Gost autor

Shalom Aleichem (1)

vladimir petrovic RSS / 06.12.2012. u 21:52

                      Gospode Bože, kako je život lak kad ti ide lako, a kako težak kad ti ide teško! (F. Rot)

Da li je tragedija ako jedan markantan američki pisac ne dobije Nobela? Odgovor je: nije!

A da li taj pisac treba da piše i piše i piše, sve do poslednjeg daha, odnosno, narodski rečeno, sve dok ne otegne papke? Odgovor je: ne!

Da sada pređem na stvar. Ja sam Filip. Njuarčanin po rođenju. Jevrejin sam, naravno, ali iz srećnije generacije, koja nema mučne uspomene na glad i nemaštinu, nepripadnost i izdvojenost, kompleks inferiornosti i progone, i tako to. Mnogi me smatraju najvećim živim američkim prozaistom - napisao sam tridesetak zapaženih knjiga (romani i priče). Dobio sam sve najvažnije američke nagrade (neke i po dva puta) za svoja dela, kao i neke strane prestižne književne nagrade, osim jedne. Nobelove.

A nedavno sam izašao u javnost sa jednom (za mene) značajnom odlukom: prestajem da pišem knjige. To nisam saopštio ovde u Americi, već usred Pariza, nakon promocije francuskog prevoda moje knjige Nemezis. Tu knjigu napisao sam još pre tri godine i smatram je svojom - poslednjom. Odlučio sam, dakle, da kažem basta, jer ne samo da osećam da sam odavno prešao danteovski  mezzo del cammin di nostra vita, već i da sam zagazio u - duboku starost.  Naime, u martu iduće, 2013. godine, napuniću osamdeset godina. Mislim da je to pristojno vreme za definitivno  povlačenje. Enough is enough!  

Znam da ima pisaca koji su ostvarivali značajna dela i posle osamdesete godine (Toni Morison), poslednja američka dobitnica Nobela za književnost /1993/, u svojoj osamdesetprvoj godini napisala je jedan sasvim dobar roman), ali ja moram priznati da ne osećam više isti fanatizam prema pisanju kakav sam osećao ranije. Nemam više mnogo vremena, pa ću svoju preostalu snagu koristiti za ponovno čitanje najdražih knjiga. 

Iako mi je teško da pravim bilans, smatram da sam, duboko se posvetivši pisanju na uštrb svega drugog, bio prilično uspešan u tome, da sam na najbolji način iskoristio ono s čime sam raspolagao. Ali sve ima svoj kraj. Osećam, kao što rekoh, da mi je svega dosta. Gotov sam! Odslužio sam svoje! The struggle with writing is over.

Šta da kažem o svojim knjigama, a time i o sebi? Za mene knjige imaju smisla - uključujući i moje sopstvene - samo kad pisac optužuje samog sebe. Inače, zašto bi se akao? Da bi otpužio nekog drugog?

U svom obimnom stvaralaštvu, pisao sam o raznim temama, često autobiografski, brišući granice između stvarnosti i fikcije. Nekada sam bio Nejtan Zukerman, nekada Dejvid Kepeš, a nekada neskriveno Filip Rot. Koristio sam i druga imena, češće u svojstvu naratora nego protagoniste. Globalno govoreći, bavio sam se istraživanjima jevrejsko/američkog ili američko/jevrejskog identiteta, istorijskim događanjima i slično, ali i pitanjima erotike i seksa. Pritom, stavljao sam naglasak na čoveka i njegovo što integralnije sagledavanje. Uglavnom sam se bavio, čini mi se, sa netipičnim knjiškim likovima. Međutim, neki mi olako pripisuju etiketu da je moje sveukupno književno stvaralaštvo određeno jevrejstvom i erotikom. To nije tačno (daleko od toga da me zanimaju samo jevrejstvo i erotika), ali i jeste tačno  (vrlo česte su to moje teme).

Bilo kako bilo, ne volim da me kategorišu kao jevrejskog pisca, a još manje kao pisca knjiga o erotici i seksu.

Sećam se da sam oko moje tridesete godine govorio: "Nisam jevrejski pisac, ja sam pisac koji je - Jevrejin". Takav stav imam i danas. Drugim rečima, ja sam američki pisac, koji je i - Jevrejin.

A normalno je za onoga koji je rođen u jevrejskoj porodici i oseća se Jevrejinom da piše (i) o - Jevrejima. Sećam se da je Isak Baševis Singer, koji je većinu svojih izvanrednih knjiga napisao na jidišu (yiddish), na optužbe da često rđavo piše o Jevrejima,  uzimajući za temu jevrejske prostitutke i druge marginalce, odgovorio da piše o onome što zna i poznaje, a da ne može pisati o španskim, odnosno argentinskim prostitutkama i drugom šljamu. Tako i ja pišem o američkim Jevrejima koje znam, sa svim njihovim dobrim i lošim osobinama. Ali Jevreji iz mojih knjiga savršeno su integrisani u američku kulturu, tako da njima dominira svakidašnjica. Zato jedan moj junak, recimo, kaže: „Ja nisam baš redovan".

Moje pisanje često je vređalo ostale Jevreje. Sve je počelo sa mojom prvom knjigom Zbogom, Kolumbo (Goodbye, Columbus), za koju neki i danas govore da je jedna od mojih najboljih. Neki jevrejski čitaoci zamerali su mi što je u njoj  prikazan portret Jevreja iz srednje klase na način koji nije baš pohvalan. Priznajem: rugao sam se, na svoj način, jevrejskoj porodici koja sprečava čovekovu individualnost i guši njegovu slobodu, uz stalno stvaranje u njemu onog famoznog jevrejskog osećanja krivice

A tek moja četvrta knjiga, Portnojeva boljka (Portnoy's Complaint)!  Ta, za mene "oslobađajuća" knjiga moje mladosti, istinski je dolila ulje na vatru onima kojima nije bio po volji moj način prikazivanja jevrejstva. U tom malenom remek-delu komike i satire, rušio sam mit o porodici kao nukleusu jevrejskog životnog stila, a naročito sam hrabro dirao u stereotipan kult jevrejske majke-matice. Zapravo, bio sam kritičan prema jevrejskoj porodici koja je zatucana, samodovoljna, hvalisava, ograničena, odnosno krajnje malograđanska. Pritom, koristio sam pikantan rečnik u ispovesti glavnog junoše Portnoja, snažno opčinjenog čulnim i erotskim. Nastojao sam da razbijem neke seksualne tabue kroz lik tog promoćurnog jevrejskog mladića, opsednutim masturbacijom (handjobs), gaćicama, šiksama (Nejevrejkama, odnosno lakim devojkama) i još mnogo čime, uključujući i tzv. cunt craziness. Ta knjiga mi je donela slavu i bogatstvo, na način kako se to dogodilo japanskom piscu Jukiju Mišimi sa njegovom Ispovešću maske. Da dodam još i to da je Portnojeva boljka bila, na svoj način, veoma revolucionarno štivo u vremenu kada se pojavila, a danas mnogi u njoj ne vide "Bog-zna-šta".

Svi ti napadi na mene kao „lošeg Jevrejina" nisu bili baš bezazleni. Na moje ruganje viševekovnom mitu o uzvišenom jevrejstvu, neke jevrejske organizacije reagovale su žestoko, nazivajući me antisemitom, egocentrikom, čovekom koji „mrzi samog sebe" (izraz „self-hated Jew" je odavno postao floskula), piscem koji izvrće sliku bazičnih vrednosti ortodoksnog jevrejstva, pa čak i ne ceni značajan doprinos koji je jevrejstvo dalo modernom svetu. A ni pojedinci me nisu štedeli, tako da sam od nekih nadobudnih čitalaca dobijao i ovakva pisma: "Zbog prikazivanja Jevreja u totalno perverznoj atmosferi peep-showa, zbog prikazivanja Jevreja u delima preljube, egzibicionizma, masturbacije, sodomije, fetišizma i bludničenja Vas bi trebalo - streljati". Da ovde dodam i da je napisano mnogo članaka, pa i knjiga, na temu Filip Rot i Jevreji (Philip Roth and the Jews), u kojima se raspravlja o "Bad-Jew Roth versus Good-Jew Roth". Nije lako biti Jevrejin.

A opet, ja svoje jevrejstvo nosim sa lakoćom. Zapravo, tačnije bi bilo reći da ga ne osećam ni kao teret ni kao poseban ponos. Kao što sam rekao za Šveda, protagonistu mnogo čitane Američke pastorale (American pastoral): „Šta je u njemu jevrejstvo? Ništa se nije videlo, a opet se znalo da je tamo".

Pritom, nekima smeta i moje shvatanje sekularnog jevrejstva. Naime, Jevreji iz mojih knjiga uglavnom su ateisti ili agnostici, ali im to ne smeta da sebe smatraju i dalje - Jevrejima. Uostalom, takav sam i ja lično - odavno ne verujem u Boga, što ne bi smelo da umanjuje moje jevrejstvo. 

A što se tiče one druge dimenzije (erotika, seks) neki čistunci su me žestoko korili, a  feministkinje su svoj jezik oštrile na meni nazivajući me čak - pornografom.

Tako  mi je prebacivano da muški likovi iz mojih knjiga "ne mogu onu stvar da drže u pantalonama". Njihovi životi ispunjeni su seksom, pretežno preljubničkim, često u vezama sa mlađim ženama. Ponekad i naslovi nekih mojih knjigu upućuju na mladalačku preteranost u masturbiranju (Portnojeva boljka), naglašenu putenost (Profesor žudnje), psihoanalizu (Lekcija anatomije), životinjstvo (Umiruća životinja), ejakulaciju (Ljudska mrlja), pa i otvoreni seks (Orgije u Pragu). A u mojoj prilično neshvaćenoj knjizi Dojka protagonista se budi jednog jutra da bi primetio da je postao velika - sisa! Nekim ljudima se događa ponekad da postanu ono o čemu sanjaju, a ta ideja nije baš originalno moja, sreće se i kod drugih pisaca. S druge strane, tačno je da u mojim knjigama često ima i tzv. bezobraznih reči ("pičkolovci", "pičkomanijaci" i slično), odnosno izjave protagonista u stilu "Pijan sam od pičke i štamparske boje"). Ne greše mnogo oni koji to vide kao ključ mog književnog stvaralaštva - opsesiju ženama i književnošću, ali nije sve u tome. S druge strane, neki moji junaci smatraju da je seks - svetinja, i to se ne sme nipodaštavati. Naravno, nisam se trudio da moji junaci budu samo hedonisti, ne retko pisao sam i o pustinjacima, povučenicima iz života, usamljenim vukovima. Oni nisu, dakle, opčinjeni samo čulnim i erotskim, oni su i osobe "od mesa koje propada", te bivaju fascinirani svojom sopstvenom fizičkom slabošću i ranjivošću pred nastupajućom smrti. A opet, svi oni žele da žive, da vole i rade nešto naizgled koristno do svog poslednjeg daha.

Pomenuo sam gore moj rodni grad Njuark. Priznajem da sam bio prijatno iznenađen kada me je jednog dana predsednik SAD (Bil Klinton) pozvao u Belu kuću i uručio Nacionalnu medalju za umetnost sa rečima: „Ono što je Džejms Džojs učinio za Dablin, Vilijam Fokner za Joknapatavfu, Filip Rot je učinio za - Njuark".

Za mene, Njuark je bio lep, estetski i emocionalno. A u tom gradiću, u kome sam rođen, ja sam živeo samo do svoje sedamnaeste godine, kada sam ga napustio i više se nisam vraćao. Opet, nikada nisam presekao pupčanu vrpcu koja me je vezivala za mesto mog detinjstva i rane mladosti, mada nekima to smeta pa sam viđao ovakve zamerke:Philip Roth's fictional universe is entirely peopled by, hmm, let's see ... Jewish families in Newark, Jewish families who left Newark, famous Jewish writers, famous Jewish writers from Newark, and famous Jewish writers whose families left Newark. U međuvremenu, Njuark je postao nešto drugo. Dok sam ja živeo tamo, bilo je mnogo doseljenika iz Evrope (Jevreji, Sloveni, Irci i drugi), a vrlo malo crnaca; danas je to crnački grad, sa crnačkim gradonačelnicima, i po američkim standardima, siromašno naselje na periferiji velikog Njujorka. Sve se menja, sve prolazi.  

Pored prvenca Zbogom, Kolumbo, svojim najboljim delima smatram Američku pastoralu (American Pastoral), Udala sam se za komunistu (I Married a Communist) i Ljudsku mrlju (The Human Stain), kao i Zaveru protiv Amerike (The Plot Against America). Dodao bih još i Sabatovo pozorište (The Sabbath's Theater). Te knjige već su postale klasici američke literature.

U svetlu odluke da se povučem "i vratim pero u futrolu", reći ću da sam, kao malo umetnika u modernim vremenima, bio usamljenički posvećen svom radu, počev od mojih dvadesetih do sedamdesetih godina. Najveći deo vremena provodio sam u svom ruralnom domu u Konetikatu (Connecticut) i stančiću na njujorškom Menhetnu, sve u službi pisanja. Ako ostavimo po strani kritička preterivanja u stilu "Roth is probably the greatest American novelist since Faulkner", iz današnje perspektive smatram da se isplatio moj naporan književni rad u periodu od 51 godine, koji za rezultat ima 31 knjigu  - od Zbogom, Kolumbo (1959) do Nemezisa (2010).

Dobijam pisma u kojima neki žale što se povlačim (Of course, you are the last in the line of great Jewish writers of the 20th Century, but you are more than that. You are our greatest literary light. I'm deeply saddened to see that light go out). Ili  da se mojim povlačenjem zatvaraju vrata Zlatne ere jevrejsko-američke literature (But in the case of Mr. Roth, there is something meaningful in his quiet exit. It closes the door on the Golden Era of Jewish-American Literature). Istovremeno, znam i da neki smatraju da sam ja - precenjen kao pisac; njima nije jasno kako se dogodilo da sam ja, Filip Rot, danas pisac sa najvećim brojem osvojenih književnih nagrada među piscima koji piše na engleskom jeziku. Kao i obično, istina je verovatno negde u sredini.

Ponosan sam što će elitna The Library of America sakupiti i objaviti sveukupno moje književno stvaralaštvo (Philip Roth's Oeuvre) u devet tomova, od kojih je sedam već štampano. Takvu čast doživela su za života još samo dva pisca - Sol Belou (Saul Bellow) i Judora Velti (Eudora Welty).

Mada sam, u svojstvu dugogodišnjeg profesora engleskog jezika i pisca, sa interesom čitao izvanredne romansirane biografije nekih pisaca  - imam u vidu, recimo, knjige Ričarda Elmana (Ellmann) o Džojsu, Vajldu i Jejtsu, dugo sam se opirao ideji da neko od mojih kolega počne raditi na - pisanju moje biografije. A onda sam pristao, tako da će Blejk Bejli (Blake Bailey), koji je već napisao odlične biografije Džona Čivera (Cheever) i još nekih pisaca, imati slobodan pristup mojoj arhivi i meni dok sam živ onoliko koliko to želi. Kada će ta knjiga o mom životu biti završena - to sad zavisi od biografa Bejlija.

Na kraju, da se pitam još jednom: šta da radim sa nedobijenim Nobelom?

Da ponovim: više puta kandidovan sam za tu famoznu nagradu (koliko samo puta su mediji za mene beležili  da sam „najveća američka uzdanica"?), ali sve je bilo uzalud.  Već se prave i šale na moj račun, ali i na račun Komiteta za dodelu Nobela, u stilu:  "Can you please stop the nonsense and give Philip Roth a Nobel Prize for Literature before he dies"?

Da sam patetičan po prirodi, priznao bih da mi je strpljenje pri kraju, te da ću izvršiti samoubistvo ako i dalje budem zaobilažen, odnosno ako mi nikada ne bude na grudi okačena blještava Nobelova medalja.  Ne, neću se ubiti, believe me!

Atačmenti



Komentari (101)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nurudin nurudin 21:56 06.12.2012

:-)

Први... А после се бацам на читање!
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:17 06.12.2012

Re: :-)

Nurudin
... Први... А после се бацам на читање!

Za prvog jedan Varholov Kafka.


Andy Warhol saw himself as a modern day portrait painter capturing the noblemen and royals of our time. Famous singers, actors, and socialites were all put on the Warhol pedestal.

Meni lično se sviđa ova varijacija na poznat Kafkin lik.
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:46 08.12.2012

Shalom vladimire petrovicu

pozdravljam tvoj povratak prepoznatljivom blog formatu po kojem si već poznat!

Ovih dana sam začaran izvanrednom knjigom Pjera Klossowskog.
Knjiga je "Nietzsche and the Vicious Circle".

Za knjigu je Mišel Fuko rekao "The greatest book of philosophy I have ever read, on a par with Nietzsche himself". Moja malenkost se pridružuje ovom mišljenju.

Klossovski je bio is slikar, inače on je brat slikara Balthusa.
Preporučujem autora tvojoj disekciji.


Roberta interceted by Truckers, Klossowski



Remember my friend: "If you are caught in the dream of the Other, you are fucked." Gilles Deleuze.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:39 08.12.2012

Re: Shalom vladimire petrovicu

oskar-z-wild
... Remember my friend: "If you are caught in the dream of the Other, you are fucked." Gilles Deleuze.


Najpre, Aleichem Shalom!

Drago mi je da si se javio, nisam te očekivao, jednom si rekao da nisi toliko dokon da se preko vikenda uključuješ u Net!

Hvala na komplementu o "prepoznatljivosti mog blogovanja", naterao si me da pocrvenim. You made me blush crimson.

A posebno mi je milo da vidim da si se setio Pjera Klosovskog (Pierre Klossowski). Vrlo piktoreskna ličnost, o njemu bi trebalo napisati blog. Bačena ti je rukavica.
Ovih dana sam začaran izvanrednom knjigom Pjera Klossowskog.

Knjiga je "Nietzsche and the Vicious Circle".


Mada ga nisam čitao, ja mislim da bi bilo zanimljivo i njegovo gledanje na markiza De Sada u knjizi De Sad moj bližnji, odnosno De Sad moj sused:



kao i o njegovom slikarstvu (nije on slučajno bio brat Baltusu)
oskar-z-wild oskar-z-wild 19:40 08.12.2012

Re: Shalom vladimire petrovicu

Bačena ti je rukavica.


well well well vladimire petrovicu

znači moraću da tražim i ovu knjižicu da bi izašao na dvoboj naoružan.


"Neprekidna metamorfoza: u kratkom intervalu vremena moraš proći kroz nekoliko individualnih stanja. Neprekidna borba je način da se to uradi." Niče, 1881.

Da bi ovo postigli potrebno je likvidirati koncept volje.

Pitam se da li malo sadomazohističkog iskustva potrebno da bi ovo shvatio. hmm
Vidiš... tu sam manjkav. Možda je to nešto što mnogima manjka. Prepustiti se volji drugog, dobrovoljno. Nije čudo što je M.de Sad ostavio takav trag na ovoj planeti.
oskar-z-wild oskar-z-wild 19:42 08.12.2012

Re: Shalom vladimire petrovicu

jednom si rekao da nisi toliko dokon da se preko vikenda uključuješ u Net!


Danas mi je vanredno radni dan, nagomili se poslovi pred kraj godine, i srećom uključih se na vreme da malo proćaskam sa starim prijateljem.
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:55 09.12.2012

Re: Shalom vladimire petrovicu

ПС наручио сам књигу преко Амазона. Дуел прихваћен!
nurudin nurudin 22:14 06.12.2012

...

Секс, самоубиство, литература и монденски живот -- постају препознатљиве теме, неки заједнички именитељи, твојих блогова, ако дозволиш да овако произвољно закључим.
Увек инспиративан и интригантан -- хиљаду питања за размишљање, а нигде конца одговору. Баш вала... одлично!
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:13 08.12.2012

Ja i moje teme

Nurudin
... Секс, самоубиство, литература и монденски живот -- постају препознатљиве теме, неки заједнички именитељи, твојих блогова,


Hm.
Kada pomislim na teme o kojima pišem, na um mi padaju reči mudroga Flobera (Gustave Flaubert): "Ja ne biram svoje teme, nego im se pokoravam. Amin".



Sve ovo što si nabrojao u mom slučaju, Nurudine, jesu moje česte teme, jer ja sam njihov rob.

Već sam najavio da ću (neki) sledeći put pisati o Isaku Baševisu Singeru, pod naslovom "Shalom Aleichem (2)". A o čemu to nameravam pisati kada se o nobelovcu Singeru, istinski izvrsnom piscu, skoro sve zna?

E, ja ću pisati o Isakovom prilazu - seksu, jer je on bio opčinjen seksom. Naravno, ne na način kako su to Filip Rot i još više Erika Džong, ali i njegova opsednutost seksom bila je vrlo očigledna. Sve do smrti, a umro je kao star čovek.

Baš je ta dimenzija njegovog lika najviše smetala dobrim Jevrejima. Cenili su ga, ali su vrištali na njega zbog toga što govori o seksu i preljubama i švalerisanju i prostitutkama, sve to među Jevrejima, izabranom narodu ... On koji je bio sin rabina... Jer, najveći broj njegovih muških likova SAMO JURI SUKNJE, boreći se sve vreme sa svojom naglašenom putenošću, ne birajući žene, pa često to biva sa udatim ženama, sa šiksama (Nejevrejkama) itd.

Meni je takav Isak Baševis Singer zanimljiv, a to je samo jedna njegova dimenzija. Inače, on je bio veoma kompleksan čovek, težak u odnosima sa drugima, rđav muž, još gori otac, ali je bio veliki književnik.

Eto, tim mojim sledećim blogčićem nameravam napraviti moj mali omaž (hommage) tom velikom jevrejskom piscu.

Shalom Aleichem!
antioksidant antioksidant 11:17 08.12.2012

Re: ...

Hm. Na um mi padaju reči mudroga Flobera (Gustave Flaubert): "Ja ne biram teme. Teme biraju mene. Amin".



Sve ovo što si nabrojao u mom slučaju, Nurudine, jesu moje česte teme, jer ja sam njihov rob.

seks kao tema te je izabrao ili su razgovori o seksu tvoja tema?
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:44 08.12.2012

Re: ...

AO
... ili su razgovori o seksu tvoja tema?


Ovo me tera da se setim mnogo citirane izjave Simone de Bovoar, da o seksu ne treba pričati već delati.

Ne radi se o tome da ja volim priče o seksu, radi priča. Daleko od toga. (Dobro, ne baš mnogo daleko).

Seks je važan, ali nikako nije najvažniji u životu ljudi. (Prokreaciju ostavljam po strani).

Ono što ja činim, pominjući opčinjenost seksom nekih poznatih pisaca, jeste samo - ukazivanje. Ja ne morališem, ne sudim, ne objašnjavam, ne govorim ni da je to dobro ni da je loše, ni porok ni vrlina; poručujem samo da je to bilo ljudsko u njima.

Premda, ruku na srce, bliži su mi oni ljudi koji su (koliko/toliko) opčinjeni seksom nego oni kojima je do seksa stalo kao do Vijonovog lanjskog snega, he, he, he...
antioksidant antioksidant 11:46 08.12.2012

Re: ...

Dobro, ne baš mnogo daleko

oskar-z-wild oskar-z-wild 14:58 08.12.2012

Re: ...

Premda, ruku na srce, bliži su mi oni ljudi koji su (koliko/toliko) opčinjeni seksom nego oni kojima je do seksa stalo kao do Vijonovog lanjskog snega, he, he, he...

Ko se boji seksa još, seksa još, tri za groš.
Ko se boji seksa još, seksa još, tri za groš.

miloradkakmar miloradkakmar 22:39 06.12.2012

Jednostavnost

Gospode Bože, kako je život lak kad ti ide lako, a kako težak kad ti ide teško! (F. Rot)

Da l' to vas dvojica nas zahebavete?!

P.S. Ko može da se izdignde iznad jednostavnosti?

Što više spoznajemo sve smo manji i uneredniji.
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:57 06.12.2012

Re: Jednostavnost

miloradkakmar
... Što više spoznajemo sve smo manji i uneredniji.



Andi Varhol je bio opčinjen ovom glumicom, pravio je više varijacija njenih portreta

Bila je lepa, zar ne?
miloradkakmar miloradkakmar 00:09 07.12.2012

Re: Jednostavnost

vladimir petrovic
miloradkakmar
... Što više spoznajemo sve smo manji i uneredniji.



Andi Varhol je bio opčinjen ovom glumicom, pravio je više varijacija njenih portreta

Bila je lepa, zar ne?

On je bio vrag, a ona lepotica.
oskar-z-wild oskar-z-wild 15:08 08.12.2012

Re: Jednostavnost

On je bio vrag, a ona lepotica


Interesantno da je Vorhol rekao “Beauty is a sign of intelligence.”

A za njega je neko poznat rekao nešto u stilu najneinteligentniji umetnik koji postigao najveću slavu. Možda Truman Capote.


Klossowski: mr. von max & miss glissant in roles of Diana & Acteon
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:56 08.12.2012

Re: Jednostavnost

oskar-z-wild
... Interesantno da je Vorhol rekao “Beauty is a sign of intelligence.”

Ovo mi zvuči vajldovski (Oscar Wilde).

Meni pada na pamet da sam, baveći se svojevremeno J. Mišimom, uočio kako i koliko Japanci vole lepotu, pa imaju i jednu poslovicu koja se često čuje: Lep si, a lepi treba da dobiju sve što požele.

A propos ovoga, znam da se učeni Umberto Eko studiozno bavio (on sve radi studiozno, naravno) istorijom lepote i ružnoće, ali nisam dosad stigao da vidim te njegove knjige:

oskar-z-wild oskar-z-wild 14:53 09.12.2012

Re: Jednostavnost

Eureka!

“Andy Warhol is the only genius I’ve ever known with an I.Q. of 60″
"Енди Вархола је једини геније којег сам икад познавао са коефицијентом интелигенције од 60."

Ko bi to rekao nego stari Gore Vidal koji je preminuo ove godine.

Interesantno je da kada pretražiš internet na temu Endi Varhole, vidiš da se mnoge diskusije vode o njegovoj inteligenciji. Veoma čudno.
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:19 09.12.2012

Re: Jednostavnost

oskar-z-wild
... "Енди Вархола је једини геније којег сам икад познавао са коефицијентом интелигенције од 60."

Ko bi to rekao nego stari Gore Vidal koji je preminuo ove godine.


Ne znam koliki je bio Varholov IQ, ali osećam, kao što sam već ranije rekao, da je bio svojevrstan fenomen. (Ne bih rekao da je bio genije, premda mi nije strano blejkovsko 'preterivanje koje vodi mudrosti' /The road of excess leads to the palace of wisdom/) .

A što se tiče Gora Vidala, on je bio posebna - cvećka.

O njemu nikada ne bih napisao blog.


P. S.
... наручио сам књигу преко Амазона. Дуел прихваћен!


OK
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:43 06.12.2012

Pametna odluka

Pametnu je odluku doneo Filip Rot, možda malo prekasno. Trebalo je i ranije, u svakom slučaju pre nego je napisao svoj poslednji roman "Uniženje". U njemu se vidi da su ostarelom Rotu iščilile ideje, kretivnost presahla, a talenat nestao baš kao i glavnom liku tog romana, poznatom karakternom glumcu koji više ne može da glumi.

Svedoci smo svojevrsne drame u kojoj se vremešni pisci muče da napišu novo delo. A kada ga objave liče na ostarele grogirane boksere, pevače koje je glas izdao, atletičare bez daha...

Recimo, Mario Vargas Ljosa. On sigurno nije dobio Nobelovu nagradu zbog svog poslednjeg načrtanija, koje je nazvao "Avanture nevaljale devojčice". Taj roman, iako je postao hit, vidno zaostaje za svim njegovim ranijim delima.

I Pol Oster, iako nije toliko star, muči se sa temom. Da li ste čitali "Zimski dnevnik"? U njemu opisuje svoje telo, od prvih dečačkih povreda u igri, pa do ubičajenih znakova starenja.

Džon M. Kuci se treću godinu zaredom ne oglašava, a njegovi čitaoci znaju da posle "Dečaštva", "Mladosti" i "Letnjeg doba" trebe da nastavi svoju fiktivnu autobiografiju pišući o jeseni i zimi svog života. Međutim, bard se izgleda muči, ne ide mu. Nadajmo se da i on neće objaviti nešto što će čitaoce razočarati.

Nema već dugo ni nove knjige Amosa Oza, također pretedenta na Nobela.

Mišima je, znamo, taj problem rešio na svoj način.
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:25 06.12.2012

Re: Pametna odluka

Vojislav Stojković
... Pametnu je odluku doneo Filip Rot, možda malo prekasno. Trebalo je i ranije, u svakom slučaju pre nego je napisao svoj poslednji roman "Uniženje". U njemu se vidi da su ostarelom Rotu iščilile ideje, kretivnost presahla, a talenat nestao baš kao i glavnom liku tog romana, poznatom karakternom glumcu koji više ne može da glumi.

Svedoci smo svojevrsne drame u kojoj se vremešni pisci muče da napišu novo delo. A kada ga objave liče na ostarele grogirane boksere, pevače koje je glas izdao, atletičare bez daha...


Slažem se.
On je zapravo odluku da prestane pisati doneo još 2010. godine, završivši Nemezis, svoje poslednje delo. Od tada se u duši koprcao i borio sa sobom, jer nije hteo da prizna i uvidi da je postao - ispucana puška! A onda je stisnuo zube i tek sada (nedavno) ipak priznao svetu da je gotov.

Naravno, svi stare. Ali ima umetnika koji rade i posle tako visoke granice od osamdeset godina (Pikaso, Hokusaj i drugi). Mikelanđelo je klesao skulpture u 84. godini. Milan Konjović je radio u poznoj dobi. Tako i neki književnici.

A opet, to ne ide svakom...

(Edit: Umberto Eco je čak stariji od Filipa Rota za jednu godinu, a koliko znam nije se "penzionisao", odnosno povukao i prestao da piše... )

Kada je Rot saopštio svetu odluku o prestanku on je pomenuo - ne baš mnogo umesno, E. M. Forstera. Rekao je, parafraziram: Pada mi na pamet još jedini pisac koji je dobrovoljno napustio pisanje kada je bio u punoj snazi – bio je to E. M. Forster; on je prestao da piše u svojim četrdesetim godinama. Ali on je prestao prvenstveno zato što je osetio da ne može štampati knjige na temu koja ga je najviše interesovala – homoseksualnu ljubav.

Čini mi se neumesnim njegovo pominjanje Forstera, jer je Forster stvarno napisao samo pet knjiga i prestao u četrdesetim godinama, što nije slučaj sa mojim gostom Filipom, koji je pisao i pisao... i tek na pragu osamdesete se lupio po čelu i rekao basta. Velika je razlika između četrdeset i osamdeset godina, zar ne?

Drugo, u jednom intervjuu on pominje Hemingveja: Znam i za još jednog drugog pisca koji je išao dalje, pa je neočekivano stvari okončao tragično. Mislim na Ernesta Hemingveja, koji je u 61. godini već izgledao kao starac. I rešio da prekine sa pisanjem, ali da to učini istovremenim prekidanjem života. Ubio se. Francuzi su u pravu kada kažu – da svako ubija buve na svoj način (Chacun a sa manière de tuer les puces)!

Verovatno je i ovo tačno
Mišima je, znamo, taj problem rešio na svoj način.


Filip Rot je, u mnoštvu knjiga, imao i rđavih, ali neke su zaista dobre i postale klasici američke literature.

Ja sam se malo šalio sa njegovim žalom za Nobelom, ali on i njegovi poklonici polaze od toga da su tu nagradu dobijali mnogi manje značajni pisci, pa je šteta što je on neće dobiti. Naime, Rot jeste najbolji američki pisac druge polovine XX veka, voleli ga mi ili ne.

Evo kako se Endi Varhol igrao sa dvema Elizabetama (kraljicom i glumicom):


Andy Warhol saw himself as a modern day portrait painter capturing the noblemen and royals of our time. Famous singers, actors, and socialites were all put on the Warhol pedestal.

oskar-z-wild oskar-z-wild 15:19 08.12.2012

Re: Pametna odluka

U njemu se vidi da su ostarelom Rotu iščilile ideje, kretivnost presahla, a talenat nestao baš kao i glavnom liku tog romana, poznatom karakternom glumcu koji više ne može da glumi.


Nisu svi starci za bacanje. Da se ispravim niko nije za bacanje, a svaka čast onima koji pišu do smrti, šta ih briga šta pučanstvo misli.


P.Klossowski, Scene with the young Ogier and the Commander of St. Vit, 1982
docsumann docsumann 20:08 08.12.2012

Re: Pametna odluka

Nisu svi starci za bacanje.


nedavno preminuli, čuveni brazilski arhitekta Oscar Nymayer (umro u 105. godini) upražnjavao je seks do zadnjeg dana.

kako je sam objašnjavao zaobljeni oblici na njegovim zgradama ustvari predstavljaju počast brazilskoj ženi.





nsarski nsarski 22:59 06.12.2012

Horatio, uspeo si da me isprovociras

Zbog toga cu ti odgovoriti u Roth-ovom stilu, ne ljuti se.

Koji, bre, Roth za Nobelovca, jebote!? Taj lik se samoreklamira, hvalise i sere da bi skrenuo paznju na sebe. Njegove "sokantne" kreacije su opisi o tome kako mu je neka dama blowjobirala u kolima blizu Bele Kuce (ju, ju, jebote seks i Bela Kuca, kazu puritanci - oni koji su Oval Office prtvorili u Oral Office), ili da je kresnuo porodicnu veceru (jevrejsku svetinju), jer se tog popodneva samozadovoljio komadom presne dzigerice koju su za veceru njegovi roditelji jeli. Pa, jbt., gde je tu bilo sta veliko (rec koju ti volis da koristis kad govoris u knjizevnosti)?

Ili, da se posluzim jednim Rothovim poredjenjem - Rothova knjizevnost je u odnosu na veliku knjizevnost isto kao vecera u kineskom restoranu naspram klope koju dobijes u restoranu sa Miselinovim zvezdama. Od njega ne ostaje nista u secanju, bas nista - kao vecera u kineskom restoranu: ujutru zaboravis sta si jeo.
Flied lice and mooshoo chicken - Jesus!

Doklegod Nobela ne dobije Umberto E., niko na nju nema pravo. Posebno ne Roth.

Za bolje raspolozenje, evo ti jedan joke: Neki lik (moze i jevrejin da bude) ozenio se sa Kineskinjom. Posle nekog vremena konzumacije braka, muz predlozi da malo promene stil i unesu malo spice u sex. Ona kaze: "pa, sta bi ti zeleo". On, malo snebivljiv kaze: pa...recimo, 69 ? Ona kaze: "Oh, flied lice - no ploblem!"

Izvini na stereotipu, iskazanom gore, ali na to me je naterao Roth i njegova originalnost.


P.S. A i ova Rothova mudrost koju si stavio na pocetku:
Gospode Bože, kako je život lak kad ti ide lako, a kako težak kad ti ide teško! (F. Rot)
.
U zimu mu 'ladno, u leto mu toplo - otprilike taj nivo.
mirelarado mirelarado 23:06 06.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Doklegod Nobela ne dobije Umberto E., niko na nju nema pravo. Posebno ne Roth.


Сагласна.:)

Из једног Ековог интервјуа:

Новинар: - Да ли би вас изненадило да вам доделе Нобелову награду за књижевност?
У. Еко: - Не, зашто би? Додељују је сваке године.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:13 06.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

nsarski

P.S. A i ova Rothova mudrost koju si stavio na pocetku:
Gospode Bože, kako je život lak kad ti ide lako, a kako težak kad ti ide teško! (F. Rot)
.
U zimu mu 'ladno, u leto mu toplo - otprilike taj nivo.



"Zimi zima, u leti ti vruće".
Ovo bi bio viši nivo. Naime, tu su i metafore.
nsarski nsarski 23:24 06.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Ovo bi bio viši nivo. Naime, tu su i metafore.

Cuo sam za tu lascivnu verziju koja kruzi po Filoloskom...:)

Jos jedan vitz, na slicnom nivou.
Neka zena se svalerisala, a ispod kreveta njen klinac se sakrio. U kucu upada muz, a svaler pobegne ispod kreveta. Ucutao se, ne dise. Klinac mu sapne: "dises - ne dises, a malopre dises k'o lud!"
nsarski nsarski 23:27 06.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Сагласна.:)

Ne cudi me. Znam da ti je Eko "slaba tacka", ali potpuno te razumem :)
mirelarado mirelarado 23:48 06.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

nsarski
Сагласна.:)

Ne cudi me. Znam da ti je Eko "slaba tacka", ali potpuno te razumem :)


Хвала на разумевању:)
Ипак, Екове су шансе минималне. Увид у порекло добитника те награде казује да Италијани долазе на ред сваких двадесетак и кусур година, Дарио Фо, чије политичке позоришне сатире из шездесетих година прошлог века тешко да имају неко универзално значење и вредност, добио је Нобела 1997. Дакле, зависи од биологије... :)
nsarski nsarski 23:59 06.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Дакле, зависи од биологије... :)

I to je questionable. Njima je, cini mi se, vazno da neko "uzdrma" stvari. Recimo ona Jelinek (koju je nasa Yasmina Tesh o-bo-za-va-la), feministkinja (kao da je ona izmislila feminizam) ni biologiju nema - mislim, ne sme da nosi suvise kratke suknje da joj se ne bi video qrac. To je njen doprinos knjizevnosti. Biologija, indeed!
Fals modernizam je kod Sveda na ceni, osim, naravno, kad je dodele Lagerquistu (za knjigu koja je videla svetlost dana samo jednu godinu pre nagrade), koji pateticno prepricava Bibliju i ceo stimung i trip mu je sveti Petar.
Ma, da ne pricam!
vladimir petrovic vladimir petrovic 00:02 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Nsarski
... Koji, bre, Roth za Nobelovca, jebote!? Taj lik se samoreklamira, hvalise i sere da bi skrenuo paznju na sebe. Njegove "sokantne" kreacije su opisi o tome kako mu je neka dama blowjobirala u kolima blizu Bele Kuce (ju, ju, jebote seks i Bela Kuca, kazu puritanci - oni koji su Oval Office prtvorili u Oral Office), ili da je kresnuo porodicnu veceru (jevrejsku svetinju), jer se tog popodneva samozadovoljio komadom presne dzigerice koju su za veceru njegovi roditelji jeli. Pa, jbt., gde je tu bilo sta veliko


Nemoj tako. Please!

Ako meni ne veruješ, pogledaj sajtove na Netu; mogao bih ti do ujutru davati linkove sa hvalospevima za mog gosta-autora. Svi (dobro, skoro svi) ga vole...

Čoveče, Rot je dobio najviše nagrada među živim piscima na zemljinoj kugli danas - koji pišu na engleskom jeziku.
Osim tog pišljivog - Nobela.

On je meni rekao da neće izvršiti samoubistvo zbog nedobijenog Nobela... he, he, he... ali sam mu u očima video tugu, krivo mu je, po onom fazonu da na i treba staviti tačku...

Ovi koji iole poznaju američku literarnu stvarnost znaju (to sam naveo) kolika je čast kada Library of America uzme na sebe da objavi celokupna dela nekog pisca tokom njegovog života. Nije to mačji kašalj.

Dakle, Rot je napisao puno dobrih knjiga, mada ima i rđavih, naravno, jer ne mogu baš sve da budu blistave.

On zaslužuje Nobela. Koliko sutra ja ću sesti i napisati pismo Nobelovom komitetu, pridružujući se time svetskoj bulumenti onih koji agituju za Fiću, he, he, he...

Doklegod Nobela ne dobije Umberto E., niko na nju nema pravo


Ma, ovo je tačno. I ja sam za Umberta Eka, ali ima mesta za obojicu.

Šala po strani, svi dobro znamo (to reče gore i Jeremija, pominjući Ljosu) da mnogi pisci dobijaju Nobela po nekim levim kriterijima, a ne po zasluzi.

Amerikanci će dobiti kompleks (već ga imaju) što već dugo (još od 1993. godine) niko od njihovih ne dobija Nobela, pa guraju Rota, jer on je tamo (među živima) najbolji.

Šta si se okomio na njegovog Portnoja? Preporučujem ti da ponovo pročitaš tu knjigu, na miru i bez predrasuda, siguran sam da će te oraspoložiti, mada je ona pisana za neko drugo vreme.



Pretpostavljam da ti ne voliš ni Varhola, ali baš me briga.

Evo dve Varholove varijacije fizičara koga ti nedavno, čini mi se, izgrdi na pasja kola, koristeći za njega reč - gluperda! Kako ti samo ta reč pade na pamet?


A i ova Rothova mudrost koju si stavio na pocetku:
Gospode Bože, kako je život lak kad ti ide lako, a kako težak kad ti ide teško! (F. Rot)
.

Namerno sam stavio tu Rotovu izreku jednostavnosti (How easy life is when it's easy and how hard when it's hard), u mnoštvu njegovih izreka koje su dostupne na internetu, odnosno u njegovim knjigama.
nsarski nsarski 00:09 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Ej!!! Taj tvoj "Dusan" koga cesto pominjes...on je, on je u stvari Filip M..ovaj.. Roth!? A ja slep kod ociju! I on te odvojio od Mo? Te duge literarne veceri uz absinthe, koje si s njim provodio, i nisi imao vremena za nju...Oh, Boze.
vladimir petrovic vladimir petrovic 00:14 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Mirelarado
... Екове су шансе минималне

I za njega ću napisati oštro pismo Nobelovom komitetu, da se više ne zezaju.

Naravno da Umberto Eko zaslužuje. Meni je žao što Vladimir Nabokov naprasno umre, te ne dobi Nobela, a zasluživao je (ima pravo Nurudin što kaže da se ja palim na pisce koji pišu o seksu /obožavam Lolitu, o čemu sam već pisao/, a u pozadini svesti mi se motaju misli o lepoti samoubistva, he, he, he... ).

Varhol, duša napaćena (ni njemu nije bilo lako, believe me!) napravio je jednu sliku Vezuva

a pokušavao je i sa cvećem

i sa jednim lepim mačetom koje se zove Sam

a nisam video da se bavio psima, izvini...
nurudin nurudin 00:34 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

obožavam Lolitu


Обожавам је и ја, али не смем да кажем, бојим се да ће уважени nsarski да продуби своју анализу.

Шалу на страну, има великих имена која нису добила Нобелову награду, али заиста ће бити жалосна сага ако Еко умре па крене прича: "Ех, требало је..."

Naravno da Umberto Eko zaslužuje. Meni je žao što Vladimir Nabokov naprasno umre, te ne dobi Nobela, a zasluživao je (ima pravo Nurudin što kaže da se ja palim na pisce koji pišu o seksu /obožavam Lolitu, o čemu sam već pisao/, a u pozadini svesti mi se motaju misli o lepoti samoubistva, he, he, he... ).


"Сводник је књига и њен писац био."
А твоји блогови, Владимире, попут огледала настављају са "свођењем"...
П. С. Да се забране ради јавнога морала!
mirelarado mirelarado 00:42 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Njima je, cini mi se, vazno da neko "uzdrma" stvari. Recimo ona Jelinek (koju je nasa Yasmina Tesh o-bo-za-va-la), feministkinja (kao da je ona izmislila feminizam) ni biologiju nema - mislim, ne sme da nosi suvise kratke suknje da joj se ne bi video qrac. To je njen doprinos knjizevnosti. Biologija, indeed!




Има ту још једна симпатична појединост. Детаљи о раду чланова сваког од пет Комитета за доделу, нарочито при спорним и проблематичним одлукама, могу се објављивати тек пошто то чланство истекне. Док су активни, њихов рад не подлеже критици. Отуда и лауреата има свакаквих. :)

Овде се доносе одлуке о награди за књижевност, на пример:


antioksidant antioksidant 08:06 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Овде се доносе одлуке о награди за књижевност, на пример:



i nije neka kafana
i da, i ja navijam za eka a skroz mi je besmisleno insitiranje na tome da "amerikanci odavno nisu dobili nobela"
znam da jeste kriterijum (jer kafana im je ocajna) ali i dalje je glupo
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:31 07.12.2012

Čudan i provokativan Endi Varhol

... i sa jednim lepim mačetom koje se zove Sam


Da se ja nastavim na svoj sopstveni komentar o ovom mačetu, koji mi se, eto, svidelo.



A tek kasnije sam shvatio da je mače - zeleno, pa sam se pitao šta li je Varhola nateralo da ga oboji u zeleno. Zašto baš zeleno?

Jer, video sam da je neko drugi (ne znam da li je umetnik ili nije) svoju mačku obojio u - pink, he, he, he...

nsarski nsarski 10:44 07.12.2012

Re: Čudan i provokativan Endi Varhol

vladimir petrovic
... i sa jednim lepim mačetom koje se zove Sam


Da se ja nastavim na svoj sopstveni komentar o ovom mačetu, koji mi se, eto, svidelo.



A tek kasnije sam shvatio da je mače - zeleno, pa sam se pitao šta li je Varhola nateralo da ga oboji u zeleno. Zašto baš zeleno?

Jer, video sam da je neko drugi (ne znam da li je umetnik ili nije) svoju mačku obojio u - pink, he, he, he...



Evo onda tebi na poklon lepi pilici. (Slika je napravljena nedavno u Dohi, Katar, na pijaci).


vladimir petrovic vladimir petrovic 11:02 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Nsarski
... Ej!!! Taj tvoj "Dusan" koga cesto pominjes...on je, on je u stvari Filip M..ovaj.. Roth!? A ja slep kod ociju! I on te odvojio od Mo? Te duge literarne veceri uz absinthe, koje si s njim provodio, i nisi imao vremena za nju...Oh, Boze.


Imaš bujnu maštu. Šteta što se ne baviš pisanjem beletristike!

Evo jednog (dosta dobrog) Varholovog Lenjina:



A evo nekoliko Varholovih izjava, koje dosta govore o njemu samome:


Being good in business is the most fascinating kind of art. Making money is art and working is art and good business is the best art. Andy Warhol

"I am a deeply superficial person." Andy Warhol


I ne zaboravi da se danas njegove slike, takve kakve jesu (neke sa primesama kičeraja), veoma dobro prodaju. Na poznatim aukcijama umetnina u Njujorku prodaju se ko alve...
Colin_bgd Colin_bgd 11:18 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Njima je, cini mi se, vazno da neko "uzdrma" stvari.

A sta drugo bi trebalo da je vazno? Ako moze neki primer, na primer...
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:29 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Nurudin
... Секс, самоубиство, литература и монденски живот -- постају препознатљиве теме, неки заједнички именитељи, твојих блогова, ако дозволиш да овако произвољно закључим.
Увек инспиративан и интригантан -- хиљаду питања за размишљање, а нигде конца одговору.


А твоји блогови, Владимире, попут огледала настављају са "свођењем"...
П. С. Да се забране ради јавнога морала!


Samo se ti šali!
A ja ne znam šta drugo da kažem osim da te podsetim da je dobro poznato da je Eros/Tanatos česta tema, od kako je veka i sveta, ne samo u književnosti, već i u slikarstvu, muzici...

Kao da sve drugo, kada više nema erosa a pre smrti, nije mnogo važno, he, he, he...

Drugo, ja lično u svakodnevnom ponašanju malo koristim psovke i bezobrazne reči, ali u pisanju blogova, evo, prenosim tuđe psovke i opscene izjave, verodostojnosti radi.

Uživao sam dok sam "obrađivao" Eriku Džong (za nju ne verujem da ima petlju da očekuje Nobela, slično Filipu Rotu, iako je mnogo čitljivih knjiga napisala), a pre nje sam pisao o Henriju Mileru i tako to... Jedino nisam pisao o Čarlsu Bukovskom, premda se bez njega ne može sveobuhvatnije govoriti o američkoj literaturi.

Dosadi čoveku da stalno bude fin, kao neki gospodičić iz romana XIX veka, zar ne?

A neka se prof. Nsarski čudi koliko god hoće, ali ja se sećam da sam užvao čitajući Rotovu Portnojevu boljku... I danas se smejem kada se setim tih Portnojevih ispovesti pred psihijatrom.
nsarski nsarski 11:36 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

A neka se prof. Nsarski čudi koliko god hoće, ali ja se sećam da sam užvao čitajući Rotovu Portnojevu boljku...

Ne cudim se ja, Horatio, vec te samo malo provociram. Kad si pod malim pritiskom, najbolje od sebe dajes, na uzivanje blogozajednice.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:01 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Филип Рот је одличан, одличан у оном смислу који ме једино интересује, наиме занимљив је (свакако занимљивији од Морисонке или Остера). Иза изабраних полуга (Нуарк, Јевреји, секс, јетра, мама, Мис Њу Џерси, ...) које му урамљују (и продају!) приче ипак стоје добре књиге.

А то да ли је Јеврејин који је Американац, Американац који је Јеврејин, писац који је Јеврејин који је Американац који је Нуарчанин, Американац који је писац који је члан Пензионерског друштва, ... ми је потпуно беспредметно.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:57 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

nsarski
... A i ova Rothova mudrost koju si stavio na pocetku: Gospode Bože, kako je život lak kad ti ide lako, a kako težak kad ti ide teško! (F. Rot). U zimu mu 'ladno, u leto mu toplo - otprilike taj nivo.

Vojislav Stojković
... "Zimi zima, u leti ti vruće".
Ovo bi bio viši nivo. Naime, tu su i metafore.


Naknadno sam se setio da bi, za one koji ne vole jednostavnost, možda bilo bolje da sam stavio onu Šoovu maksimu:

SVAKI MUŠKARAC IZNAD ČETRDESETE JE HULJA (George Bernard Shaw: Every man over forty is a scoundrel)

(Ovu izreku sam našao kod Erike Džong, koja pati, takođe, od prekomernog navođenja tuđih izreka, ne uvek mudrih ali zanimljivih, u svojim knjigama).

Ali nisam.

Kao utešne nagrade nudim vam - jednom Varholovu Džejn Fondu, a drugom Džeki Kenedi:



a Lajza Mineli neka vam bude u rezervi
nurudin nurudin 17:07 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Drugo, ja lično u svakodnevnom ponašanju malo koristim psovke i bezobrazne reči, ali u pisanju blogova, evo, prenosim tuđe psovke i opscene izjave, verodostojnosti radi.


Ја их уопште не користим, зато ми добро дође литература...

П. С. То је због гувернанте.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:27 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

marco_de.manccini
... Филип Рот је одличан, одличан у оном смислу који ме једино интересује, наиме занимљив је (свакако занимљивији од Морисонке или Остера). Иза изабраних полуга (Нуарк, Јевреји, секс, јетра, мама, Мис Њу Џерси, ...) које му урамљују (и продају!) приче ипак стоје добре књиге.


Bravo. Svaka reč je na mestu.

Voleo bih da ove trezvene i autoritativne reči vidi profesor Nsarski, koji je startovao s nipodaštavanjem mog gosta-autora.

Pored ostalog, kao da je zaboravio da Amerika jeste nešto drugo u odosu na Evropu, da su tamo kriteriji ocenjivanja pisaca i drugih umetnika pre svega profesionalni, sa manje zanosa i bolećivosti nego što je slučaj u Evropi.

A FR jeste profesionalac, par excellence, voleli ga mi ili ne.

Pošteno je odradio ono što je trebalo da uradi, ništa mu nije palo s neba, sve je postigao svojim kefalom i velikim radom.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:50 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

AO
... a skroz mi je besmisleno insitiranje na tome da "amerikanci odavno nisu dobili nobela"

Ma u redu je ovo što ti kažeš. A opet...

Moj drugar Dušan, koji je bolji polemičar od mene, ima običaj da kaže da se slabiji više pozivaju na pravdu i pravičnost od - jakih, odnosno na logiku u svakodnevnom ponašanju.

Kod velikih, kriteriji su malo drukčiji. A tek kod jedine velesile!
Ne da da bude bagatelisana olako.
Ne zanima je belosvetska pravda.
Ako je nešto i interesuje u odnosu na druge, onda prati one koji su njoj najbliži. Amerika, recimo, prati kako se književni Nobeli dodeljuju Francuzima i Britancima.
Da li je stvarno francuski Le Clezio tolika veličina da je morao da dobije Nobela pre nekoliko godina? Nije. A dobio ga je jer je trebalo da Francuzi dobiju.

Amerikanci su dobili poslednjeg Nobela za književnost još daleke 1993. godine. I tada, dat je "po nekim posebnim merilima" (dami, pa još i crnkinji). Tada je učinjena "pozitivna diskriminacija" u odnosu na Filipa Rota i, recimo, Džona Apdajka (Updike). Sigurno je da Morisonka nije bila vrhunska spisateljica. Ali bolje da više ne pričam.

Dakle, razumem Amerikance koji smatraju da nije u redu da skoro 20 godina čekaju na novog Nobela za književnost. Delim njihovo nestrpljenje.

A i žao mi je Filipa. Biće greota da čovek umre bez Nobela na grudima. Šmrc, šmrc...

P. S. Pošto mi ti često deluješ kao pragmatičan čovek, podsetiću te da je Endi Varhol počeo sa pravljenjem famoznih nalepnica za Kembelove supe - koje su ga PROSLAVILE, baš kao što je Portnojeva boljka proslavila Rota, odnosno učinila ga poznatim i bogatim, a važno je biti poznat i bogat, he, he, he...

niccolo niccolo 17:55 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Moj drugar Dušan, koji je bolji polemičar od mene, ima običaj da kaže da se slabiji više pozivaju na pravdu i pravičnost od - jakih

Moje iskustvo kaže da se na pravdu i pravičnost pozivaju oni koji nemaju neki bolji argument u svoju korist
docsumann docsumann 19:10 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

marco de manccini

Филип Рот је одличан, одличан у оном смислу који ме једино интересује, наиме занимљив је (свакако занимљивији од Морисонке или Остера)


meni je Oster skroz ok. posljednja koju sam čitao - Nevidljivi. e, u njoj ima i incesta, i standardnijih oblika seksa, ali naravno poAnta je skroz na drugoj strani ...

a, Eko!? eto i ja podlegoh mirelinim uticajima ... Praško groblje - sjajno!

no, moji favoriti za Nob()la su svakao Rusi i to ova nova sajber generacija Peljevin, Sorokin.
pa to bi bilo kao da Sonic Youth nastupe na beogradskom proljeću (da parafraziram Mladena Badovinca iz TBF-a)
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:21 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Voleo bih da ove trezvene i autoritativne reči vidi ...

Волео бих да ове речи види Њања.
nsarski nsarski 20:39 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Voleo bih da ove trezvene i autoritativne reči vidi profesor Nsarski, koji je startovao s nipodaštavanjem mog gosta-autora.


Video ih i uvazio kao trezvene i autoritativne. Marka izuzetno postujem, ali mi je istina o FR malo vise nijansirana. Ako si citao esej Isidore Sekulic "Slicnosti i razlike izmedju Filipa Rota i Erike Dzong" ona je ustanovila da je slicnost u tome sto oboje pisu o sexu, a razlika ocevidna jer jedan pisac je muskog a drugi zenskog roda.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:49 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

: )
Ц-ц-ц, чуди ме таква површност од Исидоре, тај есеј је некомплетан, има још разлика, Ерика је из Нуорка а Филип из Нуарка.
antioksidant antioksidant 21:25 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

a razlika ocevidna jer jedan pisac je muskog a drugi zenskog roda.

i oboje subotom nose suknje
nsarski nsarski 21:40 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Pošto mi ti često deluješ kao pragmatičan čovek, podsetiću te da je Endi Varhol počeo sa pravljenjem famoznih nalepnica za Kembelove supe - koje su ga PROSLAVILE, baš kao što je Portnojeva boljka proslavila Rota, odnosno učinila ga poznatim i bogatim, a važno je biti poznat i bogat, he, he, he...

Posto si ti u Vorhol fazi, Horatio, mislim da ce ti se svideti onda njegove "Brillo boxes"


Povodom 25. godisnjice Vorholove smrti mnogo se pise i prica o njegovoj umetnosti. Za tvoju zabavu evo ti esej iz NY Timesa Praising Andy Warhol. Preporucujem citanje!
Da ne prepricavam, citiracu samo jednu misao iz tog teksta: If Warhol is a great artist and his Brillo boxes are among his most important works, what am I missing?
docsumann docsumann 21:45 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

If Warhol is a great artist and his Brillo boxes are among his most important works, what am I missing?


Meaning of art.
nsarski nsarski 21:51 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Meaning of art.

OK, pisac teksta je filozof (profesor na University of Notre Dame) i on bas o tome razmislja. Na primer:
If there were a supermarket display that included just one of Warhol’s boxes, we could not pick it out from the others. It follows that, if a work of art is great because of the way it looks, then Warhol’s boxes are not great works of art.
docsumann docsumann 21:59 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

e, pa i ja ću onda da filozofiram

umjetnost je više pitanje konteksta nego estetike.


samo da dodam da nisam nikakav AW fan.
nsarski nsarski 22:02 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

umjetnost je više pitanje konteksta nego estetike.

Kao da citiras ovog esejistu/filozofa:

But, as Jerrold Levinson and others have pointed out, a work can be an important artistic achievement without being an important aesthetic achievement. This, I suggest, is how we should think about Warhol’s Brillo boxes.
antioksidant antioksidant 22:02 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

docsumann
e, pa i ja ću onda da filozofiram

umjetnost je više pitanje konteksta nego estetike.


samo da dodam da nisam nikakav AW fan.

ako si u stanju da prodas balone koje si licno naduvao kao umetnicka dela pod nazivom "umetnikov dah"* onda si u pravu

* ili izdah ili tako nesto... vise se i ne secam. elem, desilo se, dakle u pravu si - kontekst po nekad preovladjuje nad estetikom
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:03 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Nsarski
... Posto si ti u Vorhol fazi, Horatio, mislim da ce ti se svideti onda njegove "Brillo boxes"
... Povodom 25. godisnjice Vorholove smrti mnogo se pise i prica o njegovoj umetnosti. Za tvoju zabavu evo ti esej iz NY Timesa Praising Andy Warhol. Preporucujem citanje!
Da ne prepricavam, citiracu samo jednu misao iz tog teksta: If Warhol is a great artist and his Brillo boxes are among his most important works, what am I missing?


Ja se uvek obradujem kad naiđem na nekoga(makar bio u pitanju i profesor filozofije ili ne znam već čega) koji ne shvata Varhola. (Izgleda da u tome prednjače baš profesori, što me ne čudi mnogo).

Bilo bi loše kada bi svi shvatali Endija Varhola.

Lao Ce je rekao, parafraziram, da ako svi razumeju Tao, onda to nije Tao.

A da se vratim jednom tebi bliskom domenu:

Tako ja kažem: onaj koga Varhol ne šokira, ništa nije shvatio, he, he, he...

P. S.
Docsumann, reagovao si na pravi način, kao što se od tebe moglo i očekivati.

If Warhol is a great artist and his Brillo boxes are among his most important works, what am I missing?

Docsumann
... Meaning of art.


Bez mininga - ništa, braderz!
Nada, što bi rekli Espanjoli.
docsumann docsumann 22:05 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

kontekst po nekad preovladjuje nad estetikom


u širem smislu, dobro "naleganje" umjetničkog akta na kontekst je i samo neki oblik estetike.
nsarski nsarski 22:11 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

u širem smislu, dobro "naleganje" umjetničkog akta na kontekst je i samo neki oblik estetike.



Horatio, evo ovde smo se skupili kao oko nekog stola u kaficu u Parizu i caskamo o smislu umetnosti. Znam da ti to volis. Zovi turu pica!
mirelarado mirelarado 22:26 07.12.2012

Re: Čudan i provokativan Endi Varhol

A tek kasnije sam shvatio da je mače - zeleno, pa sam se pitao šta li je Varhola nateralo da ga oboji u zeleno. Zašto baš zeleno?


Хвала на сличицама, Владимире. :) Мени и није толико чудно. Можда је Ворхол био упознат са чињеницом да се у Средњем веку, а и доцније, није знало за сиву боју. Зато се и у нашим народним песмама сивац назива коњ зеленко. Ни домаћа мачка није била сива, већ зелена... што се у сеоској средини и данас понегде може чути. Стога је Ворхол био инспирисан, тако да кажем, перцептивном регресијом.:)

a nisam video da se bavio psima, izvini...


Ништа му ја то не замерам. Волим, наиме, и маце. И сама сам имала једну. :)
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:27 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Nsarski
... Ako si citao esej Isidore Sekulic "Slicnosti i razlike izmedju Filipa Rota i Erike Dzong" ona je ustanovila da je slicnost u tome sto oboje pisu o sexu, a razlika ocevidna jer jedan pisac je muskog a drugi zenskog roda.

Ova tvoja insinuacija sa Isidorom ne pali.

Drugo, što je važno, Erika i Filip se veoma razlikuju. (Najmanje je važna razlika po polu).

Meni je Erika mnogo draga, ali Filip je za nju Muhamed Ali.



Da ponovim: Erika sebe ne smatra piscem o seksu, a kamoli Filip. Ni kada bi se napio od absinta to ne bi prihvatio. (A ja još manje).
On i Erikica kazuju nešto drugo, seks im je samo pomoćno sredstvo da bolje stignu do čitalački nedovoljno kultivisanih duša. (Beletristika je od uvek imala prosvetiteljsku ulogu, što sa fizikom i nije slučaj).

A i na ličnom planu se mnogo razlikuju. Erikino široko srce je srce prave žene (oću reći velike dame), koja, mada se smatra feministkinjom, voli muškarce do besvesti. Uostalom, stala je tek na četvrtom mužu, po onom fazonu: muževa nikad dosta!

A Fića je tu mnogo drukčiji. Mada je i on imao ozbiljnih veza sa ženama, nije se proslavio po pitanju braka, što dokazuje da BRAK NIJE ZA SVAKOGA. Naime, on se dva puta ženio (bolje da nije) i razvodio. Poroda nije imao. Eno ga sada u ruralnom Konetikatu, usamljenog.

Ja nisam hteo tu dimenziju da pominjem, ali njegova druga supruga bila je poznata engleska glumica Kler Blum (Claire Bloom), kojoj je, ne znajući kako će se njihova veza završiti, posvetio jednu od svojih boljih knjiga Profesor žudnje. Elem, kada je on napustio Blumovu, ona je bezobrazno napisala tzv. memoare, jer je bila u velikoj besparici pa se dovijala i na taj način. A u tim njenim pisanijama ona je ocrnila jadnog Filipa Rota, čak ga optužujući, daleko bilo, za latentnu mizoginiju... Zato što nije hteo da trpi njenu punoletnu kćerku-muzičarku da živi sa njima, ona i njeni muzički prijatelji koji su jadnoga Fiću izluđivali. Sve ih je odjurio iz kuće.

Zato oni koji poznaju Filipa ne vole da mu pominju taj brak sa Blumovom (a ni onaj prvi, koji je podjednako bio rđav).

Nota bene: Mene mnogo više zanima Rotovo jevrejstvo, kako ga nosi i kako ga oseća, nego njegov prilaz seksualnoj problematici.

Šalom alejhem!
mirelarado mirelarado 22:35 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

ako si u stanju da prodas balone koje si licno naduvao kao umetnicka dela pod nazivom "umetnikov dah"* onda si u pravu


Чуј, балоне, продавало се и ово:


docsumann docsumann 22:39 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

uvijek me zanimalo je l' to neko stvarno otvarao da provjeri sadržaj
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:44 07.12.2012

Re: Čudan i provokativan Endi Varhol

Mirelarado
... Мени и није толико чудно. Можда је Ворхол био упознат са чињеницом да се у Средњем веку, а и доцније, није знало за сиву боју. Зато се и у нашим народним песмама сивац назива коњ зеленко.


Odlična asocijacija.



Meni to nije bilo palo na pamet.
A znam da je Damjanov zelenko jedan iz plejade slavnih srpskih konja.

Usput budi rečeno, Endi Varhol je slovenska duša (slovačkog porekla)!

nsarski nsarski 22:52 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Ova tvoja insinuacija sa Isidorom ne pali.

Dobro, nemoj odmah da se vredjas. Mala sala za subotnje vece. :)
blogovatelj blogovatelj 23:18 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Zimi zima, u leti ti vruće".


Zimi zima, u leti ti vruće, a proleće ti i ovako i onako...
blogovatelj blogovatelj 23:26 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

ako si u stanju da prodas balone koje si licno naduvao kao umetnicka dela pod nazivom "umetnikov dah"* onda si u pravu


Pa sad, ako su naduvavani na umetnikovoj izduvnoj grani, ja im ne bih dao ime "umetnički dah"
blogovatelj blogovatelj 23:27 07.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

blogovatelj
ako si u stanju da prodas balone koje si licno naduvao kao umetnicka dela pod nazivom "umetnikov dah"* onda si u pravu


Pa sad, ako su naduvavani na umetnikovoj izduvnoj grani, ja im ne bih dao ime "umetnički dah"



Možda je zadah bolja reč u tom slučaju...
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:13 08.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Blogovatelj
... Zimi zima, u leti ti vruće, a proleće ti i ovako i onako...


Hm. Samo se vi zezajte akonto mog jednostavnog mota (motoa)!
A od jednostavnog bi sve trebalo da krene. Onaj ko stremi velikim visinama ne sme da krene sa komplikovanim stvarima, he, he, he...

Primetio sam, Blogovatelju, da voliš dobru muziku, pa ću te podsetiti na Varholove umetničke opsesije:

Majkl Džekson - pa ide ka ozbiljnijem - Džon Lenon - da bi došao do najozbiljnijeg - Betovena.


----------------

Edit:
Kada sam gore okačio Varholovog Lenona, setio sam se da je baš danas tužna godišnjica njegove smrti


docsumann docsumann 10:06 08.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

ajde, kad smo već u pop art fazonu, da spomenemo i jednu izložbu koja je ovog ljeta bila veoma propraćena u Londonu - Mr.Brainwash





pretpostavljam da šimp radi sa ovim sprejom



4krofnica 4krofnica 10:54 08.12.2012

Re: godišnjice


aleikhem shalom.

Varholove umetničke opsesije:


Bio je opsednut i Morisonom (kad smo kod godišnjica, on je rodjen na današnji dan)
njega nije predstavljao u prepoznatljivom repetitivnom maniru; meni je to uvek smetalo kod njega (Varhola), pokušaj banalizovanja predmeta je u redu, ali ne kad na isti način predstaviš nečiji lik (tj. delo).


docsumann docsumann 11:27 08.12.2012

Re: godišnjice

po meni, mnogo zanimljiviji od njegovih likovnih uradaka su oni literarni

sjećanja na šesete



kod nas su je preveli u dva nastavka (1960-1964 i 1965-1970, ukoliko se tačno sjećam). dobar uvid u tadašnja dešavanja na NY art sceni.
antioksidant antioksidant 11:38 08.12.2012

Re: godišnjice

po meni, mnogo zanimljiviji od njegovih likovnih uradaka su oni literarni

kazu da su njegov najveci uticaj na umetnost u stvari njegove žurke

docsumann docsumann 11:46 08.12.2012

Re: godišnjice

kazu da su njegov najveci uticaj na umetnost u stvari njegove žurke



vladimir petrovic vladimir petrovic 11:56 08.12.2012

Re: godišnjice

4krofnica
... Bio je opsednut i Morisonom (kad smo kod godišnjica, on je rodjen na današnji dan)
njega nije predstavljao u prepoznatljivom repetitivnom maniru; meni je to uvek smetalo kod njega (Varhola), pokušaj banalizovanja predmeta je u redu, ali ne kad na isti način predstaviš nečiji lik (tj. delo).

Ovo je ok. Nešto nam leži kod nekog umetnika, drugo nam ne leži, to je normalno.

Uopšteno govoreći, ja nisam Varholov fan (nisam ni Pikasov fan, iako ga smatram genijalnim), ali mi je Endi Varhol zanimljiv kao svojevrstan fenomen.

Volim fenomene i onda kada nisu na mojoj liniji.


i još jedan "sliku svoju ljubim":
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:10 08.12.2012

Re: godišnjice

4krofnica
... aleikhem shalom.


Hvala ti što si prva koja je odgovorila na moj pozdrav Shalom aleichem.

oskar-z-wild oskar-z-wild 15:11 08.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Koji, bre, Roth za Nobelovca, jebote!? Taj lik se samoreklamira, hvalise i sere da bi skrenuo paznju na sebe. Njegove "sokantne" kreacije su opisi o tome kako mu je neka dama blowjobirala u kolima blizu Bele Kuce (ju, ju, jebote seks i Bela Kuca, kazu puritanci - oni koji su Oval Office prtvorili u Oral Office), ili da je kresnuo porodicnu veceru (jevrejsku svetinju), jer se tog popodneva samozadovoljio komadom presne dzigerice koju su za veceru njegovi roditelji jeli. Pa, jbt., gde je tu bilo sta veliko (rec koju ti volis da koristis kad govoris u knjizevnosti)?


Puritanci su došli u Ameriku i nešto naučili tamo, neki drugi došli, otišli i ostali isti.
nsarski nsarski 15:37 08.12.2012

Re: Horatio, uspeo si da me isprovociras

Puritanci su došli u Ameriku i nešto naučili tamo, neki drugi došli, otišli i ostali isti


Mislim, ipak, da nisi do kraja razumeo sta sam hteo da kazem. Ili ja to nisam dobro rekao.
blogovatelj blogovatelj 07:59 09.12.2012

Re: godišnjice

aleikhem shalom


Alejkum selam...

I posle kažu Jevreji i Arapi različiti?!
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:03 09.12.2012

Re: godišnjice

Blogovatelj
... I posle kažu Jevreji i Arapi različiti?!


Kao što ima i onih koji kažu da su Srbi i Hrvati različiti.

P. S. Mnogi ne znaju da su i Arapi - Semiti, pa prema tome izraz "antisemit" ne znači samo da je neko protivnik Jevreja, već da je istovremeno i protivnik Arapa.

vladimir petrovic vladimir petrovic 23:33 06.12.2012

Dva osvrta na knjige F. Rota

Podsetio bih da je blogokolega Antonacci (2009. godine) pisao ovde dobar blog o Američkoj pastorali, za koju je Rot dobio Pulicerovu nagradu.

Između ostalog, stoji i ovo:
... Američka pastorala je kupusara Filipa Rota koju sam, nakon par godina, protekle nedelje ponovo čitao, gotovo perverzno uživajući u njoj, čitajući je (gutajući je) kao da je prvi put u životu čitam. Dograbio sam je tražeći idealan decembarski roman; to je svaka ona knjiga koja je dovoljno velika i dovoljno dobro napisana da me uvuče u svoj svet na makar nedelju dana, tako da zaboravim na ludačke promene vremena, na grip, temperaturu, uporni kašalj koji odbija da ode, GSP, blato, obaveze i opštu ljudsku glupost koja me okružuje i sa kojom nemam snage da se nosim.

Takođe, Teofil Pančić je napisao zanimljiv osvrt na knjigu Zavera protiv Amerike, pod naslovom:

Nacista u Beloj kući
ROMAN FILIPA ROTA KNJIGA JE VELIKOG I ŠIROKOG ZAHVATA, JEDNA OD ONIH KAKVE SE DANAS MALO KO USUĐUJE I DA ZAMISLI, A KAMOLI DA NAPIŠE
SUGESTIVNOST I SNAGA: Filip Rot
nsarski nsarski 23:37 06.12.2012

Re: Dva osvrta na knjige F. Rota

za koju je Rot dobio Pulicerovu nagradu.

Hej, i Thomas Friedman je dobio tri Pulicerove nagrade (bez zezanja!), a on je dalabu nevidjena. Ima i Nobelova nagrada za mir - to dobijaju najveci mirovnjaci?
oskar-z-wild oskar-z-wild 15:12 08.12.2012

Re: Dva osvrta na knjige F. Rota

nsarski
za koju je Rot dobio Pulicerovu nagradu.

Hej, i Thomas Friedman je dobio tri Pulicerove nagrade (bez zezanja!), a on je dalabu nevidjena. Ima i Nobelova nagrada za mir - to dobijaju najveci mirovnjaci?


Hej! Koja je ovo vrsta harassment-a u javnoj sferi. Ts, Ts, ts.

Setim se svoje teze o autoritarnim Srbima. (vidi negde)

nsarski nsarski 15:35 08.12.2012

Re: Dva osvrta na knjige F. Rota

Hej! Koja je ovo vrsta harassment-a u javnoj sferi. Ts, Ts, ts.

Setim se svoje teze o autoritarnim Srbima.


Heh, ja se ne secam, ali to samo moze da bude moje lose pamcenje :)

Inace, izvini ako sam te povredio svojim misljenjem o T. Friedmanu. Nisam usamljen u tom misljenju, svakako znas.
iris.davidovich iris.davidovich 03:16 07.12.2012

Prica

ide da je jevropejskim jevrejima "I'm gonna kill myself" jedna od omiljenih izjava

a posebno je omiljena medju jevrejskim majkama
(moje jevrejske koleginice kazu to je dijagnoza)

tako da pouzdano znam da se f.r. nece ubiti

sad bih ti rado pustila muziku, ali ne umem da uhvatim analogiju sa proslog bloga
vladimir petrovic vladimir petrovic 06:34 07.12.2012

Re: Prica

iris.davidovich
... ide da je jevropejskim jevrejima "I'm gonna kill myself" jedna od omiljenih izjava

Odlično zapažanje!

Ako stignem, sledeći put pisaću o jednoj strani višedimenzionalnog lika Isaka Baševisa Singera. Elem, njegovi protagonisti često "imaju samoubistvo u rezervi", odnosno pri iole važnijim poduhvatima sebi govore da im uvek ostaje mogućnost da se ubiju. To rade sofisticirani likovi kao Herman u Neprijatelj, ljubavna priča do lopova Maksa u Šljamu. Čak i sam Singer, u svom autobigrafskom štivu Izgubljen u Americi, u kome govori kako je odlučio da napusti Poljsku i preseli se u Ameriku, povremeno sebi govori da, čim naiđu neke ozbiljnije teškoće, samoubistvo mu je jedna od opcija. Naravno, nije se samoubio, niti on niti neko od njegovih junaka, koliko ja znam...

Evo divne Barbre Streisend sa jevrejskom muzikom:
myredneckself myredneckself 12:33 07.12.2012

Re: Prica

vladimir petrovic
On je meni rekao da neće izvršiti samoubistvo zbog nedobijenog Nobela... he, he, he... ali sam mu u očima video tugu

Znam da ima pisaca koji su ostvarivali značajna dela i posle osamdesete godine (Toni Morison)...

Da, Toni Morison bila je osma žena dobitnica ove nagrade (dve godine pre nje Nadin Gordimer), i prva dobitnica crne puti. Ona se veoma obradovala nagradi.
Rekla je da je Nobelova nagrada "opipljiva radost, potpuno neočekivana, a tako zadovoljavajuća. Bez obzira što svi govore o irelevantnosti nagrada, ipak je ovo čast za mene." (volela sam njen "Jazz"
Interesantno je njeno mišljenje o Klintonu, iz tvog linka -
"... this is our first black President. Blacker than any actual black person who could ever be elected in our children’s lifetime. After all, Clinton displays almost every trope of blackness: single-parent household, born poor, working-class, saxophone-playing, McDonald’s-and-junk-food-loving boy from Arkansas."
Dosadi čoveku da stalno bude fin, kao neki gospodičić iz romana XIX veka, zar ne?

...da je dobro poznato da je Eros/Tanatos česta tema...

Ok, ali kakva je to stalna opčinjenost ženskim telom?
Velika nedra i široka bedra?
Dobro, dobro, ovo nema veze, pomenula sam samo zbog naslova, nisam još čitala.


vladimir petrovic vladimir petrovic 17:16 07.12.2012

Re: Prica

myredneckself
... Toni Morison bila je osma žena dobitnica ove nagrade (dve godine pre nje Nadin Gordimer), i prva dobitnica crne puti.

Interesantno je njeno mišljenje o Klintonu, iz tvog linka -
"... this is our first black President. Blacker than any actual black person who could ever be elected in our children’s lifetime. After all, Clinton displays almost every trope of blackness: single-parent household, born poor, working-class, saxophone-playing, McDonald’s-and-junk-food-loving boy from Arkansas."


Hm. Fića Rot je, takođe, imao posebno mišljenje o B. Klintonu, ali ono nije bilo na liniji čestite Morisonke.

Naime, Fića Rot je cenio što mu je B. Klinton lično uručio Medalju za umetnost u Beloj kući i što je rekao one lepe reči (kako je on učinio za rodni Nuark ono što su činili Džojs za Dablin i Fokner za izmišljeni okrug na Jugu), ali mu je sve vreme u glavi bila scena predsednika Klintona u Ovalnoj sobi, sa spuštenim pantalonama i nadobudnom pripravnicom Monikom Levinski na kolenima pred njim!

Priznajem da mi se ponekad čini da taj Fića Rot ume da ima pokvarenu maštu!


P. S. Hvala ti što me podseti da se Varhol bavio i Maoom. Lepo od njega.

A znaš li ti da je umetnika u Varholu posebno privlačio - Mik Džeger.

Tako je napravio više slika sa Džegerovim likom:

Umetnost pošašavi čoveka. Ponekad.
docsumann docsumann 19:22 07.12.2012

Re: Prica

P. S. Hvala ti što me podseti da se Varhol bavio i Maoom. Lepo od njega


a pazi ovaj ultimativni postmodernizam

benevolent benevolent 12:21 07.12.2012

zabole ih za Nobelovu nagradu

Zablude:
-Jukio Mišima je izvršio harakiri, viteški čin koji nema nikakve veze sa nagradom Nobel za književnost, koja je pranje love i morala za izum dinamita.
-Ni Filip Rot, ni Umberto Eko nisu baš poludeli za tom Nobelovom nagradom, jer su se svojim plodonosnim umetničkim delovanjima ujedno i olešili od love, a ni pogledi na svet ih ne vezuju za ovo malograđansko priznanje i njenu izvikanu ceremoniju.

vladimir petrovic vladimir petrovic 09:52 08.12.2012

Re: zabole ih za Nobelovu nagradu

benevolent
... Zablude:
-Jukio Mišima je izvršio harakiri, viteški čin koji nema nikakve veze sa nagradom Nobel za književnost, koja je pranje love i morala za izum dinamita.
-Ni Filip Rot, ni Umberto Eko nisu baš poludeli za tom Nobelovom nagradom, jer su se svojim plodonosnim umetničkim delovanjima ujedno i olešili od love, a ni pogledi na svet ih ne vezuju za ovo malograđansko priznanje i njenu izvikanu ceremoniju.

Uvažavam tvoje mišljenje, ali dozvoli mi da se blago ne složim.

1. Genijalni Jukio Mišima PATIO JE veoma duboko zato što nije bio dobio Nobela. Naravno, nije on izvršio hara-kiri ZBOG TOGA, ali da je patio - to jeste. Već sam pisao o patetičnim scenama kada prvi japanski nobelovac Jasunari Kavabata teši mlađanog Mišimu rečima: "Nije trebalo da JA primim Nobela, trebalo je da ga TI primiš". Narodski rečeno, taj žal za nedobijenim Nobelom, za tom bolnom činjenicom DA ON, MIŠIMA, NIJE POSTAO PRVI JAPANSKI NOBELOVAC, on je odneo sa sobom u grob.

2. Filip Rot itekako želi da primi Nobela, u stilu: "Sve nagrade sam već primio, samo mi još Nobel nedostaje, pa da mirno umrem". On to ne krije. On je u priličnoj meri zadovoljan svojim sveopštim postignućima na polju književnosti (sve drugo mu je bilo manje važno od književnosti), a naročito je zadovoljan materijalnom stranom jer je uspevao da lagodno živi sa zaradom od knjiga, ali shodno ljudskoj taštini, on bi voleo da njegov književni rad bude krunisan Nobelom. Meni lično je žao što se to verovatno neće dogoditi, da će umreti bez Nobela.

3. Pretpostavljam da Umberto Eko potajno priželjkuje Nobela. Ako bi ga dobio, siguran sam da ga ne bi vratio u stilu, recimo, jednog - Sartra. Dakle, ne verujem da njemu nije stalo, iako kod njega ima mnogo manje pačanja oko toga nego što je slučaj sa Filipom Rotom. Naime, iza Rota stoji Amerika, koja je besna što Nobel ne stiže (poslednji je primljen još daleke 1993. godine, dakle pre dvadesetak godina), ne toliko što istinski veruje da je baš Filip Rot vrhunac vrhunca, već zato što njoj, Americi, treba Nobel u toj oblasti.

Ponavljam: pisci su sujetni. Baveći se I. B. Singerom, video sam da je on dobio Nobela u sedamdeset i nekoj, pa se radovao kao dete. Skakao je od sreće, umesto da se pravi važan i da izjavi kako mu nagrade ništa ne znače... (Pretpostavljam da bi se tako poneo jedan Vladimir Nabokov, izvrstan pisac ali težak i nepredvidljiv čovek, koji je uživao da omalovažava priznate veličine, pa i priznate književne nagrade).

Pokušavam da budem objektivan. Meni je Erika Džong mnogo simpatična, ali znam da ona ne očekuje - Nobela. Ne zato što poseduje urođenu skromnost - daleko od toga - već zato što postoje situacije u kojima su žene realnije od muškaraca, he, he, he...

A kad bi mene neko pitao, ja bih dao i Eriki Džong. Believe me.

Jer između Austrijanke Elfride Jelinek (Elfriede Jelinek) i Amerikanke Erike Džong biram ovu drugu, nema dvojbe...

Zabave radi da kažem da je Endi Varhol pravio i svoje portrete:

katatonicar katatonicar 13:55 07.12.2012

Shalom Aleichem!

Hvala za podsecanje na Filipa Rota
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:59 07.12.2012

Re: Shalom Aleichem!

katatonicar
... Hvala za podsecanje na Filipa Rota

Hvala tebi na lepim rečima.

Filip Rot to zaslužuje.

Evo jedne Varholove Zebre


plus Staklene čaše
benevolent benevolent 10:41 08.12.2012

u pravu si uglavnom

A kad bi mene neko pitao, ja bih dao i Eriki Džong.

...i deda bi sine, unuče....

osim

Новинар: - Да ли би вас изненадило да вам доделе Нобелову награду за књижевност?
У. Еко: - Не, зашто би? Додељују је сваке године (citat-mirelarado)
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:49 08.12.2012

Re: u pravu si uglavnom

... A kad bi mene neko pitao, ja bih dao i Eriki Džong.

benevolent
...i deda bi sine, unuče....


Erika rulz

blogovatelj blogovatelj 00:24 11.12.2012

100.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana