гост петком

Черевићан RSS / 08.02.2008. u 10:35

SLIKA.jpg 

 

 

 

„Odlučio sam: tokom narednog meseca neću više sedeti na krovu i razmišljati da li da skočim, nego ću se zaista ubiti. Ali, neću otići s ovog sveta a da pre toga ne saznam kako izgleda jebati se s nekim.“

  

Dnevnički zapis iz 1983. godine nevinog šesnaestogodišnjeg Kurta Kobejna (1967-1999)depresivnog bolesnika, kasnije heroinskog ovisnika, buduće grandž ikone devedesetih i lidera planetarno popularnog sastava Nirvana u kojem donosi odluku da seksualno napastvuje punoletnu mentalno zaostalu devojku zbog čega je zamalo izbačen iz srednje škole Vedervoks u Aberdinu, država Vošington

  

„Zapravo, ceo album Nevermind, zvučao je kao dugačak spisak mnogih stvari do kojih im nije stalo. Naravno, rokenrol ima dugu i ponosnu istoriju pesama posvećenih silaznoj životnoj putanji, ali sa Nirvanom je prvi put zabeleženo da ova vrsta pank muzike istovremeno izbaci i najprodavaniji album i najslušaniji singl. ... Ako je biti gubitnik moglo da postane cool – i ako je Nirvana mogla da proda 10.000.000 primeraka albuma Nevermind, da proda zbirku demo-snimaka i B-strana pod imenom Incesticid u zlatnom tiražu, i gleda kako joj treći album, In utero (prvobitnog naslova „Mrzim sebe i želim da se ubijem“ – prim. N.S.), zauzima prvo mesto na top listama odmah po izdavanju – onda je bilo jasno da se kultura depresije duboko usadila u meinstream... Svako ko je doživeo ozbiljnu depresiju ima svoju tužnu, groznu priču da ispriča, sopstvenu muku da preživi. Na nesreću Kurt Kobejn nikada neće stići dotle. Svakoga dana zahvaljujem se Bogu što sam ja u tome uspela.“

  

Elizabet Vercel (Elizabeth Wurtzel) spisateljica sa Harvarda, autor svetskog bestselera „Prozak nacija – Mladi i depresivni u Americi“ (Prozac Nation) ličnih memoara o depresiji publikovanih 1994. prema kojima je snimljen istoimeni film sa Kristinom Riči i Džesikom Lang u glavnim ulogama

  

NEVERMIND (9/x)

 

Nirvana, Geffen records (1991)

  

Kada se moj dobri i voljeni tata Filip ubio, majka se osetila izneverenom.

  

Sećam se, posle prvog šoka, kada smo ga pronašli obešenog o opasač privezan za cev odvoda -  od stana iznad nas, koja je izlazila iz plafona našeg kupatila – Helena nije ni suzu pustila. Nikad. Ni na bdenju, ni na Novom groblju na sahrani, niti na četrdesetodnevnom pomenu kada se familija ponovo iskupila – zaista nikad, nikad posle toga. Negde duboko iznutra mama je mrzela tu „njegovu sebičnu“ poslednju odluku koju je doneo i „ostavio nas same na ovom svijetu“. Nikako nije želela da razume njegovu slabost, ali Filip, obe smo to vrlo dobro znale, bio je zaista teško bolestan. Još od puberteta patio je od kliničke depresije ali je godinama uspešno lečio svoje depresivne epizode i psihičke poremećaje putem psiho-terapije i uz pomoć lekova koje mu je propisivala teta Katarina, lekar psihijatar, kasnije najbolja mamina prijateljica, sve do najveće krize u koju je bio zapao – koja se okončala tragično po naše živote. Depresija nije smrtonosna ali Filip je nažalost pripadao onoj suicidalnoj grupi od 15 %  depresivnih bolesnika koji naposletku dignu ruku na sebe.

  

Dobro se sećam, te sedmice u novembru, kada se Filip obesio, na MTV-ju se pojavila „Smells like teen spirit“ najpoznatija pesma Kurt Kobejna (Kurt Cobain) koju je napisao posle bolnog raskida sa svojom velikom ljubavi Tobi Vejl a prema grafitu njene prijateljice Hane Ketlin koja je posprdno na zidu njihove sobe ispisala „Kurt miriše na Tin Spirit“, parfem svoje tadašnje ljubavi sugerišući da se seksao s njom. 

  

Mislim, Filipu nisu kao Kobejnu kada je bio dete odlučili da prepišu lek Ritalin jer je patio od hiperaktivnosti (ADHD), niti je komšijinu mačku zatvorio živu u dimnjak kuće svojih roditelja i smejao se naglas kada je umrla i usmrdela celu kuću, niti je mrzeo svoje razvedene roditelje i svoju majku smatrao kurvom, niti su ga fascinirale odvratne stvari poput fotografija bolesnih vagina iz medicinskih časopisa, niti je bio opsednut fliper-bebama, decom koja se rode bez ruku, niti je pisao drske glupačke grafite poput „Bog je peder“ ili „Abortiraj Hrista“, slikao vanzemaljce i izdeformisane fetuse, niti se drogirao pušeći marihuanu, konzumirajući LSD, ekstazi, heroin, ništa od toga. Ali je, baš poput lidera Nirvane, uprkos ogromnoj ljubavi koju je osećao prema supruzi i detetu, i uprkos velikoj podršci moje majke i porodice koja je prolazila kroz pakao i mrak njegovih depresivnih epizoda, iz nekog razloga beskrajno mrzeo sebe i doneo odluku kakvu je doneo.

  

Prema običaju u domu ožalošćenih po „odlasku“ pokojnika utihne sva muzika, ugasi se televizor, mesecima čak vlada sućutna tišina i tihi razgovori o životu upokojenog ali ja u svojoj sobi nisam gasila radio i tv prijemnik. Zbog te „nove muzike“. Zbog Nirvane. Zbog sebe. Zbog Filipa.

   

Mama je, iako shrvana od tuge, vrlo brzo skinula crninu. „Nije ju zaslužio“ – govorila je prijateljicama i susedama koje su tih dana svraćale na kafu i razgovor.

  

Filip je bio slikar, voleo je rok muziku i najčešće se družio sa muzičarima. „Muzika je slika duše“ – čitao mi je sa jedne od svojih omiljenih ploča. Bila sam još uvek klinka kad nas je odveo na oproštajni koncert njegove najdraže grupe Smak na košarkaškom terenu „Crvene Zvezde“. Beše to osamdeset i prve, otprilike u isto vreme kada je Kobejn snimio svoj jezivi film „Kurt počinjava krvavo samoubistvo“ u kojem se pred kamerom super 8 pretvara da seče žile ivicom napola presečene konzerve.Te večeri posle koncerta na Kalemegdanu plakao je, kao i mnogi od 7000 ljudi u publici, baš kao malo dete. „Dobro, pa nije Smak sveta“ – mama ga je tešila u šali.

  Voleo je slika, da ćuti, duboko razmišlja i dugo puši cigarete.

On me naučio da crtam. Da maštam. Da razmišljam.

  

Nikada mi nije kupio poklon. Majka je bila zadužena za „ih, te stvari“. Kao dete mrzela sam ga zbog toga ali kasnije kada sam upoznala i shvatila jedan veći deo ličnosti moga oca – nisam mu zamerila. Na protiv, još više sam ga zavolela zbog toga. Vikendom smo za lepog vremena išli u šetnje na Kališ, na klupici u parku sedela sam mu na ramenima dok je majka šetala sa Katarinom, i posmatrala dok je u blok broj 5 polagano izvlačio jednu dugu zagonetnu neprekidnu liniju...

  

Onda bih pogađala šta crta i uvek je iznalazio načine da me iznenadi.  Maštom.

  

Kuca na njegovom crtežu je naposletku kada bi se linija zatvorila nepogrešivo na čudan način postajala mačka, zeka patka a miš slon.

  

„Filipe, ne zamajavaj nam dijete Filipe“ – brinula se majka. „Pusti bar jednom da pogodi šta to škrabaš.“ Ali nikada to nije učinio.

  

Sećam se, zalepio je na drveni okvir mog krevetića nečiji crtež o dvostrukom kodiranju iz knjige Čarlsa Dženksa na kojem su bili istovremeno prikazani i zeko i patka. Učio me kako neki vide jedno a drugi opet drugo ali da „mi“ moramo da vidimo oboje, da bi što bolje razumeli svet koji čine svi koji gledaju i tumače, i oni prvi i drugi i treći. Hteo je da mu kći razume tog simpatičnog hemafrodita, „čika-tetu Zeko-Patku“.

  

Krišom mi je pokazivao i objašnjavao svoja platna, pošto mama nije volela njegove slike, a njega je opet volela mnogo, više nego sebe – i to mi je oduvek bilo čudno. Pričao mi je kako ju je na jedvite jade zadržao u Beogradu, koji nije volela, niti Beograd nju. Na njegovom platnu  „Ljubavnici“ na kojem je sredinom sedamdesetih naslikana Helena, moja prelepa mati kao devojka i on sićušan, izveštačen i nakazan zagledan u lavirint koji je predstavljao njeno, za njega „misteriozno“, srce - pomešao je sa uljanim bojama i svoju spermu (što su činili mnogi slikari, mnogo kasnije čak i Kurt Kobejn u svojoj slikarskoj fazi).  Na taj način, tvrdio je, ja imam na desetine polu-braće i polu-sestara kojima je on i otac i mati. Vremenom, sva platna i grafike na koje sam nailazila, posmatrala i tumačila, postale su ako ne moja braća i sestre onda sigurno moji bliski rođaci.

   

Otprilike tri meseca posle sahrane, bila je nedelja, dobro se sećam, ćutke smo ručali „bakin objed“ - mlince i pohovanu piletinu - jelo koje ju je njena majka naučila da sprema.

 

-          Sutra odlazim. Dogovorila sam. Dala sam otkaz i oprostila sam se sa prijateljima i koleginicama.

-          Lepo, baš lepo. – zajedljivo sam prokomentarisala. Bilo mi je krivo.

-          Više te neću siliti. Ako ideš, lijepo završi ručak i kreni da se pakuješ. Ako ostaješ, tu ti je stan, režije su plaćene, snalazi se sama, ne zanima me...

-          Ali bilo bi ti bolje da me poslušaš i ideš sa mnom. Ja sam ti majka. – ipak je dodala.

 

 

 

-          Mama, rekla sam ti, ne idem nikuda. Punoletna sam, odlučujem sama. Beograd je moj dom. Ja tebe preklinjem da ne ideš.  Urazumi se, u Hrvatskoj besni rat.

-          Upravo zato i idem. Hoću da budemo na svome, sa svojima. Ne želim da sjedim ovdje i iz dana u dan slušam ovu odvratnu srpsku propagandu.

  

Danima smo se svađale oko iste stvari. Bila je uporna u nameri da odselimo kod bake i dede u Slavonski brod. Ujaka Ivana, Heleninog rođenog brata, te godine mučki su ubili u Vukovaru; rat koji je uveliko uzimao maha poljuljao je mnoge međuljudske odnose, tako i naše; dugogodišnji prijatelji su postajali mrski neprijatelji, susedi su digli oružje na susede, državne televizije emitovale su nemilosrdnu huškašku propagandu, afirmišući zlo i mržnju. Filipovo samoubistvo i nedugo potom ujakova smrt – nanele su joj veliku duševnu bol i uticale na radikalnu promenu njenog ponašanja. Od brižne, tihe, umiljate i nenametljive žene, Helena se pretvorila u neurotičnu, agresivnu i drsku osobu srca ispunjenog gorke, neopisive boli. U kući, na ulici, čak i na poslu nije izbegavala niti jednu priliku za konflikt. Ja sam znala da me ona voli najviše na svetu ali njenu suludu odluku da odlazi u neizvesnost tada nisam nikako mogla da razumem. 

 

-          Ženo Božija, znaš da sam primljena na faks, tvoja podrška mi je sad najpotrebnija! Kako si tako sebična! – svađa je bila ne izbežna.

 

 

-          Ženo Božija?! Ja sebična?! Kakav je to drski ton! Kako to ti razgovaraš sa mnom?! Srami se!!!

-          Da je tata sad živ on bi sigurno...

-          Ali nije. – odmah me prekinula. I nemoj mi, molim te, opet o njemu. On je pokazao koliko nas je volio. Ne znam šta sam uopće vidjela u tom sebičnom slabiću! Zaludio te neakvim glupostima, „velika tatina umetnica“, mo'''š mislit'! On i njegove glupave ploče, knjige i usrane slike! Sebičnjak! Mesecima nisam spavala od brige, bila sam uz njega kroz sve krize koje je prolazio! Upamti, da nije bilo mene živjeli bi smo kao prosjaci! Na stranu to što je meni okrenuo leđa, ali evo sad, okrenuo mi je sopstveno dijete protiv mene. Ne zaboravi, Lena, ja sam te rodila, najviše se brinula o tebi i vređa me kada uporno odbijaš da prihvatiš ovo što ti govorim... – bila je van sebe od besa.

  Nastavila je da priča. Njena galama više nije dopirale do mene. Bila sam „unutra“. Nisam čula njene reči, već samo  „Endless, namelles“. Suze su mi kanule u tanjir sa kuvanim mlincima i pohovanom piletinom.

-          I zašto sad plačeš? – napokon je primetila. Čuješ li ti šta te pitam?

-          Nijevažno, mama, nijevažno...   

/Namerno napisano nepravilno „nijevažno“– umesto „nije važno“ poput „nevermind“ – u literaturi prevedeno na srpski jezik i kao „nemaveze“/

  

Nikola Svilar (radna verzija romana „Audio zgrada“) 2008

Hvala gospodinu Stojanoviću.  

Literatura i izvori:

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Elizabet Vercel „Prozak Nacija – Mladi i depresivni u Americi“  Plato, Beograd 2004.

Elisabeth Wercel „Prozac nation“ 1995. /Čarls R. Kros  „Teže od neba“ Rubikon Novi Sad 2007.

Charles R. Cross „HEAVIER THAN HEAVEN a Biography of Kurt Cobain“ 2001.

Mirko Jakovljević „Nevidljive terazije Slobodana Stojanovića Kepe“ Krug Ćuprija 2000.

Čarls Dženks „Jezik postmoderne arhitekure“LP „Crna Dama“ Smak, PGP 1977.

www (wikipedia)

  

Manje poznati pojmovi i objašnjenja

  

Mainstream – glavna struja

Grandž /grunge/ – pank-rok, podžanr alternativnog roka nastao u Sijetlu koji je dominirao tokom devedesetih na radio stanicama i muzičkim televizijama širom SAD posebno kroz rad sastava Nirvana, Alice in Chains, Pearl Jam i Soundgarden.

Platinasti tiraž – preko 1.000.000 prodatih primeraka nosača zvuka

Zlatni tiraž – preko 500.000 prodatih primeraka nosača zvuka

„Endless, namelles“ – skrivena psihodelična numera na albumu „Nevermind“ koja oslikava unutrašnji bes, očaj, beznađe.



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 11:31 08.02.2008

eto

Bez obzira na sve, hocu da ti kazem Nikola da lepo pises, ali da ti muzicki ukus sucks. Mislim na Nirvanu... mislim da su sveli undergorund muziku do banalnosti. Prica je lepa i drzala me je sve vreme...
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 11:34 08.02.2008

NIKOLA...

....FANTASTIČNO!

Dakle oduševio si me. Osećam da je ovo napisano iz duše koja to proživela? Ovako nešto se mora proževati.
Sve je prvoklasno i veoma razumjivo
GajaR GajaR 11:38 08.02.2008

rat i naravoučenija

c'est sela!
za vreme rata sedeo sam ovde u Beogradu. Nigde se nisam makao otale, ali je ovde nahrpila bujica izbeglica...sarajlija, krajišnika i inih...Neki su bili moji poznanici, neki prijatelji, a sa mnogima sam se sprijateljio tek ovde. stalna tema mog mozganja je bila, šta bih je bio radio da se to meni desilo. kako to da su to dobri ljudi, niko rat hteo nije, a rat besni...šta se to izvrnulo naopačke, pa se ljudi (one koje znam su dobri ljudi) svrstaše u borbene redove, jedan protiv drugih (mnogi tvrde da bi i sam himler zavšio karijeru kao seoski poštonoša, što je i bio, da ga nacizam ne regrutova u svoje redove).

i ja ponekad razmišljam da li bih mogao postati stegonoša nacističkih znamenja, da su me potkačili vetrovi rata....?

U svakom slučaju preporuka za G. Svilara!
Devojcica M Devojcica M 11:42 08.02.2008

Odlicno

Zaista dobro napisano. Jako mracno, ali to je i ideja pretpostavljam :)
dracena dracena 12:05 08.02.2008

Razvojni put Nikola Svilara

DOBRO - BOLJE - NAJBOLJE

A što je najlepše od svega, ovo je tek početak. :))))

Granica izmedju depresije i romantike je tanka i sastoji se jedino u doživljaju sebe samog.

Prikazuje li ova slika depresivno ili romantično raspoloženje?
Gaston Gaston 12:56 08.02.2008

Re: Razvojni put Nikola Svilara

dracena

DOBRO - BOLJE - NAJBOLJE

A što je najlepše od svega, ovo je tek početak. :))))

Granica izmedju depresije i romantike je tanka i sastoji se jedino u doživljaju sebe samog.

Prikazuje li ova slika depresivno ili romantično raspoloženje?


Uff, ja bih rekao ... setno. Prva sto mi je palo na pamet gledajuci ovu sliku je ona pesma U2-a "Van Diemen's Land".
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 13:15 08.02.2008

Re: Razvojni put Nikola Svilara

dracena
DOBRO - BOLJE - NAJBOLJEA što je najlepše od svega, ovo je tek početak. :))))Granica izmedju depresije i romantike je tanka i sastoji se jedino u doživljaju sebe samog.Prikazuje li ova slika depresivno ili romantično raspoloženje?


Ovo drvo, ako bi se ponovo posadilo, da li bi se primilo?

Još uvek ima svoje korenje, iako su mu grane suve....






Podseća me na Srbiju...
Dawngreeter Dawngreeter 12:08 08.02.2008

Punk?

Najsnazniji utisak iz spisanija na mene je ostavilo etiketiranje Nirvane kao punk benda i, ne samo to, nego jos dodatno pojasnjavanje da je grunge u stvari punk. Mislim, stvarno. To je neka Sandi Thom skola punka, izgleda.
edi-va edi-va 13:42 08.02.2008

Re: Punk?

da ...

Dawngreeter Dawngreeter 13:46 08.02.2008

Re: Punk?

A moze i ovako...

edi-va edi-va 13:51 08.02.2008

Re: Punk?

e mozze :)))

neshto nije htelo, kako sam ja htela ... deshava se:(
Dawngreeter Dawngreeter 13:53 08.02.2008

Re: Punk?

Mislim da je zato sto koristis de.youtube umesto www.youtube. Izgleda da blog pravilno prikazuje samo www.youtube linkove.
edi-va edi-va 13:57 08.02.2008

Re: Punk?

pa ja sam klasichno odradila copy - paste, ali neshto zavitlava ... ova Nirvana:) ... mada, obraticu pazznju na to 'de' sto se nametnulo:) ... uglavnom, hvala na podrshci!
nirvana nirvana 13:40 08.02.2008

hm

svrha ovog bloga je...? s obzirom da je (skoro) sve citirano..

nirvana

svasta bih podugo ovde napisala... ali nemam puno vremena. ne mislim literarno, nego u vezi ideje ovog teksta. kod nas previse neguje kultura patnje i izjednacava patnja=dobrota. u muzici, literaturi, filmu... Skoro mi je neko dao da odgledam "najbolji noviji srpski film" - "Sutra ujutro". Patos i nista vise. Ljudi koji se udubljuju i identifikuju sa ovakvim junacima postaju autodestruktivni i skloni samosazaljenju. Nadam se da me Nikola nece shavtiti pogresno. Ovo nije nista licno. I sama sam bila veliki fan npr, The Cure.
U tom smislu, divim se Englezima. Koliko ljudi sa ozbiljnim hendikepom i porodicnim tragedijama svoj problem konstruktivno trasformise, da to postaje prava inspiracija za nas koji mislimo da nam je tesko u nekom trenutku.
jinks jinks 13:47 08.02.2008

Prozac nation

Our great nation wakes up with a cup of coffie and shot of Prozac

nikola svilar nikola svilar 19:59 08.02.2008

Re: Prozac nation

jinks :) sta da kazem nego sjajna knjiga...
edi-va edi-va 15:33 08.02.2008

Gost petkom???

Izvinite, a kako se postaje gost petkom? Treba li neka kvalifikacija, preporuka ... ?
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 19:06 08.02.2008

Re: Gost petkom???

Na treba ništa posebno na moju e male adresu pošalji sto eura
pozdrav
nikola svilar nikola svilar 20:03 08.02.2008

Re: Gost petkom???

Izvinite, a kako se postaje gost petkom? Treba li neka kvalifikacija, preporuka ... ?


:)))) ha, ha samo zelja da se pise

cim dobijem svoj blog vi ste moj gost petkom
samo g. pavlovic ima pravo prvenstva razume se, dve obimne i zanimljive knjige je napisao
edi-va edi-va 21:07 09.02.2008

Re: Gost petkom???

cim dobijem svoj blog vi ste moj gost petkom


eee sada ja vas drzim za pisanu rech!

edi-va edi-va 21:09 09.02.2008

Re: Gost petkom???

Na treba ništa posebno na moju e male adresu pošalji sto eura



hmm... a mozzemo li to drugachije da regulishemo?!

:)
nikola svilar nikola svilar 19:44 08.02.2008

pozdrav iz zvornika

pozdrav iz Zvornika (Bih) iz internet kafea - sa terena. Snimanje - Soko-grad,
vetar, sneg, hladno brrrr... Nemam bas vremena, evo ukratko
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
tema bloga je depresija, suicid, nirvana, rat, muzika grupe smak, slikarstvo...

moji likovi nisu tragicari ali kako vidimo mnogo stvari vezanih za njih jeste

Nirvana - pogledati profil Nikole Svilara biće jasnije. Citati su prijre naslova, sve ostalo moje mašte i kombinatorike delo... dakle procena vam je potpuno promasena


Aleksandre - hvala na lepom komentaru. hm, moj muzicki ukus sucks. ne bih se slozio, on ukljucuje ukljucuje apsolutno sve muzicke stilove, trendove, pravce, nema ogranicenja, moji likovi vole razlicite pojedine stvari a ja najbolje od svih. To ne govorim kao inzenjer vec kao gitarista, muzičar, kompozitor.

vidomire hvala - veoma pazljivo citam vasu knjigu. iskusio nesto jesam, uglavnom pisem na osnovu vlastitog iskustva, maste, literature i razgovora sa ljudima raznoraznih profila i zivotnih iskustava

Dawngreeter - brzinski citam, ne znam kako da shvatim vas komentar, ako se ne slazete sa ocenom - sta da vam kazem nego - ko zna zna a ko ne zna dva. budite slobodni da ponudite svoje misljenje...

devojcica M. - jeste naravno, ja sam pozitivan po prirodi - ali svi imamo neke mracne trenutke, ja sam poznavao dosta ljudi, neki su mi bili i bliski - koji su se bavili mracnom stranom - pocev od dnevnickih zapisa, mracnih pesama, citanja takve literature / koje ima na pretek/, konzumiranja mracnjacke muzike, horor filmova... ima dosta gluposti na netu, vhs egzekucija, snuff movie-ja, alkaida, cecenija, zivotne strave i uzasa - kobejn bese intenzivno uzivao u gledanju samoubistva jednog pensilvanijskog drzavnika, senatora koji je sebi razneo mozak pred kamerama - naravno osudjujem to i u tome nista ne vidim dobro

dracena - woooow, hvala na prelepoj fotografiji...! da, da to je tek pocetak..:))) p.s. danas sam snimio mnogo fotografija prirode

gajaR - hvala vam na prilogu, interesantno je cuti svaciju pricu, iz vase se da ponesto novo nauciti, 1000 ljudi 1000 prica. hvala vam

srdacan pozdrav
nikola svilar nikola svilar 19:51 08.02.2008

depresija

naravno ko god zeli neka podeli svoja iskustva vezana za melanholicna raspolozenja
ili cak depresiju ukoliko ju je doziveo ili neko koga poznaje

hvala vam
nikola svilar nikola svilar 19:53 08.02.2008

ana

Patos i nista vise. Ljudi koji se udubljuju i identifikuju sa ovakvim junacima postaju autodestruktivni i skloni samosazaljenju.


apsolutno se slazem. bravo.
empatija - volim da saslusam, imam razumevanja za druge ljude.
nikola svilar nikola svilar 19:58 08.02.2008

DG

jos dodatno pojasnjavanje da je grunge u stvari punk.


naravno kobejn je najvise ludio zbog ovakvih kvalifikacija.
po njegovom vidjenju to sto je radio bese pop
ali svet koji kriticki ocenjuje presudio je drugacije...
dakle, prelistati literaturu, internet i uveriti se...

knjige, braćo, knjige a ne zvona i praporci :)
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 20:42 08.02.2008

Re: pozdrav iz zvornika

Aleksandre - hvala na lepom komentaru. hm, moj muzicki ukus sucks. ne bih se slozio, on ukljucuje ukljucuje apsolutno sve muzicke stilove, trendove, pravce, nema ogranicenja, moji likovi vole razlicite pojedine stvari a ja najbolje od svih. To ne govorim kao inzenjer vec kao gitarista, muzičar, kompozitor.

ne mislim na tvoj muzicki ukus nego na Nirvanu, poja pozicija - bubnjar!:))
mariopan mariopan 20:45 08.02.2008

Re: DG

Svi imamo i mracnu stranu i teske dane , neki i godine , ipak mislim da se covek ne sme prepustiti malodusnosti. Zivot je previse vredan da se potrosi na samo sebe , na zagledanje unutar sebe , na iscacakavanje savke ruzne stvari koja nam se desila ili nam je neko rekao. I ja potonem kada slusam neku retko emotivnu i tesku pesmu ali posle obrisem suze i idem dalje. Svi imamo i gubitke i dobitke pa neka nam dobici ulepsavaju dane a gubici se moraju oprostiit sudbini , nije sve na svetu kako bi mi hteli. Nije nikome.
nikola svilar nikola svilar 01:27 09.02.2008

bubnjar? lepo

e pa sad :)


ali da ti muzicki ukus sucks. Mislim na Nirvanu...


ne mislim na tvoj muzicki ukus nego na Nirvanu,


poja pozicija - bubnjar!:))


poja? verovatno je greska, ako je ovo "moja pozicija bubnjar" -
super, okačite snimke da uživamo. moji omiljeni bubnjari su dave weckl i billy cobham
i naravno slobodan stojanovic kepa. ustvari ima ih mnogo nicko mc brain, igor malesevic ex vasil hadzimanov band, tošić, neverovatni mark mondesier iz trija juliana josepha itd. itd.


neke moje kompozicije i stvari mojih prijatelja od pre 10 tak godina
postavljene na blogu srdjana mitrovica.

nikola svilar nikola svilar 01:32 09.02.2008

-

draga mariopan, u potpunosti se slazem sa vama. video sam mnogo jadnih, unesrecenih i gajim prema njima duboko saosecanje, upoznao sam divne ljude invalide koji svojim optimizmom, snagom i voljom za zivotom mogu da postide mnoge malodusne kojih itekako ima...

ovu epizodu treba shvatiti kao produbljivanje price o leni, anji, jovanu i andreju...
lena nije imala lak zivot - a ipak pronalazi snagu da pise lepe price,
npr. o teni stivicic na blogu cerevicana :)
Dawngreeter Dawngreeter 02:38 09.02.2008

Re: DG

nikola svilar

jos dodatno pojasnjavanje da je grunge u stvari punk.


naravno kobejn je najvise ludio zbog ovakvih kvalifikacija.
po njegovom vidjenju to sto je radio bese pop
ali svet koji kriticki ocenjuje presudio je drugacije...
dakle, prelistati literaturu, internet i uveriti se...

knjige, braćo, knjige a ne zvona i praporci :)


Ja ne znam sta da ti kazem. Bezmalo petnest minuta gledam u ovo i stvarno ne umem da artikulisem na koliko nacina je to sto govoris strasno.

Evo ti jos malo tvog punka, siguran sam da ce ti se svideti.
nikola svilar nikola svilar 09:48 09.02.2008

PUNK-HEBENI-ROK, A NE PANK

Ja ne znam sta da ti kazem.


vidim i ja da ne znas, samo sta se onda javljas? :)

Bezmalo petnest minuta gledam u ovo i stvarno ne umem da artikulisem na
koliko nacina je to sto govoris strasno.


nista, sinko, idi u skolu, plati nekom instrukcije da ti objasni sta je grandz.
niko nigde nije napisao da je grandz punk. :)
ne znam odakle ti to. punk-rok to je nesto drugo. :)

gore stoji

Grandž /grunge/ – pank-rok, podžanr alternativnog roka nastao u Sijetlu koji je dominirao tokom devedesetih na radio stanicama i muzičkim televizijama širom SAD posebno kroz rad sastava Nirvana, Alice in Chains, Pearl Jam i Soundgarden.

epizoda se odnosila na nirvanu i odatle verovatno tebi to punk-rok,
ali obratiti paznju na hebene tekstove, akordizacije (a, b, c, d, a, b, c, d... "avijoni"
ustaljne sheme ponavljanja. to mi je sve davno proslo kroz srce, mozdane vijuge i ruke.

najmanje sam ovde zeleo da pricam o muzici nirvane
- podatak da je prodala preko deset miliona
ploca samo jednog albuma i za tako kratko
vreme postigla planetarni uspeh govori sam za sebe.

ono sto je bitno ovde jeste sta stoji iza pozadine tog uspeha?
genijalni muzicari? umetnici? sumnjam.
/i dan danas volim neke njihove pesme/

znaci cenio bih da se javis ali tako da ne lupetas zlonamerne gluposti,
vec da budes konstruktivan ako mozes. ovo je radna verzija romana
- i bice itekako izmena, vidim da te punk-rok isprovocirao da se javis sto je
sasvim okej i drago mi je da si tu ali potrudi se, napisi svoje misljenje,
napravi paralele, poredi, kopiraj necije tudje misljenje iza kojeg stoji neko znanje,
nesto ozbiljno i ja cu to uvaziti...i zahvaliti se.

okej, evo ovakve formulacije

grandz - pravac nastao u velikoj britaniji i oznacava glasan, iskrivljen pank
kasnije se upotrebljava da oznaci svaki bend sa severozapada SAD

:)

/kurt je mrzeo ovaj termin ali komercijalna masina reklame je uzela je svoje/



Evo ti jos malo tvog punka, siguran sam da ce ti se svideti.


nazalost trenutno ne mogu da otvorim fajl, obecavam da cu pogledati kasnije.

Kazezoze Kazezoze 10:27 09.02.2008

Re: bubnjar? lepo

kad vec spominjete bubnjare svakako da su dvojica najboljih koje sam ja chuo tony allen i ginger baker.
usrvari ginger je boravio jedno vreme u africi da bi usavrshio svoju svirku, a boljeg uchitelja od tony allena nije mogao naci. evo ih zajedno u solo druming verziji sa jazz festivala u berlinu sa pochetka 80-tih.
poslushajte!
nirvanin bubnjar dave grohl je jedan od onih bubnjara koji svoje telo, umesto koncentracije na rad ruku i nogu, koriste na, za oko efektno, bespotrebno troshenje energije. tehnika mu je slabija strana.
nikola svilar nikola svilar 11:23 09.02.2008

ginger i allen

uuuuuuuuuu, fala majstore :)

nirvanin bubnjar dave grohl je jedan od onih bubnjara koji svoje telo, umesto koncentracije na rad ruku i nogu, koriste na, za oko efektno, bespotrebno troshenje energije. tehnika mu je slabija strana.


ofskrojz, potpisujem, kaze :) drago mi je da si tu.

p.s.

kad ce nam te blogove dodeliti,
ja bio kod zike, ziko kaze haj vamo, haj tamo :) (tln3)
nikson nikson 15:19 10.02.2008

Re: ginger i allen

stvarno lepo napisano, meni je tekst zanimljiv. sada sam video da nikola nije dobio blog...
nikola svilar nikola svilar 17:41 10.02.2008

Re: ginger i allen

stvarno lepo napisano, meni je tekst zanimljiv. sada sam video da nikola nije dobio blog...


hvala niksone, "nemaveze" za blog, zao mi je samo sto ja necu moci ugostiti neke dobre i pametne duse na ovom mestu - mihaela (za nju mesto ceka kod srdjana :)), g. pavlovic, pa evo pogledajte profil komentatorke "nirvana" koja se ovde javila - sjajan profil, odusevljan sam sto je ovde ma b92 sa nama.

nista, razlog vise da zahvalim sjajnom g. stojanovicu na gostoprimstvu.
oduzicu mu se kroz kvalitetno pisanje...(i o njegovom stvaralastvu)
nikola svilar nikola svilar 21:38 24.02.2008

ISPRAVKA KRIVOG NAVODA


Dnevnički zapis iz 1983. godine nevinog šesnaestogodišnjeg Kurta Kobejna (1967-1999) depresivnog bolesnika, kasnije heroinskog ovisnika, buduće grandž ikone devedesetih i lidera planetarno popularnog




KURT KOBEJN (1967-1994)

Hvala drugaru Milosu ! :)))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana