Život

Osvežavam po kućama

Jelica Greganović RSS / 13.11.2012. u 12:50

MonkeyAtWork.png

Ima tako dana, ustanu na levu nogu i sve ćopajući ripaju po slučajno izabranom ljudskom objektu, sve dok ne svane noć njihovog sledbenika ili se prosto umore i dozlogrde sami sebi. Tih i takvih dana na njihovu danju svetlost isplivava moje sukobljavanje sa takozvanim jednostavnim stvarima. Da se razumemo, jednostavne stvari zapravo ni ne postoje, to je prosto pokušaj prevare u cilju zatiranja samopouzdanja kod ljudskih jedinki. Mada može i grupno da radi. Baš tada se pokaže kako teorije zavera uopšte nisu teorije i da je sve to tako stvarno da stvarnije ne može biti, jedino što je maskirano u takvu tupavost da se onda ona nakalemi žrtvi, a zaverenik samo ručice trlja.

Daklem, ja sam potpuno sigurna da negde, u nekim tajnim prostorijama svake fabrike najglupljih, i samo naizgled jednostavnih stvari, sedi visoko obučena ekipa stručnjaka kojoj je cilj da me ubedi da sam još uvek amebina sestra od tetke.

Prvo me je, za dobro jutro i još gori dan, napao osveživač za auto. Znam ja da su ti osveživači nezdrava pojava, al kad tako lepo mirišu... još kad se nađu zlotvori koji ih naprave sa mirisom jabuka i cimeta, pa mi to još fotografski na etiketi prikažu, moji pavijanski nagoni padaju na kolena i kupuju celo džakče zaliha. I tako...uspem ja da se izborim sa ambalažom pomenutog osveživača, slomim samo dva nokta i isečem se na papir samo jednom i to kratko, i...i...i tu negde stupa na delo rezultat rada one zavereničke ekipe. Pola sata života sam potrošila u klinču sa flašicom osveživača, koja je tako jednostavna za rukovanje da komplikovanija biti ne može. Sastoji se od staklenceta, pampura i konopčeta. Za naivne. Jer tamo gore, na grlu flašičeta je dodatni zapušač. Mali, malečak. Providan. Tako zaptiven u flašicu kao da treba njen sadržaj da zaštiti od kataklizme svetskih razmera. E, sa tim sam se pampurčetom koje je, uprkos svojoj naizglednoj jednostavnosti, pružalo tako žestok otpor, tukla letnji dan do podne. Skoro sam ključ od kuće iskrivila, skrhala sam turpiju za nokte, izmaltretirala sve iole oštre predmete u autu, stupila u verbalne seksualne odnose sa proizvođačima istog i uspela posle skoro sat vremena bandoglavljenja da ga lansiram u plafon. Jedino što je to kao posledicu imalo i moje izbacivanje iz ravnoteže, zahvaljujući čemu sam se ispolivala skoro celim aromatičnim sadržajem flašice. Jeste bila mala, jeste i u nju jedva nešto tog miomirisa stalo, ali tako koncentrisano da sam u trenutku momenta zamirisala kao poveće švedsko selo koje se sinhronizovano bacilo u pečenje medenjaka.

Ne bih li bar probala da sa sebe sperem konditorsku aromu, utrčala sam u prvu samoposlugu. Dok sam se divila proizvodnji flaširanih voda koja je uspela da dobaci i do vode koja ne goji i prirodnih voda sa svim neprirodnim ukusima, ostali potrošači su počeli nervozno da se obaziru. Par njih je otvoren zabalavilo, panično tražeći gde je polica sa koje tako veje moj jabučno-cimetasti miris. Bilo je samo pitanje trenutka kada će otkriti da sam kolač koji se maskirao u ljudsko biće...Sa najjeftinijom flašom najnemaštovitije vode sam uspela da zbrišem iz prodavnice, nakon što sam veštim šutom azijskih majstora tučnjave uspela da iz igre izbacim kasirku koja je probala da me ujede za ruku.

U autu je trebalo da izvršim radnju pranja osveživačkih fleka koje su besnim masnim sjajem mirisale sve jače. Naravno, pod uslovom da uspem da otvorim prokletu flašu. Tada sam shvatila da su aromatične flašice tek prvi stepen u iskušavanju stabilnosti ljudskog samopouzdanja. Zapušač vodene flaše je bio tako majstorski izliven i saživljen sa flašom da bi oni što u NASI prave rakete mogli samo da zaplaču od zavisti. Nema pritiska koji bi mogao da na slobodu pusti flaširanu navodno izvor-vodu. Samopouzdanje mi je palo na nivo junaštva progonjenog zeca. Za to vreme su oko auta počeli zombijevski da se okupljaju prolaznici primamljeni medenjačkim mirisom koji je i dalje nemilice vejao iz mene. Batalila sam i flašu i instantno kupanje, proklela sve one zlotvore koji u fabrici voda i ostalih vodenih prevara, rade na tome da se njihove flaše mogu otvoriti samo posle završenog kursa za minere i ostale teroriste, i zbrisala kući.

Ikar Varvarin je prosto bio oduševljen mnome. Nije vredelo da mu objašnjavam da psi ne jedu ni cimet, ni jabuke, mogla sam samo da ga ostavim da srećno žvaće moju nogavicu i proždrljivo slini po parketu. Imala sam preča posla...na stolu je već danima stajao prirodni kamen od plastike. Osveživač. Njime je trebalo da se kupatilo koje nema prozor, pretvori u oazu zen mira sa primesama diskretnog šarma orhideja. Bar je tako pisalo na ambalaži...flašice...koju je samo trebalo munuti u gornji ukrasni kamen...jednostavno, naravno. Da jednostavnije ne može biti. Možda za žitelje neke druge planete, ali za mene ne. Provela sam par sati okrećući, obrćući flašicu, njen okvir i odvratni kamen. Za to vreme su naučnici gubili vreme radeći eksperimente sa orangutanima i ostalim rođacima ljudskog roda. Trebalo je da posmatraju mene. Antropolozi bi mogli da ispune sve one silne rupe u doktoratima. Gad od flašice nikako nije hteo da se uturi u okvir, niti okvir da uđe u predviđenu kamensku rupu. Zahvaljujući čemu je kamen izvodio sve vrste padanja u horizontalu. A prevrtanjem se zen ne postiže...Zato sam probala da primenim silu. I uspelo mi je, ne da instaliram flašicu, nego da je nateram da me prsne par puta. Odlično. Mom cimetasto-jabučnom mirisu se pridružila zen orhideja. Ikar Varvarin je odlučio da batali glodanje moje malenosti i elegantno seo u lotos položaj. Mogla bih da se kladim da sam čula ommmmmmm...

Moje samopouzdanje je gmizalo kao kišna glista. Ne bih li ga povratila u vertikalu, odlučila sam da proglasim kapitulaciju i sve đuture vratim u kutiju, pa nek tamo sačeka nekog ljubitelja mađarskih kocki i ostalih mentalnih zaseda. Kad bi to moglo da se vrati u kutiju...

Na našoj planeti biva tajna organizacija koja se bavi samo i isključivo smišljanjem pakovanja koječega u kutije. Neponovljivom tehnikom za ostale žive stvorove. Zbog toga mikser koji jednom izvadite iz kutije, sa svim pripadajućim elementima, nikada više u tu kutiju ne može da se vrati. Bar ne u potpunoj sinhronizaciji. Vazda nešto štrči. Zato što su sve te kutije premale. Zato što ih oni začaraju. Prvo spakuju, pa ih onda smanje. Zato da poverujemo da nad nama ima neko sposobniji, dominantniji, neko ko ume da vraća nazad u kutije. Čak i onda kada se u kutiju pakuje samo jedna, monolitna stvar. Jer nije svejedno kako ćete je okrenuti. Mada...kako god je okrenuli, ona štrči iz kutije ili se trbuši. Jer je to jednostavno. Onoliko jednostavno koliko su sve jednostavne stvari neverovatno komplikovane...

Uostalom, ti osveživači i tako nisu preporučljivi...a i šta će mi...jednostavno ću sama da mirišem. Bar par meseci. Na zen jabuku. Jednostavno.



Komentari (88)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mnenadic mnenadic 12:58 13.11.2012

Valjda prvi


Jelica Greganović Jelica Greganović 13:01 13.11.2012

Re: Valjda prvi

Fakat prvi
Neverovatno kako se ova igra dugo održava
sesili sesili 13:40 13.11.2012

Osveživači

Blago tebi! Ja sada došla iz bivše Agro banke, koju su pripojili Poštanskoj štedionici. Penzija bila u subotu, ja otišla jutros... gužva! Dodjem kući, završim ručak, pa opet. Redovi nešto manji, a para nemam - mora se. Uključena klima, ljudi u kaputima, jaknama, oznojeni, neprovetreno, iza mene jedan pravo iz kafane. Pa još hoće da priča, da pita. Bazdi na sve strane. Jedva sam živa ostala. Sad, ovo može i da se očekuje, ali kad pročitah tvoje iskustvo! Ovo ne zbog tebe, već zbog razlike. Pozdrav iz Srbije!
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:48 13.11.2012

Re: Osveživači

sesili, to što se ja tučem sa osveživačima nema veze sa higijenskim navikama ostalog sveta ovde...ili drugde. Onomad mi u lift ušla komšinica, skockavala se verovatno bar par sati...a od nje veje...tigrica joj ravna nije...biće da je zaboravila da parfem ne radi kao voda.
muaddib92 muaddib92 16:58 13.11.2012

Re: Osveživači

ali tako koncentrisano da sam u trenutku momenta zamirisala kao poveće švedsko selo

.. а лепо се Мујо запито:
Ко то прди у боровој шуми?
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:59 13.11.2012

Re: Osveživači

Ко то прди у боровој шуми?

E, ovo čuje prvi put...
bratja_vukojebitj bratja_vukojebitj 13:43 13.11.2012

Ah ... Jelice,

šta tebi, ne proleti kroz glavu ??? !!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:49 13.11.2012

Re: Ah ... Jelice,

Pa...priznajem da je tamo gungula
bratja_vukojebitj bratja_vukojebitj 13:57 13.11.2012

Re: Ah ... Jelice,

Jelica Greganović
Pa...priznajem da je tamo gungula


vrlo maštovita gungula. i toplina
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:01 13.11.2012

Re: Ah ... Jelice,

sa pratećim miomirisima
Hvala.
g.radicevic g.radicevic 14:05 13.11.2012

večita tajna...

kako vratiti izvađeno
u kutiju, kofer, foliju....
možda i nije loša ona mantra
sa sezamom



Jelica Greganović Jelica Greganović 14:07 13.11.2012

Re: večita tajna...

Fakat i koferi...spakuješ, raspakuješ...a ono posle neće da se vrati nazad, poraslo u međuvremenu.
Sezam je dobar za otvaranje pećina, ali ove obične stvari...Sezam bi dobio komplekse niže vrednosti.
g.radicevic g.radicevic 14:17 13.11.2012

Re: večita tajna...

Sezam je dobar za otvaranje pećina,


ume kutija da bude opakija
od pećine
nekad

ali ove obične stvari...Sezam bi dobio komplekse niže vrednosti.

principijelno da,
nego mislim na patent
kutijo otvori se, kutijo zatvorise
..... itajrad


Jelica Greganović Jelica Greganović 14:22 13.11.2012

Re: večita tajna...

Ma super je kutija...jednostavna al da l u nju može da se mune iz nje izvađeno, e to je već drugo pitanje. Sve te kutije izgedaju tako...kao da rade posao...kad ono međutim.
kakapo kakapo 14:19 13.11.2012

Univerzalni otvarač

Kadikad sam ja isticao (još povodom vina na promociji), da je neophodno posedovati švajcarski perorez, ili barem njegovu kvalitetnu kopiju! I nemoj mi reći da za to nema mesta u tvojoj tašni, pošto smo se i sa sadržajem iste upoznali onomad na blogu!
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:24 13.11.2012

Re: Univerzalni otvarač

Potkume, nećeš verovati ali ja uvek sa sobom nosim švajcarski nožić. Samo ni njegova oštrica nije mogla da se zavuče u spoj pampurče-flašica. Bilo je tako zaptiveno kao da su slonovi po njemu skakali.
g.radicevic g.radicevic 14:29 13.11.2012

Re: Univerzalni otvarač

Kadikad sam ja isticao (još povodom vina na promociji), da je neophodno posedovati švajcarski perorez, ili barem njegovu kvalitetnu kopiju!



mis'iš na ovu igračku ???

el si ti pažljivo pročitao,
mis'im kolikih je razmera problem....
nema druge

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:32 13.11.2012

Re: Univerzalni otvarač

Uvek su mi ti švajcarski nožići izgledali kao robot-životinje
brankairanko brankairanko 14:44 13.11.2012

Osveživači napadaju

Sjajan tekst za ovakvo sumorno popodne!
Nadam se da Ikar nije pojeo pantalone

Jedva čekam da pročitam vaše knjige!
Ostavim mužu "tajnu" poruku da mi za rođendan kupi vašu knjigu, kad on se vraća, kaže nema, bio sam u više knjižara, nestalo (a ja par dana pre toga videla)!
Sad sam se bacila na drugu literaturu, ali čim plata bude il' bar za NG ima sve da nadoknadim!
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:56 13.11.2012

Re: Osveživači napadaju

Kako nema?! Ova poslednja mora da bude, to sam i proverila...a treće nema, i neće je biti dok ne bude reizdana, na čem upravo radim...
Deda Mraz sigurno može da me donese, garantujem da me u poslednjoj verziji ima u dovoljnim zalihama.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:31 13.11.2012

Re: Osveživači napadaju

kad on se vraća, kaže nema, bio sam u više knjižara, nestalo (a ja par dana pre toga videla)!


Kako nema?! Ova poslednja mora da bude, to sam i proverila


Cccc....
Tuzibabo
:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:35 13.11.2012

Re: Osveživači napadaju

Tuzibabo

Pa, moram da pitam...mene pitaju, na kraju ispada kao da knjiga nema jer se meni pokvario kombić kojim ih vozim ili kasnim jer ih upravo štampam, a nestalo mi farbe...itajrad...
anamarkana anamarkana 14:45 13.11.2012

zez


svaki put kada otvaram bocu omegol ulja ili litarsko dugotrajno mleko imam
traumaticnu avanturicu od koje mi se dize kosa na glavi a vec iskustveno
pripremim i siljati nozic (samo za te svrhe!) da bih provrtela rupu u plastici
kada onaj maleni kruzic pukne umesto da se lepo i lako odvoji i automatski
napravi otvor...
naravno, socna psovka uz sve maltretiranje je nekako obavezna!


Jelica Greganović Jelica Greganović 14:58 13.11.2012

Re: zez

Mleko! Dobro si me setila otkako su uveli to fenomenalno otvaranje na petlju, ono pod zvaničnim pampurom...daklem kad mi ostane na prstu, a uložena sila me odbaci par metara od mleka, prokunem sve krave ovog sveta...ko se toga uopšte setio. Kažem ja, ima neka tajna organizacija, neka sekta, sede i smišljaju...
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 20:23 13.11.2012

Re: zez

E, i ovde ima leka...

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:56 13.11.2012

Re: zez

zilikaka zilikaka 14:46 13.11.2012

oko za oko

Pade mi na pamet nešto krajnje surovo.
A da ti njima lepo vratiš istom merom?

Pronadješ sajt proizvođača i napišeš im pisamce kako si doživela silne neprijatnosti otvarajući njihov proizvod.

Već vidim pokretanje unutrašnje paklene mašinerije, od analiziranja krvne slike portira, preko provere svih PP aparata, do zasedanja borda direktora.

...nek se oni malo zlopate

Nego, to naravno pošalješ sa nekog najrezervnijeg mejla, da ti se ne nakače.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:00 13.11.2012

Re: oko za oko

Nije loša ideja, samo treba tim da se bakćem...smislila sam ja bolje...neću nikad više da kupim te osveživače, nek ih kućama svojim nose, pa nek ih otvaraju...ako im uspe
rade.radumilo rade.radumilo 15:06 13.11.2012

Uputstva

Evo uputstva po kojima smo morali da sve upakujemo za nekih 10-ak min.







Uzgred, proporcije na ovim uputstvima nisu dobre. Ukupna zapremina stvari koje se pakuju je nekih 100% veća od zapremine stvari u koju se pakuje.

Katarina me i danas gleda čudno, kada uzmem jedan običan ranac za putovanje od nekoliko dana...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:03 13.11.2012

Re: Uputstva

Rade, da ti priznam...od svega gore mi u glavi svetli samo pročitano - bomba...bomba, tačno to mi je trebalo da raznesem u paramparčad onu flašad...
Nego, da mu ime ne spominjem javno je l, ima jedan srpski proizvod za omekšavanje veša i kupim ja to...u životu srela nisam takvu pojavu. Niti sam razumela o kojoj vrsti fizike se radi. Spustiš samo duboki pampur na grlo flaše omekšivača i on sačeka sekundu i plompne - lepo se samolansira sa flaše.
Jukie Jukie 19:10 13.11.2012

Re: Uputstva

Jelica Greganović
Rade, da ti priznam...od svega gore mi u glavi svetli samo pročitano - bomba...bomba, tačno to mi je trebalo da raznesem u paramparčad onu flašad....

hleb
pribor za jelo
suvi obrok
ručna bomba

ok.
Šta!?
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:36 13.11.2012

Re: Uputstva

bomba
rade.radumilo rade.radumilo 23:56 13.11.2012

Re: Uputstva

Najzabavnije u svemu tome je kada neko uspe da ti mazne nešto iz svega toga i to tačno ono što njemu fali. Čudo jedno kako se u toj komprimovanoj masi vrlo lako izvadi određeni predmet. Ja lično sam mažnjavao ono što mi fali, pred popis opreme , da bi već koliko pred "popravni" popis ostao bez isitih predmeta...
razmisljam razmisljam 15:13 13.11.2012

Јелицо,

не бери бригу.
Нос ми запушен ових дана, па слободно можеш да боравиш код мене док се не деконтаминираш.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:24 13.11.2012

Re: Јелицо,

Da znaš da bih mogla...jes da nema veze sa nosnim doživljajem, ali jeste ušni...drugi komšija je upravo sada, baš u pravo vreme, počeo da ruši stan...ja da izvedem Varvarina, on skok u lavabo, a ja naglavačke u kadu...ostavili staru pred našim vratima, dok ne nameste novu...daklem...
razmisljam razmisljam 15:59 13.11.2012

Re: Јелицо,

Jelica Greganović
Da znaš da bih mogla...jes da nema veze sa nosnim doživljajem, ali jeste ušni...drugi komšija je upravo sada, baš u pravo vreme, počeo da ruši stan...ja da izvedem Varvarina, on skok u lavabo, a ja naglavačke u kadu...ostavili staru pred našim vratima, dok ne nameste novu...daklem...


Хе, хе...
Можда ти тај комшија само шаље суптилну поруку да су и до њега допрли миомириси које шириш око себе, да им је ушао у траг и да би основна комшијска пристојност од тебе захтевала да их се решиш.

А код мене можеш само са чепићима за уши.
Комшија са леве стране зида кућу годинама и стално нешто куцка и бруси и бургија и пили од јутра до сутра.
Комшија из дворишта ономад млатио дуње за ракију. Ја мислила, цепа дрва за зиму, а он удри по несрећним воћкама васцели дан.
Још је решио да из шупе истера пацове неком справицом која константно, двадесет четири часа дневно пиииииштииии.... Нешто му не успева, јер је пријавио и постављање класичног отрова дуж дворишта, али, на добром је путу да читав крај ослободи човеколиког живља.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:10 13.11.2012

Re: Јелицо,

Bogami, sumnjam da će i ostalo što se naokolo šunja, preživeti...inače, Prestolonaslednik mi je onomad ispričao priču kojoj ne znam još uvek da l da verujem...on tvrdi da je tako...a ja se u to ne razumem, ima neki alarm koji čuju samo životinje i ljudi mlađi od 25 godina, i to je majka njegovog druga ugradila u kuću...kaže da je time uspela da rastera žurku koju su napravili kad je otišla u vikendicu...a alarm je namenjen glodarima...sad još samo da saznam gde to ima da se kupi.
antioksidant antioksidant 16:12 13.11.2012

Re: Јелицо,

журка на једном месту се најбоље растура организовањем журке на другом месту
никакви глодари и аларми ту не помажу
rade.radumilo rade.radumilo 16:14 13.11.2012

Re: Јелицо,

Још је решио да из шупе истера пацове неком справицом која константно, двадесет четири часа дневно пиииииштииии.... Нешто му не успева, јер је пријавио и постављање класичног отрова дуж дворишта, али, на добром је путу да читав крај ослободи човеколиког живља


Niko mu nije rekao da mu je potrebno jedno štene terijera (mada ume i DODŽ - domaća džukela, da se dobro pokaže) i svaki put kada ga vidi da je u'vatio pacova da mu da poslasticu. Posle toga ima da nema pacova u krugu od onoliko km, koliko njegov avlijaner ima slobodu kretanja.
zilikaka zilikaka 16:22 13.11.2012

Re: Јелицо,

Niko mu nije rekao da mu je potrebno jedno štene terijera


Ovo samo da potvrdim ličnim iskustvom.

Lane smo je nabavili da bude pas sa zadatkom.
Doduše, zadatak je sasvim korektno obavila, al sad se uživela u ulogu kućne maze, koja treba da skoči i oliže svakog ko se pojavi.
Jukie Jukie 16:29 13.11.2012

Re: Јелицо,

Jelica Greganović
Bogami, sumnjam da će i ostalo što se naokolo šunja, preživeti...inače, Prestolonaslednik mi je onomad ispričao priču kojoj ne znam još uvek da l da verujem...on tvrdi da je tako...a ja se u to ne razumem, ima neki alarm koji čuju samo životinje i ljudi mlađi od 25 godina, i to je majka njegovog druga ugradila u kuću...kaže da je time uspela da rastera žurku koju su napravili kad je otišla u vikendicu...a alarm je namenjen glodarima...sad još samo da saznam gde to ima da se kupi.

To je takozvana komarac-zujalica, i koristili su je neki tržni centri po Ameriki da bi rasterali tinejdžere koji dođu pa sede ispred npr. cvećare ili prodavnice konca za štrikanje i rade šta već tinejdžeri rade, pa onda ciljna grupa kupaca izbegava da prilazi radnji. Posle su se neka deca setila da je koriste kao zvuk na mobilnom koji ih obaveštava da su dobili poruku, tako da mogu da se dopisuju na času a da nastavnici ne čuju. Ne znam šta je posle bilo sa tim.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:04 13.11.2012

Re: Јелицо,

antioksidantu, ali ako se nema gde drugde žurka organizovati, a?
antioksidant antioksidant 18:31 13.11.2012

Re: Јелицо,

Jelica Greganović
antioksidantu, ali ako se nema gde drugde žurka organizovati, a?

to se zove viša sila
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:53 13.11.2012

Re: Јелицо,

totikaem...žena sazidala kuću u nekoj zdravoj nedođiji, okolo šume, u šumama glodari...još se i ovi sa žurkom natovarili...i ete i alarma...i njima i glodarima
ivana23 ivana23 19:24 13.11.2012

Re: Јелицо,

Jelica Greganović
totikaem...žena sazidala kuću u nekoj zdravoj nedođiji, okolo šume, u šumama glodari...još se i ovi sa žurkom natovarili...i ete i alarma...i njima i glodarima


Jelice, pa to odavno postoji...

Ultrasonične i elektromagnetne vibracije jednostavno atakuju na nervni sistem insekata i glodara i oni u takvom okruženju gde je postavljen aparat više ne mogu da izdrže i napuštaju ga. Predviđen je za prostor do 500 m2.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:37 13.11.2012

Re: Јелицо,

rade, onomadne sam videla vest na slo portalu kako su nekog terijera bandoglavog vadili 6 sati iz neke glodarske rupe...i još su mu oči caklile - "Samo da se nisam zapušio, videla bi glodarčina!"
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:39 13.11.2012

Re: Јелицо,

ivana, znam ja da ti alarmi postoje, ali nisam znala da postoje i oni koji pored glodara atakuju i na slušni doživljaj kod mlađih od 25 godina. Daklem, za parcove sam znala, ali ne i za mladež.
aleksandra1966 aleksandra1966 20:49 13.11.2012

Re: Јелицо,

Da, to se zove Moscito. Patentirali ga neki Englezi za rasturanje tinejdzera huligana i rasirili po svetu.Moja deca su uredno prijavljivala da cuju pistanje kad ulazimo u mol sa strane gde se stvarno okupljaju tinejdzeri.Ja bas nisam bila sigurna da oni nesto cuju, ali sami su mi rekli da je to zvuk koji cuju mladji od 25 godina i da su im u skoli rekli da to postoji.I to cudo je stajalo dok jedna mlada zena nije tuzila mol da je imala jaku glavobolju i razne druge tegobe posle posete istom. Neki su se pozivali i da ta sprava predstavlja health hazard, krenula rasprava i od tada ga moja deca vise nisu nigde registrovala.Verovatno su ga tiho uklonili iz molova po gradu.
Ja doduse imam simptome blagog epilepticnog napada posle svakog vikenda provedenog u molu, meni ne treba nikakav Komarac da mi pisti!
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:57 13.11.2012

Re: Јелицо,

jukie, to pojma nisam znala...ni moji ne znaju to za zvuk na mobilnom...možda da mi obrišemo tvoj komentar, da se ne proširi informacija...
rade.radumilo rade.radumilo 23:59 13.11.2012

Re: Јелицо,

To je takozvana komarac-zujalica


Probali prvo u Vijetnamu, baš anti komaraca, ali boli glava od dugotrajnog korišćenja...
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:11 14.11.2012

Re: Јелицо,

Što se tih giga-mega-potrošačkih objekata tiče, ja u njima posle sat vremena počinjem da osećam kako mi mozak odumire...nešto tamo sa vazduhom mora biti da u redu nije...gasi mi se lampica po lampica...
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 16:44 13.11.2012

кућне и друге мајсторије


Мене ово ломатање са отвори-затвори системом враћа у веома блиску прошлост, кад је мој најближи предак решио да промени каду у купатилу, а све по систему ''сам свој мајстор'', да не кажем handyman.
Елем,када дотрајала, а татко ми ономад рече ''само ћу да извадим ову стару каду и да убацим нову, нема ту ни дан посла''.Узалуд сам му причала да ко мења каду мења цело купатило, или барем плочице! Он уради први део посла, и таман да убацимо нову каду, кад... ова нова неће да се уклопи! Горе него миксер! И тако је једно шест дана лупао по купатилу да би некако могли да је наместимо. Да не причам како смо се сналазили за хигијенске потребе.... то се само замислити може. У међувремену је прегорела и сијалица у купатилу, па се испоставило да и ту нешто није како ваља, и онда је синхронизовано намештао мало струју, мало каду. Обична замена сијалице завршила се мењањем два сијалична грла, дозне у зиду и прекидача, са све штемовањем. А тек звучни ефекти којима све те ''ја-ћу-то-очас-посла'' радове прати....никако нису за цитирање.
Све време сам морала да се склањам у своју собу да се сита исмејем, мада је било и тужно и смешно у исто време!
Ускоро нам предстоји и мењање wc-шоље, ако то буде потрајало.....
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:06 13.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

To će biti tek priča za sebe...moj otac je celog veka nešto šrafio, prepravljao i popravljao...ne daj bože da se moj Žmu dovati i pola takvih projekata, neko bi glavu izgubio, il od struje, il od vode...od nečega svakako...
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 20:25 13.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

А, мој бивши муж је био потпуна супротност! Тај је и за мењање гумице на славини звао конзилијум мајстора!

Р.Ѕ. И ја сам тражила књигу ових дана, али је не нађох, хтела сам да прочитам Тест за будуће родитеље без ''интервенција'' којекаквих књижевних дилетаната. Ваљда ће до краја године стићи и овде код нас, а то је врли Пожаревац-град..
mlekac mlekac 05:17 14.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

ocajna_domacica.65
А, мој бивши муж је био потпуна супротност! Тај је и за мењање гумице на славини звао конзилијум мајстора!

Р.Ѕ. И ја сам тражила књигу ових дана, али је не нађох, хтела сам да прочитам Тест за будуће родитеље без ''интервенција'' којекаквих књижевних дилетаната. Ваљда ће до краја године стићи и овде код нас, а то је врли Пожаревац-град..

Pa zar nemate primerak u biblioteci?
Za prvu pomoc, takoreci...
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:14 14.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

U požarevačkoj biblioteci sigurno ima i ta i prethodne moje knjige. To pouzdano znam Sticajem okolnosti prva promocija te knjige je bila baš u Požarevcu, do te mere prva da su prve knjige iz štamparije poslate to veče u Požarevac, pa tek onda u knjižare.
rade.radumilo rade.radumilo 09:35 14.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

neko bi glavu izgubio


Mani ga, pre dve godine uđem u kupatilo da se istuširam, taman završim i sva sreća odem na drugi kraj kupatila gde sam okačio gaćke i ostalo na čiviluk. U tom trenutku se otkači, sama od sebe kugla na svetiljki, pade i razbi lavabo... ode sve u paramparčad...
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:42 14.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

rade, to se i meni desilo, doduše kod svekra i svekrve u kupatilu...nije da me ne vole...i tako...al sam do kraja posete gledala ko od njih dvoje ima šrafciger u džepu
rade.radumilo rade.radumilo 14:11 14.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

Jelica Greganović
rade, to se i meni desilo, doduše kod svekra i svekrve u kupatilu...nije da me ne vole...i tako...al sam do kraja posete gledala ko od njih dvoje ima šrafciger u džepu


Ovo je onaj SFRJ tip gde se sama kugla ušrafljuje u plastični nosač. Ne mogu da se zakunem da je neko odvrnuo, ali sam za svaki slučaj na novoj kugli i nosaču met'o dve tačkice markerom, za slučaj da se promeni položaj.
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 14:18 14.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

Pa zar nemate primerak u biblioteci?


Искрено, о тој варијанти нисам ни размишљала, ја то волЕм да имам код куће.
Дође ми ко терапија, а ту скоро сам сестри позајмила ''Од речи до речи'', па се и она слатко смејала и заједно смо препричавале најзанимљивије делове.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:26 14.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

Potpuno te podržavam, imaj me kod kuće
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 14:39 14.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

U tom trenutku se otkači, sama od sebe kugla na svetiljki, pade i razbi lavabo... ode sve u paramparčad...


Добро си ти, човече, прошао! Код моје заове се бојлер, ничим изазван, срушио у каду, срећом празну, а код нас је лустер у кухињи атерирао на електрични шпорет, једно десет дана су нам крцкали стаклићи под ногама, т.ј. папучама.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:52 14.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

Čudo jedno je kako ti staklići umeju da se lansiraju na najneverovatnije daljine i mesta...kad već prestaneš da ih tražiš, oni se pojave u susednoj sobi
rade.radumilo rade.radumilo 15:36 14.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

Код моје заове се бојлер, ничим изазван


Kod moje tasbine se to desilo pre jedno dvanaestak godina. Pri tome je odvalio i ćošak veš mašine. Tu je bio splet sledećih okolnosti:
- Genije od arhitekte je projektovao zgradu koja se sastoji isključivo od stubova i gipsanih zidova. Velika medecina bledoliki, ali da li si razmišljao bambuse jedan (govorim arhitekti) da ljudi treba da na te zidove okače bojlere, police i koješta drugo.
- Još veći genije od priučenog majstora je probušio preširoke rupe u tom gipsu, jer mu se krunio pod bušilicom, pa je šrafove u zid nabudžio nekim drvcima. Od trenutka kada sam prvi put došao u njihovu kuću video sam da se bojler milimetar po milimetar izvlači iz zida, ali ljude obično ne možeš ubediti da nešto treba da se popravi ako deluje da je ispravno.
- Celu stvar je dokusurio drugi majstor koji je par dana pre toga menjao cevi zbog toga što su curkale. Pri tome je zatezao šrafove "francuzom" ili već nekim drugim velikim ključem, ne držeći "kontru" i tako dodatno izvukao bojler iz zida.
Kada je bojler pao, doveli su nekog drugog priučenog lika koji je stavio bojler na šrafove na koje ne bi zakačio ni sliku malte ne, i on ih je nabudžio nekim drvcima. U roku od 24h su imali oblik latiničnog slova S. Tu smo supruga i ja preuzeli stvar u svoje ruke, pa sam otišao na buvljak, nabavio dovoljno široke tiplove i šrafove za te proširene rupe i namontirao novi bojler.
Problem je nastao kada je taj bojler crkao i kada su kupili novi. Proizvođači bojlera ne veruju da postoje kreteni arhitekte koji prave sve zidove kupatila od gipsanih ploča, pa tako prave bojlere koji imaju samo jedan nosač umesto dva kao nekada. Odlučno sam odbio da postavljam takav bojler na gipsani zid, pa su prvo morali naći majstora koji je iza te gipsane ploče u "zid" postavio čeličnu konstrukciju od podne do plafonske betonske ploče pa potom u to ušrafio nosač za bojler.
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 15:53 14.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

, pa je šrafove u zid nabudžio nekim drvcima.



То и јесте проблем код наших мајстора, и професионална и аматерска варијанта обожава да нешто ''набуџи'', као, важно је да ради, а оно....држи воду, док мајстори оду!
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:41 14.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

rade...pa, ti samo što nisi novu zgradu sazidao...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:44 14.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

То и јесте проблем код наших мајстора, и професионална и аматерска варијанта обожава да нешто ''набуџи'', као, важно је да ради, а оно....држи воду, док мајстори оду!

More kad bi samo naši bili, nego i njihovi...u priču ću da ga turim, skota nesposobnog...novu mašinu za sudove nije umeo da umontira, a dok sam ga dočekala, ko majski kraj sveta...duvo je tamo po kujni tri sata ko sinji kit pred porođajem, i sad je morao da dođe drugi majstor da bi popravio šta mrmot nije uradio...al u subotu idem da merkurovcima prilepim na čelenku račun za popravljanje nesposobnosti njihovog majstora...
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 17:15 14.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије



Значи, пребројаћеш им фамилију, блиску и ону мало даљу!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:47 14.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

I pare ima da im prebrojim.
rade.radumilo rade.radumilo 11:52 15.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

mrmot


U mrmote mi ne diraj! Nađi neko drugo poređenje...
Postoji jedan suštinski problem u modernom društvu: plave kragne su passe i svako ko ume da za manje od minuta reši problem tipa: "ako Milan ima tri jabuke a Marko dve jabuke, koliko imaju ukupno?" studira i bavi se nekim kancelarijskim poslom. U majstore tako odlaze mučenici koji nemaju baš mnogo izbora iz ovog ili onog razloga.
Naša prijateljica je u Australiji otvorila auto-servis kako bi roditeljima obezbedila boravišne papire. Koncept je da njen otac nadgleda thenički deo posla, ona da vodi knjige i naravno nekoliko uposlenih mehaničara koji rade odgovarajuće poslove. Eno je gde kuka k'o Damjanov Zelenko. Svi veselnici koji su se javili na oglas, imaju sertifikate sa obuka za te poslove, a da pri tom ne kapiraju baš razliku između šrafcigera i gedore...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:37 15.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

Kako god, tek oni ima pare da mi vrate, pa posle ako hoće neka mu gedoru i oko vrata obese...
rade.radumilo rade.radumilo 13:14 15.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

Mene je zaheb'o lik koji mi je postavljao mašinu za sudove. Zvao sam majstora jer je zgrada stara i umesto modernog sifona koji se rasklapa, ispod sudopere ima savijenu olovnu cev. To nisam hteo sam da čačkam, već da on iseče cev vertikalno blizu zida i namontira savitljivo plastično crevo koje bi tako formiralo sifon.
On takođe nije hteo da se igra sa tako starom cevkom, za razliku od njegovog kolege koji mi je sređivao polomljeni lavabo. Tako sad imam dva sifona ispod sudopere, koji prave vazdušne čepove i vrlo mušičavo odvode otpadne vode iz sudopere. Jes da mu nisam dao ni dinara za tu zahebanciju, ali moram da izjurim nekog ko će to da uradi kako valja. Zvao bih ja onog prethodnog, al je o'šo u gastarbajtere...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:17 15.11.2012

Re: кућне и друге мајсторије

Mi ne bi ni znali da je napravio problem, da mašina opet nije crkla (nova, novcata), a em vrata krenula da joj se odvaljuju od "ugradnje"...drugi majstor koji je došao je video da se to ne odvaljuje jer smo mi jaki u ruke, nego jer onaj bumbar nije montirao kao što treba takva mašina da se montira.
kukusigameni kukusigameni 20:15 13.11.2012

karte i jelkice

Mene izluđuju karte. Auto karte, karte raznih gradova, sve takve karte koje se prodaju u savijenom stanju. Nikada, ali nikada, nisam uspeo da postignem to početno stanje. Nekoliko je završilo u kanti za otpatke, a neke su doživele gnječenje i stiskanje, sa sve mojom nadrndanom facom i jezikom koji proviruje.

A osveživači su super.

Najbolje pokazana njihova funkcija je u Finčerovom filmu Seven.



PS. Ej, dobro si ovo napisala. SviDŽa mi se.
Jukie Jukie 20:25 13.11.2012

Re: karte i jelkice

kukusigameni
sa sve mojom nadrndanom facom i jezikom koji proviruje.


Jelica Greganović Jelica Greganović 21:00 13.11.2012

Re: karte i jelkice

kukusigameni, fala...a karte, tačno...ko ih samo savija, da mi je znati...mada, umem ja da se potučem i sa novinama, onim velikoformatnim, koje najviše koriste beskućnici za pokrivanje..."Delo" je jedno od takvih, tri ara novine, a slova kobiljne vaši, oči da ti ispa'nu, još kad naprave subotnji prilog, pa još više usitne slova, sve mi mili pred očima. Znam ja da me minira krštenica, ali baš toliko ne...
foghorn foghorn 10:49 14.11.2012

Re: karte i jelkice

Jelica Greganović
kukusigameni, fala...a karte, tačno...ko ih samo savija, da mi je znati...mada, umem ja da se potučem i sa novinama, onim velikoformatnim, koje najviše koriste beskućnici za pokrivanje..."Delo" je jedno od takvih, tri ara novine, a slova kobiljne vaši, oči da ti ispa'nu, još kad naprave subotnji prilog, pa još više usitne slova, sve mi mili pred očima. Znam ja da me minira krštenica, ali baš toliko ne...

Jedan od zanimljivih pokušaja sa debelim velikoformatnim novinama u ovim krajevima je bio zagrebački "Globus" na samom početku, tamo krajem 1990. i početkom 1991, format "Borbe" ili "Vjesnika", pravi broadsheet, ali sa 80 strana. To može da se deklariše i kao hladno oružje, nije baš kao vikend verzija New York Timesa, ali bije kao pendrek.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:30 14.11.2012

Re: karte i jelkice


Jedan od zanimljivih pokušaja sa debelim velikoformatnim novinama u ovim krajevima je bio zagrebački "Globus" na samom početku, tamo krajem 1990. i početkom 1991, format "Borbe" ili "Vjesnika", pravi broadsheet, ali sa 80 strana. To može da se deklariše i kao hladno oružje, nije baš kao vikend verzija New York Timesa, ali bije kao pendrek.


Podsetio si me na mnogo zanimljivi događaj, koji potvrđuje da povelike novine, poput Dela mogu da se deklarišu kao hladno oružje.

Naime: Jelko Kacin je 16. oktobra 1998. godine, tokom sednice slovenačkog parlamenta, udario po glavi urolanim Delom narodnog poslanika, Iva Hvalicu.
mlekac mlekac 13:50 14.11.2012

Re: karte i jelkice

Jelica Greganović

Jedan od zanimljivih pokušaja sa debelim velikoformatnim novinama u ovim krajevima je bio zagrebački "Globus" na samom početku, tamo krajem 1990. i početkom 1991, format "Borbe" ili "Vjesnika", pravi broadsheet, ali sa 80 strana. To može da se deklariše i kao hladno oružje, nije baš kao vikend verzija New York Timesa, ali bije kao pendrek.


Podsetio si me na mnogo zanimljivi događaj, koji potvrđuje da povelike novine, poput Dela mogu da se deklarišu kao hladno oružje.

Naime: Jelko Kacin je 16. oktobra 1998. godine, tokom sednice slovenačkog parlamenta, udario po glavi urolanim Delom narodnog poslanika, Iva Hvalicu.


Postojao je, svojevremeno i cuveni Munze patent - pajser uvijen u urolanu "Borbu". To je bilo prilicno ubojito oruzje.
rade.radumilo rade.radumilo 14:15 14.11.2012

Re: karte i jelkice

Postojao je, svojevremeno i cuveni Munze patent - pajser uvijen u urolanu "Borbu". To je bilo prilicno ubojito oruzje


Ma kakav Munze, pa mi smo to nosili u OŠ još u vreme kada je Zemun važio za jedan od najpitomijih delova BG. Doduše ja jesam Zemunac, ali tada sam se baš bio preselio na NBG.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:27 14.11.2012

Re: karte i jelkice

Zaključak - Kacina ne puštati u Munze.
49 41 49 41 23:55 13.11.2012

Prirodno osvezavanje

Godinama sam praktikovao, ispod sedista ostavljao planinske mirisljave trave.

Usput sam po planinskim vrletima trpao u ranac, onda je to zavrsavalo ispod sedista i u gepeku.

Pored lavande, nane, ruzmarina, ... ponekad sam nozicem skinuo mirisljavu osusenu smolu.
Neke vrste izcurelih smola su izuzetno mirisale.
Ponekad sam komadice smola zimi istopio, ceo stan zamirise opojno na sume.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:12 14.11.2012

Re: Prirodno osvezavanje

Dobra ideja, ali kod nas u autu je već toliko toga, sa sve životinjama, da još samo trave da unesem i Žmu ima da cikne...
jedna_jelena jedna_jelena 02:58 14.11.2012

Isti...

...bih komentar ispod svakog tvog bloga mogla da stavim, da naprosto obozavam kako pises. Svakim mi ulepsas dan.
A kutije..., naopako... Brus, ali brus nisam uspela da vratim onako kako je bio. Na kraju sam shvatila da ce, ako ih cuvam dovoljno dugo, posle nekoliko godina, ukoliko se setim u pravom trenutku, nesto drugo savrseno da stane u njih. I onda mi je spajz bio trecinom u kutijama, bivsi se silno zabavljao time, .


Jelica Greganović Jelica Greganović 09:16 14.11.2012

Re: Isti...

Ne pominji mi čuvanje kutija, eno ih dole u podrumu, uskoro će moći da proglase nezavisnost i otcepe se od stana...
Hvala
mlekac mlekac 05:20 14.11.2012

Kad smo kod tih

jednostavnih stvari...

Ja se, ali redovno, potucem sa unutrasnjim delom poklpca za ulje.

Ono obicno, jestivo.

Kad treba novu flasu da otvorim, lepo me tri hladna znoja obliju.

Doduse, ponekad je i spoljni tako divno izliven da ti treba preciznost, a i lupa, velemajstora casovnicara da pronadjes gde ubaciti noz ne bi li rastavio gornji od donjeg dela!
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:20 14.11.2012

Re: Kad smo kod tih

I njima su počeli da prave onu petlju...jedino što je mnogo gore proliti ulje i lansirati masni potpoklopac od zejtina, nego od mleka. Inače, letos smo doneli ulje iz Grčke i tu sam prvi put videla unutrašnji poklopac na izvlačenje...naravno kad uspeš da ga izvučeš. Provela sam jedno pola sata u grčko-rimskom zagrljaju sa kantom.
mlekac mlekac 12:10 14.11.2012

Re: Kad smo kod tih

Jelica Greganović
I njima su počeli da prave onu petlju...jedino što je mnogo gore proliti ulje i lansirati masni potpoklopac od zejtina, nego od mleka. Inače, letos smo doneli ulje iz Grčke i tu sam prvi put videla unutrašnji poklopac na izvlačenje...naravno kad uspeš da ga izvučeš. Provela sam jedno pola sata u grčko-rimskom zagrljaju sa kantom.

E, to! Ta ptelja koja ne popusta ni pred cim!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana