Budućnost| Društvo| Politika

Dačić, DSS i patrijarh o Kosovu i EU

Milan Karagaća RSS / 26.11.2012. u 15:49

Evo DSS objavi proglas kako je Srbija ugrožena i uz sasluženje patrijarha zatraži da Srbija odustane od EU i spasi se, spasi nas i zadržimo Kosovo tako što ćemo tihovati, a patrijarh nam poruči“ da živimo svojim životom, teškim i mukotrpnim, kojim smo živeli 500 godina“ , naravno ne misleći na sebe i vladike koji vodžipove i imaju vile i dvorove.

225px-Serbian_European_integration_logo.png 250px-Flickr_-_europeanpeoplesparty_-_EPP_Congress_Rome_2006_%2868%29.jpg


291157_parastos-zrtvama-hrvatske-akcije-oluja251112ras-foto-milos-peric38_f.jpg?ver=1353860095

 Gledam i slušam ovih dana kako nas raznorazni stranački funkcioneri, osvedočene patriote, spisatelji, akademci i akademici, stranke i udruge,  SPC pa i sam patrijarh udaraju u zdrav razum.DSS koristi svaku priliku da se javi da je narod ne zaboravi, njeni  stavovi su odavno poznati po tome što imaju malo veze sa realnosti i budućnosti Srbije, u koju se toliko kunu, ali oni su okrenuti njenom članstvu i simpatizerima. Međutim, čudno je da patrijarh, čiji su vernici članovi raznih stranaka, čak ih ima više u ostalima nego u maloj DSS, zapravo govori kao član GO DSS.  Saopštavaju nam kako nam je loše i kako će oni nas i vaskoliku Srbiju i srpstvo spasiti - samo treba da slušamo i pokorno ćutimo ili budemo glasni kada oni to zatraže. Onaj ko ne razmišlja ili jednostavno veruje onome što kažu ili napišu, može lako biti u zabludi i poverovati u iskrenost onoga što kažu Koštunica i patrijarh. Čak ni premijer Ivica Dačić izgleda više nema živaca da sluša to zamlaćivanje pa im je morao otvoreno reći istinu i o Kosovu i EU, što oni naravno znaju ali se ponašaju kao da su prespavali poslednjih 20 godina i sada se probudili. Dakle, kao što reče Dačić,

„Srbija sad nije u situaciji da drži Kosovo, pa ne da da ga otmu, jer je ono već oteto“.

"Niko nam neće vratiti Kosovo ako kažemo 'nećemo u Evropsku uniju'“

"Poređenjem pitanja Kosova sa životnim pitanjima se skrnave obe teme“

Kosovo nam je oteto u izgubljenom ratu i mi ga trenutno nemamo, a kroz pregovarački proces treba da dođemo to toga koliko ćemo  i šta imati. Jasno je da Srbija može nešto postići samo uz pomoć, a nikako protivno i u sukobu sa EU.

Srbija jeste u svakom pogledu ugrožena ali je politički i državnički neodgovorno i nemoralno da se traže izgovori umesto uzroka, da se krije uvek iza nečega, bilo to Kosovo, sveopšta svetska zavera protiv nas i naše vere što čini nepravedni i nedobronamerni svet, sve u duhu  „kalimero sindroma“. Kao najveće patriote i spasioci Srbije sada se  najglasnije javljaju DSS i SPC, nudeći romantičnu prošlost umesto stvarne i surove sadašnjosti i neizvesne budućnosti.

Proglas DSS saopštava svom dragom narodu i kaže:„Srbijа je ugroženа. Vlаsti držаve Srbije, posle jednostrаnog proglаšenjа nezаvisnosti Kosovа, postаle su sаučesnici u postepenom otimаnju Kosovа i Metohije, trgujući sа Evropskom unijom po cenu nаcionаlnih i istorijskih vrednosti Srbije. Nije reč sаmo o otimаnju Kosovа već o opštem nаsrtаju nа teritorijаlni integritet zemlje. Evropskа unijа ne sаmo što ponižаvа Srbiju preko Hаškog tribunаlа već je i bezobzirno ucenjuje podstičući nove sepаrаtističke аmbicije u Vojvodini i Rаškoj oblаsti. Ugroženi su nаšа nаcionаlаnа trаdicijа, privredni rаzvoj, krhkа demokrаtijа, vlаdаvinа prаvа i, ne nа poslednjem mestu, sаm morаlni integritet i sаmopoštovаnje nаrodа.

S punim uverenjem suprotstаvljаmo se ovim pogubnim procesimа koji teku pred nаšim očimа i pred očimа celogа svetа. Zаto se obrаćаmo svimа kojimа nisu zаmrli sаvest i odgovornost zа sudbinu svogа nаrodа i držаve sа pozivom dа kаžemo NE i dа se odlučno suprotstаvimo ugrožаvаnju opstаnkа Srbije:

- zаto se odupiremo otimаnju Kosovа i sprovođenju Ahtisаrijevog plаnа;

-zаto smo protiv  uspostаvljаnjа grаnice sа Kosovom i Metohijom;

-zаto se protivimo  nаsrtаjimа nа Ustаv Srbije;

-zаto smo protiv  člаnstvа u Evropskoj uniji i NATO pаktu;

-zаto zаhtevаmo rаskid  Sporаzumа o stаbilizаciji i pridruživаnju sа Evropskom unijom;

- zаto Hаški tribunаl zа nаs više nije legitimаn sud, а smаtrаmo dа je dužnost vlаsti dа nа svаki nаčin pomogne svojim držаvljаnimа u Hаgu;

- zаto osuđujemo  dvostruke аršine premа nevinim žrtvаmа rаtа;

 Zbog svegа togа smo odlučno zа političku neutrаlnost Srbije, što znаči dа Srbijа ne trebа dа bude člаn Evropske unije.

Demokrаtskа strаnkа Srbije poziva sve slobodne grаđаne, intelektuаlce i jаvne ličnosti dа se pridruže ovom Proglаsu i podignu glаs u odbrаnu Srbije, njene nezаvisnosti i slobode.”

Brat bratu, celi prvi stav je kao obrazloženje objavljenom ratu aktuelnoj i bivšoj vlasti , uključujući i onu čiji je premijer bio sam Koštunica, rat EU i vaskolikoj međunarodnoj zajednici isključujući pravoslavnu Rusiju. Pored pucanja iz prazne ima i zluradog prizivanja novih kriza i sukoba u Srbiji.

Kada bi bilo političke korektnosti onda bi se ostavila EU kao nešto na još dugom štapu i analiziralo zašto i šta sve nije urađeno u Srbiji jer Srbija se samougrozila dugogodišnjim tolerisanjem kriminala i korupcije, rasprodajom svega što vredi, guranjem životnih problema pod tepih povikom na nekoga sa strane, brigom o krupnim nacionalnim pitanjima a nebrigom o krupnim brigama siromašnog naroda.Ko nam je branio da uredimo zemlju pa da demokratija ne bude krhka, zašto niko ne sme i ne može da se suprostavi bahatim siledžijama različitih oblika nasilja, zašto su se zatvarale oči dok su tolike pare kradene, uključujući i one namenjene Kosovu....i mnogo zašto i vladi čiji je premijer bio sam predsednik DSS. Kako je to i zašto su ugroženi su nаšа nаcionаlаnа trаdicijа sаm morаlni integritet i sаmopoštovаnje nаrodа. Pa neće biti da je samo zbog „otimanja Kosova“, da li ste gospodo razmišljali koliko ljudi ima egzistencijalne probleme da više nema mogućnosti da se viđa sa najbližom rodbinom i prijateljima, da nema čime da slavi slavu i neguje običaje jer mu sveštenici (čast izuzecima) sve naplaćuju kao „Svetog Petra kajganu“, da je samopoštovanje popustilo zbog materijalnog beznađa. A znate li i to da narod dobro zna i zbog kojih vas,koji ste u politici, na vlasti ili opoziciji, je došao u situaciju u kojoj se nalazi.

Pozivate  nas da kažemo veliko NE ali nam ne kažete kako ostvariti, čime, po koju i čiju cenu, s kojom perspektivom, šta ako oni i dalje ignorišu naše NE, hoćemo li izdati novi proglas. Hoće li narod i kako bolje živeti od inata kao zanata ili vas baš briga kako će živeti samo neka vam da još koji glas. Kažite kakav je plan da se Kosovo povrati u Srbiju, raspadne EU i NATO, čime ćete i kojim snagama to izvesti ili da jurišamo na nebo i što pre svi postanemo nebeski.

Srbija treba da reguliše odnose sa Kosovom zbog sebe , a ne EU, Srbija treba da u članstvu u EU ili NATO gleda samo svoje interese a ne da se zamlaćuje glupostima i inatom kako ćemo im naneti ogromnu štetu ako ne idemo ni u EU ni NATO.Pa i kada je nacionalni ponos u pitanju, valjda je dostojanstvenije biti ravnopravan sa susedima nego izolovan, a raskidanje SSP bilo bi skakanje samom sebi u ionako prazan stomak.

Da , dužnost je Srbije da pomogne svojim državljanima u Hagu ali tako što će obezbediti sve dokaze koji koriste njihovoj odbrani, dužnost je i da dostavi dokaze o krivicama svih okrivljenih, a dužnost je i da na svim međunarodnim forumima, organima i institucijama insistira da se svi počinioci zločina procesuiraju, dužnost je i da insistira da SB OUN razmatra pitanje rada suda koji je formirao.

No, to takođe ne sprečava Srbiju da se bavi sobom i svojim problemima, uređenjem države i sopstvenih institucija , uključujući i sudstvo, da isključi političke pritiske na sudove, da razmisli da li je pametno amnestirati sve đuture ili naređivati obustave sudskih postupaka i uskraćivati pravo ljudima da dokažu da su nevini.

Patetično je i licemerno da se toliko nije brinulo o egzodusu 250.000 Srba iz Hrvatske i njihovoj sudbini kada im se to dešavalo kao što to navodno čine ovih dana. Tog avgustovskog dana 1995,godine vest o egzodusu je u večernjem dnevniku saopštena u 22 minuti, a sada dnevnici počinju sa hrvatskim kvazigeneralima,po crkvama se služe pomeni stradalim u ratu u Hrvatskoj i Oluji kao po komandi i u vreme u koje svih proteklih 17 godina nije činjeno, a sinoć udarna bi kako su dva Hrvata pretukla jednog Srbina.

Ispada jeretički reći ali oslobađajuća presuda tim hrvatskim generalima kao da je jedva dočekana i u Srbiji jer eto to nam je sada dokazano opravdanje zašto je u Srbiji stanje kakvo jeste.

Pa ova država 17 godina nije rešavala pitanje izbeglica i sada nađe opravdanje u oslobađajućoj presudi, pa ko je branio Srbiji da na tom pitanju uvek tako žestoko nastupa kao što sada glumi. Eto sada će i skupština , navodno, raspravljati o problemu izbeglica.

Dakle, Srbija jeste samoruinirana i samougrožena ali od nas samih koji ne poštujemo ni zakone ni običaje, ni pravila ni propise, koji se međusobno gložimo umesto da radimo, a pokušavamo ostvariti  jedinstvo stalnim traženjem nekog krivca sa strane pa smo onda jedinstveni u njegovoj osudi.

Patrijarh je u ime SPC poručio državnom vrhu da se što tešnje poveže sa Rusijom, jer je reč o slovenskoj braći "koja su nam uvek bila potpora i nada kad nam je bilo najteže". - Svoj mali čamac treba da vežemo za veliki brod našeg velikog slovenskog bratskog naroda, sa kojim smo povezani krvlju i verom. Oni su naša podrška i nada, a uvek su bili sa nama kada nam je trebalo, a danas nam trebaju najviše - kazao je patrijarh.

Njegova svetost i ovde se umeša u državne poslove ali nisu samo Rusi Sloveni, nisu nam ni najbliži ni najsličniji ni kulturno ni verski ni istorijski, a  pominjanje povezanosti krvlju i verom i „vezivanje svog malog čamca za veliki brod“ je malo diskutabilno sa stanovišta suverenosti ili servilnosti, samostojnosti i dostojanstva. I da ne bude ono „dala baba dinar da se uhvati u kolo a onda mora mnogo više da izađe“.

Može Srbija i treba da ima što bolje odnose sa Rusijom ali ne da bude ničiji poltron, a Rusija to čak i ne traži od Srbije.

Srbija je poslednjih decenija probala razne varijante , a rezultate znamo pa je vreme da prestanemo da se umaramo jureći sopstveni rep već da konačno uzdignute glave i sa ponosom (i stidom koliko nas sleduje) konačno krenemo napred u XXI a ne XIII vek.

Srbija jeste u teškoćama ugrožena, ali bi bilo veoma dobro da je neki “spasavanjem“ dalje ne ugrožavaju.

 

 



Komentari (112)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 16:04 26.11.2012

1

nsarski nsarski 16:20 26.11.2012

Re: 1

blogovatelj

2
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:22 26.11.2012

niz

nsarski
blogovatelj
1

2

3
jinks jinks 16:23 26.11.2012

Re: 1

Da se igra betl, treba potrefiti III mesto :)
highshalfbooze highshalfbooze 16:34 26.11.2012

4.

zаto smo protiv uspostаvljаnjа grаnice sа Kosovom i Metohijom;


Pa mamlaz jedan... lično je on napravio granični prelaz i carinu tamo gde je sada, lično on.
dragan7557 dragan7557 16:43 26.11.2012

Re: 4.

Milan Karagaća:
nudeći romantičnu prošlost umesto stvarne i surove sadašnjosti i neizvesne budućnosti.

Pa šta je tu novo?

cerski
BigBadWolf BigBadWolf 16:53 26.11.2012

Re: 4.

highshalfbooze
zаto smo protiv uspostаvljаnjа grаnice sа Kosovom i Metohijom;


Pa mamlaz jedan... lično je on napravio granični prelaz i carinu tamo gde je sada, lično on.


Heh, cinjenicama protiv DSS-a, pa kad je to moglo? Svashta...
predatortz predatortz 17:09 26.11.2012

Pitanje

Zar ti, zemljače, zaista veruješ da će Srbija ikad biti primljena u EU ?
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 17:22 26.11.2012

Re: Pitanje


Zar ti, zemljače, zaista veruješ da će Srbija ikad biti primljena u EU ?


Postoji neki racionalni argument za to da:

- sve druge balkanske drzave budu primljene a Srbija ne?
- evropski politicari godinama vode laznu politiku prema Srbiji?

Otkud uopste ideja da je Srbija toliko bitna pa se prema njoj mora voditi posebna politika?
predatortz predatortz 17:24 26.11.2012

Re: Pitanje


- sve druge balkanske drzave budu primljene a Srbija ne?


Mislim da će se prijem balkanskih država završiti prijemom Hrvatske.

- evropski politicari godinama vode laznu politiku prema Srbiji?


Decenijama vode prema Turskoj. Dakle, ništa novo...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 17:30 26.11.2012

Re: Pitanje

Decenijama vode prema Turskoj. Dakle, ništa novo...


Argumenti protiv ulaska Turske su javno izneseni. Ovi argumenti kazu otprilike, ulaskom u EU Turska bi bila najmnogoljudnija zemlja a to eto oni (vecinom konzervativci kojima jos smeta i to sto su Turci muslimani) nece. Isto tako, ulaskom Turske u EU granica bi bila kod Sirije i Bliskog istoka sto je ponovo nepozeljna cinjenica.

Osim toga, to sto se pregovori sa Turskom vode 30 godina delimicno je i krivica samog Turskoj rukovodstva koje otprilike kao sadasnje srpsko ne moze da se odluci sta hoce.
predatortz predatortz 17:56 26.11.2012

Re: Pitanje


Osim toga, to sto se pregovori sa Turskom vode 30 godina delimicno je i krivica samog Turskoj rukovodstva koje otprilike kao sadasnje srpsko ne moze da se odluci sta hoce.


Tursko rukovodstvo može da odluči šta god hoće, to ne menja činjenicu da mnogi ne žele da vide Tursku u EU. Ipak, sa njom 'pregovaraju'.

dragan7557 dragan7557 18:25 26.11.2012

Re: Najbolji vs Najbolji isti Ministar

predatorz:
Otkud uopste ideja da je Srbija toliko bitna pa se prema njoj mora voditi posebna politika?

Srbija kao država i nije bitna ali dugovi kao i kapital koji još iz Srbije može da se izvuče su vrlo bitna stavka za ključne EU države. A samo potraživanja od srpske privrede idu u milijarde evra.

Naravno drugi čovek države M. Dinkić u ulozi MInistara Finansija i Privrede će po svom do sada vrlo dobro poznatom ključu, rešiti sve probleme i privredne i finansijske.

Uzgred M. Dinkić za ovu koncentraciju enormne moći u svojim rukama može da zahvali na prvom mestu DS-u, koji su došli na brlijantnu ideju da fuzionišu dva Ministarstva koja su uvek po definiciji u sukobu interesa!

Naravno Ministar Dinkić Privrednik, moljaka sada Ministra Dinkića Finansijera, ne samo za pare već i za subvencije, olakšice i/ili sniženje poreza, dok Najbolji Ministar Finansija Dinkić jednostavno odbije naklapanja Dinkića Ministra Privrede.

Alal vera obojici Ministara Dinkića.

E sad što se Koštunije i exx ministar Bubalo(Srbija će biti ekonomski Tigar) ne razumeju u poneke sitnice to nadoknađuju sveštena lica.

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:50 26.11.2012

Re: Pitanje

predatortz
Zar ti, zemljače, zaista veruješ da će Srbija ikad biti primljena u EU ?

A zar ti stvarno veruješ da nas oni kao neće i to baš nas neće.
Nebitno, čak da li ćemo ikada ući, zar ti stvarno misliš da je Srbiji glavni problem to što kao hoće u EU, zar je u suprotnosti sa EU to da imamo efikasnu državu, da se uredimo kao Norveška pa neka i ne uđemo.
Zar stvarno misliš da će Srbija vratiti Kosovo ako odustane od EU?
Misliš li da Srbija stvarno hoće da vrati Kosovo i misliš li da bi joj bilo bolje sa Kosovom nego sa EU?
Misliš li da je primerno da patrijarh i Koštunica ne znaju stvarni status Kosova i nivo tog problema ,a govore kao da status Kosova zavisi isključivo od toga da li će Srbija reći "može" ili ne "može"
Misliš li da skupština nije mogla razmatrati pitanje izbeglica dok Gotovina nije oslobođen?
Misliš li da je ova euforija kao navodna reakcija na oslobađanje onih generala -kriminalaca isto tako ružni izliv nacionalizma kao što je i Hrvatska na onako neprimeran način sponzorisala divljanje hrvatskoh nacionalizma kao proslavu oslobađanja dvojice generala. Zar je bilo mesta da ih prima predsednik države i premijer, a znaju da su barem komandno odgovorni za zločine.
I, zar misliš da i jedno i drugo koriste normalizaciji odnosa, koriste li poboljšanju položaja izbeglica, a posebno ugledu Hrvatske kao države na pragu EU, da li joj to neće prebaciti.
predatortz predatortz 18:55 26.11.2012

Re: Pitanje

Zar stvarno misliš da će Srbija vratiti Kosovo ako odustane od EU?
Misliš li da Srbija stvarno hoće da vrati Kosovo i misliš li da bi joj bilo bolje sa Kosovom nego sa EU?


Srbija ni sa ni bez EU neće vratiti Kosovo. Niti ga celog treba i vraćati.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:57 26.11.2012

Re: Pitanje

predatortz
Zar stvarno misliš da će Srbija vratiti Kosovo ako odustane od EU?
Misliš li da Srbija stvarno hoće da vrati Kosovo i misliš li da bi joj bilo bolje sa Kosovom nego sa EU?


Srbija ni sa ni bez EU neće vratiti Kosovo. Niti ga celog treba i vraćati.

jel ti to protivrečiš patrijarhu.
predatortz predatortz 18:59 26.11.2012

Re: Pitanje

Milan Karagaća
predatortz
Zar stvarno misliš da će Srbija vratiti Kosovo ako odustane od EU?
Misliš li da Srbija stvarno hoće da vrati Kosovo i misliš li da bi joj bilo bolje sa Kosovom nego sa EU?


Srbija ni sa ni bez EU neće vratiti Kosovo. Niti ga celog treba i vraćati.

jel ti to protivrečiš patrijarhu.


Druže Karagaća ja sam mlad čovek. Nikad nisam imao ni CK, niti bilo koju drugu instancu, kojoj ne smem da protivrečim.
nsarski nsarski 19:30 26.11.2012

Re: Pitanje

Argumenti protiv ulaska Turske su javno izneseni. Ovi argumenti kazu otprilike, ulaskom u EU Turska bi bila najmnogoljudnija zemlja a to eto oni (vecinom konzervativci kojima jos smeta i to sto su Turci muslimani) nece. Isto tako, ulaskom Turske u EU granica bi bila kod Sirije i Bliskog istoka sto je ponovo nepozeljna cinjenica.


Ovo su potpuno razumni argumenti koje Turska moze da bez problema da ispuni time sto ce

1. Da smanji broj svojih stanovnika (ne pravi se pitanje kako ce to da izvede), i mnoge privoli da promene muslimnsku veru u neku pozeljnu.

2. Da promeni svoje granice i eliminise Siriju iz jednacine. (Cekaj, da li to neko drugi sada radi umesto njih?)

Jednom kada ispune ova dva banalna uslova - eto njih na vratima EU!
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:00 26.11.2012

Re: Pitanje

predatortz
Milan Karagaća
predatortz
Zar stvarno misliš da će Srbija vratiti Kosovo ako odustane od EU?
Misliš li da Srbija stvarno hoće da vrati Kosovo i misliš li da bi joj bilo bolje sa Kosovom nego sa EU?


Srbija ni sa ni bez EU neće vratiti Kosovo. Niti ga celog treba i vraćati.

jel ti to protivrečiš patrijarhu.


Druže Karagaća ja sam mlad čovek. Nikad nisam imao ni CK, niti bilo koju drugu instancu, kojoj ne smem da protivrečim.

pitanje je bilo konkretno i korektno ,a odgovor ti je neprimeran pitanju.
Prvo, ne verujem da si od rođenja preko vrtića, osnovne škole pa i dalje bio taj koga su svi samo pažljivo slušali, valjda je bio neko koga si i ti slušao, a ne verujem da imaš samo 15 godina.
I sam si pisao kako si u neko vreme bio na nekim zadacima pa ne verujem baš da nije bilo hijerarhije.
E sada, sve to nema veze sa mojim pitanjem već tvojim odgovorom, a pitanje je bilo samo da li se slažeš ili ne sa onim što je rekao patrijarh, ako ne slažeš to znači protivrečiš li.
predatortz predatortz 22:06 26.11.2012

Re: Pitanje


pitanje je bilo konkretno i korektno ,a odgovor ti je neprimeran pitanju.


Pitanje nije bilo korektno. Naprotiv, koncipirano je tako da stvori sliku po kojoj ja, bespogovorno, izvršavam ono što kaže Patrijarh, SPC, ili bilo ko drugi.

Otud i odgovor primeren pitanju.
I sam si pisao kako si u neko vreme bio na nekim zadacima pa ne verujem baš da nije bilo hijerarhije.


Hijerarhije je bilo. I tebi i meni je jako dobro poznato da je ona osnov za funkcionisanje institucije u kojoj sam radio. No, mišljenje sam mogao uvek slobodno izneti. Dal' su mi to praštali zbog mladosti, ili sam im bio simpatični idealista, to ne znam... Znam da nikakve konsekvence zbog toga snosio nisam.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 08:04 27.11.2012

Re: Pitanje

Ovo su potpuno razumni argumenti koje Turska moze da bez problema da ispuni time sto ce

1. Da smanji broj svojih stanovnika (ne pravi se pitanje kako ce to da izvede), i mnoge privoli da promene muslimnsku veru u neku pozeljnu.

2. Da promeni svoje granice i eliminise Siriju iz jednacine. (Cekaj, da li to neko drugi sada radi umesto njih?)

Jednom kada ispune ova dva banalna uslova - eto njih na vratima EU!


U pitanju su argumenti protivnika ulaska Turske u EU a ne uslovi. Pomenuo sam ih kao primer jasnog i glasnog stava EU konzervativaca protiv Turske - licno mislim da su oba stava glupost. Jos nisam cuo da je neko izneo slicne argumente protiv ulaska Srbije.

Uslovi su nesto drugo. Neka od pitanja su Kipar, odnos prema manjinama (posebno Kurdima), ljudska prava, demontaza 'derin devlet' itd. Turska ima drugaciji pogled na ove stvari pa posto se ne mogu naci sa Briselom nema ni napretka u pregovorima.

Predatortz:

Mislim da će se prijem balkanskih država završiti prijemom Hrvatske.


Po kojoj logici? Zasto bi par zemalja sa ukupono nesto vise od 10 mil. stanovnika ostavili van EU? Pri tom, te zemlje se ne granice sa Sirijom nego drugim EU zemljama. Tu i tamo se pojavi izjava nekog EU politicara da prosirenje treba usporiti ali to je najcesce za domacu javnost zbog izbora. Politicari su svuda na zalost manipulanti ali dugorocno plan u Briselu je da sve x-yu drzave plus Albanija udju u EU.
Za Srbiju je najveci problem sto domaci politicari nisu iskoristili vreme od petog oktobra da nadju jace saveznike u EU.
angie01 angie01 18:06 26.11.2012

ovde se godinama

vrti ista mantra, Kosovo, majcica Rusija i zla Evropa i naravno za sve i uvek- drugi su krivi!

A toliko toga sto mozemo sami da uradimo, nema ni u tragovima,...naravno zbog mantre, koja nas ometa!

...to za izbeglice, svaki put se najezim, jer sam tada bila na autoputu, vozila sa aerodroma i prisustvovala toj vise nego mucnoj sceni,...pa od silne brige majke srbije, na ulazu u Bgd, bili postavljeni policajci, koji nisu dozvolili da siva kolona izgubljenih udje u grad!...i gde su ti ljudi danas, sta je s njima, ko je resio pitanje njihovog opstanka!

Kao uostalom i za Srbe u srcu Srbije- samo sluze svojim sudbinama za politicke potrebe, njihovi zivoti nikome nisu bitni!


I jos neophodne istorije, crkvenim i ostalim glavesinama, oko brace pravoslavne- i crkva se 1050 i neke razdvojila, na zapadnu, katolicku i istocnu pravoslavnu, samo zbog zedji za vlascu i novcem, jer su se crkveni poglavari, jedan u Rimu, a drugi u Carigradu, podeljeni da svako na svojoj teritoriji "upravlja" hriscanstvom, kao znacajnim faktorom drzavne uprave i moci, svesrdno trudili da preuzmu znacajniji deo kolaca, do konacnog razdvajanja, jer drugacije vise nije moglo-od silne vere, valjda!

...da ne potezem i onaj deo istorije vezane za teritoriju i osvajanja, ko je i gde bio straosedelac i sl- da ne povredim necija osecanja.
milivoje_bg milivoje_bg 18:55 26.11.2012

Re: ovde se godinama

angie01
vrti ista mantra, Kosovo, majcica Rusija i zla Evropa i naravno za sve i uvek- drugi su krivi!

A toliko toga sto mozemo sami da uradimo, nema ni u tragovima,...naravno zbog mantre, koja nas ometa!

...to za izbeglice, svaki put se najezim, jer sam tada bila na autoputu, vozila sa aerodroma i prisustvovala toj vise nego mucnoj sceni,...pa od silne brige majke srbije, na ulazu u Bgd, bili postavljeni policajci, koji nisu dozvolili da siva kolona izgubljenih udje u grad!...i gde su ti ljudi danas, sta je s njima, ko je resio pitanje njihovog opstanka!

Kao uostalom i za Srbe u srcu Srbije- samo sluze svojim sudbinama za politicke potrebe, njihovi zivoti nikome nisu bitni!


I jos neophodne istorije, crkvenim i ostalim glavesinama, oko brace pravoslavne- i crkva se 1050 i neke razdvojila, na zapadnu, katolicku i istocnu pravoslavnu, samo zbog zedji za vlascu i novcem, jer su se crkveni poglavari, jedan u Rimu, a drugi u Carigradu, podeljeni da svako na svojoj teritoriji "upravlja" hriscanstvom, kao znacajnim faktorom drzavne uprave i moci, svesrdno trudili da preuzmu znacajniji deo kolaca, do konacnog razdvajanja, jer drugacije vise nije moglo-od silne vere, valjda!

...da ne potezem i onaj deo istorije vezane za teritoriju i osvajanja, ko je i gde bio straosedelac i sl- da ne povredim necija osecanja.

Немаш појма !
Но, пиши и даље, макар и овако опширно !
angie01 angie01 21:30 26.11.2012

Re: ovde se godinama

Немаш појма !


...samo nisi rekao koji deo,...al svakako sa verom u Boga, slobu & srce Srbije!
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:40 26.11.2012

licemerje

pa je vreme da prestanemo da se umaramo jureći sopstveni rep već da konačno uzdignute glave i sa ponosom (i stidom koliko nas sleduje) konačno krenemo napred u XXI a ne XIII vek.


A to bi na konkretnom nivou znacilo sta?
Samo da predlog ne bude boirba protiv kriminala, korupcije, nezapsolenosti i slicnih parola.
Toga se vec naslusasmo...
Dakle koja je to politika koja bi znacila uzdizanje glave i ponos?

Patetično je i licemerno da se toliko nije brinulo o egzodusu 250.000 Srba iz Hrvatske i njihovoj sudbini kada im se to dešavalo kao što to navodno čine ovih dana. Tog avgustovskog dana 1995,godine vest o egzodusu je u večernjem dnevniku saopštena u 22 minuti,


Vala jeste.
Ali i pateticnije i licemernije zvuce ovi sto liju suze zbog nacina na koji ih je Srbija prihvatila, a za Hrvate koji su ih proterali kanda imaju nekog razumevanja.
Ne vide se bas neke odsude Hrvata, a cesto se i za proterivanje Srba okrivljuju - Srbi.
Ako p[ostoji ista licemerno onda je licemerna briga takvih (Angie npr) za polozaj izbeglica u Srbiji.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:56 26.11.2012

Re: licemerje

Dakle koja je to politika koja bi znacila uzdizanje glave i ponos?

Poseban blog sam pisao na tu temu, dakle Srbiji je Srbija najpreči nacionalni interes. Srbija koja će biti uređena, ekonomski razvijena, kulturna i civilizovana država koja će biti poštovana u regionu , Evropi i svetu, koja nikoga neće okrivljivati za svoje greške niti se kome saginjati i poltronisati.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:11 26.11.2012

Re: licemerje

Srbija koja će biti uređena, ekonomski razvijena, kulturna i civilizovana država koja će biti poštovana u regionu , Evropi i svetu, koja nikoga neće okrivljivati za svoje greške niti se kome saginjati i poltronisati.


A moze li to Srbija da postane bez stava prema Kosovu ili bez stava prema EU?
Ne moze, cenim.
E ako ne moze koji je to stav koji ti zagovaras kad kazes da EU za sad nije bitna jer je na dugom stapu, i da se i bez toga moze uredjivati Srbija.
Hocu reci, mora se imati jasan stav i prema Kosovu i prema EU.
Kstunica i SPC imaju jasne stavove i to je on sto treba ceniti, ne prirodu stavova vec cinjenicu da ih imaju.

Problem koji vidim kod zagovornika EU je taj sto u nedostatku jakih i jasnih argumenata za, u poslednje vreme cesto pribegavaju tehnici koju ti ovde demonstriras: nemojmo sad o EU, hajde da uredimo Srbiju.

Nije li bas to guranje problema pod tepih, manir koji osudjujes?

Pominjes primer Norveske i predlazes Srbiji slicno, ali zaboravljas da je Norveska u stanju da se tako postavi jer ima ono sto Srbija nema - mnogo nafte.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:45 26.11.2012

Re: licemerje

Kstunica i SPC imaju jasne stavove i to je on sto treba ceniti, ne prirodu stavova vec cinjenicu da ih imaju.

Dačić im je odgovorio, a oni ne kažu ni kada će, ni kako će nedati to što već nije u sastavu Srbije. Njihov glavni argument je da oni žele da ne bude ono što ne žele, ali neće da vide stvarnost. Tačno, moguće je za 500 ili 50 ili 30 godina da se sve drugačije prekomponuje ali valjda treba nešto i raditi osim moliti se.
Nije li bas to guranje problema pod tepih, manir koji osudjujes?

pa ko gura problem pod tepih Dačić ili Koštunica, ko se zalaže za konačno rešavanje a ko za zamrzavanje problema i održavanje iluzije da je Kosovo u Srbiji, da ga nije priznalo preko 90 država sveta ili ćemo gurati pod tepih i da ta činjenica nije relevantna.
Pominjes primer Norveske i predlazes Srbiji slicno, ali zaboravljas da je Norveska u stanju da se tako postavi jer ima ono sto Srbija nema - mnogo nafte.

Srbija ima ono što ima i to joj ne smeta da uredi državu, a za razliku od Norveške ili Holandije ima mnogo plodnu zemlju koju niko neće da obrađuje niti država to podstiče.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:24 26.11.2012

Re: licemerje

oni ne kažu ni kada će, ni kako će nedati to što već nije u sastavu Srbije. Njihov glavni argument je da oni žele da ne bude ono što ne žele, ali neće da vide stvarnost. Tačno, moguće je za 500 ili 50 ili 30 godina da se sve drugačije prekomponuje ali valjda treba nešto i raditi osim moliti se.


To o nedostacima stava SPC i Kostunice?
Imam ja i vecih zamerki na njihove stavove, ali nije o tome rec.
Oni makar kazu sta tacno zele.

Zele da raskinu ugovor, da nedvoslilsno kazu necemo u EU i da vode neku drugu politiku, da jasno kazu Kosovo smatramo Srbijom ..i sve tako redom.
Da li ja odovravam takvu poliitku?
Ne naravno ali ne odobravam ni ovu:

Ti kazes

oni ne kažu ni kada će, ni kako će

A ja te pitam kako i kada cemo
biti ravnopravni sa susedima


Ako se Srbiji kao uslov postavlja da "normalizuje odnose" (citaj prizna) sa drzavom nastalom na njenoj teritoriji, a to se ama bas nikom drugom nije postavilo kao uslov,da li je to ravnopravnost i da li je pristajanje na to uzdizanje glave o kom pricas?

Da li je ravnopravan onaj kome je dozvoljeno da iz svoje drzave istera one za koje smatra da ih treba isterati (a dozvoljeno je i Sloveniji i Hrvatskoj i Kosovu) sa onim kome to ne da samo da nije dozvoljeno vec je bombardovan zbog pokusaja da resi problem sa pobunom nacionalne manjine?

I jos takvih "ravnopravnosti".

Srbija ne moze u EU uci "uzdignute glave i ponosno" kako ti rece, ali to jos ne znaci da ne mora da udje, mozda i mora, mozda je priterana uza zid pa nema izbora, ali hajde onda da to nazovemo pravim imenom a da se ne zavaravamo i da ne guramo neprijatne teme pod tepih, i da neravnopravnost zovemo ravnopravnoscu.
ima mnogo plodnu zemlju koju niko neće da obrađuje niti država to podstiče.


Super bi to bilo kada bi bilo moguce da se na poljoprivredi razvije neka drzava i njena ekonomija.
To svet jos nije zabelezio, ali ako Srbija pokusa ko zna...
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:01 26.11.2012

Re: licemerje

Super bi to bilo kada bi bilo moguce da se na poljoprivredi razvije neka drzava i njena ekonomija.
To svet jos nije zabelezio, ali ako Srbija pokusa ko zna...

Pa jeste Holandija u dobroj meri. I nije pitanje da li samo na poljoprivredi može da se razvije jedna zemlja već zašto ne koristi to što ima, a Srbija ima.
Ako se Srbiji kao uslov postavlja da "normalizuje odnose" (citaj prizna) sa drzavom nastalom na njenoj teritoriji, a to se ama bas nikom drugom nije postavilo kao uslov,da li je to ravnopravnost i da li je pristajanje na to uzdizanje glave o kom pricas?

Kada shvatimo da je Srbiji najpreči nacionalni interes upravo da reguliše i normalizuje, rasčisti odnose sa Kosovom bez obzira kako tu tvorevinu smatrali, lakše ćemo rešavati problem.
Nikome drugome nije postavljen uslov takav jer takav problem nije ni imao.
Svakako Srbija je trebalo da preko i drugih članica EU insistira energičnije da Hrvatska reguliše pitanje izbeglih i proteranih i to ne bi trebalo da se shvati da je Srbija protiv Hrvatske i njenog ulaska u EU već upravo da ne unosi problem u EU.
Da li je ravnopravan onaj kome je dozvoljeno da iz svoje drzave istera one za koje smatra da ih treba isterati (a dozvoljeno je i Sloveniji i Hrvatskoj i Kosovu) sa onim kome to ne da samo da nije dozvoljeno vec je bombardovan zbog pokusaja da resi problem sa pobunom nacionalne manjine?

ravnopravan je ako prvo sam sebe smatra ravnopravnim i tako se ponaša.
A naš problem je malo i u tome što ta svetina razmišlja u XXI a mi još na početku XX veka pa su za njih manjine definisane procentualnim udelom u stanovništvu a ne kako ih koja država smatra.Verovatno posle Oluje i Bljeska , pa Kijameta u Bos. Krajini koje su bile završne faze etničkog čišćenja taj Zapad nije dozvolio da se desi i na Kosovu pošto je stekao,pogrešan ili ne, utisak da se upravo to sprema nacionalnoj manjini koja je 5 puta brojnija od broja Srba u Hrvatskoj.Kao što se ničim ne može opravdati Oluja tako ni bilo koje drugo čišćenje makar to zvali i vojno-redarstvena akcija protiv pobunjenika ili rešavanje problema pobune manjina.E sada, da je svet pravedan , nije, da je nepravda najviše pogodila Srbe koji su pretrpeli najveći egzodus od Hrvatske, BiH pa do Kosova, jeste, o bombardovanju da i ne govorimo, a mogli smo ga izbeći.

dragan7557 dragan7557 09:52 27.11.2012

Re: licemerje

hcm:
Super bi to bilo kada bi bilo moguce da se na poljoprivredi razvije neka drzava i njena ekonomija.
To svet jos nije zabelezio, ali ako Srbija pokusa ko zna...

U krajnjoj liniji ceo svet je razvijen zahvaljujući poljoprivredi a tek onda industriji, ili je to sporno?
Milan Karagaća 23:01 26.11.2012
Re: licemerje

Super bi to bilo kada bi bilo moguce da se na poljoprivredi razvije neka drzava i njena ekonomija.
To svet jos nije zabelezio, ali ako Srbija pokusa ko zna...


Pa jeste Holandija u dobroj meri.

Nije Holandija razvijena na bazi poljoprivrede čak ni u dobroj meri, baza razvoja Holandije u poljoprivrednu velesilu je zasnovana na kooperativnom menadžmentu a u Srbiji je Kooperacija uništena, a mendžment bilo kojeg sektora tek treba da dođe u škole. Ovim je dat odgovor i na sledeće:


I nije pitanje da li samo na poljoprivredi može da se razvije jedna zemlja već zašto ne koristi to što ima, a Srbija ima.


cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:34 27.11.2012

Re: licemerje

A moze li to Srbija da postane bez stava prema Kosovu ili bez stava prema EU?

evo npr.
Vučić: Sve oko Kosova će biti bolno
"Mnogo toga što je važno za Srbiju dešavaće se u naredne dve nedelje. Naše je da pokušamo da izvučeno najviše što možemo za našu zemlju i narod a da izgubimo najmanje što moramo. To je, rekao bih, najbolja definicija našeg posla", rekao je Vučić.
Potpredsednik Vlade je rekao da će Srbija, u diplomatsim aktivnostima, nastojati da dobije podršku od EU, Rusije i SAD za postizanje razumnog rešenja.
On je kao razumno rešenje naveo onaj sporazum koji će predviđati da obe strane daju neke koncesije a ne da se tako nešto traži samo od Beograda.


hoochie coochie man hoochie coochie man 18:01 27.11.2012

Re: licemerje

U krajnjoj liniji ceo svet je razvijen zahvaljujući poljoprivredi a tek onda industriji, ili je to sporno?


Tacno, a onda stize 18. vek, izmisljaju parnu masinu i sve se okrece naglavacke.
Ko bi doli sad je gori, poljoprivreda kao osnova razvoja gubi trku sa industrijom, i tako to traje do danas.

baza razvoja Holandije u poljoprivrednu velesilu je zasnovana na kooperativnom menadžmentu


I na subvencijama iz budzeta.
Skoro pola evropskog budzeta ide na davanja poljoprivredi ciji proizvod u ukupnom bdp ucestvuje sa par procenata.
Kod nas se daje par procenata budzeta a u ukupnom BDP poljoprivreda ucestvuje sa 20%. (da ne trazim sad precizne podatke, ali tu je to negde)

Sta treba uraditi da bi se priblizili Evropi u svetlu ovih podataka?
Dati pola srpskog budeta seljacima?
Bojim se da je to najkraci put u konacnu propast.

Nema leba od poljoprivrede, ni drzavi, a posebno ga nema seljacima u drzavi koja na poljoprivredi pokusava da napravi normalnu ekonomiju.
dragan7557 dragan7557 19:14 27.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

hcm: baza razvoja Holandije u poljoprivrednu velesilu je zasnovana na kooperativnom menadžmentu



I na subvencijama iz budzeta.

Ovo, je potpuno netačno! A ti ili nisi informisan ili pišeš napamet, ili naprosto dezinformišeš sa razlogom.

Izvoz poljoprivrede Holandije 2011 € 72.800.000.000 (ili sedamdeset dve milijarde i osam stotina miliona evra.

Suficit poljoprevrede(izvoz uvoz) Holandije 2011 € 24.500.000.000 (ili dvadeset i četiri milijarde i pet stotina miliona evra)

Učešće poljoprivrede u ukupnom izvozu Holandije 17,5 %.

Ako misliš da je bilo koja država luda da subvencira ovakvu poljoprivredu onda piši dezinformacije i dalje, može istog tipa kao ove:

Nema leba od poljoprivrede, ni drzavi, a posebno ga nema seljacima u drzavi koja na poljoprivredi pokusava da napravi normalnu ekonomiju.

Naravno u tvojim državama(kakvim ih ti izgleda zamišljaš) ljudi jedu hleb od gvožđa a država namiče ko pijan sa gaćama.

Ovo marksističko stanoviše o potrebi razvoja teške industrije po svaku cenu se tebi i sličnima još mota po glavi.

Nažalost svet još uvek jede hleb od brašna a poljoprivreda kao što vidiš učestvuje sa 17.5% u ukupnom izvozu.

Dakle za Srbe nema hleba u poljoprivredi a Holanđani trljaju ruke i prodaju hleb Srbima ubeđenim da u poljoprivredi nema hleba!?!

I da dodam:

Površina Srbije: 74.474 kvadratnih kilometara

Površina Holandije 34.354 kvadratnih kilometara

Dakle Holandije je dva puta manja od Srbije i nema hleba kako ti kažeš, tu priču ja ne bih pričao ni bebama u kolevci, o odrasle neću ni da spominjem.


cerski
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:16 27.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Izvoz poljoprivrede Holandije 2011 € 72.800.000.000 (ili sedamdeset dve milijarde i osam stotina miliona evra.


Pogledaj, kad vec gledas podatke o ukupnoj sumi novca, koji je to proizvod koji najvise ucestvuje u toj cifri.
Iznenadices se jer se to bas i ne moze pripisati holandskoj poljoprivredi.
U pitanju su cigarete, dakle ne ni duvan, vec bas cigarete.
E sad koliko je to poljoprivredni proizvod...?
Suficit poljoprevrede(izvoz uvoz) Holandije 2011 € 24.500.000.000 (ili dvadeset i četiri milijarde i pet stotina miliona evra)

Vise izvozi nego sto uvozi, pa sta?
I Srbija ima taj suficit.

Učešće poljoprivrede u ukupnom izvozu Holandije 17,5 %.


A sto ne pogledas ucesce u ukupnom bdp?
Zasto samo izvoz gledas?
Ne odgovara ti taj podatak?]

evo dacu ti ih ja
Struktura bdp Holandije

poljoprivreda 2%, industrija 24%,
usluge 74% (2009)


Ima tu jops zanimljivih podataka
Tim, kako ti pokusavas da pretstavis, vrlo ispaltivim poslom u holandiji se bavi tek 2 procenta stanovnistva.
Ostalih 98 se bavi necim manje isplativim izgleda.
Cudno bas.

evo i te strukture

poljoprivreda 2,7%, industrija 18%,
usluge 73%


Nravno da je razvoj industrije uslov razvoja drzave pa u njoj i poljoprivrede.
O tome mozemo razlozno, ali samo ako reazgovor ne tece ovako, prepucavanjem.
Mada je i ovaj nacin sto se mene tice prihvatljiv.

deset_slukom deset_slukom 21:13 27.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

hoochie coochie man
A sto ne pogledas ucesce u ukupnom bdp?
Zasto samo izvoz gledas?

Pretpostavljam zato što je mali izvoz ono što nam sreću kvari.
Zatim, lakše je iskoristiti već izgrađwne kanale pa malo poprskati njive, nego od niške elektronske industrije (postoji li to još?) napraviti Philips. Ovo drugo je na granici naučne fantastike, a posle pola veka slušanja priča o ulaganju u navodnjavanje, mislim da je i ovo prvo.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:36 27.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Pretpostavljam zato što je mali izvoz ono što nam sreću kvari.


Ma nas izvoz poljoprivrednih proizvoda je zaista bedan.
Po jedinici povrsine izvozimo najmanje u Evropi. Manje od Hrvata tri puta, to i Dinkic rece u skupstini.
E sad, ako je takva ocajna poljoprivreda ipak uspesnija od industrije, jer i takva ima suficit, onda je jasno u kakvom je stanju industrija.

Price o poljoiprivredi kao motoru su besmislene.
Nasa poljporivreda nas vec hrani i ostaje za izvoz, to je poznato, znaci svako podizanje proizvodnje je neminovno usmereno na svetsku pijacu.

Ali tamo se sudaramo sa konkurencijom koja je daleko subvencionisanija od nase, i tesko da mozemo da joj pariramo. Cak tako da na osnovu tog izvoza razvijamo ostale grane.

Nama ce biti veliki problem i kad se 2014 ukinu carine na uvoz (ako se nesto ne promeni, a pocinju price da se hoce nesto menjati) i kad strani proizvodi budu konkurencija nasim ovde, u Srbiji. A mi bi jos i da tucemo njih tamo.
Nerealno,ali bas nerealno.

Evropa, a i svi koji imaju pare da plate, ima dovoljno i cak visak hrane, sto znaci da se za mesto mora izboriti ili ekstra kvalitetom ili niskom cenom.
Ekstrakvalitet kosta i to mora da finansira budzet, kao i kod ostalih. Niska cena se postize takodje dopalcivanjem seljacima iz budzeta, Znaci mora se iz buddzeta davati seljacima ako mislimo da pariramo evrpsokim seljacima.
A ima li Srbija dovoljno para u budzetu da placa sve to?

Nasa poljoprivreda moze da proizvodi i da se razvija prvenstveno ako bude imala dobru domacu traznju, bar dok ne ojaca koliko toliko da moze da se nosi sa stranom.
A ko ce da budu kupci poljoprivrednih proizvoda na domacem trzistu ako nema industrijskiH radnika i ako drzava potstice vracanje na selo i bavljenje poljoprivredom?
Kome da prodamo sve to sto napravimo kad oni koji imaju para izvoljevaju, a oni koji ne biraju nemaju para?
dragan7557 dragan7557 21:49 27.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

hoochie coochie man

A sto ne pogledas ucesce u ukupnom bdp?
Zasto samo izvoz gledas?
Ne odgovara ti taj podatak?]

evo dacu ti ih ja
Struktura bdp Holandije

poljoprivreda 2%, industrija 24%,
usluge 74% (2009)

Iz prostog razloga što BDP ne govori ni jednom dobrom ekonomisti ama baš ništa.

U ovo slučaju struktura koju si naveo 2% zaposlenih u poljoprivredi govori o najvišem tehnološkom stupnju razvijenosti same poljoprivrede a ti ili nisi osposobljen da koristiš razne podatke na relevantan način ili jednostano opstruiraš činjenice iz pukog neznanja.
Ima tu jops zanimljivih podataka
Tim, kako ti pokusavas da pretstavis, vrlo ispaltivim poslom u holandiji se bavi tek 2 procenta stanovnistva.
Ostalih 98 se bavi necim manje isplativim izgleda.
Cudno bas.

Jeli li ti ikada bio u Holandiji?

Pošto sasvim sigurno mogu da tvrdim da je nisi ni video, a na osnovu ovoga što pišeš ovde, jasno je da o Holandskoj privredi niti imaš pojma niti niti su ti poznati holandski privredni modeli, ili Nl. management, dok o specifičnostima unikatnog privrednog modela Holandseke Ekonomije pod nazivom "Polder Model" nikada nisi pročitao ni jedno jedino slovo.

Na ovom nivou možeš da raspravljaš sa Velikim Ekonomistom Konzultantom ovog bloga ali ne i sa ljudima koji su studirali baš u Holandiji u koje i sam spadam.

Uzgred zašto Srbija uvozi seme od paradajza iz Holandije kada je u Čačanskom Institutu razvijeno tokom osamdesetih unikatno seme, čiji plod zre i tokom zime?

Ono što u stvari ti a i mnogi drugi radite je sušta promocija "akumulacije neznanja," sa kojoj se Srbija sada kao zemlje trećeg sveta nosi.

SFRJ je imala pozitivnu akumulaciju znanja i tehnologije a od nastanka propasti osamdesetih je došlo do negativne akumulacije znanja kao i tehnologije koja je u datom momentu postala "akumulacija neznanja."
Vise izvozi nego sto uvozi, pa sta?
I Srbija ima taj suficit.

Pa što ga ne navede! Daj bre čoveče ja sam ovu polemiku tokom septembra vodio sa stručnjacima (makroekonomija.org) i veoma dobro znam o čemu pišem a ti frljaš cifre bez ijednog jedinog argumenta bilo ekonomske bilo mamagement prirode, dok o ekonomskim makrostrukturama, njihovom razvoju, međuzavisnosti, međupovezanosti i osobenostima očigledno nemaš nikakvo znanje.

Izvinjavam se zbog oštrog tona ali ide mi zbilja na živce da svaki put srećem vrhunsko neznanje, garnirano umanjivanjem tuđeg uspeha, ili pravdanjem sa 500 godina pod Turcima, uz horsku dernjavu o slavnoj prošlosti i predivnoj tradiciji.

Srbija je prirodno veoma bogata zemlja izuzetno lošeg managementa(jednog od najgorih na vas celoj planeti), koji donosi narodu kontinuirano siromaštvo i zatucanost, vodeći ga u propast.

O tome mozemo razlozno, ali samo ako reazgovor ne tece ovako, prepucavanjem.

Ja mogu da se prepucavam po ovim pitanjima samo sa nekim ko poznaje materiju ali ne i sa "manaĐerima" koji nemaju pojma koji su smer Managementa završili, dok pri tome mašu diplomama KO turska Kapija.

I naravno u Holandiji premijerima ne pada na pamet da konsultuju popove a Patrijarha čak i nemaju.

cerski

* "akumulacija neznanja" je moja kovanica.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:02 27.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Jeli li ti ikada bio u Holandiji?


Nisam.
Jel to znaci da se nista ne moze saznati dok se ne ode na lice mesta?
Ne mogu se naci podaci nigde osim licnim istrazivanjem?

Znas sta Cerski, tvoje insistrranje na tome kako si ti neki svetski putnik mene uopste ne fascinira.
Fino je to sto ti putujes, ali to nije dokaz da je sve sto napises tacno - jer je napisao svetski putnik cerski.
Mani me toga.
Koliko ti poznajes ovo o cemu pises se vidi i po pitanju, tj neverici sa sve uzvicnikom na kraju:

Pa što ga ne navede!

Nisam ga naveo jer je to opstepoznat popdatak i verovao sam da je to tebi, svetskom putniku, poznato.

A evo ti jedan od milion nacina da proveris da li srpska poljoprivreda vise izvozi nego sto uvozi

Srpska poljoprivreda i prehrambena industrija bi mogle da u 2012. godini ostvare spoljnotrgovinski suficit od 1,3 do 1,4 milijarde dolara.

I imala je i svih ovih godina, ali podatke trazi sam ako te zanimaju posto ih ocigledno ne znas i pored sve svoje nadmenosti i samouverenosti koja je bez ikakvog pokrica makar kad se o poljoprivredi radi.
dragan7557 dragan7557 22:10 27.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

deset_slukom 21:13 27.11.2012
Re: trash žvrljotina bez osnova

hoochie coochie man
A sto ne pogledas ucesce u ukupnom bdp?
Zasto samo izvoz gledas?


Pretpostavljam zato što je mali izvoz ono što nam sreću kvari.
Zatim, lakše je iskoristiti već izgrađwne kanale pa malo poprskati njive, nego od niške elektronske industrije (postoji li to još?) napraviti Philips.

Osamdesetih Filips jesta u zajednici sa Niškom elektronskom industijom planirao izgradnju fabrike katodnih cevi a projektu je propao zahvaljujući istim razlozima kao i svi ostali prijekti u Srbiji.

Sa nestabilnim državama se ne gradi privreda a zahvaljujući srpskom političkom Mis-Managementu koji traje i dan danas Srbija je još uvek država visokog investicionog rizika u kojoj se sve najgore a ništa dobro može ogekivati.

Razvoj Srbije je onemogućio i dalje onemogućava najpotpuniji politički i drugi Mis-Management u Evropi pa je zato čak i u Albanji privreda bolja nego u Srbiji.

Umesto da pogledaju istini u oči i počnu na pristojan način da rukovode državom Srbijom, srpska politmenađerija se ponaša na način u main postu spomenut. Naravno uz majku Crkvu, nezaposlenost od više od četvrtine stanovništva, mentalitet nerada i lenjosti, i najvećeg stepena političke neodgovornosti pokazane u 21 veku, izlaz se nalazi u Tradiciji i Svetloj prošlosti?!?

Koja bre svetla prošlost? 400 i kusur godina pod Turcima je naprečac postala Svetla Prošlost, o kojoj popovi naglabaju? Tradicija?????

Zbilja nemam reči da kažem koliko zlo razni politikanti nanose srpskom narodu.

Još jednom izvinjenje za oštar ton ali kao pripadnik srpske nacije smatram da na to imam puno pravo, posle TRIDESET GODINA LAŽI I OBMANA, bez ikakvog izgleda za kraj, o boljoj sutrašnjici koja putuje Brzim Prugama Srbije.



cerski
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:27 27.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Uzgred zašto Srbija uvozi seme od paradajza iz Holandije kada je u Čačanskom Institutu razvijeno tokom osamdesetih unikatno seme, čiji plod zre i tokom zime?

hehe
Ovo sam preskocio ali toliko mi je simpaticno da moram da ga izdvojim.
Cerski, paradjaz moze da zri i tokom zime ali samo ako mu se obezbede uslovi, to ne zavisi previse od sorte, hibrida...
Znas, u plodu paradajza ima mnogo vode, a voda mrzne na nula stepeni, tako da ta prica o zrelom paradjazu napolju preko zime je za crtani film.

Uzgred, cacanski institut se uopste ne bavi paradajzom :)

Ma sve je ok cerski, samo se ti mani price o poljoprivredi i sve ce da bude super.
Sad mi zao sto sam onako zustro reagovao
dragan7557 dragan7557 22:31 27.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

HCM:
A evo ti jedan od milion nacina da proveris da li srpska poljoprivreda vise izvozi nego sto uvozi

Pošto sam jedan iz grupe autora portala:

www.makroekonomija.org

poznati su mi svi katastrofalni rezultati srpske privrede koje redovno publikuje moj dobar poznanik dr. Miroslav Zdravković.

Propusti si da pročitaš:
dragan7557:
Na ovom nivou možeš da raspravljaš sa Velikim Ekonomistom Konzultantom ovog bloga ali ne i sa ljudima koji su studirali baš u Holandiji u koje i sam spadam.


Prema tome ovo što o Holandiji pišem nema nikakve veze sa mojim putovanjima, kojim ti nisi fasciniran već sa konkretnim studijama i životom u samoj državi Holandiji čije državljanstvo osim drugih takođe imam.

Dakle dok ti pišeš napamet ja pišem iz čistog poznavanja kako društva i države tako i Mikro i Makroekonomije Holandije.

Zanči moje pur sang znanje, suprostavljeno tvojim površno pročitannim novinskim letcima i biltenčinama, kako bi narod rekao s' mene na uštap.

Mislio sam da si ozbiljniji!

cerski
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:34 27.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Dakle dok ti pišeš napamet ja pišem iz čistog poznavanja kako društva i države tako i Mikro i Makroekonomije Holandije.


Odlicno,
Hajde onda daj ti podatak koliko se stanovnistva bavi poljoprivredom, sa koliko poljoprivreda ucestvuje u bdp Holandije i npr, koji su vodeci izvozni proizvodi Holandije.
dragan7557 dragan7557 22:35 27.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

hoochie coochie man
Uzgred zašto Srbija uvozi seme od paradajza iz Holandije kada je u Čačanskom Institutu razvijeno tokom osamdesetih unikatno seme, čiji plod zre i tokom zime?

hehe
Ovo sam preskocio ali toliko mi je simpaticno da moram da ga izdvojim.
Cerski, paradjaz moze da zri i tokom zime ali samo ako mu se obezbede uslovi, to ne zavisi previse od sorte, hibrida...
Znas, u plodu paradajza ima mnogo vode, a voda mrzne na nula stepeni, tako da ta prica o zrelom paradjazu napolju preko zime je za crtani film.

Uzgred, cacanski institut se uopste ne bavi paradajzom :)

Ma sve je ok cerski, samo se ti mani price o poljoprivredi i sve ce da bude super.
Sad mi zao sto sam onako zustro reagovao

Raspitaj se malo, nisi obavešten dobro, paradajz o kome pričam je sazrevao i pod snegom početkom zimskog perioda. Inače ja sam sadnice kupio 1981 u samom Institutu, i lično glledao kako zri pod prvim snegovima, a da sam ga jeo sa uživanjem to je već jasno.

cerski
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:42 27.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Cerski,
Ako vec smatras da je licno iskustvo najvaznije onda stvarno nemoj o Cacku i institutu u njemu sa mnom.
Dosta sam vremena u njemu proveo
To je bre cerki vocarski a ne povrtarski institut

[url=http://www.institut-cacak.org/index.php?lang=sr_lat][/url]
Ma hajd, nema veze, sve si u pravu
dragan7557 dragan7557 22:45 27.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

hoochie coochie man
Dakle dok ti pišeš napamet ja pišem iz čistog poznavanja kako društva i države tako i Mikro i Makroekonomije Holandije.


Odlicno,
Hajde onda daj ti podatak koliko se stanovnistva bavi poljoprivredom, sa koliko poljoprivreda ucestvuje u bdp Holandije i npr, koji su vodeci izvozni proizvodi Holandije.

7% i slovima sedam posto, radno sposobnog stanovništva(beroepsbevolking).

cerski

edit: ostale podatke nađi sam u arhivi(avgust/septembar makroekonomija.org
nemam običaj da u toku razmaka od dva meseca na dva mesta publikujem iste stvari.
dragan7557 dragan7557 22:52 27.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

hoochie coochie man
Cerski,
Ako vec smatras da je licno iskustvo najvaznije onda stvarno nemoj o Cacku i institutu u njemu sa mnom.
Dosta sam vremena u njemu proveo
To je bre cerki vocarski a ne povrtarski institut

[url=http://www.institut-cacak.org/index.php?lang=sr_lat][/url]
Ma hajd, nema veze, sve si u pravu

Znači hoće da kažeš da ja neznam gde sam i koje sadnice sam u jesen 1981 kupio?

cerski
EL EN EL EN 22:53 27.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

dragan7557

....
SFRJ je imala pozitivnu akumulaciju znanja i tehnologije a od nastanka propasti osamdesetih je došlo do negativne akumulacije znanja kao i tehnologije koja je u datom momentu postala "akumulacija neznanja."
....
Srbija je prirodno veoma bogata zemlja izuzetno lošeg managementa(jednog od najgorih na vas celoj planeti), koji donosi narodu kontinuirano siromaštvo i zatucanost, vodeći ga u propast.

cerski


Tacne su obe stvari. Ali za ovo drugo, da bi bila kompletnija slika koja je tipična istakao bih sledeće.

Činjenica je da Srbija nema kavlitetnih menadžera, to je i Ante Marković nedavno istakoa kao jedan od glavnih problema Srbije. A dodatan je problem da oni koji i imaju kvalitete nisu na rukovodećim položajima. Ajde privatne firme imaju u našim uslovima svoju filozofiju poslovanja, evo sada se čita kako su postajale uspešna sa poslova sa državom, pa im i klasični menadžeri i nisu trebali.

U državnim preduzećmia uvođenjem partokratije, loše menadžment je prirodna posledica negativne selekcije. I dolazimo do ključnog pitanja, odnosa države prema državnim preduzećima i načina upravljanja njima.

Kakav je menadžment bio Energoprojekta ili Rada Končara u doba SFRJ, evo setih se njih.
Da ne pominjem moje preduzeće, zbog sebe naravno. Sećam se da su govorili za jednog člana poslovodstva ( tada se u samoupravljnju to tako zvalo) svi inženjeri su znali da je bio najači matematičar, naravno što sam se i sam brzo uverio, ili pak da je jednom vrsnom inženjeru, čuveni profesor enrgetike na ETFu u Beogradu predlagao da odmah radi doktorat. On to nije prihvatio, jednostavno bio je veoma kvlitetan inženjer, i želeo je da ostane to što jeste inženjer. Ok stručnjaci nisu i menadžeri, ali sam želeo da ukažem na razliku u kvalitetu, sada i nekada generalno.


EL EN


hoochie coochie man hoochie coochie man 23:15 27.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

7% i slovima sedam posto...... ostale podatke nađi sam u arhivi(avgust/septembar makroekonomija.org

Evo, tebi z aljubav sam bas na makroekonomija org trazio podatke ( a ima ih gde ti dusa pozeli) i nasao da je u pitanju 2,3%




Jbt cerski ne mogu da verujem na cemu ti insistiras!?
Pao bre i deca znaju da je udeo poljoprivrednog stanovnistva manji sto je ekonomija razvijenija.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 08:04 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

To je bre cerki vocarski a ne povrtarski institut


Nemam veze sa vocarstvom i povrtarstvom ali zar paradajz nije voce? Mislim u kuhinji je povrce ali u botanici cini mi se da je voce.
maksa83 maksa83 09:03 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

E sad koliko je to poljoprivredni proizvod...?

Koliko i koka.

Koliko tek Kolumbija tako pravi para od poljoprivrede... šteta što je neoporezovano.
maksa83 maksa83 09:08 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Kakav je menadžment bio Energoprojekta ili Rada Končara u doba SFRJ, evo setih se njih.

Uspeh Energoprojekta u pok. SFRJ je mahom bio zasnovan na političkim vezama, tj. poslovima u zemljama pokreta Nesvrstanih i Bliskom Istoku generalno - Irak, Jordan, Zambija, Peru, Gabon, Zimbabve... Kad je otišla Jugoslavija i eksplodirao Bliski Istok potonuo je i Energoprojekt.
dragan7557 dragan7557 10:52 28.11.2012

Re: katastrofa idiotskog upravljanja

hoochie coochie man 23:15 27.11.2012
Re: trash žvrljotina bez osnova

7% i slovima sedam posto...... ostale podatke nađi sam u arhivi(avgust/septembar makroekonomija.org


Evo, tebi z aljubav sam bas na makroekonomija org trazio podatke ( a ima ih gde ti dusa pozeli) i nasao da je u pitanju 2,3%

Kao prvo nisi pročitao ni naslov ovog artikla koji glasi:

"Udeo poljoprivrednog stanovništva u ukupnoj radnoj snazi 1992-2020"

Drugo što u potpunoj površnosti interpretacije podataka na najpogrešniji mogući način ne uzimaš realne cifre već postotke u odnosu na broj stanovnika! Ovu grešku ne prave ni osnovci o ozbiljnim ljudima da ne govorim dok stručnjaci samo tipa Konzultant mogu da zamjavaju narod svojim potpunim neznanjem interpretacije i upotrebljivosti podataka.

Srbija:

U spometom artiklu data je realna cifra zaposlenih u Poljoprivredi Srbije za tekuću godinu koja iznosi:

563.000 osoba ili postotak od 12,6 % u u ukupnoj radnoj snazi Srbije?

Holandija:

Broj zaposlenih u Agroclusteru u Holandiji 2012 iznosio je:

550.000 ili 7% od radno sposobnog stanovništva!*

Šta ovo govori pismenom:

- Broj zaposlenih u poljoprivredi Holandije i Srbije je skoro isti!
- Uzimajući u obzir veoma veliku razliku u broju stanovnika u obe države(Holandija ima više od 10.000.000 veći broj stanovnika od Srbije umesto procenata treba uzimati realno zaposlene, jer upoređivanje procentualnih odnosa vode poređenju baba i žaba a to je upravo ono što ti činiš.

- Sa približno istim brojem zaposlenih (razlika je neznatna i iznosi 13.000 zaposlenih) izvoz poljoprivrede Holandije u odnosu na Srbiju je više nego katastrofalno poražavajući za Srbiju:

- izvoz poljoprivrede Holandije izražen u evrima: 72.800.000.000

- broj zaposlenih u poljoprivredi: 550.000

Za tebe i druge The Manađere i The Ekonomiste ostavljam da popunite sledeći podatak:

- izvoz poljoprivrede Srbije izražen u evrima:
- broj zaposlenih u poljoprivredi Srbije: 563.000

i objasnite zašto skoro isti broj zaposlenih u Srbiji u sektoru poljoprivrede ostvaruje ne katastrofalne već idiotske rezultate, u odnosu na skoro isti broj zaposlenih u Holandiji?

Konkretnije da objasnite šta prouzrokuje ovu nacionalnu katastrofu?

Još bolje postavi pitanje Predsedniku države Srbije, Prmijeru Srbije, Parlamentu Srbije, Ministrima poljoprivrede i birokratiji za rukovođenje poljoprivredom države Srbije, ko od njih snosi, a svi snose odgovornost, za ovu nacionalnu katastrofu.

Naravno isto pitanje treba postaviti i ovome:
a patrijarh nam poruči“ da živimo svojim životom, teškim i mukotrpnim, kojim smo živeli 500 godina“ , naravno ne misleći na sebe i vladike koji vodžipove i imaju vile i dvorove.

jer ni krivica njegovog "privrednog" sektora, za ovu katastrofu, nije ništa manja, od krivice ostalih a što je vidljivo iz priloženog.

Pošto si pokazao najpotpunije neznanje u interpretaciji numeričkih podataka nema potrebe da odgovaraš na ovu repliku.

Za tvoju informaciju:
Jbt cerski ne mogu da verujem na cemu ti insistiras!?
Pao bre i deca znaju da je udeo poljoprivrednog stanovnistva manji sto je ekonomija razvijenija.

tvoj priloženi model interpretiranja podataka potiče iz ranog kapitalističkog i komunističkog perioda i prevaziđen je, čitaj postao neupotrebljiv razvojem novih ekonomskih i statističkih modela sa uporednim analizama realnih podataka a ne cifrantsko-ideološkim interpretacijama.

Kupljene diplome The Manađera ne mogu da nadoknade znanje!

Sa ovakvim ideološko partijaškim interpretacijama(neupotrebljivih podataka) možeš da raspravljaš sa partijskim politikantima, sveštenicima i sličnim.

Uzgred podatci koje navodiš iz makroekonomija.org su preuzeti podatci**, iz stranih izvora(nisu rezultat istraživanja tima makroekonomije org. a služe za posebne (orjentacione)namene a ne za namene managementa u poljoprivredi, uslugama i/ili industriji a da je upotreba za svrhe ovog Milanovog posta potpuno irelevantna sam već pokazao.

cerski

*
- drs W.H.J. Verhoeven, senior accountant M.A.(Basis)

- drs. P. M. de Klever, senior reasercher M.A. (Basis)

** podatci UNICTAD

moje izvinjenje za oštar ton i boldovanje pojedinih pasusa.
dragan7557 dragan7557 14:02 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

EL EN:
Ok stručnjaci nisu i menadžeri, ali sam želeo da ukažem na razliku u kvalitetu, sada i nekada generalno.


Pa kakav je bio Management Generalexporta najveće srpske firme svih vremena vidi se i po nekolicini direktora ove firme, a poznati su, koji su privatizacijom postali multimilioneri, dok su u sistemu samoupravljanja imali samo visoke plate. Ova činjenice mnogo govore istraživačim koji se bave uzrocima propasti srpske privrede.
U državnim preduzećmia uvođenjem partokratije, loše menadžment je prirodna posledica negativne selekcije. I dolazimo do ključnog pitanja, odnosa države prema državnim preduzećima i načina upravljanja njima.

Ovo treba razdvojiti u dva segmenta kako bi bilo razumljivo.

Najavom privatizacije, da budem tačan prisvajanjem društvene svojine od strane države je dat signal za računovodstveno-knjigovodstvene mahinacije u samoj privredi i agroindustrijskom kompleksu(u modernoj terminologiji Agro cluster) a friziranje računovodstva i knjigovodstva je postala preokupacija dotadašnjih inikosnih organa. Naravno u cilju što jevtinije prisvajanja onoga što je bilo društvena svojina a odlukom novopečene države postalo državna svojina.

Ovo je u sklopu sa, za nove prilike neosposobljenoj birokratiji, pružilo sve elemente koji su bili potrebni za potpuni krah srpske privrede i poljoprivrede.

Kada se tome doda najkriminalniji oblik privatizacije, dobija se slika uzroka kolapsa.

Naravno ima još elemenata koje treba uključiti u istraživanje uzroka propasti ali ova dva zbilja štrče.

Potpuni kolaps srpskog managementa ima svoje uzroke u preobražaju svojinskih odnosa, čije posledice privreda Srbije trpi i danas, a trpeće ih još decenijama.

"Akumulacija neznanja" je započeta promenom svojinskih odnosa u sklopu sa novonametnutim društveno-ekonomskim odnosima, koji su uslovljavali rast neznanja i nesposobnosti geometrijskom progresijom, a koji proces još uvek nije zaustavljen, već naprotiv ubrzan.

Ukratko srpskom privredom ne upravlja osposobljen management kadar, već potpuno nesposoban politikantski kadar u javnim preduzećima dok u privatizovanom delu privrede taj isti nesposobni kadar caruje putem Upravnih Odbora i partijskog reketiranja privrede, čemu svakodnevno prisustvujemo.

Ako se ovome doda uvrežena kvazi potreba u nacionalnom mentalitetu za viđenim(državnim) radnim mestima, i "Diplomama" bez ikakvog realnog znanja, jednostavno kupljenim ili dobijen preko veze, slika srpskog managementa je više nego porazna.

Umesto da isti broj zaposlenih u poljoprivredi(isto važi i za privredu) ostvaruje produktivnost, ako ne na nivou visoko razvijenih, ono bar na nivou srednje razvijenih industrijskih država, u Srbiji je ta produktivnost za desetine procenata niža.

Znači ako približno isti broj ljudi radi u poljoprivredi u Holandiji i Srbiji onda bi i njihovi rezultati valorizovani na tržištu trebali da budu ako ne isti onda približno slični.

Cifre koje sam naveo:

Holandija sa:

550.000 zaposlenih ostvarije vrednost od € 72.800.000.000

dok 13.000 veči broj od:

563.000 zaposlenih u poljoprivredi Srbije ostvaruje oko $ 2.800.000.000 (dolara!).

ili porazan mizeran rezultat od daleko više od dvadeset puta niže vrednosti Agro claster produkta!?!

Da navedene cifre pokazuju poraznu neproduktivnost u kooperaciji sa potpunom nesposobnošću upravnog kadra, u samoj poljoprivredi i potpunu nesposobnost managementa poljoprivredom nije ni potrebno pisati.

Naravno ovo nije potpuna analiza propasti srpske privrede ili poljoprivrede ali je za potrebe ovog bloga anonsirano gde uzroke propasti treba tražiti kao i ko su pravi krivci za propast.

cerski

p.s. da u budućem desetogodišnjem periodu prilike u srpskoj poljoprivredi i privredi neće biti bolje, sve dok sadašnja garnitura politikanata ne ode u penziju ili se na drugi način razvlasti, je jasno već i deci u osnovnim školama, a "akumulacija neznanja" se rapidno nastvalja.

Bez obzira ušla u EU ili ne Srbija, je na planu privrede, poljoprivrede i uslužnog sektora u potpunom kolapsu koji kolaps neće biti pozitivno menjan još mnogo decenija. Dakle članstvo ili ne kolaps će sigurno biti nastavljen.
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:27 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Cerski.
Prvo sam pomislio da si drzak ali kad sam procitao komentar do kraja ti si mi postao jos simpaticniji.

Kad sam video da izvor koji si ti sam preporucio (makroekonomija org) sad proglasavas za ne bas pouzdan, slatko sam se ismejao.

Naravno da bi bilo besmisleno i dalje pokusavati da te argumenti prisile da javno priznas da si pogresio, i do sad ih je bilo dovoljno ali ih ti zdusno ignorises, tebe argumenti ne zanimaju.
Ako cinjenice ne tvrde ono sto tebi odgovara onda ce stradati cinjenice
To mogu samo trojica: Hegel, Cak Noris i Cerski


Nego znas sta mi je zapalo za oko i bas bi bilo lepo da to razjasnis.

U matematici koji si izveo :
563.000 osoba ili postotak od 12,6 % u u ukupnoj radnoj snazi Srbije?

Brojka 12,6 se do u decimalu poklapa sa brojkom iz one tabele, ali kad se o Holandiji radi tvoja brojka se od one iz tabele razilazi za vise od tri puta!

Ajd molim te razjasni, kako to da je u slucaju Srbije tabela dobra, a u slicaju Holandije nema veze sa zivotom?

Kad to razjasnis onda cu ja tebi natenane objasniti


zašto skoro isti broj zaposlenih u Srbiji u sektoru poljoprivrede ostvaruje ne katastrofalne već idiotske rezultate, u odnosu na skoro isti broj zaposlenih u Holandiji?

Nemam veze sa vocarstvom i povrtarstvom ali zar paradajz nije voce? Mislim u kuhinji je povrce ali u botanici cini mi se da je voce.

U najuzem botanickom smislu jeste voce, ali u tom istom smislu je i visegodisnja biljka, a u nasim protorima je jednogodisnja i tretira se kao povrce i njime se bave povrtarski instituti.

Institut za povrtarstvo
Koliko tek Kolumbija tako pravi para od poljoprivrede... šteta što je neoporezovano.

I posle kazu ne treba legalizovati :)
milisav68 milisav68 17:59 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

hoochie coochie man

U najuzem botanickom smislu jeste voce, ali u tom istom smislu je i visegodisnja biljka, a u nasim protorima je jednogodisnja i tretira se kao povrce i njime se bave povrtarski instituti.

Poenta je u temperaturi.

Poreklo mu je iz Južne Amerike, i to iz predela gde nema mrazeva, pa je u tom smislu višegodišnja biljka.

Nekad se uvozio iz Grčke i Turske, a danas ima domaći - uzgajan u plastenicima sa grejanjem, zato mu je i cena simbolična.
Institut za povrtarstvo

To ti je bre isto Čačak - Palanka.


hoochie coochie man hoochie coochie man 18:03 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

To ti je bre isto Čačak - Palanka


Pa znas sta, ako se gleda iz daljine ( a cerski je uvek negde tamo daleko) onda je to skoro pa isto :)
dragan7557 dragan7557 19:38 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

hoochie coochie man 17:27 28.11.2012 / *novo
Re: trash žvrljotina bez osnova
Cerski.
Prvo sam pomislio da si drzak ali kad sam procitao komentar do kraja ti si mi postao jos simpaticniji.

Kad sam video da izvor koji si ti sam preporucio (makroekonomija org) sad proglasavas za ne bas pouzdan, slatko sam se ismejao.

Naravno da bi bilo besmisleno i dalje pokusavati da te argumenti prisile da javno priznas da si pogresio, i do sad ih je bilo dovoljno ali ih ti zdusno ignorises, tebe argumenti ne zanimaju.
Ako cinjenice ne tvrde ono sto tebi odgovara onda ce stradati cinjenice
To mogu samo trojica: Hegel, Cak Noris i Cerski

To sam već razjasnio a pošto ti ne čitaš onda nema potrebe ni da ponovo objašnjavam, ali ipak zbog drugih blogera:
Nego znas sta mi je zapalo za oko i bas bi bilo lepo da to razjasnis.

U matematici koji si izveo :

563.000 osoba ili postotak od 12,6 % u u ukupnoj radnoj snazi Srbije?


Brojka 12,6 se do u decimalu poklapa sa brojkom iz one tabele, ali kad se o Holandiji radi tvoja brojka se od one iz tabele razilazi za vise od tri puta!

Ajd molim te razjasni, kako to da je u slucaju Srbije tabela dobra, a u slicaju Holandije nema veze sa zivotom?

** podatci UNICTAD

koju si ti preuzeo i koja je je publikovana na makroekonomiji.org i nije kao što sam naglasio a i u samom artiklu to stoji, naravno za onog ko čita, kao što i stoji, iz vrlo sumnjivog izvora UNICTAD.

Ja sam je korigovao podacima za Holandiju i naveo relevantne reference:
*
- drs W.H.J. Verhoeven, senior accountant M.A.(Basis)

- drs. P. M. de Klever, senior reasercher M.A. (Basis)

dva ugledna senior istraživača u koje, kao i država Holandija imam puno poverenje.

Do koje mere je tabela UNICTAD-a pogrešna/nepouzdana a ti je navodiš kao primer, je u trenutku publikacije reagovano i na samom portalu makroekonomija.org u dve reakcije, koje evidentno nisi ni pročitao.

Osim toga navedeni da su podatci za Srbiju procentualno očigledno potpuno netačni, ne reaguješ ni ti ni tvoji pajtosi:
dragan7557:
563.000 osoba ili postotak od 12,6 % u u ukupnoj radnoj snazi Srbije?
je isključen procenat uzimajući u obzir ukupnu populaciju Srbije.
i zato na kraju rečenice stoji znak pitanja, sada posebno posebno podvučen, kkako bi ti i tvoji imali dovoljno za sledeću mudroliju.

Oba numerička podatka koje sam naveo o broju zaposlenih respektivno:

Holandija 550.000 zaposlenih u Agro claster-u,

Srbija 563.000 zaposlenih u poljoprivredi

u Srbiji se definicija Agro claster ne primenljiva iz mnogo razloga.

Numerički podatci su iz relevantnih izvora dostupni i provereni podatci.

Osim što nemam vremena za popularizovanje Makroekonomije nemam ni volje za diskusije sa nekim ko na ovakav neozbiljan način prilazi jednom od najvažnijih topic-a u Srbiji.


Možda je ipak najbolje da nastaviš diskusiju Patrijarhom a verujem da će on imati vremena i volje da ti pomogne:

Srbija odustane od EU i spasi se, spasi nas i zadržimo Kosovo tako što ćemo tihovati, a patrijarh nam poruči“ da živimo svojim životom, teškim i mukotrpnim, kojim smo živeli 500 godina“ , naravno ne misleći na sebe i vladike koji vodžipove i imaju vile i dvorove.

da nastaviš u svojoj mukotrpnosti još 500 godina. Uzgred imaš i Konzultantov blog na kome do mile volje možeš da trljaš neznanje Makroekonomije.

Laku noć HCM.


cerski
blogovatelj blogovatelj 20:26 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Koliko i koka.


Pretpostavljam da se u Holandiji i trava i hasis ubrajaju u poljoprivrednu proizvodnju. Zamisli koliki je tek tu prihod.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:30 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

ko na ovakav neozbiljan način prilazi jednom od najvažnijih topic-a u Srbiji.


A ti prilazis na ozbiljan nacin?
Ti, Cerski, poljoprivredi u Srbiji prilazis na samo na neozbiljan veci na diletantski nacin.
Zasto?

Zato sto Srbiju poredis sa jednom od najrazvijenijih poljoprivreda sveta i kazes eto vidis da moze, slicni su podaci oko ukupnog broja uposljenih ljudi, ne prevelike razlike u povrsinama, znaci isto je to.

To je cerski, budalastina, ne samo zato sto si podatke "malo" nabildovao, sve i da su tacni opet je to budalstina.


Porediti poljoprivredu zemalja u kojoj jedna (Holandija) ima vise pokrivenih povrsina (staklenici, plastenici) nego sto druga (Srbija) ima navodnjavanih (bukvalno vise) je vise od neozbiljnosti.

Sada ces verovatno reci, pa nek se navodnjava vise.

Ne moze da se navodnjava vise jer navodnjavanje nije zabadanje creva u zemlju iz koga ce sikljati voda, vec su sistemi za navodnajvanje u jednoj drzavi infrastrukturni objekti kao sto su autoputevi ili pruge.
Jedini ozbiljan sistem koji je izgradjen je kanal DTD i neki poceci oko Morave a i to je zapusteno.
Zapusteno je delom i zbog nebrige alinije nebriga jedini razlog, Drugi je nemogucnost finansiranja.
Da bi se to pokrenulo trebaju mnogo velike pare i treba trziste za proivode koga nema. Nema jer je trziste na koje bi Srbija izvozila napunjeno subvencionisanim proizvodima, sto znaci da i Srbija mora da subvencionise svoje kako bi imali prodju.

Smatras li Cerski, posto smatras da je poljoprivreda sansa, da je sad trenutak da se Srbija zaduzi (ako neko i hoce da joj pozajmi) jos i za navodnjavanje, jer to drzava treba da uradi a ne seljaci a bez toga nema poljoprivrede, i da zatim podigne subvencije za seljake na oko 500 evra po hektaru jer samo tako mogu da prodaju svoje proizvode?

To je neophodno da bi se podigla proizvodnja i da bi se moglo mastati o onim ciframa od izvoza koje si napisao gore?

Dakle treba li?

Pricali smo o tome da li poljoprivreda moze da bude osnov razvoja.
Pa ne moze, nikako ne moze.
Eto i ta najmocnija poljoprivreda (holandska) je daleko od motora holadske privrede.
Pricas kako ona ima suficit, a ne pricas da i ukupna holandska privreda ima suficit.
Pricas kako je mocna grana u holadnskoj privredi, a ne pricas kako je njeno ucesce u ukupnom holandskom izvozu manje nego sto je ucesce srpke poljoprivrede u ukupnom srpskom izvozu.

Ako se posmatra mesto holandske poljoprivrede u ukupnoj holandskoj ekonomiji vidi se da je ona manje zastupljena, manje znacajna, od srpske poljoprivrede u srpskoj ekonomiji.
A ti kazes treba jos povecavati udeo poljoprivrede u nasoj ekonomiji.

Koja je to razvijena drzava sa vecim udelom poljoprivrede u ukupnoj ekonomiji?

To sto ti nadjes neku jacu poljoprivredu, istrgnes je iz konteksta, nafilujes podatke, i kazes evo vidi kako treba, je isto kao kad bi neko srpsku automobilsku industriju poredio sa nemackom itrazio da budu iste, jer eto moguce je napraviti mercedes.

To se tako ne radi cerski.

blogovatelj blogovatelj 20:30 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Prema tome ovo što o Holandiji pišem nema nikakve veze sa mojim putovanjima, kojim ti nisi fasciniran već sa konkretnim studijama i životom u samoj državi Holandiji čije državljanstvo osim drugih takođe imam.


Verujem ja tebi da si ti u Holandiji. Vidi se po komentarima da često posećuješ kofi šopove.
dragan7557 dragan7557 20:33 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

hoochie coochie man
ko na ovakav neozbiljan način prilazi jednom od najvažnijih topic-a u Srbiji.


A ti prilazis na ozbiljan nacin?
Ti, Cerski, poljoprivredi u Srbiji prilazis na samo na neozbiljan veci na diletantski nacin.
Zasto?

Zato sto Srbiju poredis sa jednom od najrazvijenijih poljoprivreda sveta i kazes eto vidis da moze, slicni su podaci oko ukupnog broja uposljenih ljudi, ne prevelike razlike u povrsinama, znaci isto je to.

To je cerski, budalastina, ne samo zato sto si podatke "malo" nabildovao, sve i da su tacni opet je to budalstina.


Porediti poljoprivredu zemalja u kojoj jedna (Holandija) ima vise pokrivenih povrsina (staklenici, plastenici) nego sto druga (Srbija) ima navodnjavanih (bukvalno vise) je vise od neozbiljnosti.

Sada ces verovatno reci, pa nek se navodnjava vise.

Ne moze da se navodnjava vise jer navodnjavanje nije zabadanje creva u zemlju iz koga ce sikljati voda, vec su sistemi za navodnajvanje u jednoj drzavi infrastrukturni objekti kao sto su autoputevi ili pruge.
Jedini ozbiljan sistem koji je izgradjen je kanal DTD i neki poceci oko Morave a i to je zapusteno.
Zapusteno je delom i zbog nebrige alinije nebriga jedini razlog, Drugi je nemogucnost finansiranja.
Da bi se to pokrenulo trebaju mnogo velike pare i treba trziste za proivode koga nema. Nema jer je trziste na koje bi Srbija izvozila napunjeno subvencionisanim proizvodima, sto znaci da i Srbija mora da subvencionise svoje kako bi imali prodju.

Smatras li Cerski, posto smatras da je poljoprivreda sansa, da je sad trenutak da se Srbija zaduzi (ako neko i hoce da joj pozajmi) jos i za navodnjavanje, jer to drzava treba da uradi a ne seljaci a bez toga nema poljoprivrede, i da zatim podigne subvencije za seljake na oko 500 evra po hektaru jer samo tako mogu da prodaju svoje proizvode?

To je neophodno da bi se podigla proizvodnja i da bi se moglo mastati o onim ciframa od izvoza koje si napisao gore?

Dakle treba li?

Pricali smo o tome da li poljoprivreda moze da bude osnov razvoja.
Pa ne moze, nikako ne moze.
Eto i ta najmocnija poljoprivreda (holandska) je daleko od motora holadske privrede.
Pricas kako ona ima suficit, a ne pricas da i ukupna holandska privreda ima suficit.
Pricas kako je mocna grana u holadnskoj privredi, a ne pricas kako je njeno ucesce u ukupnom holandskom izvozu manje nego sto je ucesce srpke poljoprivrede u ukupnom srpskom izvozu.

Ako se posmatra mesto holandske poljoprivrede u ukupnoj holandskoj ekonomiji vidi se da je ona manje zastupljena, manje znacajna, od srpske poljoprivrede u srpskoj ekonomiji.
A ti kazes treba jos povecavati udeo poljoprivrede u nasoj ekonomiji.

Koja je to razvijena drzava sa vecim udelom poljoprivrede u ukupnoj ekonomiji?

To sto ti nadjes neku jacu poljoprivredu, istrgnes je iz konteksta, nafilujes podatke, i kazes evo vidi kako treba, je isto kao kad bi neko srpsku automobilsku industriju poredio sa nemackom itrazio da budu iste, jer eto moguce je napraviti mercedes.

To se tako ne radi cerski.


Laku noć HCM!


cerski



cerski
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:42 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Laku noć HCM!


Da si se toga ranije setio pametnije bi ti bilo
deset_slukom deset_slukom 21:19 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

hoochie coochie man
Pricali smo o tome da li poljoprivreda moze da bude osnov razvoja.

Nisam primetio da iko ovde govori o poljoprivredi kao "motoru razvoja", osim tebe. Ispada da Srbija treba da odabere jednu delatnost i njome se bavi, a ostalo nije bitno.
Dakle, treba i dalje kasniti sa oranjem i sejanjem semena sa tavana i dopuštati da nam sunce spali letinu, jer se, nekako, ipak proizvede onoliko koliko nam treba? Doduše, povrće uvozimo iz Italije, a meso iz južne Amerike, ali, tu smo negde.
Uz dobru organizaciju i dobar "manadjment", ni strane subvencije ne moraju biti nepremostiva prepreka.
Ili, pošto se ne vredi baviti poljoprivredom, a za drugo nismo, hajde još da istopimo traktore u smederevskoj železari, pa da je gasimo...
apacherosepeacock apacherosepeacock 21:41 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Nisam primetio da iko ovde govori o poljoprivredi kao "motoru razvoja", osim tebe. Ispada da Srbija treba da odabere jednu delatnost i njome se bavi, a ostalo nije bitno.
Dakle, treba i dalje kasniti sa oranjem i sejanjem semena sa tavana i dopuštati da nam sunce spali letinu, jer se, nekako, ipak proizvede onoliko koliko nam treba? Doduše, povrće uvozimo iz Italije, a meso iz južne Amerike, ali, tu smo negde.
Uz dobru organizaciju i dobar "manadjment", ni strane subvencije ne moraju biti nepremostiva prepreka.
Ili, pošto se ne vredi baviti poljoprivredom, a za drugo nismo, hajde još da istopimo traktore u smederevskoj železari, pa da je gasimo...



Slazem se, samo da napomenem da evropsko trziste (koje svoju poljoprivredu subvencionise i gde smo manje konkurentni a i oni sami u prilicnim problemima) nije jedino na svetu gde moze da se izvozi.
Ima valjda nesto i izvan EU.
apacherosepeacock apacherosepeacock 21:44 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Pretpostavljam da se u Holandiji i trava i hasis ubrajaju u poljoprivrednu proizvodnju


Jok. Zabranjen uzgoj osim u medecinske svrhe.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:46 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Nisam primetio da iko ovde govori o poljoprivredi kao "motoru razvoja", osim tebe


Onda se vrati pa primeti.

Ispada da Srbija treba da odabere jednu delatnost i njome se bavi, a ostalo nije bitno.


Cuo si nekad za prioritete?
Ili nisi?
E ako si cuo onda ovako:
Ja smatram da prioritet ne treba da bude poljoprivrda, dakle suprotno od onoga sto pricaju svi politicari a njima se pridruzujete vi koji na seljake gledate kao na neku egzotiku sve dok seljacima treba dati subvencije, onda se malo zateze.

E pa godspodo, ako hocete da budemo kao evropski seljaci dajte nam iz budzeta onoliko koliko se njima daje, pa da pokusamo.

Meni to odgovara, uzecu nekoliko hiljada evra godisnje na lepe oci, njima cu iskolovati decu, kupiti im kare ujednom pravcu i bog da me vidi.

Samo, Srbija ce se tako unazaditi, al ako insitirate, ne bunim se.

treba i dalje kasniti sa oranjem


Ko kasni sa oranjem?
Ja jos ne videh da je kasno oranje problem srpske poljoprivrde?
Znas, ako vec hoces da pricas o selu, oranju, problemima u poljoprivredi tu nisu dovoljne frazice.
Uz dobru organizaciju i dobar "manadjment", ni strane subvencije ne moraju biti nepremostiva prepreka.

Ne moraju, ne moraju.
Doduse ima jedna mala preprekica.
A to je skidanje uvoznih carina za strane proizvode.
Bice veselo.
Ili, pošto se ne vredi baviti poljoprivredom, a za drugo nismo, hajde još da istopimo traktore u smederevskoj železari, pa da je gasimo...

A sto nismo za drugo?
Ali ako smatras da nismo, ajd da sve to za sta nismo batalimo pa da se ponovo zacuje pesma zetelaca i da krenu prela i posela.
To ce nas usreciti.
Nego, kad vec mislis da nismo za drugo jesi li se ti profesionalno posvetio poljoprivredi?
Mislim ako je tako lepo i isplativo baviti se njome?
Ja jesam.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:51 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Ali ako smatras da nismo, ajd da sve to za sta nismo batalimo pa da se ponovo zacuje pesma zetelaca i da krenu prela i posela.
To ce nas usreciti.

DSS upravo potiva da se držimo naših tradicija, kao da EU brani tradicije, a patrijarh da trpimo još 500 godina ali da Kosovo ne damo.
Ni jedan ni drugi zapravo ne govore o poljoprivredi već Kosovu i to je tema bloga, a ne poljoprivreda.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:53 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

nije jedino na svetu gde moze da se izvozi.
Ima valjda nesto i izvan EU.


Ima ima
Samo znas koji je tamo problem?
Taj sto se i tamo izvoze subvencionisani proizvodi pa se i tamo moraju skidati cene.
Ili ocekujes da braca Rusi skuplje placaju pravoslavne od katolickih krompira?
apacherosepeacock apacherosepeacock 22:03 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

hoochie coochie man
nije jedino na svetu gde moze da se izvozi.
Ima valjda nesto i izvan EU.


Ima ima
Samo znas koji je tamo problem?
Taj sto se i tamo izvoze subvencionisani proizvodi pa se i tamo moraju skidati cene.
Ili ocekujes da braca Rusi skuplje placaju pravoslavne od katolickih krompira?



Ne ocekujem, ali od necega se mora poceti. Za trziste se makljaju i oni izmedju sebe.
Ajde da pomenem jos jednom Holandiju (soprostenjem:) njihov problem trenutno je sto citavih 80% ukupnog izvoza otpada na EU koja je u problemima finansijskim pa opadaju prihodi od izvoza. (znaci greska u koracima, orijentacija na EU iskljucivo)

Trenutno su iz istog razloga u poseti Brazilu, akcija.
Nisu seli da krse ruke i preispituju subvencije i kukaju kamo dalje rodjace, vec agresivno na druga trzista.


hoochie coochie man hoochie coochie man 22:13 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Trenutno su iz istog razloga u poseti Brazilu, akcija.


Pa da, znaci gde god da cacnes naleces na subvencionisane holandske proizvode.
I treba sa njima da se nosis.
Naravno da treba i na poljoprivredu racunati, treba i nju razvijati, to je jasno, ali ipak se mora vise paznje obratiti na podatak da u Srbiji industrije skoro pa i nema.

Niko ne spori da su poljorivredi potrebne subvencije, ali hajd da se zapitamo ko ce da ih da, ko ce da zaradi da se da poljoprivredi?
Pa moraju druge privredne grane, nema ko drugi.
Oni koji i holadnskoj i svim drugim poljoprivredama daju.
Ocekivati da Evropa odresi kesu i daje tek tako, bez i kakvih obaveza je prilicno naivno.
EL EN EL EN 22:19 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

dragan7557

.. Naravno u cilju što jevtinije prisvajanja onoga što je bilo društvena svojina a odlukom novopečene države postalo državna svojina.
..
Kada se tome doda najkriminalniji oblik privatizacije, dobija se slika uzroka kolapsa.
...
Potpuni kolaps srpskog managementa ima svoje uzroke u preobražaju svojinskih odnosa, čije posledice privreda Srbije trpi i danas, a trpeće ih još decenijama.

"Akumulacija neznanja" ...


To je to, sto ce siguran sam u buducnosti, verovatno nekoj daljoj,
biti ocenjeno realno i mnogo negativnije nego sto se sada cini.
Procesi jos traju, stecaji , restrukturiranje,
kao metode za zavrsetak svojinkse transformacije sa svim
negativnostima kao osnovnom obelezjima.

Jasno to nije epoha za uspesne prave menadzere,
koje je tebalo formirati iz rukovodece strukture
iz doba samopravljanja.

Ostaje pitanje ko je odgovoran za to,
kako utvrditi i da li je utopija pitati,
da li ce snositi posledice.

EL EN
deset_slukom deset_slukom 23:19 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

hoochie coochie man
Ko kasni sa oranjem?
Ja jos ne videh da je kasno oranje problem srpske poljoprivrde?

Ali sam ostalo, izgleda, pogodio? Ne bavim se poljoprivredom.
Poenta je da to loše radimo. Ali, još manje imamo potencijala za nešto drugo. Nije posao sklapati automobile, mada dobro zvuči, na prvi pogled. Ne vidim razliku izmedju toga i, recimo, uslužnog šivenja košulja, po narudžbi. U krajnjem, nije loše raditi ni to, ali se pitam - da li je to "motor razvoja"?
Posao bi bio da sami isprojektujemo automobil koji će zaprepastio svet, pa da ih pravimo milion komada godišnje. Pošto to ne umemo, hajde da, makar, ono što umemo - radimo kako valja.
Ne može me niko ubediti da se, kad se već nešto čeprka po nekim njivama, ne isplati uložiti dodatni napor, pa umesto tri tone nečega po hektaru, dobiti makar šest. Pa makar posle pravili brikete od kukuruza, i spaljivali ih u Obrenovcu.
dragan7557 dragan7557 23:25 28.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

EL EN:
Jasno to nije epoha za uspesne prave menadzere,
koje je tebalo formirati iz rukovodece strukture
iz doba samopravljanja.

Naravno, ali kao što vidiš i po ovom blogu nerazumevanje je imensno a svak ima neku svoju ideologiju uz prateću količinu provokacija poput HCM i drugih i povrh svega vrhunsko neznanje:

hoochie coochie man 22:13 28.11.2012 / *novo
Re: trash žvrljotina bez osnova

Trenutno su iz istog razloga u poseti Brazilu, akcija.



Pa da, znaci gde god da cacnes naleces na subvencionisane holandske proizvode.



Narvno u ovakvom managementu gluposti i prodaje magle:
E pa godspodo, ako hocete da budemo kao evropski seljaci dajte nam iz budzeta onoliko koliko


Kvazi znanja Holandija ima svega tri minorne subvencije za poljoprivredu koje nisu vredne ni spominjanja jer ne subvencionišu proizvodnju već razvoj Agro cluster-a, onda te muka spopadne od toliko potpunog neznanja!

Naravno u tonu:
Meni to odgovara, uzecu nekoliko hiljada evra godisnje na lepe oci, njima cu iskolovati decu, kupiti im kare ujednom pravcu i bog da me vidi.

samozadovoljnog Velikog Učitelja onda zaključuju kao u uvodu u Milanov post:
Evo DSS objavi proglas kako je Srbija ugrožena i uz sasluženje patrijarha zatraži da Srbija odustane od EU i spasi se, spasi nas i zadržimo Kosovo tako što ćemo tihovati, a patrijarh nam poruči“ da živimo svojim životom, teškim i mukotrpnim, kojim smo živeli 500 godina“ , naravno ne misleći na sebe i vladike koji vodžipove i imaju vile i dvorove.


Da ti se smuči dalje lupanje prazne slame pametnjakovića, koji ni od Beograda do Subotice nisu u stanju da stignu bez navigacije.

cerski
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:33 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Ali sam ostalo, izgleda, pogodio?

Ma nisi :)
Sto se tice setve sa tavana toga ima ali samo kod psenice i kod onih malih proizvodjaca kojih ionako nema na trzsitu vec to rade za svoje potrebe. Kod iole ozbiljnih proivodjaca psenice se na to ni ne pomislja.
Sto se ostalog tice nema setve sa tavana.
Uvozimo povrce, tacno je, ali ga i izvozimo, verujem da smo u tu u plusu.
Meso najcesce uvozimo ali to je skpocano sa izvozom kukuruza a ovo opet sa klasicnim politickim pitanjima (Vojvodina vs ostatak Srbije)
Sve je to malo zamrsenije.

Problem koji ja vidim je nesrazmera izmedju poljoprivrede i drugih grana privrede i da je to, sto nema industrije, sto je poljoprivreda i ovakva kakva je zastupljenija cak i efikasnija nego u drugim drzavama kada se stavi u odnos sa njihovim industrijama, da je to dakle, prepreka razvoju poljoprivrede.

Taj sklad, odnos izmedju industrije i poljoprivrede,mora da bude "motor", a kod nas je taj odnos narusen i to u korist poljoprivrede, (ako prihvatimo da je odnos kod razvijenih zemalja dobar odnos), i taj balans trerba uspostaviti.

Ne može me niko ubediti da se, kad se već nešto čeprka po nekim njivama, ne isplati uložiti dodatni napor, pa umesto tri tone nečega po hektaru, dobiti makar šest.

A kako to postici?
Nije to stvar malog napora nego para.
Mi imamo solidne sorte, znamo tehnologiju proizvodnje, ne mozemo tu traziti povecanje prinosa, vec se prinosi, u nasim uslovima, mogu povecavati prvenstveno povecavanjem upotebe djubriva i navodnjavanjem, a to kosta.
A mi nemamo para i tu se krug zatvara.

Sta nam se dogadja sada da pokusam da objasnim primerom

Ja npr proizvodim voce, sljivu, (ili paradajz svejedno) i umesto da moj komsija koji cak mozda i ima neko zaposlenje ali malu platicu, od mene kupi sljive, (ili paradajz) on posle posla zuri na svoje imanjce da sam sebi obezbedi sljiva ili paradajza i ja nemam kome da prodam.

Ako Srbija i to malo para bude usmeravala u poljoprivredu i on ce napustiti taj posao i precice u polj.proizvodjace.
Kome cemo onda nas dvojica prodavati?

Logika upucuje na izvoz.
Ali da bismo se nosili sa holandjanima na stranom trzistu nije dovoljno to malo para kojima je Srbija uspela da vrati mog komsiju u selo, i dalje ce onibiti jaci. Nismo sa to malo para uspeli da mupariramo vec smo samo napravili problem. I dalje iammo manje prinose od njega, i dalje skuplje proizvodimo a njega njegova drzava pomaze.

Ko ce da nam da jos para kad je komsija napustio firmu (nema industrije) pa drzava nema od koga da uzme da bi nama dala?

Zato smatram da komsiji treba povecati platu kako bi kupovao od mene a ne da se i on vraca u selo, da bude sto vise onih koji ce raditi u industriji kako bi drzava imala od koga da uzme da bi meni dala.

U ovoj situaciji ja, ma kako paradoksalno zvucalo, smatram da davanje subvencuija poljoprivredi steti i samoj poljoprivredi.
Da se ja pitam ja bih to ukinuo, a zauzvrat dobro zastitio domace trziste od strane proizvodnje.
Ko moze da izvozi bez subvencija, a ima takvih, on ce izvoziti, a novac kojise daje za subvencije usmerio u razvoj industrije.

Cerski, zar se ti ne pozdravi ? :)
A sta te tera da pises kad ocito ovo ne znas?

Ajd evo ti i ovo pa studiraj

Najveće evropske subvencije po hektaru imaju Holandija, Italija i Belgija i kreću se oko 400 evra ili nesto više. Najmanje subvencije imaju baltičke države, oko 100 evra. U Rumuniji subvencije iznose nešto više od 100 evra
deset_slukom deset_slukom 02:03 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

hoochie coochie man
Zato smatram da komsiji treba povecati platu kako bi kupovao od mene a ne da se i on vraca u selo, da bude sto vise onih koji ce raditi u industriji kako bi drzava imala od koga da uzme da bi meni dala.

Ako ćemo pravo, država ne treba da mu poveća platu, nego da ga stimuliše da napravi sušaru za te tvoje šljive. Ako ima para. A nema, jer se ne izvozi.

Nego mi je simpatičan sistem koji si smislio za sebe...

Dakle, kažeš da ima takvih kojima se isplati da izvoze, ali bi ti radije da te država zaštiti uvoznim barijerama, da pomalo raduckaš, komšiji prodaješ šljive, pa da te bog vidi.
milisav68 milisav68 09:48 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

deset_slukom

Ako ćemo pravo, država ne treba da mu poveća platu, nego da ga stimuliše da napravi sušaru za te tvoje šljive. Ako ima para. A nema, jer se ne izvozi.

Država će da poveća platu tako, što će da smanji porez na rad (i zaradu proporcijalno), da ukine neke nebulozne parafiskalne namete, i da olakša poslovanje privredi.

Sušara nije poljoprivreda nego industrija.
Nego mi je simpatičan sistem koji si smislio za sebe...

Dakle, kažeš da ima takvih kojima se isplati da izvoze, ali bi ti radije da te država zaštiti uvoznim barijerama, da pomalo raduckaš, komšiji prodaješ šljive, pa da te bog vidi.

Sve ti se pomešalo.
Izvozom se ne bave poljoprivrednici, već trgovci.

A država treba da zaštiti carinom domaću proizvodnju taman toliko, koliko je ovi subvencionišu.
dragan7557 dragan7557 10:36 29.11.2012

Re: Hiljade € u svoj džep, a ostali?

hoochie coochie man
Laku noć HCM!


Da si se toga ranije setio pametnije bi ti bilo

Pa i tebi da prvo informišeš koje to subvencije holandska država tako "širokogrudo" daje poljoprivrednicima a o čemu ti ne samo da nemaš pojma već kao što sam rekao dezinformišeš ostatak blogera ovim halakanjem.

Dakle evo ih tih subvencije o kojima ti u svom neznanju sanjaš:

1. Garantstelling landbouw starters in landbouw
2. Inventerventieregeling graan, zuivel en vlees(subsidie-interventie-zuivel-vlees)
3. Bedrijfstoeslag(subsidie/bedrifstoeslaag-agrariers)
4. Investeringen in millieuvriendelijke maatregelen.
5. Tegenmoetkoming brede weersverzekering (subsidie/millieuvriendelijke-maatregelen). Adresa je: www.antwoordvoorbedrijven.nl/subsidies/agrosector/landbouw

Izvoli plati nekom da ti prevede šta ovde piše kako bi shvatio činjenicu do koje mere skandalozno dezinformišeš blogo-javnost.

Dalje Holandija je za 2010 iz kase EU dobila na ime subvencija poljoprivrede sumu od:
€ 1.000.000.000,
što je u odnosu na sumu koju Holandija uplaćuje u EU bukvalno kap u okeanu, cifra za 2011 još je u obračunu, toliko brzo radi birokratija EU!

Nijedna od ovih 5 subvencija nije krčag sa dukatima kako ti to u snovima zamišljaš, ali je razumna i razložna pomoć poljoprivrednicima kojim je zbilja potrebna.

Ono što je za Srbiju i njenu poljoprivredu interesantno, je subvencija broj jedan(1.), kojom je regulisana pomoć države, u vidu garancije, seljacima početnicima a koja se sastoji od davanja državnih garancija onom ko započne seljačko preduzeće, svaki individualni seljak u Holandiji ima fiskalno-pravno gledano status preduzeća.

Ova vrsta(stav 1.) garancije(kod banaka za dobijanje startnog kapitala) bi u Srbiji pomogla da srpsku zemlju ne kupuju tajkuni i šeici već mladi ljudi koji hoće da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, iza kojih početnika bi sa garancijama stala država, i tako seljačko zanimanje učinila privlačnim za mlade koji sa njih hoće da se bave.

Iz tvojih odgovora poput ovoga:
Meni to odgovara, uzecu nekoliko hiljada evra godisnje na lepe oci, njima cu iskolovati decu, kupiti im kare ujednom pravcu i bog da me vidi.

se vidi ucenjivački mentalitet i zla namera pojedinca da svaku vodu okrene na svoj mlin a drugima kako bude?!

Recimo nije ti palo na pamet providnost ove kalkulacije, da je ostataku društva čiju si decu već školovao, i za to već uzeo nekoliko hiljada evra na lepe oči, shvatilo da im deci nisi ni školovao a pare uzeo (pokazuju rezultati), jer da si ih dobro školovao bili bi uspešniji! Vidiš ja sam sit takvih učitelja, sit i presit, i jedva čekam dan kada će vam školovanje za nekoliko hiljada evra i bog te video, biti zabranjeno, kao i zanimanja vidovitih vračara.

Naravno odmah vidiš novu priliku da uzmeš par hiljada evra za novo "školovanje" i "izškoluješ" još jednom već pogrešno školovane, i tako naplatiš još jednom svoje umeće u "školovanju," i bog te video, para ko salate, budale plaćaju beskorisne diplome!

Da tako i politikanti imaju spreman plan za uzimanje svaku put po nekoliko hiljada evra(kod njih su milioni u pitanju, valjda zbog veće produktivnosti od tebe) za svoje politikatstvo, i onda bog da te vidi meni super(!), a što društvo propada ko ga jebe kad je glupo i veruje meni i sličnima?!

E sad ja se nadam da će društvo shvatiti da sa takvim mentalitetom ne samo da nema napretka već definitivno nema ni opstanka.

cerski
dragan7557 dragan7557 10:49 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

milisav:
Sušara nije poljoprivreda nego industrija.

Dakle, po tebi milisave svako srpsko domaćinstvo u voćarskim krajevima koje ima sušaru za šljive industrija!? Aferim bre!

Izvozom se ne bave poljoprivrednici, već trgovci.


Da se izvozom bave izvoznici nije ti palo na pamet?
Sve ti se pomešalo.

Vala jes, i to što ka'eš!

cerski
dragan7557 dragan7557 11:05 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

HCM:
Ja npr proizvodim voce, sljivu,

Pa kao onda školuješ tuđu decu?

Ugred po sveznajućem milisavu ti ako sušiš šljive za magnata izvoza suvih šljiva u Rusiju, Velju Ilića, onda spadaš u industrijalce:
milisav68:
Sušara nije poljoprivreda nego industrija.



cerski
dragan7557 dragan7557 11:10 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

milisav:
nebulozne parafiskalne namete,


Eneee, milisave znaš li ti uopšte šta označava pojam parafiskalitet?

Mislim ono nebuloze je čist serpski al' ovo parafiskalno nekako mi se pričinjava stravično tajanstveno!

cerski
dragan7557 dragan7557 11:54 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

hcm:
A sta te tera da pises kad ocito ovo ne znas?

Ajd evo ti i ovo pa studiraj

Najveće evropske subvencije po hektaru imaju Holandija, Italija i Belgija i kreću se oko 400 evra ili nesto više. Najmanje subvencije imaju baltičke države, oko 100 evra. U Rumuniji subvencije iznose nešto više od 100 evra

NCM:
Meni to odgovara, uzecu nekoliko hiljada evra godisnje na lepe oci, njima cu iskolovati decu, kupiti im kare ujednom pravcu i bog da me vidi.

I tako ćeš da uzmeš pare učeći decu netačnim podatcima!?

Evo da postavim tačne da ne bude zabune(ja decu ne učim) ali mrzim frljačenje pameću osobito nepostojećom:

Subvencije nekoliko na tom planu vodećih država EU

2008

Direct Aid(per hectar):

Belgija € 408
Danska € 365
Grčka € 590
Holandija € 415

Pilar 2 (per hectar)

Belgija € 47
Danska € 48
Grčka € 114
Holandija € 38

Ukupno Direct Aid plus Pilar 2

Belgija € 454
Danska € 414
Grčka € 704 (!?)
Holandija € 455


2013

planirano Direct Aid:


Belgija € 447
Danska € 394
Grčka € 544
Holandija € 469

Pilar 2.

Belgija € 57
Danska € 40
Grčka € 165
Holandija € 54

Ukupno Direct Aid + Pilar 2 2013:

Belgija € 504
Danska € 434
Grčka € 709
Holandija € 529

Izvor CAP: Common Agricultural Policy


Vidiš HCM tako podatci izgledaju kod nekog ko ne uči tuđu decu zaradi par hiljada evra i bog te video! Ove splačine što si publikovao pokazuju još daleko veće konkretno, od pred-postavljenog neznanja.

cerski

p.s. nema potrebe za odgovor! Da je ova tabela sasvim nešto drugo od učiteljske trash-ine koju si naveo, ikojoj ćeš za nekoliko hiljada evra da učiš decu je valda vidljivo, kao i činjenica ko ovde očito ne zna, ko arogantno i bahato prosipa kvazi znanje, i ko treba da studira:
Cerski, zar se ti ne pozdravi ? :)
A sta te tera da pises kad ocito ovo ne znas?

Ajd evo ti i ovo pa studiraj

Najveće evropske subvencije po hektaru imaju Holandija, Italija i Belgija i kreću se oko 400 evra ili nesto više. Najmanje subvencije imaju baltičke države, oko 100 evra. U Rumuniji subvencije iznose nešto više od 100 evra


Da nisi čak u stanju ni tačne osnovne podatke da preneseš ispravno je gornjim pokazano na vrlo jasan način, pa za daljom diskusijom nema potrebe.

Narvno ako se uzme u obzir:

HCM:
To je cerski, budalastina, ne samo zato sto si podatke "malo" nabildovao, sve i da su tacni opet je to budalstina.

pa stavi u odnos sa nenebildovanim tvojim podatcima ove vrste siromaštva, koje ja nazivam frljanjem podatcima:
Ajd evo ti i ovo pa studiraj

Najveće evropske subvencije po hektaru imaju Holandija, Italija i Belgija i kreću se oko 400 evra ili nesto više. Najmanje subvencije imaju baltičke države, oko 100 evra. U Rumuniji subvencije iznose nešto više od 100 evra

deset_slukom deset_slukom 12:04 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Sve ti se pomešalo.
Izvozom se ne bave poljoprivrednici, već trgovci.

A država treba da zaštiti carinom domaću proizvodnju taman toliko, koliko je ovi subvencionišu.

Izvozom se bavi onaj ko u inostranstvu nađe kupca za neku robu. To može da radi svako, pa i poljoprivrednik.
Ako država ostavi barijere za tuđu robu, oni će uvesti iste za našu. Nije teško pogodizi ko će stradati.
Da se dotaknem prave teme ovog bloga - naši poljoprivrednici (a bogme i svi ostali) bi najradije poslušali patrijarha, pa da i sledećih petsto godina poživimo ne menjajući ništa. Da raduckamo koliko se mora, dobri ljudi (zapad) da nam povremeno daju neku milostinju, mi da se za nju zahvaljujemo Rusiji...
dragan7557 dragan7557 12:26 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Da ne bi bilo zabune šta se subvencira evo i tih informacija:

Key Data on the CAP
First Pilar (€ million)

Export Subsidies in € million

2008 Expenditure


Careals 10
Sugar and isoglucose - 501
Fruit and Vegetables - 19
Products in Wine-Growing Sctor -15
Milk and Milk Products - 29
Bief and Veal - 33
Pigment, Eggs, Poultry and Beekeeping - 201

Processed Agricultural Products - 118

Total: 926

Source: European Commission, 2009. Anenexes to the Commision Staff Workig Document Accompanying the 2nd Financial Report from the Commission to the European Parliament and the Council on European Agricultural Guarantee Fund - 2008 Financial Year.

Boldovanje je moje, za naznaku najvećih stavki u ekspornim subvencijama, koliko na šećeru profitiraju i čije su srpske šećerane od € 3 valjda nije potrebno pisati.

cerski

p.s. da se ovo znatno razlikuje od načina učenja dece, uzimanja par hiljada evra i bog te video, je takođe jasno.
dragan7557 dragan7557 13:31 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Naravno ove gore iznešene tabele ne govore koja država najviše profitira od EU nakardnih subvencija poljoprivrede:

Evo i vodećih država, koje kad masla ima, se i po guzici mažu, naravno na račun drugih, da Holandija ne spada u to vidi se iz priložene tabele:

EU - 15

Subsidies per member state in 2013 in (€ million)



France - 9800
Germany - 7240
Spain - 6424
Italy - 5811
Sweden -4737
UK- 4737
Greece - 2888

Netherlands - 1001
Belgium - 693


EU - 12

Poland - 4896
Romania - 2620
Hungary - 1904

Source: Council of European Union, 2009. Council Regulation No. 73/2009. European Commission, 2009. EU Budget 2008. Financial Report European Commission, 2009. Annexes to Commission Staff Working Document Accompanying the 2nd Finncial Report from the Commission to the European Prliament and the Council on the European Agricultural Guarantee Fund-2008 Financial Year: SEC(2009) 1368 Prt II.European Commission, 2009. Commission Dicision Fixing the Annual Breakdown per Member State of the Amount Referred to in Article 69(2a) of Council Regulation (EC) No 1698/2005 Concerning Support to Rural Developement and Amending Commission Decesion 2006/636/EC: 2009/545/EC

Iz čega se jasno vidi da Holandska poljoprivreda niti je dobitnik niti od EU ima neke posebne vajde kao što to HCM žustro i posebno neobavešteno ovde iznosi!

E sad HCM da ti preporučim istom merom:
Cerski, zar se ti ne pozdravi ? :)
A sta te tera da pises kad ocito ovo ne znas?

Ajd evo ti i ovo pa studiraj

Najveće evropske subvencije po hektaru imaju Holandija, Italija i Belgija i kreću se oko 400 evra ili nesto više. Najmanje subvencije imaju baltičke države, oko 100 evra. U Rumuniji subvencije iznose nešto više od 100 evra

A ko apsolutno nema pojma o čemu žvrlja i čemu hoće da uči decu, drpi nekoliko hiljada evra i bog te video, prosudi sam!

Naravno u tvom "Stručnom" traktatisimus-u o "subvencionom znanju" nema ni jedne države koju si trebao da spomeniš, naprotiv one koje si spomenuo osim Italije ne dobijaju skoro ništa, osobito Belgija i Holandija! Aferim, bre, HCM na pokazanom......?

cerski
milisav68 milisav68 14:39 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

deset_slukom

Izvozom se bavi onaj ko u inostranstvu nađe kupca za neku robu. To može da radi svako, pa i poljoprivrednik.

Pa može, naročito ako se preziva Kostić, pa još organizuje blokadu puteva jer su mu male subvencije....pusti to...
Raspitaj se šta ti sve treba za izvoz poloprivrednih proizvoda i koliko vremena se čeka na dozvolu (ako si običan smrtnik).
Ako država ostavi barijere za tuđu robu, oni će uvesti iste za našu. Nije teško pogodizi ko će stradati.

Nije, samo stradaćemo ovako ili onako.
Oni svoje barijere postavljaju uslovima a ne carinom....mislim, znam ja da oni žele mir u svetu i da nema gladnih....
Da se dotaknem prave teme ovog bloga - naši poljoprivrednici (a bogme i svi ostali) bi najradije poslušali patrijarha, pa da i sledećih petsto godina poživimo ne menjajući ništa. Da raduckamo koliko se mora, dobri ljudi (zapad) da nam povremeno daju neku milostinju, mi da se za nju zahvaljujemo Rusiji...

Ma da, to je nova fora koju dosad nije koristio niko....mislim, to da se radi kolko može, a da se uzima koliko treba....a da se ne pita odakle....

Jedina je razlika što su jedni politički komesari obukli mantije i što im je tema zamlaćivanja - Kosovo, a drugi Armani odela i tema im je EU.

Prvi iskopavaju Dražu, a drugi paradu...
deset_slukom deset_slukom 14:58 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Pa može, naročito ako se preziva Kostić, pa još organizuje blokadu puteva jer su mu male subvencije....pusti to...
Raspitaj se šta ti sve treba za izvoz poloprivrednih proizvoda i koliko vremena se čeka na dozvolu (ako si običan smrtnik).

Zar ne pričamo sve vreme o tome, šta treba da uradimo, pa da budemo konkurentniji na tržištu? Ne treba ja ništa da se raspitujem o tome kako je kod nas sve naopako postavljeno. Ali rešenje za to nisu uvozne carine, nego sređivanje stanja u sopstvenom dvorištu.
milisav68 milisav68 15:13 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

dragan7557

Dakle, po tebi milisave svako srpsko domaćinstvo u voćarskim krajevima koje ima sušaru za šljive industrija!? Aferim bre!

To što oni suše voće za sebe je jedno, a za prodaju moraju da registruju firmu i da naprave posebne objekte za tu namenu što već spada u industriju prerade hrane.
Da se izvozom bave izvoznici nije ti palo na pamet?


A oni spadaju u poljoprivredu ili trgovinu?
Eneee, milisave znaš li ti uopšte šta označava pojam parafiskalitet?

Znam, prihod organizacija socijalnog osiguranja, stim što sam ja tu mislio i na raznorazne takse, a nisam napisao....
milisav68 milisav68 15:30 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

deset_slukom

Zar ne pričamo sve vreme o tome, šta treba da uradimo, pa da budemo konkurentniji na tržištu? Ne treba ja ništa da se raspitujem o tome kako je kod nas sve naopako postavljeno. Ali rešenje za to nisu uvozne carine, nego sređivanje stanja u sopstvenom dvorištu.

Sredjivanje stanja nije subvencija poljoprivredi, a svaka zemlja EU na neki način štiti svoje proizvodjače, ne mora to da bude klasična carina, već recimo količina šećera u voću, a ti moli boga da bude dovoljno sunčanih dana.....a sećaš krivih i pravih krastavaca.
deset_slukom deset_slukom 16:55 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

milisav68
Sredjivanje stanja nije subvencija poljoprivredi


Mnogo si, brate, površan. I formalista. Da li je neko registrovan, da li ima tezgu, ovo - ono...
Sredimo stanje, bude izvoza, bude novaca, bude i subvencija. Razumeš?
milisav68 milisav68 17:34 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

deset_slukom

Mnogo si, brate, površan. I formalista. Da li je neko registrovan, da li ima tezgu, ovo - ono...
Sredimo stanje, bude izvoza, bude novaca, bude i subvencija. Razumeš?

Ma ne radm ja to zbog sebe, nego zbog preduzetje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:07 29.11.2012

Re: Hiljade € u svoj džep, a ostali?

Izvoli plati nekom da ti prevede

Ne pada mi na pamet.
Ako hoces da pricas sa mnom pricaj na srpskom.
svaki individualni seljak u Holandiji ima fiskalno-pravno gledano status preduzeća.


Nesto slicno je i kod nas, raspitaj se pa pricaj o poljoprivredi.
se vidi ucenjivački mentalitet i zla namera pojedinca da svaku vodu okrene na svoj mlin a drugima kako bude?!


To kazes meni koji se zalazem za ukidanje subvencija za delatnost kojom se bavim?
Nista ti ne razumes.
vako srpsko domaćinstvo u voćarskim krajevima koje ima sušaru za šljive


Cerski ne lupetaj vise zivota ti
Te susare na koje ti mislis su postale tolika retkost da ja, koji se bavim vocem, koji zivim u kraju gde ima voca i gde je svako domacinstvo nekada imalo tu suraru, ne znam NI JEDNU da je aktivna.
Lupas nesto o poljoprivredi a u vidu imas selo iz prve polovine XX veka.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:15 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Ako ćemo pravo, država ne treba da mu poveća platu, nego da ga stimuliše da napravi sušaru za te tvoje šljive. Ako ima para. A nema, jer se ne izvozi.


Rece ti Milisav ali evo da ti preciziram.
Drzava treba, umesto da od privrednika uzme da bi dala onima sto blokiraju puteve ako im se ne da, da to ostavi privrednicima tako sto ce samnjiti zahvatanja, pa ce tako vise njih odluciti da otvaraju radnje, preduzeca, pa ce moj komsija raditi kod nekog od njih i ja cu mu prodavati sljive.
Nije problem srpske poljoprivrede nedostatak preradjivackih kapaciteta za preradu voca, naprotiv, vec je proiblem sto se sav visak radne snage, a ima je onoliko, potstice da se bavi poljoprivredom.

Tako poljoprivreda postaje socijalni amortizer a od toga srece nema.
ali bi ti radije da te država zaštiti uvoznim barijerama, da pomalo raduckaš, komšiji prodaješ šljive, pa da te bog vidi.

To idi prvo objasni EU jer je razlog za jedno od njihovih najvecih sukobljavanja upravo teznja pojedinih clanica, Francuske narocito, da zastiti svoje trziste i to bas u oblasti poljoprivrede.
A ti bi Srbiju sirom otvorio.
Tako mali Perica zamislja trziste.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:24 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Ako država ostavi barijere za tuđu robu, oni će uvesti iste za našu. Nije teško pogodizi ko će stradati.


Nasa je vec po barijerom jer je nekonkurenta.
Otvaranjem trzista ona postaje nekoknurentna i na domnacem trzistu.
I sta ce se onda desiti?
Propasce srpski selajci i srpska poljoprivreda, zemlju ce pokupovati stranci (jer je trziste otvoreno) i tu je kraj.
A ti i Cerski se trudite da pomognete srpskoj poljoprivredi.
Nemojte vise molim vas.
deset_slukom deset_slukom 21:35 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Drzava treba, umesto da od privrednika uzme da bi dala onima sto blokiraju puteve ako im se ne da, da to ostavi privrednicima tako sto ce samnjiti zahvatanja, pa ce tako vise njih odluciti da otvaraju radnje, preduzeca


Zaboga... po tebi poljoprivreda guši privredu? A skupa, korumpirana država ti ništa ne smeta? Pa se ti velikodušno odričeš subvencija, samo da bi te država zaštitila od konkurencije, a za dobrobit razvoja industrije. Nadam se da nećeš osvanuti u nekoj budućoj vladi.
Zapravo, ti polaziš od toga da je naša industrija naprednija, konkurentnija na tržištu i da tu leži veći potencijal, koji treba iskoristiti.
Što neko reče - ni fen ne umemo da napravimo.
Neće našu privredu vozdignuti to nešto novaca od subvencija, nego stvaranje povoljnog ambijenta za rad. To već i vrapci cvrkuću, samo do političara još nije doprlo.
Ono o čemu bih ja razmislio je - šta i kako subvencionisati. Recimo, izgradnju sistema za navodnjavanje. Ili, veći prinos - veća subvencija. Možda nije primenljivo, ali uvek ima načina da se novac korisnije upotrebi.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:52 29.11.2012

Re: trash žvrljotina bez osnova

Zaboga... po tebi poljoprivreda guši privredu?


Ne, nego ti ne razumes.
Evo Karagaca zabranjuje da se prica o poljoprivredi pa samo kratko.
Drzava gusi i jedno i drugo...

Što neko reče - ni fen ne umemo da napravimo.


Pa nam tako glupima ostaje samo da se bavimo poljoprivredom?
Sebe tu ne svrstavas, uveren sam.
Zato si i shvatio sve prednosti apsolutnog otvaranja srpskog trzista.
milivoje_bg milivoje_bg 18:56 26.11.2012

Умало потписах !

Да нисам заборавио, ишао бих у суботу да потпишем проглас ДСС-а.
Ретко озбиљно промишљање ситуације !
kasper78 kasper78 19:03 26.11.2012

Dačić, DSS i patrijarh o Kosovu i EU

Јевропи

Теби да певам — теби, тиранко!
А дух ми мори отров и гнев;
Увреда твојих жаоци јетки
Потпаљују ми племенит спев.
Милионима народи пиште,
Милион груди просипа крв —
Милионима пале кућиште,
Милион људи гмиже к'о црв.
И милиони долазе смерно
Јевропи гордој на холи суд:
Не може више, раја не може
Сносити јарам, мучити труд!
Тиран нас гази, срамоти жене,
Усева наших отима плод.
Пресуди, смерна, да л' живот може
У таквом игу несрећни род?...
Изгинућемо!...
„Па изгините!”
Подсмеха твога горди је збор.
„И гинућемо, гинути славно —
Ил' мачем пресећ Гордијев чвор!
Изгинућемо — али слободни,
Јер Србин неће да буде роб!
Тамо далеко, на светом гробљу,
Потражићемо живот ил' гроб!”
petronijevic001 petronijevic001 22:53 26.11.2012

Re:

ДСС је сачинио један рационалан проглас.Србија није нека толико специфична држава да се може понашати различито од других држава које имају сличан проблем.

Србија није једина држава на свету која је изгубила фактички суверенитет на делу своје територије.Врло сличну позицију имају Кина, Кипар,Грузија, Молдавија, Азербејџан, Сомалија, Мароко.Све су то прилично различите државе које имају врло мало заједничког.СВе те различите државе се на истоветан начин односе према проблему сецесије.
Ту принцип тзв."признавања реалности" не значи ништа, Тајван је већ 60 и нешто година потпуно самосталан од НР Кине, а врло је мала вероватноћа да ће скорије постати део НР Кине, па Кини не пада на памет да га призна.Но, неко ће рећи да је Кина велика земља али на истоветан начин се понашају Кипар и Грузија који баш нису неке огромне државе.

ОВде се једино од Србије тражи да постепено, прво прећутно а касније изричито призна сецесију дела своје територије.

Нисам чуо било какво озбиљно размишљање шта даље када једном Србија уђе у ту фамозну ЕУ, наравно пошто призна сецесију Косова.ВИдим да и чланице ЕУ имају парламенте, изборе, владе , кризе па чак и проблем сецесије.Значи да чланство у ЕУ не доноси никакав имунитет од тих појава, те да се политика и живот настављају и после чланства у ЕУ.Код нас се политика већине странака, аналитичара, медија завршава постепеним признавањем сецесије Косова и (мало вероватним)чланством у ЕУ.

На основу чега Србија која прећутно или изричито призна сецесију Косова, може оспорити право сецесије Војводини, Санџаку, Прешеву?Како то да се Шпанија , Русија, Словачка и друге државе које не признају сецесију КОсова, боје репризе Косова у свом дворишту, а једино се латентни и отворени заговорници Тачи-Харадинај Републике у БЕограду не боје репризе КОсова у самој Србији.Зар није много вероватнија реприза сецесије Косова у самој Србији него у Шпанији или Румунији?КО ће СРбији гарантовати да неће за неколико година признавати и Војводину, Санџак,итд?

Зашто (скоро) нико не размишља о сценарију , да Србија на крају призна сецесију Косова а да не добије фамозно чланство у ЕУ, зар то није реално?
У дипломатији се често лаже и много обећава, није ваљда да су челници Србије толико паметни да већ сада читају мисли евробирократа и да могу да предвиде да ли ће 202х године Србија постати члан ЕУ.
deset_slukom deset_slukom 12:32 27.11.2012

Re:

petronijevic001
сецесију Косова

Ovaj izraz delimično odgovara onome što se desilo na Kosovu, ali je sasvim neprecizan kada u istu ravan staviš moguću secesiju Vojvodine, Sandžaka, Preševa.
Koliko se sećam, Kosovo se nije odvojilo referendumom ili nečim sličnim, nego su se tu motale neke vojske, bilo je puno dima...
Teško mi je da zamislim da se nešto slično ponovi u spomenutim krajevima, iz najrazličitijih razloga.
Tako da mi se čini kako je dovođenje u vezu ovih događaja, pa i problema secesije u drugim zemljama Evrope, sasvim nategnuto.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana