Budućnost| Društvo| Istorija| Kultura| Politika

Odgovorna filantropija i lokalni Baštovanluk

Đorđe Bobić RSS / 28.10.2012. u 09:18

 Narod se nađe ovde odjedanput obezglavljen a posledice strašne, niti da gleda, niti da diše a usta za reći, popiti i pojesti štogod odoše u bestraga, mišljenje do sada nije preterano upražnjavano pa oko toga bar nije bilo nekog zakeranja.

8124336036_710128eb1d_z.jpg 

 Nadvila se neka sumorna maglina nad ljudima i dođoše oni da spas potraže i dočeka ih Jedan od zaduženih za narod, prvi u rangu iz koga je iskrilo iskustvo stečeno preturanjem preko glave toliko toga, od radikalnih svetonazora, onda činjenja u levom mišljenju sa predznakom nacionalnog, pa doticanja demokratije u prolazu i najzad dosezanja do uzdržane evropejske provinijencije. Zaista, iako bez glave, narod je instinktom osetio gde treba da priđe i izlaz iz magle zatraži.

Zavapi narod mahanjem ruku pred Jednim od zaduženih jer govor narodu beše uskraćen a on, Jedan odgovoran i preduzetan, obuče baštovansko odelo, zaseja u bašti seme za naglavljivanje obezglavljenih,

 zalivao je prilježno, nije bilo pesticida i veštačkog đubriva, samo stajsko israno na livadi i niklo je posejano seme, plodna je to zemlja bila i onda kad je sazrelo obra i podeli plod narodu te opet zavlada glavatanje i glavinjanje, sumorna maglina se istina nije sasvim povukla ali narod može sada kako tako da gleda, da pije i jede kad mu se da, ali tek će se videti da li je naglavljenom plodu baštovanskom veštinom i znanjem pridodata i mogućnost da misli. Mada to i nije tako važno, zna se da kada je narod sit i napit fali mu još samo malo ljudskih, lepih i bodrih reči o identitetu, nebesnosti, pravdi, one tamo u aps a ono južno ne damo nikako, pa otvorena vrata na dve strane a ako zatreba napraviće se još koja, onda patriotska kultura neizbežno i zašto bi posle bilo ko imao potrebe da na sve to još i mišljenjem rabi naglavljeni plod.

Uostalom, spasonosni baštovanluk filantropski koji je Jedan odgovoran za narod primenio ovog puta nije nikakva novina, samo je ponavljanje u uobičajenom ritmu odvajkada u srBiji, sezonski ... posle su neko vreme svi srećni ... ama ne, presrećni ...    

 

 

 



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

anamarkana anamarkana 15:11 28.10.2012

1.

ama ne, presrećni...


vi'š da su sve fini, krotki, zadovoljni, mirni, poslušni - baš su dobili Odgovorne kakve zaslužuju
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 15:50 28.10.2012

Re: 1.

baš su dobili Odgovorne kakve zaslužuju

Hvala ti na razumevanju ... to već godinama pokušavam da kažem, ali mi nekako slabo ide od olovke ...
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 18:50 28.10.2012

Cuvam ovce, dole u jasenje...

Propade voce jer nema ko da ga bere, mnogo dobar ovaj zivot u prepunom gradu. A, onomad, dok su babe i dede radili, a nasi sugradjani samo donosili , a da ni dinar na pijaci ne potrose, od rakije, do masnoguzanskih proizvoda, sve je bilo lepo. Sada nema ko da navodnjava, niti da bere jer valjda nista vise ne raste, ko te pita za stoku. Ima svasta da se vidi na tom teveu, npr. soup opere.
g.radicevic g.radicevic 11:05 29.10.2012

odelo ne čini .... baštovana

Zavapi narod mahanjem ruku pred Jednim od zaduženih jer govor narodu beše uskraćen a on, Jedan odgovoran i preduzetan, obuče baštovansko odelo, zaseja u bašti seme za naglavljivanje obezglavljenih,

zalivao je prilježno, nije bilo pesticida i veštačkog đubriva, samo stajsko israno na livadi i niklo je posejano seme,


baštovan mora izučiti škole baštovanske,
da spozna kako se uzgaja biljka plemenita,
da razume , da korov očas prevlada ako se ne počupa na vreme
da zna, da je u baštovanstvu najvažnija ljubav i želja da imaš najlepšu baštu, i da to nikako ne može biti samo dobro plaćeno dopunsko zanimanje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana