Zabava| Život

[76] Intima

bojan ljubomir jugovic RSS / 20.10.2012. u 19:46

F60_zpsa1122c65.jpg (Pokušavam da) Sviram otkad znam za sebe.

      U kulturno-umjetničkim društvima, na rok gitarijadama, igrankama u domovima kulture, brucošijadama, bajkerskim motorijadama, svetosavskim školskim priredbama,  u gluvim sobama studija, žurkama, slavama, parkovima, po mračnim, zagušljivim garažama, u četiri zida, na YouTube-u.

      Ali kad se sve sabere, ruku na srce, to moje muziciranje je više neka vrsta intime, (pre)sabiranja, razgovora sa samim sobom - najblaže rečeno - lične terapije, nego što bi zapravo trebalo da bude: kvalitetna muzika i inspiracija za druge, energetska razmjena, utjeha, kolektivna terapija ili biznis - što muzika danas postavlja sebi za jedan od, ako ne i primarnih, ciljeva.

      Pripremajući video za jedan brimingemski trio i drugi za beogradske Hipnagoge, čiji kvalitet muzike, pored ostalih bendova koje volim, u meni duboko odzvanjaju kao neki moji neostvareni snovi - iskoristio sam ljetos priliku da brzinski, na gitari osrednjeg kvaliteta, bez priprema i sa skromnim fotoaparatom diletantski zabilježim nešto što sam smislio, više se i ne sjećam kad, ranih devedesetih.

      Eto, čisto da se ne zaboravi ili da naknadno „opravda" utrošen trud i rad, dok mi još treperi i vrzma se u šakama i po glavi.

      Ali svirajući Intimu, tako se zvao instrumental, on me, neizbježno, vratio u to vrijeme prvih pokušaja da se savlada instrument - prisjetio sam se svog prvog (i jedinog) nastavnika gitare u Osnovnoj muzičkoj školi u Prnjavoru, Vlade Cvijetića, koji je bio sasvim kul tip - imao je totalno opušten pristup vođenja nastave, ne da mu disciplina nije bila bitna ili da je bio neprofesionalan - već je sasvim opušteno tolerisao htjenja onih mladih rokom inficiranih drndadžija, u koje sam se i sam ubrajao, koji su čupavi sa musavim kajdankama pod miškom zalazili u taj duboki, mračni memljivi hodnik škole, na čijim su zidovima pri ulaznim vratima zaslužano i s pravom visile i blistale plakete i nagrade uzornih, požrtvovanih đaka, osvojene na regionalnim takmičenjima muzičkih škola.

      Cvijetić je povremeno, u slobodno vrijeme i sam svirao tzv. „tezge", rasturao trilere i ostale tezgaroške cake na klavijaturama u narodnjačkim svadbarskim orkestrima da bi dodatno svojoj porodici obezbjedio egzistenciju, pa nije bio u pravom smislu gospodin nastavnik, kakvih je zaista bilo i koje su krasile akademske titule, članstvo u  ozbiljnim kamernim i većim orkestrima ali i, kako su drugi pričali, strogo pa čak i potcjenjivačko ophođenje sa malim, više ili manje talentovanim i vrijednim polaznicima. I baš zbog te opuštenosti, svog nastavnika Vladu sam zaista i volio.

      Elem, jednom prilikom došavši iz škole, u kratkoj pauzi između zakazanog časa u muzičkoj, u kuhinji, iz tepsije prekrivene mirišljavom crveno-bijelom kariranom krpom, tek da nešto prezalogajim, smlatio sam na brzinu dva-tri salnjaka, kiflice koje je u to vrijeme pravila moja majka, nešto na bazi brašna, jaja, mljevenog sala i ukusne domaće marmelade od šljiva - o čijim sastojcima, izuzev potonje, ja tada nisam imao pojma. (!) Zgrabio sam kajdanke i knjige i pohitao na nastavu u tada oronulu školu kod Doma zdravlja.

224425_4567526782204_1341092733_n.jpg      Počeo čas, Cvijetić po običaju svojom crvenom hemijskom olovkom pomno prati i kontroliše takt po takt šta to ja nisam ili jesam korektno u međuvremnu spremio kod kuće, a ja po običaju gledam da što više blefiram i improvizujem ne oslanjajući se na otvorenu zbirku crvenih korica Vjekoslava Andrée-a. Čuje on kristalno jasno, nema tu ništa od tačnog izvođenja i poštovanja Francisca Tárrege kao uvaženog autora djela, pa presjeca namjerno šeretskim tonom:


- `De, ti men` reci, da ti nisi, b`an, bio negdje gdje se okreću krmci na ražnju?

- Nisam, druže nastavniče. Došao iz škole pa pravo kod Vas na čas - plahovito i zbunjeno odgovaram.

- Hmm...

Pauza. Vidim ja, neka misterija. I njemu i meni.

- A da nisi usput jeo roštilj, ćevape, neko pečenje dole na pijaci, a?

images?q=tbn:ANd9GcSZ2wh_gjokc3Wrwyi5ZSgp0qN1HzfjMvEoLqdVvaeWjnKbwrCxMa, mislim se, šta mu je sad, kakvo pečenje, kakav roštilj te sad spopao, nemam pojma o čemu priča, i vraški se trudim da, onako preznojen i fokusiran, ali ipak nepripremljen, ukapiram nešto što se samo disciplinom i redovnim radom dalo prethodne sedmice „svariti" i eventualno preći na novo gradivo.

- A šta si doručkovao?

- Iskren da budem nisam stigao ništa... Ali sjetim se kiflica. - ...pojeo sam dva salnjaka.

- Aaaa pa to je, vidim ja nešto meni mirišee - razgalio se Vlado.

       A u to vrijeme, na časove dolazila je jedna veoma lijepa, pristojna i kulturna djevojka koja je isto pohađala gitaru kod Vlade a ja onako stidljiv čim bi ona ušla, jer je pedantno dolazila na časove i prije vremena, ja bih se smrzao i ućutao kao zaliven. Dopadala mi se.

      - Vidiš ti, moja ti, ove dugokose rokere, ništa neće da vježbaju tz, tz, tz - u šali se jadao Cvijetić starijoj učenici i zapisivao u školsku knjižicu šta treba da se ponovi za finalni ispit. O takmičenjima, bar što se mene tiče, nije bilo ni govora. Jedino kad bi se pikale neke nepostojeće Slashando Sor-ove Etide, Eric Claptárregova Layla u c# molu za gitarski duo ili Varijacije na temu Ulaska u Harem čačanskog boema Jaraka u interpretaciji R.M.Točkogovie.

      - Hvala nastavniče, vidimo se u ponedeljak. Doviđenja! - učtivo se pozdravljam, kupim svoje papire, pomalo treperim od nesigurnosti zbog mogućih dodatnih kritika i gledam da se što prije dočepam vrata i šmugnem iz učionice. Konačno, hvatam se za spasonosnu kvaku, ali dok otvaram vrata, a ljepotica rasprema svoje vježbanke, neizostavno iza mojih leđa dopire Vladin pedagoško-tezgaroški glas:

      - Važi Bojane, samo de bogati, nemoj više da se prije časa nadereš čvaraka!

Ona se osmijehuje a ja stojim ukopan kao tikvan i crvenim se od blama.

      - I Taregi se b`an usta ovlažila! - namjerno me šeretski potapa Vlado.

 

 

 

 



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

marco_de.manccini marco_de.manccini 19:56 20.10.2012

!

добра збирка ова црвена, одлична, и она плава такође!
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 20:10 20.10.2012

Re: !

Dan danas ih imam, ali kupusave i bez korica i
morao sam da nazovem prijatelja Jakova da pitam
za ime autora da bi potražio ilustraciju na netu!
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:11 20.10.2012

Re: !

па како разликујеш која је плава а која црвана кад немаш корице?
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 20:50 20.10.2012

Re: !

Pa po salnjacima Šalu na stranu, nisu mi pri ruci ni jedna, crvena je zasigurno znam knjiga po kojoj smo radili program u osnovnoj školi - i dan danas neke, doduše traljavo, znam da sviruckam a plava, to je dodatna literatura, sa nešto preklopljenim sadržajem i odabranim javascript:;kompozicijama.

Htio sam samo da kažem da bez obzira što vremenom skidanjem kojekakve muzike - pomisliš da si kao samouk ili da je ovaj ili onaj uticao na tvoje poimanje instrumenta eto, desi se da, zaboraviš da je ipak tako jedan nastavnik, kao meni Vlado - pokazao i utvrdio s tobom elementarne stvari. Ali diletant sam, bez daljnjeg.

edit:
ma sve ima na netu
Vjekoslav Andree Zbirka kompozicija za gitaru pdf
mariopan mariopan 20:16 20.10.2012

..

Kad smo kod intime i kad si već otvorio dušu, jel ta mala slatka devojčica ikada probala salenjake, onako sa "izvora" ?

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 20:54 20.10.2012

Re: ..

Ostavio sam utisak nekoga ko se "naderao čvaraka" Ko zna šta je pomislila. Mariopan
mariopan mariopan 21:13 20.10.2012

Re: ..

bojan ljubomir jugovic
Ostavio sam utisak nekoga ko se "naderao čvaraka" Ko zna šta je pomislila. Mariopan




Ko zna, možda je samo bila jako stidljiva da pita, takve su te gracke gospoj'ce. Dok se one ohrabre nema ni čvaraka ni salenjaka.

Htio sam samo da kažem da bez obzira što vremenom skidanjem kojekakve muzike - pomisliš da si kao samouk ili da je ovaj ili onaj uticao na tvoje poimanje instrumenta eto, desi se da, zaboraviš da je ipak tako jedan nastavnik, kao meni Vlado - pokazao i utvrdio s tobom elementarne stvari. Ali diletant sam, bez daljnjeg.


U tvom tekstu čitam mnogo ljubavi i humora prema vama učenicima, kod tvog učitelja Vlade, a to je onaj delić čarolije koji mnogi nastavnici nemaju.
Očigledno ti je baš na vreme dodao zrnce čarolije, ono pravo znanje, u tom trenutku najpotrebnije, a posle je ionako sve samo na tebi.

Mnogi "diletanti" su postigli izuzetne rezultate samo zato što su voleli to što rade, na mnogim poljima umetnosti..i još ako su imali učitelja Vladu ?

blue92 blue92 21:39 20.10.2012

ljubav KA






Vidi Bojane, Peter nema "pravu" gitaru (ovu je sam napravio),
nije imao učitelja,
ne zna (ni strane jezike, ni) tekstove pesama,
pa ipak, SVE je tu.

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 21:45 20.10.2012

Bravo!

Tako je. Super za link. I ova je sjajna!
blue92 blue92 22:14 20.10.2012

Re: Bravo!


da, znam, sa tog linka što si zakačio sam i skinula fotku koju sam "prilepila" na "la vie en rose"

jedno sam veče naletela na njega u šetnji, i ostala sat vremena zaneseno slušajući
nažalost, nisam imala kameru kod sebe.

kada sam teška srca krenula kući (zato što mi je bilo hladno)
spustila sam s puno poštovanja nešto novca u nekakvu kutiju ispred njega
a on.. poklonio mi je cd koji je izvukao iz neke musave kese
(ne kao nadoknadu za novac, već kao nadoknadu za oduševljeno slušanje)

na youtube sam "podigla" 4 pesme.
mislim da ću ovih dana i ostale.

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 22:23 20.10.2012

Re: Bravo!

Hej, super si uradila! Oblik gitare je ćaknut - dopada mi se.

Ima zaista divnih ljudi na ulicama - zimus sam se smrznuo kao pppp snimajući neke kadrove u snijegom zavejanoj Banjaluci - i u Gospodskoj po to istoj temperaturi tip svira li svira - doduše na razglasu i sa rukavicama isječenim tako da samo otkrivaju prste ali bez obzira - užasno hladno.

Elem, Džarmuš sprema novi film - i upravo tako je prije par godina sreo Josefa Van Vizema, lautistu s kojim je uradio muziku za "Only lovers left alive" - nabasao na njega na ulici - a ovaj mu tutnuo cd u šake, ko veli, poslušaj. Napravili su sjajan spoj anahronog zvuka laute i psihodelične distorzirane gitare...
blue92 blue92 22:39 20.10.2012

Re: Bravo!

a eto.. pomalo žalim što nisam ni Džim, a bogami ni Džarmuš

jer, Peter je zaslužio mnogo više pažnje (više od 4 upload-a)
zapravo, to njegovo srce iz kojeg peva i svira

mada, ne mislim da bi se tako zanesen snašao i da sam Džim ili bar Džarmuš

cd mi je poklonio jer sam upadljivo bila očarana i zahvalna publika,
i kao takva, naravno, zaustavila još priličan broj prolaznika..

pojedine deonice sam zviždukala sa njim.
neverovatno lepo muzičko iskustvo..
a svačega sam se i nagledala i naslušala,
(mislim, imam sa čim da "uporedim" )
a sve sedeći na klupi, nekako ukoso od njega..

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 23:00 20.10.2012

Re: Bravo!

jer, Peter je zaslužio mnogo više pažnje (više od 4 upload-a)
zapravo, to njegovo srce iz kojeg peva i svira


Kad nekad budeš raspoložena napiši blog i drage volje ga postiram.
O Sole mio - divan mu je glas. Da li izvodi nešto svoje pored obrada?
blue92 blue92 11:40 21.10.2012

Re: Bravo!

Da li izvodi nešto svoje pored obrada?


Ne znam.
Ustvari, znam.
Znam da je Sve Što Izvodi njegovo do poslednjeg akorda, pa čak iako su to Beatlesi

Njegova je pesma ISKRENA i zato očarava.
Mislim, Nije ti bilo bitno što "lupeta" tekst, jel da.. **

Potpuno predavanje pesmi i iskrenost su "nacrtali" sve nedostajuće.

E, zato sam se ja duboko naklonila pred njim. Zapravo, pred tom iskrenošću.


Nedostatak iskrenosti je velika boljka svakog, pa i umetničkog izraza.
NAROČITO umetničkog.
Mislim.. od bankara baš i ne očekujem tako što, mada bi bilo krasno :)

Ali, kad neko piše, ili izvodi pesmu, kad peva, kad slika, kad glumi..
ŠUPLJE mu je to - ako nije celim srcem ušao,
ako je ostavio neku pretkomoru za kalkulaciju bilo koje vrste..
if you know what i mean..

Srce nije organ. Srce je.. eh, ko će sad još i to...

** ja poslovično ne znam tekstove pesama (mada, lepo pevam ) i.. zato retko pevam.
par dana nakon šoka zvanog Peter pevala sam, najčešće u kolima, ma savršeno!
pustila mašti na volju, izmišljala neke svoje tekstove, i bilo je fe no me nal no :)
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 16:55 21.10.2012

Re: Bravo!

Apsolutno saglasan!
margos margos 10:38 23.10.2012

Re: Bravo!

par dana nakon šoka zvanog Peter pevala sam, najčešće u kolima, ma savršeno!
pustila mašti na volju, izmišljala neke svoje tekstove, i bilo je fe no me nal no :)

Mene nahvatalo u parku dok šetam pse da pevaaaaam, pa mi prosto muka kad sretnem nekog poznatog što moram da prekinem. Kad prolazim pored nepoznatih, samo se malo utišam. :)
blue92 blue92 22:35 23.10.2012

Re: Bravo!

margos


pusti ti njih i šta će da misle, i samo pevaj bez utišavanja, možda se prime :)
i ja pevuckam kad god se setim.. pre neki dan sam pod OVIM raspištoljenim oktobarskim suncem, a to je ono kad topli zraci "lete" u efe (fudbalski rečeno), u šetnji pevala:
sunshine, you are my sunshine.. (sunce, ti si moje sunce)


i evo čega sam se SAD setila: pre par godina sam izlazeći iz zgrade gde sam bila u poseti, čula moćan ženski vokal, znaš one što ti keže jožu

prvo sam bila zbunjena, odakle dolazi, ma ne liči da je radio - sto pitanja mi je prohujalo medj ušima koje su UŽIVALE..

to je inače preterano miran kraj, malo ljudi igde.. kad ono: trotoarom je ka meni išla devojka i pevala neku narodnu bugarsku pesmu, iz sveg glasa.
znaš šta znači: iz sveg glasa. e, pa tako :)
imala je slušalice i ona je zapravo pevala to što sluša.
Bože kako je bila nasmejana i lepa. ne sećam se da li sam joj išta rekla, al mora biti da jesam, makar NEMO, jer je ona stala, izvadila jednu slušalicu i dala mi da počujem.. i nije prestajala da peva!
Raspametila sam se.

čoveče (margos) brate, pa hajde.. budi pametan..
? što ljudi ne bi išli ulicom i pevali, ajd
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 09:58 24.10.2012

Re: Bravo!

Mene nahvatalo u parku dok šetam pse da pevaaaaam, pa mi prosto muka kad sretnem nekog poznatog što moram da prekinem. Kad prolazim pored nepoznatih, samo se malo utišam. :)


Izbacuješ iz sebe, na pravi način! Ranije dok sam stanovao na Obilićevu - u blizini Vrbasa, izjutra kad krenem u grad - sve bježim od ulica i idem puteljcima kraj rijeke da se dobro ispjevam! Čim neko naiđe, malo se primirim pa opet udri po refrenu
margos margos 09:46 25.10.2012

Re: Bravo!

? što ljudi ne bi išli ulicom i pevali, ajd

Ne'am odgovor... :)))

Na Kaminu sam u nekom gradiću popila pivo (koje inače ne pijem) i ispričala se s jednom Džun - i posle se nismo videle - ali smo u oduševljenju jedna drugoj ispričale isto: kako najviše volimo popodne i u suton da hodamo, jer nigde nikog nema i možemo da pevamo iz sveg glasa.
Ona je, inače, muzičarka - nosila je ukulele sa sobom. :)

A jedan Pjer je u sred nekog drugog gradića, 14. jula, ustao i na sav glas otpevao Marseljezu - a mi iz okolnih kafića smo ga nagradili aplauzom.:)

bocvena bocvena 07:50 21.10.2012

Ih, Bojanče,

ugreja mi dan.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 16:38 21.10.2012

Re: Ih, Bojanče,

Hvala Bo na Tomiju

ugreja mi dan


veoma mi je drago zbog ovoga!!


Pozdrav za Cvexa i klince!
8c_competizione 8c_competizione 10:55 21.10.2012

i ja ....

.... nekad davno ucio gitaru uz ovu knjigu.

na zhalost, Bog me nije podario smislom za izvodjenje muzike, na zhalost samo sam na nivou "operatera" na instrumentu. A muzika trazhi dushu.

zato sam batalio licno muziciranje (na veliko zadovoljstvo okoline) i prepustio se uzhivanju u slushanju iste.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 16:54 21.10.2012

Re: i ja ....

zato sam batalio licno muziciranje (na veliko zadovoljstvo okoline) i prepustio se uzivanju u slushanju iste.


Isti slučaj! Nema (dobre) zike bez zajedničke svirke,razmjene.
Meni je samo u poslednje vrijeme interesantno uzeti u šake neki novi
instrument i malo isprobati da vidim šta "izlazi", ili zabilježiti
nešto što sam radio prije.

Naravno, što kvalitetniji instrument kvalitetnija je i inspiracija i rezultat,
ali nikad se nisam palio na skupe instrumente - ili znaš ili ne znaš,
nije do gitare već do onog ko ju svira.



Черевићан Черевићан 20:53 23.10.2012

погледи уназад

присети су медицина глави
што старији мамљивије звуче
указима визуре раскриле
на примеру нека млади уче


за састав г jugovic-u, браво
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 09:55 24.10.2012

Re: погледи уназад

Hvala na javci gosn Sveta!
Svi imamo nekih previše razloga da sikćemo #!!'!" ali uvijek se
na blogu osjećam kao gost i kad nemam šta agorčevito - ćutim :)
Neku veče pred spavanje, nakon dugo vremena, ponovo čitam Pečalbade, legle
mi pravoo - što kod nas kažu - k'o budali šamar!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana