Planeta| Politika| Porodica

Amerika, poslednji deo

Vojislav Stojković RSS / 22.12.2012. u 15:57

Ameriko, dok tvoji najbolji sinovi krvare po čitavom svetu, tvoju nevinu decu, ostavljenu bez zaštite, ubijaju, siluju i masakriraju maloumnici, zlikovci i manijaci: Qvo vadis Ameriko?

                "Čitavog dana, kao i prethodna dva, gospođa Silejn spremala je kuću. U subotu njena kći Rouz slavi svoj petnaesti rođendan. Zabrinuto je pogledala na sat plašeći se da će zakasniti sa pripremanjem večere.

              -Tek je šest, a napolju je tako mračno, zaključila je i umirena otišla u kuhinju. Dok je gulila krompir razmišljala je o prethodnim rođendanskim proslavama njenih četvero dece. Uvek su svi bili na okupu. Ove godine prvi put će biti drugačije. Metju, njen najstariji sin, neće biti na sestrinom rođendanu.

              - Ali ko zna..., pomislila je, a odmah zatim potisnila tu ludu želju znajući da nije ostvariva i da Metju ne može stići na slavlje.

               -Samo neka njega Svevišnji čuva, biće još rođendana, zaključila je i nesvesno počela da šapuće reči molitve «Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom. Blagoslovena Ti među ženama i blagosloven plod utrobe Tvoje...» Prekinuli su je Džeremija i Tim, koji su kao vihor iz dvorišta uleteli u kuhinju.

                -Mama, mama je li tako da mi večeras slavimo? Tim kaže tek u subotu, sav zajapuren vikao je petogodišnji Džeremija. Izgleda da je rasprava između braće bila žestoka i njoj je bilo žao što će jedan od njih dvojice biti razočaran njenim odgovorom.

                 -Sine, subota je sutra. A sutra će brzo doći. Čim se probudiš.

                 -Jesam li ti rekao!, likovao je stariji brat.

                  Zazvonio je telefon i Rouz je javila majci da će se posle časova u školi kratko zadržati u gradu kako bi odabrala nekoliko novih ploča za svoju proslavu.                                   

                   U isto vreme, prečasni Piter Milvord, sveštenik jedine prezbiterijanske crkve u Midlendu, suprug gospođe Silejn i Metjuov, Rouzin, Timotijev i Džeremijin otac, predsedavao je sastanku crkvenog veća. Prezbiterijum je na dnevnom redu imao samo jedno i to vrlo profano pitanje: Kako obezbediti novac za rekonstrukciju crkvenog krova?

              Svi članovi veća bili su saglasni da je rekonstrukcija krova božjeg  hrama neophodna. Gospodin Mek Kinli je predložio da crkveno veće ovlasti paroha Milvorda da kod banke zatraži kredit, a da garancija banci bude hipoteka nad crkvenim zemljištem. Uvaženi gospodin Hejz, najstariji član prezbiterijuma, smatrao je da sredstva treba obezbediti postepeno, korak po korak, prikupljanjem dobrovoljnih priloga od svih članova prezbiterijanske zajednice u Midlendu, a da se crkva ne sme zaduživati niti davati svoje zemljište pod hipoteku. Prečasni Piter Milvord dao je predloge na glasanje, prebrojao glasove i konstatovao da su članovi veća i ovoga puta podeljeni: tri člana su za prvi, a isto toliko za drugi predlog. On se držao svojih principa da ne galasa na prezbiterijumu i to je bilo poznato svim članovima veća.

               - U nadi da će nam Svevišnji na našem idućem prezbiterijumu pomoći da razumemo Njegovu volju, zaključujem i ovaj, treći po redu sastanak na istu temu. Hvala uvaženim članovima veća na učešću.

              Ispratio je članove veća do ulaznih vrata crkve, pozdravio se sa svakim pojedinačno, a zatim se vratio u crkveni dom da pripremi propoved za nedeljnu misu.

              Rouz je izašla iz prodavnice ploča noseći svoje školske knjige u jednoj, a dve nove ploče u drugoj ruci. Nadala se da joj otac neće zameriti što će na njenom slavlju biti i novih igara uz Prislijeve i Čekerove ploče. Ne bi volela da mu i ona  zadaje probleme. Nikako.  On je toliko zabrinut i tužan od kada je Metju otišao. Odmah zatim, preko njenog ozbiljnog lica preleteo je osmeh.

              «Robi ovoga puta neće imati kud, moraće da me poljubi. Rođendan mi je.»  Razmišljajući o Robertu Mek Kejnu, stidljivom dečaku iz njene škole u koga je bila zaljubljena, Rouz nije primetila da su gusti slojevi magle prekrili Midlend. Počela je da pada i hladna jesenja kiša.                                       

                Na uglu Džefersonove i Veksvordove avenije zaustavio se sivi kamionet. Vozač je otvorio vrata. Rouz je zastala.

               - O, to ste vi, gospodine.

               - Ako ideš kući Rouz, ulazi. Kiša pada i hladno je.

               - Ljubazno od vas, baš vam hvala.

               Prečasni Piter Milvord vratio se kući u pola osam. Čekali su Rouz do osam, a zatim je gospođa Silejn servirala večeru. Timoti i Džeremija su počeli večeru, paroh je prvi put zaboravio da izgovori molitvu zahvalnosti pre obeda, gospođa Silejn je zabrinuto gledali na veliki zidni časovnik. U devet majka je počela da telefonira svim drugaricama i drugovima njene ćerke. Otac  je više puta izlazio na ulicu. Magla je bila toliko gusta da su se farovi poslednjeg autobusa te večeri, jedva videli. Autobus se nije zaustavio na stanici preko puta parohove kuće. U njemu nije bilo putnika koji bi tu izašli. U pola dvanaest prečasni Piter Milvord uputio se u policijsku stanicu.

               Leš Rouz Milvord nađen je kasno popodne u subotu u jednoj od štala odavno napuštene Velerove farme. Patolog dr Stiven Bejker u svom preliminarnom izveštaju naveo je sledeće: «Na telu petnaestogodišnje devojčice registrovao sam 36 uboda oštrim predmetom. Po šest uboda na levoj i desnoj butini sa unutrašnje strane, po šest uboda na levoj i desnoj dojci i po šest uboda na levom

i desnom ramenu. Dubina rana je različita, ali ne manja od 20 i ne viša od 70 milimetara. Sve rane su nanete istim šiljatim predmetom obima ne većeg od 3 milimetra. Prve rane su nanesene oko ponoći, a poslednje nešto pre pet ujutro. U istom periodu devojčica je više puta silovana, vaginalno i analno. Tragovi sperme u usnoj duplji i duboko u grlu, nedvosmisleno ukazuju i na oralnu penetraciju. Pojedinačno, ni jedan od uboda nije bio smrtonosan, smrt je nastupila zbog gubitka krvi.»

             U ponedeljak u deset časova šerif Brajford i njegova dva zamenika uhapsili su četrdesetosmogodišnjeg Feliksa Rivelgejta, domara midlendske škole «Vidici» koju je i Rouz Milvord pohađala. U prisustvu svog advokat, gospodina Faluovila, Feliks Rivelgejt je priznao zločin.

            Midlend je zgranut i tuguje za Rouz, zajedno sa njenom majkom Silejn, ocem Piterom i mlađom braćom Timotijem i Džeremijom. Jedino njen stariji brat ne tuguje. Vest o tragediji još nije

  stigla do dvadesetdvogodišnjeg Metjua Milvorda, marinca američke vojske u Vijetnamu."

Tako je to počelo u  vreme onog, za Ameriku velikog rata i velikog poraza u Vijetnamu, danas, dok Amerika ratuje po čitavom svetu, zločini kod kuće su znatno češći i po pravilu masovniji.

              Ameriko, dok tvoji najbolji sinovi krvare po čitavom svetu, tvoju nevinu decu, ostavljenu bez zaštite, ubijaju, siluju i masakriraju maloumnici, zlikovci i manijaci.

               Qvo vadis Ameriko?

...............

Edit (25.12.2012.g. 01.20 č.):

 Kako je u jednom broju komentra izraženo negodovanje na moj pokušaj da ukažem na eventualnu vezu između nepodnošljive lakoće upotrebe američkog oružja u vojnim intervencijama širom sveta i masovnih ubistava u samoj Americi, poput ovog poslednjeg, pokušaću da na sve takve komentare odgovorim, naravno koliko to mogu, ovde:

Ideolozi američke politike i interesa američkog krupnog kapitala, veliki majstori opsene, spinovanje je preblaga reč, odavno vode rat za umove američkih građana.

Krajem Vijetnamskog rata u Vašingtonu su konačno shvatili, ono što je Klemenso odavno rekao, da je rat previše ozbiljna stvar da bi bio prepušten generalima. Iskustvo Vijetnamskog rata nedvosmisleno je pokazalo da je efikasno korišćene reči i medija jednako važno kao i efikasna upotreba oružja, te da vlada SAD ne može dobiti rat na bojnom polju, ukoliko prethodno ne dobije rat u umovima svojih građana. Zato su se u pripreme za vojne intervencije američke konjice diljem globa zemaljskog uključili eksperti za psihološko ratovanje, stručnjaci za medije, politički savetnici i opsenari svih drugih fela. 

Prva vojna intervencija medijski predstavljena i nazvana prema zahtevima percepcije američkog i međunarodnog javnog mnenja realizovana je pod imenom „Operacija Pravedni cilj“. Reč je o invaziji Paname 1989.g. U medijima je intervencija predstavljena ka „Rat protiv droge“. I mediji i javno mnenje su, prvi put posle Vijetnamskog rata, pozitivno reagovali na vojno angažovanje SAD .

Međutim, ubrzo se pokazalo da je „Rat protiv droge“ preuzak predtekst, te da se sa takvim opravdanjem ne može intervenisati po čitavom svetu. SSSR se raspao, Berlinski zid je srušen, a novog neprijatelja tada nije bilo na vidiku. Zato je administracija Džordža Buša starijeg i prateća intelektualna elita osmislila vojne intervencije iz najplemenitijih pobuda i krstila ih imenom „humanitarne intervencije“, a odmah zatim je proglašeno i „pravo na humanitarnu intervenciju“, odnosno „odgovornost za zaštitu“ ugroženih ljuskih i demokratskih prava građana u zemljama širom planete. Zatim su, posle dobro osmišljene i vrlo agresivne medijske pripreme, usledile „humanitarne intervencije“ „Pustinjski štit“, „Pustinjska oluja“, „Saveznička sila“ („Milosrdni anđeo“), „Pridruženi stražar“, „Iračka sloboda“.... 11. septembar je dolio ulje na vatru i vetar u leđa ideologiji koja je oduvek tvrdila da se američki interesi brane u Vijetnamu, Koreji, Iraku, Avganistanu... i da ni jedan američki građanin ne moože biti siguran u svom domu, dok njihova vojska ne pobedi sve potencijalne teroriste po svetu.

Gde je tu moguća konekcija?

Kada se na rubnim delovima svesti reflektuje shvatanje da ubijati druge, zbog zamišljenog višeg cilja i nije tako strašno, naprotiv, da je ne samo prihvatljivo već i poželjno, onda ostaje još samo jedan korak u pomućenoj svesti nekakvog Lance da suludi cilj realizacije. Taj korak i nije težak: treba uzeti oružje, koje je tu u svakoj kući na dohvat ruke, otići do obližne škole, bioskopa ili marketa, povući obarač i postati heroj o kome će sve telvizije u udarnim vestima danima izveštavati.

Naravno da Lanca i njemu slični ne moraju da prate američku spoljnu politiku gledajući izveštaje iz Iraka, Avganistana, Libije... zato je tu američka hiperprodukcija ratnih filmova, video i kompjuterskih igrica u kojima "dobri momci", američki marinci, tamane na stotine ružnih i musavih "loših momaka" i tako postaju heroji.

I da zaključim: Moguće je da su pojedini slučajevi masovnih ubistava u SAD, kao i ovaj poslednji, u kojima se ne vidi nikakav racionalan motiv, delom posledica prihvatanja stava da ubijati druge zarad višeg cilja, nije greh. A upravo to decenijama tvrdi američka administracija i satanizuje protivnike pre nego započne novi rat. Naravno, ciljevi za vojne intervencije postavlja država, a ciljevi za ubistva po školama, bioskopima i supermarketima  se rađaju u pomućenoj svesti labilnih i bolesnih pojedinaca.

 

 

 



Komentari (546)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:19 22.12.2012

Ameriko!

majko Božja, da li vidiš šta rade sa tvojom decom?!

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:21 22.12.2012

Re: Ameriko!

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:52 22.12.2012

Re: to je ona druga slika, Pit, i to je A

laziiprevare laziiprevare 19:10 23.12.2012

Re: Ameriko!

Tako je to počelo




Qvo vadis Ameriko?

Johnny... to je Hrvatska




tvoju nevinu decu, ostavljenu bez zaštite ... masakriraju maloumnici

Pogledaj dom svoj anđele




zločini kod kuće su znatno češći i po pravilu masovniji
alselone alselone 07:16 24.12.2012

Re: Ameriko!

Kako bez ovoga.

margos margos 16:22 22.12.2012

Džeremaja,

hvala za priču.
A sad ću da tutim.


Edit:
Sad kad sam se naćutala:
Naime, priča je 'američka', ali je prepoznatljiva svugde i sadržana u rečima 'Ne čini drugima ono što ne želiš tebi da rade.' Često su akcija i reakcija vremenski ili kilometarski odvojene, pa se ne vidi veza.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:04 22.12.2012

Re: Džeremaja,

margos

Često su akcija i reakcija vremenski ili kilometarski odvojene, pa se ne vidi veza.


Ponekad su uzroci svetlosnim godinama odvojeni od posledica. Kad je reč o Americi, današnjoj imperiji, ta distanca je vidljivija. Karakteristika ovog vremena je ubrzanje.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:12 22.12.2012

Re: Džeremaja,

Vojo slobodo, a što ti ne voleš tol'ko tu Amer'ku, nemoguće da se ništa lepo tamo nije desilo? Šta, 'ladni ljudi, mlogo hamburgeri, mlogo kokakola...
niccolo niccolo 19:22 22.12.2012

Re: Džeremaja,

U pravu je Džeremaja, koka kola je sranje. Živeo Pepsi!
dragan7557 dragan7557 19:38 22.12.2012

Re: Džeremaja,

Vojislav Stojković
margos

Često su akcija i reakcija vremenski ili kilometarski odvojene, pa se ne vidi veza.


Ponekad su uzroci svetlosnim godinama odvojeni od posledica. Kad je reč o Americi, današnjoj imperiji, ta distanca je vidljivija. Karakteristika ovog vremena je ubrzanje.

U vezi sa novom americkom ekonomskom krizom(recesija je trenutno u razvoju) je juce na zabrinutoj nemackoj televiziji isao spot(udarni termin) o ponasanju onih koji vode Korporativnu Ameriku iz nekih holivudskih splacina.

Stara dama(Amerika) nemocno sedi u invalidskim kolicima koja gura njen staratelj(Republikanci i Demokrati), po sumskoj stazi prema visokoj hridi. Baba se otima ali ne vredi, kad je doveze do kraja staze jednostavno je izruci u more sa visoko hridine.

Eto tako Nemacka televizija vidi Ameriku i njenu politiku.

Druga predstava je iz filma "Rebel" James Dean, scena trke prema visokoj hridini u samoubistvo, isto karakteristika americke politike uzrokovane pohlepom onih koji je "vode."


cerski
AlexDunja AlexDunja 19:42 22.12.2012

Re: Džeremaja,

Živeo Pepsi!

dole pepsi
rulz
sima2000 sima2000 20:02 22.12.2012

Re: Džeremaja,

U vezi sa novom americkom ekonomskom krizom(recesija je trenutno u razvoju) je juce na zabrinutoj nemackoj televiziji isao spot(udarni termin) o ponasanju onih koji vode Korporativnu Ameriku iz nekih holivudskih splacina.


U Americi nema recesije od kad je Obama došao na vlast




dragan7557 dragan7557 20:12 22.12.2012

Re: Džeremaja,

sima2000
U vezi sa novom americkom ekonomskom krizom(recesija je trenutno u razvoju) je juce na zabrinutoj nemackoj televiziji isao spot(udarni termin) o ponasanju onih koji vode Korporativnu Ameriku iz nekih holivudskih splacina.


U Americi nema recesije od kad je Obama došao na vlast





A ko tebe ubedi da Obama ima bilo kakvu vlast?

Uzgred recesija koja se u Americi ocekuje(i vec je u toku) brine ostatak sveta, a sto ti o tome nisi nista cuo to je druga stvar.

Eto i kod Dinkica nema recesije kad je on na vlasti.

cerski
sima2000 sima2000 20:20 22.12.2012

Re: Džeremaja,

Uzgred recesija koja se u Americi ocekuje(i vec je u tou) brine ostatak sveta, a sto ti o tome nisi nista cuo to je druga stvar.


Recesija se proglašava kada se spoje tri kvartala za redom sa negativnim rastom privrede (po definiciji). Recesija u Americi nije u toku.

A šta se očekuje i šta će da bude, to ne zna niko. Očekivali mnogi i smak sveta pa ne beše ništa.
dragan7557 dragan7557 10:06 23.12.2012

Re: Džeremaja,

sima2000
Uzgred recesija koja se u Americi ocekuje(i vec je u tou) brine ostatak sveta, a sto ti o tome nisi nista cuo to je druga stvar.


Recesija se proglašava kada se spoje tri kvartala za redom sa negativnim rastom privrede (po definiciji). Recesija u Americi nije u toku.

A šta se očekuje i šta će da bude, to ne zna niko. Očekivali mnogi i smak sveta pa ne beše ništa.

Sinoc su ovde kod mene Proglasili Nocni Zivot pa sam moro da se odam nocnjaku, mada je postojao i ranije Sinoc je Zvanicno Proglasen Nocni Zivot.

Naravno kriza nije kriza dok se ne proglasi Krizom, a recesija nije proces vec fakticko stanje Recesije koje nastupa PROGLASOM.

Smrt naravno nije nastupila pre nego sto je proglasena Smrt a proces umiranja je sta?

Svojevremeno je mr. Tadic oglasio Krizu u Srbiji zavrsenom(Srbija je izasla iz Krize) i sta bi Zavrsena Kriza, stoji ko ukopana oglasavanjem da je Njoj Ekonomskoj Krizi dosao Kraj jer je tako proglasio El Presidentisimus, od momenta Tadicevog Proglasa recenoj Krizi u Srbiji je dosao kraj?.

Alal vera bre, jos jedan The Economist kome je vec sada bolje jer je Najministar Ekonomije rekao da ce mu iduce godine biti bolje!?

Uzgred nema potrebe da mi odgovaras pre nego Tvoji ustanove da je potrebno da das odgovor, ili dok RTS ne PROGLASI, da je Ameriku zahvatila recesija, jer nije (jos) postignut dogovor o povecanju zaduzivanja drzave USofA, a ako ne bude postignut i ozakonjeno novo do besveti zaduzivanje drzave do 31 decembra 2012 Recesija koja sada traje ce buknuti i bice i zvanicno PROGLASENA kao Kriza svetskog nivoa.

Naravno sada mi je jasno zasto kod tebe i drugih Srbija nije bila u ratu, bre!

Rat nije Proglasen!

cerski
maksa83 maksa83 16:53 22.12.2012

vizura

Tako je to počelo u vreme onog, za Ameriku velikog rata i velikog poraza u Vijetnamu, danas, dok Amerika ratuje po čitavom svetu, zločini kod kuće su znatno češći i po pravilu masovniji.

Ovo nije tačno. Najveći masakr (38 dece i 6 odraslih) u nekoj američkoj školi se desio 1927. Bez oružja.

Bath School disaster

dali76 dali76 17:28 22.12.2012

Re: vizura

plus najmasovnije ubistvo dece u jednoj zemlji bez rata ddesilo se...u Rusiji...ali jebesga kvari utisak.
milisav68 milisav68 18:11 22.12.2012

Re: vizura

dali76
plus najmasovnije ubistvo dece u jednoj zemlji bez rata ddesilo se...u Rusiji...ali jebesga kvari utisak.

Sve mi diraj, samo Ameriku nemoj.

Kako bez rata, kad je tada bio rat u Čečeniji, a inače preneti tekst je pisan u vreme rata u Vijetnamu.
dali76 dali76 18:18 22.12.2012

Re: vizura

Pa da Cecenija, Vijetnam...to su razlozi...smetnuh sa uma.
freehand freehand 22:16 22.12.2012

Re: vizura

dali76
Pa da Cecenija, Vijetnam...to su razlozi...smetnuh sa uma.

I sitna je razlika što je u Rusiji, kao i svuda u svetu to eksces.
dragan7557 dragan7557 11:12 23.12.2012

Re: vizura

dali76
plus najmasovnije ubistvo dece u jednoj zemlji bez rata ddesilo se...u Rusiji...ali jebesga kvari utisak.

Najmasovnije ubistvo nevine dece se vrsi siromastvom, gladju i zedju dok ti ovo pises.

cerski
mikimedic mikimedic 12:52 23.12.2012

Re: vizura

plus najmasovnije ubistvo dece u jednoj zemlji bez rata ddesilo se...u Rusiji...ali jebesga kvari utisak.


pa nije bas - desilo se u ruskoj federaciji. severnoj osetiji konkretnije. od strane cecenskih terorista u organizovanoj akciji.

nesto kao kad bi rekao namasovnije ubistvo radnih ljudi i gradjana desilo se u.... americi... (9.11)... ali jebesga kvari utisak

mogao si i nesto idiotskije da napises.


dali76 dali76 23:56 23.12.2012

Re: vizura

Ako je to najmasovnije ubistvo stvarno teroristicki napad u Sjev. Osetiji, onda jeste moj komentar idiotski.
Mislio sam da se radi o ubistvu koje se desilo sezdesetih godina.
Elem, niko ne beezi od cinjenice da su masovna ubistva u SAD nazalost prestala biti samo ekcidenti, kao sto gore vislje pise Free.
Ali Freehand da li ti smatras da medju Amerikancima ima vise manijaka nego medju Rusima? Ili je mozda pristupacnost raznovrsnom asortimanu ubojitog oruzja ipak factor koji utice na ucestalost ovakvih tragedija?
Mislim tragedija poput one u Oslu ili poput ubistavapo njemackim skolama, govore nam da restrikcije ne mogu anulirati tragedije jer ce medju nama uvek biti onih sposobnih na zlo,ali cinjenica da se to ucestalije desava u Americi, skrece nam paznju na taj gotovo nerestriktivni sistemprodaje oruzja u SAD.
Dakle ,zakljucak moj.
Medju nama,neveezano od geografije, bice takvih ljudi,I ukoliko je pristup oruzju toliki, povecava se mogucnost za ovakve nesrece.
freehand freehand 02:52 24.12.2012

Re: vizura

Ali Freehand da li ti smatras da medju Amerikancima ima vise manijaka nego medju Rusima? Ili je mozda pristupacnost raznovrsnom asortimanu ubojitog oruzja ipak factor koji utice na ucestalost ovakvih tragedija?

Ne znam gde ima više manijaka. Vidim čiji manijaci imaju odrešene ruke da tamane po svetu, i pristup resursima i neophodnim sredstvima da to isto rade i kod kuće. I vidim ko pravo da raspolaže arsenalima smatra osnovom svoje slobode.
Kakva je i kolika korelacija između ovih elemenata (dostupnost oružja, konstantno širenje strepnje od terorističkih napada, održavanje tenzije, snažna militantna komponenta u društvu) - ne znam da kažem, pretpostavljamd a postoje relevantna istraživanja.
Po mom uverenju, koje smatram zdravorazumskim - takva korelacija mora da postoji.

A nije neinteresantan ni vatreni američki hiperpatriotizam ponosnih američkih žena i muškaraca sa stečenim državljanstvom a koji vladaju i srpskim jezikom ili imaju, još uvek, i srpski pasoš.

alselone alselone 07:20 24.12.2012

Re: vizura

Najmasovnije ubistvo nevine dece se vrsi siromastvom, gladju i zedju dok ti ovo pises.


dali76 dali76 09:34 24.12.2012

Re: vizura

auuu a onda sam ja taj hiperamerickipatriota posto znam da tvoj omiljeni Srki nema..americki pasos :)
freehand freehand 09:52 24.12.2012

Re: vizura

dali76
auuu a onda sam ja taj hiperamerickipatriota posto znam da tvoj omiljeni Srki nema..americki pasos :)

To si izdvojio iz komentara?

Nisi, nisi ti taj.
Ali čisto fenomenološki nije neinteresantna razlika u tvom kritičkom pristupu procesima u SAD i Srbiji.
dali76 dali76 17:20 24.12.2012

Re: vizura

Pa jeste mislim priznajem. Iako nisam rodjen u Srbiji, kao ni u SAD, ipak imam mnogo vise emocija naspram Srbije u odnosu naravno na SAD.



Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:40 24.12.2012

Re: vizura

dali76
Pa jeste mislim priznajem. Iako nisam rodjen u Srbiji, kao ni u SAD, ipak imam mnogo vise emocija naspram Srbije u odnosu naravno na SAD.


Dali76, koliko znam ti si sada u USA, studiraš ili radiš, interesuje me, objektivno, da li vidiš ikakvu vezu između onoga što administracija te države radi građanima u drugim državama i njihovoj deci, kroz vojne intervencijie po čitavom svetu i učestalih masovnih zločina nad nedužnom decom unutar SAD?

Naravno, ne u smislu kosmićke ili božanstve pravde, o kojoj se raspisao sima2000, već jedne posebne psihosocijalne klime, nastale zbog tako olako primenjivane sile prema drugim državama, društvima i ljudima, u kojoj onda pojedini građani SAD, refleksivno, a sledeći svoje sulude ideje, čine slično po školama i bioskopima.

Nisu li i jedni i drugi laki na obaraču?

Nisu li i jedni i drugi izgubili svaku odgovornost za svoje poteze i empatiju za žrtve?

Nije li i jedne i druge opila moć oružja?
ivana23 ivana23 18:09 24.12.2012

Re: vizura

Ima u tim desavanjima jos neka komponenta koju mi odavde ne mozemo da vidimo...

Four firefighters were shot -- two fatally -- as they responded to a large fire early Monday in Webster, N.Y., in the northwestern part of the state. When the firefighters, believed to be volunteers, arrived on the scene of the blaze around 6 a.m. ET and exited their vehicles, they were fired upon, police and fire officials said.
“These firemen are part of our family. You go into a fire with these guys. To see them go down with something like this is totally unexpected. We are in shock,” Billy Gross, fire commissioner for West Webster, told the Rochester Democrat and Chronicle.


NBC News
sima2000 sima2000 18:30 24.12.2012

Re: vizura

Naravno, ne u smislu kosmićke ili božanstve pravde, o kojoj se raspisao sima2000, već jedne posebne psihosocijalne klime, nastale zbog tako olako primenjivane sile prema drugim državama, društvima i ljudima, u kojoj onda pojedini građani SAD, refleksivno, a sledeći svoje sulude ideje, čine slično po školama i bioskopima.


prosečnog amerikanca spoljna politika zanima kolko lanjski sneg.. sve što zna prosečan amerikanac o olako primenjenoj sili prema drugim državama je to da se tamo negde u zemljama kojima ni ime ne može da zapamti američki vojnici bore za Freedom. Zbog toga čisto sumnjam da opravdanost ili neopravdanost započinjanja ratova ima uticaj na psihosocijalnu klimu..

Edit: a evo kako neprosečan amerikanac.. onaj koji se posvetio izučavanju spoljne politike, vidi hegemoniju Amerike u savremenom svetu.. malo je dugačko ali je vredno čitanja, čisto da se za trenutak baci pogled na svet iz tuđih cipela.

link
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:06 24.12.2012

Re: vizura

Dali76, koliko znam ti si sada u USA, studiraš ili radiš, interesuje me, objektivno, da li vidiš ikakvu vezu između onoga što administracija te države radi građanima u drugim državama i njihovoj deci,


I meni se čini da bi oni koji žive u USA mogli makar malo preciznije da osete postoji li ta veza ili ne.

Ali zaista bi bilo neobično ako bi se nekada nekako ustanovilo da ta dve stvari, globalna politika USA, koja se više i ne može zvati politikom, pre nekom generalnim stavom da su oni izabrana nacija i izabrana država koja treba o svemu da odlučuje, i pojave ovakvih masakara, dakle iznenadilo bi neko istraživanje ako bi dokazalo da između toga nema korelacije.

Samo, ja ne mislim da je ta veza na nivou: takva politika rađa ljude lake na obaraču.
Lakoća potezanja oružja pojedinaca, a koja bi se mogla shvatiti kao posledica lakoće potezanja oružja od strane njihove države, bi se mogla prihvatiti samo u slučaju kad pojedinac u USA lako poteže oružje u rešavanju nekog svog problema ili iz nekog nekog drugog, ma kako sumanutog ali szvatljivog razloga (politički, teroristički ili kakvi god. Brejvik bi se mogao svrstati u te sa sumanutim ali shvatljivim razlozima)

Ovde toga nema, ovde se nikakav razlog ne može ni naslutiti. Ovde ljudi naprosto puknu i krene haos.

Neki veruju da je to uspostavljanje pravde ( Margos npr) u šta ja ne verujem, ali i ne osudjujem takvo verovanje.
Takvo verovanje ne kaže, e baš volim, tako im i treba, zaslužili su, ne raduju se tome već samo veruju da je to ta veza.

(Simo, ako bi musliman iz Sarajeva, verovao da je požar u Kontrastu božja kazna za Srebrenicu ja mu ne bih zamerio dok ne bi krenuo da likuje nad tim)
A verovanje kao i svako verovanje ne traži previše dokaza.

Ono što se meni čini kao moguća korelacija je nešto kompleksnije od stvaranja atmosfere da je pucati u druge ljude ok, iako je neminovno da se takva atmosfera stvara skoro svakodnevnim ubijanjem drugih ljudi od strane USA, ili makar ubijanjem potaknutim od starne USA.

Možda je veza u neophodnosti takve države da ljudi navede da postanu nesugurni u sebe, i da počnu da sumnjaju u svoja rasuđivanja.

Država koja želi da ubija po svetu iz nekih svojih razloga, a da za to dobije podršku na izborima, mora uveravati ljude da to što oni misle (a ljudi najćešće misle da nije normalno ubijati druge) nije ok, vec da je ok nešto drugo.
Možda ta konfuzija dovodi do haosa u glavi i desi se to sto se desi.

Koliko među Amerima ima nesigurnosti u sebe i paranoičnog ponašanja (potstaknutog od strane države?) vidi se i u PRIČI koja opisuje ponašanje jedne majke.

Na prvi pogled se priča odnosi na čudno ponašanje deteta,ali ja tu vidim čudno ponašanje majke.
Ona posle ne baš tako strašnog ekcesa, dete ni manje ni više vodi pravo u ludnicu.
Ne odaje li to ponašanje nesigurnost i paranoju koja očigledno vlada u toj porodici?
Sve to prati i detaljno planiranje sta da rade druga decau u slučaju da im brat krene sa ubijanjem, što znači da su ta deca rasla, živela sa svešću da je ubijanje po kući sasvim realna mogućnost.
Zar to nije idealna situacija iz koje će se izroditi neki Adam?
sima2000 sima2000 19:42 24.12.2012

Re: vizura

Koliko među Amerima ima nesigurnosti u sebe i paranoičnog ponašanja (potstaknutog od strane države?) vidi se i u PRIČI koja opisuje ponašanje jedne majke.


Adam Kertis je napravio dokumentarac "All Watched Over by Machines of Loving Grace" u kome se između ostalog priča o tome kako su kompjuteri, standardizovani upitnici i statistička obrada doveli do eksplozije psihičkih oboljenja u USA. Nisu ljudi iznenada počeli da obolevaju, nego je sistematizacija znanja i klasifikacija poremećaja dovela do toga da je maltene svaki stanovnik dobio dijagnozu za koju se ranije nije znalo ni da postoji.
Na to su se nadovezale farmaceutske kompanije sa efikasnim tretmanima novo-izmišljenih poremećaja tako da sada u USA imamo 10% dece sa ADHD dijagnozom (attention-deficit hyperactivity disorder) koja se kljukaju ko zna kakvim lekovima.
Nasuprot ovome u UK postoji 1% dece sa ADHD dijagnozom, a u Srbiji u životu nisam čuo da neko leči dete od živahnosti.
milisav68 milisav68 19:55 24.12.2012

Re: vizura

sima2000

Edit: a evo kako neprosečan amerikanac.. onaj koji se posvetio izučavanju spoljne politike, vidi hegemoniju Amerike u savremenom svetu.. malo je dugačko ali je vredno čitanja, čisto da se za trenutak baci pogled na svet iz tuđih cipela.

link

Lepo si rekao - neprosečan.

On u svojim razmišljanjima analizira dogadjaje iz istorije, kao i razliku izmedju unipolarnog i bipolarnog sveta, i sve što je napisao, manje-više stoji.

Najbolje je reket plaćati samo jednom gazdi.

A ja dodajem, da je pitanje vremena kada će gazda da poludi od para/dosade/besa.

Izdvajaju se ogromne pare za vojsku (mir u svetu), a narod (po tom svetu) umire od gladi.

Pa im i to malo, nego oće još (ostalom delu sveta koji ne gladuje) da uvale GMO i Monsanto.
dali76 dali76 20:33 24.12.2012

Re: vizura

Ja Vojislave Ne vidim konekciju izmedju Aedama Lanze, ubice ove djece I administracije ,odnosno americke vanjske politike. Prosto sumnjam da je Adam gledao izvestaje iz Iraka, Sirije, ili Libije pa I on odlucio uzeti moc u svoje ruke.
Iskreno vjerujem da svaka ljudska zajednica, nevezano sa geografijom, ima takve pojedince. E zasto je Amerika ispred ,e tu dolazimo do konekcije.
NRA, lobisticka organizacija koja se pod paravanom zastite 2 amandmana, bori za svoj profit bez obzira na posljedice po drustvo ,jeste ta konekcija.
Najaca kritika teorije realizma koja nas uci kako might makes right jeste da je ona u svojoj osnovi samodestruktivna I ne zaobilazi nikog.
Dakle might makes right logika je od pomenute NRA napravila mocnu organizaciju,a njena politika, vodjena iskljucivo profitom, je pogubna za drustvo . Ljudi su prilicno iracionalna bica, prilicno sebicna I Amerika danas, kao uostalom Rim jucer ,nam mnogo govore, ne toliko o bivsim ili sadasnjim imperijama ,vec mnogo vise o nama kao ljudima.
Sukob interesa pojedinca, cesto mocnog, I interesa drustva jeste bbio I ostao I tema I problem svake politicke zajednice, od antickee Grcke pa do danas.
Ukoliko princip might makes right postane glavni princip neke politicke zajednice to jeste put do kraja te zajednice ,drzave ili ako hoces imperije.i tu ja vidim konekciju.

P.S.

Dragi HCM o onima koji u svojoj percepciji pravde kalkulisu decu, o njima nije vredno ni zboriti ni govoriti.Oni ponajvise govore o sebi.

hoochie coochie man hoochie coochie man 21:17 24.12.2012

Re: vizura

Dragi HCM o onima koji u svojoj percepciji pravde kalkulisu decu, o njima nije vredno ni zboriti ni govoriti.Oni ponajvise govore o sebi.


Preoštro sudiš Dali.
dali76 dali76 21:35 24.12.2012

Re: vizura

Mozda HCM ..al to je na moju dusu i na moj obraz.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:50 25.12.2012

Re: vizura

dali76
Ja Vojislave Ne vidim konekciju izmedju Aedama Lanze, ubice ove djece I administracije ,odnosno americke vanjske politike. Prosto sumnjam da je Adam gledao izvestaje iz Iraka, Sirije, ili Libije pa I on odlucio uzeti moc u svoje ruke.

Nisam ni mislio, dali, da je ta veza tako neposredna. Sve je to, naravno, mnogo složenije i daleko suptilnije. Ipak, pokušaću, najkraće što umem, da pojasnim.

Ideolozi američke politike i interesa američkog krupnog kapitala, veliki majstori opsene, spinovanje je preblaga reč, odavno vode rat za umove američkih građana.

Krajem Vijetnamskog rata u Vašingtonu su konačno shvatili, ono što je Klemenso odavno rekao, da je rat previše ozbiljna stvar da bi bio prepušten generalima. Iskustvo Vijetnamskog rata nedvosmisleno je pokazalo da je efikasno korišćene reči i medija jednako važno kao i efikasna upotreba oružja, te da vlada SAD ne može dobiti rat na bojnom polju, ukoliko prethodno ne dobije rat u umovima svojih građana. Zato su se u pripreme za vojne intervencije američke konjice diljem globa zemaljskog uključili eksperti za psihološko ratovanje, stručnjaci za medije, politički savetnici i opsenari svih drugih fela.

Prva vojna intervencija medijski predstavljena i nazvana prema zahtevima percepcije američkog i međunarodnog javnog mnenja realizovana je pod imenom „Operacija Pravedni cilj“. Reč je o invaziji Paname 1989.g. U medijima je intervencija predstavljena ka „Rat protiv droge“. I mediji i javno mnenje su, prvi put posle Vijetnamskog rata, pozitivno reagovali na vojno angažovanje SAD .

Međutim, ubrzo se pokazalo da je „Rat protiv droge“ preuzak predtekst, te da se sa takvim opravdanjem ne može intervenisati po čitavom svetu. SSSR se raspao, Berlinski zid je srušen, a novog neprijatelja tada nije bilo na vidiku. Zato je administracija Džordža Buša starijeg i prateća intelektualna elita osmislila vojne intervencije iz najplemenitijih pobuda i krstila ih imenom „humanitarne intervencije“, a odmah zatim je proglašeno i „pravo na humanitarnu intervenciju“, odnosno „odgovornost za zaštitu“ ugroženih ljuskih i demokratskih prava građana u zemljama širom planete. Zatim su, posle dobro osmišljene i vrlo agresivne medijske pripreme, usledile „humanitarne intervencije“ „Pustinjski štit“, „Pustinjska oluja“, „Saveznička sila“ („Milosrdni anđeo“), „Pridruženi stražar“, „Iračka sloboda“.... 11. septembar je dolio ulje na vatru i vetar u leđa ideologiji koja je oduvek tvrdila da se američki interesi brane u Vijetnamu, Koreji, Iraku, Balkanu... i da ni jedan američki građanin ne moože biti siguran u svom domu, dok njihova vojska ne pobedi sve potencijalne teroriste po svetu.

Gde je tu moguća konekcija?

Kada se na rubnim delovima svesti reflektuje shvatanje da ubijati druge, zbog zamišljenog višeg cilja i nije tako strašno, naprotiv, da je ne samo prihvatljivo već i poželjno, onda ostaje još samo jedan korak u pomućenoj svesti nekakvog Lance da suludi cilj realizacije. Taj korak i nije težak: treba uzeti oružje, koje je tu u svakoj kući na dohvat ruke, otići do obližne škole, bioskopa ili marketa, povući obarač i postati heroj o kome će sve telvizije u udarnim vestima danima izveštavati.

Naravno da Lanca i njemu slični ne mora da prati američku spoljnu politiku gledajući izveštaje iz Iraka, Avganistana, Libije... zato je tu američka hiperprodukcija ratnih filmova, video i kompjuterskih igrica u kojima "dobri momci", američki marinci, tamane na stotine ružnih i musavih "loših momaka" i postaju heroji.

I da zaključim: moguće je da su pojedini slučajevi masovnih ubistava u SAD, kao i ovaj poslednji, u kojima se ne vidi nikakav racionalan motiv, posledica prihvatanja stava da ubijati druge zarad višeg cilja, nije greh. A upravo to decenijama tvrdi američka administracija i satanizuje protivnike pre nego započne novi rat.







dali76 dali76 06:39 25.12.2012

Re: vizura

Pa Vojislave ja ti rekoh gde je konekcija,ali ti si je nasao uz pomoc nekoliko cinjenica koji se povezao sa necim sto je nepovezivo.
Adam Lanza nije otisao u neko eemigrantsko naselje gde zive recimo izbeglice iz Jemena ili gays ili bilo koji “losi momci” iz percepcije drustva ili dela drustva.
Adam Lanza je Vojislave ubio svoju majku pa zatim I dvadeset osnovnoskolaca.
Adam Lanza zivi I u Srbiji ,ali on za razliku od americkog Lanze nema pristup assortimanu tako ubojitog oruzja pa se morao “zadovoljiti” letvom kojom jede usmrtio svoju tetku I baku.
Adam Lanza jee postojao I pre Vjetnama ,a postojace I stotinama godina poslje.
Adam Lanza je realnost ne americke vec ljudske zajeddnice . Da, on ima mnogo krvavije ruke u Americi jer ima mnogo veci pristup mnogo ubojitijem oruzju od Lanzi u ostalim zemljama.
U SAD might makes right opasno pretti drzavi jer fozvoljava da interesi bogati pojedinaca ,E.G. NRA, pobedd cak I kad su otvoreno protivni interesu drusta kao celine.
sima2000 sima2000 07:03 25.12.2012

Re: vizura

Zato je administracija Džordža Buša starijeg i prateća intelektualna elita osmislila vojne intervencije iz najplemenitijih pobuda i krstila ih imenom „humanitarne intervencije“, a odmah zatim je proglašeno i „pravo na humanitarnu intervenciju“, odnosno „odgovornost za zaštitu“ ugroženih ljuskih i demokratskih prava građana u zemljama širom planete.


Ako uporediš Libiju i Siriju, ispada da je intervencija u Libiji zaista bila humanitarna. U Libiji sa sve bombardovanjem ima mnogo manje razaranja, mnogo manje mrtvih i izbeglica nego u Siriji gde se dve relativno ravnopravne strane tamane do poslednjeg čoveka.. Ne opravdavam intervencije, samo analiziram rezultate..
alselone alselone 07:57 25.12.2012

Re: vizura

Gde je tu moguća konekcija?


Odlican komentar. Dodao bih jos nesto.

Ogroman pritisak na dete jos od najranijeg detinjstva da se mora biti uspesn (primer odvatnih izbora za mis beba-devojcica). Merilo uspeha preko prihvacenosti u drustvi - tzv. popular or not. Merilo uspeha skoro jedino materijalnim statusom.

Mislim da se i zbog ovih razloga mrznja usmerava cesto prema deci i mladima.
milisav68 milisav68 08:23 25.12.2012

Re: vizura

dali76

Adam Lanza zivi I u Srbiji ,ali on za razliku od americkog Lanze nema pristup assortimanu tako ubojitog oruzja pa se morao “zadovoljiti” letvom kojom jede usmrtio svoju tetku I baku.

A da je imao pristup atomskoj bombi, onda bi nju upotrebio.

To što pokušavaš da povučeš paralelu nema veze sa životom.

Dečko je narkoman, a motiv je novac.

U porodičnoj tragediji, koja se u petak oko 17.25 dogodila na trećem spratu zgrade u Ulici Nikolaja Gogolja 90 na Banovom brdu, Nebojša Raonić (24) ubio je svoju babu Olgu Raonić (79) i tetku Savetu Bučevac (61), dok je teči Branislavu Bučevcu (72) naneo teške povrede. Prema prvim informacijama, on je nogom razvalio vrata stana i brutalno ih pretukao drvenom palicom.

Nesrećni ljudi sedeli su u dnevnoj sobi, kada je u stan uleteo Nebojša Raonić sa palicom u ruci. Prema rečima komšija, koje su i pozvale policiju i Hitnu pomoć, mladić je poznat kao narkoman i pretpostavljaju da je motiv strašnog zločina novac.


Letvom usmrtio babu i tetku
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:55 25.12.2012

Re: vizura

dali76
Pa Vojislave ja ti rekoh gde je konekcija,ali ti si je nasao uz pomoc nekoliko cinjenica koji se povezao sa necim sto je nepovezivo.


Itekako su te činjenice povezive. Naravno, sve to važi i za sva druga društva, a ne samo američko, pa tako važi i za Srbiju.

U vreme i nakon ratova devedesetih, pa i danas, broj ubistava u kojima su Srbi, a ne Albanci, Hrvati ili Muslimani bili žrtve i u Srbiji se uvećao. I srpski mediji su godinama satanizovali i dehumanizovali pripadnike drugih naroda sa kojima su bili u sukobu. Medijski opsenari RTS, majstori ratne propagande, učili su od experata sa CNN, a duh destrukcije, jednom oslobođen iz boce, teško se vraća u nju. Generacije dece odraslih devedesetih znatno su agresivnije i destruktivnije od onih koji su svoje stavove formirali u mirno vreme. U Srbiji je to i danas vidljivo gotovo na svakom koraku, na utakmicma, po školama, na ulici...

Razlika je u tome što je Srbija bila u ratu tih nekoliko godina, a SAD su stalno u ratu. Gotovo da je svaki američki predsednik započinjao po jedan novi rat, a nastavljao one koje je nasledio, pa medijska ratna propaganda stalno radi.
sima2000 sima2000 09:09 25.12.2012

Re: vizura

Generacije dece odraslih devedesetih znatno su agresivnije i destruktivnije od onih koji su svoje stavove formirali u mirno vreme. U Srbiji je to i danas vidljivo gotovo na svakom koraku, na utakmicma, po školama, na ulici...


To što viđaš na utakmicama, po školama i na ulici je generacija odrasla od 2000-te na ovamo. A oni koji su klali i ubijali 92. - ti su odrasli 80-tih u zlatno doba Jugoslavije. A ovi što su za vreme ratova imali 5 do 15 godina - oni sada završavaju treću deceniju života, osnivaju porodice i kuće se. Ne primećujem da su išta agresivniji od nekih drugih generacija.
Ne bi ja tako olako uspostavljao veze tog tipa..
ivana23 ivana23 10:45 25.12.2012

Re: vizura

Svoje vidjenje na Jelicinom blogu dala je i lidiaz, blogerka koja takodje zivi u SAD...

Na komentar:

Postoji nesto duboko bolesno u americkoj naciji sto pravi ovakve i druge masovne ubice kao nigde na svetu. Ne znam sta je to.


Ona kaze:

Pored manije za novcem to je i nedostatak socijalne svesti i ogromni individualizam koji se gaji. Deca se odmalena usmeravaju na iskljucivo individualne vrednosti.
Ovde kad padnes, drustvo je nauceno da te sutne da bi neko drugi utrcao na tvoje mesto.

Sitni primeri, odvela sam klince od prijatelja u parkic. Bilo je jos koje dete sa roditeljima. Svako dete se igralo sa svojom odraslom osobom, samo su oni najmladji, sto jedva hodaju, jos nenauceni isli ka drugoj deci.


.... neka druga drustva se oslanjaju na porodicu, pa na prijatelje i na male zajednice. Americko promovise individualizam.
A covek je krhka biljka, slomice se lako na vetru...


lidiaz
princi princi 11:23 25.12.2012

Re: vizura

A covek je krhka biljka, slomice se lako na vetru...

Slomiti ili ojačati. Zavisi od čoveka.
omega68 omega68 11:34 25.12.2012

Re: vizura

ivana23

Mene interesuje jedna stvar a posle odoh da presađujem mlade voćke ( genetski nemodifikovane ):
Zašto SVAKI napadač bude na kraju mrtav?
Kao, ubio se...pa kako se nigde toliko ne samoubiju oni koji reše da ubijaju.
Da li je to neka procedura?
Ili se krije da je u pitanju projekat kontrole uma

sima2000 sima2000 12:10 25.12.2012

Re: vizura

Ili se krije da je u pitanju projekat kontrole uma


evo ti malo kontrole uma. Pogledaj pa mi kaži kakav je uticaj izvršen na tebe :)

Ja sam gledao više puta i iz mog pisanja je očigledno da tu nisu čista posla :)



Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:30 25.12.2012

Re: vizura

dali76
Pa Vojislave ja ti rekoh gde je konekcija,ali ti si je nasao uz pomoc nekoliko cinjenica koji se povezao sa necim sto je nepovezivo....
....
U SAD might makes right opasno pretti drzavi jer fozvoljava da interesi bogati pojedinaca ,E.G. NRA, pobedd cak I kad su otvoreno protivni interesu drusta kao celine.



Tu konekciju, kako ti kažeš, mada po meni više odgovara izraz refleksija, vidi i Obama i njegovi savetnici, pa će Bajdenova komisija, formirana zbog učestalih masovnih zločina u SAD, kao ovaj poslednji, pored promena zakona o oružju staviti na dnevni red pitanje "kulture nasilja" u SAD koja se gaji hiperprodukcijom filmova, video i kompjuterskih igrica.

Ne verujem da će Bajdenova komisija tragati za uzrocima te "kulture nasilja" već će samo razmatrati posledice video igrica ili bar neće o uzrocima govoriti javno.

Dali, ako te ni ovim nisam uverio da iz drugog ugla sagledaš moguće uzroke masovnih zločina u SAD i vidiš ih samo u dostupnosti oružja, podsetiću na argument koji je nedavno iznela lidiaz, gde kaže da je i u nekim drugim društvima, navela je Crnu Goru i Izrael, oružje dostupno, ali nisu zabeleženi primeri njegovog potezanja na petogodišnju decu po školama i bioskopima. A ako tebi svi ti argumenti nisu dovoljni, pa i dalje smatraš da ja i drugi koji su slično pisali ovih dana, kako kaže Pajić "srbujemo nad telima nevine američke dece", a nevinu američku decu od nas svojim komentarima štiti sima2000 i drugi, onda ništa. S kim ćeš se ponositi, ovde na blogu i uopšte, tvoja je, naravno, lična stvar.
ivana23 ivana23 12:37 25.12.2012

Re: vizura

sima2000
Ili se krije da je u pitanju projekat kontrole uma


evo ti malo kontrole uma. Pogledaj pa mi kaži kakav je uticaj izvršen na tebe :)

Ja sam gledao više puta i iz mog pisanja je očigledno da tu nisu čista posla :)


Mislis da se kontrola uma sprovodi postanjem muzickoh spotova...
sima2000 sima2000 12:43 25.12.2012

Re: vizura

Mislis da se kontrola uma sprovodi postanjem muzickoh spotova...


Sudionici misle da se zabavljaju, a zapravo su zrtve manipulacije i kontrole uma.

Tako kaže Omegin tekst.. Otvori link, nemoj da si lenja.
milisav68 milisav68 12:52 25.12.2012

Re: vizura


Ne verujem da će Bajdenova komisija tragati za uzrocima te "kulture nasilja" već će samo razmatrati posledice video igrica ili bar neće o uzrocima govoriti javno.

Poznati američki reditelj Majkl Mur upozorio je američku javnost da oružani masakri, kakav se nedavno desio u školi u Konektikatu, neće uskoro prestati, a da oružje nije samo po sebi jedini uzrok, već - siromaštvo, strah-rasizam i nedostatak solidarnosti.

"Sve te mere neće stvarno zaustaviti masovna ubistva i neće rešiti suštinu problema - Konektitat ima jedan od najstrožih zakona u SAD, ali to nije sprečilo ubistvo više od 20-oro dece"

"Mi smo zemlja čije vođe zvanično sankcionišu nasilje, a u isto vreme sprovode nasilne akte da bi postigli često nemoralan cilj. Mi izvodimo invazije na zemlje koje nas nisu napale. Mi trenutno koristimo bespilotne letelice u nekoliko zemalja, često ubijajući civile"

"Poklali smo 600.000 jedni drugih u građanskom ratu. Mi smo pripitomili Divlji zapad revolverom i silujemo i tučemo naše žene bez milosti i u zapanjujućem broju - na svaka tri sata jedna žena biva ubijena u SAD, na svaka tri minuta je silovana, a na svakih 15 sekundi prebijena"

Prema njemu, odgovor na pitanje zašto se Amerikanci tako ponašaju, je prost - zato što "nam se može".

"Postoji nivo arogancije u, inače, prijateljskom američkom duhu. Varamo sebe da ima nečeg izuzetnog u nama što nas deli od svih onih 'drugih' zemalja. Ubeđeni smo da smo prvi u svemu. Verujemo da imamo najveću demokratiju, ali imamo manji odziv na izborima od bilo koje zapadne demokratije"

"Zašto nam je potrebno 300 miliona komada vatrenog oružja u našim kućama? Zabrinuti smo da će Indijanci iz kazina da krenu ratnom stazom?", upitao se ironično Mur i odgovorio da je to zbog toga što se previše belaca plaši crnih ljudi.

To potvrđuje i podatak da najveću količinu oružja kupuju belci u
predgrađima i na selu, navodi Mur.

Prema njegovim rečima, najveći uzročnik nasilja je egoistični princip po kome svako brine svoje brige, a na tuđe se ni ne okreće.

"Ne kažem da je na nekom drugom mestu sve savršeno, ali, putujući po svetu primetio sam da u drugim civilizovanim zemljama cela nacija ima koristi od toga što ljudi brinu jedni o drugima", kaže Mur i zaključuje da u državama u kojima postoji jak duh zajedništva ljudi mnogo teže ubijaju jedni druge.


mondo
ivana23 ivana23 13:10 25.12.2012

Re: vizura

sima2000
Mislis da se kontrola uma sprovodi postanjem muzickoh spotova...


Sudionici misle da se zabavljaju, a zapravo su zrtve manipulacije i kontrole uma.

Tako kaže Omegin tekst.. Otvori link, nemoj da si lenja.


Nisam lenja :)) Pogledala sam, al' to su budalastine, a ti ga neces razuveriti tako sto ces mu pustiti jos jedan spot.

Edit:

Omega je postavio i jedno ozbiljno pitanje:

Mene interesuje jedna stvar...
Zašto SVAKI napadač bude na kraju mrtav?
Kao, ubio se...pa kako se nigde toliko ne samoubiju oni koji reše da ubijaju.

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:26 25.12.2012

Re: vizura

ivana23
Svoje vidjenje na Jelicinom blogu dala je i lidiaz, blogerka koja takodje zivi u SAD...

Na komentar:

Postoji nesto duboko bolesno u americkoj naciji sto pravi ovakve i druge masovne ubice kao nigde na svetu. Ne znam sta je to.


Ona kaze:

Pored manije za novcem to je i nedostatak socijalne svesti i ogromni individualizam koji se gaji. Deca se odmalena usmeravaju na iskljucivo individualne vrednosti.
Ovde kad padnes, drustvo je nauceno da te sutne da bi neko drugi utrcao na tvoje mesto.

Sitni primeri, odvela sam klince od prijatelja u parkic. Bilo je jos koje dete sa roditeljima. Svako dete se igralo sa svojom odraslom osobom, samo su oni najmladji, sto jedva hodaju, jos nenauceni isli ka drugoj deci.


.... neka druga drustva se oslanjaju na porodicu, pa na prijatelje i na male zajednice. Americko promovise individualizam.
A covek je krhka biljka, slomice se lako na vetru...


lidiaz


zao mi je sto sam ovo propustila da vidim kad je trebalo. ja na primer imam decu, za razliku od lidije i mogu da ti kazem da je ovo (boldovano) sto je napisala jednostavno netacno. ne izvodi se zakljucak na osnovu jedne setnje do parkica sa pozajmljenom decom. ko moze decu da zaustavi da se igraju sa drugom decom? pa ajde procitajte ovo jos jednom i razmislite, da li je to moguce? ja sam beskrajno zahvalna sto su moja deca od malena izlozena ljudima iz celog sveta, te im nije cudno sto postoje kinezi, indijci, mongolci, ukrajinci, braizlci, nigerijci itd. ja sam sigurna da deca kao sto su moja nece ici okolo po blogovima i pisati rasisticke komentare.

a ono covek krhka biljka ovo ono ... kako ko. malo stabilniji sigurno nece da se slome, dok oni koji ne mogu da bar mentalno preseku neke korene pa pate celog zivota sto su dosli preko bare, e za te nema spasa. naravno dok ih jednog dana ne lupi cinnjenica da su tu 15 godina i da svo vreme kukaju i zive za mamu i tatu i seku i batu tamo preko, zapostavljajuci svoju decu pritom. e kad ih to lupi sve se okrene i onda lepo skontaju gde im je Dom. a to je najbitnije.

sto se tice individualizma

maksa83 maksa83 14:46 25.12.2012

Re: vizura

Zašto SVAKI napadač bude na kraju mrtav?

Ja sumnjam na metke.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:51 25.12.2012

Re: vizura

maksa83
Zašto SVAKI napadač bude na kraju mrtav?

Ja sumnjam na metke.


Makso, to je bilo ozbiljno pitanje, tako da daj uozbilji se. nema sanse da su metci u pitanju. to bi bio previse lak odgovor.

ja sa nestrpljenjem cekam obrazlozenje ...
ivana23 ivana23 15:12 25.12.2012

Re: vizura

njanja_de.manccini
zao mi je sto sam ovo propustila da vidim kad je trebalo. ja na primer imam decu, za razliku od lidije i mogu da ti kazem da je ovo (boldovano) sto je napisala jednostavno netacno. ne izvodi se zakljucak na osnovu jedne setnje do parkica sa pozajmljenom decom. ko moze decu da zaustavi da se igraju sa drugom decom? pa ajde procitajte ovo jos jednom i razmislite, da li je to moguce? ja sam beskrajno zahvalna sto su moja deca od malena izlozena ljudima iz celog sveta, te im nije cudno sto postoje kinezi, indijci, mongolci, ukrajinci, braizlci, nigerijci itd. ja sam sigurna da deca kao sto su moja nece ici okolo po blogovima i pisati rasisticke komentare.

a ono covek krhka biljka ovo ono ... kako ko. malo stabilniji sigurno nece da se slome, dok oni koji ne mogu da bar mentalno preseku neke korene pa pate celog zivota sto su dosli preko bare, e za te nema spasa. naravno dok ih jednog dana ne lupi cinnjenica da su tu 15 godina i da svo vreme kukaju i zive za mamu i tatu i seku i batu tamo preko, zapostavljajuci svoju decu pritom. e kad ih to lupi sve se okrene i onda lepo skontaju gde im je Dom. a to je najbitnije.

sto se tice individualizma


Njanjo, ti govoris o sebi i onoj populaciji koja je dosla u SAD pre 5, 10 ili 20 godina kao vec (bar delimicno) formirane licnosti, koja je ponela sa sobom secanje na svoje odrastanje i ambijent u kom se zivelo.
Ne znam, ali mislim da je lidiaz imala u vidu roditelje koji su i sami rodjeni u Americi (bili bi dobro da nam ona protumaci koga je imala pred ocima dok je ovo pisala).

Sta mislis, ima li razlike izmedju vaspitanja koje ti upraznjavas u odnosu na svoju decu i roditelja za koje znas da su 'starosedeoci' u SAD?

Takodje, ovi sto pucaju (u oba znacenja) nisu od skoro tu, tako da njih ne muci razmisljanje o familiji preko okeana. Prema tome to nije presudno u razmatranju ove teme i njihovih postupaka.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:43 25.12.2012

Re: vizura

Sta mislis, ima li razlike izmedju vaspitanja koje ti upraznjavas u odnosu na svoju decu i roditelja za koje znas da su 'starosedeoci' u SAD?


pa ne verujem da ima. to bi bio najkraci odgovor i stvarno nemam sta da dodam na ovo. jedina razlika je sto ja decu ne vodim u crkvu, al to ne bi radila ni da sam ostala tamo gde sam rodjena.

Takodje, ovi sto pucaju (u oba znacenja) nisu od skoro tu, tako da njih ne muci razmisljanje o familiji preko okeana. Prema tome to nije presudno u razmatranju ove teme i njihovih postupaka


ja ne znam kako da vam objasnim da je ovde problem sto mentalno oboleli imaju pristup oruzju. lepo ti kaze Dali da on moze da nabavi oruzje al ne moze vozacku dozvolu. kad shvatite da je problem kompleksniji i da su ove ubice uvek, ali uvek mentalno obolele licnosti onda mozemo da pricamo ozbiljno.
a to sto sam navela ove nase sto pucaju od zal za balkan, e ja bih se tu zabrinula da sam americka vlada, ona ista sto ih je sponzorisala da dodju ko izbeglice recimo, jer to je jedan sloj ljudi koji moze potencijalno da nanese neku stetu ne samo svojoj porodici vec i sire.
maksa83 maksa83 17:05 25.12.2012

Re: vizura

Makso, to je bilo ozbiljno pitanje, tako da daj uozbilji se. nema sanse da su metci u pitanju. to bi bio previse lak odgovor.

Ok, ja imam onda mnogo kompleksnije objašnjenje, nadam se da će upitani moći da isprate.

Skoro svaki napadač bude mrtav pošto ima vatreno oružje i ide okolo i puca na ljude i decu. Možeš da ga zaustaviš tako što na njega šalješ goloruke ljude da ga uhvate i da ih on skida dok mu ne nestane municije, ili može eventualno njega neko da ustreli. Ja bih, da mi je to posao, uvek birao ovo pod 2). Al' to sam samo ja.
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:34 25.12.2012

Re: vizura

sa pozajmljenom decom

A ti imaš svoju decu i sa njima šetaš jebote!!!
To stvarno retko ko ima, svaka ćast.

Ovi ti je čist kretenizam.


dok oni koji ne mogu da bar mentalno preseku neke korene pa pate celog zivota sto su dosli preko bare, e za te nema spasa.


A tu, znači, je kvaka?
Preseci korene ( ali nikako ako su američki koreni u pitanju, ti se ne presecaju), zaboravi ko si, šta si, pusti da te drugi oblikuju po svom čefu, poveruj im da je u tome sreća, pokušaj i sebe da ubediš da si tako srećan a one kojima je i dalje važno ko su i odakle dolaze proglasi glupm, nesrećnim i beznadežnim, i rešen problem.
Super je ta Amerika, stvarno

Nego, imate ozbiljnih problema da navedete gde se to još tamane deca 'nako, osim u Americi.
Kako koji primer navedete on otpada, ili je u pitanju droga, ili neki politički, nacionalni, verski kakvi god, ali razlozi.
U Americi razloga nema, tamo je ubijanje samo po sebi dovoljan razlog.

Najlakše je reći da je oružje krivo, inače je sve u redu, samo, nije baš neki veliki problem domoći se oružja bilo gde. Navedoše neki i primere gde oružja ima ama baš u svakoj kući pa opet nema ovog čuda.
Što li?
sima2000 sima2000 18:00 25.12.2012

Re: vizura

Nego, imate ozbiljnih problema da navedete gde se to još tamane deca 'nako, osim u Americi.
Kako koji primer navedete on otpada, ili je u pitanju droga, ili neki politički, nacionalni, verski kakvi god, ali razlozi.
U Americi razloga nema, tamo je ubijanje samo po sebi dovoljan razlog.


Smem li da zaključim da si ubistva podelio na "normalna" i "nenormalna"?

Normalno je ubijati zbog droge, verske i nacionalne mržnje, političke netrpeljivosti i para?

Nenormalno je ubijati zbog psihičke bolesti?

Pa sada ako procenimo da se u nekoj državi dešava više "nenormalnih" ubistava nego što je svetski prosek, onda ćemo da tražimo koji su uzroci te anomalije, pa na kraju celu zemlju da proglasimo nenormalnom.

A to što se u Meksiku, Brazilu i Indiji dešava više "normalnih" ubistava nego što je svetski prosek, to nas nije briga, a ako nas je briga onda ćemo da kažemo da oni imaju "razloge" da se ubijaju, pa prema tome nemamo elemenata da celu zemlju proglasimo nenormalnom.

Izem ti logiku..
freehand freehand 18:03 25.12.2012

Re: vizura

Interesantno je da niko, bar koliko ja vidim - ne pominje priču o borbi protiv terorizma, koja je američkom društvu oduzela mnoštvo sloboda, uvela fantastičnu kontrolu u sve segmente društva. A sve te priče o konstantnoj opasnosti i ugroženosti, i pozvi na budnost, spremnost da se brani i reaguje - sigurno ne pacifikuju društvo.
Tako proizvedena paranoja mora imati odušak. U ratnim operacijama u inostranstvu, ali i u dešavanjima u samim SAD.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:29 25.12.2012

Re: vizura

hoochie coochie who
A tu, znači, je kvaka?
Preseci korene ( ali nikako ako su američki koreni u pitanju, ti se ne presecaju), zaboravi ko si, šta si, pusti da te drugi oblikuju po svom čefu, poveruj im da je u tome sreća, pokušaj i sebe da ubediš da si tako srećan a one kojima je i dalje važno ko su i odakle dolaze proglasi glupm, nesrećnim i beznadežnim, i rešen problem.
Super je ta Amerika, stvarno


ma naravno samo ti spinuj i pravi se da ne razumes sta sam htela da kazem.
ostavljam vas da u miru i veselju tapsate jedni druge po ledjima
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:39 25.12.2012

Re: vizura

Smem li da zaključim da si ubistva podelio na "normalna" i "nenormalna"?


Smeš, što se meni tiče, da zaključuješ šta ti je volja.
Ne postoje zaključci koji se ne smeju izvoditi, ali zato postoje, pogrešni, tendenciozni, neinteligentni, glupi i zaključci raznih drugih fela.

Dalje, polemisati sa tezama izvedenih iz nekih zaključaka je besmisleno.

Da probamo, ipak, ovako:
Nema normalnih ubistava ali ima ubistava kojima je razlog poznat.
Mi taj razlog možemo da osudimo, da se gnušamo toga, ali ga i dalje znamo.

Postoje ubistva kojima se razlog ne može ni naslutiti.

Ako tih bezrazložnih ubistava ima najviše u nekoj određenoj sredin, nameće se zakljuljak da sa tom sredinom nešto opasno nije u redu.

E sad, što je ta sredina naša ljubav Amerika, pa šta da radimo osim da zaključimo da sa našom ljubavi nešto opasno nije u redu.

A šta to nije u redu?
Zar nije najlogičnije pogledati po čemu se još ta sredina razlikuje od ostalih?
A razlikuje se i po tome sto prilično lako odluči da bombama usrećuje druge.
Neko te dve stvari poveže.
A šta je dokaz da te dve stvari nemaju nikakve veze?
Mislim, ako u dokaze ne brojimo ono, ja kažem da nemaju i tačka.

sima2000 sima2000 19:04 25.12.2012

Re: vizura

Nema normalnih ubistava ali ima ubistava kojima je razlog poznat.
Mi taj razlog možemo da osudimo, da se gnušamo toga, ali ga i dalje znamo.

Postoje ubistva kojima se razlog ne može ni naslutiti.

Ako tih bezrazložnih ubistava ima najviše u nekoj određenoj sredin, nameće se zakljuljak da sa tom sredinom nešto opasno nije u redu.



Kako ne znamo razlog? Razlog je psihička bolest.. Potpuno validan i ravnopravan razlog svim ostalima koje si naveo (droga i ostalo)..

Zašto je psihička bolest dominatniji razlog ubijanja u USA nego u Meksiku? Zato što je Američkim ludacima oružje dostupnije nego Meksičkim ludacima.

Zašto je droga dominatniji razlog ubijanja u Meksiku nego u USA? Zato što USA država mnogo jača i lakše se nosi sa narko kartelima spram Meksičke države.

Ako ćeš da zaključiš da u USA ima mnogo više nasilnih ludaka nego u nekoj drugoj zemlji, mora da eliminišeš faktor lako dostupnog oružja.. i kad ga eliminišeš ne ostaje ti ništa od argumenata..

Neću da teram kontru, slažem se da USA spoljna politika ima _nekog_ uticaja na pojave o kojima pričamo, ali laka dostupnost oružja ima toliko veći uticaj, što je Dali objasnio, da je prosto neadekvatno trošiti ogromnu energiju u dokazivanje nečega što i nije toliko presudno.

ivana23 ivana23 20:22 25.12.2012

Re: vizura

Kako ne znamo razlog? Razlog je psihička bolest..


Znaci li to da je broj mentalno obolelih veci u SAD nego u drugim zemljama i dolazimo do sledeceg:

Broj vojnika koji su hospitalizovani zbog mentalnih poremećaja porastao je za 19 procenata prošle godine, tačnije na 21.735 sa 18.250, koliko ih je bilo 2010. godine, navodi se u izveštaju Ministarstva odbrane.

Broj mentalno obolelih američkih vojnika porastao za 19 procenata

Citali smo prethodnih dana da je proteklih godina zatvoren veci broj bolnica za ment. obolele.
Zasto, ako je broj obolelih u porastu jos od Prvog zalivskog rata (PTSP)?
Jedna od tih zatvorenih nalazila se bas u Njutaunu - Fairfield State Hospital

Takodje, pitanje je zasto se ne vrsi mentalna procena pre dobijanja prava na kupovinu oruzja.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:50 25.12.2012

Re: vizura

to samo znaci da ovde ima neki red pa se lepo sve turi na papir i zna se, ovoliko njih zabolelih od ovakvih premecaja za vreme rata, ovoliko njih obolelih od ne znam kakvih poremecaja. ovde na ovom linku mozes da vidis o kakvim se to mentalnim bolestima radi:

22 percent with PTSD
17 percent with depression
7 percent with alcohol use disorder
3 percent with drug use disorder

volela bih da vidim gde se vodi ovakva evidencija u Srbiji i da li se alcohol abuse i drug abuse racuna u mental disorders.
da li drzava Srbija vodi evidenciju u kakvom su mentalnom stanju pripadnici njenog naroda koji su se tukli po ratovima devedesetih? volela bih da vidim tu statistiku.

freehand freehand 21:09 25.12.2012

Re: vizura

volela bih da vidim gde se vodi ovakva evidencija u Srbiji i da li se alcohol abuse i drug abuse racuna u mental disorders.

Pa ovde ljudi ne tamane decu po školama.
A ne brigaj - evidencije se sigurno vode. I statistike.
dali76 dali76 22:01 25.12.2012

Re: vizura

Prvo Vojislave ako ti mislis da jeje Obama osnovao tu komisiju da resi probledme koje ja vidim kao uzrok a pristup oruzju je posljedica tog problema, ti ili nisi citao moj komentar ili ga nisi razumio.
Drugo, uporedjivati Crnu Goru I SAD u svezi pristupacnosti razlicitom asortimanu oruzja je neozbiljno ,a pogotovo od nekog ko zivi u SAD.
Trece, Lidija jeste dala jedan tacan opis karaktetristika americkog drustva, individualizam..itd. Po mom misljenju Princi je na slican nacin, mada mnogo autenticnije dao slican opis gde individualzizam ili manjak osecaja zajednice bitan factor.
Medjutim, dolazimo do problema kad vidimo gde se dogodila tragedija. Newtown, gradic od dvadesetak hiljada ljudi ,je kao I svi ostali novoengleski gradici mjesto sa dosta jakom zajednicom, tj. osjecaja za istu. To nije mjesto gdje ned postoji jak osjecaj zajednice koja je u velikim gradovima, sto Princi veli, pojacana samo na guzvama na autoputevima il kad klinci igraju sokcker ili football.
A moj ponos Vojislave je posljedica prvobitno osjecaja sramote koju sam ja imao citajuci neke komentare ovde.
Ali kao sto rekoh HCMu o tome ja necu trositi ni vreme ni reci.
P.S.
Individualizam tj. manjak osecaja zajednistva je nesto sto je meni bio tkzv kulturni sok kad sam iz gradica od desetak hiljada se preselio u BGD.
Bilo mi je nepojmljivo da komsije kojed dele cetverospratnu zgradu imaju komunikaciju na razini dobar dan dobar dan,a nekad ni to. To je bila ogromna razlika izmedju mog mjesta I Bgde.
Na kraju nas je spojila tragedija tog bombardovanja poslje kog su se komsijezblizile,ali ubrzo sve vratilo na ustaljeni ritam tog individualizma.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:27 25.12.2012

Re: vizura

"Председник Барак Обама, коме пооштравање прописа о оружју није била тема ни у првој ни у другој председничкој кампањи, најавио је да ће после најновије трагедије овај проблем бити један од „великих послова” његовог другог мандата. „Овога пута морамо да пређемо с речи на дела”, рекао је на комеморацији убијеним првачићима у Њутауну.

За координатора оперативног тима који „у року од неколико недеља” треба да формулише предлоге реформе закона о оружју именовао је потпредседника Џоа Бајдена. Како је наговештено, реформом би с ограничила доступност такозваног јуришног оружја (полуатоматске и аутоматске пушке), забранио промет шаржера великог капацитета (више од 10 метака) и увела детаљнија контрола купаца.

Међу мерама које би Бајденов тим требало да предложи јесу и неке системске: веће брига о менталном здрављу, као и питања глорификације „културе насиља”, почев од холивудских филмова, па до видео-игрица.

Најављује се да ће ово бити и једна од тема Обаминог инаугурационог говора на званичном почетку другог мандата, 21. јануара." izvor
omega68 omega68 23:57 25.12.2012

Re: vizura

Skoro svaki napadač bude mrtav pošto ima vatreno oružje i ide okolo i puca na ljude i decu. Možeš da ga zaustaviš tako što na njega šalješ goloruke ljude da ga uhvate i da ih on skida dok mu ne nestane municije, ili može eventualno njega neko da ustreli. Ja bih, da mi je to posao, uvek birao ovo pod 2). Al' to sam samo ja.

Maximilijane, koliko god se trudio da se ''duhovitošću'' nametneš za rad u uredništvu ''Ježa'', moraš da priznaš da i u drugim zemljama napadaču nestane municije pa on izađe sa rukama iznad glave.Onda ga u drugim zemljama uhapse iako je do skoro pucao.
U SAD takva situacija ne postoji
Tamo te ubiju i kad poželiš da se predaš.To je pitanje a ne da li si ti dovoljno pametan da shaviš isto?
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:20 26.12.2012

Re: vizura

Omega
Maximilijane, koliko god se trudio da se ''duhovitošću'' nametneš za rad u uredništvu ''Ježa'', moraš da priznaš da i u drugim zemljama napadaču nestane municije pa on izađe sa rukama iznad glave.Onda ga u drugim zemljama uhapse iako je do skoro pucao.
U SAD takva situacija ne postoji
Tamo te ubiju i kad poželiš da se predaš.To je pitanje a ne da li si ti dovoljno pametan da shaviš isto?


Dobro je Omega, odmori se malo. Onaj ludak iz bioskopa je uhapšen na parkingu posle pucnjave i sad mu se sudi. Znam, znam, izuzetak koji potvrdjuje pravilo...ali jebi ga, ovaj im se nekako provuče.

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 00:29 26.12.2012

Re: vizura

Onaj ludak iz bioskopa je uhapšen na parkingu posle pucnjave i sad mu se sudi. Znam, znam, izuzetak koji potvrdjuje pravilo...ali jebi ga, ovaj im se nekako provuče.


Pajiću nemoj da širiš neistine. ubijen je čovek. kako mozeš ovako da zajebavaš narod koji se toliko stresira zbog dobrobiti američkog bolesnog društva.
omega68 omega68 00:31 26.12.2012

Re: vizura

srdjan.pajic
Omega
Maximilijane, koliko god se trudio da se ''duhovitošću'' nametneš za rad u uredništvu ''Ježa'', moraš da priznaš da i u drugim zemljama napadaču nestane municije pa on izađe sa rukama iznad glave.Onda ga u drugim zemljama uhapse iako je do skoro pucao.
U SAD takva situacija ne postoji
Tamo te ubiju i kad poželiš da se predaš.To je pitanje a ne da li si ti dovoljno pametan da shaviš isto?


Dobro je Omega, odmori se malo. Onaj ludak iz bioskopa je uhapšen na parkingu posle pucnjave i sad mu se sudi. Znam, znam, izuzetak koji potvrdjuje pravilo...ali jebi ga, ovaj im se nekako provuče.


1 u 1000?
onda ništa
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:38 26.12.2012

Re: vizura

omega68

1 u 1000?
onda ništa


Više hiljada!

Kažem ti ja, ovaj se nekom greškom provukao, i sad moraju da se natežu sa sudjenjem. Novinari traže da se njegova medicinska istorija stavi na uvid, a sudija reko, e ne može, i još bulazni nešto o nekakvim pravima optuženika, ištatijaznam.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:46 26.12.2012

Re: vizura

njanja_de.manccini
Onaj ludak iz bioskopa je uhapšen na parkingu posle pucnjave i sad mu se sudi. Znam, znam, izuzetak koji potvrdjuje pravilo...ali jebi ga, ovaj im se nekako provuče.


Pajiću nemoj da širiš neistine. ubijen je čovek. kako mozeš ovako da zajebavaš narod koji se toliko stresira zbog dobrobiti američkog bolesnog društva.


Jeste, ubijen je. Ali je posle uhapšen, na parkingu.

Meni je tu interesatno da, s obzirom da su svi gledaoci bili do zuba naoružani, čak i neke male bebe koje se pominju su imale heklere u pelenama, da se niko nije setio da je naoružan, i da ustreli džokera još na vratima. Nego su morali policajci da dodju da ga ukokaju. Pa da ga posle hapse. Ne znam, po meni je to veliki propust za NRA, koja organizuje i sponzoriše taj trening za concealed firearm permit.

freehand freehand 00:51 26.12.2012

Re: vizura

Jeste, ubijen je. Ali je posle uhapšen, na parkingu.

Kradu dušmani. Jer to je isti primer kao raskomadana i pojedena trudnica koja kući dođe nepovređena, zar ne? Možeš pare za povredu autorskih prava da zgrneš.

i još bulazni nešto o nekakvim pravima osudjenika, ištatijaznam.

Hoćeš da kažeš da se sudi osuđeniku?
Nego, jel pominjao nekog Meninga, tokom te tirade o pravima ovihonih u istrazi i sudskom procesu?
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:54 26.12.2012

Re: vizura

freehand
Jeste, ubijen je. Ali je posle uhapšen, na parkingu.

Kradu dušmani. Jer to je isti primer kao raskomadana i pojedena trudnica koja kući dođe nepovređena, zar ne? Možeš pare za povredu autorskih prava da zgrneš.

i još bulazni nešto o nekakvim pravima osudjenika, ištatijaznam.

Hoćeš da kažeš da se sudi osuđeniku?
Nego, jel pominjao nekog Meninga, tokom te tirade o pravima ovihonih u istrazi i sudskom procesu?


Dobro, je, Friki, odmori malo, zakačio si mi se ko crni prišt. Davi neke druge blogere.
freehand freehand 01:04 26.12.2012

Re: vizura

Dobro, je, Friki, odmori malo, zakačio si mi se ko crni prišt. Davi neke druge blogere.

Pa Drki - šta da radium kad lupetaš za trojicu?
Kojeg da se manem? Onog sa trudnicom, onog sa talibanima ili ovog novog, pravnika?
maksa83 maksa83 01:09 26.12.2012

Re: vizura

Maximilijane, koliko god se trudio da se ''duhovitošću'' nametneš za rad u uredništvu ''Ježa'', moraš da priznaš da i u drugim zemljama napadaču nestane municije pa on izađe sa rukama iznad glave.Onda ga u drugim zemljama uhapse iako je do skoro pucao.
U SAD takva situacija ne postoji
Tamo te ubiju i kad poželiš da se predaš.

Naravno. Tamo te ubiju uvek, čisto 'nako.

Brate omega, iz koje s' ti bajke izaš'o...
maksa83 maksa83 01:36 26.12.2012

Re: vizura

Jeste, ubijen je. Ali je posle uhapšen, na parkingu.

Zar nije uhapšen posle električne stolice?
dali76 dali76 01:42 26.12.2012

Re: vizura

I ovom potezu administracije tj. najavi restrikcije se najvise obradovala NRA , odnosno trgovci oruzjem, njeni glavni financijeri,jer je I sama najava restrikcije digla cjene puskama I do tri puta. Ljudi su negde spremni da cekaju I u redovima ne bi li se snabdjeli AR 16. A tek cemo da vidimo ko je tu jaci kad stvar dodje pred Kongres. Da li ce novac biti dovoljno jak argument da pobedi interes pojedinaca, tj grupa cak I ondda kad je njihov interes suprostavljen interesu celog drustva.
Kao sto rekoh, ti Vojislave ili ne citas sta pisem ili se igramo gluvih telefona gdee bi I tvoja iznenadna promena na cirilicu valjda samo doprinos,al O.K. ima konvertor.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:55 26.12.2012

Re: vizura

maksa83
Jeste, ubijen je. Ali je posle uhapšen, na parkingu.

Zar nije uhapšen posle električne stolice?


Ne koristi se u Koloradu električna stolica, zbog štednje električne energije, i smanjenja CO2 emisije, nego su uveli lethal injection, mislim, ko preživi pandurske metke. A i ko ne preživi.

Pre toga je bila u opticaju gasna komora (bio sam u jednoj, onako, turistički, u zatvoru, dole u Canon sitiju). A tu odma pored, u Florensu je supermaks, u kome drže raznu veselu bratiju i druge selebritije za čiju slobodu bi ovde na blogu mnogi dupe dali. Ali tu ne može da se udje turistički, samo namenski.



Vojislav Stojković Vojislav Stojković 02:03 26.12.2012

Re: vizura

dali76

Kao sto rekoh, ti Vojislave ili ne citas sta pisem ili se igramo gluvih telefona gdee bi I tvoja iznenadna promena na cirilicu valjda samo doprinos,al O.K. ima konvertor.


To je bio citat iz današnje "Politike" (stavio sam i link), a ona je ćirilična. Nije mi bila namera da se igram gluvih telefona.
alselone alselone 07:31 26.12.2012

Re: vizura

pravima optuženika,


Meni je super ona fora kad Majkl Mur trazi ista prava za obicne gradjane kao sto drzava dodeljuje optuzenim za terorizam u Gvantanamu - besplatno zdravstveno osiguranje. A ono sa druge strane - svaki prst razlicita cena.
alselone alselone 07:32 26.12.2012

Re: vizura

Kojeg da se manem? Onog sa trudnicom, onog sa talibanima ili ovog novog, pravnika?


Onog šaljivog, dobar je.
dragan7557 dragan7557 11:39 26.12.2012

Re: vizura

freehand
Interesantno je da niko, bar koliko ja vidim - ne pominje priču o borbi protiv terorizma, koja je američkom društvu oduzela mnoštvo sloboda, uvela fantastičnu kontrolu u sve segmente društva. A sve te priče o konstantnoj opasnosti i ugroženosti, i pozvi na budnost, spremnost da se brani i reaguje - sigurno ne pacifikuju društvo.
Tako proizvedena paranoja mora imati odušak. U ratnim operacijama u inostranstvu, ali i u dešavanjima u samim SAD.

Bravo!

cerski

p.s. da se politikanti u EU sepure svakodnevno, od jutra do sutra sa njihovom borbom protiv terorizama kao papagaji to si zaboravio da spomenes.

Mada ko dobro cita vidi odmah i ko su stvarni teroristi! Da su to oni koji se najvise zalazu za borbu protiv terorizma, valjda nije potrebno naglasavati.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:05 26.12.2012

Re: vizura

srdjan.pajic
Davi neke druge blogere.


Srđane, možda i ne primetiš, da upravo ti i omanja ekipa amerikaniziranih Srba često "davite" one blogere koji ponekad izneseu kritičko mišljenje o SAD. Meni, recimo, lično nikad ne smeta suprotan stav, ukoliko je potkrepljen kakvim-takvim argumentima. Međutim, vaša zdušna odbrana politike SAD najčešće nije zasnovana na argumenima, već po pravilu na žestokom kontranapadu na stanje u Srbiji.

Pitao sam se zbog čega vi tako reagujete i došao do dva hipotetička odgovora:

Prvi, moguće je da se na taj način hvalite, a sebi i drugima dokazujete da ste dobro postupili kada ste otišli i da nema za čime da žalite.
Drugi, verovatno još niste dobili USA državljanstvo, pa je moguće da ste pomalo paranoični, jer mislite da neki od silnih službenika imigrantskih i drugih američkih javnih i tajnih službi, prati šta pišete i kako reaguje po internetu, te bi vam iskreno kritičko mišljenje moglo zasmetati kada i ako vas budu primali u državljane. Znam da su i čuvenog matematičara Kurta Gedela savetovali da, kada bude polagao poznavanje američkog Utava, ne bude kritičan, iako je on spremio čitav expoze o nelogičnostima tog najvišeg pravnog akta u čiju su nepogrešivost i demokratičnost uvereni svi državljani SAD, baš kao što hrišćani veruju u Bibliju, a muslimani u Kuran.

Potpuno vas razumem, ali vaše stavove uzimam sa rezervom.
omega68 omega68 15:56 26.12.2012

Re: vizura

Drugi, verovatno još niste dobili USA državljanstvo, pa je moguće da ste pomalo paranoični, jer mislite da neki od silnih službenika imigrantskih i drugih američkih javnih i tajnih službi, prati šta pišete i kako reaguje po internetu kad je u pitanju njena politika, te bi vam iskreno kritičko mišljenje moglo zasmetati kada i ako vas budu primali u državljane.


A zamisli šta će da bidne ako zagovnjaju Ameri oko Irana i rotšildske tvorevine?
Pa se sve proširi i na Balkan.
Za razliku od 1.Svetskog Rata odog puta bi se, od Jenkija srpskog porekla, formirale dobrovoljačke jedinice za borbu protiv fašistoidnih rušitelja svetskog poretka i izazivača još jednog planetarnog rata, krvoločnih i ljudožderskih braće svojih i sestara.
alselone alselone 16:04 26.12.2012

Re: vizura

Pitao sam se zbog čega vi tako reagujete i došao do dva hipotetička odgovora:


Meni su zanimljivi ti lokalni minimumi u koje gastrabajteri cesto zapadnu. Pretpostavljam da samo ekstremizuju svoja prethodna uverenja.

1. Zasto odoh u veliki svet, ah sudbino kleta... Srbija, Novak Djokovic, krsna slava, janjetina i njemacko auto... Srbija!
2. Dobro je sto sam otisao iz te fasisticke mocvare, tamo je ostao samo onaj ko je lud. Dom je tamo gde primas platu.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:18 26.12.2012

Re: Dragi moj Petroviću

alselone

Meni su zanimljivi ti lokalni minimumi u koje gastrabajteri cesto zapadnu.


Meni je posebno zanimljiv slučaj izvesnog gastarbajtera Milovana Danojlića. Što je taj zapao u bedak!

Narečeni je kao mlad emigrirao u Pariz, otud je pisao razna pisma u Srbiju izvesnom Petroviću ili Petrović njemu, nebitno, bitno je da je taj gastarbajter u poznijim godinama upućivao gadne kritike svojim sunarodnicima u Srbiji što streme ka Evropi i globalnim vrednostima. Posebno mu je smetalo što su nazivi prodavnica po ulicama srpskih gradova ispisani na engleskom, i to latinicom, a ne ćirilicom. On, koji je decenijama u Parizu, veoma je bio zabrinut što se novije generacije srpčadi odriču i ćirilice i običaja i kazana i rakije...

Razumeo sam i Danojlića, kao što razumem i Pajića. Narečeni Danojlić je poneo sliku Srbije, one domaćinske sve sa kazanima i pušnicama, i želeo je da kad se vrati ona bude ista kao kada je on, dalekih godina, iz nje otišao, da se podseti na svoje dečaštvo, mladost, na rumene srpkinje u jelecima i opancima...

Novija generacija srpskih emigranta, oni iz devedesetih, nisu kao Danojlić, sa sobom poneli idiličnu sliku Srbije, već sliku one Srbije iz ratnih godina, tmurnu i izmučenu, punu nasilja i nabijenu agresijom.
Međutim, baš kao i Danojlić, ni oni ne mogu prihvatiti da se Srbija promenila i to nabolje. Doduše, ne menja se dovoljno brzo kako bismo želeli, ali menja se iz dana u dan...Između ostalog, za razliku od SAD, ne ratuje odavno ni sa kim.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:04 26.12.2012

Re: vizura

Stojković
Drugi, verovatno još niste dobili USA državljanstvo, pa je moguće da ste pomalo paranoični, jer mislite da neki od silnih službenika imigrantskih i drugih američkih javnih i tajnih službi, prati šta pišete i kako reaguje po internetu, te bi vam iskreno kritičko mišljenje moglo zasmetati kada i ako vas budu primali u državljane.


Izvini, Jeremijo, ali posle ovog, meni je stvarno teško da sa tobom ozbiljno razgovaram.
Ti, čoveče, izgleda imaš užasno iskrivljenu sliku o bilo čemu što ima veze sa USA, a što verovatno dolazi iz nekih ličnih frustracija, da je to, bojim se, nepopravljivo. Mislim, vidi samo koliko ti se Omega obradovao, ja bih se zabrinuo na tvom mestu.

Pogledaj, na primer, svoju diskusiju sa Dalijem (mada sam ti i ja rekao u suštini isto). Čovek ti je tri puta objasnio istu stvar, zašto je tvoj u stav u osnovi pogrešan, ali ne vredi.

Cenim da je reč koju si hteo da upotrebiš "nerviraš", umesto "daviš". Ali verujem da nisi primetio da se, ovde, na blogu, meni daleko češće utrljava u nos to što živim u USA, kad god progundjam o nečemu što mi se ne svidja u Srbiji (koja je, jebi ga, isto toliko moja zemlja, koliko i vaša, kao što je i ovaj blog srpski, a ne američki). Iako se radi o stvarima, koje verujem da muče svakog normalnog ko tu živi. Pazi, ja to kapiram, zavist, kompleks, nemoć, često i zatucanost, i sve je u redu, ne ljutim se. A i uglavnom to radi ukupno par blogera, sa kojima se nekad upustim u raspravu, a nekad ih ignorišem, mislim, uglavnom mi ih je žao na kraju.

E sad, ako je za tebe "davljenje" da čuješ nešto što se ne uklapa u tvoje stavove, uredu, možeš uvek da me banuješ, ili ignorišeš.
princi princi 18:34 26.12.2012

Re: Dragi moj Petroviću

Međutim, baš kao i Danojlić, ni oni ne mogu prihvatiti da se Srbija promenila i to nabolje. Doduše, ne menja se dovoljno brzo kako bismo želeli, ali menja se iz dana u dan...Između ostalog, za razliku od SAD, ne ratuje odavno ni sa kim.

Meni se isto čini da ste se u želji da povredite sagovornika poslužili slikama hiperbolisanim do netačnosti. Nijedan od vaših sagovornika u ovom threadu nijednom svojom rečju nije izrazio to neprihvatanje o kome pišete (ni u ovom threadu ni inače). Srkiju možete svašta zamerati brbljivost, brljivost, neduhovitost, brzpletost ali zluradost i malicioznost sigurno ne možete. Na kraju, ni razlog zbog koga ti ljude dolaze na ovaj blog nije nikakva zluradost nego želja da podele neka svoja viđenja, razmišljanja s ljudima koje po nečemu smatraju bliskim. Mislim da ta viđenja i razmišljanja ne bi trebalo tako olako odbacivati.
alselone alselone 18:53 26.12.2012

Re: Dragi moj Petroviću

Srkiju možete svašta zamerati brbljivost, brljivost, neduhovitost, brzpletost ali zluradost i malicioznost sigurno ne možete. Na kraju, ni razlog zbog koga ti ljude dolaze na ovaj blog nije nikakva zluradost nego želja da podele neka svoja viđenja, razmišljanja s ljudima koje po nečemu smatraju bliskim. Mislim da ta viđenja i razmišljanja ne bi trebalo tako olako odbacivati.


Primeti da tebi niko ne zamera kada pises svoja vidjenja o Srbiji, niti mnogim drugim blogerima koji se trude da budu objektivni. Ono zasto Srkija zezaju/zezam i ne uzimaju/uzimam za ozbiljno je njegovo likovanje nad problemima koje se ogleda u preuvelicavanju i konstantom ponavljanju istih. Tipican primer je pojedena ali nepovredjena trudnica.

Drugi primer, takodje tipican, je sto provlaci zavist kao uzrok zezanja njega, sto je stereotipno za gastrabajtere tipa janjetina i njemacko auto, nemoj da vas ja sve kupim ovde .
princi princi 19:03 26.12.2012

Re: Dragi moj Petroviću

. Ono zasto Srkija zezaju/zezam i ne uzimaju/uzimam za ozbiljno je njegovo likovanje nad problemima koje se ogleda u preuvelicavanju i konstantom ponavljanju istih. Tipican primer je pojedena ali nepovredjena trudnica.

Ne znam, čini mi se da pogrešno tumačiš i da učitavaš. Možda grešim, meni se baš čini da njega te vesti bole bar koliko i tebe i mene, samo da to ispoljava na drugi način. Kaže on mnoge stvari, neke nespretno, pogotovu kad hoće da izigrava šmekera. Ne kažem da ovde nema malignih, zlonamernih, napaćenih i iskompleksiranih ljudi (još više ih ima koji se javljaju iz Srbije!), ali Srki sigurno nije taj.
alselone alselone 19:07 26.12.2012

Re: Dragi moj Petroviću

Ne kažem da ovde nema malignih, zlonamernih, napaćenih i iskompleksiranih ljudi (još više ih ima koji se javljaju iz Srbije!), ali Srki sigurno nije taj.


Da, ovo su svakako pregrubi termini za ono sto mislim. Zato sam i rekao "zazam" i "ne uzimam ozbiljno". Vise se uklapa u onaj tvoj niz koji pocinje za "brbljivac" nego u ovaj koji pocinje sa "maligan".
freehand freehand 19:07 26.12.2012

Re: Dragi moj Petroviću

princi
Međutim, baš kao i Danojlić, ni oni ne mogu prihvatiti da se Srbija promenila i to nabolje. Doduše, ne menja se dovoljno brzo kako bismo želeli, ali menja se iz dana u dan...Između ostalog, za razliku od SAD, ne ratuje odavno ni sa kim.

Meni se isto čini da ste se u želji da povredite sagovornika poslužili slikama hiperbolisanim do netačnosti. Nijedan od vaših sagovornika u ovom threadu nijednom svojom rečju nije izrazio to neprihvatanje o kome pišete (ni u ovom threadu ni inače). Srkiju možete svašta zamerati brbljivost, brljivost, neduhovitost, brzpletost ali zluradost i malicioznost sigurno ne možete. Na kraju, ni razlog zbog koga ti ljude dolaze na ovaj blog nije nikakva zluradost nego želja da podele neka svoja viđenja, razmišljanja s ljudima koje po nečemu smatraju bliskim. Mislim da ta viđenja i razmišljanja ne bi trebalo tako olako odbacivati.

Oče Princi, ovo je bilo nadahnjujuće!
Ovolika doza političke korektnosti mož' da ubije nekog nepripremljenog.
Priznajem da se još borim za vazduh.
alselone alselone 19:09 26.12.2012

Re: Dragi moj Petroviću

Oče Princi,


Bojan Budimac Bojan Budimac 19:17 26.12.2012

Re: Dragi moj Petroviću

Mahatma, izađi iz Princija. Nimalo mu ne stojiš.
omega68 omega68 19:31 26.12.2012

Re: vizura

Stvarno je glupo što čak i naši susedi veruju u neke teorije zavere vezane za kolevku demokratije i slobodne reči

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana