Budućnost| Društvo| Istorija| Politika

Srbija – šta se ceni na političkoj sceni

Milan Karagaća RSS / 14.10.2012. u 15:31

U Srbiji su uvek bili cenjeniji glasniji makar i gluplji nego pametni, mudri i nenametljivi.

A što se medijskog pristupa tiče , očito da važi princim ko plati taj klati.

Da je Srbija slušala mudre i tihe a ne galamdžije i demagoge bolje bi prolazila kroz istoriju i balkansku vetrometinu.Srbija se tako opet našla na razmeđu i sa problemima koje je imala u vreme balkanskih ratova tačno pre 100 godina. Juriti ceo jedan vek sopstveni rep i ostajati u prošlosti svakako ne može da bude pohvalno za njenu elitu.Problem naših elita je uvek bio što su mislili da su pametnije od svih predhodnih, da su pametnije od svih uopšte i da sve počinje od njih. Što je najgore, elitama su nacionalni interesi bili samo sredstvo stranačkih i ličnih interesa pa zato niti su se trudile da mnogo uče niti da slušaju mudre ljude kao što su bili recimo

images?q=tbn:ANd9GcQJqYCFL0DiU6YHdLdNVmETiLn6KSnFyllrC8XoSm-A2aCVgeCy images?q=tbn:ANd9GcQjtSH11hyR5J-rwQWSOEWAJMxlLgaevzsbmVZOSEiNFWJhUqq1

Jovan Cvijić                                  i                    Vojin Dimitrijević.

Šta god ko mislio, a u Evropi to dobro znaju i čak nam otvoreno kažu, da su Srbi najbrojniji narod a Srbija najveća i najznačajnija država na Balkanu i upravo su zainteresovane za dobre odnose u svakom pogledu. Od Srbije se ne traži ni da se ponižava ni saginje, već samo ono što je normalno a što su elite skrivale od naroda.

Pa kada naš premijer kaže da su „upravo oni koji su počinili zločine nad Srbima posle Drugog svetskog rata počeli da grade novu Evropu, i da u nju danas ne puštaju Srbiju“, a istovremeno rehabilitujemo sopstvene zločince, negiramo njihove zločine u naše ime, kad nam treba ističemo naš doprinos pobedi nad fašizmom, a u Srbiji smo totalno zaboravili one koji su taj doprinos dali već hvalimo neke druge kao mudre, odajemo državnu počast onima koji su hteli Srbiju na Hitlerovoj strani. Ne treba se čuditi apsurdu ako nam Nemačka sada uzvrati notom da se ona odrekla Hitlera a Srbija nije njegovih saveznika, da nemačka svoju vojsku vaspitava na tradicijama onoga ko je poginuo u pokušaju atentata na Hitlera a iz Vojske Srbije je proterano sve što podseća na antifašističku partizansku borbu.

U svakom slučaju,  Dačić je potpuno u pravu kad kaže:"Srbija je u borbi protiv fašizma dala mnogo više nego neke druge države koje su lako postale članice EU, i zaslužila je da bude deo Unije", samo je pitanje zašto se Srbija samoisključuje iz antifašističke koalicije a period NOB potpuno ignoriše.

Dakle, treba malo smanjiti doživljaj i pročitati šta su govorili mudri i pametni Srbi, za ovu priliku evo nekoliko misli Jovana Cvijića i Vojina Dimitrijevića, koje smatram da na skoro identičan način govore o Srbiji onda i danas. Pametnima dovoljno, a onim drugima iaonako koliko im pamet dozvoljava da razumeju.

Jovan Cvijić: "Nije istina da mi moramo pred većim neopravdano popuštati samo zato što smo mala država. Samo narod te male države treba da je onih velikih nacionalnih osećanja i da ih njegova inteligencija na sve strane u svetu istinito predstavlja i brani. Moram ponoviti: mi smo, istina, mala država, ali znatan narod, od Beča do Carigrada nema većeg naroda od našega. Ima načina da se to i u svetskoj politici uzme više ceniti. Srbija bi, i zbog svoga položaja, mogla i danas biti najvažniji faktor na Balkanu

U celom našem narodu valja negovati duh prave slobode, težnje za socijalnom pravdom i versku toleranciju, naročito to treba razvijati u ostalim našim zemljama.

Pravo nacionalno osećanje ne sme da bude precenjivanje svoje vrednosti i svojih prava, a potcenjivanje osobina i prava drugih naroda. Treba se naročito čuvati šovinističke naduvenosti, koja s prezrenjem ili omalovažavanjem gleda na susedne narode, i koja se kadšto ne ustručava da rečima otima susednim narodima i njihove nesumnjive oblasti. Takvi šovinisti rečima laskaju narodnoj sujeti i od štetnog su uticaja na pravo formiranje nacionalnog osećanja i mišljenja kod jednoga naroda. Jer, kao što u pojedincima ima taštine, tako je ima i u narodima. Mnogo je lakše izazvati te sujete no pozitivnim radom formirati istinite težnje i prava nacionalna osećanja. U nacionalnim aspiracijama je gotovo svaki narod sklon da svoja neznatnija prava proglasi kao nesumnjiva i velika. Obožavanje, kult, precenjivanje samoga sebe kod naroda je isto tako zločesto kao i kod pojedinaca. Uopšte je mnogo lakše zavaditi no pomiriti: mnogo je teže probuditi dobre no rđave osobine naroda. Šovinističke težnje odgovaraju demagogiji u političkom životu. Njihovi predstavnici često pokazuju svoje rđave instinkte, kad predstavljaju kao izdajnike zemlje i naroda one koji se trude da iznađu i utvrde istinita prava svoga naroda i žele da svoj narod pozitivno, u unapred obeleženom smislu, formiraju.

Mesto šovinističkog laskanja narodnoj taštini treba oštrom kritikom proceniti sposobnosti, prava i moć svoje države i svoga naroda. Takva kritika sebe samoga je ovde potrebnija no kritika sebe samoga u životu pojedinaca. Treba ozbiljno proučiti i proceniti svoju moć i moć susednih naroda i prema tome ustanoviti pravce rada i nacionalne planove"

Vojin Dimitrijević:

„Skoro svaki narod nosi neki teži ili lakši teret ili mu se pamti neka manja ili veća bruka iz surovog 20. veka, koji nije daleka prošlost. Nemci su u tom pogledu valjda prvaci. Iako je Hitler proganjao i nemačke antinaciste, Nemci i danas moraju da gledaju filmove u kojima su nemački vojnici simbol agresije, nečoveštva i genocida. Nemačka je izgubila rat, mnogi nemački lideri kažnjeni su kao pojedinci a Nemačkoj su oduzete zamašne teritorije. Mogu li sebe da citiram, još od 1995. godine: 'Vajmarska republika, kojom je 1933. godine zavladao Adolf Hitler, prostirala se na 472.000 kvadratnih kilometara. Kada se razišla prašina posle Drugog svetskog rata, površina SR Nemačke i Nemačke DR iznosila je ukupno oko 357.000 kvadratnih kilometara, koliko ujedinjena Nemačka danas i ima. U njoj više nisu hanzeatska luka Štetin i univerzitetski grad Breslau, a Kantov Kenigsberg zove se danas Kalinjingrad.' Njeni vođi, poglavito Vili Brant, morali su s tim da se pomire pa Nemačka više ne pretenduje na Istočnu Prusku, zapadnu Poljsku i Sudetsku oblast. Ono što je ostalo Nemcima, zbog blokovske podele bilo je podeljeno na dva dela, na 'komunističku' Nemačku Demokratsku Republiku i 'kapitalističku' Saveznu Republiku Nemačku. Ova poslednja se za razliku od povraćaja drugih teritorija, nije odricala ujedinjenja Nemačke i u tom je uspela 1989, kada je propao socijalistički blok, a s njim i NDR. Pre toga su ove dve države, i šire priznata SRN i uže priznata NDR, održavale veze bez uzajamnog priznanja i zajedno sedele u UN. To se pravdalo interesima Nemaca, koju su živeli s obe strane demarkacione linije.

Otuda, kada se povodom Kosova traži paralela s Nemačkom, treba tačno znati na šta se misli. Misli se za odnose obe Nemačke ,a ne odnose Nemačke s izgubljenim teritorijama. A i tu paralela ide samo dotle dok je reč o saradnji između država koje se ne priznaju ali žele da ljudi zbog toga manje trpe“

„ Nisu samo Nemci morali da se suoče s ponašanjem u bližoj prošlosti. Spisak je povelik i na pobedničkoj i na poraženoj strani. Ispostavlja se, recimo, da su se Italijani, iako negde surovi okupatori, bolje odnosili prema svojim Jevrejima nego Francuzi i Poljaci, a da ne pominjemo baltičke narode, inače žrtve surove staljinističke okupacije. I Hrvatska ima žig ustaške prošlosti i genocida nad Srbima, žig koji nije sasvim obrisan i koji opasno proviruje iza veličanja novijih domovinskih heroja. Većina Srba i srpskih političara i dalje misli, ili se pravi da misli, da Srbija i Srbi ne nose nikakav teret takve vrste. To nije obična zabluda nego teško samozavaravanje. Taj je teret možda veći no što Srbi zaslužuju jer je ranija reputacija, i ona iz Prvog i iz Drugog svetskog rata, u najnovije vreme pokvarena - i to u vrlo akustično vreme, vreme kada su mediji svuda bili prisutni, kada su vesti bile mnogo glasnije no ranije i – što je najgore – u doba kada se to više nije očekivalo i kada u drugim delovima Evrope nije bilo takvih vesti. Pored 'podviga' u Hrvatskoj i Bosni, u sadašnjem trenutku se svet seća sumanute ideje, aktuelizovane 1998. i 1999. godine, da se stotine hiljada Albanaca iz Kosova i Metohije isele neznano kamo i to ne delovanjem paravojnih formacija nego svesnom akcijom policijskih i vojnih snaga. Ono što Srbiji najviše smeta jeste poricanje ružne prošlosti. Srebrenica se navodno nije desila. Kosovski Albanci nisu pokopani nadomak Beograda. Notorni ratni zločinci su heroji koji postaju još i visokotiražni i promovisani pisci. Tim povodom se mora naglasiti da se zvanična država trudi, doduše bez dovoljno odlučnosti, ali ne može da potre loš utisak koji društvo ostavlja u celini, od političara, preko 'narodnih intelektualaca', medija pa do navijača i drugih uličnih bukača. Kao što de Gol nije mogao sasvim da spere ljagu Višija i alžirskog rata, tako ni srpski predsednik, tužioci i sudije na mogu da zagluše one koji pevaju 'Nož, žica, Srebrenica', naročito onda kada se vlast ponaša kao da, kada izručuje optužene za najteže zločine, čini uslugu, ne srpskom narodu, nego Evropskoj uniji, uslugu koju međunarodna zajednica mora da vrati u nekoj drugoj valuti.

U Srbiji je rasprostranjen stav o tome da Srbija ne nosi teret prošlosti

Jovan Cvijić:

“O našim narodnim pitanjima treba obaveštavati naučne krugove i javno mnjenje u svetu. Čovek često i ne sluti koliko se time može učiniti. Svet je pun briga, i veliki narodi imaju da misle o celoj zemljinoj površini. Moramo sami praviti često velike napore da ih zainteresujemo. Osobito vredi obavestiti prosvećenu žurnalistiku zapadne i srednje Evrope, naročito zapadne Evrope, koja je od najvećeg uticaja na akcije svojih zemalja i internacionalna pitanja. Istina, taj je svet imao često rđava iskustva s Balkancima i nije sklon odmah verovati i najboljima od njih.

I zato koga istina ne čuva od neistina, neka ga ovo sačuva. Ne treba misliti, kao što se i kod nas gde što misli, da je mogućno podvaliti.

Naši protivnici će takve podvale obelodaniti. Osim toga, narodi su se sada znatno približili jedni drugima, oni se mnogo više poznaju i sve je manje lakovernog sveta. Za svako pravo i za svaku akciju Srbije treba strani svet zadobiti i raspoložiti istinitim i što je moguće preciznijim dokazima. Naročito ne treba upotrebljavati poznate šovinističke fraze. One kod nas zbog izvesnih asocijacija mogu proizvesti oduševljenje, a kad što nešto i kazuju. Ali strani svet nema srpska nacionalistička osećanja i za njega su to gole fraze, koje će on tumačiti kao oskudicu dokaza i znak nezrelosti. Takav način nacionalnog rada i odbrane škodi, dakle, u stranom svetu onoliko isto koliko i podvale.

Vama je jasno da ja mislim na istinski patriotizam ne na patriotske fraze, koje se po navici i u svakoj prilici izgovaraju, ne na patriotsko brbljanje, ne na patriotizam kao stvar mode, na posletku ne na patriotizam, koji je nešto zasebno i odvojeno od ostaloga života pojedinih ličnosti i naroda. Sasvim drukčiji patriotizam mora da obuzme ceo naš narod. Ali se ne mogu usvojiti shvatanja pomenutih nesređenih duhova po kojima izgleda da je dopušteno voleti čovečanstvo i svaki drugi narod samo ne svoj.

Vojin Dimitrijević:" Loša reputacija, ili „imidž“ Srbije gora je no što Srbija zaslužuje ali je nastala u najnovije vreme.Tu ne treba imati iluzija: nju će iskoristiti svi oni koji rade protiv Srbije i iz razloga koji nemaju veze s pravdom i moralom, kao na primer trgovci koji uleću na upražnjeno kosovsko tržište kada se ispostavi da Priština ima jače protivmere od beogradskih mera. To su surove činjenice s kojima se ne sme miriti ali se na njih ne treba stalno žaliti i uzimati ih za opravdanje za nove greške. U poslednjoj deceniji 20. veka Srbija je izgubila simpatije koje je nesumnjivo imala - recimo, u Velikoj Britaniji, Francuskoj, SAD - i podstakla ranije antipatije, u Nemačkoj i Austriji, a uz to još i nipodaštavala veze u demokratskim zemljama Trećeg sveta. Desni i jurodivi deo Rusije to ne može da nadoknadi a nova kapitalistička Rusija ima preča posla, mada se Jeljcinovi naslednici svakako sećaju podrške koju je staljinistički puč u Moskvi dobio iz Beograda pre dvadeset godina. Kina je Kina – poslovno vrlo kapitalistička i proračunata a ideološki još komunistička pa ne može da bude oduševljena zemljom ekstremnog antikomunizma, u kojoj se u to ime odbacuju i modernizacija i antifašizam. Međutim, ako je Srbija pod Miloševićem i saradnicima ostala bez savezničkih država i ako ih sada teško stiče, mogla bi da u inostranstvu pridobija naklonjeno i savezničko javno mnenje ali se to s postojećim porukama, uz sekundiranje najreakcionarnije dijaspore, teško postiže“,

„od Petog oktobra bilo i mnogo i malo vremena, dovoljno za one koji bi bili odlučni, malo za nesigurne i kolebljive, pogotovu malo za one koji je trebalo da se preobrate“.

„Nepreobraćenih još mnogo ima i oni su teg na srpskim nogama. Konačno, 'međunarodna zajednica' mora da prestane da bude pogrdan izraz jer je i Srbija, po svakoj definiciji, njen deo. A izbori kao periodična groznica?" U vezi EU:

„Evropska unija nije kao druge međunarodne organizacije, naročito ne kao UN. Niko nema pravo da uđe u bilo koju savremenu međunarodnu organizaciju, naročito ako molilac nema svojstva države. Ako dovoljno država misli da je neki entitet država, on se može kandidovati za članicu, ali o prijemu odlučuje nadležni organ potrebnom većinom. Tako je u UN: o tome je li država-kandidat uopšte država i ispunjava li vrlo blage uslove za prijem u UN suvereno odlučuju Generalna skupština i Savet bezbednosti. Čak i ako kandidatkinja može računati na dvotrećinsku većinu u Generalnoj skupštini, neće postati članica UN ako se tome usprotivi makar jedna stalna članica Saveta bezbednosti (Francuska, Kina, Rusija, SAD, Velika Britanija). Prema tome, Kosovo bi moglo u UN i bez Srbije, ali ne i bez nekog od ove petorice. Stalna članica može da spreči usvajanje neke rezolucije SB, ali ne da je nametne. Stoga su uzaludna pisma i apeli Putinu da Rusija natera SB da prihvati srpske predloge“,

„U EU je drukčije: svaka postojeća članica može da blokira učlanjenje nove ne navodeći nikakve razloge ili, češće, ističući razloge koji mogu biti čudni i neubedljivi. Učlanjenje Srbije može da spreči svaka članica EU, a ne samo Nemačka. Do sada smo najviše sumnjali na Holandiju. Ovo ima i drugu stranu – na koju se zaboravlja. Ako Srbija uđe u EU, ona će takođe moći da ometa druge kandidate - recimo, Kosovo. Unija pamti takve inhibicije: Grčka je efektivno preprečila put Makedonije samo zbog toga što joj smeta njeno ime. Kipar pokazuje raspoloženje da to učini s Turskom. Ne znam kako su zvaničnici EU i evropski diplomati obavezali Hrvatsku da, kad se jednom učlani, ne ometa ulazak Srbije, ali sam ubeđen da je to bio jedan od važnih preduslova za hrvatsku kandidaturu. Čini mi se da je EU stalo da dobije sličnu čvrstu garantiju Srbije u odnosu na buduću kandidaturu Kosova, koje mnoge članice priznaju kao državu. Ovakvu garantiju malo ko u Srbiji sme da dâ, a i pitanje je da li bi trajala i posle izbora. Reč je o takvoj garantiji, a ne o priznanju Kosova od strane Srbije. Ako EU ne može na to da natera svoje članice koje ne priznaju Kosovo - iz razloga koji nisu sušta ljubav prema Srbiji - ne može ni Srbiju“,

Jesmo li sigurni da ako elita ne evoluira, ne evoluiraju ni birači? Ako se ispostavi da je kosovski bauk samo stari tabu i ako istraživanja pokazuju da građane više brine lopovluk od toga ko će da činodejstvuje u srpskom Jerusalimu, onda se mora pomisliti i na to čime se šta prikriva i da li balon treba da pukne.

Da nije možda mnogo lakše glasno vikati 'ne damo Kosovo' no iskreno reći 'drž’te lopove'?“

 

I tako , konačno dolazimo i do aktuelnog ptanja EU ili Kosovo i da li Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova.

Ne mora, a druga je stvar što i evropskoj i našoj birokratiji pretnje i koketiranje sa tim pitanjem služi u sasvim druge svrhe.

Da je Adenauer samo kukao i svađao se kako je Nemačkoj nanesena nepravda , umesto što je kulirao a znao šta  hoće i za to stvarao uslove, pitanje je dali bi Nemačka tako elegantno došla doželjenog rešenja. U međuvremenu je imala normalne odnose sa DDR bez priznavanja, a pokazalo se da period od 40 godina i nije tako dug.



Komentari (244)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 15:40 14.10.2012

1



Edit:

U Srbiji su uvek bili cenjeniji glasniji makar i gluplji nego pametni, mudri i nenametljivi.


Samo u Srbiji? Nigde drugde?

A što se medijskog pristupa tiče , očito da važi princim ko plati taj klati.


Samo u Srbiji? Nigde drugde?
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:48 14.10.2012

Re: 1

Samo u Srbiji? Nigde drugde?

pa valjda nas više interesuje da bude bolje u Srbiji nego nekoj Tunguziji i valjda treba da težimo da nešto uradimo a ne da odmah kažemo kako ima i gorih.
jigv jigv 15:54 14.10.2012

Re: 1

blogovatelj


Edit:

U Srbiji su uvek bili cenjeniji glasniji makar i gluplji nego pametni, mudri i nenametljivi.


Samo u Srbiji? Nigde drugde?

A što se medijskog pristupa tiče , očito da važi princim ko plati taj klati.


Samo u Srbiji? Nigde drugde?



Uf, najvise mrzim ovakve argumente. Da, jeste, eto i u drugim zemljama populisticke galamdzije dobijaju medijski prostor. Posto je to tako, srecom, ne moramo nista da menjamo.

Btw, tamo te galamdzije nisu na vlasti.
Filip2412 Filip2412 16:46 14.10.2012

Re: 1

blogovatelj
Samo u Srbiji? Nigde drugde?
Pa nije samo u Srbiji, isto je tako u Iranu, Rusiji, Belorusiji, itd.
maksa83 maksa83 18:57 14.10.2012

Re: 1

Filip2412
blogovatelj
Samo u Srbiji? Nigde drugde?
Pa nije samo u Srbiji, isto je tako u Iranu, Rusiji, Belorusiji, itd.

blogovatelj blogovatelj 00:34 15.10.2012

Re: 1

Uf, najvise mrzim ovakve argumente. Da, jeste, eto i u drugim zemljama populisticke galamdzije dobijaju medijski prostor. Posto je to tako, srecom, ne moramo nista da menjamo.


A sta bi ti promenio tako pametan?
Menjao bi uredjivacku politiku privatnih televizija?
Privatnih radio stanica i novina?
Drzavne televizije?
nevenb nevenb 09:51 15.10.2012

Re: 1

Filip2412 11:46 14.10.2012
Re: 1

blogovatelj
Samo u Srbiji? Nigde drugde?

Pa nije samo u Srbiji, isto je tako u Iranu, Rusiji, Belorusiji, itd.

Lepo društvo
jigv jigv 10:11 15.10.2012

Re: 1

blogovatelj
A sta bi ti promenio tako pametan?
Menjao bi uredjivacku politiku privatnih televizija?
Privatnih radio stanica i novina?
Drzavne televizije?


Za pocetak, premijera. I predsednika. Samo to bi vec dosta oplemenilo ozbiljan deo medijskog prostora, koji onda ne bi morao da izvestava o izjavama ta dva idiota.

Kurir i Alo ce uvek imati svoje citaoce, ali ce oni biti u ubedljivoj manjini ukoliko ostatak medija bude prenosio izjave normalnih ljudi.
oskar-z-wild oskar-z-wild 10:38 15.10.2012

Re: 1

U Srbiji su uvek bili cenjeniji glasniji makar i gluplji nego pametni, mudri i nenametljivi.


Da li su Cvijić ili Dimitrijević ikad koristili termin "GLUP"?

Što se tiče Cvijića, nisam primetio da se ikad bavio merenjem inteligencije.
oskar-z-wild oskar-z-wild 11:19 15.10.2012

Re: 1

Da li možemo meriti ideološke postavke merilom: mudra, pametna ili glupa?
mikimedic mikimedic 14:51 15.10.2012

Re: 1

Za pocetak, premijera. I predsednika.


pa valjda su nedavno promenjeni.
jigv jigv 15:35 15.10.2012

Re: 1

mikimedic
Za pocetak, premijera. I predsednika.


pa valjda su nedavno promenjeni.


Jesu, i vec imamo mali pomak. Sada su to dve osobe. Naredni korak unapred bi bio da to budu dve osobe koje nisu totalni mentoli.
blogovatelj blogovatelj 19:14 15.10.2012

Re: 1

Za pocetak, premijera. I predsednika. Samo to bi vec dosta oplemenilo ozbiljan deo medijskog prostora, koji onda ne bi morao da izvestava o izjavama ta dva idiota.

Nisu te obavestili da su predsednik i premijer promenjeni pre nekoliko meseci?
Zato volim demokratiju. Javi se dilber sto hoce revoluciju, ali revoluciju nema ko da sprovede, jer je vecina izabrala vlast, opozicija rekla da su izbori bili OK i to automatski znaci da nema dovoljno krda da izadje na ulicu i rusi.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:51 14.10.2012

Rehabilitacija

Lepe pozdrave i ugodno nedeljno popodne želim advokatu Homenu, g-đi Dani i g-dinu Vuku Draškoviću, porodicama Nedić i Kalabić, kao i svim ostalim četnicima, slavnim srpskim antifašistima, pesmom:

Milan Karagaća Milan Karagaća 18:20 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

Dačić: Mediji loše interpretirali moju poruku

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da njegova današnja poruka sa pomena streljanim civilima u Drugom svetskom ratu nije "najsrećnije interpretirana u medijima".

Dačić je, naime, danas u Dragincu kod Loznice poručio da je "Srbija posle genocida koji je preživela u dva svetska rata zbog toga što smo bili na pravoj strani međunarodne zajednice, nije zaslužila da se ima nepravedan odnos prema njoj".

"Govorio sam o antifašističkoj borbi koje se Srbija odriče. Srbija je svojim velikim žrtvama u antifašističkoj borbi dala ogroman doprinos Evropi. Tu Evropu su stvarale i stvorile države od kojih su neke čak i međusobno ratovale", rekao je Dačić beogradskom "Blicu", objavljeno je na sajtu tog lista.

On je dodao da "sada u toj Evropi nema mesta za Srbiju i da ona stalno mora da polaže nove ispite".

"Čak su i zemlje u regionu, koje su bile na drugoj strani, lakše su ušle u EU nego što je to slučaj sa Srbijom. Zemlje Evrope su deset godina posle Drugog svetskog rata stvorile začetke EU i to one koje su međusobno ratovale, a zemlje našeg regiona 20 godina posle sukoba nikako da izađu iz začaranog kruga", poručio je Dačić.
Reagovanje SNS na govor Dačića
Još jedan dokaz da je i Dačić trebao pažljivije da sluša i čita šta kaže Vojin Dimitrijević.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:47 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

Dačić"Govorio sam o antifašističkoj borbi koje se Srbija odriče

To se pitaju i u EU, to se pita i Rusija, to je više puta pitao Konuzin pa čak i Medvedev morao da postavi u Beogradu a Srbija ne reaguje.
Pa zašto vlada na čijem si čelu sada ćuti i dalje toleriše neku državnu komisiju koja se eto hvali kako je nedavno boravila u Hrvatskoj i Sloveniji i razmenili "korisne informacije o raskrinkavanju partizana" i rehabilitaciji ustaša, belogardejaca, četnika i svih onih koji su se borili protiv partizanskog pokreta i bili njegove "nevine žrtva".
Verovatno je dr. Cvetković imao posebno srdačan i koristan razgovor sa "MARTINA Grahek Ravančić, iz Hrvatskog instituta za povijest,koja kaže za "Novosti" da se njen institut bavi popisom žrtava tokom Drugog svetskog rata i posle njega, a postoji i Odeljenje za istraživanje grobnica, na čijem čelu je Andrija Hebrang. Pre toga postojala je komisija koja je evidentirala oko 500 grobnica, sa nešto više od 11.000 žrtava. Ona kaže da i u samom Zagrebu postoje tajne grobnice, ali Hrvatska nema toliko novca, a ni logistike kaoSlovenija, da ih sve istraži."
freehand freehand 20:03 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

Reagovanje SNS na govor Dačića
Još jedan dokaz da je i Dačić trebao pažljivije da sluša i čita šta kaže Vojin Dimitrijević.



Kad sam video Vesnu Pešić da agituje za Tomu Nikolića - što bih se čudio kad lečeni radikali brane evropski put Srbije i Nemačku od Dačića...

Nego, Karagaća, jel ovo
Milan Karagaća
Da je Adenauer samo kukao i svađao se kako je Nemačkoj nanesena nepravda , umesto što je kulirao a znao šta hoće i za to stvarao uslove, pitanje je dali bi Nemačka tako elegantno došla doželjenog rešenja. U međuvremenu je imala normalne odnose sa DDR bez priznavanja, a pokazalo se da period od 40 godina i nije tako dug.

treba da ima neko posebno značenje u smislu "i'll be back!", ili ti to samo onako?
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:23 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

porodicama Nedić i Kalabić


Da li ti ista znas o porodici Kalabic i koliko je ta porodica propatila od tvojih komunista kad se tako lako sprdas s njom?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:32 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

Vojislav Stojković
Lepe pozdrave i ugodno nedeljno popodne želim advokatu Homenu, g-đi Dani i g-dinu Vuku Draškoviću, porodicama Nedić i Kalabić, kao i svim ostalim četnicima, slavnim srpskim antifašistima, pesmom:


Lepo recceno.
Kako vreme prolazi sve se bolje vidi koliko je Vuk Drasskovicc naneo stete svima nama.
U svakom periodu svog javnog i tajnog delovanje.
dragoljub92 dragoljub92 20:32 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

hoochie coochie man
porodicama Nedić i Kalabić


Da li ti ista znas o porodici Kalabic i koliko je ta porodica propatila od tvojih komunista kad se tako lako sprdas s njom?

aj, pokri se sas šubaru i ćutisi.
kolko su propatile porodice žrtava nedićevog i kalabićevog terora?A?!
patio kalabić, sve mu suze tekle dok je klao a i nedić sve si prsti skršio od brige za srbe dok je iste apsio i prevozio u banjicu.
ćutisi, pametnije izgledaš dok ćutiš.
milisav68 milisav68 20:34 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

Milan Karagaća

Pa zašto vlada na čijem si čelu sada ćuti i dalje toleriše neku državnu komisiju koja se eto hvali kako je

Znači ode Telekom i EPS, a Dulić u Kanadu.....

EDIT.
A i drma se "Jugorasgas".

Više od mesec dana trajalo je natezanje oko gasnog sporazuma jer je ministarka energetike Zorana Mihajlović jednostrano menjala dokument u želji da iz njega istisne „Jugorosgas“, saznaje „Blic“ iz izvora bliskih Vladi Srbije i kabinetu predsednika države.

Blic
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:41 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

patio kalabić,


Ne pricam o Nikoli Kalabicu (tebi o njemu ne vrdi ni pricati, ti o njemu sve znas, rek'o ti Tita), pricam o njegovoj kcerci npr, i o tome sta je ona dozivela prvo od Nemaca a onda od tvojih oslobodilaca.
Mada, znajuci sta o o tome mislis, verujem da smatras da je i zasluzila posto je kcerka Nikole Kalabica.
Sto govorise tvoji, trebala je da bude zahvalna sto su joj uopste dozvolili da zivi, taj cetnicki nakot je valjda trebalo pobiti.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:46 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

dragoljub92
hoochie coochie man
porodicama Nedić i Kalabić


Da li ti ista znas o porodici Kalabic i koliko je ta porodica propatila od tvojih komunista kad se tako lako sprdas s njom?

aj, pokri se sas šubaru i ćutisi.
kolko su propatile porodice žrtava nedićevog i kalabićevog terora?A?!
patio kalabić, sve mu suze tekle dok je klao a i nedić sve si prsti skršio od brige za srbe dok je iste apsio i prevozio u banjicu.
ćutisi, pametnije izgledaš dok ćutiš.

dragoljub92 dragoljub92 20:46 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

hoochie coochie man
ti si bate opsednut titom,komunizmom ,ćetnicima nemcima i ostalim glupostima.
a o kalibiću ,možda znam i više od tebe.ti to ne možeš da znaš, a ja neću da ti kažem.
ostavljam te u tvojoj teskobi koja te sprečava da se snađeš u u vremenu i prostoru i živiš nornalno sa normalnim stavovima šta je zločin a šta izdaja.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:58 14.10.2012

Re: Rehabilitacija


ti si bate opsednut titom,komunizmom ,ćetnicima nemcima i ostalim glupostima


A ti vidim nisi.
Uopste ne skaces da branis komunisticku bandu kad god neko nesto o njoj lose napise.

a o kalibiću ,možda znam i više od tebe

Znam koliko znas. Onoliko koliko su te naucili dok si nosio crvenu maramu oko vrata.
Ti i ovaj domacin sto te podrzava a vidim puna su mu usta ljudskih prava.

O porodici Kalabic, a ona, a ne Nikola Kalabic, je razlog sto se ovde javljam, znam sigurno vise jer sam je poznavao i poznajem. I znam da je to veoma cestita porodica koja je uzasno propatila pod komunistima.
Od oduzimanja prava na brak Mirjani Kalabic. Da, bas tako, ta zena nije imala pravona brak, brak koji je sklopila sa ocem njene kcerke Vesne je ponisten, ne razveden vec bas ponisten, brisan iz evidencije, ne naravno zeljom nje ili tog coveka, vec naredjenjem vlasti, i Vesni je tako oduzeto pravo da ima oca.
O oduzaimanju prava na posao u skladu sa obrazovanjem da i ne govorim. O tome kako je bila obavezana da trpi pljuvanje (u najbukvalnijem smislu pljuvanje) na ulici od strane "svesnih omladinki" je trebalo slusati iz njenih usta, o tome se nije moglo citati u komunistickoj istopriji koju ti jedino priznajes.
dragoljub92 dragoljub92 21:02 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

hoochie coochie man

hoochie coochie man hoochie coochie man 21:04 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

dragoljub92
hoochie coochie man



hehehe

Pa ignorise se tako sto se komentar zanemari,ne obraca se paznja na njega.
Sta ti je trebala ova solja kafe, samo te odaje ? :)
dragoljub92 dragoljub92 21:13 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

hoochie coochie man
dragoljub92
hoochie coochie man



hehehe

Pa ignorise se tako sto se komentar zanemari,ne obraca se paznja na njega.
Sta ti je trebala ova solja kafe, samo te odaje ? :)

šolja kafe i novina šalju poruku da je pročitano i da nemam dalje volju da se raspravljam,zar je to toliko težak siboličan gest.
kad god nemam nameru dalje da polemišem ostavim ovog zmajlida ,čisto da obavestim protivnik da sam ga pročitao,samo mali gest pristojnosti,ništa više.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:20 14.10.2012

Re: Rehabilitacija


Aha, dobro, hvala za pojasnjenje

A ako bih te ipak zamolio da napises te tvoje normalne stavove o kojima pricas prema onome kako su se komunisti ponasali prema kcerci Nikole Kalabica, i da li je u redu da se ta porodica zlostavlja od strane komunista, i da se s njom sprda od strane komentatora na ovom blogu, a da Karagaca sve to jos i podrzava na svom blogu?
Da li bi mi ucinio cast pa ih napisao?
dragoljub92 dragoljub92 21:40 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

hoochie coochie man

Aha, dobro, hvala za pojasnjenje

A ako bih te ipak zamolio da napises te tvoje normalne stavove o kojima pricas prema onome kako su se komunisti ponasali prema kcerci Nikole Kalabica, i da li je u redu da se ta porodica zlostavlja od strane komunista, i da se s njom sprda od strane komentatora na ovom blogu, a da Karagaca sve to jos i podrzava na svom blogu?
Da li bi mi ucinio cast pa ih napisao?

nije bitan moj stav da li je nešto uredu ,a nije,nego tvoj otužni stav koji uvek postavljaš po pitanju da su samo četnici žrtve.
sag da ti ovde prostirem raznorazne stavovei zakljčke je neodrživo.
jednostavno ako ti kažeš da je kalabićeva ćerka trpela zulum od komunista ja ti kažem da su i porodice žrtava istog trpele zulum ,drugo,što ti znaš a namerno begaš i okrećeš glavu,u to vreme i sa tadašnjim stanjem ljudske svesti to je bilo normalno ponašanje, u francuskoj je za nedelju dana ,po oslobođenj, bez suđenja pobijeno desetine hiljada francuza saradnika nemaca,isto je bilo i u holandiji i ostalim zemljama.isto bi bilo i da su četnici pobedili i oni bi maltretirali porodice partizana,kažem partizana ane komunista,mada i ti dobro znaš da je mali procenat partizana bio u kom.partiji ali ti ne smeta da ih zoveš komunjarama.
uopšte ti ne smeta da se koristiš komunističkim metodama u svom obračunu sa komunistima.
od kad je sveta i veka pobednik porobljava pobeđenog,samo se oblik ropstva i način kažnjavanja menja ali suština ostaje ista i nju je lepo izreko lebren rimljanima : teško pobeđenima.
ti rituali su posledica stanja svesti društva,tada, an e ideologije.ti to dobro znaš ali prećutkuješ jer ti ne odgovara.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:05 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

jednostavno ako ti kažeš da je kalabićeva ćerka trpela zulum od komunista ja ti kažem da su i porodice žrtava istog trpele zulum


Aha, to je ona prica o Srebrenici i Naseru Oricu.

Kad treba da osudimo komuniste onda krenemo o cetnickim zrtvama, to nam mnogo lakse ide.
Za komunisticki teror uvek nadjemo opravdanje, pa cak i kad je taj teror trajao i po 40 godina posle rata nad jednom neduznom porodicom mi to pravdamo frazom "tako je vreme bilo jbg, sta ces".
Pa predugo je trajalo to "takvo vreme" narocito ako se bilo zrtva pobednika Dugo slavili pobedu pobednici.
Sva prica sa ovog bloga o tome kako smo na strani zrtve pada u vodu ako se radi o zrtvi komunista.
Tesko nam da preko tastature prevalimo - komunisti su zlocinci.

Ti otuznom smtras pricu o komunistickim zrtvama, a zamisli tek kako otuzno zvuci prica o cetnickim koju slusamo evo vec vise od pola veka.

Ja nikada i nigde nisam napisao da ne postoje cetnicke zrtve, ali jasno je da ti i tebi slicni, kao sto je Karagaca, svako pa i najmanje stajanje na stranu cetnika dozivljavate kao neprijateljski stav.
To je tako komunisticki, nema nijansi, ili si sa nama ili protiv nas. Komunisti su lepi mladi i pametni, a cetnici ruzni, masni i glupi.

Kad se budes ohrabrio da pogledas malo nijanisranije na sve to videces da tvoji komunisti nisu bas tako divni niti su cetnici bas tako zli.

O Nikoli Kalabicu mozemo pricati i ovako i onako, ali kada posmatramo odnos komunista prema njegovoj porodici ( i prema jos mnooogo stvari) onda se za njih nista drugo ne moze reci nego da su zlotvori.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:39 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

hoochie coochie man
porodicama Nedić i Kalabić


Da li ti ista znas o porodici Kalabic i koliko je ta porodica propatila od tvojih komunista kad se tako lako sprdas s njom?
.

U pravu si, nisam trebao da pominjem porodice. Deca ne mogu biti odgovorna za nedela svojih roditelja, niti treba da ispaštaju zbog istih. Iskreno mi je žao zbog grube greške i rado bih izbrisao taj deo komentara, ali je kasno.

Međutim, kada smo već dotakli tu osetljivu temu, naveo bih primer ćerke šefa Gestapoa u Beogradu Beate Niman, koja se ne libi da nakon dugogodišnjeg istraživanja zločina svog oca Bruna Zatlera, kaže "moj otac je bio ubica".

“Mnoge ljude je nervirala poslednja rečenica kada sam rekla da ne želim da imam takve roditelje, to sam rekla na jevrejskom groblju u Vajsenzeu kraj Berlina. Mi smo svi odrasli u hrišćanskom duhu i uvek su mi prebacivali da bih vodila bolji život kada bih oprostila svom ocu. Ali ja mislim da je apsurdno kad mi to kažu. Mogu samo da mu oproste žrtve, ja ne mogu. A žrtve ne mogu da mu oproste zato što su mrtve jer ih je ubio“.


hoochie coochie man hoochie coochie man 23:08 14.10.2012

Re: Rehabilitacija


U pravu si, nisam trebao da pominjem porodice.


Eto neke fajde od ovoga sto sam pisao, slozili smo se oko necega.
rado bih izbrisao taj deo komentara,

I ja bih sad rado promenio ton onog komentara ali je kasno.

Ovo za cerku sefa Gestapoa i njen film sam citao. Svaka pohvala za odvaznost svakako.
Medjutim navoditi taj primer u kontekstu price o cerci Nikole Kalabica je mozda malo, pa hajd, neadekvatno.
Time jos se mozda makar indirektno zamera sto i ona nije ucinila neki slican gest.
A to nije bilo realno da se dogodi iz najmnje dva razloga.
Prvi je da, znam situaciju, to nije bilo moguce, jer nju tad niko nista nije pitao niti joj je dozvoljavano da bilo sta prica pa sve i da je to bila prica protv oca. (to i da se desilo je moglo da bude samo pretvaranje jer porodica Nikole Kalabica na njega ne gleda kao na izdjanika i zlocinca)
Drugi i vazniji je da se ovim povlaci paralela i izjednacavaju se onaj cija je porodica zarobljena i odvedena u logor (Kalabic) sa onim koji ih je zarobio (Gestapo).
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:10 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

Ja nikada i nigde nisam napisao da ne postoje cetnicke zrtve, ali jasno je da ti i tebi slicni, kao sto je Karagaca, svako pa i najmanje stajanje na stranu cetnika dozivljavate kao neprijateljski stav.

ajde čoveče vrati se na temu, ti stalno o istom.
Upravo ono što meni i Dragoljubu spočitavaš uporno radiš. Pa naravno da nisu svi četnici bili zločinci niti sam to ikada tvrdio za razliku od tebe koji koristiš svaku priliku da proglasiš partizane zločincima.
Naravno da deca nisu kriva za krivicu roditelja i za svaku je osudu proganjanje dece, kao što je za osudu i kada deca i unuci uporno i tvrdoglavo hoće da rehabilituju svoje dedove i očeve pa makar i svi znali da je počinio zločin.
Uostalom, neće biti da su baš sva deca poznatih četnika i kolaboracionista progonjena, pa neka su čak u vreme tih zločinaca komunista po kojima i dalje pljuju postali čak i akademici.
dragoljub92 dragoljub92 23:15 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

zločinaca komunista po kojima i dalje pljuju postali čak i akademici.

naročito jedan pesnik koji se nije libio ni da uzme sedmojulsku nagradu i sve ostale komunističke i koji danas tera srbiju u propast.
niccolo niccolo 23:22 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

U pravu si, nisam trebao da pominjem porodice. Deca ne mogu biti odgovorna za nedela svojih roditelja, niti treba da ispaštaju zbog istih. Iskreno mi je žao zbog grube greške i rado bih izbrisao taj deo komentara, ali je kasno.

I ja bih sad rado promenio ton onog komentara ali je kasno.

Bravo momci, ovo je ispravan način vođenja dialoga...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:29 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

Naravno da deca nisu kriva za krivicu roditelja i za svaku je osudu proganjanje dece,


Lepo zvuci, al mora i ovo da se doda

kao što je za osudu i kada deca i unuci uporno i tvrdoglavo hoće da rehabilituju ......


Ne sme bez toga, posumnjace drugovi u cvrstinu stavova, a? :)

A sto zameras deci koja traze rehabilitaciju svojih?
Oni na to, da pokrenu proces rehabilitacuije, imaju pravo, a ne rehabilituju deca vec sud.
Ili bi ti da zabranis sadasnjim sudovima da prertesaju presude koje su donosilioni sudovi?

Malo bi da budes i nepristrasan ali ne bas do mere da se sudovi pitaju o cinjenicama, to se ipak najbolje radi u komitetima :)

neće biti da su baš sva deca poznatih četnika i kolaboracionista progonjena


Ma da, Mladic nije pobio bas sve muslimane, decu i zene pustio a ovi mu se zakacili za tih par hilajda, sitnica.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:49 14.10.2012

Re: Rehabilitacija

A sto zameras deci koja traze rehabilitaciju svojih?
Oni na to, da pokrenu proces rehabilitacuije, imaju pravo, a ne rehabilituju deca vec sud.
Ili bi ti da zabranis sadasnjim sudovima da prertesaju presude koje su donosilioni sudovi?

Malo bi da budes i nepristrasan ali ne bas do mere da se sudovi pitaju o cinjenicama, to se ipak najbolje radi u komitetima :)

Ne zameram ništa, to je legitimno. Posebno podržavam da se sudski rehabilituju i obeštete svi oni koji su nepravedno ili neosnovano osuđeni. Ali neće biti da su svi nepravedno i na pravdi boga osuđeni.
Kaži ti meni da li bi ti lično podržao rehabilitaciju onih nedićevih pandura što su celu porodicu Trajković odveli u logor na Banjici gde su pobijeni samo zato što je njihova ćerka Sloboda bila devojka jednog komuniste i nije htela da kaže gde je.Neće biti da Srbiju baš treba da boli briga za 80.000 streljanih u Jajincima i ko ih je pohapsio po Beogradu.
Stvar je u tome što se u Srbiji odavno radi na potpunoj reviziji istorije, postoji državni projekat koji sprovode mediji,kulturne institucije, državni organi da se izmisli kako su zapravo četnici bili narodnooslobodilački pokret protiv okupatora a Nedićeva država tajne paralelne institucije kao Rugovine na Kosovu, pa su onda zajedničkim silama oslobodili Srbiju od fašizma.Srbija je sama isključila iz natihitlerovske koalicije jer ne neguje tradicije NOB, ne mora komunističke, i jedini joj je problem kako da u tom svom anti-antifašizmu slučajno ne uvredi Rusiju jer Rusija slavi svoju Crvenu armiju za razliku od Srbije koja ne spominje partizane.A onda kad dođe Medvedev trk naglavačke da kao pompezno organizuje proslavu oslobođenja Beograda. Pa koje je to licemerje prema sebi a i Rusiji.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:22 15.10.2012

Re: Rehabilitacija

Stvar je u tome što se u Srbiji odavno radi na potpunoj reviziji istorije


Revizija istorije nije nista lose, naprotiv, ona je neophodna u situaciji u kojoj je istorija pisana ne na osnovu istorijskih cinjenica vec na osnovu ideoloskih dogmi.
Ako neko misli da ne treba revidirati ono sto se zvalo istorijom a sto je do besmisla nekriticki glorifikovalo jednu ideologiju, onda taj ima problem sa razumevanjem pojma istorija.

Dakle revizija toga je veoma pozitivan proces i jedimo sto je vazno je da ta revidirana istorija bude u skladu sa cinjenicama, bez ikakvih ideoloskih primesa.

Uzmimo za primer bas tog ozloglasenog Kalabica.
O njemu se zna iz komunistickih propagandnih prica i filmova. Koji dokumet ti npr uzimas kao validan na osnovu kog tvrdis da je Kalabic izdajnik i Nemacki saradnik? Koji dokument ti potvrdjuje da je izdao Drazu?
Nekome je eto vazno da zna pravu istinu o Kalabicu i zasto se ne bi pokrenuo sudski postupak gde bi se videlo sta jeste istina.
I tako o jos mnogo i licnosti i dogadjaja koji ce, kad se detalji sklope, dati realnu sliku o ukupnom vremenu i dogadjajima.
Problem je sto je jasno da ce se ta ukupna slika znatno razlikovati od one koja je bila nametnuta kao zvanicna u proslom vremenu i istoriji koja se sada revidira, a tu bi neki da ostave kao vazecu bez obzira na to sto ne trpi proveru od strane nepristrasnih ocenjivaca.


Kazes dole na jednom mestu

dok se Hrvatska formalno distancirala ali u praksi daleko od toga.


Govori li ti to nesto?
Zasto Hrvatska ne moze da formalizuje ono sto je u praksi vidljivo?
Pa zato sto ne sme, niko ne bi dopustio da se pokrene postupak rehabilitacije ustaskog pokreta, a kao sto vidis niko pa ni Nemacka ne zamera Srbiji sto tece postupak rehabilitracije ravnogorskog pokreta.
Svima, osim vama koji nekriticki velicate komuniste a osudjujete ravnogorce, je jasno da ta dva pokreta, ustaski i cetnicki, nisu ni slicna a kamo li ista. A vi ih bez i malo zadrske izjednacavate.
To je komunisticka mantra i komunisticka istorija i bas zato je neophodno revidirati je.
dragan7557 dragan7557 06:01 15.10.2012

Re: Rehabilitacija

Milan Karagaća:
ajde čoveče vrati se na temu, ti stalno o istom.

A šta je tebi ustvari tema?

Poruke mudrih Srba iz zagrobog života?

Čoveče Srbija je toliko zagazila u "tradiciju" da će pre propasti, nego se odreći "svetle herojske" prošlosti.

U nedostatku slavne prošlosti izmišlja se slavna prošlost, traže i vaskrsavaju stari neprijatelji, vaskrsavaju se junaci koji su bili služitelji okupatora 500 godina a za sadašnju propast krivac će opet biti Neko drugi, jeremijanje o četnicima, balistima, ustašama, stranom faktoru i "namučenom" narodu koji ustvari svojim ponašanjem snosi punu kolektivnu, da kolektivnu krivicu za propast društva i države

I Vojin Dimitrijević se posle smrti pominje kao mudar, što i jeste bio kao i drugi spomenuti Jovan Cvijić, ali ni jedan ni drugi neće vratiti Srbiju u normalne vode, jer to naprosto fizički nisu u stanju.

Sva budućnost Srbije se svodi na nova zaduživanja nove rasprodaje ostataka stvaranja i rada bivših generacija a nove stoje trideset i više godina i čekaju, ŠTA?

Privatizacija, rasprodaja, zaduživanje je odlika lošeg domaćina ili bolje reći sumanutog domaćina, koji na kraju diže kredit da bi sebi obezbedio kakvu takvu sahranu, a za grobno mesto neka se pobrinu naslednici kojim ostavlja ruinirano domaćinstvo.

U Ekonomiji nema mudrosti ima na sadašnjem nivou "razvoja" čitaj destrukcije, samo preživljavanje i tako je oduvek bilo pa bilo da je feudalizam, kapitalizam ili komunizam u pitanju, a za to nema potrebe za zagrobnom mudrosti već za aktuelnim radom.

Koliko ja vidim ova tema spada u još jednu staru izlizanu igru partizana i četnika i ništa drugo.

Sve po starom dobro uhodanom šablonu čija je produktivnost NULA!

cerski
dragan7557 dragan7557 06:15 15.10.2012

Re: Rehabilitacija

Milan Karagaća:
Stvar je u tome što se u Srbiji odavno radi na potpunoj reviziji istorije,

Pa kad uradiš Restauraciju feudalno robovskih društvenih odnosa, rehabilituješ ratno profiterstvo, lopovluk, rasprodaš sve iz kuće onda na kraju se baviš Revizijom Istorije svojih postupaka.

A onda kad dođe Medvedev trk naglavačke da kao pompezno organizuje proslavu oslobođenja Beograda. Pa koje je to licemerje prema sebi a i Rusiji.

Pa i kad je Tito dalazio u neku varoš, a čitam da u Zrenjaninu kad je došla ministarka zdravlja, verovatno i drugde, tokom noći zasade drvorede, očiste dvorišta i tako dalje, kako bi sve izgledalo perfektno.

Spolja gladac a iznutra jadac, kaže "namučeni" narod i nastavlja sa istom starom dobro proverenom praksom.

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:41 15.10.2012

Re: Rehabilitacija

A šta je tebi ustvari tema?

Ako nemaš nameru da me zajebavaš, tema je ono što je napisano da u Srbiji nikada ne slušaju šta govore pametni i razumni, niti čitaju šta su govorili i da je to jedan od razloga što se nikako ne može izvući iz neke maglovite prošlosti u kojoj je drže bukači jer tako lakše vladaju i ostvaruju sopstvenu korist a narodu kako bude ionako ga drže u magli.
I Vojin Dimitrijević se posle smrti pominje kao mudar, što i jeste bio kao i drugi spomenuti Jovan Cvijić, ali ni jedan ni drugi neće vratiti Srbiju u normalne vode, jer to naprosto fizički nisu u stanju.

Ja sam napisao da se od njih i dalje može naučiti jer je ostalo napisano a nisam mislio da mogu da se vrate pa da jedan bude predsednik države a drugi vlade.
Koliko ja vidim ova tema spada u još jednu staru izlizanu igru partizana i četnika i ništa drugo.

to je druga stvar što se uvek jave neki koji sa manje ili više uspeha skreću temu pa im je sve povod da provlače rehabilitacije. Mada u konkretnom slučaju, ako govorimo o Srbiji kao savremenoj uređenoj i modernoj državi, valjda se podrazumeva da ima jasnu politiku i odnos prema antifašizmu, eto i o tome sam dao neke citate i Cvijića i Dimitrijevića.
Tako da se ne slkažem sa tobom da ne znam šta mi je tema, a druzga je stvar što se većina ne drži teme.
Zar nije tema i to , kako kaže Cvijić da ne pokušavamo da obmanemo jer će nas provaliti.Pa te onda pitam, kako tumačiš izjavu aktuelnog predsedavajućeg GS UN da je Kosovo unutrašnje pitanje Srbije, a celi svet zna da je pitanje internacionalizovano i da se svaka tri meseca podnosi izveštaj u tim istim UN.Pa još kaže kako je to po r1244 a upravo tom rezolucijom je suverenitet Srbije suspendovan i privremeno prenet na nekog drugog. Nije li to izjava samo za unutrašnje potrebe i zamajavanje naroda Srbije poput one izjave Koštuničinog ministra Lončara kako je problem Kosova zapravo pitanje albanske nacionalne manjine u Srbiji.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:02 15.10.2012

Re: Rehabilitacija

Dakle revizija toga je veoma pozitivan proces i jedimo sto je vazno je da ta revidirana istorija bude u skladu sa cinjenicama, bez ikakvih ideoloskih primesa.

Jel misliš onda da je Dačić juče trebao da pita Nemačku zašto nas zadržava na putu ka EU kada smo bili saveznici u 2.svetskom ratu, kako se protiv Nemaca Srbi nisu borili već samo neke komunističke bande koje su organi nedićeve države i jedinice ravnogorskog pokreta uspešno neutralisali bilo na licu mesta ili u logorima kao što su Banjica i Jajinci.
Koja to nova istorija i činjenica govori da se partizani nisu borili protiv okupatora već da su to radili žestoko ravnogorci i da su u sukobima sa okupatorom imali preko 300.000 gubitaka.Ti i tvoji ste potpuno pomešali period 1941-44 i onaj 1945-47 kako bi nasiljem nove vlasti opravdali sve ono pa i zločine ravnogorskog pokreta i Nedićeve države, a najveći zločin je kolaboracija sa okupatorom.Ili ćete dokazati da su zapravo Hitler i sile Osovine vodile oslobodilački rat protiv boljševičke agresije i udruženog zločinačkog poduhvata komunista , Engleza i Amerikanaca.
Svima, osim vama koji nekriticki velicate komuniste a osudjujete ravnogorce, je jasno da ta dva pokreta, ustaski i cetnicki, nisu ni slicna a kamo li ista. A vi ih bez i malo zadrske izjednacavate.

Svako od njih je zapisao svoje mesto u istoriji bez obzira na pokušaje bilo koga da izmišljotinama kljuka javno mnenje.Činjenica je da su svi partizani bili antifašisti a kod ravnogoraca većina ali pasivni.
Tačno je da postoji ogromna razlika između onoga što je uradio ustaški i četnički pokret.Nemerljive su razmere ustaških u odnosu na četničke zločine. Ono što im je slično su ideološke osnove koje se ogledaju u čišćenju svoje teritorije od manjina, a ima i sličnosti u delovanju jer ono što su ustaše radile sa Srbima, četnici su uradili u delu istočne Bosne i Sandžaka sa muslimanskim stanovništvom pa to ne ide na čast Srbima, a pogotovo ne onima koji to odobravaju.
Za razliku od njih partizani su bili većinski Srbi ali i multietnički i nikada nisu uništavali i izvodili represalije nad civilnim stanovništvom neke verske ili nacionalne pripadnosti. Zbog toga su partizanske jedinice i sve više omasovljavane i pripadnicima nesrpskog naroda, dakle svih onih jugoslovenske orjentacije i koji se nisu slagali sa zločinačkim politikama svojih naciona.
dragan7557 dragan7557 12:10 15.10.2012

Re: Rehabilitacija

Milan Karagaća 09:41 15.10.2012
Re: Rehabilitacija

A šta je tebi ustvari tema?


Ako nemaš nameru da me zajebavaš,

Naravno da nemam i to je tebi veoma dobro poznato!
tema je ono što je napisano da u Srbiji nikada ne slušaju šta govore pametni i razumni, niti čitaju šta su govorili i da je to jedan od razloga što se nikako ne može izvući iz neke maglovite prošlosti u kojoj je drže bukači jer tako lakše vladaju i ostvaruju sopstvenu korist a narodu kako bude ionako ga drže u magli.

Pa to je i bio cilj tzv. društvene tranzicije o kojoj je Đinđić, Božidar Đelić i ceo DOS palam..o
Ja sam napisao da se od njih i dalje može naučiti jer je ostalo napisano a nisam mislio da mogu da se vrate pa da jedan bude predsednik države a drugi vlade.

Naravno, ali je lakše oponašati "Farmu," "Velikog bracu" i slične "Svadbe."
Mada u konkretnom slučaju, ako govorimo o Srbiji kao savremenoj uređenoj i modernoj državi,

Ne govorimo, jer Srbija je daleko od pretpostavljene savremenosti, uređenosti, a od moderne države je vekovima udaljena i sve se više udaljuje.

Kontinuite koji je SFRJ uspostavila na svim nivoima sa Kraljevinom Jugoslavije osim na ideološkom je danas razrušen a Srbija je postala država sa kontinuitetom samo u pretendeciji da bude naslednica SFRJ ali čak ni to evidentno nije, što pokazuju diletantske diskusije kako političara tako i drugih zainteresovanih.
Tako da se ne slkažem sa tobom da ne znam šta mi je tema, a druzga je stvar što se većina ne drži teme.

Pa ako je navedeno tema, a jeste briši ove četnike sa bloga jer ga koriste kao
bukači

kako bi:
tako lakše vladaju i ostvaruju sopstvenu korist a narodu kako bude ionako ga drže u magli.

Braniti i promovisati osuđene ratne zločince, pa makar i posle pola veka jeste krivično delo, bar u civilizovanim državama na koje ukazuješ:

Nemačka
Francuska
Holandija
i
..........


Pa te onda pitam, kako tumačiš izjavu aktuelnog predsedavajućeg GS UN da je Kosovo unutrašnje pitanje Srbije, a celi svet zna da je pitanje internacionalizovano i da se svaka tri meseca podnosi izveštaj u tim istim UN.Pa još kaže kako je to po r1244 a upravo tom rezolucijom je suverenitet Srbije suspendovan i privremeno prenet na nekog drugog.

Pa kao budalaštinu šta drugo.
Uzgred GS UN nije čak ni božanstvo a kamo li Bog pa da ima nepogrešivost.

Nije li to izjava samo za unutrašnje potrebe i zamajavanje naroda Srbije

Kao i obično a narod obožava da ga zamajavaju budućim "Boljim Životom."
poput one izjave Koštuničinog ministra Lončara kako je problem Kosova zapravo pitanje albanske nacionalne manjine u Srbiji.

Znaš šta, OVK je bila od vas celog sveta okarakterisana kao separatistička organizacija, uz mišljenje da je menjanje granica u Evropi tabu tema, i šta bi?

cerski
dragan7557 dragan7557 12:33 15.10.2012

Re: Rehabilitacija

hoochie coochie man 01:22 15.10.2012
Re: Rehabilitacija

Stvar je u tome što se u Srbiji odavno radi na potpunoj reviziji istorije



Revizija istorije nije nista lose, naprotiv,

Jašta bre Nemci i sile osovine su iz WW II izašle kao pobednice a ne gubitnici, A u Sulejmanu Veličanstvenom treba pokazati sveto pravo Turske na Balkan, lažu naravno da je Napoleon izgubio i umro a poznato je da je i dan danas živ i zdrav i upravlja kao Petit Napoleon Francuskom.

Rimsko carstvo u svom modernom obliku i dan danas postoji a vas cela Severna Amerika je vlasništvo engleske krune.

Četnici su i dan danas na vlasti a partizani ako nisu po šumama onda su u nezasluženoj mirovnini!
naprotiv, ona je neophodna u situaciji u kojoj je istorija pisana ne na osnovu istorijskih cinjenica vec na osnovu ideoloskih dogmi.

Pravo u srce, bre! Sve dok nije bilo ovih poganih ideoloških borbi Istorija je bila Istorija a svi istoričari bili stenčuga Istine o prošlosti, bre!
Dakle revizija toga je veoma pozitivan proces i jedimo sto je vazno je da ta revidirana istorija bude u skladu sa cinjenicama, bez ikakvih ideoloskih primesa.

Javi kad završiš ovaj osobito POZITIVAN proces, pa da na miru prikoljemo koje goveče i proslavimo, bre! Eto ex će doneti divlju krušku a ja ću "Divlje Jagode" pa da šenlučimo, bre uz:

Nemože nam niko ništa,
jači smo od Istorije, pardon sudbine,

a ženskadija u refrenu da gudi i napeva:

Rodiću ti sina,
Kralja kokaina.

cerski
hoochie coochie man hoochie coochie man 12:47 15.10.2012

Re: Rehabilitacija


Cerski, sta ti je, sta si se raspevao tako a i o nekoj zenskadiji mastas?

Ajd lepo procitaj ponovo, sa razumevanjem, pa da pricamo ko ljudi, nije mi do pesme kad te vidim takvog.
Ajd ako si se smirio odgovori

1. Smatras li da istoriju koja se pisala po komitetima i koja je bila stogo cenzurisana treba revidirati ili je takvu ostaviti bez obzira sto je jasno da ne odgovara istini.

2, Smatras li da je jedini moguci nacin revizije da se istorijske uloge samo zamene u odnosu na one koje im je dodelila komunisticka istorija, pa da cetnici postanu lepi i pametni a partizani ruzni i glupi, ili je moguce revidirati je tako da se i jedni i drugi posmatraju u kontekstu svojih stvarnih uloga i svojih stvarnih postupaka?
dragan7557 dragan7557 12:56 15.10.2012

Re: Rehabilitacija

hcm:
1. Smatras li da istoriju koja se pisala po komitetima i koja je bila stogo cenzurisana treba revidirati ili je takvu ostaviti bez obzira sto je jasno da ne odgovara istini.

Istoriju treba ponovo pisati a ne revidirati, a u normalnim društvima se to i radi od strane Istoričara a ne po kafanama uz rakiju
2, Smatras li da je jedini moguci nacin revizije da se istorijske uloge samo zamene u odnosu na one koje im je dodelila komunisticka istorija, pa da cetnici postanu lepi i pametni a partizani ruzni i glupi, ili je moguce revidirati je tako da se i jedni i drugi posmatraju u kontekstu svojih stvarnih uloga i svojih stvarnih postupaka?

Vidi, svuda drugde osim u Srbiji Istorija ima neki sekundarni smisao, u Srbiji i kod Srba Istorija nije nauka već Mit o sebi, gde borba između dobra i zla pouzima gigantske mere.

Narodu koji veruje narodnim pesmama o veličini srednjevekovnih protuva nije potrebna Istorija, već mit koji je najuspešnija zamena za Istoriju.

cerski
registry_machine registry_machine 09:11 16.10.2012

Re: Rehabilitacija

Mada u konkretnom slučaju, ako govorimo o Srbiji kao savremenoj uređenoj i modernoj državi, valjda se podrazumeva da ima jasnu politiku i odnos prema antifašizmu, eto i o tome sam dao neke citate i Cvijića i Dimitrijevića


Karagaca, dajte molim vas, kakve veze ima Cvijic sa antifasizmom?

Jedva da je bio ziv kada se fasizam pojavio. Nemojte da ucitavate kojesta.

Meni je zabavno da citam vase blogove, prosto ne mogu da poverujem do koje mere covek moze da bude ostrascen ideologijom koja se pokazala kao pogubna po citave narode i sa koliko mnogo strasti a malo znanja pristupate ovoj temi.

Nije sramota nesto ne znati, ali je sramota to uporno pokazivati.


Milan Karagaća Milan Karagaća 10:06 16.10.2012

Re: Rehabilitacija

dajte molim vas, kakve veze ima Cvijic sa antifasizmom?

mogao bi malo pažljivije da čitaš, što bi ti bilo višestruko korisno. Prvo, nešto bi naučio a drugo, ne bi lupao bez veze.
Da si pročitao video bi kako Cvijić kaže da nije pametno podmetati i obmanjivati jer ćeš se izblamirati kad te otkriju, a prof.Dimitrijević upravo decidno govori o licemernom odnosu prema antifašizmu.Pametan čovek bi mogao i iz Cvijićevog stava o šovinizmu dedukovati da se to odnosi i na fašizam iako kada je on to pisao nije bilo fašističkog pokreta.
Jedva da je bio ziv kada se fasizam pojavio. Nemojte da ucitavate kojesta.

pošto ne čitaš napisano, onda stvarno lupaš koješta.
Nije sramota nesto ne znati, ali je sramota to uporno pokazivati.

upravo si rekao sve što se na tebe odnosi.
Mene naročito zabavlja taj primitivni pristup kao što je tvoj da sve svoje neznanje ili neslaganje podvodiš pod ideološko etiketiranje iako, verujem, ne znaš ni da definišeš pojam ideologije.
registry_machine registry_machine 11:23 16.10.2012

Re: Rehabilitacija

Da si pročitao video bi kako Cvijić kaže da nije pametno podmetati i obmanjivati jer ćeš se izblamirati kad te otkriju

Mozda je bas na komuniste mislio kada je to napisao?
Samo, vreme blamiranja je proslo, doslo je vreme kada treba odgovarati pred licem pravde za ucinjena nedela.
.Pametan čovek bi mogao i iz Cvijićevog stava o šovinizmu dedukovati da se to odnosi i na fašizam iako kada je on to pisao nije bilo fašističkog pokreta.

Bas vam hvala sto ste njegove misli protumacili i to podelili sa nama.

Zaista, pametan covek bi svasta mogao, pa i da prestane da raspravlja o ovako neinteligentnom ucitavanju jednom velikom naucniku.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:30 16.10.2012

Re: Rehabilitacija

pa i da prestane da raspravlja o ovako neinteligentnom ucitavanju jednom velikom naucniku.

pa to sam ti i preporučio , da prestaneš sa neinteligentnim učitavanjem bilo kome.
sevarlica sevarlica 14:25 17.10.2012

Re: Rehabilitacija

hoochie coochie man
porodicama Nedić i KalabićDa li ti ista znas o porodici Kalabic i koliko je ta porodica propatila od tvojih komunista kad se tako lako sprdas s njom?


Da vidiš tek kako su prošli Nedići!
Pola familije pobijeno, ostataku uzeto sve što imaju. Jedan deo preživelih proteran a jedan mali deo ostao da živi u Srbiji. 50 godina niko od njih nije mogao da radi u državnoj službi, a živeli u zemlji gde je 95% službe državno.
Predratni Nedići su bili među bogatijim familijama u Grockoj, a njihovi posleratni naslednici su bili puka beda i sirotinja koja je stalno bila na nišanu.

p.s. Mnogi zaboravljaju da je Nedić jedan od retkih generala koji je u aprilskom ratu ostvario pobede na svojim frontovima.
jinks jinks 16:09 14.10.2012

...

Nadam se da ce se uskoro pojaviti i teorija koja ce moci da objasni istorijski apsurd po kome je 35 godina na ovim prostorima vladao, po jednoj prici, bruklinski nkvedeovac poljskog porekla, gospodin Valter Vajs alias JB.
expolicajac expolicajac 18:36 14.10.2012

Zadovoljstvo

Pričinio si mi ogromno zadovoljstvo što si ovakav tekst napisao. Previše busanja u grudi pojedinih kvazi rodoljuba idu mi na nervne ganglije (iako bi ovu misao izrazio malo više srpski).
Pametnih ima i sada ali ne mogu da se čuju od bubnjeva nacionalističko - šovinističkih budaletina.
Preporuka ko vrata.
dragan7557 dragan7557 19:54 14.10.2012

Re: Zadovoljstvo

Milan Karagaća:
Srbija – šta se ceni na političkoj sceni

Obmane koje po mišljemu političara narod najradije sluša!

cerski
savamala savamala 20:22 14.10.2012

Јован Цвијић

По цену да изнеревирам одређени број блогера, морам да приметим да само крајњи игнорант може у исту раван да стави Јована Цвијића и Војина Димитријевића. Наравно, није ни чуда да такав игнорант може да пореди Србију и Србе са Немцима и нацистима.
sima2000 sima2000 20:38 14.10.2012

Re: Јован Цвијић

кав игнорант може да пореди Србију и Србе са Немцима и нацистима.


Upravu si.. Ne možemo se porediti sa Nemcima.. Kod njih je negiranje genocida krivično delo, a kod nas vrlina propagirana sa vrha svetovne i duhovne vlasti..
Filip2412 Filip2412 20:44 14.10.2012

Re: Јован Цвијић

savamala

Sa Nemcima se Srbi mogu uporedjivati samo kada pobegnu iz Srbije, onda su jednako vredni i uspesni a dok su u Srbiji ni u najludjim snovima - Nemci ne kradu svoju sopstvenu drzavu, oni rade, placuju porez i tako to.

Sa nacistima svakako mogu da poredim odredjene diletante u Srbiji - recimo DSS i Dveri koji bi da odredjuju ko ima pravo da proseta ulicama a ko ne, koji crtani film ili koja umetnicka izlozba je moralno podobna.
mikeymike mikeymike 22:54 14.10.2012

Re: Јован Цвијић

sima2000
кав игнорант може да пореди Србију и Србе са Немцима и нацистима.


Upravu si.. Ne možemo se porediti sa Nemcima.. Kod njih je negiranje genocida krivično delo, a kod nas vrlina propagirana sa vrha svetovne i duhovne vlasti..


U pravu ste. Niko ne spominje genocid nad Jugoslovnskim Nemcima koju su pocinili boljsevici pred kraj i posle zavrsetka rata
dragan7557 dragan7557 06:19 15.10.2012

Re: Јован Цвијић

savamala
По цену да изнеревирам одређени број блогера, морам да приметим да само крајњи игнорант може у исту раван да стави Јована Цвијића и Војина Димитријевића. Наравно, није ни чуда да такав игнорант може да пореди Србију и Србе са Немцима и нацистима.

Đevojko, za tvoju informaciju ta ravan se zove Srbija i ta srpska ravan je mesto na kome se nalaze oba spomenuta, što ti ne primećuješ to je nedostatak obavezne lektire u školi Domanović, Sterija itd.

Ovo o Nemcima i Srbima nije vredno komentara.

cerski
savamala savamala 07:02 15.10.2012

Re: Јован Цвијић


cerski

Đevojko, za tvoju informaciju ta ravan se zove Srbija i ta srpska ravan je mesto na kome se nalaze oba spomenuta, što ti ne primećuješ to je nedostatak obavezne lektire u školi Domanović, Sterija itd.


Момчино, да ли ти баш сигран да знаш шта си хтео да кажеш?
gedza.73 gedza.73 15:36 15.10.2012

Re: Јован Цвијић

Jovan Cvijić
U celom našem narodu valja negovati duh prave slobode, težnje za socijalnom pravdom i versku toleranciju, naročito to treba razvijati u ostalim našim zemljama.


U Hag!!! SrBski nacionalista!!! Načertanije!!! Velika Srbija!!!
alselone alselone 21:03 14.10.2012

Pitanje

Tekst ti je dobar I mogao bih se saglasiti sa velikim delom ali moram da te pitam jedno pitanje - da li mislis da ce nas Nemci ikad pustiti u EU, pa cak i u granicama bez Kosova?
Filip2412 Filip2412 21:13 14.10.2012

Re: Pitanje

Pitanje
Tekst ti je dobar I mogao bih se saglasiti sa velikim delom ali moram da te pitam jedno pitanje - da li mislis da ce nas Nemci ikad pustiti u EU, pa cak i u granicama bez Kosova?
Ne moze EU da primi u clanstvo zemlju koja svoje gradjane tretira kao idiote.

Odredjeni nivo postovanja ljudskih prava je valjda neophodan za EU, inace cemu sve to? U Srbiji ljudi to polako shvataju i naravno, interes za EU je sve manji a divljenje raznoraznim diktaturama raste i bas je dirljivo.

Jedini razlog sto Srbija nije u EU vec danas su sami gradjani Srbije, kako glasaju tako i zive.
dragoljub92 dragoljub92 21:16 14.10.2012

Re: Pitanje

alselone
Tekst ti je dobar I mogao bih se saglasiti sa velikim delom ali moram da te pitam jedno pitanje - da li mislis da ce nas Nemci ikad pustiti u EU, pa cak i u granicama bez Kosova?

šta će ti nemci da gi pitaš?
pa ni ja,ovakve kakvi smo , ne bi pustio u jevropi
milisav68 milisav68 21:25 14.10.2012

Re: Pitanje

alselone
Tekst ti je dobar I mogao bih se saglasiti sa velikim delom ali moram da te pitam jedno pitanje - da li mislis da ce nas Nemci ikad pustiti u EU, pa cak i u granicama bez Kosova?

Ma šta se sekiraš, dug nije vrljika.
alselone alselone 21:30 14.10.2012

Re: Pitanje

Filipe i Dragoljube vladate!

Milisave, bice ovde jos mnogo dugova koji ce nam biti nabaceni na grbacu.
freehand freehand 21:38 14.10.2012

Re: Pitanje

alselone
Tekst ti je dobar I mogao bih se saglasiti sa velikim delom ali moram da te pitam jedno pitanje - da li mislis da ce nas Nemci ikad pustiti u EU, pa cak i u granicama bez Kosova?

"Ikad" je mnogo širok pojam. Kako se situacija razvija pre će se ta EU deliti na prvu i drugu ligu, sa i bez evra, a nekima se smeši i šut-karta.
Mislim, spekulišem samo, ali sam ubeđen da kad bi nas sutra primili - ne bi se znalo kome su grđu medveđu sulugu učinili, sebi ili nama.

BTW - Filip na Cifre bez greške koristi svaku polušansu da se iskaže u svojoj moći.
maksa83 maksa83 21:40 14.10.2012

Re: Pitanje

Ne moze EU da primi u clanstvo zemlju koja svoje gradjane tretira kao idiote.

Šta sad, ovo opet neki novi uslovi?

Pa dokle više...
dragoljub92 dragoljub92 21:43 14.10.2012

Re: Pitanje

- Filip na Cifre

svaka čast
milisav68 milisav68 21:53 14.10.2012

Re: Pitanje

freehand

BTW - Filip na Cifre bez greške koristi svaku polušansu da se iskaže u svojoj moći.

Čovek ima pravo da udje u biblioteku usred bela dana....
Ribozom Ribozom 22:01 14.10.2012

Re: Pitanje

dragoljub92

šta će ti nemci da gi pitaš?
pa ni ja,ovakve kakvi smo , ne bi pustio u jevropi


Dragoljube, od svih nas na blogu (ovakve kakvi smo), znam samo jednog koga nisu pustili u Jevropu.
Poznato je kakve osobe koriste 'mi' umesto 'ja'.

Karagaca, dobar ti je blog

dragoljub92 dragoljub92 22:16 14.10.2012

Re: Pitanje

Dragoljube, od svih nas na blogu (ovakve kakvi smo), znam samo jednog koga nisu pustili u Jevropu.

i ja znam jednog
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:34 14.10.2012

Re: Pitanje

Pitanje

pročitaj napred šta upravo o tome reče pok.prof. Dimitrijević.
Ja ne vidim nikakvog razloga, čak naprotiv, da Nemačka ima interes da Srbiju ne pusti u EU.
freehand freehand 23:39 14.10.2012

Re: Pitanje

Milan Karagaća
Pitanje

pročitaj napred šta upravo o tome reče pok.prof. Dimitrijević.
Ja ne vidim nikakvog razloga, čak naprotiv, da Nemačka ima interes da Srbiju ne pusti u EU.

Pa šta im je onda?
Znam, znam... Prvi put su posle drugog rata opet bacali bombe na nas za naše dobro.
To nisu oni Nemci, ovi su sad neki drugi, fini Nemci, sa mirovnim bombama..
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 03:19 15.10.2012

Re: Pitanje

Tekst ti je dobar I mogao bih se saglasiti sa velikim delom ali moram da te pitam jedno pitanje - da li mislis da ce nas Nemci ikad pustiti u EU, pa cak i u granicama bez Kosova?


Procitao sam da u Danskoj ili Holandiji kruzi vic: Srbija ce postati clan EU kada Turska bude predsedavala Unijom. Ja sam stariji ozbiljan covek i mislim da ovo uopste nije vic.
alselone alselone 07:23 15.10.2012

Re: Pitanje

Milan Karagaća

pročitaj napred šta upravo o tome reče pok.prof. Dimitrijević.
Ja ne vidim nikakvog razloga, čak naprotiv, da Nemačka ima interes da Srbiju ne pusti u EU.


Izvini Karagaca ali niti si odgovorio na moje pitanje, niti ti rekao sta ti mislis. Pitao sam te da li mislis da ce nas Nemci ikad pustiti u EU, pa odgovori ako mislis da je shodno.

Citam gore sta o tome misli prof. Dimitrijevic i ja mislim da nemaju interes da nas ne puste ali interes koji mi vidimo i ponasanje koje vidimo nisu u paraleli.
alselone alselone 07:32 15.10.2012

Re: Pitanje

"Ikad" je mnogo širok pojam. Kako se situacija razvija pre će se ta EU deliti na prvu i drugu ligu, sa i bez evra, a nekima se smeši i šut-karta.
Mislim, spekulišem samo, ali sam ubeđen da kad bi nas sutra primili - ne bi se znalo kome su grđu medveđu sulugu učinili, sebi ili nama.


Slazem se ovo za medvedju uslugu, mozda je kiselo grozdje ali stvarno vise nisam siguran da li treba da budemo primljeni.

A sto se tice "ikad", meni se cini da ce to "ikad" da traje i kad bude ta dva nivoa unije. Jednostavno - ovoliko zajebavanje i kontradiktorne informacije i stavovi navode na nameru da to ne bude nikad. Trebali bi to prihvatiti.
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:24 15.10.2012

Re: Pitanje

Pitao sam te da li mislis da ce nas Nemci ikad pustiti u EU,

Nemačka jeste najuticajnija i može objektivno uticati i na druge zemlje u pogledu saglasnosti za prijem Srbije u EU.A prijem može sprečiti ili odložiti bilo koja pojedinačna država, takav je sistem.
Ulazak Srbije u EU zavisi najviše od same Srbije i njene spremnosti, ali, kao što napisa Jovan Cvijić i zato sam ga citirao, teško da može da se podvaljuje i još misli da nas neće provaliti.
Elem, kada je Nemačka u pitanju mislim da spada u krug država koje su najzainteresovanije da Srbija što pre postane članica EU.
Naravno, ne treba se ljutiti na Nemačku kada traži da se konašno utvrdi ko je zapalio njihovu ambasadu jer bi i mi to isto tražili od nje da je naša u Berlinu napadnuta.Ne traži Nemačka da Srbija obavezno prizna Kosovo već da reguliše odnose sa tim što se zove Kosovo, kada traži ukidanje paralelnih institucija Nemačka tačno navede na koje misli, dakle ne na školstvo, ne na zdravstvo, kulturne institucije i prosvetu. I znamo mi tačno o čemu se radi, a Insajder, umesto država , nam govori i kakko se radi, ali se pravimo blesavi i busamo u patriotizam.
Dakle, mislim da će Nemačka biti među prvima koja će u parlamentu potvrditi pristupanje Srbije EU.
A mi, ako nam je lakše, a očito jeste, možemo i dalje da ništa ne reformišemo kao npr. pravosuđe, da cveta kriminal i da i dalje pričamo o tome kako nas neko ne voli.
alselone alselone 10:10 15.10.2012

Re: Pitanje

Nemačka jeste najuticajnija i može objektivno uticati i na druge zemlje u pogledu saglasnosti za prijem Srbije u EU.A prijem može sprečiti ili odložiti bilo koja pojedinačna država, takav je sistem.
Ulazak Srbije u EU zavisi najviše od same Srbije i njene spremnosti, ali, kao što napisa Jovan Cvijić i zato sam ga citirao, teško da može da se podvaljuje i još misli da nas neće provaliti.
Elem, kada je Nemačka u pitanju mislim da spada u krug država koje su najzainteresovanije da Srbija što pre postane članica EU.
Naravno, ne treba se ljutiti na Nemačku kada traži da se konašno utvrdi ko je zapalio njihovu ambasadu jer bi i mi to isto tražili od nje da je naša u Berlinu napadnuta.Ne traži Nemačka da Srbija obavezno prizna Kosovo već da reguliše odnose sa tim što se zove Kosovo, kada traži ukidanje paralelnih institucija Nemačka tačno navede na koje misli, dakle ne na školstvo, ne na zdravstvo, kulturne institucije i prosvetu. I znamo mi tačno o čemu se radi, a Insajder, umesto država , nam govori i kakko se radi, ali se pravimo blesavi i busamo u patriotizam.
Dakle, mislim da će Nemačka biti među prvima koja će u parlamentu potvrditi pristupanje Srbije EU.
A mi, ako nam je lakše, a očito jeste, možemo i dalje da ništa ne reformišemo kao npr. pravosuđe, da cveta kriminal i da i dalje pričamo o tome kako nas neko ne voli.


Ti si u pravu sto se nase politike tice ali sto se tice Nemacke ona je bezobrazno licemerna. Koliko puta smo samo do sada culi formulaciju 'nema novih uslova'... Koliko puta smo, posto uradimo nesto znacajno, istog dana bili 'pohvaljeni' novim uslovom koji nam je jos tezi...?!
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:01 15.10.2012

Re: Pitanje

Koliko puta smo samo do sada culi formulaciju 'nema novih uslova'...

Pa nema novih uslova jedino je pitanje kada do]e na red evaluacija čega.
Što se Kosova tiče i to smo davno prihvatili da idemo odvojeno, davno smo prihvatili r1244 i da Srbija nema ingerencije na Kosovu, pa smo onda rešili da ih zeznemo da ipak imamo tamo gde možemo, kao oni neće saznati.
Što se Kosova kao uslova tiče, Srbija ne mora da prizna nezavisnost da bi ušla u EU ali mora regulisati odnose i dovesti ih na nivo da ne unosi problem u EU.Prema tome, najbolje rešenje za sve to će biti ono koje se postigne u direktnim pregovorima Beograda i Prištine, pa ako to bude i podela Kosova, EU neće imati ništa protiv toga.
hoochie coochie man hoochie coochie man 11:02 15.10.2012

Re: Pitanje

Što se Kosova kao uslova tiče, Srbija ne mora da prizna nezavisnost da bi ušla u EU


Zar stvarno verujes da je tako?
dragan7557 dragan7557 12:37 15.10.2012

Re: Pitanje

Milan Karagaća 09:24 15.10.2012
Re: Pitanje

Pitao sam te da li mislis da ce nas Nemci ikad pustiti u EU,


Nemačka jeste najuticajnija i može objektivno uticati na druge zemlje

da ponovo uvedu Vize Srbima.

cerski
dragan7557 dragan7557 13:08 15.10.2012

Re: Pitanje

Milan Karagaća:
Što se Kosova kao uslova tiče, Srbija ne mora da prizna nezavisnost da bi ušla u EU ali mora regulisati odnose i dovesti ih na nivo da ne unosi problem u EU.

Svojevremeno sam napisao da Srbija i ako ikada bude primljena u EU to neć biti pre 2015, dok za slobodan promet ljudi treba čekati do 2020.

Što se regulacija odnosa tiče tu je druga stvar i svodi se na pitanje:

"koliko Kosovari duguju Srbima?"

Da se razumemo za Kosovo su naši roditelji a i mi sami dali pored mase prolivene krvi i čitave planine para, koje treba vratiti u Srbiju.

Prema tome, najbolje rešenje za sve to će biti ono koje se postigne u direktnim pregovorima Beograda i Prištine, pa ako to bude i podela Kosova,

Za ovo mi se čini da kao što nije bilo podele Bosne neće biti ni podele Kosova, jer to mnogima ne ide u račun.

Naravno teško je zamisliti da kosovski politikanti grade vile na Dedinju kao pojedini iz druge republike, ali tu je Tirana kao supstitut a bome i Švajcarska.

cerski

dragan7557 dragan7557 13:18 15.10.2012

Re: Pitanje

maksa83
Ne moze EU da primi u clanstvo zemlju koja svoje gradjane tretira kao idiote.

Šta sad, ovo opet neki novi uslovi?

Pa dokle više...

Ma samo da nam uzmu pare, bre!
Eto Dača veli: "platićemo za azilante," samo ne čačkaj po vizama, bre!

A zna Dača iz ličnog iskustva kako to izgleda kad te stave na Crnu Listu EU, pa nemoš niđe!

cerski

sevarlica sevarlica 15:10 17.10.2012

Re: Pitanje

"Ikad" je mnogo širok pojam. Kako se situacija razvija pre će se ta EU deliti na prvu i drugu ligu, sa i bez evra, a nekima se smeši i šut-karta.



Misliš ono, druga liga se zadužuje kod prve lige, da ne bi ispala i iz tog takmičenja :)
lolchina lolchina 22:39 14.10.2012

Srbija – šta se ceni na političkoj sceni

O "antifasizmu" cetnika zna se manje-vise sve sto treba znati, samo je izgleda doslo takvo vreme da se oni rehabilituju zarad "evropskog puta" Srbije... Sad su partizani, kao, za neke bad guys, a ovi su dobrice...
Ej, Srbijo medju sljivama.
mikeymike mikeymike 23:05 14.10.2012

Re: Srbija – šta se ceni na političkoj sceni

lolchina
O "antifasizmu" cetnika zna se manje-vise sve sto treba znati, samo je izgleda doslo takvo vreme da se oni rehabilituju zarad "evropskog puta" Srbije... Sad su partizani, kao, za neke bad guys, a ovi su dobrice...
Ej, Srbijo medju sljivama.


Mi ne bi trebali da radimo te stvari zbog "evropskog puta" nego zbog nas samih. Da smo sve radili kako treba davno bi bili clanica, a verovatno i jedni od osnivaca EU. Naravno da nisu svi vojnici i staresine JVuO, koje vi pogresno nazivate cetnicima, bili dobrice. U svakom ziitu ima kukolja. Isto tako ni svi partizani, pa can ni svi boljsevici medju njima nisu bili zlikovci. Zlikovacka je bila ideologija boljsevika. LJudi ima svakakvih. Ne treba osudjuvati te ljude koji su dobrim delom samo zeleli slobodu sto je, na zalost, zloupotrebljeno zarad sirenja ekstremisticke ideologije
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:30 14.10.2012

Re: Srbija – šta se ceni na političkoj sceni

Zlikovacka je bila ideologija boljsevika.

da nije malo prejako.U kom pogledu zlikovačka je li bila usmerena da uništi druge narode, nije, druge nacije, druge vere , nije, bila je ideologija slobode i uređenja društva kao socijalističkog što je sasvim legitimno kao što su druge stranke za kapitalističko.
Ono što se brka , a namerno veliča kao zločinačko jer se želi tako prikazati,je tzv. revolucionarni teror tj. represalije tokom uspostavljanja nove vlasti koje su ponekad prelazile granice zakona.
Inače, razvlašćivanje kapitalista kroz nacionalizaciju, sekvestar, agrarnu reformu je ništa manje zločinačka ideologija od one koja je izvršila nasilnu privatizaciju.Dakle, ni jedna ideologija u tom smislu nije zločinačka. Zločinačka je bila ideologija onih snaga koje su tokom rata zagovarale uništavanje drugih naroda i čiste etničke teritorije, zločinačka ideologija je ona koja je zarad ideološkog neslaganja sa partizanskim pokretom bila na strani okupatora.
E sada , kako nazvati one današnje ideologije koje veličaju i opravdavaju ideologije.
Savremene demokratske države su se distancirale od takvih ideologije a Srbija nema snage , pokazujući čak i da neće, dok se Hrvatska formalno distancirala ali u praksi daleko od toga.
mikeymike mikeymike 00:07 15.10.2012

Re: Srbija – šta se ceni na političkoj sceni

Mislim da nije prejako. Boljsevicka ideologija u teoriji nije bila usmerena protiv pojedinih naroda ili etickih grupa. Ipak, u praksi boljsevicki rezimi su izvrsili vise takvih zlocina. Genocid nad Nemcima je jedan od njih. Genocid nad Cecenima u SSSR.

Svakao da unistavanje pojedninih naroda nije bila glavna preokupacija boljsevika ali milionske zrtve u Kini, SSSR, Vijetnamu, Kambodzi i Evropi govore da je ta ideologija bila daleko od vrednosti kojima tezimo. Sem tih najvecih zlocina, likvidacija vise od 20000 Poljskih oficira, politicara, intelektualaca od strane crvene armije i to za vreme i nakon zajednicke vojne operacije sa nacistima, svakako spada u jedan od takvih. Nisam siguran, ali i mislim da i ovaj zlocin mozemo nazvati genocidom.

Milan Karagaća Milan Karagaća 00:19 15.10.2012

Re: Srbija – šta se ceni na političkoj sceni

Boljsevicka ideologija u teoriji nije bila usmerena protiv pojedinih naroda ili etickih grupa. Ipak, u praksi boljsevicki rezimi su izvrsili vise takvih zlocina. Genocid nad Nemcima je jedan od njih.

Prvo, nemoj da generalizuješ. Nad kim je KPJ izvršila genocid.
O kakvom genocidu na d Nemcima ti pričaš, pa Rusi su u ratu imali preko 20 miliona gubitaka a Nemci 5. Sile Osovine su imale 6 miliona gubitaka a antihitlerovske koalcije preko 50 miliona.
Pa imaj barem malo ljudskosti i kaži da je rat koji je izazvao Hitler karastrofa jer je u njemu stradalo preko 60 miliona ljudi, a ne da ti je jedan Nemac vredniji koliko 12 drugih ljudi. Sramota.
Uostalom, i sama Nemačka kao civilizovana i demokratska država je osudila Hitlera i nacizam kao uzroke največeg zla u XX veku i izvinila se svim narodima u ime nemačkog naroda te tako pokazala svoju veličinu i spremnost na pomirenje.
mikeymike mikeymike 00:37 15.10.2012

Re: Srbija – šta se ceni na političkoj sceni


Sad ispada da ja branim Hitlera i naciste

Mislim da imam ljudskosti cak i prema tim zlocinccima, bili oni boljsevici ili nacisti. Ne mozemo jedan zlocin da opravdamo drugim. Takve argumente cesto cujemo za zlocine u Bosni i Srebrenici


Razni drzavni organi na celu sa KPJ su izvrsili genocid nad Jugoslovenskm nemcima. Ako to nije genocid, zamolio bih vas da mi objasnite sta je to onda?



dragan7557 dragan7557 12:41 15.10.2012

Re: Srbija – šta se ceni na političkoj sceni

Milan Karagaća 00:30 15.10.2012
Re: Srbija – šta se ceni na političkoj sceni

Zlikovacka je bila ideologija boljsevika.


da nije malo prejako.

Jok bre, viš da čoek nema pojma šta su boljševici, čim ih trpa u
boljsevika ali milionske zrtve u Kini, SSSR, Vijetnamu, Kambodzi i Evropi


cerski
mikeymike mikeymike 12:57 15.10.2012

Re: Srbija – šta se ceni na političkoj sceni

dragan7557

da nije malo prejako.

Jok bre, viš da čoek nema pojma šta su boljševici, čim ih trpa u
boljsevika ali milionske zrtve u Kini, SSSR, Vijetnamu, Kambodzi i Evropi


cerski



Znam ja vrlo dobro sta su boljsevici, a to sto sve zlocince koji su se borili pod crvenom petokrakom nazivam tako je reakcija na nacin kako neki blogeri koriste termin cetnik, antifasista..
libkonz libkonz 08:55 15.10.2012

Opet Partizani - Četnici

Nije mi jasno otkud se u komentarima posle ovog teksta pojavila priča o večnoj temi "partizani i četnici".
Lepo je prof. Dimitrijević sve rekao, ali izgleda nema ko da sluša. Kao narod ne prestajemo da kukamo o pričinjenoj nam nepravdi, umesto da se nešto pokrene. Zato se bojim da ovo nije kraj nesreće, da nas nova zla čekaju i da smo za to mi jedini krivci.
milisav68 milisav68 09:11 15.10.2012

Re: Opet Partizani - Četnici

libkonz
Nije mi jasno otkud se u komentarima posle ovog teksta pojavila priča o večnoj temi "partizani i četnici".

Zbog restitucije.

Zato što se otimala imovina pod izgovorom da je neprijatelj i saradnik okupatora, pa je ta etiketa lepljena i onome kome treba, i onome kome ne treba, ali čiju je imovinu šacnuo neki "oslobodilac", a njihovi naslednici danas "brinu" o ljudskim pravima, i odgovara im status quo.

Kao, drugovi, mi trebamo i hoćemo u EU, al nam eto ne daju.tzvrc.

Da bi krenuli dalje, to mora da se reši zajedno sa pravosudjem, i to su ona "ostala" 19 pitanja.
libkonz libkonz 09:15 15.10.2012

Re: Opet Partizani - Četnici

ali ovaj tekst je o nečemu sasvim drugom.
kukusigameni kukusigameni 09:17 15.10.2012

Re: Opet Partizani - Četnici

libkonz
Nije mi jasno otkud se u komentarima posle ovog teksta pojavila priča o večnoj temi "partizani i četnici".
Lepo je prof. Dimitrijević sve rekao, ali izgleda nema ko da sluša. Kao narod ne prestajemo da kukamo o pričinjenoj nam nepravdi, umesto da se nešto pokrene. Zato se bojim da ovo nije kraj nesreće, da nas nova zla čekaju i da smo za to mi jedini krivci.


Pa model domaćih izdajnika nikada nije izbačen iz upotrebe. A ni priča o spoljnjem i untrašnjem neprijatelju.
I sad kao čudno je što sedimo u ćošku i svako malo dobacujemo parole.
libkonz libkonz 09:26 15.10.2012

Re: Opet Partizani - Četnici

Pa model domaćih izdajnika nikada nije izbačen iz upotrebe. A ni priča o spoljnjem i untrašnjem neprijatelju.
I sad kao čudno je što sedimo u ćošku i svako malo dobacujemo parole.

Nije čudno, ali je opasno. Neće da valja.
kukusigameni kukusigameni 09:38 15.10.2012

Re: Opet Partizani - Četnici

libkonz
Neće da valja.

To je taj pravi izraz.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana