Film| Ljubav| Život

O Pravima Žena

vladimir_likic RSS / 22.10.2012. u 10:40

Juče sam pogledao film "Zajedno" Mladena Matičevića. Premijerno prikazan u septembru 1991, glavne uloge igraju Milica Zarić, Aleksandar Srećković Kubura, Aleksa Srećković, i Branimir Popović. Film je malo bajat, ali tema koju želim da dotaknem je večna.

Film je niskobudžetni, pomalo ostavlja osećaj pozorišne predstave, ali lepo urađen. Cela radnja odigrava u dva prostora i sa jedva četiri-pet likova. Ipak bio mi je dovoljno zanimljiv da sam ga pogledao do kraja.

Ukratko, priča je o Urošu i Mariji. Uroš je nekad bio profesor književnosti na fakultetu i imao je aferu sa studentkinjom (što mu Marija u srcu nikad nije oprostila). I još ima problem s kockom, zbog čega je u dugovima, što naravno krije od Marije. Film počinje u trenutku kad su njihovi odnosi već prilično zahladneli (Uroš spava na kauču u dnevnoj sobi), a uskoro saznajemo da je Marija (inače uspešan arhitekta) u intimnoj vezi sa poznatim tajkunom (Marko). Uroš je jedno veče, kad je Marija navodno ostala duže na poslu, shvatio da ona ustvari ima ljubavnika. To je baš u trenutku kada Marko se zvanično razveo, obećao ljubav Mariji, i ponudio joj brak. Između Uroša i Marije izbija svađa. Marija sve priznaje i odlučuje da napusti Uroša. Zove Marka da dođe po nju. Uroš presreće Marka na ulici ispred kuće, i dok se Marija sprema, poziva ga u kuću da se dogovore o budućnosti. I tu zapravo počinje prava drama. Uroš zaključava vrata iznutra, u kući su ostali on i Marija. Sve dok Uroš nije objasnio koliko je on voli, i dok Marija nije promenila mišljenje i napustila Marka.

U međuvremenu, Uroš je Mariji razbio mobilni telefon, presekao kućnu telefonsku liniju, i u fizičkom obračunu je oborio na krevet kako bi joj intimno rekao koliko je voli, i da ne može bez nje. Marko šalje "tvrdog momka" da provali u kuću, onesposobi Uroša, i oslobodi Mariju. Medjutim Uroš sređuje tvrdog momka, a takodje i samog Marka. Marka je vezao, i sa zaplenjenim pištoljem igra ruski rulet. Prislanja pištolj sebi na čelo, pa onda Marku, i tako u krug, s namerom da jedan od njih dvojice ili pogine ili prizna poraz i odrekne se Marije. Marija sve to gleda u očajanju. U jednom trenutku Marko priznaje da nije spreman da pogine za Mariju. Uroš ostavlja pištolj, i onda napušta Mariju. Nekoliko meseci (ili godina kasnije), Uroš je opet postao uspešan, i vratio se Mariji koja ga je verno čekala.

A šta je poenta ove priče? "Ovaj film je naš način borbe za porodicu. Uroš je eto bio spreman na najveće žrtve da osigura opstanak porodice", kaže (valjda u šali) Aleksandar Srećković. Ja bih dodao, poruka moze biti i ovo: ma koliko da si jak, čovek je najjači na svom kućnom pragu. Ili možda: Uroš je Mariji očitao lekciju o tome kako se ne treba kurvati. Ili možda ovako: onaj koji je jači uzme ženu.

Sve su to mogući odgovori, ali sa stanovišta Uroša. A Marija? Meni se čini da je ona uhvaćena između dva zida, bez prava glasa i izbora. I baš u tome je moj problem sa ovim filmom. Zato predlažem da se napravi novi film, ovaj put sa obrnutim ulogama, tako da Uroš bude bez prava glasa i izbora. Recimo: Uroš odluči da ostavi Mariju. Marija zaključa Uroša u kući, pa ga malo maltretira i drži kao taoca, sve dok Uroš ne shvati da je Marija jedina mogućnost za njega.

A kad Uroš pokuša da objasni Mariji žasto je napušta, da je to zbog njenih neprekidnih laži, da joj više ne veruje, da je više ne voli, Marija će na to reći "Nema šanse. Jer ja tebe volim najviše na svetu".

Pa da vidimo kako bi to prošlo.



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 11:08 22.10.2012

Trebalo bi odgledati film...

...ali ovako, na prepričano, moje jedino pitanje je a gde je tu ljubav? - ili: šta ko tu voli?

Meni valjda ne leži sva ta drama i dokazivanje ljubavi (koliko nekoga volim), iako znam da mi emocije ne nedostaju.
antioksidant antioksidant 11:20 22.10.2012

Re: Trebalo bi odgledati film...

a gde je tu ljubav?

зашто кажеш љубав а мислиш на страст?
margos margos 12:57 22.10.2012

Re: Trebalo bi odgledati film...javascript

Ja baš mislila na ljubav - ona ne dramatizuje. Ko je ne vidi i ne prepozna - čemu drama?

Nego, reših da odgledam ceo film, pa da pričamo dalje...
Evo LINKA!
dragoljub92 dragoljub92 11:34 22.10.2012

ovako

na tvoj opis ne mogu da kažem ništa pozitivno o priči.
ivana23 ivana23 11:49 22.10.2012

***

Premijerno prikazan u septembru 1991...


Dvadeset godina kasnije (2011.). Nije bas bajat.
zima62 zima62 12:00 22.10.2012

A sta je poenta ovog filma

Bez uvrede- ali ovako preprican film ne verujem da ce privuci one koji ga nisu gledali da mu posvete vreme.
Gledala sam film i mislimda je ovaj tvoj deo

"Uroš je Mariji očitao lekciju o tome kako se ne treba kurvati"
izvan konteksta filma.
Mozda bi sa moje zenske, romanticne strane poenta bila " porodica i ljubav su ipak vazniji od sujete, prevare i svega drugog negativnog"
mariopan mariopan 12:04 22.10.2012

...

Ne znam koliko si uspešno opisao film, i da li je u tvom opisu ili samom filmu greška, pa je moj utisak loš iz mnogo razloga.

Prvo - nema ljubavi.
Ako nekoga voliš onda ga ne varaš.
Jednostavno - ne možeš, nemaš to u sebi znao on, (ona), za prevaru ili ne.

A oni oboje varaju?

Ne siliš ga (je) ni na šta, i ne obračunavaš se fizički ni u kom slučaju.

Siledžijstvo (on je posle fizičkog obračuna baca na krevet da joj dokaže koliko je voli)...ne mogu da povežem fizički obračun ni sa kakvom ljubavlju.

OK, možda sam ja zastarelih shvatanja ali to mi veoma smeta.

Niti mi se dopada nastavak da ona njega zatvori i maltene prisili...na šta god...ako nema ljubavi sve to "naterivanje na ljubav" je samo silovanje.

mariopan mariopan 14:19 22.10.2012

...

Da ne bude da samo kritikujem, ali evo iz mog ženskog ugla kako bi mogao da ide nastavak priče:

Sreći se posle nekoliko godina, oboje slobodni jer u međuvremenu nisu sreli "pravu" osobu, kapiraju da je ta osoba bila ona koju su napustili, prokockali svoju najbolju priliku, bili su previše mladi i neiskusni, sada su sazreli i oboje osete iskru ljubavi koja još nije zamrla.....žele da nastave tu vezu s tim da ako ikada jedan drugoga ne budu više voleli neka to kažu, manje će boleti rastanak nego život u laži?

Iz mog (subjektivnog) ženskog ugla više bih cenila iskrenost makar izgubila tu osobu nego nepoštovanje koje bi mi pokazivao varajući i lažući, jer prevara sve vreme može da se održi samo laganjem.

Gubitak poverenja mi je strašniji od gubitka voljene osobe.

A silom se ljubav ne može dobiti, izbacila bih svaku ideju prisiljavanja bilo koga na bilo šta (odnosi se na ono zaključavanje).

margos margos 14:43 22.10.2012

Re: ...

Odgledala sam film - sviđa mi se (eno ti gore link, pa možeš pogledati). I dobra je priča. Uroš jes' lud i cinik, ali ga je debelo protreslo iskustvo te noći.

'Prisiljavanje' nije preterano bitan deo priče - to je više bio mahnit pokušaj u mahnitoj noći, no, mi se zakačismo za njega. S druge strane, Marijina ljubav prema Marku nije bila kompletna, te tako ne ode s njim, iako je ispalo da Marko nije dovoljno voleo Mariju (premda je u svemu bio iskreniji).

Za mene je značajno da su skapirali da problem nije nastao kad se pojavio treći - već da se treći pojavio upravo zato što je problem već postojao. To je polazna tačka svakog ozdravljenja (ili zdravog prekida).

A poenta može biti u onom paradoksu da je čovek najjači u trenutku kada dodirne dno, tek tada kreće naviše.

antioksidant antioksidant 14:48 22.10.2012

Re: ...

A poenta može biti u onom paradoksu da je čovek najjači u trenutku kada dodirne dno, tek tada kreće naviše.

a taman sam se ponadao da ovaj blog nece biti o politici
(toma je nas marko a boris nam se nudi za urosa (samo dragana da se resi))
margos margos 14:53 22.10.2012

Re: ...

a taman sam se ponadao da ovaj blog nece biti o politici

A bre, kako da ti kažem - znam da taj udarac o dno pali kod pojedinaca (ne kod svih), ali za političare nisam sigurna... za partije ponajmanje. :)


antioksidant antioksidant 14:56 22.10.2012

Re: ...

margos
a taman sam se ponadao da ovaj blog nece biti o politici

A bre, kako da ti kažem - znam da taj udarac o dno pali kod pojedinaca (ne kod svih), ali za političare nisam sigurna... za partije ponajmanje. :)



vise sam mislio na kolektivitet (veoma heterogen) nazvan srbija
margos margos 15:04 22.10.2012

Re: ...

vise sam mislio na kolektivitet (veoma heterogen) nazvan srbija

Tu tek ne znam šta da ti kažem... dna su nam drugačija, kao što su nam i tuđe livade zelenije.
antioksidant antioksidant 15:05 22.10.2012

Re: ...

Tu tek ne znam šta da ti kažem... dna su nam drugačija, kao što su nam i tuđe livade zelenije.

nisam ni mislio da te uvlacim u tu vrstu rasprave
progovorila depresija iz mene (neuspelom salom)
a sad malo ozbiljno - nema dna
mariopan mariopan 15:18 22.10.2012

Re: ...

(eno ti gore link, pa možeš pogledati).

Pa tek sada vidim linak.

Gledam kasnije kada pokosim travnjak. Hvala.
zemljanin zemljanin 15:58 22.10.2012

film

Po opisu i temi čini mi se da "liči" na francuski film "Koliko me voliš?" sa Monikom Beluči i Žerarom Depardjeom ... nije isto jer je u tom filmu ona prostitutka ali je slična drama ...

Ovaj deo, on vara pa onda ona vara pa onda srećni do kraja života, to je književni pogled na život ... u realnom, ljubav i strast su vremenski ograničene ali mogu da prerastu u bliskost, poštovanje itd. ... međutim, ljudi su prilično ostrašćeni fizičkim posedovanjem jedno drugog tako da se seks često postavlja kao važniji od ljubavi (onaj deo "nije mu oprostila u srcu" ... ne postoji niti žena niti muškarac koji su nedostupni ili neosvojivi, pitanje je samo kako će to prihvatiti "posle" ...

EDIT. Zbog čestog korišćenja pojma "moje", u zajednici se stvara posednički mentalitet tipa "moja žena" i time podsvesno/svesno proglašava vlasništvo nad osobom ... ovakvim trivijalnostima (mislim na celu dramu) samo se podupire takav, opšteprihvaćeni odnos ... zajednica se stvara doborovoljnim ulaskom obe strane a nestaje kada jedna od strana ne želi da dalje participira u njoj ... žrtvovanje je opet knjiški fenomen ali se jako lepo "prima" u narodu ... mnogi će kao naravoučenije ove drame prepoznati upravo taj elemenat, da su kroz žrtvu i samoodricanje i sl. "shvatili" da je njihova ljubav večna i tako "živeli srećno do kraja života"
Biljana 77 Biljana 77 16:51 22.10.2012

Izreka:

ko se bije taj se voli, simpatična je samo ovde.
looping looping 17:06 22.10.2012

Opis

Meni je najjaci opis filma:
Opis:
Uroš je cenjeni, nagrađivani beogradski književnik, nekadašnji profesor, koji sa ženom i sinom živi u kuci na Neimaru. Vec neko vreme je u kreativnoj krizi, dok je njegova žena nezadovoljna i zaglavljena u vanbracnoj vezi. Njihova veza se bliži neumitnom kraju i puca kada jedne noci Uroš njenom nesmotrenošcu nadje dokaz preljube.

Stvarno je bila nesmotrena!
Inace bi mogla da nastavi.
mariopan mariopan 18:41 22.10.2012

...

Evo, odgledala sam film, i on je mnogo bolji od tvog opisa (izvinjavaj na iskrenosti).


Između redova se događa mnogo toga što nisi opisao ( a link koji je stavila Margos nisam videla na vreme)..... postoji mnoštvo emocija koje objašnjavaju neke postupke, a to u tekstu nisam videla, previše šturo opisuješ film.

Grubost u filmu je u kontekstu same priče, iznuđena je i iz očajanja, a to je sve ljudski, kao što je ljudski grešiti i praštati.

Oboje su mi divni, oni oboje nalaze sebe i svoju ljubav na kraju...a ono poverenje koje sam i ja pomenula i sama Marija pominje kao najveći razlog za svoje potonuće.
"Nikad se nisam sastavila..." keže ona u jednom momentu. Na kraju filma su se oboje "sastavili" shvativši gde su grešili. zato je i logičan ovakav kraj jer oni se sve vreme vole.

Dobar film, odavno nisam videdela nijedan domaći koji bi vredelo pogledati ceo, svaka čast režiseru i glumcima.
milivoje_bg milivoje_bg 19:17 22.10.2012

Глупост !

Страшно глуп филм !
ПС. Што рече Мариопан --- где се ту види љубав !?
mariopan mariopan 19:34 22.10.2012

Re: Глупост !

milivoje_bg
Страшно глуп филм !
ПС. Што рече Мариопан --- где се ту види љубав !?

Nema je u ovom tekstu ali ima u filmu, ja sam ga pogledala i bolji je nego što ga opisuje ovaj tekst, preporučujem da ga vidiš.
milivoje_bg milivoje_bg 19:37 22.10.2012

Re: Глупост !

mariopan
milivoje_bg
Страшно глуп филм !
ПС. Што рече Мариопан --- где се ту види љубав !?

Nema je u ovom tekstu ali ima u filmu, ja sam ga pogledala i bolji je nego što ga opisuje ovaj tekst, preporučujem da ga vidiš.

Не могу да гледам те ишчашене ситуациије - има пуно животнијих. Но, ако ти кажеш да је ОК, онда ОК !
eli.lacrosse eli.lacrosse 07:36 23.10.2012

Afera…

Samo mala ispravka. Naša tuđica "afera" i engleska "affair" su lažni parnjaci, iako potiču od iste francuske reči.


U engleskom značenja su:

1.That which is done or is to be done; matter; concern; business of any kind, commercial, professional, or public; — often in the plural.
a difficult affair to manage
2. Any proceeding or action which it is wished to refer to or characterize vaguely.
an affair of honor, i. e., a duel
an affair of love, i. e., an intrigue

3. (military) An action or engagement not of sufficient magnitude to be called a battle.
4. A material object (vaguely designated).
He used a hook-shaped affair with a long handle to unlock the car.

i, konačno

An adulterous relationship. (from affaire de cœur.)



U našem jeziku je sledeće:

afera (fr. affaire)
stvar, posao; parnica, sporna stvar, spor; težak položaj; završena stvar; neprijatan doživljaj; krupan događaj; sukob.

Dakle, Miloš je bio u vezi sa studentkinjom (a, eventualno, ta afera mogla je da ga košta braka).

Izvini na trolu.

vladimir_likic vladimir_likic 08:58 23.10.2012

Re: Afera…

Evo šta kaže Leksikon Stranih Reči i Izraza (Vujaklija), Prosveta, IV idanje, (1991):

afera (fr affaire) stvar, posao, parnica, sporna stvar, spor; težak položaj, zamršena stvar; ljubavna romansa, neprijatan doživljaj; krupan događaj, sukob.

Dakle, nije "završena stvar" nego je "zamršena stvar".

Drugo, obrati pažnju na "ljubavnu romansu".

Hvala ti na komentaru, i nema problema za trolovanje
reanimator reanimator 08:15 24.10.2012

...

Odgledao. Utisak broj jedan mi je da treba nekim zakonom regulisati da u Srbiji deca glumaca ne smeju da se bave glumom, a ako borci za ljudska prava odreaguju, onda decu glumaca ograničiti na projekte tv prva, tv pink i sl. Konkretno, mislim na glavnu glumicu, koju nakon gledanja svrstavam u ceo novi talas ženskih glumica, evidentno teško inspirisanih Ivanom Mihić. Još konkretnije mislim na najbolju drugaricu glavne junakinje. Brate, onakvo nemanje talenta...
Sa druge strane, kao izuzetak od pravila, brat glavne junakinje, koji je svoju epizodnu ulogu odradio korektno.
Dalje, utisak mi je da sam imao tešku predrasudu po pitanju glavnog glumca, za kojeg sam smeo da potpišem da je iz "Milan Kalinić, Andrija Milošević i sl" kategorije, a ustvari čoveka nisam nikada gledao na filmu, pa sam prijatno iznenadjen.
A utisak iznad utiska mi je autor bloga. Mislim, stvarno treba biti nestvarno površan ili još nestvarnije odlučan u nameri da se politički korektno angažuješ, pa iz celog filma kao lajtmotiv izvući nasilje nad ženama.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana