Mirnoća

MilutinM RSS / 08.02.2008. u 12:24

Priča za vikend. Preporučujem da prilikom čitanja pustite ovu numeru.

Buka mašina, zvrndanje telefona, ritam basova, galama i cika... gde god bili okružuje nas buka. Kao što je sve manje čistog vazduha, tako i buka sve više zagadjuje naš život.

Živimo u svetu buke koja se stalno pojačava. Svake godine, nivo buke u velikim gradovima raste za približno 0,6 decibela. Ne zvuči puno, ali uistinu jeste mnogo jer 12 decibela više znači uvećanje od sto posto!

253020129Nebo.jpg

Ako želimo da se za tren zaustavimo, udahnemo duboko i odmorimo, potrebna nam je mirnoća. Rani glasovi ptica u praskozorje, prvi jarko narandžasti ili poslednji purpurni zraci sunca na obzorju, lelujanje opadajućeg lista, grgoljenje potoka dok glača šljunak u svom koritu, tanka linija koja spaja i odvaja šumu i njen odbljesak u mirnom jezeru, vesela igra mladunčadi, paukova mreža na ivici livade, pogled sa isturenog vrha na ceo svet ispod nas, pucketanje vatre i divlji ples varnica u noći. Potpuna tišina - kao u vreme pre nastanka zvuka kada su postojale samo opsene. Osećaj sa smo jedino ljudsko biće ili par na celom svetu.

Dodji, sedi pored mene, samo na kratko. Ovde, na ivicu stene. Pridruži mi se da pogledamo daleko dole, dokle god pogled doseže. To je mirnoća.

Mirnoća? Da li je moguće čuti mirnoću? Da, ali samo ako se potpuno umiriš. Posebno sada, u sumrak kada se dan već gubi a noć još nije pristigla. U ovim trenucima kada dišemo punim plućima, kada smo zastali da uživamo, dok se svetlost i tama bešemno prepliću.

Mirnoća je ono što čuješ kada prepoznaš zvukove koji obično ne postoje. To je tajna. Šum mora u daljini, priprema sove za noćni lov. Rast drveća, plov riba i putovanje oblaka. Zvuk Zemlje dok udiše i izdiše. To je mirnoća.

Nekada je ljudima mirnoća bila mnogo prijemčivija. Još s kraja 19. veka, ženama u Hajdelbergu, Bazelu i mnogim drugim gradovima bilo je zabranjeno da gradom šetaju na štiklama posle 10 sati uveče. Danas? Buka je postala uobičajena a mirnoća luksuz.

Upravo stoga, mesta koja u sebi čuvaju mirnoću imaju toliku važnost. Zato što nam daju utisak da smo isključili zvukove sveta. Zato što na njima možemo da duboko dišemo dok nam srce mirnije kuca a bilo usporava. Zato što tu možemo biti to što jesmo i naći svoj mir.

Priče koje se prenose govore nam da je mirnoća izvor snage, ali i prilika da se pogleda unutar sebe. Mojsije se popeo na planinu Sinaj, Isus i Mohamed su otišli u pustinju, Milarepa se povukao u pećinu a Buda je izabrao mesto u krošnji drveta. I svako od njih je došao do čudesnih saznanja. Mnogima od nas bi bilo dovoljno da nadju jedno malo skrovito mesto.

Takva mesta su svuda oko nas. Mesta koja su utekla graji sveta, izbegla puteve kojima tutnje grozničavi tokovi dogadjaja, pobegla od svakodnevne jurnjave i sklonila se u utočište u kome ih ne bi očekivali. Nažalost, sesti na klupu u parku ili na obalu obližnjeg jezera nije dovoljno. Buka sveta oko nas možda i utihne, ali se zujanje u našim glavama ne zaustavlja. Misli lete okupirajući nam pažnju a zvukovi se prepliću - šapati, mrmoljenje, vika, ciska. U traganju za mirnoćom, počinjemo da čujemo buku koja je u nama.

Pa čak i kada galama utihne, nećete primetiti da se to desilo. Možete samo imati osećaj da nešto nije u redu. Mirnoća će vam se učiniti čudnom jer ste toliko naviknuti na buku u svojoj glavi.

A onda? Kada spoznate? Onda ćete uživati u mirnoći i utonuti u nju. Videće svet drugim očima. Ili, pravilnije, čućete svet drugim ušima. Mirnoča može biti duboka kao okean, široka kao nebo i visoka kao planina. Može se smestiti u prelepi pejzaž ili izaći sa jutarnjim suncem, dok svet i sva njegova buka još spavaju. Vetar je nosi bregovima, noć je proliva poljima, talasi je donose sa jezera i mora, dok stojite, sedite ili ležite tako da osećate da dodiruje nešto u vama. To su trenuci kada se sve čini tako jasnim. Trenuci kada ishitreno poverujete da ste skinuli tajnu koprenu i počeli da dišete. Trenuci u kojima neočekivano naidje nagoveštaj saznanja šta je svet i život na zemlji.

Ako otkrijete mirnoću, naći ćete pomoć - kaže srednjevekovni teolog i filozof Master Ekhart. O mirnoći su pisane knjige. Ponekad, dovoljna jer jedna rečenica. Ili par minuta na posebnom mestu.

 

Pronadjite je za sebe.



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dilan Dog Dilan Dog 13:02 08.02.2008

Izvanredno

Ali neću da pričam o tišini. Narušiće se...
ivana23 ivana23 13:13 08.02.2008

Re: Izvanredno

rayzippo rayzippo 13:32 08.02.2008

Re: Izvanredno



da prekinem tisinu...
Dilan Dog Dilan Dog 13:50 08.02.2008

Re: Izvanredno

ivana23


"Mirna" slika prirode. Ja bih što šta "zakačio" od slika, ali ne znam kako. Kako vi to radite?
Gorstak Gorstak 13:57 08.02.2008

Buka u modi

Na faxu smo imali predmet Zaštita životne sredine i buka je navedena kao jedan od glavnih zagađivača.
Ljudi se nekako lako priviknu na buku zato što je to vrsta tihog zagađivača.
Prag izdržljivosti je veliki i tek kad se pređe taj prag tj. postane neizdržljivo mi se setimo da buka smeta.
Mislim da je reka rešenje.
Treba je propisivati kao recept: jednom nedeljno najmanje sat vremena na reku. Punjenje baterija. Disati punim plućima i ćutati.
Obožavam reke.
vishnja vishnja 14:05 08.02.2008

Re: Buka u modi

Disati punim plućima i ćutati.

ovo je moj prezident :)
MilutinM MilutinM 22:29 08.02.2008

Re: Buka u modi

Treba je propisivati kao recept: jednom nedeljno najmanje sat vremena na reku. Punjenje baterija. Disati punim plućima i ćutati.
Obožavam reke.

Precedniče, slažem se. Reka je čudo. Uvek sam se čudio ribolovcima - a oni su u stvari odavno shvatili da je to mesto koje nosi takvu mirnoću da je nemoguće odoleti.

U Beogradu, mesto koje preporučujem onima koji kao ja ne mogu tako lako i brzo da odu dalje, jeste Radecki. Ima ljudi, prolaze, piju, pričaju... Ali je atmosfera kao da je vreme stalo. Pogotovo onaj dugački sto sa klupom samo sa jedne strane (sa druge je nasip) gde je tako lepo sesti i odmarati oči u Dunavu.

Ili, Bela stena, tamo nizvodno, na pola puta ka Pančevu. Kakva tamo fjaka vlada...
Gorstak Gorstak 13:57 08.02.2008

.

.
vishnja vishnja 13:58 08.02.2008

mir

nije Majstor Ekhart tek tako ekskomuniciran :)))

ja cu naredna dva dana provesti u potpunom miru, pa cu vam slati talasice tisine tu gde ste :)
cika Milutine, opasna ti intuicija. vise puta se potvrdilo.
Dilan Dog Dilan Dog 14:07 08.02.2008

Re: mir

vishnja

nije Majstor Ekhart tek tako ekskomuniciran :)))

ja cu naredna dva dana provesti u potpunom miru, pa cu vam slati talasice tisine tu gde ste :)
cika Milutine, opasna ti intuicija. vise puta se potvrdilo.

Pošalji i meni jedan talas :) Samo ne znam kako ću znati to?
vishnja vishnja 14:23 08.02.2008

Re: mir

hocu, hocu :)
a ne moras da znas, osetices
AlexDunja AlexDunja 14:30 08.02.2008

:)

# Propovedanje ljubavi

Nema mene al ima ljubavi moje;
Vidim je u suncu i zemlji gde nam trunu kosti.
Dovršava se dan u njenoj zahvalnosti
Slično muzici slično praznini, spokojem.

Ona će sačuvati namere moje i tvoje
I vaskrsnuće mrtve rođendane po milosti.
U podnožju vetra nemerljiva sen oholosti
Nestaće u pepelu onih što više ne postoje.

U pusto srce u mrtvo vreme me zovi,
Minula čežnjo, da se svet ponovi.
Ako ne saznah ljubav i uspavah svoj um,
Pa mi je prazan dan koji još došao nije,
Ko granu koja se izdužuje u uzaludan šum
Neka me nedostojnog vetar obavije.
branko miljkovic
vishnja vishnja 14:39 08.02.2008

Re: :)

AD :)))))
carly carly 14:35 08.02.2008

nece da mi postavi

Kako se postavlja slika
vishnja vishnja 16:26 08.02.2008

Re: nece da mi postavi

idi kod stankovica, dracena napisala super jasno objasnjenje. koga ne mrzi da se udubljuje.
carly carly 18:53 08.02.2008

gfh

Djole Djole 16:22 08.02.2008

Milutine ...

... divna i istinita prica. Istinski sam uzivao i i sam na trenutal utonuo u tisinu citajuci ovaj post, uprkos brujanju klime, treperenju monitora, skljocanju vrata, zvonjavi telefona iz susednih prostorija i galami ljudi.
Inace moje omiljeno mesto "tisine" je planina, sneg celac i ja sam na padini, na skijama naravno. Nista lepse od toga. A ovih malih, tacno je, ima svuda okolo.
A sad idem da procitam ponovo.
MilutinM MilutinM 22:35 08.02.2008

Re: Milutine ...

Planina je čudo, takodje (gore sam već hvalio reku). Kako nisam skijaš, više volim letnje trenutke. Jedno od najlepših mesta je vrh Rajca. Ništa visko, ništa spektakularno. Lako dostupno svima. Ali, ako odete u zvezdanoj noći bez meseca, legnete i pogledate u sjajem išarani tepih iznad vas, učiniće vam se da je ceo svemir vaš )

Sećam se i jednog februara, u Mokroj gori. Sneg je iskričio sva četiri dana. Mir, tišina, poneki dim iz odžaka u daljini, i milijarde malih pahulja koje tišinom probijaju ulično svetlo...
hanisunce hanisunce 01:53 10.02.2008

Re: Milutine ...

MilutinM
Planina je čudo. Jedno od najlepših mesta je vrh Rajca. Ništa visko, ništa spektakularno. Lako dostupno svima. Ali, ako odete u zvezdanoj noći bez meseca, legnete i pogledate u sjajem išarani tepih iznad vas, učiniće vam se da je ceo svemir vaš )


Obronci Suvobora imaju svoju posebnu Magiju. Moji su iz tog kraja, tako da sam raspuste provodila gladajuci Zvezdano nebo iznad Rajca.

Osamdesetih i pocetkom devedesetih raspuste sam provodila na Kopaoniku. Tamo ima nekoliko mesta gde se cuje Mirnoca Univerzuma. Svakodneno bar jedednom odem na jedno od njih i margos me je naucila kako da boravak tamo iskoristim na najbolji moguci nacin. margos HVALA TI

Slisajuci ove zvuke Univerzuma, setih se price coveka farmera koji je imao san da pilotira svojim avionom.
Nailazio je na svom putu na mnoge prepreke, Zvezda vodilj ka ostvarenju njegovog sna bila je pomisao na Mirnocu iznad oblaka.

MILUTINE , HVALA VAM NA DARU ,KOJI ME JE PODSETIO KAKO JE TO LETETI IZNAD OBLAKA.
ZELIM VAM LEPE I USPESNE DANE!
margos margos 03:27 19.02.2008

Au!!!:)))))

margos HVALA TI

Sasvim slučajno zalutah na ovaj blog jer sam htela da proverim da li je i njega Milutin zaključao ili nije. Pa se obradujem što nije... a onde me ovo iznenadi i zbuni. Potpuno si me zatekla u ovaj kasni čas. Ja kao inkognito ovde pišem i družim se, ali sam očigledno prepoznatljiva za one koji me vole i znaju:)))
Ljubim te, devojčice:)
hanisunce hanisunce 14:53 19.02.2008

Re: Au!!!:)))))

Sasvim slucajno?!

Draga Plavusice, pratim i podrzavam te na ovom tvom putu.
Ja volim da dodjem u ovu Milutinovu Mirnocu.

Ljubim te i grlim :)
margos margos 17:42 19.02.2008

Re: Au!!!:)))))

Sasvim slucajno?!

Zaista slučajno...
Ja održavam buku na drugim blogovima, u tzv kafančetu koji je malo zatvoren jer je Milutin otišao da poobavlja neka posla:)))

PS. Imam utisak da je MIRNOĆA glavni posao koji sad obavlja, ali nikom nemoj da kažeš... psssst....
ljub i grl i sve po redu:)))
hanisunce hanisunce 00:21 20.02.2008

Re: Au!!!:)))))

Ako ponovo svratis, ova atmosfera ovde mi odgovara iz vise razloga i bas bas prija.
Trenutno je i u skladu sa onim sto citam .
"MUTANT MESSAGE DOWN UNDER" by Marlo Morgan
Inicijali kao Domacinovi , a u knjizi svasta nesto sto moze da primeni u svojim skautskim aktivnostima.
Pisemo se u kafancetu.
Jeremija Jeremija 16:50 08.02.2008

troll: da te pitam milutine

dakle, da te pitam milutine, pisao si o banovanju na ovom blogu, oću reći problematika ti je prisutna, a i statistika.
na nunetov post "otvoreno pismo srpskoj javnosti.." uzeo sma sebi slobodu da dam tri komentara:
1. putuj igumane i ne naginji se kroz prozor
2 nune, da pojasnim
3.ili/ili
njihov sadržaj je na tom postu vidljiv i sad, međutim nune mi je oduzeo mogućnost učešća na njegovom današnjem postu u kome se on zahvaljuje komentatorima koji su ga zadržali da ne ode.
to mi se već jednom desilo kod biljane s. nisma razumeo koji su njeni razlozi, kao što ne razumem ni nunetove.
postoje li pravila za koje ja ne znam, ili sam glup.
pomagaj milutine, ako za boga znaš. ne bih da grešim više
rayzippo rayzippo 17:29 08.02.2008

Re: troll: da te pitam milutine

to mi se već jednom desilo kod biljane s. nisma razumeo koji su njeni razlozi, kao što ne razumem ni nunetove.

cudni su putevi vip blogera....
Gorstak Gorstak 17:45 08.02.2008

Re: troll: da te pitam milutine

Nisam pitan, al što volem da odgovaram iz zadnjeg reda...
Dragi Jeremija,

Moram da primetim da nekim blogerima (BS i Nune) verovatno nisi bio drag pa su ti zabranili da se oglašavaš na njihovim Postovima. Mislim da tvoje pitanje treba da proslediš njima, a ne Milutinu.

Drugo, Gazda Milutin je imao tu čast i zadovoljstvo da ga ukloni Supermod, a ne tamo neki bloger.
U realnom svetu poređenje je sledeče: Ti si uhapšen i ubrzo pušten zbog tamo neke klevete ili obijanja trafike, a Gazda Milutin je sproveden u pritvor pred kamerama CNN i Eurosporta kao čovek koji je želeo da naruši sistem vrednosti i ustavni poredak ove zemlje tj. Bloga. Kao Tita kad su apsili, a on se pravio da ne priznaje taj sud:)))

Treće, čestitam ti ,,banovanje":))) Tačnije, banovanje je kad si skroz eliminisan sa Bloga, a ovako sa ponekog Posta ne znam kako se kaže. Ja sam ljubazno zamolio Supermoda da me banuje, ali mi nije uslišio molitve:)))
Život ide dalje. Biću i ja jednom ,,banovan".

P.S. Ovaj tvoj komentar ne bi bio trol da si ga postavio na prethodnom Milutinovom Postu. Ovde pričamo o nirvani koja nije grupa:)))
margos margos 17:53 08.02.2008

Re: troll: da te pitam milutine

P.S. Ovaj tvoj komentar ne bi bio trol da si ga postavio na prethodnom Milutinovom Postu. Ovde pričamo o nirvani koja nije grupa:)))

Dobro je da si sve tiho i mirno napisao, da ne narušiš tišinu.. pssssssttttttttt........
Jeremija Jeremija 19:32 08.02.2008

Re: troll: da te pitam milutine

Gorstak

Nisam pitan, al što volem da odgovaram iz zadnjeg reda...


Dok sam bio profesor, najviše sam voleo pitanja iza poslednjih redova amfiteatra. Mislim da su tamo najčešće sedeli najbistriji.
Jeremija Jeremija 19:35 08.02.2008

Re: troll: da te pitam milutine

rayzippo

to mi se već jednom desilo kod biljane s. nisma razumeo koji su njeni razlozi, kao što ne razumem ni nunetove.

cudni su putevi vip blogera....

a čudni su i putevi gospodnji, a najčudnije su umetničke duše, posebno one koje pate od manije veličine.
angie angie 17:49 08.02.2008

*****

vishnja vishnja 17:51 08.02.2008

tisina

u haiku poeziji

Haiku- mesanje sopstvenog bica sa prirodom.
Milos Crnjanski

Kazezoze Kazezoze 18:30 08.02.2008

Re: tisina

zvuk tishine!

melodija gracioznog leta

lastavice.



MilutinM MilutinM 22:35 08.02.2008

Re: tisina

Sjajan haiku. Hvala Kaz
vishnja vishnja 18:18 08.02.2008

zapravo,

kada tisina bubnji u usima, to je odsustvo zvuka.
tek kada i tisina postane tiha, nastupa mir.
ivana23 ivana23 18:31 08.02.2008

Re: zapravo,

Kazezoze Kazezoze 19:07 08.02.2008

(ne)mirnoca:.



u tishini

shaljiva igra

komichara
dragoljub dragoljub 21:54 08.02.2008

pst.



(prisutan)
Gorstak Gorstak 00:03 09.02.2008

Re: pst.

(prisutan)

Hej ti!
Da, da, ti!
Nemoj da spavaš u zadnjem redu.
Šta je profesor rekao?
dragoljub dragoljub 01:39 09.02.2008

Re: pst.

Šta je profesor rekao?

Mara Mara 03:02 09.02.2008

Re: pst.

хихихихихихи...
hanisunce hanisunce 21:56 08.02.2008

MIRNOCA UNIVERZUMA

DRAGI MM.

HVALA VAM NA BOZANSKIM EMOCIJAMA
( TO SU ONE KOJE NAS POTPUNO OBUZMU I UCINE DA POSTANEMO MALO BOLJI PREMA SEBI , A I DRUGIMA).
VOLIM VAS :))))))))))))
HVALA VAM STO POSTOJITE !!!!!!!!!!!!!!!!!
MilutinM MilutinM 22:37 08.02.2008

Re: MIRNOCA UNIVERZUMA

Hani, sunce, postide me.

Trudiću se i ubuduće ))
Mara Mara 03:03 09.02.2008

Re: MIRNOCA UNIVERZUMA

ОХОХОХОХОХООО........
Belius Belius 00:40 09.02.2008

I dok ovo čitam...

... zvuk ventilatora na kompjuteru alavo ždere tišinu. Voleo bih da mogu da vidim na šta će da liči čovek 2100. godine...
dragoljub dragoljub 12:18 09.02.2008

Re: I dok ovo čitam...

čovek 2100. godine...





emanuelo emanuelo 01:25 09.02.2008

The River Of Forever, ama bash!!!

Poslusao sam Vas i pustio preporucenu numeru dok sam citao Mirnocu.
Apsolutno je sve tacno. Mogu reci samo da sam srecan sto sam napustio Beograd. Pesak i ostale opasne materije iz vazduha i dalje osecam u plucima, iako je proslo 3 meseca kako nisam vise tamo.
Mirnoca je pravo gradivo za citanku osmaka. Edukativna, zanimljiva zivopisna...
Mara Mara 03:42 09.02.2008

Maasai Mara

Maasai Mara, национални парк у југозападној Кенији (река "Mara" протиче кроз Танзанију и Кенију)...

dragoljub dragoljub 15:12 09.02.2008

:)))

cv

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana