Eksperimenti u blogovanju| Istorija

Magijsko kruženje ćebadi

marco_de.manccini RSS / 28.10.2012. u 08:53

 
 (или како је пропала једна армија и њена више него праведна ствар)

Брзо је завршио, преко реда, тек је 8:30, о пумпи не мора још да брине, Белић је тамо, то је бар једна, и можда једина, поуздана ствар с њим -- изгуби се некуд тек после десет -- па је зато Дејан пумпаџија, засуканог рукава, држећи руку савијену у лакту да би у превоју задржао крвави комад вате, пошао ка кантини да нешто поједе пре него што му се потпуно смрачи пред очима. Сокић који је добио у стационару откако је дао крв је испио још тамо, чак му је и пријао, али двадесет-грамску мармеладу није ни погледао. Дај то оном сероњи што се бунио у реду, кажи му, десетару, рек'о ти онај да можеш да му полижеш, казао је војнику болничару кад је једном руком натукао капу и кренуо.

Имао је среће, у кантини је налетео на Болета, ћату из његове старе чете, који је седео с неким возачем БВП-а, познатим трећеразредним цинкарошем -- ово у принципу значи јефтиним, одрукао би те за једну наполитанку -- али зато давежом прве класе. Боле је био заваљен у столицу, ногу испружених испод стола, и вртео је зихернадлу међу прстима, отварао је и затварао, поново је вртео, бавио се својим мислима и прилично успешно игнорисао давежа, који је попљувавао столњак, и две кафе на њему, доказујући да је бољи шофер од Старчевића из Другог вода. Кад је Дејан принео столицу Боле је удава само послао на други сто. Овоме то није било право, јер је управо пролазио кроз крунски део свог аргумента,

- Чекај, Боле, па нисам ти рекао како му у Делиблатској умало није спала гусеница ...

- Ма сећам се тога, то је било онда кад си се ти забио носем у јаругу, а он се, будала, зајебао и некако је обишао. Кажем ти, попиј лепо кафу у ћошку, видиш да имамо неки разговор.

- О чему?

Ситна ухода је намирисала плен и начуљила уши.

- Ма није то за тебе, мушки разговори.

Увреда је склизнула низ кожу гмизавца, а да је овај није ни приметио, само му је сада било троструко криво, нити је стигао да оцрни Старчевића до краја, нити ће чути о чему то Боле има да прича с пумпаџијом, нити ће се огребати о наполитанке које је пумпаџија купио и ставио на сто. Али ћатска се не пориче, можеш да се зајебаваш с ким хоћеш, али не и с ћатом, од њега ти све зависи.

* * *

Боле је своју муку испричао Дејану за час, у пар реченица, њих двојица су се брзо разумевали. Болету, односно чети, је недостајала ћебад, комада 48 (и словима, честрдесет осам). Објашњења нису била потребна, Дејан се добро сећао како те ствари иду. Стара кука се греје уз ватру на терену, огрнута ћебетом, приближи се превише, ћебе прогори, и пошто је спавање у прогорелом ћебету испод његове краљевске части јануарца, кука га замени с оним с најближег гуштерског легла, а гуштер -- откуд он зна да ли ће му сад неко срати и због тога, срали су му и за мање ствари, ствари за које је такође било јасно да никако не може бити крив, јер гуштерима прилаз ватри није био дозвољен -- на поласку с терена и не спакује то ћебе у борбени ранац већ га у зору, у гужви, док се товаре камиони, остави негде у блату на Пасуљанама. Неко други, у сумрак, сакрије ћебе близу стражарског места, јер је минус двадесет пет и ледени ветар пролази кроз шињел као кроз чипкане гаће, а не може понети ћебе кад се разводи стража, тад те тресу до коске, ни шибицу не можеш понети а не ћебе, па док му дође смена у глуво доба ноћи напада снега до колена -- ћебе нађу овце на пролеће. Камион заштуца негде на путу, возач простре ћебе и завуче се испод, брља нешто, окрпи, али се ћебе умасти, уфлека, па не буде низашта осим да се гурне иза седишта и да остане тамо, да се нађе некад за још коју сличну невољу. Неко четврти ... четрдесет осам ћебади за једну зиму и није тако лоше, момци су баш били пажљиви.

- Мања је твоја мука него што мислиш, бадава вртиш ту зихернадлу, рекао је Дејан кад је саслушао Болета.

- Стварно?

- Још увек пишеш дневне заповести оловком?

- Па наравно, како другачије?

- Ти си мудар човек. Шта имате данас између десет и једанаест?

- Званично Политичка, али Трећи ће на истоварање кромпира за кухињу.

- Гребете се мало, а?

- Ма боле ме за ленчуге из кухиње, него гуштери су увек гладни, чизме би своје појели да их не дуже, овако ће бар данас бити срећни, пустиће их на ручак док још има мртвих животиња по казану.

- Бре, Боле, мама их није тако пазила као ти, а они и немају појма о томе.

- Ма боле ме и за њих, шта је с том дневном заповести?

- Е, па, обриши тамо то што си писао оловком и преправи да Први вод има чишћење оклопних возила, па их донеси у десет код мене, али не на пумпу да ми правите гужву, већ иза, код магацина, тамо према прузи, знаш ваљда, где се узима дрнч.

* * *

План је био једноставан и све се одвијало под конац. У 10:10 је свих двадесетак гуштера из Првог вода, теглећи на леђима шаторска крила препуна покиданих, прогорелих, похабаних, умашћених или већ некако другачије упропашћених ћебади, предвођена четним ћатом Болетом, мајком за коју нису ни знали да је имају, напустило магацин иза пумпе одакле су подигли ту ћебад, на кило, за потребе чишћења четних оклопних возила. Уместо у возни парк, у 10:20 су стигли пред перионицу и пробали да предају ту ћебад на прање. Тамошњи водник се затекао на степеништу и није их ни пустио да уђу већ их је оставио да сачекају напољу и онда је ту, пред зградом, псујући му и стрину и тетку што је чекао да му се толико ђубрета накупи, издао Болету "потврду о расходовању ћебади, комада 50, због оштећења/дотрајалости". Затим, непосредно откако их је послао све у материну, послао их је све и у магацин иза пумпе, тамо према прузи, знате ваљда, рекао је, где се узима дрнч, да предају ту ћебад тамо, на кило, и да му донесу потврду о пријему истих. У 10:40 су поново били у магацину иза пумпе и бацали ћебад на исто место где су ова већ лежала до пре пола сата.

Ма колико су гуштери, проклињући и вукући шаторска крила пуна поцепане ћебади од магацина до перионице и назад -- преко ливаде по којој су, поново, по трећи пут од јутрос, противавионци вежбали узбуну и као од шале скидали с неба замишљене непријатеље, кукала им мајка -- мислили да се то Боле опасно зајебава с њима, ово получасовно магијскио кружење ћебади је итекако имало смисао (уосталом, то је увек тако, мало ко је осим врача и пар помагача упућен у тајне и прави смисао магијских обреда, од осталих се само тражи и очекује да вуку ћебад где им се каже, истоварају кромпир, и не кваре ствар својим скептицизмом).

Водник задужен за перионицу је примио педесет ћебади у јако лошем стању, расходовао их, пренаменио у "сврхе чишћења тешког наоружања и опреме" и послао у магацин Оделења за техничко снабдевање. Груди су му се надимале од поноса и задовољства, разнежио се скроз, јер се у народној армији, док је њега и њему сличних, свему нађе добра намена и ништа се не баца и не пропада тек тако.

Млађи водник, стажиста, о коме се причало да има два факултета, који је директно са постројавања пред Политичку наставу повео Први вод на изненадно чишћење оклопних возила, ставку коју јутрос није видео у дневној заповести, али је био довољно мудар да не запиткује ћату о томе, а нарочито не и зашто је ћата пошао с њима ка возном парку -- сигуран знак да је имао, ако не два, оно бар један факултет -- је, откако је оставио гуштере и ћату да иду гдегод су то стварно пошли, пунио своје груди плитким увлачењем дима магијског, разнежавајућег, дејства, лежећи на трави у дну касарне, иза фудбалског, одакле су се, тако с леђа, с једном руком испод главе, видели само врхови топола и пролећно небо.

И, коначно, не заборавимо оно најважније магијско дејство, оно због којег су и Болетове груди биле пуне милине -- скоро да се разнежио и он -- народној армији је до пре пола сата фалило четрдесет осам ћебади, а сада јој не фали ниједно.

Магија је армији чак донела и два вишка.

 Komentari (94)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stefan.hauzer stefan.hauzer 09:05 28.10.2012

.

kad je,anfakbl,pustio buvu da je krstić banovan. iščekivao sam neki vojnički blog kao odgovor da je živ;

krle,ti si? :)))
marco_de.manccini marco_de.manccini 09:22 28.10.2012

Re: .

Војник Хаузер, за казну што погрешно сматра да је блог војнички, да иде и да поздрави, уз стројев корак, два пут у оба правца, најближу канту за ђубре.

kukusigameni kukusigameni 09:25 28.10.2012

Re: .

marco_de.manccini
Војник Хаузер, за казну што погрешно сматра да је блог војнички, да иде и да поздрави, уз стројев корак, два пут у оба правца, најближу канту за ђубре.


Nogu više, pogled pravo,
To za muda nije zdravo!

marco_de.manccini marco_de.manccini 09:30 28.10.2012

Re: .

ма добро је и прошао, ни музику пушта ни ништа, стипса, него трас, крле ти ли си.
stefan.hauzer stefan.hauzer 09:31 28.10.2012

Re: .

најближу канту за ђубре*u have killed me
kukusigameni kukusigameni 09:32 28.10.2012

Re: .

marco_de.manccini
ма добро је и прошао, ни музику пушта ни ништа, стипса, него трас, крле ти ли си

A da ga ćebujemo?
marco_de.manccini marco_de.manccini 09:47 28.10.2012

Re: .

их, ништа ми не би било драже, али не може, извадио се са да смиц.
JJ Beba JJ Beba 14:54 28.10.2012

Re: .

kukusigameni
marco_de.manccini
ма добро је и прошао, ни музику пушта ни ништа, стипса, него трас, крле ти ли си

A da ga ćebujemo?

ih ćebovanje, daj biciklu il' tarzana.
dragoljub92 dragoljub92 09:05 28.10.2012

axa

uvati ve naspienje
propas_
nsarski nsarski 09:30 28.10.2012

Odlicno!

Cini mi se, ipak, da nije u pitanju nikakva magija vec zakon o odrzanju broja cebadi.
( Ili cega god nema na broju, a trebalo bi da ima.)
marco_de.manccini marco_de.manccini 09:35 28.10.2012

Re: Odlicno!

ма шта одржање, видиш да се добија на броју. перпетуум ћебиле, а има и за извоз.
maksa83 maksa83 09:40 28.10.2012

Re: Odlicno!

Cini mi se, ipak, da nije u pitanju nikakva magija vec zakon o odrzanju broja cebadi.
( Ili cega god nema na broju, a trebalo bi da ima.)

Da, to je jedna od misterija JNA u koju te odmah upute. "Videćeš, stvari nestaju, ali na kraju ništa ne fali." Fraktalna matematika + primenjeni Banah.

Inače (jebote, priče iz vojske, ne mogu da verujem) - ovo jednom nije važilo. U neko gluvo doba da nam naš zastavnik uzbunu (u onom džomba delu cele avanture) "da nas nauči pameti" (pošto smo bili besprizorni, a od nas 15-ak kojima je komandovao nije mogao ništa nikome pojedinačno, pola je tu bilo preko neke veze a pola je bilo zaštićeno zbog prirode posla koju su obavljali). Elem, da nam onu uzbunu kad sve moraš da iznosiš tj. snosiš sa 3. sprata. I kad se sve snese onda se sve otvori i prebroji. U tim stvarima je bio neki ogroman sanduk sa stvarima za opsluživanje komande, dakle svašta nešto. To se snelo dole u po noći, otvorilo, prebrojavalo, i kad se vratilo nazad to "prebrojavanje" je volšebno učinilo da jedno trećina tih stvari nestane, tj. završi kod izvesnog Nedeljka R., Crnogorca iz Beograda. Više nam nikad nije dao uzbunu.

Edit: sad vidim da je bio žrtva Hajzenbergovog Paradoksa Merenja, tj. sistem ne može biti premeren bez da ga promeniš.
nsarski nsarski 09:40 28.10.2012

Re: Odlicno!

ма шта одржање, видиш да се добија на броју. перпетуум ћебиле, а има и за извоз.

Onda su u pitanju kvantna cebad, anihiliraju se i kreiraju po volji.
marco_de.manccini marco_de.manccini 09:45 28.10.2012

Re: Odlicno!

Аха, фотоћебни ефекат, удари фотон, излети ћебе.
maksa83 maksa83 09:46 28.10.2012

Re: Odlicno!

nsarski
ма шта одржање, видиш да се добија на броју. перпетуум ћебиле, а има и за извоз.

Onda su u pitanju kvantna cebad, anihiliraju se i kreiraju po volji.

Ako znaš gde je ćebe onda ne znaš njegovu brzinu, a ako znaš njegovu brzinu onda ne znaš gde je. Tzv. Hajzen-ćebe. Postoji i Šredingerovo ćebe koje postoji sa verovatnoćom 0.5.
gordanac gordanac 09:55 28.10.2012

Pogrešno!

maksa83
nsarski
ма шта одржање, видиш да се добија на броју. перпетуум ћебиле, а има и за извоз.

Onda su u pitanju kvantna cebad, anihiliraju se i kreiraju po volji.

Ako znaš gde je ćebe onda ne znaš njegovu brzinu, a ako znaš njegovu brzinu onda ne znaš gde je. Tzv. Hajzen-ćebe. Postoji i Šredingerovo ćebe koje postoji sa verovatnoćom 0.5.

Vojniče, ovo je potpuno pogrešan račun.
Ceo vod - ostav i : is-po-čet-ka


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:59 28.10.2012

Re: Pogrešno!

gordanac

Ceo vod - ostav i : is-po-čet-ka


Čim su žene počeli primati u vojne akademije, odmah sam znao da će vojnici nahebati.
marco_de.manccini marco_de.manccini 10:10 28.10.2012

Re: Pogrešno!

аха, то их је дотукло, дотле је све било мазно и ћебад су била на месту, причали су ми старији.
stari92 stari92 10:55 28.10.2012

budutjnos se,bejashe li,ponavlja

marco_de.manccini
аха, то их је дотукло, дотле је све било мазно и ћебад су била на месту, причали су ми старији.


tu je i neizbezz (na 2:18 i 3:28 ))

ma,sve je "to" muzika

Unfuckable Unfuckable 10:59 28.10.2012

Re: Odlicno!

Da, to je jedna od misterija JNA u koju te odmah upute. "Videćeš, stvari nestaju, ali na kraju ništa ne fali."

tačno tako, mada je običnom facku to u prvi mah neshvatljivo.
Svega je bilo - kad zatreba, pravi socijalizam, pa i više od toga.

I da iskoristim priliku i ponovo zamolim nadležne da odbanuju Krla.
Stvarno nije u redu i nije korektan taj pristup "dok je bio onda je moglo a sad kad nije onda ne može" pa mislim...čemu to vodi?
marco_de.manccini marco_de.manccini 11:03 28.10.2012

Re: Odlicno!

saće filip da se zauzme, on ne trpi nepravdu pa to ti je.
freehand freehand 11:08 28.10.2012

Re: Odlicno!

marco_de.manccini
saće filip da se zauzme, on ne trpi nepravdu pa to ti je.

Misliš - "Filip&Nekompromitovani intelektualci Beograda?"
marco_de.manccini marco_de.manccini 11:14 28.10.2012

Re: Odlicno!

е не могу сва тројица, поделили су се, неко мора да оде и да ослободи асанжа.
Unfuckable Unfuckable 11:18 28.10.2012

Re: Odlicno!

е не могу сва тројица

a ko je treći
marco_de.manccini marco_de.manccini 11:24 28.10.2012

Re: Odlicno!

a ko je treći

може, на брзину, од шездесет, без рефе, спава ми се.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:25 28.10.2012

Re: Odlicno!

Unfuckable

I da iskoristim priliku i ponovo zamolim nadležne da odbanuju Krla.
Stvarno nije u redu i nije korektan taj pristup "dok je bio onda je moglo a sad kad nije onda ne može" pa mislim...čemu to vodi?


Jel ovo nekakva zahebancija?
freehand freehand 11:27 28.10.2012

Re: Odlicno!

marco_de.manccini
a ko je treći

може, на брзину, од шездесет, без рефе, спава ми се.

Te tikitanerske od šezdeset možeš u Penzionerskom.
Tamo se inače ne zna ko bi refu i dočekao.
mirelarado mirelarado 13:48 28.10.2012

Re: Odlicno!

Vojislav Stojković
Unfuckable

I da iskoristim priliku i ponovo zamolim nadležne da odbanuju Krla.
Stvarno nije u redu i nije korektan taj pristup "dok je bio onda je moglo a sad kad nije onda ne može" pa mislim...čemu to vodi?


Jel ovo nekakva zahebancija?


Није. Све док се Крле не јави, рачуна се да није на броју.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:22 28.10.2012

Re: Odlicno!

mirelarado


Није. Све док се Крле не јави, рачуна се да није на броју.


U kontekstu teme bloga, treba da se kaže: nije na brojnom stanju.
mirelarado mirelarado 14:30 28.10.2012

Re: Odlicno!

Vojislav Stojković
mirelarado


Није. Све док се Крле не јави, рачуна се да није на броју.


U kontekstu teme bloga, treba da se kaže: nije na brojnom stanju.


Види се да нисам била у војсци.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:37 28.10.2012

Re: Pogrešno!

marco_de.manccini
аха, то их је дотукло, дотле је све било мазно и ћебад су била на месту, причали су ми старији.


Nije, ali zahvaljujući uključivanju žena i vojnog sveštenstva u oficirski kor reformisane Vojske Srbije, problemi sa ćebadima jednom zauvek odlaze u ropotarnicu vojne istorije.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:43 28.10.2012

Re: Odlicno!

mirelarado


Види се да нисам била у војсци.


Ranije to nije bilo moguće, danas jeste. Bilo bi lepo da kreneš, pa da te ispratimo kako dolikuje.


mirelarado mirelarado 15:00 28.10.2012

Re: Odlicno!

Ranije to nije bilo moguće, danas jeste. Bilo bi lepo da kreneš, pa da te ispratimo kako dolikuje.


Радо иде Српкиња у војнике?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:26 28.10.2012

Re: Odlicno!

Obzirom da su Srbi (Srbende?) poraženi u nekoliko poslednjih ratova, zaista je vreme da ih Srpkinje zamene. (Naravno, ne u ratu, već u odlučivanju da do novih ratova ne dođe.)
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:30 28.10.2012

Re: Odlicno!

рачуна се да није на броју.

javio se kod *Omege. ali samo da protestvuje/vidi se da je u duši oduvek bio opozicionar
mirelarado mirelarado 16:34 28.10.2012

Re: Odlicno!

stefan.hauzer
рачуна се да није на броју.

javio se kod *Omege. ali samo da protestvuje/vidi se da je oduvek bio opozicionar u duši


Онда да се сместа уврсти (уведе? заведе?) у бројно стање!
kukusigameni kukusigameni 16:58 28.10.2012

Re: Odlicno!

mirelarado
Онда да се сместа уврсти (уведе? заведе?) у бројно стање!

Nebojša Krstić.............komada 1
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:24 28.10.2012

Re: Odlicno!

Obzirom da su Srbi (Srbende?) poraženi u nekoliko poslednjih ratova, zaista je vreme da ih Srpkinje zamene.

Е ту се слажемо, стварно, па докле више. Ред је да се мушки одморе мало, све се на њих чека.
tyson tyson 22:12 29.10.2012

Re: Odlicno!

Радо иде Српкиња у војнике?

Ако ћемо право, радо иде Српкиња у војникиње.


mirelarado mirelarado 22:31 29.10.2012

Re: Odlicno!

tyson
Радо иде Српкиња у војнике?

Ако ћемо право, радо иде Српкиња у војникиње.
Јес' вала. Језичкој родној равноправности никад краја. :)
freehand freehand 10:45 28.10.2012

Kapa

U onom stalnom gušterskom haosu postrojavanju i prebrojavanju vazda je nešto falilo i nedostajalo, i neko je visio na kraju. Kape su važile za najgadniji remetilački faktor spokojstva života po peesu.
Pa se vojska naučila da svoje (privremeno) vlasništvo obeleži.
No bilo je i eksperata; i jedan se svojim rentgensko-radarskim moćima da svoje pokrivala za glavu prepozna međ' hiljadu isticao fantastičnom preciznošću, a ni teriupornost da do svoga dođe nije mu manjkala.
I tako do momenta kad je nas nekolicina, igrom slučaja, u isto vreme pogledalo unutrašnjost kapa. Pa onda i ostali iz spavaone.
U tačno 14 komada hemijskom olovkom pisalo je:
"BEKTEŠI".
freehand freehand 11:24 28.10.2012

Noge, Marko

... reskirao sam i pročitao celu priču.
Sjajno!

Što se mene tiče - neka Krla banovanog.

Edit: mis'im - daleko elegantnije rešenje za ćatu (ako može da trpi podoficirsko pijano nagvaždanje) sastoji se u tri ture u prvom bifeu preko žice, sa nadležnim zastavnikom, a onda kreće virtuelno kruženje ćebadi kroz papire, dok gušteri istovaruju krompir neometani nosanjem šatorskih krila tamo-vamo.

marco_de.manccini marco_de.manccini 11:34 28.10.2012

Re: Noge, Marko

јоој, крле ово, крле оно, шта вам је, јесте ли се сви заљубили?
Unfuckable Unfuckable 11:44 28.10.2012

Re: Noge, Marko

pa to ovaj frihend zapeo za Krla ko deda za repu.

Nego ima tu još jedna mnogo dobra fora povodom tog vojničkog presipanja iz šupljeg u prazno tj mažnjavanja-levo-i-desno-a-da-svi-budu-namireni, a to je da (po nepisanom ali mnogo puta dokazanom) pravilu kad ti nešto nestane to ti je maznuo onaj prvi do tebe i to najčešće "zema"
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:06 28.10.2012

Re: Noge, Marko

Ауу, каква оптужба на рачун земљака. Да знаш да ниси у праву, увек је, ама увек, светска завера у питању.
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:41 28.10.2012

Re: Noge, Marko

daleko elegantnije rešenje za ćatu (ako može da trpi podoficirsko pijano nagvaždanje) sastoji se u tri ture u prvom bifeu preko žice, sa nadležnim zastavnikom, a onda kreće virtuelno kruženje ćebadi kroz papire, dok gušteri istovaruju krompir neometani nosanjem šatorskih krila tamo-vamo.


Ааа, пропустио сам овај едит.

То би можда било добро за ћату, али не и за причу. За њу је неопходно да гуштери тумарају тамо-вамо, укруг, псују и чуде се глупости и бесмислу, док ритуал има значење које њима није дато. Они су ту да носе вреће и истоварају кромпир, има ко да мисли, сравњава и доведе их до казана.
Gospodja Klara Gospodja Klara 14:14 28.10.2012

NjaaaoNeminovno se raznežim kad krenu priče iz vojske... odmah me vrate u ono vreme kada je generacija mojih vršnjaka stasala za to iskušenje. Setim se kako su momci tih dana postajali meki, bolećivi, pitomi, a opet - strastveno poetični kao pred sudnji dan, otvoreni za svaku romantičnu varijantu, samo da obezbede korespondenta za narednih 12 meseci. Te oči koje se nadaju dok voz odlazi sa perona i revnosno pisanje pisama počev od prvog dana, sa svim uzbudljivim detaljima (spavaone, desetari, ustajanje u zoru, hvalisanje zbog lukavstvom osvojene 2 eurokrem table, uz nezaobilaznu prvu ošišanu fotku u uniformi...), onaj obavezni P.S: "piši mi o svemu, šta radiš, gde izlaziš, šta ima u gradu"... eh, mladost, uspomene. (Ovo poslednje ume da potraje i nekoliko meseci, kad ga obično zameni:"nadam se da te ne smaram suviše detaljima iz vojničkog života, mogla bi da mi pošalješ bar nešto", dok u pozadini tih jednostavnih reči ritmično odzvanja zvuk lomljenja srca krckalicom za orahe...)

Marco, super pričica.:)
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:44 28.10.2012

Re: Njaaao

strastveno poetični kao pred sudnji dan, otvoreni za svaku romantičnu varijantu, samo da obezbede korespondenta za narednih 12 meseci

živeo sam u laži!

oduvek sam mislio da vojnici žive samo za beg iz kasarne.
odlazak u mrak;
još ako su stacionirani u Zaječaru ,
da odvoje neku cicu u vreme gitarijade

mislim,pričao mi stariji brat.
mi bezbradi smo uskraćeni za to neprocenjivo životno iskustvo
(i to mi pričale sve starije generacije u familiji)
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:51 28.10.2012

Re: Njaaao

otvoreni za svaku romantičnu varijantu, samo da obezbede korespondenta za narednih 12 meseci


Znam jednog koji na to nije pristajao.
Raskid pred odlazak, a na par pisama koje je dobio ( a nikad nije saznao odakle joj adresa) nikada nije odgovorio.
Kuci se javljao (pismom naravno) vrlo retko i nije rekao kada je zakletva da neko slucajno ne bi dosao.

Bio prilicno dobar vojnik (doduse pitomac se to zvalo, ali isto je to)
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:59 28.10.2012

Re: Njaaao

otvoreni za svaku romantičnu varijantu, samo da obezbede korespondenta za narednih 12 meseci

Код мене било обрнуто, ја се отимао, а оне ма "дај ја ћу", "ма пусти мени, ја ћу", "ма руке к' себи обе, ја ћу" ... кад сам се дочепао касарне лакнуло ми.
reanimator reanimator 09:52 29.10.2012

Re: Njaaao

Te oči koje se nadaju dok voz odlazi sa perona i revnosno pisanje pisama počev od prvog dana, sa svim uzbudljivim detaljima (spavaone, desetari, ustajanje u zoru, hvalisanje zbog lukavstvom osvojene 2 eurokrem table, uz nezaobilaznu prvu ošišanu fotku u uniformi...), onaj obavezni P.S: "piši mi o svemu, šta radiš, gde izlaziš, šta ima u gradu"... eh, mladost, uspomene.Objection!
Komentar baca akcenat na paćenićko ponašanje mladih vojnika, a niko da se osvrne na odgovornost pre vojske neprimećenih klinki, koje koriste priliku što si daleko i što si u specifičnim uslovima i što si ranjiv, pa redovnim pisanjem grade temelj svoje nove uloge u tvom životu? Lako je podsmevati se ranjenom vojničkom srcu, a kamo odgovornost onih romantičarki, koje u knjižari kupuju pisma sa foto pozadinom? Ili kreativnijih romantičarki, koje same prave koverat od postera iz Bravo-a? Kamo odgovornost emotivnijih romantičarki, koje pismo pre slanja poprskaju sa par kapi parfema? Kamo odgovornost onih bezdušnih provokatorki, koje na pismu ostave otisak usana karminom?
Pravda za guštere paćenike!
freehand freehand 10:31 29.10.2012

Re: Njaaao

Komentar baca akcenat na paćenićko ponašanje mladih vojnika, a niko da se osvrne na odgovornost pre vojske neprimećenih klinki, koje koriste priliku što si daleko i što si u specifičnim uslovima i što si ranjiv, pa redovnim pisanjem grade temelj svoje nove uloge u tvom životu?

Klinke su precenjene, tvrdim!

Dumam i dumam pokušavajući da se setim naziva onog divnog časopisa koji je služio tome da se zemina ili fotka nekog drugog fazana pošalje nekoj od debeljuškastih bubuljičćavih šiparica, navjek spremnih da razmenjuje salvete, slike glumaca i pevača i šalje po nekoliko trouglastih, okruglih, roze, žutih ili crvenih pisama dnevno. I na ogromno veselje cele čete dok veselnik ide od jednoig do drugog dojučerašnjeg pajtosa pokušavajući da proda onu priču "Nisam, keve mi, smestili mi dušmani!"!
Gašu, tako, umal ne oženismo.
A bejasmo mu spremili komplet ćebadi, kao poklon za venčanje.
reanimator reanimator 10:38 29.10.2012

Re: Njaaao

Dumam i dumam pokušavajući da se setim naziva onog divnog časopisa koji je služio tome da se zemina ili fotka nekog drugog fazana pošalje nekoj od debeljuškastih bubuljičćavih šiparica, navjek spremnih da razmenjuje salvete, slike glumaca i pevača i šalje po nekoliko trouglastih, okruglih, roze, žutih ili crvenih pisama dnevno


Bilo je više takvih..ITD, Super Itd, Ćao (ćao Ćao, najbolji ste, pišem prvi put i nadam se dqa moje pismo neće završiti u košu..), Huper.. :)
freehand freehand 10:41 29.10.2012

Re: Njaaao

reanimator
Dumam i dumam pokušavajući da se setim naziva onog divnog časopisa koji je služio tome da se zemina ili fotka nekog drugog fazana pošalje nekoj od debeljuškastih bubuljičćavih šiparica, navjek spremnih da razmenjuje salvete, slike glumaca i pevača i šalje po nekoliko trouglastih, okruglih, roze, žutih ili crvenih pisama dnevno


Bilo je više takvih..ITD, Super Itd, Ćao (ćao Ćao, najbolji ste, pišem prvi put i nadam se dqa moje pismo neće završiti u košu..), Huper.. :)

ITD!
ITD keva!
"Trentutno sam na odsluženju vojnog roka iako volim sve što vole mladi.
Obožavam Modern toking i Srebrna krila, brojim 186, i dopisivao bih se sa devojkama iz svih krajeva naše zemlje koje znaju kako je biti sam."
reanimator reanimator 10:55 29.10.2012

Re: Njaaao

ITD!
ITD keva!

Imali su najjaču rubriku : Dvojnici.
Uzmeš sliku nekoga iz razreda i pošalješ sa pratećim tekstom : Imam 13 godina i svi mi kažu da neverovatno ličim na Džejson Donovana :)
freehand freehand 10:58 29.10.2012

Re: Njaaao

reanimator
ITD!
ITD keva!

Imali su najjaču rubriku : Dvojnici.
Uzmeš sliku nekoga iz razreda i pošalješ sa pratećim tekstom : Imam 13 godina i svi mi kažu da neverovatno ličim na Džejson Donovana :)

Obožavam Brus Lija ali ličim na Žan Kloda Van Dama.
Slušam Ljubu Aličića i amaterski sviram harmoniku Dalapu dugmetaru.
Rado bih se dopisivao sa vršnjakinjama (a može is starije).
draft.dodger draft.dodger 11:09 29.10.2012

Re: Njaaao

reanimator reanimator 11:16 29.10.2012

Re: Njaaao

draft.dodger


LINK
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:16 29.10.2012

Re: Njaaao

i sam bih priznao da sam to čitao;

no volim sebe da zamišljam kao kul klinca koji je otkidao na zagora i trčao ulicom sa imaginarnom sekirom uu ruci i tukao komšiju sa trećeg/ jer mu je keva bila učiteljica i to obojici. jednostavno, bio je idealan negativac.

ali, eto ,trebalo je klinke bariti i u osnovnoj.
iz nekog razloga one su se tad ložile na bekstrit bojse;a zaista nisam znao bolji način da se informišem o tome,nego iz hupera

a jesam li rekao da volim sebe da zamišljam kao *kul klinca?:)
JJ Beba JJ Beba 13:23 29.10.2012

Re: Njaaao

draft.dodger

Gospodja Klara Gospodja Klara 13:28 29.10.2012

Re: Njaaao

Pravda za guštere paćenike!


I za Asanža!

Btw, Hasan Karić je plju-nu-ti Stiven KaNington.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:37 29.10.2012

Re: Njaaao

Samo se vi zezajte, jednom sam išao pešice 15 km i nazad da kupim novi broj ITD-a. A jednom sam im i pisao. Tražio sam da postavljaju fotografije omota za sve te albume o kojima su pisali. Čak su mi i objavili pismo i odgovorili nešto u stilu "mrlj, mrlj, dobra ideja, ali mrlj, mrlj, kako da ne".
tyson tyson 22:21 29.10.2012

Re: Njaaao

Samo se vi zezajte, jednom sam išao pešice 15 km i nazad da kupim novi broj ITD-a. A jednom sam im i pisao

Само се ви зезајте, ја сам писао емисији "Дозволите да се обратимо", и не само да су ми прочитали писмо него су и прилог снимили на мој захтев!

Луде године


freehand freehand 22:33 29.10.2012

Re: Njaaao

tyson
Samo se vi zezajte, jednom sam išao pešice 15 km i nazad da kupim novi broj ITD-a. A jednom sam im i pisao

Само се ви зезајте, ја сам писао емисији "Дозволите да се обратимо", и не само да су ми прочитали писмо него су и прилог снимили на мој захтев!

Луде годинеI obožavaš Zaharija Trnavčevića i Mirka Alvirovića, jbt.
jasnaz jasnaz 16:02 28.10.2012

--

marco_de.manccini marco_de.manccini 17:56 28.10.2012

Re: --

Хоћеш да кажеш да су се стажи тополе само причињавале? Све је то због разгаљујућег дима, ц-ц-ц.
jasnaz jasnaz 18:19 28.10.2012

-.-

marco_de.manccini
ц-ц-ц.


: )
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:11 28.10.2012

Парабола

Ово је парабола о српском државном буџету?
:)
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:51 28.10.2012

Re: Парабола

Не знам што се буниш, сигуран сам да се бројке у буџету слажу. Прошло је време Алај-бегове ћебади, хвала демократији.
arianna arianna 18:12 28.10.2012

Re: Парабола

meni je zanimljiv onaj magijski višak

odakle se on pojavljuje?


marco_de.manccini marco_de.manccini 18:30 28.10.2012

50-48=2

Одакле год се појављује неће трајати дуго. У ствари, нестаће тог истог дана. Знам причу до краја.
arianna arianna 18:43 28.10.2012

Re: 50-48=2

marco_de.manccini
Одакле год се појављује неће трајати дуго. У ствари, нестаће тог истог дана. Знам причу до краја.


da li si raspoložen da tu priču podeliš sa nama?


ima nas koji nismo bili u armiji
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:49 28.10.2012

Re: 50-48=2

Ма била си, и још си што каже Брајовић, у тој армији у којој је све потаман.
myredneckself myredneckself 18:57 28.10.2012

Re: Парабола

Неко други, у сумрак, сакрије ћебе близу стражарског места, јер је минус двадесет пет и ледени ветар пролази кроз шињел као кроз чипкане гаће,

Šta ćeš, vojska k'o vojska, ali je ovo korisna subverzivna akcija, da ne bude ono kao u pesmi, sačuvajbože
...stekao druga do groba, i hroničnu upalu zgloba

Aj, kad sam već tu, i kad sam načela sav taj svet od stakla, zglobove, drugove, jeseni, dunje... , nek' peva

arianna arianna 19:01 28.10.2012

Re: 50-48=2

obzirom da nam je sve potaman (kako potaman kad imamo višak!?), pitam se da li će na kraju da nas rashoduju, ukini ili transformišu, i ko će tad biti dežurni?


edit:

o srpskoj vojsci - seljačke čarape kralja Srbije<<<
stari92 stari92 20:59 28.10.2012

Pozdrav sa Zebrnjaka

i proslave 100 god. od Kumanovske bitke
arianna
marco_de.manccini
Одакле год се појављује неће трајати дуго. У ствари, нестаће тог истог дана. Знам причу до краја.

da li si raspoložen da tu priču podeliš sa nama?
ima nas koji nismo bili u armiji


Elem,mozda mislis da si slucajno ovaj blog odradio,ali netje biti.
Tvoja nad/svest u saradnji sa duhovima proslosti su koautori ove,ako
se malo potrudimo da upotrebimo mastu,vanvremene arhetipske price.
Vidis da geografska udaljenost ne znaci nista."Ono" te nadje!

p.s. > ova tvoja Hilari zamalo da obidje zavicaj ti,al zasto kasni ybmliGa ..
zato uinat budi beli listitj na glasovanju i docrtaj nesto,onako .. naski
p.s.II>
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:24 28.10.2012

Re: Pozdrav sa Zebrnjaka

ako se malo potrudimo da upotrebimo mastu,vanvremene arhetipske price.

Ја бих рекао да је то и без много маште јасно.

(А од тих посета и тапшања главоња по леђима за камере завичају није ништа боље, али добро, ќе прекрцамо.)
stari92 stari92 21:33 28.10.2012

nije sve tako crno,bre

marco_de.manccini

(А од тих посета и тапшања главоња по леђима за камере завичају није ништа боље, али добро, ќе прекрцамо.)


Nashiot PreCedatelj vi pofaluva rakiju iz Valandovo i zboruva da e
pobolja od nashite/njegovi destilati.
Malo li e !?


marco_de.manccini marco_de.manccini 21:51 28.10.2012

Re: nije sve tako crno,bre

Само се надам да му нису дали ону Антику, добра лоза, али има саморекламу (ја бих рекао упозорење) на флаши, где каже

„буди у Вама посебан осећај, расположење и инспирацију за нове походе"
dragoljub92 dragoljub92 22:18 28.10.2012

Re: nije sve tako crno,bre

, расположење и инспирацију за нове походе"

marco_de.manccini marco_de.manccini 23:44 28.10.2012

Re: nije sve tako crno,bre

Ћути, још каже и да је Александар баш од исте пио. Тек се пред Индијом зауставио, ваљда му нестало.
freehand freehand 23:49 28.10.2012

Re: nije sve tako crno,bre

marco_de.manccini
Ћути, још каже и да је Александар баш од исте пио. Тек се пред Индијом зауставио, ваљда му нестало.

Neki kažu da je upravo ta majka makedonskoj jazika. A kao da je i Drakče kuša.
docsumann docsumann 22:18 28.10.2012

ok, ok ...

dakle, Antonije i Kleopatra su nađeni mrtvi na podu raskošne egipatske vile.
pored njih su se nalazile krhkotine razbijene staklene posude i prosuta voda koja se najvjerovatnije nalazila u razbijenoj posudi.
osim toga u samoj vili nije bilo nikakvih neobičnosti.
šta je uzrok njihove smrti, ako se zna da nisu otrovani, a na njihovim tijelima nisu nađeni znakovi nasilja?

ova pjesma nema veze sa navedenim problemom:marco_de.manccini marco_de.manccini 22:42 28.10.2012

Re: ok, ok ...

Од срчке кад су видели месечне трошкове за ћебад за све те центурионе. Клеопатрине последње речи су биле "Боле и Дејане, данас сте растурили две славне империје, кроз векове вам ниједна неће утећи".
freehand freehand 23:36 28.10.2012

Re: ok, ok ...

dakle, Antonije i Kleopatra su nađeni mrtvi na podu raskošne egipatske vile.
pored njih su se nalazile krhkotine razbijene staklene posude i prosuta voda koja se najvjerovatnije nalazila u razbijenoj posudi.
osim toga u samoj vili nije bilo nikakvih neobičnosti.

Weird shit!
docsumann docsumann 23:25 28.10.2012

veliki mag kružnih tokova vojnih dobaramarco_de.manccini marco_de.manccini 16:19 29.10.2012

Re: veliki mag kružnih tokova vojnih dobara

nema slika, nema ton.

(ali dobro, i to je neka simbolika, inframinimalizam.)
docsumann docsumann 17:47 29.10.2012

Re: veliki mag kružnih tokova vojnih dobara

nema slika, nema ton.


a bilo sve do maloprije jednom.

eo, opet

freehand freehand 18:44 29.10.2012

Re: veliki mag kružnih tokova vojnih dobara

docsumann
nema slika, nema ton.


a bilo sve do maloprije jednom.

eo, opet


Milo vrca med?
docsumann docsumann 18:52 29.10.2012

Re: veliki mag kružnih tokova vojnih dobara

Milo vrca med?


Sveto toči mudrost:

“Postoji bog, ne postoje duhovi. "Pozitivna" teško može biti s nama, a ako nije s nama, onda teško može biti pozitivna. Pozitivno onda nije pozitivno nego je više negativno. Ako je negativno, onda pozitivno nije pozitivno. Kada nema pozitivnog ni negativnog, nema ništa, a kada nema ništa, nema ničega.”

freehand freehand 19:05 29.10.2012

Re: veliki mag kružnih tokova vojnih dobara

docsumann
Milo vrca med?


Sveto toči mudrost:

“Postoji bog, ne postoje duhovi. "Pozitivna" teško može biti s nama, a ako nije s nama, onda teško može biti pozitivna. Pozitivno onda nije pozitivno nego je više negativno. Ako je negativno, onda pozitivno nije pozitivno. Kada nema pozitivnog ni negativnog, nema ništa, a kada nema ništa, nema ničega.”


Ovo mora da je iz opusa "Svetova šutnja"?
Biljana 77 Biljana 77 10:43 29.10.2012

danse macabre

негде у блату на Пасуљанама


Nije da se nisam ismejala. I preporučila. I gotovo sve komentare pride. Samo meni te Pasuljane evo dvadeset godina samo jednu istu sliku vraćaju. Ćaleta, sa trodnevnom bradom, u maslinastom zamašćenom kombinezonu... malo je popravljao taj kamion kojim će da se odveze u rat. Malo zamišljen, ni tužan, ni uplašen, čudan... Ima na putu do tamo neki most kojim istovremeno idu automobili i voz. I sve mi je to delovalo nekako strašno.
freehand freehand 10:50 29.10.2012

Re: danse macabre

Biljana 77
негде у блату на Пасуљанама


Nije da se nisam ismejala. I preporučila. I gotovo sve komentare pride. Samo meni te Pasuljane evo dvadeset godina samo jednu istu sliku vraćaju. Ćaleta, sa trodnevnom bradom, u maslinastom zamašćenom kombinezonu... malo je popravljao taj kamion kojim će da se odveze u rat. Malo zamišljen, ni tužan, ni uplašen, čudan... Ima na putu do tamo neki most kojim istovremeno idu automobili i voz. I sve mi je to delovalo nekako strašno.

Ovče polje i Ćemovsko,
Slunj, Papuk, Krivolak,
Pasuljanske livade.
Kosanica i Peščara...

Lele - dal je bilo strašnih mesta za postojati?
A ćebadi nikad dosta!
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:31 29.10.2012

Re: danse macabre

Imaš pravo, BNN, priča, kad se približi kraju, više nije smešna, samo me mrzi da je dovršim, a i ne ide mi se tamo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana