Film| Jubileji| Umetnost

Srećan rođendan, Maestro Mak

Vesna Knežević Ćosić RSS / 13.10.2012. u 22:30

aleksic1.jpgJednom, davno, živeo je kralj Mida, koji je sve što dotakne pretvarao u zlato i zbog toga je bio vrlo nesrećan. Mnogo godina kasnije, totalitaristi meke i tvrde opcije su mnoge stvari kojih se dotaknu pretvarali u sranje i to ih činilo osobito srećnim i uspešnim. Lenjin je tako proglašavanjem filma za najvažniju umetnost (OK, to je Ejzenštajnu dalo šansu da napravi remek dela) razbuktao agit-prop produkciju šodera u umetničkoj njivi koja je dzikljala pod kišobranom države, alave da i preko umetnosti mazne još neki poen za sebe.

U domaćem ambijentu, Dusan Makavejev, neuklopljiv u državnu strategiju, ulazi u vrzino kolo cenzure, a film "W. R. - Misterije organizma" (Neoplanta, 1971.) decenijama iskijava sudbinu estetsko političkog vamira koji oživljava na polutajnim projekcijama u zemlji, ali ne i u bioskopima, mada normalno distribuiran po svetu pod okriljem stranog koproducenta. I uzalud je genijalni Mak spasavao svoje delo, tvrdeći da film "zastupa planetarnu seksualnu misao, maštovitu, veselu i sveobuhvatnu" i govorio »dopustite omladini slobodan seks, inaće ćete imati huligane". Totalitarna svest nije imala sluha za njegove reči, jer, izmedju borbe za bolju kinematografiju i borbe za bolju budućnost, stavljen je znak jednakosti, a tumačenje »budućnosti« bivalo jednoumno i nikako drugačije.

montenegro1sh.jpgKada sam na terasi Skupstine Grada videla Dusana Makavejeva, kako stoji naslonjen na stub i smeška se, bila sam tako neopisivo srećna i preplavljenja sećanjima na njegovu umetnost, da sam cvrkutala kao smotana studentkinja.

Pričala sam mu kako sam prvi put gledala film »Montenegro« u bioskopu Orson Vels, u Bostonu, 1981. godine i kako je u sali, krcatoj studentarije sa MIT i Harvarda bilo i nas četiri »jugosa«, koji smo se kliberili kao blesavi na jezičke kalambure i nož u glavi, kapirajuci skroz junake Zanzibara, domaće kafane u predgradju Stockholma. Onda je bard meni pričao anegdote kako je lutao po ilegalnim rupama u Švedskoj u kojima su se skupljali vredni gastarbajterski mravi, ali i opasni tipovi toga doba. Totalna ludnica!

Ja sam film »Montenegro« gledala drugi put, tacno posle 24. godine, u Stockholmu, u ambijentu kućne projekcije, kao što se nekad gledao ovde "W. R. - Misterije organizma". Naprosto, morala sam da ga gledam u ambijentu gde je napravljen, a kojim sam se kretala svaki dan.

Obigrala sam sve video klubove u gradu i našla ga u videoteci Kazablanka u Sveavagen ulici, u centru Stockholma. DVD izdanje filma »Montenegro« iskopala sam samo u prodavnici stockholmskog Instituta za film, gde me odveo drug, pokazavši mi školu od podruma do tavana, sa sve slavnim salama za projekcije i studijima za snimanje.

»Montenegro« mi je drugi put bio jos bolji, rekla sam maestru. Savršen film, posebno za one koji kapiraju ambijent, stari kao vino, ništa čudno što ga Švedjani svako malo puste na teve.

»Da«, kazao mi je gospodin Makavejev, »to je dobar film, ozbiljno smo ga uradili«, i nasmešio se. I još me je pitao da li sam upoznala neke junake iz sedamdesetih, u Stockholmu, koje on pamti i koji su mu poslužili kao predložak za delove filma. Bilo je skroz fascinantno kada smo shvatili da ih ima jos živih i mrdajućih, iako se u realnom životu gomila njih poubijala, kako to već biva, a ostale samo priče za kafanska talasanja novih generacija »zanzibaraca«. Pripremajuci film "W. R. - Misterije organizma", Dušan Makavejev proveo je neko vreme i na pustom svetioniku, na hridi u baltičkom moru, koji je rentirao švedski producent Bo Jonsson, razgovarajući o neuroticnom njujorskom Jevrejinu, Philipu Rothu. Kakvo čudo od života, mislila sam, slušajuci barda na terasi iznad Pioniriskog parka i uživajući u njegovim šarmu i nijansiranoj duhovitosti.

Da su sve stvari na ovom svetu povezane na neki uvrnut način, bilo mi je jasno kada mi je pet minuta posle razgovora sa Dušanom Makavejevim zazvonio mobilni telefon i javio se prijatelj iz Svedske. Rekao mi je, kao kuriozitet, da je u Laponiji u toku limitiraje prava na držanje irvasa, pa je dozvoljena količina do 13 hiljada u stadu, a mnogi imaju i preko 18 hiljada. Pa čta će da rade, zgranuh se, dok mi je kroz glavu prozujalo da sam negde čitala da je tako nešto sa limitima bilo i ovde, posle drugog svetskog rata, ali sa kozama. »Ništa! Fora je u tome sto ne mogu da ih prebroje«, reče mi glas iz Švedske.

Srečan rođendan, Maestro!

ps. Ovo je reblog bloga koji sam napisala 2007.

 



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 23:24 13.10.2012

Римски бунар




Годинама нисам смео да приђем ни близу Римског бунара на Калишу... Истинита прича плус урбана легенда са бунарском мистеријом плус Макавејев и... Ето шта Мак може да учини човеку!

П.С. - Знаш ли како пребројавају медведе на Тари? У шупљи пањ сипају смесу воде, меда и шећера, па онда избуше сврдлом рупе са стране тако да та смеса полако цури из рупа низ пањ. Медведи долазе да лижу тај лилихип, а ловочувари их са неке чеке пребројавају. Рекоше ми 2009. да медведа на Тари има 60, један или два више-мање.

Е, сад, не знам на шта су ирваси слаби... На шведску гранчицу? Или неку другу вутру?
dragan7557 dragan7557 08:51 14.10.2012

Re: Римски бунар

tasa debeli:
П.С. - Знаш ли како пребројавају медведе на Тари? У шупљи пањ сипају смесу воде, меда и шећера, па онда избуше сврдлом рупе са стране тако да та смеса полако цури из рупа низ пањ. Медведи долазе да лижу тај лилихип, а ловочувари их са неке чеке пребројавају. Рекоше ми 2009. да медведа на Тари има 60, један или два више-мање.

Advanced technology, made in Serbia, jupiiiiii!

Odmah brandirati, bre!

cerski
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:21 14.10.2012

Re: Римски бунар

Знаш ли како пребројавају медведе на Тари? У шупљи пањ сипају смесу воде, меда и шећера, па онда избуше сврдлом рупе са стране тако да та смеса полако цури из рупа низ пањ. Медведи долазе да лижу тај лилихип, а ловочувари их са неке чеке пребројавају. Рекоше ми 2009. да медведа на Тари има 60, један или два више-мање.


Kakvi lepo prebrojavanje:)

E, Taso, jednom ja videla jednu sliku kod jednog odlicnog biologa-terenca. Elem, na slici, leži medo, ko mrtav, a okolo nasmejana družina. Ja u fras. Ubili medveda, aaaa...

Kad ono, na slici ekipa koja ih me stavljala RFID ogrlice, da se prati kuda se kreću, al da bi medi stavili ogrlicu, moraju prvo da ga uspavaju:) Elem, zato je medo ležao kao mrtav. Uzgred, mnogo lepa bila i priča gde sve medvedi zuje i dokle dobace, uzgred, zabole ih i za državne granice:)
dragan7557 dragan7557 09:47 14.10.2012

Re: Римски бунар

Vesna K.Ć:
Kad ono, na slici ekipa koja ih me stavljala RFID ogrlice,

Pa kad mogu ljudima zašto ne bi mogli medvedima?

cerski
tasadebeli tasadebeli 10:08 14.10.2012

Re: Римски бунар

Vesna Knežević Ćosić
Kakvi lepo prebrojavanje:)E, Taso, jednom ja videla jednu sliku kod jednog odlicnog biologa-terenca. Elem, na slici, leži medo, ko mrtav, a okolo nasmejana družina. Ja u fras. Ubili medveda, aaaa... Kad ono, na slici ekipa koja ih me stavljala RFID ogrlice, da se prati kuda se kreću, al da bi medi stavili ogrlicu, moraju prvo da ga uspavaju:) Elem, zato je medo ležao kao mrtav. Uzgred, mnogo lepa bila i priča gde sve medvedi zuje i dokle dobace, uzgred, zabole ih i za državne granice:)


Ландарам ја тако по Тари, завлачим се у јаруге и беспућа (обожавам да шетам тамо куда ретко ко пролази), а домороци ме упозоре да могу да налетим и на медведа. "Па мени су рекли и читао сам да су медведи изнад 1300 метара надморске висине, а ми смо сада на 1100 метара..." Климају они главама онако ерцовски како их бог дао и кажу: "Аха, баш ти медведи знају надморску висину." Замало да ме наука заслепи...

Кад сам то испричао једном другару ловцу, он ми рече да се казна за упуцавање медведа мери десетинама хиљада евра јер су заштићена врста. Питам га: "Па шта човек да ради кад се нађе са медом очи у очи?" А он ми каже:"Ништа, бациш пушку и бежиш!"

Ово би баш могла да буде добра тема за један од Макових филмова!
hogubadagri hogubadagri 00:23 15.10.2012

Re: Римски бунар

tasadebeli
Vesna Knežević Ćosić
Kakvi lepo prebrojavanje:)

Кад сам то испричао једном другару ловцу, он ми рече да се казна за упуцавање медведа мери десетинама хиљада евра јер су заштићена врста. Питам га: "Па шта човек да ради кад се нађе са медом очи у очи?" А он ми каже:"Ништа, бациш пушку и бежиш!"

Ово би баш могла да буде добра тема за један од Макових филмова!


Bolje pucaj, medved trci do 55kmh bilo gde, Bolt oko 40 po ravnom. :)
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 23:37 13.10.2012

E pa...

...da se i ja pridružim čestitkama. Uz zahvalnost i preporuku za tekst.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:10 14.10.2012

knjiga Teror i Radost


o knjizi
Za razliku od konvencionalno filmsko istorijskog pristupa i lucidnih poetskih i biografskih ispovesti Makavejeva (300 čuda), Lorejn Mortimer temi pristupa sa obuhvatne interdisciplinarne teorijske platforme Studija kulture, postavljajući filmove-tekstove u kontekst politički turbulentnog XX veka u nekadašnjoj Jugoslaviji i svetu, te uspostavljajući spregu sa politički radikalno subverzivnim i satiričnim duhom, radom i životom samog autora. Dragocena odlika knjige je konsekventno i bešavno preplitanje autorkinih teorijskih analiza i pažljivo odabranih živopisnih iskaza samog Makavejeva.
Nevena Daković, prof. Univerzitet umetnosti, Beograd

o autoru
Dr Lorejn Mortimer je bila profesor studija filma, sociologije i antropologije na Univerzitetu La Troub u Melburnu, Australija, gde je danas povremeni saradnik na Fakultetu za komunikacije, umetnost i kritičke studije. Njena istraživačka interesovanja se kreću od studija kulture preko epistemologije i feminizma do filma. Prevela je sa francuskog na engleski jezik knjigu Edgara Morena Film ili imaginarni čovek (University of Minnesota Press, Mineapolis 2005), i napisala predgovor za njegovu drugu knjigu Zvezde.
Kraja Kraja 01:27 14.10.2012

...ni sam...

..nemam pojma koliko puta sam gledao ovo...


dragan7557 dragan7557 08:47 14.10.2012

Re: .psihologija

Vesna K.Ć:
U domaćem ambijentu, Dusan Makavejev, neuklopljiv u državnu strategiju, ulazi u vrzino kolo cenzure, a film "W. R. - Misterije organizma" (Neoplanta, 1971.) decenijama iskijava sudbinu estetsko političkog vampira koji oživljava na polutajnim projekcijama u zemlji,

Ne bih rekao da je ovaj student psihologija iskijao bilo kakve sankcije države, nije zatvoren, nije robijao, nije oteran u ludnicu, nisu mu porušili laboratoriju, već je jednostavno otišao kao i svi ostali koji se u to vreme nisu slagali sa nesposobnim ržimom, koji je pravio imitaciju welfare state, bez welfare, nesuvislo kopirajući ono što će kasnije dovesti do kraha Jugoslavije.

Ideja Orgonske energije, Wilhelm Reich-a koje je su baza pojačanog interesovanja za "Misteruju orgazma" su prvo u "demokratskim" i "slobodnim" USofA rezultirale hajkom na Reich-a rušenjem njegove laboratorije, hapšenjem i ludnicom, tako je u slobodnoj in God we trust, državi završio idejni vođa Makavejeva.

Establišment Jugoslavije nije progonio Makavejeva ali je smatrao da njegov rad treba da bude cenzurisan, što je za ona vremena bio odgovor na njivu zla Film noir, koju ti nazivaš umetnošču.

Predstavnici vlasti za koje je, gola ženska pica u gro planu, poslastica za odabrane predstavnike vlasti i njihovih mezimaca u poluzamračenim salama u prošlom veku je i u samoj Americi bila privilegija u jednom ranijem periodu, pa je sa zakašnjenjem restrikcija za narod a privilegija za viši stalež primenjena i u samoj Jugoslaviji. Pitanje kvazi puritanizma je daleko komplikovanije nego što se misli.

Cenzura nije osobina samo totalitarnih režima već i onih koji se neuspešno prodaju kao Slobodni, a što je bila osobina blokovske podele sveta, u kojoj je jedna deo sveta brže prihvatao nove ideje i uz pomoć razvoja tehnologije zavodio još veču totalitarnu kontrolu nad društvom, dok je drugi na papiru zabranjivao sve i respektovao palanački duh uz promociju plemenske zajednice, relikta prošlih vremena.

Makavejev spada u vrsne režisere dokumentarnog filma, uz veliko ali, kada je u pitanju igrani film.

cerski
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:23 14.10.2012

Re: .psihologija

Ne bih rekao da je ovaj student psihologija iskijao bilo kakve sankcije države, nije zatvoren, nije robijao, nije oteran u ludnicu, nisu mu porušili laboratoriju,


ima i drugih načina, sem robije i ludnice.
dragan7557 dragan7557 09:45 14.10.2012

Re: .psihologija

Vesna Knežević Ćosić
Ne bih rekao da je ovaj student psihologija iskijao bilo kakve sankcije države, nije zatvoren, nije robijao, nije oteran u ludnicu, nisu mu porušili laboratoriju,


ima i drugih načina, sem robije i ludnice.


Naravno da ima ali u tribalno-palanačkom svetu su ljudi manje instituisani nego u prividno slobonom koje spomenuh.

Slobode koje je imala "baby boom" generacija su otišle u nepovrat a sadašnje generacije čak nemaju ni pojma koje su to slobode bile.
Države su u ono vreme bile pod kontrolom društva za razliku od sadašnjeg vremena u kome je totalitarizam države/a postao kontrolor-diktator samog društva.
Pod maskom demokratije i sloboda i prava čoveka, neoliberalizam je uveo robovlasništvo, zatvorio državne granice a od društava napravio svoje prćije.

Recimo otići u neku drugu državu je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih bila lična stvar za bilo kog Jugoslovena i nije u 99% slučajeva bila vezana za politiku već za ekonomski plan.

Svet je u to vreme bio otvoren za svakog i svako je svuda bio dobrodošao, danas kada se do besvesti brljavi o liberalizmu, slobodama i ljudskim pravima na papiru, u praksi je sloboda kontrolisana kamerama, bankovnim karticama, mobilnim telefonima, Internet priključcima i bezočnim uplitanjem osiljene totalitarne birokratije u svaku poru privatnosti svake ljudske jedinke.

Totalitarna kontrola ljudskog društva nikada do sada u Istoriji nije bila bezočnija kao ni obmana o pravima, slobodama, koje su svakim danom sve manje.

Svet nikada u dosadašnjoj Istoriji nije više obmanjivao sebe iz dana u dan a na njegovom čelu nikada do sada nisu bili manje kompetentni laktaroši, borci za svoje vlastite interese, koje cinično pokazuje kao interese društva.

cerski
G.Cross G.Cross 14:21 14.10.2012

Re: .psihologija

Svet nikada u dosadašnjoj Istoriji nije više obmanjivao sebe iz dana u dan a na njegovom čelu nikada do sada nisu bili manje kompetentni laktaroši, borci za svoje vlastite interese, koje cinično pokazuje kao interese društva.


Takvim sjajem moze sjati, samo sto je proslost sad, sto ne moze da se vrati, sto je bilo ko zna kad...A.Dedic

Svet su UVEK vodili nekompetentni laktarosi, samo ih sad zbog tehnologije bolje vidimo.


Države su u ono vreme bile pod kontrolom društva za razliku od sadašnjeg vremena u kome je totalitarizam države/a postao kontrolor-diktator samog društva.


Da , da , tako su i deca cveca zaustavili rat u Vijetnamu.
docsumann docsumann 09:54 14.10.2012

Jokso i ekipa

jesu to ti montenegrini

odličan tekst!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:08 14.10.2012

Re: Jokso i ekipa

Jokso i ekipa
jesu to ti montenegrini


nisu. d. joksovic je iz druge priče. bio.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:57 14.10.2012

unutrasnji neprijatelj

"Criterion Collection, ugledna američka DVD edicija koja objavljuje restaurirane filmove velikih redatelja poput Jeana Renoira, Kenjija Mizoguchija, Jean-Pierrea Melvillea, Ingmara Bergmana i Michelangela Antonionija, ovog je ljeta pridodala impresivnom popisu svojih izdanja dva kultna ostvarenja Dušana Makavejeva, "W.R.: Misterije organizma" (1971.) i "Sweet Movie" (1974.).

Nijedan od njih nikad nije prikazan u bivšoj Jugoslaviji. Iako je u svijetu postigao fenomenalan uspjeh, "W.R." je kod kuće završio u bunkeru, Makavejev je morao u dobrovoljno izgnanstvo, a njegov prvi film u stranoj produkciji, "Sweet Movie", također nije dobio dozvolu za prikazivanje, ali ne samo u nas, nego ni u Kanadi i Velikoj Britaniji. "W.R." je predstavljao vrhunac vala modernističkog politiziranog filma, začetog u drugoj polovici šezdesetih godina, čiji su najistaknutiji reprezentanti bili Jean-Luc Godard, Pier Paolo Pasolini, Marco Bellocchio i Bernardo Bertolucci."

više (link)

Kraja Kraja 10:33 14.10.2012

....gledajuci...

...mnogo kasnije The Cook the Thief His Wife & Her Lover, imao sam neodoljivi utisak da je peter greenaway apsolvirao sweet movie (slicice gore su junaci prve price)....
myredneckself myredneckself 17:20 14.10.2012

Re: ....gledajuci...


Aiii...ti Vesna sama sa momcima
Aj da upadnem i ja, i pitam -

Gde je politički film danas? Nije valjda da danas nema materijala političko-erotskog sadržaja, za neki?
Zašto danas nema hrabrih reditelja?

Neko je zgodno rekao - Dva Pikaso-a posle drugog svetskog rata, D. Makavejev i Ž.L.Godar.
...Jean-Luc Godard, Pier Paolo Pasolini, Marco Bellocchio i Bernardo Bertolucci.

Slažem se skroz, samo bih još malkice proširila listu. Bunjuel.
tasadebeli tasadebeli 22:48 14.10.2012

Re: ....gledajuci...

myredneckself
... Gde je politički film danas? Nije valjda da danas nema materijala političko-erotskog sadržaja, za neki?
Zašto danas nema hrabrih reditelja?
...Slažem se skroz, samo bih još malkice proširila listu. Bunjuel.



Буп... Буњуел!



myredneckself myredneckself 20:28 15.10.2012

Re: ....gledajuci...

tasadebeli
myredneckself
... Gde je politički film danas? Nije valjda da danas nema materijala političko-erotskog sadržaja, za neki?
Zašto danas nema hrabrih reditelja?
...Slažem se skroz, samo bih još malkice proširila listu. Bunjuel.



Буп... Буњуел!





Ok, neću da otvaram klip, znam ga, i znam šta si 'teo da kažeš. Pa gde je onda cvetić za nabac?
tasadebeli tasadebeli 22:40 15.10.2012

Re: ....gledajuci...

Цветић? Па није Таса нека ситносопственичка душа! Само отвори капију (тј. копипејстуј ово доле у експлореру), униђи у башту, кликај по скрину и набери колико ти срце жели... Све је то само за тебе!


http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
draft.dodger draft.dodger 02:18 15.10.2012

Sweet Movie (1974)

Rejlem Rejlem 08:43 15.10.2012

WR

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana