Moj grad

Pijac je mesto gde pored bostana ima i priče ...

Đorđe Bobić RSS / 15.01.2013. u 14:02

Pijaca ili ispravnije Pijac, ne gramatički već zato što se u Beogradu tako kaže, jeste kultno gradsko mesto. Tako rečeno može oveštalo i pretenciozno da zvuči, ali zaista, mnogim građanima ali i onima koji se povremeno pridružuju Pijac je mesto gde doživljavaju grad i nalaze mu smisao. Moglo bi se reći da pored drugih važnih gradskih zdanja i mesta kao što su crkva, sud, pozorište, škola, dvor, Pijac u sistemu gradskih vrednosti ima veoma visoko mesto, ne može se reći prvo i najviše, ali sa aspekta nastanka i opstanka grada veoma važno i to neosporno, jer osobenost ovog gradskog mesta je da svaki građanin na tom placu ima svoj doživljaj i viđenje gradske vreve, sasvim individualan i slobodan. Pijac je, pored toga što je mesto prve, najstarije inicijacije grada i mesto nastajanja građanske slobode, mesto komunikativnije nego zvanično obeleženi trg (onaj kod Kneza oko čijeg imena se dvoume, na primer) ili Parlament.

Nekada Pijac beše zasnovan na jednostavnoj filozofiji: poljana u gradu ili tu negde, pa jedni proizvedu, donesu, prodaju ili razmene, a drugi dođu izaberu, kupe, stave u ceger i posle svi odu, pa opet ispočetka, svaki dan, a krajem nedelje naročito. Nekada je grad počinjao da biva i da se osniva upravo oko pijace, tada to nije bio Pijac jer ni Beograd nije bio zasnovan pa nije bilo koga da to mesto pravilno nazove; na nekoj raskrsnici puteva robu su  donosili seljaci, krijumčari, trgovci iz daleka, zanatlije, ali bilo je i onih što su prorokovali i predviđali nadolazeće događaje, i to svakom lično i posebno, lečili travama i vradžbinama, puštali krv, recitovali pesme, pevali i igrali i to beše zaista pravi početak gradske vreve. Tek kasnije, kad je teren osvojen i natopljen iskustvom, gradili su tu okolo crkvu, neke zgrade za delanje i stanovanje, a još kasnije, veću kuću za lokalnog poglavicu; mnogo vekova kasnije desila bi se i opera ili parlament. Danas se uživa u čarima Pariza, Beča i Beograda, naravno, a početak i zaista herojsko vreme koje je obeležio Pijac kao preteča i mnogi anonimni gradograditelji - zaboravljeni su.

Pijac prati gradski život držeći ga na oku pažljivo i prilježno, pamti sve što beše kroz promene koje se se neprekidno događaju i menjaju i pijačni ritam, došli su nakupci pa je broj onih koji posadiše, ubraše i donesoše povrće umanjen, oni su ostali na selu a njihovi promoteri - nakupci - prikazuju stvorenu vrednost sa njive i kreiraju ambijent i novi način ponašanja. Posle je stigla samoposluga pa je sve upakovano i na jednom mestu, a plaća se karticom i nalazi se blizu kuće pa se ne mora pešačiti a ima i onih što im se telefonira pa umesto kupca salate odu na Pijac i donesu na kućni prag. Na pijaci su ostali samo vernici i ljubitelji neposrednog kontakta sa sirom i mogućnošću biranja svake šargarepe ili voćke posebno pa se to zove proba ručka pre kuvanja, a o soficistiranim diskusijama sa seljacima i komšijama gde se dozna sve šta ima po svetu i čuju se misli važne za očuvanje plante da se i ne govori.

Bila jednom jedna dama pa kupuje jaja na Kaleniću i bira po tezgi jedno po jedno i to traje, nikako da sakupi i upari svojih trideset komada istih, a snaša strpljivo gleda ispod oka i najzad joj izlete iz duše:  –biraj, biraj, ali ga tu nećeš da nađeš! Pa i to ide u antologiju pijace i diskursa neponovljivog i nije moguće čuti ga na drugom mestu, jer ako bi se to izreklo bilo gde drugde, van konteksta i pijačne ograde, zvučalo bi zaista prostački, dok na Pijaci ima vrednost mudrosti koju valja zapisati da, ne daj Bože, bude zaboravljena.

Pijac je scena i bina gde se predstave unapred ne pišu niti režiraju, scenografija je tu i urađena uglavnom sama od sebe za sve prilike, a izvođači, glumci i publika, ili svi zajedno, improvizuju tu neprekidnu predstavu spontano i zavisno od trenutka, ne samo oko jaja i povrća, već na tekst i mizanscen utiče i okruženje, vest u novinama... Tu se razmenjuju misli i stavovi,  viđenja i pogledi, i fromira se javno mnjenje, a posle svi idu na glasanje. Tako Pijac biva i regulator društvenih zbivanja na širem planu i uticajan faktor u kreiranju javnog života i političkih stavova, a ko to ne ume da sluša osetiće posledice prvom prilikom.

Grad, ako to zaista ima nameru da bude i da očuva sećanje na prošlost, treba da štiti zgrade iz spiska kulturnog nacionalnog blaga, ali pijace (Pijac) nisu na tom spisku. A nose sobom mnogo više gradskog iskustva nego Narodni muzej pa je ta nepravda sasvim opasna i nepredvidivo preteća za opstanak samog bića grada. Arhitektura tu nije važna jer opna, ma kako bila vešto zamišljena i izgrađena, može biti prazna i bez sećanja, za razliku od placa gde je Pijac koji je oduvek pratio sve promene i, naravno, pamtio ih. Zato očuvanje mesta za pet pijaca u centru Beograda i njihovo preoblikovanje u skladu sa vremenom u kojem sada jesu, jeste obaveza savremenika kako bi na dostojan način nastavili tradiciju odvajkada sročenu i očuvali mesto gde se očituje i smisao postojanja grada. Kaže se gradski duh a misli se zapravo na očuvanje mogućnosti za praćenje života i diskursa koji je promenljiv, ali aktuelan i uvek živ, jer prati realni život bez trivijalnih i uobičajenih neoriginalnih fraza, nametnutih od strane službenika koji navodno čuvaju istorijsko sećanje u vidu nekih zgrada ili ambijenata. Zeleni venac, Bajloni, Palilulac, Kalenić i Cvetko jesu mesta koja su službenicima izmakla iz vidnog polja, a stvarni su gradski entiteti sa mnogim dragocenim zapisima. Službenici čuvaju arhitekturu a stvarni lik i poruka iz prošlosti vidljiva je samo građanima, pa im ne preostaje ništa drugo nego da spasavaju gradsko sećanje prenoseći ga govorom sa kolena na koleno. 

Pre neku godinu jedan od gradskih dužnosnika je negde po Evropi video model pijace koja se posle jutarnje kupovine skloni i onda bude trg pa je pokušao da to napravi i ovde na mestima Kalenića i Bajlonija. Bili i konkursi, crtali arhitekti svoje viđenje ali nije baš uspelo jer se tako što u Parizu ili Beču događa na malim skverovima sa nekoliko kombi- tezgi što lako i brzo odu odatle. Na Bajloniju ili Kaleniću ima po šest stotina tezgi pa bi uklanjanje i sutra sabajle ponovo postavljanje trajalo te ne bi bilo vremena za poslepodnevne i večernje igre po pustom trgu. Tako pijac beogradski ostade i preživeo je za sada. Uostalom, tih pokretnih pijaca ima svigde po gradu, na trotoarima, podzemnim prolazima ili u parkovima gde prodavci na kartonskoj kutiji izlože svoju robu, trguju i onda tiho nestanu kad se smrkne ili kad naiđu uniformisani redari. Taj spontano kreirani model je mnogo bliži evropskoj šemi nego prepisivanje pasusa iz urbanog teksta teksta koji dužnosnik nije sasvim razumeo.    

Obeležije delova grada po kojima se oni pamte jeste Pijac, i on im daruje neponovljiv identitet. Svaki Pijac posebno je sasvim različit, ima izražen stav i lik, i govori svaki svojim sopstvenim jezikom, pa se zato i građani opredeljuju uvek samo za jedan od njih, jer taj jezik nije lako naučiti, možda se malo dolazi u sukob sa akcentom, a i padež se omane, ali smisao se jasno iskazuje pa može delovati i konspirativno. To daje poseban šmek celoj situaciji, čovek pripada nečemu posebnom i izvanrednom kao da je deo nekog tajnog društva spremnog da menja svet ili da čuva neku veoma značajnu i opasnu tajnu dok Pijac bdi i pazi da se ništa loše ne dogodi. 

Atačmenti



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jinks jinks 14:26 15.01.2013

...

Nekada Pijac beše zasnovan na jednostavnoj filozofiji: poljana u gradu ili tu negde,

Kazete da su gradovi ustvari u znacajnoj meri upravo i nastajali oko znacajnijih pijacnih lokacija, a ne jedino oko, na primer, politickih centara moci (mesta stolovanja ondasnjih vladara), ili vojnih.

Sta bi onda moglo da definise mesta na kojima su nastajali gradovi. Zasto je Pariz bas tamo gde jeste, ili Rim, London.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 14:59 15.01.2013

Re: ...

U knjigama ima oba tumačenja ... meni je prihvatljiva teza o mestu pogodnom za trgovinu gde se začinje grad jer je razmena bila prva. Stari, prvobitni gradovi, nekih više i nema, jesu nastajali na komunikacijama ali je tokom istorije bilo i slučajeva kada su gradovi građeni tamo gde je moćnik to izabrao ne bi li kontrolisao teritoriju. Sva tri slučaja koje ste naveli jesu na komunikacijama i to raskrsnici reke i puteva i razvili su se upravo zbog mogućnosti komuniciranja sa okruženjem.
49 41 49 41 15:50 15.01.2013

Viktualienmarkt





Blizu smo stanovali.
Kcerka i ja bili obavezni posetioci subotom - setaci, razgledaci.
Procedura na kraju, obavezno: da ona pojede - sendvic (pa i dva) sa lososom.
Ja, umanjivao nastalu dehidrataciju - bayernskim pivom.
mozzart89 mozzart89 20:23 15.01.2013

Re: Viktualienmarkt

49 41




Blizu smo stanovali.
Kcerka i ja bili obavezni posetioci subotom - setaci, razgledaci.
Procedura na kraju, obavezno: da ona pojede - sendvic (pa i dva) sa lososom.
Ja, umanjivao nastalu dehidrataciju - bayernskim pivom.


I meni se to mnogo dopadalo dok sam bio u Minhenu. Ali, nije ni to ono sto je bilo ranije. Kad sam prvi put bio tamo - naravno da sam najpre pohrlio u Biergarten, ali posle toga sam spoznao i samu pijacu kao takvu i stvarno je bilo super. Vremenom je bledelo odusevljenje, ali to je i dalje jedan od najprijatnijih utisaka o samom gradu koji mi je ostao u secanju.
49 41 49 41 16:16 15.01.2013

Stocna pijaca

Najstariji objekat u Minhenu iz 1410. bila je zgrada Stocne pijace.

Renovirana do detalja, plato ispred zgrade; pretvoren u mali trg sa klupama i cvecem.
Nekoliko stotina metara udaljen od Viktualienmarkta.
sima2000 sima2000 16:35 15.01.2013

kalenić

Jednog juna sam već u kasno prepodne pobego sa posla i otišao na Kalenić.. Kupio sam kajsije i stao pored česme koju su još partizani podigli četrdeset i neke.
Prao sam jednu po jednu kajsiju, jeo i gledao. Nigde se nisam žurio, ni o čemu nisam razmišljao..
Beograd u ponudi ima razne sadržaje. Svašta sam probao i okusio, ali iz nekog razloga ću verovatno najduže pamtiti ovo jedenje kajsija na Kaleniću..
noboole noboole 18:20 15.01.2013

mr changrease

U Beogradu se uglavnom kaze pijaca.
mirelarado mirelarado 18:57 15.01.2013

Re: mr changrease

noboole
U Beogradu se uglavnom kaze pijaca.


Пијаца је правилан облик те именице (потиче од италијанске речи piazza = трг, тржница). Али, у Београду (и околини, одакле је стизало воће и поврће) говорило се и говори се пијац.

P.S. Ако лаже коза, не лаже... староградска песма:


AlexDunja AlexDunja 19:52 15.01.2013

Re: mr changrease



Пијаца је правилан облик те именице (потиче од италијанске речи piazza = трг, тржница).


i tamo kod mene u šumadiji se govorilo pijac,
ali sam primetila da je sve češće u upotrebi pravilan oblik,

kao da je ponte rosso odigrao neku ulogu u edukaciji
mirelarado mirelarado 20:01 15.01.2013

Re: mr changrease

kao da je ponte rosso odigrao neku ulogu u edukaciji


Да, тако некако смо се и профинили, к'о на бувљој пијаци.


Италијани који дођу у Београд одушевљени су нашим пијацима, тезгама, понудом, атмосфером... Кажу да таквих код њих нема. У Риму је чувена помична (сад-је-видиш-сад-је-не-видиш) пијаца на Тргу Кампо деи фиори ("Цветко" такорећи:)


svjetlana10 svjetlana10 20:49 15.01.2013

Re: mr changrease

Meni je, sem ljepote ovog trga, u sjecanju ostala i statua Giordano Bruna. To je ujedno i jedini rimski trg na kojem nema crkve, pa ga zato Komunisticka partija Italije smatra svojim i na njemu se svakog 1. maja okupljaju njeni clanovi. Cuveni Francis Ford Coppola svake godine, negdje u proljece, obavezno dodje u svoj stan ciji prozori gledaju na ovaj prelijepi trg.
mirelarado mirelarado 21:00 15.01.2013

Re: mr changrease

To je ujedno i jedini rimski trg na kojem nema crkve, pa ga zato Komunisticka partija Italije smatra svojim i na njemu se svakog 1. maja okupljaju njeni clanovi.


Јесте. А током радних дана, чим се уклоне пијачне тезге, напуне се бројни ресторанчићи дуж трга, познати по доброј пасти и умереним ценама. :)
sevarlica sevarlica 08:12 16.01.2013

Re: mr changrease

noboole
U Beogradu se uglavnom kaze pijaca.


Jok, kaže se ili se bar govorilo Pijac. Znam da sam se kao mali čudio što moja prabaka stalno govori da ide na Pijac a ne na Pijacu.
benevolent benevolent 12:08 16.01.2013

шта ти је живи језик...

У мојој кући се говорило пијаца по оригиналу, јер смо пореклом из италијанског Тирола-Трентина. У београдској О.ш. "Филип Вишњић" су ме зезали што "нисам умео" да изговорим пијац, као да сам управо ја сељачина, а не сви они малограђани, који и изврћу речи у "живи језик"...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:14 16.01.2013

Re: шта ти је живи језик...

freehand freehand 20:35 15.01.2013

E

ako neko vidi jednog što ide od tezge do tezge i od nakupca do nakupca, ubeđen da su originalni seljaci, cenjka se, njuška, kupi sve što su ovi hteli mačkama da bace i onda ode kući ubeđen da je pokupovao sve najbolje za džabalesku... Pozdravite ga.
To je Krkar.
Kažite mu da bi mogao da svrati povremeno, bar.
sevarlica sevarlica 08:23 16.01.2013

Re: E

freehand
ako neko vidi jednog što ide od tezge do tezge i od nakupca do nakupca, ubeđen da su originalni seljaci, cenjka se, njuška, kupi sve što su ovi hteli mačkama da bace i onda ode kući ubeđen da je pokupovao sve najbolje za džabalesku... Pozdravite ga.
To je Krkar.
Kažite mu da bi mogao da svrati povremeno, bar.




ti si lood skoz :)

Ima pijac i tu čar, dogovaraš, pregovaraš, ideš od jednog do drugog prodavca, pa ko koga zavrne.
...a Krkar bi stvarno mogao da svrati
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:22 16.01.2013

Re: E

Ja u svakom gradu obavezno posetim pijac, ako je ikako moguće.
A na našim pijacama se trudim da kupujem od grbavih baba, onih što jedva vire iza tezge i nedajbože da prodaju nešto sitno, nastojiš se dok ona sirota artritičnim prstima napipa i nameri robu. To su one, sem ako nisi suprotnog pola, što ti uvek kažu: "Ćero".
freehand freehand 13:39 16.01.2013

Re: E

Jelica Greganović
Ja u svakom gradu obavezno posetim pijac, ako je ikako moguće.
A na našim pijacama se trudim da kupujem od grbavih baba, onih što jedva vire iza tezge i nedajbože da prodaju nešto sitno, nastojiš se dok ona sirota artritičnim prstima napipa i nameri robu. To su one, sem ako nisi suprotnog pola, što ti uvek kažu: "Ćero".

Al kod njih nema superokrugli paradajz, nekalibrisan načisto, i krastavci im guravi i bradavičasti... Ništa EU, ništa standardi.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 13:47 16.01.2013

Re: E

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:33 16.01.2013

Re: E

Al kod njih nema superokrugli paradajz, nekalibrisan načisto, i krastavci im guravi i bradavičasti... Ništa EU, ništa standardi.

Tačno tako, što je paradajz kegaviji i babi po guravosti sličniji, to bolje.
To posebno važi za breskve...ako nešto ne podnosim to su breskve veličine lubenice...ja da oću lubenicu, ne bih breskve kupovala...jedine prave i babe i breskve su one belkaste, dlakave, ponegde garave...vinogradarske - praske.
Mada, ponekad je mesto babe dobar i deda, ako vidiš da su ga, očito zbog pomanjkanja babe, delegirali na pijac. Sedi tamo, siroma, šta će...a pred njim, na razvijenom starom klippingu, gomilica lukca belog i crnog. I nešto paprike i trbatih krastavaca belih stomaka. E, tu se kupuje!
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 18:58 16.01.2013

Re: E

Jelice draga, ništa nam ne kažeš o temama i konverzaciji sa bakama i dekama guravim ... ?
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:48 16.01.2013

Re: E

Konverzacija...pijacu prilična...ubi grad, fleke od kiše, sunce sve sprži...
AlexDunja AlexDunja 23:01 16.01.2013

obožavam pijac

od malih nogu.
moja baka kosara me je vodila uvek sa sobom.
imala je predivnu široku korpu, i jednu maalenu za mene,
da ponesem jagode, ribizle, poneku kupinu i takoto.

bila je perfekcionista, eu pre eua:)

pitala bi seljanku: pošto paradajz?
pet dinara, odgovara ova.
el može šest, al da me pustiš da biram?

i onda na tenane svi jednaki ko jaje jajetu:)
tako sa krompirima, paprike sve jednake dužine...
lubenice najpravilnije okrugle koje se mogu naći,

a u korpi ikebana, boje složene
ko u živoj prirodi:)

raspametila sam se u barseloni
kada sam videla Mercat de Sant Josep de la Boqueria
tada sam imala 14 godina.



ja i sada imam korpu, mada su se vremena promenila,
pa u zavičaju imam svoju omiljenu nakupkinju( el se tako
rodnoravnopravno kaže?) micu, kja zna sve ali baš sve,
o stanju u svetu i kod nas, o društvenom trenutku i tsl,
ali mica bi zahtevala poseban blog:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana