Politika

Najveća je obmana da ćemo odustajanjem od EU sačuvati Kosovo

Nebojsa Krstic RSS / 06.10.2012. u 15:13

Десио се занимњив синхроницитет 2.10. 2012, кад смо у истом броју ”Политике” имали два различита виђења једног актуелног питања везаног за косовски проблем. Борис Тадић је објашњавајући разлоге нових условљавања која стижу из ЕУ рекао да су странке садашње владе давале сигнале да би могле бити ”флексибилније поводом питања КиМ”  и да то за последицу има тестирање те најављене флексибилности, а Ђорђе Вукадиновић се у свом ауторском тексту, (http://www.politika.rs/pogledi/DJordje-Vukadinovic/Kosovo-bez-spinovanja-Djordje-Vukadinovic.sr.html) осврнуо на исто, написавши како је и Тадић 2007-2008, у предвечерје проглашења косовске независности, ”слао двосмислене поруке у вези с Косовом и ”подстицао нездраву политичку поларизацију и антирадикалску хистерију у друштву”, те да је Тадић својим искреним веровањем у политику ”двоструког колосека” можда највише одговоран за жалосно стање на ”косовском фронту”.

Премало је квалитетне дебате на тему решења косовског чвора, иако је оно, ма колико се трудили да то сметнемо с ума, услов без кога се не могу на добар и одржив начин решити друга озбиљна национална и државна питања. То не значи да све остале проблеме не треба решавати у међувремену, треба итекако, али деструктивни потенцијал дестабилизације друштва које нерешено косовско питање има у себи огроман је и стална је латентна опасност за урушавање свега, па се не сме ни гурати под тепих, ни потцењивати. А поготово не извртати.

Уз мало труда Вукадиновић би се присетио да се у преговоре с Приштином ушло убрзо по формирању прве Коштуничине владе, а државна политика коју су дефинисали управо копредседници преговарачког тима (Тадић и Коштуница) била је проналажење компромисног решења којим ће бити задовољени интереси и Срба и Албанаца и које ће бити у складу с резолуцијом 1244 СБУН, и, наравно, са Уставом Републике Србије.

Када су се доцније десили избори и владе промениле, Тадић је опстојавао на тражењу компромиса у условима све јачих притисака, управо смањујући друштвену поларизацију и смирујући страсти, не одустајући од кључног интереса земље, од европских интеграција. За то време Коштуница је регредирао. Он се са позиције тражења компромисног решења вратио на много тврђу, а наводно интелектуално принципијелнију политику која некима много лепо звучи, само што нема никакав користан ефекат и у функционалном смислу потпуно је контрапродуктивна. Неко би могао да пита Коштуницу зашто је уопште ишао на преговоре с Приштином. Зашто је онолико времена провео с Тачијем за истим столом? Зашто му није, уместо да се малтретира, једноставно послао поруку: ”Косово је Србија. Тачка.”

Није лоше подсетити се и да је током постојања тог преговарачког тима улаган приличан напор да се Тадић прогласи издајником. Само је ”Политика” имала бар једну страну дневно посвећену ”анализама” којима се објашњавало колико су Тадић и његово окружење слаба карика у борби за Косово и како је само питање тренутка када ће попустити и побећи с бојног поља. Не знам да ли баш Ђорђа Вукадиновића треба на то да подсећам.

Мана читавог тог преговарачког процеса била је што је Србија све време говорила шта неће, а никако шта хоће. Када је напокон изнедрен наш предлог хонкошког, односно модела Оландских острава, било је прекасно.

Данас имамо ситуацију да после неприхватљиво дуге и загонетне ћутње на тему Косова, нова власт излази са списком онога што Србија неће, не помињући шта хоће, шта јој је циљ, чему тежи и какав резултат прижељкује. Полако се дефинише популистички приступ - уколико нас условљавају Косовом, ми ћемо одустати од ЕУ. За сада је одустајање од ЕУ још увек завијено у еуфемизме. Државна стратегија све више делује као да је преузета из песме Звонка Богдана, у којој коњи ”јуре, а никуд не журе”.

Није, дакле, Борис Тадић искрено веровао у причу о двоструком колосеку, али јесте успео да је искористи за Србију, све док је сама ЕУ тврдила да одвојени колосеци постоје. Захваљујући томе Србија је успела да направи велике кораке ка Европи, међу њима и највећи – добијање статуса кандидата, а да притом не одустане ни од једног зацртаног принципа. Оно што је Тадић заиста искрено веровао, моја маленкост је сведок, је да замрзнути конфликт није добар, да се мора пронаћи креативно решење које ће дугорочностабилизовати регион и довести до историјског компромиса и помирења двају народа. Зато је понудио свој план у четири тачке.

Колико видим, никаквог другог плана нема ни на видику. Поновне приче о ”онима који нам ударају у темеље државе”, делују kao déjà vu, опет се сеје конфузија, распирују старе и деструктивне страсти, а могућност решења, иоле повољног по нас, постаје још мања. Повратак тезе да да ћемо одустајањем од европских интеграција сачувати Косово, или било шта друго, највећа је обмана која, међу многим другим, данас циркулише јавним животом. 

 

                                                                                 Објављено у ”Политици”, 5.10. 2012. Komentari (273)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:20 06.10.2012

Dve obmane

Obmana je također da možemo ući U EU, ako ne priznamo Kosovo, makar implicite, ako ne i explicite.

DakleM, dve obmane, najmanje dve, rekao bih.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 15:22 06.10.2012

Re: Dve obmane

Dve obmane
Obmana je također da možemo ući U EU, ako ne priznamo Kosovo, makar implicite, ako ne i explicite.

DakleM, dve obmane, najmanje dve, rekao bih.

Što znači da je Tadić u pravu.
dragan7557 dragan7557 15:37 06.10.2012

Re: Dve obmane

Nebojsa Krstic
Dve obmane
Obmana je također da možemo ući U EU, ako ne priznamo Kosovo, makar implicite, ako ne i explicite.

DakleM, dve obmane, najmanje dve, rekao bih.

Što znači da je Tadić u pravu.

Kod tebe je Tadić izgleda uvek, svuda i u svemu, u pravu?

Trebalo je onaj Insajder "Patriotska pljačka" prikazati za vašeg vakta, a bome i Dulića ranije privesti ima toga još iha,haaa!

Da oko Kosova, Džordža Vukadinoviča, niko nije pitao, a neći ni pitati ništa je valjda do sada jasno?

Samim tim Džordž-a V. nije ni potrebano spominjati, osim ako ga ti i drugi ne smatrate nekim Faktorom.


cerski

Milan Karagaća Milan Karagaća 17:27 06.10.2012

Re: Dve obmane

Оно што је Тадић заиста искрено веровао, моја маленкост је сведок, је да замрзнути конфликт није добар, да се мора пронаћи креативно решење које ће дугорочностабилизовати регион и довести до историјског компромиса и помирења двају народа. Зато је понудио свој план у четири тачке.

Verujem sve ali najveća Tadićeva greška je što je faktički osdtao na politici koju mu je nametnuo Koštunica , a to je zamrznuti konflikt i korišćenje Kosova kao izgovora za sve drugo što se ne radi , a trebalo bi.
Pa umesto da se okrenu EU i trženju zajedničkog rešenja pa sa takvim rešenjem da se izađe kao ponudom u pregovaračkom procesu, oni proglasiše da je Preambula istorijsko rešenje za Kosovo. Pa mogli su u Preambuli zapisati i da je Srbija sve što je bilo Dušanovo carstvo ali nije realno.
Umesto da se tražio tajednički jezik sa EU, Nemačkom ili SAD, jer ga sa Rusijom već imamo, ali ruska podrška je više oslonac za one kojima nije stalo do rešenja već do virtuelnog.
I konačno, Nebojša, a zašto Tadić ne ponudi te 4 tačke odmah kada se razišao sa Koštunicom. Kako ne ukapiraše da bi možda sa objavljivanjem tog plana i ponude umesto zatezanja odnosa sa SAD i Zapadom, a posebno qurčenja nad Ahtisarijevim planom, odložilo ili ne bi dovelo do proglašavanja nezavisnosti. Zamislimo da je neko pametan rekao, OK imamo ovaj Ahtisarijev plan , evo i ovaj naš od 4 tačke pa da ozbiljno razgovaramo o konačnom rešenju.
Uostalom, svi su se ponašali kao da nije bilo ni kumanovskog sporazuma ni R1244 jer je zaklinjanje u to kako ne damo Kosovo bilo vrlo pitko za medije i za narod koji je verovao da oni koji to govore znaju nešto više od stvarnosti.
loader loader 19:20 06.10.2012

Re: Dve obmane

Pitanje Kosova je previše teško i kompleksno. Stoga, što je više pokušaja da se kosovski problem definiše kroz prizmu dnevne politike, manje su šanse da se ionako loša situacija nekako popravi ili makar ublaži. Na takav, dnevnopolitički način može se ići samo u nove zablude. Sva dosadašnja, najmanje dvodecenijska praksa to dodatno dokazuje.

bluestar bluestar 20:59 06.10.2012

Re: Dve obmane

Nebojsa Krstic
Dve obmane
Obmana je također da možemo ući U EU, ako ne priznamo Kosovo, makar implicite, ako ne i explicite.

DakleM, dve obmane, najmanje dve, rekao bih.

Što znači da je Tadić u pravu.

Verovatno je u pravu, ali trebali bi razumeti da je 10 godina na vlasti bilo dosta, da vlast mora biti promenjliva, to je osnov demokratije. Tadic je imao svoju priliku, uradio je sta je uradio i sad je vreme za politicku penziju. Nije to nista strasno, mnogo vece face od njega (npr. Klinton, Bler, Sarkozi ili Sreder) su to dostojanstveno podnele. Sve ostalo prelazi u diktaturu. Slazem se ja, on misli da je lep, pametan, neodoljiv, dobar kosarkas, maratonac, zavodnik...ali mora shvatiti da se Srbija umorila od njega i njegove politike, i da to ne mozete vise nikakvim spinovanjem promeniti.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:22 06.10.2012

Re: Dve obmane

ali mora shvatiti da se Srbija umorila od njega i njegove politike,

I onda je Srbija angažovala tebe da preneseš njen stav.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:05 06.10.2012

Re: Dve obmane

Nebojsa Krstic
Dve obmane
Obmana je također da možemo ući U EU, ako ne priznamo Kosovo, makar implicite, ako ne i explicite.

DakleM, dve obmane, najmanje dve, rekao bih.

Što znači da je Tadić u pravu.

Malo morgen, što bi rekao jedan njegov prethodnik.

Pozdravi Tadića i prenesi mu da ne obmanjuje više narod, jer niti ćemo ući u EU, niti ćemo sačuvati Kosovo. Toliko o politici "I Kosovo i EU".
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:42 06.10.2012

Re: Dve obmane

Pozdravi Tadića i prenesi mu da ne obmanjuje više narod, jer niti ćemo ući u EU, niti ćemo sačuvati Kosovo. Toliko o politici "I Kosovo i EU".

A u potpisu, nova vlada .
bladerunner92 bladerunner92 00:29 07.10.2012

Re: Dve obmane

Na zalost g-dine Krsticu i dalje pravite istu gresku,onu zbog koje ste i izgubili na kraju a to je da vredjate inteligenciju ( nekad vaseg) birackog tela...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:49 07.10.2012

Re: Dve obmane

Na zalost g-dine Krsticu i dalje pravite istu gresku,onu zbog koje ste i izgubili na kraju a to je da vredjate inteligenciju ( nekad vaseg) birackog tela...

Evo, stigao je i predstavnik biračkog tela...

Batalite me biračkih tela, ako ikako možete, i pokažite SVOJU inteligenciju. Po mogućstvu na temu bloga.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 01:32 07.10.2012

Re: Dve obmane

Nebojsa Krstic
Pozdravi Tadića i prenesi mu da ne obmanjuje više narod, jer niti ćemo ući u EU, niti ćemo sačuvati Kosovo. Toliko o politici "I Kosovo i EU".

A u potpisu, nova vlada .

Ne, nego frau Merkel.
guardianoftheblind guardianoftheblind 09:16 07.10.2012

Re: Dve obmane

Što znači da je Tadić u pravu.

A kad nije bio? :)

Tadiceva politika i KiM I EU je pukla, get over it.
Trebalo se ici na podelu dok je jos moglo... Nama KiM da vrate sutra mi ne bismo znali sta cemo sa tolikim Albancima. Cela ta politika je glupost i najobicnija demagogija in the first place. Sto ono neko rece, nametnuta politika od Kostunice, samo malo prosirena sa ovim "i EU". I ako je neko zaista mislio da je to ostvarivo, e onda stvarno...

savamala savamala 09:24 07.10.2012

Re: Dve obmane

Tadiceva politika i KiM I EU je pukla, get over it.
Trebalo se ici na podelu dok je jos moglo..


А, када је то могло?

Тадићева политика и КиМ и ЕУ није пукла јер никада није ни постојала, то је била опсена коју је, на жалост, успешно пар година продавао овом народу.
Atomski mrav Atomski mrav 13:28 08.10.2012

Re: Dve obmane

I onda je Srbija angažovala tebe da preneseš njen stav.

Srbija vam je prenela svoj stav na izborima. Šteta je što vama, kao i ostalim političarima u Srbiji, ne možemo stvoriti neku virtuelnu državu da se u njoj borite za vlast i da njome upravljate...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:40 08.10.2012

Re: Dve obmane

Srbija vam je prenela svoj stav na izborima. Šteta je što vama, kao i ostalim političarima u Srbiji, ne možemo stvoriti neku virtuelnu državu da se u njoj borite za vlast i da njome upravljate...

...i ne možemo zabraniti da pišete...čak ni na blogu...jel i to šteta?
Atomski mrav Atomski mrav 14:20 08.10.2012

Re: Dve obmane

...i ne možemo zabraniti da pišete...čak ni na blogu...jel i to šteta?


Naprotiv! Blog mu dođe kao neka vrsta virtuelne stvarnosti u kojoj se predstavljate boljim, pametnijim, uspešnijim nego što ste u stvarnosti.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 15:35 08.10.2012

Re: Dve obmane

Naprotiv! Blog mu dođe kao neka vrsta virtuelne stvarnosti u kojoj se predstavljate boljim, pametnijim, uspešnijim nego što ste u stvarnosti.

Jok, nego ću da se napravim lošijim, glupljim i neuspešnijim.
dragan7557 dragan7557 17:45 08.10.2012

Re: Dve obmane

Nebojsa Krstic
Naprotiv! Blog mu dođe kao neka vrsta virtuelne stvarnosti u kojoj se predstavljate boljim, pametnijim, uspešnijim nego što ste u stvarnosti.

Jok, nego ću da se naptavim lošijim, glupljim i neuspešnijim.

Čak i da napišeš ne bi ti verovali.

cerski
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:14 08.10.2012

Re: Dve obmane

Čak i da napišeš ne bi ti verovali.

cerski

antioksidant antioksidant 15:22 06.10.2012

одакле дефетизам?

Колико видим, никаквог другог плана нема ни на видику.

а молебани?
automatic automatic 19:08 06.10.2012

Re: одакле дефетизам?

sve sto saplice djilasa u pohodu na vlast treba podrzati
pa i tadica i titanik

ako sam dobro razumeo, djilas je po tebi bolje resenje od tadica, ali nije gej frendli i zato ga treba spreciti?

i obrnuto, tadic je gej frendli i treba ga podrzati u borbi protiv djilasa?
antioksidant antioksidant 19:28 06.10.2012

Re: одакле дефетизам?

automatic
sve sto saplice djilasa u pohodu na vlast treba podrzati
pa i tadica i titanik

ako sam dobro razumeo, djilas je po tebi bolje resenje od tadica, ali nije gej frendli i zato ga treba spreciti?

i obrnuto, tadic je gej frendli i treba ga podrzati u borbi protiv djilasa?

lose si razumeo
iskljuci automatskog pilota
djilas je gore resenje jer je veci autokrata od tadica
nema to veze ni sa zidovima ni sa mostovima a ni drvecem
inace, odakle ti da je tadic gej frendli a da djilas nije? ostavi njihove privatne sklonosti za kurir i 4 zida
mariopan mariopan 19:33 06.10.2012

Re: одакле дефетизам?

djilas je gore resenje jer je veci autokrata od tadica

automatic automatic 19:56 06.10.2012

Re: одакле дефетизам?

ostavi njihove privatne sklonosti za kurir i 4 zida

jes, pa tek kad bude kasno da vidimo kakve imaju sklonosti.

uzmi tadica za primer, koliko puta nas je samo neprijatno iznenadio svojim sklonostima?
nismo bili sigurni da li vecu stetu trpi drzava ili institucija predsednika. pa cak i po isteku mandata je nastavio da nas bruka po regionu.

bolje da znamo na cemu smo.
antioksidant antioksidant 20:23 06.10.2012

Re: одакле дефетизам?

bolje da znamo na cemu smo.

a sta se tebe ticu njihove sklonosti tog tipa? nadas se da imas sansi?
savamala savamala 15:27 06.10.2012

обмана

Najveća je obmana da ćemo odustajanjem od EU sačuvati Kosovo


Могуће је да си у праву, али је још сигурније да неодустајањем од ЕУ прихватамо да добровољно предамо Косово и да би, готово, могли да уведемо нови државни празник 24. март, Дан бомбардовања. Поред тога, паметни Тадић се потрудио да доношењем ткз. статута олакша отварање следеће кризе али и теме за ”преговарање” са ЕУ, питање статуса Војводине. Како било, мораћете, сви заједно, да понесете титулу можда највећих државних штеточина које је историја Србије видела. Превазишли сте Перу, Дражу Марковића, Мијалка и остале светле ликове из Брозове менажерије.
antioksidant antioksidant 15:29 06.10.2012

Re: обмана

Како било, мораћете, сви заједно, да понесете титулу можда највећих државних штеточина које је историја Србије видела.

tesko ce neko kostunicu sa tog mesta pomeriti
Colin_bgd Colin_bgd 15:34 06.10.2012

Re: обмана

Превазишли сте Перу, Дражу Марковића, Мијалка и остале...

A Nikica Ljubicic ti ispao OK na kraju?
savamala savamala 15:38 06.10.2012

Re: обмана

A Nikica Ljubicic ti ispao OK na kraju?


Прихватам критику. Он, његова шубара и поново откривена ијекавица остају као важан траг српске пропасти. У ствари, Тадић некако највише подсећа на њега.
Colin_bgd Colin_bgd 15:54 06.10.2012

Re: обмана

savamala
A Nikica Ljubicic ti ispao OK na kraju?


Прихватам критику. Он, његова шубара и поново откривена ијекавица остају као важан траг српске пропасти. У ствари, Тадић некако највише подсећа на њега.

Kritika je, u stvari, jos mnogo, mnogo gora. U KPJ/SKJ su mogli da se nadju ljudi (uvek u ogromnoj manjini), kojima se mogla osporiti (s pravom) ideoloska orijentacija, ali ne i nepobitna pamet i inteligencija. Danas ne mozemo da nadjemo ljude u 'politckoj eliti' ni pribliznog umnog kapaciteta pojedinih 'komunjara'. Tako ofrlje trpanje u isti kos ljudi tako razlicitog ljudskog profila samo pokazuje da je nama (da, nama Srbima) i dalje lakse da butamo naslepo po istorijskom djubristu umesto da malo mucnemo glavom i razmislimo o tome sta je stvarno bilo, sta je ko stvarno radio, i kakve su stvarne posledice delovanja konkretnih pojedinaca bez obzira da li su imali u dzepu partijsku knjizicu ili ne...

Prihvati i ovo!
savamala savamala 16:05 06.10.2012

Re: обмана

Prihvati i ovo!


Не знам шта предлажеш за прихватање. Ово је сувише уопштено.
Colin_bgd Colin_bgd 16:11 06.10.2012

Re: обмана

Не знам шта предлажеш за прихватање. Ово је сувише уопштено.

Pa tacno to sto sam napisao. Prvo moras da korigujes pristup, da shvatis u cemu gresis, pa onda mozemo da raspravljamo o pojedincima...
savamala savamala 16:28 06.10.2012

Re: обмана

Prvo moras da korigujes pristup, da shvatis u cemu gresis, pa onda mozemo da raspravljamo o pojedincima


Ако ти мислиш да је грешим у нечему, онда то то јасно и напиши. Овде је то бар дозвољено.
one for the road one for the road 15:29 06.10.2012

Ispravka za naslov

Najveća je obmana da ćemo (odustajanjem od EU) sačuvati Kosovo

Ono u zagradi moze i da se izbrise.
Colin_bgd Colin_bgd 15:32 06.10.2012

The whole ___ , and nothing but...

...било је прекасно.

Zar nije isto malo prekasno spasavati Tadicevu politicku karijeru, a pogotovo njegov politicki (a sve vise i licni) kredibilitet koji vec nekoliko meseci udobno leskari na dnu severnog Atlantika pored olupine jednog broda cije ime isto pocinje na T...?
antioksidant antioksidant 15:40 06.10.2012

Re: The whole ___ , and nothing but...

Colin_bgd
...било је прекасно.

Zar nije isto malo prekasno spasavati Tadicevu politicku karijeru, a pogotovo njegov politicki (a sve vise i licni) kredibilitet koji vec nekoliko meseci udobno leskari na dnu severnog Atlantika pored olupine jednog broda cije ime isto pocinje na T...?

sve sto saplice djilasa u pohodu na vlast treba podrzati
pa i tadica i titanik
Colin_bgd Colin_bgd 15:45 06.10.2012

Re: The whole ___ , and nothing but...

sve sto saplice djilasa u pohodu na vlast treba podrzati
pa i tadica i titanik

Da li je Djilas dobro 'resenje' ili ne, to je drugo pitanje, ali koliko je Titanik u stanju da osvoji America's Cup, toliko je i Tadic u stanju za bilo sta...
dragan7557 dragan7557 15:47 06.10.2012

Re: The whole ___ , and nothing but...

Colin_bgd
...било је прекасно.

Zar nije isto malo prekasno spasavati Tadicevu politicku karijeru, a pogotovo njegov politicki (a sve vise i licni) kredibilitet koji vec nekoliko meseci udobno leskari na dnu severnog Atlantika pored olupine jednog broda cije ime isto pocinje na T...?

Pa zar je čak tamo stig'o?

cerski
antioksidant antioksidant 15:47 06.10.2012

Re: The whole ___ , and nothing but...

Da li je Djilas dobro 'resenje' ili ne, to je drugo pitanje,

veruj mi da nije. bolje ga spreciti nego se posle leciti (ovo malo podseca na kolege)
tadic je lose resenje ali ako je on nacin da se spreci gore - ok
Colin_bgd Colin_bgd 15:57 06.10.2012

Re: The whole ___ , and nothing but...

veruj mi da nije.

Verujem. Nesto sam zauzet ovih dana, pa slabije pratim...

tadic je lose resenje ali ako je on nacin da se spreci gore - ok

Nije on nacin, jer je mogucnost njegovog realnog uticaja jednaka apsolutnoj nuli. Ja samo to hocu da kazem...
Colin_bgd Colin_bgd 15:59 06.10.2012

Re: The whole ___ , and nothing but...

Pa zar je čak tamo stig'o?

Svaka srpska epoha, vlast i narod zajedno, uvek zavrse tamo...

Zar to nije vec odavno jasno?
dragan7557 dragan7557 22:35 06.10.2012

Re: The whole ___ , and nothing but...

Colin_bgd
Pa zar je čak tamo stig'o?

Svaka srpska epoha, vlast i narod zajedno, uvek zavrse tamo...

Zar to nije vec odavno jasno?


Naravno da nije!

Vlast i narod u Srbiji od II srpskog ustanka nisu zajedno.

Vlast u Srbiji nikada nije naučila da upravlja društvom i državom, a u 21 veku i dalje vlada državom na isti način kao i turske age i begovi, a raja nikada nije naučila da je društvo sa kojim se upravlja kao sa ljudima i da je država sistem a ne privatna prćija aga i begova na vlasti.

Kada vlast u Srbiji nauči da upravlja društvom i državom, može nešto da se promeni sve dotle svaka pomisao o promenama je iluzorna.


cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:42 07.10.2012

Re: The whole ___ , and nothing but...

Vlast i narod u Srbiji od II srpskog ustanka nisu zajedno.

Vlast u Srbiji nikada nije naučila da upravlja društvom i državom, a u 21 veku i dalje vlada državom na isti način kao i turske age i begovi, a raja nikada nije naučila da je društvo sa kojim se upravlja kao sa ljudima i da je država sistem a ne privatna prćija aga i begova na vlasti.

Kada vlast u Srbiji nauči da upravlja društvom i državom, može nešto da se promeni sve dotle svaka pomisao o promenama je iluzorna.

mariopan mariopan 15:45 06.10.2012

...

Najveća je obmana i da ćemo odustajanjem od Kosova dobiti ulaznicu za EU.

Najveća je obmana " I Kosovo i EU" ali je dobro poslužilo za osvajanje vlasti DS-u, predugo se sankao na toj obmani.

Edit

Sva politika oko Kosova je jedna muljačina i obmana.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:02 06.10.2012

Re: ...

Sva politika oko Kosova je jedna muljačina i obmana.

E da se barem jednom sa tobom potpuno složim kada je u pitanju Kosovo.
blogov_kolac blogov_kolac 15:54 06.10.2012

Krstic na dobrom putu, ali...

Pozdravljam ovakav otreznjujuci pristup uvazenog Nebojse Krstica u odnosu na jednu od najpodmuklijih podvala koju nam servira nova vlast kako nam navodno iz jEvrope porucuju "ILI Kosovo ILI EU" (dok se u pozadini cuju patriJotski poklici kako se Kosova nikada necemo odreci). Medjutim, sto se mene tice najispravniji stav je da:
Najveća je obmana da ćemo odustajanjem od EU vratiti Kosovo (a ne sačuvati)!

U tom smislu nepravedno je i ičim optuzivati Vojislava Kostunicu (dok je bio vlast) za "gubitak" Kosova. Vojislav Kostunica jeste zasluzan za politiku kojom je Kosovo postalo Srbiji dzinovski kamen oko njenog vrata i vezalo joj ruke i noge u spoljnjoj politici - ali za sam gubitak Kosova (&Metohije) treba zahvaliti Slobodanu Milosevicu i vladajucoj ekipi iz devedesetih - takoreci ovim istima koji su danas na vlasti.
dragan7557 dragan7557 16:03 06.10.2012

Re: Krstic na dobrom putu, ali...

b&k:
dok se u pozadini cuju patriJotski poklici kako se Kosova nikada necemo odreci

Može l' malo teatralnije? Tek tolko da nas probudi iz popodnevne sijeste?
Ovako bre ko ovo dole:

Srbiji dzinovski kamen oko njenog vrata i vezalo joj ruke i noge u spoljnjoj politici - ali za sam gubitak Kosova (&Metohije)

je recimo sasvim u redu!

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:04 06.10.2012

Re: Krstic na dobrom putu, ali...

Vojislav Kostunica jeste zasluzan za politiku kojom je Kosovo postalo Srbiji dzinovski kamen oko njenog vrata i vezalo joj ruke i noge u spoljnjoj politici - ali za sam gubitak Kosova (&Metohije) treba zahvaliti Slobodanu Milosevicu i vladajucoj ekipi iz devedesetih - takoreci ovim istima koji su danas na vlasti.

tačno tako.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:07 06.10.2012

Re: Krstic na dobrom putu, ali...

Najveća je obmana da ćemo odustajanjem od EU vratiti Kosovo (a ne sačuvati)!

Potpuno tačno.
A najveća glupost je da će Srbiji i Srbima na Kosovu biti bolje ukoliko se pitanje Kosova ne reši što pre, a to je da dva rukovodstva sednu i , koliko god bilo bolno, regulišu i normalizuju odnose.Priznala Srbija ili ne nezavisnost, Kosovo je od Srbije nezavisno, a Srbi na Kosovu trpe prepucavanja oko toga.
mikimedic mikimedic 23:13 06.10.2012

Re: Krstic na dobrom putu, ali...

A najveća glupost je da će Srbiji i Srbima na Kosovu biti bolje ukoliko se pitanje Kosova ne reši što pre, a to je da dva rukovodstva sednu i , koliko god bilo bolno, regulišu i normalizuju odnose.Priznala Srbija ili ne nezavisnost, Kosovo je od Srbije nezavisno, a Srbi na Kosovu trpe prepucavanja oko toga.


a za hrvate, bosnjake i albance na kosovu te zabole?
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:01 07.10.2012

Re: Krstic na dobrom putu, ali...

a za hrvate, bosnjake i albance na kosovu te zabole?

izvini, zaboravio sam Egipćane.
Pa kaži to ovima na vlasti i onima koji su do sada bili, navedi mi koga su ozbiljno interesovali građani nesrpske nacionalnosti , a pogotovo Šiptari.
Pa sva floskula oko Kosova argumentuje se da Srbija ima svoje interese na Kosovu i da se sekira za Srbe. Pa u UN i samom SBOUN naši predsednici i ministri govore samo o Srbima a kao ne daju teritoriju Kosova.
mikimedic mikimedic 11:18 07.10.2012

Re: Krstic na dobrom putu, ali...

Pa kaži to ovima na vlasti i onima koji su do sada bili, navedi mi koga su ozbiljno interesovali građani nesrpske nacionalnosti , a pogotovo Šiptari.


sto bih ti ja navodio bilo koga? njih zabole tacno onoliko koliko i tebe, kao predstavnika dominatnog misljenja (o ovoj temi) u srpskom glasackom telu.

kakvi glasaci, takva i vlast. ti to najbolje pokazujes.
Bili Piton Bili Piton 16:02 06.10.2012

Re: ...Nećemo ga sačuvati ali ćemo sebi otfikariti nos u inat svima. Pa nek crknu od muke!
dragan7557 dragan7557 16:06 06.10.2012

Re: ...

Bili Piton


Nećemo ga sačuvati ali ćemo sebi otfikariti nos u inat svima. Pa nek crknu od muke!

Ma bre, sve dok imamo Onu stvar sve je cool, mislim Ok!


cerski
Bili Piton Bili Piton 16:15 06.10.2012

Re: ...

dragan7557

Ma bre, sve dok imamo Onu stvar sve je cool, mislim Ok!


More nju tek kad izvadimo neće znati šta ih snašlo.
dragan7557 dragan7557 17:12 06.10.2012

Re: ...

Bili Piton
dragan7557

Ma bre, sve dok imamo Onu stvar sve je cool, mislim Ok!


More nju tek kad izvadimo neće znati šta ih snašlo.

Mirno sačekati the Final Countdown, bre!

A onda - End Game!


cerski
Filip2412 Filip2412 16:03 06.10.2012

...

Kakav je narod politicari su jos i odlicni. Srecno sa novom ideologijom: Ni Kosovo ni Evropa.

Iskreno, posle svega sto se desava mislim da je besmisleno da jedna talibanska zemlja kao Srbija trazi pristup zajednici naroda kao sto je EU. Ljudi iz EU to znaju i nisu toliko glupi da nas prime, strateski interesi za nase clanstvo im vise nisu znacajni - opkoljeni smo NATO zemljama pa su sanse da ponovo pocnemo da palimo po regionu ravne nuli, bolesno tkivo je izolovano i prepusteno sebi.

Ja se divim onim malobrojnim ljudima u Srbiji koji jos uvek imaju entuzijazma da se bore za slobodu i demokratiju.

Nesrecna je okolnost sto se geografski nalazimo u Evropi, mnogo prirodnije okruzenje bi bilo tamo negde malo dalje.... gde se ljudi kamenuju na ulici zato sto ne postuju tradiciju i tako to.
automatic automatic 22:41 07.10.2012

Re: ...

Nesrecna je okolnost sto se geografski nalazimo u Evropi, mnogo prirodnije okruzenje bi bilo tamo negde malo dalje.... gde se ljudi kamenuju na ulici zato sto ne postuju tradiciju i tako to.

ih, bre, filipe, ti udario mi, pa mi.

mnogo nesto govoris u ime svih nas.

izadji na izbore da proveris koliko je ljudi u ovoj zemlji spremno na izborima da podrzi tvoje stavove.

a ako mislis da nam je prirodno okruzenje na nekom drugom mestu, niko te nece zadrzavati ovde, daleko ti lepa kuca.
Dr M Dr M 17:19 06.10.2012

Dokle izbor manjeg zla


"Није, дакле, Борис Тадић искрено веровао у причу о двоструком колосеку, ..."

Lepo priznanje neiskrenosti, i prema Evropi i prema Srbiji. Ko će sad da veruje u bilo šta što DS, na čelu sa BT, bude rekla?

Politika može da se vodi nečasno, takav je to posao, ali ne sme nevešto. A BT je vodio politiku i nečasno i nevešto, rezultat je vidljiv.

Оно што је Тадић заиста искрено веровао, моја маленкост је сведок, је да замрзнути конфликт није добар, да се мора пронаћи креативно решење које ће дугорочностабилизовати регион и довести до историјског компромиса и помирења двају народа. Зато је понудио свој план у четири тачке

Zašto nije, u ovom smislu, ponudio samo jednu tačku, onda kad je bilo vreme?

"Priznajemo Kosovo de facto u zamenu za specijalni status srpskih enklava ( ekonomska I kulturna autonomija , povlašćene veze sa maticom, eksteritorijalnost manastira I pripadajuće imovine) na Kosovu I za povoljan datum za početak pregovora o pristupu EU.
Obećanje priznanja de jure kad Kosovo dobije svoj datum za početak pregovora o pristupu EU."

Ne bi bilo nikakvih "novih uslovljavanja", Imali bismo datum a vi bi, možda, i dalje bili u vlasti.

Ovako, ne kladite se na mrtvog konja, izaberite za vodju nekog ko nije ni Tadić ni Djilas.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:05 06.10.2012

Re: Dokle izbor manjeg zla

Није, дакле, Борис Тадић искрено веровао у причу о двоструком колосеку, ..."

Lepo priznanje neiskrenosti, i prema Evropi i prema Srbiji. Ko će sad da veruje u bilo šta što DS, na čelu sa BT, bude rekla?

Nijesi shvatio.

Zamerka Vukadinovićeva Tadiću je da je iskreno verovao evropljanima koji su govorili o politici duplog koloseka (jedan kolosek EU integracije, drugi rešavanje KiM)...hoće da kaže - bio je naivan, lakoveran.

Pa mu ja odgovaram da nije on iskreno verovao onima koji pričaju o dva koloseka, ali jeste tu priču (dok je bila u opticaju) iskoristio da Srbija napreduje ka EU...u smislu SSP-ija i konačno dobijanja statusa kandidata.

Dakle, promašio si temu.
Dr M Dr M 20:44 06.10.2012

Re: Dokle izbor manjeg zla

Nijesi shvatio.


Sad jesam, hvala.

Dakle, BT je obećavao lubendinju! Znao je da to nema, ali...

Nije ni čudo što je obrao bostan.

promašio si temu.


Nameštenu.

I okrznuo pravu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sex,_Lies,_and_Videotape
sima2000 sima2000 17:28 06.10.2012

lekcija iz istorije

Bugari su trebali Sanstefanskim sporazumom (1878) da dobiju državu duplo veću nego što je danas. Obalu egejskog mora sve do Soluna, celu današnju Makedoniju i istočnu Srbiju od Pirota do Vranja. Međutim, nešto im se tu izjalovilo, Berlinski kongres je poništio Sanstefanski sporazum i sveo Bugarsku na današnje granice.

Sledećih 66 godina, sve do 1944, Bugarska je bila opsednuta fix idejom da vrati ono što joj "pripada". Započeli su II balkanski rat i izgubili ga, a u oba svetska rata su izabrali pogrešnu - gubitničku stranu. Saveznike su uglavnom birali da budu kontra Srbije i Grčke, jer su im te dve zemlje otele "srce Bugarske" ili koji već termin su koristili.

Bugari nisu razumeli kako svet funkcioniše, nisu znali kako da se postave i nađu svoje mesto, bili su decenijama zaluđeni i sluđeni - što je sve dovelo do toga da ih Rusi okupiraju i silom im uvedu komunizam. Tako su se posledice nacionalnih zabluda protegle od 19. do 21. veka. Bugarska je danas u svakom smislu na dnu Evrope.

Plašim se da smo i mi pre 20 godina oboleli od slične bolesti i da će bolovanje još dugo da traje.
Inner Party Inner Party 17:45 06.10.2012

Re: lekcija iz istorije

Sto se mene tice, moze sadasnja (i bilo koja sledeca) vlast komotno da potpise "nezavisnost Kosova", uveren sam da bi to narod prihvatio bez prevelikog gundjanja, ali neka se onda svi pripreme na hiljadugodišnje guslanje o vracanju na Kosovo. Zato je bitno PRAVEDNO RESENJE. To da Srbija ostane bez Kosova - u smislu da prodajemo viševekovnu veru (objektivno, KiM je centar srpske duhovnosti i na toj teritoriji je skoro sve što Srbiju čini državom koja nije od juče) za kratkotrajnu večeru (EU koja je možda samo drugo ime za jedan nedavno raspali projekat, koji je trajao jedva pet decenija i koji nas je je li - puno koštao) - ce otvoriti jedno veliku ranu koju niko i nista (EU, standard, bezvizni rezim ...) nece zaceliti.

Dakle, zvuči to veoma smešno, ali ko nije spreman da se bukvalno zagleda u vekove, neka se ni ne bavi ovim pitanjem.
antioksidant antioksidant 17:52 06.10.2012

Re: lekcija iz istorije

Zato je bitno PRAVEDNO RESENJE.

sta to tacno podrazumeva?
srbija porez naplacivati tamo nece nikada
odluke vezane za zivot tamo se nikad nece donositi u beogradu
ostaje zastita stanovnistva lojalnog srbiji za sta beograd nikad nece biti sposoban i zastita kulturno istorisjkih spomenika (sto mozda izmolimo ali da nametnemo nema sansi)
dakle, sta je to tacno - pravedno resenje (pitam jer bih da podrzim, slazem se s tobom da bilo koje nametanje samo stvara novo zariste nezadovoljstva)

i da - oko centra duhovnosti - hilandar nikad nije bio u srbiji a zica je i danas
Inner Party Inner Party 18:02 06.10.2012

Re: lekcija iz istorije

antioksidant
Zato je bitno PRAVEDNO RESENJE.

sta to tacno podrazumeva?


E, tu dolazi na red kreativnos´.

Koštunica je lepo predlagao neke (gore vec pomenute) modele, ali Albancima nije padalo na pamet da prave kompromise u situaciji kada su imali obezbedjenu podršku nekih veoma jakih država.

Modeli još uvek postoje, samo treba imati volje da se primene, pa makar to bili neki sasvim novi, potpuno unikatni i neponovljivi modeli.

Ali, na ovim prostorima je uvek lakše ismevati nego pokušati primeniti novinu.

Oko duhovnosti, srpski narod je veliki narod baš zato što ima toliko manastira rasutih po celom exYU prostoru (čak i šire), ali na prostoru KiM ih je zaista najviše. Mora da to nešto znači ...
sima2000 sima2000 18:07 06.10.2012

Re: lekcija iz istorije

ali neka se onda svi pripreme na hiljadugodišnje guslanje o vracanju na Kosovo. Zato je bitno PRAVEDNO RESENJE.


Na sledećoj adresi imaš zanimljivu animaciju kako su se menjale granice u Evropi u zadnjih 1500 godina: link

Da li ti misliš da se posle viševekovnih promena granica i miliona poginulih ljudi u stotinama ratova oko teritorije došlo do "pravednog rešenja" za sve države u Evropi osim za Srbiju? Da li su apsolutno svi zadovoljni osim Srba i zato mi jedini imamo pravo da guslamo o vraćanju teritorije?

Naravno da nije tako. Svi su manje više nezadovoljni i svi "mrze" svakoga jer im je u nekom istorijskom trenutku nešto oteo. Međutim u Evropi od WW2 vlada konzenzus da granice više nisu bitne. Nacionalizam koji je na našem kontinentu divljao zadnjih 200 godina je zauzdan. Učinjen je civilizacijski iskorak i kao posledicu imamo EU u kojoj nema granica. Mogu Mađari da u svojim domovima guslaju koliko im je volja o nesrećno izgubljenoj Transilvaniji, ali ako hoće da budu članica EU i da dele evropske vrednosti te iracionalne porive moraju da suzbiju. Taman posla da izglasaju vlast koja će da im ponudi referendum pod nazivom "ili Transilvanija ili EU" - to je jednostavno u društvu civilizovanih evropskih naroda nezamislivo.

antioksidant antioksidant 18:08 06.10.2012

Re: lekcija iz istorije

toliko manastira rasutih po celom exYU prostoru, ali na prostoru KiM ih je zaista najviše. Mora da to nešto znači

mislis da je kvantitet presudan :)
salim se, subjektivni osecaj mi je vezan za hilandar i zicu (zbog krunisanja - to dozivljavam kao politicko sediste srednjovekovne srbije) ali prepoynajem oko sebe ynacaj kosova u yajednickom narativu (samo sto je ta prica sve iskrivljenija i sve ispunjenija mrynjom i osecajem uskracenosti)

a oko resenja - vidim da je jedini predlog - biti kreativan... mozda i nema niceg drugog
savamala savamala 18:12 06.10.2012

Re: lekcija iz istorije

Međutim u Evropi u zadnjih 50 godina vlada konzenzus da granice više nisu bitne. Nacionalizam koji je na našem kontinentu divljao zadnjih 200 godina je zauzdan. Učinjen je civilizacijski iskorak i kao posledicu imamo EU u kojoj nema granica.


Не каже се ”задњих” већ последњих 50 година. Међутим, то је и најмања грешка у овоме што си срочио горе. Границе и њихова неповредивост су основа сваког мира, па и оног у ЕУ. Наравно, никоме, па ни теби, није забрањено да живи у свету у коме постоје Црвенкапа, Снежана, Паја Патак са све Рајом, Гајом и Влајом.
antioksidant antioksidant 18:16 06.10.2012

Re: lekcija iz istorije

Границе и њихова неповредивост су основа сваког мира, па и оног у ЕУ.

kakav je tacno odnos spanaca* prema gilbrataru?

*mislim na neki prosecan, vecinski stav ako postoji
sima2000 sima2000 18:23 06.10.2012

Re: lekcija iz istorije

Koštunica je lepo predlagao neke (gore vec pomenute) modele, ali Albancima nije padalo na pamet da prave kompromise u situaciji kada su imali obezbedjenu podršku nekih veoma jakih država.


Pa naravno, šta si drugo očekivao - ko ima jake saveznike taj se ku*či..

Još jedna lekcija iz istorije:

Austrijanci su Srbima 1914. uputili ultimatum. Ili da nas pustite da vršljamo po Srbiji i hapsimo odgovorne za ubistvo prestolonaslednika, ili ćemo da vas napadnemo. Srbi su tada imali dva vrlo jaka saveznika: Rusiju i Francusku. Srbija je sa takvim saveznicima ladno otkačila Austrijance. Moglo nam se. Rusija je tada imala najveću vojsku na svetu od 4 miliona ljudi i sutradan po objavi ultimatuma su počeli sa mobilizacijom - sa namerom da se Austrijanci uplaše i odustanu. Ovi nisu odustali i tako je počeo I svetski rat.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:17 06.10.2012

Re: lekcija iz istorije

Ako se uslovi EU menjaju u hodu, pitanje je i da li će se odricanjem od Kosova "sačuvati" EU. Jer, sve do sada je EU tvrdila da Kosovo neće biti uslov za Srbiju. Na kraju krajeva, eno ga Kipra sa nerešenim više od granice u EU.
freehand freehand 20:41 06.10.2012

Re: обмана

Како било, мораћете, сви заједно, да понесете титулу можда највећих државних штеточина које је историја Србије видела. Превазишли сте Перу, Дражу Марковића, Мијалка и остале светле ликове из Брозове менажерије.

Zašto li se čudim da si samo Miloševića, Šešelja, Šainovića i ekipu izostavio u ovom nabrajanju?
freehand freehand 20:58 06.10.2012

Re: lekcija iz istorije

sima2000
Koštunica je lepo predlagao neke (gore vec pomenute) modele, ali Albancima nije padalo na pamet da prave kompromise u situaciji kada su imali obezbedjenu podršku nekih veoma jakih država.


Pa naravno, šta si drugo očekivao - ko ima jake saveznike taj se ku*či..

Još jedna lekcija iz istorije:

Austrijanci su Srbima 1914. uputili ultimatum. Ili da nas pustite da vršljamo po Srbiji i hapsimo odgovorne za ubistvo prestolonaslednika, ili ćemo da vas napadnemo. Srbi su tada imali dva vrlo jaka saveznika: Rusiju i Francusku. Srbija je sa takvim saveznicima ladno otkačila Austrijance. Moglo nam se. Rusija je tada imala najveću vojsku na svetu od 4 miliona ljudi i sutradan po objavi ultimatuma su počeli sa mobilizacijom - sa namerom da se Austrijanci uplaše i odustanu. Ovi nisu odustali i tako je počeo I svetski rat.

Dragi kolega, nije lepo da se ovako frljate istorijom. Kao ni u prethodnom komentaru.
Jer Srbi nisu "ladno otkačila Austrijance", dapače;
a ni evropske granice nisu cementriane završetkom drugog svetskog rata već Helsinškim završnim aktom.
Bar se tako mislilo da raspada SFRJ, kad je krenula pravna gimnastika, zključujući i Badinterovu komisiju.
No da ne ulazim u detalje, samo bih te molio da ovaj svoj pasus
Međutim u Evropi od WW2 vlada konzenzus da granice više nisu bitne. Nacionalizam koji je na našem kontinentu divljao zadnjih 200 godina je zauzdan. Učinjen je civilizacijski iskorak i kao posledicu imamo EU u kojoj nema granica. Mogu Mađari da u svojim domovima guslaju koliko im je volja o nesrećno izgubljenoj Transilvaniji, ali ako hoće da budu članica EU i da dele evropske vrednosti te iracionalne porive moraju da suzbiju. Taman posla da izglasaju vlast koja će da im ponudi referendum pod nazivom "ili Transilvanija ili EU" - to je jednostavno u društvu civilizovanih evropskih naroda nezamislivo.

sa sve granicama kojih malo nema pa malo ima - a nisu ni bitne, jelda - primeniš na Kosovo i Albance. I voleo bih da to pročitam.
Filip2412 Filip2412 22:32 06.10.2012

Re: lekcija iz istorije

savamala
Границе и њихова неповредивост су основа сваког мира, па и оног у ЕУ.
To je teorija. U praksi, mir je dosao na Balkan tek nakon sto su NATO snage usle u Srbiju i zauzele Kosovo.

Delujes mi neobevesteno pa eto reko da pomognem, da ti malo bude jasnije.
sima2000 sima2000 22:56 06.10.2012

Re: lekcija iz istorije

sa sve granicama kojih malo nema pa malo ima - a nisu ni bitne, jelda - primeniš na Kosovo i Albance. I voleo bih da to pročitam.


Neprimenljivo. Albanci sa Kosova su finansirali, izlobirali i izborili se za svoju nezavisnost. Nikada zvanična Albanija nije javno pokazivala da ima teritorijalne aspiracije. Albanci u Albaniji su se uglavnom o svom jadu zabavljali zadnjih 100 godina.

Osnovna zabluda u srpskoj spoljnoj politici, a raširena je i u narodu je takozvani diletantski idealizam. U međunarodnim odnosima ne postoje "večna prijateljstva" a takođe ni večna neprijateljstva. U međunarodnim odnosima ne postoji demokratija i pravda. Nacije i države sarađuju (ili ratuju) isključivo se rukovodeći interesima. Interesi velikih i jakih prelaze granice njihovih zemalja, a interesi slabih često ne mogu da pokriju ni teritoriju zemlje u kojoj treba da se ispolje i realizuju.
Da li neko može da zamisli da su Nemačka i Austrija pre samo 150 godina ratovali za primat u germanskom narodu. Rusi i Nemci su bili saveznici celu drugu polovinu 19. veka. Italijani su u pred I svetski rat potpisali javno savezništvo sa Austrijancima, a tajno sa Francuzima. Napoleon je spalio Moskvu, ali to nije smetalo Rusima i Francuzima da 100 godina kasnije budu najveći prijatelji. Savezi se pod uticajem interesa stalno sklapaju i raskidaju - što mi nikako ne možemo da razumemo.

Da je Jugoslavija ostala cela i jedinstvena niko nam se ne bi petljao u poslove i menjao granice. Ali kada smo se potukli i počeli da se koljemo, velike sile su se umešale da da zavedu red, kao što su to do sada činile nebrojeno puta u istoriji. Svaka međunarodna konferencija na kojoj je Srbija nešto dobila ili izgubila se desila u organizaciji velikih sila. Zašto su se velike sile umešale? Pre svega iz sopstvenog interesa. Sa jedne strane im je u interesu da u njihovom susedstvu vlada mir i stabilnost, a sa druge strane Nemci, Austrijanci i Rusi su se angažovali da povrate svoje stare uticaje i zone interesa na Balkanu, pa su ovi prvi odvukli Slovence i Hrvate na jednu stranu, dok su Rusi stavili šapu na Srbiju.

Velike sile su odlučile
da se dugoročna stabilnost na Balkanu može najbolje postići tako što se SFRJ iscepka na 7 država (6 republika i Kosovo) i mi to sad možemo ili da prihvatimo (kao što smo više puta u istoriji prihvatali), ili da izvršimo kolektivno samoubistvo. Nema trećeg rešenja. Da smo imali bolju diplomatiju, da smo imali i jednog saveznika, da smo imali i jedan uspeh na bojnom polju, da smo imali i jednog iole sposobnog državnika ili generala, da smo bili bogati i uticajni, verovatno bi odluka velikih sila bila nama naklonjenija. Ali nismo. Umesto da kukamo kako nas svet mrzi, trebalo bi da se pogledamo u ogledalo i zapitamo gde smo pogrešili. Možda nešto naučimo za sledeći put.

U međuvremenu se i svet promenio. Teritorijalne aspiracije su sada jedno veliko "no-no" među evropskim zemljama. Velike sile ti prvo uzmu teritoriju, a onda ti zabrane da uopšte razmišljaš na temu evetualnog povraćaja. A kamo li da spremaš vojsku i praviš ratne planove. To je ona priča odozgo da su razvijeni napravili civilizacijsi iskorak i zauzdali nacionalizam. Ali i to je realnost sveta u kome živimo. Vreme nam je da naučimo da plivamo i snalazimo se. Kuknjava, guslanje, ozlojeđenost, ogorčenost, mitovi i diletanti nas neće nigde odvesti.
mikimedic mikimedic 23:18 06.10.2012

Re: lekcija iz istorije

ostaje zastita stanovnistva lojalnog srbiji


jel i u bosni, makedoniji i crnoj gori ostaje ta zastita?

a u nemackoj i svajcarskoj? jel i tu ima lojalnih srba?

o moskvi da ne pricamo.

da se ne pretrgnemo od zastite?
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:29 06.10.2012

Re: lekcija iz istorije

Velike sile ti prvo uzmu teritoriju, a onda ti zabrane da uopšte razmišljaš na temu evetualnog povraćaja.


Ako je tako, Simo, onda jedina politika koja ostaje malima je politika poltronisanja velikima.
Nesto se tu bas i ne slaze.

Ovako pojednostavljivanje do banalnosti uvek preraste u samu banalnost.
Naravno da je tacno da je dobro imati na svojoj strani neku veliku silu i da se ta podrska mora necim platiti, ali besmisleno je podrsku placati teritorijom.
Cemu onda sluzi podrska? Za sta je onda ona potrebna?
Ili konkretno, ako bi Srbija prihvatila sve sto traze Albanci i time zadovoljila Albanske zastitnike sta bi dobila zauzvrat?prapra prapra 00:05 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije

Zato je bitno PRAVEDNO RESENJE

Ovo napisano velikim slovima je neka skraćenica?
marco_de.manccini marco_de.manccini 08:35 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije (и граматике!!!!)

Не каже се ”задњих” већ последњих 50 година


Ох, опет!

Од особе / групе грађана / робота или шта си/сте већ која не може целу реченицу да састави а да о себи не говори и у мушком и у женским роду добијамо сад, уз лекције из историје, и лекције из граматике (рекао бих истог квалитета)?

Каже се задњих! Задњих, задњих, задњих!

На пример,
задњи у значењу последњи није погрешно; настало је нормалним проширењем просторног значења (ово што је задње у неком реду истовремено је последње при бројању). Како је показао М. Стевановић, таква употреба придева задњи среће се код мноштва добрих писаца, од Вука и Даничића па до наших савременика.

(Иван Клајн, Речник језичких недоумица)

или погледај линк

Следећи пут кад будеш осетио/ла потребу да делиш лекције из граматике прво буди сигуран/сигурна да знаш о чему причаш.

Успут, Клајнов цитат и линк ће бити корисни и другим зналцима и граматичким полицајцима који патролирају, која конициденција, баш на Крстићевом блогу.


П.С. Уопште нисам неко ко је посебно насекиран око граматике, нека прича ко како хоће, може и у два рода истовремено, кога шта узбуђује, модерна времена. Само ми је глупо и смешно кад видим да неко напушава људе а нема појма.


savamala savamala 08:53 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije (и граматике!!!!)

Само ми је глупо и смешно кад видим да неко напушава људе а нема појма.Добро, очигледно се нешто променило од средњошколских часова српског језика (или професори нису ни тада били у току, свеједно). Користим овај одговор да се извиним особи под ником сима2000, а и свима другима који су се нашли погођени мојим застарелим језичким објашњењима.
Мада, то је много мања грешка него тврдња да у Европи након II другог светског рата ганице нису битне и да је постигнут консензус о томе.Одакле потиче нечија мотивација да исправља нешто мање битно, а, да олако прелази преко тврдње какву чак не би изрекао ни пијани бриселски службеник у разговору са Борком Стефановићем и Милицом Делевић.
marco_de.manccini marco_de.manccini 09:08 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije (и граматике!!!!)

Одакле потиче нечија мотивација да исправља нешто мање битно, а, да олако прелази преко тврдње какву чак не би изрекао ни пијани бриселски службеник у разговору са Борком Стефановићем и Милицом Делевић.

Извини, али нисам ја тај/та ко/која је почео/ла да исправља мање битне ствари. Погоди ко је.
savamala savamala 09:22 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije (и граматике!!!!)

Извини, али нисам ја тај/та ко/која је почео/ла да исправља мање битне ствари. Погоди ко је.


Добро, ја сам то урадио али сам се бар потрудио/ла да то и истакнем као мање битно.

Међутим, то је и најмања грешка у овоме што си срочио горе


Да завшавамо ову расправу. Ти си постигао твој циљ, ја сам рекла/ао оно што сматрам битним и то је то.
freehand freehand 09:30 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije

Da je Jugoslavija ostala cela i jedinstvena niko nam se ne bi petljao u poslove i menjao granice.

a sa druge strane Nemci, Austrijanci i Rusi su se angažovali da povrate svoje stare uticaje i zone interesa na Balkanu, pa su ovi prvi odvukli Slovence i Hrvate na jednu stranu, dok su Rusi stavili šapu na Srbiju.

Velike sile su odlučile da se dugoročna stabilnost na Balkanu može najbolje postići tako što se SFRJ iscepka na 7 država (6 republika i Kosovo)

Umesto da kukamo kako nas svet mrzi, trebalo bi da se pogledamo u ogledalo i zapitamo gde smo pogrešili. Možda nešto naučimo za sledeći put.

U međuvremenu se i svet promenio. Teritorijalne aspiracije su sada jedno veliko "no-no" među evropskim zemljama. Velike sile ti prvo uzmu teritoriju, a onda ti zabrane da uopšte razmišljaš na temu evetualnog povraćaja. A kamo li da spremaš vojsku i praviš ratne planove. To je ona priča odozgo da su razvijeni napravili civilizacijsi iskorak i zauzdali nacionalizam. Ali i to je realnost sveta u kome živimo. Vreme nam je da naučimo da plivamo i snalazimo se. Kuknjava, guslanje, ozlojeđenost, ogorčenost, mitovi i diletanti nas neće nigde odvesti.

Dakle, neće biti da smo se mi ovde samo i jednostavno iznebuha potukli. Pomogli su nam poguravši malo, odnosno taman koliko je bilo neophodno.
No reč je manje-više o sledećem: pravno-politička klackalica na kojoj pravo, zakon i sila važe/ne važe od dana do dana i od situacije do situacije nemoguća je i na srednji rok, nekomoli na duži, bez velikih opasnosti po ukupan sistrem međunarodnih odnosa i međunarodni mir. Potpuno neodrživa.
Provizorijum koji je uspostavljen za države bivše SFRJ počiva na nameri da se novonastale države potpuno potčine volji Međunarodne zajednice, da se na duži rok svaka od njih dovoljno oslabi i onemogući da postane išta nalik na regionalnu silu (ekonomski, politički pa i vojno), i goloj sili kao načinu da se to sprovede.
Što se Srbije tiče, posle niza gorkih pilula i šamara koje je primila došlo se do crvene linije iza koje je ambis: prihvatanja da joj se jednostavno otme deo teritorije.
Mislim da ne postoji političar sa validnom poslovnom sposobnošću koji bi pristao na taj zavodljivi sirenski zov koji kaže:"Priznaj!"
Remetilački elementi su akt o kapitulaciji koji nikad nije potpisan, postojeći Ustav Srbije (u čemu Preambula nema nikakve veze sem ritualne), i nepostojanje presedana u novijoj političkoj istoriji.
Ne verujem, zaista, da bi Čedomir Jovanović, Drago Kovačević, Milan Karagaća to učinili od momenta kad njihove reči i poitpis dobiju opterećenje nošeno odgovornošću funkcije.
Jer, uprošćeno govoreći: nijedan od saveta i zahteva koje i ti ovde iznosiš ne trpi ikakvu dvosmernost, kamoli opšte važenje: ništa što važi za Srbe i Srbiju ne važi ni za jedan drugi narod. Zato sam i rekao da primeniš svoje reči na Kosovo i Albance. Bilo šta: pitanje prava, nacionalizma, poštovanje zakona i manjina, teritoriju, granice, Ustav.
A i gospodin Ahtisari uvek zaćuti kad dođe do odgovora na pianje:
u kom to tačno momentu država (sem Srbije) gubi pravo na teritoriju a manjina stiče pravo na secesiju zbog represije? I koji je to tačno nivo represije koji je potreban (neophodan) da bi Međunarodna zajednica to prihvatila i aminovala?
Takođe je vrlo interesantno da ista škola mišljenja zastupa istovremeno bezuslovno poštovanje principa, vrednosti, demokratije i njihovu momentalnu derogaciju kad se dođe do granica Srbije.
Što se EU tiče - činjenica je da pritisak postaje neizdrljiv sa elementima bezobzirnog ucenjivanja, gde je ponuda jedno malo možda, koje sve više liči na "malo morgen". Recimo, kao model "Turska".

Jedan od ogromniuh problema koje je Srbija sebi navalila na pleća je nova vlast, u čiju ja kompetenciju apsolunto ne sumnjam. Jer je nema.
No možda je kosmička pravda zadovoljena time da se najvreliji mogući krompir vrati u ruke onima koji su tako razjarili ognjište i krompir u njega gurnuli.
Nesreća je, još jednom, što će oni na tom krompiru ostaviti kožu sa dlanova svih nas.

I da, da ne ostane nerečeno - mada sam to već mnogo puta napisao: moje je mišljenje da ne postoji drugo racionalno ponašeanje i rešenje sem tog "i/i".
Mantrično, uporno, kao hipnoitisano pile. Hoćemo EU ali ne možemo pristati na ulogu dobrovoljno silovanog niti na amputaciju bez anestezije.
I tako dok se ne dođe do nečega što će bar ličiti na političko i pravno rešenje koje će ostaviti makar iluziju časti ove države a zaštiti njoj lojalne građane na Kosovu i njene potpuno legitimne ekonomske, kulturne i druge interese.
freehand freehand 09:40 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije (и граматике!!!!)

savamala
Извини, али нисам ја тај/та ко/која је почео/ла да исправља мање битне ствари. Погоди ко је.


Добро, ја сам то урадио али сам се бар потрудио/ла да то и истакнем као мање битно.

Међутим, то је и најмања грешка у овоме што си срочио горе


Да завшавамо ову расправу. Ти си постигао твој циљ, ја сам рекла/ао оно што сматрам битним и то је то.

Aha, no je mali problem što je kod tebe u pitanju navika.
antioksidant antioksidant 09:44 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije

jel i tu ima lojalnih srba?

srba?
ko je pominjao srbe?
dss vlazni snovi su veoma zanimljivi medicu, ali samo dss-ovcima. ostavi ih za 4 zida
maksa83 maksa83 09:45 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije

Mislim da ne postoji političar sa validnom poslovnom sposobnošću koji bi pristao na taj zavodljivi sirenski zov koji kaže:"Priznaj!"

"To je bio Tomislav, govorio je preko džempera" (Balkanski Špijun)

Inače, sve je to (ne to tvoje, nego uopšte) sviranje k. Međunarodno pravo se poštuje u okvirima prelaska ulice na crveno i nevezivanja pojasa. Za sve ostalo tu je Mastercard, odn. računa se samo koliko velikih pištolja i para imaš. Ako imaš dovoljno velikih pištolja i para možeš si priuštiti kakvo god hoćeš licemerje. Je l' to lepo? Nije. Je l' ipak tako? Jeste. Za romantiziran beletristički prikaz tog principa preporučujem čitanje "Game of Thrones" gde heroji ne postoje, odn. postoje ali ne pobeđuju obavezno na kraju.

Ja ću opet (verovatno neki peti put) da citiram Solženjcina: "Ljudi misle da se od Praistorije na ovamo nešto promenilo. Apsolutno nije. U pravu je onaj sa većom batinom."

savamala savamala 09:47 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije

Što se EU tiče - činjenica je da pritisak postaje neizdrljiv sa elementima bezobzirnog ucenjivanja, gde je ponuda jedno malo možda, koje sve više liči na "malo morgen".


Није ми јасно како и са каквим логичким апаратом или којим хемијским супстанцама решаваш сукоб између овога што пишеш и ватрене подршке Тадићу и ДС. Шта год да је у питању, очигледно је изузетно потентно.

Ne verujem, zaista, da bi Čedomir Jovanović, Drago Kovačević, Milan Karagaća to učinili od momenta kad njihove reči i poitpis dobiju opterećenje nošeno odgovornošću funkcije.


Ово не стоји. Би. Зато су и направљени.
dragan7557 dragan7557 09:53 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije

sima:
Međutim u Evropi od WW2 vlada konzenzus da granice više nisu bitne.

Ovo je potpuno netačno jer takav konsenzus ne postoji i još dugo neće postojati, uzgred pitanje je hoće li ikad postojati.
Nacionalizam koji je na našem kontinentu divljao zadnjih 200 godina je zauzdan.

Nacionalozam niti je zauzdan niti će još dugo vremena biti zauzdan.

Pitam se jesil' ti ikada bio u Jevropi, uzimajući u obzir napisano?

cerski
freehand freehand 10:02 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije

Ja ću opet (verovatno neki peti put) da citiram Solženjcina: "Ljudi misle da se od Praistorije na ovamo nešto promenilo. Apsolutno nije. U pravu je onaj sa većom batinom."

Zavodljiva su ta tako jednostavna i naizgled nesporna objašnjenja.
Na sreću - nisu istinita, bar u svom većem delu.
Inače bi sva palamuđevina o Civilizaciji, odnosno periodu između Solženjicinove i tvoje Praistorije i današnjih dana bila prazna. Bez Hamurabija, Agore, rimskog Senata, Magna carte, američkog Ustava, Slobodi, jednakosti bratstvu sadržanim u Aktu francuske Revolucije - i da ne nabrajam dalje opšta mesta.
Neće biti da je hiljade godina čovečanstvo potrošilo baš uzalud.

savamala
Није ми јасно како и са каквим логичким апаратом или којим хемијским супстанцама решаваш сукоб између овога што пишеш и ватрене подршке Тадићу и ДС. Шта год да је у питању, очигледно је изузетно потентно.

Deo objašnjenja je, verovatno, sadržan u Markovom komentaru. Ono o čitanju/pisanju. Kombinovano sa logičkim falinkama to daje prilično nesrećne rezultate u razumevanju.
Mada u čitanju moje "vatrenosti" u podršci DS i Tadiću sigurno nisi jedini, što ti, eto, poziciju čini snošljvijom.

dragan7557 dragan7557 10:35 07.10.2012

Re: odgovor I deo

free...:
Dakle, neće biti da smo se mi ovde samo i jednostavno iznebuha potukli. Pomogli su nam poguravši malo, odnosno taman koliko je bilo neophodno.

Pa morali su jer su im pojedini već za doručak bili u ambasadama a neki drugi i na molitvenim parastosima.
ukupan sistrem međunarodnih odnosa i međunarodni mir.

Ovo mi liči na birokracku ili po izboru politikansku floskulu. Neki sistem u međunožnim, pardon međunarodnim odnosim niti je postojao niti će uskoro postojati imaju samo kratkoročni i dugoročni interesi i ništa drugo.
Provizorijum koji je uspostavljen za države bivše SFRJ počiva na nameri da se novonastale države potpuno potčine volji Međunarodne zajednice,

Nauči bre jednom da ne postoji nešto što se može nazvati međunarodnom zajednicom!
Što se Srbije tiče, posle niza gorkih pilula i šamara koje je primila došlo se do crvene linije iza koje je ambis: prihvatanja da joj se jednostavno otme deo teritorije.

Teritorija o kojoj je reč, nije samo teritorija već NASELJENA TERITORIJA, je nasilno na upravljanje preuzeta do daljnjeg zbog gubitka rata, a to je sve drugo do jednostavno kako bi ti i drugi da prikažete. Ono što se kasnije iz toga izrodilo je posledica aljkavosti obe strane u konfliktu, znači i Srbije i Alijanse. Po završetku hm.... "revolucije" do sada svaka vlast je u Srbiji činila sve da privredno što više sroza Srbiju i kriminalizuje društvo.
Mislim da ne postoji političar sa validnom poslovnom sposobnošću koji bi pristao na taj zavodljivi sirenski zov koji kaže:"Priznaj!"

I šta onda? Dok se ne rodi takav propadaćemo i dalje?
Remetilački elementi su akt o kapitulaciji koji nikad nije potpisan,

Akt o kapitulaciji ne mora eksplicitno da nosi taj naziv, što pre to naučiš biće bolje. A zašto nisu ostvarene tačke iz Kumanovskog Sporazuma(policija i vojska) to pitaj Koštunicu i ostale.
Ne verujem, zaista, da bi Čedomir Jovanović, Drago Kovačević, Milan Karagaća to učinili od momenta kad njihove reči i poitpis dobiju opterećenje nošeno odgovornošću funkcije.

Ovo nije vredno komentara.
ništa što važi za Srbe i Srbiju ne važi ni za jedan drugi narod.

Pa za nebeski važe druge norme, ali izgleda samo u njihovim glavama.
Jedan od ogromniuh problema koje je Srbija sebi navalila na pleća je nova vlast, u čiju ja kompetenciju apsolunto ne sumnjam. Jer je nema.

Isticati nekompetenciju vlasti na ovaj način je vrlo drsko i pokazuje više vlastitu nekompetenciju nego pretpostavljenu ničim dokazanu nekompetenciju aktuelne vlasti.

Osim toga gornje pokazuje i potpuno nerazumevanje fenomena upravljanje organizacijama poznatim pod nazivom država.

Smanji bre ove romane, oduzimaju mnogo prostora za odgovor, podeli na dva-tri dela, lakše i tebi i nama.

cerski
freehand freehand 10:45 07.10.2012

Re: odgovor I deo

Osim toga gornje pokazuje i potpuno nerazumevanje fenomena upravljanje organizacijama poznatim pod nazivom država.

Izvinjavam se, Doktore i trenutačno hitam na obnavljanje "Disižn mejking, tomovi I-XXX".
Smanji bre ove romane, oduzimaju mnogo prostora za odgovor, podeli na dva-tri dela, lakše i tebi i nama.

Znaš šta, Doktore: počesto se desi da me živac povuče da odgovorim na neki od svetlih momenata u ovim tvojim kolopletima besmislica.
Ali - kako, brate slatki, kad ti u jednom svom postu-replici sam sebi skačeš u usta, u dupe, penješ se sebi na glavu, svađaš se sa sobomn i sebe tepšeš po ramenu?

Kako?!
(smajli sebi kida odeću sa tela čupajući kosu ridajući na kolenima)
dragan7557 dragan7557 11:03 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije

free..:
u kom to tačno momentu država (sem Srbije) gubi pravo na teritoriju a manjina stiče pravo na secesiju zbog represije?

Prvo tebi nije jasno da kada se izgubi rat pobednik diktira uslove, i sa tim se završava cela priča.

Na drugoj strani na toj teritoriji koju ti spominješ Albanci nisu manjina već većinsko stanovništvo, a pošto su izuzeti iz ingerencije upravljanja srpske države stvar više nije samo u teritoriji kako ti kažeš već je u stanovništvu te teritorije.

Tačan momenat kada država gubi pravo na suverenost nad delom svoje teritorije nije pitanje međunarodnog prava već pitanje primene sile, u ovom konkretnom slučaju poznatom kao Moralna Pobeda kod jednih a kod drugih Alijanse kao potpuna pobeda nad vojnim snagama Srbije(Jugoslaviju namerno izuzimam).

I koji je to tačno nivo represije koji je potreban (neophodan) da bi Međunarodna zajednica to prihvatila i aminovala?

Onaj nivo koji daje protivniku (Alijansa) mogućnost vojne intervencije, bez obzira na proklamovane političke floskule.
Što se EU tiče - činjenica je da pritisak postaje neizdrljiv sa elementima bezobzirnog ucenjivanja, gde je ponuda jedno malo možda, koje sve više liči na "malo morgen". Recimo, kao model "Turska".

Pa izgleda tebi i drugima nije jasno da EU nije država i da EU nije tražila ulaz Srbije u EU već su politikanti Srbije tražili prijem Srbije u EU, uzgred iz samo njima poznatih razloga.
I da, da ne ostane nerečeno - mada sam to već mnogo puta napisao: moje je mišljenje da ne postoji drugo racionalno ponašeanje i rešenje sem tog "i/i".

Ako ovo "i/i" znači i Kosovo i EU onda je to ne samo iracionalno već i suludo pomisliti, iz prostog razloga što primarne EU države koje sve konce drže u svojim rukama ne dozvoljavaju nikakve ucene ovog tipa. A da je to vrlo naivna i primitivna ucena je jasno i vrapcima.
Hoćemo EU

Ko je MI?

Hoćemo EU ali ne možemo pristati na ulogu dobrovoljno silovanog

Nije u pitanju dobrovoljno silovanje već silovanje uz upotrebu sile.
niti na amputaciju bez anestezije.

A amputacija nije samo amputacija teritorije, ona je amputirana vojnom pobedom a administrirana Kumanovskim Sporazumom, već i na toj teritoriji živećeg stanovništva.
I tako dok se ne dođe do nečega što će bar ličiti na političko i pravno rešenje koje će ostaviti makar iluziju časti ove države a zaštiti njoj lojalne građane na Kosovu i njene potpuno legitimne ekonomske, kulturne i druge interese.

Neće biti da si u pravu, ekstremno zaduživanje građana Srbije će rezultirati novom ucenom poverilaca i sa bankrotom države će staranje o preostaloj imovini preuzeti egzekutori. Bar na to meni liči.

cerski
maksa83 maksa83 11:04 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije

Inače bi sva palamuđevina o Civilizaciji, odnosno periodu između Solženjicinove i tvoje Praistorije i današnjih dana bila prazna. Bez Hamurabija, Agore, rimskog Senata, Magna carte, američkog Ustava, Slobodi, jednakosti bratstvu sadržanim u Aktu francuske Revolucije

Važi. Idi sa tim na Jarinje ili pred Savet Bezbednosti. Javi kako je prošlo.
mikimedic mikimedic 11:14 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije

ko je pominjao srbe?


ti.
dragan7557 dragan7557 11:18 07.10.2012

Re: odgovor I deo

Znaš šta, Doktore: počesto se desi da me živac povuče da odgovorim na neki od svetlih momenata u ovim tvojim kolopletima besmislica.
Ali - kako, brate slatki, kad ti u jednom svom postu-replici sam sebi skačeš u usta, u dupe, penješ se sebi na glavu, svađaš se sa sobomn i sebe tepšeš po ramenu?

Ovo je verovatno postuliranje tvoje ili Partijske "lične i personane" kompetentnositi, jer ipak vlast je:
Jedan od ogromniuh problema koje je Srbija sebi navalila na pleća je nova vlast, u čiju ja kompetenciju apsolunto ne sumnjam. Jer je nema.

A po upotrebljenom vokabularu se vidi i sama kompetencija:
sam sebi skačeš u usta, u dupe, penješ se sebi na glavu, svađaš se sa sobomn i sebe tepšeš po ramenu?


Dok recimo upotreba svečanog, prigodnog partijaško-floskulativnog izražavanja:
kosmička pravda zadovoljena

No možda je kosmička pravda zadovoljena time da se najvreliji mogući krompir vrati u ruke onima koji su tako razjarili ognjište i krompir u njega gurnuli.

Mantrično, uporno, kao hipnoitisano pile.

iluziju časti ove države

zaštiti njoj lojalne građane na Kosovu i

njene potpuno legitimne ekonomske, kulturne i druge interese.

treba da na čitaoca ostavi utisak "dubokog...." čega? Ili je možda u pitanju površnost izazvana Žurbom:

trenutačno hitam


cerski
freehand freehand 11:21 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije

Ako ovo "i/i" znači i Kosovo i EU onda je to ne samo iracionalno već i suludo pomisliti, iz prostog razloga što primarne EU države koje sve konce drže u svojim rukama ne dozvoljavaju nikakve ucene ovog tipa. A da je to vrlo naivna i primitivna ucena je jasno i vrapcima.

Dobro, Doktore. Čitajući mesecima tvoje komentare tipa "Tebi nije jasno", "Ti si glup", "Ti nemaš pojma" - a upućenih na adrese mnoštva komentatora - nisam skapirao šta je, u stvari, tvoj stav?
Šta Ti, dakle, misliš, u tri rečenice, da treba Srbija da učini?
freehand freehand 11:29 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije

maksa83
Inače bi sva palamuđevina o Civilizaciji, odnosno periodu između Solženjicinove i tvoje Praistorije i današnjih dana bila prazna. Bez Hamurabija, Agore, rimskog Senata, Magna carte, američkog Ustava, Slobodi, jednakosti bratstvu sadržanim u Aktu francuske Revolucije

Važi. Idi sa tim na Jarinje ili pred Savet Bezbednosti. Javi kako je prošlo.

Na Savetu bezbednosti svako malo dolazi do frustracija, raznoraznih. Najčešće Međunarodne zajednice.
A ne vidim kakve veze imaju pobrojani dokumenti bitni za razvoj ljudskog društva kojim sam ja ilustrovao njegov (društva) napredak kroz istoriju sa Jarinjem? Sem kika, efektnog ali bez sadržaja?
maksa83 maksa83 11:31 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije

A ne vidim kakve veze imaju pobrojani dokumenti bitni za razvoj ljudskog društva kojim sam ja ilustrovao njegov (društva) napredak kroz istoriju sa Jarinjem?

Nemaju apsolutno nikakve, što je moja poenta.

Sem kika, efektnog ali bez sadržaja?

Zaboravio si "urbano".
antioksidant antioksidant 11:38 07.10.2012

Re: lekcija iz istorije

mikimedic
ko je pominjao srbe?


ti.

gde?
opet lazes

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana