Literatura| Mediji| Na današnji dan| Umetnost| Život

KAKO SAM OBJAVIO 3. KNJIGU?

Filip Mladenović RSS / 05.10.2012. u 00:23

NASLOVNICA ROMANA
NASLOVNICA ROMANA
Sticajem srećnih, predratnih okolnosti, prva knjiga sa mojim imenom kao autorom objavljena je decembra 1990. godine zahvaljujući velikom trudu nekadašnjeg košarkaškog reprezentativca, a sada košarkaškog trenera Zorana Prelevića. Knjiga „To je samo rock and roll" nastala je Zoranovim izborom satiričnih komentara i aforizama, koje sam od 1984. do 1990. govorio u emisijama II programa Radio Beograda „Niko kao ja" (urednica Tanja Nikolovski) i „To je samo rokenrol" (urednik Radoman Kanjevac). Dragulj ove prve publikovane knjige je duhoviti, vrcavi pogovor Zorana Prelevića. Hvala mu na svemu!

Druga knjiga „Filipike" objavljena je 1998. godine zahvaljujući koleginicama i kolegama u redakciji satiričnog lista „Naša krmača". Glavni i odgovorni urednik Boško Savković, sada filmski producent i nagrađivani autor dokumentarnih filmova, imao je tih devedesetih muda da uz otkačenu „Našu krmaču" pokrene i ediciju pod nazivom „Izdavački promašaj godine". U II kolu te čuvene edicije objavljene su i „Filipike" - svojevrsna hronika „godina raspleta", odnosno rečiti svedok posrtanja srpskog društva na kraju XX veka, od 1987. do 1998. Knjiga „Filipike" ima više poglavlja, različitih po formi i sadržaju satiričnih priloga, od aforizama i epigrama do crnohumornih komentara i foto-montaža.

Zato je bilo sasvim logično da 3. knjigu izdam sam, bez pomoći prijatelja. Tim pre što se ovog puta radi o romanu, a ne o izboru  satiričnih tekstova. Međutim, nisam odoleo iskušenjima, pa sam svoj prvi roman ponudio odabranim domaćim izdavačima, ukupno njih 12. Neki od tih izdavača nisu mi ništa odgovorili (3), neki su mi preporučili da se javim na njihov konkurs kada bude raspisan (2), dok je preostalih 7 izdavača odgovorilo negativno, sa dve vrste odbijenica: ili se moj roman ne uklapa u uređivačku politiku izdavača ili su izdavački planovi za tekuću i narednu godinu već popunjeni.

Stoga sam se mirne savesti upustio u avanturu samizdata, opet uz podršku dragih ljudi, Aleksandra Popovića kao grafičkog dizajnera i Peđe Denčića kao štampara knjige. Sada me čekaju promocije i komentari čitalaca, sigurno lakše i ugodnije obaveze književnog zanata.

Roman „31 POGLAVLJE O ČASTI" je provokativni literarni izveštaj o jednoj zemlji u tranziciji (Srbija) tokom poslednje decenije XX veka i prve dekade XXI stoleća. Glavni junak je na početku romana tipičan izdanak gubitničke tranzicione većine, pometene u poplavi ratne propagande i ekonomske bede. A onda dolazi do preokreta, isprovociranog smrću voljenog bića.

Pitajući se „Kako to da niko, ama baš niko nije čak ni pokušao da se reši zlokobnih tvoraca grozne zbilje, da im se osveti zbog izgubljenih članova najuže porodice, ukradenog života, ugroženog ličnog dostojanstva...?", glavni junak odlučuje da pravdu uzme u svoje ruke.

Iz poglavlja u poglavlje glavni junak, svodeći račune svog intimnog, porodičnog i profesionalnog života, demonstrira rešenost da se obračuna sa zlom, njegovim najgorim zastupnicima. Poznatu misao „da je uvek bolje biti među progonjenima nego među progoniteljima" glavni junak romana svojim nemirenjem i delanjem preobraća u imperativ da je još bolje biti progonitelj progonitelja.

U romanu se prepliću literarna fikcija i stvarnost, istorijske činjenice i mašta. Svako poglavlje počinje odabranom sentencom pesnika i pisaca, koji su presudno uticali na književni rad samog autora.

Roman „31 POGLAVLJE O ČASTI" ima tzv. otvoreni kraj, jer se priča o pobunjenom glavnom junaku nastavlja u narednoj knjizi.

Atačmenti



Komentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 01:18 05.10.2012

1



Edit:

1. Gde imas promocije u narednih mesec i po dana?
2. Daj neki odlomak iz knjige
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:42 05.10.2012

Re: 1

Promocije su u jednom novobeogradskom kafeu, gde sam pisao delove romana, i na predstojećem sajmu knjiga.

Umesto odlomka, prva i poslednja rečenica 3. knjige!

Početak romana: „Kad više nemaš s kim da pričaš ili kad izgubiš volju za razmenu misli, počinješ da pišeš. Književnost je, u stvari, fusnota samodovoljnosti.”

Kraj romana: „Pomislio je: život je kao kuća. Ljubav je temelj, snaga duha je cement, dok su pravi činovi - cigle.”


angie01 angie01 09:22 05.10.2012

Re: 1

cestitam!

Daj te podatke o kaficu, koji, gde, kad?...ono na sajmu je tesko smaranje!
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:34 05.10.2012

Re: 1

angie01
cestitam!Daj te podatke o kaficu, koji, gde, kad?...ono na sajmu je tesko smaranje!



Čim se dogovorimo za termin, šaljem informaciju putem pp.
marco_de.manccini marco_de.manccini 02:20 05.10.2012

филипе,

заслужујеш честитке.

(уз мисао, ех, да ми је твој ентузијазам, да одморим душу бар на пола сата.)
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:37 05.10.2012

Re: филипе,

Hvala na čestitkama.

Citiraću jednog od mojih omiljenih pisaca: "Svaki put kada sam pisao, osetio sam neko uzbuđenje, uzbuđenje pred životom. I mislim da se ne može pisati bez uzbuđenja, bez strasti, bez patnje i emocija." (Horhe Luis Borhes)
marco_de.manccini marco_de.manccini 02:48 05.10.2012

Re: филипе,

Сећам се и да ти је Томас Ман омиљен.
Filip Mladenović Filip Mladenović 03:05 05.10.2012

Re: филипе,

To što mi se u narednom citatu priviđa reč "Srbija", ne znam da li je moja literarna opsesija ili novinarsko iskustvo:

"...Nemačka, obraza crvenih kao u groznici, teturala se tada na vrhuncu svojih pustahijskih trijumfa, na putu da osvoji svet uz pomoć jednog ugovora kojeg je nameravala da se pridržava i koji je potpisala svojom krvlju. Danas je ona u zagrljaju demona, i pokrivši jedno oko rukom, a drugim zureći u užas, survava se iz jednog očajanja u drugo. Kada će doći do dna provalije? Kada će iz krajnjeg beznađa svanuti čudo koje prevazilazi veru, granuti svetlo nade? Jedan usamljeni čovek sklapa ruke i govori: Bog neka se smiluje vašim jadnim dušama, prijatelju moj, otadžbino moja." (Tomas Man: DOKTOR FAUSTUS)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 06:34 05.10.2012

Svaka čast

U početku beše Reč, svaka nova napisana reč je novo postanje, a tek knjiga?

Čestitam, Filipe.
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:04 05.10.2012

Re: Svaka čast

U početku beše reč, koju su potom oduzeli slobodnim ljudima i dali je političarima i sveštenicima!

Hvala na čestitkama!
gorstak92 gorstak92 11:50 05.10.2012

FILIPE SIZIFE!

alselone alselone 12:03 05.10.2012

Filipe care

To se i ja pitam - KAKO?

Šalim se. Svaka čast, go for it!
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:35 05.10.2012

Re: Filipe care

"Ja svoju domovinu imam u literaturi i ja sam za jedan geteovski pojam literature, za jednu 'Weltliteratur'." (Danilo Kiš, 1986.)

Hvala na podršci!
mariopan mariopan 12:31 05.10.2012

čestitke :-)

Čestitam Filipe

Srećom što će biti i nastavka jer ćemo možda doživeti da vidimo kako se "žrtve tranzicije više ne saginju da prime još jedan šamar?
Da će možda još neko odlučiti da je dovoljno bio "žrtva tranzicije" i da ne treba da okreće i drugi obraz, kao tvoj junak?


Imam nadu.....
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:51 05.10.2012

Re: čestitke :-)

Hvala!

Jedno od poglavlja romana počinje ohrabrujućom porukom Teodora Ruzvelta: "Jedino čega se u životu treba plašiti je - strah!"
mariopan mariopan 13:20 05.10.2012

Re: čestitke :-)

Filip Mladenović
Hvala!

Jedno od poglavlja romana počinje ohrabrujućom porukom Teodora Ruzvelta: "Jedino čega se u životu treba plašiti je - strah!"

Pogledala sam juče snimak na jutubu kako komunalna policija sprovodi strogoću nad gubitnikom tranzicije, i pokušava da stavi lisice na ruke starijem čoveku.

Osim muke u stomaku što je to teško gledati.........čuju se povici naroda na stanici i svaki čas sam očekivala da neko priskoči u pomoć tom čoveku, jer on je u par navrata zavapio "Pomagajte ljudi" ...nije daleko dan kada će silom biti uzvraćeno na silu koja se sprovodi nad " gubitnicima tranzicije", nekim ko možda nema tih 60 dinara, koliko košta karta za prevoz.

Zar lisice na ruke za 60 dinara?

A svaki dan čitamo o milionima pokradenih para i nikom ništa?

Izvini za trol, ako nisi pogledao snimak pogledaj i videćeš da narod više ne gleda kao ovca na ono što se radi. To mi daje nadu.

edit

Ako je trol briši, samo pogledaj snimak.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:48 05.10.2012

Re: čestitke :-)

Bio sam svedok sličnog događaja početkom septembra, i to baš na stanici autobusa 83 na Starom sajmištu. Neverovatna koincidencija.
Ponudio sam da platim kartu za starijeg gospodina, koji kao jedan od buntovnih gubitnika tranzicije nije hteo da pokaže BUS-PLUS trojkama kartu niti da izađe iz autobusa 83. Vozač mi je mrtav-'ladan odbio pare rečima da dok traje kontrola u autobusu nema pravo da prodaje karte za prevoz.

Na kraju su čak trojica komunalnih policajaca iznela ovog gubitnika tranzicije iz autobusa, uz pomešane reakcije prisutnih: jedan deo je verbalno protestovao, a drugi deo je glasno podržavao akciju komunalaca. Ja sam pokušao da fotografišem ovu situaciju, ali mi je jedan od komunalnih policajaca to zabranio.

P.S. Karte za prevoz više nisu 60, već 72 dinara!
dragan7557 dragan7557 20:06 05.10.2012

Re: čestitke :-)

Filip Mladenović:
Ja sam pokušao da fotografišem ovu situaciju, ali mi je jedan od komunalnih policajaca to zabranio.

Sa kojim pravom i na osnovu čega?

cerski
number42 number42 14:20 05.10.2012

mene

zivo zanima da li se u knjizi pojavljuju tajkuni i krimosi koje ne smes da pomenes u jednom od ranijih blogova nego su pod stavkom tri tacke, i njihov uticaj na novinare, medijske kuce i formatiranja javnosti.

siguran sam da ne razumes pa te zanima koji tajkuni i koji novinari i sta konkretno... pitaj slobodno.
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:27 05.10.2012

Re: mene

number42
zivo zanima da li se u knjizi pojavljuju tajkuni i krimosi koje ne smes da pomenes u jednom od ranijih blogova nego su pod stavkom tri tacke, i njihov uticaj na novinare, medijske kuce i formatiranja javnosti.siguran sam da ne razumes pa te zanima koji tajkuni i koji novinari i sta konkretno... pitaj slobodno.



Ako pažljivo pročitate moje blogove, koje objavljujem ovde evo već petu godinu, ukapiraćete da sam pomenuo sve dobitnike tranzicije, tj. ratne profitere iz (ne)vremena Miloševićeve strahovlade i postpetooktobarske tajkune. Zato je Vaš komentar deplasiran.
U knjizi glavni junak pokazuje delima (činjenjem) šta treba da uradi jedan gubitnik tranzicije!
number42 number42 16:07 05.10.2012

Re: mene

Filip Mladenović
da sam pomenuo sve dobitnike tranzicije, tj. ratne profitere iz (ne)vremena Miloševićeve strahovlade i postpetooktobarske tajkune.


e super, molicu onda da postavis link do objasnjenja o onom coveku, tri tacke tajkunu, kojeg si izbegao da pomenes, gubitniku tranzicije, poznatom svetskim policijskim organima pod imenom stanko subotic, i kakav je njegov uticaj na novinare i medijsku scenu.

nakon toga postavi link gde se kriticki osvrces na afirmativno pisanje pere s onog sveta i milosa vasica o ovom gubitniku tranzicije, serijal u e-novinama s ponaslovom 'odbrana i poslednji dani' gde ga ne bi niko tako branio kao pera.

nakon toga mozes postaviti link sa svojim kritickim osvrtom na, sasvim uobicajeno tempiran tekst jel, milosa vasica samo 3 sata nakon atentata na niku franica i ivu pukanica gde skrece paznju sa stanka subotica na felixa osmanija, i kako se to uklapa u profesionalno/istrazivacko novinarstvo.

mislim, zahvaljujem unapred na sva tri linka ka tvom istrazivackom novinarstvu, u nadi da ce doprineti da osim sretena jocica, na optuzenickoj klupi sedi jos poneko, tipa novinara kao milos i pera i slicnih koji su neophodni u svim kriminalnim slagalicama, ili gubitnika tranzicije kao nejakog caneta i slicnih.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:15 06.10.2012

Re: mene

Srbija je propala u đavoljem trouglu tajne službe - organizovani kriminal - ratni profiteri, tj. tajkuni, gde ima dosta zverki, a među njima je svakako i Stanko Subotić.

Moja novinarska istraživanja su usmerena ka agentima tog đavoljeg trougla - stranačkim vrhuškama, tj. političarima, koji nam kroje ovakvu sudbinu u trouglu STRAH - JAD - BEDA!
number42 number42 12:32 06.10.2012

Re: mene

Filip Mladenović
ima dosta zverki, a među njima je svakako i Stanko Subotić.


aha. pitam drugi put - mozes postaviti linkove prema tim tekstovima u kojima si istrazivacko-novinarski rasturao kriminalni profil stanka subotica iz svih uglova?
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:52 06.10.2012

Re: mene

number42

Filip Mladenovićima dosta zverki, a među njima je svakako i Stanko Subotić.aha. pitam drugi put - mozes postaviti linkove prema tim tekstovima u kojima si istrazivacko-novinarski rasturao kriminalni profil stanka subotica iz svih uglova?


PONAVLJAM: na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a, na web adresi http://www.cins.org.rs, možete naći i moje tekstove, ali i istraživačke tekstove mojih koleginica i kolega i o narko mafiji, i o duvanskoj mafiji, i o Canetu Subotiću, i o Mirku Cvetkoviću, i o Šariću....
number42 number42 14:39 06.10.2012

Re: mene

ne pravi zamenu teza, ne pitam te za adresu nuns-a nego konkretno:

"mozes postaviti linkove prema tim tekstovima u kojima si istrazivacko-novinarski rasturao kriminalni profil stanka subotica iz svih uglova"?
Filip Mladenović Filip Mladenović 19:34 06.10.2012

Re: mene

number42
ne pravi zamenu teza, ne pitam te za adresu nuns-a nego konkretno: "mozes postaviti linkove prema tim tekstovima u kojima si istrazivacko-novinarski rasturao kriminalni profil stanka subotica iz svih uglova"?


Na sajtu http://www.cins.org.rs možete pročitati novinarska istraživanja, među kojima su i moja. Zahvaljujući novinarkama i novinarima Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a i njihovim istraživačkim tekstovima, razobličene su mnoge kriminalne i koruptivne radnje u trouglu tajne službe-tajkuni-mafija.
Sada treba samo da uložite napor i kliknete mišem Vašeg kompjutera na datu adresu i PAŽLJIVO pročitate istraživačke tekstove, među kojima su i oni koji razobličavaju kriminalne postupke Stanka Subotića.
Zato umesto ispisivanja ovih deplasiranih komentara krenite u čitanje istraživačkih tekstova na web adresi http://www.cins.org.rs.
number42 number42 21:12 06.10.2012

Re: mene

aham, how yes no
ajde bre ne mozes ni posle 5 komenta da nadjes 2 svoja takva teksta koja bi linkovao.

vozdra
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:15 07.10.2012

Re: mene

number42
aham, how yes no ajde bre ne mozes ni posle 5 komenta da nadjes 2 svoja takva teksta koja bi linkovao.vozdra


Javite se obavezno posle pažljivog čitanja istraživačkih tekstova na sajtu http://www.cins.org.rs, među kojima su i moji. Uložite napor, ne čekajte da Vam sve u životu neko pruži na tacni, uključujući i linkove.
Čitanje sadržaja sajta http://www.cins.org.rs, ne samo što će razvejati Vaše predrasude, nego će Vas sigurno promeniti na bolje, tako da više nećete pisati ovakve deplasirane i neukusne komentare. Svako dobro!
number42 number42 18:27 07.10.2012

Re: mene

pa otprilike znam da brojim do 200, a na ovom blogu si objavio nula (i slovima - 0) kritickih tekstova o stanku suboticu, a 200 o borisu tadicu.

znaci kod tebe tadic vodi 200:0 protiv subotica.

a to je naravno objektivno novinarstvo.



Filip Mladenović Filip Mladenović 01:56 08.10.2012

Re: mene

number42
pa otprilike znam da brojim do 200, a na ovom blogu si objavio nula (i slovima - 0) kritickih tekstova o stanku suboticu, a 200 o borisu tadicu. znaci kod tebe tadic vodi 200:0 protiv subotica.a to je naravno objektivno novinarstvo.


Prvo, ovde nisam objavio 200 kritičkih tekstova o Borisu Tadiću, već približno isti broj kao i o Dačiću, Vučiću, Tijaniću...
Drugo, kao frilenser, radim za različite medije, a pisanje blogove ovde na sajtu B92 je jedan od načina potvrđivanja slobode misli i govora u Srbiji.
Treće, već sam u jednom od gornjih komentara napisao da su glavne teme mojih novinarskih istraživanja političari, kao agenti đavoljeg srpskog trougla mafija - tajne službe - tajkuni.
Četvrto, istraživanjem kriminalnih aktivnosti Stanka Subotića, kao i drugih pripadnika jedne od tri tačke ovdašnjeg đavoljeg trougla bavile su se i bave se moje koleginice i kolege iz Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a, za šta sam Vam preporučio da pažljivo pregledate sajt na web adresi http://www.cins.org.rs

I peto, kad pažljivo pregledate ovaj sajt, tek onda se javite sa relevantnim komentarima!
number42 number42 21:01 08.10.2012

Re: mene

number42
mene

zivo zanima da li se u knjizi pojavljuju tajkuni i krimosi koje ne smes da pomenes u jednom od ranijih blogova nego su pod stavkom tri tacke, i njihov uticaj na novinare, medijske kuce i formatiranja javnosti.


Filip Mladenović
istraživanjem kriminalnih aktivnosti Stanka Subotića bavile su se i bave se moje koleginice i kolege


da, da, interesantno.
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:05 09.10.2012

Re: mene

Pošto uporno odbijate da posetite sajt Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a, evo Vam na tacni link: http://www.cins.org.rs/?s=Stanko+Suboti%C4%87&x=19&y=14

Od preko 20 istraživačkih tekstova publikovanih na datom linku, u kojima se pominju i kriminalne radnje Stanka Subotića, nadam se da ćete uspeti da pročitate barem 5 (pet), a među njima i moj, na temu pljačkaške privatizacije u Srbiji od 2001. do 2010. godine!
number42 number42 11:42 09.10.2012

Re: mene

pa, moram priznati najvise me se dojmio kriticki tekst po kome se stanko subotic pokajao.


Filip Mladenović

Iskazi svedoka saradnika, insajdera, pokajnika... su dokazi.


http://blog.b92.rs/text/16825/TUZIOCE/#k986437
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:34 09.10.2012

Re: mene

Poslednjim komentarom ste dokazali da ako činjenice ne odgovaraju Vašim predrasudama, utoliko gore po - činjenice!

Toliko istraživačkih tekstova govore o kriminalnim radnjama Stanka Subotića, jednog od mnogih iz tog đavoljeg srpskog trougla MAFIJA - TAJNE SLUŽBE - TAJKUNI, a Vi tendenciozno izvlačite deo jedne rečenice jednog teksta, u providnoj nameri da sakrijete svoju nemoć pred činjenicama i pred postojanjem Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a, koji hrabro, objektivno i profesionalno istražuje razloge i aktere besomučne pljačke Srbije od 1991. do 2011. godine!
Centra koji godinama sarađuje sa našom najboljom TV emisijom "INSAJDER"!
anamarkana anamarkana 14:35 05.10.2012

cestitam


Filipe! bas si me zagolicao, jedva cekam sajam ...
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:28 05.10.2012

Re: cestitam

anamarkana
Filipe! bas si me zagolicao, jedva cekam sajam ...


Vidimo se na sajmu knjiga, jednoj od preostalih oaza slobodnog duha i kreativnosti u ovom gradu.
Uskoro kreće i online prodaja knjige.
kukusigameni kukusigameni 14:49 05.10.2012

1,2,3

Objavljivanje knjige je kao skidanje gaća u javnosti. Hajde kad jednom skineš gaće. Pa dobro i dva puta. Ali posle trećeg puta stvarno nema dileme: skidaćeš ih do kraja života.


Srećno.
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:30 05.10.2012

Re: 1,2,3

Objavljivanje knjige je kao ponovno rađanje, a knjiga je čedo koje ima svoj, slobodan i originalan život.

A što se skidanja gaća tiče, od rane mladosti sam nudista.
milos_secujski milos_secujski 22:03 08.10.2012

čestitke

Sada me čekaju promocije i komentari čitalaca, sigurno lakše i ugodnije obaveze književnog zanata.


pa to je najteži deo, kolega
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:09 09.10.2012

Re: čestitke

milos_secujski
Sada me čekaju promocije i komentari čitalaca, sigurno lakše i ugodnije obaveze književnog zanata.pa to je najteži deo, kolega


Pošto je "31 POGLAVLJE O ČASTI" najljubavniji roman naše literature, ipak mislim da mi predstoji najlakši deo književnog zanata.

Promocija romana će biti na predstojećem Sajmu knjiga, najverovatnije u petak 26. oktobra 2012, na stepenicama Hale I ili hale XIV.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana