Ekonomija| Politika

Novi kurs?

sluhzaduh RSS / 03.12.2012. u 22:21

Izraz transparentno je ismejan i pre nego što mu je data prilika da samog sebe objasni (ili ismeje). Ja ga neću objašnjavati, pojašnjavati (niti ismevati). Em je kasno, em je nepotrebno. Ko ga (je) ismeva(o), činiće to i dalje ako želi.

A ja bih želeo o jednoj oblasti koju je preuzela postpetooktobarska, ili nova demokratska vlast, a koja nije nikada karakterisana pridevom transparentnost, iako je to bila (koliko se moglo, ili kudikamo više nego drugi). Radi se o monetarnoj politici, ili preciznije aktivnostima Narodne banke Srbije na kreiranje dnevnog kursa evra (odnosno nemačke marke).

Ne razumem se baš preterano u te radnje, ali znam da je od Petog oktobra pa do izbora Jorgovanke Tabaković za Guvernera NBS, uz dnevne informacije o vrednosti kursa evra, išla i informacija koliko je ove valute Narodna banka Srbije prodala/otkupila na međubankarskom deviznom tržištu. Običan svet je mogao da vidi kako se kreću devizne rezerve koje mu novac čine vrednijim od običnog papira koga ponekad samo zakon deli od uništavanja. Bitnost deviznih rezervi je potvrđivana na razne načine od Petog oktobra naovamo. Stručna javnost je imala informaciju na tacni. Ako ni zbog čega drugog, a ono makar da bi neko pedantan ko to želi vodio evidenciju. Ja, moj komšija, rođak, prijatelj...

Preuzimanjem funkcije Guvernera Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković je preuzela i vrlo nezahvalnu akciju širenja optimizma. Probleme sa BDP-om ćemo srediti samo tako. Samo kako? Vreme će da pokaže. Ali, ono što neće pokazati je koliko košta stabilan dinar? Koliko košta evro od 115 dinara? Koliko košta svakog dana? Novo rukovodstvo (PR služba, ili Bog zna ko je za to (bio) zadužen) sada se ne oglašava.

Hoću da znam. Makar i ne razumeo o čemu se radi. Bitno je da je informacija dostupna, a meni će možda i pasti na pamet da, kad je već imam, naučim i da je čitam ako ne umem. Naučim da je razumem. Ako je razumem, da pratim. Onako kao što je to radila trasparentno orijentisana monetarna vlast. Postoji li makar link na sajtu Narodne banke Srbije koji daje ovu informaciju? Ili se zaista radi o novom zar-bismo-vas-mi-lagali trendu (kursu), maniru, PR politici nove monetarne vlasti?

Inspiracija



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

G r o f G r o f 08:41 04.12.2012

pad u vodu...

sve priče o ekonomskom oporavku i borbi za veću proizvodnju padaju u vodu sa grčevitim držanjem nerealnog kursa.
Jorgovanka me razočarala.
antioksidant antioksidant 08:48 04.12.2012

грешка у информацијама

Hoću da znam. Makar i ne razumeo o čemu se radi. Bitno je da je informacija dostupna, a meni će možda i pasti na pamet da, kad je već imam, naučim i da je čitam ako ne umem.



страна 100 овог извештаја

http://www.nbs.rs/static/nbs_site/gen/latinica/90/statisticki/sb_10_12.pdf

објављује се једном месечно, као и до сад

већи је проблем разумети структуру
sluhzaduh sluhzaduh 11:21 04.12.2012

Re: грешка у информацијама

antioksidant


страна 100 овог извештаја

http://www.nbs.rs/static/nbs_site/gen/latinica/90/statisticki/sb_10_12.pdf

објављује се једном месечно, као и до сад

већи је проблем разумети структуру


Hvala za link. To je ono što sam tražio. Da, ostavio sam mogućnost da nemam dovoljno inoformacija. Zahvaljujem Vam na "popunjavanju praznine".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana