Život

Akvareli

mikele9 RSS / 13.10.2012. u 21:27

bth_Fotografija0633_zps6118167a.jpg?t=1350159379Pre dva, dva i po meseca, zove me telefonom moj drugar, prijatelj i kolega Radiša Lucić: Mikele... da li bi ti ...učestvovao u Likovnoj koloniji akvarela u ...Gerontološkom centru u Zrenjaninu....oni su organizatori...a ja mu dođem kao neki selektor... Pristanem iz taka. Onda se setim i pitam: A ko još dolazi? Radiša prvo poćuti malo a ja kao da ga vidim kako se češka po glavi: Ne znam...tebe sam prvog zvao...ali ću pokušati da okupim pravu ekipu. I bogami je okupio! Ne računajući mene, u ekipi su bili sve vrsni akvarelisti, majstori svog zanata: Čeda Kesić, Dimitrije Kolarević, Dragoslav i Olgica-Olja Husar, Milica Belanović, Rudolf Brkić, Pal-Paja Dečov, Aleksandar Kačar, Đuro Maravić, Nemanja Popović.

Sedmog oktobra u šesnaest nula, nula sati, eto mene u Zrenjaninu. Izađem iz autobuske stanice i  pitam momka koji naslonjen na ogradu , držeći je pažljivo palcem i kažiprstom, cedi poslednje dimove iz cigarete, kako da stignem do Gerontološkog centra? Taksijem, odgovara kratko. Ali ja bih da malo razmrdam ukočena kolena... E onda ćete se bogami napešačiti...kod semafora, eno onog, pokazuje mi prstom, skrenite desno, pa prva levo i samo pravo...ne možete da promašite. Ču'š napešačiti, mislim u sebi, neću se ni zagrejati, ja stari pešak i biciklista. I ne prođe ni petnaest minuta a ja pred kapijom Gerontološkog centra. Deluje kao lep hotel, oko njega negovan park, klupe omalane u crveno i sve čisto čistacko! Nigde da vidiš papirić, opušak...deluje nestvarno! Vi u likovnu koloniju, pita me portir i na moj odgovor upućuje me gde treba. Ulazim u centar kroz automatska staklena vrata, pa još jedna i stupam u prostran lobi, dnevni boravak, sa dvadestak udobnih što fotelja, što troseda. Upaljen televizor, bake, deke, paraplegičarke, distrofičari u kolicima na akumulator, prate neku seriju. Nazovem im dobar dan, pitam ih kako su, htedoh da sednem s njima na kratko ali se, verovatno obaveštena od portira, pojavi direktorka Zorica, mlada energična, sposobna ali vesela i komunikativna osoba, i povede me u tz Plavu salu. Tamo zatekoh pored Radiše i Olju i Dragoslava. Izljubimo se i pitamo za junačko zdravlje, popijemo kafu, na stolovima piće u rasponu od mineralnih voda, gustih sokova, Koka kole, Fante do Gorkog lista, Loze, Belog i Crnog vina. Da, i ćase sa kikirikijem i slanim grickalicama. Čaše i male i velike, staklene. Hoćete li da se smestite, da ostavite stvari, umijete se, skoro će večera, upita me direktorka? Dobio sam sobu broj 202 na drugom spratu. Po cenu da budem dosadan, ponovo ću o čistoći. Lift, hodnici, soba...prečisti, kako se ono kaže: Možeš da ližeš pod! Soba prostrana i svetla, imam i terasicu, kuhinju, veliko kupatilo, plakare, posteljina i peškiri kao da su uštirkani, sapun u celofanu, u kuhinji dve flaše mineralne vode i čaše, televizor sa satelitskim programom....imam osećaj kao da sam u Palasu u Portorožu! Kasnije sam video da i tz korisnici imaju istovetne sobe a parovi i prave apartmane. Sredim se i stepenicama siđem na večeru. Opet zadivljujuća čistoća. Na mom ali na ostalim spratovima, u sredini od koje se račvaju hodnici sa sobama, dnevni boravci. Tu upoznam baku koja neprekidno nešto plete. Pitam je šta će to biti a ona mi kaže: Bolero! Ja to nikad ne bih obukla ali pletem za jednu devojku. Sutra ću kad ovo završim, da ispletem natikače za moju dobru drugaricu kojoj zebu noge. Kažem joj da smo u neku ruku kolege, ona umetnica, ja umetnik. Smeje se a baka koja sedi na fotelji pored nje, potvrđuje: Da samo znate šta sve ona ume da ištrika!

Sutra posle doručka zadužujemo pribor i materijal. Dobijam deset tabaka 300-gramskog Fabriano akvarel papira, Fabriano blok i o čuda!, Sankt Petersburške akvarelne boje! Za one koji nisu upućeni, to su jedne od najboljih boja na svetu! Recept je tajna i potiče od davnina ali je procurelo da se kao vezivo koristi med. Pored Engleza, Rusi su oduvek bili najbolji akvarelisti.

Ali ne! O nama samo telegrafski. Radili smo u fantastičnim uslovima i ostavili centru odlične akvarele.

Idemo na ono što je meni bilo najvažnije, najbitnije. Pored iskrene i neprekidne pažnje koja nam je posvećivana od strane direktorke Zorice, psihologa(škinje) Ane, Socijalne radnice Mire, Jasmine šefice računovodstva, Roži terapeutkinje, divnih hitrih i nasmejanih kuvarica i servirki, posle samo jednog dana, shvatio sam da se na isti način ophode i prema korisnicama i korisnicima Gerontološkog centra. Iako u centru stalno boravi 300 osoba, svima su znale imena, do u tančine svaki pojedinačni slučaj, uvek spremne da pomognu, fizički i psihički. Od prvog dana sa nama je vredno radila Renata, tiha introvertna ženica. Sutradan sam je zamolio da mi pokaže svoje radove. Kad sam joj pohvalio nekoliko, uz nenametljive savete kako da organizuje površinu, za nagradu sam posle ručka dobio izložbu njenih radova u keramici! Na praznom stolu, poređala je petnaestak terakota posudica, korpica, šolja i šoljica. Bio sam zaista ushićen. Pitao sam je da li je neko nagovorio ili je sama odlučila da ih ne boji nego da ih ostavi u boji pečene cigle? Ja sam smatrala da je tako lepše, rekla je gledajući u pod. Složio sam se s njom. Vrlo brzo su nam se pridružile Slađana, Nada i Jovanka, sve tri u kolicima, onim teškim sa komandama i akumulatorom. Sklanjali smo stolice da bi mogle da se primaknu stolu. Sve tri približno istih godina i sve ekstrovertne ali različitog obrazovanja. To im nije ni malo smetalo da se druže i pomažu međusobno ali i da kontaktiraju i razgovaraju s nama. Ni u jednom trenutku nisam osetio sažaljenje, nisu mi dozvolile one same, a verujem da bi bile povređene da je bilo drugačije, smejali smo se i šalili, gledale su nas kako akvarelišemo, komentarisale, sa velikim zanimanjem postavljale pitanja, Nada je Slađani pridržavala šolju s kafom, ja sam joj preko stola upaljačem palio cigaretu, sipao im sokove, sve u svemu, kao bilo koji susret s prijateljicama, prijatan i opušten.

Za GC sam uradio tri akvarela koji su pre svega moja lična igra nadahnuta kineskim i japanskim ideogramima.

bth_Fotografija0628_zps2cade6ad.jpg?t=1350159367

Koleginica Olja me tiho zamolila da njoj napravim jedan za uspomenu. Uradio sam još desetak akvarela, prvi, pejsaž, poklonio sam terapeutkinji Roži, drugi rađen po sećanju, Gradska kuća i Katolička crkva u centru Zrenjanina, poklonio sam Slađani, podelio sam i ostale. U neobaveznom razgovoru sam se izrekao da doručkujem jabuku i kašiku meda. Na stolu se ubrzo našla posuda sa žutim, zelenim i crvenim jabukama. Preko puta mene je u tom trenutku sedela baka izuzetne lepote, doterana, sve na njoj u savršenom skladu od boja do materijala! Pre nego što je sela, dubokim baršunastim altom je pitala da li će nas omesti u radu ako posedi s nama do večere. Već sam bio spakovao boje, oprao četke ali sam ponovo sve raspakovao, stavio papir ispred sebe i naslikao činiju s jabukama. S radoznalošću je pratila poteze moje četke: Zavidim vam na daru, bio je njen komentar kad sam potpisivao akvarel. Ustao sam i preko stola joj dao jabuke: Ovo je za vas. Izraz na njenom licu ću pamtiti dok sam živ! Za mene! Ali gospodine...pa ovo je...ne znam kako da vam se zahvalim...? Sutra ću ga poslati na uramljivanje, hvala vam od srca. Gospođo, zadovoljstvo je moje.

300 ljudi, 300 sudbina! Na poklon smo dobili i knjige poezije sa posvetom iz ruku njihovih autora: Plavi bokal, Nenada Terzioskog i Reč pesnikove duše, Tomislava Govedarice. Obojica su u kolicima ali Nenad iako od pojasa naniže nepokretan, može da pokreće ruke, veseo je, nasmejan i raspevano raspričan. Tomislav je težak slučaj! Jedva sam uzeo knjigu iz njegove ruke koja se kretala nearikulisano u svim mogućim pravcima. Grimase koje su izobličavale njegovo lepo lice, označavale su osmeh. Nejasni glasovi visokih tonova koji su dolazili iz njegovog grla, govorili su da je srećan što je među nama i što je mogao da nam pokloni svoje pesme. Posveta u knjizi izgleda kao žvrljotina, kao razrađivanje hemijske olovke ali je meni dragocena. Neko se može zapitati kako je uspeo da napiše knjigu, odgovor je strpljenje i pažnja terapeutkinje koja je vremenom i upornim radom s Tomislavom, naučila da pravilno tumači njegovo glasanje. Ljudskost na delu!

Mogao bih još dugo o njima ali mislim da je i ovo dovoljno da shvatite gde sam i s kim sam bio, da razumete i prihvatite sve ljude na zemaljskom šaru.



Komentari (61)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mirelarado mirelarado 21:35 13.10.2012

*****

Дивно, Микеле! Шта друго да се каже...
mikele9 mikele9 21:42 13.10.2012

Re: *****

Дивно, Микеле! Шта друго да се каже...

Ništa drugo draga Mirela. Sa njima sam se osećao kao da sam u nekom drugom, boljem svetu! Prijateljstvo, razumevanje, pomoć jednih drugima...sve ono što nedostaje tz našem životu.
number42 number42 22:13 13.10.2012

...

kineskim i japanskim ideogramima


nasao sam program sa cetkicom za crtanje ovih kineskih znakova, specijalno za to namenjena.

i kako mi nikada mi nije palo na pamet da moze da postoji tako nesto na netu, skontao sam kakav sam pecinski covek. a efekti su sjajni.
st.jepan st.jepan 22:17 13.10.2012

Mikele,

ne znam, odnosno povremeno naslutim kakav si iznutra, ali spolja, ti si čista pozitiva.
Meni nedohvatna.
Ili je taj geront. centar izuzetak, voleo bih da je tome zaista tako.
Oni koje sam ja video, više su ličili na srednjovekovne azile za umobolne ili leprozne.
Iz jednog (na Karaburmi), nezamislivi užas u hipu me katapultirao napolje, pa sam posle u tom napoljetu dugo i neutešno povračao.
Ne znam više koliko sam tih domova obišao, tražio sam rešenje za bolesnu majku, koja više ni sekundu nije mogla sama. Na sreću, baš tada je krenulo da mi pritiče curkom, mogao sam da joj obezbedim danonočnu negu u njenom stanu.
Ne smem ni da zamišljam šta bih i kako bih da sam bio švorc.

Akvareli su stvarno izuzetni, ama slabo se razabiru, pokušaj da okačiš veću fotku.
mikele9 mikele9 23:33 13.10.2012

Re: Mikele,

ne znam, odnosno povremeno naslutim kakav si iznutra, ali spolja, ti si čista pozitiva.
Meni nedohvatna.
Ili je taj geront. centar izuzetak, voleo bih da je tome zaista tako.
Oni koje sam ja video, više su ličili na srednjovekovne azile za umobolne ili leprozne.
Iz jednog (na Karaburmi), nezamislivi užas u hipu me katapultirao napolje, pa sam posle u tom napoljetu dugo i neutešno povračao.
Ne znam više koliko sam tih domova obišao, tražio sam rešenje za bolesnu majku, koja više ni sekundu nije mogla sama. Na sreću baš tada je krenulo da mi pritiče curkom, mogao sam da joj obezbedim danonočnu negu u njenom stanu.
Ne smem ni da zamišljam šta bih i kako bih da sam bio švorc.

Akvareli su stvarno izuzetni, ama slabo se razabiru, pokušaj da okačiš veću fotku.

Nije na meni da sudim o sebi ali se trudim da budem svakog dana u svakom pogledu sve pozitivniji i tako ću dok budem živ.
Znam da postoje svakakvi domovi i centri ali svaka reč koju sam napisao o GC Zrenjanin je istinita!
Nadam se da će te ova veličina akvarela zadovoljiti
st.jepan st.jepan 23:41 13.10.2012

Re: Mikele,

svaka reč koju sam napisao o GC Zrenjanin je istinita!

Verujem ti, i drago mi je.
Nadam se da će te ova veličina akvarela zadovoljiti

Dobra je veličina..., stvarno su odlični.
ddsonik ddsonik 15:06 14.10.2012

Re: Mikele,

Divno! Bas me je obradovala tvoja prica i akcija!

Ako smem da primetim, akvareli su fenomenalni! Nisam mogao da ne primetim tvoju igru cetkicom i poteze slicnim onima koje koriste pri kaligrafskom pisanju.Na par mesta imas poteze koji podsecaju na kineske karaktere.Boje su sjajne!

Uzivaj sa divnim ljudima!
Puno pozdrava
mikele9 mikele9 15:31 14.10.2012

Re: Mikele,

Divno! Bas me je obradovala tvoja prica i akcija!

Ako smem da primetim, akvareli su fenomenalni! Nisam mogao da ne primetim tvoju igru cetkicom i poteze slicnim onima koje koriste pri kaligrafskom pisanju.Na par mesta imas poteze koji podsecaju na kineske karaktere.Boje su sjajne!

Uzivaj sa divnim ljudima!
Puno pozdrava

Uvek mi je drago kad se javiš. U tekstu sam napisao da sam bio nadahnut kinesko/japanskim ideogramima ali sam radio po svojoj glavi i umesto tradicionalne crne boje (tuša) koristio sam boje koje su inače karakteristične za moje slikarstvo.
VEEEEEEEEEEELIKI pozdrav
kukusigameni kukusigameni 10:35 15.10.2012

Re: Mikele,

A ne fale ni ženske obline.

Sjajno Mikele.

mikele9 mikele9 12:05 15.10.2012

Re: Mikele,

A ne fale ni ženske obline.

Sjajno Mikele.


Hvala drugar, nikad neću odustati
ddsonik ddsonik 16:48 15.10.2012

Re: Mikele,

Malo sam bio skrt sa recima, pa nisam rekao da mi je bas taj tvoj pecat, izraz, koji vec prepoznajem (iako jos nisam tvoje radove video uzivo, a i verovatno sam video tek promil...) kao 'tipicno Mikele', ono sto mi je zapravo fenomenalno. Imam cak i utisak da si atmosferu preneo (sto kazes, tvoje su boje;-)).

Pogledao sam ovde par galerija sa tradicionalnom kineskom slikarskom skolom; najpre sam bio toliko fasciniran da nisam mogao nista da vidim od tehnike. Kasnije sam poceo da razaznajem da se taj stil slikanja znakova (inace , moja draga isto to lepo radi, samo nazalost retko. Njen otac je majstor i ima svoj specifican stil, iako to radi kao hobi), drzanje i pokreti cetkice, imaju jednostavno prepoznatljiv jezik. Mocan!

Kad sam to prepoznao na ovom tvom akvarelu, obradovao sam se kako si dobro iskoristio taj jezik na svoj nacin. (to mi inace radimo kad pricamo i na stranom jeziku...) Moram da pokazem dragoj!

Koliko znam, postoje dve vrste pisma u japanu, i jedna je (valjda kanji) zapravo skup kineskih znakova. Nemojte ovo reci japancima, osetljivi su
Zapravo se radi o crtezima (vatra, planina, voda (vodopad), oblak i sl.) pojednostavljne geometrije i sastavljenih od standardnih poteza (da nazovem, azbukom). Pratim sa mojom princezom na dvd/ju za decu - pa zajedno ucimo

Puno pozdrava i izvinjavam se na duzini

razmisljam razmisljam 17:55 15.10.2012

Re: Mikele,

ddsonik


Koliko znam, postoje dve vrste pisma u japanu, i jedna je (valjda kanji) zapravo skup kineskih znakova. Nemojte ovo reci japancima, osetljivi su


Е, сад, хајде да се мало правим важна: Јапанци, заправо, користе три писма - хирагану, катакану и канђи. И добро знају да им је канђи дошао из Кине.
( А ово сам научила од како ми Мало Дете учи јапански језик. )

P.S. Што би рек'о Микеле: срдачан поздрав тројцу из Шангаја.
mikele9 mikele9 18:40 15.10.2012

Re: Mikele,

Malo sam bio skrt sa recima, pa nisam rekao da mi je bas taj tvoj pecat, izraz, koji vec prepoznajem (iako jos nisam tvoje radove video uzivo, a i verovatno sam video tek promil...) kao 'tipicno Mikele', ono sto mi je zapravo fenomenalno. Imam cak i utisak da si atmosferu preneo (sto kazes, tvoje su boje;-)).

Pogledao sam ovde par galerija sa tradicionalnom kineskom slikarskom skolom; najpre sam bio toliko fasciniran da nisam mogao nista da vidim od tehnike. Kasnije sam poceo da razaznajem da se taj stil slikanja znakova (inace , moja draga isto to lepo radi, samo nazalost retko. Njen otac je majstor i ima svoj specifican stil, iako to radi kao hobi), drzanje i pokreti cetkice, imaju jednostavno prepoznatljiv jezik. Mocan!

Kad sam to prepoznao na ovom tvom akvarelu, obradovao sam se kako si dobro iskoristio taj jezik na svoj nacin. (to mi inace radimo kad pricamo i na stranom jeziku...) Moram da pokazem dragoj!

Koliko znam, postoje dve vrste pisma u japanu, i jedna je (valjda kanji) zapravo skup kineskih znakova. Nemojte ovo reci japancima, osetljivi su
Zapravo se radi o crtezima (vatra, planina, voda (vodopad), oblak i sl.) pojednostavljne geometrije i sastavljenih od standardnih poteza (da nazovem, azbukom). Pratim sa mojom princezom na dvd/ju za decu - pa zajedno ucimo

Puno pozdrava i izvinjavam se na duzini

Ma kakva te dužina spopala, mogao si koliko hoćeš! Izuzetno mi je zanimljivo. Od malena sam bio oduševljen kineskim i japanskim ideogramima/karakterima a sada kao zreo čovek i umetnik, eto vidiš, koristim ih na svoj način, odnosno, kreiram ih tako što u svojim mentalijama imam sećanje na njih. Osamdesetih godina sam u Zagrebu na velikoj kineskoj izložbi zamolio jednog od Kineza da mi na pirinčanom papiru ispiše jedan tekst. Dobro pamtim kutijicu s čvrstim tušem i četkice usađene u dršku od bambusa. Naravno i poteze, ruke i trag koji je četka ostavljala. Veličanstveno
Pozdrav dragom trojcu iz Šangaja
mikele9 mikele9 18:46 15.10.2012

Re: Mikele,

Е, сад, хајде да се мало правим важна: Јапанци, заправо, користе три писма - хирагану, катакану и канђи. И добро знају да им је канђи дошао из Кине.
( А ово сам научила од како ми Мало Дете учи јапански језик. )

P.S. Што би рек'о Микеле: срдачан поздрав тројцу из Шангаја.

I treba da se praviš važna Kad se budemo (nadam se uskoro) sreli, ti pričaj na japanskom a ja ću na kineskom, ubeđen sam da ćemo se razumeti
Lep pozdrav, A? Zavoleo sam ih na daljinu koja ionako ništa ne znači
razmisljam razmisljam 19:28 15.10.2012

Re: Mikele,

mikele9

I treba da se praviš važna Kad se budemo (nadam se uskoro) sreli, ti pričaj na japanskom a ja ću na kineskom, ubeđen sam da ćemo se razumeti


Кад смо већ код разумевања... Пошто и Кинези и Јапанци знају канђи, могу сасвим лепо да се дописују, јер исти знакови имају исто значење и код једних и код других, али не разумеју се када усмено контактирају. Па ти види.
А ако ти знаш кинески колико ја јапански ( што је једна и по до две речи ), разумећемо се и без речи.
Е, сад.
Има ту још нешто занимљиво. Хирагана је писмо које су користиле само жене, док су катакану користили мушкарци и њоме су писана сва званична документа.
( И тако ти ја истроловах прелеп пост. Нећу више. )

Ја сам увек за виђење. Предложи на ПП кад и где, па да се договарамо.

Lep pozdrav, A? Zavoleo sam ih na daljinu koja ionako ništa ne znači


Леп.
Увек када га напишеш, мени дође да се потпишем испод, али ми без везе да се гурам. Зато сам искористила прилику при реплицирању на Душанов коментар и махнула им из све снаге и свим срцем.


mikele9 mikele9 21:14 15.10.2012

Re: Mikele,

Кад смо већ код разумевања... Пошто и Кинези и Јапанци знају канђи, могу сасвим лепо да се дописују, јер исти знакови имају исто значење и код једних и код других, али не разумеју се када усмено контактирају. Па ти види.
А ако ти знаш кинески колико ја јапански ( што је једна и по до две речи ), разумећемо се и без речи.
Е, сад.
Има ту још нешто занимљиво. Хирагана је писмо које су користиле само жене, док су катакану користили мушкарци и њоме су писана сва званична документа.
( И тако ти ја истроловах прелеп пост. Нећу више. )

Ја сам увек за виђење. Предложи на ПП кад и где, па да се договарамо.

Леп.
Увек када га напишеш, мени дође да се потпишем испод, али ми без везе да се гурам. Зато сам искористила прилику при реплицирању на Душанов коментар и махнула им из све снаге и свим срцем.

Nisi! Mislim, istrolovala post. Priča se širi u raznim pravcima, potaknuta asocijacijama, komentarima, osobama...
Javljam se za koji dan kad završim neke poslove.
Drago mi je da si iskoristila pozdrav, slatki su k'o šećer...ma k'o MED
ddsonik ddsonik 03:18 16.10.2012

Re: Mikele,

razmisljam


Е, сад, хајде да се мало правим важна: Јапанци, заправо, користе три писма - хирагану, катакану и канђи. И добро знају да им је канђи дошао из Кине.
( А ово сам научила од како ми Мало Дете учи јапански језик. )

P.S. Што би рек'о Микеле: срдачан поздрав тројцу из Шангаја.


Hvala puno na ispravci; nisam se posebno udubljivao; sve saznajem od drugara (tako mi najdraze) a on se polako uci (sta ce, kad mu je draga iz Japana)...

U vezi sa razumevanjem japanaca i kineza pismom, si potpuno u pravu. Moram samo da dodam da je to ponekad neophodno i u razgovoru medju kinezima koji govore drugacijim dijalektom, pa ispisuju prstima znake po dlanu ili vazduhu.

A propos poteza cetkicom; po parkovima i trgovima se mogu videti ljudi koji velikim cetkama (na vrhu imaju sundjer) crtaju znakove tako sto ostavljaju vodeni trag. Neke umeju da budu zaista predivni i malo mi zao sto se brzo osuse i nestanu. Nekako me podseca na muziku; tu je, ali je ne mozes uhvatiti

Srdacan pozdrav iz suncanog Shanghai-ja

ddsonik ddsonik 03:24 16.10.2012

Re: Mikele,

razmisljam


Lep pozdrav, A? Zavoleo sam ih na daljinu koja ionako ništa ne znači


Леп.
Увек када га напишеш, мени дође да се потпишем испод, али ми без везе да се гурам. Зато сам искористила прилику при реплицирању на Душанов коментар и махнула им из све снаге и свим срцем.



Sta reci a da ne ? Hvala puno! Drago mi je sto si se nadovezala!
antioksidant antioksidant 08:19 16.10.2012

Re: Mikele,

Е, сад, хајде да се мало правим важна: Јапанци, заправо, користе три писма - хирагану, катакану и канђи. И добро знају да им је канђи дошао из Кине.

биће ускоро и микелђино из зрењанина
mikele9 mikele9 13:51 16.10.2012

Re: Mikele,

биће ускоро и микелђино из зрењанина

Možda pravilnije: Mikelkanđino
mikele9 mikele9 13:54 16.10.2012

Re: Mikele,

Srdacan pozdrav iz suncanog Shanghai-ja

Jao meni do boga miloga, kako je govorio Kraljević Marko, SUNCA MI TREBA! Blago vama!
Poseban pozdrav Princezi
razmisljam razmisljam 13:55 16.10.2012

Re: Mikele,

ddsonik

Hvala puno na ispravci; nisam se posebno udubljivao; sve saznajem od drugara (tako mi najdraze) a on se polako uci (sta ce, kad mu je draga iz Japana)...


Нема на чему.
( И није исправка - само допуна. )

U vezi sa razumevanjem japanaca i kineza pismom, si potpuno u pravu. Moram samo da dodam da je to ponekad neophodno i u razgovoru medju kinezima koji govore drugacijim dijalektom, pa ispisuju prstima znake po dlanu ili vazduhu.

A propos poteza cetkicom; po parkovima i trgovima se mogu videti ljudi koji velikim cetkama (na vrhu imaju sundjer) crtaju znakove tako sto ostavljaju vodeni trag. Neke umeju da budu zaista predivni i malo mi zao sto se brzo osuse i nestanu. Nekako me podseca na muziku; tu je, ali je ne mozes uhvatiti


Јеси ли приметио да су ти обе приче у ствари једна?
Исписивање знакова по длановима, ваздуху, водом... Сад га видиш, сад га не видиш. Стане у пар тренутака, а служи споразумевању и лепоти.
Очаравајуће.

Srdacan pozdrav iz suncanog Shanghai-ja


Велико хвала.
razmisljam razmisljam 14:03 16.10.2012

Re: Mikele,

ddsonik

Sta reci a da ne ? Hvala puno! Drago mi je sto si se nadovezala!


Нема потребе за .
И нема на чему - мени је такође драго.
А ти сад, кад год Микеле вас троје тамо поздрави онако лепо како само он уме, замисли да се и ја придружујем.
zoja444 zoja444 22:52 13.10.2012

plemenitost

svaka cast, Mikele.
mikele9 mikele9 01:19 14.10.2012

Re: plemenitost

svaka cast, Mikele.

Hvala draga Zoja ali meni to dođe kao nešto najnormalnije, kao jedan od delova mog života u kojem upoznajem neke nove ljude i njihove živote. I uvek mi je drago kad imam tu i sličnu priliku.
sesili sesili 08:27 14.10.2012

Re: plemenitost

To što si uradio, zaista je vredno divljenja! U Jagodini postoji Centar koji dosta animira korisnike i organizuje razne vidove aktivnosti. Ali, to je sve samo za pokretne, one koji mogu samostalno da žive. Moja poruka ljudima iz socijalnih službi je da, na neki način, malo razbiju prazninu i onim drugim ljudima.
mikele9 mikele9 09:22 14.10.2012

Re: plemenitost

To što si uradio, zaista je vredno divljenja! U Jagodini postoji Centar koji dosta animira korisnike i organizuje razne vidove aktivnosti. Ali, to je sve samo za pokretne, one koji mogu samostalno da žive. Moja poruka ljudima iz socijalnih službi je da, na neki način, malo razbiju prazninu i onim drugim ljudima.

Ma nije generacijo, uradio sam sasvim običnu stvar. I mnogi drugi bi se pozivu odazvali. Nisam imao nameru da sebe predstavljam u nekakvom lepom i plemenitom svetlu, več da ispričam priču o ljudima koji su hendikepirani starošću ili bolešću a veseli su, umeju da se raduju, druže, stvaraju, pišu pesme...
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 23:52 13.10.2012

Nije čudo...

...da postoje ljudi kao Mikele. Ali jeste malo čudo da postoji ovakav GC kod nas. Eh, da nastupi vreme čuda...
mikele9 mikele9 01:24 14.10.2012

Re: Nije čudo...

...da postoje ljudi kao Mikele. Ali jeste malo čudo da postoji ovakav GC kod nas. Eh, da nastupi vreme čuda...

Nije zaista, poznajem mnogo plemenitih i dobrih ljudi! A i ja bih voleo da u ovoj zemlji kad, tad, nastupi vreme čuda, kao što je npr normalan život, sa uslovima dostojnim čoveka, bez mržnje, pakosti i zlobe.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 10:07 14.10.2012

Re: Nije čudo...

kao što je npr normalan život, sa uslovima dostojnim čoveka, bez mržnje, pakosti i zlobe.


Pa to ti kažem...
bocvena bocvena 07:14 14.10.2012

Meni ovakve priče

greju dušu.

Kad skupiš na jednom mestu ljude koji rade svoj posao kako treba,ali imaju i ono malo duše više, onda dobiješ jedan ovakav dom u kome ima i likovna kolonija! A vi, drugovi umetnici, oplemeniste i njih i nas.

Go, Mikele, go!
shure shure 07:48 14.10.2012

utisak

Nije mi zelja da ti kvarim utisak,ali mi se cini da ti bas nisi obisao ceo centar.Ti si bio u delu gde se boravak placa.Onaj deo koji ti nisi video ...
Ali ajd sad,neka se ja varam.
Pre oko tri godine sam vodio poznanika koji je hteo da smesti oca,pa kad smo videli kako izgleda onaj deo gde se nedoplacuje ...
Mikele,dobro je da to nisi video(a bolje ni da ja nisam)
U svakom slucaju ne bavis se ti istrazivackim novinarstvom,ali steta je sto se izgleda niko time ne bavi.Vest je gde je pevala Nata,gde se odmara Brena,a gde cuskamo nase stare,malo koga zanima.
Radisa Lucic je takodje moj stari drugar i sad mi je zao sto vas nisam posetio u vreme trajanja kolonije
Pozdrav
mikele9 mikele9 09:42 14.10.2012

Re: utisak

bocvena
greju dušu.

Kad skupiš na jednom mestu ljude koji rade svoj posao kako treba,ali imaju i ono malo duše više, onda dobiješ jedan ovakav dom u kome ima i likovna kolonija! A vi, drugovi umetnici, oplemeniste i njih i nas.

Go, Mikele, go

shure
Nije mi zelja da ti kvarim utisak,ali mi se cini da ti bas nisi obisao ceo centar.Ti si bio u delu gde se boravak placa.Onaj deo koji ti nisi video ...
Ali ajd sad,neka se ja varam.
Pre oko tri godine sam vodio poznanika koji je hteo da smesti oca,pa kad smo videli kako izgleda onaj deo gde se nedoplacuje ...
Mikele,dobro je da to nisi video(a bolje ni da ja nisam)
U svakom slucaju ne bavis se ti istrazivackim novinarstvom,ali steta je sto se izgleda niko time ne bavi.Vest je gde je pevala Nata,gde se odmara Brena,a gde cuskamo nase stare,malo koga zanima.
Radisa Lucic je takodje moj stari drugar i sad mi je zao sto vas nisam posetio u vreme trajanja kolonije
Pozdrav

Hvala BO ali vidiš SHURE nam daje i drugu stranu medalje! Verujem mu iako nisam bio u prilici da vidim i tu drugu stranu. Žao mi je! Nisam ni znao da postoji!
Prošle godine sam majku koja je posle ugradnje veštačkog kuka, dobila preko socijalnog boravak/rehabilitaciju,odveo u banju Selters u Mladenovcu. Uvedem je u hotel, oduševim se ali kad su pogledali dokumentaciju, ljudi na recepciji nas poslaše u tz depandans! A to je bila tuga! Njih tri u sobici 3 x 3m, sa gvozdenim krevetima. Sve staro i izanđalo. Srce mi se steglo! Srećom, sestre, terapeuti i lekari su bili na visini zadatka. majka je imala samo reči hvale za njih. Kako god, strašno je što u ovoj zemlji vlada pravilo: Plati, pa klati!
Hansel Hansel 13:56 14.10.2012

Re: utisak

Drugim rečima, Mikele, toj gospođi je trebalo da prodaš akvarel!

Ali, ozbiljno, s novim detaljima sve ovo izgleda drugačije, ali pošto ne želim da produbljujem kvarenje lepe slike, pozdravljam te.
mikele9 mikele9 14:52 14.10.2012

Re: utisak

Drugim rečima, Mikele, toj gospođi je trebalo da prodaš akvarel!

Daleko bilo, jezik pregrizo, za kakvog me ti smatravaš

Ali, ozbiljno, s novim detaljima sve ovo izgleda drugačije, ali pošto ne želim da produbljujem kvarenje lepe slike, pozdravljam te.

Nažalost, sve ima svoje lice i naličje! žao mi je što je tako, meni su svi ljudi isti i zaslužuju isti tretman...ali izgleda da sam ja utopista/utopičar
Otpozdravljam ti
Hansel Hansel 14:59 15.10.2012

Re: utisak

Malopre videh link s desne strane bloga: "Mikel zaslužuje veću pažnju"
i pročitah "Mikele zaslužuje veću pažnju".
st.jepan st.jepan 15:24 15.10.2012

Re: utisak

Hansel
Malopre videh link s desne strane bloga: "Mikel zaslužuje veću pažnju"i pročitah "Mikele zaslužuje veću pažnju".

Ma nisi ti pogrešno pročitao, no su oni pogrešno napisali.
mikele9 mikele9 18:52 15.10.2012

Re: utisak

Hansel
Malopre videh link s desne strane bloga: "Mikel zaslužuje veću pažnju"
i pročitah "Mikele zaslužuje veću pažnju".


st.jepan
Ma nisi ti pogrešno pročitao, no su oni pogrešno napisali
.

Polako bre drugari, istopiću se od miline, skupljaćete me s poda
mariopan mariopan 09:36 14.10.2012

--

Ti bio u Zr i nisi se javio?

Nećuvišedapričamsatobom

Pa zar ni da se javiš?

Ima kod nas još svašta lepo da se vidi pa da te domaćinski povedem u obilazak?

A drago mi je da si bio, jer ta likovna kolonija u domu za stare je već tradicija i redovno se održava, a kakvi su ljudi, dobri ko lebac, to si sad video, i kada ja lepo kažem da živim među dobrim ljudima malo ko mi veruje.

Sad si video, ali kao što rekoh, neću da pričam sa tobom.

Radišu nisam videla od letos ali Acu ću da vidim u sredu i ima da te tužim, da znaš.

ps

I mnogo su ti lepi akvareli. Te boje za akvarel jesu skupe ali su najbolje, to mora da je Radiša nabavljao..
mikele9 mikele9 14:57 14.10.2012

Re: --

Ti bio u Zr i nisi se javio?

Nećuvišedapričamsatobom

Pa zar ni da se javiš?

Ima kod nas još svašta lepo da se vidi pa da te domaćinski povedem u obilazak?

A drago mi je da si bio, jer ta likovna kolonija u domu za stare je već tradicija i redovno se održava, a kakvi su ljudi, dobri ko lebac, to si sad video, i kada ja lepo kažem da živim među dobrim ljudima malo ko mi veruje.

Sad si video, ali kao što rekoh, neću da pričam sa tobom.

Radišu nisam videla od letos ali Acu ću da vidim u sredu i ima da te tužim, da znaš.

ps

I mnogo su ti lepi akvareli. Te boje za akvarel jesu skupe ali su najbolje, to mora da je Radiša nabavljao..

Grešan sam draga Mariopan, priznajem...valjda ćeš mi pola oprostiti
Moraš da nastaviš da pričaš sa mnom, obećavam da ću se popraviti
Sledeći put kad dođem u Zrenjanin, pravac kod tebe, ti me za ruku pa idemo gde ti volja. Važi?
mariopan mariopan 18:26 14.10.2012

Re: --

Sledeći put kad dođem u Zrenjanin, pravac kod tebe, ti me za ruku pa idemo gde ti volja. Važi?

Pazi šta si rekao?

Ima da te ugnjavim da saznam neke cake jer zanat se krade ili se iskamči, pa što da ne iskoristim priliku?

A mogla sam da te vodim i u Muzej da vidiš našu izložbu, ali neka, drugi put.
mikele9 mikele9 18:43 14.10.2012

Re: --

Pazi šta si rekao?

Ima da te ugnjavim da saznam neke cake jer zanat se krade ili se iskamči, pa što da ne iskoristim priliku?

A mogla sam da te vodim i u Muzej da vidiš našu izložbu, ali neka, drugi put.

Ja držim reč!
Pitaj me bre drugarice a ja ću da ti kažem sve što znam i da ti pokažem na delu. Baš danas, otišli žena i ja na izložbu moje koleginice i zajedničke drugarice, tu bio i moj drugar još s prijemnog i svi se složimo da smo najviše naučili jedni od drugih a skoro ništa od profesora. Dopadne ti se kako neko rešava sliku ili crtež, prokuvaš to u svojoj mentalnoj i podsvesnoj kuhinji i radiš na svoj način, ne kopiraš, nego pronađeš svoj izraz. Doćiću na proleće u Zrenjanin, dogovorićemo se, na jedan dan, pa ćemo se prodružiti
mariopan mariopan 19:09 14.10.2012

Re: --

Doćiću na proleće u Zrenjanin, dogovorićemo se, na jedan dan, pa ćemo se prodružiti



Pazi šta si rekao, držim te za reč.

st.jepan st.jepan 21:05 14.10.2012

Re: --

svi se složimo da smo najviše naučili jedni od drugih a skoro ništa od profesora.

Savršeno tačno.
S tim u vezi, jednom sam o Akademiji rekao otprilike ovo:
To je sjajna škola. Njen največi kvalitet je u tome što kao škola jedva da i postoji. Ako vam se posreći da se tu upišete, bićete ostavljeni da se, tokom nekoliko godina, tokom nekoliko najbitnijih godina, na miru bavite sobom, da uočavate razlike izmedju velikog i malog, svetlog i tamnog, slabog i jakog, da u sebi i drugima istražujete sve što vas zanima, i najzad, da sa okolinom komunicirate kao posmatrač koji ni u čemu ne mora da učetvuje. Pritom niko neče reči da ste džabalebaroš ili voajer, jer ako ništa drugo, imačete indeks, kojim možete mahati kao neoborivim gradjanskim alibije za to asocijalno ponašanje. Svojim praktičnim nepostojanjem, Akademija vam omogučava da se kasnije u životu uspešno bavite bukvalno bilo čime.
mikele9 mikele9 22:21 14.10.2012

Re: --

Savršeno tačno.
S tim u vezi, jednom sam o Akademiji rekao otprilike ovo:
To je sjajna škola. Njen največi kvalitet je u tome što kao škola jedva da i postoji. Ako vam se posreči da se tu upišete, bićete ostavljeni da se, tokom nekoliko godina, tokom nekoliko najbitnijih godina, na miru bavite sobom, da uočavate razlike izmedju velikog i malog, svetlog i tamnog, slabog i jakog, da u sebi i drugima istražujete sve što vas zanima, i najzad, da sa okolinom komunicirate kao posmatrač koji ni u čemu ne mora da učetvuje. Pritom niko neče reči da ste džabalebaroš ili voajer, jer ako ništa drugo, imačete indeks, kojim možete mahati kao neoborivim gradjanskim alibije za to asocijalno ponašanje. Svojkim praktičnim nepostojanjem, Akademija vam omogučava da se kasnije u životu uspešno bavite bukvalno bilo čime.

Odlična elaboracija. Koliko puta sam ti rekao da skoro na istovetan način mislimo i promišljamo o mnogo čemu?
miloradkakmar miloradkakmar 13:07 14.10.2012

Jabuke i gospođa

Na stolu se ubrzo našla posuda sa žutim, zelenim i crvenim jabukama. Preko puta mene je u tom trenutku sedela baka izuzetne lepote, doterana, sve na njoj u savršenom skladu od boja do materijala! Pre nego što je sela, dubokim baršunastim altom je pitala da li će nas omesti u radu ako posedi s nama do večere. Već sam bio spakovao boje, oprao četke ali sam ponovo sve raspakovao, stavio papir ispred sebe i naslikao činiju s jabukama. S radoznalošću je pratila poteze moje četke: Zavidim vam na daru, bio je njen komentar kad sam potpisivao akvarel. Ustao sam i preko stola joj dao jabuke: Ovo je za vas. Izraz na njenom licu ću pamtiti dok sam živ! Za mene! Ali gospodine...pa ovo je...ne znam kako da vam se zahvalim...? Sutra ću ga poslati na uramljivanje, hvala vam od srca. Gospođo, zadovoljstvo je moje


Poetski akvarel.

mikele9 mikele9 14:59 14.10.2012

Re: Jabuke i gospođa

Poetski akvarel.


Hvala ti prijatelju
mariopan mariopan 13:44 14.10.2012

--

Čeda Kesić, Dimitrije Kolarević, Dragoslav i Olgica-Olja Husar, Milica Belanović, Rudolf Brkić, Pal-Paja Dečov, Aleksandar Kačar, Đuro Maravić, Nemanja Popović.

Kakav spisak.

Lepo je što se uvek odazovete.
mikele9 mikele9 15:03 14.10.2012

Re: --

Čeda Kesić, Dimitrije Kolarević, Dragoslav i Olgica-Olja Husar, Milica Belanović, Rudolf Brkić, Pal-Paja Dečov, Aleksandar Kačar, Đuro Maravić, Nemanja Popović.

Kakav spisak.

Lepo je što se uvek odazovete.

Što se tiče akvarela, ekipa snova! A i kao ljudi su alal vera
mariopan mariopan 19:28 14.10.2012

Re: --

mikele9
Čeda Kesić, Dimitrije Kolarević, Dragoslav i Olgica-Olja Husar, Milica Belanović, Rudolf Brkić, Pal-Paja Dečov, Aleksandar Kačar, Đuro Maravić, Nemanja Popović.

Kakav spisak.

Lepo je što se uvek odazovete.

Što se tiče akvarela, ekipa snova! A i kao ljudi su alal vera

Verujem da su super i privatno.

A mi smo imali običaj da dođemo u Dom za stare da gledamo vas majstore kako radite, obično sa Radišom, a sada nisam znala da ste već bili.

Ništa, ja te držim za reč, i onda ti spremim sačekušu sa par drugarica, tim lepim prirodnim bojama za akvarel koje i mi imamo, dobar papir, četke....pa svi na svoje radne zadatke?
mikele9 mikele9 20:32 14.10.2012

Re: --

Ništa, ja te držim za reč, i onda ti spremim sačekušu sa par drugarica, tim lepim prirodnim bojama za akvarel koje i mi imamo, dobar papir, četke....pa svi na svoje radne zadatke?

Jedva čekam sačekušu
docsumann docsumann 19:48 14.10.2012

meni

se ova priča savršeno uklapa u moju predstavu o tebi.

hvala na potvrdi

mikele9 mikele9 20:28 14.10.2012

Re: meni

se ova priča savršeno uklapa u moju predstavu o tebi.

hvala na potvrdi

+ ili - ?
razmisljam razmisljam 20:42 14.10.2012

Re: meni

mikele9
se ova priča savršeno uklapa u moju predstavu o tebi.

hvala na potvrdi

+ ili - ?


А ти, као, не знаш шта би Докс могао да мисли о теби?

mikele9 mikele9 20:50 14.10.2012

Re: meni

А ти, као, не знаш шта би Докс могао да мисли о теби?

Ko pita, ne skita, draga moja Razmišljalice
docsumann docsumann 05:01 15.10.2012

Re: meni

+ ili - ?


mikele9 mikele9 09:02 15.10.2012

Re: meni

Grazie! Si, Io Penso Positivo
jucaibin jucaibin 20:54 14.10.2012

divna

priča, Mikele...ima, dakle, svetlosti i u našem tunelu....BRAVO!
mikele9 mikele9 22:24 14.10.2012

Re: divna

priča, Mikele...ima, dakle, svetlosti i u našem tunelu....BRAVO!

Hvala, ima svetla ali je NAŠ TUNEL predugačak da bi ga jedna ili dve svetiljke obasjale.
Черевићан Черевићан 21:02 14.10.2012

г Микеле

дубок наклон сликарском умећу
празник оку то је душу оплемени
поезије риме мислима промакну
притајене ноте огласи у мени

шта ми више треба, те за то Вам ХВАЛА.
mikele9 mikele9 22:26 14.10.2012

Re: г Микеле

дубок наклон сликарском умећу
празник оку то је душу оплемени
поезије риме мислима промакну
притајене ноте огласи у мени

шта ми више треба, те за то Вам ХВАЛА.

Hvala vam Gospodine Čer. Uvek me obraduje vaše prisustvo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana