Društvo| Istorija| Mediji| Politika| Umetnost

OTVORENO pismo Radošu Bajiću

Filip Mladenović RSS / 15.10.2012. u 03:44

Njima je bilo jasno ko je ko!
Njima je bilo jasno ko je ko!
 

Poštovani gospodine Bajiću,

najpre da Vas pozdravim i poželim svako dobro, kao i uspešan angažman na Vašim umetničkim projektima.

Povodi za ovo otvoreno pismo nisu ni Vaš najnoviji rediteljski poduhvat pod nazivom „Ravna gora", niti mnogobrojne, i pozitivne i negativne reakcije. Mene su, hajde da kažem zbunile dve Vaše rečenice iz dva intervjua, objavljena tokom ovog meseca u dnevnim listovima „Večernje novosti" i „Politika".

Najpre ste u razgovoru za „Novosti" o snimanju TV serije „Ravna gora", između ostalog, rekli: "...Ne otkrivamo tajne koje niko nije znao, samo govorimo ravnopravno o dva oslobodilačka pokreta."

A potom ste u intervjuu datom "Politici" na pitanje novinarke o radnji TV serije "Ravna gora", između ostalog, odgovorili: "...Istorijski okvir u kojem se odvija radnja prvih 15 epizoda dramske trilogije  „Ravna gora" pokriva početak Drugog svetskog rata, od šestog aprila 1941. i napada Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju, do pucnjave 7. jula u Beloj Crkvi, kada je na Srbina Bogdana Lončara metke ispalio Srbin Žikica Jovanović - Španac." 

Vaš stav "o dva oslobodilačka pokreta" u Srbiji ne samo da je bizaran, nego je i u suprotnosti sa istorijskim činjenicama. Ako je Ravnogorski pokret na početku II svetskog rata imao atribute oslobodilačkog, to ne znači da zaslužuje takvu kvalifikaciju za ceo rat. Već od novembra 1941. godine, umesto da se bore protiv nemačkih fašista, pripadnici Ravnogorskog pokreta čine mnogobrojne ratne zločine nad civilnim stanovništvom, kako srpske, tako i hrvatske i muslimanske nacionalnosti.

Saveznicima je sredinom 1943. godine postalo jasno da Ravnogorski pokret nije ni  antifašistički ni oslobodilački, što se može jasno videti iz tajne depeše Ruzvelta i Čerčila upućene Staljinu 26. avgusta 1943. Takođe, da je u Jugoslaviji tokom II svetskog rata postojao samo jedan, a ne dva oslobodilačka pokreta, dokazuje i odluka Teheranske konferencije, održane od 29. novembra od 1. decembra 1943. Ruzvelt, Staljin i Čerčil su se saglasili da se partizani u Jugoslaviji potpomognu do najveće moguće mere snabdevanjem i opremom, kao i operacijama komandosa. Dakle, partizanima u Jugoslaviji pružena je potpuna podrška, kako vojna, tako i politička. Ubrzo posle Teheranske konferencije britanska vlada je otkazala podršku Draži Mihailoviću, da bi kralj Petar II Karađorđević u svojoj poznatoj naredbi od 12. septembra 1944. godine definitivno razrešio sve dileme o tome da li postoje dva ili samo jedan oslobodilački pokret u Jugoslaviji. Tom kraljevom naredbom raspušten je četnički pokret Draže Mihailovića, a svim pripadnicima njegovog pokreta, koji nisu počinili ratne zločine, naređeno je da pristupe narodno-oslobodilačkom pokretu pod komandom Josipa Broza Tita.

Ironijom sudbine, Draža Mihailović je i u okviru vlastite porodice bio na pogrešnoj, kolaboracionističkoj strani. Jedan sin je pristupio četnicima i poginuo, dok su drugi sin i ćerka bili u partizanima, da bi po okončanju rata zasnovali svoje porodice i doživeli spokojnu starost. Dakle, zahvaljujući antifašističkom opredeljenju ćerke i sina, Draža Mihailović ima svoje potomke u sadašnjoj Srbiji.

Vaš stav o tome da je 7. jula 1941. godine u Beloj Crkvi "pucao Srbin na Srbina" takođe me zbunjuje. Ako bi prihvatili takvu naopaku logiku, onda je i Johan Georg Elzer, nemački antifašista koji je podmetnuo paklenu mašinu u minhenskoj pivnici "Bürgerbräukeller" 8. novembra 1939. godine nameravajući da likvidira Hitlera, a ubivši 7 nasista i teško ranivši preko 60, takođe kao Nemac "udario" na Nemce.

Žikica Jovanović Španac je svoje antifašističko opredeljenje pokazao još 1937. godine borbom u Španskom građanskom ratu protiv fašista generala Franka, kao dobrovoljac Internacionalnih brigada. Svaka demokratska, civilizovana država danas bi se ponosila ljudima koji su se pridružili španskim republikancima u borbi protiv fašizma. A Žikica Jovanović Španac nije bio jedini iz Srbije koji se borio u Španiji na strani antifašista.

Tog 7. jula 1941. godine dva pripadnika partizanskog, dakle antifašističkog pokreta, Žikica Jovanović Španac i Cvetin Soldatović, pucala su na žandarmerijskog narednika Bogdana Lončara i kaplara Milenka Brakovića, predstavnika okupatorske vlasti. Naime, tada još uvek nije bila uspostavljena Nedićeva vlast, već je vladala komesarska uprava, pod direktnom upravom nemačkih nacista. Takva, fašistička vlast je na tradicionalan srpski praznik Ivanjdan zabranila seoski vašar, ali se uprkos tome kraj crkve okupio veliki broj ljudi. Tim gestom okupljene Srpkinje i Srbi jasno su pokazali šta misle o toj i takvoj vlasti!

Stoga je Vaš stav o "pucanju Srbina na Srbina" samo pokušaj relativizacije istorije i rehabilitacije kvislinga.

Poštovani gospodine Bajiću, nadam se da sam Vam ovim otvorenim pismom barem malo pomogao da budete još kreativniji i uspešniji u svom umetničkom angažmanu. Sve najbolje!

Filip Mladenović, novinar Radio Beograda 202

Atačmenti



Komentari (77)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 05:23 15.10.2012

1

zemljanin zemljanin 05:48 15.10.2012

odavno već

Odmah po najavi serijala na RTS-u, postavio sam pitanje prejudiciranja određenih odluka ... nije na meni da odlučujem da li će ili ne, rehabilitovati Dražu Mihajlovića ali je jasno da je zakonom zabranjeno veličati optužene ratne zločince i snimati pozitivne serijale, a do pravosnažne sudske odluke DM jeste, zvanično osuđen kao neprijatelj naroda.

Naravno, po običaju to nisu objavili na RTS-u jer tamo ako ne spomeneš boga tri puta u komentaru, nema šanse da ti išta objave ... (pozitivna konotacija se podrazumeva)

PS. Gledam im "kroz prste" samo zbog Ivone
loader loader 07:21 15.10.2012

Istorijska prevara, beskrajna zabluda

Ako je Ravnogorski pokret na početku II svetskog rata imao atribute oslobodilačkog, to ne znači da zaslužuje takvu kvalifikaciju za ceo rat.

Naravno.
Kao što ne znači da partizanski pokret, iako je u jednom aspektu svog ratnog angažovanja bio oslobodilački, zaslužuje da se i generalno nazove oslobodilačkim pokretom - jer on je nadasve bio ideološki pokret, koji je u prvom planu imao društveni prevrat, a rat je poslužio kao odličan ambijent za izvođenje tog nauma (što svakako ne umanjuje časnu ulogu hiljada onih koji su krenuli pod titovku sa željom da se bore protiv okupatora, a iskorišćeni su kako bi obavili ideološki prevrat). Da se tu nikakvo oslobođenje nije dogodilo dokaz je nasleđe te "pobede" kojeg ni dan danas ne možemo da se ratosiljamo i vratimo na koliko-toliko prihvatljiv nivo civilizacijskog razvoja kakav ima većina evropskih zemalja.

Zar po svaku cenu mora da se ispoštuje neozvaničena teza da je najmanje jedan od ova dva pokreta bio oslobodilački? Taj epitet ne zaslužuju ni jedan, ni drugi. I jedan i drugi su načinili velike prljavštine (zločine) nastojeći da ostvare svoju varijantu tokom II rata. A komunistički pokret i nakon tog rata.

Dokle god tu ima navijaštva, ideološkog ili kakvog već drugog, ova zabluda da je najmanje jedan od dva pokreta bio oslobodilački (a po nekima i oba) - potrajaće još godinama. Nadam se ne i decenijama.

tyson tyson 08:24 15.10.2012

Re: Istorijska prevara, beskrajna zabluda


Crna reakcijo, revizionisto, i predstavniče poraženih snaga prošlosti!

Njima je bilo jasno ko je ko! a ti si našao sad tu da kao nešto objašnjavaš...


babmilos babmilos 13:10 18.10.2012

Re: Istorijska prevara, beskrajna zabluda

Kao što ne znači da partizanski pokret, iako je u jednom aspektu svog ratnog angažovanja bio oslobodilački, zaslužuje da se i generalno nazove oslobodilačkim pokretom - jer on je nadasve bio ideološki pokret, koji je u prvom planu imao društveni prevrat, a rat je poslužio kao odličan ambijent za izvođenje tog nauma (što svakako ne umanjuje časnu ulogu hiljada onih koji su krenuli pod titovku sa željom da se bore protiv okupatora, a iskorišćeni su kako bi obavili ideološki prevrat).

Naravno.
Što ne znači da ga ne treba nazvati oslobodilačkim. Jer drugi motivi (ideološki) možda mogu da podvedu pod kritiku neke taktičke odluke i unutrašnje događaje, ali nikako ne mogu da umanje činjenicu da je na teritoriji SFRJ partizanski pokret bio oslobodilački, i to jedini oslobodilački.

Nećemo valjda zaboraviti da je država koju je valjalo oslobađati bila Jugoslavija, pa u tom smislu valja takođe primetiti da su ostali, kolaboracionistički, neoslobodilački pokreti svi redom takođe imali ideološke motive: četnici Veliku Srbiju, a ustaše NDH.
libkonz libkonz 07:54 15.10.2012

Filipe, ne lupetaj

Tek 2002. godine su Englezi provalili da je Čerčil bio prevaren od strane Džejmsa Klugmana, za kog su utvrdili da je bio komunista i da je zbog toga ubedio Čerčila da podrži Tita umesto Draže. Klugman je lagao o broju pripadnika partizanskog pokreta, ali i o ulozi četnika. Mladi prestolonaslednik nije imao izbora i morao je da podrži partizane, nakon jasne britanske podrške njima.
A Žikica Jovanović Španac je bio pijanac koji je ubio žandara i stvarno je sramota pominjati ga kao nekog heroja.
Evo ti i jedan link, pa pročitaj tekst.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:51 15.10.2012

Re: Filipe, ne lupetaj

libkonz
Tek 2002. godine su Englezi provalili da je Čerčil bio prevaren od strane Džejmsa Klugmana, za kog su utvrdili da je bio komunista i da je zbog toga ubedio Čerčila da podrži Tita umesto Draže. Klugman je lagao o broju pripadnika partizanskog pokreta, ali i o ulozi četnika. Mladi prestolonaslednik nije imao izbora i morao je da podrži partizane, nakon jasne britanske podrške njima.A Žikica Jovanović Španac je bio pijanac koji je ubio žandara i stvarno je sramota pominjati ga kao nekog heroja.Evo ti i jedan link, pa pročitaj tekst.


Pa preporučeni link upravo govori suprotno. U kritičkom prikazu knjige profesor istorije Dejvid Staford zamera autoru (Peter Batty), inače britanskom novinaru i TV producentu, da je toliko zaslepljen teorijom zavere da zapostavlja istorijske činjenice.

U prilogu kritičkog prikaza ove knjige, profesor Staford citira svedočenje Ficroja Meklina, ličnog Čerčilovog izaslanika kod Tita, u kome, između ostalog piše: "...In 1942 the Prime Minister was beginning to have doubts about the rightness of British policy in Yugoslavia. Hitherto we had been backing the Chetniks of General Mihailovic. Now, from intercepted enemy signals, which I of course knew nothing about, it began to look as if Tito's Partisans might be a better bet..."

Dakle, saveznici su još 1942. godine dešifrovanjem tajnih nemačkih depeša sa Balkana shvatili ko se bori protiv fašista, a ko ne.
tyson tyson 08:20 15.10.2012

Aleluja!


Kako je sve jednostavno kad Filip to objasni.

Napiši pismo svoj sili istoričara koji potrošiše onoliko vreme na istraživanje i pisanje, i tone hartije za štampanje knjiga koje pokušavaju da odmrse balkanski čvor i događaje oko i tokom Drugog svetskog rata na ovim prostorima. Da ljudi ne gube vreme badava.



predatortz predatortz 08:37 15.10.2012

Otvoreno pismo Filipu Mladenoviću

Crni čoveče, prestani da se brukaš sa ovom hiperprodukcijom otvorenih pisama!

S početka beše zabavno, ali postaje otužno...
libkonz libkonz 08:58 15.10.2012

Re: Otvoreno pismo Filipu Mladenoviću

govori u svoje ime, ja se uvek radujem Filipovim tekstovima!
sevarlica sevarlica 08:46 15.10.2012

diferencijalna dijagnoza

do pucnjave 7. jula u Beloj Crkvi, kada je na Srbina Bogdana Lončara metke ispalio Srbin Žikica Jovanović - Španac."

Ovo je tužna činjenica koja je pratila ceo WWII u Srbiji. Brat na brata.
Taj "španac" je pre rata bio lokalni pijanac i kavgadžija, društveni parazit, a posle rata,narodni heroj.

Vaš stav "o dva oslobodilačka pokreta" u Srbiji ne samo da je bizaran, nego je i u suprotnosti sa istorijskim činjenicama.


Naravno, bilo ih je tri a ne dva.
Već od novembra 1941. godine, umesto da se bore protiv nemačkih fašista

Već od oktobra 1941-e, partizani gaze sporazum sa četnicima Draže Mihajlovića i onesposobljavaju opsadu kraljeva izdajom i povlačenjem sa svojih položaja.Taj čin dovodi do sloma opsade i do streljanja 6.000 ljudi u Kraljevu(prvi put se uvodi 100 za 1).Da je Kraljevo zauzeto, uz već zauzete Čačak, Užice, Loznicu, bili bi mogući pregovori sa Nemcima a ne streljanja kao demonstracija sile.

Saveznicima je sredinom 1943. godine postalo jasno da Ravnogorski pokret nije ni antifašistički ni oslobodilački, što se može jasno videti iz tajne depeše Ruzvelta i Čerčila upućene Staljinu 26. avgusta 1943.


Saveznicima(i Rusima i Englezima) je trebalo topovsko meso za izvršavanje svojih ciljeva. Draža nije bio spreman da žrtvuje Srbe za taj cilj, Tito jeste.

Dakle, zahvaljujući antifašističkom opredeljenju ćerke i sina, Draža Mihailović ima svoje potomke u sadašnjoj Srbiji.

Dakle, ovakvu "velikodušnost" može da iskaže samo jedan "demokratski" i "humani" režim. Prosto divno i neponovljivo.

A Žikica Jovanović Španac nije bio jedini iz Srbije koji se borio u Španiji na strani antifašista.

Postoji naziv za one koji idu da se bore u drugim zemljama protiv stanovnika te zemlje, mislim da se na srpskom kaže okupator.


Filipe, sramota je da blatite jedne a čistite druge zarad čišćenja(verovatno) sebe, ili svojih ideala. Niko nije bio cvećka i sladak u tom ratu. Takođe niko ovde ne spori da su se partizanski borci borili protiv nacista. Problem je što je 99% tih boraca izmanipulisano, i da su se efekti njihove borbe videle tek kasnije, kao i ideje i ciljevi iste. Zato su mnogi partizani(posebno oni iz Srbije) bili likvidirani od strane drugih partizana još za vreme rata, a neki su odstanjeni u narednim godinama.
Činjenica je da je borba od kraja 41-e do 44-e dovela do streljanja desetina hiljada stanovnika Srbije, da je Srbija jedina izgubila i teritorije i moć odlučivanja u budućoj državi, da je Srbiji nanesen težak udarac na pokolenja, konačno, da je ta filozofija dovela do ovde gde smo sada.
hoochie coochie man hoochie coochie man 11:35 15.10.2012

Re: diferencijalna dijagnoza

Dakle, zahvaljujući antifašističkom opredeljenju ćerke i sina, Draža Mihailović ima svoje potomke u sadašnjoj Srbiji.


Ono jeste da su ih strpali u logore, ali ostavili su ih u zivotu a nisu morali.
Duguju im Mihailovici stvarno bezgranicnu zahvalnost.
dragan7557 dragan7557 11:46 15.10.2012

Re: diferencijalna dijagnoza

Postoji naziv za one koji idu da se bore u drugim zemljama protiv stanovnika te zemlje, mislim da se na srpskom kaže okupator.

Baš vala, niko bre nije svestan da su internacionalne brigade okupirale Španiju!?

Da se o'ma unovči iz zaostavštine rodoljubivog Franka!

cerski
hoochie coochie man hoochie coochie man 12:30 15.10.2012

Re: diferencijalna dijagnoza

Postoji naziv za one koji idu da se bore u drugim zemljama


psi rata ?
Lici mi Zikica na te, lici.
Lici mi na one mudzahedine na muslimanskoj ili Ruse na srpskoj starni u bosanskom gradjanskom ratu.
Oni su bas pozvani da rese stvar u nekoj drugoj drzavi.
Kazezoze Kazezoze 10:50 15.10.2012

partizani vs četnici

po 150ti (jubilarni) put na stranicama bloga b92.
otužno je i žalosno gledati u šta se ovaj blog pretvorio.
predatortz predatortz 10:52 15.10.2012

Re: partizani vs četnici

Kazezoze
po 150ti (jubilarni) put na stranicama bloga b92.
otužno je i žalosno gledati u šta se ovaj blog pretvorio.


Da znaš! Kad je meni dosadilo da ostavljam komentare na tu temu, onda...
hoochie coochie man hoochie coochie man 10:54 15.10.2012

Re: partizani vs četnici

tužno je i žalosno gledati u šta se ovaj blog pretvorio.


I ja isto pomislim kad vidim Federerovu sliku.

Onda skapiram da postoje ljudi koje to zanima pa odem na neki drugi.
libkonz libkonz 11:12 15.10.2012

Re: partizani vs četnici

Da znaš! Kad je meni dosadilo da ostavljam komentare na tu temu, onda...

Ja sam se suzdržavao poslednjih 48 puta, ali ovo je ipak Filipov blog.
freehand freehand 11:16 15.10.2012

Re: partizani vs četnici

Kazezoze
po 150ti (jubilarni) put na stranicama bloga b92.
otužno je i žalosno gledati u šta se ovaj blog pretvorio.

Sve je to posledica gigantskog nerazumevanja, mnim.
Ovo je, u stvari, neka nedokučivo duboka Filipova alegorija, koju ja iz objektivnog razloga ne mogu da pojmim.
Ali, šta je sa vama?
kukusigameni kukusigameni 11:25 15.10.2012

Re: partizani vs četnici

freehand
Ovo je, u stvari, neka nedokučivo duboka Filipova alegorija, koju ja iz objektivnog razloga ne mogu da pojmim.
Ali, šta je sa vama?


expolicajac expolicajac 11:53 15.10.2012

Re: partizani vs četnici

kukusigameni
freehand
Ovo je, u stvari, neka nedokučivo duboka Filipova alegorija, koju ja iz objektivnog razloga ne mogu da pojmim.
Ali, šta je sa vama?



Kad bi nam odao tajnu, jeli ovo radiš zbog freehand ili Filipa, bio bih ti neizmerno zahvalan
kukusigameni kukusigameni 11:57 15.10.2012

Re: partizani vs četnici

expolicajac
Kad bi nam odao tajnu, jeli ovo radiš zbog freehand ili Filipa, bio bih ti neizmerno zahvalan


Odaću tajnu.
Freehand izgovara:

Ovo je, u stvari, neka nedokučivo duboka Filipova alegorija, koju ja iz objektivnog razloga ne mogu da pojmim.
Ali, šta je sa vama?


I ode.

A mi ostali, sedimo i gledamo.

EDIT. A cvetiće mi šalji i dalje na PP. Nemoj ovako javno, 'leba ti.
expolicajac expolicajac 13:15 15.10.2012

Re: partizani vs četnici

EDIT. A cvetiće mi šalji i dalje na PP. Nemoj ovako javno, 'leba ti.

Ja se svojih emocija nikada nisam stideo, a i u Rusiji je običaj da se muškarcima daruje cveće u znak izuzetne pažnje.
kukusigameni kukusigameni 13:18 15.10.2012

Re: partizani vs četnici

expolicajac
a i u Rusiji je običaj da se muškarcima daruje cveće u znak izuzetne pažnje.

E ako je tako, davaj cveće prijatelju kako hoćeš. Ipak smo mi još malo pa Rusija.
mirelarado mirelarado 14:56 15.10.2012

Re: partizani vs četnici

predatortz
Kazezoze
po 150ti (jubilarni) put na stranicama bloga b92.
otužno je i žalosno gledati u šta se ovaj blog pretvorio.


Da znaš! Kad je meni dosadilo da ostavljam komentare na tu temu, onda...


Circulus vitiosus...


Filip Mladenović Filip Mladenović 12:17 15.10.2012

Perverzija revizije istorije!

Ako bi prihvatili "argumente" iz pojedinih perverznih komentara, tipa da je Čerčil "bio obmanut o partizanima", da je Španac bio "lokalni pijanac i kavgadžija", da je "Draža za razliku od Tita vodio računa zbog nacističkih odmazdi nad civilnim stanovništvom...", onda se slobodno može napisati nova istorija II svetskog rata po kojoj bi "Hitler bio u pravu, samo je malo preterao".

Svi oni koji misle da je "Čerčil bio obmanut", neka pročitaju citiranu tajnu depešu u blogu (Ruzvelt i Čerčil pišu Staljinu 26. avgusta 1943. da će "na Balkanu operacije biti ograničene na snabdevanje partizana vazdušnim i pomorskim putem..." i njegovu tajnu depešu upućenu Staljinu 12. januara 1944, koja sadrži Čerčilovo pismo Titu. U tom pismu Čerčil poručuje Titu da uskoro u partizanski glavni štab stižu Čerčilov sin, major Randolf Čerčil i Čerčilov kolega iz Donjeg doma britanskog parlamenta, brigadir Ficroj Meklin.
Takođe, odnos Čerčila prema zarobljenim ustašama, domobranima, četnicima, ljotićevcima i ostalim kvislinškim snagama, koji su se 1945. godine predali savezničkim snagama u Austriji, jasno govori da li je ili nije bio "obmanut".
Savezničke snage su zarobljene kvislinge predali jugoslovenskim partizanima, a taj čin nazvali "čišćenje palube".

Biografija Žikice Jovanovića Španca govori da je bio student Beogradskog univerziteta i da je pred diplomiranje na odseku jugoslovenske književnosti na Filološkom fakultetu otišao u Španiju da se bori protiv Frankovih fašista. Poginuo je 1942. u 28. godini života.

I najzad, najperverznija je teza da je "Draža, za razliku od Tita, čuvao stanovništvo od represalija nemačkih nacista". Pa koliko je samo srpske dece, mladića, žena i staraca stradalo od četničke kame tokom II svetskog rata? Umesto da se bore protiv fašista, četnici Draže Mihailovića su svoju "borbenost" dokazivali ubijajući nevino civilno stanovništvo, ne samo u Srbiji, nego i u Hrvatskoj i Bosni!

Najbolji komentar perverzije revizije istorije star je više od 2 hiljade godina:
"Oči i uši su ljudima lažni svedoci ako su im duše varvarske." (Heraklit)
sevarlica sevarlica 12:45 15.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

Savezničke snage su zarobljene kvislinge predali jugoslovenskim partizanima, a taj čin nazvali "čišćenje palube".


Ono jes, nije postojala naval ex Yu stanovnika na:Australiju, Novi Zeland, USA, Južnu Ameriku, itd. pa čak i Italiju i Englesku.

Biografija Žikice Jovanovića Španca


Jedna je biografija narodnog heroja a druga lokalnog dripca.

I najzad, najperverznija je teza da je "Draža, za razliku od Tita, čuvao stanovništvo od represalija nemačkih nacista".


Najperverznija i najtačnija. Partizanske jedinice su nakon raskola sa četnicima krajem oktobra 1941-e dobijale komande da napadaju Nemce pretežno u selima i okruzima gde je bilo pro-monarhističko stanovništvo. Zato su ih četnici i jurili i više im posvećivali pažnju nego Nemcima.

Ako ćemo tako da govorimo, potpuno je perverzno da osakatiš jedan narod i onda ga učiš kako je sam kriv za to što se desilo. Činjenica je da je Tito vodio politički rat, da dođe na VLAST. Da li je više poklanjao pažnje dešavanjima u Srbiji ili nekom drugom delu Yugoslavije, to svako neka tumači na svoj način.

Ono što se jeste desilo jeste: pogrom Srba u NDH od Ustaša i pogrom Srba u Srbiji od partizanskih "oslobodilačkih" akcija.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:14 15.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

Postoje nacije u Evropi u u svetu koje su imale mnogo više žrtava u borbi protiv fašizma od Srbije, ali se kod njih pravi jasna razlika između fašista i antifašista.

Znate li koliko je Australijanaca i Kanađana poginulo tokom II svetskog rata u borbi protiv fašista? I sada će neki perverzni Australijanac ili Kanađin poput Vas da kaže da su oni uzalud izginuli u Evropi, boreći se tamo "preko bare" protiv tamo nekih nacista, umesto da se čuvaju i sede kod kuće!

Ja sam ponosan što pripadam naciji koja je dala svoj nemerljiv doprinos borbi protiv fašizma tokom II svetskog rata! I što istorijski dokumenti sa savezničkih konferencija u Teheranu 1943.i Jalti 1945. JASNO i NEDVOSMISLENO pokazuju i dokazuju ko se u ovom delu Evrope borio protiv fašizma, a ko je klao i silovao pripadnike sopstvene nacije, kao i pripadnike drugih nacija.
arcins arcins 13:14 15.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

sevarlica


Jedna je biografija narodnog heroja a druga lokalnog dripca.




Stric moga prijatelja je bio "Spanac". Njegova izjava je da ih je iz Jugoslavije bilo ukupno 28 (dvadesetosam), od kojih je jedna zena, koja nikada nije pomenuta, nigde.
Ko se sve nije nazivao Spancem, za vreme, ili partizanom, posle WWII, radi neke socijalne koristi.......
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:12 15.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

arcins

sevarlica
Jedna je biografija narodnog heroja a druga lokalnog dripca.Stric moga prijatelja je bio "Spanac". Njegova izjava je da ih je iz Jugoslavije bilo ukupno 28 (dvadesetosam), od kojih je jedna zena, koja nikada nije pomenuta, nigde.Ko se sve nije nazivao Spancem, za vreme, ili partizanom, posle WWII, radi neke socijalne koristi.......


Bilo je, naravno, i takvih pojedinaca koji su zloupotrebljavali borački status, ali je istorijska činjenica da je sa prostora Jugoslavije u španski građanski rat otišlo oko 1700 antifašista, od čega je oko hiljadu poginulo, oko tristo ranjeno, dok su ostali bili internirani u logore.
Krajem prošle godine u Arhivu Srbije bila je organizovana izložba posvećena 75. godišnjici izbijanja Španskog građanskog rata. Posebno sam ponosan što je koautor ove izložbe bio moj nekadašnji profesor iz IX beogradske gimnazije Milo Petrović i što je među eksponatima bio i audio dokument iz fonoteke Radio Beograda pod nazivom "Naši Španci".
Inače, tokom ove izložbe posetioci su mogli elektronskim putem da pregledaju spiskove jugoslovenskih antifašista-dobrovoljaca u Španskom građanskom ratu.
blogovatelj blogovatelj 17:41 15.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

Znate li koliko je Australijanaca i Kanađana poginulo tokom II svetskog rata u borbi protiv fašista?


Filipe veselnice.
Kanadjana je u drugom svetskom ratu poginulo 45400, a ratovali su od samog pocetka rata, tj od 10. septembra 1939 do 15. avgusta 1945.
Gradjana bivse Jugoslavije poginulo je preko milion, a ratovali su od 6. aprila 1941.
Procenat kanadskog stanovnistva je 0.4% a jugoslovenskog 6.67%
Dakle, ajmo malo matematike...
Kanadjani su ratovali 2167 dana. Broj poginulih Kanadjana dnevno je u proseku bio 21.
Svi Kanadjani koji su poginuli bili su vojnici. Broj poginulih civila je nula.
Vise od pola Jugoslovena koji su poginuli bili su civili, a Vikipedija kaze da je u bivsoj Jugoslaviji poginulo u toku rata 1.027.000 ljudi. Broj poginulih civila je 581.000.
Posto smo mi ratovali od 6. aprila 1941 do 15. maja 1945 to znaci da smo u ratu proveli 1501 dan.
Opet matematika kaze da je Jugoslovena ginulo 684 dnevno.
Kako ti je uopste palo na pamet da poredis ta dva broja?
Dalje, Kanada ulazi u rat samo onda kada i Britanija i Francuska ulaze u rat na istoj strani. U protivnom se ne mesa. To nema veze sa fasizmom i ideologijama.
gedza.73 gedza.73 19:11 15.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

Vise od pola Jugoslovena koji su poginuli bili su civili,
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:42 15.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

Pa šta je onda trebalo da urade naši preci?

Da svi budu za Nedića i postanu kvislinzi? Da svi budu četnici, pa da umesto nemačkih fašista ubijaju civile po Srbiji, Bosni i Hrvatskoj? Da svi budu ljotićevci, pa da kliču Hitleru i ubijaju za "novu rasu"?

Ili da se barem deo naših predaka svrsta svojom hrabrošću među antifašističke borce i tako opere obraz Srbije pred istorijom i pred potomcima! Da stanu rame uz rame sa pobednicima, sa saveznicima u ratu protiv najvećeg zla XX veka - fašizma!
predatortz predatortz 22:45 15.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

pa da umesto nemačkih fašista


Ako ćemo pošteno, Nemci su bili nacisti...
blogovatelj blogovatelj 22:53 15.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

Pa šta je onda trebalo da urade naši preci?

Da svi budu za Nedića i postanu kvislinzi? Da svi budu četnici, pa da umesto nemačkih fašista ubijaju civile po Srbiji, Bosni i Hrvatskoj? Da svi budu ljotićevci, pa da kliču Hitleru i ubijaju za "novu rasu"?


Da sede kuci i da cekaju da rat prodje.
Kao sto su to uradili Cesi, na primer.
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:22 15.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

blogovatelj
Pa šta je onda trebalo da urade naši preci? Da svi budu za Nedića i postanu kvislinzi? Da svi budu četnici, pa da umesto nemačkih fašista ubijaju civile po Srbiji, Bosni i Hrvatskoj? Da svi budu ljotićevci, pa da kliču Hitleru i ubijaju za "novu rasu"?Da sede kuci i da cekaju da rat prodje.Kao sto su to uradili Cesi, na primer.



Pa upravo su Česi ubili usred Praga jednu od najvećih zveri fašističkog poretka, Rajnharda Hajdriha, šefa zloglasnog Gestapoa. Imena hrabrih pripadnika češkog pokreta otpora (Jan Kubis i Jozef Gabik) ušla su u istoriju zbog likvidacije Hajdriha 27. maja 1942. godine u prestonici Čehoslovačke.

U Srbiji je bilo i onih koji su sedeli kući i čekali da rat prođe.
Kao što ih je bilo i za vreme Miloševićeve strahovlade, dok se nisu opametili i masovno izašli na ulice 5. oktobra 2000!

TAKE SIDES!
blogovatelj blogovatelj 03:06 16.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

Pa upravo su Česi ubili usred Praga jednu od najvećih zveri fašističkog poretka, Rajnharda Hajdriha, šefa zloglasnog Gestapoa. Imena hrabrih pripadnika češkog pokreta otpora (Jan Kubis i Jozef Gabik) ušla su u istoriju zbog likvidacije Hajdriha 27. maja 1942. godine u prestonici Čehoslovačke.


325.000 mrtvih u Cehoslovackoj. Dakle, i Ceska i Slovacka.
A i oni bili u ratu od 1939.
Mrzi me da racunam koliko ih je ginulo dnevno, posto vidim da tebi ne vredi pricati.
Eto...
gedza.73 gedza.73 10:50 16.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

Filip
Da svi budu četnici, pa da umesto nemačkih fašista ubijaju civile po Srbiji, Bosni i Hrvatskoj?


Filip
Ili da se barem deo naših predaka svrsta svojom hrabrošću među antifašističke borce i tako opere obraz Srbije pred istorijom i pred potomcima!


Među žrtvama su, kako se vidi u otkrivenim spiskovima, bila i deca uz čija je imena upisivano da su bili pripadnici pokreta neistomišljenika, kao na primer “D.M.”, što je značilo da su pripadnici, simpatizeri, ili najčešće samo članovi šire porodice pripadnika Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini, čiji je komandant bio đeneral Dragoljub Draža Mihailović. Među streljanima je bilo i mnogo žena uz čija je imena najčešće upisivano “špijunka”, “jatak” i “prostitutka”. Dokazi da su nekada motivi za ubijanje bili bezočno koristoljublje nalaze se u spiskovima žrtava, pored čijih je imena tačno navedena i njihova imovina, koja je kasnije, kako su utvrdili zakonski naslednici žrtava prešla u ruke tadašnjih moćnika.


„Ugledni građani Vlasotinca, koji nisu pripadali ni jednoj zaraćenoj strani potpisali su apel da se prekine brtoubilački rat i odmazda i uputila ga komandi NOB. Kada su partizani ušli u grad, streljali su sve potpisnike apela


Prema dokumetima do kojih je došla Komisija streljnja su bila planska, po direktivama i odlukama tadašnjeg vojnog i partijskog vrha uz postojanje detaljnih spiskova političkih i klasnih neprijatelja koje treba likvidirati. Mnogi od tih spiskova streljanih su i pronađeni. Razlozi zbog kojih su partizanske jedinice, kako je Komisija utvrdila, bez suđenja streljale ljude i bacale tela u neobeležene grobnice uglavnom su bili ideološki.

Međutim, kako pokazuje istorijska građa, koju su koristili i članovi Komisije žrtve su bile i oni za čiju su se imovinu interesovali tadašnji vojni i komunistički čelnici,


Tekst je produciran u sastavu CINS-ovog programa „Fond za istraživačko novinarstvo“ (Konkurs za finansiranje istraživačkih priča) koji je podržala Holandska ambasada u Srbiji


„Nismo imali milosti, bili smo okrutni jer smo čistili smeće… To je tada bilo kao da sam Bog. Nije bilo propisa, a mogli ste da sudite i da odlučujete… Šta ja sada da se mirim sa nekim kome sam brata ubio.

Srbija je većinom bila za četnike, ne za partizane, to vam ja kažem. Srbija je bila vezana za kralja, dinastiju, crkvu, koja je u duši naroda i intelektualce kakav je bio Slobodan Jovanović”, rekao je Kapičić za dnevni list “Blic” 17. septembra 2009.


Zakleo sam se još kao skojevac, kad dođem u Beograd i upadnem u ove vile buržoaske, ovih eksploatatora, krvopija radničke klase i poštenih ljudi, da ću pronaći najluksuzniju vilu nekog buržuja, uskočiti u nju, potražiti najluksuzniji krevet i sa sve čizmama svojim partizanskim i ličkim blatom na njima leći i prespavati”, navodi Trešnjić u svojoj knjizi. U mnogim oduzetim vilama i kućama i danas, 67 godina kasnije, žive naslednici funkcionera socijalističke Jugoslavije kojima su dodeljene.


Pošteni, hrabri i nadasve antifašisti.
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:09 16.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

blogovatelj
Pa upravo su Česi ubili usred Praga jednu od najvećih zveri fašističkog poretka, Rajnharda Hajdriha, šefa zloglasnog Gestapoa. Imena hrabrih pripadnika češkog pokreta otpora (Jan Kubis i Jozef Gabik) ušla su u istoriju zbog likvidacije Hajdriha 27. maja 1942. godine u prestonici Čehoslovačke.325.000 mrtvih u Cehoslovackoj. Dakle, i Ceska i Slovacka.A i oni bili u ratu od 1939.Mrzi me da racunam koliko ih je ginulo dnevno, posto vidim da tebi ne vredi pricati.Eto...


Da je u Češkoj ili u Slovačkoj ili u Srbiji poginulo samo jedno dete zbog zveri u liku nacista i fašista, to bi bilo mnogo.

Ovo Vaše licitiranje sa brojem žrtava najvećeg zla XX veka je neukusno i morbidno!
Hansel Hansel 13:30 16.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

Vikipedija kaze da je u bivsoj Jugoslaviji poginulo u toku rata 1.027.000 ljudi. Broj poginulih civila je 581.000.

Samo da notiram da su nas u školi učili da je broj žrtava u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata bio 1.700.000 (kontekst je bio da su to žrtve na strani NOR-a/NOB-a), a učili su nas i da je samo u Jasenovcu ubijeno 700.000 ljudi.

E, sad, da li je u onih 1.027.000 ušao Jasenovac, ili neka revizija Jasenovca, ne znam, a nemam ni nešto volje da raspetljavam koji su izvori (koje) Vikipedije (ne bi me čudilo da hrvatska i srpska daju različite podatke).

Filip
Ovo Vaše licitiranje sa brojem žrtava najvećeg zla XX veka je neukusno i morbidno!

Naravno, Filipe, da je ni jedna dečja suza nije vredna ničeg, ali brojevi ipak govore o nečemu - u ovom slučaju o razmerama nekog zla i njegovim posledicama.

Ne ulazim u istorijske činjenice, ako su se uopšte i sami istoričari oko njih saglasili.
highshalfbooze highshalfbooze 10:17 17.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

Kao što ih je bilo i za vreme Miloševićeve strahovlade, dok se nisu opametili i masovno izašli na ulice 5. oktobra 2000!


Sada, sa ove vremenske distance, nisam baš siguran da je to bilo pametno.
Čak se i razmišljam da odem na Slobin grob da mu se izvinim što sam ga od početka pljuvao.
Jer je on ispao žrtveni jarac, za sve su okrivili njega i nastavili da rade po starom.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:07 17.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

highshalfbooze
Kao što ih je bilo i za vreme Miloševićeve strahovlade, dok se nisu opametili i masovno izašli na ulice 5. oktobra 2000!Sada, sa ove vremenske distance, nisam baš siguran da je to bilo pametno. Čak se i razmišljam da odem na Slobin grob da mu se izvinim što sam ga od početka pljuvao. Jer je on ispao žrtveni jarac, za sve su okrivili njega i nastavili da rade po starom.


Slobodan Milošević je najveći ratni zločinac u istoriji Srbije!
Njegovi saradnici su jednim delom zasluženo pred sudom za ratne zločine u Hagu, dok se drugi deo izvukao!

Na žalost, nije suđeno Slobinim najvećim podržavaocima - akademicima, književnicima, novinarima... koji su kao psi rata postali njegove pudlice!
Od svojih glasnih žica napravili su konc-logore, a od svojih rečenica - strojnice! Sve pod maskom izmišljotine Milovana Vitezovića "Dogodio se narod!".
registry_machine registry_machine 13:16 17.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

Od svojih glasnih žica napravili su konc-logore, a od svojih rečenica - strojnice

Iz tebe kao da progovara HDZ iz prve polovine devedesetih...
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:28 17.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

registry_machine
Od svojih glasnih žica napravili su konc-logore, a od svojih rečenica - strojniceIz tebe kao da progovara HDZ iz prve polovine devedesetih...


Ista ili slična retorika je bila i u SPS-u i u HDZ-u, dok su se Tuđman i Milošević odlično slagali u svojim zločinačkim naumima.

Jedan o drugom nikada nisu rekli ništa ružno, a tokom režiranog rata stalno su imali komunikaciju, najviše preko Hrvoja Šarinića, koji je često dolazio u Beograd u tajne misije!



highshalfbooze highshalfbooze 14:12 17.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

Slobodan Milošević je najveći ratni zločinac u istoriji Srbije!


To ti pričam... najlakše je tako.
A da li je moglo to sve da se desi da "srpska elita" utaborena u SANU nije huškala, isto koliko i četnička elita u rasejanju. Pa onda pripadnici lokalnih vlasti u široko poznatom regionu Karlobag - Karlovac - Virovitica, koji umesto mozga imaju surutku, a i sada se povremeno javljaju kada imaju redovite kure posipanja pepelom. I svi ti likovi okrive Slobu i time speru ljagu sa sebe. Čuj k....
freehand freehand 16:33 17.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

highshalfbooze
Kao što ih je bilo i za vreme Miloševićeve strahovlade, dok se nisu opametili i masovno izašli na ulice 5. oktobra 2000!


Sada, sa ove vremenske distance, nisam baš siguran da je to bilo pametno.
Čak se i razmišljam da odem na Slobin grob da mu se izvinim što sam ga od početka pljuvao.
Jer je on ispao žrtveni jarac, za sve su okrivili njega i nastavili da rade po starom.

Dogovori se sa Omegom, pa možete zajedno.
automatic automatic 19:18 17.10.2012

Re: Perverzija revizije istorije!

A da li je moglo to sve da se desi da "srpska elita" utaborena u SANU nije huškala, isto koliko i četnička elita u rasejanju.

a jel sanu i elita huskala i pavelica 1941. ili je samo bio rodjen kao monstrum?

49 41 49 41 21:12 15.10.2012

Taj gore desno

- na slici; nije znao sta se desava u Jugoslaviji.

Ko se s kim kolje i protiv koga.

Poslao je svog licnog izaslanika, sa suvim zlatom; da pomogne "njihovu stranu".
Licni izaslanik, je procenjivao, procenjivao,...
i na kraju zakljucio; kao sto u svakom ratu biva - narocito na Balkanu
-Lud zbunjenog.

Zakopao je zlato u zapadnoj Srbiji.

Negde, '68. taj isti izaslanik je dosao; otkopao zlato i preko Segedina i Budimpeste ga odneo.
Naravno, imao je logisticku podrsku - prilikom prelaska granice.
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:55 15.10.2012

Re: Taj gore desno

Taj gore desno je ipak znao šta se dešava u Jugoslaviji, ali je problem u tome što Vi ne znate istoriju! Zato više čitajte istorijske spise, nikad nije kasno!
predatortz predatortz 11:01 16.10.2012

Sramno!

Ironijom sudbine, Draža Mihailović je i u okviru vlastite porodice bio na pogrešnoj, kolaboracionističkoj strani. Jedan sin je pristupio četnicima i poginuo, dok su drugi sin i ćerka bili u partizanima, da bi po okončanju rata zasnovali svoje porodice i doživeli spokojnu starost. Dakle, zahvaljujući antifašističkom opredeljenju ćerke i sina, Draža Mihailović ima svoje potomke u sadašnjoj Srbiji.


Ovo je nešto najružnije što je do sada napisano na Blogu B92!

Filip Mladenović Filip Mladenović 13:13 16.10.2012

Re: Sramno!

predatortz
Ironijom sudbine, Draža Mihailović je i u okviru vlastite porodice bio na pogrešnoj, kolaboracionističkoj strani. Jedan sin je pristupio četnicima i poginuo, dok su drugi sin i ćerka bili u partizanima, da bi po okončanju rata zasnovali svoje porodice i doživeli spokojnu starost. Dakle, zahvaljujući antifašističkom opredeljenju ćerke i sina, Draža Mihailović ima svoje potomke u sadašnjoj Srbiji.Ovo je nešto najružnije što je do sada napisano na Blogu B92!


Istina nikada ne može da bude sramna!
predatortz predatortz 13:19 16.10.2012

Re: Sramno!

Filip Mladenović
predatortz
Ironijom sudbine, Draža Mihailović je i u okviru vlastite porodice bio na pogrešnoj, kolaboracionističkoj strani. Jedan sin je pristupio četnicima i poginuo, dok su drugi sin i ćerka bili u partizanima, da bi po okončanju rata zasnovali svoje porodice i doživeli spokojnu starost. Dakle, zahvaljujući antifašističkom opredeljenju ćerke i sina, Draža Mihailović ima svoje potomke u sadašnjoj Srbiji.Ovo je nešto najružnije što je do sada napisano na Blogu B92!


Istina nikada ne može da bude sramna!


Može, ako je neko iskrivljeno i zlurado predstavlja.
Ti to upravo radiš.

Uzgred, veličaš ideologiju koja je planeti nanela štete koliko i nacistička.
Koja je razlika između Staljinovih i Hitlerovih logora?
Aha, Staljin je bio antifašista! Onda je sve ok...
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:06 16.10.2012

Re: Sramno!

predatortz

Filip Mladenović

predatortzIronijom sudbine, Draža Mihailović je i u okviru vlastite porodice bio na pogrešnoj, kolaboracionističkoj strani. Jedan sin je pristupio četnicima i poginuo, dok su drugi sin i ćerka bili u partizanima, da bi po okončanju rata zasnovali svoje porodice i doživeli spokojnu starost. Dakle, zahvaljujući antifašističkom opredeljenju ćerke i sina, Draža Mihailović ima svoje potomke u sadašnjoj Srbiji.Ovo je nešto najružnije što je do sada napisano na Blogu B92!Istina nikada ne može da bude sramna!Može, ako je neko iskrivljeno i zlurado predstavlja. Ti to upravo radiš.Uzgred, veličaš ideologiju koja je planeti nanela štete koliko i nacistička.Koja je razlika između Staljinovih i Hitlerovih logora?Aha, Staljin je bio antifašista! Onda je sve ok...


Na fotografiji prezentiranoj sa ovim blogom su saveznici u II svetskom ratu Ruzvelt i Čerčil. Blog govori o jednom oslobodilačkom pokretu i antifašizmu u Jugoslaviji tokom II svetskog rata i nikako se ne odnosi na komunističku strahovladu, uspostavljenu izigravanjem sporazuma Tito-Šubašić i ukidanjem višestranačja u periodu od 1945-1946.

Staljin jeste bio zver i zločinac, ali ne smemo zaboraviti herojsku ulogu Crvene armije tokom II svetskog rata i veliki broj izginulih Rusa u borbi protiv fašizma!

Zato nemojte manipulisati i podmetati mi ono što nisam napisao ni mislio u blogu!
predatortz predatortz 15:16 16.10.2012

Re: Sramno!

Staljin jeste bio zver i zločinac,


Kao i Hitler.

Kao i onaj koji je uspostavio
komunističku strahovladu, uspostavljenu izigravanjem sporazuma Tito-Šubašić i ukidanjem višestranačja u periodu od 1945-1946.


Veličina DM je u tome što je sve tri stvari pokušao da izbegne, odnosno da poštedi narod pogubnog delovanja nabrojanih.

Dovijao se kako su mu prilike nalagale. Verovao mu nije niko od nabrojanih.
Ali činjenica da je streljan bez zapisnika, bez znanog mesta izvršenja, bez svedoka i sahranjen ko zna gde, govori o tome da su te tvoje 'antifašističke vlasti' imale štošta da taje i falsifikuju u vezi sa njim.

Ništa ja ne podmećem. Ja ukazujem na nelogičnosti.
Ti i još par blogera pokušavate da jednu, u osnovi zločinačku, ideologiju sagledavate samo kroz prizmu antifašizma.
Uz bedan izgovor da sve što je bilo pre i nakon WWII nebitno za ovu priču.
To je bedno kao i pokušaj pravdanja Hitlera periodom ekonomskog progresa nemačkih građana tokom njegove vladavine, a pre rata.
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:53 16.10.2012

Re: Sramno!

Opet podmećete, opet zamenjujete teze, po staljinističkom principu "AKO NIJE SA NAMA, ONDA JE PROTIV NAS!"

Ovim blogom se ništa ne opravdava, ne traži se nikakav izgovor, već se samo konstatuju ISTORIJSKE ČINJENICE, citiranjem zaključaka Savezničkih konferencija u Teheranu i Jalti i odlomaka tajnih depeša Ruzvelta i Čerčila, da je Jugoslavija tokom II svetskog rata imala JEDAN, a ne dva oslobodilačka pokreta.
I da 7. jula 1941. u Beloj Crkvi nije pucao Srbin na Srbina, već jedan antifašista u uniformisanog predstavnika nacističke, okupatorske vlasti!
gedza.73 gedza.73 18:42 16.10.2012

Re: Sramno!

Filip
samo konstatuju ISTORIJSKE ČINJENICE,


Filip
citiranjem

Oket, onda.
Pakt Ribbentrop-Molotov (njem.: Hitler-Stalin-Pakt)

Međusobni pakt o nenapadanju bio je na snazi do početka Operacije Barbarossa 22. lipnja 1941. god. kada je Njemačka napala SSSR.

Iako je službeno bio označen kao "pakt o ne napadanju", ovaj sporazum obuhvaćao je i tajni protokol kojim je izvršena podjela interesnih sfera u nezavisnim zemljama Finskoj, Estoniji, Latviji, Litvi, Poljskoj i Rumunjskoj. Tajni protokol je eksplicitno predviđao "političke i teritorijalne promjene" u dijelovima navedenih zemalja što je ovaj sporazum pretvorilo u agresivni vojni savez usprkos njegovom službenom nazivu. Kao posljedica ovog sporazuma sve navedene zemlje su napadnute i okupirane, bilo od strane Njemačke, bilo od strane SSSR-a


Tjedan dana dana nakon potpisivanja sporazuma, 1. rujna 1939. godine Njemačka je napala Poljsku. U skladu s odredbama tajnog protokola sovjetske snage su 17. rujna ušle u istočnu Poljsku i okupirale teritorij koji je prema sporazumu predstavljao sovjetsku interesnu sferu.
Okupirani teritoriji su postali republike u sastavu Sovjetskog Saveza. Protu-sovjetsko lokalno stanovništvo je likvidirano a u novim pograničnim područjima provedeno je etničko čišćenje. Velik broj ljudi je pogubljen, dok je na stotine tisuća protjeran u azijski dio Sovjetskog Saveza ili u gulage u kojima su mnogi izgubili život.


Prati sad fabulu radnje.
nemci napadaju Srbiju u aprilu.
Španski borci, antifašisti tihuju.
Nit' napadaju nit' pucaju na 'proklete fašističke saradnike' džandare.
Jer se zna da je Capo dei tutti Capi potpisao sporazum o nenapadanju.
Idemo opet na citat
Treći Reich prekršio je sporazum o ne napadanju kada je 22. lipnja 1941. godine počeo Operaciju Barbarosa i napao Sovjetski Savez.


(Lipanj je mesec jun prim.aut)

A onda KABOOM! Srpski komunisti dobijaju mig (wink, wink) neki dan kasnije i odjednom postaju antifašisti.

predatortz predatortz 18:46 16.10.2012

Re: Sramno!


Prati sad fabulu radnje.
nemci napadaju Srbiju u aprilu.
Španski borci, antifašisti tihuju.


Gedžo, ti znaš koliko te cenim. Ali, neću se složiti oko ovog tihovanja.
Naime, u aprilskom ratu komunisti su aktivno radili na razbijanju vojske, pozivajući na dezerterstvo.
Dakle, uzeli su aktivno učešće pomažući Nemcima.
Da se ne lažemo ,kraljeva vojska bi kapitulirala i bez tih aktivnosti, ali one su zanimljive sa aspekta komunističkog 'antifašizma' do napada na SSSR.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:05 16.10.2012

Re: Sramno!

Istina nikada ne može da bude sramna!


E pa ako je i od tebe Filipe mnogo je.

Ti trazis od nekog kome su sve osim golog zivota uzeli, da bude zahvalan zlocincima za taj goli zivot jer su im i njega mogli uzeti.
To jeste sramno Filipe.

Da li su Drzaini sin i cerka bas dobrovoljno otisli u partizane ili nisu mozemo da mislimo i ovako i onako ( i Kalabiceva cerka je bila izvesno vreme u partizanima, prisiljena je bila na to, naravno) ali ne mozes ni ti poreci cinjenicu da su ih komunisti zatvorili i mucili u najuzasnijim logorima (goli otok i sveti grgur) a ti trazis da budu zahvalni sto imaju potomstvo.
Bedno Filipe, bas bedno.
predatortz predatortz 19:08 16.10.2012

Re: Sramno!


Da li su Drzaini sin i cerka bas dobrovoljno otisli u partizane ili nisu mozemo da mislimo i ovako i onako ( i Kalabiceva cerka je bila izvesno vreme u partizanima, prisiljena je bila na to, naravno) ali ne mozes ni ti poreci cinjenicu da su ih komunisti zatvorili i mucili u najuzasnijim logorima (goli otok i sveti grgur) a ti trazis da budu zahvalni sto imaju potomstvo.


Nisam imao ni volje ni snage da pišem ovo što si napisao. Jer, kada se čovek spusti na taj nivo da piše o 'zahvalnosti da neko ima potomstvo', svaki racionalan razlog za dalji razgovor sa njim prestaje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:14 16.10.2012

Re: Sramno!


Nisam imao ni volje ni snage da pišem ovo što si napisao. Jer, kada se čovek spusti na taj nivo da piše o 'zahvalnosti da neko ima potomstvo', svaki racionalan razlog za dalji razgovor sa njim prestaje.


Ma i ja nisam mislio da se vise ovde javljam imajuci u vidu da se ipak radi o Filipu kome sam spreman mnogo toga da oprostim.
Cesto mi deluje decije zanesen pa mi nekad bude i simpaticna ta zanesenost i njome objasnjavam dosta toga.
Pomislio sam cak i da je uvideo da je preterao tvrdeci da Mihailovici treba da budu zahvalni komunistima, ali kad sam video da jos i insistira na tome morao sam da napisem.
gedza.73 gedza.73 19:23 16.10.2012

Re: Sramno!

Gedžo, ti znaš koliko te cenim.



Dakle, uzeli su aktivno učešće pomažući Nemcima

Šinko, ukopavanje!!


Očekuj združeni napad antifašističkih i španskih snaga pod komandom Filipa Velikog.
predatortz predatortz 19:30 16.10.2012

Re: Sramno!

Šinko, ukopavanje!!

Očekuj združeni napad antifašističkih i španskih snaga pod komandom Filipa Velikog.




A, ne!
Jednom su me zajebali sa tim ukopavanjem, kao da je WWI!
Od tad imam problema sa kostima.
Samo gerilska taktika:
Udri i nestani!
Kad se opuste, udri opet!
Filip Mladenović Filip Mladenović 19:53 16.10.2012

Re: Sramno!

Mnoge porodice u Srbiji, naročito u mojoj Šumadiji, tragično su se delile: jedni su odlazili u partizane, a drugi u četnike. Najbolji drugovi, kolege sa fakulteta su se razilazili zbog različitih ideoloških uverenja. To je ljudski!

Oni koji su snagom svojih uverenja otišli u partizane, tj. pristupili narodno-oslobodilačkom pokretu, bili su na pobedničkoj strani istorije, među saveznicima, oličenim pre svega u Amerikancima, Britancima i Rusima. Zahvaljujući tom narodno-oslobodilačkom, antifašističkom pokretu, Srbija je sebe upisala u istoriji na pobedničkoj strani i to niko ne može osporiti.
Svaki poginuli Srbin u redovima narodno-oslobodilačkog pokreta tokom II svetskog rata simbolički prestavlja temelj moderne, ujedinjene Evrope, oslobođene totalitarizma i nasilja.
Ta činjenica je moralni i politički kapital za naše potomke, među kojima su i oni čiji je pradeda ili čukundeda bio Draža Mihailović!
sevarlica sevarlica 20:38 16.10.2012

Re: Sramno!

Ovim blogom se ništa ne opravdava, ne traži se nikakav izgovor, već se samo konstatuju ISTORIJSKE ČINJENICE


ISTORIJSKE ČINJENICE, koje ni jedan pro-crvendać na Blogu B92 NIKADA nije uspeo da opovrgne, a vezane su za datu temu, su sledeće:

Činjenica 1: Partizani pomažu razbijanje Jugoslavije i rovare u vojnim redovima

Činjenica 2: "Jugoslovenski" partizani u rat ulaze kada im je napadnuta prava domovina, ona ideološka...

Činjenica 3: Srbija NIKADA ni pre ni tokom rata nije bila pro-komunistička.

Činjenica 4: Sporazum među četnicima i partizanima je raskinut izdajom od strane partizana, čak šta više, partizani su mogli biti zgaženi na Trešnjici, ali je većina četničkih generala, naređenje da napadnu Užice smatralo nacističkom podvalom, te se nisu ni odazvali.

Činjenica 5: Partizani, koji su pretežno bili rodom iz drugih delova Jugoslavije su "akcije" izvodili pretežno po Srbiji i pretežno u oblastima gde su imali slabu podršku. Tako su žrtvovali Srbe koji im nisu bili naklonjeni. Nisu toga bili svesni oni na terenu, ali su Tito&co bili poprilično.

Činjenica 6: Sremski front i proboj su nastavak obračuna sa Srbijom, jer je pola šumadijske i beogradske mladeži stradalo tamo.

itd.
itd.
itd.
sevarlica sevarlica 20:40 16.10.2012

Re: Sramno!

Filip Mladenović
Mnoge porodice u Srbiji, naročito u mojoj Šumadiji, tragično su se delile: jedni su odlazili u partizane, a drugi u četnike. Najbolji drugovi, kolege sa fakulteta su se razilazili zbog različitih ideoloških uverenja. To je ljudski!

Oni koji su snagom svojih uverenja otišli u partizane, tj. pristupili narodno-oslobodilačkom pokretu, bili su na pobedničkoj strani istorije, među saveznicima, oličenim pre svega u Amerikancima, Britancima i Rusima. Zahvaljujući tom narodno-oslobodilačkom, antifašističkom pokretu, Srbija je sebe upisala u istoriji na pobedničkoj strani i to niko ne može osporiti.
Svaki poginuli Srbin u redovima narodno-oslobodilačkog pokreta tokom II svetskog rata simbolički prestavlja temelj moderne, ujedinjene Evrope, oslobođene totalitarizma i nasilja.
Ta činjenica je moralni i politički kapital za naše potomke, među kojima su i oni čiji je pradeda ili čukundeda bio Draža Mihailović!


Zajebi nas posleratnih propagandnih pamfleta. Posebno ovih koji su ispisani tuđom krvlju! Treba da se stidiš...
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:50 16.10.2012

Re: Sramno!

Vi treba da se stidite što ovde na blogu demonstrirate brutalno falsifikovanje istorijskih činjenica i abolirate od odgovornosti bradate zveri, koje su za vreme II svetskog rata klale decu i silovale žene po Šumadiji! Da ne pominjem Bosnu i Hrvatsku!

Vaša bezočnost ravna je današnjoj izjavi ratnog zločinca Radovana Karadžića pred haškim Tribunalom, da ga ne treba osuditi, već nagraditi!
registry_machine registry_machine 12:07 16.10.2012

...

Poštovani gospodine Bajiću, nadam se da sam Vam ovim otvorenim pismom barem malo pomogao da budete još kreativniji i uspešniji u svom umetničkom angažmanu. Sve najbolje!

I sta kaze Bajic, sta vam je odgovorio?
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:09 16.10.2012

Re: ...

registry_machine
Poštovani gospodine Bajiću, nadam se da sam Vam ovim otvorenim pismom barem malo pomogao da budete još kreativniji i uspešniji u svom umetničkom angažmanu. Sve najbolje!I sta kaze Bajic, sta vam je odgovorio?


Sačekaću neki novi intervju sa Radošem Bajićem u domaćoj štampi. Koliko sam saznao, jedna koleginica se baš sprema da napravi razgovor sa njim i da ga detaljnije propita šta misli "o dva oslobodilačka pokreta".
Hansel Hansel 15:58 16.10.2012

Re: ...

A, Filipe, ako mislite da ima nešto sporno (ja stvarno, ali - stvarno nemam dovoljno znanja u koje bih mogao da se pouzdam da bih bilo šta s nekom sigurnošću rekao, a u porodičnoj istoriji u II sv. ratu imam "samo" zarobljene od strane Bugara i slate na prinudni rad u Bugarsku i Nemačku), ti, tvoja koleginica... što se opet ne ohrabrite i pitate onoga ko Bajićevu seriju finansira - je li to RTS (a kad kažem "RTS", mislim "Tijanić" ) ili sam ja nešto pobrkao?
Filip Mladenović Filip Mladenović 16:45 16.10.2012

Re: ...

Hansel
A, Filipe, ako mislite da ima nešto sporno (ja stvarno, ali - stvarno nemam dovoljno znanja u koje bih mogao da se pouzdam da bih bilo šta s nekom sigurnošću rekao, a u porodičnoj istoriji u II sv. ratu imam "samo" zarobljene od strane Bugara i slate na prinudni rad u Bugarsku i Nemačku), ti, tvoja koleginica... što se opet ne ohrabrite i pitate onoga ko Bajićevu seriju finansira - je li to RTS (a kad kažem "RTS", mislim "Tijanić" ili sam ja nešto pobrkao?


Uprkos činjenici što sam više puta od PR službe RTS-a i Upravnog odbora RDU RTS tražio da se na sajtu RTS-a objave finansijski izveštaji o poslovanju Javnog medijskog servisa Srbije za 2009, 2010. i 2011. godinu, što je ne samo zakonska, već i moralna obaveza prema TV pretplatnicima, do danas ništa od toga nije publikovano na sajtu www.rts.rs!

Umesto toga, na tom sajtu se mogu naći samo informacije o poslovanju zaključno sa 2008. godinom:

ИЗВЕШТАЈИ

Финансијски извештаји 31 децембра 2008. године и Извештај независног ревизора (PDF формат)

Најава Финансијског ивештаја за 2007 годину (PDF формат)
Финансијски извештаји 31. децембра 2007. године и Извештај независног ревизора (PDF формат)

Извештај овлашћеног ревизора о пословању РДУ РТС за период
од 01.05. до 31.12 2006. године (PDF формат)

Hansel Hansel 14:58 17.10.2012

Re: ...

Nisi me razumeo, mislio sam da pitate finansijera zašto finansira nešto zašta mislite da je promašaj.

O odsutnosti finansijskih izveštaja sa sajta RTS-a pisao sam i ja, a i malopre sam, ne znajući još za ovaj tvoj odgovor (nisam otvarao blog) gotovo istovetan komentar ostavio na blogu poverenika Šabića, samo vezujući se za onaj Tijanićev odgovor "Kuriru", u kome on (formalno ne on, tekst je nepotpisan, ali stil je očigledno njegov) besramno kaže da finansijski izveštaji postoje na sajtu.
tyson tyson 22:49 16.10.2012

Ne foliraj se!


Sve vas otvorene i prikrivene pristalice komunističkog zla treba popisati, i kao društvenu opasnost potrpati u istu žicu sa braćom po oružju neonacistima i ostalim ološem koji udara u temelje ljudskih prava i sloboda. Odvojiti kukolj od žita. Pa se tamo preganjajte čija je srcu mila ideologija pobila više ljudi i nanela više zla.






freehand freehand 22:53 16.10.2012

Re: Ne foliraj se!

tyson

Sve vas otvorene i prikrivene pristalice komunističkog zla treba popisati, i kao društvenu opasnost potrpati u istu žicu sa braćom po oružju neonacistima i ostalim ološem koji udara u temelje ljudskih prava i sloboda. Odvojiti kukolj od žita. Pa se tamo preganjajte čija je srcu mila ideologija pobila više ljudi i nanela više zla.







Uuuu...
Ode uvo!
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:13 16.10.2012

Re: Ne foliraj se!

Sa ovakvim rečnikom, a još više sa predlogom gde se pominje žica, Vi ste se sami svrstali među nacističke i komunističke zločince.

A ovo je samo jedan blog o antifašizmu i perverznoj reviziji istorije!
tyson tyson 12:49 17.10.2012

Re: Ne foliraj se!

A ovo je samo jedan blog o antifašizmu i perverznoj reviziji istorije!

Upravo tako. O jednoj perverznoj reviziji istorije.



Filip Mladenović Filip Mladenović 13:01 17.10.2012

Re: Ne foliraj se!

tyson
A ovo je samo jedan blog o antifašizmu i perverznoj reviziji istorije!Upravo tako. O jednoj perverznoj reviziji istorije.


Da, u režiji Radoša Bajića!
tyson tyson 16:18 17.10.2012

Re: Ne foliraj se!

Da, u režiji Radoša Bajića!

Mhm, da...



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana