Ljudska prava

PROLIFERACIJA „DOBRIH“ RAZLOGA

Freedom of Information RSS / 31.01.2013. u 09:40

Autor: Rodoljub Šabić

Jutros u nekim medijima vidim vest da je Ministarstvo trgovine nakon „kompletne analize učinka 27 ekonomskih diplomata koji su polati u inostranstvo pre tri godine sa ciljem da pokušaju da dovedu investitore u zemlju odlučilo da vrati kući njih sedmoro." Vest je propraćena i elaboracijom razloga zbog kojih se ministarstvo odlučilo na opoziv sedam „ekonomskih diplomata".
Navode se tri razloga za opoziv. Da ih parafraziram. Jedan je da „za vreme svog mandata nisu postigli nikakve rezultate". Drugi je to da „nema potrebe da se ekonomske diplomate angažuju u zemljama u kojima zbog blizine, jezičke bliskosti i sl. saradnja već postoji". Treći je da je „budžet u Ministarstvu trgovine namenjen Projektu „Ekonomske diplomate" smanjen za 30%."
To me podsetilo na jedan stari, pretpostavljam mnogima poznati vic. Onaj o vladiki koji je jednom, u ranu zoru, krenuo u obilazak eparhije. I banuo tako u vreme jutrenja u jedno selo. I primetio da crkvena zvona ne zvone. Naljutio se vladika, „postrojio" popa i crkvenjaka zahtevajući odgovor na pitanje - zašto u vreme jutrenja zvona ne zvone?. A sveštenik, braneći se kaže - pa ima bar sto razloga. Vladika zatraži da ih čuje i sveštenik poče sa „nabrajanjem". Prvi razlog je, kaže - naša crkva nema zvono. I tu se priča, naravno, završava.
Zato moramo da se vratimo na drugu priču, onu o „ekonomskim diplomatama". I da se zapitamo - Ako stoji prvi razlog, ako je tačna ocena da za vreme svog mandata nisu postigli nikakve rezultate - čemu uopšte služe drugi i treći razlog?



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 09:58 31.01.2013

.

da li to znaci da su preostalih 20 postigli neki rezultat?
Freedom of Information Freedom of Information 10:16 31.01.2013

Re: .

antioksidant
da li to znaci da su preostalih 20 postigli neki rezultat?

Pa to bi trebalo pitati ministarstvo trgovine koje je analiziralo i ocenjivalo rad"ekonomskih diplomata".Polazeći naravno od pretpostavke da su nam ambicije i zahtevi u pogledu rezultata veće od "neki".
looping looping 11:10 31.01.2013

1

Jedan je da „za vreme svog mandata nisu postigli nikakve rezultate". Drugi je to da „nema potrebe da se ekonomske diplomate angažuju u zemljama u kojima zbog blizine, jezičke bliskosti i sl. saradnja već postoji". Treći je da je „budžet u Ministarstvu trgovine namenjen Projektu „Ekonomske diplomate" smanjen za 30%."

Ko cita izmedju redova ovo bi znacilo: "Ekonomske diplomate nisu radile svoj posao, ali kao sto vidite ni mi ga ne radimo. Ono sto radimo je da izvrsavamo naredjenja, cekamo da primimo platu svakog meseca i ne pada nam na pamet da nadjemo smisao u onome sto smo objavili."

PS.
Ako postoji ovaj treci razlog nisu morali tako da ispljuju "sirote" ekonomske diplomate.
Jer sad im valja naci neki novi posao (ek. diplomatama naravno).
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:12 31.01.2013

Ja

mislim da su drugi i treći razlog najava za ostale.
Blizina i jezička bliskost, doduše, baš i nisu neki razlozi i to sam viđala u Sloveniji.
Treći razlog je dobar razlog.
Naravno da je ključno pitanje koga, i da li sposobnog za taj posao ili po partijskom ključu, šaljemo na takva mesta.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:38 01.02.2013

4. razlog

Šta je sa partijskom pripadnošću ili simpatijama ili drugim vezama sa partijama?
ultimatum ultimatum 18:53 01.02.2013

A koji je razlog postojanja...

A da li iko zna sta rade nacelnici okruga, i spominju li se negde ljudi iz tog aparata?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana