Društvo| Politika| Zdravlje

VOJSKA U BELOM

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron RSS / 10.11.2012. u 15:05

Drzavno zdravstvo UK (NHS – national healthcare service) je slicno vojsci. Ono je od strateskog znacaja za zemlju i mocno oruzje u predizbornim kampanjama. Godisnji budzet za NHS iznosi 85 miliardi funti. Ko ih I kako trosi?

Od 2010. u toku je jedna od najvecih reformi NHSa*. Njena sustina je povcanje efikasnosti, minimalizovnje greski i zadovoljstvo korisnika zdravstvene sluzbe kroz 5 domena: prevenciju prevremenog umiranja, poboljsanje kvaliteta zivota ljudi sa hronicnim bolestima, brz oporavak od akutnih bolesti, pozitivno iskustvo korisnika zdravstvene zastite, prevenciju nanosenja stete. Velike, lepe reci… kako se to postize u praksi?

Vojnickim pristupom.

Da bi nesto moglo da se poboljsa, prvo mora da se izmeri. U merenju ima raznih trikova,  to je posebna prica, ali ono sto je najvaznije je merenje ishoda, a ne surogata. Svakog petka, moja bolnica ima tridesetominutni tzv. KPI** meeting. Tu ekipa menadzera saopsti koliko je ko pacijenata primio, otpustio, koliko je bilo zakasnjenja za cetvorocasovni standard, koliko ponovljenih prijema u roku od mesec dana, kolika je smrtnost u bolnici, mesec dana po otpustanju I da li je bilo neki kriticnih incidenata. Na posebnom KPI sastanku koji nije toliko cest, zbog prirode stvari, svaki konsultant treba da obrazlozi svoje cifre iz ambulante, broj prvih I kontrolnih pregleda, koliko je para potrosio na lekove koje je prepisao (tu postoji mala zackoljica, bolnicki lekari prepisuju samo hitne lekove, sve ostale prepisuju lekari opste prakse prema instrukciji specijalista, ako je to potrebno jer je lokalni budzet za zdravstvenu zastitu u rukama lekara opste prakse GP consortia koji su onda za njega odgovorni), koliko je puta uputio pacijenta ne razne analize I koliko je to kostalo. Nacelno, sve je OK dok za to postoji opravdanje. Posle drila od skolovanja i kontinuirane edukacije, apriori se ne dovodi se u pitanje ispravnost lekarskih postupaka osim ako se ne dokaze suprotno.

Dimenzija odgovornosti o kojoj govorim, za koju mi nije poznato da postoji srpska rec, slobodno me ispravite ako gresim, se na engleskom zove accountability.

Formalizovanje i procena ove vrste odgovornosti je ranije bila nepisana duznost svakog lekara, nacelnici I direktori su se manje-vise samoregrutovali na osnovu karaktera, ali, kao sto prirodne nauke i tehnologija napreduju, tako napreduje i leadership management. U velikim organizacijama je sve manja popularan stil leading from the front. Velike organizacije zaposljavaju razne ljude, ne samo elitu. Da bi svako od njih davao najbolje sto moze, treba znati kako ga ukljuciti I motivisati.

Leadership se uci. Najprestiznija organizacija za menadzment u zdravstvu je King’s Fund***, nezavisna je i finansira se od dobrovoljnih priloga. Postoji mnogo organizacija koje prodaju trening za poboljsanje performansa. Sve su zasnovane na poznavanju teorija licnosti sa idejom da svako ko je u ulozi nekog lidera ostvari maksimalni potencijal svoje licnosti u cilju dobrobiti organizacije za koju radi, pacijenata, populacije. Zanimljivo je da vrhunske organizacije za trening ovog tipa vode bivsi vojnici visokih cinova. Evo nekih od onih sa kojima sam se ja susretala, mozda ce nekad nekom dobro doci:

Roger Lane Consulting LTD - http://www.rogerlaneconsulting.com

Ultimate Performance Business Solutions - http://www.ultimateperformance.eu

 

 

 

*http://www.dh.gov.uk/en/Publicationsandstatistics/Publications/PublicationsPolicyAndGuidance/DH_117353 

**http://management.about.com/cs/generalmanagement/a/keyperfindic.htm

 ***http://www.kingsfund.org.uk



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predlog

ovi ljudi, roger, keith i njihovi timovi su savetnici uk vlade, pregovaraci na terenu u ratnim podrucjima, lobisti, etc.
ne znam da li neko na slicnoj funkciji u majcici cita moj blog... mozda bi nam dobro dosli?
Goran Vučković Goran Vučković 16:41 10.11.2012

Re: predlog

ne znam da li neko na slicnoj funkciji u majcici cita moj blog... mozda bi nam dobro dosli?

Evo jedan blog ispod tebe kandidata da sredi zdravstvo

Re: predlog

kakav PR, sad si me naterao da procitam nesto na sta inace ne bih obratila paznju
gordanac gordanac 16:50 10.11.2012

ilustracija ...

... je sve što mogu da ti priložim (u smislu bele vojske posebne vrste):

Re: ilustracija ...

to je vise za spavacu sobu, ali dobro :)
dragan7557 dragan7557 19:23 10.11.2012

Re: ilustracija ...

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
to je vise za spavacu sobu, ali dobro :)

Pre za neku kapelu, uzimajući u obzir viseće krstove.

cerski

Re: ilustracija ...

dragan7557
Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
to je vise za spavacu sobu, ali dobro :)

Pre za neku kapelu, uzimajući u obzir viseće krstove.

cerski

Zavisi od veroispovesti. Krstici u spavacoj sobi su redovni u katolika.
dragan7557 dragan7557 19:48 10.11.2012

Re: ilustracija ...

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
dragan7557
Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
to je vise za spavacu sobu, ali dobro :)

Pre za neku kapelu, uzimajući u obzir viseće krstove.

cerski

Zavisi od veroispovesti. Krstici u spavacoj sobi su redovni u katolika.

Vala i mene su potsetile na časne sestre!

cerski

Re: ilustracija ...

Sledeci Archbishop od Katerberija je geek za ekonomiju I slab je na West Wing.
http://www.bbc.co.uk/religion/0/19847046
princi princi 17:34 10.11.2012

Po meni

Da bi nesto moglo da se poboljsa, prvo mora da se izmeri. U merenju ima raznih trikova, to je posebna prica, ali ono sto je najvaznije je merenje ishoda, a ne surogata. Svakog petka, moja bolnica ima tridesetominutni tzv. KPI** meeting. Tu ekipa menadzera saopsti koliko je ko pacijenata primio, otpustio, koliko je bilo zakasnjenja za cetvorocasovni standard, koliko ponovljenih prijema u roku od mesec dana, kolika je smrtnost u bolnici, mesec dana po otpustanju I da li je bilo neki kriticnih incidenata. Na posebnom KPI sastanku koji nije toliko cest, zbog prirode stvari, svaki konsultant treba da obrazlozi svoje cifre iz ambulante, broj prvih I kontrolnih pregleda, koliko je para potrosio na lekove koje je prepisao (tu postoji mala zackoljica, bolnicki lekari prepisuju samo hitne lekove, sve ostale prepisuju lekari opste prakse prema instrukciji specijalista, ako je to potrebno jer je lokalni budzet za zdravstvenu zastitu u rukama lekara opste prakse GP consortia koji su onda za njega odgovorni), koliko je puta uputio pacijenta ne razne analize I koliko je to kostalo. Nacelno, sve je OK dok za to postoji opravdanje. Posle drila od skolovanja i kontinuirane edukacije, apriori se ne dovodi se u pitanje ispravnost lekarskih postupaka osim ako se ne dokaze suprotno.

Ovo je road to disaster, i samo potvrđuje onaj die another day koncept UK koji smo pominjali ovih dana. Kad ubaciš menadžere u igru, i počneš da formiraš ciljne funkcije zdravstvene pomoći onda skoro nužno teraš sistem do minimizacije usluge: lekari će prepisivati samo nužne i najnužnije recepte, na specijalističke preglede će se slati samo pacijenti na 2 dana pred smrt, idealno lečenje pacijenata će se svesti na to da ti ne umru posle mesec, nego posle mesec i jedan dan...

Ako ja dobro shvatam, ti, kao lekar, moraš da objašnjavaš i da opravdavaš nekom menadžeru zašto si mene, kao pacijenta, poslala na ovaj ili onaj pregled? Jel taj menadžer uopšte ima neko medicinsko obrazovanje? Jel to obrazovanje i njegovo medicinsko znanje superiornije od tvog? Koja je uopšte funkcija tog menadžera? Jel se to sumnja u neki moral, racionalnost lekara? Mislim, koja je svrha svega toga?

Re: Po meni

ne, nikom je ne moram da opravdavam, ali treba da budem svesna sta i koliko. menadzeri u zdravstvu su i lekari, ne samo biznismeni.
za regulaciju kvaliteta takodje postoji mehanizam - NICE guidelines, monitor, predstavnici pacijenata u CCG (clinical commissioning group), specijalisti u CCG...

ne znam da li si citao o tome kakva je sad struktura od DoH (oversight and directions) nanize, preko SHA (strategic health authority kojih ima 4, ranije ih je bilo 10), NHSCB (NHS commissioning boards) CCG (kojih ima 211), ali ranije su za lokalni budzet za zdravsttvenu zastitu bili zaduzeni oni koji nisu klinicari.

CCGs are accountable to GPs and SoS (Secretary of State). Njihov zadatak je doslovce da popravi zdravlje stanovnistva na osnovu analize demografije, oboljevanja i smrtnosti i smanji razlike izmedju raznih providera usluga i da odgovara za novac koji im je poveren (oko 60 milijardi funti)

reforma sistema je podrzana i zato sto sad odluke o commissioning-u, kupovini zdravstvenih usluga, donose tela u kojima sede lekari, GPi, specijalisti, sestre i predstavnici pacijenata.
princi princi 18:05 10.11.2012

Re: Po meni

Šta, znači nije u pitanju moral nego racionalnost lekara? Mislim... Čekaj, i čitav lanac mi nije jasan. Lekar je accountable menadžeru, a kome je accountable menadžer? Ministru? A gde je pacijent u čitavoj priči? Koga ona ili on da drži accountable? Ona/on je tu samo da se obrne neka lova, izgleda.

Volim i ove eufemizme tipa "regulacija kvaliteta". U UK se to najčešće svodi na regulaciju na dole, ne na gore.

Ali, kako se zdravstvena nega može određivati tako na kašičicu i unapred? Bolest nije deo nekog plana, simptomi su uvek različiti, mnogo puta skriveni, to je rizik, neizvesnost... koji commissioning board ili Secretary of State može da odredi šta je potrebno da se nekom Johnu Smithu otkrije i kasnije izleči colon cancer? Po meni, to može samo lekar. Na makro nivou, opet, nemoguće je isplanirati broj obolelih od raka ili kardio-vaskularnih oboljenja te i te godine u tom i tom countyju.

Mislim, sa etičke strane, meni je čitava stvar teško održiva.

Re: Po meni

podaci o oboljevanju i umiranju na odredjenoj teritoriji na osnovu kojih se planira zdravstvena zastita poticu iz JSNA (joint strategic need assessment) koji sadrzi sve demografske podatke stanovnistva odredjene teritorije. unapred se ne moze znati tacan broj, ali moze da se projektuje na osnovu prethodne godine.

podaci o idealnom value-for-money za svaku proceduru, lek, pathway of care etc se odredjuju na osnovu QALYja (qualirty adjusted year of life gained) i to je definisano u NICE standardima.
evo vidi:
http://www.nice.org.uk/
npr http://www.hertslis.org/partners/jsna/

konkretno za rak debelog creva - svaka promena stolice koja traje duze od trovanja, npr 5-7 dana, prisustvo krvi u odredjenoj uzrasnoj grupi treba da startuje tzv cancar referal pathway gde specijalista mora da te vidi za 2 nedelje.
antioksidant antioksidant 18:20 10.11.2012

Re: Po meni

Volim i ove eufemizme tipa "regulacija kvaliteta". U UK se to najčešće svodi na regulaciju na dole, ne na gore.

kad je tako jeftinije :)

edit: kad sam vec tu samo da kazem da podrzavam sve inicijative da se davanja za zdravstvo ukinu. i za penzije. sve sto ide od plate. i plate da se ukinu

Re: Po meni

antioksidant
Volim i ove eufemizme tipa "regulacija kvaliteta". U UK se to najčešće svodi na regulaciju na dole, ne na gore.

kad je tako jeftinije :)

edit: kad sam vec tu samo da kazem da podrzavam sve inicijative da se davanja za zdravstvo ukinu. i za penzije. sve sto ide od plate. i plate da se ukinu

prizivas komunizam ili ...? :)

Re: Po meni

princi
Šta, znači nije u pitanju moral nego racionalnost lekara? Mislim... Čekaj, i čitav lanac mi nije jasan. Lekar je accountable menadžeru, a kome je accountable menadžer? Ministru? A gde je pacijent u čitavoj priči? Koga ona ili on da drži accountable? Ona/on je tu samo da se obrne neka lova.


Klinicka odgovornost lekara je neosporna. Za zdravlje pacijenta, od trenutka kad on zatrazi lekarsku pomoc odgovara onaj od koga je zatrazio, a onog trenutka kad to prevazidje njegove kompetencije, on duzan da pacijenta uputi kompetentnijem od sebe.
Lekar je samo finansijski odgovoran po menadzerskoj liniji, klinicki je odgovoran klinickom direktoru, takodje lekaru.
Svaki lekar min jednom u 5 godina, izmedju ostalog, mora da prilozi GMC za obnavljanje licence rezultate pt survey - 100 pacijenata anonimno ocenjuje zadovoljstvo njegovom uslugom po vise osnova.
number42 number42 20:23 10.11.2012

Re: Po meni


prizivas komunizam ili


ja prizivam
recimo kubanskog tipa. samo bez diktature
antioksidant antioksidant 20:45 10.11.2012

Re: Po meni

number42

prizivas komunizam ili


ja prizivam
recimo kubanskog tipa. samo bez diktature

more i cigare
to vredi na kubi
politicki sistem ne
number42 number42 21:41 10.11.2012

Re: Po meni

antioksidant
number42

prizivas komunizam ili


ja prizivam
recimo kubanskog tipa. samo bez diktature

more i cigare
to vredi na kubi
politicki sistem ne


... a zene? ovo je opasan faul :))
a "buena vista social club"?

i kubanska vakcina protiv raka pluca povodom koje je srbija potpisala sporazum sa kubom u aprilu?

i besplatno sve i svasta...

komunizam da, ali bez diktature. mada je manje-vise skrivena i u kapitalizmu. razlikuje se samo boja kaveza, boja rdje i zlatna.

nego, da ostanem u temi...

lidership u uk.... mda
antioksidant antioksidant 08:52 11.11.2012

Re: Po meni

a "buena vista social club"?

stvarno hoces da ti kazem :)

film je peerfektan, uhvatio je dotadasnji duh.. za dalje cu propustiti komentar

zene? rekao sam more - one su iznikle iz njega

Re: Po meni

[youtube]http://youtu.be/rp-qDcQU6sQ[/youtube]
mirelarado mirelarado 18:30 10.11.2012

Мало хумора, британског, оф корс:)

Re: Мало хумора, британског, оф корс:)

Odlicna dekoracija u studiju :)
dragoljub92 dragoljub92 19:41 10.11.2012

jedna digresija -pitanje

zašto kućni doktori na zapadu više ne idu po kuće nego ako ti se dete razboli posle 6 moraš dideš u 'itnu pomoć, i ako nemaš zakazano neće te primi da pogleda dete(u radno vreme) nego te šalje jopet u itnu pomoć ako ti se ne sviđa a misliš da treba pregled.
ovo sam sam bio prisutan u jednu ordinaciju kad je lekar dbio da primi ženu s detetom, tačnije nije je ni video nego poručio po sestri na šalternema pravi šalter al isto mu dođe) a moj sestrić je isto a takodže morao da vodi ćerku u bolnicu u deset sati posle telefonskog razgovora sa kućnim doktorom,i dete je bilo ozbiljno bolesno čim su joj holandski doktori odma dali antibiotik(inače u holandiju ne mož da dobiješ antibiotik ako nemaš upalu pluća pa na gore) i ostavili je dva dana u bolnicu. tries godina pre toga ,kad je sestrić bio klinac kućni doktor je dolazio uveče kad je imao boginje ili tako nešto,ko će se seti sad.
od sag vicovi i priče ima da idu ovako
idu tri čoveka,policajac,železničar ,doktor i oficir,jer ova dzdnja četri nisu čoveci,svaki na svoj način.

Re: jedna digresija -pitanje

Pa, ako lekar ili onaj ko radi trijazu posumnja da se radi o ozbiljnom problemu, koji zahteva hitnu analizu krvi, infuziju ili sl najbolje je da pacijent ne gubi vreme nego odmah ode u urgentni centar.

Ko koga I kad prima je stvar organizacije zdravstvene sluzbe. Lekari imaju radno vreme za koje su placeni I obavezni odmor da bi bili u stanju da rade. Osim toga, jedino na sta ih etika obavezuje je da intervenisu ako je neophodna resuscitacija, ili kako se to kod nas zove - reanimacija. I ako su u avionu gde nema drugog izvora medicinske pomoci.

dragoljub92 dragoljub92 22:08 10.11.2012

Re: jedna digresija -pitanje

Lekari imaju radno vreme za koje su placeni I obavezni odmor da bi bili u stanju da rade.

raspitaj se ti kod starijih šta je to kućni doktor pa će ti se samoj kasti kad porasteš.
vi od statistike i glupih propagatora 'zdravog života' ne vidite više ljude sam dugmići.

verujem u nauku ,al vi ga preteraste sas besmisao.

Re: jedna digresija -pitanje

Dragoljube, da bih mogla da ti odgovorim moram da znam na sta mislis.
U Engleskoj ne postoji kucni lekar be GP ( general practitioner ) koji moze da dodje kuci ako je pacijent NPR nepokretan, Ali vecinu pacijenata pregleda u ordinaciji.
Ako bi sve vidjaopo kucama, trebalo bi mu mnogo vise vremena I ne bi mogao da vidi toliko ljudi u jednom danu.

Sad, moguce je da je u drugim zemljama to drugacije....

dragoljub92 dragoljub92 13:07 11.11.2012

Re: jedna digresija -pitanje

Dragoljube, da bih mogla da ti odgovorim moram da znam na sta mislis.

mislim na to da je nekad davno pre trideset godina kućni doktor bio baš to ,doktor koji dolazi u kuću.on je bio sve i svja .mada i sad u holandiji lični doktor je zakon,mislim može da te drži na bolovanje dokle on misli da treba pa makar i 9 godine.
elem u svakom hitnom slučaju koji se desi uposle radnog vremena zove se taj lični-kućni doktor i on obavi pregled pa se na njegovu preporuku ide dalje u bolnicu na pr.
tako da u slučaju moje unučice nije mi prihvatljivo da kućni doktor bude obavešten preko telefona i da ne obavi pregled nego na neviđeno da predlog da idu u hitnu.
ja ovo i nepišem toliko zbog tebe nego zbog nas koji misle da institucija kućnog doktora još uvek postoji, ne drugovi i gospodo nema toga više ni na zapadu,naša ambulantna služba je adekvatna sadašnjem tretmanu ličnog doktora,jedina razlika je što ti je tamo doktor u kvart i samo je jedan i ima svoju ordinaciju a kod nas su ambulante sa xdoktora,kod mene 5 recimo.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:48 10.11.2012

Мерења и премеравања

Све се може измерити? Изгледа... Тако постоји и национални индекс среће; ево како он изгледа и шта мери. Како год било, он мени изгледа глупаво и делом снажно идеолошки заснован.

Опет, постоји и овај ИНДЕКС БЛАГОСТАЊА који је далеко паметније урађен. Он дозвољава да свако од нас, у зависности од властитих склоности, направи субјективни поредак земаља по индексу благостања у њима. Но многе од категорија које улазе у обрачун индекса благостања приличлно су склиске, а нарочито њихово учешће у крајњем резултату. Кога не мрзи, нек се поигра табелама, лепе ствари могу да се добију.

Шта хоћу да кажем? Па да постоји начин да се измере и наизглед тако неухватљиве категорије, мада та мерења каткад умеју да прерасту у глупост. Неко задрт просто би рекао, кад је ефикасност здравствена заштите у питању, да је за њен квалитет једино меродаван животни век становништва у некој земљи, што има неке логике. Ех, ту се онда појављују ИЗНЕНАЂЕЊА, па је UK, са свим тим слупаним милијардама на ипак слабом 30. месту a чак на 16. месту по ТРОШКОВИМА ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ по глави становника. USA је убедљиво најгоре дете у овим категоријама: спектакуларно прва по цени коштања (као да се заштита здравља плаћа мафији, а не лекарима) и бедно педесетпрва по животном веку. Упечатљиво непознати Макао налази се на прелепом другим месту, а мислим да од нас овде нико не зна да каже где је и шта је уопште, тај Макао?

Менаџерска оптимизација система, о којој пише Ана, нужно ће понављати и слабости и снаге мерења о којима сам ја у горњим примерима говорио. Менаџерска памет -- то је моје искуство -- врло често вуче сјајне cost benefit потезе и прави нимало мање спектакуларне превиде и грешке. У здравству те се грешке плаћају нематеријално, често у патњи, осујећеним нормалним животима и смрти. А то се не да већ никако праведно и тачно измерити.

Статистике своју пуну вредност имају тек на довољно великим узорцима. На нивоу великих узорака један и један заиста теже да буду два. У нашим животима, ипак, у овој једначини очекивани резултат уме да изостане. А утеха да смо тамо негде део исправне статистике није довољна.

Re: Мерења и премеравања

Brajovicu, ti si delimicno u pravu :)
Zivotni vek zavisi I od navika u ishrani, stila zivota (pusenje, alkoholizam, narkomanija, fizicka aktivnost), Genetike. Mera zdravstvene zastite je NPR smrtnost novorodjencadi, smrtnost od odredjene bolesti izrazena ko procenat onih koji umru od bolesti zbog koje su koristili usluge sistema zdravstvene zastite.

Ilustracije radi, u uk je ucestalost tipa 2 dijabetesa najveca u evropi zbog losiji zivotnih navika. Dijabetes skracuje zivotni vek Cak I kada se leci ok. Ako samo gledas zivotni vek, ti ne mozes izmeriti kvalitet zdravstvene zastite dijabeticara jer ti je zivotni stil confounding factor. Treba porediti smrtnost dijabeticara ili smrtnost od infarkata, sloga, raka... I tu opet NPR dijeta, verovao ili ne Vera I sl igra znacajnu ulogu
Goran Vučković Goran Vučković 21:10 10.11.2012

Re: Мерења и премеравања


Опет, постоји и овај ИНДЕКС БЛАГОСТАЊА који је далеко паметније урађен. Он дозвољава да свако од нас, у зависности од властитих склоности, направи субјективни поредак земаља по индексу благостања у њима. Но многе од категорија које улазе у обрачун индекса благостања приличлно су склиске, а нарочито њихово учешће у крајњем резултату. Кога не мрзи, нек се поигра табелама, лепе ствари могу да се добију.

Ovaj je isto interesantan - ako ništa drugo onda po mestu Srbije i okruženja, u odnosu na onaj Libkonzov blog i dramu na njemu.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:14 10.11.2012

Re: Мерења и премеравања

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Brajovicu, ti si delimicno u pravu :)

Нисмо се до краја разумели. Ја и не кажем да треба гледати само животни век, јер сам написао
Неко задрт просто би рекао, кад је ефикасност здравствена заштите у питању, да је за њен квалитет једино меродаван животни век становништва у некој земљи...
-- већ указујем да је тај систем мерења успеха здравства заиста сложен и -- што ти, чини ми се, до краја не видиш -- донекле искључиво лекарски мериторан. Ви лекари одређујете стратегије и поља мерења и мерите ефикасност из властите перпсективе, а један смели менаџер, и то на вишем нивоу, рецимо државном, у светлу података о дијабетесу које си ти изнела прорачунао да би да се далеко више исплатило улагати у армију проповедника здравог живота, у популаризацију некаквих Џејмија Оливера, и штрапнуо би дебело од оних пара које сада за дијабетес пристижу лекарима.

Дакле, да поновим: не постоји извесност да су један и један два. Табела резултата увек се мало унапред намести.
maksa83 maksa83 21:22 10.11.2012

Re: Мерења и премеравања

Све се може измерити? Изгледа...

Može.

Najtoplije preporučujem: How To Measure Anything.

(I naravno nezaobilazni kanon Džeralda M. Vajnberga - An Introduction to General Systems Thinking i General Principles of Systems Design)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:24 10.11.2012

Re: Мерења и премеравања

Goran Vučković
Ovaj je isto interesantan...

Вучко, HDI не делује да је лош, и морам ти признати да су и мени -- кад оваква "опипљива" мерења у питању -- ближе оне Рослингове веш машине и сличне мерке него сви одговори на канабис-питање: "Јеси ли ти, бато, срећан?" А бата се прејео купуса па му није добро и тај дан никако не може да буде срећан. Биће сутра.

Уосталом, ко је икада зацртао и рекао да људи треба да буду срећни? Где то има записано као циљ -- друштвени или појединачни? То је сасвим нов, hype концепт, изгледа?

Goran Vučković Goran Vučković 21:29 10.11.2012

Re: Мерења и премеравања


Уосталом, ко је икада зацртао и рекао да људи треба да буду срећни? Где то има записано као циљ -- друштвени или појединачни? То је сасвим нов, hype концепт, изгледа?

Nisi otvorio link?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:32 10.11.2012

Re: Мерења и премеравања

Goran Vučković

Уосталом, ко је икада зацртао и рекао да људи треба да буду срећни? Где то има записано као циљ -- друштвени или појединачни? То је сасвим нов, hype концепт, изгледа?

Nisi otvorio link?

Јесам, види се по editu
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:46 10.11.2012

Re: Мерења и премеравања

Predrag Brajovic
Goran Vučković
Уосталом, ко је икада зацртао и рекао да људи треба да буду срећни? Где то има записано као циљ -- друштвени или појединачни? То је сасвим нов, hype концепт, изгледа?
Nisi otvorio link?
Јесам, види се по editu

И сад ту иде онај catch o којем причам: резултати су наштеловани!
'Начи, Норвешка заслужена доминира (штета што није Шведска, ја навијам за Швеђанке и Швеђане :), а USofA држи сјајно четврто место. Индекс се, да се подсетимо, зове индекс друштвеног (хуманог) развоја. И да поновимо по ком индексу USofA држи сјајно четврто место: ИНДЕКС ДРУШТВЕНОГ (ХУМАНОГ) РАЗВОЈА.

А по ИНДЕКСУ ПРОЦЕНТА УХАПШЕНОГ ВЛАСТИТОГ СТАНОВНИШТВА USofA је убедљиво ПРВА?!
Wtf???
Ко кога овде захебава???
gordanac gordanac 21:48 10.11.2012

***

Predrag Brajovic:
...Уосталом, ко је икада зацртао и рекао да људи треба да буду срећни? Где то има записано као циљ -- друштвени или појединачни? То је сасвим нов, hype концепт, изгледа?...


Borhes je rekao.

ustvari, Borhes, preveden
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:51 10.11.2012

Re: ***

gordanac
Predrag Brajovic:
...Уосталом, ко је икада зацртао и рекао да људи треба да буду срећни? Где то има записано као циљ -- друштвени или појединачни? То је сасвим нов, hype концепт, изгледа?...
Borhes je rekao.

ustvari, Borhes, preveden

Која партија ово заступа, Горданац?
Канабис-зелени?
Goran Vučković Goran Vučković 21:51 10.11.2012

Re: Мерења и премеравања

Wtf???
Ко кога овде захебава???

gordanac gordanac 22:14 10.11.2012

***

Predrag Brajovic
gordanac
Predrag Brajovic:
...Уосталом, ко је икада зацртао и рекао да људи треба да буду срећни? Где то има записано као циљ -- друштвени или појединачни? То је сасвим нов, hype концепт, изгледа?...
Borhes je rekao.

ustvari, Borhes, preveden

Која партија ово заступа, Горданац?
Канабис-зелени?

Sve partije, i one koje nisu i koje jesu čitale Borhesa, svuda, a o religijama i da se ne priča.
A jedna zemlja od toga je napravila велтаншаунг - Life, liberty and the pursuit of happiness
dragoljub92 dragoljub92 22:20 10.11.2012

Re: ***

jes, ondak će svi da bidu srećni samo ja nesrećan.

Re: Мерења и премеравања

Predrag Brajovic
Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Brajovicu, ti si delimicno u pravu :)

Нисмо се до краја разумели. Ја и не кажем да треба гледати само животни век, јер сам написао
Неко задрт просто би рекао, кад је ефикасност здравствена заштите у питању, да је за њен квалитет једино меродаван животни век становништва у некој земљи...
-- већ указујем да је тај систем мерења успеха здравства заиста сложен и -- што ти, чини ми се, до краја не видиш -- донекле искључиво лекарски мериторан. Ви лекари одређујете стратегије и поља мерења и мерите ефикасност из властите перпсективе, а један смели менаџер, и то на вишем нивоу, рецимо државном, у светлу података о дијабетесу које си ти изнела прорачунао да би да се далеко више исплатило улагати у армију проповедника здравог живота, у популаризацију некаквих Џејмија Оливера, и штрапнуо би дебело од оних пара које сада за дијабетес пристижу лекарима.


U odluke o tome kako se sta meri I sredstva rasporedjuju su sve vreme ukljuceni predstavnici populacije cije misljenje je jako vazno.

Problem, ako mene pitas, je sto neke mere donose vidljive I merljive rezultate tek za NPR 5 godina, a izabranoj vladi je potrebno da se rezultatima dici cim pre. NPR dobro lecenje dijabetesa I tzv footcare, (koja za dijabeticare u Srbiji ne postoji) redukuje broj amputacija sto je vidljivo tek za 5 godina.

Re: Мерења и премеравања

Elem, tema ovog teksta je leadership u zdravstvu I donekle politici, koji je nauka koja u Srbiji ne postoji.
Jos gore, cini mi se, ne postoji ni svest o potrebi za njenim postojanjem. Kad se kao takvi pojavimo negde, mi ne govorimo jezik koji drugi govore I samim tim u bilo kakvim pregovorima nemamo sanse da ostvarimo svoj interes.

Andric je govorio: "Poznavao Sam jednog coveka koji za svaku stvar koju on nema ili ne razume uspeva da nadje poneku zlu rec."
dragan7557 dragan7557 12:11 11.11.2012

Re: ***

gordanac 21:48 10.11.2012
***

Predrag Brajovic:
...Уосталом, ко је икада зацртао и рекао да људи треба да буду срећни? Где то има записано као циљ -- друштвени или појединачни? То је сасвим нов, hype концепт, изгледа?...



Borhes je rekao.

Besedio bre, besedio!

cerski
dragan7557 dragan7557 23:07 11.11.2012

Re: Мерења и премеравања

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron 09:02 11.11.2012
Re: Мерења и премеравања
Elem, tema ovog teksta je leadership u zdravstvu I donekle politici, koji je nauka koja u Srbiji ne postoji.

Leadership u politici Srbije je veličanstveno opisan u Domanovićevom "Vođa" a svakao je velika šteta što nije isto mogao da ovekoveči i u zdavstvu, ali ne brini, pre nego što svi lipšemo čekajući na izlečenje, naći će se neki novi Domanović, koji će nam nesumnjivo ispuniti želje u vezi sa naracijom i deskripcijom Leadership u Zdravstvu.


cerski

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana