је кад тролујеш на сопственом посту.
Стога, псссст...
Правила ону троугласту питу са шљивама.
Дооообра.
niccolo niccolo 19:19 28.09.2012

Re: 1.

Правила ону троугласту питу са шљивама.

A da nas zoveš na gajbu da probamo?
cassiopeia cassiopeia 19:19 28.09.2012

Re: 1.

Toliko o komunikaciji


Pašću sa stolice
razmisljam razmisljam 19:19 28.09.2012

Re: 1.

kukusigameni

Ništa ne priznajem. A ni drugove neću da odam, makar mi prste na ruci lomili.


О'ш да играмо баскет?
cassiopeia cassiopeia 19:21 28.09.2012

Re: 1.

Правила ону троугласту питу са шљивама.
Дооообра.


Supeeer

A ja juče tako motala pitu sa pečurkama. Mmm
razmisljam razmisljam 19:23 28.09.2012

Re: 1.

niccolo
Правила ону троугласту питу са шљивама.

A da nas zoveš na gajbu da probamo?


Их, то било ономад - нема више.
Данас кромпируша и гибаница.
Зовем, ако обећате да се нећете понашати као блогери на Филиповом посту.
niccolo niccolo 19:25 28.09.2012

Re: 1.

Зовем, ако обећате да се нећете понашати као блогери на Филиповом посту

Mislim da si sigurna ako ne budeš zvala cerskog
razmisljam razmisljam 19:25 28.09.2012

Re: 1.

cassiopeia

Pašću sa stolice


Немој.
razmisljam razmisljam 19:28 28.09.2012

Re: 1.

niccolo

Mislim da si sigurna ako ne budeš zvala cerskog


Ееее, ја не мислим.
Није он једини...


kukusigameni kukusigameni 19:31 28.09.2012

Re: 1.

razmisljam
О'ш да играмо баскет?

To ono ko kad te neko pozove u lov?
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:34 28.09.2012

Re: 1.

cassiopeia
Toliko o komunikaciji

Pašću sa stolice


Ovo je jace od mene!

NAČINI NE SLUŠANJA


2. JEDNOSTRANO SLUŠANJE- ne obraća pažnju na neverbalne poruke
koje šalje osoba koja govori, već samo na verbalne, i time gubi značajan
deo informacija


Kad smo kod sljiva, kamgu knedle?
razmisljam razmisljam 19:37 28.09.2012

Re: 1.

kukusigameni
Khm, khm. Tema je sujeverje.
A ja zbog uroka ne mogu da je opserviram.


Е, па, онда ево теби идеалног поклона за освојено неубедљиво прво место на овом посту:


Osim toga vidi ti šta je tu ovih, kakoseonokažeimedanespominjem?!


Mislim, kao, lampa, bunar, trepavica i te munje...
A u stvari, doDŽi doDŽi naivko i onda...


Ко је помињао крила слепог миша, пацовске бркове и змијске кошуљице?
Мислим, инсинуираш натегнуто, к'о да учествујеш у некој од политичких блогошутки.
Нисам се томе од тебе надала.
cassiopeia cassiopeia 19:37 28.09.2012

Re: 1.

dusanovaiivanovamama

Ovo je jace od mene!

NAČINI NE SLUŠANJA


2. JEDNOSTRANO SLUŠANJE- ne obraća pažnju na neverbalne poruke
koje šalje osoba koja govori, već samo na verbalne, i time gubi značajan
deo informacija


Kad smo kod sljiva, kamgu knedle?


Vidim učiš

Vadi te ova knedla
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:42 28.09.2012

Re: 1.

cassiopeia


Vidim učiš

Vadi te ova knedla


Cuj ucim, masterirala, sto kaze moja komsinica!

Knedle planiram od nedlje, veca kolicina je u pitanju.
Ne pocinjem ispod 50 komaTa!
niccolo niccolo 19:43 28.09.2012

Re: 1.

Knedle planiram od nedlje, veca kolicina je u pitanju.
Ne pocinjem ispod 50 komada!

Koji dan, koji dan (da navratimo )?
razmisljam razmisljam 19:45 28.09.2012

Re: 1.

dusanovaiivanovamama


Meni ovo sumnjivo. razmisljam je prvo gledala u pasulj,onda u trepavice, sad jos u bunare...
Agencija znaci, karte, tarot, aaaa


Све знаш.
Од нечег мора да се живи, а продавање магле је, ако ћемо поштено, по свему најисплативији бизнис.

kukusigameni kukusigameni 19:46 28.09.2012

Re: 1.

razmisljam
Мислим, инсинуираш натегнуто, к'о да учествујеш у некој од политичких блогошутки

To su moje želje.
Da me ščepa nekoliko veštica, hrani knedlama sa šljivama (mogu i kajsije), a posle ću nekako već da se izvučem.
cassiopeia cassiopeia 19:49 28.09.2012

Re: 1.

dusanovaiivanovamama
cassiopeia


Vidim učiš

Vadi te ova knedla


Cuj ucim, masterirala, sto kaze moja komsinica!

Knedle planiram od nedlje, veca kolicina je u pitanju.
Ne pocinjem ispod 50 komaTa!
D


Joooj masterirala


Kuku DiIM kako ćeš se izboriti sa 50 komada!?!?
Znaš li da ja nikad nisam pravila to krompirovo testo. Meni je enigma kad dođe faza stavi brašna koliko treba da testo bude lalalalala
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:52 28.09.2012

Re: 1.

niccolo
Knedle planiram od nedlje, veca kolicina je u pitanju.
Ne pocinjem ispod 50 komada!

Koji dan, koji dan (da navratimo )?


Trebalo sutra, tzv slobodna subota otisla u persun, imam popis, dva posto porez, hebo ih on da ih h..e!

Moji hteli na ulice kao Grci jer ne pravim knedle zbog toga, pa ti vidi!

Javljam dan niccolo a procedura je svojevremno objasnjena! LINK!
cassiopeia cassiopeia 19:55 28.09.2012

Re: 1.

Da me ščepa nekoliko veštica, hrani knedlama sa šljivama (mogu i kajsije), a posle ću nekako već da se izvučem.


Iskusno Kuki :) I ja bih da me ščepa par veštaca ako imaju knedle na meniju hihihihi
number42 number42 20:13 28.09.2012

Re: 1.

razmisljam


блогошутки.


iliti blogopogo
razmisljam razmisljam 20:21 28.09.2012

Re: 1.

kukusigameni

To ono ko kad te neko pozove u lov?


А-ха!
cassiopeia cassiopeia 20:23 28.09.2012

Re: 1.

DiIM
a procedura je svojevremno objasnjena! LINK!


Šteta što su ukinuli potpalublje. Kako ti lepo pišeš

Hvala na receptu. Baš je za početnike.
razmisljam razmisljam 20:26 28.09.2012

Re: 1.

cassiopeia


Šteta što su ukinuli potpalublje. Kako ti lepo pišeš


А кад је зовем угосте, она неће, него се обада.
Реци јој ти, молим те.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:27 28.09.2012

Re: 1.

cassiopeia
DiIM
a procedura je svojevremno objasnjena! LINK!


Šteta što su ukinuli potpalublje. Kako ti lepo pišeš

Hvala na receptu. Baš je za početnike.



Nema na cemu, probaj.
Meni je tako najlakse, sa oklagijom, neko dlanovima i u ruci oblikuje, a je ne umem tako!
Izvini razmisljam na trolu!
cassiopeia cassiopeia 20:32 28.09.2012

Re: 1.

razmisljam
cassiopeia


Šteta što su ukinuli potpalublje. Kako ti lepo pišeš


А кад је зовем угосте, она неће, него се обада.
Реци јој ти, молим те.



DiIM stvarno bi mogla da napišeš nešto pa da navalimo sa komentarima

Evo žena ti lepo nudi svoju kuću, štos'tak'a?
razmisljam razmisljam 20:37 28.09.2012

Re: 1.

cassiopeia


DiIM stvarno bi mogla da napišeš nešto pa da navalimo sa komentarima

Evo žena ti lepo nudi svoju kuću, štos'tak'a?


Хвала!
( Само да ти кажем у поверењу: ДиИМ је једна невероватно тврдоглава и ненаговорљива особа, али, вреди покушати. )
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:42 28.09.2012

Re: 1.

razmisljam
cassiopeia


DiIM stvarno bi mogla da napišeš nešto pa da navalimo sa komentarima

Evo žena ti lepo nudi svoju kuću, štos'tak'a?


Хвала!
( Само да ти кажем у поверењу: ДиИМ је једна невероватно тврдоглава и ненаговорљива особа, али, вреди покушати. )


Taki mi horoskop :



Uskoro u vasem gradu...


KLIK na zloću smajlica!
razmisljam razmisljam 20:43 28.09.2012

Re: 1.

dusanovaiivanovamama

Izvini razmisljam na trolu!


Е, овде мора ово, ни мање, ни више:



Мислим, иди ти у першун.
razmisljam razmisljam 20:48 28.09.2012

Re: 1.

kukusigameni

To su moje želje.
Da me ščepa nekoliko veštica, hrani knedlama sa šljivama (mogu i kajsije), a posle ću nekako već da se izvučem.


Хансел запосео Кукија!
angie01 angie01 21:21 28.09.2012

Re: 1.



Taki mi horoskop!


znala sam da ima neka tajna veza!

a na temu,... ne pada mi na pamet da vam odam nista!

mogu samo vitzc!

uhvatio Cak Noris zlatnu ribicu, prostreli je odlucnim ledenim pogledom i vrati je u vodu!
ribica u soku, kakvo ponizenje za nju, ono bez uobicajenog dijaloga i njene glavne uloge u njemu!
pracakne se jednom i viknu, alo bre, pa ja sam zlatna ribica, a zelje?
okrenu se Cak Noris odlucnim uvezbanim pokretom i odsecnim glasom presece vazduh-kazi?
razmisljam razmisljam 21:41 28.09.2012

Re: 1.

angie01


a na temu,... ne pada mi na pamet da vam odam nista!


Хајде, Енџи, буди друг, немој да си циција-полиција ( Само да ме не чује онај Екс ).

mogu samo vitzc!





angie01 angie01 21:50 28.09.2012

Re: 1.

razmisljam

Хајде, Енџи, буди друг, немој да си циција-полиција !


nikad robom!
razmisljam razmisljam 21:53 28.09.2012

Re: 1.

angie01

nikad robom!


О'ш и ти са мном и са Кукилијем да играш баскета?
angie01 angie01 22:07 28.09.2012

Re: 1.

razmisljam

angie01nikad robom!О'ш и ти са мном и са Кукилијем да играш баскета?


mis'is, jednom rukom?

nemas ti pojma s cim dilujes!:)

mariopan mariopan 22:10 28.09.2012

Re: 1.

Чекам да прочитате.

Pročitala

Prva greška:

Ako se u šoljici od kafe poželi želja nije svejedno kojim prstom to radiš.

Za ljubav domali prst, za posao kažiprst, za kuću srednji prst.

Inače ništa od želje.
razmisljam razmisljam 23:02 28.09.2012

Re: 1.

angie01


mis'is, jednom rukom?


Мис'им, без прстију.

nemas ti pojma s cim dilujes!:)


Чекај, бре, Енџи. Ти ту сад мени потураш некакво ( ако ћемо поштено, веома дојмљиво ) опсенарство, док ја причам о правим чудима:




razmisljam razmisljam 23:09 28.09.2012

Re: 1.

mariopan

Pročitala


Ценим.
Prva greška:


Прва?
Значи, има их још?

Ako se u šoljici od kafe poželi želja nije svejedno kojim prstom to radiš.

Za ljubav domali prst, za posao kažiprst, za kuću srednji prst.

Inače ništa od želje.


Да, признајем, тај детаљ сам превидела.
Веруј ми, ни не памтим када сам последњи пут учествовала у сеанси пијења кафе која је имала за циљ гледање у шољу, а меморија памћења ми све непоузданија.

Хвала ти што си детаљно објаснила процедуру, па неће доћи до непотребне забуне приликом спровођења исте.


mirelarado mirelarado 08:51 29.09.2012

Re: 1.

Зовем, ако обећате да се нећете понашати као блогери на Филиповом посту.


Што, шта фали тамошњем понашању блогера?

П.С. Не питам због пите...
dragan7557 dragan7557 11:25 29.09.2012

Re: 1.

kukusigameni
dusanovaiivanovamama
Priznaj da si procitao do malog kineskog restorana!


Ništa ne priznajem. A ni drugove neću da odam, makar mi prste na ruci lomili.

To volim da čujem!

Kaj Stari Vujadin, bre!

cerski
razmisljam razmisljam 13:34 29.09.2012

Re: 1.

mirelarado

Што, шта фали тамошњем понашању блогера?


Да знаш, Мирела, да му не фали ништа. Није ме мрзело да поново свратим код Филипа и ево шта сам закључила: сви се добро забављају, сви причају о ономе што желе, расположени су, склони шалама, опуштени...
Дакле, повлачим реч и кајем се што сам их брзоплето прозвала.
Једно добро и пристало друштво за журку уз троугласту питу са шљивама.

( И ово сасвим озбиљно говорим, без икаквих примисли. )

П.С. Не питам због пите...


Ја прочитала: ,, Не пАтим због пите... ''
А пита може ако Весна поново организује неко блогоокупљање. До душе, можда до тада не буде више шљива, али, снаћи ћемо се. Тек почиње сезона јабука и бундева...
mirelarado mirelarado 18:58 29.09.2012

Re: 1.

Тек почиње сезона јабука и бундева...


Нема, дакле, патње за љубитеље пите ни у траговима...
razmisljam razmisljam 19:14 29.09.2012

Re: 1.

mirelarado

Нема, дакле, патње за љубитеље пите ни у траговима...


Нема.
razmisljam razmisljam 13:33 30.09.2012

Re: 1.

dragan7557

To volim da čujem!

Kaj Stari Vujadin, bre!

cerski


Чојство и јунаштво на делу. Шта више пожелети?
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 18:27 30.09.2012

Re: 1.


angie
znala sam da ima neka tajna veza




jinks jinks 18:59 28.09.2012

...

Glede duhova iz lampe koji ispunjavaju želje, bunara, fontana i magičnih izvora ... neko bi rekao da sve to, čak i ako se nekome bukvalno ili u nekom prenesenom značenju i desi u životu, u suštini predstavlja hvatanje prečice odnosno krivine.

A neko bi opet rekao da postoji i nepisano pravilo o tome da se naš univerzum bazira na jednoj čudnoj simetriji koja podrazumeva da ono što ne platite na mostu obavezno morate da platite na ćupriji, odnosno da se račun za svaku krivinu kad tad ispostavi na plaćanje.

Jedino je pitanje kome, i da li u manje ili više povoljnom trenutku u odnosu na trenutak kada duh iz boce ispunjava želju.

Ili možda ne.

razmisljam razmisljam 19:13 28.09.2012

Re: ...

jinks

Ili možda ne.


Можда.

Но, шалу на страну. Отворио си читав низ питања у смеру у коме ја нисам ни покушала да кренем, јер се нисам сетила.
Моја је идеја више била та да мало прочачкам по тој нашој потреби да што пре и што лакше стигнемо до испуњења жеља/потреба ( читај како ти драго ), а да при томе сами не уложимо никакав напор, т.ј. да терет реализације 'ладно пребацимо на неког другог, а и кривицу ако нам се жељено/сањано не оствари.
Другим речима, обично чекамо да нам нешто падне са неба, овако или онако, а ни на крај памети нам не пада да сами уложимо мало труда.

A neko bi opet rekao da postoji i nepisano pravilo o tome da se naš univerzum bazira na jednoj čudnoj simetriji koja podrazumeva da ono što ne platite na mostu obavezno morate da platite na ćupriji, odnosno da se račun za svaku krivinu kad tad ispostavi na plaćanje.


Хоћеш рећи:

Чашу меда још нико не попи
да је чашом жучи не загрчи


?

Врло вероватно. Ипак, некако, све тежи некаквој коначној уравнорежености, а питање цене која се плаћа на ћуприји је ствар избора, зар не?
jinks jinks 19:30 28.09.2012

Re: ...

Хоћеш рећи:

Чашу меда још нико не попи
да је чашом жучи не загрчи

Nije mi baš to palo na pamet.

Mislio sam da kažem da su prečice i krivine možda ustvari prividne, odnosno, da ćemo tu kilometražu koju mislimo da smo izbegli kad tad u nekim drugim okolnostima i u nekom drugom vidu morati da pređemo.

p.s.

Glede ispunjavača želja.

Sećam se kako je, dok se devedesetih razni magični ispunjavači želja i proricači sudbina nisu skidali sa TV-a (neko bi rekao i zbog toga što je i prvi par zemlje od istih tražio i jedino od njih i očekivao jedine prave odgovore ... elem i razrešenja priče), neko rekao kako je to što oni rade u suštini jedan veoma gadan posao, zbog toga što im se svaka izgovorena reč kasnije vraća, odnosno, zbog toga što je skupo kasnije plaćaju u životu. Tako bar neki kažu.
razmisljam razmisljam 21:03 28.09.2012

Re: ...

jinks

Nije mi baš to palo na pamet.

Mislio sam da kažem da su prečice i krivine možda ustvari prividne, odnosno, da ćemo tu kilometražu koju mislimo da smo izbegli kad tad u nekim drugim okolnostima i u nekom drugom vidu morati da pređemo.


Тако сам те и разумела.
А учинило ми се да цитирани Његошеви стихови то на неки начин сажимају. Не дословно, наравно, али, ако бисмо пречице третирали као чашу меда, онда би ћуприје биле чаша жучи. Дакле, након слађења првом, дошла би на ред и друга; нешто поут горког лека који се мора сунути низ грло, ма колико то било непријатно, јер избора нема.
Можда сам мало трапаво објаснила, али, мислим да схваташ да сам схватила шта си хтео да кажеш.


p.s.

Glede ispunjavača želja.

Sećam se kako je, dok se devedesetih razni magični ispunjavači želja i proricači sudbina nisu skidali sa TV-a (neko bi rekao i zbog toga što je i prvi par zemlje od istih tražio i jedino od njih i očekivao jedine prave odgovore ... elem i razrešenja priče), neko rekao kako je to što oni rade u suštini jedan veoma gadan posao, zbog toga što im se svaka izgovorena reč kasnije vraća, odnosno, zbog toga što je skupo kasnije plaćaju u životu. Tako bar neki kažu.


Ово би свакако било прихватљиво - некакав чин више правде, чисто ако се гледа колико су неетични и безобзирни били и са коликом су се безбрижношћу мешали у судбине лаковерних.
Опет, сумњам да је у стварном животу тако. На жалост, неретко се такви извуку без нарочитих последица по себе.
Сад...
На крају, ко би га знао?
number42 number42 19:35 28.09.2012

i

onda, kako gobline i vilenjake izvesti na svetlost dana?
razmisljam razmisljam 20:19 28.09.2012

Re: i

number42
onda, kako gobline i vilenjake izvesti na svetlost dana?


Мислиш ли да их је паметно изводити на светлост дана? Да ли би био спреман на последице таквог чина? Свашта нешто непредвиђено из тога може да се изроди.
Ја се са тим не бих играла.
zilikaka zilikaka 19:54 28.09.2012

35

A odžačar?

Si zaboravila da se lepo uvatiš za dugme i rešena stvar.

Nego, tamo gore pominješ neke blogošutke, a ja čitam blogošuNke, i mislim da bolje pasuju.

P.S. i opomeni klijentelu da se smiri malo. Započela sam kao 35 a završila kao 37. Taj tempo ne moš niko da isprati!
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:01 28.09.2012

Re: 35

P.S. i opomeni klijentelu da se smiri malo. Započela sam kao 35 a završila kao 37. Taj tempo ne moš niko da isprati!


Sve se to opustilo, raspustilo, ma strasno!

Eno ja ih lepo nudim knedlama, a oni spominju vestice, kuda ide ovaj sveeett, ccc?

niccolo niccolo 20:07 28.09.2012

Re: 35

i opomeni klijentelu da se smiri malo. Započela sam kao 35 a završila kao 37

A ja baš hteo da te pitam šta ti je ovo 35 u naslovu
razmisljam razmisljam 20:14 28.09.2012

Re: 35

zilikaka
A odžačar?

Si zaboravila da se lepo uvatiš za dugme i rešena stvar.



Штооо?

Aaa... То већ било. ( чинкилинки )

Nego, tamo gore pominješ neke blogošutke, a ja čitam blogošuNke, i mislim da bolje pasuju.


Штооо?
Теби она надгорњавања бацају асоцијације на шунке?
Не разумем.

P.S. i opomeni klijentelu da se smiri malo. Započela sam kao 35 a završila kao 37. Taj tempo ne moš niko da isprati!


А шта мислиш како је мени?
Ви се сви спрдачите кол'ко коме дође, ја треба све да вас испоштујем, да не загубим реда, а најрадије бих лепо разговарала са Џинксом, јербо је једини који пожели озбиљно да прозбори по неку на тему, на чему сам му бескрајно захвална.
Да не помињем да је све почело од оног твог писанија. Од та доба погубише и оно мало лепих манира и поштовања према старијима које су имали.



zilikaka zilikaka 20:16 28.09.2012

Re: 35

kuda ide ovaj sveeett, ccc?



Ne znam za svet, al znam da sam ja danas načisto na..la.

Od jutros me krenulo, sve maler do malera. Zbog onog najvećeg sutra počinjemo opšte raskopavanje kanalizacije u dvorištu.

Kad tako razdragan priđeš kompjuteru da se opustiš, i vidiš narod koji dodaje komentare tempom ko za medalju, onda malo fali da digneš ruke.

Paz da ne bih pokušavala da pratim.
Nije dosta što je gazdarica napisala po kvadrata teksta (koji sam pročitala sistemom svaki treći red), nego se sad i ostali raskokodakali.

...a i šta se mene sve ovo pa neka.
zilikaka zilikaka 20:20 28.09.2012

Re: 35

Да не помињем да је све почело од оног твог писанија.


Su tebe učili, kad si bila mala, da vodiš računa s kim se družiš?

....pa što nisi slušala šta ti govore?

P.S. Izeš žurku na kojoj su svi fini, niko ništa ne prospe, niko se ne ispovraća u saksiju, ne razbije se ni jedan luster...
Kad nema šta da se prepričava, ko da je nisi ni pravila.

Eto, pitaj kolegu.
On je najuren sa naslovne al je bar bilo veselo.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:24 28.09.2012

Re: 35


zilikaka
Paz da ne bih pokušavala da pratim.
Nije dosta što je gazdarica napisala po kvadrata teksta (koji sam pročitala sistemom svaki treći red), nego se sad i ostali raskokodakali.





razmisljam razmisljam 20:29 28.09.2012

Re: 35

dusanovaiivanovamama


Ееееј, што је леп овај Смајли од Смајлића и Смајличића!


razmisljam razmisljam 20:34 28.09.2012

Re: 35

zilikaka

Paz da ne bih pokušavala da pratim.
Nije dosta što je gazdarica napisala po kvadrata teksta ( koji sam pročitala sistemom svaki treći red ), nego se sad i ostali raskokodakali.

...a i šta se mene sve ovo pa neka.


Како си читала, тако ћеш и да прођеш са том твојом канализацијом.
А текст пун корисних и надасве паметних предлога како да решиш проблеме на најлакши могући начин.
Но, инжИЉер остаје инжИЉер. Раскопавај, када нећеш да верујеш у чуда.

P.S. Не завидим ти ни мало.

cassiopeia cassiopeia 20:36 28.09.2012

Re: 35

P.S. Izeš žurku na kojoj su svi fini, niko ništa ne prospe, niko se ne ispovraća u saksiju, ne razbije se ni jedan luster...


Ti si baš ustala na levu nogu danas

kukusigameni kukusigameni 20:42 28.09.2012

Re: 35

E sad, posle kanalizacije i leve noge opet dođe red hrane.
Pa ovo je ženski blog.
Sve kao kuvaju, spremaju, mese, al' u jpg formatu.
zilikaka zilikaka 20:43 28.09.2012

Re: 35

Ti si baš ustala na levu nogu danas


Ako je zbog toga, sama sebi ću da je prebijem, da narednih godina samo na desnu mogu da se oslanjam.
zilikaka zilikaka 20:44 28.09.2012

Re: 35

Sve kao kuvaju, spremaju, mese, al' u jpg formatu


A ti bi u pdf?
cassiopeia cassiopeia 20:49 28.09.2012

Re: 35

kukusigameni
E sad, posle kanalizacije i leve noge opet dođe red hrane.
Pa ovo je ženski blog.
Sve kao kuvaju, spremaju, mese, al' u jpg formatu.


Jao da znaš da svo vreme mislim na to kako malo koji blog ne okrenemo na kuvanje. Stvarno smo najgore. Evo daj neku ozbiljnu temu pa da pričamo k'o ljudi
cassiopeia cassiopeia 20:50 28.09.2012

Re: 35

zilikaka
Ti si baš ustala na levu nogu danas


Ako je zbog toga, sama sebi ću da je prebijem, da narednih godina samo na desnu mogu da se oslanjam.


Joj meni baš sam te bocnula ukrivo

Izviniiiii
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:51 28.09.2012

Re: 35

cassiopeia
kukusigameni
E sad, posle kanalizacije i leve noge opet dođe red hrane.
Pa ovo je ženski blog.
Sve kao kuvaju, spremaju, mese, al' u jpg formatu.


Jao da znaš da svo vreme mislim na to kako malo koji blog ne okrenemo na kuvanje. Stvarno smo najgore. Evo daj neku ozbiljnu temu pa da pričamo k'o ljudi


Ljudi? Da pricamo ko ljudi?

kukusigameni kukusigameni 20:51 28.09.2012

Re: 35

cassiopeia
Evo daj neku ozbiljnu temu pa da pričamo k'o ljudi


Može pasulj?
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:52 28.09.2012

Re: 35

kukusigameni
cassiopeia
Evo daj neku ozbiljnu temu pa da pričamo k'o ljudi


Može pasulj?


Kud ces ozbiljnije od knedli?
cassiopeia cassiopeia 20:57 28.09.2012

Re: 35

dusanovaiivanovamama
cassiopeia
kukusigameni
E sad, posle kanalizacije i leve noge opet dođe red hrane.
Pa ovo je ženski blog.
Sve kao kuvaju, spremaju, mese, al' u jpg formatu.


Jao da znaš da svo vreme mislim na to kako malo koji blog ne okrenemo na kuvanje. Stvarno smo najgore. Evo daj neku ozbiljnu temu pa da pričamo k'o ljudi


Ljudi? Da pricamo ko ljudi?





Samo se ti smej...praviću ja knedle pa ćeš morati da jedeš
cassiopeia cassiopeia 20:59 28.09.2012

Re: 35

kukusigameni
cassiopeia
Evo daj neku ozbiljnu temu pa da pričamo k'o ljudi


Može pasulj?



Ja sam za svojih 42 godine skuvala čorbast pasulj samo jednom

Pojeli su sve pa je valjda bio dobar. Nisam ja tu mogla bogznašta pokvariti. Domaća šunka zaginula u pasulju. Nego ne volim baš taj čorbast pa ne kuvam.
kukusigameni kukusigameni 21:05 28.09.2012

Re: 35

cassiopeia
Ja sam za svojih 42 godine skuvala čorbast pasulj samo jednom

Pojeli su sve pa je valjda bio dobar. Nisam ja tu mogla bogznašta pokvariti. Domaća šunka zaginula u pasulju. Nego ne volim baš taj čorbast pa ne kuvam.

Ovo je klasičan primer nasilja u porodici.
cassiopeia cassiopeia 21:12 28.09.2012

Re: 35

kukusigameni
cassiopeia
Ja sam za svojih 42 godine skuvala čorbast pasulj samo jednom

Pojeli su sve pa je valjda bio dobar. Nisam ja tu mogla bogznašta pokvariti. Domaća šunka zaginula u pasulju. Nego ne volim baš taj čorbast pa ne kuvam.


Ovo je klasičan primer nasilja u porodici.




Samo da ti kažem da AbaAžavaju onaj crveni pasulj na salatu
kukusigameni kukusigameni 21:17 28.09.2012

Re: 35

cassiopeia
Samo da ti kažem da AbaAžavaju onaj crveni pasulj na salatu

Ja to služim uz čorbas pasulj.
Da pojačam.

razmisljam razmisljam 21:22 28.09.2012

Re: 35

cassiopeia

Jao da znaš da svo vreme mislim na to kako malo koji blog ne okrenemo na kuvanje. Stvarno smo najgore.


Шта је у томе лоше?
И тако нам очас посла окаче етикету доконе домаћице чим не дискутујемо о оним озбиљним светским проблемима него пробамо мало да се бавимо, како они кажу, цветићима и птичицама. Дакле, шта нас габри.

Осим тога, овог пута сам ја сама у свом блогодворишту покренула дискусију у том смеру. ( А да нисам, пре или касније учинила би то ДиИМ. Њој то просто иде од руке - ма о чему се разговарало, на крају мора да се заврши некаквом клопом, макар у наговештају. )
Тако да је, што се тога тиче, све таман тако како и треба да буде.

Evo daj neku ozbiljnu temu pa da pričamo k'o ljudi


Мислим, мој пост не пружа довољно озбиљних тема. ( У недостатку правог Смајлија, замисли једну горопадницу у ћирилично Ф пози како те стреља погледом испод намрштених обрва и при томе још нервозно лупка левим стопалом обувеним у филцану карирану папучу о под, а око паса јој уредно, на машну, завезана цицана кецеља на ситне цветиће )
razmisljam razmisljam 21:33 28.09.2012

Re: 35

kukusigameni

Ovo je klasičan primer nasilja u porodici.


Морала бих да се сложим и да додам и о-па-сно занемаривање исте.

А за обоје, једна веома суптилна порука: О пасуљу смо ономад, бре!!!
number42 number42 21:38 28.09.2012

Re: 35

cassiopeia
čorbast pasulj


evo jedan savet, praktican nadasve - pasulj prokuvati dvaput, uvek. ovo vazi otprilike za sve mahunarke (kako sam vege, maksimalno sam obavesten o ovome).

znaci sve mahunarke imaju osobinu da nadimaju stomak pa se ljudi ne osecaju bas najbolje ako pojedu nekih 7-8 tanjira (kao pojedini :)), a domacice, da bi sacuvale "sve hranjive sastojke" ne bacaju onu prvu vodu. e to je greska. ona se uvek prospe i nastavlja se kuvanje s novom.

inace obozavam corbast pasulj sa minimumom povrca, ono luk, paprika, mrkva, paradajz sok, secer, i ljuta papricica iz nis u kolicini obrnuto sraznernoj koliko volis goste.
kukusigameni kukusigameni 21:44 28.09.2012

Re: 35

number42
znaci sve mahunarke imaju osobinu da nadimaju stomak

Thats the point.

number42
pa se ljudi ne osecaju bas najbolje ako pojedu nekih 7-8 tanjira (kao pojedini :))

Misliš ljudi u okolini ovog što je smazao tol'ki pasulj?!
Provetravanje. Umesto što prosipaš vodu, provetravanje prostorija.



razmisljam razmisljam 21:52 28.09.2012

Re: 35

number42

znaci sve mahunarke imaju osobinu da nadimaju stomak pa se ljudi ne osecaju bas najbolje ako pojedu nekih 7-8 tanjira (kao pojedini :)), a domacice, da bi sacuvale "sve hranjive sastojke" ne bacaju onu prvu vodu. e to je greska. ona se uvek prospe i nastavlja se kuvanje s novom.


Пази, савет ти је добар и прави, али имаш малу грешку у изражавању. Наиме, ,,домаћице'' не бацају прву воду, дочим домаћице то о-ба-вез-но чине.
А против кхмм, надимања и сличних перипетија јако добро дође и пар листова ловора или прстохват кима.

inace obozavam corbast pasulj sa minimumom povrca, ono luk, paprika, mrkva, paradajz sok, secer, i ljuta papricica iz nis u kolicini obrnuto sraznernoj koliko volis goste.


И мало белог лука; ем здрав, ем добра заштита против вампира.
А и пар мањих кромпира ситно исецканих на коцкице ( као за руску салату ) да му га дају на згушњавању, а без запржавања.

( Само да знаш, мене не би отерао том обрнутом пропорционалношћу љуте папричице. Напротив. )
razmisljam razmisljam 21:57 28.09.2012

Re: 35

kukusigameni

Misliš ljudi u okolini ovog što je smazao tol'ki pasulj?!
Provetravanje. Umesto što prosipaš vodu, provetravanje prostorija.




Речи познаваоца и такорећи експерта.

( Иди, бре, не могу да престанем да се смејем. )
mariopan mariopan 22:12 28.09.2012

Re: 35

i mislim da bolje pasuju.

Ja čitam pasulju ( sa šunkom, slaninicom i kobajom)
number42 number42 22:14 28.09.2012

Re: 35

kukusigameni
number42
znaci sve mahunarke imaju osobinu da nadimaju stomak

Thats the point.



pa ne, that's not a point. srce me zaboli kad ljudi pogresno tumace moje reci. poenta je da namirnica bogata proteinima kao sto su mahunarke, ne moraju da nadimaju stomak kada prospes prvu vodu.
number42 number42 22:22 28.09.2012

Re: 35

razmisljam
али имаш малу грешку у изражавању. Наиме, ,,домаћице'' не бацају прву воду, дочим домаћице то о-ба-вез-но чине.


da, znam da je savet pravi isprobano i testirano, ali kao sto rekoh, srce me zaboli kada ljudi pogresno tumace moje reci. nisam napisao domacice sa navodnicima nego da redom domacice su uverene da je ta prva voda bogata hranljivim sastojcima pa je ne treba bacati. a to ima veze sa realnoscu koliko i sa kraterima na marsu.

a ovo sa krompirom ti je dobra fora, s tim sto ga ubacis u hladnu vodu na pocetku, da bi mogo da se raspadne.

a ovo sa ljute papricice, znaci gledo sam da ljudi jedu po desetak dnevno onih sto ne mos ni da liznes, njima nista. od cega je to gradjeno... celik!
kukusigameni kukusigameni 22:48 28.09.2012

Re: 35

number42
srce me zaboli kad ljudi pogresno tumace moje reci. poenta je da namirnica bogata proteinima kao sto su mahunarke, ne moraju da nadimaju stomak kada prospes prvu vodu.


Šta fali nadimanju?

Nad imanje!

razmisljam razmisljam 23:27 28.09.2012

Re: 35

number42

da, znam da je savet pravi isprobano i testirano, ali kao sto rekoh, srce me zaboli kada ljudi pogresno tumace moje reci.


И мене исто.
Ето, управо ме сад жига и штреца јер ти мене ниси разумео.
Наравно да ниси домаћице ставио под наводнике. То је тако очигледно и нисам то ни тврдила. Ставила сам их ја да ти кажем да ниси у праву. Праве, искусне домаћице обавезно бацају прву воду у којој се пасуљ кувао, док ,,домаћице'' ( читај: оне које нису упућене у древне тајне кувања доброг пасуља ) то не чине. Дакле, не све домаћице, већ само неке, претпостављам - млађе. ( Лично не познајем ни једну која би урадила тако нешто. )

Јесмо ли се сада разјаснили?

a ovo sa krompirom ti je dobra fora, s tim sto ga ubacis u hladnu vodu na pocetku, da bi mogo da se raspadne.


У хладну воду, наравно. ( Сво поврће које расте испод земље, ставља се на кување у хладну воду, а оно које расте изнад земље у врелу - једно од златних правила кулинарства. )

a ovo sa ljute papricice, znaci gledo sam da ljudi jedu po desetak dnevno onih sto ne mos ni da liznes, njima nista. od cega je to gradjeno... celik!


Мој тата је био од тих.
Волим љуто, али нисам ни близу његових способности.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:33 28.09.2012

Re: 35

kukusigameni
number42
srce me zaboli kad ljudi pogresno tumace moje reci. poenta je da namirnica bogata proteinima kao sto su mahunarke, ne moraju da nadimaju stomak kada prospes prvu vodu.


Šta fali nadimanju?

Nad imanje!



Nadi manje <<<LINK

Ubaciti u pasulj dva-tri zrna kleke...



Probaj, deluje.
number42 number42 12:11 29.09.2012

Re: 35

Ubaciti u pasulj dva-tri zrna kleke..

i caj od mente je dobro popiti nakon teskih jela.

Волим љуто


kojo ljuto, imas 550 jacine ljutog, a svaka ima po 200 nijansi ljutine. meni super one blago ljute, pa da menjam vrste. a i one makedonske sitne koje se metnu u saksije pa daju po pedeset komada koje se cupkaju su odlicne.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana