Budućnost| Društvo| Ekonomija| Politika

Države “blagost(r)anja” na razvalinama Jugoslavije

Milan Karagaća RSS / 06.11.2012. u 09:42

Ideja da napišem ovaj blog nastala je nakon čitanja teksta izlaganja prof.Todora Kuljića na međunarodnom okruglom stolu „Preispitivanje prošlosti i istorijski revizionizam“, u Beogradu 12.i 13.oktobra ove godine.

Daleko od toga da je Jugoslavija pogotovo SFRJ bila idealno ali je bila najmanje loše rešenje u nacionalnom, kulturnom, prosvetnom, naučnom, ekonomskom, političkom, bezbednosnom, međunarodnom i svakom drugom, a pokazaće se i u pogledu demokratije i demokratskih insitucija, naročito efikasnosti njihovog funkcionisanja kada je u pitanju zaštita ličnih sloboda i prava građana, sprečavanju kriminala i korupcije, mafijašenja, nasilja i siledžijstva. Onda dođe vreme, sve se preokrene, pametni biše ućutkani i zaćutaše, budale progovoriše a neki se obogatiše. Ali posle svih parade i nacionalnih oduševljenjavaljda jednom mora doći vreme da se zapita u onom stilu A sada da vidimo šta smo ono imali i ko će da plati troškove zabave.

Konkretnije, gde su naši novci i mislim da je to suštinsko pitanje svake ozbiljne borbe protiv kriminala i korupcije

Uporedni pregled  duga prema MMF-u u miljardama U$ dolara

 

Republike

 

1988.god.

2010.god.

Razlika

Povećanje

duga u  %

Crna Gora

0,416

4,6

+ 4,184

+1.105,8%

Makedonija

0,890

6,7

+ 6,01

+ 752,8%

BiH

2,1

16

+ 13,9

+ 761,9%

Srbija

5,5

38

+ 32,5

+ 690,9%

Slovenija

2,6

56

+ 53,4

+2.153,8%

Hrvatska

4,6

69

+ 64,4

+ 1.500%

Ujedinjena /Raspadnuta

Jugoslavija

 

 

16,1

 

190,3

 

+174,2

 

 

+1.182%

Nije ovo žal za SFRJ, socijalizmom, komunističkom partijom, sletovima i Titu već mi je žao nas danas , gde smo bili a gde dođosmo,

glad-siromastvo.jpg 

pa da li je moguće da jednom pogledamo samo stvarne uzroke jer ćemo samo tako lakše otkloniti teške posledice pa i po cenu da neki koji su bili nosioci propasti sada propadnu.

Narodi su zavađani i zavađeni mantrama da ih oni drugi ekspoloatišu, da im suzbijaju nacionalne slobode, da će živeti u blagostanju kada naprave nacionalne države po mogućnosti što veće i što čistije. Navodna borba za demokratiju i nacionalnu državu bili su glavni ciljevi za koje su nečiji sinovi ginuli.

S pravom prof. Kuljić konstatuje:

„Nije teško uočiti da je na čitavom bivšem jugoslovenskom prostoru nacija progutala klasu sa najmanje otpora. Svuda dominira bezalternativna desnica sa raznovrsnim nacionalnim ili verskim ključnim simbolima: od Majke Božje i pape u Hrvatskoj, preko vehabija u BiH do Dveri i Obraza u Srbiji. Slično je i kod drugih bivših bratskih republika. Svuda se nudi topla nacionalna i konfesionalna zajednica istovernika i sunarodnika. Manje je važno to što je ova topla zajednica smeštena u hladno kapitalističko društvo prepuno nesigurnosti i nezaposlenosti. Pluralizam je pobedio u bivšim socijalističkim državama, ali je cena bila hegemonija konfliktnog nacionalnog. Nije reč o tolerantnom samorazumljivom nacionalnom identitetu, nego o agresivnom. Istini za volju, kod nas nije lako ni povući razliku između normalnog nacionalnog samoviđenja s jedne i ekskluzivističkog i agresivnog s druge strane. Ne samo što je malo etničke tolerancije u novim osobenim uslovima poslesocijalističke represivne tolerancije, nego je naprotiv, obnavljanjem nacionalnog i verskog, kapitalizam, koji inače živi od kritike, skepse i nepoverenja, samo usavršio mehanizme zaštite od kritike. Nova internetom osigurana sveopšta dozvoljenost svakako oduzima sistemskoj kritici subverzivnu snagu, ali to nije jedina vakcina kapitalizma.

Kod nas revizija prošlosti teče i preko groba. Pre upotrebe smrt treba obraditi. Žrtva unosi smisao u prošlost, sa žrtvom nepregledni haos postaje jasniji. Politici nikada nije dosta žrtava. Vremenom se smisao grobova i spomenika menja, jer ovi podležu dekontekstualizaciji i rekontekstualizaciji. Nakon sloma Jugoslavije Titov mauzolej je izmešten iz svog izvornog konteksta pravdanja socijalističke i multinacionalne sadašnjice, pa je 1990-ih bilo i predloga da se ukloni. Ipak je ostao, jer Milošević nije hteo da se kocka sa antititoizmom. Antikomunistički i nacionalistički duh u građanskom ratu 1990-ih na novi način je uokvirio smisao Titovog groba detronizujući njegov značaj. Kuća cveća je danas snabdevena novim značenjima. Titov grob ne treba srpskom kapitalizmu, ali treba srpskom turizmu. Početkom 21. veka u „šoku tranzicije“ buknule su nejednakosti i napetosti divljeg kapitalizma koje su podstakle titostalgiju, pa je i Titov grob postao simbol, doduše bezuticajni, obnovljene sumnje u kapitalizam. Sa protokom vremena prostor sećanja na svakog uglednika neumitno se sužava, pa i njihovi grobovi spontano i lagano gube izvornu simboliku. Grobovi nacionalnih lidera su otporniji zubu vremena od grobova klasnih heroja. Dugoročno gledano unosnije je braniti naciju nego sirotinju.

Tanatopolitički gledano i sudske rehabilitacije su važan činilac revizionizma: slučajevi kneza Pavla, Slobodana Jovanovića i proces oko D. Mihailovića koji je u toku. Ako je decembra 2011. u Beogradu s razlogom rehabilitovan knez Pavle, koji je potpisao pristupanje Jugoslavije Trojnom paktu 25. 3. 1941, ispada da treba suditi vojsci i narodu koji su ga zbacili 27. marta. A antifašističku parolu „Bolje rat nego pakt“ valja javno denuncirati kao veleizdaju. Čak je i „levičar“ I. Dačić dočekao kosti kneza Pavla, a pre nego što je sastavio vladu išao kod patrijarha. Vlast se naravno pribojava radikalnog anti-antifašizma i pokušava da vodi dvostruku politiku. Prva je sezonski antifašizam, a druga je strukturna, ali banalna patriotizacija promašenog profašističkog kursa. Premda je povremeno bučan, antifašizam je još uvek epizoda, a anti-antifašizam je struktura. Kako drugačije nazvati politiku države koja je samo u poslednjih godinu dana iskazala posthumnu čast jednom šefu države i jednom predsedniku vlade koji se nisu borili protiv fašizma, nego su 1941. odmah pobegli iz zemlje?“

 

A stvarnost koja  se  pompeznim istorijskim mitovima prikriva, u svim državicama  je mnogo surova. Nezaposlenost svagde veća nego što je ikada bila, siromaštvo, beda, nasilje, huliganstvo, naši i njihovi naši postavljaju i rešavaju rebuse a država se usteže da ih reši pre no što nekome padne na pamet da ih sastavlja. Broj vernika nikada nije bio veće a odsustvo empatije za druge, agresivnost, odsustvo hrišćanskog pristupa drugome nikada primetnije. Niko ne poštuje ni državu ni zakone, a država nema snage da ih natera jer očito još je nerešen rebus gde je centar ili centri moći.

Svakoj dosadašnjoj vladi bila je krivac predhodna, poziciji opozicija i tako su izbegavale da rade svoj posao dok su neki drugi radili i zaradili vrlo ozbiljno pa se čak i ponašaju kao ozbiljni vaninstitucionalni faktori.

Aktuelna vlada pokazuje ozbiljnu rešenost da se obračuna sa kriminalom i korupcijom ali bogami i oni pokazuju zube prema njoj,a na ishod ćemo  još pričekati.

Ako vlada realizuje 70% onoga što je obećala ostvariće istorijski rezultat i kao takva biti upamćena, a ako ne  narodu ostaje da i dalje trpi i čeka. Niko ne može da predvidi dokle će narod moći da čeka, kao što ne može da predvidi i da naizgled beznačajan povod može da pokrene događanja.Uostalom, u svim istorijskim događanjima uvek su oni koji su vladali svojim činjenje i nečinjenjem bili glavni pokretač onoga šta se desi kad narodu dogori do nokata.

Valjda će ipak vlast uspeti da u ime naroda nešto uradi i za narod. Nema tu mnogo filozofije, samo da svako radi svoj posao savesno uključujući i da striktno tako postupa prema nesavesnim.

Dakle, ako je rasprodato sve što se rasprodati moglo, ako je na ime bespovratne pomoći Srbija dobila preko 3 milijarde evra, pa još ako je dug povećan sa 5,5 na 38 milijardi dolara ili skoro 7 puta a narod živi dest puta gore nego te 1988.godine, onda je rešenje rebusa moguće samo ako se prate tokovi novca i poslovanje njegovog vlasnika.Da je novac išao u lkegalne tokove i ulagan gde je trebalo i ekonomska situacija u Srbiji bi bila drugačija.Pa ako se 30 godina radilo pogrešno, a jeste, zar je teško to videti i ne raditi više tako i to je i smisao ovog teksta upozorenja i pouke. Svakoga ko je na zakonski način i pošteno stekao kapital istaći za primer i pružiti mu sve, u okviru zakona, olakšice, a ko je otimao, pljačkao, zaradio kriminalom i korupcijom treba da odgovara, uključujući i one koji su donosili zakone u korist tajkuna i štitiili ili opstruisali istrage.

Vlada upravo to najavljuje, pa neka joj je sa srećom i puno uspeha.



Komentari (110)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 09:54 06.11.2012

Istina

Svaka istina ne izrečena u pravom trenutku, gora je od bilo koje laži.
koksy koksy 10:10 06.11.2012

Re: Istina

Nije ovo žal za SFRJ, socijalizmom, komunističkom partijom, sletovima i Titu...


zašto bi to neko uopšte pomislio?
zemljanin zemljanin 10:16 06.11.2012

Re: Istina

ne treba nikada žaliti za onim što je bilo ... tada, u tom trenutku smo svi mi uradili ono što smo smatrali za ispravno ... da li sam ja ili neko od nas ili varijacije, mislio/li drugačije - kasno je ... da je bilo drugačije, možda neka konfederacija i već bi muku mučili u evro-zoni ...

EDIT: Mada postoji i dobitna strana u svemu ovome -> religija
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:02 06.11.2012

Re: Istina

koksy
Nije ovo žal za SFRJ, socijalizmom, komunističkom partijom, sletovima i Titu...


zašto bi to neko uopšte pomislio?

a zašto bi pomislio, pa samo onaj ko nema razuma može misliti i da je ono bilo idealno i da ga treba vratiti, nego treba praviti nešto bolje i ne ponavljati njihove greške niti se vaditi na ono što su oni radili. To bi bilo kao kada bi neko rekao da mu orac pre 30 godina nije ništa ostavio i to mu bilo opravdanje da ništa nije stvorio u tom periodu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:03 06.11.2012

Re: Istina

expolicajac
Svaka istina ne izrečena u pravom trenutku, gora je od bilo koje laži.

to je tačno, samo mi nije baš najjasnije u kom kontekstu to ovde stavi.
juniorr juniorr 15:16 06.11.2012

Re: Istina

Nije ovo žal za SFRJ, socijalizmom, komunističkom partijom, sletovima i Titu već mi je žao nas danas , gde smo bili a gde dođosmo



tačno tako!
registry_machine registry_machine 15:41 08.11.2012

Re: Istina

Nije ovo žal za SFRJ, socijalizmom, komunističkom partijom, sletovima i Titu...

8c_competizione 8c_competizione 17:58 11.11.2012

Re: Istina

gde ovo iskopa, do suza me doteralo!
reanimator reanimator 10:17 06.11.2012

...

Svuda dominira bezalternativna desnica sa raznovrsnim nacionalnim ili verskim ključnim simbolima: od Majke Božje i pape u Hrvatskoj, preko vehabija u BiH do Dveri i Obraza u Srbiji

Todora na blog da objasni kako Dveri i Obraz dominiraju u Srbiji!
maksa83 maksa83 10:38 06.11.2012

Re: ...

reanimator
Svuda dominira bezalternativna desnica sa raznovrsnim nacionalnim ili verskim ključnim simbolima: od Majke Božje i pape u Hrvatskoj, preko vehabija u BiH do Dveri i Obraza u Srbiji

Todora na blog da objasni kako Dveri i Obraz dominiraju u Srbiji!

Ovo su neki RATM-nalik momci iz Splita/Zagreba koji će da gostuju ovde za koji dan, tj. u petak. 'Ladno je pesma mogla i ovde da se napravi.

Moja generacija
izrasla iz inflacija
puna je devijacija

moja generacija
misli da demokracija
generalno je podbacila

deset_slukom deset_slukom 18:05 06.11.2012

Re: ...

reanimator

Todora na blog da objasni kako Dveri i Obraz dominiraju u Srbiji!

Te partije (ili šta god da su) same po sebi ne dominiraju, ali su dominantne vrednosti koje one propagiraju. Partije koje su na vlasti ih ne ističu previše kao svoj program dok hrle u Evropu, ali će, po potrebi, ne trepnuvši, prekršiti sve moralne i zakonske norme, tek da se ne bi zamerile čuvarima "tradicionalnih" i sličnih "vrednosti".
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:26 06.11.2012

Re: ...

deset_slukom
reanimator

Todora na blog da objasni kako Dveri i Obraz dominiraju u Srbiji!

Te partije (ili šta god da su) same po sebi ne dominiraju, ali su dominantne vrednosti koje one propagiraju. Partije koje su na vlasti ih ne ističu previše kao svoj program dok hrle u Evropu, ali će, po potrebi, ne trepnuvši, prekršiti sve moralne i zakonske norme, tek da se ne bi zamerile čuvarima "tradicionalnih" i sličnih "vrednosti".

samo deluju preventivno i upozoravajuće kao najveći čuvari nacionalnih interesa i jedinstva Srbije
docsumann docsumann 21:16 06.11.2012

Re: ...

Ovo su neki RATM-nalik momci iz Splita/Zagreba


meni već poodavno zapala za uvo ova njihova stvar

hoochie coochie man hoochie coochie man 21:52 06.11.2012

Re: ...

Te partije (ili šta god da su) same po sebi ne dominiraju, ali su dominantne vrednosti koje one propagiraju


Ti mislis da ovo moze da se kaze a da onog ko to kaze i dalje smatraju ozbiljnim?
Tesko bogumi.
Ako dominiraju vrednosti koje oni zastupaju valjda je normalno da ljudi glasaju za one koji zastupaju te vrednosti?

samo deluju preventivno i upozoravajuće kao najveći čuvari nacionalnih interesa i jedinstva Srbije


I sta je sporno u tome da oni tako vide proces?
Nemaju pravo na svoje vidjenje?
Treba to razmotriti na CKSK jel da?

deset_slukom deset_slukom 09:41 07.11.2012

Re: ...

hoochie coochie man

Ti mislis da ovo moze da se kaze a da onog ko to kaze i dalje smatraju ozbiljnim?
Tesko bogumi.
Ako dominiraju vrednosti koje oni zastupaju valjda je normalno da ljudi glasaju za one koji zastupaju te vrednosti?

Može, može... ali samo ozbiljni ga nogu smatrati ozbiljnim. Oni koji shvataju lukavost srpskog uma. Oni koji vide da da ovi za koje će narod glasati ne mogu da kažu baš sve što imaju na umu, pa pričaju jedno, od toga urade ono što moraju a više rade ono što ne bi smeli da rade.
Pa će tako SNS ispasti demokratskija stranka od demokratske, jer je dogorelo do nokata, inače bi se već pokazalo šta je dominantno u Srbalja.

Colin_bgd Colin_bgd 10:26 06.11.2012

Zato sto zadovoljstine nije bilo...

Kada je SFRJ srusena po principu "curi voda u kupatilu, rusi celu kucu", logicno razmisljanje nacionalnih elita je bilo da ce se sa uspostavljanjem novih drzav(ic)a desiti i zadovoljenje onih nacionalnih teznji koje, po njihovom misljenju, u SFRJ (a i svim prethodnim i potonjim Jugoslavijama) nije moglo da se desi. Sad, tim teznjama ne treba zamerati legitimnost postojanja, niti hrvatskom "drzavotvornom" nacionalizmu, niti slovenackom "pragmaticnom" nacionalizmu, niti srpskom "unitarnom" nacionalizmu, niti muslimanskom "kuda cemo sad mi?" nacionalizmu, niti makedonskom "ni krivom ni duznom" nacionalizmu, niti crnogorskom "mafijaskom" nacionalizmu, niti albanskom "oslobodilackom" nacionalizmu. Sve je to, ajde da kazemo, u redu...

Medjutim, posto se nista od ovoga pod navodnicima nije ostvarilo, posto su svi ostali suvi, da suvlji ne mogu biti, nije se desio ventil kroz koji bi ta nacionalisticka energija mogla da splasne. Niko nije dobio apsolutno nista, i tu ne mislim na ekonomsko-privredno-materijalnu sferu. Zadovoljenje nije dobio niko, cak ni oni koji su se kroz novostvorene elite dobrano nafatirali na drzavno-narodnoj grbaci. Posto je pritisak i dalje, kontinualno i apsolutno veliki, a ni teoretski ne postoji nacin za njegovo smanjenje, tesko je videti kako ce se u skorijoj, a i srednjijoj buducnosti stvari poceti da pomeraju na bolje.

Nezadovoljstina je usud ovih novih drzava i zato sve ide tako kilavo kako ide...
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:58 06.11.2012

Re: Zato sto zadovoljstine nije bilo...

Niko nije dobio apsolutno nista, i tu ne mislim na ekonomsko-privredno-materijalnu sferu. Zadovoljenje nije dobio niko


Ti tako vidis ali ocigledno je da si u debeloj manjini, pa stoga nikakav drugi argument osim, ja tako mislim, ne mozes ponuditi za ovo.

Na drugoj strani, obzirom da niko, niko relevantan, minorne grupice nisu relevantne, ne zeli da se vrati prethodno stanje logican zakljucak je da im ovo stanje vise odgovara.
Jedini nacin da se uspostavi prethodno stanje, koga marginalci smatraju boljim, je onaj kojim je to stanje i uspostavljeno - oruzjem.
pretorian024 pretorian024 21:38 12.11.2012

Re: Zato sto zadovoljstine nije bilo...

Imajuci priliku da putujem po svim republikama bivse Juge, radeci sa strancima, naslusao sam se svega. Nisam cuo nijednog Hrvata, Muslimana, Srbina da je profitirao u ovom ratu. Neke napamet naucene slogane sam cuo samo od lokalnih politicara dok sam radio kao prevodilac. Ono malo ljudi koji nemaju obraz pa mogu da kradu, gase fabrike zbog svoje materijalne koristi, lazu narod itd. oni su se snasli u ovom neredu. Svi ostali su na gubitku. Hrvati imaju drzavu koju na ime duga mogu sutra da im zaplene poverioci, mi idemo tim putem. Nase male drzavice nemaju moc da vise samostalno odlucuju i to je to. Stranci su kupili sve a kvislinzima su ostale mrvice. Nikad vise necemo biti samostalni onako kako smo bili za vreme stare Jugoslavije. Zivim u gradu u kojem su nekad radili giganti, odnosno 80% radne snage u gradu. Danas je pola grada na birou! Onog dana kad smo dozvolili da nam drugi odlucuju kome cemo i kako da prodajemo robu, ostali smo bez trzista. Sami smo krivi za sve jer je bilo dovoljno onih koji su se prodali za marke i dolare radeci protiv svih nas Jugoslovena. Neko je prisvojio stanove izgradjene za narod, neko fabrike, neko oranice, kombinate. Kapitalizam je kod nas ujahao kao kauboj i potamanio nas kao Indijance!
rade.radumilo rade.radumilo 11:45 06.11.2012

Kamo dalje rođače?

rade.radumilo rade.radumilo 11:54 06.11.2012

Re: Kamo dalje rođače?

kukusigameni kukusigameni 12:09 06.11.2012

preuzimanje odgovornosti

Milan Karagaća
pa da li je moguće da jednom pogledamo samo stvarne uzroke jer ćemo samo tako lakše otkloniti teške posledice pa i po cenu da neki koji su bili nosioci propasti sada propadnu.

U Sloveniji na mesto predsednika došao je Milan Kučan, bivši komunista.

U Hrvatskoj na mesto predsednika došao je Franjo Tuđman, general JNA, bivši komunista, izbačen iz Saveza komunista.

U Bosni i Hercegovini na mesto predsednika došao je Alija Izetbegović, političko-verski teokrata.

U Srbiji na mesto predsednika došao je Slobodan Milošević, komunista.

U Crnoj Gori na mesto predsednika došao je Momir Bulatović, komunista.

U Makedoniji na mesto predsednika došao je Kiro Gligorov, bivši komunista.
zemljanin zemljanin 12:20 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

kukusigameni
Milan Karagaća
pa da li je moguće da jednom pogledamo samo stvarne uzroke jer ćemo samo tako lakše otkloniti teške posledice pa i po cenu da neki koji su bili nosioci propasti sada propadnu.

U Sloveniji na mesto predsednika došao je Milan Kučan, bivši komunista.

U Hrvatskoj na mesto predsednika došao je Franjo Tuđman, general JNA, bivši komunista, izbačen iz Saveza komunista.

U Bosni i Hercegovini na mesto predsednika došao je Alija Izetbegović, političko-verski teokrata.

U Srbiji na mesto predsednika došao je Slobodan Milošević, komunista.

U Crnoj Gori na mesto predsednika došao je Momir Bulatović, komunista.

U Makedoniji na mesto predsednika došao je Kiro Gligorov, bivši komunista.

pre bih ja to zvao "imaoci partijke knjižice" nego komunisti ... ali jasno je šta si hteo da kažeš
ed_novipazar ed_novipazar 12:43 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

... političko-verski teokrata.

Kuku si ga meni, ja ovo ne razumijem. Sta znaci političko-verski teokrata?
kukusigameni kukusigameni 12:54 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

ed_novipazar
Kuku si ga meni, ja ovo ne razumijem. Sta znaci političko-verski teokrata?

Ne bih sad o Aliji. Nije o tome blog.
I, mislim zajebi me sa tim tvojim upadima čim neko pomene Islam, Muslimane i sl.
ed_novipazar ed_novipazar 14:37 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

kukusigameni
ed_novipazar
Kuku si ga meni, ja ovo ne razumijem. Sta znaci političko-verski teokrata?

Ne bih sad o Aliji. Nije o tome blog.
I, mislim zajebi me sa tim tvojim upadima čim neko pomene Islam, Muslimane i sl.

Pa upad je bio zbog izrecene besmislice, cuj politicko-vjerski teokrata. Nemas ni jednu etiketu koja bi odgovarala pa daj onda lupi bilo sta.
predatortz predatortz 14:44 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

Pa upad je bio zbog izrecene besmislice, cuj politicko-vjerski teokrata. Nemas ni jednu etiketu koja bi odgovarala pa daj onda lupi bilo sta.


Evo, imam ja etikete: Fundamentalista, radikalini islamista, verski fanatik... Biraj.

Čovek koji je u moju zemlju doveo mudžahedine ne zaslužuje druge etikete.
ed_novipazar ed_novipazar 14:54 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

Nije ih doveo u tvoju zemlju vec u svoju. Ti tu zemlju fakat ne dozivljavas kao svoju. A doveo bi i crnog djavola a ne mudzahedine, samo da se odbrani od zlocinaca.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:56 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

U Bosni i Hercegovini na mesto predsednika došao je Alija Izetbegović, političko-verski teokrata.

Nije valjda da je on bio najprogresivniji i najbolji jer nije bio komunista.
Nije poenta u tome što su navedeni bili članovi SKJ već da se konačno ne ponavljaju greške i krene napred umesto stalnog raspredanja o prošlosti kao vrednostima a ne poukama i greškama koje ne treba ponavljati.
predatortz predatortz 14:57 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

ed_novipazar
Nije ih doveo u tvoju zemlju vec u svoju. Ti tu zemlju fakat ne dozivljavas kao svoju. A doveo bi i crnog djavola a ne mudzahedine, samo da se odbrani od zlocinaca.


Grešiš, silno grešiš. Em zemlja nije njegova, nego njegova, moja i još ponekih, em je itekako doživljavam kao svoju.

Dakle, da sumiramo:

Ja sam zločinac jer nisam delio Alijinu viziju Bosne, a on je mudžahedine doveo da brane građansko društvo? Ne da jačaju islam, ne dao Bog!

ed_novipazar ed_novipazar 15:04 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

Milan Karagaća
U Bosni i Hercegovini na mesto predsednika došao je Alija Izetbegović, političko-verski teokrata.

Nije valjda da je on bio najprogresivniji i najbolji jer nije bio komunista.

Tacno je da je bio najprogrsivniji i najbolji medju onih sest/osam predsjednika koji su sastancili i odlucivali o sudbini YU. Ali ne zato sto jedini nije bio komunista vec zato sto je imao najbolji koncept i sto je zajedno sa Kirom Gligorovim pokusavao da spasi kakvu takvu YU. Nesreca i njegova i nasa je sto nije imao silu iza sebe.
predatortz predatortz 15:23 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti


Tacno je da je bio najprogrsivniji i najbolji medju onih sest/osam predsjednika koji su sastancili i odlucivali o sudbini YU. Ali ne zato sto jedini nije bio komunista vec zato sto je imao najbolji koncept i sto je zajedno sa Kirom Gligorovim pokusavao da spasi kakvu takvu YU


Kad je tako, što Alija i Kiro ne ostadoše sa Srbijom i Crnom Gorom u 'kakvoj takvoj' Jugoslaviji?
Pogotovo, imajući u vidu da bi na taj način i većina Srba i većina Muslimana živela u jednoj državi.
Što je to Alija bio toliko vezan za Slovence i Hrvate, pa da bez njih nije mogao da živi sa Srbima?
ed_novipazar ed_novipazar 15:41 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

Kakva takva se odnosilo na nacin uredjenja (federacija, konfederacija ...) a ne na velicinu. A kada to vec pitas, odgovori sebi zasto Crna Gora ne osta zajedno sa Srbijom. Onda ce ti i ovo prvo biti jasno.
predatortz predatortz 15:46 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

A kada to vec pitas, odgovori sebi zasto Crna Gora ne osta zajedno sa Srbijom. Onda ce ti i ovo prvo biti jasno.


Za Crnu Goru ne znam...

Ali za Alijinu viziju ću ti reći:

Umesto da Muslimani žive u jednoj, sada žive u tri ( a bogami i u sto trideset i tri države ). Hrvati su vas, opet, iskoristili kao topovsko meso devedesetih. Sada, kad su vas potrošili, sa nama razgrađuju i ono malo Bosne.

Moj zemljače, to je produkt Alijine 'vizije'. A, upućeni smo jedni na druge u svakom pogledu. I teritorijalno, i vojno, i istorijski, i kulturno...

49 41 49 41 16:41 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

ed_novipazar
Kakva takva se odnosilo na nacin uredjenja (federacija, konfederacija ...) a ne na velicinu. A kada to vec pitas, odgovori sebi zasto Crna Gora ne osta zajedno sa Srbijom. Onda ce ti i ovo prvo biti jasno.


Zbog ranog feudalizma, zvali se oni Milosevic, Izetbegovic-mladji, Taci, Haradinaj ili neko peti!

Izetbegovic je bio osudjen na 21 godinu; zbog cega?

Na novom kontinentu bi sigurno dobio 150 god. za takvu istu stvar.
mikeymike mikeymike 18:01 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

ed_novipazar
Nije ih doveo u tvoju zemlju vec u svoju. Ti tu zemlju fakat ne dozivljavas kao svoju. A doveo bi i crnog djavola a ne mudzahedine, samo da se odbrani od zlocinaca.


To je bila zemlja svih nas, a takvi kao sto je Izetbegovic ne zasluzuju ni jednu lepu rec, kako zbog zlocina koji su pocinjeni pod njihovom komandom tako i zbog razbijanja nase zemlje
kukusigameni kukusigameni 19:31 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

Milan Karagaća
Nije valjda da je on bio najprogresivniji i najbolji jer nije bio komunista.
Nije poenta u tome što su navedeni bili članovi SKJ već da se konačno ne ponavljaju greške i krene napred umesto stalnog raspredanja o prošlosti kao vrednostima a ne poukama i greškama koje ne treba ponavljati.

Evo i ti se zakačio za Aliju.
Poenta je da SKJ i njeni lideri po republikama i na saveznom nivou, snose odgovornost za propast SFRJ.
Kao i veliki šmekeri iz obaveštajnih službi, kojima je to bio posao.

I to je bilo postovano na:

Milan Karagaća
pa da li je moguće da jednom pogledamo samo stvarne uzroke jer ćemo samo tako lakše otkloniti teške posledice pa i po cenu da neki koji su bili nosioci propasti sada propadnu.
gedza.73 gedza.73 20:00 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

kukusigameni
I, mislim zajebi me sa tim tvojim upadima čim neko pomene Islam, Muslimane i sl.

Ili neku drugu religiju, kao
Ednp
Ja sam prije nekoliko dana dobio nekakav reklamni mail u kojem je bila i informacija o Niku Vujicicu... Na pocetku nisam mogao da kontrolisem suze. Obzirom da sam i sam vjernik posebno mi se dopalo kako je razmisljo, kako je objasnjavao svoj odnos prema Bogu, pitanja koja je postavljao.

Medjutim, kako je film tekao ja sam prestao da placem i poceo da razmisljam kako ovaj tip sve manje prica o sebi a sve vise prica o religiji. Vise ne prica o licnim iskustvima vec pocinje da drzi propovjed kao bilo koji misionar.

Nika koji se na kraju poslovnog sastanka saginje i moli prisutne da se pomole Bogu.

Ovo je samo potvrda ovoga sto upravo rekoh.

Da je pročitao suru i klekao drugačiju bi ti pesmu po blogu pevao.
Ede, mnogo dvolično i pristrasno gledaš na svet.
ed_novipazar ed_novipazar 22:15 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

predatortz
A kada to vec pitas, odgovori sebi zasto Crna Gora ne osta zajedno sa Srbijom. Onda ce ti i ovo prvo biti jasno.


Za Crnu Goru ne znam...

Kada budes znao za Crnu Goru znat ces i za Aliju.
milisav68 milisav68 22:30 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

ed_novipazar

Kada budes znao za Crnu Goru znat ces i za Aliju.

Ih, stara fora - di su naši novci.

Sve banana republike procvetale...

hoochie coochie man hoochie coochie man 22:31 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

Kada budes znao za Crnu Goru znat ces i za Aliju.


Crna Gora je ipak nesto sasvim razlicito od BiH i ne moze se tako preslikavati kao sto ti pokusavas
Crna Gora je drzava koja je svoju drzavnost potvrdila i u savremenom znacenju drzavnosti sto Bosna nikada nije bila. Crna Gora je svoju nezavisnost dobila u isto vreme kad i Srbija, na Berlinskom kongresu.
Manimo sad nagvazdanja o Tvrtku i ostalim, za ovu priliku nevaznim teorijama.
Bosna nkada nije bila drzava u sadsnjem znacenju te reci a Crna Gora jeste.

Dalje Crna Gora je svoju samostalnost ostvarila postujuci sve procedure koje je trebala da ispostuje,uvazavajuci misljenje svihsvojig gradjana a Bosna je gradjanima nametnuta spolja.

I najvaznije Crna Gora je moguca, samoodrziva, a Bosna ocigledno nije moguca kao samoodrziva jer je jasno da bi se raspala istog momenta kada bi spoljni faktor to dopustio.
predatortz predatortz 22:32 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

milisav68
ed_novipazar

Kada budes znao za Crnu Goru znat ces i za Aliju.

Ih, stara fora - di su naši novci.

Sve banana republike procvetale...



Mislim da Ed nije mislio na novce... Drugo on o nama misli
maksa83 maksa83 22:48 06.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

ed_novipazar
predatortz
A kada to vec pitas, odgovori sebi zasto Crna Gora ne osta zajedno sa Srbijom. Onda ce ti i ovo prvo biti jasno.


Za Crnu Goru ne znam...

Kada budes znao za Crnu Goru znat ces i za Aliju.

Pa onda nije dobro za Aliju.
Crna Gora nije ostala zato što bi u zajedničkoj državi tokovi novca bili izmešteni iz Milovih ruku, i cela ta ekipa koja ga nosi (a to su imena koja je bolje ne pominjati javno) bi se sada kao Šarić krila po nekim Južnim Afrikama. Mislim, ne beže džabe odavde svi kriminalci prvo tamo. CG nema ugovor sa Srbijom o ekstradikciji kriminalaca, a to ima čak i Hrvatska.
uros_vozdovac uros_vozdovac 00:09 07.11.2012

Re: preuzimanje odgovornosti

hoochie coochie man
Kada budes znao za Crnu Goru znat ces i za Aliju.


Crna Gora je ipak nesto sasvim razlicito od BiH i ne moze se tako preslikavati kao sto ti pokusavas
Crna Gora je drzava koja je svoju drzavnost potvrdila i u savremenom znacenju drzavnosti sto Bosna nikada nije bila. Crna Gora je svoju nezavisnost dobila u isto vreme kad i Srbija, na Berlinskom kongresu.
Manimo sad nagvazdanja o Tvrtku i ostalim, za ovu priliku nevaznim teorijama.
Bosna nkada nije bila drzava u sadsnjem znacenju te reci a Crna Gora jeste.

Dalje Crna Gora je svoju samostalnost ostvarila postujuci sve procedure koje je trebala da ispostuje,uvazavajuci misljenje svihsvojig gradjana a Bosna je gradjanima nametnuta spolja.

I najvaznije Crna Gora je moguca, samoodrziva, a Bosna ocigledno nije moguca kao samoodrziva jer je jasno da bi se raspala istog momenta kada bi spoljni faktor to dopustio.


Molio bih da se piramide u Visokom u ovakvim raspravama ne zaobilaze. Hvala lepo.
jinks jinks 12:30 06.11.2012

...

od Majke Božje i pape u Hrvatskoj, preko vehabija u BiH do Dveri i Obraza u Srbiji

Valjda je proslo vreme Josipa Broza, koji je svoju vlast gradio upravo na ovakvim vestackim simetriranjima.

Onda dođe vreme, sve se preokrene

Nista se nije preokrenulo posto su SFRJ rasturile sve same politicke vrhuske ondasnjeg sistema, a ne neki ljudi izvan sistema.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:53 06.11.2012

Re: ...

Valjda je proslo vreme Josipa Broza, koji je svoju vlast gradio upravo na ovakvim vestackim simetriranjima.

Pre bih rekao da su i onda i sada gluposti bile ravnomerno raspoređene i međusobno se pothranjivale. Nije simetrija ako npr. govorimo o onim rebusima već su to identična asocijalna ponašanja koja treba, pre svega vaspitnim, a onda i zakonskim merama sankcionisati.
jinks jinks 16:08 06.11.2012

Re: ...

Jedno je konstatovati da postoje odredjene vrste ponasanja, ali je nesto sasvim drugo reci da ta ponasanja u nekom okruzenju dominiraju, sto je gospodin koga citirate u blogu eksplicitno rekao (a sto nije tacno, bar ne za prostor Srbije). O toj vrsti vestacke simetrije sam pricao.

Evo jos dva primera: simetrija koju je g. J. Broz pokusao da uspostavi pocetkom sedamdesetih rekavsi da je citav Maspok jednako dekadentan koliko i maltene grupe penzionera koje se vikendom skupljaju na Kalemegdanu da igraju sah.

Druga Titova simetrija bi mogla da bude da su svi lokalni pokreti koji su bili porazeni na ovim prostorima tokom II sv. rata medjusobno jednaki.
princi princi 12:34 06.11.2012

Babe i žabe

ako je na ime bespovratne pomoći Srbija dobila preko 3 milijarde evra, pa još ako je dug povećan sa 5,5 na 38 milijardi dolara

Srbija godišnje pravi oko 46 milijardi dolara. To znači da je za 12 godina napravila oko 550 milijardi dolara. Šta onda znači ta bespovratna pomoć od 3 milijarde, to ti je k'o kapka na vrelu ringlu? Znači, taj argument ti je slab.

1989. godine je spoljni dug iznosio 10% GDP-ja, a 2012. skoro 100%. Kažeš da se danas živi "10 puta gore" a, opet, svi se sećamo da 80-tih nismo imali pune rafove, da su se kola vozila (gotovo isključivo domaće proizvodnje) po par-nepar principu, da je bilo masovnih nestašica roba široke potrošnje (praška za veš, pelena za bebe, na primer), da klinci onda nisu znali šta su banane, kivi, mandarine, ananas, zaista nije bilo stvari koje su danas na dohvat ruke, da su zimske nestašice struje (po grupama!) bila redovna 6-satna pojava, da je retko ko, gotovo niko imao er-kondišn u stanu, da su ljudi po kućama masovno držali Obodinove frižidere iz 63., da su se gledali EI i, po boljim kućama, Gorenje televizori... U čemu je onda fora s ovim dugom, i zašto je on tako drastično porastao?

Nije, Karagaća, problem toliko u dugu koliko u niskoj produktivnosti i promeni strukture vlasništva. Produktivnost stanovništva je drastično opala jer se ratovalo, ostarilo, penzionisalo, a i razjurilo se društvo koje bi danas bilo nosilac ekonomije (pre neki dan se ovde gde sam skupilo društvo sa fakulteta, ima ih više ovde nego u Beogradu). 1989. manje od 10% stanovništva je živelo u privatnim stanovima, 99% stanovništva je radilo za državu (koja je dugovala samoj sebi) a danas svi žive u privatnim stanovima a oni koji rade, rade u firmama koje duguju bankama i tačno se zna šta kome pripada.

Znači, nikakva drama, samo pitanje niske produktivnosti i knjigovodstva u kome se tačno zna šta je asset a šta liability strana.
zemljanin zemljanin 12:46 06.11.2012

Re: Babe i žabe

1989. godine je spoljni dug iznosio 10% GDP-ja, a 2012. skoro 100%. Kažeš da se danas živi "10 puta gore" a, opet, svi se sećamo da 80-tih nismo imali pune rafove, da su se kola vozila (gotovo isključivo domaće proizvodnje) po par-nepar principu, da je bilo masovnih nestašica roba široke potrošnje (praška za veš, pelena za bebe, na primer), da klinci onda nisu znali šta su banane, kivi, mandarine, ananas, zaista nije bilo stvari koje su danas na dohvat ruke, da su zimske nestašice struje (po grupama!) bila redovna 6-satna pojava, da je retko ko, gotovo niko imao er-kondišn u stanu, da su ljudi po kućama masovno držali Obodinove frižidere iz 63., da su se gledali EI i, po boljim kućama, Gorenje televizori... U čemu je onda fora s ovim dugom, i zašto je on tako drastično porastao?

Takođe te 89-e i 90-e je u SFRJ prodato oko 7 mil ino TV i negde oko 4.3 mil video rekordera ... da ne spominjem broj otvorenih priv preduzeća, obrt kapitala itd. ... onda su došle sankcije ka Sloveniji a posle se već zna šta je bilo ...

EDIT. Recimo GENEX je samo kroz frišopove imao mesečni promet ino parfema oko 250.000 DM
princi princi 13:08 06.11.2012

Re: Babe i žabe

Takođe te 89-e i 90-e je u SFRJ prodato oko 7 mil ino TV i negde oko 4.3 mil video rekordera ... da ne spominjem broj otvorenih priv preduzeća

Pa da, jer je Ante Marković oslobodio uvoz i ljudi su masovno pokupovali i zamenili belu tehniku. A masa privatnih preduzeća je upravo u toj transakciji učestvovala i na njoj zaradila. Ovo što danas imamo je u ekonomskom pogledu upravo nastavak priče Ante Markovića, samo u malo drugačijem kontekstu samo sa nezavisnim umesto konfederalno povezanim državama. Neće biti da je način povezivanja država doveo do 10-strukog pada standarda stanovništva.
kukusigameni kukusigameni 13:31 06.11.2012

Re: Babe i žabe

zemljanin

princi


Mislim da bi trebalo uključiti i troškove na oružje i municiju, a i nije zanemarljivo koliko se love slilo u Mađarsku i ostale nama bratske zemlje u okruženju, tokom 90-tih.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:47 06.11.2012

Re: Babe i žabe

kukusigameni
zemljanin

princi


Mislim da bi trebalo uključiti i troškove na oružje i municiju, a i nije zanemarljivo koliko se love slilo u Mađarsku i ostale nama bratske zemlje u okruženju, tokom 90-tih.

a u koju babu ili žabu računaš koliko su samo Srbiju koptali ratovi 90-ih, koliko je tu love spucano i koliko je to Srbiju unazadilo iako nije bilo razaranja i uništavanja materijalnih dobara na njenoj teritoriji, osim onog tokom bombardovanja 1999.godine.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:50 06.11.2012

Re: Babe i žabe

Nijeproblem toliko u dugu koliko u niskoj produktivnosti i promeni strukture vlasništva

pa koliko vlastima treba da i to ukapiraju a evo prođe već skoro 25 godina i sve opcije su se izmenjale na vlasti.
princi princi 15:10 06.11.2012

Re: Babe i žabe

pa koliko vlastima treba da i to ukapiraju a evo prođe već skoro 25 godina i sve opcije su se izmenjale na vlasti.

Dakle, nije problem sa opcijama, nije problem sa vlasničkim strukturama, nije problem sa državnim sistemima, nije problem ni sa vernicima, ni sa institucijama, pa čak ni sa ratovima- ništa se nije značajno promenilo (iako time skačeš sebi u usta, jer u tekstu piše da je "narodu danas 10 puta gore nego u komunizmu" ). Biće onda da je problem, ipak, negde drugde. A to u tekstu jedino ne pominješ.

Karagaća, da prevedem, niska produktivnost znači: da za svojih sat vremena, 8 sati dnevno, 5 dana nedeljno, 250 dana godišnje, 40 godina radnog života (10 000 radnih dana, 80 000 radnih sati!), nisi uradio ništa korisno, nego si samo trabunjao i uludo utranćao svoj život na prazne priče. Ko je zbog toga kriv? Koštunica? Dačić? Patrijarh Pavle? Zloba? Tadić? Tito? Draža Mihajlović?
Covek u belom Covek u belom 16:18 06.11.2012

Re: Babe i žabe

zemljanin
EDIT. Recimo GENEX je samo kroz frišopove imao mesečni promet ino parfema oko 250.000 DM

Prosecni mesecni promet (dakle ne u decembru) jedne jedine (doduse malo vece) prodavnice parfema (svi su ino, posto Svica nema lokalnih marki parfema) u shopping mall-u u npr. Cirihu je veci od toga. O cemu ti prijatelju pricas?
highshalfbooze highshalfbooze 16:34 06.11.2012

Re: Babe i žabe

princi
1989. godine je spoljni dug iznosio 10% GDP-ja, a 2012. skoro 100%.

Nije skoro 100%, već preko 100%.

svi se sećamo da 80-tih nismo imali pune rafove, da su se kola vozila (gotovo isključivo domaće proizvodnje) po par-nepar principu, da je bilo masovnih nestašica roba široke potrošnje (praška za veš, pelena za bebe, na primer)


prilično preterano, ne bih rekao da su celu deceniju obeležile nestašice. Ali je sigurno da je upravo zbog toga što se vodilo računa o balansu spoljnotrgovinske razmene i spoljni dug bio 10% BDP.

da su se kola vozila (gotovo isključivo domaće proizvodnje)


Sada svi političari voze (voze se) u Audiju i srce mi je baš na mestu.

manje od 10% stanovništva je živelo u privatnim stanovima,


U kojim i čijim stanovima žive danas? Žive u tim istim stanovima koje su "otkupili" za paklicu cigara. Pa čiji su onda faktički ti stanovi bili i tada?

Produktivnost stanovništva je drastično opala jer se ratovalo,

Od 2010. do danas ratova nije bilo, a produktivnost je opala. Kako to?
princi princi 16:53 06.11.2012

Re: Babe i žabe

Ali je sigurno da je upravo zbog toga što se vodilo računa o balansu spoljnotrgovinske razmene i spoljni dug bio 10% BDP.

Nemam vremena za ovo ostalo, ali 10% spoljneg duga svakako nije bilo zbog nekakvog "vođenja računa" već zbog toga što su krediti presušili posle latinoameričke dužničke krize (a i pre toga je plasirana uglavnom lova arapskih šeika). Unutrašnji dug je bio mnogo veći, zemlja je bila, praktično, bankrotirala, a dokaz tome je bila denominacija dinara (ja se sećam bar 2 a bilo ih je više!), raznorazni upadi u platni bilans, afere s bankama od kojih neke traju i do današnjeg dana (Ljubljanska banka, Invest banka), afera "Agrokomerc" itd, itd. Nije se SFRJ raspala tek tako: kad se pogleda struktura današnjeg GDP-ja ex YU videće se da 5-6M Slovenaca i Hrvata (dakle, oko 20% stanovništva) pravi bezmalo 60% GDP-ja. Oni nisu problem. Problem je preostalih 80%?
highshalfbooze highshalfbooze 16:56 06.11.2012

Re: Babe i žabe

Ovo što danas imamo je u ekonomskom pogledu upravo nastavak priče Ante Markovića

Ovo danas nema nikakve veze sa ekonomijom Ante Markovića, može da ima veze samo sa ekonomijom najgorih banana država.
U vreme Ante Markovića je bila veća spolljnotrgovinska razmena, sa dodatkom fri šopova po zemlji gde se roba kupovala za devize. Danas se roba široke potrošnje uvozi i plaća kroz zaduživanja koja nikada nećemo moći da vratimo, sa dodatkom rasprodaje otetog društvenog vlasništva.
kukusigameni kukusigameni 18:41 06.11.2012

Re: Babe i žabe

Milan Karagaća
a u koju babu ili žabu računaš koliko su samo Srbiju koptali ratovi 90-ih, koliko je tu love spucano i koliko je to Srbiju unazadilo iako nije bilo razaranja i uništavanja materijalnih dobara na njenoj teritoriji, osim onog tokom bombardovanja 1999.godine.

Na to sam i mislio.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:23 06.11.2012

Re: Babe i žabe

Не видим у којим је доларима дат дуг, извињавам се ако сам превидео. Наиме, долар из 1988. није долар из 2010:
$1.00 in 1988 had the same buying power as $1.96 in 2012.
Annual inflation over this period was 2.83%.
Ово је елементарна методолошка поставка.

То мења слику, наравно тек помало. А највише је мења она унутрашња банкрот задуженост о којој говори princi.
a_jovicic a_jovicic 11:43 07.11.2012

Re: Babe i žabe

Predrag Brajovic
Не видим у којим је доларима дат дуг, извињавам се ако сам превидео. Наиме, долар из 1988. није долар из 2010:
$1.00 in 1988 had the same buying power as $1.96 in 2012.
Annual inflation over this period was 2.83%.
Ово је елементарна методолошка поставка.

То мења слику, наравно тек помало. А највише је мења она унутрашња банкрот задуженост о којој говори princi.

... ih 'de bi nam bio kraj da smo dolar "obarali" samo 2.83% godisnje!

Nego je situacija sledeća ...

Crna Gora.........0.416.............4.6.........11.54%
Makedonija.......0.89...............6.7...........9.61%
BiH....................2.1..............16..............9.67%
Srbija................5.5...............38..............9.18%
Slovenija...........2.6...............56...........14.97%
Hrvatska...........4.6...............69............13.10%
SFRJ..............16.106.........190.3.........11.88%

... ne znam tačno kolike su bile kamatne stope na one kredite iz '88-e ali ispada da naši "divni" političari ništa nisu vraćali sve ove godine (tj. uzimali su samo nove kredite da vraćaju stare ... a i još po neki da se nadje za izbore) ... interesantno je da po gornjim brojkama Srbija još ispade i najbolja ... naravno ... ovo su podaci iz 2010 ... a od tada su prošle duge 2 godine (a ko zna koliko smo se od tad' dodatno zadužili) ... i naravno ... još i da nam je GDP pratio ovu računicu gde bi nam bio kraj ... ovako ...

NAPOMENA:
- Procenti u gornjoj tabeli su dobijeni sledećom formulom: p=EXP(LN(dug_2010/dug_1988)/22)-1 koja je inverzna formuli dug_2010=dug_1988*(1+p)^22 ... tj. kamatnom računu sa konformnom metodom (gde se računa i kamata na kamatu)
predatortz predatortz 12:49 06.11.2012

Bezočna laž

Nije teško uočiti da je na čitavom bivšem jugoslovenskom prostoru nacija progutala klasu sa najmanje otpora. Svuda dominira bezalternativna desnica sa raznovrsnim nacionalnim ili verskim ključnim simbolima: od Majke Božje i pape u Hrvatskoj, preko vehabija u BiH do Dveri i Obraza u Srbiji. Slično je i kod drugih bivših bratskih republika. Svuda se nudi topla nacionalna i konfesionalna zajednica istovernika i sunarodnika. Manje je važno to što je ova topla zajednica smeštena u hladno kapitalističko društvo prepuno nesigurnosti i nezaposlenosti. Pluralizam je pobedio u bivšim socijalističkim državama, ali je cena bila hegemonija konfliktnog nacionalnog.


Činjenica je:

Padom Berlinskog zida komunistički establišment u SFRJ se osetio prilično ugroženim. Da bi predupredile neminovno, a to je odlazak u istoriju, komunističke oligarhije su fingirale nacionalizam. Slovenački komunisti su tvrdili da će da brane Sloveniju od drugih, hrvatski Hrvatsku, srpski Srbe diljem bivše države. Partija je pukla po 'nacionalnim šavovima'. Naravno uz dogovor. Narod su gurnuli u krvav građanski rat bez cilja i realne potrebe. Pobednici privatizacija su bivši pripadnici komunističke službe bezbednosti. Sinovi komunističkih funkcionera, osoba koje se nisu libile da svojeručno ubijaju neistomišljenike, ili ih šalju u konc logore, danas su perjanice demokratske misli.

Karagaća, tvoj hvaljeni sistem nikad nije demontiran. Samo se ti nisi snašao u njegovom novom obliku.

Milan Karagaća Milan Karagaća 14:44 06.11.2012

Re: Bezočna laž

tvoj hvaljeni sistem nikad nije demontiran.

pa koliko im treba da ga demontiraju. Jesu li rekli da su ga demontirali čak su i u pojedinim ministarstvima masovno zamenili ljude, oterali su one komunjare pa doveli kao eksperte, a ono imamo afere sa prisluškivanjem kao davne 1966.godine.
Moja poenta je upravo u tome da se ne ponavljaju greške već viđene.
Samo se ti nisi snašao u njegovom novom obliku.

ja lično samo posmatram , a nema potrebe da se nešto snalazim jer se nikada u životu nisam "snalazio" već živeo od svoga rada.
Sinovi komunističkih funkcionera

ma i unuci i praunuci, ajde nemoj da si neozbiljan i sam znaš da ih je sada mnogo više koji se hvale kako su im očevi i dedovi bili antikomunisti.
No, mislim da sinove treba ostaviti na miru jer oni nisu ni krivi ni zaslužni šta su njihovi očevi radili.
Inače, vrlo tanko je objašnjenje svega u recidivima komunističke prošlosti, a šta se ne zapitaš nije li i taj komunizam iliti socijalizam propao zbog recidiva prošlosti koju su oni nasledili, možda mentaliteta, prosto taki smo kaki smo pa nam ništa ne valja i stalno za sve drugi kriv.
predatortz predatortz 14:45 06.11.2012

Re: Bezočna laž

a šta se ne zapitaš nije li i taj komunizam iliti socijalizam propao zbog recidiva prošlosti koju su oni nasledili, možda mentaliteta, prosto taki smo kaki smo pa nam ništa ne valja i stalno za sve drugi kriv.


Pa je zbog našeg mentaliteta propao u celom svetu! Osim u Severnoj Koreji!
ed_novipazar ed_novipazar 14:50 06.11.2012

Re: Bezočna laž

predatortz


Činjenica je:

Padom Berlinskog zida komunistički establišment u SFRJ se osetio prilično ugroženim. Da bi predupredile neminovno, a to je odlazak u istoriju, komunističke oligarhije su fingirale nacionalizam.

Kakve veze ima Berlinski zid sa komunistima u YU? Cinjenica je da je sistem kojeg je izgradio Tito i komunisti pocivao na autoritetu kojeg je Tito nesumnjivo imao. Taj autoritet je svaku ideju o parlamentarnoj demokratiji cinio suvisnom. Nakon njegove smrti bilo je jasno da komunisti vise nemaju taj autoritet a diktatura nije bila realnost. Dakle, doslo je visestranacje sa kojim su srpski, hrvatski i slovenacki, bosanski i makedonski nacionalizam dobili krila. Bas tim redom. I sto se hronologije tice i sto se inteziteta i odgovornosti tice. Ostatak price znate. Kakvi komunisti kakvi bakraci.
predatortz predatortz 14:53 06.11.2012

Re: Bezočna laž

Dakle, doslo je visestranacje sa kojim su srpski, hrvatski i slovenacki, bosanski i makedonski nacionalizam dobili krila


Koji je to bosanski nacionalizam?
Bosna je višenacionalna država, pa me zanima koji je to 'bosanski'...
ed_novipazar ed_novipazar 14:57 06.11.2012

Re: Bezočna laž

predatortz


Koji je to bosanski nacionalizam?
Bosna je višenacionalna država, pa me zanima koji je to 'bosanski'...

Srpski, hrvatski, bosnjacki. Bas tim redom. I sto se hronologije tice i sto se inteziteta i odgovornosti tice.
predatortz predatortz 14:59 06.11.2012

Re: Bezočna laž

ed_novipazar
predatortz


Koji je to bosanski nacionalizam?
Bosna je višenacionalna država, pa me zanima koji je to 'bosanski'...

Srpski, hrvatski, bosnjacki. Bas tim redom. I sto se hronologije tice i sto se inteziteta i odgovornosti tice.


Ok. Hajde mi onda pojasni, kad je već tim redom, zašto su Srbi osamdesetih pevali:

Od Kladuše do Irana biće zemlja muslimana...
ed_novipazar ed_novipazar 15:09 06.11.2012

Re: Bezočna laž

predatortz

Ok. Hajde mi onda pojasni, kad je već tim redom, zašto su Srbi osamdesetih pevali:

Od Kladuše do Irana biće zemlja muslimana...

Ne znam, ja kada sam zivio u Bosni nisam slusao srpski radio. Slusao sam samo Omladinski radio. A interesantno da su takve pjesme pjevali ...
predatortz predatortz 15:14 06.11.2012

Re: Bezočna laž

ed_novipazar
predatortz

Ok. Hajde mi onda pojasni, kad je već tim redom, zašto su Srbi osamdesetih pevali:

Od Kladuše do Irana biće zemlja muslimana...

Ne znam, ja kada sam zivio u Bosni nisam slusao srpski radio. Slusao sam samo Omladinski radio. A interesantno da su takve pjesme pjevali ...


I ja sam slušao Omladinski. I bio zadovoljan. A , onda su došli neki koji su mislili da moju zemlju mogu prekrajati a da mene ne pitaju za mišljenje... I, sad sam im ja kriv što su se zajebali u proceni
milisav68 milisav68 16:06 06.11.2012

Re: Bezočna laž

Milan Karagaća

ma i unuci i praunuci, ajde nemoj da si neozbiljan i sam znaš da ih je sada mnogo više koji se hvale kako su im očevi i dedovi bili antikomunisti.
No, mislim da sinove treba ostaviti na miru jer oni nisu ni krivi ni zaslužni šta su njihovi očevi radili.
Inače, vrlo tanko je objašnjenje svega u recidivima komunističke prošlosti, a šta se ne zapitaš nije li i taj komunizam iliti socijalizam propao zbog recidiva prošlosti koju su oni nasledili, možda mentaliteta, prosto taki smo kaki smo pa nam ništa ne valja i stalno za sve drugi kriv.

ŠANSE da radnik bez zanata i sa platom od 15.000 dinara podigne sina direktora ili dobro plaćenog političara - i statistički su gotovo ravne nuli. One su svega dva odsto u Srbiji. Sa druge strane, onih koji samo prenose najviše “titule” i “fotelje” na svoje potomke - ima i do 40 odsto. Sociolozi i sindikati slažu se da u našoj zemlji, bez obzira na dobru biznis ideju i preduzetnički duh, prevagu ka uspehu odnosi porodični rodoslov i bankovni račun.

Poslednje ankete Instituta za sociološka istraživanja na 2.500 srpskih domaćinstava svedoče o drastičnom osiromašenju onih koji već sastavljaju kraj sa krajem - poljoprivrednicima, radnicima bez škole, ali i sitnim firmama.

- Preduzetnička ideja je u Srbiji nedovoljna i pojedinac nema mogućnost da sam uspe - objašnjava kreator istraživanja Slobodan Cvejić, profesor Filozofskog fakulteta. - Dobar pokazatelj toga je odnos između zanimanja roditelja i, kasnije, njihove dece. Pokazalo se da u Srbiji trećina dece iz radničkih porodica iz fabrika odlazi na selo i prelazi u najsiromašniji sloj društva, a polovina samo “nasleđuje” očeve i njihova zanimanja. Samo dva odsto njih završava fakultet i postaju uspešni direktori, političari ili vlasnici velikih firmi. Mali biznis gotovo da izumire.

Bogati svojoj deci ne ostavljaju samo novac, već i - vetar u leđa za dobru poziciju na poslu i fakultetsku diplomu. Da od nasleđa zavisi i znanje, pokazuje podatak da gotovo polovina mladih rukovodilaca ima oca - istog takvog. Samo jedna desetina sinova ili ćerki najuspešnijih završi u siromaštvu i neobrazovano.

Ideju o “dve Srbije”, u kojoj je mali broj najbogatijih, koji se “samoreprodukuju” i mase siromašnih, još je vidljivija nego pre tri decenije. Čak 23 odsto službenika sa srednjom školom sada spada u najniži sloj društva. Krajem osamdesetih, na rubu siromaštva je bilo svega 16 odsto trgovaca i zanatlija. Razlike kod poljoprivrednika još su veće. Broj onih koji rade na njivi, a žive najteže, povećao se za 20 odsto.


Nasleđuju i direktorske fotelje
Covek u belom Covek u belom 16:10 06.11.2012

Nacionalni dug

_____________________________1988 2010 Increase in %
US gross public debt(in trillion US$): 3.36 16.36 +13.0 +487%


Ja bih rekao da je raspad Jugoslavije podjednako lose uticao na SAD kao i na bivse Jugoslovenske republike.

A jeftinoj demagogiji nikad kraja...
uroshm uroshm 17:48 06.11.2012

nema nazad

bojim se da postojeća garnitura ipak nije u stanju da iskreno vodi politiku obračuna sa korupcijom jer je i sama navažniji deo iste.Što se tiče naroda i dogorevanja noktiju to se nikada neće desiti.Sve drugo je živa istina čist gubitak sirotinje u ime nove nepismene,ohole kapitalističke(kao i da neka druga postoji) elite.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 18:35 06.11.2012

Sve, sve ali revizionizam

"... Ako je decembra 2011. u Beogradu s razlogom rehabilitovan knez Pavle, koji je potpisao pristupanje Jugoslavije Trojnom paktu 25. 3. 1941, ispada da treba suditi vojsci i narodu koji su ga zbacili 27. marta...."

Devil's in the details - kako kazu.
A detalji su sledeci - nisu "vojska i narod" izveli puch i uveli zemlju u katastrofu.
Puch su izveli konspiratori u vojnom vrhu i agitatori kominterne. Nekoliko generala i shaka probisveta - na ovaj ili onaj nachin organizovanih i finansiranih od British Intelligence Service i Sovjetskog NKVD. Konvergencija ovih velikih interesa, spojena sa oportunizmom shachice avanturista i kriminalaca rezultirala je skoro smrtonosnim prevratom po Srbiju i Srpski Narod. Sounds familiar, petooktobarci?

Kuljic kaze 'ceo narod' i 'cela vojska'... pa necemo valjda (majkumu?) celom narodu i vojsci da sudimo!? Kaze Kuljic. Necemo valjda da revidiramo Kuljiceve apologetske papazjanije iz 80-tih i 90-tih (majkumu?)?

Stvaranje Jugoslavije je bila najveca greshka koju je Srpski narod mogao da napravi, i iz toga je proistekla potpuna drzavna i drushtvena nespremnost da se nosi sa predstojecim izazovima 20-tog veka, i potpuno propushtena prilika da drushtva i narodi na teritoriji jugoslavije naprave civilizacijski pomak tokom 20-tog veka i osiguraju drushtveni i drzavni opstanak.

Necu komentarisati druge - ali Srpsko je drushtvo, posle ujedinjenja/ww2/komunizma/raspada, opstalo uglavnom zahvaljujuci inerciji, a Srpska drzava zahvaljujuci (srecnim!?) okolnostima.
apostata apostata 19:57 06.11.2012

Re: Sve, sve ali revizionizam

A je l' u ovu "shaku probisvjeta" spada i patrijarh Gavrilo?
Da mi je samo znati ko li je njega kupio?
Sigurno Britanci ... Sovjeti su malo vjerovatna opcija (i da kada smo već kod Sovjeta - tim stvarima tada se nije bavio NKVD nego NKGB)?

A i onaj narod što izašao na ulice, vjerovatno je svako dobio po jednu zlatnu funtu i po jedan zlatni rubalj?

Šta reći osim masa beslovesna!
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 20:19 06.11.2012

Re: Sve, sve ali revizionizam

A je l' u ovu "shaku probisvjeta" spada i patrijarh Gavrilo?


Da.

Da mi je samo znati ko li je njega kupio?


British Intelligence i veze sa Anglikanskom Crkvom - but mainly, glupost, zatucanost i neodgovornost.

A i onaj narod što izašao na ulice, vjerovatno je svako dobio po jednu zlatnu funtu i po jedan zlatni rubalj?


Na ulicama je bilo taman toliko 'naroda' da 'zabashuri' chinjenicu da se dogodio protivustavni akt, da su zaverenici izveli puch, i da stvori konfuziju dovoljnu za 'stabilizaciju' prevrata (i da materijal za naknadno istorijsko 'peglanje').
Nesposobnost mase da razume istorijski kontekst i racionalno rasudjuje o kompleksnosti i konsekvencama pucha i svojih demonstracija nije pod znakom sumnje, nadam se. Gomila je gomila.

Zaverenici i kriminalci koji su izveli puch su iskoristili to malo naroda da izvedu svoj naum. Njihove apologete, naknadno (i do danas), koriste to malo naroda da puchu stvore legitimitet.

P.S. (dodato) - I B.I. je preko ambasade i ambasadora u danima pre pucha na ulice 'pustio' oko 200.000 funti za lokalne oportuniste nivoa 'sto evrica', da njachu gluposti po ulicama i izazovu nerede.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 21:09 06.11.2012

Re: Sve, sve ali revizionizam

(i da kada smo već kod Sovjeta - tim stvarima tada se nije bavio NKVD nego NKGB)?


Preciznosti radi: NKGB je stvoren u Martu 1941, od strane NKVD-a i sa okosnicom 'kadrova' iz NKVD-a. Komunistichke aktivnosti u Evropi i Jugoslaviji su sve do kraja ww2 vodjene i organizovane od strane NKVD-a.
apostata apostata 21:11 06.11.2012

Re: Sve, sve ali revizionizam

cane.srbljanovic

Da.

Eeee!

British Intelligence i veze sa Anglikanskom Crkvom - but mainly, glupost, zatucanost i neodgovornost.

Ono drugo stoji, ono treće izljev subjektivnosti, a za ono prvo ... imaš li ti to napismneno?

Ali i da jest' tačno ... meni je draži britanski nego njemački plačenik.

Na ulicama je bilo taman toliko 'naroda' da 'zabashuri' chinjenicu da se dogodio protivustavni akt, da su zaverenici izveli puch,

Izveli puch ... strašno ebte!
i da stvori konfuziju dovoljnu za 'stabilizaciju' prevrata (i da materijal za naknadno istorijsko 'peglanje').

Kakvi su ti Britanci i taj NKGB ... koliko samo godina unaprijed oni planiraju.
Nesposobnost mase da razume istorijski kontekst i racionalno rasudjuje o kompleksnosti i konsekvencama pucha i svojih demonstracija nije pod znakom sumnje, nadam se. Gomila je gomila.

Naravno da je pod znakom sumnje.
Zaverenici i kriminalci koji su izveli puch su iskoristili to malo naroda da izvedu svoj naum. Njihove apologete, naknadno (i do danas), koriste to malo naroda da puchu stvore legitimitet.

Kao što već rekoh - strašno je to koliko su ti "kriminalci" i njihovi naredbodavci pametni.
P.S. (dodato) - I B.I. je preko ambasade i ambasadora u danima pre pucha na ulice 'pustio' oko 200.000 funti za lokalne oportuniste nivoa 'sto evrica', da njachu gluposti po ulicama i izazovu nerede.

A narod?
Jel' narod šta dobio?

I kakvih sada 200.000 .., zar Hju Dalton ne piše o nekih 100.000?
Da nisu tu uraćunate i nekakve rublje?

cane.srbljanovic cane.srbljanovic 21:17 06.11.2012

Re: Sve, sve ali revizionizam

imaš li ti to napismneno?


Nemam "napismneno", a ni napismeno.
Ali vidim da je nepismeno.

Eeee!.... ebte

?
Ti si, chini mi se, hteo da razgovarash sa nekim drugim, a ne sa mnom.
apostata apostata 21:17 06.11.2012

Re: Sve, sve ali revizionizam

E nije u martu, nego 3. feb. '41.

I nema veze koje do tada vodio (ako je vodio) mogla je brate i carska OHRANA, ali vašno je da se ispod izvještaja potpisao Merkulov, a on je tada bio Narkom nečega što se nazivalo NKGB.
apostata apostata 21:28 06.11.2012

Re: Sve, sve ali revizionizam

cane.srbljanovic

Nemam "napismneno", a ni napismeno.
Ali vidim da je nepismeno.

Žurim, a i "handri" me tastatura ... žena je čistila od prašine i umislila da je u stanju da je rastavi i sastavi.

Znači nemaš nikakvu 'artiju?
Čudno, ali vjeruj mi to me uopšte ne čudi.


Ti si, chini mi se, hteo da razgovarash sa nekim drugim, a ne sa mnom.

Ne, ne nego baš s tobom!
Sa onim koji govori napamet i koji usput operiše sa izrazima "probisvjeti" i "kriminalci", a upravo takve izraze je koristio i gospodin Hitler, kada je obrazlagao svoju odluku da napadne KJ.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 21:28 06.11.2012

Re: Sve, sve ali revizionizam

apostata
E nije u martu, nego 3. feb. '41.

I nema veze koje do tada vodio (ako je vodio) mogla je brate i carska OHRANA, ali vašno je da se ispod izvještaja potpisao Merkulov, a on je tada bio Narkom nečega što se nazivalo NKGB.


Ja sam mislio da se svi oni zovu ili Tovarish Usvinjakov, ili Tovarish Nalivajski?

I could not care less - either way. You can keep 'em.

cane.srbljanovic cane.srbljanovic 21:34 06.11.2012

Re: Sve, sve ali revizionizam

Znači nemaš nikakvu 'artiju?
Čudno, ali vjeruj mi to me uopšte ne čudi.


Ti si, chini mi se, hteo da razgovarash sa nekim drugim, a ne sa mnom.


Ne, ne nego baš s tobom!
Sa onim koji govori napamet i koji usput operiše sa izrazima "probisvjeti" i "kriminalci", a upravo takve izraze je koristio i gospodin Hitler, kada je obrazlagao svoju odluku da napadne KJ.



Izvini - moram da se korigujem. Trebalo je da kazem:

Ti bi, chini mi se, trebalo da porazgovarash sa nekim drugim, a ne sa mnom.

Sad je u redu.
apostata apostata 21:37 06.11.2012

Re: Sve, sve ali revizionizam

cane.srbljanovic

Ja sam mislio da se svi oni zovu ili Tovarish Usvinjakov, ili Tovarish Nalivajski?

Slabo si mislio prijatelju .., al' baš slabo.
I could not care less - either way. You can keep 'em.

Pa ako je tako, šta se onda petljaš?


apostata apostata 21:43 06.11.2012

Re: Sve, sve ali revizionizam

cane.srbljanovic

Izvini - moram da se korigujem. Trebalo je da kazem:

Ti bi, chini mi se, trebalo da porazgovarash sa nekim drugim, a ne sa mnom.

Sad je u redu.



Eto čime se ljudi služe kada nemaju 'artiju - jadno brate, jadno.

Ali ne brini ništa - imaćeš i ti jednom 'artiju.

cane.srbljanovic cane.srbljanovic 21:44 06.11.2012

Re: Sve, sve ali revizionizam

Pa ako je tako, šta se onda petljaš?


Ja se petljam!? Ti si se nekako zaleteo i utrchao u moj post, ne znam zashto niti koliko dugo ce ti trebati da 'prodjesh'.

BTW - ovo bi trebalo da stavish kao svoj 'moto':

Čudno, ali vjeruj mi to me uopšte ne čudi.


:) Odlichno!
apostata apostata 22:06 06.11.2012

Re: Sve, sve ali revizionizam

cane.srbljanovic

Ja se petljam!? Ti si se nekako zaleteo i utrchao u moj post, ne znam zashto niti koliko dugo ce ti trebati da 'prodjesh'.

BTW - ovo bi trebalo da stavish kao svoj 'moto':



:) Odlichno!



Pa šta si svega ti mislio?

Da možeš da pišeš šta ti padne na pamet, a drugi treba to da gutaju i da šute?

A "šta se onda petljaš" odnosilo se samo na ono šta je prije njega citirano.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 22:08 06.11.2012

Re: Sve, sve ali revizionizam


Da možeš da pišeš šta ti padne na pamet, a drugi treba to da gutaju i da šute?


Shta cesh ti da gutash me ne zanima, a nikom ne branim da cuti.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 21:10 08.11.2012

Re: Sve, sve ali revizionizam

Puch su izveli konspiratori u vojnom vrhu i agitatori kominterne


Nije bilo komunista medju pucistima.

Komiterna nije bila za rat.

gedza.73 gedza.73 20:28 06.11.2012

E, profesore, moj profesore

prof. Todor Kuljić

Rezolucijama raznih parlamenata u Evropi socijalizam je bezostatno kriminalizovan kao totalitarizam

Skandinavske zemlje na jednoj i SSSR, SFRJ na drugoj strani.
Etnička segregacija unutar eksploatisanih klasa stalno se zaoštrava usled globalnih migracija.

Dočim se stvar unutar SFRJ relaksirala postojanjem jedne partije.
Na Balkanu je jugokomunizam odavno tvrdi sinonim izdaje nacionalnog interesa.

Ne, već elementarno nepoznavanje stvari i neprihvatanje realnosti.
Marks je davno upozorio

Marks je davno rekao su Srbi 'rasno smeće' a da Poljska nema nikakv razlog za postojanje.
I da klase i rase koje se ne mogu snaći u novom poretku trebaju nestati u revolucionarnom holokaustu. Ovo k'o majn kampf po Engelsu.
Svuda dominira bezalternativna desnica sa raznovrsnim nacionalnim ili verskim ključnim simbolima: od Majke Božje i pape u Hrvatskoj, preko vehabija u BiH do Dveri i Obraza u Srbiji.

A, profesore, da vrnemo Tita?
Nakon sloma Jugoslavije Titov mauzolej je izmešten iz svog izvornog konteksta pravdanja socijalističke i multinacionalne sadašnjice, pa je 1990-ih bilo i predloga da se ukloni. Ipak je ostao, jer Milošević nije hteo da se kocka sa antititoizmom.

Kako sad pa to. Pa zar svi Srbi nisu bili ćetnici, za Veliku Srbiju, protiv Tita, partije i SFRJ?

Profesore, kako je nastao Geneks?

Alternativno zanimanje ponekad može puno da pomogne u životu.

apostata apostata 21:33 06.11.2012

Re: E, profesore, moj profesore

Da li bi vam bilo teško da mi ukažete gdje to Marks pričao o
revolucionarnom holokaustu?

Unaprijed hvala!

cane.srbljanovic cane.srbljanovic 22:00 06.11.2012

Re: E, profesore, moj profesore

apostata
Da li bi vam bilo teško da mi ukažete gdje to Marks pričao o
revolucionarnom holokaustu?

Unaprijed hvala!




Quick Google profesore:

"Until its complete extermination or loss of national status, this racial trash always becomes the most fanatical bearer there is of counter-revolution, and it remains that. That is because its entire existence is nothing more than a protest against a great historical revolution... The next world war will cause not only reactionary classes and dynasties, but also entire reactionary peoples, to disappear from the earth. And that too is progress." -Karl Marx, 1849, Neue Rheinische Zeitung.

"The classes and the races too weak to master the new conditions of life must give way.... They must perish in the revolutionary holocaust." -Karl Marx (Marx People's Paper, April 16, 1856, Journal of the History of Idea, 1981)
gedza.73 gedza.73 22:39 06.11.2012

Re: E, profesore, moj profesore

U New York Daily Tribune i u Neue Rheinische Zeitung.
U ovom drugom listu, kažu, da se vrlo rasistički izražava o slovenskim narodima koje smatra kontrarevolucijalnim, predviđa im nestanak smatrajući to za 'korak napred'.

A ta ideologija se ponajbolje primila baš kod tih naroda. Malo ih je desetkovala, malo unazadila, malo retardirala ali šta je to naspram trulog, kapitalističkog i dekadentnog zapada koji samo što nije propao.



Živ je Staljin, umreo nije.

Koji smo mi čardak ni na nebu ni na zemlji.


apostata apostata 00:22 07.11.2012

Re: E, profesore, moj profesore

Izvinjavam se, ali jedno dva sata sam ostao bez struje

A inače znao sam da se o ovome radi!
cane.srbljanovic


Quick Google profesore:

"Until its complete extermination or loss of national status, this racial trash always becomes the most fanatical bearer there is of counter-revolution, and it remains that. That is because its entire existence is nothing more than a protest against a great historical revolution... The next world war will cause not only reactionary classes and dynasties, but also entire reactionary peoples, to disappear from the earth. And that too is progress." -Karl Marx, 1849, Neue Rheinische Zeitung.

Kao prvo taj članak nije pisao Marks, nego Engels.
http://www.marxists.org/archive/marx/works/1849/01/13.htm
I kao drugo nisam pitao za njega .., ali dobro.

Danas to izgleda naravno čudno i politički nekorektno, ali u tom Engelsovom stavu nema ništa čudno kada je riječ o tom vremenu.
Odnos prema nacionalnim problemima malih naroda bio je tada baziran na Hegelovoj filozofiji istorije i njegovim pojmovima "istorijskih i neistorijskih nacija" i taj odnos je bio karakterističan i za desnicu i za lijevicu.

Osim toga to što si ti citirao je "kolaž" (od 2 ili 3 dijela).
Izraz "racial trash", je prevod Hegelovog termina "Völkerabfälle", koji se najbolje prevodi na engleski kao “residual fragments of people” i uvijek je tako prevođen osim u ovom slučaju (npr. na onom linku što sam ja dao stoji samo "fragments of people" .

Razlika između tadašnjeg mainstreama i Engelsa je samo u tome što on nestanak tih nacija traži zbog toga što su kontrarevolucionarne, dok su tadašnji liberali potrebu njihovog nestanka objašnjavali time što su one smetnja opštem napredku.
"The classes and the races too weak to master the new conditions of life must give way.... They must perish in the revolutionary holocaust." -Karl Marx (Marx People's Paper, April 16, 1856, Journal of the History of Idea, 1981)

Ne postoji Marksov članak u Narodnim novinama od 16.04. 1856. Postoji od 19.04. odštampani Marksov govor, koji je on održao 14.04.
http://www.marxists.org/archive/marx/works/1856/04/14.htm

Od 16.04.1856. postoji samo Marksovo pismo Engelsu
http://www.marxists.org/archive/marx/works/1856/letters/56_04_16.htm
... i ni u jednom, a ni u drugom se ne spominje nikakav holokaust, a kako bi se spominjao kada je taj izraz upotrebljen prvi put (u smislu u kakvom upotrebljava u tvom citatu)
nekih 30-tak godina nakon Marksove smrti.
gedza.73 gedza.73 01:02 07.11.2012

Re: E, profesore, moj profesore

Kao prvo taj članak nije pisao Marks, nego Engels.

Vrlo moguće.
Svašta ljudi pričaju. Za jednog kažu da mu je tatko bio vlasnik na fabriku, a da je drugi bio sažaljiva duša na siromasi, ali voleo čovek pare.
Jedan finansijer, dva filozofa, stotine pravoverujućih, hiljade poginulih.
('bem li ga sad koliko je moralno izrabljivati sirotinju da bi se sirotinji 'pomagalo')

Opet za jednog kažu da mu je loše išao engleski pa je diktirao drugom u pero.
Sad dalš je autorstvo ovog što diktira ili poliglote, ko bi ga znao.


Danas to izgleda naravno čudno i politički nekorektno, ali u tom Engelsovom stavu nema ništa čudno kada je riječ o tom vremenu.

Što kaže moja majka
'Izađi u selo. Il' će kuče da te ujede il' ćeš da čuješ nešto novo'.

Razlika između tadašnjeg mainstreama i Engelsa je samo u tome što on nestanak tih nacija traži zbog toga što su kontrarevolucionarne, dok su tadašnji liberali potrebu njihovog nestanka objašnjavali time što su one smetnja opštem napredku.

Eto, sad je sve u redu.
Doduše, nije za one narode koji su 'kontrarevolucionarni' ili 'smetnja napretku'. Il' imaju taman ten. Il' nemaju plave oči.
A i uostalom ko im je kriv.

i ni u jednom, a ni u drugom se ne spominje nikakav holokaust, a kako bi se spominjao kada je taj izraz upotrebljen prvi put (u smislu u kakvom upotrebljava u tvom citatu)

Kažu učeni ljudi da bi mi danas oponašali one majmune iz 'odiseje' da nije predaka i njihovih iskustava.
Na prethodnim saznanjima počiva današnja civilizacija.
Tako je neki predak pronašao točak i olakšao celom svetu muku.
Taj točak je pronađen i upotrebljen bez obzira što mu je to zvanje 'točka' dodeljeno, nejverovatnije, par stotina, ako ne i hiljada, godina kasnije.

Sad neko sedne i pročita učenunu gospodu, ili drugove, Marksa i Engelsa i svide mu se neki delovi iz knjige.
Onda počne da tamani sunarodnike koji ne veruju u Sveto Dvojstvo, druge narode navedene u knjizi (čini mi se da su tamo, pored Slovena opaučeni i Jevreji).

To, naravno, nije holokaust jer je ta reč izmišljena mnogo godina kasnije.
Iako je upustvo dao Marks u svojoj knjizi 30-ak godina pre svoje smrti.

Meni je draža Orvelova '1984'. Em ima manje slova, em poučnija.

E, Apostate, moj Apostate.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 01:55 07.11.2012

Re: E, profesore, moj profesore

“residual fragments of people”


Ja sam mislio muzichar-farmaceut-sociolog, kad ono profesor lingvistike.

Ne znam Nemachki - ali na svim on-line prevodiocima dobijam samo "international waste" ili "people refuse" ili "people waste"... Jedan on-line nemachki rechnik ovde navodi: trash, rubbish, refuse, offal...

Nigde ne nadjoh "fragments", narochito ne "fragments of people"... Mozda treba da trazim pod "fragments of bullshit"? Osim na jednom "all you wanted to know about communism..." blogu odakle se, izgleda, napajaju znanjem vremeshni komunci teoretichari.

Koliko razumem prvi citat - to je iz "The Magyar Struggle" Engelsa - citirano u Marxovim novinama.

Shto se holokausta tiche:

"...“Until its complete extermination or loss of national status, this racial trash always becomes the most fanatical bearer there is of counter-revolution, and it remains that. That is because its entire existence is nothing more than a protest against a great historical revolution. … The next world war will cause not only reactionary classes and dynasties, but also entire reactionary peoples, to disappear from the earth. And that too is progress”...." (Engels)

Ne znam shta 'complete extermination' znachi na nemachkom, ali na engleskom je smisao prilichno nedvosmislen: potpuno istrebljenje.
Dakle - nije 'holokaust'... jeste 'potpuno istrebljenje', ali nije 'holokaust'.

Potato - potejto? Shija - vrat? Komunista - fashista?


kukusigameni kukusigameni 08:53 07.11.2012

Re: E, profesore, moj profesore


gedza.73
Marks je davno rekao su Srbi 'rasno smeće' a da Poljska nema nikakv razlog za postojanje.
I da klase i rase koje se ne mogu snaći u novom poretku trebaju nestati u revolucionarnom holokaustu.


apostata
Razlika između tadašnjeg mainstreama i Engelsa je samo u tome što on nestanak tih nacija traži zbog toga što su kontrarevolucionarne


Jedina razlika je u tome što je gedza.73 napisao Marks, a ti Engels.

I zbog toga si istrolovao ceo post.

Jadno.
apostata apostata 23:57 07.11.2012

Re: E, profesore, moj profesore

cane.srbljanovic

Ja sam mislio muzichar-farmaceut-sociolog, kad ono profesor lingvistike.

Ne znam Nemachki - ali na svim on-line prevodiocima dobijam samo "international waste" ili "people refuse" ili "people waste"... Jedan on-line nemachki rechnik ovde navodi: trash, rubbish, refuse, offal...

Ne znam ni ja i zato sam ti fino rekao da mi je tako rečeno .., a tako stoji i u tekstovima ispod onih linkova. Uostalom to je samo preuzeto od već prije prevedenih Hegelovih djela.
Nigde ne nadjoh "fragments", narochito ne "fragments of people"... Mozda treba da trazim pod "fragments of bullshit"?

Evo ja sam umijesto tebe našao:

There is no country in Europe which does not have in some corner or other one or several ruined fragments of peoples, the remnant of a former population that was suppressed and held in bondage by the nation which later became the main vehicle of historical development. These relics of a nation mercilessly trampled under foot in the course of history, as Hegel says, these residual fragments of peoples always become fanatical standard-bearers of counter-revolution and remain so until their complete extirpation or loss of their national character, just as their whole existence in general is itself a protest against a great historical revolution.

http://www.marxists.org/archive/marx/works/1849/01/13.htm
(taj link sam ti već davao)
Osim na jednom "all you wanted to know about communism..." blogu odakle se, izgleda, napajaju znanjem vremeshni komunci teoretichari.

Evo ti link na stormfront, tamošnji prevod ti odgovara.
[url=http://www.stormfront.org/forum/t752052/][/url]
Koliko razumem prvi citat - to je iz "The Magyar Struggle" Engelsa - citirano u Marxovim novinama.

E odlično, baš je fino da smo konačno taj podatak usvojili.
Shto se holokausta tiche:

Holokausta nema nigdje … nije valjda da moram ponovo?
"...“Until its complete extermination or loss of national status, this racial trash always becomes the most fanatical bearer there is of counter-revolution, and it remains that. That is because its entire existence is nothing more than a protest against a great historical revolution. … The next world war will cause not only reactionary classes and dynasties, but also entire reactionary peoples, to disappear from the earth. And that too is progress”...." (Engels)

Ne znam shta 'complete extermination' znachi na nemachkom, ali na engleskom je smisao prilichno nedvosmislen: potpuno istrebljenje.

E baš sam se pitao hoćeš li to vidjeti … da tačno je da to piše - to je fakat i to je neporecivo.
To piše i na njemačkom originalu – “gänzlichen Vertilgung”.

A meni ne ostaje ništa drugo nego da opet naglasim ono što sam već gore pisao (mada čisto sumnjam da će imati ikakvog efekta) - u to vrijeme takvo razmišljanje nije bilo ništa neuobičajeno.
Nikome nije na pamet palo da tada Engelsa nazove šovinistom. Danas je to naravno moguće, ali je apsurdno.

Šta time uostalom dobijamo, je l’sa tim npr. njegovo Porijeklo porodice, privatnog vlasništva i države postalo bezvrijedno?
To bi bilo isto kao da Nikomahovu etiku odbacimo kao licemjerni pamflet, jer je njezin autor bio robovlasnik … ili da negiramo postojanje bilo kakve estetske vrijednosti u Vagnerovim djelima, zbog toga što je on bio žestoki judeofob?

Engelsov odnos prema "malim nacijama" je posuđena tadašnja liberalna pardigma, po kojoj te nacije ne ispunjavaju osnovne uslove da budu aktivni konstruktivni faktor opšteg napredka. Jedini način da se uklope u liberalnu viziju progresa je da prihvate podređeni status ili da mirno nestanu.

To je jednostavno bio opšti stav (naravno izuzetak su “nacionalni radnici” tih "malih nacija" i tu po pravilu šovinizma nema.
Taj stav npr. nije podrazumjevao mržnju prema jezicima i kulturi "malih nacija", Engels je tako znao i srpski i bugarski i irski i škotski i ruski i rumunski i češki … kao što je i vrlo dobro znao i istorije tih naroda.

I uopšte i za Engelsa i za Marksa nacija i nacionalno pitanje je bilo od marginalnog značaja, a da je to karakteristično za cijelu tadašnju “akademsku javnost”, vidi se po odsustvu literature koja bi se time trebala baviti.
Nacija će polako početi izbijati u prvi plan tek poslije 80-tih godina XIX v. (i u tome će ogromnu ulogu odigrati upravo Marksovi i Engelsovi epigoni iz Druge internacionale), što će na koncu dovesti do napuštanja liberalne paradigme i početka dominacije tzv. Vilsonovsko-Lenjinovskog principa.
Dakle - nije 'holokaust'... jeste 'potpuno istrebljenje', ali nije 'holokaust'.

Potato - potejto? Shija - vrat? Komunista - fashista?

Biću slobodan da, koristeći tvoju logiku, dopunim tvoju briljantnu formulu:
Liberala-komunista-fašista.

No na žalost ni ova intervencija nije pomogla - nebulozu dragi Bog ne može ispraviti (a kamo li ja).


apostata apostata 00:05 08.11.2012

Re: E, profesore, moj profesore

kukusigameni

Jedina razlika je u tome što je gedza.73 napisao Marks, a ti Engels.

I zbog toga si istrolovao ceo post.

Jadno.

Baš sam odvratan ... a ovaj jesi li ti siguran da je to jedina razlika?
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 08:31 08.11.2012

Re: E, profesore, moj profesore

nebulozu dragi Bog ne može ispraviti (a kamo li ja)


Josh cete da se prekrstite profesore?

Razumem ja to... Ceo zivot se stracio na prodavanje magle. I gde smo bili? sta smo radili? Poshtenije bi bilo da se svi propovednici lepo djuture pokupe u neki Dzonstaun i nazdrave kul-ejdom (Marksu, Engelsu, Titu... whatever) - ali to zahteva prave vernike a ne vilozofe 'od prilike'.
apostata apostata 21:20 08.11.2012

Re: E, profesore, moj profesore

cane.srbljanovic

Josh cete da se prekrstite profesore?

Razumem ja to... Ceo zivot se stracio na prodavanje magle. I gde smo bili? sta smo radili? Poshtenije bi bilo da se svi propovednici lepo djuture pokupe u neki Dzonstaun i nazdrave kul-ejdom (Marksu, Engelsu, Titu... whatever) - ali to zahteva prave vernike a ne vilozofe 'od prilike'.
Ono što u tvojim postovima stvarno fascinira je enormna količina "odokativnog", proizvoljnog i neprovjerenog.

Odakle ti cane predstava da sam ja profesor?

Odakle ti onda pomisao da sam cijeli život proveo u prodavanju (vjerovatno marksističke) magle?
Pa čovječe po godinama (danim u profilu) može se zaključiti da sam studije završio otprilike pred početak raspada YU i da sam se sa marksizmom u tom periodu mogao sretati samo kao nastavnim predmetom na različitim etapama školovanja.

Odakle ti ideja da sam komunista ("vremeshni komunci teoretichari"?
Ljevičar jesam (zato što to, s obzirom na situaciju, smatram jedino etički koliko-toliko ispravnom političkom pozicijom), ali komunista nisam, niti sam ikada to bio.

Stvarno je smiješno ako si to sve zaključio iz toga što poznajem određene stvari iz marksizma .
Baš me interesuje šta bi o meni pomislio da sam se iz nekog razloga raspisao npr. o religijskom teoandričnom humanizmu?

Što ti cane nije palo napamet da je meni možda specijalnost istorija ideja i da stoga po defaultu marksizam moram poznavati?

Tako da sve u svemu cane mnogo, mnogo proizvoljnosti, fino začinjenih sa ubičajenom dozom banalnih predrasuda.

p.s. A što se tiče prekrštavanja ... jesi li možda čuo za nešto što se zove Teología de la liberación?

Najradikalniji od najistaknutijih predstavnika Teologije oslobođenja (Gutirrez, Segundo, Boff) bio je Hugo Assmann.
Dok je držao propovjedi na oltaru mu je sa desne strane stajala Biblija, a sa lijeve Marksov Kapital.

Te propovjedi i govore uglavnom je završavao sa (parafraziram) - zato smatram da institucionalizovanom teroru kapitala, treba odgovoriti sa institucionalizacijom proleterskog terora.



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana